7 Konstruera konceptet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "7 Konstruera konceptet"

Transkript

1 7 Konstruera konceptet För att tydligare få en uppfattning om hur konceptet kommer se ut och fungera i verkligheten måste en systemarkitektur, detaljkonstruktion, produktionsanpassning och en kostnadsuppskattning göras Systemarkitektur Utifrån det tidigare funktionella diagrammet som beskriver huvudfunktionerna och de oönskade funktionerna måste ett mer detaljerat funktionelltdiagram tas fram. Detta görs för att tydligare se vad som kan köpas in utifrån och vad som måste tillverkas. Det syns även tydligare vad som skapar ett högt kundvärde och hur de olika delfunktionerna bidrar till detta. Efter att det detaljerade diagrammet är skapat delas de olika delfunktionerna in i moduler. Dessa moduler skall kunna konstrueras och testas oberoende av varandra. Tillsammans skapar de hela funktionen hos produkten.

2 Användare Detaljerad funktionsmodell för lyftarm Kontrollpanel Infästning (Teleskopcylinder) Arm Motor Hydralcylinder Pump Ventil Infästning container Benen Tank Olja/vatten Ventil Teleskopcylinder Infästning (container)

3 Detaljerad funktionsmodell för lyftarm Användare Kontrollpanel Infästning (Teleskopcylinder) Arm Motor Hydralcylinder Pump Ventil Infästning container Benen Tank Olja/vatten Ventil Teleskopcylinder Infästning (container)

4 Detaljerad funktionsmodell för stödben Användare Kolv Kontrollpanel Hydralcylinder Venti l Motor Infästning Ben Sensor Pump Fotled Tank Olja/vatten Lyftarm Fot

5 Detaljerad funktionsmodell för stödben 3 Användare 1 Kolv Kontrollpanel Hydralcylinder Venti l Motor 2 Infästning Stång Sensor Pump Fotled 4 Tank Olja/vatten Lyftarm Fot

6 7.1.2 beskrivning Vid indelning av moduler togs det bland annat hänsyn till att modulerna skall kunna testas separat och om möjligt köpas in från en och samma underleverantör. Nedan presenteras de olika modulernas funktioner. 1: 1 är interfacet, alltså den del som tillåter användaren att interagera med systemet. Genom att trycka på olika knappar kan användaren styra systemet och få det att utföra de uppgifter användaren önskar. 2: 2 är drivsystemet för båda lyftarmen och benen och är kärnan hos systemet. 2 omfattar motor, hydralikpump, vätsketank, och vätskan som används i hydraliken för systemet. Motorn driver hydralikpumpen som pumpar ut vätskan i hydralcylindrarna och bygger upp ett tryck som får stödben och lyftarm att fällas ut. Vätsketanken är den del där vätskan förvaras när arm och ben är nedfällda då den måste ha någonstans att ta vägen. Motorn driver även andra system så som radarantenn och den elektronik som finns ombord containern. 3: 3 är stödbenen som helhet. Alltså ventil, hydralcylinder, infästning, kolv, ben, sensor. Genom att öppna och stänga ventilen kan flödet av vätska i hydraliksystemet regleras och stödbenen fällas in och ut samt låsas i ett önskat läge. Inuti hydralcylindern ligger en kolv som är samman sitter samman kopplad med stången och genom att reglera tryck och flöde ovan eller under kolven kan benen fällas ut och in. En sensor känner av hur långt ut stången har kommit ur cylindern. 4: 4 består av fot, och fotled. Dessa möjliggör för containern att stå mer stabilt och mer horisontellt genom att fotleden tillåter foten att vinkla sig efter underlaget. 5: 5 är den hydralik som används för att flytta teleskopcylindern till och från vertikalt läge. Den består av ventil, hydralcylinder, arm, infästning i container samt infästning i teleskopcylindern. Ventilen har samma funktion som i modul 3, genom att reglera flöde och tryck kan armen fällas ut och in och på så sätt föra teleskopcylindern till önskad position. 6: 6 är själva lyftarmen för radarsensorn som består av en ventil som kan reglera tryck och flödet av hydralikvätskan, genom att bygga upp ett tryck inuti cylindern kommer teleskopcylindern att fällas upp, för att sedan få ner radarsensorn behövs endast trycket lättas då tyngdkraften kommer att trycka ihop teleskopcylindern.

7 7.1.3 Träddiagram Träddiagrammet är ett verktyg för att bryta ner ett problem, exempelvis i orsaker och delorsaker på ett strukturerat sätt. Det kan systematiskt beskriva relationen mellan mål/medel eller andra faktorer. Träddiagrammet kan också, som här, användas för att bryta ner en produkt i dess ingående komponenter. Resultatet av träddiagrammet är alltså en strukturerad överblick över problembilden Träddiagram för arm Arm Kontrollpanel Motor Ventil Ventil Pump Kolv Infästning (resningsmekanism) Teleskopcylinder Tank Hydraulcylinder Infästning (container) Olja/Vatten Arm

8 Träddiagram för ben Ben Kontrollpanel Motor Ventil Fotled Pump Kolv Fot Tank Olja/Vatten Hydraulcylinder Ben Sensor Infästning

9 7.1.4 Gränssnittsmatris Gränssnittsmatrisen beskriver hur de olika modulerna hänger ihop. Genom att välja olika interaktioner som t.ex. mekanisk (Me), elektrisk (E), kemisk (K), magnetisk (Ma), logisk (signal L) eller termisk (T) och sedan jämföra de olika modulerna med varandra. I gränssnittsmatriserna för radarplattformens arm respektive ben förekommer endast mekaniska och elektriska interaktioner Gränssnittsmatris för arm E 5 Me 6 Me Me Gränssnittsmatris för ben E 3 Me 4 Me 4

10 7.2 Detaljkonstruktion För att tydligare se hur konstruktionen kommer att se ut i verkligheten och för att kunna göra tester på konstruktionen måste en CAD modulering göras. Detta sparar mycket pengar och tid då man inte behöver göra en verklig test modell Beräkningar Nedan presenteras de beräkningar som gjorts för att få en uppfattning om ungefär vilka dimensioner som behövs för att konstruktionen skall hålla och fällas upp i tid. Dessa dimensioner används sedan för att göra en första CAD-modell som man sedan kan göra FEM analyser på för att få ytterligare information om vilka dimensioner som behövs. Dessa beräkningar visar att den översta av de tre cylindrarna måste ha en diameter på 33 mm för att orka hålla upp radarplattformen, men då det antagligen kommer att böja ut för mycket på grund av sidokrafterna dimensioneras den upp till det dubbla. Utifrån denna diameter sätter vi diametern på de andra två cylindrarna till rimliga värden. Dessa diametrar är endast till för att få en uppfattning om vad som krävs och för att kunna göra en första modell som sedan måste dimensioneras upp eller ner beroende på vad FEM analysen säger. För att få ut flödet som krävs av pumpen gjordes följande uträkningar. Först räknades trycket ut för att hålla allt i jämvikt och sen användes det trycket för att räkna ut flödet som krävs för att lyfta upp hela armen 6 m på 40 s. Detta flöde verkar rimligt och skall inte vara några problem att uppnå.

11 7.2.2 FEM analyser Först gjordes en modell utifrån de första beräkningarna som testades i Proe och sedan dimensionerades cylindrarna upp tills det att masten inte böjde ut mer än 4 mm vilket kändes som ett rimligt värde. I modellen finns även en vajer, i verkligheten är det tänkt att tre vajrar skall sitta fast i masten och på det sättet hjälpa till att klara av sidokrafter. Detta gör att man kan få ner vikten betydligt och även kostnaderna för hela lyftanordningen. I FEM analyserna finns endast en vajer med då vi tagit en sidokraftkraft som är riktad i vajerns riktning är de andra två vajrarna betydelselösa.

12 I bilden ovan till vänster visas hur mycket masten böjer ut vid max belastning från sidan. Efter justering i dimensionerna på cylindrarna klarar masten av målet som var att den max fick böja ut 4 mm om man vill att den skall kunna böja ut mer eller mindre är det endast vajerns tjocklek man måste ändra på. I den högra bilden ovan visas spänningarna i masten vilket ligger långt under flytspänningen för stål. Detta betyder att det som bestämde dimensionerna på masten var att den inte fick böja ut mer än 4 mm. För att kunna tillverka masten krävs betydligt noggrannare beräkningar och mer optimering men för att göra detta krävs längre tid och mer kunskap. Men dessa beräkningar ger en hint om vad som krävs. För att även se om masten klarar av de högre krafterna i nerfällt läge gjordes FEM analyser på även detta. Nedan ses resultaten av dessa tester där man tydligt kan se att armen enkelt klarar av de högre kraven med den översta cylindern nerfälld.

13 7.2.3 ering Nedan ses modellen av den understa cylindern vid färdig dimensionering. Denna cylinder kommer att fungera som bas för armen. Cylindern skall tillverkas i rostfritt stål som klarar korrosion och höga spänningar. I botten av cylindern finns ett hål där en oljeledning kan kopplas in och på det sättet skapas ett oljetryck som får armen att fällas upp. För att tydligare se dimensioner och form se ritningar. Nedan ses modellen av den mellersta cylinder vid färdig dimensionering. Även denna cylinder skall tillverkas i rostfritt stål. Denna cylinder är dimensionerad och utformad för att passa den undre cylindern perfekt och på det sättet hålla tätt för det oljetryck som kommer att byggas upp inne i cylindern vid uppfällning av armen. För att tydligare se dimensioner och form se ritningar.

14 Nedan ses modellen av den översta cylindern vid färdig dimensionering. Denna cylinder är konstruerad i rostfritt stål likt de andra två. Cylindern är solid eftersom denna inte behöver innehålla någon olja. Detta gör att denna del blir relativt stark trotts att den är betydligt tunnare än de andra två. För att tydligare se dimensioner och form se ritningar. Till höger ses alla delar ihopkopplade och med en av de tre vajrarna som är tänkta att stabilisera armen.

15 7.2.4 Ritningar Ritning av den undre cylindern: Ritning av den mellersta cylindern:

16 Ritning av den översta cylindern: Slutsats Av de FEM beräkningar som gjorts framgår att den högsta spänningen inte överskrider 85 MPa vilket ligger långt under brottgräns för stål. Man kan också dra slutsatsen att det inte finns någon risk för utmattningsbrott då: Man kan också konstatera att den erforderliga effekten för att fälla upp armen inte överstiger kraftverkets kapacitet då man kan räkna med en verkningsgrad hos pumpen med ca 70 %. Man bör dock tänka på att detta endast är enkla överslagsräkningar och modeller som ger en uppfattning av rimligheten hos konstruktionen.

17 7.3 Kostnadsuppskattning Produktionsanpassning och kostnadsuppskattning. Modell och kostnadsuppskattning Allmänt SWIFT-metoden är bra för att jämföra två eller flera koncept mot varandra ur kostnadshänseende, den är inte bra för att ta fram en absolutkostnad för produkten. Dessutom hanterar SWIFT-metoden inte inköp av standardkomponenter som t ex hydraulkolvar. Efter som teleskoparmen till huvudsak består av hydralik, passar inte SWIFT- metoden vårt koncept. Därför är mer praktiskt att ta fram en absolutkostnad för vår produkt. Efter studiebesöket på SAAB kom det fram att det vinnande konceptet som tagits fram för benen inte är en lämplig lösning. Därför fattades beslutet att använda de befintliga benen på radarplattformen. Uppskattning av absolutkostnad för produkten görs därför bara för armen. Kostnadsuppskattning: Med hjälp av CAD-ritningar och hållfasthetsberäkningar visade sig vilka mått som krävs för en hållbar konstruktion. Efter noggrann konsultation av expertpoolen, samt jämförelse av pris och kvalitet, kom vi fram till att följande komponenter lämpar sig bäst. Teleskoparm: På valdes en lämplig teleskoparm. Artikelnummer: Rostfritt stål, svetsad. Kostnad: 75040kr. Lyftcylinder: Cylindern som används för att lyfta Teleskoparmen till vertikalt läge hämtades också på Artikelnummer: Rostfritt stål, svetsad. Kostnad: 4750kr Axeltapp: För att hålla fast lyftcylindern ska den monteras med en axeltapp. Den valdes på Artikelnummer: StlXXXXXX. Rostfritt stål. Kostnad: 2357kr Kullager: Teleskoparmen är ledad med två sfäriska kullager. De är hämtade från SKF:s katalog. Artikelnummer: 2310ETN9. Rostfritt stål. Kostnad: 283kr/styck

18 7.4 Tillverkningsbarhet DFM- metoder. Allmänt DFM, Design For Manufactoring, innebär konstruktionsregler och guidelines. I DFM ingår DFA, Design For Assembly. DFA innebär ökat antal funktioner per komponent och ska underlätta monteringen vare sej den är manuell eller automatisk. Den kan också reducera antal detaljer, spara både monteringes tid och lagerhantering. DFM handlar i stora drag om att designen ska vara produktanpassad, dvs.: Först och främst bör vara möjlig att tillverka Billigt att tillverka Hålla rätt kvalitet Istället för att först göra design och sedan produktanpassa, gör man design och produktanpassning samtidigt. Kompromisser Om man designar först och produktanpassar sedan kommer det antagligen att bli en kompromiss mellan design och produktion Man måste då ändra lite här och lite där för att kunna producera produkten Man får bara ett försök! (Citat från chef på HotSwap AB) Om man har fått i uppdrag att utforma en produkt, har man inte råd att börja om från början. Följande punkter är bra att ha som checklista för ett lyckat designarbete: Reducera kostnader för de ingående komponenterna Minska antalet komponenter Tillverka komponenterna själv Använd köpta standardkomponenter Reducera kostnaderna för montering, materialhantering, frakt och underhåll Montering Monteringen är den sista anhalten i tillverkningsprocessen och den kan ske för hand eller med maskiner. Problem från tidigare tillverknings faser syns först här, exempelvis felanpassning och feldimensionering. När det gäller radarplattformens arm är det billigast och enklast att beställa färdiga delkomponenter. Konceptet består av teleskoparm, lyftcylinder, axeltapp och kullager och diverse skruvar som inte kan reduceras och standardiseras bort. Därför är det inte aktuellt att minska antalet komponenter. Monteringen kommer att ske både manuellt och maskinellt. Monteringskostnad Vi valde att inte använda SWIFT-metoden för den är dåligt anpassad för vår tillämpning. Man ska själv bedöma ideal hanterings tid, vilket ger mycket grova uppskattningar.

19 Att montera en teleskoparm på en container är mer komplicerad än vad som rims inom SWIFT modellen. Vi uppskattade att monteringstid tar tre timmar. Den sammanlagda monteringskostnaden uppskattades till: Maskinkostnad 900kr/h Personalkostnad (4 man) 4x580kr/h Monterningsverktyg 286kr/h Den totala monteringskostnaden blir 10518kr Kostnadsammanställning Den totala kostnaden för radarplattformens arm blir enligt våra beräkningar: Teleskoparm: Lyftcylinder: 4750 Axeltapp: 2357 Kullager: 283*2 Monetringskostnad: Totalt: 93235

7. Konstruera Koncept

7. Konstruera Koncept 7. Konstruera Koncept 7.1 Systemarkitektur För att bestämma delar i konstruktionen som kommer att utvecklas in-house eller externt skapas nedan funktionsmodeller och ett träddiagram för att se över alla

Läs mer

En ny funktionellmodell som motsvarar det valda konceptet flytbojen, har skapats för att kunna dela in konceptet i moduler, se figur 1.

En ny funktionellmodell som motsvarar det valda konceptet flytbojen, har skapats för att kunna dela in konceptet i moduler, se figur 1. Ikot grupp C4 Veckorapparort 7 (lv3) 240310 7.1 Systemarkitektur Modulisering av produkten Genom modularisering av konceptet delas olika delsystem in i sammanhängande grupper, moduler. En modul kan testas

Läs mer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer

7.1.1 Modulindelning. Delsystem: Pneumatiskt system. Elmotor för rotation. Axel. Lager. Chuck. Ram. Kylsystem. Sensorer 7 Konstruera konceptet 7.1 Systemarkitektur En utförlig systemarkitektur har satts upp för att underlätta konstruktionen av produkten. Genom att omforma delsystemen till moduler fås en bättre översikt.

Läs mer

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström

Inlämning etapp 7b IKOT 2011. Grupp B5. INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17. André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Inlämning etapp 7b IKOT 2011 Grupp B5 INNEHÅLL Inlämning av etapp 7b IKOT 2011-04-17 Louise Fransson Helena Hellerqvist André Liljegren Martin Johansson Katrin Wahlström Handledare: Joakim Johansson Innehåll

Läs mer

7. Konstruera konceptet

7. Konstruera konceptet 7. Konstruera konceptet Modualisering av produkten Efter att ha uppdaterat funktionsmodellen efter vårt valda koncept har vi plockat ut tre olika moduler enligt figur nedan: Säkerhet Öppnar/Stänger Vuxen

Läs mer

Grupp B4 2010-03- 27 Christopher Cinadr Oscar Davison Robert Kull Per Löved David Sundquist

Grupp B4 2010-03- 27 Christopher Cinadr Oscar Davison Robert Kull Per Löved David Sundquist CHALMERS IKOT 2010 7.1 Systemarkitektur Grupp B4 2010-03- 27 Christopher Cinadr Oscar Davison Robert Kull Per Löved David Sundquist Innehåll 7.1.1 Modularisering av produkten m.h.a. flödesschemat...3 7.1.2

Läs mer

Grupp C5. 7.1 Systemarkitektur. 7.1.1 Träddiagram. 7.1.2 Modulfunktioner

Grupp C5. 7.1 Systemarkitektur. 7.1.1 Träddiagram. 7.1.2 Modulfunktioner Grupp C5 7.1 Systemarkitektur 7.1.1 Träddiagram Träddiagrammet visar gränssnitt för de olika modulerna i produkten SCREEDRY, se figur 1. Figur 1. Träddiagram över SCREEDRY 7.1.2 Modulfunktioner Nedan beskrivs

Läs mer

Steg 7 Konstruera konceptet. IKOT D1 söndag den 29 mars 2009

Steg 7 Konstruera konceptet. IKOT D1 söndag den 29 mars 2009 D1 Steg 7 Konstruera konceptet 0 7.1 Inledning Nu när valet av koncept är gjort är det dags att mera ingående designa och dimensionera dammtätningens olika delsystem. Genom att följa TVM:s metodik för

Läs mer

Innehållsförteckning 2 IKOT

Innehållsförteckning 2 IKOT Inlämning 7.1 IKOT Inlämningsuppgift 7.1 Anders Segerlund andseg@student.chalmers.se Joakim Larsson joakiml@student.chalmers.se Toni Hastenpflug tonih@student.chalmers.se Fredrik Danielsson fredani@student.chalmers.se

Läs mer

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Idégenerering Varje gruppmedlem har idégenererat egna koncept som löser huvudfunktionerna innan ett idégenereringsmöte genomfördes. Under idégenereringsmötet presenterades

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Deadline 7.1. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén

Deadline 7.1. Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén Deadline 7.1 Grupp A.4 Kathrin Dahlberg Elin Gardshol Lina Johansson Petter Liedberg Pernilla Lydén 1 7. Konstruera koncept 7.1 Systemarkitektur I detta delsteg där konceptet konstrueras skapas en systemarkitektur

Läs mer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer

Inlämning steg 4. 4.1 Inventera kända koncept och idéer Inlämning steg 4 4.1 Inventera kända koncept och idéer För att kunna förenkla framtagandet av ett vinnande koncept är det viktigt att inventera redan befintliga lösningar på liknande problem. Vid inventeringen

Läs mer

7 Konstruera konceptet

7 Konstruera konceptet 7 Konstruera konceptet 7.1 Systemarkitektur Modularisering och träddiagram över modulernas gränssnitt Vi har delat upp torktumlaren i moduler utefter vårt funktionella diagram. De moduler vi kom fram till

Läs mer

4 Alternativa lösningar. 4.1 Kända koncept. 4.1.1 Mast. Här följer fem kända koncept för att positionera (lyfta) något tungt högt upp.

4 Alternativa lösningar. 4.1 Kända koncept. 4.1.1 Mast. Här följer fem kända koncept för att positionera (lyfta) något tungt högt upp. 4 Alternativa lösningar 4.1 Kända koncept 4.1.1 Mast Här följer fem kända koncept för att positionera (lyfta) något tungt högt upp. Saxlift Detta lyftkoncept är ganska enkelt och fungerar som så att hydraulcylindern

Läs mer

Bruksanvisning reducerventil VM 7690

Bruksanvisning reducerventil VM 7690 Bruksanvisning reducerventil VM 7690 Typ VRCD Reducerventil med ett stabilt sekundärtryck för tryckreducering i vattenledningar. Ett bra val! Reservation för eventuella konstruktionsändringar och tekniska

Läs mer

BRUKSANVISNING EE6253/6254

BRUKSANVISNING EE6253/6254 BRUKSANVISNING EE6253/6254 Pelarlyften är avsedd för fast installation och framtagen för att lyfta personbilar och mindre transportbilar. Säkerhetsföreskrifter Läs manualen noga och förvara den i närheten

Läs mer

BRUKSANVISNING EE6254E

BRUKSANVISNING EE6254E BRUKSANVISNING EE6254E Pelarlyften är avsedd för fast installation och framtagen för att lyfta personbilar och mindre transportbilar. Säkerhetsföreskrifter Läs manualen noga och förvara den i närheten

Läs mer

Slangreparation och underhåll

Slangreparation och underhåll Slangreparation och underhåll Stort sortiment från en enda leverantör Unika hållbara konstruktioner Snabba och tillförlitliga prestanda Typ Antal modeller Sida Provtryckningspumpar 2 9.2 Rörfrysar 2 9.3

Läs mer

Helautomatisk injusteringsventil CIM 790

Helautomatisk injusteringsventil CIM 790 TEKNISK INFORMATION Helautomatisk injusteringsventil CIM 790 Beskrivning Injusteringventil CIM 790 är konstruerad för automatisk balansering av värme- och kylanläggningar. Den automatiska balanseringen

Läs mer

Top Level. Giacomello. Det universella nivåglaset. Nivåglas

Top Level. Giacomello. Det universella nivåglaset. Nivåglas Giacomello Det universella nivåglaset Top Level Nivåglas Parmab Drivelement AB www.parmab-drivelement.se tel: 08-520 175 45 Box 144 info@parmab-drivelement.se fax: 08-520 188 12 149 22 Nynäshamn 2 Top

Läs mer

DFA2 Design For Assembly

DFA2 Design For Assembly DFA2 Design For Assembly Ämne DFA2 är till för att finna monteringssvårigheterna på produkter som monteras automatiskt. Då produkten är utformad att monteras automatiskt bidrar det till att den blir enkel

Läs mer

8. Verifiera och utvärdera konceptet

8. Verifiera och utvärdera konceptet 8. Verifiera och utvärdera konceptet 8.1 Prototyptillverkning Projektgruppen har valt att göra en digitalt tillverkad prototyp. Diskussion har förts med Håkan Almius om möjligheterna att tillverka en fysisk

Läs mer

TENTAMEN I HYDRAULIK 7.5 hp

TENTAMEN I HYDRAULIK 7.5 hp UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik 2016-01-15 TENTAMEN I HYDRAULIK 7.5 hp Tentamensdatum: 15 januari 2016 Skrivtid: 14 00-20 00 Antal uppgifter:

Läs mer

5. Framtagning av ett vinnande koncept

5. Framtagning av ett vinnande koncept 5. Framtagning av ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Tidigare i projektet lokaliserades starka och svaga delsystem.vid utvecklandet av nya lösningar bestämdes att så många starka delsystem

Läs mer

Nära noll i miljöpåverkan. Om PMC Swedrive

Nära noll i miljöpåverkan. Om PMC Swedrive Mekaniska Cylindrar 1 Snäckväxel 2 Ledlager 3 Motorfläns, IEC-norm 4 Smörjnippel 5 Luftnings nippel 6 Löpmutter 7 Trapetsspindel 8 Cylinderrör 9 Kolvrör 10 Tätning 11 Avskrapare 12 Rotations stopp Nära

Läs mer

FDI Brand/Brandgasspjäll för cirkulära kanaler

FDI Brand/Brandgasspjäll för cirkulära kanaler FDI Brand/Brandgasspjäll för cirkulära kanaler Version: 31.01.2012 Typgodkänd och uppfyller kraven i normerna EN 1366-2 och EN 13501-3. Brandklass EI 60 (ve,ho,io) S, och i betongbjälklag även E 90

Läs mer

Integrerad konstruktion och tillverkning

Integrerad konstruktion och tillverkning 2010-02-10 Grupp B5 Integrerad konstruktion och tillverkning Inlämning 7.1: Systemarkitektur Grupp B5 Anton Albinsson Eric Johansson Oscar Lindecrantz Anders Olsson Tony Persson Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. för montering av. Vattenpumpar

INSTALLATIONSGUIDE. för montering av. Vattenpumpar INSTALLATIONSGUIDE för montering av Vattenpumpar Allmänt Pumptyper Valet av vattenpump beror helt på ändamålet. Ska du tömma poolen, pumpa upp dricksvatten ur brunnen eller göra gräsmattan grönare med

Läs mer

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar

SVENSKA. Spiralformade låsringar Vågfjädrar SVENSKA www.smalley.com Spiralformade låsringar Vågfjädrar är Smalley Vad är Smalley Vad Företagets historia Smalley Steel Ring Company grundades 1918 och var från början en leverantör av kolvringar för

Läs mer

7.2 Detaljkonstruktion

7.2 Detaljkonstruktion 7.2 Detaljkonstruktion En CAD-modell av produkten och dess komponenter tas fram för att fastställa design och utformning. Att se en visuell modell är också till hjälp för att upptäcka vissa problem och

Läs mer

U-profil och rullar för tunga laster

U-profil och rullar för tunga laster Mkomp U-profil och rullar för tunga laster U-profil med rullar är ett system som passar för höga laster med lägre precision. Typiskt för stålindustri, trä och massa industri, lyftlösningar och materialhantering.

Läs mer

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual

Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual Hydraulstyrning för Utombordsmotorer GF300AT Installationsmanual 1 Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Montering av Hydraulcylinder...3 3. Montering av rattpump...5 4. Montering av slangar...6 5.

Läs mer

5 Skapa ett vinnande koncept

5 Skapa ett vinnande koncept 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Funktionell modellering Nuvarande funktionsmodell av referenslösningen. Strategi Funktionsprincip Svårighetsgrad Användningsgrad Re-use Återanvända de befintliga lösningarna

Läs mer

TMT Maskinvaruhus AB Södra Skeppsbron 21 802 84 GÄVLE 301 : 1

TMT Maskinvaruhus AB Södra Skeppsbron 21 802 84 GÄVLE 301 : 1 TMT Maskinvaruhus AB Södra Skeppsbron 21 802 84 GÄVLE 301 : 1 CH/CHF - Enkelverkande hålcylindrar av stål CH/CHF hålcylindrar kan tack vare det genomgående hålet användas för både tryck- och dragoperationer.

Läs mer

Checklista 1 för detaljer Projektnamn: Datum: Detaljnummer:

Checklista 1 för detaljer Projektnamn: Datum: Detaljnummer: Checklista 1 för detaljer Projektnamn: Har vi sett till att detaljerna själva visar hur de skall monteras, att formen är tydlig och att de bara går att montera rätt? Har vi standardiserat detaljerna för

Läs mer

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper 1 Keramiska plattor Keramiska egenskaper Hög mekanisk hållfasthet även vid höga temperaturer. Utmärkt kemisk beständighet (hög resistens mot påverkan av syror, saltlösningar, baser osv.). Mycket hög hårdhet

Läs mer

Steg 7 Konstruera konceptet, del 1. IKOT D1 söndag den 29 mars 2009

Steg 7 Konstruera konceptet, del 1. IKOT D1 söndag den 29 mars 2009 D1 Steg 7 Konstruera konceptet, del 1 0 7.1 Inledning Valet av koncept är gjort och nu är det dags att mera ingående designa och dimensionera dammtätningens olika delsystem. Genom att följa TVM:s metodik

Läs mer

Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt

Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt Flexit fläktar med tillbehör - tar effektivt bort fukt och lukt Badrumsfläktar Kanalfläktar Värmeflyttare FOR EN SUND INNEMILJÖ Moderna och effektiva badrumsfläktar Flexit badrumsfläktar avlägsnar fukt

Läs mer

Maskin typ beteckningar och namn på RUF Brikettpressar

Maskin typ beteckningar och namn på RUF Brikettpressar RUF Brikett Pressar är indelade I 8 olika serier. RUF Brikett Systems for trä och organiskt material > Serie 1 RUF Brikett Systems för metall > Serie 2 och 3 RUF Brikett Systems för slipmull slam -stoft

Läs mer

# /03/2005. Hydrauliska Spännare. Introduktion

# /03/2005. Hydrauliska Spännare. Introduktion Hydrauliska Spännare GATES ART. NUMMER TILLVERKARE MODELL MOTOR MOTOR TYP Introduktion Hydrauliska Spännare FORD / OPEL / VOLKSWAGEN GROUP MULTIPLE Både kamremssystemet och fläktremssystemet kan ha olika

Läs mer

Kylmonter. Drop-in. Kylbrunn. Öppen mot kundsidan. 4st GN(1/1).

Kylmonter. Drop-in. Kylbrunn. Öppen mot kundsidan. 4st GN(1/1). Produkt # Modell # Kylmonter. Drop-in. Kylbrunn. Öppen mot kundsidan. 4st GN(1/1). Inbyggd kompressor Namn # SIS # AIA # mellan +2 C och +8 C Levereras med 1,5m lång anslutningskabel med snabbkoppling

Läs mer

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen.

Grupp C5. Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. 5 Skapa ett vinnande koncept 5.1 Koncept framtagning Här beskrivs de olika koncept som tagits fram och vilka metoder som använts vid framtagningen. Koncepten har tagits fram genom att använda de sex olika

Läs mer

Spänd integritet. I en gråzon mellan stelkropp och mekanism. 57 stycken, 4500x1500 mm, ihopspända plattor på rad Nya Ögon På Betong Spänd Integritet

Spänd integritet. I en gråzon mellan stelkropp och mekanism. 57 stycken, 4500x1500 mm, ihopspända plattor på rad Nya Ögon På Betong Spänd Integritet Spänd integritet I en gråzon mellan stelkropp och mekanism 57 stycken, 4500x1500 mm, ihopspända plattor på rad Fasad 1:100 Sedd från B-hallens centrala trappa Fasad 1:100 Sedd från västra entrén Mässhall

Läs mer

Senaste revision Senaste revision av denna anvisning kan rekvireras från e-post:

Senaste revision Senaste revision av denna anvisning kan rekvireras från e-post: TEKNISK ANVISNING LKT 1520.520.004 1 12 Beroende till/från annat dokument Ersatt av Leverantör Arbetsprocess Drift-och underhåll, projektering, inköp Nyckelord Anvisning, instruktion Leverantörens dokumentnummer

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 1 (A) Ny mall 09 / 07 / 2008. 2 Ny mall. Kapitel 6.5.3.1, 6.5.3.7, 6.8.2.7 och 6.9 reviderad. Kapitel 6.8.3 införd.

Utgåva Ändringsnot Datum. 1 (A) Ny mall 09 / 07 / 2008. 2 Ny mall. Kapitel 6.5.3.1, 6.5.3.7, 6.8.2.7 och 6.9 reviderad. Kapitel 6.8.3 införd. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 1 (A) Ny mall 09 / 07 / 2008 2 Ny mall. Kapitel 6.5.3.1, 6.5.3.7, 6.8.2.7 och 6.9 reviderad. Kapitel 6.8.3 införd. 02 / 04 / 2012 2/12 Innehåll 6.1 Referenser...

Läs mer

MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1

MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1 MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 1 Dränkbara pumpar TALLAS ACI 125 TALLAS ACI 200 Fig. A Fig. B MONTERING, DRIFT OCH SKÖTSEL TALLAS ACI 125, ACI 200 2 1. SÄKERHETSÅTGÄRDER Läs först

Läs mer

4.1 Inventering av olika koncept

4.1 Inventering av olika koncept 1 4.1 Inventering av olika koncept Nedan har vi listat 5 olika koncept som vi har analyserat och jämfört med varandra. Ett av konceptet är Sandviks egna och de andra fyra är tagna ur patentdatabasen esp@cenet

Läs mer

INFÄSTNINGAR GASFJÄDRAR GUMMIKOMPENSATOR GASFJÄDRAR

INFÄSTNINGAR GASFJÄDRAR     GUMMIKOMPENSATOR   GASFJÄDRAR GASFJÄDRAR CONOOC CONOOC ÄR N KOBINATION av gasfjäder och säkerhetsspärr i ett. När gasfjädern når sitt yttre läge aktiveras säkerhetsspärren som förhindrar att exempelvis motorhuven ofrivilligt stängs

Läs mer

Installations och användarmanual för BFM24TD, BFM24TD-GPS bränsleflödesmätare för diesel

Installations och användarmanual för BFM24TD, BFM24TD-GPS bränsleflödesmätare för diesel Installations och användarmanual för BFM24TD, BFM24TD-GPS bränsleflödesmätare för diesel Dokument: BFM24TD_UM_sv Version: 2014-08-26 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306

Läs mer

DFA Design For Assembly

DFA Design For Assembly 2009 DFA Design For Assembly Seminarium I kurs KPP017 på MDH DFA är en metod inom produktutveckling som används för att få fram ett bra system för montering av nya produkter (kan även användas på befintliga

Läs mer

Steg 7 Konstruera konceptet, del 2. IKOT D1 tisdag den 21 april 2009

Steg 7 Konstruera konceptet, del 2. IKOT D1 tisdag den 21 april 2009 D1 Steg 7 Konstruera konceptet, del 2 0 7.2 Inledning När alla delsystem nu har utformats översiktligt och deras funktioner definierats i detalj är det dags att slutgiltigt dimensionera alla ingående komponenter

Läs mer

4 / 10 TONS HYDRAULISK RIKTSATS INSTRUKTIONSMANUAL

4 / 10 TONS HYDRAULISK RIKTSATS INSTRUKTIONSMANUAL 4 / 10 TONS HYDRAULISK RIKTSATS INSTRUKTIONSMANUAL LÄS IGENOM DENNA INSTRUKTIONSMANUAL NOGA FÖRE ANVÄNDNING VIKTIGT LÄS IGENOM DENNA INSTRUKTION NOGA. OBSERVERA SÄKERHETSINSTRUKTIONERNA OCH VARNINGARNA.

Läs mer

Monteringsinstruktion H02-2009 Innehåll

Monteringsinstruktion H02-2009 Innehåll Innehåll Denna instruktion beskriver hur man passar in slitplattorna för utskjutsarmen styrning. Se även Serviceinformation H02-2009. Innehåll 1. Beskrivning av satsen 2. Hur man justerar slitplattorna.

Läs mer

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4 David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Intressenter... 3 Mål... 4 Spelregler... 4 Leveranser... 5 Avgränsningar...

Läs mer

funktionsanslutningar

funktionsanslutningar funktionsanslutningar blockeringsventiler arbetande cylinder stoppad cylinder 12 styrsignal membran membran 1 2 fjäder till riktningsventil fjäder kolv kolv returluft styrsignal ger rörelse Legris blockeringsventiler

Läs mer

TrendCon 1. utgåvan, S. TrendCon. Instruktionsbok 0403-56-02-04

TrendCon 1. utgåvan, S. TrendCon. Instruktionsbok 0403-56-02-04 1. utgåvan, S TrendCon Instruktionsbok 0403-56-02-04 INNEHÅLLSFÖRTECKNING AVSNITT Sida ÖVERSIKT FUNKTIER.. 1 VARNING:S TEXT.. 1 ANVISNINGAR ALLMÄNT.. 2 INDIKERINGAR ALLMÄNT.. 2 FELSIGNALER.. 2 SYSTEM ÖVERSIKT..

Läs mer

Kapacitet Art nr I J K L M N R Oljevolym Vikt ton mm mm mm mm mm cm 3 kg 18 1,0 29 16 6 16UN CSRA-5D 126 2,48 80 2,9

Kapacitet Art nr I J K L M N R Oljevolym Vikt ton mm mm mm mm mm cm 3 kg 18 1,0 29 16 6 16UN CSRA-5D 126 2,48 80 2,9 SR serien, enkelverkande tryckcylindrar med fjäderretur Samtliga kolvar är, beroende på modell, härdade genom nitrering eller hårdförkromning för att motstå korrosion samt för ökad livslängd. nbyggda bronsguider

Läs mer

FVRF/FVVF med snabbkopplingssystem

FVRF/FVVF med snabbkopplingssystem FVRF/FVVF med snabbkopplingssystem Förinställningsbar Dimension: DN 12/12-15/15 Snabb att montera Temperatur: 5-90ºC Dold förinställning Tryckområde: PN10 Beskrivning MMA FVRF/FVVF Användningsområde Termostatventilen

Läs mer

Vedklyv, turbo Bensinmotor

Vedklyv, turbo Bensinmotor Bruksanvisning Art. 9051051 Vedklyv, turbo Bensinmotor Vedklyv, turbo Art. 90 51 051 Beskrivning: Vedklyv med 6,5 HK 4-takts bensinmotor med mekanisk matning. Användning: Utrustningen får endast användas

Läs mer

Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar

Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar Idrifttagande & underhållsmanual för Arcos Hydraulcylindrar Januari 2014 Innehåll 1. Generell information 1.1 Dokumentation 1.2 Användningsområde cylinder 1.3 Transport 1.4 Lagring 2. Idrifttagande och

Läs mer

Tillverkare av maskiner för metallbearbetning. pressar valsverk stansar. tel. +46 (0)

Tillverkare av maskiner för metallbearbetning. pressar valsverk stansar.   tel. +46 (0) Tillverkare av maskiner för metallbearbetning pressar valsverk stansar www.ewn-maskiner.se tel. +46 (0) 7679 24 006 UPH 28 Horisontell hydraulpress - Inbyggt minne med möjlighet att spara upp till fyra

Läs mer

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation

GYLT/GYLS. Manual. Sid 1(6) Smidig och enkel anslutning med M12-kontakten. Mekanisk specifikation Sid 1(6) GY-serien från Regal Components erbjuder givare som möter de absolut högsta kraven på marknaden, producerade av ledande givartillverkare i Japan. Årtionden av erfarenhet borgar för högsta kvalitet.

Läs mer

Arbetsplatsutrustning. Arbetsplatsutrustning

Arbetsplatsutrustning. Arbetsplatsutrustning 91 Utrustningsdetaljer Ett punktutsugningssystem dimensioneras för att endast de uttag som används är öppna. Detta för att begränsa centralenhetens storlek. Alla uttag måste alltså ha någon typ av ventil

Läs mer

FOURMI Flyttsystem är ett unikt proffsverktyg för att flytta hyllor

FOURMI Flyttsystem är ett unikt proffsverktyg för att flytta hyllor Flyttverktyg för professionellt bruk U n i v e r s a l m o v i n g s y s t e m FOURMI Flyttsystem är ett unikt proffsverktyg för att flytta hyllor När du bekantar dig med FOURMI -systemet märker du att

Läs mer

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder

SWOG. Scandinavian way of grouting. Beslutsamhet ger resultat för våra kunder SWOG Scandinavian way of grouting Beslutsamhet ger resultat för våra kunder 2 SWOG Scandinavian way of grouting SWOG -serien erbjuder injekteringsanläggningar i varierande storlek och kombinationer för

Läs mer

Automatisk stamregulator ASV-P Avstängningsventil ASV-M

Automatisk stamregulator ASV-P Avstängningsventil ASV-M Automatisk stamregulator ASV-P Avstängningsventil ASV-M V4-05D Användning ASV-P används tillsammans med ASV-M för reglering av differenstryck i stammar med radiatorventiler. ASV-P är en stamregulator som

Läs mer

Undersökning av hjulupphängning och styrning till ett fyrhjuligt skotarkoncept. Emil Larsson

Undersökning av hjulupphängning och styrning till ett fyrhjuligt skotarkoncept. Emil Larsson Undersökning av hjulupphängning och styrning till ett fyrhjuligt skotarkoncept Emil Larsson MF2011 Systems engineering Skolan för industriell teknik och management Mars 2009 Sammanfattning Efter i tabell

Läs mer

Electrolux Diskrumsutrustning

Electrolux Diskrumsutrustning I kombination med kan Electrolux Diskmaskiner utnyttjas till sin fulla kapacitet. Modulsystemet gör att man kan utforma diskrummet på ett ekonomiskt och ergonomiskt fulländat sätt med kompletta lösningar

Läs mer

Belysningsmaster framtagna för och

Belysningsmaster framtagna för och Belysningsmaster framtagna för och med användaren General 7M Kapten 5M Säker Enkel Smidig Belysningsmast 7 meter med fäste för 3 st strålkastare. Teleskop konstruktion tillverkad i aluminium. Utfällbara

Läs mer

VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad!

VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad! VIKTIGT!!!! Man får under inga omständigheter starta fästet utan att en TV är monterad! Vikten behövs för att hålla vajern mellan motorn och fästets arm spänd. Detta krävs för att elektroniken skall kunna

Läs mer

GP & GH Serien. Pneumatiska och hydrauliska manöverdon för kvartsvarvsventiler. Marknadsledare inom ventilautomatisering

GP & GH Serien. Pneumatiska och hydrauliska manöverdon för kvartsvarvsventiler. Marknadsledare inom ventilautomatisering GP & GH Serien Pneumatiska och hydrauliska manöverdon för kvartsvarvsventiler Marknadsledare inom ventilautomatisering Rotork manöverdon Kvalitetssäkrade Rotork är en global ledare inom teknik för manöverdon.

Läs mer

Tentamen i: Hydraulik och Pneumatik. Totalt antal uppgifter: 10 + 5 Datum: 2012-03-26. Examinator: Hans Johansson Skrivtid: 14.00 19.

Tentamen i: Hydraulik och Pneumatik. Totalt antal uppgifter: 10 + 5 Datum: 2012-03-26. Examinator: Hans Johansson Skrivtid: 14.00 19. KARLSTADS UNIVERSITET Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Tentamen i: Hydraulik och Pneumatik Kod: MSGB24 Totalt antal uppgifter: 10 + 5 Datum: 2012-03-26 Examinator: Hans Johansson Skrivtid: 14.00

Läs mer

PELARSKO FÖR LIMTRÄPELARE

PELARSKO FÖR LIMTRÄPELARE PELARSKO FÖR LIMTRÄPELARE Fogstycke, dimensionerat enligt normerna, mellan betong och virke SKRUVPELARSKO Fogdel för limskruvar. Svetsas till fästplåten INNEHÅLL Pelarsko för limträpelare 1 Funktionssätt

Läs mer

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150.

Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150. Gjuterigatan 10, 34131, Ljungby, Sverige Tel +46 372 694 30, Fax +46 372 136 71 www.silverstone.se, info@silverstone.se 3312-1150 Användarmanual Observera: Användaren måste läsa och till fullo förstå användarmanualen

Läs mer

Bruksanvisning dubbelklaffbackventiler VM , fabrikat Castflow

Bruksanvisning dubbelklaffbackventiler VM , fabrikat Castflow Bruksanvisning dubbelklaffbackventiler VM 6590-6591, fabrikat Castflow Dubbelklaffbackventil med lågt tryckfall och fastvulkaniserat säte samt fjäderbelastade klaffar för vätskor. Ett bra val! Innehållsförteckning

Läs mer

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare

Koncept 1- Planteringsborr Koncept 2 - Hacka Koncept 3 - Planteringsrör Koncept 4 - Kapselplanterare Befintliga koncept Av de fem koncept som togs fram förra veckan har såddröret och mikroprepareringsskon sorterats bort eftersom det inte går att vidareutveckla dessa konceptet med avseende på Peter s såddrör.

Läs mer

Monteringsbox VM Beskrivning. Varianter. stål DN PN 10 fläns

Monteringsbox VM Beskrivning. Varianter. stål DN PN 10 fläns Beskrivning Monteringsbox för vätskor. Monteras mellan armatur och rörfläns för att underlätta montering respektive demontering. För justering av avståndet mellan ventil och rör med max ±20 mm för DN 50-150

Läs mer

ROTATIONSGRIND BR2-T

ROTATIONSGRIND BR2-T ROTATIONSGRIND BR2-T Enhetens användning och beskrivning BR2-T vändkorset är designat för att hjälpa till vid tillträdeskontroll inne i byggnader. Produkterna är avsedda för samverkan med elektroniska

Läs mer

Metal Work arbetar för miljön

Metal Work arbetar för miljön Miljö och energibesparing Metal Work arbetar för miljön Metal Work SpA har alltid lagt ner mycket energi på miljöfrågor, och nu - genom att följa miljöledningssystemet och efter att ha blivit certifierade

Läs mer

Maskininformation vm-1200

Maskininformation vm-1200 VM-1200 INFO AMADA MACHINE TOOLS är ett välkänt begrepp för industriaktörer världen över. Företaget leder utvecklingen av såväl sågmaskiner som sågblad och har ett av världens största sortiment av bimetall-

Läs mer

HV3 Avstängningsventil Installations- och underhållsinstruktioner

HV3 Avstängningsventil Installations- och underhållsinstruktioner 0601050/1 IM-P060-04 ST Issue 1 HV3 Avstängningsventil Installations- och underhållsinstruktioner 1. Generell säkerhetsinformation 2. Generell produktinformation 3. Installation 4. Driftsättning 5. Drift

Läs mer

ELMEKANISKA CYLINDRAR

ELMEKANISKA CYLINDRAR ELMEKANISKA CYLINDRAR 1 Snäckväxel 2 Ledlager 3 Motorfläns, IEC-norm 4 Smörjnippel 5 Luftnings nippel 6 Löpmutter 7 Trapetsspindel 8 Cylinderrör 9 Kolvrör 10 Tätning 11 Avskrapare 12 Rotations stopp NÄRA

Läs mer

Wolkerova 845 CZ-768 24 Hulin Czech Republic

Wolkerova 845 CZ-768 24 Hulin Czech Republic TILLVERKARE: TOSHULIN, A.S. Wolkerova 845 CZ-768 24 Hulin Czech Republic Datum: 27 April 2014 II. MASKIN GRUNDDATA TOSHULIN typ SKQ 16. Denna maskin är en vertikal CNC-svarv, designad för effektiv svarvning

Läs mer

Deadline 4. Analysera alternativa lösningar

Deadline 4. Analysera alternativa lösningar Deadline 4 Analysera alternativa lösningar Chalmers 2011 02 23 Grupp A2 Helena Almegius Fredrik Hermansson Johan Ljunggren Sofie Nilsson Marie Nydahl 4 Analysera alternativa lösningar Denna essä syftar

Läs mer

Electrolux Diskrumsutrustning

Electrolux Diskrumsutrustning I kombination med kan Electrolux Diskmaskiner utnyttjas till sin fulla kapacitet. Modulsystemet gör att man kan utforma diskrummet på ett ekonomiskt och ergonomiskt fulländat sätt med kompletta lösningar

Läs mer

SEMKO OY OPK-PELARSKOR. Bruks- och konstruktionsdirektiv Konstruktion enligt Eurokod (Svensk NA)

SEMKO OY OPK-PELARSKOR. Bruks- och konstruktionsdirektiv Konstruktion enligt Eurokod (Svensk NA) SEMKO OY -PELARSKOR Bruks- och konstruktionsdirektiv Konstruktion enligt Eurokod (Svensk NA) FMC 41874.134 27.8.2013 2 2 Sisällysluettelo: 1 -PELARSKORNAS FUNKTION...3 2 MATERIAL OCH MÅTT...3 2.1 PELARSKORNAS

Läs mer

Hydraulstyrning för Roder

Hydraulstyrning för Roder Hydraulstyrning för Roder Marsili 70/100/120/200 Installationsmanual 1 Även om alla åtgärder har vidtagits för att informationen i denna manual skall vara korrekt och fullständig tar Flotec Marin AB inget

Läs mer

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept

5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept 5.1 & 5.2 Generering och vidareutveckling av koncept Vid stycke 4.1 visas en lista över resultatet som gruppen fick från det brainstormingmötet som hölls, där gruppen tillsammans föreslog olika sätt som

Läs mer

Hydraulikcertifiering

Hydraulikcertifiering Grundkurs 1 Facit till Självtest sid. 1:5 UPPGIFT 1 Stryk under de påståenden som Du anser vara riktiga. (Flera alternativ kan vara rätt) a/ Flödet från en hydraulpump bestäms av: (ev förändring i volymetrisk

Läs mer

Inlämning 7 del 2 Konstruera konceptet Grupp C3

Inlämning 7 del 2 Konstruera konceptet Grupp C3 Inlämning 7 del 2 Konstruera konceptet Grupp C3 Grupp C3 Handledare: Daniel Corin Stig Sebastian Marklund 2011-03-01 Sebastian Merino Tobias Jungbark Mattias Larsson Ziad Kairouz 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Elektriska tunnelbogpropellrar

Elektriska tunnelbogpropellrar P O W E R Elektriska tunnelbogpropellrar Patenterat växelhus av komposit, underhållsfritt. Specialbyggd DC motor. Varje modell kan monteras i akter med speciell aktertunnel (se sida 210). CT35 CT60 CT100

Läs mer

ELMEKANISKA CYLINDRAR

ELMEKANISKA CYLINDRAR ELMEKANISKA CYLINDRAR NÄRA NOLL I MILJÖPÅVERKAN Swedrives elmekaniska cylindrar ersätter pneumatiska och hydrauliska cylindrar som sedan länge stått för de stora volymerna gällande linjära rörelse. Elmekaniska

Läs mer

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie

FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM. Mixon Fingerskarvning separat applicering 2400 CL Serie FINGERSKARVSAPPLICERING SEPARAT APPLICERING GENOM KONTAKTLÖST SYSTEM Mixons fingerskarvningssystem med separat applicering används för olika produkter där trälameller limmas ihop i kortändarna. Detta görs

Läs mer

BELYSNINGSMASTER framtagna för och med användaren

BELYSNINGSMASTER framtagna för och med användaren BELYSNINGSMASTER framtagna för och med användaren Kapten 5M General 7M Svensktillverkade belysningsmaster Belysningsmast 7 meter med fäste för 4 st strålkastare. Teleskop konstruktion tillverkad i aluminium.

Läs mer

PRODUKT KATALOG DANSK DESIGN PRODUCERAT I EU

PRODUKT KATALOG DANSK DESIGN PRODUCERAT I EU PRODUKT KATALOG DANSK DESIGN PRODUCERAT I EU M 80 TVÅNGSBLANDARE (80L) Baron M80 tvångsblandare är kraftfull och effektiv. M80 ger en optimal blandning av allt från jordfuktig betong till spackel. En användarvänlig

Läs mer

Vertikal Screen-Zip. Nordic Light ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING

Vertikal Screen-Zip. Nordic Light ZS82 INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING -Zip INSTALLATION - MONTERING - RENGÖRING Se till att markisen fästes i ett tillräckligt säkert underlag. Varning för murket trä, söndervittrad puts eller tegel och tunna panelmaterial. Kontrollera att

Läs mer

GreenTec Spearhead Twiga 320/420 Kompakt

GreenTec Spearhead Twiga 320/420 Kompakt GreenTec Spearhead Twiga 320/420 Kompakt Användningsområde: Släntklippning Häckklippning Grönytor Produktfördelar: Mekanisk parallellföring Hydraulisk påkörningssäkring Bakmontering En kompakt och robust

Läs mer