4.1 Inventera kända koncept

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "4.1 Inventera kända koncept"

Transkript

1 4.1 Inventera kända koncept När man vill skapa en produkt är det viktigt att komma ihåg att man inte alltid behöver uppfinna något på nytt. I många fall finns det redan lösningar ute på marknaden som bara behöver finslipas något för att uppfylla de krav man har på produkten. Man kan även kombinera olika delfunktioner i de lösningar man har hittat för att få fram en komplett lösning. Första steget är att göra en patentanalys genom att söka på existerande patent för att se om man kan använda befintliga lösningar. Sedan är det bra att leta upp produkter som redan finns på marknaden och undersöka dem som uppfyller samma eller liknande krav som den egna produkten ska göra. Då våra huvudfunktioner är att hålla fast och att kunna koppla bort någonting, tittar vi på produkter som har fastsättningsmekanismer som kan kopplas bort. Några av dessa produkter är inom samma område, som i vårt fall elbilar, medan andra håller fast och kopplar bort helt andra saker. Exempelvis har vi tittat på en nätverkskabel som kopplas in och ut ur en dator. Vi begränsar oss alltså inte till något specifikt område utan tittar på alla slags principer och idéer som skulle kunna hjälpa oss att ta fram ett optimalt koncept. Genom brainstorming, som innebär man på ett kreativt sätt försöker ta fram idéer och lösningar till färdiga koncept, diskuterar man igenom de olika koncepten och kombinationer av dessa tills man fått fram en bra referenslösning. Det är viktigt att låta kreativiteten flöda fritt, för vi vet alla att gränsen mellan idioti och genialitet är hårfin. När man är färdig med dessa två steg vill man lägga ihop de samlade koncepten som man har fått fram för att få fram olika varianter som kan lösa framförallt huvudfunktionerna till vår produkt samt en referenslösning. Referenslösningen måste alltså inte lösa alla tilläggsfunktioner eller positiva överraskningar. Patentanalys Patentanalys görs genom att söka i olika patentdatabaser, så som och där den sistnämnda är en svensk databas. Då patentbeskrivningarna och rubrikerna kan vara vilseledande för att undvika kopiering från konkurrenter, kan det vara svårt att hitta det man letar efter. I den svenska patentdatabasen hittades följande intressanta fastsättningsmekanismer:

2 1. Kontaktdon, patentnummer SE I figuren ser man att fastsättningsmekanismen påminner om en nätverkskabel som ska sättas in i en dator men med skillnaden att man kan låsa fast kabeln genom att skruva in en låsningsskruv. Grundfunktionen är att nr. 4 trycks ner vid införsel av kontaktdon och släpps sedan för låsning. Den extra låsmekanismen består av en skruv som går i ett gängat hål, se nr. 24. Vid låsning skruvas denna in i hålet och på så sätt förhindras kontaktdonet att självutlösa även om spaken trycks ner. Fig Bilden beskriver kontaktdon sett från sidan. 2. Patentansökningsnummer: EP Patentet ej i kraft. I figuren ser vi att hanen förs in i honan, piggarna på hanens sidor (se nr.7) låses fast med honans byglar (nr 1 i figuren). För att koppla bort kontakten trycker man in byglarna som då frigörs piggarna på hanens sidor. Fig visar en låsmekanism med byglar på sidorna. Figuren till vänster är en förstoring av området inom den röda cirkeln i figuren till höger.

3 3. Låsbart elektriskt kontaktdon EP Hanen (1) har en pigg på översidan som trycker upp bygeln (5) tills piggen nått bygelskarven som då fjädrar tillbaka neråt och låser fast kontakten. Figur visar en enkel låsmekanism med en återfjädrande bygel på översidan som låser fast kontakten. 4. Bajonettkoppling Vi hittade två intressanta exempel på bajonettkopplingar. Det första var på ett kontaktdon av MS-typ i Miltronics produktkatalog och det andra hittades i patentdatabasen med patentnummer SE L. Figur visar en bajonettkoppling av MS-typ. Figur visar en bajonettkoppling som hittades i patentregistreringsverkets databas.

4 Bajonettkopplingar fungerar på så sätt att man har två sammanstickbara kopplingshälfter, dessa utformade med mot varandra svarande innergängor och yttergängor, så att en låst förbindning åstadkommes genom förvridning av de båda delarna. Se bild och figur ovan. 5. Spänne på skidpjäxa Skidpjäxans spännen är en annan bra fastsättningsmekanism (40), (7) i figuren. En bygel hakas fast i ett fäste och spänns bakåt med hjälp av en hävarm. Spännet kan i vissa fall vara justerbart vilket ger en glappfri låsning. Figur visar en pjäxa med de tänkta spännena Befintliga lösningar Det är lättare att undersöka befintliga lösningar som finns på marknaden än att söka i patentdatabaser då dessa är mer lättillgängliga. Flera intressanta fastsättningsmekanismer hittades i olika produkter, både inom elektriska och mekaniska områden. De mest intressanta presenteras nedan: 6. Toyota prius Under besöket hos Toyota undersöktes den existerande lösningen hos deras Elhybridbil Toyota Prius. En av deras mekaniker demonstrerade tillvägagångssättet för bortkoppling av spänningsmatningen. I Priusen finns två sätt att göra detta. Ordinarie lösning sitter i bagageluckan i direkt anslutning till batteriet och fungerade mekaniskt genom att koppla bort en del av ledaren. Denna lösning satt väl skyddad från eventuella deformationsskador som kan ses i bilden nedan. Det gick fort att koppla från och till och det krävdes endast en hand.

5 Primära lösningen Figur Bilden till vänster visar den bakre lösningen i Toyota Prius bagagelucka, förstorad bild på den mekaniska bortkopplingsmekanismen ses till höger. Den sekundära lösningen satt fram i bilen under motorhuven och bestod av en säkring i en säkerhetsdosa. Via att rycka säkringen var bilen inte helt säker förrän 5-10 minuter efteråt eftersom man kopplade ur spänningen elektroniskt. Sekundära lösningen Figur visar motorn framtill på Toyota Prius, den högra bilden visar en närbild på säkerhetsdosan med alla säkringar. Positiva delar som vi kan ta med oss ifrån Priusen är att det fanns två olika sätt att bryta strömmen i två olika delar av bilen med pålitliga och enkla lösningar. Det negativa som vi kan ta med att försöka förbättra var undermålig beskrivning av tillvägagångssätt för till exempel räddningstjänsten. I bakluckan kunde man finna en liten dekal med dålig hänvisning och där fram existerade ingen som helst form av beskrivning. Toyota försvarade detta med att de låtit räddningstjänsten komma på utbildning av deras bilar men detta känns inte optimalt då det är ett område där den mänskliga faktorn spelar en stor roll.

6 7. Mitsubishi Mievo Under besöket hos Mitsubishi erhölls ingen lösning då demonstration inte var möjlig och motorn var dold i bakluckan under ett fastskruvat metallhölje. Det gick heller inte öppna framhuven för en vanlig användare. Eftersom ingen demonstration av tillvägagångssättet för frånkoppling vid eventuell olycka gavs, antas att man måste komma in i motorrummet genom bagageluckan för att genomföra detta. Utrymmet var, som bilden visar, otillgängligt och det krävdes borttagning av 4 st skruvar vilket ur räddningstjänstens perspektiv är helt oacceptabelt. Det saknades även instruktionsdekaler som skulle kunna hjälpa vi urkoppling. Figur visar en plåt som var fastmonterad över motorrummet baktill i Mitsubishi Mievo. Därför kunde ingen undersökning ske. Sammanfattning av kända koncept Under genomgången av de kända koncepten fokuserade vi på att hitta delar i varje koncept som kunde kombineras för att lösa vår huvudfunktion men ansåg att det skulle krångla till vår produkt att kombinera olika låsmekanismer med varandra. Exempelvis hade man kunnat kombinera bygellåsning med bajonettkoppling men det skulle resultera i en sämre slutprodukt med krångliga dimensioner och en sämre bortkopplingsfunktion. Därför lade vi mer tyngd på att finna fem alternativa sätt att lösa vår huvudfunktion som genom anpassning uppfyller vår huvudfunktion som är att hålla fast kontaktdonet samt koppla bort den. Några av de koncept vi undersökte kunde tyvärr inte användas på grund av bristande information, till exempel primärlösningen i Toyota Prius, eller på grund av bristande funktion, till exempel Mitsubishi Mievo, där vi bara hade fyra skruvar i en plåt att utgå från. För att få en bra översikt fördes de fem bästa koncepten in i en tabell där vi beskrev hur vi behövde anpassa konceptet för att passa vår produkt, vilka fördelar vi såg i konceptet samt vilka nackdelar en användning av konceptet skulle innebära för vår produkt.

7 Tabell Visar de fem koncepten som valdes ut, vilken anpassning konceptet kräver för användning på vår produkt, fördelar med konceptet i hörhållande till vår produkt samt nackdelar. Koncept Bajonettkoppling (4) Anpassning till vår produkt Kräver en tillsättning av en hylsa på utsidan av kontaktdonet som kan rotera fritt samt en mottagarpjäs vid kontaktplinten som möjliggör låsning genom vridning. Fördelar För kunden lätthanterlig och intuitiv. Ger stabil fastsättning. Nackdelar Roterande delar, komplex konstruktion. Platskrävande åt alla håll med tanke på den cylindriska formen. Pjäxspänne (5) Genom att ha två spännen på var sida av kontaktdonet möjliggörs en stabil fastsättning. Anpassningsbar för att minimera glapp genom finjustering av hävarmen. Billig. Kräver plats åt ett eller två håll beroende på konstruktion och placering. Kontaktdon med bygellåsning (3) Kräver att man lägger till två byglar på var sida av kontaktdonet samt två piggar på var sida om mottagardosan för en stabil fastsättning. Enkel och intuitiv. Fjädrande del vilket kan medföra kortare livslängd. Kräver symmetri, vilket kan vara svårt i vårt fall (Vår mottagardosa är större till vänster om kontakten, sett framifrån).

8 Koncept Toyota Prius Primär (6) Anpassning till vår produkt Istället för att man frikopplar en hårdvara av ledningen får man bygga om så ledningen går rakt genom hylsan istället och att den sitter fast på kontaktdonet. Fördelar Enkel och intuitiv. Billig att tillverka då den är gjort av plast. Nackdelar Platskrävande i en riktning. Bygellåsning (2) Kräver montering av byglar på dosan och piggar på sidorna av kontaktdonet. Enkel och intuitiv. Kräver en fjädrande mekanism samt symmetri för bra fastsättning.

9 4.2 Referenslösning Referenslösningen är ett helt koncept med utvalda lösningar på de olika delfunktionerna. Alla delfunktionerna har valts ut med hänsyn på enkelhet, krav av underhåll och plats. Referenslösningen behöver inte vara den ultimata lösningen utan kommer att användas som referens. Kommande lösningar kommer att viktas mot referenslösningen för att se om de är bättre eller sämre. Referenslösningen som valts i vårt fall kallas Pjäxlösningen, då principen har tagits ifrån en skidpjäxa. Lösningen delas upp i de fyra delsystem som ses i tabell Tabell Delsystem Referens Källa Skillnad refnuvarande Låsmekanism Pjäxlösning Internet Spännlösning som går snabbt att koppla till och från istället för en skruv. Dekal Egen idé Egen idé Visar också kontaktdonets position. Mekanisk indikator Pjäxlösning Internet Nuvarande lösning har ingen indikator alls. Isolering Kabelisolering Internet Handtaget är slutet i isolering istället för ingenting.

10 Låsmekanism Bild Skidpjäxa Bild Principsritning som visar kontaktdonet sett uppifrån. Lösningen till huvudfunktionerna tas alltså ifrån skidpjäxan från bild I bild visas hur den fungerar, när kontakten är urkopplad (1) så står spännerna rakt ut. Trycks spännerna sedan in mot kontaktdonet (2) så trycks kontakten mot sockeln. Genom en fjäderkonstruktion har spännet två lägen, det ena vinkelrät mot kontaktdonet då den är urkopplad och det andra parallellt med kontaktdonet då den är låst. Dekal Dekalen kommer att sitta så nära kontaktdonet som möjligt och på ett snabbt och tydligt sätt visa hur låsmekanismen fungerar så att räddningstjänsten ska kunna lokalisera den så fort som möjligt. Dekalen ska tryckas på en metallskiva och skruvas fast nära kontaktdonet. Den ska inte behöver bytas någon gång under bilens livstid. Indikator Lösningen indikerar på ett enkelt sätt om kontakten är korrekt fastlåst eller ej då man ser om spännet står utåt (frånkopplad) eller ligger mot kontaktdonet (inkopplad). Detta kan ses i bild Isolering Spännet kommer att isoleras med ett isolerande material. Det är viktigt att hela produkten är isolerad och inte bara de delar som man normalt kommer i kontakt med, detta för att skydda mot oförutsedda händelser. Sammanfattning Denna sammansättning av funktioner har valts som referenslösning då hela konceptet känns lätt att förstå och att jämföra med andra koncept på de olika delfunktionerna. Indikatorn som vi använder i referenslösningen visar endast om kontaktdonet är korrekt fastlåst eller inte. Indikator för spänning har valts att inte tas med i referensen men den kan bli aktuell vid i kommande koncept.

11 4.3 Funktionellt diagram Nedan visas det funktionella diagrammet baserat på hela kontaktdonet. Ett funktionellt diagram skall grovt visa villka komponenter som ingår i en produkt och hur de är kopplade till varandra via funktionerna de utför. Diagrammet skall även visa vad man får ut av produkten både positiva och negativa aspekter. Nedan visas en lista över de olika symbolerna som används i diagrammet och vad de står för. - En grön pil visar en positiv koppling/händelse och en röd pil en negativ. Analys av funktioner: För att få en tydlig bild av vilka komponenter som spelar störst roll för kundvärdet ställs de upp i en rangordning från sämst till bäst. Valet att låta kontaktdonet hålla fast låsmekanismen och inte det omvända motiveras med att låsmekanismen antas vara monterad på kontaktdonet och som i sin tur monteras fast i sockeln. Det man ska sträva efter är att försöka göra de gröna pilarna så starka som möjligt medans man ska försöka göra de röda så svaga som möjligt. Vi valde att först beskriva varje delsystem var och en för sig för att sedan rangordna och motivera dessa efteråt. Våra olika delfunktioner är följande och nedan listas vad de utför samt starka och svaga sidor:

12 1. Låsmekanism: Den gröna pilen som går till användaren kan man förstärka genom att ha en enkel konstruktion med låg komplexitet. Desto pålitligare lösning som finns här desto högre säkerhet skapas och det representeras genom den andra gröna pilen. Funktionen att användaren själv måste låsa/låsa upp mekanismen har vi kommit fram till är oönskad. Genom att underlätta för användaren blir den röda pilen svagare villket ger högre kundvärde. Eftersom detta tillhör huvudfunktionen blir det helt avgörande hur väl den klarar av sina krav. Vid minsta tveksamhet på hur väl låsmekanismen klarar av att hålla fast eller koppla bort kontaktdonet bör man eliminera det alternativet direkt eller genomföra modifikationer. Kvalitet säkras genom undersökning av hur väl låsmekanismen håller fast kontaktdonet samt hur enkelt den kan kopplas loss. De tester som kommer att krävas är tester som säkrar kraven från funktionsmatrisen. Klarad kraft i x-, y- och z-led så att kontaktdonet inte glappar eller lossnar samt bortkoppling med en hand under 5 sekunder är mätetal och referenser som vi har satt upp (se 2.3 steg 2). 2. Dekal: För att förstärka dekalens funktion att upplysa användaren ska man vara noggrann med att den är tydlig, tryckt i en uppmärksamhetsväckande färg och har genomtänkt placering. För att förbättra tydligheten och minska tiden att sätta sig in i hur låsmekanismen fungerar ska dekalen inte vara för liten eller innehålla för mycket information. Negativa aspekter kan vara att den slits ut och blir oläslig med tiden. För att undvika detta ska den tillverkas i ett tåligt material. För att säkra kvalitet, det vill säga att dekalen är lättförstådd, genomför man tester där ej insatta personer, med hjälp av endast dekalen, ska koppla loss och sedan låsa fast kontaktdonet (se 2.3 steg 2). 3. Isolering: För att stärka isoleringens kundvärde bör den täcka större delar av låsanordningen samt kunna isolera höga potentialer. Detta för att motverka risk för elektriska stötar. Att tillverka den med en utstickande färg skulle medföra att räddningstjänsten lättare skulle kunna lokalisera låsmekanismen. Risker kan vara att isoleringen slits ut eller skadas vid användning/krock. För att motverka detta väljer vi lämpligt stryktåligt material till isoleringen. Kvaliteten säkrar vi genom tester där isoleringsförmågan mäts. 4. Mekanisk indikator: Indikatorn är i vår lösning en funktion som i princip tillkommit efter valet av pjäxspännet. Det som kan genomföras för att förstärka hur bra den upplyser användaren kan vara att välja en smart design som tydligt visar användaren när kontaktdonet är korrekt fastspänt. Kvalitét säkrar vi genom att låta förstagångsanvändare ta reda på om kontaktdonet är korrekt fastspänt eller inte med hjälp av indikatorn.

13 Sammanfattning och rangordning När information om varje enskilt delsystem sammanställts enligt ovan genomfördes analys för att se vilka som har potential att skaffa högre kundvärde och rangordna dem utefter detta. Vi rangordnade systemen från bäst till sämst. Bäst Dekal: Anledningen att dekalen hamnade som bästa delsystem med lägst potetial till ökat kundvärde motiveras med det är svårt att göra vår referensdekal bättre då den uppfyller alla krav som ställts. En ännu bättre dekal skulle därmed ge mimimal ökning på kundvärdet. Isolering: Tätt efter dekalen kommer isoleringen som också är svår att förbättra kundvärdet på i någon större utsträckning. Detta motiveras genom att även detta delsystem klarar av alla krav som ställts upp på ett galant sätt och förändringar leder även här till minimal ökning på kundvärdet. Indikatorn: Indikatorn uppfyller sin funktion men går att förbättra genom ökad tydlighet och tillexempel införande av en diod som lyser vid korrekt fastspänning. Införande av ytterliggare en indikator som visar om kabeln har pålagd spänning eller ej skulle bli ytterliggare ett delsystem som ökar kundvärdet. Låsmekanism: Valet att sätta låsmekanismen som sämsta delsystem är att det är just här vi med minst arbete kan åstakomma störst ökningar på kundvärdet. Ju bättre fastkopplad kontaktdonet är och ju lättare det är att koppla loss den ger mycket stort utslag på kundvärdet. Sämst

Konstruktion av 400 V kontaktdon

Konstruktion av 400 V kontaktdon Konstruktion av 400 V kontaktdon Steg 4 Analysera alternativa lösningar Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers Tekniska Högskola Göteborg 2011-02-21 Projektgrupp E5 Anna Willhammar

Läs mer

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011 GRUPP E3 Deadline 4 Analysera alternativa lösningar Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/24/2011 4 Analysera alternativa lösningar 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att inte

Läs mer

IKOT-PROJEKT. Kontaktdon till en el-bil

IKOT-PROJEKT. Kontaktdon till en el-bil IKOT-PROJEKT Kontaktdon till en el-bil Utveckling och konstruktion av ett nytt, robust och säkert kontaktdon till Volvos nya elbilar. Rapporten innehåller alla steg inom produktutvecklingen från skapande

Läs mer

Konstruktion av 400 V kontaktdon

Konstruktion av 400 V kontaktdon Konstruktion av 400 V kontaktdon Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers Tekniska Högskola Göteborg 2011-02-09 Projektgrupp Anna Willhammar Nathalie Sundqvist Fredrik Wiborg Sofie

Läs mer

Deadline 4 Analysera alternativa lösningar

Deadline 4 Analysera alternativa lösningar Deadline 4 Analysera alternativa lösningar 2011-02-23 Grupp E2: Josefin Bertilsson Dennis Carlsson Jacob Lindberg Karin Uhlén Fredrik Öhrby Handledare: Gauti Asbjörnsson Innehållsförteckning 4 Analysera

Läs mer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer Inlämning steg 4 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att kunna förenkla framtagandet av ett vinnande koncept är det viktigt att inventera redan befintliga lösningar på liknande problem. Vid inventeringen

Läs mer

Deadline 2 Beskriv produkten

Deadline 2 Beskriv produkten Deadline 2 Beskriv produkten 2011-02-09 Grupp E2: Josefin Bertilsson Dennis Carlsson Jacob Lindberg Karin Uhlén Fredrik Öhrby Handledare: Gauti Asbjörnsson Innehållsförteckning 2 Beskriv produkten... 2

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

7. Konstruera Koncept

7. Konstruera Koncept 7. Konstruera Koncept 7.1 Systemarkitektur För att bestämma delar i konstruktionen som kommer att utvecklas in-house eller externt skapas nedan funktionsmodeller och ett träddiagram för att se över alla

Läs mer

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/17/2011

Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/17/2011 GRUPP E3 Deadline 3 Beskriv produkten Niklas Bodestedt Micke Palmgren Carl Ekbäck Axel Rosander 2/17/2011 3 Kartlägg kundens röst 3.1 Voice of the customer 3.1.1 Kundkedja Vid upprättning av en Voice of

Läs mer

5. Framtagning av ett vinnande koncept

5. Framtagning av ett vinnande koncept 5. Framtagning av ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Tidigare i projektet lokaliserades starka och svaga delsystem.vid utvecklandet av nya lösningar bestämdes att så många starka delsystem

Läs mer

Voice of the customer

Voice of the customer Voice of the customer Kontaktdon till elbil Utveckling och konstruktion av ett nytt, robust och säkert kontaktdon till Volvos nya elbilar. Rapporten innehåller alla steg inom produktutvecklingen från skapande

Läs mer

http://v3.espacenet.com/publicationdetails/biblio?cc=us&nr=2007085355a1&kc=a1&ft=d&date=20070419&db=epod OC&locale=se_SE (Info taget 2009-02-18)

http://v3.espacenet.com/publicationdetails/biblio?cc=us&nr=2007085355a1&kc=a1&ft=d&date=20070419&db=epod OC&locale=se_SE (Info taget 2009-02-18) Inventering av kända koncept och idéer Via sökningar i patentdatabaser har vi hittat två patenterade lösningar för SUP mekanismen i sin helhet, men det vara bara i ett av dessa där låsningsmekanismen var

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Nuvarande funktionsmodell av referenslösningen. Strategi Funktionsprincip Svårighetsgrad Användningsgrad Re-use Återanvända de befintliga lösningarna

Läs mer

BRUKSANVISNING MONTERINGSANVISNING

BRUKSANVISNING MONTERINGSANVISNING BRUKSANVISNING MONTERINGSANVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida: 1. BESKRIVNING AV CarGard... 1 2. ANVÄNDNING AV CarGard... 2 Aktivering av larmet...2 Avstängning av larmet...2 Vid larm....2 Vid service av

Läs mer

Ikot steg 4. Grupp F5

Ikot steg 4. Grupp F5 Ikot steg 4 Grupp F5 Innehållsförteckning 4.1 INVERTERA KÄNDA KONCEPT OCH IDÉER... 3 4.1.1 KONKURRENTERS LÖSNINGAR... 3 Alternativ 1- Luddlåda... 3 Alternativ 2 Dike golvbrunn... 3 Alternativ 3 Filter...

Läs mer

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept 5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept Vid stycke 4.1 visas en lista över resultatet som gruppen fick från det brainstormingmötet som hölls, där gruppen tillsammans föreslog olika sätt som

Läs mer

Deadline 4. Analysera alternativa lösningar

Deadline 4. Analysera alternativa lösningar Deadline 4 Analysera alternativa lösningar Chalmers 2011 02 23 Grupp A2 Helena Almegius Fredrik Hermansson Johan Ljunggren Sofie Nilsson Marie Nydahl 4 Analysera alternativa lösningar Denna essä syftar

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde IKOTTME040 2009 03 01 GruppB6 5 Skapaettvinnandekoncept 5.1 Skapaalternativakonceptmedhögrekundvärde Förattfåutstörstamöjligakundvärdehosproduktenböralternativakoncepttasframsomärbättre änreferenslösningen.ettkonceptärvanligenenskiss,ettdokumentellerenenkelprototyp,somger

Läs mer

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Inlämning etapp 4 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Handledare: Joakim Johansson Innehållsförteckning

Läs mer

Deadline 3 Kartlägg kundens röst

Deadline 3 Kartlägg kundens röst Deadline 3 Kartlägg kundens röst 2011-02-16 Grupp E2: Josefin Bertilsson Dennis Carlsson Jacob Lindberg Karin Uhlén Fredrik Öhrby Handledare: Gauti Asbjörnsson Innehållsförteckning 3 Kartlägg kundens röst...

Läs mer

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen.

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Koncept framtagning Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. Koncepten har tagits fram genom att använda de sex olika

Läs mer

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal.

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Väggfäste Universal och Mätarm S Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Innehållsförteckning Produktinformation... 2 Väggfäste

Läs mer

Skapa ett vinnande koncept

Skapa ett vinnande koncept Skapa ett vinnande koncept Chalmers Tekniska Högskola Produkt- & produktionsutveckling Integrerad konstruktion och tillverkning Nils Andersson, Christian Arby, Kristofer Jovanov, Fredrik Slätte och Victor

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 KONFIGURERBAR 947422-000 -A0

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 KONFIGURERBAR 947422-000 -A0 ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 KONFIGURERBAR 947422-000 -A0 Innehållsförteckning 1 Introduktion 3 2 Omfattning 3 3 Teknisk specifikation 4 4 Kort beskrivning av systemet 5 4.1 Mottagare 5 4.2 Sändare 5 5 Beskrivning

Läs mer

För att kunna montera CarGard II i din bil måste ett antal anslutningspunkter i bilens elsystem identifieras:

För att kunna montera CarGard II i din bil måste ett antal anslutningspunkter i bilens elsystem identifieras: MONTERINGSANVISNING FÖRBEREDELSER För att kunna montera CarGard II i din bil måste ett antal anslutningspunkter i bilens elsystem identifieras: LÄMPLIG ANSLUT- PUNKT FUNKTION SPÄNNING NINGSPUNKT A spänningsmatning

Läs mer

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar

Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Dokumentrevision 1.0, januari 2011 Gobius 1- överfyllnadsskydd för septiktankar Installationsanvisning Börja här 1. Kontrollera att alla delar finns med i förpackningen. (1 sensor, 1 panel, 1 kontrollenhet

Läs mer

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare.

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare. IKOT 2011 Gruppmedlemmar Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng Handledare Göran Brännare 2 Innehållsförteckning 1 Voice of the Customer... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Resultat

Läs mer

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén

Deadline 3. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén Deadline 3 Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén 1 3. Kartlägg kundens röst För att få en klar bild av kundens nuvarande och kommande behov definieras marknaden

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 MOBIL BAKGAVELLYFT 942913-000 -C0

ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 MOBIL BAKGAVELLYFT 942913-000 -C0 ANVÄNDARMANUAL SESAM 800 MOBIL BAKGAVELLYFT 942913-000 -C0 2 (16) Innehåll 1 Introduktion 3 2 Omfattning 3 3 Teknisk specifikation 4 4 Kort beskrivning av systemet 5 4.1 Mottagare 5 4.2 Sändare 5 5 Beskrivning

Läs mer

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare Befintliga koncept Av de fem koncept som togs fram förra veckan har såddröret och mikroprepareringsskon sorterats bort eftersom det inte går att vidareutveckla dessa konceptet med avseende på Peter s såddrör.

Läs mer

Laddningsregulator 12/24V 10A. Bruksanvisning

Laddningsregulator 12/24V 10A. Bruksanvisning Laddningsregulator 12/24V 10A Bruksanvisning 1 Inledning Denna laddningsregulator har statusdisplay och 3-stegs PWM laddningsfunktion. Den har också två USB uttag för laddning av mindre apparater. 2 Anslutningsdiagram

Läs mer

FlyBot. Copyright Sagitta Pedagog AB

FlyBot. Copyright Sagitta Pedagog AB FlyBot FlyBot är en flyplansmodell med fyra lysdioder, en tuta och en motor som driver propellern. Här lär du dig att programmera DC-motorns fart och riktning. 41 Robotfakta LED-kort På LED-kortet sitter

Läs mer

Monteringsguide Racercykel

Monteringsguide Racercykel Monteringsguide I. Packa upp din cykel 4 II. Förbered framhjulet 4 III. Positionera framhjulet 5 IV. Montera framhjulet i framgaffeln 8 V. Justera styret 8 VI. Montera sadeln 9 VII. Montera pedalerna 10

Läs mer

Steg 4 Analys av alternativa lösningar. IKOT D1 söndag den 22 februari 2009

Steg 4 Analys av alternativa lösningar. IKOT D1 söndag den 22 februari 2009 D1 Steg 4 Analys av alternativa lösningar 0 Inventering av koncept Inventeringen inleddes med en undersökning och kartläggning av befintliga lösningar och koncept med hjälp av internet (patent på dammtätningar

Läs mer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer 7 Konstruera konceptet 7.1 Systemarkitektur En utförlig systemarkitektur har satts upp för att underlätta konstruktionen av produkten. Genom att omforma delsystemen till moduler fås en bättre översikt.

Läs mer

Vicky Teknik AB. Manual MiniSign. Gäller för RGB E13-skyltar av modellerna 640x640 och 960x960

Vicky Teknik AB. Manual MiniSign. Gäller för RGB E13-skyltar av modellerna 640x640 och 960x960 Vicky Teknik AB Manual MiniSign Gäller för RGB E13-skyltar av modellerna 640x640 och 960x960 Innehållsförteckning Produktbeskrivning... 2 Monteringsanvisning... 3 Montering... 3 Exempel på fastsättning...

Läs mer

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6

4.2 Fastställ en referenslösning... 6 4.2.1 Kundvärde... 6 Inlämning 4 IKOT Inlämningsuppgift 4 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Bruksanvisning. Ronda EC

Bruksanvisning. Ronda EC Bruksanvisning Ronda EC Bäste kund, Om du följer rekommendationerna i denna bruksanvisning kommer produkten att fungera optimalt och förbli effektiv i många år. INNEHÅLL REKOMMENDATIONER OCH TIPS 3 EGENSKAPER

Läs mer

Montera farthållare i Audi TT mk1

Montera farthållare i Audi TT mk1 Montera farthållare i Audi TT mk1 Följande är inte tänkt att användas som en instruktion hur du gör för att montera farthållare i din Audi TT utan endast beskrivning på hur jag gjorde. Om du ändå väljer

Läs mer

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction 3. Kartlägg kundens röst Kundkedja Grupp D6 Produktutvecklare Elisabeth Lee Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction Tillverkare Användare Myndighet Opinionsbildare Tekniker Distributör Köpare Avvecklare

Läs mer

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon.

Batteri. Lampa. Strömbrytare. Tungelement. Motstånd. Potentiometer. Fotomotstånd. Kondensator. Lysdiod. Transistor. Motor. Mikrofon. Batteri Lampa Strömbrytare Tungelement Motstånd Potentiometer Fotomotstånd Kondensator Lysdiod Transistor Motor Mikrofon Högtalare Ampèremeter 1 1. Koppla upp kretsen. Se till att motorns plus och minuspol

Läs mer

Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge.

Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och klickas i sitt läge. Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge. Dra runt kedjan för hand så att den mässingsfärgade gripanordningen flyttas

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning EFP Trådlös takmonterad värmevakt med spisvakt 1-fas (E-nr 1340197) Installations- och bruksanvisning Allmänt EFP Trådlös takmonterad värmevakt med spisvakt (E-nr 1340197). Värmevakten monteras i taket

Läs mer

3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav. Kundkedja. Kundundersökning. IKOT TME040 Grupp A7 CHALMERS 2009-02-16

3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav. Kundkedja. Kundundersökning. IKOT TME040 Grupp A7 CHALMERS 2009-02-16 3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav Kundkedja Kundkedjan följer produktens fysiska resa från tillverkare till avvecklare och kapitalflödet som den orsakar. Aktörerna påverkas av myndigheternas

Läs mer

V5.0 SE 26.11.2015. Monteringsanvisning 101-serien

V5.0 SE 26.11.2015. Monteringsanvisning 101-serien V5.0 SE 26.11.2015 Monteringsanvisning 101-serien Innehåll Komplett monteringssett 1 2 3 4 5 6 7 Regel Fall 4 - Skruvset låskasse 7 - Skruvset slutstycke 8 9 10 11 12 13 16 17 18 19 14 15 17 - Skruvset

Läs mer

Luddborttagning. Institutionen för produkt- och produktionsutveckling. Chalmers tekniska högskola Göteborg. Grupp E3.

Luddborttagning. Institutionen för produkt- och produktionsutveckling. Chalmers tekniska högskola Göteborg. Grupp E3. Luddborttagning Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers tekniska högskola Göteborg Grupp E3 Jens Ekman 79009 Christoffer Routledge 8700 Ola Karlsson 860426 Axel Brown 860930 Jonny

Läs mer

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04 Chalmers Steg tre Kartlägg kundens röst Emelie Nyberg 88-02-21 Martina Thomasson 85-02-22 Mikael Carlsson 86-03-04 Robert Eriksson 89-01-04 Stefan Bröyn 89-01-11 2010-02-12 Integrerad Konstruktion och

Läs mer

Montering. Packa upp maskinen. Däck Montera de bakre hjulen med hjälp av vingmuttrarna

Montering. Packa upp maskinen. Däck Montera de bakre hjulen med hjälp av vingmuttrarna Monteringsanvisningar för: 9689995/BZ7C och 9689996/BZ4C utrustade med något av följande aggregat: 96899945 TRD6B Tunnel Ram-aggregat 96899946 TRD7B Tunnel Ram-aggregat 96899950 CD6B Combiaggregat Montering

Läs mer

NoKey Force K01. 12040250B10A.docx. NoKey. FORCE K01 connector. Monterings- och programmeringsinstruktion. Svenska

NoKey Force K01. 12040250B10A.docx. NoKey. FORCE K01 connector. Monterings- och programmeringsinstruktion. Svenska 12040250B10A.docx NoKey FORCE K01 connector Monterings- och programmeringsinstruktion Svenska 1 Innehåll 1 Innehåll... 2 2 Säkerhet och miljö... 4 3 Allmänt... 5 4 Handhavande... 5 5 Kontrollera låskistans

Läs mer

Saab 9-3 5D M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3 5D M Monteringsanvisning MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Monteringsanvisning SITdefault Uppgradering till ljudsystem Prestige 300 MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group

Läs mer

NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1

NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1 NINE EAGLES Sky Climber NINE EAGLES04.NE776B vol. 1 Tack för att du valt en Nine Eagles produkt. Vi hoppas att du har roligt med produkten. Läs instruktionerna noggrant, de ger goda råd. Kom alltid ihåg

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer

3. Kartläggning av kundens röst

3. Kartläggning av kundens röst 3. Kartläggning av kundens röst 3.1 Kartlägg användarens röst Två kundundersökningar utfördes i Göteborg för att kunna identifiera sådana krav som inte ABAS Protect AB redan har identifierats och för att

Läs mer

SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det.

SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. TU SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. FLEX INNOVATION OCH DESIGN GER NYA MÖJLIGHETER Automatisk efterspänning Oavsett hur mycket virket

Läs mer

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA

IKOT Inlämning 8 Verifiera och utvärdera konceptet. Axel Jonson. Alexander Beckmann. Marcus Sundström. Johan Ehn CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA GRUPP C1: Nicholas Strömblad Axel Jonson Alexander Beckmann Marcus Sundström Johan Ehn HANDLEDARE: Daniel Corin Stig Maskinteknik Göteborg, Sverige 2011 CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 Inledning Produkten

Läs mer

INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING TYPSKYLT

INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING TYPSKYLT BRUKSANVISNING INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING SID 2 TYPSKYLT SID 2 VIKTIGT OM SÄKERHET SID 3 INSTALLATION SID 4 HANDHAVANDE SID 6 SERVICE SID 7 SKÖTSEL SID 7 FELSÖKNING SID 7 TEKNISKA DATA SID 8 DENNA BRUKSANVISNING

Läs mer

TriomiX Blodvagga. Bruksanvisning

TriomiX Blodvagga. Bruksanvisning TriomiX Blodvagga Bruksanvisning 1 2 Innehållsförteckning Bakgrund 4 Rengöring 5 Innehåll i förpackningen 6 Montering 7 Funktionsbeskrivning 9 Uppladdning 9 Starta och stanna vaggan 10 Val av hastighet

Läs mer

Häftiga hästskolampan Hanna

Häftiga hästskolampan Hanna Häftiga hästskolampan Hanna En återvunnen hästsko med lysdioder istället för sömmar. Lysande design som bringar tur! Se en film på produkten: http://youtu.be/twyg12aj3ci Vilket material behöver man? Naturträ

Läs mer

E-twin. Kompletterande monteringsanvisning. i denna bruksanvisning

E-twin. Kompletterande monteringsanvisning. i denna bruksanvisning Kompletterande monteringsanvisning E-twin Läs denna bruksanvisning och den ordinarie bruksanvisningen innan utrustningen tas i bruk. Bruksanvisningen innehåller varningsföreskrifter. Varning. Risk för

Läs mer

STIGA PARK 121M

STIGA PARK 121M STIGA PARK 121M 8211-3011-07 5b. 1. Park -1993 5a. D 5c. Pro18 - Pro20 2. Park -1993 6a. Park -1999 6b. Park 2000- F G H 3. Park -1993 7. I I 4. Park -1993 8. 2 J 9. 13. 10. 14. Z X V Y W 11. 15. Denna

Läs mer

MONTERINGSANVISNING för CARGARD 650 S BILLARM Stöldskyddsföreningens provningsgodkännande nr. P246-93

MONTERINGSANVISNING för CARGARD 650 S BILLARM Stöldskyddsföreningens provningsgodkännande nr. P246-93 MONTERINGSANVISNING för CARGARD 650 S BILLARM Stöldskyddsföreningens provningsgodkännande nr. P246-93 CSD AB 1997-12-31 VIKTIGT FÖRE MONTERING: Läs noga igenom monteringsanvisningen innan Du börjar arbetet!

Läs mer

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare.

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare. 1 Montering av motor Ta fram Löpvagnen (Svart eller blå) och studera dess funktion. Skjut in löpvagnen med den rundade sidan först in I spåret på kedjeprofilen. Skjut fram löpvagnen så att den klickar

Läs mer

Golfvagn bruksanvisning E3/R3

Golfvagn bruksanvisning E3/R3 Golfvagn bruksanvisning E3/R3 1. Monteringsanvisningar Läs och följ dessa anvisningar noga så dröjer det inte så länge innan du kan köra ut på golfbanan 1- Sätt fast bakhjulet genom att släppa på snabbspärren

Läs mer

Bilaga 8 Brainstorming

Bilaga 8 Brainstorming Bilaga 8 Brainstorming Datum: 2008 02 11 Deltagare: Maj Britt Voldby, Maria Bardun, Erik Westerlund, Thomas Nilsson, Anders Jönsson, Lars Johan Hjertz, Philip Ahlström Projektgruppen valde att ha en brainstorming

Läs mer

Manual för Elektrisk scooter

Manual för Elektrisk scooter Manual för Elektrisk scooter Page1 Var alltid försiktig när du kör Använd hjälm och rätta dig efter regler som finns. VIKTIGT Batteriunderhåll och laddningsinstruktioner Scootern måste vara laddad första

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Idégenerering Varje gruppmedlem har idégenererat egna koncept som löser huvudfunktionerna innan ett idégenereringsmöte genomfördes. Under idégenereringsmötet presenterades

Läs mer

ALC Gånglägesautomatik. Svensk bruksanvisning

ALC Gånglägesautomatik. Svensk bruksanvisning ALC Gånglägesautomatik Svensk bruksanvisning Innehållsförteckning Inledning......................................................................... 1 Förkortningar och symboler...........................................................

Läs mer

K-400 K-3800 K-750 K-7500

K-400 K-3800 K-750 K-7500 K-400 K-3800 K-750 K-7500 GB p. 1 DE p. 3 FR p. 5 NL p. 7 IT p. 9 ES p. 11 PT p. 13 SV p. 15 DA p. 17 NO p. 19 FI p. 21 HR p. 23 PL p. 25 RO p. 27 CZ p. 29 HU p. 31 GR p. 33 RU p. 35 Figures p. 37 RIDGE

Läs mer

Beskrivning elektronikkrets NOT vatten

Beskrivning elektronikkrets NOT vatten Beskrivning elektronikkrets NOT vatten Kretsen som ingår i uppgiften är en typ av rinnande ljus. Den fungerar så att lysdioderna kommer att tändas en efter en beroende på hur mycket spänning som alstras

Läs mer

Thunderbird Storm. Thunderbird Storm. Innehållsförteckning

Thunderbird Storm. Thunderbird Storm. Innehållsförteckning Thunderbird Storm Thunderbird Storm Innehållsförteckning Inledning.................................................................... Introduktion Säkerheten främst................................................

Läs mer

BRUKSANVISNING. NM-11 Manual.se 09/2014 55M Produkt AB

BRUKSANVISNING. NM-11 Manual.se 09/2014 55M Produkt AB BRUKSANVISNING NM-11 Manual.se 09/2014 55M Produkt AB Nitmaskin NM-11 Gratulerar till inköpet aven nitmaskin HM-11. Vi tackar dig för att du väljer en produkt från SSM Produkt AB. För att erhålla ytterligare

Läs mer

Lampsats Klippare i Groundsmaster 7200-serien Modellnr Serienr och högre

Lampsats Klippare i Groundsmaster 7200-serien Modellnr Serienr och högre Lampsats Klippare i Groundsmaster 7200-serien Modellnr 02841 Serienr 311000001 och högre Form No. 3368-223 Rev A Monteringsanvisningar Lösa delar Använd diagrammet nedan för att kontrollera att alla delar

Läs mer

Laddningsregulator 25A MPPT med display

Laddningsregulator 25A MPPT med display Laddningsregulator 25A MPPT med display 12V 25A/300W 12V / 24V 25A/600W Anvisning 1 Inledning Dessa två modeller av MPPT laddningsregulatorer med display är gjorda för optimalt utnyttjande av solelektricitet

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Analysera alternativa lösningar

Analysera alternativa lösningar CHALMERS Analysera alternativa lösningar Deadline 4 Grupp B2 Oskar Adamsson Jonatan Berg Jonatan Eriksson Erik Larsson Håkan Winqvist INNEHÅLLSFÖRTECKNING 4 Inledning... 2 4.1 Inventera kända koncept och

Läs mer

STIGA VILLA 92 M 107 M

STIGA VILLA 92 M 107 M STIGA VILLA 92 M 107 M 8211-3037-04 1. 2. A C B 3. 4. 5. 6. A+5 A B+5 B 7. 8. 9. R 10. L Z X Y W 11. 12. V L+R SE SVENSKA SYMBOLER Följande symboler finns på maskinen för att påminna Er om den försiktighet

Läs mer

Systemair Designkåpa (EC) Installationsinstruktion

Systemair Designkåpa (EC) Installationsinstruktion 2067951-SE 15-12-2011V.A001 Innehåll 1 Varning... 1 2 Installation... 1 3 Montering... 1 4 Elanslutning... 1 5 Skötsel... 2 6 Tekniska data... 2 7 Kontrollpanel... 3 7.1 Funktioner... 3 7.2 Programmering...

Läs mer

CityKit Audio/Video VDS 4870, 4960 & 4961 3-0303 & 3-0304. Memokey Audio/Video 4982 & 4984. Installations och användarmanual

CityKit Audio/Video VDS 4870, 4960 & 4961 3-0303 & 3-0304. Memokey Audio/Video 4982 & 4984. Installations och användarmanual CityKit Audio/Video VDS 4870, 4960 & 4961 3-0303 & 3-0304 Memokey Audio/Video 4982 & 4984 Installations och användarmanual Se hemsida / support för senaste manualerna. http://www.axema.se/ Ver. 2.7 CityKit

Läs mer

Antennförstärkare för UHF-bandet

Antennförstärkare för UHF-bandet Antennförstärkare för UHF-bandet Radioprojekt 2004 Elektrovetenskap, LTH Mats Rosborn Henrik Kinzel 27 Februari Referat Den här rapporten beskriver arbetet med konstruktion och utvärdering av en fungerande

Läs mer

SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det.

SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. TU SPÄNNARE AUTOMATISK SPÄNNARE FÖR ALLA TUNGA TRANSPORTER Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. INNOVATION OCH DESIGN GER NYA MÖJLIGHETER Automatisk efterspänning Oavsett hur mycket virket sätter

Läs mer

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år

bakåtvänd montering Monteringsanvisning Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år bakåtvänd montering Monteringsanvisning ECE R44 04 Grupp Vikt Ålder 0+/1 0-18 kg 6 mån-4 år 1 Tack för att du valde BeSafe izi Kid. BeSafe har noggrant och omsorgsfullt utvecklat denna stol för att skydda

Läs mer

Installations- och bruksanvisning

Installations- och bruksanvisning EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt 1-fas (E-nr 1340191 / 1340193) Installations- och bruksanvisning Allmänt EFP Trådlös väggmonterad värmevakt med spisvakt (E-nr 1340191 / 1340193). Värmevakten

Läs mer

Teknisk manual NASA CLIPPER Wind System

Teknisk manual NASA CLIPPER Wind System Sid 1 0 Teknisk manual NASA CLIPPER Sid 2 Innehållsförteckning Läs detta först... 3 Sammanfattning... 3 Teknisk data... 3 Installation... 4 Varning-viktigt... 4 Display-enhet... 4 Installation av vindgivaren...

Läs mer

7. Konstruera konceptet

7. Konstruera konceptet 7. Konstruera konceptet Modualisering av produkten Efter att ha uppdaterat funktionsmodellen efter vårt valda koncept har vi plockat ut tre olika moduler enligt figur nedan: Säkerhet Öppnar/Stänger Vuxen

Läs mer

Förbereda maskinen 1. Parkera maskinen på en plan yta. Montera satsen. Lampsats eller lampkopplingssats T4240-klippare. Montera baklamporna

Förbereda maskinen 1. Parkera maskinen på en plan yta. Montera satsen. Lampsats eller lampkopplingssats T4240-klippare. Montera baklamporna Lampsats eller lampkopplingssats T4240-klippare Modellnr 02844 Modellnr 02845 Form No. 3415-721 Rev A Monteringsanvisningar Förbereda maskinen 1. Parkera maskinen på en plan yta. Figur 1 g196985 2. Koppla

Läs mer

TELESTEPS TELESKOPISKA VINDSSTEGE

TELESTEPS TELESKOPISKA VINDSSTEGE TELESTEPS TELESKOPISKA VINDSSTEGE En smart lösning! Vill du ha en säker vindsstege som upptar minimal plats på vinden? Då är Telesteps teleskopiska vindsstegar lösningen för dig. Genom den smarta konstruktionen

Läs mer

Tack för att du har valt en inglasning från Mekoflex! Vi önskar dig stort nöje och många trevliga stunder i det nya inglasade rummet.

Tack för att du har valt en inglasning från Mekoflex! Vi önskar dig stort nöje och många trevliga stunder i det nya inglasade rummet. Tack för att du har valt en inglasning från Mekoflex! Vi önskar dig stort nöje och många trevliga stunder i det nya inglasade rummet. Kontrollera först innehållet i förpackningen enligt förteckningen nedan.

Läs mer

Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :36-25 Aug Feb 05

Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces :36-25 Aug Feb 05 SCdefault 900 Monteringsanvisning SITdefault Uppgradering till ljudsystem Premium 150 MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date

Läs mer

Z-LYFTEN PRODUKTION AB. Service Meddelande

Z-LYFTEN PRODUKTION AB. Service Meddelande Z-LYFTEN PRODUKTION AB Blankettnr: BL10050 Utfärdad av: FN Datum: 050114 Utgåva: 2 Service Meddelande 2013-03-28 Gällande: Den nya vinkelgivaren för radiomanövrering. Utbytt Vinkelgivare Ny Vinkelgivare

Läs mer

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet.

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. Beprövade produkter utvecklade för säkra och lönsamma transporter. Världsledande produkter. ExTe Fabriks

Läs mer

AUTOMIX KONSTANT-TEMPERATUREGULATOR MED FJÄRRKONTROLL MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

AUTOMIX KONSTANT-TEMPERATUREGULATOR MED FJÄRRKONTROLL MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING UTOMIX TR UTOMIX TR (SE) 06.10 KONSTNT-TEMPERTUREGULTOR MED FJÄRRKONTROLL MONTERINGS- OH RUKSNVISNING utomix TR är en kompakt, elektronisk reglerautomatik med fjärrkontroll för konstant temperaturhållning

Läs mer

RIDGE TOOL COMPANY

RIDGE TOOL COMPANY 600 690 GB p. 1 DE p. 3 FR p. 5 NL p. 7 IT p. 9 ES p. 11 PT p. 13 SV p. 15 DA p. 17 NO p. 19 FI p. 21 HR p. 23 PL p. 25 RO p. 27 CZ p. 29 HU p. 31 GR p. 33 RU p. 35 Figures p. 37 RIDGE TOOL COMPANY SV

Läs mer

IKOT Projekt Steg 3. Grupp C5. 16 februari 2011

IKOT Projekt Steg 3. Grupp C5. 16 februari 2011 IKOT Projekt Steg 3 Grupp C5 16 februari 2011 1 Innehåll 1 Kartlägg kundens röst 3 1.1 Kort om kundens röst.......................... 3 1.2 Marknadssegment och målgrupp..................... 3 1.3 Kundkedja.................................

Läs mer

Inlämning etapp 5 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström

Inlämning etapp 5 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Inlämning etapp 5 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Handledare: Joakim Johansson Innehåll

Läs mer

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET ELEKTRICITET http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET Är något vi använder dagligen.! Med elektricitet kan man flytta energi från en plats till en annan. (Energi produceras

Läs mer

Installationsguide ME 3

Installationsguide ME 3 (5) Installationsguide ME 3 Ansvarig Författare Godkänd Distribution Nicklas Andersson Nicklas Andersson 999-0-2 / NA Inledning Detta dokument beskriver hur man installerar LuLIS mottagarenhet ME 3. ME

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Innehållsförteckning 2 IKOT

Innehållsförteckning 2 IKOT Inlämning 7.1 IKOT Inlämningsuppgift 7.1 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Bakåtvänd montering ECE R44 04. Monteringsanvisning. GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år

Bakåtvänd montering ECE R44 04. Monteringsanvisning. GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år 1 20 21 2 5 3 4 Bakåtvänd montering Monteringsanvisning 7 8 9 6 10 11 12 13 14 22 23 15 16 17 24 25 18 19 ECE R44 04 GRUPP Vikt Ålder 0+/1/2 0-25 6 mån-5 år 26 27 28 29 30 31 35 34 36 32 33 37 38 39 40

Läs mer