Klimatveckan strategi för kommunikation och engagemang

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Klimatveckan strategi för kommunikation och engagemang"

Transkript

1 Klimatveckan strategi för kommunikation och engagemang

2 Inledning Vintern 2018 ingick en projektgrupp från Jönköping University ett samarbete med Länsstyrelsen för att utveckla Klimatrådets kommunikation kring Klimatveckan. Syftet blev öka engagemanget kring Klimatveckan som syftar till att bidra till klimat- och energiomställningen i Jönköpings län. Genom möten och telefonsamtal samlade projektgruppen in information och erfarenheter från flera av Klimatrådets medlemmar för att följa upp hur aktiviteter under Klimatveckan har fungerat. Dessa intervjuer har legat till grund för det du nu håller i din hand - ett strategiskt dokument med tips, råd och vägar framåt. Engagemang kan vara knepigt att skapa och underhålla, men med rätt förutsättningar är det definitivt lättare. För att Klimatveckan ska fortsätta växa och skapa engagemang kring klimatfrågan krävs ett kontinuerligt utvärderingsarbete och en ständig vilja att utvecklas. Målet med detta dokument är att stärka och utveckla Klimatveckan för att Jönköpings län ska nå visionen om att bli ett plusenergilän. Syfte och mål Målet med denna strategi är att få fler av Klimatrådets medlemmar att arrangera aktiviteter under Klimatveckan. Syftet är att underlätta Länsstyrelsens administrativa roll och öka Klimatveckans genomslag i länet. Klimatrådet Hur fungerar det här tillsammans med Klimatrådet? Klimatrådets vision är att göra Jönköpings län till ett plusenergilän senast år För att det slutligen ska produceras mer förnybar el än vad som görs åt måste hela länet göra en gemensam insats. Fler arrangörer under Klimatveckan ökar chansen att fler människor väljer att bidra till visionen.

3 Nuläge Cirka hälften av Klimatrådets medlemsorganisationer arrangerade en eller flera aktiviteter under Klimatveckan 2014, 2015, 2016 och Om en organisation vill engagera sig i Klimatveckan kan den anmäla sig via Klimatrådets webbsida eller en av kontaktpersonerna hos Länsstyrelsen. Att anordna något under Klimatveckan är frivilligt. När en organisation väljer att vara med får de tillgång till ett grafiskt manér, marknadsföring via Klimatveckans webbsida och övriga kanaler samt hjälp med administrativt arbete kring genomförande. Vad som ska anordnas och hur genomförandet ska ske är upp till varje organisation. Styrkor Genom frihet kan många nya idéer och möjligheter skapas. Människor som inte är styrda av instruktioner kan själva komma på kreativa lösningar och möjligheter. En annan styrka är det breda kontaktnät som Klimatrådet utgör. Klimatrådet är en samverkansorganisation vars struktur möjliggör utbyte av idéer och stimulerar till samarbete. Svagheter För stor frihet kan få människor att känna sig oförmögna till handling. Det kan vara svårt att se vilka resurser som finns och hur mycket engagemang som förväntas av en organisation. Möjligheter Genom ett visst mått av valfrihet kan nya idéer och samarbeten skapas. Oförmågan till att se sin egen potential kan kompenseras genom förslag och att upprepa tidigare lyckade insatser. Klimatveckan har ett par års erfarenhet och utvärderingar att utgå från. Klimatfrågan är aktuell och även den breda allmänheten besitter idag en viss kunskap och medvetenhet om den rådande situationen. Denna medvetenhet utgör en stor extern möjlighet för Klimatrådets arbete - att omvandla kunskapen till handling är en förutsättning för att uppnå mål och vision. Hot Allmänhetens kunskap och medvetenhet kan också utgöra ett hot mot Klimatrådets verksamhet. Det finns en risk att samhällsdebatten kring klimatfrågorna målar upp en så negativ bild av dagsläget att många upplever att det inte är lönt att agera. Forskning pekar på att allt för negativa och informationsrika budskap kring klimat kan ge upphov till såväl ångest som likgiltighet. Det ligger därför i Klimatrådets intresse att debatten kring klimatfrågan är lättförståelig och inspirerar till handling.

4 Målgrupper Primär målgrupp Klimatrådets medlemsorganisationer. Sekundär målgrupp Organisationer som inte är med i Klimatrådet men som har ett intresse i av att delta. Målgrupperna består av både myndigheter, offentliga, privata och ideella organisationer som har olika förutsättningar att delta på Klimatveckan. Även om strategierna är baserade på intervjuer med organisationer inom Klimatrådet kan de, i viss mån, även appliceras på organisationer utanför Klimatrådet. Hela Jönköpings län Klimatveckans målgrupp är, precis som för Klimatrådet, hela Jönköpings län. Det innefattar alla hushåll, fler än personer med olika intressen, förutsättningar och möjligheter att leva ett klimatsmart liv. Fördelarna med en så mångfacetterad samverkansorganisation som Klimatrådet är att det finns något för alla. Men alla kan inte kommuniceras med på samma sätt. Ha därför alltid ett fokus på målgrupp. Vem talar du till och vem är det egentligen som lyssnar?

5 Resultat av intervjuer Intervjuerna som ligger till grund för denna strategi är utvärderande till sin natur. Det fanns ett behov av att kartlägga tidigare insatser och evenemang, eftersom tidigare utvärderingar av Klimatveckan varit kortfattade. Intervjuer genomfördes med 15 medlemsorganisationer från Klimatrådet för att fastställa vad de ansåg om sin insats under Klimatveckan. Under samtalen fanns det också goda möjligheter att lyfta aspekter som kan förbättras i arbetet med Klimatveckan. De intervjuade är i huvudsak positiva till sin egen medverkan under Klimatveckan. Majoriteten har mottagit positiv respons från de besökande, men också internt från den egna organisationen. Nedan följer förslag på förändringar som skulle kunna öka deltagandet ännu mer. Tid för Klimatveckan Det finns ett dilemma i planering och schemaläggning av Klimatveckan. Både arrangörer och besökande har nytta av att Klimatveckan schemaläggs utifrån invånarnas tid och möjlighet att delta i det som anordnas. Detta dilemma kan brytas ned till två dimensioner där både veckodag för arrangemang och datum för Klimatveckan är av vikt. Det är viktigt att de lokala arrangemangen hamnar på en dag och tid i veckan då människor rör sig ute samt har tid och möjlighet att ta del av dem. Det är även väsentligt att själva veckan hamnar i anknytning till datum då fler människor rör sig utomhus och har tid att ta del av skeenden. Detta kan lösas genom Att dag för arrangemang riktade mot privatpersoner väljs med omsorg och infaller på en dag där människor rör sig ute i större utsträckning (ex. särskild vardag, helgdag, torgdag). En mer generell aspekt av schemaläggning är val av datum för Klimatveckan, eftersom fler människor rör sig ute i anslutning till lön. Om Klimatveckan infaller vid en tid då människor har bättre ekonomi finns möjligheter för större genomslag, tack vare ökad närvaro i offentligheten.

6 Resurser För vissa organisationer kan det finnas svårigheter att avsätta resurser till Klimatrådets arbete och arrangemang inom Klimatveckan, även om det finns en vilja. Detta kan lösas genom... Att Länsstyrelsen i egenskap av administratör aktivt förmedlar kontakt mellan olika aktörer i rådet. Om någon kontaktperson flaggar för att organisationen inte vet vad de kan bidra med, bör Länsstyrelsen försöka sammanföra den med en annan organisation. Detta sker förslagsvis redan under planeringsfasen. För att denna åtgärd ska bli framgångsrik krävs ett fortsatt engagerat och aktivt arbetssätt från Länsstyrelsens håll. Idé och planering Samtliga av de tillfrågade berättar, i intervjuer under februari 2018, att de kommer att arrangera något igen och nästan hälften vill vidareutveckla sin tidigare idé. Dock berättar nästan alla att de inte påbörjat planeringen kring sin insats under årets Klimatvecka, trots att många uttrycker en vilja att påbörja arbetet tidigare i år, även när det kommer till kommunikation. Detta kan lösas genom Att Länsstyrelsen i ett tidigt skede skickar ut en sammanställning av goda exempel från föregående års Klimatveckor, för att inspirera organisationerna i rådet och underlätta för dem att formulera idéer och planer. Fler tankar kring en lösning finns också under "Planera och inspirera". Geografi Intervjuerna indikerar att det kan vara svårt att arrangera aktiviteter i de mindre kommunerna, eftersom hela Klimatveckan upplevs utgå från staden Jönköping snarare än Jönköpings län. Till exempel upplever flera aktörer svårigheter med att locka besökare. Flera av arrangörerna uttrycker en önskan om en större spridning och satsning på stora händelser runt om i länet under Klimatveckan. Detta kan lösas genom Att tidigt i processen öppna upp en dialog med kommuner som har ett större geografiskt avstånd från Jönköpings stad. Det är viktigt att fråga vad kommuninvånarna där skulle gagnas av. Se på hur Klimatveckans program kan utökas och om någon programpunkt kan flyttas eller anordnas på fler platser i länet. Om det finns möjlighet, öppna upp för att större organisationer eller medverkande arrangerar något i en mindre kommun för att få dit fler besökande.

7 Möjliga vägar framåt Utvärdera Framtida Klimatveckor bör utvärderas och dokumenteras på ett mer strukturerat sätt, för att lärdomar från tidigare år enkelt kan användas i planeringsstadiet. Förslagsvis kan Länsstyrelsen uppmana alla organisationer att utvärdera sina engagemang, med hjälp av en gemensam mall. Påminn arrangörerna om vikten av att dokumentera konkreta nyckeltal, exempelvis antal besökare, nyttan för organisationen, hur många som exponerades för ett visst budskap eller deltog i en viss aktivitet. Siffror som dessa kompletterar de mer allmänna utvärderingarna av karaktären "bra" respektive "mindre bra". Bidra med kommunikationspaket Alla kan göra något. Skapa ett kommunikationspaket bestående av bilder, texter och eventuellt också filmer som kan spridas via sociala medier. De organisationer som är med i Klimatrådet, men som själva känner att de inte kan vara med och arrangera något, kan istället hjälpa till genom att sprida marknadsföring om evenemanget innan och under veckan. Ett färdigt kommunikationspaket erbjuder en minimal belastning på den marknadsavdelning som ska sprida budskapet. Planera och inspirera Visa på vikten av framförhållning och tryck på de positiva aspekterna av att tidigt börja planera. Detta ger möjligheten för aktörer att sätta upp mål, fördela arbete och se över resurser internt för att maximera sitt arrangemang. Datum för Klimatveckan sätts väldigt tidigt, i slutet/början av året. Detta ger god tid för aktörer att påbörja en tidsplan. För att säkerställa en enhetlig kommunikation bör det finnas en gemensam kommunikationsplan som aktörerna kan utgå från. Denna kan delas upp efter aktör, evenemang, kanal, målgrupp och tidpunkt. Tanken är att förebygga att kommunikationen glöms bort och att information inte går ut till rätt målgrupp. Det kan vara nödvändigt att våga strukturera och ställa krav. Det kan upplevas som skrämmande, problematiskt, eller till och med som att det går emot syftet med en samverkansorganisation. Dock kan det vara nödvändigt för att uppnå Klimatrådets gemensamma mål. Det handlar inte om att tvinga fram engagemang ur aktörerna, utan om att våga se möjligheter och styrkor hos rådets olika medlemmar och se till att de utnyttjas!

8 Budskap Konkretisera och förenkla - begreppet klimat Konkretisera och förenkla hela upplägget kring veckan och uttrycket "klimat". Just nu finns Klimatrådet, Klimatveckan, Klimatdagen, Klimatkonferensen, Klimatpriset och Klimatkvällen, som alla syftar till olika saker och vänder sig till olika grupper av människor. Förslagsvis bör en målgruppsanalys för evenemangen göras, så Klimatveckans program kan målgruppsanpassas. Till exempel genom att skapa ett program för allmänheten, ett program för Klimatrådets medlemmar och ett för näringslivet. Detta skulle bidra till att minska bruset, det vill säga den irrelevanta information som mottagarna behöver ta ställning till, i Klimatrådets kommunikation. Ju mindre brus i kommunikationen, desto större chans att sändarens budskap tas emot på det sätt som var tänkt! Konkretisera - mål och visioner Visionen "Vi vill bli ett plusenergilän senast år 2050" upprepas i den interna och externa kommunikationen. Även om det på vissa sätt är en tydlig målbild kan den för väldigt många, även inom Klimatrådet, vara alltför abstrakt då år 2050 ligger väldigt långt fram i tiden. Ofta har texter också rubriken "Mål och vision" men i texten nämns bara visionen och inga mål. Det finns fördelar med att bryta ner visionen i mätbara och specifika delmål, eftersom de hjälper till att konkretisera målet för Klimatrådets verksamhet. Att arbeta mot ett delmål kan kännas tydligare och mer mätbart för de inblandade. Utöver att konkretisera framtida delmål finns också en vinst i att kommunicera vilka delmål som redan har uppnåtts. Klimatfrågan kan kännas komplicerad för många, så en tydlig och begriplig kommunikation kring saken kan motivera människor att göra klimatsmarta val.

9 Aktiviteter Välj tid och plats Samla aktiviteter kring platser som människor brukar besöka under veckorna respektive på helgerna för att öka uppslutningen kring evenemangen. Initiativet till att arrangera något kring återvinningscentralerna under helgen är ett gott exempel på detta, eftersom Klimatveckan infaller under en årstid då många spenderar mycket tid i sina trädgårdar. Ett sätt att arbeta strategiskt kring olika platser är att utvärdera vilka som besöker dem och när besöksantalet är som störst, och därefter utforma en aktivitet. Det kan exempelvis innebära att närvara vid torgmarknader på lördagar, gymmen på måndagar eller livsmedelsaffärer på fredagar. Det centrala är att utgå från människors vanor och sträva efter att dra nytta av dem. Involvera alla länets invånare Öka engagemanget i länets skolor. På så sätt sprids Klimatrådets budskap och vision vidare till många invånare i länet - elever, lärare och föräldrar. Goda exempel på detta är de tidigare insatserna kring klimatsmart mat och temadagar i skolan. Ett sätt att utveckla satsningen är att ta med barn och unga ut till rådets medlemmar för att se det klimatarbetet som sker på olika platser runt om i länet. Forskning pekar på att det är viktigt att konkretisera klimatfrågan genom att låta människor se och uppleva. Intervjuerna visade att några av Klimatrådets medlemmar har anordnat skolbesök, dock inte i samband med Klimatveckan. Det finns alltså redan erfarenheter av detta, som bör kunna utnyttjas även framöver.

10 Kommunikation och kanaler Tidigare har en stor kommunikationskanal varit tidningen +E, men den kommer inte fortsätta ges ut på samma sätt under En analys av innehållet visar att det främst tilltalar en äldre målgrupp, men den gick också ut till hela länet och fick således en bra spridning. Kanalerna som ersätter +E bör därför sträva efter att uppfylla båda dessa aspekter i så hög uträckning som möjlig. Förslag på kanaler är exempelvis annonsering via sociala medier, annonsering i lokala tidningar, ett kortare fysiskt utskick som informerar om Klimatveckan och dess program samt annonsering via lokaltrafiken i länet. Använd sociala medier, men bara om det finns resurser att underhålla dem. Annars kan exempelvis ett Instagramkonto användas som en tillfällig resurs innan, under och en bit efter Klimatveckan. Sociala medier är effektivt för att kunna planera och göra dagliga uppdateringar till följarna. Kommunikation via sociala medier kan genomföras på flera olika sätt beroende på mängden resurser som finns att tillgå. Ett alternativ är skapa Instagram- och Facebook-konton som är dedikerade till Klimatveckan och uppdatera dem minst en gång i månaden under hela året. Trappa upp aktiviteten i slutet av augusti eller början av september och gör dagliga inlägg under Klimatveckan. Trappa sedan ner aktiviteten genom att lägga upp bilder med uppföljning och återkoppling till Klimatveckan. Detta kräver mer resurser men gör att följare finns kvar och hålls någorlunda uppdaterade kring veckan. Det går också att marknadsföra kontot året runt om det bibehåller en aktivitet. Ett annat alternativ är skapa Instagram- och Facebook-konton som enbart är aktiva kring och under Klimatveckan. Detta skulle innebära att färre resurser behöver läggas på de sociala medierna men också att en större mängd följare måste attraheras till kontot under en kortare tid för att kanalerna ska få effekt. Ytterligare en möjlighet är så kallade stafettkonton (konton där användare turas om att uppdatera, ofta byts personen bakom kontot ut en gång i veckan). Dessa konton är en bra metod för att få stor spridning och ger också möjlighet till att slussa vidare följare till ett annat konto kopplat till ändamålet. Kommunicera enkelt och sammanfattat i tydliga mål och delmål. Lyft upp vad ni har gjort, vad ni kommer att göra och vilken er vision är. Innehållet på sociala medier bör följa den befintliga grafiska manualen för Klimatrådet.

11 Några avslutande ord Denna strategi är tänkt att vara ett levande dokument. Förslagsvis ansvarar Klimatrådets kommunikationsgrupp för uppdatering av dokumentet. Ändringar som gör guiden mer användbar och aktuell uppmuntras! Det kan innebära att ta bort information som inte längre är aktuell, eller lägga till ny information som kan vara till nytta. Att underhålla dokumentet är en förutsättning för att fortsätta förbättra kommunikationen kring Klimatveckan. Ett projektarbete av Linnéa Nurro, Julia Sundqvist och Jonathan Junefjäll Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet på Högskolan för lärande och kommunikation. Våren 2018

12

Klimatrådet Grafiskt manér

Klimatrådet Grafiskt manér Klimatrådet Grafiskt manér Igenkänning och trovärdighet Klimatrådet är ett nätverk bestående av vitt skilda organisationer från offentlighet, näringsliv och idéburen sektor. En del i att knyta ihop rådets

Läs mer

En extern kommunikationsstrategi utvecklad åt kommuner för främja användandet av elbilar och laddningsstationer.

En extern kommunikationsstrategi utvecklad åt kommuner för främja användandet av elbilar och laddningsstationer. LADDA FÖR FRAMTIDEN En extern kommunikationsstrategi utvecklad åt kommuner för främja användandet av elbilar och laddningsstationer. KOMMUNIKATIONSSTRATEGINS KÄRNVÄRDEN. Kommunikationsstrategins kärnvärden

Läs mer

Kommunikationsplan Malmöfestivalen. Charlotte Backenskiöld & Cathlin Berg

Kommunikationsplan Malmöfestivalen. Charlotte Backenskiöld & Cathlin Berg Kommunikationsplan Malmöfestivalen Charlotte Backenskiöld & Cathlin Berg Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Avgränsningar... 3 Att kommunicera på sociala medier... 4 Medieval - Instagram... 5 Syftet med

Läs mer

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län

Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Sida 1/5 Andreas Olsson Utvecklingsavdelningen Tfn. 010 223 64 74 Se sändlista Tillsättande av Klimatråd för Jönköpings län Beslut Länsstyrelsen beslutar efter sedvanlig årlig förfrågan, till ledamöter

Läs mer

Policy för sociala medier

Policy för sociala medier Policy för sociala medier Degerfors kommun Antagen av kommunfullmäktige 127/2014-11-24 Innehållsförteckning Strategi...3 Nyttan med sociala medier... 3 Syftet med kommunens närvaro i sociala medier...

Läs mer

Sthlm Vintertramp

Sthlm Vintertramp Sthlm Vintertramp 2017-2018 Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp 2017-2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (12) Sammanfattning Under vintern 2017-2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Vintertramp.

Läs mer

Så jobbar du Bilaga för regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1

Så jobbar du Bilaga för regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 1 (5) Så jobbar du Bilaga för regler och riktlinjer för sociala medier i Örnsköldsviks kommun Version 1.1 Så jobbar du Innan du startar 2 Några facebook-tips 2 Så kommer du igång 3 Så uppträder du på sociala

Läs mer

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd

Kommunikationsplan. för Södermanlands miljö- och klimatråd Kommunikationsplan för Södermanlands miljö- och klimatråd Bakgrund Miljö- och klimatrådets syfte är att vara en arena för en bred diskussion kring de viktigaste miljöutmaningarna och de prioriteringar

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA Handbok Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA DET HÄR ÄR GLA Hej GLA ett modernt sätt att lära sig Vi vill ge fler elever,

Läs mer

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson Sthlm Eltramp Maj 2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (15) Sammanfattning Under våren 2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Eltramp en kampanj med syfte att uppmuntra hållbart resande. Tio vanebilister

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND ARRANGÖRENS LILLA LATHUND Handledning för kontrollanter 1 INNEHÅLL SÅ HÄR GÅR DET TILL 4 SKAPA SOCIALT ENGAGEMANG 6 NÅGRA SNABBA 8 CHECKLISTA 11 Om du behöver mer hjälp, stöd eller råd är du välkommen

Läs mer

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version

Evenemangstrategi för Region Skåne. Sammanfattad förkortad version Evenemangstrategi för Region Skåne Sammanfattad förkortad version Bakgrund Evenemang är en viktig del av Region Skånes varumärke. Målsättningen att vara en attraktiv och innovativ region kombineras med

Läs mer

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM version 1.0 2018-05-06 INNEHÅLL INLEDNING 3 VÄRDEGRUND 4 MÅL 5 BUDSKAP 6 KOMMUNIKATIONSKANALER 7 HUR 8 UTVÄRDERING OCH AVSLUT 9 INLEDNING Örebro Fältrittklubb

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

Naturskyddsföreningen i Skåne DIGITAL STRATEGI. Av: Annie Gunnarsson

Naturskyddsföreningen i Skåne DIGITAL STRATEGI. Av: Annie Gunnarsson Naturskyddsföreningen i Skåne DIGITAL STRATEGI Av: Annie Gunnarsson Senast uppdaterad 16-05-2016 1. Inledning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Mål och syfte 3 2. Resultat 3 2.1 Researchområde 1: Nulägesanalys 4 2.1.1

Läs mer

Social media strategi för föreningen Vasamuseets vänner

Social media strategi för föreningen Vasamuseets vänner 2017-11-30 Social media strategi för föreningen Vasamuseets vänner Vasamuseets vänners uppdrag Föreningen ska stimulera till ökad kunskap om och större intresse för Vasamuseet samt med ekonomiskt stöd

Läs mer

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun

Riktlinjer Kommunikationsplattform. Luleå kommun Riktlinjer Kommunikationsplattform Luleå kommun 1 2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen sammanfattar de huvudsakliga kanaler som vi använder i vår kommunikation. Det är viktigt att vi ser

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län

Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län Landstinget har öppen och positiv inställning till att verksamheter använder sociala medier i sin kommunikation

Läs mer

En tävling i snabbhet, design och innovation SOLBILS RACE. Instruktion till elever

En tävling i snabbhet, design och innovation SOLBILS RACE. Instruktion till elever En tävling i snabbhet, design och innovation SOLBILS RACE 2019 Instruktion till elever Hur går tävlingen till? o m s o l b i l s r a c e t Klimatveckan är ett årligt evenemang med aktiviteter som möjliggör

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen ( 255) POLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR HANINGE KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2012-11-26 ( 255) POLICY Kommunikationspolicy för Haninge kommun Syftet med en kommunikationspolicy för kommunen är att skapa effektivitet

Läs mer

Att marknadsföra bibliotekens tjänster

Att marknadsföra bibliotekens tjänster Att marknadsföra bibliotekens tjänster Innan ni påbörjar planeringen av olika marknadsföringsaktiviteter så bör ni fundera igenom några grundläggande saker: resurser som ni har att tillgå, era viktigaste

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Riktlinjer Sociala medier

Riktlinjer Sociala medier FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.2) Riktlinjer Sociala medier Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Dokumenttyp Styrdokument, Tillägg till Riktlinjer för kommunikation Ämnesområde Information Ägare/ansvarig

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

1 EN LITEN KAMPANJSKOLA. Några tips på hur du utformar en lyckad kampanj

1 EN LITEN KAMPANJSKOLA. Några tips på hur du utformar en lyckad kampanj 1 EN LITEN KAMPANJSKOLA Några tips på hur du utformar en lyckad kampanj EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Fyrbodals kommunalförbund Kommunikationsstrategi 2019 2022 Version 1.0 Beslutat 2019-xx-xx Reviderad 2019-xx-xx Ansvarig: Morgan Ahlberg Innehåll Om kommunikationsstrategin... 3 Mål och syfte... 3 Målgrupper...

Läs mer

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI KOMMUNIKATIONSSTRATEGI 2019 2020 ALLMÄNT 1. Introduktion Församlingsrådet tillsatte 13.6.2018 en arbetsgrupp för att utarbeta en kommunikationsstrategi för Vasa svenska församling. Denna kommunikationsstrategi

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26

Nybro kommuns policy för. sociala medier. Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Nybro kommuns policy för sociala medier Antagen av kommunstyrelsen 2011-04-26 Policy för sociala medier är en del av Nybro kommuns informations- och kommunikationsstrategi. Sociala medier definieras som

Läs mer

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna oss? Regional handlingsplan för Kronobergs län Dokumentation från klimatanpassningsmöte, Alvesta 14 november 2012 Seminariet är en del av Länsstyrelsens

Läs mer

KOMIN. UNF:s policy för intern kommunikation

KOMIN. UNF:s policy för intern kommunikation KOMIN UNF:s policy för intern kommunikation Om KOMIN Detta är UNF-förbundets policy för kommunikationen internt i organisationen, KO- MIN helt enkelt. Syftet med dokumentet är att säkerställa en tydlig,

Läs mer

Några tips på hur du utformar en lyckad kampanj

Några tips på hur du utformar en lyckad kampanj Några tips på hur du utformar en lyckad kampanj EN LITEN KAMPANJSKOLA 1 EN LITEN KAMPANJSKOLA KAMPANJENS UTFORMNING Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad

Läs mer

Informationskampanj till Konsumenter

Informationskampanj till Konsumenter Jordbruksverket Landsbygdsavdelningen 551 82 Jönköping Informationskampanj till Konsumenter - Klimatsmart mat och ursprungsmärkt verktyg för den medvetna konsumenten Sammanfattning... 2 Positiva effekter:...

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

Kommunikation och marknadsföringsplan För Tyresö gymnasium

Kommunikation och marknadsföringsplan För Tyresö gymnasium Kommunikation och marknadsföringsplan För Tyresö Huvudansvarig: Tyresö Uppdaterad (datum och versionsnr): 2015-05-27 1 Bakgrund vad är problemet? Få sökande till Tyresö. Sedan införandet av samverkansavtalet

Läs mer

Kommunikationspolicy Stuvsta IF

Kommunikationspolicy Stuvsta IF Kommunikationspolicy Stuvsta IF så många fotbollsspelare som möjligt så länge som möjligt Sida 1 av 9 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 MÅLGRUPPER... 4 POLICY

Läs mer

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29

Regler Sociala medier. Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni Reviderad , 29 Regler Sociala medier Antaget av kommunfullmäktige 28 maj 2012 att börja gälla 1 juni 2012. Reviderad 2017-04-24, 29 2 (7) Sociala medier används allt mer som kommunikationskanal bland många andra. Det

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommundirektör Annette Andersson Enhetschef Henrik Nilsson 2016-02-05 1 (5) Sociala medier 2 (5) Idag använder många företag och organisationer

Läs mer

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012

Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNIKATIONSPOLICY Policyn är antagen av KF 38/12 VÅREN 2012 VÅREN 2012 KOMMUNENS MÅL, AKTIVITETER OCH BESLUT STRÄVAR MOT ATT NÅ DEN GEMENSAMMA ÖVERGRIPANDE VISIONEN FÖR ÅR 2020 DET GRÖNA OCKELBO VI

Läs mer

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK

KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Ställföreträdande kommundirektör Annette Andersson Enhetschef Christina Karlberg 2014-01-28 1 (5) Sociala medier 2 (5) Sociala medier

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS2015.0130 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. GRUNDPRINCIPER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 4 3. HUVUDFUNKTIONER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 5 4. ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Beslutad av: Kommunstyrelsen 2018-10-30 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Kommunikationsavdelningen Ärendenummer: 18/KS/187 Riktlinjer för sociala medier Användandet

Läs mer

Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019

Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019 Nordiska kusträddardagen den 4 maj 2019 Tips på hur ni som kommun kan engagera era invånare att delta i Nordens största kuststädaraktion. Med stöd av: To-do 7 steg mot ett renare hav 1. Bestäm en dag och

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Introduktion Innehåll 1 Inledning... 1 2 Bakgrund... 1 3 Syfte & mål... 2 4 Nyanländ

Läs mer

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS?

HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? RAPPORT KOMMUNUTVECKLARE 2018 Dante Mason Elicia Runmon Hugo Brottare Isabella Skogs Leo Verme Rim Haile HUR KAN UNGA OCH POLITIKER MÖTAS? KOMMUNUTVECKLARE 201 8 Inledning Det här är en rapport skriven

Läs mer

3 KAMPANJER. Vilken är lämpligast för dig?

3 KAMPANJER. Vilken är lämpligast för dig? 3 KAMPANJER Vilken är lämpligast för dig? Forskning i programutformning för kampanjer kring alternativa berättelser och motberättelser visar att många kampanjer inte är konstruerade på rätt sätt för att

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Riktlinjer för strategisk kommunikation. Innehåll

Riktlinjer för strategisk kommunikation. Innehåll STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2018-03-28 DNR: 2018-000063 Antagen av kommunstyrelsen den 13 mars 2018. Gäller från och med den 14 mars 2018 tills vidare. Riktlinjer för strategisk kommunikation Innehåll Inledning...

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Rätt budskap till rätt målgrupp. Att nå ut med sin kommunikation

Rätt budskap till rätt målgrupp. Att nå ut med sin kommunikation Rätt budskap till rätt målgrupp Att nå ut med sin kommunikation Kommunikation är ett medel för att nå resultat Steg 1: Planera Kommunikation är inget fast och statiskt, utan en process som hela tiden utvecklas

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Fastställd av kommunfullmäktige i december 2012 Våra kärnvärden Modiga Att ligga i framkant innebär att vi vågar gå vår egen väg. Att våga välja otrampade stigar,

Läs mer

Haparanda stads riktlinjer för sociala medier

Haparanda stads riktlinjer för sociala medier s riktlinjer för sociala medier 1 s riktlinjer för sociala medier ska hjälpa och stötta de som arbetar inom kommunen att kommunicera via sociala medier. Dokumentet behandlar bland annat förhållningssätt,

Läs mer

Hållbar utveckling A, Ht. 2014

Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Hållbar utveckling A, Ht. 2014 Kommunikation och projektledning för hållbar utveckling Projektplan Bakgrund Som ett stöd i ert projekt kommer ni att arbeta utifrån en projektplan i tre delar, varje ny

Läs mer

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung

kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung kommunikationsstrategi Jens, Miranda och Calle myser i Västerljung Vi vill verka för att bra kommunikation, med ett omvärldsperspektiv, samordnas och integreras i organisationen för Trosa kommun. Genom

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016

Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikationsstrategi för Norrbottens läns landsting 2014-2016 Kommunikation är en av ledningsprocesserna i landstinget. Landstinget ska vara en organisation med ett aktivt kommunikationsarbete och en

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar DIARIENUMMER: KS 136/2017 101 FASTSTÄLLD: KS 130/ 2017-08-14 VERSION: 1 SENAST REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för genomförande av medborgardialoger Beslutas

Läs mer

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket

Möte med kommunen. att tänka på före, under och efter besöket Möte med kommunen att tänka på före, under och efter besöket Lathund #2 för framgångsrikt påverkansarbet ingår Svenska Ridsportförbundets satsning för att stärka dialogen mellan ridklubbar och beslutsfattare.

Läs mer

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17 2013-09-18 1 (6) Sociala medier ger möjligheter till ökad öppenhet och dialog. Genom att använda sociala medier kan vi nå fler människor och fler målgrupper. Vi kan möta medborgarna på nya sätt och på

Läs mer

Global Week 2014 Kommunikationsplan

Global Week 2014 Kommunikationsplan Sida: 1 (9) Global Week 2014 Kommunikationsplan Sida: 2 (9) Innehåll Bakgrund... 3 Projektidé Global Week 2014... 3 Kommunikations- och aktivitetsplan... 3 Kommunikationsmål... 4 Målgrupper... 5 Kommunikationens

Läs mer

Introduktion Sociala medier

Introduktion Sociala medier Introduktion Sociala medier Webinar CAPS 23 jan 2019 Kompetensområde: Digital Marknadsföring BAS MEDIUM AVANCERAD MASTERCLASS (fristående tillfällen) Digital marknadsföring Målgrupp: Marknadsförare och

Läs mer

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Kommunikationspolicy Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-01-28 Innehållsförteckning Kommunikationspolicy... 3 Inledning... 3 Grundläggande värderingar... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Julia Modig Tjärnström, Anna Marklund, Patrik Ljungqvist 723G04

Julia Modig Tjärnström, Anna Marklund, Patrik Ljungqvist 723G04 Uppdrag Vi har valt att för ett annat företags räkning undersöka hur möjligheterna ser ut för att starta upp, sprida och marknadsföra en virtuell sida som riktar sig till studenterna vid Linköpings universitet.

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier

Riktlinjer för användning av sociala medier Antaget av kommunstyrelsen 2018-10-16 159. Gäller från: 2018-11-01 Ansvarig: Kommunikatör Revideras: Vid behov Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Riktlinjer för användning av sociala medier I de här riktlinjerna

Läs mer

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2

Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Instruktion till kommunikationsplan i E2B2 Varför kommunicera forskning? I beslutet som ni fått av Energimyndigheten står det att projektet ska kommuniceras enligt en kommunikationsplan som tas fram i

Läs mer

Att vara kyrka på nätet. Strategi för Svenska kyrkans närvaro i sociala medier

Att vara kyrka på nätet. Strategi för Svenska kyrkans närvaro i sociala medier Att vara kyrka på nätet Strategi för Svenska kyrkans närvaro i sociala medier Skara stift 2012 1 BAKGRUND 3 2 ÖVERGRIPANDE SYFTE VISION 4 3 GRUNDFÖRUTSÄTTNINGAR 4 4 MÅL OCH KONKRETA TILLVÄGAGÅNGSSÄTT 5

Läs mer

Digital kommunikation. den externa kommunikationen

Digital kommunikation. den externa kommunikationen Digital kommunikation den externa kommunikationen Vad ska vi prata om idag? Digitala kanaler så ser det ut Digitala kanaler vilka använder ni? Strategi och planering Så kommunicerar VIF/SISU Den här hjälpen

Läs mer

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag 23-24 november 2016 Karin Kärrby, kommunikationschef Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Helén Sedström, kommunikationsstrateg stadsledningskontoret Idag:

Läs mer

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Kommunikationsstrategi år 2014 2016. Samhällsbyggnadsförvaltningen Kommunikationsstrategi år 2014 2016 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 juli 2014 Kommunikationsstrategi för samhällsbyggnadsförvaltningen Gäller till 31 december 2016 Inledning Med kommunikation kan vi styra

Läs mer

Vår evenemangsstrategi

Vår evenemangsstrategi Vår evenemangsstrategi Målbild Åre kommun, med Åre i spetsen, ska bibehålla positionen som ett av norra Europas mest attraktiva områden för evenemang. Tillsammans utvecklar vi hållbara evenemang och verkar

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

Inbjudan: Earth Hour mars släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF

Inbjudan: Earth Hour mars släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF Inbjudan till Earth Hour Kära trossamfund, Årets Earth Hour blev en enorm framgång. Den

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Ansvarig förvaltning: kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: kommunikatör

Antagen av kommunfullmäktige Ansvarig förvaltning: kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: kommunikatör Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31 122 Ansvarig förvaltning: kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: kommunikatör Riktlinjerna för sociala medier beskriver hur vi ska hantera konton och kommunikation

Läs mer

Att bygga en plattform i Sociala medier: Andra föreläsningen

Att bygga en plattform i Sociala medier: Andra föreläsningen Att bygga en plattform i Sociala medier: Andra föreläsningen Nu har vi pratat en del om hur du kan tänka när du lägger upp en strategi för er kommunikation i sociala medier. Så låt oss gå över till det

Läs mer

MANUAL FÖR STRATEGISK KOMMUNIKATION SOCIAL MEDIA STRATEGI

MANUAL FÖR STRATEGISK KOMMUNIKATION SOCIAL MEDIA STRATEGI MANUAL FÖR STRATEGISK KOMMUNIKATION Innehåll Inledning Inledning... 3 Nulägesanalys... 4 Syfte... 4 Mål... 4 Målgruppp... 5 Val av kanal... 6 Facebook... 7 Linkedin... 7 Publiceringschema... 8 Exempel...

Läs mer

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2

En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En introduktion till pr och mediebearbetning V 1.2 En guide av Mats Wurnell www.matswurnell.net Om denna introduktion Se denna guide som en introduktion till pr och mediebearbetning. Den hjälper er att

Läs mer

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5 Detta dokument innehåller beskrivning av vilka arbetsgrupper Förbundet Vi Unga har 2015. Vilka övergripande uppdrag de har och de konkreta arbetsuppgifter de har under året. Dokumentet är ett komplement

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

HUR VI ANVÄNDER SOCIALA MEDIER

HUR VI ANVÄNDER SOCIALA MEDIER HUR VI ANVÄNDER SOCIALA MEDIER 1 Vad är sociala medier? Sociala medier är kanaler där användare själva kan skapa innehållet, kommentera och diskutera med varandra. Det omfattar inte bara texter utan även

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

MARKNADSPLAN. Nuläge. Affärsidén Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan.

MARKNADSPLAN. Nuläge. Affärsidén Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan. MARKNADSPLAN Vill du ha instruktioner för detta arbetsmaterial? Läs kapitlet Marknad i Företagarskolan! Datum Org.nr Företagsnamn Adress Tel Mobil E-post Hemsida Kontaktperson Tel Nuläge Affärsidén Skriv

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan.

Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan. 1 Marknadsplan Datum: Vill du ha instruktioner för detta arbetsmaterial? Läs kapitlet Marknad i Företagarskolan! Företagsnamn: Adress: E-post: Hemsida: Kontaktperson: Org.nr: Tel.nr: Mobiltel: Faxnr: Direkttel:

Läs mer

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar

Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start. Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Välkommen till nyföretagarprogrammet Kick Start Introduktion - ansvar, åtagande, förväntningar Det här är programmet för dig som vill vända och vrida på din affärsidé för att skriva en affärsplan - planen

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur

Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Slutrapport - En dikt om dagen att marknadsföra smal litteratur Syfte Projektets syfte var att utifrån olika marknadsföringsåtgärder motverka en hyllifiering av den statligt stödda litteraturen eller med

Läs mer

Plan för kriskommunikation

Plan för kriskommunikation Plan för kriskommunikation Maj 2017 Plan för kriskommunikation Syfte Linnéuniversitets plan för kriskommunikation är kopplad till de planer som styr arbetet vid en kris respektive kommunikationsarbetet

Läs mer

Innehåll. Syfte med Flickbandyns Dag. Syfte med manualen Portalen Licensierade flick- och damspelare

Innehåll. Syfte med Flickbandyns Dag. Syfte med manualen Portalen Licensierade flick- och damspelare Innehåll Syfte med Flickbandyns Dag Syfte med manualen Portalen Licensierade flick- och dam Planering inför arrangemanget Genomförande av arrangemanget Marknadsföring Arbetet efter arrangemanget Projektledare

Läs mer

Inbjudan: Earth Hour mars släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF

Inbjudan: Earth Hour mars släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF Inbjudan: Earth Hour 2010 27 mars 20.30 släcker vi för en ljusare framtid. Släcker du? Från Världsnaturfonden WWF Inbjudan till Earth Hour Hej alla organisationer! Årets Earth Hour blev en enorm framgång.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun

Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun Gabriella Signäs 1(5) 2013-04-25 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy för barn- och ungdomsnämnden, Sollentuna kommun 1. Inledning Information och kommunikation är ett strategiskt verktyg för alla

Läs mer

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning

Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning Rapport 2015-05-19 Projektrapport och utvärdering av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning KS 2013/0967 Resultatet av projekt Gymnasiearbete med kommunal inriktning rapporterades till projektgrupp

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer