kap. 18 utlänningslagen (UtlL) och dess rättsliga konstruktion

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "kap. 18 utlänningslagen (UtlL) och dess rättsliga konstruktion"

Transkript

1

2 2 (11) Det räcker inte att förvaltningsmyndigheterna handlar opartiskt, omsorgsfullt och korrekt i formell juridisk mening. De måste också i övrigt se till att den enskilde kan ta till vara sin rätt (prop. 1985/86:80 s. 13). Myndigheternas serviceplikt regleras i 4 FL. Det finns ingen allmän regel i FL om hur utredningsansvaret fördelas mellan myndigheten och den enskilde. Om det inte framgår något annat av en specialförfattning gäller officialprincipen (eller undersökningsprincipen) inom förvaltningsrätten. Officialprincipen innebär att myndigheten ska se till att ett ärende blir så utrett som dess beskaffenhet kräver (jfr 8 första stycket förvaltningsprocesslagen ). Det anses allmänt att myndighetens utredningsplikt sträcker sig längre när det är myndigheten som tar initiativet till ett ingripande mot en enskild än när det är en enskild sökande som anhängiggör ett ärende (se Hellners/Malmqvist, Förvaltningslagen med kommentarer, 3 uppl., s. 81 f). Frågan om det är myndigheten eller den enskilde som bör skaffa en behövlig komplettering ska även bedömas med ledning av den allmänna regeln i 7 FL om snabb och enkel handläggning - den som har bäst förutsättningar att ta fram aktuell utredning ska också göra det. Förvaltningslagen saknar regler om översättning av inkomna handlingar. Lagstiftningen bygger på den underförstådda förutsättningen att svenska språket ska användas av myndigheterna (Hellners/Malmqvist, Förvaltningslagen med kommentarer, 3 uppl., s. 110). Detta kommer också till uttryck i 10 språklagen (2009:600), där det framgår att språket i domstolar, förvaltningsmyndigheter och andra organ som fullgör uppgifter i offentlig verksamhet är svenska. Av förarbetena till den äldre förvaltningslagen framgår att någon slentrianmässig översättning av inkommande handlingar på ett främmande språk inte borde förekomma och att hänsyn ska tas till ärendets beskaffenhet, karaktären av det material som lämnas in, kostnader för översättning m.m. (prop. 1971:30 s. 382). Av detta kan den slutsatsen dras att myndigheten måste få sådan information om innehållet i handlingarna att det är möjligt att bedöma vilket ärende som avses och om materialets karaktär är sådant att översättning bör göras kap. 18 utlänningslagen (UtlL) och dess rättsliga konstruktion 12:18 UtlL är tillämplig när det finns ett lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning som fortfarande är verkställbart. Migrationsverket, eller efter överlämnande, polisen, är verkställande myndighet. Verket får bevilja uppehållstillstånd om det finns ett sådant hinder mot verkställighet som anges i 12:18 UtlL. Bestämmelsen i 12:18 UtlL innebär att Migrationsverket ska göra en fortlöpande ex officio-prövning av om det finns hinder mot verkställighet. Något särskilt ärende, utöver det pågående verkställighetsärendet, anhängiggörs varken genom ansökan eller på annat sätt.

3 3 (11) Det finns därför inte heller något egentligt partsförhållande vid handläggningen av frågor om verkställighetshinder. Det är alltså inte fråga om ett ansökningsärende med den fördelning av bevisbörda och utredningsskyldighet som då gäller Därmed handlar det inte heller om ett extraordinärt rättsmedel. Även sådana är ansökningsärenden. Däremot kan man använda begreppet extraordinärt prövningsförfarande (jfr Wikrén/Sandesjö, Utlänningslagen med kommentarer, 10 uppl., s. 635). Detta tydliggör att lagakraftvunna avgöranden kan komma att upphöra att gälla efter en sådan prövning, att det inte krävs någon ansökan eller annat åberopande samt att det ändå kan ligga i myndigheternas intresse att prövningen sker. Inom ramen för detta extraordinära prövningsförfarande ska Migrationsverket kontrollera och bedöma nya omständigheter som kommit fram och som kan utgöra verkställighetshinder. Migrationsverket ska självmant och fortlöpande se till att verkställigheter inte sker i strid med 12 kap. 1-3 UtlL eller att det sker verkställigheter som skulle ge ett orimligt resultat. I sådana fall ger 12:18 UtlL Migrationsverket en möjlighet att bevilja uppehållstillstånd. Sådan möjlighet ges även för det fall det finns praktiska eller medicinska verkställighetshinder. Hindren kan utgöras både av omständigheter som det ligger i utlänningens intresse att föra fram och omständigheter som det ligger i den verkställande myndighetens intresse att få prövade. Dessa intressen kan också sammanfalla :18 UtlL och dess förhållande till prövningen i grundärenden Bortsett från hinder enligt 12:1-3 UtlL tar 12:18 UtlL inte främst sikte på sådana omständigheter som är föremål för prövning i ärenden om uppehållstillstånd i normalprocessen. 12:18 UtlL tar istället främst sikte på sådana omständigheter som i praktiken omöjliggör en verkställighet eller som medför att en verkställighet skulle ge ett orimligt resultat. Vid bedömningen av vad som är ett orimligt resultat är det självfallet så, att sådana omständigheter som enligt praxis inte är att anse som synnerligen eller särskilt ömmande vid en prövning enligt 5:6 UtlL aldrig i sig kan göra en verkställighet orimlig. Inte heller kan en anknytning, som enligt praxis inte kan ge ett uppehållstillstånd efter inresan, i sig göra att en verkställighet skulle anses ge ett orimligt resultat. För detta krävs ytterligare omständigheter. En sökande vars grundansökan ska prövas enligt lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den tillfälliga lagen) får endast beviljas uppehållstillstånd enligt 5 kap. 6 utlänningslagen om det skulle strida mot ett svenskt konventionsåtagande att avvisa eller utvisa utlänningen.

4 4 (11) Den tillfälliga lagen innebär inte i sig någon förändring av de materiella förutsättningarna för att bevilja uppehållstillstånd enligt 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen (men däremot för längden av ett beviljat tillstånd, se 15 den tillfälliga lagen samt information sist i detta dokument). Beträffande en sökande som fått sin grundansökan prövad enligt den tillfälliga lagen kommer dock utrymmet för att bevilja uppehållstillstånd med stöd av 12 kap. 18 första stycket 3 utlänningslagen att påverkas indirekt, eftersom det då krävs att det har kommit fram nya omständigheter. 1.4 Kontrollåtgärder och utredningsinsatser Migrationsverkets ansvar för att se till att verkställighet inte genomförs i strid med 12:18 UtlL innefattar att vidta de kontroll- och utredningsinsatser som behövs. Eftersom prövning enligt 12:18 UtlL varken utgör något ansökningsärende eller ärende om myndighetsingripande mot enskild bör allmänna regler om myndigheters utredningsansvar tillämpas. Generellt gäller officialprincipen och innebörden av den, se avsnitt 2.1 ovan. Utifrån den serviceplikt som framgår av förvaltningslagen ska den enskilde ges råd och vägledning rörande sådan utredning som den enskilde själv ska ta fram. Den enskilde ansvarar normalt för att ta fram nödvändig utredning om individuella omständigheter. Myndighetens skyldighet att ge vägledning innefattar att inte få den enskilde att tro att han eller hon måste ta fram utredning som inte har betydelse för prövningen. Migrationsverket ansvarar normalt för att ha kunskap om allmänna politiska och rättsliga förhållanden i aktuellt land. Den svåra frågan är att avgöra i vilka fall Migrationsverket måste utreda vidare eller be den enskilde att komma in med ytterligare underlag. För att verket ska vara skyldigt att vidta mer omfattande kontroll- och utredningsinsatser måste ett påstående ha viss tyngd, vara av sådant slag som avses i 12:18 UtlL och vara tillräckligt underbyggt. 2. Rättslig bedömning 2.1 Inledande kontrollåtgärder och utredningsinsatser Regleringen i förvaltningslagen och språklagen innebär att det inte kan krävas att Migrationsverket i varje läge låter översätta inkomna handlingar. För att verket ska göra det måste det på annat sätt framgå att anmälan gäller en ny omständighet och att denna är av sådan karaktär som avses i 12:18 UtlL. Först då finns det skäl att översätta handlingar som syftar till att visa att påståendet är tillräckligt underbyggt. Motsvarande gäller för äkthetsgranskningar och liknande åtgärder.

5 5 (11) Den som har gett in handlingen ska underrättas om denna handläggningsordning i enlighet med serviceregeln i 4 FL. En sådan underrättelse skrivs på svenska. Det kan naturligtvis finnas fall där det, mot bakgrund av vad som tidigare har framkommit i verkställighetsärendet, ändå finns skäl att vidta översättnings- eller granskningsåtgärd. Det kan också ligga i verkets intresse att låta översätta en handling om det kan antas ha betydelse för de faktiska möjligheterna att genomföra en verkställighet. Praktiska skäl kan alltså ge anledning till att översätta inkomna handlingar i högre utsträckning än vad som följer av förvaltningslagens serviceregel. Närmare vägledning om översättning av handlingar i verkställighetsärenden finns i Handboken i migrationsärenden, avsnittet om verkställighetshinder. 2.2 Handläggningsfrågor Ett verkställighetsärende pågår så länge det finns ett verkställbart beslut om utvisning eller avvisning. Något särskilt ärende om hinder mot verkställighet, utöver det pågående verkställighetsärendet, anhängiggörs varken genom ansökan eller på annat sätt. Normalt avslutas ärendet antingen genom att utlänningen självmant lämnar Sverige eller att Migrationsverket eller polismyndigheten verkställer avlägsnandebeslutet. Något formellt slutligt beslut finns inte i verkställighetsärendet. Ett verkställighetsärende kan också avslutas genom ett beslut om permanent uppehållstillstånd. Då upphör avlägsnandebeslutet att gälla (se 12:22 st 3 UtlL). Migrationsverkets ansvar enligt 12:18 UtlL upphör inte även om verkställigheten har överlämnats till polismyndighet med stöd av 12 kap. 14 fjärde stycket UtlL. Detta framgår av 12 kap. 17 UtlL och av att 12:18 UtlL endast riktas till Migrationsverket. Se även JO Migrationsverket ska alltså självmant och fortlöpande bedöma om det finns hinder mot verkställighet enligt 12:18 UtlL oberoende av om det fortfarande är upp till utlänningen själv att lämna landet, eller om verket eller polismyndigheten ansvarar för verkställigheten. Migrationsverkets bedömning dokumenteras i beslut. Endast information och påpekanden från någon annan än utlänningen eller dennes ombud ska dock inte föranleda något beslut. Förvaltningslagens bestämmelser om kommunicering av handlingar gäller endast i förhållande till part och då inför slutligt beslut. Bedömningar enligt 12:18 UtlL görs utan att något partsförhållande finns och utan att det är fråga är om slutligt beslut. Någon egentlig kommunikationsskyldighet enligt förvaltningslagen finns därför inte. Frågan om den sökande ska få ta del av och ges tillfälle att bemöta information innan Migrationsverket fattar beslut får istället avgöras utifrån förvaltningslagens regler om service och utredningsansvar.

6 6 (11) Om sökanden bör få ta del av och ges tillfälle att bemöta information före beslut beror därför på vilka slags omständigheter som är aktuella i det enskilda fallet. Av förvaltningslagens servicebestämmelser följer att myndigheten ska ge återkoppling i form av brevsvar eller på annat sätt oavsett vem som lämnar information eller gör påpekanden i ett ärende. Detta gäller givetvis även i verkställighetsärenden enligt utlänningslagen och även i förhållande till utlänningen själv. När Migrationsverket lämnar underrättelser och besked till Polismyndigheten enligt 12 kap 17 UtlL ska underrättelserna och beskeden vara praktiskt och tydligt utformade. Vi ska alltid skriva en särskild underrättelse adresserad direkt till polisen, även när vi gör en bedömning enligt 12 kap. 18 UtlL som adresseras till den sökande. 2.3 Hinder enligt p. 1 - verkställighetshinder p.g.a. skyddsskäl Punkt 1 i 12:18 UtlL gäller absoluta verkställighetshinder i den meningen att verkställighet aldrig får ske i strid med 12:1-3 UtlL. Det kan handla om en mer generell ändring av det politiska läget i hemlandet eller dit verkställighet annars ska ske som Migrationsverket har kännedom om. Det kan också handla om ny landinformation i något specifikt avseende. Utifrån de tidigare åberopade omständigheterna ska en bedömning göras av de nya risker som kan ha uppkommit utifrån den nya informationen. Migrationsverket har ingen skyldighet att aktivt söka efter ärenden som kan påverkas av ett nytt läge eller ny information, men ibland kan det finnas processekonomiska skäl att ändå göra det. Så kan det vara om det nya läget påverkar ett större antal verkställighetsärenden rörande det aktuella landet. Det kan t.ex. vara fråga om att situationen i ett land har försämrats allvarligt till följd av en väpnad konflikt. I annat fall görs granskningen löpande, antingen genom att saken påtalas i det enskilda ärendet eller ytterst när en verkställighet aktualiseras i det enskilda fallet. När det gäller fråga om hinder enligt 12:1-3 UtlL gäller en särskild prövningsordning. Verket får bevilja uppehållstillstånd enligt 12:18 UtlL om det har kommit fram nya omständigheter som innebär sådant hinder. Enligt 12:19 UtlL ska verket bevilja ny prövning om sådant hinder gjorts antagligt. I de fall där det är klarlagt utan ytterligare utredning att det finns skyddsbehov är det alltså möjligt att bevilja uppehållstillstånd med stöd av 12:18 UtlL. Skyddsbehovet kan ha blivit klarlagt genom Migrationsverkets kunskap om ändrade politiska förhållanden eller genom bevisning om nya individuella omständigheter som har tillförts ärendet av utlänningen själv eller någon annan. Är det inte helt klarlagt att det finns ett skyddsbehov, och det finns en ansökan, aktualiseras istället 12:19 UtlL. Under den tid som den tillfälliga lagen gäller kommer en avvikande prövningsordning att tillämpas när det har kommit fram nya

7 7 (11) omständigheter som innebär att det finns ett hinder mot verkställighet enligt 12 kap. 2 utlänningslagen (dvs att sökanden är flykting). Se SR 39/2016 Rättsligt ställningstagande angående prövningsordningen enligt 12 kap utlänningslagen beträffande flyktingar under den tid som tillfälliga lagen gäller. Det är Migrationsverket som ska se till att relevant information och kunskap finns om allmänna politiska och rättsliga förhållanden i aktuellt land. Nya individuella omständigheter måste dock alltid framföras av någon annan än verket, oftast utlänningen själv. Ofta blir det då fråga om en begäran om ny prövning enligt 12:19 UtlL. I sammanhanget påminns om att praktiska verkställighetshinder och omständigheter rörande sökandens hälsotillstånd i vissa fall kan vara hänförliga till skyddsbehov (se MIG 2011:26 och MIG 2015:9). 2.4 Hinder enligt p. 2 ovillighet hos mottagarlandet Punkt 2 i 12:18 UtlL gäller verkställighetshinder på grund av att det finns anledning att anta att det avsedda mottagarlandet inte kommer att vara villigt att ta emot utlänningen. I förarbetena (prop. 2004/05:170 s. 299) nämns som exempel att utlänningens hemland har förklarat att man inte kommer att ta emot honom och fortsatta kontakter i frågan bedöms verkningslösa. För att Migrationsverket ska kunna konstatera att det finns verkställighetshinder enligt denna bestämmelse måste det vara styrkt att det finns nya omständigheter som medför ett konkret hinder. Vilka överväganden som ska göras i dessa fall framgår av SR 25/2016, Rättsligt ställningstagande om praktiska verkställighetshinder. Av nämnda rättsliga ställningstagande framgår också vilka skyldigheter Migrationsverket har vad gäller service, utredning och kommunikation när praktiska verkställighetshinder aktualiseras. 2.5 Hinder enligt p. 3 första ledet medicinska verkställighetshinder Punkt 3 i 12:18 UtlL tar i första ledet upp medicinska hinder mot att verkställa ett utvisnings- eller avvisningsbeslut. Av förarbetena framgår att med uttrycket medicinskt hinder avses att utlänningen blivit så svårt sjuk att det inte går att genomföra en verkställighet, samt att det inte är sjukdomens svårighetsgrad som ska bedömas utan frågan om det aktuella sjukdomstillståndet utgör ett hinder mot verkställighet i det enskilda fallet (prop. 2004/05:170 s. 226). Denna beskrivning tydliggör att det handlar om sådana sjukdomsfall som faktiskt och praktiskt omöjliggör en verkställighet. Det är Migrationsverket som ska pröva om det går att genomföra en verkställighet. Det är allvaret i

8 8 (11) de omständigheter som har kommit fram som avgör om det behövs ytterligare utredning för att Migrationsverket ska kunna ta ställning till om en verkställighet kan genomföras. Utlänningens egna påståenden om medicinska hinder ska normalt vara underbyggda av läkarintyg utformade i enlighet med Socialstyrelsens riktlinjer (jfr MIG 2007:15). Även här gäller förvaltningslagens serviceregler som ålägger myndigheten att lämna råd och vägledning. Om det finns brister i ett läkarintyg som innehåller uppgifter som skulle kunna innebära att medicinskt hinder finns, ska utlänningen informeras om att intyget bör kompletteras samt på vilket sätt. Vid svårigheter att bedöma den medicinska dokumentationen kan förtroendeläkare anlitas. När det gäller mycket svårt sjuka personer blir myndighetens ansvar större, och det är främst i sådana fall det kan finnas medicinska hinder. I dessa fall får Migrationsverket ofta information om läget på annat sätt än genom utlänningen själv. Här är det kanske inte den enskilde som har bäst information om sin medicinska status, och han eller hon är kanske inte heller kapabel att ta fram någon utredning. Det ligger även i myndighetens eget intresse att en noggrann utredning görs så att inte resurskrävande verkställighetsåtgärder vidtas och det sedan visar sig vara omöjligt att genomföra verkställigheten på grund av medicinska hinder. Vid sådana svåra sjukdomstillstånd kan det vara lämpligt att uppdra åt en förtroendeläkare att ta fram nödvändig utredning. 2.6 Hinder enligt p. 3 andra ledet verkställighetshinder av annan särskild anledning Punkt 3 i 12:18 UtlL tar i andra ledet upp annan särskild anledning att beslutet inte bör verkställas. Av förarbetena framgår att det ska vara fråga om nya omständigheter som gör att en verkställighet i det enskilda fallet framstår som orimlig (prop. 2004/05:170 s. 226). Ett fall då uppehållstillstånd kan beviljas med stöd av denna bestämmelse är då en enskilds hälsotillstånd utan att medicinskt hinder föreligger är så dåligt att det, ensamt eller sammantaget med övriga omständigheter, medför att en verkställighet framstår som orimlig. Även eventuella familjemedlemmar kan då beviljas uppehållstilstånd på grund av annan särskild anledning med hänsyn till principen om familjens enhet. Samma krav på läkarintyg gäller som vid medicinska hinder. Även vad gäller Migrationsverkets utredningsansvar hänvisas till vad som sägs ovan rörande medicinska hinder. Enligt förarbetena kan annan särskild anledning till att en verkställighet inte bör genomföras aktualiseras även då det är fråga om barn som inte kan tas om hand på lämpligt sätt sedan föräldrarna avlidit (se prop. 2004/05:170 s. 226). Det handlar här om udda fall där det är svårt att säga något generellt

9 9 (11) om när och i vilken omfattning kontroll- och utredningsinsatser ska göras. När barn berörs är dock myndighetens serviceskyldighet större än annars. Även ensamkommande barn kan beviljas uppehållstillstånd med stöd av denna bestämmelse om barnet inte kan tas emot av en familjemedlem, en utsedd förmyndare eller en mottagningsenhet väl lämpad för att ta hand om barn (jfr 12:3 a UtlL). Migrationsverkets serviceskyldighet och utredningsansvar i dessa fall framgår av dels SR 26/2016, Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn, dels SR 25/2016, Rättsligt ställningstagande om praktiska verkställighetshinder. Av 12:18 fjärde stycket UtlL framgår att vid bedömningen av om det finns annan särskild anledning att ett avlägsnandebeslut inte bör verkställas ska konsekvenserna för ett barn av att skiljas från sin förälder särskilt beaktas, om det står klart att uppehållstillstånd på grund av stark anknytning till Sverige enligt särskilt angivna bestämmelser skulle ha beviljats om prövningen gjorts före inresan i Sverige. Under den tid som den tillfälliga lagen gäller begränsas möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning, se 6-10 den tillfälliga lagen. När det gäller sistnämnda fall är utgångspunkten att Migrationsverket ansvarar för utredningen om handläggningstid, och att den enskilde ansvarar för utredningen rörande sina personliga omständigheter (se prop. 2009/10:137 s. 22, där det anges att regeringen utgår från att de enskilda i flertalet fall kommer att lägga fram den utredning som de önskar tillföra ärendet). Även om utgångspunkten är att den enskilde ansvarar för utredningen om sina personliga omständigheter gäller serviceregeln i 4 FL. Det innebär att det i vissa fall kan vara lämpligt att upplysa den enskilde om möjligheten att komplettera sin utredning innan beslut fattas. Av SR 05/2016, Rättsligt ställningstagande angående kraven på klarlagd identitet och pass i ärenden om uppehållstillstånd, framgår att Migrationsverket inte är skyldigt att erbjuda DNA-analys i samband med en anmälan om verkställighetshinder. I de fall bevislättnad vad gäller identiteten kan bli aktuellt bör dock verket upplysa sökanden om betydelsen av en DNA-analys. 2.7 Särskild bestämmelse rörande barn Av 12:18 tredje stycket UtlL framgår att barn får beviljas permanent eller tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av medicinskt hinder eller annan särskild anledning även om de omständigheter som kommer fram inte har

10 10 (11) samma allvar och tyngd som krävs för att tillstånd ska beviljas vuxna personer. Under den tid som den tillfälliga lagen gäller ska som huvudregel endast tidsbegränsade uppehållstillstånd beviljas vid hinder mot verkställighet enligt 12 kap. 18 första stycket utlänningslagen. Mer information finns sist i detta dokument. Av förarbetena (prop. 2013/14:216 s. 28) framgår att det här kan vara fråga om att ett barns föräldrar har drabbats av sådana psykiska problem att de inte kan sörja för barnet utan stöd av släktingar som befinner sig i Sverige och tillräckligt stöd från släktingar, myndigheter eller organisationer inte finns att tillgå i hemlandet. Vidare nämns barn som har omhändertagits av sociala myndigheter och vars föräldrar, t.ex. på grund av bristande föräldraförmåga, inte har medverkat i planeringen för barnet. Ett sådant barn kan beviljas uppehållstillstånd om de nya omständigheterna innebär att barnet vid ett återvändande riskerar att hamna i en svår situation i hemlandet i avsaknad av lämpligt omhändertagande av släktingar eller mottagningsenheter. En annan omständighet som nämns är att ett barn lider av ett allvarligt sjukdomstillstånd som uppkommit eller förvärrats efter ett beslut om avvisning eller utvisning, och det är oklart om barnet kan få tillgång till vård i hemlandet. När barn berörs är Migrationsverkets utredningsansvar större än annars. Beträffande medicinsk utredning gäller vad som ovan sagts angående medicinskt hinder. Om ett barn är omhändertaget enligt LVU (lagen med särslikda bestämmelser om vård av unga) eller placerat enligt socialtjänstlagen bör Migrationsverket hämta in domen om omhändertagande eller yttrande från socialtjänsten. Migrationsverket ansvarar också för att utreda möjligheterna till omhändertagande i hemlandet. Under den tid som den tillfälliga lagen gäller, ska som huvudregel endast tidsbegränsade uppehållstillstånd beviljas vid hinder mot verkställighet enligt 12 kap. 18 första stycket utlänningslagen. Detta beror på att det under samma tid som huvudregel endast kommer att beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd i grundärenden. Lagstiftaren fann det då olämpligt att det skulle kunna beviljas permanent uppehållstillstånd i verkställighetsstadiet. Därför ska enligt 15 den tillfälliga lagen ett uppehållstillstånd som beviljas enligt 12 kap. 18 första stycket utlänningslagen vara tidsbegränsat och gälla i tretton månader. Om ett nytt uppehållstillstånd beviljas ska, som huvudregel, även det nya tillståndet vara tidsbegränsat och gälla i tretton månader. Detta gäller i normalfallet även för barn. Beträffande barn finns det dock en möjlighet att bevilja permanent uppehållstillstånd i verkställighetsstadiet med stöd av 18 den tillfälliga

11 11 (11) lagen. Det ska då vid en samlad bedömning av barnets situation finnas sådana synnerligen ömmande omständigheter relaterat till ett varaktigt nedsatt hälsotillstånd hos barnet att det absolut krävs att han eller hon beviljas ett permanent uppehållstillstånd. Enligt förarbetena bör situationen då vara sådan att det är just permanent uppehållstillstånd som är nödvändigt. Det kan vara fråga om fall där barnet lider av trauma eller tortyrskador eller har varit utsatt för människohandel, och där ett tidsbegränsat uppehållstillstånd utgör hinder för effektiv vård och rehabilitering (prop. 2015/16:174 s. 62 f). Bestämmelsen i 18 utgör inte någon självständig grund för uppehållstilstånd utan möjliggör endast att permanent istället för tidsbegränsat uppehållstilstånd kan beviljas i vissa situationer. Enligt den tillfälliga lagen ska vidare vuxna som har beviljats ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder kunna beviljas ett permanent uppehållstillstånd när det tidsbegränsade uppehållstillståndet har löpt ut. Det krävs då att bl.a. vissa villkor gällande försörjning är uppfyllda, se 17 den tillfälliga lagen. Vägledning för vilken utredning som ska krävas i dessa fall kan hämtas i de styrdokument som används vid grundprövning. Detta rättsliga ställningstagande har beslutats av undertecknad rättschef efter föredragning av rättsliga experten. Ställningstagandet ersätter RCI 09/2010, som härmed upphävs. Rättschef

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap.

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap. 1 (13) Rättsavdelningen 2019-08-30 SR 24/2019 Rättsligt ställningstagande angående tillämpningen av 12 kap. 18-19 utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

1. Bakgrund och syfte

1. Bakgrund och syfte 2 (29) En sökande vars ansökan ska prövas enligt lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (den tillfälliga lagen) får endast beviljas uppehållstillstånd enligt

Läs mer

Migrationsverket. Rättsavdelningen

Migrationsverket. Rättsavdelningen Bfd12 20141107 1 (1) Rättsavdelningen 2016-07-07 SR 25/2016 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Läs mer

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11)

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Bfd22 080929 1 (5) Rättslig styrning 2013-06-26 RCI 12/2013 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Möjligheten att bevilja ny

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3616-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, dom den 25 april 2013 i mål

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 Målnummer: UM6351-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-01-04 Rubrik: Migrationsöverdomstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd i en asylsökandes

Läs mer

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning.

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning. 2 (7) Om beslutet har förenats med ett återreseförbud med längre giltighetstid, upphör beslutet om avvisning eller utvisning att gälla först när tiden för återreseförbudet går ut. I praktiken torde det

Läs mer

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 1 (5) Rättsavdelningen 2018-03-29 SR 13/2018 Rättsligt ställningstagande angående prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 Bakgrund

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen Bfd12 20141107 1 (11) Rättsavdelningen 2016-12-12 SR 60/2016 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

brottsutvisade bevispersoner m.m.

brottsutvisade bevispersoner m.m. Bfd22 141107 1 (14) Rättsavdelningen 2017-01-30 SR 02/2017 Rättsligt ställningstagande angående brottsutvisade bevispersoner m.m. Sammanfattning Migrationsverket har inte laglig möjlighet att bifalla en

Läs mer

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Kommittédirektiv Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Dir. 2016:92 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet december 2015 1 Promemoria Ändring av bestämmelserna

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART statslös ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 1 augusti 2007 i mål nr

Läs mer

Kommittédirektiv. Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet. Dir. 2012:17. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012

Kommittédirektiv. Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet. Dir. 2012:17. Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Kommittédirektiv Utformning av beslut och domar inom migrationsområdet Dir. 2012:17 Beslut vid regeringssammanträde den 15 mars 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska kartlägga hur Migrationsverkets

Läs mer

BESLUT. MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS BESLUT

BESLUT. MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS BESLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 BESLUT Meddelat i Stockholm Sida 1 (11) Mål nr UM 687-08 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2014-07-01 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 2282-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: Advokat MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. 1 (15) Rättsavdelningen 2018-10-11 36/2018 Rättsligt ställningstagande angående vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall.

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall. Bfd22 080929 1(4) Rättsavdelningen 2015-09-30 SR 37/2015 Rättslig kommentar angående förordnande av offentligt biträde i asylärenden 1. Sammanfattning Som huvudregel ska offentligt biträde förordnas så

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11 Målnummer: UM421-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-05-10 Rubrik: En utlänning som ska utvisas enligt verkställbara beslut från såväl Migrationsverket

Läs mer

3. Rättslig bedömning

3. Rättslig bedömning Hänsyn till skolbarn Vid förlängning av tidsfristen på grund av att det finns skolbarn är barnets ålder av stor vikt vid bedömningen av hur länge tidsfristen ska förlängas. Om sökande ska slutföra sina

Läs mer

Saknas förutsättningar för verkställighet av avlägsnandebeslutet, ska beslut om förvar inte tas.

Saknas förutsättningar för verkställighet av avlägsnandebeslutet, ska beslut om förvar inte tas. 2 En prövning av förutsättningarna för verkställighet av avlägsnandebeslutet göras när beslut om förvar fattas med stöd av 10 kap. 1 andra stycket 2 och tredje stycket (sannolikhetsförvar), även om frågan

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-05-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 421-16 1 KLAGANDE A, Ombud och offentligt biträde: MOTPART Polismyndigheten ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens dom

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-12-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 623-15 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 19 december 2014

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 Målnummer: UM409-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-27 Rubrik: Fråga om det föreligger synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (1989:529); SFS 2005:762 Utkom från trycket den 14 november 2005 utfärdad den 10 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap.

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 16

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande 1 (12) Rättsavdelningen 2017-06-01 SR 24/2017 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn Detta ställningstagande innehåller vägledning för dig som arbetar

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-06-25 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2065-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 13 mars 2013

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-03-27 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 409-11 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde efter substitution: Advokaten MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg,

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (9) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 12

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-06-23 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 9778-14 1 KLAGANDE Polismyndigheten Box 1804 701 18 Örebro MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborg; migrationsdomstolens

Läs mer

Rättsavdelningen SR 63/2016

Rättsavdelningen SR 63/2016 Bfd22 141107 1 (10) Rättsavdelningen 2016-12-29 SR 63/2016 Rättsligt ställningstagande angående upphörande av rätten till bistånd enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl., LMA för utlänningar

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) KLAGANDE 1. 2. 3. 4. 5. Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

Det finns med anledning av domarna ett behov av att klarlägga när Migrationsverkets utredningsansvar inträder.

Det finns med anledning av domarna ett behov av att klarlägga när Migrationsverkets utredningsansvar inträder. 2 (6) Migrationsöverdomstolen fann den 20 januari 2012 (MIG 2012:2) att en migrationsdomstols utredningsansvar aktualiserats när den utlänning målet rör gett in ett läkarintyg till migrationsdomstolen

Läs mer

Rättsavdelningen SR 05/2017

Rättsavdelningen SR 05/2017 1 (15) Rättsavdelningen 2017-02-28 SR 05/2017 Rättsligt ställningstagande angående övergångsbestämmelserna i den tillfälliga lagen Sammanfattning Undantaget från tillämpning av lagen (2016:752) om tillfälliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2017:352 Utkom från trycket den 16 maj 2017 utfärdad den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:1243 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6

Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 1 (6) Rättsavdelningen 2017-03-24 SR 07/2017 Rättslig kommentar angående Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2017:6 Bakgrund Migrationsöverdomstolen meddelade den 17 mars 2017 dom i mål UM 911-16 (MIG

Läs mer

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8)

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8) 2 (8) Det är av flera anledningar viktigt att försöka klargöra identiteten tidigt i asylprocessen. Vi bör därför informera den asylsökande om vikten av att han eller hon styrker sin identitet genom att

Läs mer

Rättsavdelningen SR 35/2015. Det är den sökande som har bevisbördan för sin ålder, som ska göras sannolik.

Rättsavdelningen SR 35/2015. Det är den sökande som har bevisbördan för sin ålder, som ska göras sannolik. 1 (5) Rättsavdelningen 2015-09-03 SR 35/2015 Rättslig kommentar angående bedömning av ålder i asylärenden Sammanfattning Migrationsverket ska i prövningen både ta ställning till om sökanden har gjort sannolikt

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 Målnummer: UM895-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2008-05-29 Rubrik: Lagrum: För att beviljas uppehållstillstånd som tredjelandsmedborgare med ställning

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för att ange datum. Klicka här för att ange namnundersktift1.

Läs mer

6.1 Ansökan om uppehållstillstånd

6.1 Ansökan om uppehållstillstånd Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 6.1 Ansökan om uppehållstillstånd Uppdaterat 2006-03-31 6.1 Ansökan om uppehållstillstånd Innehållsförteckning Allmänt Ansökningsförfarandet Migrationsverkets utrednings-

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige 1 (22) Rättsavdelningen 2019-07-01 SR 21/2019 Rättsligt ställningstagande angående kravet på välgrundade utsikter i 6 lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Läs mer

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7

Stockholm den 14 mars 2019 R-2019/0332. Till Justitiedepartementet. Ju2019/00509/L7 R-2019/0332 Stockholm den 14 mars 2019 Till Justitiedepartementet Ju2019/00509/L7 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 februari 2019 beretts tillfälle att avge yttrande över utkast till lagrådsremiss

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2010-10-21 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1346-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: Advokaten ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453), 1 andra stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. HFD 2017 ref. 33 Den som håller sig gömd i syfte att undandra sig verkställighet av ett avvisningsbeslut har inte rätt till försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen. 4 kap. 1 socialtjänstlagen (2001:453),

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-12-05 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Genomförande av återvändandedirektivet

Läs mer

Utfärdande och återlämnande av resedokument

Utfärdande och återlämnande av resedokument 2 (5) 2. Bakgrund och frågeställning Det förekommer att utlänningar som har beviljats resedokument begär att få tillbaka sitt inlämnade hemlandspass samt att utlänningar som ansöker om resedokument, efter

Läs mer

11 Hinder mot verkställighet

11 Hinder mot verkställighet 11 Hinder mot verkställighet Den nya utlänningslagen innehåller bl.a. nya bestämmelser om åtgärder vid hinder mot verkställighet. Dessa har tagits in i 12 kap. utlänningslagen och i 18 och 19 finns regler

Läs mer

Rättsavdelningen SR 25/2017

Rättsavdelningen SR 25/2017 1 (13) Rättsavdelningen 2017-06-13 SR 25/2017 Rättsligt ställningstagande angående ansökan om uppehållstillstånd från en EES-medborgare, en medborgare i Schweiz eller en person som är varaktigt bosatt

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:18 Målnummer: UM5928-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-04-25 Rubrik: Fråga om vilka krav som kan ställas på parterna när det gäller att presentera

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:133

Regeringens proposition 2016/17:133 Regeringens proposition 2016/17:133 Kompletteringar av den tillfälliga lagen för uppehållstillstånd rörande studier på gymnasienivå Prop. 2016/17:133 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen.

Läs mer

Beslut Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut

Beslut Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut 1 (5) Beslut 2007-07-05 Beteckning Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut Sökande man, medborgare i Irak Beslut Migrationsverket beslutar att inte bevilja ny prövning enligt 12 kap. 19

Läs mer

Rättsavdelningen SR 13/2019

Rättsavdelningen SR 13/2019 1 (27) Rättsavdelningen 2019-04-29 SR 13/2019 Rättsligt ställningstagande angående hanteringen av ansökningar om uppehållstillstånd på flera grunder och ansökningar om uppehållstillstånd som görs av en

Läs mer

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1 (10) Rättslig styrning 2013-06-12 RCI 10/2013 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1. Sammanfattning Sammanfattningsvis ska berörd medarbetare beakta

Läs mer

Motion till riksdagen 2005/06:-s16001 Mf av Leif Jakobsson m.fl. (s, mp, v) med anledning av prop. 2005/06:1 Budgetproposition för 2006

Motion till riksdagen 2005/06:-s16001 Mf av Leif Jakobsson m.fl. (s, mp, v) med anledning av prop. 2005/06:1 Budgetproposition för 2006 MOTIONSNUMMER DELAD [ ] Flerpartimotion Motion till riksdagen 2005/06:-s16001 Mf av Leif Jakobsson m.fl. (s, mp, v) med anledning av prop. 2005/06:1 Budgetproposition för 2006 Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-08-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 4516-16 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-06-02 i mål nr UM 1077-16 SAKEN

Läs mer

DOM. , född SAKEN Uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid

DOM. , född SAKEN Uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid KAMMARRÄTTEN Avdelning 1 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Ombud:, född 1950 MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 30 januari

Läs mer

Rättsavdelningen SR 18/2019

Rättsavdelningen SR 18/2019 1 (8) Rättsavdelningen 2019-06-27 SR 18/2019 Rättsligt ställningstagande angående sannolik identitet i asylärenden 1. Syfte Kan en asylsökande göra sin identitet sannolik genom sina muntliga uppgifter?

Läs mer

1. Syfte och bakgrund

1. Syfte och bakgrund 2 (8) Föreligger inte en situation av urskillningslöst våld som självständigt utgör ett allvarligt och personligt hot mot personens liv och lem ska istället sökandens individuella skäl beaktas mot bakgrund

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5 Målnummer: UM12194-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-04-10 Rubrik: Om det bedöms finnas skälig anledning att anta att en utlänning i det land

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss

Utkast till lagrådsremiss Utkast till lagrådsremiss Förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm Klicka här för

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (11) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 24

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN DOM 2015-11-11 Meddelad i Stockholm Sida 1 (12) Mål nr UM 8588-14 KLAGANDE A, Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga (här borttagen) Ombud och offentligt biträde: Advokat Irina Dolin Svärdvägen

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde för 1-4: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde för 1-4: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (12) KLAGANDE Migrationsverket MOTPARTER 1. 650218, alias, 620525 respektive, 620525 2., 620525, alias, 650218 respektive, 650218 3., 901229, alias,

Läs mer

Rättschefen tog senast ställning till situationen i Gaza den 13 november 2014.

Rättschefen tog senast ställning till situationen i Gaza den 13 november 2014. 2 Något beslut om avvisning eller utvisning bör i regel inte fattas i samband med att tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder meddelas. 1. Bakgrund Rättschefen tog senast ställning

Läs mer

MIG 2007:33 II MIG 2008:20 MIG 2009:4

MIG 2007:33 II MIG 2008:20 MIG 2009:4 Migrationsöverdomstolen MIG 2013:2 Målnummer: UM2953-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-02-11 Rubrik: Frågan om ett internt flyktalternativ föreligger ingår som en del i prövningen av om en person är

Läs mer

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-01-02 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1836-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborgs, migrationsdomstolen,

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2015-07-07 Meddelad i Stockholm Sida l (7) KLAGANDE ÖVERKLAGATAVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 29 april 2014 i mål m UM 2164-14 SAKEN Ersättning till offentligt

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 Målnummer: UM4516-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-10 Rubrik: Vid prövningen av om ett återreseförbud ska upphävas bör en helhetsbedömning

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom

Läs mer

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt

Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt 2016-10-19 Frågor kring kommunens hantering av ensamkommande barn som genom beslut av annan myndighet än Göteborgs stad bedömts vara myndigt Bakgrund Migrationsverket är beslutande myndighet i asylprocessen.

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:18 Målnummer: UM8434-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-09-01 Rubrik: Möjligheten att på grund av synnerliga skäl enligt 5 kap. 18 andra stycket

Läs mer

principen om familjens enhet i asylärenden

principen om familjens enhet i asylärenden 1 (11) Rättsavdelningen 2016-10-24 SR 57/2016 Rättsligt ställningstagande angående principen om familjens enhet i asylärenden Sammanfattning I varje asylärende måste det göras en individuell bedömning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen Avdelning 1 2014-11-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 6850-13 1 KLAGANDE OCH MOTPART Ombud och offentligt biträde: MOTPART OCH KLAGANDE Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring.

Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Endast svenska medborgare har en absolut rä4 a4 vistas i Sverige. Sverige har reglerad invandring. Beviljade uppehålls

Läs mer

Rättsavdelningen SR 16/2015

Rättsavdelningen SR 16/2015 BFD12 080926 1 (7) Rättsavdelningen 2015-04-24 SR 16/2015 Rättslig kommentar angående när permanent uppehållstillstånd kan ges då sökanden vid anknytning till skyddsbehövande fått ett förlängt uppehållstillstånd

Läs mer

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt 2 Enligt samma bestämmelse ska offentligt biträde däremot inte utses om det måste antas att behov av biträde saknas. Paragrafen har därför tolkats på så sätt att det anses föreligga en presumtion för att

Läs mer

Särskilt ömmande omständigheter

Särskilt ömmande omständigheter Ds 2014:5 Särskilt ömmande omständigheter Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer på uppdrag av

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:13 Målnummer: UM2819-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2009-03-31 Rubrik: För att uppehållstillstånd ska komma ifråga sedan ett avlägsnandebeslut preskriberats

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-02-11 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2953-12 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: Ombud och offentligt biträde genom substitution: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens

Läs mer

uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet

uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet 1 (6) Rättsavdelningen 2017-06-30 SR 29/2017 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för personer som vistas i Sverige och utför religiös och annan ideell verksamhet Sammanfattning Personer

Läs mer

DOM. KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (11) KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i

Läs mer

Behov av internationellt skydd utlänningslagen

Behov av internationellt skydd utlänningslagen Svensk migrationsrätt JUFN21 Behov av internationellt skydd utlänningslagen Kopplingar till internationell/europeisk rätt Tolkning av flyktingbegreppet/skyddsbehov påverkas av Flyktingkonventionen EKMR

Läs mer

Yttrande över Å:s anmälan till JO

Yttrande över Å:s anmälan till JO Justitieombudsmannen Barbro Molander Juridiska avdelningen Yttrande över Å:s anmälan till JO Å:s anmälan Å har hos JO under sex punkter ifrågasatt att Rådet som krav har ställt att en ansökan om projektmedel

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-09-28 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 9690-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Polismyndigheten Gränspolisavdelningen 106 75 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011

Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 BFD12 080926 1 (5) Rättslig styrning 2011-06-22 RCI 19/2011 Rättsligt ställningstagande angående uppehållstillstånd för fristadsförfattare 1 Bakgrund Med fristadsförfattare avses författare som i sina

Läs mer

Ensamkommande barn i asylprocessen Stockholm

Ensamkommande barn i asylprocessen Stockholm Ensamkommande barn i asylprocessen Stockholm 2017-05-05 Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Gratis juridisk rådgivning Uppdrag som offentligt biträde Driver processer nationellt och internationellt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-01-19 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Enligt en lagrådsremiss den 8 december

Läs mer

Frågan om vem som får överklaga ett beslut behandlas i avsnitt 10.1. 5.2 Ombud och biträde

Frågan om vem som får överklaga ett beslut behandlas i avsnitt 10.1. 5.2 Ombud och biträde Part, Avsnitt 5 57 5 Part Ombud 5.1 Allmänt Den personkrets som ska behandlas som part betecknas som sökande, klagande eller annan part. Partsbegreppets innehåll har inte närmare behandlats i förarbetena

Läs mer