KONTROLLANTINSTRUKTION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONTROLLANTINSTRUKTION"

Transkript

1 1 KONTROLLANTINSTRUKTION för vissa regionala företagsstöd Länsstyrelsen Västerbotten 2017 Denna instruktion gäller stöd enligt förordning (SFS 2015:210) om statligt stöd för att främja små och medelstora företag med senaste ändring Regionalt bidrag till företagsutveckling (FUB) upp till kr Kontrollantuppdraget för Länsstyrelsens regionala företagsstöd utförs av antingen Länsstyrelsen eller kommunala tjänstemän som utsetts av kommunen efter begäran från Länsstyrelsen eller av kontrollanter utsedda av Tillväxtverket. Stöd som beviljats med belopp över kr kontrolleras av Tillväxtverkets egna utsedda kontrollanter. Vem som är kontrollant i ett visst stödärende anges på Länsstyrelsens preliminärbeslut om stöd. Av kommunen utsedd kontrollant Länets kommuner har på Länsstyrelsens begäran utsett en kommunal tjänsteman som kontrollant för ovanstående bidrag upp till kr. Om det finns särskilda skäl kan Länsstyrelsen anlita kommunal kontrollant även när bidraget överstiger kr. Länsstyrelsen kan begära att kommunen utser annan person om kontrollanten brister i utförandet av kontrollantuppdrag eller på annat sätt inte längre bedöms vara lämplig som kontrollant. Länsstyrelsen kontrollant Länsstyrelsen kan i vissa fall själv utöva kontrollantuppdraget för Regionalt bidrag till företagsutveckling, t ex stöd i form av konsultcheck eller i form av bidrag till samverkansprojekt oavsett bidragets storlek. Av Tillväxtverket utsedd kontrollant I ärenden där Regionalt bidrag till företagsutveckling enligt Preliminärt beslut överstiger kr ska en av Tillväxtverket särskilt utsedd kontrollant anlitas av stödföretaget. Om det finns särskilda skäl kan av Tillväxtverket utsedd kontrollant anlitas även för stödbelopp under kr. För dessa kontrollanter tillämpas kontrollantinstruktion utgiven av Tillväxtverket.

2 2 Innehåll 1. KONTROLLANTUPPDRAGET...3 Länsstyrelsens information till kontrollant...3 Närståendebegreppet...3 Byte av kontrollant HANDLINGAR...3 Rekvisition KONTROLLANTENS SKYLDIGHETER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER...4 Information till företaget...4 Överensstämmelse med Länsstyrelsens beslut...4 Ändring av stödunderlag och förlängning av tidpunkt för slutredovisning...4 Sekretess...4 Arkivering av akter och granskningsrätt...4 När EU:s regionala fond medfinansierar stödet KONTROLLANTENS GRANSKNINGSÅTGÄRDER I ENSKILDA ÄRENDEN...5 Företagets skyldigheter...5 Kontrollantens intygande...5 Vid granskning av del- och slutredovisningar från företaget ska kontrollanten särskilt uppmärksamma följande:...5 Informationsmaterial...6 Bilaga:...7 Exempel på stödgrundande respektive icke stödgrundande investeringar...7 Stödgrundande...7 Ej stödgrundande:...7

3 3 1. KONTROLLANTUPPDRAGET Kontrollanten är Länsstyrelsens representant. Kontrollantens uppdrag är att följa upp att bidraget används på rätt sätt och i överensstämmelse med Länsstyrelsens beslut. Kontrollant i ett visst stödärende framgår av Länsstyrelsens Preliminära beslut om Regionalt bidrag till företagsutveckling. Länsstyrelsens information till kontrollant Länsstyrelsen ansvarar för att utsedda kontrollanter löpande får information om bestämmelser, tillämpningar och andra förhållanden rörande Regionalt bidrag till företagsutveckling och Stöd till kommersiell service. Närstående Kontrollanten får inte vara delägare och/eller styrelseledamot, vare sig direkt eller indirekt till det företag som beviljats bidrag. Kontrollanten får inte vara fysisk närstående person till delägare, styrelseledamot, företagsledare eller annan ledande befattningshavare i det företag som beviljats bidrag. Som fysiskt närstående person räknas make/maka/sambo/registrerad partner, barn, syskon, föräldrar, svärföräldrar, mor-/farföräldrar, barnbarn och dessa personers maka/make/sambo samt person som har vårdnad om någon inom ovan angiven personkrets. Kontrollanten får inte ha affärsförhållande eller annan nära anknytning till företaget eller till person som angetts ovan eller till leverantör till det företag som beviljats stöd, som kan innebära att kontrollantens lämplighet, oberoende eller tilltro kan ifrågasättas. Byte av kontrollant Inträffar förhållande som ovan angetts efter att kontrollanten utsetts ska kontrollanten och företaget så snart som möjligt skriftligen anmäla detta till Länsstyrelsen som ska utse ny kontrollant. Önskar kontrollanten avsäga sig sitt uppdrag i ett enskilt ärende innan slutredovisning skett, ska han/hon skriftligen anmäla detta till Länsstyrelsen samt åberopa skälet. Länsstyrelsen har då att utse ny kontrollant och att meddela företaget. 2. HANDLINGAR Rekvisition För att erhålla sitt stöd rekvirerar företaget via webbplatsen: Stödföretaget bifogar då samtliga verifikat (fakturakopior och betalningsbevis), verifikatsammanställning som sedan förs in i Länsstyrelsens handläggningsprogram.

4 4 Därefter vidarebefordras allt material till kontrollanten via e-post. De handlingar som gäller för kontrollantuppdrag i ett enskilt ärende är: 1) Stödmottagarens rekvisition, verifikatsammanställning, fakturor och betalningsbevis, ev. intyg från säljare om köp av begagnad utrustning samt checklista för kontrollant. 2) Länsstyrelsens Preliminära beslut om bidrag inkl. bilagor. 3) Företagets ansökan om bidrag. Kopia av företagets ansökan finns hos kommunen sedan remisstillfället. 3. KONTROLLANTENS SKYLDIGHETER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER Information till företaget Kontrollanten ska vid uppdragets början lämna företaget information om hur uppdraget ska utföras. Av Preliminärt beslut om stöd framgår datum för när investeringen får påbörjas, hur många delrekvisitioner som får göras och sista datum för slutredovisning. Överensstämmelse med Länsstyrelsens beslut Kontrollantens uppdrag är att säkerställa att de kostnader som företaget rekvirerar stöd för överensstämmer med det ändamål som framgår av det preliminära beslutet och uppmärksammar eventuella avvikelser och förändringar som påverkar ändamålet med stödet Ändring av stödunderlag och förlängning av tidpunkt för slutredovisning Företaget ska ansöka hos Länsstyrelsen om eventuella förändringar, t.ex. ändrad investeringsplan och förlängning av investeringens genomförandetid. Förändringar ska godkännas av Länsstyrelsen. Sekretess Kontrollanten har tystnadsplikt och får inte till utomstående lämna uppgifter eller information om ett enskilt kontrollantuppdrag. Sekretess enligt 30 Kap. 27 Offentlighets- och sekretesslagen gäller. Arkivering av akter och granskningsrätt Länsstyrelsen ansvarar för arkivering av akter, så som redovisningar, kvitton, verifikat, kopior av beslut, samt övriga handlingar som är kopplade till det ärendet. Kontrollanten ska bifoga eventuella kompletteringar från aktuellt företag i form av fakturakopior och verifikat samt andra handlingar som bedöms viktiga. När EU:s regionala fond medfinansierar stödet Representanter för Förvaltningsmyndigheten och sekretariaten, Övervakningskommittén, Riksrevisionen, Kommissionen och Revisionsrätten har rätt att hos stödmottagaren och kontrollanten följa arbetet och ta del av alla handlingar som kan ge upplysningar om räkenskaperna.

5 5 4. KONTROLLANTENS GRANSKNINGSÅTGÄRDER I ENSKILDA ÄRENDEN Företagets skyldigheter Företaget är skyldigt att överlämna de uppgifter och handlingar som krävs för att en kontroll skall kunna genomföras till kontrollanten. Företaget ska också ge kontrollanten möjlighet till fysisk kontroll av byggnad, anläggning, maskiner och liknande som ingår i stödgrundande utgifter. Företaget ska via minansokan.se upprätta en rekvisition och bifoga verifikatsammanställning, verifikat (fakturakopior och betalningsbevis), samt övriga handlingar som tillhör del- eller slutredovisning. Investeringsändamål ska alltid framgå av verifikatsammanställningen. Kontrollantens intygande För att Länsstyrelsen ska kunna fatta ett beslut om utbetalning krävs att kontrollanten dokumenterat sin granskning i en granskningschecklista som tillhandahålls av Länsstyrelsen. Kontrollantens intygande innebär att samtliga granskningsåtgärder enligt kontrollantinstruktionen genomförts. Om kontrollanten uppmärksammar felaktigheter ska dessa redovisas på granskningschecklistan. Ofullständig redovisning ska inte bestyrkas av kontrollanten. Vid granskning av del- och slutredovisningar från företaget ska kontrollanten särskilt uppmärksamma följande: 1. Att redovisade utgifter är bidragsgrundande och i sin helhet betalda. OBS att fakturorna måste vara utställda på och betalda av det företag som beviljats stödet. 2. Begagnade maskiner/utrustning kan ingå i av Länsstyrelsen godkänt stödunderlag endast om följande tre villkor samtidigt är uppfyllda: - Intyg bifogas från säljaren att utrustningen inte inköpts med offentligt stöd (särskild blankett finns på Länsstyrelsens webbplats). - Priset på den begagnade utrustningen får inte överstiga marknadsvärdet och måste vara lägre än kostnaden för liknande ny utrustning. - Utrustningens tekniska egenskaper ska vara ändamålsenliga. 3. Att samtliga beställningar och inköp gjorts tidigast från och med godkänt startdatum som framgår av Länsstyrelsens preliminära beslut om stöd. 4. Att utgifter redovisas exklusive moms. 5. Att en investering endast är stödberättigad om företaget har äganderätt till objektet. 6. Att investeringar inte är finansierade via hyres/leasingavtal. 7. Finansiering med avbetalningskontrakt godkänns inte, om det inte framgår av det preliminära beslutet.

6 6 8. Genom att ta del av företagets redovisning ska kontrollanten säkerställa att eventuella rabatter, krediteringar, provisioner, förseningsavgifter och liknande räknas bort vid redovisningen av investeringsutgifterna. 9. Eget arbete är normalt inte stödberättigat. Om Länsstyrelsen godkänt eget arbete bifogas särskilda instruktioner i bilagan Godkänt stödunderlag till det Preliminära beslutet. 10. Eget material är inte en stödberättigad utgift. Om Länsstyrelsen godkänt eget material bifogas särskilda instruktioner i bilagan Godkänt stödunderlag till det Preliminära beslutet. 11. Normalt godkänns inte utgifter för köp från annat bolag i koncern, delägare eller annan närstående fysisk eller juridisk person. Utgifterna är bidragsgrundande endast om det skriftligen uttrycks i bilagan Godkänt stödunderlag till Preliminärt beslut om Regionalt bidrag till företagsutveckling. 12. Att redovisade utgifter för resor är specificerade med avseende på resmål, tidpunkt, kostnader för biljetter, logi, m.m. och att ändamålet med resan och vilka som rest framgår samt att utgifterna är skäliga. För resa med egen bil godkänns kostnader enligt Skatteverkets schablon med 18,50 kr per mil (2015). 13. Representationskostnader är inte stödgrundande kostnader. 14. Att redovisade utgifter inte är stödgrundande om dessa utgör utgifter för företagets normala drift. 15. Om företaget beviljats stöd med EU-medel ska kontrollanten kontrollera att information om att företaget fått EU-medel satts upp på väl synlig plats. 16. Kontrollanten ska vid behov besöka företaget och den plats där investeringen genomförs. Senast i samband med slutredovisningen ska dock kontrollanten alltid genomföra en fysisk inspektion av genomförd investering och verksamheten på investeringsorten. Kontrollantens kommentarer ska bifogas slutredovisningen. 17. Om kontrollanten bedömer att redovisade utgifter framstår som oskäliga eller annat anmärkningsvärt förekommit ska Länsstyrelsen informeras. Informationsmaterial Länk till Länsstyrelsens Kontrollantsida och granskningschecklista: Stöd som beviljats till företag i Västerbotten fr o m år 2015 kan komma att medfinansieras av EU:s Regionala strukturfondsprogram för Övre Norrland.

7 7 Bilaga: Exempel på stödgrundande respektive icke stödgrundande investeringar Stödgrundande - Byggnader och anläggningar för stadigvarande bruk - Markanläggningar, ledningar, projektering, röjning, terrassering, beläggning, sådd o d - Byggnadskontroll, teknisk rådgivning - Bygglov - Begagnad utrustning, förutsatt att leverantören intygat att investeringen inte finansierats med offentliga medel - Investeringar på/inom annans fastighet om nyttjandeavtal finns som täcker investeringens nedskrivningstid. - Maskiner, inventarier - Båtar för turistföretags verksamhet - Produktutveckling som inte utgör utgifter för den normala driften eller normala utvecklingskostnader - Marknadsföring som inte utgör den normala driften. - Viss kompetensutveckling (ej för den normala driften eller vid nystart) - Förvärv av patent, tillverkningslicenser och tekniskt kunnande (dock inte inom koncern eller från närstående) Ej stödgrundande: - Investeringar som genomförts/påbörjats innan ansökan inkommit till Länsstyrelsen - Investeringar som sker utanför länet/stödområde - Driftkostnader - för företagets normala drift - Utbyggnad eller ombyggnad av hyrda lokaler (gäller inom stödområde B) - Förvärv av fast egendom (mark och byggnader) - Förvärv av rörelse - Ränte- och kreditivkostnader, dröjsmålsräntor - Lagfartskostnader - Reinvesteringar - Underhållsåtgärder, renovering - Leasingkostnader - Avbetalningsköp - Fordon och flygplan (ok med truck inom t ex sågverksområde) - Släpvagnar, skotrar, utrustning på fordon - Förvärv av konkursbo - Investeringar utanför den egna industritomten - Företagsekonomiska och juridiska utredningar - Maskiner som överförs från närstående företag (intressegemenskap) - Företagsledarens och personalens löne- och omkostnader - Representationskostnader - Lokalhyror (ok inhyrning av t ex manskapsvagn under byggtid) - Förbrukningsmaterial som porslin, glas, lakan, borrar, fräsar och dylikt (vissa undantag kan göras i samband med s k mikrobidrag) - Förvärv av patent, licenser eller andra immateriella rättigheter inom koncern eller från närstående - Investeringar som krävs enligt lag - Moms (undantag för vissa verksamheter) - Eget arbete (om inte annat anges i Länsstyrelsens beslut om stöd) - Årsavgifter, abonnemang, försäkringar

KONTROLLANTINSTRUKTION för vissa regionala företagsstöd Länsstyrelsen Västerbotten 2015

KONTROLLANTINSTRUKTION för vissa regionala företagsstöd Länsstyrelsen Västerbotten 2015 1 (8) KONTROLLANTINSTRUKTION för vissa regionala företagsstöd Länsstyrelsen Västerbotten 2015 Denna instruktion gäller stöd enligt förordning (2000:283) om Regionalt bidrag till företagsutveckling med

Läs mer

I ALLMÄNT. När det gäller gränsdragning mellan byggnads- och maskininvestering tillämpas skattelagstiftningens

I ALLMÄNT. När det gäller gränsdragning mellan byggnads- och maskininvestering tillämpas skattelagstiftningens PM om stödgrundande investeringar/kostnader och redovisning av dessa kostnader vid regionalt investeringsstöd enligt SFS 2015:211 1 (5) I ALLMÄNT Denna PM ger kompletterande information om Tillväxtverkets

Läs mer

Regionala företagsstöd och de nya förordningarna

Regionala företagsstöd och de nya förordningarna Regionala företagsstöd och de nya förordningarna katalin.frydenlund@tillvaxtverket.se 08-6819297 1 Regionala företagsstöd Tillåtet statsstöd enligt EU:s regelverk i syfte att utjämna regionala skillnader.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att regionalt främja små och medelstora företag; SFS 2015:210 Utkom från trycket den 14 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Regionala företagsstöd

Regionala företagsstöd Regionala företagsstöd Stöd till investeringar och företagsutveckling Stöd kan ges till investeringar i byggnader/ anläggningar, marknadsföring, maskiner/ inventarier (ej fordon), produktutveckling och

Läs mer

Regionala företagsstöd

Regionala företagsstöd Regionala företagsstöd till företag i Västerbotten Storuman 2018-03-02 Företagsstöd Främja hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft! Förordningar (SFS 2015:210, 2015:211 och 2000:284) Tillväxtverkets

Läs mer

Stödberättigande kostnader

Stödberättigande kostnader Västra Götalandsregionen Koncernstab regional utveckling 2018-03-08 Stödberättigande kostnader Syftet med regelverket är att förtydliga Västra Götalandsregionens bedömningsgrunder för sökande och projektägare/stödmottagare

Läs mer

Regionala företagsstöd

Regionala företagsstöd Regionala företagsstöd Stöd till investeringar och företagsutveckling Stöd kan ges till investeringar i byggnader/anläggningar, marknadsföring, maskiner/inventarier (ej fordon), produktutveckling och extraordinär

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i ansökningshandlingarna

Läs mer

Stödberättigande kostnader

Stödberättigande kostnader Västra Götalandsregionen Koncernstab regional utveckling 2016-05-18 Stödberättigande kostnader Syftet med regelverket är att förtydliga Västra Götalandsregionens bedömningsgrunder för sökande och projektägare/stödmottagare

Läs mer

Mikrostöd för mindre investeringar i nystartade företag

Mikrostöd för mindre investeringar i nystartade företag Mikrostöd för mindre investeringar i nystartade företag Vad är mikrostöd? Mikro betyder liten och mikrostöd är ett ekonomiskt bidrag (inte ett lån) som små och nystartade företag kan söka, när de behöver

Läs mer

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll 1 (6) Inkom till fiskeområdesgruppen, datum: Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007 2013 Projekt inom Vindelälvens fiskeområde Från kust till fjäll 1. Insats Projektrubrik Startdatum för insatsen Slutdatum

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd till regionala investeringar; utfärdad den 26 mars 2015. SFS 2015:211 Utkom från trycket den 14 april 2015 Regeringen föreskriver följande. Syfte

Läs mer

Information den 4 mars 2016. Affärscoacher/rådgivare i Möjligheternas Region

Information den 4 mars 2016. Affärscoacher/rådgivare i Möjligheternas Region Information den 4 mars 2016 Affärscoacher/rådgivare i Möjligheternas Region Innehåll Ansökningar bedöms utifrån: Förordningar Tillväxtverkets råd och riktlinjer Länsstyrelsens prioriteringar Olika stödförordningar

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för bygdemedel KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för bygdemedel KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa KS17-484 003 Riktlinjer för bygdemedel Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2017-09-13 Antagen av kommunstyrelsen 2017-09-26 50 Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Åtgärden ska vara slutförd senast

Åtgärden ska vara slutförd senast 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Johan Iwald Tel: 010-698 14 10 Johan.Iwald@Naturvardsverket.se BESLUT 2018-04-26 Ärendenr: KKL- -2018 Beslut om stöd från Klimatklivet Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel

Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden. Ändamål och villkor. Information om projektet. Rekvisition av medel Generella villkor för projektstöd ur Allmänna arvsfonden Dessa generella villkor gäller tillsammans med de villkor som anges i Arvsfondsdelegationens beslut om projektstöd. Genom att rekvirera medel godtar

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd

Allmänna villkor för projektstöd Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt på det sätt du har angivit i din projektplan

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag

Ekonomiska stöd till företag Ekonomiska stöd till företag 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 7 Avslutande kommentarer

Läs mer

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls.

Om din ansökan om slututbetalning kommer in till oss senare än tre månader efter klardatum kan det hända att du inte får några pengar alls. Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd. Du ska följa de allmänna villkoren. Om du inte gör det kan du få avdrag på ditt företagsstöd. Bilaga 1

Läs mer

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning.

Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Bilaga 1 Övriga upplysningar Här hittar du viktig information som du behöver känna till när du genomför ditt projekt samt när du söker utbetalning. Gå gärna in på Jordbruksverkets webbplats www.jordbruksverket.se

Läs mer

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad.

deras rättsliga ställning och hur de finansieras. Ekonomisk verksamhet är all verksamhet som erbjuder varor och tjänster på en marknad. Bilaga 1 - Allmänna villkor Affärsutvecklingscheckar 2014 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Allmänna villkor för Affärsutvecklingscheckar

Läs mer

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms

Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms Mer om EU- ansökan och moms Ange i ansökan om ditt företag har avdragsrätt för moms När du ansöker om EU- bidrag för ett projekt ska du uppge om ditt företag har avdragsrätt för moms på inköp som görs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:61) om regionalt investeringsstöd; SFS 2009:204 Utkom från trycket den 31 mars 2009 utfärdad den 12 mars 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning av ersättning för miljöinvestering enligt faktiska kostnader VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som vill ansöka om utbetalning

Läs mer

Regionala företagsstöd

Regionala företagsstöd Regionala företagsstöd Stöd till investeringar och företagsutveckling Stöd kan ges till investeringar i byggnader/anläggningar, marknadsföring, maskiner/ inventarier (ej fordon), produktutveckling och

Läs mer

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet Dnr 3.2.16-1559/14 2014-05-22 Landsbygdsutvecklingsenheten Bilaga till konsekvensutredning av förslag till Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd inom landsbygdsprogrammet

Läs mer

Vilka stöd går att söka inom lokalt ledd utveckling

Vilka stöd går att söka inom lokalt ledd utveckling 2016-02-19 Vilka stöd går att söka inom lokalt ledd utveckling Vilka stöd finns? Dessa stöd finns inom lokalt ledd utveckling: genomförande samarbete driftstöd Alla beviljade projekt ska bidra till att

Läs mer

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas.

Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Den budget som har godkänts av bidragsgivaren skall följas. Bilaga 2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Förvaltningsavdelningen Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1 Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förvaltning av EG:s strukturfonder; SFS 2007:14 Utkom från trycket den 6 februari 2007 utfärdad den 18 januari 2007. Regeringen föreskriver följande. Allmänna bestämmelser

Läs mer

STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284

STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284 STÖD TILL KOMMERSIELL SERVICE enligt förordning SFS 2000:284 Stöd till kommersiell service kan lämnas till dagligvarubutiker och försäljningsställen för drivmedel på landsbygden i hela länet där försörjningen

Läs mer

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN

LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN LANDSKAPSREGERINGENS BESLUT OM STÖDBERÄTTIGANDE UTGIFTER SOM MEDFINANSIERAS AV EUROPEISKA SOCIALFONDEN Tillämpningsområde och status Vid finansiering av projekt inom ramen för Ålands operativa program

Läs mer

Seminarium 28 januari 2015

Seminarium 28 januari 2015 Seminarium 28 januari 2015 Ansökan om avräkning och Villkor för verksamhetsbidrag, Resurscentra för kvinnor 2013-2015 1 Verksamhetsbidrag i förskott Ansökan om verksamhetsbidrag och förskott, gäller för

Läs mer

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325

Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Folke Bernadotteakademins allmänna villkor för stöd till verksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Tillämpning 1 Dessa villkor reglerar stöd till verksamhet som främjar

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Ny förordning RIS. Fredrik Olofsson

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Ny förordning RIS. Fredrik Olofsson Ny förordning RIS Fredrik Olofsson 1 Gruppundantaget RIS-förordningen ej notifierad Begränsningarna i gruppundantaget gäller (Europeiska Kommissionens förordning nr 651/2014 ) Olagligt stöd 2 Strategiskt

Läs mer

Rekvisition bygdemedel

Rekvisition bygdemedel Rekvisition bygdemedel Inledning Denna handledning vänder sig till dig som beviljats bygdemedel. Den visar hur du rekvirerar pengar och hur du redovisar ditt projekt. Beslutet om stöd (hädanefter beslutet)

Läs mer

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget.

Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bidragsmottagare är den som söker eller får bidraget. Bilaga till beslut om bidrag Version 2014:1 Villkor för bidrag 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet om bidrag till t.ex. föreningar, stiftelser,

Läs mer

Projekt: Villkorshandlingen skall vara huvudsekretariatet tillhanda inom 1 månad efter beslutsdatum.

Projekt: Villkorshandlingen skall vara huvudsekretariatet tillhanda inom 1 månad efter beslutsdatum. Innovativa Åtgärder VILLKORSHANDLING Denna handling skall efter undertecknande sändas till huvudsekretariatet för Innovativa Åtgärder, Industriell Dynamik, : Åke Lindén Box 1091 405 23 GÖTEBORG Villkorshandlingen

Läs mer

Ekonomiska stöd till företag 2013

Ekonomiska stöd till företag 2013 Ekonomiska stöd till företag 2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ekonomiska stöd till företag s. 2 Stöd beviljade av Länsstyrelsen s. 3 Regionala företagsstöd s. 3 Kommersiell service s. 8 Landsbygdsprogrammet s.

Läs mer

Lathund för webbansökan om utbetalning av beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling - investeringsbidrag

Lathund för webbansökan om utbetalning av beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling - investeringsbidrag Lathund för webbansökan om utbetalning av beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling - investeringsbidrag Du är nu på väg att ansöka om utbetalning av beviljat investeringsbidrag via webbansökan

Läs mer

Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325

Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Folke Bernadotteakademins villkor för stöd till projektverksamhet som främjar genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 Tillämpning 1 Dessa villkor reglerar stöd till projektverksamhet som främjar

Läs mer

Så här fyller du i ansökan

Så här fyller du i ansökan Så här fyller du i ansökan Västra Götalandsregionens såddlån Gå till portalen minansokan.se När du klickar på länken till Min Ansökan- då lämnar du VGRs sida och kommer till Tillväxtverket databas för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2000:283) om landsbygdsstöd; SFS 2005:529 Utkom från trycket den 27 juni 2005 utfärdad den 16 juni 2005. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6)

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6) 1(6) Anvisning till ansökan om utbetalning av företagsstöd för kompetensutveckling Vem ska använda blanketten? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av beviljat företagsstöd

Läs mer

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet.

Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. Bidragsgivare är regeringen eller Regeringskansliet. Bilaga till beslut om bidrag Version 2011:2 Allmänna villkor för bidrag till föreningar, stiftelser m.fl. 1. Tillämpning Dessa villkor reglerar bidrag enligt beslut av regeringen eller Regeringskansliet

Läs mer

Klimatklivet - vägledning om vilka kostnader som berättigar till stöd

Klimatklivet - vägledning om vilka kostnader som berättigar till stöd STÖDBERÄTTIGANDE KOSTNADER Klimatklivet - vägledning om vilka kostnader som berättigar till stöd I detta dokument beskrivs vilka typer av kostnader som Naturvårdsverket anser är berättigar till stöd från

Läs mer

Allmänna villkor för stöd till projekt 2012 2 2011-11-22

Allmänna villkor för stöd till projekt 2012 2 2011-11-22 ALLMÄNNA VILLKOR 2012 FÖR STÖD TILL PROJEKT Version 1.0 1. Allmänt 1.1 Tillämpningsområde Dessa allmänna villkor tillämpas på ärenden där det framgår av beslutet att Allmänna villkor 2012 för stöd till

Läs mer

Ansökan om utbetalning av arealstöd Bevara och utveckla skogens mångfald

Ansökan om utbetalning av arealstöd Bevara och utveckla skogens mångfald Ansökan om utbetalning av arealstöd Bevara och utveckla skogens mångfald 1(7) Ansökan skickas till Skogsstyrelsen Box 241 372 21 Ronneby På den här blanketten ansöker du om utbetalning av beviljat arealstöd

Läs mer

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-12-01 kl. 08.30-11.25 Plats: Regionens hus sal B 12 Stöd till anläggning av kanalisation för bredband (SFS 2008:81), Beslut

Läs mer

Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd.

Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Allmänna villkor för projektstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla projektstöd. Bilaga 1 Följ projektplanen och beslutet Du ska genomföra ditt projekt enligt din projektplan och beslutet

Läs mer

Ansökan om utbetalning 1(8)

Ansökan om utbetalning 1(8) Ansökan om utbetalning 1(8) Ärendenr Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö På den här blanketten ansöker du om utbetalning av stöd till natur- och kulturmiljövårdsåtgärder

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om stöd till kommuner för etablering av telenät m.m. på orter och i områden där telenätet är eftersatt; SFS 2004:619 Utkom från trycket den 28 juni 2004 utfärdad den

Läs mer

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014):

Landsbygdsverket föreskriver med stöd av 45, 46 och 47 i lagen av den 17 januari 2014 om stödjande av landsbygdens utveckling (28/2014): 1(5) FÖRESKRIFT Nr 53/15 Dnr 1189/54/2015 Giltighetstid 2.7.2015-31.12.2023 LANDSBYGDSVERKETS FÖRESKRIFT OM ANSÖKAN OM UTBETALNING AV STÖD FÖR UTVECKLINGSPROJEKT, FÖRETAGSSTÖD FÖR LANDSBYGDEN OCH VERKSAMHETSPENNING

Läs mer

Anvisning till Budgetmall Projektstöd

Anvisning till Budgetmall Projektstöd Anvisning till Budgetmall Projektstöd Du ska göra en detaljerad budget för ditt projekt. Budgeten ska innehålla en sammanställning av alla utgifter som du söker stöd för kopplat till projektets aktiviteter.

Läs mer

Samverkansprojekt inom nationella stöd

Samverkansprojekt inom nationella stöd Samverkansprojekt inom nationella stöd Ett samverkansprojekt genomförs av flera parter gemensamt och ska skapa förutsättningar för nya nätverk och samarbeten. En av parterna, stödmottagaren, har huvudansvaret

Läs mer

Generella villkor för bidrag till forskning från Vetenskapsrådet

Generella villkor för bidrag till forskning från Vetenskapsrådet Generella villkor för bidrag till forskning från Vetenskapsrådet Villkoren har fastställts för Vetenskapsrådet den 10 november 2015. Villkoren gäller för bidragsbeslut med utbetalning tidigast från och

Läs mer

Ansökan om utbetalning av stöd till Nokås eller Ädellövskogsbruk

Ansökan om utbetalning av stöd till Nokås eller Ädellövskogsbruk Ansökan - Utbetalning av stöd 1(8) Ärendenr Mottagare Plats för streckkodsetikett Skogsstyrelsen Stöd Box 7 351 03 Växjö Ansökan om utbetalning av stöd till Nokås eller Ädellövskogsbruk På den här blanketten

Läs mer

Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd.

Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd. Allmänna villkor för företagsstöd Här finns de viktigaste villkoren som gäller alla företagsstöd. Bilaga 1 Följ affärsplanen och beslutet Du ska genomföra din insats enligt din affärsplan och beslutet

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax:

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om ansökan om företagsstöd

Läs mer

Utlysning: Coacher för energi och klimat

Utlysning: Coacher för energi och klimat 2017-06-07 1 (5) Utlysning: Coacher för energi och klimat Energimyndigheten utlyser 5 miljoner kronor inom Nationella regionalfondsprogrammet och ramprojektet Coacher för energi och klimat (CEK). I denna

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet

Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet Vetenskapsrådets generella villkor för beviljade medel till forskning och forskningsstödjande verksamhet Villkoren har fastställts av Vetenskapsrådet den 17 december 2018. Villkoren gäller för beviljade

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd

Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd Anvisning till blanketten Ansökan utbetalning projektstöd VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av projektstöd. Ska du ansöka om utbetalning av projektstöd

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller Energimyndigheten 2018-10-05 Diarienummer 2018-14133 Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om statligt stöd till solceller 1. Uppgifter om de bemyndiganden som myndighetens beslutanderätt grundar

Läs mer

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6)

Rundvirkesstiftelsen. Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) Rundvirkesstiftelsen Ansökan om stöd från Rundvirkesstiftelsen 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd från Rundvirkesstiftelsen. Rundvirkesstiftelsen har som ändamål att stödja verksamhet som är

Läs mer

Ansökan om stöd för lagringsplats och sanering av industri efter bearbetning av brandskadat virke

Ansökan om stöd för lagringsplats och sanering av industri efter bearbetning av brandskadat virke ANSÖKAN 1(6) Ansökan om stöd för lagringsplats och sanering av industri efter bearbetning av brandskadat virke På den här blanketten ansöker du om stöd för lagrings- och omlastningsplatser samt för sanering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statligt stöd för att anordna och tillhandahålla bostäder för äldre personer; SFS 2016:848 Utkom från trycket den 9 augusti 2016 utfärdad den 28 juli 2016. Regeringen

Läs mer

Vetenskapsrådets generella villkor för bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet

Vetenskapsrådets generella villkor för bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet Vetenskapsrådets generella villkor för bidrag till forskning eller forskningsstödjande verksamhet Villkoren har fastställts av Vetenskapsrådet den 15 januari 2018. Villkoren gäller för bidrag som beslutats

Läs mer

Polismyndighetens författningssamling

Polismyndighetens författningssamling Polismyndighetens författningssamling ISSN 2002-0139 Utgivare: Gunilla Svahn Lindström Polismyndighetens föreskrifter om förvaltning av fonden för inre säkerhet; beslutade den 23 maj 2016. PMFS 2016:2

Läs mer

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr:

Vinnovas allmänna villkor för bidrag 2019 EN PROJEKTPART Dnr: 1 (5) Villkoren ska tillämpas såvida inte annat följer av beslut, särskilda villkor eller utlysningstext och gäller för bidrag till projekt med en ensam part. I Vinnovas beslut och system m.m. använder

Läs mer

ANSÖKAN Regionalt bidrag till företagsutveckling (SFS 2000:283)

ANSÖKAN Regionalt bidrag till företagsutveckling (SFS 2000:283) ANSÖKAN Regionalt bidrag till företagsutveckling (SFS 2000:283) OBS! Detta stöd kan med fördel istället sökas via en e-tjänst direkt på webben. Ansökan görs då via webbplatsen www.webbansokan.se. Sökande

Läs mer

2014-01-01. Guide till VINNOVAs villkor om stödberättigande kostnader

2014-01-01. Guide till VINNOVAs villkor om stödberättigande kostnader Guide till VINNOVAs villkor om stödberättigande kostnader Innehåll 1 Inledning... 3 2 Grundläggande förutsättningar... 4 3 Stödberättigande kostnader generellt... 5 3.1 Personalkostnader... 5 3.2 Övriga

Läs mer

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning

PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning PROJEKTSTÖD INOM LEADER - ansökan om utbetalning Denna blankett använder du när du vill söka utbetalning av projektstöd inom Leader. Tänk på: Din ansökan om slututbetalning måste ha kommit in till länsstyrelsen

Läs mer

Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel

Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel Sida 1 av 6 Anvisningar till ansökan om regionala projektmedel Ansökan ska skickas per brev med underskrift av behörig firmatecknare. Den ska också skickas in via mail till naringsliv.vasternorrland@lansstyrelsen.se

Läs mer

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007-2013 Projekt inom Fiskeområde Vänerskärgården med Kinnekulle

Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007-2013 Projekt inom Fiskeområde Vänerskärgården med Kinnekulle 1 (7) Inkom till fiskeområdesgruppen, datum Ansökan Stöd till fiskerinäringen 2007-2013 Projekt inom Fiskeområde Vänerskärgården med Kinnekulle 1. Insats Projektrubrik Startdatum för insatsen Slutdatum

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk Jönköping, tel: telefax: , telex: SJV-S Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46, telex: 70991 SJV-S ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om vissa

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1994:1716) om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen; SFS 2000:1467 Utkom från trycket den 4 januari 2001 utfärdad den 21 december 2000.

Läs mer

Ansökan om stöd för investering i lagringsplatser av brandskadat virke

Ansökan om stöd för investering i lagringsplatser av brandskadat virke Ansökan om stöd för investering i lagringsplatser av brandskadat virke 1(6) På den här blanketten ansöker du om stöd för investering i lagringsplats för brandskadat virke efter branden i Västmanland den

Läs mer

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881)

Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Ansökan om statligt investeringsstöd för bostäder för studerande (SFS 2016:881) Inkom till länsstyrelsen För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets webbplats. Ansök hos länsstyrelsen.

Läs mer

Ansökan om regionalt bidrag till företagsutveckling (SFS 2000:283)

Ansökan om regionalt bidrag till företagsutveckling (SFS 2000:283) Ansökan om regionalt bidrag till företagsutveckling (SFS 2000:283) Insändes till: Länsstyrelsen Gävleborg 801 70 Gävle Företagets fullständiga namn Organisationsnr. Adress Postnr Postadress Kontaktperson

Läs mer

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46

Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 Statens jordbruksverks författningssamling Statens jordbruksverk 551 82 Jönköping, tel: 036-15 50 00 telefax: 036-19 05 46 ISSN 1102-0970 Statens jordbruksverks föreskrifter om stöd för kompetensutveckling

Läs mer

Post 1 av 1 träffar. Departement: Näringsdepartementet. Utfärdad: Ikraft: /Träder i kraft I: / Inledande bestämmelser

Post 1 av 1 träffar. Departement: Näringsdepartementet. Utfärdad: Ikraft: /Träder i kraft I: / Inledande bestämmelser Regeringskansliets rättsdatabaser Post 1 av 1 träffar SFS-nummer 2016:837 Förordning (2016:837) om stöd för renovering och energieffektivisering i vissa bostadsområden Departement: Näringsdepartementet

Läs mer

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla årlig landbaserad turnering i kortspel enligt 9 kap. 7 spellagen (2018:1138) Uppgifter om sökanden

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla årlig landbaserad turnering i kortspel enligt 9 kap. 7 spellagen (2018:1138) Uppgifter om sökanden Datum Uppgifter om sökanden 1. Sökande Namn och associationsform Postadress/Lägenhetsnummer Besöksadress Faktureringsadress Postnummer Ort Land E-post Diarienummer till ärende där licens till kommersiellt

Läs mer

Information och råd till aktör/utförare inom UTCEDprojektet

Information och råd till aktör/utförare inom UTCEDprojektet 1(6) Stäm av kontinuerligt mot aktivitetsplanen. Planera in egna avstämningar i kalendern. Information och råd till aktör/utförare inom UTCEDprojektet Lämnade uppgifter Den organisation som får medel för

Läs mer

Allmänna villkor för uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer

Allmänna villkor för uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer samhällsskydd och beredskap 1 (6) Allmänna villkor för uppdragsersättning till frivilliga försvarsorganisationer Anslag 2:4 Krisberedskap, budgetåret 2014 samhällsskydd och beredskap 2 (6) Villkor för

Läs mer

Förprövning av djurstall. Kristina Thunström Förprövningshandläggare

Förprövning av djurstall. Kristina Thunström Förprövningshandläggare 1 Förprövning av djurstall Kristina Thunström Förprövningshandläggare 2 Vad är förprövning och varför? Förprövning är en granskning av djurutrymmen ur djurskyddssynpunkt med syfte att förbättra djurhälsan

Läs mer

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla årlig landbaserad turnering i kortspel enligt 9 kap. 7 spellagen (2018:1138) ver 1.1. Uppgifter om sökanden

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla årlig landbaserad turnering i kortspel enligt 9 kap. 7 spellagen (2018:1138) ver 1.1. Uppgifter om sökanden ANSÖKAN OM LICENS Datum Uppgifter om sökanden 1. Sökande Namn och associationsform Org.nr/personnummer Postadress/Lägenhetsnummer Besöksadress Faktureringsadress Postnummer Ort Land E-post Diarienummer

Läs mer

Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199)

Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Ansökan om stöd för innovativt och hållbart byggande av bostäder (SFS 2018:199) Inkom till Boverket Ansökan ska lämnas till Boverket. För att få stöd ska flera villkor vara uppfyllda. Läs mer på Boverkets

Läs mer

Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet

Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet Villkor för bidrag förmedlade inom Stöd till civilsamhället för fred och säkerhet Sida 1 (5) 1. Tillämpning Dessa villkor gäller för svenska ideella föreningar och stiftelser som tecknar avtal om bidrag

Läs mer

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla lokalt poolspel på hästar enligt 6 kap. 8 spellagen (2018:1138) ver 1.1. Uppgifter om sökanden

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla lokalt poolspel på hästar enligt 6 kap. 8 spellagen (2018:1138) ver 1.1. Uppgifter om sökanden Datum Uppgifter om sökanden 1. Sökande Namn och associationsform Org.nr/personnummer E-post Postadress/Lägenhetsnummer Besöksadress Faktureringsadress Postnummer Ort Land Kontaktperson Uppgifter till den

Läs mer

Villkor för beviljade projekt

Villkor för beviljade projekt EM2000, v5.2, 2017-10-30 1 (5) Villkor för beviljade projekt De villkor som gäller för beviljade projekt kommer att framgå av Energimyndighetens beslut om beviljat stöd. Nedan ges en beskrivning av villkoren.

Läs mer

Standardformulär för kostnads- och intäktsredovisningar (följedokument)

Standardformulär för kostnads- och intäktsredovisningar (följedokument) BILAGA 2 Standardformulär för kostnads- och intäktsredovisningar (följedokument) Projekt nr:... Benämning:...... Stödmottagarens fullständiga namn:... Adress:...... Finansiella formulär inlämnade för 1

Läs mer

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla lokalt poolspel på hästar enligt 6 kap. 8 spellagen (2018:1138) Uppgifter om sökanden. Uppgifter om ansökt licens

ANSÖKAN OM LICENS. - tillhandahålla lokalt poolspel på hästar enligt 6 kap. 8 spellagen (2018:1138) Uppgifter om sökanden. Uppgifter om ansökt licens Datum Uppgifter om sökanden 1. Sökande Namn och associationsform Org.nr/personnummer E-post Postadress/Lägenhetsnummer Besöksadress Faktureringsadress Postnummer Ort Land Kontaktperson Uppgifter till den

Läs mer

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Enligt SFS 1992:1574

ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Enligt SFS 1992:1574 ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Enligt SFS 1992:1574 Skicka ansökan till Nacka Kommun Bostadsanpassningsbidrag Äldreenheten 131 81 Nacka Fastighetsbeteckning (fylls i av handläggare) 1. Sökande * Förnamn

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om förvaltning av fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt; SFS 2014:1374 Utkom från trycket den 2 december 2014 utfärdad den 13 november 2014.

Läs mer

Stödberättigande utgifter

Stödberättigande utgifter Datum 2019-02-13 1(5) Områdesskydd och ekonomiska stöd Carina Berggren Stödberättigande utgifter Du ska ange utgifter och eventuella intäkter som projektet har och som behövs för att genomföra projektet.

Läs mer

Hur får du dina pengar?

Hur får du dina pengar? Projektredovisning Hur får du dina pengar? Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens ekonomi En

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om skattereduktion för utgifter för byggnadsarbete på bostadshus; SFS 2004:752 Utkom från trycket den 2 november 2004 utfärdad den 21 oktober 2004. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

REDOVISNING AV INNOVATIONSBIDRAG/INNOVATIONSCHECK

REDOVISNING AV INNOVATIONSBIDRAG/INNOVATIONSCHECK 1 (8) REDOVISNING AV INNOVATIONSBIDRAG/INNOVATIONSCHECK Redovisningen skall ske på länsstyrelsens blankettset REDOVISNING AV INNOVATIONS- BIDRAG. Utbetalning sker i efterskott mot redovisade och betalda

Läs mer