5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept"

Transkript

1 5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept Vid stycke 4.1 visas en lista över resultatet som gruppen fick från det brainstormingmötet som hölls, där gruppen tillsammans föreslog olika sätt som SUP:n kan hållas och låsas fast. Med hjälp av dessa konstruerades därefter sex olika koncept som kunde klara av denna uppgift. Under vidare arbete har koncepten utforskats så att de var anpassningsbara för projektets specifika fall. Koncepten har då vidareutvecklats och nya komponenter har lagts till, omformats och tagits bort. Det har under denna tid även uteslutits ett alternativ, nämligen vinschen, då det ansågs vara för platskrävande och att den bristande åtkomligheten skulle leda till dålig ergonomi. Nedan följer detaljerade förklaringar om de fem koncepten i form av bilder och förklarande text. Knapplösningen Detta är en billig lösning och ganska enkel lösning. Den monteras på SUP:n enligt skiss t.h. För montering så borrar man ett hål samt drar åt bultarna under samt över hålet. Funktionen finns beskriven i bildserien här ovan. 1. Knappen är intryckt och SUP:n är stängd. 2. Knappen trycks in, fram kommer då ett vred. 3. Vredet vrids om för att öppna SUP:n. Lösning är sådan att det behövs två knappar, på samma plats där det idag sitter de två befintliga låsen (se reflösn). Materialet på knappen är stål medans komponenterna innuti är i PVC. Fördelar med den här lösningen är bland annat det som nämnts tidigare, att den är prisvärd och lätt att montera. Den är enkel att öppna samt ergonomiskt bra. Det är också en liten lösning som inte tar så stor plats, vilket även leder till att den väger lite. Då är den således också miljövänlig med hänsyn till transportkostnader. Nackdelar med knappen är att den troligtvis inte är tillräckligt robust. Den har många ingående komponenter som kan gå sönder. Samt att vi måste designa om det befintliga fästen. De ingående delarna på knappen går inte heller helt att återvinna(pvc).

2 Containerlås Denna lösning är i grund och botten mycket simpel. Ett rör löper parallellt med aluminiumstängerna på SUP:n, med en typ av gripklo, illustrerad på bilden uppe till höger på sidan. En sådan gripklo befinner sig på vardera sida av röret. På infästningen i lastbilen finns det en knopp, också illustrerad på bilden uppe i högra hörnet av sidan. När gripklon är anliggande vinkelrät mot infästningen, vrids gripklon så den fångar upp knoppen och på så sätt uppnås låseffekten. Handtaget vrider hela röret och således även gripklorna. Fördelarna med lösningen är att den är mycket enkel, och billig att tillverka. Ur säkerhetssynpunkt är konceptet mycket bra. Det samma gäller för livslängden och hållbarheten. Den är mycket enkel och ergonomisk att använda. Nackdelarna är att lösningen är ganska bulkig och kan ta tid att sätta samman på bandet. Det finns dessutom inget säkert sätt att kontrollera om låset är stängt, mer än att ta tag i SUP:n och fysiskt dra i den, för att försäkra sig om att SUP:n faktiskt är fastlåst. Nedan visas en bild på hur containerlåset skulle apliceras till SUP:n.

3 Hasplåset Denna idé uppkom vid studerandet av ett vanligt lås på gamla förråd och toalettdörrar. Låset ser ut som den i bilden här ovan. En hasp befinner sig i ett rör med en öppning formad som ett U. För att låsa upp krävs därför att man för haspen nedåt (om haspen ligger så som den gör i bilden), drar den åt höger och sedan för den uppåt igen. Längst till höger i röret finns en fjäder som gör så att upplåsningen kräver en extra kraft, vilket motverkar oönskade upplåsningar. Där haspen befinner sig i låst respektive upplåst läge, finns även små magnetplattor som gör så att haspens handtag fastnar vid plattan. Detta för att motverka att handtaget rör sig vid de vibrationer som uppstår vid körning. Hela systemet ska sitta på fästet i chassit, d.v.s. på det som i nuläget kallas U bracket. Det finns då hål i de armarna som håller fast SUP stängerna (där det befintliga låset idag sitter) vari hasparna på var sin sida ska föras in, så att låsning förekommer. Detta medför en enkel åtkomlighet då låsen sitter vid sidan om chassikjolen. Andra fördelar med hasplåset är dess enkla uppbyggnad. Relativt få komponenter ingår i låset. Att låset är litet medför även att det tar liten plats, och då det inte ingår några komplicerade komponenter i låset är dess tillverkningskostnad låg. Monteringstiden i Volvos fabriker beräknas även den vara kort då det endast skulle behöva skruvas fast vid Ubracket. En fördel med att ha låsriktningen inåt SUP:n och i horisontell riktning, är att de vertikala krafterna som uppstår vid körning på guppiga vägar, inte påverkar eller anstränger

4 låset. Eftersom det även finns ett lås på var sida av chassikjolen är risken att SUP:n skulle hoppa ur låsningen väldigt liten. Hasplösningen är alltså väldigt säker. Skruven med handtag Detta lösningsalternativ är en variant av den nuvarande lösningen som sitter på SUP:n. Själva stommen på låset har formen av en stor skruv och på toppen sitter ett handtag. Skruven i låsmekanismen har en gänga med hög stigning för att minska antalet varv som behövs för att veva ner skruven i låst läge. Handtaget på toppen sitter med en 90 vinkel i förhållande till stommen för att ge största möjliga moment och grepp under låsning och upplåsning. Handtaget och skruvstommen låser SUP:n på plats då det skruvas nedåt i ett gängat hål som sitter i aluminiumbalkarna likt den nuvarande lösningen. När skruven nått sin position i hålet är SUP:n stabilt fasthållen i lastbilen då skruven ej kan förflyttas i någon riktning. Nedan ses en bild över hur denna lösning skulle kunna se ut när den befinner sig i låst läge. Den metallarm som sticker upp sitter alltså fast i ändarna på SUP:ns ram.

5 Den metall arm som ses ovan, kan nedan ses i hela konstruktionen. Till vänster ses två gröna balkar, samt den gråa metallarmen med skruven som utgör den yttre delen av SUP:n. Den högra delen innefattar en gul ram, vilken är en del av chassit i lastbilen. På dessa sitter en metallarm med en rosa del vari skruven fästs. Fördelarna hos denna lösning är att fästena för låset inte behöver ändras mer än att hålet, i den arm som sitter på SUP:n där skruven förs ner, behöver gängas. Lösningen i sig är även lik den referenslösning som nu sitter på Volvos lastbil, men klarar högre krafter innan den skulle låsas upp, då den sitter nedskruvad. Skruvlåset kan även manövreras enklare, eftersom det har ett handtag på sin övre del för att kunna öppna och stänga. Om man ser på nackdelarna finns det en negativ effekt i hur öppnandet och stängandet av låset sker, nämligen genom hantering av handtaget på toppen då det kräver en stor radie för att få tillräckligt med moment. Låsmekanismen kan möjligtvis även ta för stor plats i SUPkonstruktionen. Axellås med fjädrar och kilar (Busslösning) De två översta bilderna nedan visar det generella lösningsfallet med kilarna. Detta är dock inte hur lösningen blir på SUP:n utan endast det generella fallet med kil och fjäder. Det som tillämpas på SUP:n kan ses på bilden under. Bildkälla:

6 Konceptet består av en axel som går längs SUP stängerna längs innersidan av SUP:ns aluminiumstänger. På insidan av denna axel finns det kilar i vardera ända, som är rörliga i axelns riktning. Dessa tillåter stängning av SUP:n genom att man trycker in SUP mot lastbilens sida. Vid kontakt med fästena trycks kilarna in i axeln eftersom att det är en vinkel på kilarna i intryckningsriktningen som gör att en stor del av kraften riktas rakt genom axeln. Det är denna kraft som sedan trycker samman fjädrarna vilket gör att kilarna glider in. Efter intryckningen hamnar kilarna i ett tomrum där de åter trycks ut av fjäderkraften. Då sidan ut från fästet är rät hamnar all kraften i ortogonal riktning jämfört med axeln. Det är denna funktion som gör så att fästena inte trycks in i axeln som vid stängning. Detta motverkar då öppningen av SUP:n som låses fast i fästena. För att öppna låsmekanismen på SUP:n trycker man upp ett handtag som sitter i mitten av balken. Handtaget sitter fast i två stålvajrar som går genom ett hål in i den ihåliga axeln, åt var sin ände där kilarna sitter. Vajen går sedan på insidan av axeln genom fjädrarna och sitter fast på den solida kilen. Kilen har en större diameter på insidan mot mitten av axeln, detta motverkar då rörelse i riktningen mot fästet men tillåtet rörelse inåt mot axelns mitt. Den tillåtna rörelsen ger handtaget en möjlighet att dra ut vajrarna vilka i sin tur trycker ihop fjädrarna. Det är denna effekt som gör att kilarna glider in i axeln och tillåter öppning av SUP:n. När kraften på handtaget avlägsnas utvidgas fjädrarna åter och kilarna skickas ut ur axeln. Fördelar: En av lösningens stora fördelar är att den är väldigt lättanvänd då det krävs endast ett handtag, jämfört med många andra lösningar där det behövs ett lås i vardera ände av SUP:n. För att öppna SUP:n behövs det endast en dragkraft i handtaget och för att stänga så behövs SUP:n endast tryckas igen. Nackdelar: De största nackdelarna med lösningen var att den är väldigt mycket mer komplex än de andra konkurrerande lösningar då den innehåller många olika delar och är med avseende på de mekaniska krafter som krävs svårare att konstruera. Storleken är även den en stor nackdel då jämfört med många andra lösningar den tar upp mycket större plats, väger mer och blir dyrare att konstruera.

7 5.3 & 5.4 Konceptval Efter att ha vidareutvecklat koncepten för att nå så höga kundvärden som möjligt, är det dags att börja jämföra de med referenslösningen och eliminera de mindre lovande. Pugh matrisen är ett verktyg som används för att på ett enkelt sätt kunna jämföra koncept med en referenslösning och även varandra. Matrisen har i kolumnen längst till vänster referenslösningen, varefter man fyller på med koncepten i samma rad åt höger. Nedåt i raderna finns de kriterier som man anser vara viktiga att jämföra. T.ex. säkerhet, monteringstid eller komplexitet. Betygssättningen görs med avseende till referenslösningen för varje koncept och bedöms med antingen, s eller +. Referenslösningen har då s (samma) i varje rad. Med hjälp av dessa betyg får man sedan en uppfattning av hur väl koncepten uppfyller de kriterier som kunden har jämfört med referenslösningen, vilken i detta fall är den nuvarande lösningen. När alla koncept har gåtts igenom och betygsatts, väljs det mest lovande konceptet till ny referens och därefter görs Pugh matris metoden om igen. Den andra omgången görs för att se så bedömningen gjordes på ett riktigt sätt och så att de koncept som till synes var bäst inte bara var snäppet bättre än referenslösningen, men i själva verket inte är det som har högst kundvärde. Är något annat koncept mer lovande än den nya referensen bör resultaten tänkas igenom. För att eliminera koncept finns ett annat verktyg som kallas för morfologisk matris vilket kan användas för att kombinera lösningar med avsikt att skapa nya lösningar och höja upp kundvärdet ytterligare. Att korsbefrukta lösningar med avsikt att förbättra dessa, har gruppen redan arbetat fram i ett tidigare stadie av arbetsprocessen. Därför ansågs det onödigt att använda denna metod ännu en gång.

8 Pughs matris nr 1 Buss Hasp Knapp Skruv Cont Kriterier Referens Alt. 1 Alt.2 Alt. 3 Alt.4 Alt. 5 Säkerhet X Simplicitet X + S + + Användarvänlighet X S + Ergonomi X S + Hållbarhet X S Skrymmandefaktor X S + S Kostnadseffektivitet X S Låsningsindikation X Monteringstid X Underhåll X S Återvinningsbarhet X Summa: I första Pugh matrisen får samtliga nya koncept bättre totalt betyg än referenslösningen. Den lösning som stack ut rejält var hasplösningen. Förbättringen med hasplösning jämfört med referenslösningen var tio punkter av elva. Konceptet som kom på andra plats vid första Pugh matrisen var Skruvlösningen som hade en förbättring på åtta punkter och tre som var samma som referenslösningen. På grund av hasplösningens höga betyg jämfört med resterande lösningskoncept valdes den som referenslösning i nästa Pugh matris där den befintliga lösningen är borttagen. Då samtliga nya koncept var bättre än referenslösningen gick alla vidare till nästa matris. Pughs matris nr 2 Hasp Buss Knapp Skruv Cont Kriterier Referens Alt. 1 Alt. 3 Alt.4 Alt. 5 Säkerhet X S S Simplicitet X + S Användarvänlighet X Ergonomi X + + S Hållbarhet X + + Skrymmandefaktor X + Kostnadseffektivitet X + + Låsningsindikation X S S Monteringstid X S + Underhåll X S S Återvinningsbarhet X S S Summa: I den andra Pugh matrisen med Hasplåset som referens ser det ut som om tre andra lösningar bara är snäppet sämre än referensen. Busslösningen, som däremot var betydligt sämre, visade sig vara alldeles för stor och komplex för att mäta sig med övriga lösningar. De

9 två lösningar som verkade bäst var alltså hasp och skruv lösningarna som fick samma betyg i jämförelsen. Genom interna diskussioner inom gruppen angående vilken av dessa två lösningar som skulle fastställas som principlösning framkom både positiva argument för båda. Skruvlösningen var lite simplare, billigare och smidigare att montera, men dess utformning skulle visa sig bli ett problem i det trånga utrymmet ovanför SUP:n. Det skulle även vara troligt att tiden det skulle ta att stänga låset skulle vara lite för lång. Det framkom att hasplösningen är användarvänlig, säker, smidig och utan underhållsbehov. Även om skruven var bättre på vissa delar saknade hasplösningen några större negativa aspekter. Med detta som underlag valdes hasplösningen som vår principlösning.

5. Framtagning av ett vinnande koncept

5. Framtagning av ett vinnande koncept 5. Framtagning av ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Tidigare i projektet lokaliserades starka och svaga delsystem.vid utvecklandet av nya lösningar bestämdes att så många starka delsystem

Läs mer

Skapa ett vinnande koncept

Skapa ett vinnande koncept Skapa ett vinnande koncept Chalmers Tekniska Högskola Produkt- & produktionsutveckling Integrerad konstruktion och tillverkning Nils Andersson, Christian Arby, Kristofer Jovanov, Fredrik Slätte och Victor

Läs mer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer Inlämning steg 4 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att kunna förenkla framtagandet av ett vinnande koncept är det viktigt att inventera redan befintliga lösningar på liknande problem. Vid inventeringen

Läs mer

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare Befintliga koncept Av de fem koncept som togs fram förra veckan har såddröret och mikroprepareringsskon sorterats bort eftersom det inte går att vidareutveckla dessa konceptet med avseende på Peter s såddrör.

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde

5 Skapa ett vinnande koncept. 5.1 Skapa alternativa koncept med högre kundvärde IKOTTME040 2009 03 01 GruppB6 5 Skapaettvinnandekoncept 5.1 Skapaalternativakonceptmedhögrekundvärde Förattfåutstörstamöjligakundvärdehosproduktenböralternativakoncepttasframsomärbättre änreferenslösningen.ettkonceptärvanligenenskiss,ettdokumentellerenenkelprototyp,somger

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav. Kundkedja. Kundundersökning. IKOT TME040 Grupp A7 CHALMERS 2009-02-16

3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav. Kundkedja. Kundundersökning. IKOT TME040 Grupp A7 CHALMERS 2009-02-16 3.1 Kartläggning och formulering av kritiska kundkrav Kundkedja Kundkedjan följer produktens fysiska resa från tillverkare till avvecklare och kapitalflödet som den orsakar. Aktörerna påverkas av myndigheternas

Läs mer

http://v3.espacenet.com/publicationdetails/biblio?cc=us&nr=2007085355a1&kc=a1&ft=d&date=20070419&db=epod OC&locale=se_SE (Info taget 2009-02-18)

http://v3.espacenet.com/publicationdetails/biblio?cc=us&nr=2007085355a1&kc=a1&ft=d&date=20070419&db=epod OC&locale=se_SE (Info taget 2009-02-18) Inventering av kända koncept och idéer Via sökningar i patentdatabaser har vi hittat två patenterade lösningar för SUP mekanismen i sin helhet, men det vara bara i ett av dessa där låsningsmekanismen var

Läs mer

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt

Inlämning etapp 4 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Inlämning etapp 4 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 4 IKOT 2011-02-23 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlstedt Handledare: Joakim Johansson Innehållsförteckning

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Nuvarande funktionsmodell av referenslösningen. Strategi Funktionsprincip Svårighetsgrad Användningsgrad Re-use Återanvända de befintliga lösningarna

Läs mer

GARAGEPORT BRUKSANVISNING. Varning! Läs igenom alla anvisningar och varningar före användning.

GARAGEPORT BRUKSANVISNING. Varning! Läs igenom alla anvisningar och varningar före användning. BRUKSANVISNING Varning! Läs igenom alla anvisningar och varningar före användning. Om inte alla anvisningar följs, kan allvarliga personskador eller sakskador uppstå. Spara anvisningen för ev. framtida

Läs mer

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen.

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Koncept framtagning Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. Koncepten har tagits fram genom att använda de sex olika

Läs mer

2.1 Kartläggning av kundens samverkan med produkten under dess livscykel

2.1 Kartläggning av kundens samverkan med produkten under dess livscykel 2.1 Kartläggning av kundens samverkan med produkten under dess livscykel Förväntan/Image Produkten ska ge ett lättanvänt och inbjudande intryck för kund och användare. En mer robust lösning är av yttersta

Läs mer

Konstruktion av 400 V kontaktdon

Konstruktion av 400 V kontaktdon Konstruktion av 400 V kontaktdon Steg 4 Analysera alternativa lösningar Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers Tekniska Högskola Göteborg 2011-02-21 Projektgrupp E5 Anna Willhammar

Läs mer

Monteringsanvisning Takskjutport R30

Monteringsanvisning Takskjutport R30 Monteringsanvisning Takskjutport R30 Monteringsanvisning R30 R30 Takskjutport Detta behöver du Skruvdragare 10+13 mm skruvhylsa 7+10 mm borr 10+13 mm fasta nycklar Kil Penna Måttband Vattenpass Tving (ej

Läs mer

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet.

System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. System 144. För åkare med krav på hög flexibilitet. Lastförankring är ett begrepp. Vi uppfann det. Beprövade produkter utvecklade för säkra och lönsamma transporter. Världsledande produkter. ExTe Fabriks

Läs mer

Monteringsanvisning Takskjutport GPE400

Monteringsanvisning Takskjutport GPE400 Monteringsanvisning Takskjutport GPE400 Monteringsanvisning GPE400 Takskjutport GPE400 Fjädrarna är placerade åt sidan. Överhöjder som krävs är: SM- Sidomonterad SM: Manuell 120 mm Automatisk 160 mm Paketet

Läs mer

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal.

Väggfäste Universal och Mätarm. Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Väggfäste Universal och Mätarm S Bruksanvisning Läs igenom bruksanvisningen noggrant och förstå innehållet innan du använder Väggfäste Universal. Innehållsförteckning Produktinformation... 2 Väggfäste

Läs mer

MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT R40

MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT R40 MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT R40 MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT R40 Fjädrarna kan vara placerade nedåt, åt sidan eller ovan skenan. Överhöjder som krävs är: UM- Undermonterad SM och UM: Manuell 120

Läs mer

Montageanvisning för takskjutport

Montageanvisning för takskjutport Montageanvisning för takskjutport 1. Kontrollera att öppningen är c:a 5 cm mindre på bredden och ca 2,5 cm på höjden, så att porten täcker hela öppningen. Är öppningen för stor kan man t.ex. minska den

Läs mer

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare.

Inlämning 3 IKOT 2011. Gruppmedlemmar. Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng. Handledare. IKOT 2011 Gruppmedlemmar Marcus Anemo Simon Hall Kristoffer Johnsen Abedin Karalic Lian Hong Zheng Handledare Göran Brännare 2 Innehållsförteckning 1 Voice of the Customer... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Resultat

Läs mer

Montering av fönstermarkis

Montering av fönstermarkis Monteringsanvisning fönstermarkis Montering av fönstermarkis Detta behöver du för monteringen: a. Borrmaskin samt borr Ø 4 mm b. Tumstock c. Stjärnskruvmejsel d. Blocknyckel Ø 10 mm e. Blyertspenna d a

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04

Chalmers. Steg tre. Kartlägg kundens röst. Emelie Nyberg 88-02-21. Martina Thomasson 85-02-22. Mikael Carlsson 86-03-04. Robert Eriksson 89-01-04 Chalmers Steg tre Kartlägg kundens röst Emelie Nyberg 88-02-21 Martina Thomasson 85-02-22 Mikael Carlsson 86-03-04 Robert Eriksson 89-01-04 Stefan Bröyn 89-01-11 2010-02-12 Integrerad Konstruktion och

Läs mer

Bruksanvisning. Centrifugalspridare, 23 liter. Art

Bruksanvisning. Centrifugalspridare, 23 liter. Art Bruksanvisning Art. 9053255 Centrifugalspridare, 23 liter Centrifugalspridare- Art. 9053255 Beskrivning: Centrifugalspridare med 23 liters behållare. Användning: För spridning av exempelvis gödning, salt

Läs mer

Monteringsanvisningar för FIX Road systemet

Monteringsanvisningar för FIX Road systemet Monteringsanvisningar för FIX Road systemet A. med bultade skenor... 1 B. med fästen för skenorna... 3 Före montering: för bästa resultat och undvikande av skador bör monteringen av skenorna göras av två

Läs mer

Konceptgenerering. IKOT D1 söndag den 1 mars 2009

Konceptgenerering. IKOT D1 söndag den 1 mars 2009 D1 Konceptgenerering 0 Inledning Detta är slutskedet på vägen till vårat slutgiliga konceptval. Med all bakgrund och research som har tagits fram ska det nu analyseras. Med re-metoden ser vi till att få

Läs mer

3. Kartläggning av kundens röst

3. Kartläggning av kundens röst 3. Kartläggning av kundens röst 3.1 Kartlägg användarens röst Två kundundersökningar utfördes i Göteborg för att kunna identifiera sådana krav som inte ABAS Protect AB redan har identifierats och för att

Läs mer

Luddborttagning. Institutionen för produkt- och produktionsutveckling. Chalmers tekniska högskola Göteborg. Grupp E3.

Luddborttagning. Institutionen för produkt- och produktionsutveckling. Chalmers tekniska högskola Göteborg. Grupp E3. Luddborttagning Institutionen för produkt- och produktionsutveckling Chalmers tekniska högskola Göteborg Grupp E3 Jens Ekman 79009 Christoffer Routledge 8700 Ola Karlsson 860426 Axel Brown 860930 Jonny

Läs mer

Monteringsanvisning System WG 65 (SL35*)

Monteringsanvisning System WG 65 (SL35*) Monteringsanvisning System WG 65 (SL35*) Vikpartier med isolerglas 0-0 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer kanske partiet inte att fungera

Läs mer

Inlämning etapp 5 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström

Inlämning etapp 5 IKOT 2011. Grupp B.5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Inlämning etapp 5 IKOT 2011 Grupp B.5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 5 IKOT 2011-02-28 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Handledare: Joakim Johansson Innehåll

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

VERKTYG. Skruvmejsel. Insexnycklar. Skiftnyckel

VERKTYG. Skruvmejsel. Insexnycklar. Skiftnyckel VERKTYG Skruvmejsel Insexnycklar Skiftnyckel STEG 1 Ta bort allt förpackningsmaterial Ta bort allt förpackningsmaterial och förbered för montering Notera att längst ut på styret sitter en svart tub som

Läs mer

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering

Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Min syn på koncepthantering generering och utvärdering Linus Granström KN3060, Produktutv. med formgivning Mälardalens högskola 2007-04-25 Inledning Denna essä beskriver författarens syn på de steg i produktutvecklingsprocessen

Läs mer

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör

Rev.nr 1300726. Monteringsanvisning Spa tillbehör Rev.nr 1300726 Monteringsanvisning Spa tillbehör Locklyft för fyrkantiga spa Innehållsförteckning A Stödarm 2 B Skumgummigrepp 2 C Mittdel 1 D Svängarm 2 E Lock till svängarm 2 F Bussning 4 H Monteringsbeslag

Läs mer

Concept Selection Chaper 7

Concept Selection Chaper 7 Akademin för Innovation, Design och Teknik Concept Selection Chaper 7 KPP306 Produkt och processutveckling Grupp 2 Johannes Carlem Daniel Nordin Tommie Olsson 2012 02 28 Handledare: Rolf Lövgren Inledning

Läs mer

KOMPLEMENT TILL Monteringsanvisning Norgate Garageport

KOMPLEMENT TILL Monteringsanvisning Norgate Garageport Rev.nr: 170201 KOMPLEMENT TILL Monteringsanvisning Norgate Garageport Innehållsförteckning Norgate garageportar: A1 Skruv B 80 st + 15st A2 Självborrande skruv 8 st A3 Mutter 30 st A4 Skenbult D 30 st

Läs mer

7. Konstruera konceptet

7. Konstruera konceptet 7. Konstruera konceptet Modualisering av produkten Efter att ha uppdaterat funktionsmodellen efter vårt valda koncept har vi plockat ut tre olika moduler enligt figur nedan: Säkerhet Öppnar/Stänger Vuxen

Läs mer

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150.

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150. Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150 Användarmanual Observera: Användaren måste läsa och till fullo förstå användarmanualen

Läs mer

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD

FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD ANVÄNDARMANUAL FALLSKYDDSSYSTEM STANDARD INSTRUKTION ENLIGT EN 13374 www.safetyrespect.se info@safetyrespect.se Tel 063-130400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3. Säkerhetsföreskrifter 4. Infästningar 5. Bultfot 6.

Läs mer

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500

Instruktionsbok med reservdelslista. Lunningsvinsch V6500 Instruktionsbok med reservdelslista Lunningsvinsch V6500 Tillverkare: Generalagent: Fransgård Maskinfabrik A/S Närlant Import AB Fredbjergvej 132 Filarevägen 8 DK-9640 Farsø 703 75 Örebro Tele: +45 98

Läs mer

Bruksanvisning i original Skyddsrör för Orion1B och Orion2 Orion WET-xxx and Orion WET-Kxxx

Bruksanvisning i original Skyddsrör för Orion1B och Orion2 Orion WET-xxx and Orion WET-Kxxx Bruksanvisning i original Skyddsrör för Orion1B och Orion2 Orion WET-xxx and Orion WET-Kxxx Även om allt gjorts för att säkerställa riktigheten av informationen i denna manual och eventuellt tillhörande

Läs mer

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat.

Sammanfattning. Max vikt: 800 kg. Hytten skall vara dämpad. 360 synfält. Det skall vara möjligt att värma och kyla mat. Skotare Teknisk rapport - Hytt Fredrik Berglund MF2011 Systemkonstruktion Skolan för Industriell Teknik och Management Kursansvarig: Ulf Sellgren Februari 2009 Sammanfattning Till skotarkonceptet som arbetades

Läs mer

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction

Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction 3. Kartlägg kundens röst Kundkedja Grupp D6 Produktutvecklare Elisabeth Lee Magnus Evertsson Sandvik Mining & Construction Tillverkare Användare Myndighet Opinionsbildare Tekniker Distributör Köpare Avvecklare

Läs mer

Montering och Bruksanvisning PVC fönster

Montering och Bruksanvisning PVC fönster Montering och Bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Rev.nr 130206 Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Kilar (boardbitar) Drevisolering Leverans

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Idégenerering Varje gruppmedlem har idégenererat egna koncept som löser huvudfunktionerna innan ett idégenereringsmöte genomfördes. Under idégenereringsmötet presenterades

Läs mer

VI STÖDJER DITT BYGGE

VI STÖDJER DITT BYGGE ALU-UP Stämp och stämptornssystem i aluminium Användningsriktlinjer Oktober 2018 VI STÖDJER DITT BYGGE INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning 2 Allmänt 3 Produktbeskrivning 4 Stycklista 5-8 Belastningstabeller

Läs mer

Skjutparti, Dörr / Fönster

Skjutparti, Dörr / Fönster Uterumssystem med Enkelglas Skjutparti, Dörr / Fönster! OBS! Läs detta innan du börjar. Läs igenom hela monteringsinstruktionen innan du börjar. Tänk på din säkerhet. Partierna kan vara tunga så ta hjälp

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan

Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Lokal Pedagogisk planering- Teknik åk 9- VT 13 Grimstaskolan Syfte - Att utveckla elevernas möjligheter att kommunicera - Att använda det svenska språket i tal och skrift i teknik - Skapande arbete ger

Läs mer

KABELSKYDD PH SERIEN MEKANKOMPONENTER AB. Box Huskvarna Klövergatan Huskvarna

KABELSKYDD PH SERIEN MEKANKOMPONENTER AB. Box Huskvarna Klövergatan Huskvarna KABELSKYDD PH SERIEN MEKANKOMPONENTER AB Box 214 561 23 Huskvarna Klövergatan 6 561 51 Huskvarna 036 38 78 60 WWW.MEKOM.SE info@mekom.se KL0003 / 201502 KABELSKYDD TILLGÄNLIG I BREDDER MELLAN 50 600 MM

Läs mer

ORIGINALET TELESTEPS. Originalet är testat och certifierat enligt alla relevanta normer av oberoende parter.

ORIGINALET TELESTEPS. Originalet är testat och certifierat enligt alla relevanta normer av oberoende parter. ETT STEG FÖRE Stege som stege? Inte i Telesteps värld. Sedan starten 1996 har vi alltid tänkt lite annorlunda och det har tagit oss till en ledande position på marknaden. Med annorlunda menas att vi har

Läs mer

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare.

Löpvagnen har en fjäderbelastad låstapp för att man ska kunna öppna porten utan motor. Ett dragsnöre kommer att fästas i löpvagnens låstapp senare. 1 Montering av motor Ta fram Löpvagnen (Svart eller blå) och studera dess funktion. Skjut in löpvagnen med den rundade sidan först in I spåret på kedjeprofilen. Skjut fram löpvagnen så att den klickar

Läs mer

Bruksanvisning i original Skyddsstativ för Orion Light Guards Orion Stand xxx

Bruksanvisning i original Skyddsstativ för Orion Light Guards Orion Stand xxx Bruksanvisning i original Skyddsstativ för Orion Light Guards Orion Stand xxx Även om allt gjorts för att säkerställa riktigheten av informationen i denna manual och eventuellt tillhörande kampanj- eller

Läs mer

Bruksanvisning i original Speglar för ljusbommar Orion Mirror Kxxx

Bruksanvisning i original Speglar för ljusbommar Orion Mirror Kxxx Bruksanvisning i original Speglar för ljusbommar Orion Mirror Kxxx Även om allt gjorts för att säkerställa riktigheten av informationen i denna manual och eventuellt tillhörande kampanj- eller informationsmaterial,

Läs mer

Innehållsförteckning 2 IKOT

Innehållsförteckning 2 IKOT Inlämning 7.1 IKOT Inlämningsuppgift 7.1 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Fönstermarkis. Nordic Light DA22 - DA32 - DA42 - DA46 - VS24 - VS34 - VS44 - BC26

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Fönstermarkis. Nordic Light DA22 - DA32 - DA42 - DA46 - VS24 - VS34 - VS44 - BC26 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Fönstermarkis Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera

Läs mer

Montageanvisning BRUNITEC -Trumskrapa

Montageanvisning BRUNITEC -Trumskrapa OBS! Före montage av BRUNITEC Trumskrapa skall bandet kontrolleras noggrant. Inga störreskador i täckplattan får förekomma. Bandskarvar skall vara gjorda åt rätt håll och vara hela för att undvika att

Läs mer

Tack för att du har valt en inglasning från Mekoflex! Vi önskar dig stort nöje och många trevliga stunder i det nya inglasade rummet.

Tack för att du har valt en inglasning från Mekoflex! Vi önskar dig stort nöje och många trevliga stunder i det nya inglasade rummet. Tack för att du har valt en inglasning från Mekoflex! Vi önskar dig stort nöje och många trevliga stunder i det nya inglasade rummet. Kontrollera först innehållet i förpackningen enligt förteckningen nedan.

Läs mer

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion

Hopfällbar Båtlyft - Instruktion Hopfällbar Båtlyft - Instruktion 2016-09-01 Sida 1 (av 10) Allmänt: Båtlyften är endast avsedd för lyft av båt (motorbåt eller liknande) för att flytta båten till eller från en båttrailer på land. Båtlyften

Läs mer

Montering & Funktion

Montering & Funktion exma.se Montering & Funktion Duo / Duo Code 1A Det svensktillverkade låssystemet Tack & välkommen Vi på Exma Säkerhetssystem AB vill tacka dig för att du valt oss och hälsa dig välkommen som kund. Du är

Läs mer

- Alla delar skall passa perfekt med varandra, tvinga aldrig ihop dem.

- Alla delar skall passa perfekt med varandra, tvinga aldrig ihop dem. Duo Premium VARNING! Läs Noga - Spara alltid manualen för framtida användning. - Får endast användas av vuxen. - Lämna inte ditt barn utan tillsyn i vagnen och låt inte sitt barn leka med vagnen. - Barnet

Läs mer

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin

Funderingar och förslag till dykstege på Zeppelin Jag har funderat lite på hur man skulle placera och utforma en dykstege till vår nya RIB. Fundering 1: Placering. Var vill vi ha dykarna, när vi tänker på säkerheten a) Inte i närheten av propellern. b)

Läs mer

Bruksanvisning Reservdelslista

Bruksanvisning Reservdelslista Bruksanvisning Reservdelslista Obs: Användaren måste läsa och förstå bruksanvisningen innan användning av denna gaffelvagn LÄS NOGGRANT Varningar och säkerhetsåtgärder Observera noggrant de anvisningar

Läs mer

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic)

Del 2 Monteringsanvisning motor. Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Del 2 Monteringsanvisning motor Boxline Modern Ribbline Futura (Basic) Montering motor Ta fram frikopplaren och studera dess funktion. Frikopplaren löper i kedjehusets spår och "klickas" i sitt läge. Dra

Läs mer

Bruksanvisning. Centrifugalspridare Modell 350 LB. Art

Bruksanvisning. Centrifugalspridare Modell 350 LB. Art Bruksanvisning Art. 9032389 Centrifugalspridare Modell 350 LB Inledning Denna manual innehåller viktig information om spridarens användning och säkerhetsrisker. Före användning Centrifugalspridaren är

Läs mer

Manual NitroClean automatisk poolrobot

Manual NitroClean automatisk poolrobot Manual NitroClean automatisk poolrobot Grattis till ditt köp av den automatiska poolroboten NitroClean. NitroClean är enkel att använda och underhåller din pool utan någon ansträngning. Genom att följa

Läs mer

( Fjädermekanism till insynsskydd

( Fjädermekanism till insynsskydd 710 Insynsskydd 700 Detta service meddelande beskriver två moment: Spänna fjädermekanismen till insynsskyddet Justera lastskyddsnätets och/eller insynsskyddets fästen så inte insynsskyddet skaver emot.

Läs mer

Support serien. Tvättbara i 60 º

Support serien. Tvättbara i 60 º Support serien Vi har nu tillverkat Support serien sedan början av 90-talet, vilket har gett oss stor kunskap kring positioneringsproblematik. Vi är nu mycket stolta att kunna presentera Support Pro, som

Läs mer

1. Uppsättning av markiskassett

1. Uppsättning av markiskassett MONTERINGSANVISNING - Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. - Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. - Kontrollera att fönster kan öppnas

Läs mer

BRUKSANVISNING R-FORCE G2

BRUKSANVISNING R-FORCE G2 R-FORCE G2 INNEHÅLL INNEHÅLL INNEHÅLL... 2 SPECIFIKATION... 3 MÖJLIGHETER R-FORCE G2... 3 FUNKTION FRONTREGLAGE... 3 ATT TÄNKA PÅ VID INSTALLATION... 4 FELSÖKNING... 4 PROGRAMMERING... 5 GÖR SÅ HÄR VID

Läs mer

Flerpunktslås för dörr

Flerpunktslås för dörr M5000 (2025) M5100 (2024) Används för inåt- och utåtgående ytterdörr. Kantskena 25x2 mm, runda skenändar då i funktion och är tillsammans med hakkolvarna/kilkolvarna spärrade. M5000 Kolvstång Liggande

Läs mer

MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT GPE BASIC

MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT GPE BASIC MONTERINGSANVISNING TAKSKJUTPORT GPE BASIC MONTERINGSANVISNING GPE BASIC TAKSKJUTPORT PAKETET INNEHÅLLER D E #2 #3 G H #1 F I B C M 0 N O x16 P A. Väggskena B. Takskena C. Fjäder D. Bottenkonsoll E. Vajerrulle

Läs mer

Monteringsguide Racercykel

Monteringsguide Racercykel Monteringsguide I. Packa upp din cykel 4 II. Förbered framhjulet 4 III. Positionera framhjulet 5 IV. Montera framhjulet i framgaffeln 8 V. Justera styret 8 VI. Montera sadeln 9 VII. Montera pedalerna 10

Läs mer

Montering och bruksanvisning. PVC fönster

Montering och bruksanvisning. PVC fönster Montering och bruksanvisning PVC fönster Detta behövs för att montera ett fönster: Borrmaskin/Skruvdragare Skruv för infästning Vattenpass Tumstock Drevisolering, alternativt fogskum Leverans och lagring

Läs mer

Öppna Xbox 360 Slim Guide

Öppna Xbox 360 Slim Guide Öppna Xbox 360 Slim Guide Det finns många olika sätt att öppna sin Xbox 360 Slim. Ett antal guider finns att hitta på nätet och alla har sina favoriter. Jag har valt att öppna Xbox 360 Slim med X8 unlock

Läs mer

STRIDSVÄSTSYSTEM 2008-

STRIDSVÄSTSYSTEM 2008- M7390-313100-4 STRIDSVÄSTSYSTEM 2008- Bruksanvisning Systembeskrivning Stridsvästsytem 2008 är ett system som ger den enskilda soldaten möjlighet att på ett ändamålsenligt sätt medföra sin personliga utrustning.

Läs mer

Infobric AB CONTAINER. Felsökningsguide

Infobric AB CONTAINER. Felsökningsguide Infobric AB CONTAINER Felsökningsguide Innehåll 1. Förklaring över brytare... 2 2. Låsets alla lägen... 2 3. Varningar/ fel... 2 4. Förklaringar till loggar... 3 5. SCU... 3 6. Bra att veta... 4 7. Checklista

Läs mer

Hur kan vi ta vara på våra naturliga resurser I Östersjön och samtidigt bidra till en förbättrad miljö I havet?

Hur kan vi ta vara på våra naturliga resurser I Östersjön och samtidigt bidra till en förbättrad miljö I havet? Hur kan vi ta vara på våra naturliga resurser I Östersjön och samtidigt bidra till en förbättrad miljö I havet? 1. VINDKRAFT 2. VÅGKRAFT 3. HAVSSTRÖMMAR 4. SYRESÄTTNING 5. FORSKNING 6. UTVECKLING 7. FISKODLING

Läs mer

Svensk. Instruktioner för montering

Svensk. Instruktioner för montering Svensk Instruktioner för montering Plocka ur alla separata delar ur kartongen, lägg dem på golvet och kolla så att alla delar som nämns i monteringsinstruktionerna finns med. Det tar ungefär 40 min att

Läs mer

Bilaga 8 Brainstorming

Bilaga 8 Brainstorming Bilaga 8 Brainstorming Datum: 2008 02 11 Deltagare: Maj Britt Voldby, Maria Bardun, Erik Westerlund, Thomas Nilsson, Anders Jönsson, Lars Johan Hjertz, Philip Ahlström Projektgruppen valde att ha en brainstorming

Läs mer

www.active-walker.com

www.active-walker.com www.active-walker.com 1 1. INNEHÅLL 1. Innehåll 2. Inledning 3. Tekniska data 4. Bruk och underhåll 5. Justering for komfort 6. Hopfällning och Uppfällning 7. Personlig säkerhet 8. Operation 9. Specifikationer

Läs mer

Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2)

Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2) Leif s fjäderkomprimator till luftgevär (ver. 2) Obs! Varning! Tänk på att vissa gevär behöver en kraft på drygt 100kg när man pressar ihop/demonterar fjädern. Man måste ha stor respekt för fjädrar som

Läs mer

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering.

HowTo Dörrlås AMAZON. Nedmontering. HowTo Dörrlås AMAZON Låsen i dörren blir slitna med tiden. Tillslut så har man ett lås som krånglar och dessutom går att öppna med vad som helst. Detta faktum är inte så kul. Funderade först på att ta

Läs mer

Drift- och Skötsel. CleanSeal - Tilluftsdon.

Drift- och Skötsel. CleanSeal - Tilluftsdon. 1 2 Innehållsförteckning Allmänt 3 Beskrivning 4 Modeller 5 Håltagning 5 Montering don. 6 Montering spjäll 7 Filterinspänning 8 Montering spridare. 9 3 Användning CleanSeal är ett flexibelt tilluftsdon

Läs mer

Monteringsanvisning System WG 100 Lyft-/skjutdörrar i aluminium 2015-1

Monteringsanvisning System WG 100 Lyft-/skjutdörrar i aluminium 2015-1 Monteringsanvisning System WG 100 Lyft-/skjutdörrar i aluminium 2015-1 VIKTIGT! Läs hela monteringsanvisningen innan du påbörjar monteringen! Följs inte anvisningarna kommer inte partiet att fungera optimalt

Läs mer

Montering & Funktion

Montering & Funktion exma.se Montering & Funktion Duo / Duo Code 3A /3B/3C Det svensktillverkade låssystemet Tack & välkommen Vi på Exma Säkerhetssystem AB vill tacka dig för att du valt oss och hälsa dig välkommen som kund.

Läs mer

Flerpunktslås för dörr

Flerpunktslås för dörr Spanjolett för fönster och M5000 M5100 Används för inåt- och utåtgående ytterdörr. M5000 Låsbar med 360 graders nyckelvridning. Med hakkolvar. Kolvutsprång 25 mm, regel och fallkolv. Kantskena 25x2 mm,

Läs mer

Brukarmanual. art.nr. bruks-brukarmanual Rev Panthera AB, Gunnebogatan 26, Spånga, ,

Brukarmanual. art.nr. bruks-brukarmanual Rev Panthera AB, Gunnebogatan 26, Spånga, , Brukarmanual art.nr. bruks-brukarmanual Rev.2017-03 Avsett ändamål Panthera är en rullstol för dig som behöver en lättkörd vardagsrullstol som du kan sitta bra och sittriktigt i. Den är konstruerad så

Läs mer

QUATURIS S HÖRNSKÅPSSYSTEM

QUATURIS S HÖRNSKÅPSSYSTEM QUATURIS S HÖRNSKÅPSSYSTEM Den eleganta öppningslösningen för standardhörnskåp. Ergonomisk, bekväm och funktionell. www.grass.at Quaturis S HÖRNSKÅPSYSTEM Quaturis S: Varje hörna blir en kurva. Att utnyttja

Läs mer

STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING

STIGA COLLECTOR 30 BRUKSANVISNING STIGA COLLECTOR 30" BRUKSANVISNING 8211-1227-02 S SVENSKA 1. 2. 3. 4. SVENSKA S 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. S SVENSKA 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. SVENSKA SE SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Låt aldrig någon använda

Läs mer

25mm Aluminiumpersienner

25mm Aluminiumpersienner 25mm Aluminiumpersienner MONTERINGSANVISNINGAR VAD DU HAR STEG 1 STEG 2 LISTA PÅ DELARNA FÖR 25MM ALUMINIUM- PERSIENNER Beslag Säkerhetsanordning 2 skruvar per beslag 4 skruvar till holddownbeslag 2 skruvar

Läs mer

Montageanvisning Maximal Compactkarm

Montageanvisning Maximal Compactkarm Montageanvisning Maximal Compactkarm 1. Börja med att ta ur bågen ur karmen genom att dra ur sprinten i det övre gångjärnet. Tryck med en skruvmejsel in det undre fjädringslåset och vrid till. För sprinten

Läs mer

Innehåll/lista. 1. 4st M5 Bult till fotplatta. 10. Fotplatta. 2. 2st Rörklämma till fotplatta st 8mm bult hatt Trycks på M8 bultar

Innehåll/lista. 1. 4st M5 Bult till fotplatta. 10. Fotplatta. 2. 2st Rörklämma till fotplatta st 8mm bult hatt Trycks på M8 bultar Innehåll/lista 1. 4st M5 Bult till fotplatta 2. 2st Rörklämma till fotplatta 10. Fotplatta 3. 12st mm bult hatt Trycks på M bultar 4. 2st 12mm bult hatt. 11. 2st Stöd med böjt fäste 5. 2st Låssprintar

Läs mer

VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad!

VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad! VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad! Vikten behövs för att hålla vajern mellan motorn och fästets arm spänd. Detta krävs för att elektroniken skall kunna

Läs mer

Denna produkt bör endast installeras av personer med god teknisk förmåga.

Denna produkt bör endast installeras av personer med god teknisk förmåga. VARNING Påbörja inte installationen förrän du har läst och förstått alla instruktioner och varningar. Om du har några frågor angående dessa instruktioner eller varningar var god kontakta din återförsäljare.

Läs mer

Vertikal Screen-Zip. Nordic Light ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING

Vertikal Screen-Zip. Nordic Light ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING -Zip INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att

Läs mer

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Aluminiumpersienn. Nordic Light Roulett

INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING. Aluminiumpersienn. Nordic Light Roulett INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Aluminiumpersienn Tillverkad av: Se till att persiennen inte monteras i linje med stegbanden. Rengör persiennen med en mjuk dammtrasa eller en dammvippa Stäng persiennen

Läs mer

BAX - BILSPÆRRE BAX Saferoad Smekab AB Tel Saferoad Daluiso A/S Tlf eroadcitylif e.dk

BAX - BILSPÆRRE BAX Saferoad Smekab AB Tel   Saferoad Daluiso A/S Tlf  eroadcitylif e.dk BAX - BILSPÆRRE BAX Vår mest mångsidiga bilspärr BAX har flera manuella låsalternativ och möjlighet till elstyrning. Bilspärren begränsar och reglerar trafik i exempelvis bostadsområden och vid gång- och

Läs mer

Komplement till: Monteringsanvisning Garageport Modern

Komplement till: Monteringsanvisning Garageport Modern Rev.nr: 170818 Komplement till: Monteringsanvisning Garageport Modern Viktiga mått D 2000 mm 2125 mm A B C A Takhöjd 2210 mm 2335 mm B Porthöjd 2000 mm 2125 mm C1 Frihöjd 1920 mm 2045 mm C2 Frihöjd 2000

Läs mer

7 Konstruera konceptet

7 Konstruera konceptet 7 Konstruera konceptet För att tydligare få en uppfattning om hur konceptet kommer se ut och fungera i verkligheten måste en systemarkitektur, detaljkonstruktion, produktionsanpassning och en kostnadsuppskattning

Läs mer