Mål nr Sundsvalls kommun./. Eurofins Testing Sweden AB. Bakgrund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mål nr Sundsvalls kommun./. Eurofins Testing Sweden AB. Bakgrund"

Transkript

1 KKV1040, v1.4, YTTRANDE Dnr 302/ (7) Högsta förvaltningsdomstolen Box Stockholm Mål nr Sundsvalls kommun./. Eurofins Testing Sweden AB Högsta förvaltningsdomstolen har förordnat att Konkurrensverket ska yttra sig i målet. Den fråga i målet som har lett till att Högsta förvaltningsdomstolen meddelat prövningstillstånd gäller om en förhandlad upphandling enligt lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporttjänster och posttjänster (LUF) får omfatta endast de lämnade anbudens pris. Konkurrensverket får anföra följande. Bakgrund 1. Sundsvalls kommun genomför i egenskap av inköpscentral en upphandling avseende laboratorietjänster med ett förhandlat förfarande enligt LUF, där det anbud som har lägst pris ska antas. Två anbud inkom, från Eurofins Testing Sweden AB (Eurofins) samt ALcontrol AB (ALcontrol). 2. Av utredningen framgår att båda anbudsgivarna bedömdes förfoga över en kompetent organisation och att de ansågs helt likvärdiga i fråga om övriga villkor. Av dessa skäl ansåg kommunen att endast priset återstod att förhandla om. 3. Eurofins anbudspris uppgick till kr och ALcontrols anbudspris uppgick till kr. Kommunen beslutade sig för att försöka förhandla ned Eurofins pris med tio procent och ALcontrols pris med 30 procent. Av kommunens minnesanteckningar från förhandlingen framgår bl.a. att ALcontrol fick beskedet att för att kunna gå vidare i förhandlingen måste den totala prisbilden ner med minst 30 procent. 4. Efter att förhandlingar genomförts med båda anbudsgivarna inkom dessa med reviderade prisbilagor, av vilka framgick att Eurofins sänkt sitt pris med Adress Stockholm Besöksadress Torsgatan 11 Telefon Fax konkurrensverket@kkv.se

2 Dnr 302/ (7) 5,93 procent till kr och att ALcontrol sänkt sitt pris med 30,43 procent till kr. Kommunen beslutade därför att anta anbudet från ALcontrol. 5. Eurofins ansökte om överprövning och yrkade i första hand att ALcontrols anbud skulle förkastas alternativt att den prissänkning som ALcontrol offererat vid den genomförda förhandlingen inte skulle beaktas. 6. Förvaltningsrätten i Härnösand (mål nr ) konstaterade att kommunen vid förhandlingen tydligt angett för ALcontrol hur mycket dess anbudspris behövde sänkas för att kunna vinna upphandlingen. Förvaltningsrätten fann att kommunen därmed hade lämnat information i strid med 1 kap. 24 LUF och beslutade att upphandlingen skulle rättas på så sätt att en ny utvärdering skulle göras utan beaktande av det nya anbudspris som ALcontrol lämnade efter förhandlingen. 7. Kommunen överklagade förvaltningsrättens avgörande. Kammarrätten i Sundsvall meddelade prövningstillstånd men gjorde samma bedömning som underinstansen och avslog överklagandet (mål nr ). 8. Högsta förvaltningsdomstolen har den 23 april 2015 meddelat prövningstillstånd i målet. Konkurrensverkets yttrande 9. Högsta förvaltningsdomstolen har som fråga i målet angett huruvida det är tillåtet att endast förhandla om priset vid det förhandlade förfarandet enligt LUF. Rent allmänt torde det ofta förhålla sig så att prisförhandlingar sker parallellt med, eller som en konsekvens av, förhandlingar som rör andra krav och villkor i upphandlingen. Det ligger i sakens natur att förhandlingar som till exempel rör leveransvillkor eller riskfördelning och som leder till justeringar av parternas åtaganden också kan påverka anbudets prisnivå, vilket leder till att även priset behöver förhandlas i sammanhanget. 10. Högsta förvaltningsdomstolens formulering av frågan i målet avser dock om det är möjligt att genomföra ett förhandlat förfarande där förhandlingens enda syfte är att försöka förmå leverantörerna att sänka sina anbudspriser. Aktuella bestämmelser i LUF Enligt 4 kap. 1 LUF ska vid upphandling öppet, selektivt eller förhandlat förfarande användas. Tilldelning av kontrakt ska föregås av annonsering enligt 7 kap. 1 om inte något annat följer av 2. 1 LUF genomför direktiv 2004/17/EG i svensk rätt, det så kallade försörjningsdirektivet.

3 Dnr 302/ (7) 12. Enligt 2 kap. 9 LUF avses med förhandlat förfarande ett förfarande där den upphandlande enheten inbjuder utvalda leverantörer och förhandlar om kontraktsvillkoren med en eller flera av dem. Om förhandlat förfarande enligt de direktivstyrda delarna av LUF 13. Av 4 kap. 1 LUF följer att det förhandlade förfarandet är ett av de så kallade normalförfarandena och således alltid tillåtet att använda för de upphandlande enheterna. 2 Det bör dock noteras att även det förhandlade förfarandet måste annonseras enligt 7 kap. 1 LUF. Tilldelning av kontrakt utan föregående annonsering får endast ske i de rena undantagssituationer som anges i 4 kap. 2 LUF. 14. Av 2 kap. 9 LUF framgår att det är kontraktsvillkoren som kan bli föremål för förhandling. I övrigt ges inte någon vägledning vare sig i LUF eller i lagens förarbeten om vad förhandlingen får omfatta. 15. Vid bedömningen huruvida det är tillåtet att endast förhandla om anbudens pris vid förhandlingar enligt LUF kan det enligt Konkurrensverkets uppfattning vara av intresse att studera de motsvarande bestämmelser som gäller vid upphandling enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU). Därefter får bedömas om det finns skäl att göra andra överväganden. Om förhandlat förfarande enligt de direktivstyrda delarna av LOU 16. I de direktivstyrda delarna av LOU finns två typer av förhandlade förfaranden, dels förhandlat förfarande med föregående annonsering 3, dels förhandlat förfarande utan föregående annonsering 4. Benämningarna av dessa två förfaranden är således snarlika men i praktiken rör det sig om vitt skilda förfaranden som får tillämpas under helt olika förutsättningar. 17. I det följande kommer enbart att behandlas det förhandlade förfarandet med föregående annonsering enligt 4 kap. 2 LOU, vilket är det förfarande som äger relevans i sammanhanget eftersom det förhandlade förfarandet i LUF förutsätter annonsering. 18. Till skillnad från vad som gäller enligt LUF är det förhandlade förfarandet med föregående annonsering ett undantagsförfarande som endast får tillämpas under de i 4 kap. 2 LOU särskilt angivna förutsättningarna. Enligt stadgandets första stycke första punkten är det en förutsättning att de anbud som lämnats vid ett öppet eller selektivt förfarande är ogiltiga eller inte kan godtas med hänsyn till vad som anges i 4 kap. 2 1 a)-h). Enligt 4 kap. 2 första stycket punkterna 2-3 får det förhandlade förfarandet med föregående 2 Se prop. 2006/07:128, sid Se 4 kap. 2 LOU 4 Se 4 kap. 5-9 LOU.

4 Dnr 302/ (7) annonsering även tillämpas i situationer som inte beror på konstaterade brister i inlämnade anbud, utan istället avseende sådana kontraktsföremål där det antingen är svårt att ange något totalpris i förväg eller svårt för myndigheten att utarbeta ett tillräckligt exakt förfrågningsunderlag. Slutligen medges enligt fjärde punkten undantag för förhandlat förfarande när det gäller icke-vinstsyftande byggentreprenader med forsknings-, provnings eller utvecklingsändamål. 19. En ytterligare förutsättning för att få använda ett förhandlat förfarande enligt 4 kap. 2 första stycket första punkten är att villkoren för kontraktet inte ändras väsentligt i förhållande till den tidigare upphandlingen. 5 Det är således inte tillåtet att vid förhandlingen anpassa myndighetens krav efter anbudens innehåll. 20. Vidare gäller enligt 4 kap. 3 LOU att en upphandlande myndighet vid ett förhandlat förfarande med föregående annonsering ska förhandla med anbudsgivarna om de anbud som de har lämnat, för att anpassa anbuden till de krav som myndigheten har ställt i annonsen om upphandling och i förfrågningsunderlaget samt för att få fram det bästa anbudet enligt 12 kap Därtill måste de grundläggande principerna för upphandling som anges i 1 kap. 9 LOU iakttas under hela förhandlingsskedet. I artikel 30.3 i direktiv 2004/18/EG 6 anges att den upphandlande myndigheten vid förhandlingarna ska garantera likabehandling av samtliga anbudsgivare och i synnerhet inte särbehandla någon genom att lämna ut information som kan gynna vissa anbudsgivare. 7 Konkurrensverkets kommentarer avseende 4 kap. 2-3 LOU 22. Av reglerna i det klassiska direktivet följer således att utrymmet för det förhandlade förfarandet är relativt begränsat. Skälet till lagstiftarens restriktiva hållning torde utgå från de bakomliggande syftena med regelverket, det vill säga att främja den fria rörligheten av varor och tjänster inom EU samt att motverka diskriminering och skönsmässiga bedömningar vid tilldelningen av offentliga kontrakt. Förhandlingssituationen som sådan kan medföra en ökad risk för bristande transparens och för att vissa anbudsgivare ges otillbörliga fördelar. Den potentiella risken för 5 Detta framgår av 4 kap. 2 sista stycket LOU. Se även EU-domstolens avgöranden i mål C-243/89 Stora Bält samt C-561/12 Nordecon. 6 Det klassiska direktivet, vilket har införts i svensk rätt genom LOU. 7 Bestämmelsen i artikel 30.3 infördes inte i LOU eftersom kravet på likabehandling ansågs följa redan av 1 kap. 9 LOU, se prop. 2006/07:128 sid. 325.

5 Dnr 302/ (7) överträdelser av likabehandlingsprincipen har framförts som ett skäl för att det förhandlade förfarandet inte ska vara tillåtet i alla situationer Eftersom förhandlingen enligt 4 kap. 3 LOU bland annat avser att få fram det bästa anbudet enligt 12 kap. 1 finns det enligt Konkurrensverkets uppfattning en möjlighet att även förhandla om priset. 9 Därtill framgår av 2 kap. 9 LOU att med förhandlat förfarande avses ett förfarande där den upphandlande myndigheten förhandlar om kontraktsvillkoren med en eller flera leverantörer, således finns inte någon uttalad begränsning i det stadgandet av vilka kontraktsvillkor som är förhandlingsbara. 24. Som nämnts ovan ska förhandlingen enligt 4 kap. 3 LOU syfta till att anpassa anbuden efter de krav som myndigheten har angett i annonsen om upphandling och i förfrågningsunderlaget. Det bör vidare noteras att en förutsättning för att ett förhandlat förfarande med föregående annonsering ska få tillämpas enligt 4 kap. 2 första stycket första punkten LOU är att de ingivna anbuden antingen är ogiltiga eller inte kan godtas med hänsyn till vad som anges i a) - h). Det är således med anledning av brister i anbuden eller hos anbudsgivarna som ett förhandlat förfarande överhuvudtaget tillåts enligt detta lagrum och inte på grund av den upphandlande myndighetens önskemål om att få förhandla om priset. Lagens utformning kan därför i praktiken tänkas begränsa de situationer där priset är den enda faktor som parterna har faktisk möjlighet att förhandla om Vad gäller de förutsättningar för att få tillämpa ett förhandlat förfarande som anges i 4 kap. 2 första stycket punkterna 2-4 LOU torde dessa som regel ofta avse andra aspekter än rent isolerade prisförhandlingar som saknar samband med övriga eventuella förhandlingar om kontraktsvillkoren. Även i dessa fall kan således lagens utformning i sig tänkas innebära en begränsning av utrymmet för att förhandla om enbart priset. 8 Se exempelvis Sue Arrowsmith The law of Public and Utilities Procurement, 3 uppl., sid. 959, 961 samt Carina Risvig Hansen Contracts not covered or not fully covered by the Public Sector Directive, sid Enligt 12 kap. 1 första stycket LOU ska en upphandlande myndighet anta antingen det anbud som har det lägsta priset, eller det anbud som är det mest ekonomiskt fördelaktiga. 10 Jfr Kammarrätten i Göteborgs avgörande i mål nr där en senare ingiven prisbilaga med ett nedreviderat pris ansågs utgöra ett nytt (för sent inkommet) anbud eftersom prissänkningen inte föranletts av någon ändring i övrigt av bolagets anbud. Prisbilagan bedömdes heller inte av domstolen ha getts in som resultat av någon egentlig förhandling i form av anpassning av anbudet till de upphandlande myndigheternas krav.

6 Dnr 302/ (7) Att förhandla om priset vid upphandling enligt LUF m.m. 26. Rent generellt kan LUF betraktas som ett mer flexibelt och tillåtande regelverk jämfört med LOU. 11 Bakgrunden till detta torde dock inte vara att risken för direkt diskriminering eller annan snedvridning av konkurrensen vid upphandling inom de så kallade försörjningssektorerna typiskt sett kan antas vara mindre, jämfört med riskerna vid upphandling inom det klassiska direktivets tillämpningsområde. Snarare är det mer tillåtande regelverket i LUF en konsekvens av att de verksamheter som nu omfattas av försörjningssektorerna traditionellt bedrivits i form av statliga monopol, vars upphandlingar medlemsstaterna varit tveksamma inför att reglera. För att kunna införa ett upphandlingsdirektiv som omfattade dessa verksamheter krävdes därför vissa eftergifter i regelverket som gav de upphandlande enheterna ett ökat handlingsutrymme Det kan konstateras att begränsningarna av rätten att förhandla i LOU, som ovan beskrivits, saknar motsvarighet i LUF. I stället framstår förhandlingsmöjligheterna enligt LUF som oinskränkta, så länge det är kontraktsvillkoren i upphandlingen som är föremål för förhandling. Motsvarande gäller för övrigt för de icke direktivstyrda upphandlingarna enligt 15 kap. LOU, där förhandlingar också är tillåtna utan att några särskilda förutsättningar behöver vara uppfyllda. 28. Det bör dock understrykas att de grundläggande principerna för upphandling, vilka framgår av 1 kap. 24 LUF, måste anses gälla i samma utsträckning vid förhandlingar enligt LUF som vid förhandlingar enligt LOU. I försörjningsdirektivet (2004/17/EG) återfinns visserligen inte någon motsvarande artikel, men vad som anges i artikel 30.3 i direktiv 2004/18/EG 13 torde enligt Konkurrensverkets uppfattning vara vägledande även för förhandlingar som sker inom ramen för LUF. Det är således inte tillåtet att särbehandla någon genom att lämna ut information som kan gynna vissa anbudsgivare. 29. Upphandlande enheter som tillämpar LUF har alltså samma skyldighet att iaktta bland annat principerna om likabehandling och transparens som de myndigheter som tillämpar LOU vid sina kontraktstilldelningar. 30. En uppenbar konsekvens av att de grundläggande principerna gäller vid förhandlingar enligt LUF är vidare att det på samma sätt som enligt LOU inte är tillåtet att ändra villkoren i upphandlingen. Förhandlingen ska således 11 Förutom att möjligheterna till förhandling inte är begränsade kan t.ex. nämnas att tröskelvärdena är högre för upphandling inom försörjningssektorerna och att ramavtal inte regleras lika ingående. 12 Se Andrea Sundstrand, Offentlig upphandling en introduktion, 2 uppl, sid Se punkt 21 ovan.

7 Dnr 302/ (7) syfta till att anpassa anbuden till den upphandlande enhetens krav, och inte tvärtom. 31. Rena prisförhandlingar torde enligt Konkurrensverkets bedömning inte i sig innebära en påtagligt större risk för överträdelser av de grundläggande principerna, jämfört med förhandlingar som också gäller andra kontraktsvillkor än priset. Vid bedömningen av om de grundläggande principerna iakttagits under ett förhandlat förfarande är det relevant att pröva på vilket sätt förhandlingen har genomförts, snarare än vilken typ av kontraktsvillkor som varit föremål för förhandling. Under förutsättning att förhandlingen genomförs transparent och på ett sätt som likabehandlar samtliga anbudsgivare anser Konkurrensverket att det bör vara tillåtet att förhandla om enbart anbudspriserna. Det finns därför, i brist på särskilt införda begränsningar av vilka villkor som får förhandlas, inte skäl att dra slutsatsen att ett förhandlat förfarande som enbart avser anbudens prisnivåer skulle vara förbjudet enligt LUF. Konkurrensverkets slutsats 32. Eftersom det inte finns några uttryckliga begränsningar i lagen, och det heller inte kan anses stå i strid med de grundläggande principerna per se, ska det anses vara tillåtet att enbart förhandla om priset vid upphandlingar som genomförs enligt LUF. Bedömningen huruvida en viss förhandling har genomförts i enlighet med principerna om likabehandling och transparens får göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Detta beslut har fattats av generaldirektören. Föredragande har varit processrådet Magnus Ehn. Dan Sjöblom Magnus Ehn Detta yttrande publiceras på Konkurrensverkets webbplats.

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 9 november 2015 KLAGANDE Sundsvalls kommun Ombud: Advokat Jonas Edward och advokat Stefan Gustavsson Advokatfirman Fylgia KB Box 55555 102

Läs mer

Lagrum: 1 kap. 24, 2 kap. 9 och 16 kap. 6 lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster

Lagrum: 1 kap. 24, 2 kap. 9 och 16 kap. 6 lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster HFD 2015 ref 63 Vid en prövning mot de allmänna principerna för upphandling har en förhandling under ett förhandlat förfarande kommit att genomföras på ett sätt som direkt eller indirekt kunnat ge information

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet SOU 2011:77

Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet SOU 2011:77 KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-04-24 Dnr 71/2012 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Hjälpmedel ökad delaktighet och valfrihet SOU 2011:77 Betänkande av Utredningen om fritt val av hjälpmedel

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2016-09-07 Dnr 516/2016 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms stad, 105 35 Stockholm Saken

Läs mer

FÖRHANDLAT FÖRFARANDE MED FÖREGÅENDE ANNONSERING REGEL ELLER UNDANTAG?

FÖRHANDLAT FÖRFARANDE MED FÖREGÅENDE ANNONSERING REGEL ELLER UNDANTAG? Förhandlat förfarande med föregående annonsering regel eller undantag? FÖRHANDLAT FÖRFARANDE MED FÖREGÅENDE ANNONSERING REGEL ELLER UNDANTAG? Kristian Pedersen & Erik Olsson* 1. INLEDNING En vanlig synpunkt

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 2013-04-23 Dnr 253/2013 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Trollhättans

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-02-20 Dnr 70/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-06-26 Dnr 457/2014 1 (6) Förvaltningsrätten i Härnösand Box 314 871 27 Härnösand Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Mönsterås kommuns köp av olika tjänster

Mönsterås kommuns köp av olika tjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 280/2013 1 (5) Mönsterås kommun Box 54 383 22 Mönsterås Mönsterås kommuns köp av olika tjänster Konkurrensverkets beslut Mönsterås kommun har brutit mot

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-12-20 Dnr 705/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, 105 73 Stockholm

Läs mer

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar

Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-05-14 Dnr 761/2013 1 (7) Försvarets materielverk 115 88 Stockholm Försvarets materielverk upphandling av tunga terränglastbilar Beslut Konkurrensverket avskriver ärendet.

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-02-06 Dnr 24/2013 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 484/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-09-05 Dnr 462/2012 1 (7) Förvaltningsrätten i Växjö Box 42 351 03 Växjö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 september 2019 KLAGANDE Arbetsskydd Express Int. AB, 556873-6952 Ombud: Sten Lövrup och André Prentell Fondia Legal Services AB Kungsportsavenyen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 november 2017 KLAGANDE Net at Once Sweden AB, 556506-3491 Ombud: Chefjurist Pär Cronhult och jurist Viktor Robertson Box 5625 114 86

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2040, v1.1, 2010-10-25 2012-03-14 Dnr 146/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Kils

Läs mer

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority

KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority 2014-12-15 Dnr 546/2014 1 (5) AB Timråbo Box 134 861 24 Timrå AB Timråbo - inköp av hissar Konkurrensverkets beslut AB Timråbo har brutit mot 15 kap. 4 lagen (2007:1091) om offenthg upphandling (LOU) genom

Läs mer

Utökade möjligheter att förhandla med 2016 (2017?) års lagar Olof Hallberg och Lukas Granlund 27 januari 2016

Utökade möjligheter att förhandla med 2016 (2017?) års lagar Olof Hallberg och Lukas Granlund 27 januari 2016 Utökade möjligheter att förhandla med 2016 (2017?) års lagar Olof Hallberg och Lukas Granlund 27 januari 2016 Disposition och avgränsning Annonserat förhandlat förfarande behandlas Konkurrenspräglad dialog,

Läs mer

Kalmar Vatten, otillåten direktupphandling av entreprenadmaskintjänster

Kalmar Vatten, otillåten direktupphandling av entreprenadmaskintjänster KKV1046, v1.1, 2016-04-04 BESLUT 2016-06-23 Dnr 295/2016 1 (8) Kalmar Vatten AB Box 817 391 28 Kalmar Kalmar Vatten, otillåten direktupphandling av entreprenadmaskintjänster Konkurrensverkets beslut Kalmar

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 482/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-10-01 Dnr 601/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Umeå Box 193 901 05 Umeå Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Åsele

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 20 maj 2016 KLAGANDE RenoNorden AB, 556749-8026 Ombud: Advokat Stefan Gustavsson och advokat Jonas Edward Advokatfirman Fylgia KB Box 55555

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-31 Meddelad i Falun Mål nr 987-16 1 SÖKANDE Svensk Markservice Aktiebolag, 556420-4823 Smidesvägen 10 171 40 Solna Ombud: Jenny Kenneberg och Maja Löfgren Andersson

Läs mer

DOM Meddelad i Växjö

DOM Meddelad i Växjö DOM 2016-02-15 Meddelad i Växjö Mål nr 3972-15 1 SÖKANDE Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB, 556029-6740 113 97 Stockholm Ombud: Advokaten Johan Linder Säverman Advokaten Christel Rockström Wistrand Advokatbyrå

Läs mer

Norrköpings kommuns köp av boendestöd

Norrköpings kommuns köp av boendestöd KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-15 Dnr 304/2014 1 (6) Norrköpings kommun 601 81 Norrköping Norrköpings kommuns köp av boendestöd Konkurrensverkets beslut Norrköpings kommun har brutit mot lagen

Läs mer

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd.

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd. KKV1036, v1.0, 2013-01-18 KOMPLETTERANDE ÖVERKLAGANDE 2015-08-27 Dnr 330/2013 1 (6) Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm Mål nr 4575-15, enhet 1 Konkurrensverket./. Statens servicecenter

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Eva.sveman@skl.se 1 Man kan ha olika uppfattning om de nya upphandlingsdirektiven. Svensk EU-parlamentariker 2 Lagrådet

Läs mer

DOM 2012-06-08 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-06-08 Meddelad i Stockholm DOM 2012-06-08 Meddelad i Stockholm Mål nr 6992-12 Enhet 12 1 SÖKANDE NEC Scandinavia AB, 556335-4728 Ombud: Advokaterna Thomas Lindqvist och Gustaf Swedlund Advokatfirman Hammarskiöld & Co AB Box 2278

Läs mer

Delbetänkandet Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Delbetänkandet Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-29 Dnr 579/2015 1 (15) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkandet Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Fi 2015/4196 Sammanfattning

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2013-12-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 28268-13 1 SÖKANDE Dustin AB, 556237-8785 Ombud: Advokaterna Nicklas Hansen och Sascha Schaeferdiek G Grönberg Advokatbyrå AB Box 7418 103 91 Stockholm

Läs mer

SL:s upphandling av konsultmäklare

SL:s upphandling av konsultmäklare KKV1025, v1.4, 2013-02-05 BESLUT 2013-06-26 Dnr 155/2013 1 (6) AB Storstockholms Lokaltrafik 105 73 Stockholm SL:s upphandling av konsultmäklare Beslut Konkurrensverket avskriver ärendet från vidare handläggning.

Läs mer

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 14 Det förhållandet att en upphandlande myndighet själv har inhämtat registeruppgifter om leverantörer genom att använda befintliga och allmänna register men begärt att utländska leverantörer

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 3 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Ahlsell Sverige AB, 556012-9206 Ombud: Caroline Haag Tenders Sverige AB Nygatan 34 582 19 Linköping MOTPART Öckerö kommun 475 80 Öckerö SAKEN Överprövning enligt

Läs mer

BESLUT. Klippans. Ärendet. och inlett en. redogjort. för era köp dessa har. muntligen. konsulttjänster. KKV1046, v1.1,

BESLUT. Klippans. Ärendet. och inlett en. redogjort. för era köp dessa har. muntligen. konsulttjänster. KKV1046, v1.1, 2016-09-077 Dnr 585/2015 1 (6) Klippans kommun k 264 80 Klippan Klippans kommun köp av konsulttjänster Konkurrensverketss utkast till beslut Klippans kommun har brutit mot 15 kap. 4 lagen (2007:1091) om

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 485/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 12 DOM 2014-02-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 1078-14 1 SÖKANDE AAR Translator AB, 556385-6235 Box 3063 200 22 Malmö MOTPART Verket för innovationssystem (VINNOVA) 101 58 Stockholm SAKEN Överprövning

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-01-25 Dnr 45/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Karolinska Universitetssjukhuset, 141

Läs mer

Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna

Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna Kristian Pedersen Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna 2016 nr 4 SÄRTRYCK UR UPPHANDLINGSRÄTTSLIG TIDSKRIFT Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna Kristian

Läs mer

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 50 Det är inte förenligt med upphandlingslagstiftningen att som obligatoriskt krav ange att anbud med ett timarvode under en viss nivå (s.k. golvpris) inte kommer att antas. 1 kap. 9 och

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 51-13 1 SÖKANDE Rapid Bevakning AB, 556565-3002 Box 2046 174 02 Sundbyberg MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29 Falun 2. Securitas

Läs mer

Inges till Kammarrätten i Stockholm Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm

Inges till Kammarrätten i Stockholm Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ÖVERKLAGANDE 2015-06-24 Dnr 57-58/2013 1 (7) Inges till Kammarrätten i Stockholm Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm Överklagande Klagande Konkurrensverket,

Läs mer

Upphandling av parkeringsövervakning

Upphandling av parkeringsövervakning KKV1015, v1.1, 2010-03-23 BESLUT 2010-04-15 Dnr 711/2009 1 (5) Mölndals Parkerings AB Box 320 431 24 Mölndal Upphandling av parkeringsövervakning Beslut Mölndals Parkerings AB har brutit mot lagen (1992:1528)

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Hifab AB, 556125-7881 Magasinsgatan 22 411 18 Göteborg Ombud: Advokaterna Anna Hofling Johansson och Robert Deli Advokatfirman Vinge KB Box 11025 404 21 Göteborg

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-04-24 Meddelad i Göteborg Mål nr 2916-12 E Enhet 1:2 1 SÖKANDE Gatu och Väg Väst AB, 556650-6845 Kråketorpsvägen 22 431 53 Mölndal MOTPART Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag, 556046-8562 Box 5044

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2014-04-02 Dnr 217/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Chalmers tekniska högskola AB,

Läs mer

Kammarrätten i Stockholms mål nr 4258-12 Ekerö kommun./. NEC Scandinavia AB. Omständigheter i målet

Kammarrätten i Stockholms mål nr 4258-12 Ekerö kommun./. NEC Scandinavia AB. Omständigheter i målet Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. YTTRANDE 2012-10-10 Dnr 507/2012 1 (11) Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm Kammarrätten i Stockholms mål nr 4258-12 Ekerö kommun./. NEC Scandinavia

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

Nya upphandlingsregler.

Nya upphandlingsregler. Nya upphandlingsregler magnus.ljung@skl.se Ny upphandlingslagstiftning Lag (2016:1145) om offentlig upphandling implementering av direktiv 2014/24/EU Lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping DOM 2016-02-16 Meddelad i Linköping Mål nr 8651-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe 2013-03-20 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE EuroSign AB, 556799-2267 Box 729 191 27 Sollentuna Ombud: Göran Johansson Eversheds Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm MOTPART Region

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 19 oktober 2010 KLAGANDE Göteborg Stad Upphandlings AB Ombud: Advokat Ola Wiklund Wistrand Advokatbyrå KB Box 7543 103 93 Stockholm MOTPARTER 1. Agera

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2012-03-07 Dnr 93/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Luleå Box 849 971 26 LULEÅ Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-03-04 101/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 30 juni 2017 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 30 juni 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 45 En upphandlande myndighet har inte rätt att överklaga ett domstolsavgörande enbart av det skälet att avgörandets motivering medför att en process om upphandlingsskadeavgift ska initieras.

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 20 november 2018 KLAGANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Stockholms kommun Ombud: Jurist Lars Mattsson Stockholms kommun Box

Läs mer

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad FÖRVALTNINGSRATTEN 2013-07-17 Meddelad i Karlstad Mål nr Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 651 81 Karlstad KONKURRENSVERKET

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-04-27 Dnr 234/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Jönköping Box 2201 550 02 Jönköping Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Skara kommun, 532 88 Skara Saken

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2014-03-21 Meddelad i Stockholm Mål nr 497-14 Enhet 17 1 SÖKANDE Eripio Wear, 556346-4600 Källbäcksrydsgatan 10 507 31 Brämhult MOTPART Stockholms läns landsting, Upphandlingsenheten Box 22550 104

Läs mer

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ).

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 85 Vid offentlig upphandling är likabehandlingsprincipen av avgörande betydelse för vilka ändringar som kan ske av ett avtals innehåll under avtalstiden. 1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 31 DOM 2016-01-19 Meddelad i Stockholm Mål nr 26159-15 1 SÖKANDE LEIF Tage Roland Broman, 481103-4158 Tranvägen 5 271 71 Nybrostrand MOTPART Försvarets materielverk, 202100-0340 115 88 Stockholm

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV1040, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2013-01-23 Dnr 54/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-01-25 Meddelad i Stockholm Mål nr 27040-15 1 SÖKANDE Inspecta Sweden AB, 556190-5935 Ombud: Mattias Hansson Box 30100 104 25 Stockholm MOTPART AB Familjebostäder, 556035-0067 Ombud:

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2039, v1.2, 2011-06-30 ANSÖKAN 2012-06-27 Dnr 394/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 2017-11-22 Dnr 499/2017 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för offentlig upphandling 103 33 Stockholm Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 25 juni 2018 KLAGANDE ThelAndersson Bygg och Måleri AB, 556766-4601 Ombud: Jur.kand. Ilan Sadé Nordbro AB Gibraltargatan 7 211 18 Malmö

Läs mer

Eda kommun köp av maskintjänster m.m.

Eda kommun köp av maskintjänster m.m. KKV1044, v1.1, 2015-06-25 BESLUT 2015-09-02 Dnr 738/2014 1 (7) Eda kommun Box 66 673 22 Charlottenberg Eda kommun köp av maskintjänster m.m. Konkurrensverkets beslut Eda kommun har brutit mot 15 kap. 4

Läs mer

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT

7JW. 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority. Södertörns högskolas köp av konsulttjänster BESLUT 4(1 KONKURRENSVERKET // Swedish Competition Authority 2015-04-15 Dnr606/2014 1 (6) 7JW Södertörns högskola 141 89 Huddinge Södertörns högskolas köp av konsulttjänster Konkurrensverkets beslut Södertörns

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-01-15 Meddelad i Falun Mål nr 5129-15 1 SÖKANDE Grolls AB, 556084-1784 Byängsgränd 20-22 120 23 Stockholm MOTPART Lantmäteriet Huvudkontoret 801 82 Gävle SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 30 juni 2017 KLAGANDE Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Ombud: Advokat Roger Hagman Box 45030 104 30 Stockholm

Läs mer

DOM Meddelad i Umeå

DOM Meddelad i Umeå DOM 2016-02-19 Meddelad i Umeå Mål nr 2196-15 1 SÖKANDE Professionals Nord Rekrytering AB, 556987-8399 Mattias Matsson Riksvägen 2 B 904 31 Umeå MOTPART Länstrafiken i Västerbotten AB, 556071-4478 Box

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-12-14 Dnr 670/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Örebro kommun, Box 30000, 701 35

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2013-04-25 Meddelad i Malmö Mål nr 3443-13 1 SÖKANDE Kinnarps Skåne AB, 556587-1620 Östra Hindbyvägen 63 213 74 Malmö Ombud: advokaten Pernilla Larsson Gärde Wesslau Advokatbyrå Box 684 551 19 Jönköping

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun S.Sundin Förvaltningsrättsnotarie DOM 2012-05-18 Meddelad i Falun Mål nr 1050-12 1 SÖKANDE Menigo Foodservice AB, 556044-4647 Box 9081 120 05 Årsta Ombud: Advokat Liselott Fröstad och jur. kand. Eleonore

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 12 DOM 2015-03-02 Meddelad i Stockholm Mål nr 1935-15 1 SÖKANDE Ekensbergs Byggnads AB, 556568-5483 Storsätragränd 5 127 39 Skärholmen Ombud: Advokat Kristian Pedersen Jur.kand. Ingrid Sandstedt

Läs mer

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 333/2014 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 462 80 Vänersborg Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab Konkurrensverkets beslut Västra Götalandsregionen

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-09-05 Dnr 462/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-03-05 Dnr 173/2014 1 (8) Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 Linköping Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 17 DOM 2015-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr 1803-15 1 SÖKANDE B3 IT Management AB, 556606-3300 Ombud: advokat Johan Linder Säverman Wistrand Advokatbyrå, Box 7543 103 93 Stockholm MOTPARTER Stockholms

Läs mer

12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 september 2019 följande dom (mål nr ).

12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 september 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 39 Bestämmelserna om onormalt låga anbud är inte tillämpliga på sådana priser som ligger till grund för utvärderingen av ett anbud i en upphandling men som inte utgör avtalsvillkor. 12 kap.

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Creacon Halmstads Konsultaktiebolag, 556094-9934 Hertig Johans gata 16 541 30 Skövde Ombud: Lennart Axelsson adress som ovan MOTPART Västra Götalandsregionen

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-04-25 Dnr 308/2019 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Huge Bostäder AB, 556149-8121, Box 1144,

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Jag har i tidigare upphandlingskrönikor, senast i det föregående numret av ERT, behandlat en del av de ändringar i de svenska upphandlingslagarna

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-08-30 Dnr 483/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Malmö Box 4522 203 20 Malmö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Lunds universitet, Box 117, 221 00 Lund

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-02-23 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 2:1 1 SÖKANDE Broderiet i Kungsbacka AB, 556526-2838 Kungsparksvägen 31 434 39 Kungsbacka MOTPART Härryda kommun 435 80 Mölnlycke PART Flink Reklam & Promotion

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr 1691-15 1 SÖKANDE SATAB Södertälje AB, 556368-0791 Box 2042 151 02 Södertälje MOTPARTER 1. Telge AB 2. Salems kommun Ombud: Telge Inköp AB, 556770-1437

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2014-04-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 1930-14 1 SÖKANDE Timecut AB, 556627-4394 Kungsbäcksvägen 14 802 66 Gävle Ombud: 1. Advokat Eva-Maj Mühlenbock 2. Jur kand Mikael Engström Advokatfirman

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 12 mars 2018 KLAGANDE Migrationsverket Ombud: Advokat Toralf Hällen och jur.kand. Gustav Nittby Flood Herslow Holme Advokatbyrå AB Box 7615

Läs mer

Front Advokater. Väsentliga ändringar av kontrakt. Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur. kand. Amir Daneshpip.

Front Advokater. Väsentliga ändringar av kontrakt. Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur. kand. Amir Daneshpip. Front Advokater Väsentliga ändringar av kontrakt Advokat Kaisa Adlercreutz, Advokat Johan Lidén, jur kand Amir Daneshpip 28 september 2016 Nuvarande ordning Inga regler som explicit tar sikte på ändringar

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Maja Karkkonen DOM 2015-05-18 Meddelad i Falun Mål nr 655-15 1 SÖKANDE Midroc Electro AB, 556436-3595 Box 501 811 25 Sandviken Ombud: Advokat Charlotte Dolk Advokatbyrån Hellgren Linander KB Box 24053

Läs mer

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg Mål nr 6078-14 Avdelning 2 Enhet 23 1 SÖKANDE Berendsen Textil Service AB, 556022-4171 Ombud: Advokat Nicklas Hansson MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö KB Box 226 201

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2019 KLAGANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART SJ AB, 556196-1599 Ombud: Advokat Anna Ulfsdotter Forssell och jur.kand. AA Advokatfirman

Läs mer