IT-INFRASTRUKTURPROGRAM Uppgjord: Anders Friis / Klas Jansson Rev Säters Kommun IT-infrastrukturprogram 2002

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "IT-INFRASTRUKTURPROGRAM Uppgjord: Anders Friis / Klas Jansson 2002-04-03 Rev. 1.1. Säters Kommun IT-infrastrukturprogram 2002"

Transkript

1 Säters Kommun IT-infrastrukturprogram 2002

2 Innehåll 1 Sammanfattning 6 2 Inledning Bakgrund Programmets målsättning/syfte Programmets avgränsningar och reservationer Programmets målgrupp Metodik Informationsinsamling Analys och bearbetning Referensunderlag Förklaring av facktermer och övrig terminologi Kommunens organisation för IT infrastrukturfrågor Kommunal organisation för IT infrastrukturfrågor Kommunala bolag som är engagerade i IT utvecklingen inom kommunen Kommunal policy för IT-infrastruktur Kommunens vision och syn på IT-utvecklingen...12 Nyttjande inom kommunen...13 Näringslivsutveckling...13 Offentlighet och demokrati Förutsättningar inom hela kommunen för och behov av IT-infrastruktur Överblick över kommunens geografi Allmänt om beräkning av behov Sammanlagring av behov Förutsättning för och behov av IT infrastruktur inom centralorten Skola Näringsliv Övriga samhällsverksamheter: landsting, statlig verksamhet, mm Övriga kommunikationsbehov Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för St Skedvi-Kyrkbyn Skola Näringsliv Övriga samhällsverksamheter: landsting, statlig verksamhet, mm Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Solvarbo Skola Näringsliv Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Mora By Skola Näringsliv Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Naglarby-Enbacka Skola Näringsliv (56)

3 6 Befintlig och planerad utbyggnad av IT infrastruktur och utrymme för sådan samt dess tillgänglighet Befintlig kommunal IT-infrastruktur Kommunalt nät Nät i kommunala bolags regi Planerad kommunal IT-infrastruktur IT-infrastruktur annan än den kommunala Stomnät Telia/Skanova Banverket RegNet BitNet Norrsken Birka Vattenfall Teracom Svenska Kraftnät (SKN) Operatörer i Säters kommun Målet för nätets utformning på lång sikt Ortssammanbindande nät Huvudnod Områdesnät Områden inom respektive utanför marknadens initiativ Kommersiellt attraktiva delar av kommunen Kommersiellt ej attraktiva delar av kommunen Av Kommunen prioriterade sträckor, områden och orter Prioritering av ortssammanbindande nät Prioritering av områdesnät Krav och villkor för IT-infrastrukturen Allmänt Kapacitet Kvalitet och säkerhet Redundans Principen om öppen ledning och öppet nät Prissättning Teknikval Anpassning till totalförsvarets krav Hur samverkan med närbelägna kommuner och deltagande i regionalt samarbete skall kunna ske Närbelägna kommuner och samarbete med deras infrastruktur Regionalt samarbete Bakgrund Syfte Målsättning/inriktning (56)

4 Organisation Genomförande av IT infrastrukturprogrammet Realisering av målstruktur Upphandlingsförfarande Ekonomiska konsekvenser Kostnader ortssammanbindande nät Kostnader områdesnät...51 Bilaga 1 53 Förklaring av facktermer...53 Bilaga 2 54 Analys av behov...54 Skolor 54 Näringsliv...54 Övriga kommunala verksamheter...55 Hushåll (56)

5 Figurer Figur 1 Tätortskarta för Säter...17 Figur 2 Stora Skedvi kyrkby...19 Figur 3 Tätortskarta Solvarbo...21 Figur 4 Tätortskarta Mora By...22 Figur 5 Tätortskarta Naglarby - Enbacka...23 Figur 6: Stomnätsoperatörer i Dalarna...26 Tabell 1: Färgkoder för kartbild...27 Figur 7 Stomnätsoperatörer i Säters kommun...30 Figur 8 Ortssammanbindande nät i Säters kommun...32 Figur 9 Områdesnät i Säters kommun...34 Figur 10 Kommersiellt attraktiva delar av kommunen...35 Figur 11 Prioritering av ortssammanbindande nät (56)

6 1 Sammanfattning I januari 2000 beslöt regeringen att tillsätta en utredning om infrastrukturprogram för bredbandskommunikation. Bredbandsutredningens huvuduppgift var att formulera en ny statlig infrastrukturpolitik. I denna utredning konstateras att Sveriges kommuner spelar en viktig roll för att säkerställa etablering av regional/kommunal IT-infrastruktur, speciellt i mindre orter och landsbygd. Som ett led i detta har Säters kommun beslutat att ta fram detta IT-infrastrukturprogram. Programmet innehåller dels en kartläggningsdel (kapitel 3, 5 och 6), dels en strategidel (kapitel 4, 7-12). Kommunens roll i avseende IT-infrastrukturfrågor är att skapa förutsättningar för ett teknik- och operatörsneutralt kommunikationsnät som når våra intressenter, vilka omfattas av offentlig verksamhet, allmänhet och företag. Dessutom skall frågan ses ur ett helhetsperspektiv vilket innebär att IT-infrastrukturfrågorna inbegriper kopplingar till kringliggande kommuner samt regionalt och nationellt. Kommunen ansvarar för att planering och projektering av utbyggnad görs för den ITinfrastruktur som inte marknadskrafterna tillhandahåller. Målet är att täcka hela kommunen till rimliga kostnader och tidplaner. Utbyggnaden ska göras etappvis och baseras på den prioritering som fullmäktige beslutat. Kommunen säkrar och realiserar lösningar främst genom upphandling eller bidragsgivning. Skrivna avtal skall bl.a. innehålla klausuler för prissättning, framtidssäkring av IT-infrastruktur samt att monopolsituationer inte uppstår. I de fall inga rimliga anbud inkommer kan kommunen realisera lösningen inom egen verksamhet. I detta program finns en kartläggning av förutsättningar och behov av bredbandskommunikation, inom kommunen. Beskrivningen presenteras ortsvis i kapitel 5. Befintlig IT-infrastruktur presenteras i kapitel 6. För att ge underlag för en framtida utbyggnad har en målstruktur arbetats fram. Målsättningen är att täcka in alla orter som av bredbandsutredningen definierats som orter. Det ortssammanbindande nätet byggs som ett antal slingor utgående från huvudnoden i centralorten: En sträckning nordväst om centralorten till Borlänge och sydväst till Hedemora som knyter samman Solvarbo, Mora By och Naglarby samt Enbacka. En slinga norrut mot Bispberg, St Skedvi, Arkhyttan och Nyberget. En sträckning mot Silvberg och Ulvshyttan. Områdesnäten i Säters kommun blir till stora delar nät som binder samman grupper av näraliggande byar och ansluter dem till en nod i det ortssammanbindande nätet. De fortsatta stegen med upphandling och realisering ska så långt möjligt göras i samverkan med övriga kommuner inom Dalarna, inom ramen för en regional strategi för IT-infrastruktur. 6 (56)

7 2 Inledning 2.1 Bakgrund I januari 2000 beslöt regeringen att tillsätta en utredning om infrastrukturprogram för bredbandskommunikation. Bredbandsutredningens huvuduppgift var att formulera en ny statlig infrastrukturpolitik. I denna utredning konstateras att Sveriges kommuner spelar en viktig roll för att säkerställa etablering av regional/kommunal IT-infrastruktur, speciellt i mindre orter och landsbygd. I propositionen Ett informationssamhälle för alla (prop. 1999/2000:86) reserverades därför 2,625 miljarder kr till ett statligt stöd för ortssammanbindande nät som bör prioriteras av regional- och näringspolitiska skäl och som inte bedöms komma till stånd före utgången av 2004 på helt kommersiella grunder. Vidare reserverades 3,2 miljarder kr till ett statligt stöd till de delar av områdesnät där en anslutning till fastigheter skulle bli avsevärt dyrare än i normala fall samt till skattelättnad till abonnenter för att stimulera anslutning till nät med hög överföringskapacitet i delar av landet där anslutningskostnaderna förväntas bli höga. Propositionen Ett informationssamhälle för alla (1999/2000:86) aviserade dessutom tilläggsdirektiv till utredningen. Utredning skulle ske dels av hur ett statligt stöd till kommunerna för att stimulera uppbyggandet av lokala nät och accessnät borde utformas, dels om förslag till fördelning inom en ram på 3,2 miljarder kronor av kommunstödet och en skattelättnad för abonnenters bredbandsanslutning. Bredbandsutredningens delbetänkande Kommunstöd till lokal IT-infrastruktur (SOU 2000:68) och slutbetänkande IT-infrastruktur för stad och land (SOU 2000:111) lämnar förslag till fördelning av stödpengarna till Sveriges kommuner samt ställer upp riktlinjer för nyttjande av stödpengarna. Följande förordningar har relevans till detta dokument: Förordning (2001:349) om stöd till kommuner för upprättande av IT-infrastrukturprogram. Förordning (2001:350) om stöd till kommuner för anläggande av ortssammanbindande telenät m.m. Förordning (2000:1469) om stöd till kommuner för anläggande av lokala telenät. Förordning (2001:351) om ändring i förordningen (2000:1469) om stöd till kommuner för anläggande av telenät. Ansvarig myndighet är Näringsdepartementet. Ett villkor för att få tillgång till de statliga stödpengarna specificerade i förordningarna 2001:350 och 2000:1469 är att kommunerna fastställer s k IT-infrastrukturprogram. 2.2 Programmets målsättning/syfte Följande huvudsakliga målsättningar finns för detta dokument: 7 (56)

8 1. IT-infrastrukturprogrammet skall möjliggöra ansökan om de statliga stödpengar som finns tillgängliga för kommunen. 2. IT-infrastrukturprogrammet skall bidra till det regionala såväl som det nationella ITinfrastrukturprogrammen. 3. IT-infrastrukturprogrammet skall ge en bild av kommunens nuläge och förutsättningar, samt redogöra för kommunens strategi för IT-infrastruktur. Kommunikationsbehovet i kommunen, befintlig och planerad IT-infrastruktur samt aktiviteter i gränsande kommuner skall kartläggas. 4. IT-infrastrukturprogrammet skall utgöra beslutsunderlag för kommunen med avseende på kommunala investeringar i IT-infrastruktur. 5. IT-infrastrukturprogrammet skall kunna fungera som underlag vid upphandling av ITinfrastruktur i kommunen. 2.3 Programmets avgränsningar och reservationer IT-infrastrukturprogrammet innehåller INTE fullständiga projekteringar av en utbyggnad. Denna projektering får aktuell operatör, eller entreprenör, själva arbeta fram i samband med att upphandling blir aktuell. Tillika får den kommersielle aktören beräkna intäktspotentialen för aktuella utbyggnadsområden. Upprättandet av detta IT-infrastrukturprogram för Säters kommun innebär ej att kommunen förbinder sig att genomföra eller ställa sig bakom specifika projekt eller investeringar. 2.4 Programmets målgrupp Politiker och anställda inom kommunen vilka är ansvariga för områden med relevans till ITinfrastruktur, såsom IT-ansvariga, stadsbyggnads- och planeringsansvariga, och ansvariga för näringslivsutveckling. Bredbandsentreprenörer, operatörer och tjänsteleverantörer. Invånare och företag i kommunen med intresse för bredbandsfrågor Ansvariga för Infrastrukturfrågor på länsstyrelsen i Dalarna. (IT-infrastrukturprogrammet kommer att överlämnas till länsstyrelsen för godkännande.) IT-infrastrukturprogrammet är ett publikt dokument och därför allmänt tillgängligt. 2.5 Metodik Informationsinsamling Grundläggande demografisk information om kommunen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och AU-System. Befintlig statistik över hushåll, näringsliv och offentlig verksamhet har använts. Operatörer med aktivitet i kommunen har kontaktats och avstämning har skett med angränsande kommuner. 8 (56)

9 2.5.2 Analys och bearbetning Den insamlade informationen har legat till grund för utarbetandet av en målstruktur. Detta har gjorts i samverkan mellan kommunen och AU-System. En bedömning har gjorts avseende vilka områden i kommunen som är kommersiellt attraktiva och utifrån denna bedömning har målstrukturen sedan delats in i olika prioriteringar och etapper. Krav och villkor på nätet har specificerats för att tydliggöra inför en eventuell upphandling. Efter diskussion med övriga kommuner i regionen, angående möjligheter till samverkan, har sedan en inriktning för genomförande tagits fram. Upplägg och metodik har koordinerats med övriga kommuner i Dalarna för att underlätta ett eventuellt samarbete Referensunderlag SOU 1999:85, "Bredband för tillväxt i hela landet", IT-infrastrukturutredningens betänkande IT-proposition, prop. 1999/2000:86, Ett informationssamhälle för alla SOU 2000:68, Kommunstöd till lokal IT-infrastruktur, Delbetänkande SOU 2000:111, IT-infrastruktur för stad och land, Slutbetänkande Förordning (2001:349) om stöd till kommuner för upprättande av IT-infrastrukturprogram. Förordning (2001:350) om stöd till kommuner för anläggande av ortssammanbindande telenät m.m. Förordning (2000:1469) om stöd till kommuner för anläggande av lokala telenät. Förordning (2001:351) om ändring i förordningen (2000:1469) om stöd till kommuner för anläggande av telenät. 2.6 Förklaring av facktermer och övrig terminologi En ordlista med vanliga förkortningar och facktermer återfinns i Appendix 1. Detta IT-infrastrukturprogram har författats med hjälp av AU-System. Ansvarig inom Säters kommun är Klas Jansson telefon (56)

10 3 Kommunens organisation för IT infrastrukturfrågor Den IT-organisation som existerar i Säters kommun idag är främst anpassad för den interna IT-verksamheten. De nya krav på kommunen som ställs i samband med Bredbandsutredningens slutbetänkande och Förordningarna 2001:349, 2001:350 och 2001:351 kräver viss anpassning av befintlig organisation. Resurser måste allokeras för att från kommunens sida driva IT-infrastrukturutbyggnaden. Denna organisation måste även ha visst mandat att genomföra utbyggnad. IT-infrastrukturen kommer att ha samma status som övrig infrastruktur inom kommunen. Ur politisk synvinkel är viktigt att detta arbete avspeglar kommunens vilja och ambitioner. Organisationen för IT-infrastrukturutbyggnaden ser ut som följer: Politisk representation utsedd av kommunstyrelsen. För att tillse att de politiska ambitionerna återspeglas i planen och att kommunens ekonomiska åtaganden kan övervägas. Kommunkansliet. Infrastrukturfrågor, kommunikation och totaltförsvar. Näringslivsenheten. Har överblick över näringslivets behov. Knyter lämpliga näringslivsrepresentanter till projektet. Miljö- och byggnadsnämnden. Översiktsplaner och bygglov mm. Fastighetskontoret. Bland annat internt behov. Säterbostäder. Har kännedom om behovet inom kommunens bostadsbestånd. 3.1 Kommunal organisation för IT infrastrukturfrågor Inom kommunen hanteras IT-infrastrukturfrågor på samma sätt som övriga infrastrukturfrågor. Kommunstyrelsen är det organ som fattar de övergripande besluten i dessa frågor. Kommunstyrelsen knyter via kommunens näringslivsenhet kommunens näringsliv till sig för att få en väl förankrad bild av behoven. Utbildningens behov kanaliseras via gymnasieförvaltning och barn och utbildningsförvaltningen. Medborgarnas behov förmedlas via de förtroendevalda politikerna och via intresseföreningar. Kommunens övriga behov kanaliseras via kommunens ITenhet. Kommunens IT-enhet är kommunens sakkunnige i dessa ärenden och bistår kommunkansliet i dessa frågor. 10 (56)

11 Kommunkansliet bereder frågorna. Kommunens IT-enhet är organisatorisk placerad på kommunkansliet, då IT-frågor i allt högre grad är av strategisk natur för såväl kommunen som organisatorisk enhet som samhälle. IT-enheten har i övrigt att tillhandahålla den kommunala organisationens behov av IT-tjänster och att utveckla kommunens nyttjande av IT för att höja kvaliteten och nyttja de effektivitetsvinster som kan nås. 3.2 Kommunala bolag som är engagerade i IT utvecklingen inom kommunen. Kommunens fastighetsbolag, Säterbostäder AB, handhar kommunens fastigheter samt är kommunens kommunala hyresvärd för lägenheter till privatpersoner. Bolaget ingår som en naturlig del i arbetet med IT-infrastrukturplan. 11 (56)

12 4 Kommunal policy för IT-infrastruktur I Säters kommuns antagna IT-strategi sägs följande om IT-infrastruktur. En väl utbyggd kommunikationsstruktur är en förutsättning för nyttjande av IT. En kommunikationsstruktur skall byggas upp som möjliggör för förvaltningar, kommunala bolag, företag och innevånare i kommunen att kommunicera med varandra, distribuera information samt nå gemensam information. Kommunikationsnätet kommer att bestå av ett antal lokala nätverk sammankopplade via fasta eller uppringda förbindelser. Extern kommunikation skall kunna ske mot andra kommuner, företag och organisationer. Internet kommer att kunna vara en kanal som förmedlare av elektronisk post mellan kommuninnevånarna och kommunpolitiker/tjänstemän Telefonväxeln skall byggas ut och på sikt omfatta nya tjänster. Kommunikation skall finnas mellan kommunens olika delar och verksamheter. Intern kommunal kommunikation bör ske med fasta förbindelser så långt detta är möjligt. En standardisering av vissa generella programvaror är nödvändig, till exempel ordbehandling, kalkyl och databashanterare. Detta för att minimera kostnader och kunna hålla egen hög kompetens. En gemensam standard underlättar även utbyte av dokument mellan användare i systemet. Val av utrustning skall ske enligt anvisningar från samordningsansvarig Elektronisk post skall användas för intern kommunikation Internet ska nyttjas för att föra ut information om Säters kommun samt som informationskälla för olika gruppers behov, inte minst inom skolan. Biblioteken skall ha en central roll vad gäller allmänhetens tillgång till kommunintern och extern information. Kommunen skall arbeta mot att utveckla former för elektroniskt dokumentutbyte med hjälp av EDI teknik Lokala nät skall byggas upp enligt en för kommunen fastlagd standard. Så få protokoll som möjligt skall användas. Kommunikation mellan lokala nät skall ske via fast förbindelse eller ISDN. Kommunikation med omvärlden skall ombesörjas av nätoperatör. 4.1 Kommunens vision och syn på IT-utvecklingen Säters kommun har i sin IT strategi från 1996 fastlagt följande syfte med strategin och den framtida IT utvecklingen i kommunen. Denna IT-strategi kommer att revideras under Övergripande ansvaret för IT strategi sorterar under kommunstyrelsen liksom ansvar för gemensamma kommunsystem. Kommunstyrelsen har även ansvar för att nödvändiga beslut fattas för att realisera denna strategi. 12 (56)

13 Uppnå stärkt demokrati och medborgarinflytande genom förbättrad kommunal service till innevånarna Stödja näringslivets nyttjande av IT för att uppnå konkurrensfördelar samt stimulera företagslokaliseringar till Säter Att förändra och förnya arbetssätt inom skolan samt bidra till fortbildning på olika nivåer genom nyttjande av modern teknik Erbjuda förbättrad kommunikation inom kommun och gentemot omvärld Effektivare kommunal administration Nyttjande inom kommunen Kommunen skall verka för samverkan med andra kommuner i IT frågor Skolan skall prioriteras avseende kommande IT investeringar Former för distansutbildning skall utvecklas för att möjliggöra gymnasie- och högskolestudier Utbyggnad av elektronisk post, dokumenthantering och ärendehantering skall prioriteras Ett strategiskt informationssystem skall införas med styrande information för politiker och ledande tjänstemän Samordning av resurser och system skall i möjligaste mån ske Näringslivsutveckling Kommunen har ett ansvar att stödja det lokala näringslivet. Stöd kan ges bland annat genom att erbjuda: kommunikationsmöjligheter med omvärld (kunder, leverantörer, myndigheter etc) marknadsföring av företagen och dess tjänster - kompetensutveckling informationsutbyte mellan företag - stöd i IT frågor distansarbete - stöd till småföretagarcentrum Offentlighet och demokrati Allt fler medborgare får tillgång till datorer och därmed möjlighet att kommunicera med omvärlden. Genom att nyttja elektroniska anslagstavlor, elektronisk post, dokumentdatabaser etc kan innevånarna i Säters kommun enklare nå politiker och tjänstemän med synpunkter och ta del av gemensam information. För de innevånare som ej har egen tillgång till tekniska hjälpmedel kommer biblioteken att fylla en viktig funktion. Ett projekt Samverkan - Skola hem planerar att starta under 1996 med avsikt att presentera information kopplat till skolans verksamhet. Gemensam information som kommunen gör tillgänglig är kostnadsfri för allmänheten. Införande av ny teknik innebär inga förändringar avseende principer för offentlighet och sekretess. Handlingar som ankommer elektroniskt skall behandlas som vanlig ankommande post. 13 (56)

14 5 Förutsättningar inom hela kommunen för och behov av ITinfrastruktur 5.1 Överblick över kommunens geografi NAGLARBY OCH ENBACKA STORA SKEDVI KYRKBYN MORA BY SOLVARBO SÄTER Kommunen är till ytan ca 574 km² och ligger i brytningspunkten mellan gammal bergslagsbygd och Dalälvens rika jordbruksområde. Säters kommun består idag av kommundelarna Säter, Stora Skedvi, Gustafs och Silvberg. Säter ligger i den centrala regionen av Dalarna med närhet till Falun, Borlänge, Hedemora och Ludvika. Kommunen genomkorsas av riksväg 70, delvis av riksvägarna 60 och 80 samt länsväg 266. Kommunen har bra järnvägsförbindelser och nära till Dala Airport flygplats. 14 (56)

15 Naturförhållandena i Säter kännetecknas dels av de kuperade bergområdena i de södra och nordöstra delarna, dels av slätten vid Stora Skedvi upp mot Gustafs och Tunaslätten. De högsta trakterna finns i kommunens västra delar runt Silvberg med flera bergstoppar över 300 m. I kommunen finns två stora åsbildningar, Badelundaåsen och Svärdsjöåsen. Dalälven flyter in i kommunen strax norr om Naglarby, Gustafs och präglar till stor del denna del av kommunen. Älven regleras genom stora kraftverk vid Långhag och Stora Skedvi. Det mest kända objektet i Säter ur naturvårdssynpunkt är Säterdalen, ett vittomfattande ravinkomplex längs Ljusterån. Säters kommun har innevånare ( ). De flesta bor i centralorterna Säter, Stora Skedvi kyrkby och Mora by/enbacka. Andra större byar är Arkhyttan, Bispbergshyttan, Grängshammar, Solvarbo, Ulfshyttan, Fäggeby-Uppbo, Skenshyttan, Norbo, Naglarby, Bispberg och Björkled. Befolkningstätheten är 20 inv/km² vilket kan jämföras med Sveriges genomsnitt som är 21,5 inv/km². Ca 49 % av den arbetsföra befolkningen är enligt SCB siffror 1999 sysselsatta inom offentlig förvaltning. Säters kommuns befolkning pendlar i stor omfattning, främst till Borlänge, Hedemora och Falun som med sin närhet erbjuder en betydande arbetsmarknad. Av förvärvs-arbetande Säterbor pendlar nästan 34 % ut från kommunen för att arbeta. Drygt 2200 personer pendlar till ett arbete utanför kommunen. Pendlingen i motsatt riktning, det vill säga till Säters kommun är cirka 600 personer. 5.2 Allmänt om beräkning av behov Behovsbilden förändras över tiden. Den infrastruktur som vi haft för elektronisk kommunikation sedan 20-talet har varit telenätet. Under 70-talet kom sedan kabel TV näten. Under slutet av 90- talet kom stadsnäten. Alla dessa tre nättyper används även för Internetkommunikation. Till detta kom mobilnäten i slutet av 80-talet med sin möjlighet till mobilitet. Även detta nät används i allt större utsträckning för Internetkommunikation. I alla kommunikationsnät skapas kontinuerligt nya tjänster och fler tjänster, som successivt kräver allt högre kapacitet. Ökningen av kapacitet sker i vissa nät och tekniker kontinuerligt, i andra stegvis (exvis mobilnäten). När vi gör en bedömning om kapacitetsbehoven för en framtida målstruktur, är det väsentligt att hålla isär kapacitetsbehoven på lång sikt, och behovsutvecklingen på vägen dit. I Bilaga 2, Analys av behov - görs en analys med syfte att få fram behoven på lång sikt, dvs behoven då tjänster och teknik för bredband fått ett ordentligt genomslag i samhället. Detta är inte detsamma som de behov som finns idag. För att uppskatta behoven delar vi in användarna i olika grupper, baserat på de olika drivkrafter som styr deras behovsutveckling. Denna indelning är särskilt viktig under utbyggnadsfasen, för att prioritera vilka områden och sträckor som bör täckas först. De olika grupperna är: - Skolor skolorna knyts samman i skolnät, som kopplas upp mot Internet. 15 (56)

16 - Näringsliv allmänt växande Internetanvändning, mail och surfande, tilltagande e- handel, kunna skicka stora filer, bra kommunikation med kunder, leverantörer och andra enheter inom företaget. - Övrig offentlig förvaltning administrativ effektivisering av förvaltningen. Internetanslutning av bibliotek. Utveckling och effektivisering av vården. - Hushåll snabb Internet anslutning. Intresse av IP-telefoni, filmer och spel, distansarbete och distansutbildning, när sådana kommer. I Bilaga 2, Analys av behov görs en analys av respektive kundgrupps framtida kommunikationsbehov. Av denna framgår att huvudregeln för behovsbedömningen är att varje enhet (hushåll, skolklass, företag, etc) kommer att kräva ca 5 Mbit/s. Dock bör särskild hänsyn tas till större företag, samt till antal boende på exempelvis vårdinrättningar. När målstrukturen ska förverkligas kan lösningar som ger lägre kapaciteter än 5 Mbit/s fortfarande vara ett bra alternativ, för att stegvis skapa ett bredbandsnät i kommunen och redan på kort sikt möta de behov som finns idag. Allteftersom behoven växer, kan sedan en migration till den långsiktiga målstrukturen åstadkommas. Känslighetsanalys Framtida behov underskattas ofta. Hur kan vi veta att de behovsskattningar vi gör faktiskt håller under så lång tid som 10 år? Den tjänst som ligger till grund för behovsuppskattningen är rörlig bild. Rörlig bild kan innebära TV-sändningar, bildtelefoni, video-on demand, distansutbildning, etc. Tillämpningen spelar inte så stor roll, det som är avgörande för kapacitetskraven är just den rörliga bilden. Baserat på ögats och synnervens förmåga att uppfatta nyanser och förändringar krävs upp emot 500 Mbit för att överföra perfekt rörlig bild. Med framtida bra bildkomprimering kan samma bilder överföras med 2-5 Mbit. Det är idag svårt att se någon annan grundläggande tjänst som kräver tillnärmelsevis lika stor kapacitet. Självklart finns det inga garantier, det kan dyka upp tjänster som vi idag inte har någon uppfattning om (lukt via nätet, smak via nätet, mm). Men eftersom dessa tjänster inte ens finns på laboratorienivå idag, så lär det ta många år innan de är färdiga att användas i slutkundsapplikationer. Följaktligen kan vi med viss säkerhet anta att det är olika applikationer på rörlig bild som kommer att vara drivande för kapacitetsbehoven under de närmaste 10 åren. Det som är svårare att se och bedöma är hur fort detta kommer att ske. När kommer behovet hos slutkunderna att ha nått de nivåer vi förutser i den långsiktiga bedömningen? Faktum är att det idag i stort sett inte finns några fler bredbandstjänster för privatkunder än en snabb Internetanslutning. Detta trots att diskussioner och försöksverksamhet inom video-on demand, IP-TV, distansutbildning, distansarbete, bildtelefoni, etc. pågått i många år. Det är alltså svårt att uppskatta när genombrottet kommer och hur snabbt anslutningsgraden då kommer att öka. Sammantaget kan vi konstatera att hastighetsuppskattningarna ovan kommer att gälla under de kommande 10 åren, men med en hög grad av osäkerhet beträffande när det verkliga genombrottet kommer för de tjänster som driver kapacitetskraven Sammanlagring av behov När näten ska planeras och byggas ut kommer även de sammanlagrade behoven att påverkas av vilka kundgrupper som dominerar. 16 (56)

17 För hushåll dominerar kanske TV sändningar. Många hushåll tittar på samma TV-program. Endast en programöverföring sker i stomnätet. Sedan delar sig denna överföring till alla hushåll som tittar på samma program. Jämför Kabel-TV där endast en programversion distribueras i nätet. Företagen å sin sida arbetar oftast med punkt till punkt kommunikation. Denna typ av kommunikation ställer högre krav på stomnäten då ingen sammanlagring av information kan ske. 5.3 Förutsättning för och behov av IT infrastruktur inom centralorten Figur 1 Tätortskarta för Säter I Säters tätort bor cirka 5000 invånare. Affärscentra och den kommunala servicen är koncentrerad till centrala Säter, beläget väster om järnväg och RV70. Flera bostadsområden finns i centralorten, både hyreshus och villor. Fastighetsbeståndet är fördelat på cirka 1000 lägenheter och cirka 1000 villor. I huvudorten finns även ett antal för kommunen betydande företag Skola. Kommunen har en gemensam Gymnasienämnd med Borlänge kommun. I kommunen finns en skola med högstadium. 17 (56)

18 I centralorten finns ett tiotal förskolor med drygt 200 elever. Utöver detta finns skolor enlig nedan. Skola Antal elever Anmärkning Dahlanders Gymn. 300 Gymnasieskola Klockarskolan 500 Högstadium Kungsgårdssskolan 450 Låg o. Mellanstadium Prästgärdsskolan 70 Lågstadium Näringsliv Inom Säters kommun, som består av kommundelarna, St Skedvi, Gustafs och Silvberg samt tätorten Säter, finns totalt företag företag är enmansföretag och 405 företag har sitt säte i tätorten. Kommunen präglas av småföretagsamhet med många mindre företag verksamma inom bl a verkstads- och livsmedelsindustrin, träförädling, handel och tjänstesektorn. Större företag Företag Antal anställda Anmärkning Aktiebolaget Kablego 33 Säters Ångsågs Trävaru AB 31 Övriga företag Utöver de största företagen finns ytterligare 38 företag med mellan anställda och 516 med 0-9 anställda i tätorten Säter. Antalet anställda Antal företag Övriga samhällsverksamheter: landsting, statlig verksamhet, mm Verksamhet Antal anställda Anmärkning Säters Kommun ca Offentlig verksamhet Landstinget Dalarna ca 400 Offentlig verksamhet Samhall Vasa AB 60 Offentlig verksamhet 18 (56)

19 5.3.4 Övriga kommunikationsbehov Antal invånare. Antal enbostadshus, antal flerbostadshus. Ex: I nordväst finns huvuddelen av flerfamiljshusen. För övrigt består orten av enfamiljshus som är jämt fördelade över tätorten. Telias koncentrator för telefonnätet finns i västra delen av orten. 5.4 Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för St Skedvi- Kyrkbyn Figur 2 Stora Skedvi kyrkby 19 (56)

20 5.4.1 Skola. I Stora Skedvi kyrkby finns en låg och mellanstadieskola och fyra förskoleavdelningar. I förskolan finns 75 elever. I detta skolområde ingår även Fäggeby skola. Här finns även en förskoleavdelning med sju elever. Skola Antal elever Anmärkning Kyrkbyn skola 175 Låg o. Mellanstadie Fäggeby skola 75 Lågstadie Näringsliv Största privata företaget i Stora Skedvi kyrkby är Vika Bröd i Dalarna. Större företag Företag Antal anställda Anmärkning Vika Bröd i Dalarna 40 Övriga företag I Stora Skedvi kyrkby finns förutom de tre största företagen, 49 företag med 0-9 anställda, de flesta enmansföretag. Antalet anställda Antal företag Övriga samhällsverksamheter: landsting, statlig verksamhet, mm Verksamhet Antal anställda Anmärkning Skedvigården 55 Äldreboende Kyrkbyns skola 28 Låg- och mellanstadieskola 20 (56)

21 5.5 Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Solvarbo Figur 3 Tätortskarta Solvarbo Solvarbo är en liten ort i Säters kommun med ca 300 innevånare Skola. I Solvarbo finns en friskola med låg och mellanstadie. Här finns även en förskoleavdelning med 15 elever. Skola Antal elever Anmärkning Solvarbo friskola 50 Låg o. mellanstadie Näringsliv Större företag Företag Antal anställda Anmärkning Friskskolan i Solvarbo 12 ekonomisk förening Solvarbo Rör AB 2 A R Hårkonsult AB 2 21 (56)

22 Övriga företag Antalet anställda Antal företag Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Mora By Figur 4 Tätortskarta Mora By Skola. I Mora By finns en förskola som drivs i kooperativ regi. Förskolan har 15 elever Näringsliv Orten Mora By i Gustafs präglas sedan långt tillbaka I tiden av listtillverkning och inredningsföretagsamhet. Större företag Företag Antal anställda Anmärkning Gustafs Inredningar 59 Isoflex AB 22 Hedemora inredningssnickeri AB (56)

23 Övriga företag Antalet anställda Antal företag Förutsättning för och behov av IT infrastruktur för Naglarby- Enbacka NAGLARBY OCH ENBACKA Figur 5 Tätortskarta Naglarby - Enbacka Skola. I Enbacka finns en låg och mellanstadieskola samt fyra förskoleavdelningar. Förskolan har 108 elever. Till detta skolområde räknas även Ulfshyttans skola. Ulfshyttans skola är en lågstadieskola i B- form. Här finns även en förskoleavdelning med 15 elever. Skola Antal elever Anmärkning Enbacka skola 300 Låg o. Mellanstadie Ulfshyttans skola 50 Lågstadie 23 (56)

24 5.7.2 Näringsliv Större företag Företag Antal anställda Anmärkning Gustafs Livs AB 10 Gustafshallen AB 9 Fridhems Handelsträdgård AB 5 VT Väg och transporttjänst AB 5 Övriga företag Antalet anställda Antal företag (56)

25 6 Befintlig och planerad utbyggnad av IT infrastruktur och utrymme för sådan samt dess tillgänglighet 6.1 Befintlig kommunal IT-infrastruktur Kommunalt nät Kommunen har ingen IT-infrastruktur förutom det egna förvaltningsnätet. Detta nät är begränsat till centrala delen av centrala Säter Nät i kommunala bolags regi De kommunala bolagen hyr sitt kapacitetsbehov av externa leverantörer. 6.2 Planerad kommunal IT-infrastruktur Kommunen säkrar och realiserar lösningar främst genom upphandling eller bidragsgivning. I de fall inga rimliga anbud inkommer kan kommunen realisera lösningen inom egen verksamhet. 6.3 IT-infrastruktur annan än den kommunala Stomnät För att få en uppfattning om vilken IT-infrastruktur som finns i regionen har vi kontaktat operatörer som är aktiva i Dalarna. Resultatet finns sammanställt i kartform nedan. 25 (56)

26 IDRE SÄRNA SÄLEN TRANSTRAND LIMA LIMEDSFORSEN BRUNNSBERG ÄLVDALEN EVERTSBERG VENJAN ÖJE MALUNGSFORS MALUNG YTTERMALUNG JÄRNA ÄPPELBO NÅS FREDRIKSBERG SKATTUNGBYN ORSA VATTNÄS GULLERÅSEN MORA BODA SOLLERÖN NEDRE GÄRDSJÖ RÄTTVIK ENVIKEN SILJANSNÄS VÄSTANVIK BJURSÅS SVÄRDSJÖ GRYCKSBO DJURA FALUN SIFFERBO FLODA BORLÄNGE NAGLARBY STORA OCH SKEDVI ENBACKA KYRKBYN SOLVARBO NYHAMMAR PERSBO GONÄS GRÄNGESBERG VAD GARPENBERG FORS AVESTA Figur 6: Stomnätsoperatörer i Dalarna 26 (56)

27 Operatör Färgkod Telia Grön Birka Röd Banverket Magenta Teracom Grå master RegNet Lila streckad Svenska Kraftnät Blå Tabell 1: Färgkoder för kartbild Telia/Skanova Telia har ett väl utbyggt fibernät i dalarna, med ett flertal noder. Kommunikationen mellan Sälen och Särna är en radiolänkförbindelse på 155 Mbit/s Banverket Banverket har ett stomnät i fiber utmed sina banvallar runt om i Dalarna. De ligger i förhandling med 3G-operatörerna för att tillhandahålla kommunikation till och från framtida 3G-master. I tabellen nedan visas banverkets noder i Dalarna. Avesta kommun: Hedemora kommun: Smedjebackens kommun: Säters kommun: Borlänge kommun: Falu kommun: Gagnef kommun: Avesta Fors Horndal Hedemora Vikmanshyttan Smedjebacken Vad Säter Solvarbo Mora By Borlänge Repbäcken Ornäs Halvarsgårdarna Falun Gagnef Djurås Djurmo Bäsna 27 (56)

28 Ludvika kommun: Leksands kommun: Rättviks kommun: Mora kommun: Orsa kommun: Persbo Sörvik Ludvika Grängesberg Tällberg Leksand Häradbygden Insjön Vikarby Rättvik Vattnäs Färnäs Mora Orsa RegNet RegNet är ett regionnät i Gästrikland. Detta nät kopplas ihop med BitNet med hjälp av en fiberkabel från Hofors till Falun. Det finns avtappningsnoder i Hedemora kommun och Säters kommun. Dessutom finns en fiber från Edsbyn till Norrskens nod vid Furudal BitNet BitNet är ett områdesnät i Borlänge som är sammankopplat med Falun. I Smedjebacken är BitNet operatör av det lokala energibolagets nät och kopplar upp Smedjebacken till sitt eget nät via Banverkets nod i Smedjebacken Norrsken Norrsken är ett samarbete mellan ett antal stadsnät, bland andra BitNet och RegNet Norrsken disponerar ett fiberpar i KraftKoms fiber. Norrsken har noder vid Furudal och Gärdsjö i Rättviks kommun, Djurmo, Bässna och Repbäcken vid Borlänge samt utanför Ludvika Birka Birka har haft planer på att göra tre ringar i Dalarna, inre, yttre och södra. - Inre Dalaringen, Borlänge - Falun - Rättvik - Leksand (finns idag) - Gagnef - Borlänge. Hela ringen kommer att vara klar under (56)

29 - Yttre Dalaringen, Rättvik - Furudal - Orsa - Mora - Älvdalen - Sälen - Malung - Vansbro - Gagnef - Borlänge. Denna är ej projekterad och troligtvis kommer den ej att byggas under Södra Dalaringen(Tillsammans med Vattenfall), Borlänge - Säter - Hedemora - Avesta - Smedjebacken - Ludvika - Gagnef - Borlänge. Det finns inga planer på att bygga denna ring längre Vattenfall Vattenfall har projekterat sin del av Södra Dalaringen (se ovan), men avvaktar kundintresse. Vattenfalls regionnät omfattar bland annat Smedjebacken, Avesta och Hedemora Teracom Teracom har ett flertal master i Dalarna. De har ett avtal med 3G-operatör om att leverera kommunikationstjänster Svenska Kraftnät (SKN) Svenska Kraftnät har idag en fiberkabel som sträcker sig från Ånge i Jämtland söderut mot Hallsberg, på denna ansluts idag Borlänge. Birkas inre dalaring byggs runt denna anslutning. De har även en fiberkabel som går från Västerås mot Hornsdal norrut, under 2002 kommer Ludvika, Smedjebacken och Avesta att anslutas på denna fiberkabel. 29 (56)

30 6.3.2 Operatörer i Säters kommun NAGLARBY OCH ENBACKA STORA SKEDVI KYRKBYN MORA BY SOLVARBO SÄTER Figur 7 Stomnätsoperatörer i Säters kommun 30 (56)

31 7 Målet för nätets utformning på lång sikt I detta avsnitt behandlas Ortssammanbindande nät och Ortsnät. Det ortssammanbindande nätet sammanbinder de olika orterna i kommunen. Detta nät kan ses som "stamnät" inom kommunen och har till uppgift att förse de olika orterna med nätkapacitet. Ortssammanbindande nätet kommer även att fungera som delar av det regionala nätet. Nätet är förlagt så att redundans uppnås. Det sker genom samarbete med närliggande kommuner. Områdesnäten har till uppgift att förse de olika spridningsnäten med nätkapacitet. Områdesnäten utgörs ofta av en slinga som är förlagd inom orten. Spridningsnäten utgår från anslutningspunkter i ortsnäten och ansluter till användarens fastighet. I fastigheten bygger man sk. fastighetsnät för att ansluta mellan spridningsnätet och användarens utrustning. Spridningsnät och fastighetsnät behandlas inte i denna plan. 31 (56)

32 7.1 Ortssammanbindande nät NAGLARBY OCH ENBACKA STORA SKEDVI KYRKBYN MORA BY SOLVARBO SÄTER Figur 8 Ortssammanbindande nät i Säters kommun Denna bild visar Säters kommuns målstruktur på lång sikt. Säter är en kommun med utpräglad bykaraktär. Det påverkar även utformningen av målstrukturen. Målsättningen är att täcka in alla orter med mer omfattande samlad bebyggelse. I första skedet etableras ett ortssammanbindande nät som knyter samman alla större orter som ändå ligger längs järnvägen. I nästa skede ansluts närliggande byar i områdesnät/landsbygdsnät, först norrut mot Nyberget, sedan söderut mot Ulvshyttan. Därefter kompletteras nätet med ortssammanbindande sträckor för att uppnå redundans i nätet. De geografiska förutsättningarna gör det svårt att etablera ett ortssammanbindande nät i slingstruktur i Säters kommun. En ökad redundans skulle dock kunna uppnås genom att ansluta 32 (56)

33 nätet österut från Nyberget, mot Långshyttan i Hedemora kommun, västerut från Enbacka och Ulvshyttan mot Borlänge kommun. 7.2 Huvudnod Huvudnoden i kommunen bör vara lokaliserad i Säter, eftersom de största kommunikationsströmmarna finns där. I huvudnoden ska trafikväxling vara möjlig mellan flera olika operatörer. Noden ska vara ansluten till det nationella stomnätet. Det finns goda möjligheter att ansluta Säter till stomnätet, dels nordväst till Borlänge och dels via Ulvshyttan till Norrskens nod i Ludvika. 7.3 Områdesnät Att skapa fullt ut fiberbaserade områdesnät kommer att kräva mycket stora investeringar. Vår bedömning är därför att områdesnäten i Säter under lång tid framöver kommer att bestå av en blandning av koppar-, fiber- och radiobaserad teknik. Dagens kopparbaserade accesstjänster ger kapaciteter på upp till 2 Mbit. Ju kortare den kopparbaserade delen av accessen är, desto högre hastigheter kan man realisera i nätet. Målsättningen är därför att etablera fiberbaserade områdesnät med ett maxavstånd på 1000 meter till varje fastighet. Områdesnäten i Säters kommun blir till stora delar nät som binder samman grupper av näraliggande byar och ansluter dem till en nod i det ortssammanbindande nätet. Dessa bynät framgår av kartan nedan. 33 (56)

34 Falun Danholm Sifferbo Djurmo Duvnäs Aspeboda Bäsna Repbäcken Borlänge Ornäs Vika Nyberget Halvarsgårdarna Tuna- Hästberg Baggbo Idkerberget Romme Ulvshyttan Sörbo Torsång Mora Dalvik Enbacka Grängshammar Solvarbo Säter Arkhyttan St Skedvi kyrkby Bispbergshyttan Bispberg Fäggeby Smedby Västerby Långshyttan Garpenberg Vikmanshyttan Hedemora Gräsberg Gubbo Figur 9 Områdesnät i Säters kommun 34 (56)

35 8 Områden inom respektive utanför marknadens initiativ NAGLARBY OCH ENBACKA STORA SKEDVI KYRKBYN MORA BY SOLVARBO SÄTER HÅKSBERG Figur 10 Kommersiellt attraktiva delar av kommunen De statliga bidragen för utbyggnad av IT-infrastruktur är avsedda för områden där marknaden inte av egen kraft kommer att bygga nät, eller erbjuda tjänster. En bedömning görs därför nedan av vilka områden inom Säters kommun som är att betrakta som kommersiellt attraktiva för etablering av bredbandsnät. Enligt definitionen är: Kommersiellt attraktiva områden områden där marknadens aktörer förväntas möjliggöra anslutning av abonnent före utgången av Kommersiellt icke-attraktiva områden områden där marknadens aktörer ej förväntas möjliggöra anslutning av abonnent före utgången av (56)

36 Bedömningen baseras på utredningen av förutsättningarna i avsnitt 5 (Förutsättningar för och behov av IT-infrastruktur) och avsnitt 6 (Befintlig och planerad IT-infrastruktur). En exakt bedömning är t svår att göra med basis av denna information. Efter en genomförd upphandling kommer de marknadsaktörer Säters kommun vänder sig till att redovisa en mer exakt bild av vad de bedömer som kommersiellt attraktivt och inte. 8.1 Kommersiellt attraktiva delar av kommunen Säters centralort bedöms som kommersiellt attraktiv inom de närmaste fyra åren, på följande grunder: Ortens storlek, Säter har 5000 invånare Den offentliga servicen i kommunen är koncentrerad till centralorten, med bland annat flera skolor, kommunal förvaltning, vårdcentral och folktandvård. Flera operatörer har nät som passerar genom Säter. 8.2 Kommersiellt ej attraktiva delar av kommunen o Övriga delar bedöms som ej attraktiva av följande skäl: o Inga andra orter har mer än 1300 invånare o Det finns få större företag utanför centralorten. o Bebyggelsen är i allmänhet gles vilket ger höga anläggningskostnader 36 (56)

37 9 Av Kommunen prioriterade sträckor, områden och orter Falun Danholm Sifferbo Djurmo Duvnäs Aspeboda Bäsna Repbäcken Borlänge Ornäs Vika Nyberget Halvarsgårdarna Tuna- Hästberg Baggbo Idkerberget Romme Ulvshyttan Sörbo Torsång Mora Dalvik Enbacka Grängshammar Solvarbo Säter Arkhyttan St Skedvi kyrkby Bispbergshyttan Bispberg Fäggeby Smedby Västerby Långshyttan Garpenberg Vikmanshyttan Hedemora Gräsberg Gubbo Figur 11 Ortssammanbindande nät 9.1 Prioritering av ortssammanbindande nät Bakgrund för prioritering för sträckningen av det ortssammanbindande nätet. Sträckningen Säter - Solvarbo, Solvarbo - Mora By utgör sammanbindningslänken mellan de två största orterna i Säters kommun. Den utgör också del av förbindelsen till Hedemora och Borlänge. Förbindelse med Hedemora och Borlänge är viktig då det är kommunens kontakt med omvärlden. På denna sträckning finns idag flera nätägare. 37 (56)

38 Sträckan Mora By - Naglarby/Enbacka är en förbindelse med två huvudsyften. Den förser ett stort befolkningsunderlag med nätkapacitet och sammanbinder flera befintliga nätägare. Sträckningen Mora By - Grängshammar, Grängshammar - Ulvshyttan går genom flera byar. Den är även en del i den slingstruktur som byggs upp för att få redundans, då den ansluter till förbindelsen mellan Ludvika - Borlänge. Sträckningen Säter- Bispberg, Bispberg - Bispbergshyttan, Bispbergshyttan - Stora Skedvi Kyrkby går igenom flera byar och är en länk till kommunens norra del. Sträckningen Stora Skedvi Kyrkby - Arkhyttan, Arkhyttan - Nyberget går igenom flera byar. Den är även en del i slingstrukturen för redundans, då den går vidare till Långshyttan. Övriga förbindelser är förlagda till orter som nämnts ovan. De går igenom ett flertal byar och utgör länkar i slingstrukturen för redundans. Från Nyhyttan norrut till RV80 förläggs en förbindelse som ansluter till befintliga nät som går mellan Falun och Gävle. Genom att bygga nätet så som beskrivs ovan, kommer man att åstadkomma en struktur som skapar en tillförlitlig kommunikation. Man får stråk i både öst - västlig riktning och i nord - sydlig. 1. Säter-Solvarbo 2. Solvarbo -Mora By 3. Mora By Naglarby/Enbacka 4. Säter-Bispberg 5. Bispberg -Bispbergshyttan 6. Bispbergshyttan Stora Skedvi kyrkby 7. Stora Skedvi kyrkby -Arkhyttan 8. Arkhyttan -Nyberget 9. Mora By -Grängshammar 10. Grängshammar -Ulvshyttan 11. Kyrkbyn-Uppbo 12. Bispbergshyttan- Uppbo 13. Uppbo-Arkhyttan De principer, enligt vilka prioriteringar är gjorda för Säters kommun, följer de fyra prioriteringsgrunder angivna i (SOU 2000:111): 1. Skolorter med förskoleklass eller högre nivå i utbildningskedjan, 2. Orter med näringsliv och företag som är starkt beroende av höga kommunikationshastigheter för att utvecklas eller expandera 38 (56)

39 3. Orter med offentlig service som väsentligt kan förbättra service och kvalitet mot medborgarna med hjälp av bredbandskapacitet. 4. Orter som av andra skäl bedöms behöva anslutning. I Säters kommun har ortens storlek använts som ytterligare prioriteringsgrund (jfr punkt 4 andra skäl ). De orter som prioriterats stämmer väl överens med de orter som nämns i Bredbandsutredningens slutbetänkande (SOU 2000:111). 9.2 Prioritering av områdesnät Områdesnäten i Säter utgörs till stora delar av landsbygdsnät eller bynät, det vill säga nät som binder samman ett antal närliggande byar och ansluter dem till en nod i det ortssammanbindande nätet. Kartan i Figur 9 Områdesnät i Säters kommun visar de prioriterade områdesnäten i Säters kommun. 1. Naglarby-Enbacka, Gustafs församling. 2. Mora By. 3. St Skedvi kyrkby, Yttersätra, Översätra, Södersätra, Stocksbro. 4. Solvarbo 5. Bispberg, Gruvriset, Karlsgårdarna, Vålängarna. 6. Uppbo, Fäggeby 7. Skenshyttan, Ulvshyttan. 8. Arkhyttan, Åsbackan 9. Nyberget 10. Grängshammar De orter som ej omfattas av ovanstående målstruktur och prioritering, skall anslutas till nätet om och när det finns ekonomiskt rimliga sätt att realisera detta. Prioriteringen av områdesnäten är främst gjord utifrån näringslivets och hushållens behov. Vid etableringen av såväl ortssammanbindande nät, som områdesnät skall man givetvis utnyttja de stora ekonomiska fördelar som finns med att samförlägga kanalisation vid andra grävningsarbeten. En sådan samordning kan innebära att orter med lägre prioritet ansluts tidigare. Vid realiseringen av nätet ska så stor del som möjligt av de prioriterade orterna och områdena anslutas. Någon exakt etappindelning görs inte förrän kostnaderna för de olika sträckorna har 39 (56)

40 klarlagts. Kommunen har för avsikt att realisera så stor del av målstrukturen som möjligt, med de medel som finns i form av kommunal medfinansiering, statliga bidrag, EU-medel samt medfinansiering av vald operatör. 40 (56)

41 10 Krav och villkor för IT-infrastrukturen 10.1 Allmänt De krav, villkor och principer som anges i detta avsnitt återspeglar kommunens syn på hur målstrukturen ska realiseras. De aktörer som gemensamt verkar för att bygga upp ITinfrastrukturen får genom detta avsnitt en vägledning kring vilka krav kommunen ställer. Den beskrivning av krav, villkor och principer som ges i detta avsnitt skall även kunna nyttjas som en del av framtida upphandlingsunderlag. Det är viktigt att den IT-infrastruktur som skapas är en tillförlitlig, långsiktig och homogen lösning. Kvalitet, säkerhet och konkurrensneutralitet liksom homogena priser är viktiga storheter för en framtida målstruktur. Generellt gäller dock att kommunen inte har för avsikt att ställa alltför höga krav på entreprenörer, operatörer och tjänsteleverantörer som agerar i kommunen. Det vore en nackdel om marknadsaktörerna på grund av för hårda krav inte finner det möjligt att etablera sig i kommunen. Ett samspel måste därför råda mellan kommun och marknadsaktörer Kapacitet Det framtida bredbandsnätet inom kommunen ska ha en kapacitet i områdesnät och ortssammanbindande nät som är tillräcklig för att bära all den trafik som bedöms alstras av de anslutna abonnenterna. Det innebär att kapaciteten hos såväl aktiv som passiv utrustning ska dimensioneras så att de klarar det sammanvägda kommunikationsbehovet från anslutna ändpunkter. I kapitlet 5 finns uppskattningar av kommunikationsbehoven för olika användargrupper. Vilken kapacitet som krävs i överliggande nätdelar är naturligtvis beroende på anslutningstakten. Nätet kan och bör inte dimensioneras för en fullständig anslutning på en gång, men den leverantör som väljs för att bygga nätet eller delar av nätet, ska kunna visa hur en successiv utbyggnad av kapaciteten ska kunna göras för att möta en växande efterfrågan, både vad gäller antalet anslutningar och mängden trafik från respektive anslutning Kvalitet och säkerhet Den kvalitet och säkerhet som ska finnas i nätet definieras i två steg; dels i utformningen av målstrukturen (se kapitel 7), dels i kravställandet i upphandlingsförfarandet. I telelagen och i instruktioner från PTS finns riktlinjer angående säkerhet i IT-infrastruktur (se kapitel 10.8 nedan). En reglering av säkerhet och kvalitet är särskilt viktig i en nätstruktur som utgörs av många nät och noder, med olika huvudmän, som ska samverka med varandra. Den mest grundläggande förutsättningen för säkerhet i IT-infrastrukturen är en redundant struktur. Redundansen kan i sig skapa förutsättningar för att nätet kan klara vissa kvalitetskrav, som exempelvis tillgänglighetskrav. Andra väsentliga områden är: - Elförsörjning, tillgång till reservkraft - Brand, översvämningar fysiskt skydd 41 (56)

IT-infrastrukturprogram Avesta

IT-infrastrukturprogram Avesta IT-INFRASTRUKTURPROGRAM Uppgjord: Anders Friis 2002-03-14 «Säkerhetsklassning» Godkänd: «Godkänd» Dok. nr.«dok. nr.» Rev. MALL IT-infrastrukturprogram Avesta it-infrprog02.doc 1 Sammanfattning I januari

Läs mer

Befolkning år efter summa förvärvs- och kapitalinkomst 2009

Befolkning år efter summa förvärvs- och kapitalinkomst 2009 Befolkning 20-64 år efter summa förvärvs- och kapitalinkomst 2009 Postnr Postort Låg inkomst Medellåg inkomst Medelhög inkomst Hög inkomst Personer Medelinkomst Medianinkomst 77010 FREDRIKSBERG 44 59 26

Läs mer

IT-infrastrukturprogram Alingsås kommun

IT-infrastrukturprogram Alingsås kommun IT-infrastrukturprogram Alingsås kommun IT-infrastrukturprogram Alingsås kommun Sammanfattning Bakgrund Detta dokument utgör Alingsås kommuns IT-infrastrukturprogram. Detta avsnitt består av en bakgrundbeskrivning

Läs mer

Styrdokument IT-INFRASTRUKTURPROGRAM FÖR SVENLJUNGA KOMMUN. Innehåll

Styrdokument IT-INFRASTRUKTURPROGRAM FÖR SVENLJUNGA KOMMUN. Innehåll Styrdokument Dokumenttyp: Program Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2002-06-10 58 Ansvarig: IT-chef Revideras: Följas upp: IT-INFRASTRUKTURPROGRAM FÖR SVENLJUNGA KOMMUN Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

IT-infrastrukturplan

IT-infrastrukturplan IT-infrastrukturplan Version: 002 IT Strategiskt Centrum IT-infrastrukturplan för Lomma kommun Antagen av kommunstyrelsen 2007-10-03 IT-infrastrukturplan Peter Nisula 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...3

Läs mer

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI

SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI SÄFFLE KOMMUN BREDBANDSTRATEGI 2 Innehåll Sida 1 Mål 3 2 Syfte 3 3 Nuläge 3 4 Övergripande handlingsplan 4 4.1 Medverkan/delaktighet 4 4.2 Projektets genomförande 5 5 Definitioner av ord och begrepp 6

Läs mer

Torsby kommuns bredbandsstrategi

Torsby kommuns bredbandsstrategi Datum 2012-05-15 Torsby kommuns bredbandsstrategi Peter Lannge IT-chef Besöksadress Nya Torget 8, Torsby Torsby kommun 20. IT-avdelningen 685 80 Torsby 0560-160 56 direkt 070-630 22 34 mobil 0560-160 00

Läs mer

Bredbandsstrategi 2012

Bredbandsstrategi 2012 1 (5) Antagen av kommunstyrelsen 2013-01-15 5 Bredbandsstrategi 2012 Bredbandsstrategins syfte Syftet med en bredbandsstrategi för Mörbylånga kommun är att skapa en gemensam målbild samt att belysa utvecklingsbehoven

Läs mer

Statligt stöd till IT-infrastruktur (bredband) år 2002 Länssamverkan Bredband

Statligt stöd till IT-infrastruktur (bredband) år 2002 Länssamverkan Bredband Statligt stöd till IT-infrastruktur (bredband) år 2002 Länssamverkan Bredband Peter Dahlström Statens IT-infrastruktursatsning Nationellt IT-infrastrukturprogram Nationellt stomnät 2.500 Mkr Svenska Kraftnät

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet HANDLINGSPLAN Sida 1 (6) Datum Kommunstyrelse förvaltningen Vår handläggare Näringslivsutvecklare Raymond Jennersjö Adressat Kommunstyrelsen Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Bredband Katrineholm

Bredband Katrineholm Bredband Katrineholm Katrineholm, Vision, Varumärke - Bredband I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling för liv, lärande och företagsamhet Sveriges Lustgård handlar mycket

Läs mer

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner

Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Informationsmaterial Bredbandsutbyggnad Mariestad och Töreboda kommuner Nästa generations bredbandsnät. Kommunerna i Töreboda och Mariestad har tagit initiativ till utbyggnad av ett gemensamt regionnät.

Läs mer

Kopparberg Län - Film Number : Församling/Parish List

Kopparberg Län - Film Number : Församling/Parish List Kopparberg Län - Number : Församling/Parish List 4002993 Lima församling 4015743 Norrbärke församling 4015744 Säfsnäs församling 4015753 Stora Skedvi församling 4171430 Aspeboda församling 4171431 Aspeboda

Läs mer

Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde

Kontrollrapport 6 Hyreshus. Hyresområde n 1 / 18 2001 Bostad 2080040 Elsborg, Östanfors, Lustigknopp m fl i Falu centrum 2080041 Slaggatan, Bergmästarg i Falu centrum 2080042 Åsgatan, Holmgatan, Falanhuset i Falu centrum n 2 / 18 2001 Butik

Läs mer

Strategi. för arbete med. utbyggnad. av bredband. på landsbygd. och. i orter. Älmhults kommun

Strategi. för arbete med. utbyggnad. av bredband. på landsbygd. och. i orter. Älmhults kommun Dokumentsdatum 1 (6) Strategi för arbete med utbyggnad av bredband på landsbygd och i orter i Älmhults kommun Dokumentsdatum 2 (6) Policy för utbyggnad av bredband på landsbygd och i orter Utgångspunkt

Läs mer

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun

Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun 2014-11-11 1 Antagen av kommunfullmäktige 2014-xx-xx Förslag, daterat 2014-11-11 Bredbandsstrategi för Malung-Sälens kommun Bakgrund Regeringen har tagit fram en ny bredbandsstrategi för Sverige, med det

Läs mer

bilaga 1 kommunalt it-infrastrukturprogram.doc Kommunalt IT-infrastrukturprogram Falköpings kommun

bilaga 1 kommunalt it-infrastrukturprogram.doc Kommunalt IT-infrastrukturprogram Falköpings kommun bilaga 1 kommunalt it-infrastrukturprogram.doc Kommunalt IT-infrastrukturprogram Falköpings kommun 1 Sammanfattning IT-infrastrukturprogram för kommunerna i Mellansjöregionen Kommunerna i Mellansjöregionen

Läs mer

Bredband i världsklass i Dalsjö och alla andra. 2013-10-22 Anders Oksvold

Bredband i världsklass i Dalsjö och alla andra. 2013-10-22 Anders Oksvold Bredband i världsklass i Dalsjö och alla andra 2013-10-22 Anders Oksvold Bakgrund Enligt regleringsbrevet för 2012 ska Länsstyrelsen verka för att målen i regeringens bredbandsstrategi för Sverige nås.

Läs mer

Bredbandsstrategi för Härryda kommun 2013-2020

Bredbandsstrategi för Härryda kommun 2013-2020 Bredbandsstrategi för Härryda kommun 2013-2020 Bredbandsstrategi Härryda kommun 2013-2020 Sida 2 (7) Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 BEFINTLIGA STRATEGIER OCH LAGSTIFTNING... 3 2.1 NATIONELL BREDBANDSSTRATEGI...

Läs mer

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad

Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad. Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Strategi för fortsatt bredbandsutbyggnad Innehållsförteckning Bakgrund 3 Nationella, regionala och kommunala bredbandsstrategier 3 Nulägesbeskrivning 4 Nuvarande

Läs mer

e-strategi IT på Höglandet

e-strategi IT på Höglandet 2003-10-17, rev 2004-01-30 e-strategi IT på Höglandet Vision år 2010 Utbyggnaden av IT-infrastruktur på Höglandet har väsentligt bidragit till Höglandets tillväxt och attraktionskraft. Genom IT-nätets

Läs mer

V\lJxC'v D,~B ~ÄIc. A-Al ~ ~'1J VOJ ~ ~ moderaterna 'ClNTr.ItPAATllT FolkpartietUberalerna Krisrdcmokr.!.term. Dalarnas sjukvård sp:ltti

V\lJxC'v D,~B ~ÄIc. A-Al ~ ~'1J VOJ ~ ~ moderaterna 'ClNTr.ItPAATllT FolkpartietUberalerna Krisrdcmokr.!.term. Dalarnas sjukvård sp:ltti ~Il-AGA l-s 1211 fy V\lJxC'v D,~B ~ÄIc. A-Al ~ ~'1J VJ ~ ~ moderaterna 'ClNTr.ItPAATllT FolkpartietUberalerna Krisrdcmokr.!.term. Dalarnas sjukvård sp:ltti Hälsoval Dalarna 10.4 Bemanning och kompetens

Läs mer

Internetdagarna Infrastruktur och Politik GENOMFÖRANDE AV STATENS BREDBANDSSATSNING

Internetdagarna Infrastruktur och Politik GENOMFÖRANDE AV STATENS BREDBANDSSATSNING Internetdagarna Infrastruktur och Politik GENOMFÖRANDE AV STATENS BREDBANDSSATSNING Peter Dahlström, projektledare Länssamverkan Bredband Samverkan mellan länsstyrelser och regionala självstyrelseorgan

Läs mer

Verksamhetsdirektiven följer kommunens bredbandsstrategi och klargör:

Verksamhetsdirektiven följer kommunens bredbandsstrategi och klargör: 1 Inledning Bilaga 7, Verksamhetsdirektiv, är kommunens direktiv till den enhet som har hand om bredbandsnät och samordning av bredbandsnät i kommunen. Verksamhetsdirektiven följer kommunens bredbandsstrategi

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 9 1(5) BREDBANDSSTRATEGI FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställt av kommunfullmäktige 2015-02-23, 13 Sammanfattning Denna bredbandsstrategi gäller fram till 2020 och redovisar Timrå kommuns

Läs mer

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr KS/2012:285. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246)

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr KS/2012:285. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246) Uddevalla kommun Snabbare bredband 2013-2015 IT-infrastrukturplan Dnr KS/2012:285 Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-14 ( 246) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Befintliga strategier och bidrag...

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN

BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN 1(5) 2013-08-21 BREDBANDSSTRATEGI FÖR SVEDALA KOMMUN FÖRORD Detta dokument utgör bredbandsstrategi för Svedala kommun framarbetat av en arbetsgrupp bestående av förtroendevalda och tjänstemän. Dokumentets

Läs mer

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN

STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN STRATEGI FÖR ELEKTRONISK KOMMUNIKATION FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2012-06-25 Mönsterås Kommuns strategi för elektronisk kommunikation Mönsterås Kommun vill verka för att kommunens

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Vansbro kommun

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Vansbro kommun Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Vansbro kommun 2015-2020 mot en konkurrenskraftig och framtidssäker kommunikationsplattform Version 1.0 Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-23, 22 Innehåll Bakgrund

Läs mer

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2015-10-08. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2015-10-08 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Denna bredbandsstrategi är en revidering av förgående bredbandsstrategi antagen av kommunstyrelsen 2014-09-18. Allmän bakgrund till

Läs mer

Avesta. Avesta bibliotek 7-24 maj Konsthallen, Kungsgatan 32, Avesta Mån - fre, kl. 9:00 18.00 Lör, kl. 10:00 14:00

Avesta. Avesta bibliotek 7-24 maj Konsthallen, Kungsgatan 32, Avesta Mån - fre, kl. 9:00 18.00 Lör, kl. 10:00 14:00 Avesta Avesta bibliotek 7-24 maj Konsthallen, Kungsgatan 32, Avesta Mån - fre, kl. 9:00 18.00 Lör, kl. 10:00 14:00 Krylbo bibliotek, 7-23 maj Åvestadalsskolan, Skolgatan 1, Krylbo Mån, kl. 13:00 18:00

Läs mer

Vad vet vi om nutiden?

Vad vet vi om nutiden? Vad vet vi om nutiden? Niklas Zandelin 4tune Fakta i målet IT-politiken Informationssamhälle för alla Statens bredbandssatsningar 250 milj i senaste regeringsförklaringen EU direktiv Kommunala infrastrukturplaner

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun Datum 2014-09-18 Mottagare: KS Bredbandsstrategi för Filipstads kommun FILIPSTADS KOMMUN Tel vx: 0590 611 00 Org.nr: 212000-1876 Box 303 Fax: 0590 615 99 Internet: www.filipstad.se 682 27 FILIPSTAD E-post:

Läs mer

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal

Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande försäljning av kommunalt fibernät och samverkansavtal TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2015.266 Datum: 2015-09-24 Administratör Per Persson E-post: per.persson@ale.se Kommunstyrelsen Utbyggnad av öppet stadsnät i Ale kommun innefattande

Läs mer

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr 131/2011. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-xx-xx ( xx)

Uddevalla kommun. Snabbare bredband 2013-2015. IT-infrastrukturplan. Dnr 131/2011. Fastställd av kommunfullmäktige 2012-xx-xx ( xx) Uddevalla kommun Snabbare bredband 2013-2015 IT-infrastrukturplan Dnr 131/2011 Fastställd av kommunfullmäktige 2012-xx-xx ( xx) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Befintliga strategier och bidrag...

Läs mer

Sammanfattad version. Bredbandsstrategi och handlingsplan för Vellinge kommun 2013-2016

Sammanfattad version. Bredbandsstrategi och handlingsplan för Vellinge kommun 2013-2016 Sammanfattad version Bredbandsstrategi och handlingsplan för Vellinge kommun 2013-2016 POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 FAX 040-42 51 49 E-POST vellinge.kommun@vellinge.se

Läs mer

Björn Björk IT strateg/projektledare

Björn Björk IT strateg/projektledare www.lf.svekom.se/it Björn Björk, IT-enheten nr 1 Björn Björk IT strateg/projektledare Svenska kommunförbundet / Landstingsförbundet tel: 08-452 74 25 mobil: 0703-25 51 25 epost: bjorn.bjork@svekom.se Projekt

Läs mer

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun

Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2012-03-28 Diarienr: XXXX.XXX 1(5) KOMMUNLEDNING Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 2(5) Innehållsförteckning Bredbandsstrategi för Staffanstorps kommun 1 Förord 3 Mål 3 Extern kommunikationsoperatör

Läs mer

Bredband - resultat av samverkan

Bredband - resultat av samverkan Kulturriket i Bergslagen Bredband - resultat av samverkan Internetuppkoppling har blivit allt viktigare för medborgare och företagare Kraven Kraven på att kunna ta del av information, ha kontakt med myndigheter

Läs mer

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT

VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT VARFÖR ÄR REGIONALT SAMARBETE EN SÅ VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR ETT STADSNÄT ERFARENHETER UR VERKLIGHETEN CHRISTER LANNESTAM SSNF Svenska Stadsnätsföreningen Swedish Urban Network Association www.ssnf.org

Läs mer

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun

Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 2016-03-22 Bredbandsstrategi för Filipstads kommun 1. Inledning Filipstads kommuns bredbandsstrategi syftar till att uppnå de övergripande nationella målen i Regeringens bredbandsstrategi samt målen i

Läs mer

IT-infrastrukturprogram för Valdemarsviks kommun

IT-infrastrukturprogram för Valdemarsviks kommun IT-infrastrukturprogram för Valdemarsviks kommun avseende perioden 2012 2016 Strategi Utgåva 2012-02-06 Sid 1(11) Innehållsförteckning Innehåll 1 Bakgrund... 3 1.1 Allmän utveckling sedan det senaste IT-infrastruktur-programmet...

Läs mer

Remissvar avseende förslag om IT-stomnät till vissa kommuner SOU 2002:55

Remissvar avseende förslag om IT-stomnät till vissa kommuner SOU 2002:55 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm N2002/5983/ITFoU 2002-08-20 Remissvar avseende förslag om IT-stomnät till vissa kommuner SOU 2002:55 Utredningen har haft uppdraget att granska möjligheter att utnyttja

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

Utbyggnadsplan för IT-infrastruktur

Utbyggnadsplan för IT-infrastruktur Utbyggnadsplan för IT-infrastruktur 2017-2020 Antaget KF 2017-09-20 2017-131 Ärendenummer KS.2017.0276 2017-2020 Utbyggnadsplan för IT-infrastruktur Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI. Gnosjö kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-27, 15.

BREDBANDSSTRATEGI. Gnosjö kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-27, 15. BREDBANDSSTRATEGI Gnosjö kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-27, 15. Innehållsförteckning Bredbandsstrategins syfte... 3 Sammanfattning... 4 Bakgrund... 5 Nulägesbeskrivning... 6 Optofibernät...

Läs mer

Bredbandsstrategi Burlövs kommun

Bredbandsstrategi Burlövs kommun 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:9 DIARIENUMMER KS/2018:459-005 Bredbandsstrategi 2018 2022 Burlövs kommun Strategisk inriktning för bredbandsutbyggnaden i Burlövs kommun Burlöv är en kommun i stark tillväxt

Läs mer

YDRE KOMMUN 1 (8) Kommunal plan för etablering av ITinfrastruktur i västra delen av Ydre kommun

YDRE KOMMUN 1 (8) Kommunal plan för etablering av ITinfrastruktur i västra delen av Ydre kommun 1 (8) Kommunal plan för etablering av ITinfrastruktur i västra delen av Ydre kommun 2 (8) Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 Nuläge...3 1.2 Framtida behov...3 1.3 Marknadsanalys...3 2 Syfte och mål...4

Läs mer

2001-08-15 01-8703. IT-infrastrukturen i Sverige Utbyggnad, tillgänglighet och måluppfyllelse

2001-08-15 01-8703. IT-infrastrukturen i Sverige Utbyggnad, tillgänglighet och måluppfyllelse DATUM DIARIENUMMER 2001-08-15 01-8703 IT-infrastrukturen i Sverige Utbyggnad, tillgänglighet och måluppfyllelse Augusti 2001 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 5 2.1 Uppdrag... 5 2.2 Tidigare

Läs mer

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun

Datum: 2014-08-18. Bredbandsstrategi för Storfors kommun Datum: 2014-08-18 Bredbandsstrategi för Storfors kommun 1. Inledning Allmän bakgrund till Bredbandsstrategi Storfors kommun. Betydelsen av IT, Internet och bredband för utvecklingen av ett hållbart samhälle

Läs mer

Uppföljning av Linköpings kommuns it-infrastrukturprogram 2010-2014

Uppföljning av Linköpings kommuns it-infrastrukturprogram 2010-2014 Rapport 1 (18) 2015-06-03 Kommunledningskontoret Fredrik Eriksson, it-strateg Uppföljning av Linköpings kommuns it-infrastrukturprogram 2010-2014 Inledning Den 13 april 2010 fastställdes Linköpings kommuns

Läs mer

Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN

Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN Riktlinje fo r bredband KOMMUNSTYRELSEN RIKTLINJE FÖR BREDBAND I SALA KOMMUN Riktlinje för bredband MÅLSÄTTNING, SYFTE OCH DEFINITIONER Målsättning I bredbandsstrategi för Sverige formuleras målet om

Läs mer

Plan för bredbandsutbyggnaden

Plan för bredbandsutbyggnaden Plan för bredbandsutbyggnaden i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:104 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Färnäs Sportklubb Text källa Årsberättelser Dalarnas Fotbollsförbund. Text George Linnell.

Färnäs Sportklubb Text källa Årsberättelser Dalarnas Fotbollsförbund. Text George Linnell. Färnäs Sportklubb 1999. Text källa Årsberättelser Dalarnas Fotbollsförbund. Text George Linnell. IK Brage är det lag som spelar i den högsta serien i vårt län, de spelar i den näst högsta serien d v s

Läs mer

Diskussion angående prioritering och kostnader.

Diskussion angående prioritering och kostnader. Diskussion angående prioritering och kostnader. Fram tills vi har fått en offert och bestämt oss för att börja fiberdragning så är kostnaderna enligt sidan medlemmar på hemsidan. Innan vi fattar ett beslut

Läs mer

Kommunstyrelseförvaltningen

Kommunstyrelseförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Åstorps kommuns Bredbandsstrategi Beslutat av Kommunfullmäktige 2016-05-30 66 Dnr 2015/431 2(7) Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Definition av bredband... 3 1.2 Beslutsstruktur...

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunstyrelsen ISSN 2000-043X HebyFS 2014:04 Infördes i författningssamlingen den 19 februari 2014 Riktlinjer och handlingsplan för bredbandsplan för Heby kommun Kommunstyrelsen

Läs mer

Handlingsplan Bredband

Handlingsplan Bredband Handlingsplan Bredband för Trosa kommun Antagen av kommunstyrelsen 2014-04-09, 47 Dnr KS 2014/61 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Handlingsplan Bakgrund Sverige har som mål att 90 % av samtliga

Läs mer

BREDBANDSSKOLA. Digital Agenda Västmanland Tillgänglighet Till Hållbar IT Erbjuder: Från skoj och ploj till samhällsnytta. med Patrik Forsström

BREDBANDSSKOLA. Digital Agenda Västmanland Tillgänglighet Till Hållbar IT Erbjuder: Från skoj och ploj till samhällsnytta. med Patrik Forsström 1 Styrgruppsmöte 4:e sep Digital Agenda Västmanland Tillgänglighet Till Hållbar IT Erbjuder: BREDBANDSSKOLA Från skoj och ploj till samhällsnytta med Patrik Forsström Mälarenergi Ett tidsperspektiv på

Läs mer

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär.

Här kan du ta del mer information om vad fibernät, bredbandsanslutning med hög kapacitet, innebär. Fiber är en bredbandslösning som erbjuder bäst prestanda idag och i framtiden. Fiber är driftsäkert, okänsligt för elektroniska störningar såsom åska och har näst intill obegränsad kapacitet. Här kan du

Läs mer

Riktlinje för utbyggnad av bredband i Norrköpings kommun

Riktlinje för utbyggnad av bredband i Norrköpings kommun Riktlinje 2010-11-30 Riktlinje för utbyggnad av bredband i Norrköpings kommun KS-594/2010 Beslutad av kommunstyrelsen den 30 november 2010. Signalerna från regeringen och EU om företagens och medborgarnas

Läs mer

levererar bredband direkt hem till dig

levererar bredband direkt hem till dig levererar bredband direkt hem till dig Bredbandsutbyggnaden 2007 i Jokkmokks centralort Jokkmokks kommun har nu projekterat utbyggnadsområdet för 2007. Området består av det ej utbyggda området inom centralorten.

Läs mer

Bredbandsstrategi för Krokoms kommun

Bredbandsstrategi för Krokoms kommun Bredbandsstrategi för Krokoms kommun Vägen mot en digital framtid Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter,

Läs mer

Färnäs Sportklubb Textkälla Årsberättelse Dalarnas Fotbollsförbund Text George Linnell

Färnäs Sportklubb Textkälla Årsberättelse Dalarnas Fotbollsförbund Text George Linnell Färnäs Sportklubb 2002. Textkälla Årsberättelse Dalarnas Fotbollsförbund 2002. Text George Linnell Lördagen den 26/10 2002 blev en speldag med ett svart förtecken både för IK Brage och hela Dala fotbollen.

Läs mer

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun

Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Bredbandsstrategi för Kristinehamns kommun Innehåll 1. Förord... 3 2. Bakgrund... 3 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5. Strategi... 5 6. Finansiering... 6 7. Analys och överväganden... 6 8. Förslag till principer

Läs mer

Uppsala kommun Bredbandsprogram

Uppsala kommun Bredbandsprogram Uppsala kommun Bredbandsprogram 2013 2020 Stora möjligheter att bygga ut bredband Uppsala kommun strävar efter att infrastruktur för elektronisk kommunikation ska vara öppen och leverantörsoberoende samt

Läs mer

zvärmlands län, del 4 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur

zvärmlands län, del 4 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur PM 1 (9) Regional utveckling Handläggare Datum Diarienummer Erik Larsson 2019-06-03 zvärmlands län, del 4 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar

Läs mer

Fastställd av Kommunfullmäktige 2013-06-17

Fastställd av Kommunfullmäktige 2013-06-17 Fastställd av Kommunfullmäktige 2013-06-17 Bredbandsutbyggnad i Aneby kommun 1. Bakgrund Under flera år har en bredbandsutbyggnad pågått i landet. Framförallt har det handlat om att förlägga optofibernät.

Läs mer

Falu C; Elsborg, Östanfors, Lustigknopp m fl Bostad. Falu C; Slaggatan, Bergmästarg Bostad. Falu C; Åsgatan, Holmgatan, Falanhuset Butik

Falu C; Elsborg, Östanfors, Lustigknopp m fl Bostad. Falu C; Slaggatan, Bergmästarg Bostad. Falu C; Åsgatan, Holmgatan, Falanhuset Butik Sida: 1 ( 7 ) 2001 2080040 Falu C; Elsborg, Östanfors, Lustigknopp m fl 2080041 Falu C; Slaggatan, Bergmästarg 2080042 Falu C; Åsgatan, Holmgatan, Falanhuset 2001 2080042 Falu C; Åsgatan, Holmgatan, Falanhuset

Läs mer

Färnäs Sportklubb Text: Sven Erik Karlsson. Årsberättelse Dalarna Fotbollsförbund. Text George Linnell.

Färnäs Sportklubb Text: Sven Erik Karlsson. Årsberättelse Dalarna Fotbollsförbund. Text George Linnell. Färnäs Sportklubb 1990. Text: Sven Erik Karlsson. Årsberättelse Dalarna Fotbollsförbund. Text George Linnell. Tre poängs beräkningen för segrar infördes detta år. 1990 blev ett år fyllt av motgångar för

Läs mer

Frågor kring Bredbandet

Frågor kring Bredbandet Frågor kring Bredbandet Bredband åt alla..hur länge ska man behöva vänta..? Det ska väl inte kosta mer än 200 kr? Sysslar kommunen med bredbandoch hur ska det gå till? Kommunen ordnar visst ADSL Hur kan

Läs mer

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10

Bredband Gotland. sockenmodellen. Version 2011-05-10 Bredband Gotland sockenmodellen Version 2011-05-10 Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i

Läs mer

Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur

Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur Sida 1(4) Datum 2015-06-26 Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur Behovskartläggningens syfte och

Läs mer

Bredbandsstrategi för Alingsås kommun

Bredbandsstrategi för Alingsås kommun Antagen av kommunfullmäktige den 12:e december 2018, 227 Inledning Alingsås kommun växer och räknar med fortsatt befolkningsökning de närmsta tio åren. Detta skapar utmaningar inom flera områden som miljö,

Läs mer

Yttrande över betänkandet Bredband 2013 (SOU 2008:40)

Yttrande över betänkandet Bredband 2013 (SOU 2008:40) Datum Beteckning 2008-06-13 Dnr 08-1-30 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Bredband 2013 (SOU 2008:40) Näringsdepartementet har remitterat betänkandet Bredband 2013 Bredband

Läs mer

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun

Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Bredbandsstrategi för Köpings kommun 2017-2025 Köpings kommun Rapporten skriven av: Per Wadlin, 2017-08-31 Diarienummer: KS 2017/642 Antagen av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Bredband Gotland - Sockenmodellen

Bredband Gotland - Sockenmodellen Bredband Gotland - Sockenmodellen ALLA FÅR VARA MED ALLA HJÄLPS ÅT ALLA SKALL HA RÅD Sockenmodellen är ett kostnadseffektivt sätt att bygga och driva optiska fibernät i de områden där de stora kommersiella

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2014:03 Infördes i författningssamlingen den 19 februari 2014 Bredbandsplan för Heby kommun Kommunfullmäktige beslutade 12 februari

Läs mer

ERUF omgång 2 - Behovsanalys Dalarna

ERUF omgång 2 - Behovsanalys Dalarna PM 2015-12-18 ERUF omgång 2 - Behovsanalys Dalarna Den här behovsanalysen syftar till att åskådliggöra vart någonstans i länet det finns företag utan möjlighet till fiberanslutning samt vart det i första

Läs mer

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten

NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten NORRBOTTENS DIGITALA AGENDA SVERIGES FÖRSTA! Tony Blomqvist, VD IT Norrbotten ÄGARE IT Norrbotten AB ägs av Norrbottens 14 kommuner Arvidsjaur, Arjeplog, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix,

Läs mer

Information om uppskattade kostnader för fiberutbyggnad

Information om uppskattade kostnader för fiberutbyggnad Tjänsteskrivelse 2018-11-23 Sida 1 (7) Kommunledningsförvaltningen IT IT-chef Per-Anders Jansson Kommunstyrelsen Telefon 0141-22 24 49 Mobiltelefon Telefax e-postadress per-anders.jansson@motala.se Diarienummer

Läs mer

Varför bredband på landsbygden?

Varför bredband på landsbygden? BREDBAND I RAMSBERG M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

VEM ÄR STUDENTEN? Akademin Utbildning, hälsa och samhälle Omvårdnad Högskolan Dalarna. Sammanfattning 1. Antagning till sjuksköterskeprogrammet

VEM ÄR STUDENTEN? Akademin Utbildning, hälsa och samhälle Omvårdnad Högskolan Dalarna. Sammanfattning 1. Antagning till sjuksköterskeprogrammet Akademin Utbildning, hälsa och samhälle Omvdnad Högskolan Dalarna VEM ÄR STUDENTEN? Innehåll S A M M A NFAT T N I N G Sammanfattning 1 Antagning till sjuksköterskeprogrammet Var bor studenterna? 2 Studieavbrott

Läs mer

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 1 Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 Näringslivsprogrammet har sin utgångspunkt i 2020 för Åmåls kommun Sveriges mest gästvänliga stad Syfte Åmåls kommuns Näringslivsprogram har till syfte att

Läs mer

Bergslagens digitala agenda!

Bergslagens digitala agenda! FIBERNÄT I BULLERBYN M A N B Y G G E R U T M Ö J L I G H E T E N T I L L A T T F Å T I L L G Å N G T I L L B R E D B A N D / F I B E R P Å L A N D S B Y G D E N I L I N D E S B E R G S K O M M U N, S K

Läs mer

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber!

Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! Säg ja till framtiden - rusta ditt hus med fiber! 12 steg om hur du kan få fiberanslutning till din fastighet Vi har gjort det möjligt - nu är det upp till dig! Under hösten 2012 har Ljungby kommun och

Läs mer

IT-INFRASTRUKTURPROGRAM

IT-INFRASTRUKTURPROGRAM IT-INFRASTRUKTURPROGRAM Olofströms plan gällande tillgång till bredband inom kommunens geografiska område O l o f s t r ö m s k o m m u n INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... SAMMANFATTNING...

Läs mer

Bredbandsstrategi för Borlänge kommun 2015-2020

Bredbandsstrategi för Borlänge kommun 2015-2020 Samhällsbyggnadssektorn, Plan och markkontoret Bredbandsstrategi för Borlänge kommun 2015-2020 Innehåll Inledning... 1 Bakgrund... 1 Framtidens tjänster kräver ny teknik... 1 Fiber och mobilt nätverk...

Läs mer

Från vision via vägledning till handling

Från vision via vägledning till handling Infrastruktur Politik Från vision via vägledning till handling Hans.Wallberg@umdac.umu.se dagarna 2002 Infrastruktur för ett pålitligt Fysisk infrastruktur (kanalisation, kablar) Kommunikationsarkitektur

Läs mer

Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband

Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband Fibernät i Säffle - ett framtidssäkert Bredband SÄFFLE KOMMUN 15 500 invånare Tätort 4 900 hush Landsbygd 2 500 hush Näringsliv 1372 företag 400 landsbygd 25 kommunala verks/fast Storlek 1220 kvkm 13 invånare

Läs mer

Bredbandsstrategi för Lerums kommun

Bredbandsstrategi för Lerums kommun Bredbandsstrategi för Lerums kommun 2 (8) Innehåll 1. Inledning 3 2. Nulägesbeskrivning Lerum i nationellt perspektiv 3 2.1 Nuvarande utbyggnad och arbete med bredband... 3 3. Nyttan med bredband 4 3.1

Läs mer

BREDBANDSSTRATEGI. Vetlanda kommun

BREDBANDSSTRATEGI. Vetlanda kommun VETLANDA KOMMUN 2011-02-16 BREDBANDSSTRATEGI Vetlanda kommun Kommunkansliet, 574 80 Vetlanda Telefon 0383-971 61 Fax 0383-970 19 kommun@vetlanda.se Organisationsnummer 212000-0571 PlusGiro 2 52 00-7 Bankgiro

Läs mer

Program för bredband i Höörs kommun

Program för bredband i Höörs kommun 1 (7) SAMHÄLLSBYGGNADSSEKTOR Program för bredband i Höörs kommun 2014-05-07 2 (7) Bakgrund Medborgares, företags och organisationers möjligheter att få tillgång till framtidssäkert bredband är viktiga

Läs mer

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Piteå kommun 2017-2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Strategi 2017-02-13, 15 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Vad kan kommunen göra? Post- och telestyrelsen Varför är bredband viktigt för kommunen? Bredband behövs för företagande, arbete, utbildning och

Läs mer

Bredbandsstrategisk handlingsplan för Västerås stad 2012-2015

Bredbandsstrategisk handlingsplan för Västerås stad 2012-2015 nternati Bredbandsstrategisk handlingsplan för Västerås stad 2012-2015 Antagen av Kommunstyrelsen 2012-05-08 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Vad kostar det att fibrera Sverige?

Vad kostar det att fibrera Sverige? Vad kostar det att fibrera Sverige? Håkan Cavenius Luleå 19 mars 2014 Vår uppgift Att kunna presentera en analys som uppskattar kostnaderna för att bygga accessfiber till 80, 90 samt 100% av hushållen

Läs mer