Saknas förutsättningar för verkställighet av avlägsnandebeslutet, ska beslut om förvar inte tas.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Saknas förutsättningar för verkställighet av avlägsnandebeslutet, ska beslut om förvar inte tas."

Transkript

1

2 2 En prövning av förutsättningarna för verkställighet av avlägsnandebeslutet göras när beslut om förvar fattas med stöd av 10 kap. 1 andra stycket 2 och tredje stycket (sannolikhetsförvar), även om frågan om förberedande eller genomförande av verkställighet inte uppkommit vid denna tidpunkt. Verkställighetsförvar föreligger när ett beslut om avlägsnande är förenat med omedelbar verkställighet, alternativt har vunnit laga kraft. Även om ett ärende inhiberas är det fråga om verkställighetsförvar. Saknas förutsättningar för verkställighet av avlägsnandebeslutet, ska beslut om förvar inte tas. 2. Bakgrund Ställningstagandet grundar sig i ett flertal internationella domar samt i artikel 15.4 i Återvändandedirektivet (2008/115), där det framkommer att det måste föreligga rimliga utsikter för verkställighet av ett beslut om återvändande i ärenden om förvar enligt 10 kap. 1 st. 3 i utlänningslagen. Utöver dessa domar finns även ett antal nationella domar som berör andra förutsättningar för beslut om verkställighetsförvar. Dessa förutsättningar framkommer inte uttryckligen i utlänningslagen. Detta skapar ett behov av ytterligare stöd för bedömningen av om det föreligger rimliga utsikter till verkställighet. Det rättsliga ställningstagandet syftar till att klargöra förutsättningarna för förvarsbeslut med stöd av 10 kap. 1 andra stycket 2 och 3 och tredje stycket. 3. Rättslig bedömning 3.1 Princip om proportionalitet I 1 kap. 8 utlänningslagen finns de allmänna förutsättningarna för förvar. Där anges att lagen ska tillämpas på ett sätt som innebär att en persons frihet inte begränsas mer än vad som är nödvändigt i varje enskilt fall. Lagrummet är en tolkningsregel som har både en allmän innebörd och som är tillämplig i det enskilda fallet. Den betonar vikten av att en person inte tillfogas onödiga frihetsinskränkningar. Detta lagrum handlar om den s.k. behovsprincipen. Principen innebär att en tvångsåtgärd inte bör företas, om den inte är nödvändig med hänsyn till syftet med åtgärden. Om det finns alternativa vägar för att nå ett mål, exempelvis att verkställa ett avlägsnandebeslut, ska man välja den väg som innebär minsta möjliga intrång i den enskildes frihet.

3 3 1 kap. 8 berör däremot inte proportionalitetsprincipen. En princip om proportionalitet handlar i detta fall om en bedömning av nödvändigheten av ett förvar ska göras utifrån två motstående intressen. Migrationsverkets skäl till att ta en person i förvar ska ställas i proportion till vad ett frihetsberövande innebär för den enskilde. Även om proportionalitetsprincipen inte finns fastslagen i utlänningslagen, finns det ett flertal rättsfall där domstolarna tagit fasta på om frihetsberövandet stått i proportion till vad det innebär för den förvarstagne. Av praxis framgår att tiden i förvar är en viktig faktor när det görs en bedömning av det proportionerliga i ett förvarsbeslut. Ju längre tid en person suttit i förvar, desto mer krävs för att beslutet ska anses stå i rimlig proportion till exempelvis intresset av att underlätta verkställigheten av ett avlägsnandebeslut. Även om kravet på nyttan av ett beslut om förvar ökar ju längre tiden går, måste beslutet hela tiden stå i proportion till vad det faktiskt innebär för den förvarstagne. Detta innebär att vi alltid, även vid det första beslutet om verkställighetsförvar, måste ta ställning till frågan om beslutet är proportionerligt i förhållande till vad vi vill uppnå. 3.2 Rimliga utsikter Enligt återvändandedirektivet måste det finnas rimliga utsikter till ett avlägsnande för att en person ska få vara förvarstagen i ett verkställighetsskede. Frågan om vad som är rimliga utsikter har berörts i ett antal domar från EU-domstolen. Enligt domstolen ska begreppet tolkas så, att det endast finns rimliga utsikter till ett avlägsnande om det finns faktiska utsikter för att kunna genomföra avlägsnandet med hänsyn till de tidsgränser för förvar som finns i direktivet. Det måste alltså vara faktiskt möjligt att verkställa avlägsnandebeslutet inom de tidsfrister för förvar som finns för att beslut om verkställighetsförvar ska få fattas. Även i ett antal domar från Regeringsrätten och Migrationsöverdomstolen framgår att det måste vara möjligt att verkställa avlägsnandebeslutet för att beslutet ska äga giltighet. Ovanstående innebär att möjligheterna till verkställighet av ett avlägsnandebeslut måste bedömas redan innan ett beslut om verkställighetsförvar ska fattas. Faktorer som generellt sett är av intresse för att en sådan bedömning ska kunna göra är bland annat: Förväntad tid inom vilken verkställighet kan ske. Kommer det att dröja, alternativt om det är svårt att förutse när en verkställighet av ett avlägsnandebeslut kan ske, bör det övervägas att inte ta ett beslut om förvar.

4 4 Möjligheten att få fram nödvändiga resehandlingar. Det kan exempelvis vara svårt att få fram resehandlingar eftersom det tar lång tid förhemlandsambassaden att handlägga ärendet. Praktiska möjligheter att genomföra verkställigheten av beslutet. Som exempel på praktiska hinder för att genomföra verkställigheten kan nämnas att det saknas möjlighet att genomföra verkställighetsresa till hemlandet. Det kan finnas situationer när det inte går att verkställa ett avlägsnandebeslut som tidigare varit verkställbart, exempelvis om ärendet har inhiberats, ny prövning beviljats eller om det saknas resehandlingar som möjliggör en verkställighet av beslutet om avlägsnande. Även om personen då sitter i förvar kan, beroende på omständigheterna i det enskilda fallet, grunden för verkställighetsförvar finnas. Som exempel kan nämnas att en person är förvarstagen med stöd av 10 kap. 1 andra stycket 3 och tredje stycket. Under tiden i förvar framkommer att personen sannolikt är medborgare i ett annat land. Personen uppger att han har skyddsskäl även mot detta land. Dessa skäl måste då prövas, varför ny prövning beviljas. Beroende på omständigheterna i det enskilda fallet och då den nya prövningen hanteras snabbt, kan det finnas skäl att fortsätta kvarhålla personen i förvar i denna situation. Eftersom det finns ett lagakraftvunnet beslut om utvisning och då avlägsnandebeslutet bedöms kunna vara möjligt att genomföras förhållandevis snabbt, finns de juridiska förutsättningarna för att låta beslutet om förvar kvarstå. Detta gäller även om det verkställbara beslutet om avlägsnande är till fel land. Ett annat exempel är en person som ännu inte är förvarstagen, som saknar resehandling och har ett lagakraftvunnet avvisningsbeslut till sitt hemland. När det gäller det land som personen kommer från, är dock den generella erfarenheten att de utredningsåtgärder, exempelvis i form av motiverande samtal eller ambassadkontakter, som kan göras typiskt sett ger resultat på så sätt att man har goda utsikter att verkställa beslutet. I detta fall kan det vara befogat att genomföra förvarsbeslutet, även om resehandlingarna saknas. Det är viktigt att i samtliga fall där uppsikt eller förvar övervägs tänka på att den bedömning som görs gällande grunder för förvar och möjlighet att verkställa ett avlägsnandebeslut är dynamisk och att den alltid måste göras i det enskilda fallet. 3.3 Det ständigt pågående arbetet Att ta en person i förvar i återvändandeprocessen är ett led i ett förfarande som syftar till att avlägsna personen ur landet på grund av ett beslut om av- eller utvisning. Ett sådant förfarande kan av olika anledningar ta tid. En sådan anledning är till exempel att personen själv avsiktligt försvårar handläggningen genom att vägra lämna de uppgifter som han har tillgång till och som behövs.

5 5 I praxis har man beaktat i vilken utsträckning berörda myndigheter har arbetat med tillräcklig målmedvetenhet och uthållighet, eller om ärendet fått ligga obehandlat utan tillfredsställande anledning. Det finns med andra ord ett krav på att kontinuerligt och strukturerat arbeta för att försöka verkställa beslutet om avlägsnande. Detta rättsliga ställningstagande har beslutats av undertecknad rättschef efter föredragning av rättsliga experten. Rättschef

6 6 Bilaga till SR 25/2015 Gällande rätt Svensk lagstiftning Den bestämmelse som är tillämplig när en person ska tas i förvar för att förbereda eller genomföra en verkställighet av ett beslut om av- eller utvisning är 10 kap. 1 andra stycket 3 och tredje stycket i utlänningslagen. Där framgår att en person kan tas i s.k. verkställighetsförvar om det är fråga om att förbereda eller genomföra verkställigheten av ett beslut om av- eller utvisning. För att en person ska få tas i förvar på denna grund krävs enligt tredje stycket även att det annars finns en risk för att personen bedriver brottslig verksamhet i Sverige, avviker, håller sig undan eller på annat sätt hindrar verkställigheten. Vad som är risk för avvikande regleras uttömmande i 1 kap. 15 i utlänningslagen. I andra stycket 2 i samma paragraf regleras frågan om förvar när det är sannolikt att en person kommer att av- eller utvisas när det inte är fråga om brottmål. Utöver att det är sannolikt att ett sådant beslut kommer att tas måste även något av rekvisiten i tredje stycket (se ovan) vara uppfyllda. Av 1 kap. 8 i utlänningslagen framgår att utlänningslagens regler ska tillämpas så att man inte begränsar en persons frihet mer än vad som är nödvändigt i varje enskilt fall. Återvändandedirektivet Grunderna för förvar regleras i artikel 15. Där framgår att en person som är föremål för förfaranden för återvändande för att förbereda återvändandet och/eller för att genomföra avlägsnandebeslutet får tas i förvar om inte andra, mindre ingripande åtgärder, är tillräckliga. Utöver det krävs även att Det måste finnas risk för avvikande, undanhållande eller förhindrande av förberedelserna inför återvändandet eller avlägsnandet (15.1 a-b). Förvaret ska vara under så kort tid som möjligt och bara under den tid som förfarandena inför avlägsnandet pågår och genomförs med rimliga ansträngningar (15.1 b). Det måste finnas rimliga utsikter till ett avlägsnande. Rättsliga eller andra överväganden eller frånvaron av de omständigheter som fastställs i 15.1, innebär att grunder för förvar inte föreligger (15.4). Europakonventionen Den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, Europakonventionen, är införlivad i svensk rätt och bindande för svenska myndigheter och domstolar. I artikel 5 i konventionen förskrivs att ingen får berövas friheten utom i de fall som anges i artikeln och i den ordning som lagen föreskriver.

7 7 Enligt artikel 5.1 f) får en person frihetsberövas som ett led i ett förfarande som rör utvisning eller utlämning. Praxis RÅ 1994, ref. 98 I detta mål menade Regeringsrätten bl.a. att frågan om en förlängning av ett förvarsbeslut måste bedömas mot bakgrund av ändamålet med förvarsbestämmelserna (verkställighetsförvar), som är en del i ett förfarande som syftar till att en person reser ut ur landet. Vid denna bedömning måste man enligt Regeringsrätten beakta om berörd myndighet har handlat med tillräcklig målmedvetenhet och uthållighet eller om ärendet utan godtagbara skäl fått ligga obehandlat. En omständighet av stor vikt är enligt Regeringsrätten om utlänningen själv avsiktligt försvårar handläggningen. Likaså är längden av den tid personen redan suttit i förvar av betydelse när fråga är om ytterligare förvarsbeslut. Riskerna för undanhållande och fortsatt brottslighet i landet ingår självfallet också som ett väsentligt led i bedömningen. Regeringsrätten ansåg slutligen att det måste beaktas att begreppet synnerliga skäl i lagstiftningssammanhang genomgående används endast när det gäller att peka ut förhållanden som klart avviker från vad som är allmänt förekommande. RÅ 2005 ref. 60 En person hade varit förvarstagen i över ett och ett halvt år utan att avvisningsbeslutet kunnat verkställas. Något nytt försök att verkställa avvisningen hade inte gjorts på mer än ett år och fyra månader. Det var fortfarande ovisst om och när verkställighet skulle kunna ske. Personen själv hade inte medverkat till att avvisningsbeslutet skulle kunna verkställas, utan tvärtom medvetet försvårat utredningen, och Regeringsrätten ansåg att den långa förvarstiden i stor utsträckning kunde tillskrivas personens agerande. Regeringsrätten menade att oaktat personens agerande, så stod en ytterligare förlängning av tiden i förvar inte i rimlig proportion till intresset av att underlätta verkställighet av avvisningsbeslutet. RÅ 2006 ref. 5 Målet rör en person som utvisats på grund av brott. Verkställigheten av utvisningen inhiberades efter en begäran från Europadomstolen. Europadomstolen kunde inte antas fatta beslut i frågan inom ett år och det var oklart hur lång tid det kunde dröja innan utvisningen kunde verkställas. Mot denna bakgrund och då personen varit frihetsberövad i närmare 18 månader, ansåg inte Regeringsrätten att förvaret av personen stod i rimlig proportion till intresset av att underlätta verkställigheten av en kommande utvisning. MIG 2008:44 Migrationsöverdomstolen har i detta mål ansett att det funnits synnerliga skäl för förvar eftersom berörda myndigheter kontinuerligt vidtagit målmedvetna åtgärder för att försöka verkställa beslutet om utvisning och då den förvarstagne personen vägrat att medverka till att resedokument kunnat utfärdas.

8 8 MIG 2014:15 Målet rörde en person som hade hållits i förvar i sammanlagt fem år och åtta månader. Personen hade inte medverkat till att fastställa sin identitet och hela tiden motsatt sig en verkställighet av beslutet om utvisning. På grund av de brott som personen dömts för fanns det också en risk för fortsatt brottslighet. Det hade vidtagits åtgärder för att kunna utvisa personen till sitt hemland, men kontakterna med hemlandsmyndigheterna hade inte lett till några konkreta resultat och det bedömdes svårt att vidta ytterligare åtgärder utöver de som redan vidtagits. Mot denna bakgrund och med hänsyn till den exceptionellt långa tid som förvaret pågått var Migrationsöverdomstolens bedömning att det var ytterst oklart om och i så fall när en verkställighet skulle kunna ske och att ett fortsatt förvar av personen med hänsyn till detta inte stod i rimlig proportion till behovet av att underlätta verkställigheten Mål C-357/09 Av detta mål följer att artikel 15.4 i återvändandedirektivet ska tolkas så, att det endast finns rimliga utsikter till ett avlägsnande om det finns faktiska utsikter för att avlägsnandet kan genomföras med hänsyn till de tidsgränser som föreskrivs i artikel 15.5 och 15.6 i detta direktiv. Rimliga utsikter till ett avlägsnande föreligger inte när det framstår som föga sannolikt att den berörda personen kommer att tas emot i ett tredjeland med hänsyn till ovan nämnda tidsgränser.

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-06-23 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 9778-14 1 KLAGANDE Polismyndigheten Box 1804 701 18 Örebro MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Göteborg; migrationsdomstolens

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:11 Målnummer: UM421-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-05-10 Rubrik: En utlänning som ska utvisas enligt verkställbara beslut från såväl Migrationsverket

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:21

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:21 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:21 Målnummer: UM83-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-02 Rubrik: Ett beslut om att ta en utlänning i förvar kan inte överklagas på nytt om beslutet

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 7309-13 1 KLAGANDE Polismyndigheten i Skåne Gränspolisenheten 205 90 Malmö MOTPART ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmös, migrationsdomstolen,

Läs mer

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11)

Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Bfd22 080929 1 (5) Rättslig styrning 2013-06-26 RCI 12/2013 Rättsligt ställningstagande angående Migrationsöverdomstolens dom den 19 mars 2013, MIG 2013:4 (mål nr UM 8680-11) Möjligheten att bevilja ny

Läs mer

3. Rättslig bedömning

3. Rättslig bedömning Hänsyn till skolbarn Vid förlängning av tidsfristen på grund av att det finns skolbarn är barnets ålder av stor vikt vid bedömningen av hur länge tidsfristen ska förlängas. Om sökande ska slutföra sina

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-09-28 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 9690-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Polismyndigheten Gränspolisavdelningen 106 75 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-05-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 421-16 1 KLAGANDE A, Ombud och offentligt biträde: MOTPART Polismyndigheten ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens dom

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-11-02 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 83-16 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); Utkom från trycket den 3 april 2012 utfärdad den 22 mars 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); utfärdad den 27 juni 2013. SFS 2013:648 Utkom från trycket den 9 juli 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:44

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:44 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2007:44 Målnummer: UM2184-07 Avdelning: 5 Avgörandedatum: 2007-07-26 Rubrik: I ett mål rörande uppehållstillstånd är migrationsdomstol ansvarig som handläggande

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 620-13 1 KLAGANDE Polismyndigheten i Gävleborgs län Box 625 801 26 Gävle MOTPART Ombud och offentligt biträde: Jur.kand. ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:1243 Utkom från trycket den 16 december 2016 utfärdad den 8 december 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning

förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning 1 (10) Rättsavdelningen 2018-03-26 SR 10/2018 Rättsligt ställningstagande angående förlängning av ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd när det finns ett gällande lagakraftvunnet beslut om avvisning

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (6) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART statslös ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 1 augusti 2007 i mål nr

Läs mer

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap.

tillämpningen av 12 kap utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5 kap. 1 (13) Rättsavdelningen 2019-08-30 SR 24/2019 Rättsligt ställningstagande angående tillämpningen av 12 kap. 18-19 utlänningslagen i de fall Migrationsverket beslutat att avvisa ansökan om asyl enligt 5

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 Målnummer: UM3885-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-17 Rubrik: Lagrum: Bestämmelsen om rätt till rättsligt bistånd och biträde i det omarbetade

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2013:1 Målnummer: UM6351-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2013-01-04 Rubrik: Migrationsöverdomstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd i en asylsökandes

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 16

Läs mer

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall.

Rättsavdelningen SR 37/2015. förordnande av offentligt biträde i asylärenden. En behovsprövning ska göras från fall till fall. Bfd22 080929 1(4) Rättsavdelningen 2015-09-30 SR 37/2015 Rättslig kommentar angående förordnande av offentligt biträde i asylärenden 1. Sammanfattning Som huvudregel ska offentligt biträde förordnas så

Läs mer

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning.

MiÖD har genom ett beslut den 29 januari 2010, mål UM , återförvisat ett ärende till Migrationsverket för ny prövning. 2 (7) Om beslutet har förenats med ett återreseförbud med längre giltighetstid, upphör beslutet om avvisning eller utvisning att gälla först när tiden för återreseförbudet går ut. I praktiken torde det

Läs mer

Bakgrund. Stockholm Ju2016/09295/L7. Justitiedepartementet Stockholm.

Bakgrund. Stockholm Ju2016/09295/L7. Justitiedepartementet Stockholm. 1 Stockholm 2017-02-01 Ju2016/09295/L7 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm ju.l7@regeringskansliet.se. Svenska Röda Korsets yttrande över utkast till lagrådsremiss Tydligare befogenheter för Polismyndigheten

Läs mer

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats

Kommittédirektiv. Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Kommittédirektiv Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd när ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas eller har preskriberats Dir. 2016:92 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2009:13 Målnummer: UM2819-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2009-03-31 Rubrik: För att uppehållstillstånd ska komma ifråga sedan ett avlägsnandebeslut preskriberats

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-11-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1546-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholms, migrationsdomstolen, dom den 29 november 2012

Läs mer

rörelsefrihet ska institutet endast användas om andra mindre ingripande åtgärder inte är tillräckliga. Den tid en utlänning är förvarstagen ska vara

rörelsefrihet ska institutet endast användas om andra mindre ingripande åtgärder inte är tillräckliga. Den tid en utlänning är förvarstagen ska vara Kommittédirektiv Genomförande av EG:s direktiv om återvändande samt frågor om förvar Dir. 2009:1 Beslut vid regeringssammanträde den 5 februari 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska ta ställning

Läs mer

DOM. medborgare i Georgien. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

DOM. medborgare i Georgien. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet. KAMMARRÄTTEN Avdelning 6 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE medborgare i Georgien Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:19 Målnummer: UM8067-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-09-27 Rubrik: Det saknas lagstöd för att placera en utlänning som ska utvisas i kriminalvårdsanstalt,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:16 Målnummer: UM4516-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-10 Rubrik: Vid prövningen av om ett återreseförbud ska upphävas bör en helhetsbedömning

Läs mer

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt

2.1 EU-rättsliga principer; direkt tillämplighet och direkt effekt 2 Enligt samma bestämmelse ska offentligt biträde däremot inte utses om det måste antas att behov av biträde saknas. Paragrafen har därför tolkats på så sätt att det anses föreligga en presumtion för att

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Genomförande av återvändandedirektivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-12-05 Närvarande: F.d. justitieråden Marianne Eliason och Peter Kindlund samt justitierådet Kerstin Calissendorff. Genomförande av återvändandedirektivet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (1989:529); SFS 2005:762 Utkom från trycket den 14 november 2005 utfärdad den 10 november 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap.

Läs mer

Utlänningslagens otydliga reglering vid beslut om förvar och uppsikt

Utlänningslagens otydliga reglering vid beslut om förvar och uppsikt Madeleine Nilsson Utlänningslagens otydliga reglering vid beslut om förvar och uppsikt The unclear regulation of the Swedish aliens act when deciding on detention and supervision Rättsvetenskap C-uppsats

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2016:753 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1972:260) om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2000:460 Utkom från trycket den 19 juni 2000 utfärdad den 31 maj 2000.

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3616-13 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen, dom den 25 april 2013 i mål

Läs mer

brottsutvisade bevispersoner m.m.

brottsutvisade bevispersoner m.m. Bfd22 141107 1 (14) Rättsavdelningen 2017-01-30 SR 02/2017 Rättsligt ställningstagande angående brottsutvisade bevispersoner m.m. Sammanfattning Migrationsverket har inte laglig möjlighet att bifalla en

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) Utfärdad den 19 juni 2019 Publicerad den 26 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen (2005:716)

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2017-08-10 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 4516-16 1 KLAGANDE MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolens dom 2016-06-02 i mål nr UM 1077-16 SAKEN

Läs mer

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Ändring av bestämmelserna om rätt till bistånd i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. Promemoria upprättad inom Justitiedepartementet december 2015 1 Promemoria Ändring av bestämmelserna

Läs mer

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3

prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 1 (5) Rättsavdelningen 2018-03-29 SR 13/2018 Rättsligt ställningstagande angående prövningen av ansökningar om asyl från statslösa personer efter Migrationsöverdomstolens avgörande MIG 2018:3 Bakgrund

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2015-07-07 Meddelad i Stockholm Sida l (7) KLAGANDE ÖVERKLAGATAVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 29 april 2014 i mål m UM 2164-14 SAKEN Ersättning till offentligt

Läs mer

god man och offentligt biträde för barn utan vårdnadshavare i ärenden där Dublinförordningen ska tillämpas

god man och offentligt biträde för barn utan vårdnadshavare i ärenden där Dublinförordningen ska tillämpas Bfd22 080929 1 (6) Rättslig styrning 2014-01-14 RCI 07/2014 Rättsligt ställningstagande angående god man och offentligt biträde för barn utan vårdnadshavare i ärenden där Dublinförordningen ska tillämpas

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 1 2013-04-15 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 10344-12 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens

Läs mer

Nya omständigheter och verkställighetshinder

Nya omständigheter och verkställighetshinder Svensk migrationsrätt JUFN21 Nya omständigheter och verkställighetshinder Kort om avvisning och utvisning I 8 kap. UtlL 8 kap. 16 - Avslås eller avvisas en ansökan om uppehållstillstånd eller återkallas

Läs mer

Ombud och offentligt biträde: Advokaten Håkan Sunnerholm Advokaterna Sunnerholm & Rasmusson AB Box 1100 262 22 Ängelholm

Ombud och offentligt biträde: Advokaten Håkan Sunnerholm Advokaterna Sunnerholm & Rasmusson AB Box 1100 262 22 Ängelholm Mål nr KAMMARRÄTTEN ISTOCKHOLM T^/^A /T UwlVl UM 10615-12 2013-02-11 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Mura Obaire, 831001 Ombud och offentligt biträde: Advokaten Håkan Sunnerholm Advokaterna Sunnerholm &

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:23 Målnummer: UM6209-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-12-05 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: Om en asylsökande som ska överföras enligt Dublinförordningen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2013-06-25 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2065-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen, dom den 13 mars 2013

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN DOM 2015-11-11 Meddelad i Stockholm Sida 1 (12) Mål nr UM 8588-14 KLAGANDE A, Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga (här borttagen) Ombud och offentligt biträde: Advokat Irina Dolin Svärdvägen

Läs mer

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning

betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning 1 (7) Rättsavdelningen 2017-02-27 SR 04/2017 Rättsligt ställningstagande angående betydelsen av att sökanden inte kan besöka en utlandsmyndighet vid uppehållstillstånd på grund av anknytning Sammanfattning

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:5 Målnummer: UM409-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-03-27 Rubrik: Fråga om det föreligger synnerliga skäl för att göra undantag från huvudregeln

Läs mer

Återvändandedirektivet och svensk rätt

Återvändandedirektivet och svensk rätt Återvändandedirektivet och svensk rätt Delbetänkande av Förvarsutredningen Stockholm 2009 SOU 2009:60 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i utlänningsförordningen (2006:97); SFS 2009:1549 Utkom från trycket den 30 december 2009 utfärdad den 17 december 2009. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Kommittédirektiv. Effektivare regelverk för utlänningsärenden med säkerhetsaspekter. Dir. 2018:89. Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018

Kommittédirektiv. Effektivare regelverk för utlänningsärenden med säkerhetsaspekter. Dir. 2018:89. Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Kommittédirektiv Effektivare regelverk för utlänningsärenden med säkerhetsaspekter Dir. 2018:89 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska göra en översyn

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:20 Målnummer: UM8008-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-30 Rubrik: En asylansökan från en person som har beviljats skyddsstatus i en annan EU-stat

Läs mer

Utfärdande och återlämnande av resedokument

Utfärdande och återlämnande av resedokument 2 (5) 2. Bakgrund och frågeställning Det förekommer att utlänningar som har beviljats resedokument begär att få tillbaka sitt inlämnade hemlandspass samt att utlänningar som ansöker om resedokument, efter

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2008:22 Målnummer: UM895-08 Avdelning: 8 Avgörandedatum: 2008-05-29 Rubrik: Lagrum: För att beviljas uppehållstillstånd som tredjelandsmedborgare med ställning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm 2015-06-03 Meddelad i Stockholm 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 19 december 2014 i mål

Läs mer

Rättsligt ställningstagande

Rättsligt ställningstagande 1 (12) Rättsavdelningen 2017-06-01 SR 24/2017 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn Detta ställningstagande innehåller vägledning för dig som arbetar

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:19

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:19 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:19 Målnummer: UM3978-17 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-10-27 Rubrik: Lagrum: Vid beslut om avskiljande och placering av en förvarstagen utlänning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-12-17 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 623-15 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens dom den 19 december 2014

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2011-01-25 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8646-10 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

BESLUT. MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS BESLUT

BESLUT. MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A. Ombud och offentligt biträde: MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS BESLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 BESLUT Meddelat i Stockholm Sida 1 (11) Mål nr UM 687-08 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga A Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:5 Målnummer: UM12194-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-04-10 Rubrik: Om det bedöms finnas skälig anledning att anta att en utlänning i det land

Läs mer

BESLUT Meddelat i Stockholm

BESLUT Meddelat i Stockholm BESLUT 2011-12-05 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 4647-11 1 KLAGANDE 1. 2. Ombud och offentligt biträde för båda: Jur.kand. MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Malmö, migrationsdomstolen,

Läs mer

Moderna och rättssäkra regler för att hålla utlänningar i förvar. Mattias Pleiner (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Moderna och rättssäkra regler för att hålla utlänningar i förvar. Mattias Pleiner (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Moderna och rättssäkra regler för att hålla utlänningar i förvar Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Uppsala den 31 maj 2018 Heléne Fritzon Mattias Pleiner (Justitiedepartementet)

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:17 Målnummer: UM9280-16 UM9281-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-08-28 Rubrik: En utlänning som har permanent uppehållsrätt i Sverige har en sådan

Läs mer

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8)

3. Bakgrund. 4. Gällande rätt m.m. 5. Rättschefens bedömning 2 (8) 2 (8) Det är av flera anledningar viktigt att försöka klargöra identiteten tidigt i asylprocessen. Vi bör därför informera den asylsökande om vikten av att han eller hon styrker sin identitet genom att

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:4

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:4 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2019:4 Målnummer: UM1855-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2019-03-28 Rubrik: Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd p.g.a. praktiskt verkställighetshinder

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2017:13 Målnummer: UM8098-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2017-06-22 Rubrik: Äktenskap med en medborgare i ett tredjeland utgör en sådan anknytning till

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:20 Målnummer: UM7173-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-10-26 Rubrik: En asylansökan från ett i Sverige fött utländskt barn, vars mor beviljats

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (9) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 12

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i utlänningslagen (2005:716); SFS 2014:655 Utkom från trycket den 27 juni 2014 utfärdad den 12 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om utlänningslagen

Läs mer

3. Gällande rätt m.m.

3. Gällande rätt m.m. 2 (6) Vad som i huvudsak behandlas i detta rättsliga ställningstagande är frågan om avvisning av EES-medborgare med stöd av 8 kap. 2 första stycket 2 UtlL är förenlig med rörlighetsdirektivet. Enligt bestämmelsen

Läs mer

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-03-24 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 8877-13 1 KLAGANDE A, sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud och offentligt biträde: Ombud och offentligt biträde genom substitution: Adress som

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (8) AdmD JU2011/1340/EMA. Justitiedepartementet. Betänkandet Förvar (SOU 2011:17)

REMISSYTTRANDE 1 (8) AdmD JU2011/1340/EMA. Justitiedepartementet. Betänkandet Förvar (SOU 2011:17) REMISSYTTRANDE 1 (8) Datum Diarienr 2011-06-17 AdmD-124-2011 Ert diarienr JU2011/1340/EMA Justitiedepartementet Betänkandet Förvar (SOU 2011:17) Kammarrätten har anmodats att yttra sig över rubricerade

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom

Läs mer

Lagrådsremiss. Genomförande av återvändandedirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Genomförande av återvändandedirektivet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Genomförande av återvändandedirektivet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 17 november 2011 Tobias Billström Ingela Fridström (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder

Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Sida 1 (6) Byråchef Ert datum Er beteckning Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Överklagande av ett hovrättsbeslut överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder Klagande Riksåklagaren

Läs mer

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen

övergångsbestämmelsen i tillfälliga lagen Bfd12 20141107 1 (11) Rättsavdelningen 2016-12-12 SR 60/2016 I detta styrdokument finns även hänvisningar av relevans för lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:21

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:21 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:21 Målnummer: UMS8-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-12-10 Rubrik: En utlänning, som är utesluten från att anses som skyddsbehövande och som ska

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2010-10-21 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 1346-10 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: Advokaten ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen,

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

REMISSYTTRANDE 1(7) 2009-10-20 AdmD-293-2009. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 1(7) Datum Dnr 2009-10-20 AdmD-293-2009 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande av Förvarsutredningen Återvändandedirektivet och svensk rätt (SOU 2009:60) (dnr Ju2009/5250/EMA)

Läs mer

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl.

Lagrum: 1 första stycket lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.; 8 förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl. HFD 2013 ref 83 Personkretsen i 1 första stycket lagen om mottagande av asylsökande m.fl. omfattar också den som håller sig undan så att ett beslut om avvisning eller utvisning inte kan verkställas. Lagrum:

Läs mer

Mattias Larsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Mattias Larsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Genomförande av det omarbetade asylprocedurdirektivet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 11 augusti 2016 Anders Ygeman Mattias Larsson (Justitiedepartementet)

Läs mer

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl.

Rättsavdelningen /2018. vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. 1 (15) Rättsavdelningen 2018-10-11 36/2018 Rättsligt ställningstagande angående vilka som omfattas av 1 första stycket 3 i lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl. (LMA) Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:191

Regeringens proposition 2016/17:191 Regeringens proposition 2016/17:191 Tydligare befogenheter för polisen när beslut om avvisning eller utvisning verkställs Prop. 2016/17:191 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Rättsavdelningen SR 05/2017

Rättsavdelningen SR 05/2017 1 (15) Rättsavdelningen 2017-02-28 SR 05/2017 Rättsligt ställningstagande angående övergångsbestämmelserna i den tillfälliga lagen Sammanfattning Undantaget från tillämpning av lagen (2016:752) om tillfälliga

Läs mer

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik

Gerhard Wikren Hakan Sandesjö. Utlänningslagen. med kommentarer. Attonde upplagan. Norstedts Juridik Gerhard Wikren Hakan Sandesjö Utlänningslagen med kommentarer Attonde upplagan Norstedts Juridik Innehält Förord 9 Förord till tredje upplagan 9 Förord till attonde upplagan 10 Inledning 13 Tidigare utlänningslagstiftning

Läs mer

Förvar - En rättsdogmatisk undersökning av förvarsinstitutet i utlänningslagen Max Eriksson

Förvar - En rättsdogmatisk undersökning av förvarsinstitutet i utlänningslagen Max Eriksson JURIDISKA INSTITUTIONEN Stockholms universitet Förvar - En rättsdogmatisk undersökning av förvarsinstitutet i utlänningslagen Max Eriksson Examensarbete i förvaltningsrätt, 30 hp Examinator: Wiweka Warling

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:284

Regeringens proposition 2017/18:284 Regeringens proposition 2017/18:284 Moderna och rättssäkra regler för att hålla utlänningar i förvar Prop. 2017/18:284 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 23 augusti 2018

Läs mer

Beslut Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut

Beslut Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut 1 (5) Beslut 2007-07-05 Beteckning Ärende om hinder mot verkställighet av avvisningsbeslut Sökande man, medborgare i Irak Beslut Migrationsverket beslutar att inte bevilja ny prövning enligt 12 kap. 19

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-03-27 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 409-11 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde efter substitution: Advokaten MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:16

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:16 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:16 Målnummer: 8834-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-09-20 Rubrik: Uppehållstillstånd med stöd av bestämmelsen i 5 kap. 6 utlänningslagen jämfört

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder YTTRANDE 1 (7) Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder (Ds 2015:57) Sammanfattning Hovrätten tillstyrker med de påpekanden

Läs mer

För delegationerna bifogas motiveringen till ovanstående initiativ.

För delegationerna bifogas motiveringen till ovanstående initiativ. EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 8 augusti 2003 (20.8) (OR. it) 11770/03 ADD 1 LIMITE MIGR 71 COMIX 474 ADDENDUM TILL NOT från: Ordförandeskapet till: Arbetsgruppen för migration och återsändande Ärende:

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 juni 2018 följande dom (mål nr och ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 11 juni 2018 följande dom (mål nr och ). HFD 2018 ref. 39 Rätten till bistånd enligt socialtjänstlagen för en utlänning som inte har uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige men som genomgår rättspsykiatrisk vård här kan inte begränsas

Läs mer