Anteckningar från gymnasierektorsgruppen inom GR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar från gymnasierektorsgruppen inom GR"

Transkript

1 Anteckningar från gymnasierektorsgruppen inom Datum: Onsdag 9 februari kl Deltagare: Gerd Pålssson-Berg Ale, Torbjörn Claesson Göteborg, Reinhold Svensson Göteborg, Marianne Möller Göteborg, Egil Gry Härryda, Christer Hagman Kungsbacka, Marianne Hedkvist Kungälv, Göran Careborg Lerum, Carl Nyström Lilla Edet, Jessica Reneland Mölndal, Pia Alhäll Partille, Raymond Vaske Stenungsund, Katarina Lindgren Öckerö, Margaretha Allen, Solweig Wahlqvist Anteckningar: Tema: GY GY2011 och nya skollagen Styrkedjan och kunskapskraven Nätverket gick laget runt kring arbetet med GY2011 i kommunerna. Kungsbacka Driver ett tydligt definierat skolutvecklingsprojekt som ska leda till större medvetenhet bland annat om hur hela styrkedjan hänger samman. Öckerö Fokus är på examensmål och ämnen för tillfället. Ett särskilt område är skollagen och hur skolsköterskornas roll ser ut. Lerum Entreprenörskapet behandlas med koppling till det avslutade Growth-projektet. Rektorsrollen är viktig för att få styrkedjan att fungera. Härryda Examensmålen i fokus. Tips om Skolverkets material Mera om. som kan hittas på Skolverkets webbsida under lagar och regler. Rektorsbegreppet förklaras ytterligare i ett av kommentarmaterialen. En skolbyggnad kan bestå av flera skolenheter och då kan det finnas en rektor per program. Skolinspektionen har riktat kritik mot tydligheten i rektors ledarskap i flera rapporter, vilket troligen är orsaken till den nya skollagens skrivning.

2 Mölndal Troligtvis kommer verksamhetschefen också att vara rektor med ansvar för pedagogisk utveckling. Två skolor finns i kommunen: Krokslättsgymnasiet och Fässbergsgymnasiet Partille Verksamhetschefen kommer också att vara rektor för ett program. Därutöver kommer det att finnas tre rektorer. Fokus på att dokumentationskraven ökar. Göteborg Stora förändringar har skett och sker i organisationen. Tre stora områden har bildats med var sin gymnasieområdeschef. Rektorerna som begrepp finns kvar. Gymnasieområdeschefen är chef över dem. 19 rektorer finns totalt. Dessa ska samverka i rektorslag. Angeredsgymnasiet har en egen gymnasieområdeschef. Ett tydligt ansvar har pekats ut för varje enhet. Elevhälsans organisation återstår. Det finns skillnader mellan dagens skollag och den kommande i det fallet. I varje område är en verksamhetsstrateg utsedd (3 st). De ger just nu stöd till rektorslagen för varje skolenhet kring vad dessa beslutar sig att göra inför Kungälv Gymnasieverksamheten har genomgått en stor omorganisation. Varje rektor kommer maximalt att ha 35 personer i sin grupp. Tidigare hade skolan fyra enheter, men nu blir det en skola. Sju rektorer kommer att arbeta med personal, ekonomi, elever och helheten. Samtidigt finns känslan av att inte ha tid med pedagogisk ledning. I kommunen kommer det också att vara tre verksamhetschefer för varje stadium. Inga biträdande skolledare kommer att finnas. En rektor blir ansvarig för elevhälsan. En av de tidigare rektorerna blir administrativ chef. Ale En väldigt stor omorganisation genomförs. All skolverksamhet har en enda chef. Elevhälsan har lyfts ut. Troligtvis kommer gymnasieskolan att ha två rektorer, en med ansvar för högskoleprogrammen och en för yrkesprogram och introduktionsprogram. Härryda Kommunen kommer att organiseras ungefär som idag med en verksamhetschef och rektorer. I grundskolan är ledarskapet delat. Viktigt att delegationsordningen är tydlig, så att det är klart vem som fattar beslut. Lilla Edet En chef för verksamheten. Öckerö En chef för verksamheten. Lerum En sektor från barn till vuxna. Gymnasiet har en verksamhetschef som inte är rektor. Dessutom finns rektorer. Organisationen är tydlig.

3 Göteborg Torbjörn C lyfte frågan om gymnasiechefen med kommunal chef och rektor med statlig chef. Kungsbacka En verksamhetschef och fyra till fem rektorer planeras. Verksamhetschefen kan vikariera för en rektor. I delegationsordningen kan verksamhetschefen ta två uppdrag, anställa rektorer och ska ha vederbörlig utbildning för rektor. Byte av studieväg om rektorerna inte är överens ligger också på verksamhetschefen. Verksamhetschefen ska också hålla ordning på andra lagstiftningar som gäller skolan t ex arbetsmiljölagen. Den fysiska arbetsmiljön är ibland ansvarig för detta. I Kungsbacka är rektor chef för elevhälsan. Hur gör skolorna när det gäller den nya lärlingsutbildningen? Kommer programansvarig rektor att vara rektor för lärlingarna? Det vore logiskt. 3. Gymnasieförordningen (Torbjörn C) Särskilt fokus lades på elever som gör uppehåll och som befinner sig i nuvarande betygssystem, då det kan bli krångligt för dem när de kommer tillbaka. Hur ställer sig skolarna till detta? Öckerö och Partille rekommenderar inte studieuppehåll. Ett exempel på att det kan bli problem för elever är de som går i nuvarande system men som vill ha ett individuellt val som endast kommer att ligga i år ett i det nya systemet. Observera att lärlingsutbildning får starta år 1, 2 eller 3. När det gäller introduktionsprogrammen är det huvudmannen som tar beslut om byte av studieväg. Detta kan delegeras till rektor. Gemensamma gymnasiet kan få en viktigare roll för att fylla luckor för elever i de parallella systemen. 4. Lärarbehörigheter och hur Lärarlyftet och hur det ska riggas Beslut om lärarbehörigheter och lärarlegitimation kommer under våren. Lärarlyftet ska riggas om för att möta behovet. Gymnasierektorsgruppen konstaterade att kommunerna måste fokusera mera på lärarlyftet framöver. Gymnasieskolan har inte tagit del av satsningen i någon stor omfattning. Det ser olika ut dock. I Härryda har lärarlyftet använts frekvent. I Partille görs en behörighetskartläggning inför legitimation och behörighet med tanke på lärarlyftet. Övertaligheter bland lärare kan uppstå t ex när estetisk verksamhet inte är obligatoriskt längre.

4 Teknikprogrammet är ett program där det kommer att krävas mycket kompetensutveckling för lärarna. Många nya ämnen och kurser tillkommer. Nivån stiger då det blir ett renodlat högskoleförberedande program. Behörigheterna ska vara klara innan Yrkeslärarutbildningen är speciell då det inte blir legitimationskrav. Tema: Samverkansavtalet 5. 1 april, matrisen och prislistan Den demografiska utmaningen kan leda till skolnedläggningar. Internt kallas detta Darwinprojektet på. Inför 1 april kommer kommunerna att meddela vad som ska anordnas. Detta sker i en lika dan matris som den som användes Introduktionsprogrammen och antagningen Tema: Kvalitet 7. Skolverkets lägesbedömning 8. Skolinspektionens rapport om APU (Göran C) Stenungsund och Lerum har bland annat varit med i granskningen av APU. Totalt granskades 39 skolor. Resultatet skiljer sig mycket åt. Skarp kritik riktas mot hanteringen av APU på skolorna. Inspektionen betonar rektors ansvar för att ge lärare förutsättningar att genomgöra APL på ett kvalitativt sätt. Kvalitetsbrister har identifierats bland annat kring omfattningen av APU, uppföljning, innehåll i APUn, överensstämmelse mot styrdokument samt bedömning och betygsättning. Nyckelpersonen i kvalitetssäkringen är yrkesläraren. För att kunna fullfölja sitt uppdrag krävs tid för arbete med APU t ex i form av besök och dialogmöjlighet. Läraren ska vara skicklig på att kommunicera skolans uppdrag. Gymnasierektorsgruppen konstaterar att det strategiska arbetet med att kvalitetssäkra verksamheten går vidare. Inspektionens granskning är värdefull för det fortsatta arbetet. 9. Mjuka enkätfrågorna för gymnasieskolan

5 Skola - Arbetsliv 10. Ersättning/matersättning under APU/lärlingsutbildning Christer H, Kungsbacka hade lyft frågan som diskuterades laget runt kring nivåer. Summan varierar mellan kronor per dag. Det finns också olika sätt att lösa detta på. En del elever äter på närliggande skola och andra får matersättning. 11. Centrum för yrkeskunnande Hur kan vi samverka kring detta? Per- Olof Tång, Göteborgs Universitet, medverkade med information om den nya centrumbildningen. Centrumet kommer att ha starkt fokus på yrkeslärarutbildningen och en ökad flexibilitet kring denna. En kartläggning av behovet har genomförts inom Västra Götalandsregionen. Många lärare är obehöriga och nu gäller det att skapa en bra utbildning med morötter, då det inte kommer att finnas ett legitimationskrav. Utbildningen ska vara attraktiv och jordnära. En högskoleexamen om 120 poäng kommer att krävas om yrkesläraren vill läsa vidare. Det kommer i höst att finnas två fristående kurser om 7,5 poäng för yrkeslärare. De innehåller bland annat bedömningskompetens och samverkan mellan skola och handledare. P-O Tång menar att det är bra med en kort utbildningsväg för yrkeslärare, men att det är olyckligt med en tudelning av lärarprofessionen. Akademin är i stort behov av yrkespedagoger och det finns en farhåga att det inte ska gå att möta generationsväxlingen. Egil Gry Härryda påpekade att yrkeslärare är nischade och också behöver kunna helheten. En forskarskola kommer att startas med utgångspunkt i yrkesdidaktik. Fundera gärna om det finns intresserade yrkeslärare som skulle vilja gå vidare in i forskning. 24 februari erbjuds ett seminarium om kommande yrkeslärarutbildning. 12. Rapport från nätverken Tema: Omvärldsbevakning 13. Sociala medier 14. Övriga frågor Sommarskola kommer att anordnas på Burgårdens utbildningscentrum. Andra kommuner är välkomna att hänga på. Margaretha A informerade om att en utbildningsdag kring det nya teknikprogrammet kommer att anordnas 10 mars via. Skolorna inbjuds att delta med sina lärare. Reinhold S lyfte problematiken med hur APU på sjukhus ska organiseras för dem som går lärlingsutbildning inom Omvårdnadsprogrammet. tar med frågan till verksamheten Praktikplatsen. Vid anteckningarna Margaretha Allen

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen 090918 Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen Datum: Fredag 18 september Deltagare: Magnus Thilén, Alingsås, Törbjörn Claesson Göteborg, Carina Danielsson Härryda,

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen

Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom Göteborgsregionen 091026 Anteckningar från nätverksmöte för gymnasierektorsgruppen inom sregionen Datum: Tisdag 20 oktober Tid: 8.30-12.00 Deltagare: Fredrik Ericsson Ale, Magnus Thilén Alingsås, Marianne Möller, Torbjörn

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema Tid: Fredag 16 april, 2010, kl 8.30-12.00 Plats: GR, Rum 255 Deltagare Jan Magnusson, Öckerö, Ordförande Margaretha Wåhlin, Ale Peter Johansson,

Läs mer

Preliminärantagningen 2019

Preliminärantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-04-09 Preliminärantagningen 2019 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2017-10-04 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2016-10-11 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Reservantagningen 2018

Reservantagningen 2018 Reservantagningen 2018 Statistik över reservantagningens utfall 2018-08-31 /GR:s gymnasieantagning Reservantagningen 2018 Antagningsstatistik/Gymnasieantagningen Datum: 2018-09-03 Reservantagningen 2018

Läs mer

Preliminärantagningen 2017

Preliminärantagningen 2017 Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2017-04-06 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen ger

Läs mer

Flest sökande till program oavsett behörighet

Flest sökande till program oavsett behörighet Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-06-26 Slutantagningen 2019 Slutantagningen Slutantagningen är den antagning som genomförs på sökande elevers slutbetyg. Merparten av alla sökande elever

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket

Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 10 mars Minnesanteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Torsdag 26 februari, 13.00-16.00 Plats: At Work i Gårda Ledamöter Gymnasienätverket Sammansättning Namn Karl-Olof

Läs mer

Preliminärantagningen 2018

Preliminärantagningen 2018 Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2018-04-12 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen ger

Läs mer

Anteckningar från möte i LPA-nätverket

Anteckningar från möte i LPA-nätverket ANTECKNINGAR LPA-nätverket 2013-02-21 Anteckningar från möte i LPA-nätverket Tid: Torsdag 21 februari 2013, kl 13.00-16.00 Plats: GR, Pater Noster, (Rum 219) Deltagare Bengt Bohm Göteborg Börje Carlsson

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR

Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Gymnasierektorsgruppen Göteborg 4 oktober 2012 24 september 2012 Anteckningar från möte i Gymnasierektorsgruppen för kommunala och fristående skolor inom GR Tid: Torsdag 4 oktober 2012, kl. 13.00-16.00

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer: 0399/18. Utbildningskansliet Joacim Englund Tjänsteutlåtande nummer: 2018-41 Utfärdat:2018-04-19 Reviderat: Diarienummer: 0399/18 Utbildningskansliet Joacim Englund Yttrande: Skolinspektionens remiss dnr 32-2018:545 Ansökan från Tegnestrand Konsult

Läs mer

Slutantagningen Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning

Slutantagningen Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning Statistik från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2018-06-27 Slutantagningen 2018 Slutantagningen Slutantagningen är den antagning som genomförs på elevernas slutbetyg. Merparten av alla sökande elever

Läs mer

För dig som är eller ska bli handledare för en elev på gymnasiet

För dig som är eller ska bli handledare för en elev på gymnasiet Handledarutbildning För dig som är eller ska bli handledare för en elev på gymnasiet Handledarutbildning Mål: Målet är att stärka handledaren i sin roll genom att informera om gymnasieskolan och samarbete

Läs mer

Reservantagningen 2019

Reservantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-09-06 Reservantagningen Reservantagningen är den antagning som genomförs efter slutantagningen då lediga platser som uppkommit under sommaren tillsätts

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasierektors-nätverket

Anteckningar från möte i Gymnasierektors-nätverket Gymnasierektors-nätverket Göteborg 7 december 2012 Anteckningar från möte i Gymnasierektors-nätverket Tid: Fredag 7 december Plats: Tidbloms hotell Olskroksgatan 23, Göteborg Deltagare Ingela Andersson

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2017

Samtliga månadsanställda jan apr 2017 207 206 jan apr 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning längre än 3 månader (men exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles

Läs mer

Anteckningar från nätverksträff för gymnasierektorsgruppen inom GR

Anteckningar från nätverksträff för gymnasierektorsgruppen inom GR 111214 Anteckningar från nätverksträff för gymnasierektorsgruppen inom GR Datum: 14 december, 12-16 Deltagare: Lars Ljungberg Alingsås, Marianne Möller GO Lindholmen Göteborg, Reinhold Svensson GO Göteborg

Läs mer

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen

Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Rapport från Förskolenätverket 2014-03-20 Johan Borvén Rapport från Förskolenätverket att se över bristen på förskollärare i regionen Den 18 oktober 2013 gav Utbildningschefsnätverket följande uppdrag

Läs mer

Anteckningar från nätverket för Lärande på arbetsplats

Anteckningar från nätverket för Lärande på arbetsplats 110211 Anteckningar från nätverket för Lärande på arbetsplats Datum: Fredag 11 februari Deltagare: Rune Löfstrand Alingsås, Birgitta Eriksson Göteborg, Jens Kultje Lindholmens Tekniska Gymnasium, Tommy

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket 1 juli Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Måndag 8 juni 8.30-11.30 Plats: Konferensanläggningen At work, Gymnasienätverket Sammansättning Namn Karl-Olof Petersson, Ordförande

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 16 december 2013 28 januari 2014 Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Måndag 16 december 11.30-16.00 Plats: Hotell Tidblom, Olskroksgatan 23 Göteborg Ledamöter Gymnasienätverket

Läs mer

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor GRAA-gruppen Sammanställt av John Nelander, GR U 2016-11-30 Skollagen När en elev börjar eller slutar

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2018

Samtliga månadsanställda jan apr 2018 208 jan apr 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 7,6 7,8 6, Ale 8, 8,3 8,7 6, Härryda 7,5 8,5 8,8 6,2 Partille 7,8 8,5 9,6 3,6 Mölndal 7,7 8,7 9,0 6,4 Alingsås 8, 8,7 8,9 6, Stenungsund 7,7 8,8

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2018

Samtliga månadsanställda jan aug 2018 208 jan aug jan aug 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 6,3 6,4 6,5 5,2 Ale 8, 7,9 6,8 7, 5,3 Härryda 7,5 7,3 7,3 7,6 5,2 Stenungsund 7,7 7,6 7,3 7,5 6, Alingsås 8, 7,3 7,6 4, Partille 7,8 7,8

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande

Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Gymnasial lärlingsutbildning arbetsplatsförlagt lärande Vi som medverkar Skolverket: Nationella lärlingskommittén: Program 9 30 12 00 Information om och möjligheter med skolförlagd yrkesutbildning och

Läs mer

Garanterad undervisningstid i Göteborgsregionen - GR

Garanterad undervisningstid i Göteborgsregionen - GR 090601 Garanterad undervisningstid i Göteborgsregionen - GR Syfte Syftet med undersökningen är att undersöka den garanterade undervisningstiden i Göteborgsregionens gymnasieskolor. Meningen har varit att

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Läget i Göteborgsregionen RÅDANDE HÖGTRYCK I REGIONENS NÄRINGSLIV ARBETSLÖSHETEN ÄR LÄGST BLAND STORSTADSREGIONER UNIKT INTRESSE FÖR GÖTEBORG - FORDONSINDUSTRINS OMSTÄLLNING FÖRSÄTTER

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen 24 september, kl 8.30-12.00 Plats: GR, lokal Vinga (rum 135) Deltagare Jan Magnusson, Öckerö (för & grund, gymn & vux), Ordförande Cecilia Knutsson,

Läs mer

Anteckningar från Gymnasierektorsgruppen inom GR

Anteckningar från Gymnasierektorsgruppen inom GR 110617 Anteckningar från Gymnasierektorsgruppen inom GR Datum: tisdag 17 maj Tid: 13.00-16.30 Plats: GR Deltagare: Marianne Möller Göteborg, Reinhold Svensson Göteborg, Torbjörn Claesson Göteborg, Egil

Läs mer

Genomströmning i gymnasieskola inom Göteborgsregionen

Genomströmning i gymnasieskola inom Göteborgsregionen GR Utbildning 9-4-17 Genomströmning i gymnasieskola inom Göteborgsregionen Sveriges kommuner och landstings index för 8 för gymnasieskolan (gäller avgångselever inom GR VT8) Indexet visar programmets resultat

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:3929 Helixutbildningar AB Org.nr. 556674-7290 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter bastillsyn i Helixgymnasiet Borlänge belägen i Borlänge kommun esiut 2 (8) Tillsyn i Helixgymnasiet

Läs mer

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Syfte 8 2 Att presentera en samlad bild av gymnasieskolans utbud

Läs mer

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats 120208 Anteckningar från nätverket för lärande på arbetsplats Dag: Fredag 3 februari Tid: 9.00-12.00 Deltagare: Gunhild Karlsson Göteborg, Jens Kultje Göteborg, Anna-My Zetterberg Härryda, Lars Andersson

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2017

Samtliga månadsanställda jan aug 2017 207 206 jan aug 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning (dvs. exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles resultat inkluderar

Läs mer

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum

Lotta Naglitsch, Skolverket. Föreståndare Lärlingscentrum Lotta Naglitsch, Skolverket Föreståndare Lärlingscentrum Lärlingscentrum Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att inrätta ett lärlingscentrum. Målet är fler gymnasiala lärlingar och ökad kvalitet i

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverk för lärlingsutbildning 060513

Minnesanteckningar från nätverk för lärlingsutbildning 060513 GR Utbildning 060615 Minnesanteckningar från nätverk för lärlingsutbildning 060513 Deltagare: Sten Jansson Lerum, Gunilla Forsell Stenungsund, Magnus Haglund Ale, Lars Olsson Göteborg, Morgan Josefsson

Läs mer

Naturbrukskonferens 2015

Naturbrukskonferens 2015 Naturbrukskonferens 2015 Västerås den 17 april 2015 Bengt Weidow Undervisningsråd Disposition 1. Statistik 2. Yrkesprogramutredningen 3. Ny utredning 4. Lärarlegitimationer 5. Kvalitet i yrkesutbildning

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Slutantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9718 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Uppsala belägen i Uppsala kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9718 Tillsyn i IT

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 44-2015:9751 Klaragymnasium AB Org.nr. 556630-3938 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Klara gymnasium Karlstad belägen i Karlstads kommun Box 23069, 104 36 Stockholm 2 (8) Dnr 44-2015:9751 Tillsyn

Läs mer

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Inspel från nätverk och intern kompetens Avstämning med Göteborg och Stenungsund (formella remisskommuner) Inspel från Teknikcollege och Vård- och

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4206 Aktiebolaget Sigrid Rudebecks Skola Org.nr. 556357-1248 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Sigrid Rudebecks gymnasium belägen i Göteborgs kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Beslut Dnr 44-2015:9624 Ljud & bildskolan LBS AB Org.nr. 556485-1649 Hakan.stenstrom@academedia.se Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i LBS Ljud & Bildskolan Varberg belägen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram 2016-10-21 Dnr 44-2015:9721 IT Gymnasiet Sverige AB Org.rtr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Göteborg belägen i Göteborgs kommun 2016-10-21 2 (7) Dnr

Läs mer

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats 10/21/2013 Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens uppdrag Utbildningsinspektion ett regeringsuppdrag

Läs mer

Preliminärantagningen 2017 Statistik

Preliminärantagningen 2017 Statistik Preliminärantagningen 2017 Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Beslut för grundskola och huvudmannens ansvarstagande

Beslut för grundskola och huvudmannens ansvarstagande Beslut NN, Skolinspektionen Dnr 44-2016:11175 Jönsbergska Idrottsskolan Norrköping AB partik.jonsson@jonsbergska.se Beslut för grundskola och huvudmannens ansvarstagande efter tillsyn i Jönsbergska ldrottsskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola u.j Skolinspektionen Lidköpings kommun kommun@lidkoping.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i i Lidköpings kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Skolinspektionen

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Tisdag 26 augusti 2008, kl 08.00-12.00 Plats: Bergabo Hotell & Konferens Deltagare Kerstin Littke, Utbildningschefsgruppen, ordförande Inga-Lena Lindenau, Ale Lise-Lotte

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Dnr 44-2015:9619 Hakan.stenstrom@academedia.se Ljud & bildskolan LBS AB Org.nr. 556485-1649 Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i LBS Ljud & Bildskolan Jönköping belägen i Jönköpings

Läs mer

Huvudmannens kommentarer Didaktus Läsår 13/14

Huvudmannens kommentarer Didaktus Läsår 13/14 Huvudmannens kommentarer Didaktus Läsår 13/14 DIDAKTUS LÄSÅR 13/14 Didaktus har sitt huvudmannasäte i Göteborg och ingår i en grupp av gymnasieskolor tillsammans med LBS Kreativa Gymnasiet och Designgymnasiet.

Läs mer

Sökande som tillkommit - mellan 1 mars och preliminärantagningen

Sökande som tillkommit - mellan 1 mars och preliminärantagningen Preliminärantagningen 211 Senast redigerad: 211-4-13 Sökande som tillkommit - mellan 1 mars och preliminärantagningen 8 % Frisökare % Alla övriga sökande Total ökning av förstahandsval är 762 varav 138

Läs mer

Slutantagningen 2018 Statistik

Slutantagningen 2018 Statistik Slutantagningen 2018 Statistik Viktiga datum 12 april 2 februari: 11 december: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se Ansökan stänger Ansökan öppnar

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram rin Beslut Dnr 44-2015:9719 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Beslut 2 (8) Dnr

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 29 december 2014 Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Fredag 12 december, 13.00-16.00 Plats: Hotell Riverton, Stora Badhusgatan, Göteborg Ledamöter Gymnasienätverket

Läs mer

Anteckningar från nätverksträff för gymnasierektorer inom GR

Anteckningar från nätverksträff för gymnasierektorer inom GR 051004 Anteckningar från nätverksträff för gymnasierektorer inom GR Datum: Tisdag 4 oktober Tid: 13.00-16.00 Deltagande: Roy J, Ale, Bo L, Alingsås, Lars O, Torbjörn C och Peter J Göteborg, Jan Ö, Härryda,

Läs mer

Preliminärantagningen 2019 Statistik

Preliminärantagningen 2019 Statistik Preliminärantagningen 2019 Statistik Gymnasieantagningen Viktiga datum 10 december: Ansökan öppnar 1 februari: Ansökan stänger 9 april: Preliminärantagningen är klar och preliminärt antagningsbesked presenteras

Läs mer

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Datum: 180221 Tid: kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Rum 7 (entréplan) Deltog Cecilia M, Öckerö Monica, Tjörn Daniel, Göteborg Åsa, Kungsbacka

Läs mer

Anteckningar från VO-collegerådet inom GR

Anteckningar från VO-collegerådet inom GR Lars-Göran Jansson Margaretha Allen Anteckningar från VO-collegerådet inom GR Tid: Torsdag 9 december, kl. 14-17 Plats: Best Western hotell Tidblom, Olskroksgatan 23, Göteborg Anteckningarna innehåller

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9723 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Örebro belägen i Örebro kommun 2 (7) Tillsyn i IT gymnasiet Örebro har

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Mälardalens Tekniska Gymnasium AB Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter bastillsyn i Mälardalens Tekniska Gymnasium belägen i Södertälje kommun 2(6) Tillsyn i Mälardalens Tekniska Gymnasium har

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen 3 dec, 2004, kl 08.30-14.00 Plats: GR-Huset, Göteborg, Rum 135 Deltagare Raymond Vaske, Stenungsund (gymn & vux), Ordförande Torbjörn Eliason, Lerum

Läs mer

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid 06 07 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,4 6,5 6,6 5,0 Lilla Edet 7,3 7,4 8, 4,9 Tjörn 6,8 7,4 7,6 6, Härryda 7,7 7,5 7,6 6,4 Mölndal 7,7 7,7 7,9 5,9

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola * rik duy ';',4417*At 24317.5 e/6/4 Agi 14V,9, Hermods Gymnasium AB Org.nr. 556528-6696 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Hermods Gymnasium Göteborg beläget i Göteborgs kommun Tillsyn i Hermods

Läs mer

Beslut för Gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för Gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2016:6149 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för Gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet i Skövde belägen i Skövde kommun 2 (7) Tillsyn i IT gymnasiet i Skövde

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2016-09-02 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 2 september 2016, klockan 13.00-15.40 Plats: Gala 1, Sankt Jörgen Park Deltagare Tomas Berndtsson,

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket Göteborg 30 september 2013 Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Torsdag 12 september, kl 13-16 Plats: GR, Rum 111 Ledamöter Gymnasienätverket Sammansättning Namn Joakim Östling

Läs mer

Slutantagningen 2017 Statistik

Slutantagningen 2017 Statistik Statistik Viktiga datum 13 december: Ansökan öppnar 3 februari: Ansökan stänger 6 april: Preliminärantagningen är klar och förhandsbesked om antagningen presenteras på www.indra2.se 1 juni: Sista dag för

Läs mer

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats

Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats 091026 Anteckningar från möte i nätverket för lärande på arbetsplats Datum: Torsdag 8 oktober Deltagare: Fredrik Ericsson Ale, Hillevi Sjöstedt-Lindkvist, Bengt Bohm, Birgitta Eriksson Göteborg, Christer

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 44-2015:9656 Mikael Elias Gymnasium AB Org.nr. 556558-3282 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Mikael Elias Gymnasium i Göteborg belägen i Göteborgs kommun 2 (7) Tillsyn i Mikael Elias Gymnasium

Läs mer

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare

Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare Nätverk Syfte/Uppdrag Ordförande Sekreterare APU - omvårdnad/sjukvård Syftet med avtalet är att höja kvaliteten inom omvårdnadsprogrammet genom att förbättra den arbetsplatsförlagda utbildningen både i

Läs mer

Preliminärantagningen 2016: Statistik

Preliminärantagningen 2016: Statistik Preliminärantagningen 2016: Statistik Viktiga datum 15 december: Ansökan öppnar 5 februari: Ansökan stänger 7 april Preliminärantagningen är klar och besked om antagningen presenteras på www.indra2.se

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Dnr 44-2015:4489 Skanskaskolan i Växjö AB Org.nr. 556743-5994 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Skanskagymnasiet belägen i Växjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 6 oktober 2010, kl 09.00-12.00 Plats: Rum 255, GR Deltagare Jan Elftorp, Utbildningschefsgruppen, Ordförande Inga-Lena Lindenau, Ale Lise-Lotte Ericsson,

Läs mer

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger.

Preliminärantagningen 2015: Statistik. 2014 års siffror inom parentes. 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger. Preliminärantagningen 2015: Statistik 2014 års siffror inom parentes 19 december: Ansökan öppnar 6 februari: Ansökan stänger 9 april Preliminärantagningen är klar och besked om antagning finns på www.indra2.se

Läs mer

Sammanfattning SOU 2015:22

Sammanfattning SOU 2015:22 Sammanfattning Rektorsfunktionen är central för skolverksamhetens kvalitet och utveckling. Mitt uppdrag har bland annat varit att undersöka hur arbetssituationen för rektorerna inom skolväsendet kan förändras

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Täby Enskilda Gymnasium AB Org.nr. 556568-0112 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Täby Enskilda gymnasium belägen i Täby kommun 2 (6) Tillsyn i Täby Enskilda gymnasium har genomfört tillsyn av Täby

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med introduktionsprogram Skolinspektionen Kävlinge kommun för gymnasieskola med introduktionsprogram efter tillsyn i Kävlinge Lärcentrum belägen i Kävlinge kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Tisdagen 13 april 2009, kl 8.30-12.00 Plats: Burgården, Lokal Carmen Deltagare Mona Tolf, Lilla Edet (för & grund, gymn & vux), Ordförande Jan Magnusson,

Läs mer

Nätverket för elevhälsa Göteborg 12 april 2018

Nätverket för elevhälsa Göteborg 12 april 2018 Nätverket för elevhälsa Göteborg 12 april 2018 Anteckningar Tid: torsdag 12 april, kl. 08.30-13.00 (inklusive lunch) Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande Elisabeth Westin, ordförande Sarah Dalin,

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen 15 april, 2005, kl 08.30-13.00 Plats: GR-Huset, Göteborg, Rum 135 Deltagare Raymond Vaske, Stenungsund (gymn & vux), Ordförande Torbjörn Eliason,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2015:9693 Plusgymnasiet AB Org.nr. 556578-9129 fredrik.ericsson@academedia.se Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Plusgymnasiet i Uddevalla belägen i Uddevalla

Läs mer

Pressmeddelande från GRs gymnasieintagning

Pressmeddelande från GRs gymnasieintagning Pressmeddelande 2010-04-15 från GRs gymnasieintagning Information om preliminärintagningen till gymnasieskolan i Göteborgsregionens kommuner, där GR gör intagning till 30 kommunala och 47 fristående skolor.

Läs mer

Beslut för gymnasieskola. efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Halmstad belägen i Halmstad kommun

Beslut för gymnasieskola. efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Halmstad belägen i Halmstad kommun fin Skolinspektionen Beslut Aspero Friskolor AB Org.nr. 556636-3973 Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn i Aspero Idrottsgymnasium Halmstad belägen i Halmstad kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

1. Skolbibliotek Julia Karlsson, skolbibliotikarie Rävlandaskolan, Härryda

1. Skolbibliotek Julia Karlsson, skolbibliotikarie Rävlandaskolan, Härryda Anteckningar NÄRVARANDE Åsa Holmstrand, Alingsås Elin Svensson, Alingsås Jonas Österberg, Göteborg Fredrik Johansen, Göteborg Rickard Callenmyr, Göteborg Elin Rosén, Härryda Nina Silfverblad, Kungälv Christian

Läs mer

1. Beroendekartor. Margaretha Allen 151019

1. Beroendekartor. Margaretha Allen 151019 Kommentarer på programnivå kopplat till reservantagningen 2015 med utgångspunkt i beroendekartor, söktrycksbilder och analys av programmens utveckling 2011-2015 Margaretha Allen 151019 1. Beroendekartor

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2015-02-20 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 20 februari 2015, klockan 08.30-12.00 Plats: GR, Pater Noster Deltagare Annika Sjöberg, Lerum (för

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9724 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn j T gymnasiet Västerås belägen i Västerås kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9724 Tillsyn i IT

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Industritekniska Gymnasiet Bergslagen AB Org.nr. 556608-1740 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ABB Industrigymnasium Västerås belägen i Västerås kommun 2 (4) Tillsyn i ABB Industrigymnasium Västerås

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket

Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Lärande på arbetsplatsnätverket Göteborg 14 september 2012 25 september 2012 Anteckningar från möte i Lärande på arbetsplatsnätverket Tid: Fredag 14 september 2012, kl. 13.00-16.00 Deltagare: Börje Carlsson

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9746 Refis - Rörentreprenörernas friskola i Stockholm AB Org.nr. 556628-5994 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Refis - Rörentreprenörernas friskola i Stockholm AB belägen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ThorenGruppen AB Org.nr. 556613-9290 Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn i Thoren Business School Örebro belägen i Örebro kommun 2 (6) Tillsyn i Thoren Business School Örebro har genomfört tillsyn

Läs mer

6. PROGNOS ÖVER PROGRAMMENS

6. PROGNOS ÖVER PROGRAMMENS 6. PROGNOS ÖVER PROGRAMMENS UTVECKLING: GR Yrkesprogram, prognos 600 500 400 300 200 100 0 BF BA EL FT HA HV HT IN NB RL RX VVS VO 2017 163 326 428 245 377 214 122 133 163 163 51 82 224 2018 174 348 457

Läs mer