SERNEKE Projektstyrning AB. Lokalklimat Karlavagnsplatsen. Version: 2 Datum:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SERNEKE Projektstyrning AB. Lokalklimat Karlavagnsplatsen. Version: 2 Datum:"

Transkript

1 SERNEKE Projektstyrning AB Lokalklimat Karlavagnsplatsen Version: 2 Datum:

2 1 DOKUMENTINFORMATION Uppdragsgivare: Rapportens titel: Lokalklimat Karlavagnsplatsen Version/datum: 2/ Filnamn: Lokalklima Karlavagnsplatsen.doc. Arkiv-id: Projekt: analys av lokalklimat Karlavagnsplatsen, Göteborg Projektledare: Nina Rieck Avdelning: Plan och urbanism Område: Stadsutveckling (storstad) Skriven av: Nina Rieck Kvalitetskontroll: Erik Berge, CIVITAS

3 2 FÖRORD I samband med utvecklingen av Karlastaden har Asplan Viak på uppdrag av SERNEKE gått igenom flera rapporter på tema lokalklimat och luftföroreningar i syfte att sammanställa materialet i en samlad rapport. Rapporterna behandlar vindförhållanden med vindsimulering, sol/skugga, bländning/reflektioner och luftföroreningar. Alla analyser och rekommendationer är hämtade från de granskade rapporterna (se Källor s. 28). Asplan Viak har inte gjort några egna observationer eller värderingar. Hos SERNEKE har Anna Tirén och Lars Edwall varit våra kontaktpersoner för projektet. Nina Rieck har varit projektledare för Asplan Viak med Erik Berge som samarbetspartner i CIVITAS. Trondheim, Nina Rieck Erik Berge Projektledare Kvalitetssäkrare

4 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning Kort presentation av planerna för Karlavagnsplatsen Lokalklimatiska data Vindförhållanden Sol/skugga Bländningar/reflektioner Luftföroreningar Källor...28

5 4

6 5 1 INLEDNING I samband med utvecklingen av den nya stadsdelen Karlastaden, närmare bestämt Karlavagnsplatsen, har inverkan på lokalklimatet och lokal luftkvalitet utvärderats. Det är först och främst de många planerade höghusen som utgör utmaningar när det gäller vindförhållande, solens/skuggornas påverkan och spridning av luftföroreningarna kvävedioxid och PM 10, men även den täta och kompakta stadsbebyggelsen är en utmaning. Ett bra lokalklimat och bra luftkvalitet är viktiga förutsättningar för en attraktiv stadsdel. Förhållandet mellan byggnader, gator, platser och vegetation har direkt inverkan på lokalklimatet och hur området upplevs. Gaturum, byggnader och vegetation påverkar spridningen av de lokala utsläppen. Det är därför viktigt att det redan på planeringsstadiet tas hänsyn till detta och att det tas fram kunskap kring lokala förhållanden. Flera studier har genomförts kring vindförhållanden vid Karlavagnsplatsen. Det nederländska företaget Peutz har gjort vindsimuleringar i en fysisk modell (vindtunnel) och i en CFD-modell baserat på byggdata i 3D. Semrén+Månsson har gjort sol- och skuggstudier, FSD har gjort studier om risken för bländning/reflektioner från höga byggnader och SWECO har utvärderat luftkvaliteten. Det har inte tagits fram ett samlat dokument som sammanfattar och presenterar de olika elementen och utredningarna. Föreliggande rapport är en presentation av de viktigaste slutsatserna. Utkastet till planen från januari 2015 reviderades i maj I den justerade planen har det bara gjorts nya utvärderingar av vindförhållandena genom ny simulering och studier av påverkan från sol/skugga.

7 6 Bild 1. Illustrationen visar stadsdelen Lindholmen i väst på norra sidan av älven en av de många stadsdelar som ska utvecklas. Bild 2. Illustrationen visar Karlavagnsplatsen centralt placerad på Lindholmen. Norrut stiger terrängen mot Ramberget. I syd rinner Göta älv. Stora delar av hamnområdet ska göras om till bostäder, kontor och näringsliv när hamnverksamheten flyttar längre ut mot havet längs älvinloppet.

8 7 2 KORT PRESENTATION AV PLANERNA FÖR KARLAVAGNSPLATSEN I den planerade nya stadsdelen ska det förberedas för en tät och grön stadsdel med blandade syften och bebyggelse som bostäder, skolor, förskolor, hotell, kontor och byggnader med kulturell inriktning. Intentionen är en stadsdel som är mer kompakt och högre än andra stadsdelar i Göteborg. Karlavagnsplatsen ska utvecklas med åtta kvarter med byggnader i olika storlekar och höjder. Det föreslås flera höghus som byggs ovanpå podiebyggnader och därför inte går ända ner till gatuplan. Det högsta, Karlatornet, har 71 våningar och er cirka 220 meter högt. Huvudriktningen i gatunätet är nord syd med ett omfattande bruk av träd längs gatorna. Det lämnas inga större öppna platser mellan kvarteren; tanken är att umgänge och lek ska finnas på podierna och därmed lyftas upp från marknivå. Podierna är planerade med flera nivåer och terrasser. Förskolor och skolor ska ligga på podierna. Bild 3. Illustrationen visar det höga Karlatornet och de omkringliggande lägre tornen längre bak.

9 8 Bild 4. Illustrationen till vänster visar fotavtrycket av Karlavagnsplatsen med kvartersstrukturen. Pilarna indikerar gatunätets huvudriktning. De gröna ytorna anger podier med planerad aktivitet. De mörkaste grå figurerna symboliserar de högsta byggnaderna. Träd är markerade med gröna cirklar och visar var det finns små platser och gatuträd. Illustrationen till höger visar en mer detaljerad plan för utomhusområdena. Norr om bebyggelsen planeras en större park. De två plankartorna är inte helt samorienterade i förhållande till varandra. Illustrationen till höger är orienterad mot norr.

10 9 3 LOKALKLIMATISKA DATA 3.1 Vindförhållanden Vinddata Analysen av lokalklimatet redogör för de lokalklimatiska förhållanden som bör tas i beaktande vid planering av en framtida stadsutveckling vid Karlaplatsen. Syftet är att ge en första utvärdering av utkastet till planen när det gäller vindförhållanden på marknivå och på takterrasserna. Använd metod: Beräkningar med CFD-modell baserad på byggdata i 3D, terrängdata och bakgrundsvinddata från Säve flygplats 9 km bort. Vindhastigheterna som har uppmätts i planområdet har jämförts med den nederländska vindkomfortstandarden NEN 8100 i syfte att utröna om komfortkriterierna uppfylls. Se tabell 1. Bild 5. Vindros från Säve flygplats. Dominerande vindriktningar under året går från syd till väst. Även vind i nordöstlig riktning förekommer ofta. Vindstyrkan kan komma upp i 10 m/s, först och främst i västlig riktning.

11 10 Bild 6. Dominerande vindriktningar under sommarhalvåret går från väst till sydväst. Bild 7. Dominerande vindriktningar under vinterhalvåret går från sydsydväst till västsydväst med inslag av vind från nordöst Komfortkriterier Vad som upplevs som behagliga vindförhållanden utomhus beror på vilken aktivitet som utförs, men det är också subjektivt. Högre vindhastigheter har exempelvis högre acceptans vid promenadstråk på torg och trottoarområden än i utomhus belägna sittområden. I tabell 1 visas vindkomfortkriterierna i NEN Vindkomfortkriterierna anges i förhållande till den andel av tiden (i procent) vindhastigheten överstiger 5 m/s. Vindhastigheterna har hämtats från en modellberäkning eller vindtunnelmätningar på två meters höjd över marken (höjdnivån för resultaten finns inte angivna i Peutz-rapporterna, men vi utgår ifrån att det är 2 meter som gäller). I tabell 1 kan vi utläsa följande:

12 11 Kategori A: Vindhastigheter över 5 m/s förekommer mindre än 2,5 % av tiden. Detta betyder god vindkomfort (good) för aktivitet i klass I (gående, normal takt), II (stående och gående, maklig takt) och III (sittande). Inga speciella åtgärder krävs i någon av klasserna. Kategori B: Vindhastigheter över 5 m/s förekommer mellan 2,5 och 5 % av tiden. Detta innebär god vindkomfort för klass I och II samt måttlig vindkomfort (moderate) för klass III. Åtgärder bör övervägas för klass III, sittande. Kategori C: Vindhastigheter över 5 m/s förekommer mellan 5 och 10 % av tiden. Enligt NEN 8100 innebär detta god vindkomfort för klass I, måttlig för klass II och dålig vindkomfort för klass III. Åtgärder bör övervägas för klass II och III. Området kan vara olämpligt för aktivitet i klass III. Kategori D: Vindhastigheter över 5 m/s förekommer mellan 10 och 20 % av tiden. Måttlig vindkomfort för klass I, dålig för klass II och III. Åtgärder bör övervägas för alla klasser. Området kan vara olämpligt för aktivitet i klass II och III. Kategori E: Vindhastigheter över 5 m/s förekommer mer än 20 % av tiden. Dålig vindkomfort för alla klasser. Området kan vara olämpligt för aktivitet i alla tre klasser. Tabell 1. Tabellen visar vindkomfortkriterier i förhållande till NEN Vid höga vindhastigheter kan det uppstå farliga situationer, exempelvis att man tappar balansen när man går runt ett hushörn. Enligt NEN 8100 betecknas vinden som farlig om vindhastigheter på över 15 m/s förekommer mer än 0,3 % av tiden under ett år (motsvarar cirka 25 timmar) Vindsimulering, gatuplan Det röda på simuleringsillustrationerna visar områden med vindhastigheter på över 5 m/s under mer än 20 % av tiden. Gult visar områden med vindhastigheter på över 5 m/s under % av tiden. Grönt visar områden med vindhastigheter på över 5 m/s under 5 10 % av tiden. Områden med vindhastigheter på över 5 m/s under 2,5 5 % av tiden samt mindre än 2,5 % av tiden är blå respektive grå. Tornen och de högsta byggnaderna är markerade med bokstäver.

13 12 Bild 9. Förväntad vindhastighet på gatunivå på Karlavagnsplatsen under året. Resultat: Avståndet mellan torn A och B och det faktum att torn A har ett podium på nordvästra sidan skapar dåliga till måttliga vindförhållanden mellan tornen. Avstånden har ökats jämfört med ett tidigare alternativ, vilket har förbättrat vindförhållandena något, dock inte tillräckligt. Längst den sydöstra fasaden på torn B är vindklimatet dåligt. Vid det sydliga hörnet av torn A kan lokalt dåligt vindklimat för gående förväntas (5 m/s under mer än 20 % av tiden). Detta skylls på nedsvepande vindar från tornet ( down wash ). Framför byggnad G mot öst förväntas också måttligt till dåligt vindklimat av samma orsak (10 20 % av timmarna per år ligger vindhastigheterna på över 5 m/s). Vid torn C och D är det lokalt dåligt vindklimat. Mönstret för hur vindarna uppträder är förhållandevis jämnt under året sommar som vinter. På vintern är genomsnittshastigheten något högre än årsgenomsnittet. På vintern särskiljer sig området sydväst om torn C med sämre vindklimat än under resten av året. På sommaren är genomsnittshastigheten något lägre än årsgenomsnittet. På sommaren förväntas vindklimatet vara måttligt (men inte dåligt) för gående runt torn A, Karlatornet. På norra och nordöstra sidan av torn C förväntas fortfarande perioder av måttligt till dåligt vindklimat.

14 13 Bild 10. Förväntad vindhastighet på gatunivå på Karlavagnsplatsen under vinterhalvåret. Bild 11. Förväntad vindhastighet på gatunivå på Karlavagnsplatsen under sommarhalvåret.

15 Vindsimulering, tak/podier Simuleringen visar att ett måttligt till dåligt vindklimat kan förväntas på många ställen på hustaken/podierna för gående. På sommaren är det något bättre än på vintern. I mitten av planområdet är vindklimatet något bättre tack vare att det avskärmas av omkringliggande byggnader. Områden med bra vindklimat för sittande finns bara på enstaka delar av taken/podierna. Ett undantag är byggnaden norr om byggnad G, då denna ligger avskärmad och därmed har ett gynnsamt vindklimat för sittande. Bild 12. Förväntad vindhastighet på tak/podier under året.

16 15 Bild 13. Förväntad vindhastighet på tak/podier under vinterhalvåret. Bild 14. Förväntad vindhastighet på tak/podier under sommarhalvåret.

17 16 Rekommendationer och åtgärder från Peutz Vindklimatet runt torn A kan förbättras genom att öppningen mellan byggnad A och en mindre byggnad på sydsidan stängs och att det då ges plats till att bygga ett podium. Placeringen av torn C skulle kunna justeras på podiet, men problemet kan då lätt uppstå på en annan plats. Vinddämpande åtgärder måste göras där simuleringen visade starkaste vindar, bland annat vid byggnad G och torn C. Podiebyggnaderna bryter vindarna som leds ned längs höghusen ( down flow = nedsvepande vindar) och gör vindarna på markplan mindre och svagare. Skärmtak över entréer och utomhusrestauranger skärmar av vinden. Vid infällda entréer blir det ännu mer lä. Vegetation dämpar vinden. Träd, buskar och häckar kan planteras vid gatustråk, på öppna platser och vid sittplatser. Vegetationen bör ha flera skikt så att vinden inte blåser rakt igenom, t.ex. under trädkronor. Hustaken rekommenderas inte som lekplatser eller terrasser för umgänge. 3.2 Sol/skugga Studie utförd av Semrén+Månsson Det är viktigt att titta på samspelet mellan sol/skugga och vindförhållanden vid planeringen av stadsrum, eftersom skugga i kombination med vind ofta skapar zoner som är olämpliga för utomhusvistelse. På Karlavagnsplatsen kommer de högsta tornen att kasta långa slagskuggor. Områdena närmast kring tornen kommer att ligga i skugga det mesta av tiden. På längre avstånd, inom de områden som påverkas, går skuggorna fortare förbi. Bild 15. Illustrationen visar de åtta kvarter som Semrén+Månsson har gjort sol-/skuggstudier för.

18 17 Bild 16. Undersökning av sol/skugga vid vår- och höstdagjämning. Vår- och höstdagjämning. Klockan och kastar alla höghus långa skuggor mot väst och norr. Områden både inom och utanför planområdet träffas. Inom planområdet ligger de flesta områden på marknivå och takterrasser i skugga. Mellan de långa slagskuggorna är det strimmor av solfyllda områden. På eftermiddagen klockan ligger hela planområdet i skugga bortsett från en liten strimma nordost om M mot Karlatornet. Taket på Karlatornet har full sol hela dagen och de övriga takterrasserna har bra solförhållanden under delar av dagen. Bild 17. Sol-/skuggstudie under sommarhalvåret. Midsommar. Klockan kastar höghusen långa slagskuggor mot väst. Mellan skuggområdena är det sol på gatuplan och på takterrasser. De mellersta kvarteren har mer sol. Klockan är det bra solförhållanden i stora delar av planområdet. Slagskuggorna från höghusen är kortare. Takterrasserna har sol. Klockan har slagskuggorna blivit längre igen och faller mot nordost. Det finns solfyllda strimmor mellan slagskuggorna, men inte många. De mellersta kvarteren har mer sol. Det är sol på många takterrasser och på Karlatornets tak.

19 18 Bild 18. Sol-/skuggstudie under vinterhalvåret. Midvinter. Klockan är det skugga i hela området förutom en smal strimma väster om Karlatornet. Klockan är det fortfarande skugga, men ett område nordväst om Karlatornet (kvarter 05) har sol både på gatuplan och på podierna. Klockan är det skugga i hela området förutom en bred strimma från nordöst till sydväst söder om kvarter 05 samt i ett område mellan kvarter 07 och 08. Taket på Karlatornet har sol från att den går upp till att den går ner Studie utförd av Stadsbyggnadskontoret Sol-/skuggstudien utförd av Stadsbyggnadskontoret skiljer sig något från Semrén+Månssons studie vid de valda tidpunkterna. Detta beror på en tidsskillnad på en timme. Då solen vid exempelvis vår- och höstdagjämningen står lågt når den bara i korta perioder ner till gatuplan på grund av den höga bebyggelsen. En tidsskillnad på en timme ger variationer. Studien omfattar ett större område där även terrängen runt Karlastaden har tagits med. Gemensamt för alla tidpunkter är att det alltid är skugga kring tornen även om slagskuggorna passerar snabbare ju mer avståndet från tornet ökar. De längsta skuggorna faller utanför planområdet och går ända ut till Frihamnen i öst, Ramberget i norr och Lundby i nordväst.

20 19 Bild 19. Sol-/skuggstudie, 1 januari kl januari klockan är det skugga i största delen av planområdet, både på gator, gårdar och takterrasser. Karlatornet kastar en lång slagskugga som faller över den stora parken och Ramberget i norr. Bild 20. Sol-/skuggstudie, 20 mars och 22 september kl (vår- och höstdagjämning). Vid vår- och höstdagjämning klockan är det skugga i stora delar av planområdet, både på gator och gårdar. Det är sol på de högsta taken. Karlatornet kastar en lång skugga mot nordväst som faller över parken i norr och mot bebyggelsen i Lundby. Det är soligt/ljust i den centrala delen av planområdet och på den öppna platsen mot sydväst.

21 20 Bild 21. Sol-/skuggstudie, 20 mars och 22 september kl (vår- och höstdagjämning). Vid vår- och höstdagjämning klockan är det sol i stora delar av planområdet, speciellt längs fasader som vetter mot söder och på taken. Skuggorna från bebyggelsen faller mot norr och slagskuggan från Karlatornet faller över parken i norr och träffar den nedre delen av Ramberget. I de östra delarna av planområdet är det mycket skugga, men strimmor av sol letar sig in mellan de höga tornen. Det centrala torget/parken ligger delvis i sol. Bild 22. Sol-/skuggstudie, 20 mars och 22 september kl (vår- och höstdagjämning). Vid vår- och höstdagjämning klockan är det solsken/ljust i stora delar av planområdets västra delar med platser och gatustråk. Mellan bebyggelsen i den östra delen är det skugga. De flesta tak ligger i sol. Långa slagskuggor från tornen faller mot öst och når ända ut till Frihamnen. Det centrala torget/parken ligger i skugga.

22 21 Bild 23. Sol-/skuggstudie, 22 juni kl juni klockan är det sol i stora delar av planområdet, både på gator, gårdar och tak förutom i de östra delarna kring tornen. Både Karlatornet och granntornet kastar långa slagskuggor mot väst, men de faller innanför planområdet. Det centrala torget/parken ligger i skugga. Bild 24. Sol-/skuggstudie, 22 juni kl juni klockan är det soligt i nästan hela planområdet förutom runt tornen i öst. De kastar korta slagskuggor mot parken i norr, men inte längre än till Lundbyleden. Det centrala torget/parken ligger i sol.

23 22 Bild 25. Sol-/skuggstudie, 22 juni kl juni klockan är det sol i största delen av planområdet, speciellt i den västra delen. Det är skugga mellan byggnaderna i sydöst, men sol på taken. Karlatornet och granntornet kastar långa slagskuggor mot väst, vilka träffar bebyggelsen längs Lindholmsallén. Delar av det centrala torget/parken ligger i sol. Bild 26. Sol-/skuggstudie, 22 juni kl juni klockan är det skugga i den östra delen av planområdet och tornen kastar långa slagskuggor över bebyggelsen nästan ända ut till Frihamnen. I den västra delen är det sol, men korta slagskuggor faller längst fasaderna vända mot väst.

24 Bländningar/reflektioner FDS Göteborg har undersökt om höghusen, och då speciellt Karlatornet, kommer att medföra reflektioner i omgivningen (andra byggnader, gator och utemiljö) på grund av den stora andelen glas på fasaderna. Dataunderlag och använda metoder utgörs av granskade artiklar på internet och samtal med en internationell fasadkonsult (IBS-consultants, Holland) och en granskning av mätningar av solreflektioner för Tellus Tower i Stockholm (Briab ). Oönskade effekter från Karlatornet kan innefatta: Bländade trafikanter i det närmaste vägsystemet kan innebära trafikfara. Risken för solreflektioner beräknas bli störst söder om Karlatornet. Där finns dock inga trafikerade gator, varför risken att trafikanter ska bländas anses som liten. Bländningar och störningar för sjöfart och luftfart. Störande reflektioner på närliggande byggnader, vilket kan medföra problem med solavskärmning. Vegetation kan i värsta fall ta skada. Det bör/ska tas hänsyn till följande: Val av fasadmaterial, t.ex. kan glas ge oönskade reflektioner. Vinkling av fasaden kan leda till reflektioner. Vertikala fasader utgör som regel ingen risk. I en senare fas av planen kommer det att göras en solreflexsimulering eller en likvärdig 3D-analys av Karlatornet. Tornets höjd och avstånd till de närmaste byggnaderna. Geografisk placering och utformning av byggnaden i förhållande till solens gång under dygnet och i förhållande till närliggande byggnader och vägar. 3.4 Luftföroreningar Sweco Environment har utfört spridningsberäkningar av luftföroreningar för Karlavagnsplatsen och området runtomkring. Avsikten med beräkningarna har varit att påvisa fördelningen av luftföroreningarna inom planområdet och att jämföra fördelningen med luftkvalitetskraven. Använd metod Spridningsberäkningarna har utförts med spridningsmodellen AERMOD. Markdata och meteorologiska data har hanterats med AERMAP respektive AERMET. Utsläppsdata har beräknats med hjälp av modellen HBEFA (Handbook Emission Factors for Road Transport) anpassad efter svenska förhållanden. De utsläppsdata som har använts gäller för den nuvarande situationen 2013/2015 och scenarier för 2020 och I scenarierna har det tagits hänsyn till förändringar i trafikmönster, omläggning av Hamnbanan och Lundbyleden samt förändringar i kollektivsystem och bränsleanvändning. Det har inte tagits hänsyn till bebyggelse, avskärmning och vegetation i spridningsberäkningarna. Luftföroreningskarta, kvävedioxid

25 24 På bild 27 och 28 visas kartor över årsmedelvärden av kvävedioxid för två av scenarierna nuvarande situation och I scenariot för 2035 har utsläpp från Lundbyleden och Hamnbanan tagits med. Utifrån bilderna kan man se att koncentrationen av kvävedioxid fram till 2035 förväntas reduceras betydligt. Enligt Swecos rapport beror detta på minskad bakgrundskoncentration i kombination med att utsläppen från fordon minskar tack vare den tekniska utvecklingen. Bild 27. Årsmedelvärden av kvävedioxid för nuvarande situation. Bilden är hämtad från Swecos rapport. Bild 28. Årsmedelvärden av kvävedioxid för Bilden är hämtad från Swecos rapport. Spridningsberäkningar av luftburna partiklar (PM 10 )

26 25 På bild 29 och 30 visas kartor över årsmedelvärden av luftburna partiklar på upp till 10 mikrometer (PM 10 ) för scenarierna nuvarande situation och 2035 där Lundbyleden (men inte Hamnbanan) är med i beräkningen. Bilderna visar att mängden partiklar inte avtar på samma sätt som kvävedioxiden. Detta beror på att en större andel PM 10 kommer från bakgrundskoncentrationer och att dessa inte reduceras på samma sätt som kvävedioxid. Den förväntade reduceringen av dubbdäcksanvändning motverkas dessutom av en ökad trafikmängd fram till Dubbdäcksanvändning bidrar till ökad förekomst av vägdamm och PM 10. Bild 29. Årsmedelvärden av PM 10 för nuvarande situation. Bilden är hämtad från Swecos rapport.

27 26 Bild 30. Årsmedelvärden av PM 10 för Bilden är hämtad från Swecos rapport. Jämförelse av luftkvalitetskrav Vi har summerat de viktigaste resultaten i Swecos rapport från alla beräkningar och jämfört dem med luftkvalitetskraven i nedanstående tabeller. Tabell 2. Kvävedio xid (μg/m 3 ) Del av planområ det Medel per år Medel per dygn, 98- percentil Medel per timme, 98- percentil 2013/ MKN 4 MKM N S N S N S N S N norra delen av planområdet S södra delen av planområdet 1 scenario 2035 utan Lundbyleden och Hamnbanan 2 scenario 2035 med Lundbyleden och Hamnbanan 3 Miljökvalitetsnormens gränsvärde (MKN) 4 Miljökvalitetsmålet Frisk Luft (MKM) Tabell 3. PM 10 (μg/m 3 ) Del av planområdet 2013/ N S N S N S N S 3 MKN 4 MKM Medel per år Medel per dygn, 90- percentil N norra delen av planområdet S södra delen av planområdet 1 scenario 2035 utan Lundbyleden 2 scenario 2035 med Lundbyleden 3 Miljökvalitetsnormens gränsvärde

28 27 4 Miljökvalitetsmålet Frisk Luft Sammanfattning och rekommendationer från Sweco I Göteborg är trafiken på vägarna den största källan till PM 10 och kvävedioxid. Andra viktiga källor är sjöfart, industri och långväga luftföroreningar. Spridningsberäkningen stämmer väl överens med tidigare genomförda mätningar i området. Beräkningarna visar att koncentrationerna inte överskrider miljökvalitetsnormen (MKN) för PM 10 eller kvävedioxid i de undersökta scenarierna. Sannolikheten att miljökvalitetsnormen ska överskridas är större för kvävedioxid än för PM 10 och det är störst sannolikhet att kvävedioxid överskrider dygnsmedelvärdet i de norra delarna av planområdet. I förhållande till Miljökvalitetsmålet Frisk Luft (MKM) är koncentrationerna högre än kravet för kvävedioxid i nuvarande situation och för 2020, medan kravet är uppfyllt för För dygnsvärden är kravet uppfyllt för alla scenarier. För PM 10 är MKM uppfyllt för dygnsvärden, medan årsmedelvärdet nästan uppnår kravet i samtliga scenarier. Man bedömer att MKN uppfylls för förskolans utomhusområden. Man bedömer också att vegetation, bullerskydd och byggnader kommer att verka avskärmande mot föroreningar från vägarna och därmed bidra till en ytterligare reducering av föroreningar inom planområdet. Det rekommenderas att entréer och luftintag till ventilation placeras så långt bort från föroreningskällorna som möjligt för att på så sätt försöka begränsa människors exponering för luftföroreningar.

29 28 4 KÄLLOR Göteborg Stad Stadsbyggnadskontoret. Diarienummer 13/0735. Planeringsförutsättningar. Detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen Lindholmen i Göteborg. Göteborg Stad Stadsbyggnadskontoret, samrådshandling januari Detaljplan för verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen Lindholmen i Göteborg. Göteborg Stad Stadsbyggnadskontoret, juli Skuggstudier Karlavagnsplatsen. Tengbom, januari Karlavagnsplatsen. Kvalitetsprogram, koncept januari Göteborg Stad Stadsbyggnadskontoret, Illustrationsritningar, plankarta, grundkarta. Göteborg Stad Stadsbyggnadskontoret, FAQ. Detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen. ÅF-Infrastructure AS, Miljökonsekvensbeskrivning Karlavagnsplatsen. Peutz, Karlavagnsplatsen master plan Göteborg. Wind climate investigation using CFD. Peutz, Karlavagnsplatsen master plan, variant October Peutz, Karlavagnsplatsen master plan. Wind climate investigation using wing tunnel measurements. Peutz, Karlavagnsplatsen master plan, variant May Semrén+Månsson, Karlavagnsplatsen. Sammanfattning & översättning av vindstudie. Semrén+Månsson, Solstudie bostadsgårdar Semrén+Månsson, Lokalklimat. Bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen. Semrén+Månsson, Solstudie bostäder. Sweco, Spridningsberäkningar, Karlavagnsplatsen. Luftutredning. FDS Göteborg, PM Översikt, risk för bländning.

SERNEKE Projektstyrning AB. Lokalklimat Karlavagnsplatsen. Version: 3 Datum:

SERNEKE Projektstyrning AB. Lokalklimat Karlavagnsplatsen. Version: 3 Datum: SERNEKE Projektstyrning AB Lokalklimat Karlavagnsplatsen Version: 3 Datum: 2017-02-07 1 DOKUMENTINFORMATION Uppdragsgivare: Rapportens titel: Lokalklimat Karlavagnsplatsen Version/datum: 3/ 2017-02-07

Läs mer

DP VALSKVARNSGATAN VINDSIMULERING

DP VALSKVARNSGATAN VINDSIMULERING (01)/05 En inledande vindstudie har utförts för planerad bebyggelse inom detaljplanen för Valskvarnsgatan. Syftet är att både visa platser där vindförhållandena är sämre och där de är bättre. Platser som

Läs mer

LOKALKLIMAT BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER VID KARLAVAGNSPLATSEN

LOKALKLIMAT BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER VID KARLAVAGNSPLATSEN 2015.12.18 BOSTÄDER OCH VERKSAMHETER VID KARLAVAGNSPLATSEN INNEHÅLL SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 5 SYFTE 7 GENOMFÖRANDE 7 RESULTAT 9 BILAGOR 11 KARLAVAGNSPLATSEN 2015.12.18 2/11 Denna rapport sammanställer

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Utredningsrapport 2016:16 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten vid kontorslokalen Smedjan på

Läs mer

Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan

Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan Utredningsrapport 2016:9 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan

Luftutredning Litteraturgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Litteraturgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och

Läs mer

CFD Vindstudie RegionCity

CFD Vindstudie RegionCity CFD Vindstudie RegionCity För: Jernhusen AB Upprättad av: Ting Liu Affärsområde Stadsprojekt Granskad av: Will Sibia Uppdragsnummer: 4028766000 2014-09-12 Sammanfattning Vindberäkningar har utförts med

Läs mer

Utredningsrapport 2015:11. Luftutredning. Fyrklöversgatan. bild. Foto: Klas Eriksson

Utredningsrapport 2015:11. Luftutredning. Fyrklöversgatan. bild. Foto: Klas Eriksson Luftutredning Fyrklöversgatan bild Foto: Klas Eriksson Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten runt Fyrklöversgatan i Göteborg och hur de nybyggnationer

Läs mer

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN UPPDRAG Luftmiljöutr Fredriksdalsgatan UPPDRAGSNUMMER 7001263000 UPPDRAGSLEDARE Leif Axenhamn UPPRÄTTAD AV Carl Thordstein DATUM Sammanfattning Spridningsberäkningar genomfördes för gaturummen vid detaljplansområdet

Läs mer

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Utredningsrapport 2016:01 Infovisaren Stadsbyggnadskontoret Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Foto: Marit Lissdaniels Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten på taket

Läs mer

Luftutredning Distansgatan

Luftutredning Distansgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Distansgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten runt Distansgatan i Göteborg och hur

Läs mer

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman Luftkvalitetsutredning vid Prospect Hillgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stads stadsbyggnadskontor. Mätningar och rapportskrivning är utförda av Emma

Läs mer

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen Bo Bergman Bo Bergman Fastighetsutveckling AB Polhemsgatan 12 171 58 Solna PM 2017-10-19 Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen I följande

Läs mer

sol- och skuggstudie NORRA TYRESÖ CENTRUM januari 2014

sol- och skuggstudie NORRA TYRESÖ CENTRUM januari 2014 sol- och skuggstudie NORRA TYRESÖ CENTRUM januari 2014 2 möjlig placering för ny ishall TYRESÖVALLEN ANSLUTNING STUDERAS VIDARE TYRESÖVÄGEN ev entré BOLLMORA ALLÉ möjlig placering för nytt parkeringshus

Läs mer

VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN

VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN VY TVÄRBANETORGET MOT ENTRÉN TILL OMRÅDET OCH SALUHALLEN 21 växtlighet och planteringar Längs de stora omgivande vägarna och järnvägen planteras rikligt med naturliga planteringar. Längs E4 kan befintliga

Läs mer

PM vind och skugga. Detaljplan Kolkajen stockholm.se/kolkajen. Dnr tillhörande samrådshandling maj 2016

PM vind och skugga. Detaljplan Kolkajen stockholm.se/kolkajen. Dnr tillhörande samrådshandling maj 2016 Dnr 2013-01629 tillhörande samrådshandling maj 2016 PM vind och skugga Detaljplan Kolkajen 2016-04-29 stockholm.se/kolkajen Innehåll 1. INLEDNING OCH SLUTSATSER 2 2. SOL OCH SKUGGA 2:1 Skuggstudier för

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan. bild

Luftutredning Litteraturgatan. bild Luftutredning Litteraturgatan bild Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och hur de nybyggnationer som beskrivs

Läs mer

Spridningsberäkningar i gaturummet Viktoriagatan, E4 i Skellefteå

Spridningsberäkningar i gaturummet Viktoriagatan, E4 i Skellefteå UPPDRAG Spridningsberäkningar, Skellefteå UPPDRAGSNUMMER 1321631000 UPPDRAGSLEDARE Leif Axenhamn UPPRÄTTAD AV Carl Thordstein DATUM Spridningsberäkningar i gaturummet Viktoriagatan, E4 i Skellefteå Sammanfattning

Läs mer

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna Pernilla Troberg Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm PM 2017-12-13 Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna I följande PM redovisas beräknade halter av partiklar (PM10) och kvävedioxid

Läs mer

Beräkning av luftkvalitet Haga entré Sammanställd av SBF

Beräkning av luftkvalitet Haga entré Sammanställd av SBF Beräkning av luftkvalitet Haga entré Sammanställd av SBF 2017-06-29 Efter granskningen av detaljplanen har luftberäkningar utförts i programmet Simair för området (beräkningar gjorda av Karlstads Miljöförvaltning).

Läs mer

PM Luftkvalitet i Östra Kroppkärr, reviderad

PM Luftkvalitet i Östra Kroppkärr, reviderad Sid 1(9) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Plan- och byggavdelningen 2018-07-04, reviderad 2019-03-06 Karolina Norlin, 054-540 45 40 PM Luftkvalitet i Östra Kroppkärr, reviderad SYFTE Denna PM tas fram för att

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget

Luftkvalitetsutredning Mjölktorget Luftkvalitetsutredning Mjölktorget bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av stadsbyggnadskontoret. Mätningar och rapportskrivning är gjort av Emma Björkman och Erik Svensson på

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan.

Stadsbyggnadskontoret. Luft-PM. för Backaplan en bilaga till program för Backaplan. Stadsbyggnadskontoret Luft-PM för Backaplan en bilaga till program för Backaplan www.goteborg.se Innehållsförteckning 3 Bakgrund 5 Beskrivning av området 5 Programmets syfte 5 Trafik biltrafik Kollektivtrafik

Läs mer

Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern

Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern Luftföroreningsmätningar i Kungälv vintern 2006-2007 Erik Bäck Miljöförvaltningen Göteborg Rapport 144 Augusti 2007 1 Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har av Göteborgsregionens luftvårdsprogram fått

Läs mer

Beräkningar av partikelhalter för Inre hamnen i Oskarshamn

Beräkningar av partikelhalter för Inre hamnen i Oskarshamn Jörgen Jones RAPPORT NR 2015-24 Beräkningar av partikelhalter för Inre hamnen i Oskarshamn Pärmbild. Bilden visar beräknad 90-percentil av dygnsmedelhalt för partiklar PM10 för i scenario 2030. Gul färg

Läs mer

Vindstudie för planerad bebyggelse vid Danvikshem

Vindstudie för planerad bebyggelse vid Danvikshem Rapport Nr. 62 Vindstudie för planerad bebyggelse vid Danvikshem David Segersson Pärmbild. Bilden föreställer strömningen kring planerad bebyggelse i Danvikshem vid sydvästliga vindar. Rapport Författare:

Läs mer

RAPPORT VINDSTUDIER. Uppdrag. Vatthagen 1:103, Upplands Väsby. Datum

RAPPORT VINDSTUDIER. Uppdrag. Vatthagen 1:103, Upplands Väsby. Datum RAPPORT Uppdrag Vatthagen 1:103, Upplands Väsby Datum 2014-11-07 VINDSTUDIER Syfte Syftet med denna rapport är, genom att kartlägga den framtida vindsituationen i stora drag, ge ett underlag för att undvika

Läs mer

Godkänt dokument - Arne Fredlund, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Godkänt dokument - Arne Fredlund, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Pärmbild Visualisering av det planerade bostadshöghuset, tillhandahållen av AB Svenska Bostäder. RAPPORT NR 2013-5 Författare: Uppdragsgivare: Leandra Caldarulo AB Svenska Bostäder Granskningsdatum: Granskare:

Läs mer

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Mätningar under februari-april år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utförd på uppdrag av Uppsala kommun [Skriv här]

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN. Kv Krispeln 15 m fl. Solstudie. Uppdragsnr: Version:

FALKENBERGS KOMMUN. Kv Krispeln 15 m fl. Solstudie. Uppdragsnr: Version: FALKENBERGS KOMMUN Kv Krispeln 15 m fl Solstudie 2018-08-21 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare: FALKENBERGS KOMMUN Sabina Uzelac Norconsult

Läs mer

UTVÄRDERING AV FÖRSLAG INNERSTADEN NORR OM STRÖMMEN I NORRKÖPING

UTVÄRDERING AV FÖRSLAG INNERSTADEN NORR OM STRÖMMEN I NORRKÖPING UTVÄRDERING AV FÖRSLAG INNERSTADEN NORR OM STRÖMMEN I NORRKÖPING I den här rapporten presenteras resultatet från en vindberäkning som har utförts på förslag på utformning av innerstaden norr om strömmen

Läs mer

Magnus Asp ABC D BFDCDC. Godkänt dokument - Lena Nordenlöw, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr

Magnus Asp ABC D BFDCDC. Godkänt dokument - Lena Nordenlöw, Stadsbyggnadskontoret Stockholm, , Dnr Magnus Asp ABC AABCDEF- D BFDCDC Pärmbild Visualisering av det planerade höghuset, framtagen av Wingårdh Arkitektkontor AB. ABC Författare: Uppdragsgivare: Magnus Asp Trygg-Hansa Granskningsdatum: Granskare:

Läs mer

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september.

I detta PM pressenteras därför endast resultaten från mätningarna vid Othem Ytings 404 som utförts till och med 30 september. Bakgrund och syfte Mellan 21 april och 31 oktober 2017 utfördes mätningar av partiklar (PM10 och PM2.5) kring Cementas anläggning i Slite på Gotland, mätningarna utfördes på tre platser, se Figur 1. Syftet

Läs mer

Luftkvalitetsutredning. Krokslätt 182:2. bild. Karta: Göteborgs Stad

Luftkvalitetsutredning. Krokslätt 182:2. bild. Karta: Göteborgs Stad Luftkvalitetsutredning Krokslätt 182:2 bild Karta: Göteborgs Stad Förord Luftkvalitetsutredningen är utförd av miljöförvaltningen på uppdrag av stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad. Beräkningar och rapport

Läs mer

Dagens stadsutveckling - en viktig parameter i strävan för bättre luftkvalitet. Marie Haeger-Eugensson COWI/GU Åsa Keane, White

Dagens stadsutveckling - en viktig parameter i strävan för bättre luftkvalitet. Marie Haeger-Eugensson COWI/GU Åsa Keane, White Dagens stadsutveckling - en viktig parameter i strävan för bättre luftkvalitet Marie Haeger-Eugensson COWI/GU Åsa Keane, White Under sista deceniet har Urban förtätning utretts av många, bl.a Boverket,

Läs mer

PM solljus projekt Gångaren 10. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr stockholm.se

PM solljus projekt Gångaren 10. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr stockholm.se PM solljus projekt Gångaren 10 stockholm.se PM om Solljus för projekt Gångaren 10 är beställd av stadsbyggnadskontoret, Stockholms stad Kontaktperson: Suzanna Tsygankova E-post: suzanna.tsygankova@stockholm.se

Läs mer

Luftkvalitet i centrala

Luftkvalitet i centrala Nr U5865 Juni 2017 Luftkvalitet i centrala Utdrag (Lasarettsvägen) Skellefteå Förväntad påverkan av FÖP samt teknikutveckling På uppdrag av Skellefteå kommun Jenny Lindén Detta är ett utdrag ur en kommande

Läs mer

Bellona 5, Solna. Luftkvalité uteluft- detaljplanskede. Bellona 5, Solna Befintlig byggnad 2015-01-30

Bellona 5, Solna. Luftkvalité uteluft- detaljplanskede. Bellona 5, Solna Befintlig byggnad 2015-01-30 Bellona 5, Solna Luftkvalité uteluft- detaljplanskede Bellona 5, Solna Befintlig byggnad Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund och syfte... 4 Utredningens genomförande och omfattning... 4 Fastigheten

Läs mer

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola

Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Miljömedicinsk bedömning av utsläpp av trafikavgaser nära en förskola Sandra Johannesson Yrkes- och miljöhygieniker Göteborg den 4 april 2014 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Arbets- och miljömedicin

Läs mer

Gaturumsberäkningar av PM10 på östra Artillerigatan år 2020

Gaturumsberäkningar av PM10 på östra Artillerigatan år 2020 PM Gaturumsberäkningar av PM10 på östra Artillerigatan år 2020 2014-01-20 Bakgrund och syfte Trafikkontoret Göteborgs Stad avser att utreda luftkvaliteten i planerat bostadsområde norr om Artillerigatan.

Läs mer

Diskussion av vindmiljön kring Silohusen och angränsande skolbyggnad på Kvarnholmen, Nacka kommun

Diskussion av vindmiljön kring Silohusen och angränsande skolbyggnad på Kvarnholmen, Nacka kommun Magnus Asp, Leandra Caldarulo RAPPORT NR 2013-56 Diskussion av vindmiljön kring Silohusen och angränsande skolbyggnad på Kvarnholmen, Nacka kommun Pärmbild Visualisering av Silohusen, framtagen av Sweco

Läs mer

De analyserade vindriktningarna har baserats från en vindros som visar vindens riktningar och hastigheter som förkommer oftast runt Ystad.

De analyserade vindriktningarna har baserats från en vindros som visar vindens riktningar och hastigheter som förkommer oftast runt Ystad. 2013-06-14 Projektnr: 11002512 Linn Adolfsson Vindanalys Vindanalys har genomförts i syfte för att se vilka olika rörelsetendenser vinden får runt det förslag som tagits fram för Ystad Hamnstad. Vinden

Läs mer

Bedömning av vindmiljön vid Kvarnholmen etapp 5, Nacka kommun

Bedömning av vindmiljön vid Kvarnholmen etapp 5, Nacka kommun Sofia Malmsten RAPPORT NR 2013-18 Bedömning av vindmiljön vid Kvarnholmen etapp 5, Nacka kommun September 2014 Pärmbild Visualisering av Norrhusen vid nordvästra kajen, framtagen av Brunnberg & Forshed

Läs mer

KVARNTORGET_UPPSALA / VINDSTUDIER JUNI Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN ,

KVARNTORGET_UPPSALA / VINDSTUDIER JUNI Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN , KVARNTORGET ARKITEMA / UPPSALA ARCHITECTS _VINDSTUDIER KVARNTORGET_UPPSALA / VINDSTUDIER JUNI 2017 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-07-07 ARKITEMA ARCHITECTS Weather

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

RAPPORT. Luftutredning, Gårda/Ullevimotet STADSBYGGNADSKONTORET GÖTEBORGS STAD UPPDRAGSNUMMER [PRELIMINÄRT KONCEPT]

RAPPORT. Luftutredning, Gårda/Ullevimotet STADSBYGGNADSKONTORET GÖTEBORGS STAD UPPDRAGSNUMMER [PRELIMINÄRT KONCEPT] STADSBYGGNADSKONTORET GÖTEBORGS STAD Luftutredning, Gårda/Ullevimotet UPPDRAGSNUMMER 7002316000 LEIF AXENHAMN CARL THORDSTEIN Sammanfattning Göteborgs stad arbetar med att upprätta kontor- och verksamhetslokaler

Läs mer

Vindstudie RegionCity Göteborg

Vindstudie RegionCity Göteborg Beställare: Jernhusen AB Box 427 101 28 Stockholm Beställarens representant: Boldi Kisch Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Herman Heijmans Belma Krslak Uppdragsnr: 104 17

Läs mer

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala

PM Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala Erik Hävermark Rikshem Box 307 101 26 Stockholm PM 2017-06-02 Luftföroreningshalter för ny detaljplan inom kvarteret Siv i centrala Uppsala I följande PM redovisas en beräkning av halten partiklar (PM10)

Läs mer

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE SWECO NORGE AS E39 Langeland Moskog UPPDRAGSNUMMER 1321335000 BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE KONCEPT GÖTEBORG 2013-01-15 SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS 1 (18) S w e

Läs mer

Buller vid kvarteret Hagalund 1:1

Buller vid kvarteret Hagalund 1:1 Rapport 2016:75, Version 1.2 Buller vid kvarteret Hagalund 1:1 - Borlänge kommun Dokumentinformation Titel: Buller vid Hagalund 1:1, Borlänge kommun Serie nr: 2016:75 Projektnr: 18261 Författare: Kvalitetsgranskning:

Läs mer

Djurgårdsstaden. 1 Sammanfattning Jörgen Jones

Djurgårdsstaden. 1 Sammanfattning Jörgen Jones Jörgen Jones 201 6-06 - 16 Luftkvalitetsberäkningar Djurgårdsstaden för nytt parkeringsgarage i Norra 1 Sammanfattning Ett nytt garage planeras att byggas i norra Djurgårdsstaden vid Hjorthagen. I samband

Läs mer

Yttrande över detaljplan för Lindbackens skola

Yttrande över detaljplan för Lindbackens skola MILJÖFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Elisabet Aronsson 2016-08-10 018-727 43 26 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 17 augusti 2016 Yttrande över detaljplan för Lindbackens skola Remiss

Läs mer

Mätningar av partiklar PM10 och PM2,5 vid Stationsgatan i Borlänge

Mätningar av partiklar PM10 och PM2,5 vid Stationsgatan i Borlänge 1:2016 Mätningar av partiklar PM10 och PM2,5 vid Stationsgatan 16-18 i Borlänge Kalenderåret 2015 Magnus Brydolf och Billy Sjövall SLB-ANALYS: FEBRUARI 2016 Förord Under kalenderåret 2015 mättes halter

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun

Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Falun Sammanställning av halter PM10/PM2,5 och NO2 vid Svärdsjögatan 3 i Mätningar av PM10/PM2,5 och NO 2 under kalenderåret 2016 och NO 2 under januariapril år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall På uppdrag

Läs mer

PM BERÄKNINGAR AV NO₂ för åren 2020 OCH 2025 FÖR PENNYGÅNGEN

PM BERÄKNINGAR AV NO₂ för åren 2020 OCH 2025 FÖR PENNYGÅNGEN PM BERÄKNINGAR AV NO₂ för åren 2020 OCH 2025 FÖR PENNYGÅNGEN Marie Haeger-Eugensson och Anna Bjurbäck 2017-09-20 Projekt: A096520 Inledning Detta PM bygger vidare på tidigare genomförd luftkvalitetsutredning

Läs mer

MIMO, Mölndal, Sverige

MIMO, Mölndal, Sverige MIMO, Mölndal, Sverige Vindstudie Rapportnummer: KVT/ASH/2018/R068 Rapportnummer Datum KVT/ASH/2018/R068 08.08.2018 Rapportnamn MIMO, Mölndal, Sverige Vindstudie Kund Klassificering Begränsad till kund

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Bedömning av luftföroreningssituationen vid Paradiset 19 och 21 i stadsdelen Stadshagen, Stockholm

Bedömning av luftföroreningssituationen vid Paradiset 19 och 21 i stadsdelen Stadshagen, Stockholm PM 2012-10-29 Bedömning av luftkvaliteten vid Paradiset 19 och 21 Bedömning av luftföroreningssituationen vid Paradiset 19 och 21 i stadsdelen Stadshagen, Stockholm Följande bedömning omfattar halterna

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget

Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget 2006-04-05 Luftkvalitetsutredning Davidshallstorgsgaraget SAMMANFATTNING På uppdrag av gatukontoret har miljöförvaltningen kartlagt luftkvaliteten vid planerad byggnation av garage under Davidshallstorg

Läs mer

Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan

Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan Beräkningar av luftkvalietet vid detaljplan för Tullholmssågen 4 m.fl. Karlstad Kommun Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan Göteborg 2019-02-12 Kompletterande Luftkvalitetsutredning Packhusgatan

Läs mer

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Tjörns kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Tjörns kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Tjörns kommun 2015 Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Miljökvalitetsnormer och miljömål... 4 Utredningskommun

Läs mer

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Datum 2010-11-16 Kompletterad 2011-05-02 NCC Björn I M Svensson 178 04 Solna Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Ett nytt

Läs mer

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000

Vånings- och skuggstudie, vårdagjämning kl , skala 1:5000 vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 1-2 våningar 3 våningar 4 våningar 5 våningar 6 våningar 7- våningar Sol- och skuggstudie Den nya bebyggelsen har ett våningstal mellan

Läs mer

SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi

SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi SPRIDNINGSBERÄKNINGAR Energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamns Energi BERÄKNINGSMODELL: ALARM Juni 2019 Spridningsberäkningar i samband med planering av energi- och miljöcenter på Vist, Ulricehamn

Läs mer

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2

Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern Uppdragsrapport 2006:2 Partikelmätningar på Guldhedsgatan vid Sahlgrenska sjukhuset vårvintern 2006 Uppdragsrapport 2006:2 Förord I denna rapport presenteras en mätning av partiklar (PM 10 ) på Guldhedsgatan i Göteborg under

Läs mer

FÖR FÄRGELANDA PRÄSTGÅRD 1:63 MFL, FÄRGELANDA

FÖR FÄRGELANDA PRÄSTGÅRD 1:63 MFL, FÄRGELANDA 2016-12 FÄRGELANDA KOMMUN TRAFIKBULLERUTREDNING FÖR FÄRGELANDA PRÄSTGÅRD 1:63 MFL, FÄRGELANDA TRAFIKBULLERUTREDNING ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010

Läs mer

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5)

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5) Sida 1 (5) AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter Bullerberäkningar, Kviström planområde Underlag för detaljplan för bostadsområde, på fastigheten Kviström 1:17 m.fl. tas fram av arkitekterna

Läs mer

K20, Mölndals kommun. Vindstudie. Rapportnummer: KVT/RWK/2018/R018

K20, Mölndals kommun. Vindstudie. Rapportnummer: KVT/RWK/2018/R018 K20, Mölndals kommun Vindstudie Rapportnummer: KVT/RWK/2018/R018 Rapportnummer Datum KVT/RWK/2018/R018 2018-01-26 Rapportnamn K20, Mölndals kommun Vindstudie Kunde Klassificering Begränsad till kund Revision

Läs mer

2007:30. Kv Hilton SPRIDNINGSBERÄKNINGAR AV HALTER INANDNINGSBARA PARTIKLAR (PM10) OCH KVÄVEDIOXID (NO2) ÅR 2009

2007:30. Kv Hilton SPRIDNINGSBERÄKNINGAR AV HALTER INANDNINGSBARA PARTIKLAR (PM10) OCH KVÄVEDIOXID (NO2) ÅR 2009 2007:30 Kv Hilton SPRIDNINGSBERÄKNINGAR AV HALTER INANDNINGSBARA PARTIKLAR (PM10) OCH KVÄVEDIOXID (NO2) ÅR 2009 SLB-ANALYS, SEPTEMBER 2007 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Förord... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Ren regionluft. Beräkningar av kvävedioxid i Kungsbacka kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg

Ren regionluft. Beräkningar av kvävedioxid i Kungsbacka kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Ren regionluft Beräkningar av kvävedioxid i Kungsbacka kommun 2015 Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Miljökvalitetsnormer och miljömål... 4 Utredningskommun

Läs mer

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Lilla Edets kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Lilla Edets kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Lilla Edets kommun 2015 Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Miljökvalitetsnormer och miljömål... 4 Utredningskommun

Läs mer

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen

Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen Reviderat åtgärdsprogram för kvävedioxid i Göteborgsregionen - fastställt av Länsstyrelsen 2018-06-19 Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid klaras inte i Göteborgsregionen Dygnsvärden av NO 2 (98-percentil)

Läs mer

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d

PM Trafik. Södra Årby. Tyréns - Arvid Gentele 1(13) Uppdragsnr: Rapportnr: Rev (): l tl t t\ut d i \T é T fik PM k t LGS d 1(13) PM Trafik Södra Årby 20111031 Tyréns - Arvid Gentele 2(13) Inledning En ny stadsdel, Södra Årby, planeras i anslutning till Läggesta station. Området omfattar bostäder, verksamheter och samhällsservice.

Läs mer

PM Detaljplan för Munkmora, Ösby 1:46, 4:2 m.fl.

PM Detaljplan för Munkmora, Ösby 1:46, 4:2 m.fl. Handläggare Anna Enberg Plan- och exploateringsenheten Diarienummer 15KS/90 (tidigare 13SPN/0141) PM Detaljplan för Munkmora, Ösby 1:46, 4:2 m.fl. Under samrådstiden har det framkommit att skugga från

Läs mer

Kartläggning av kvävedioxid- och partikelhalter (PM10) i Sandviken kommun

Kartläggning av kvävedioxid- och partikelhalter (PM10) i Sandviken kommun 2007:25 Kartläggning av kvävedioxid- och partikelhalter (PM10) i Sandviken kommun JÄMFÖRELSER MED MILJÖKVALITETSNORMER. SLB-ANALYS, JUNI 2007 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Förord... 2

Läs mer

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Miljö- och byggnadsförvaltningen 2014-08-13 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Meteorologiska förhållanden... 3 Mätningar... 4 Resultat... 4 Partikeldeposition... 4

Läs mer

Luftkvaliteten vid nybyggnad, kv. Rackarberget, Uppsala

Luftkvaliteten vid nybyggnad, kv. Rackarberget, Uppsala PM 2016-10-06 Luftkvaliteten vid nybyggnad, kv., Uppsala SLB-analys har på uppdrag av Uppsalahem AB (Annika Billstam) bedömt luftföroreningshalterna för ny bebyggelse längs Luthagsesplanaden i Uppsala

Läs mer

Lommarstranden i Norrtälje

Lommarstranden i Norrtälje Norrtälje kommun Lommarstranden i Norrtälje Trafikbullerutredning Uppdragsnr: 104 28 56 Version: 2 2017-10-18 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare:

Läs mer

PM Luftkvalitet - Spridningsberäkningar för utsläpp till luft vid planerade muddringsarbeten i Södertälje kanal

PM Luftkvalitet - Spridningsberäkningar för utsläpp till luft vid planerade muddringsarbeten i Södertälje kanal PM Luftkvalitet - Spridningsberäkningar för utsläpp till luft vid planerade muddringsarbeten i Södertälje kanal Punktkälla: Beräknade luftföroreningskomponenter: Utsläppsdata: Två arbetsmaskiner á 520

Läs mer

Sammanfattande rapport. Bohusgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Sammanfattande rapport. Bohusgatan. bild. Foto: Emma Björkman Sammanfattande rapport Bohusgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är utförd av miljöförvaltningen på uppdrag av stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad. Beräkningar och rapportskrivning är genomfört

Läs mer

Luftkvalitetsutredning för detaljplan Utveckling av före detta Fryshuset vid Fiskhamnsgatan

Luftkvalitetsutredning för detaljplan Utveckling av före detta Fryshuset vid Fiskhamnsgatan Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning för detaljplan Utveckling av före detta Fryshuset vid Fiskhamnsgatan Bild från Göteborgs Stads karttjänst Infovisaren Utredningsrapport 2017:02 www.goteborg.se

Läs mer

ARKITEMA ARCHITECTS. SVARTVIKS STRAND / VINDSTUDIER II sep 2017

ARKITEMA ARCHITECTS. SVARTVIKS STRAND / VINDSTUDIER II sep 2017 SVARTVIKS STRAND / VINDSTUDIER II sep 2017 Weather Station: GBS_06M12_02_181220 Distance to your project 3.4 mi (5.4 km) Latitude = 59.4500, Longitude = 17.8333 vindros / år vindros / vinter Beskrivning

Läs mer

Ren regionluft Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Mölndals kommun

Ren regionluft Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Mölndals kommun Miljöförvaltningen Ren regionluft Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Mölndals kommun Utredningsrapport 2017:10 www.goteborg.se Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Miljökvalitetsnormer och miljömål...

Läs mer

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Partille kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg

Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Partille kommun Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Ren regionluft - Beräkningar av kvävedioxid i Partille kommun 2015 Helene Olofson Miljöförvaltningen Göteborg Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Miljökvalitetsnormer och miljömål... 4 Utredningskommun

Läs mer

Ren Regionluft Beräkningar av kvävedioxid i Öckerö kommun 2006

Ren Regionluft Beräkningar av kvävedioxid i Öckerö kommun 2006 Ren Regionluft Beräkningar av kvävedioxid i Öckerö kommun 2006 Malin Andersson Miljöförvaltningen Göteborg Delrapport 145 Februari 2008 2 Göteborgsregionens luftvårdsprogram Miljökvalitetsnormer Sedan

Läs mer

PM LUFTBERÄKNINGAR FÖR DETALJPLANER VID UBBARP

PM LUFTBERÄKNINGAR FÖR DETALJPLANER VID UBBARP ULRICEHAMNS KOMMUN PM LUFTBERÄKNINGAR FÖR DETALJPLANER VID UBBARP ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PROJEKTNR. A039724 DOKUMENTNR.

Läs mer

Kv. Bacchus, Falkenberg - Bullerutredning

Kv. Bacchus, Falkenberg - Bullerutredning Rapport 9-C/ Rolf Cedås/ Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Kv. Bacchus, Falkenberg - Bullerutredning Akustikforum har utrett bullersituationen (exklusive trafikbuller) för planerade

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER) Planavdelningen Peter Jacobsson Tfn 08-508 269 06 Till Stadsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-02-16 STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV LUSTGÅRDEN 14 I STADSDELEN STADSHAGEN (KONTOR OCH BOSTÄDER)

Läs mer

11312 Knäpplan etapp 2, Förskola, Hjo Bullerutredning

11312 Knäpplan etapp 2, Förskola, Hjo Bullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 11312 Knäpplan etapp 2, Förskola, Hjo Bullerutredning Rapport 11312-14032400.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 3 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Jönköping 2014-03-24

Läs mer

KV REPARATÖREN, UMEÅ TRAFIKBULLER

KV REPARATÖREN, UMEÅ TRAFIKBULLER KV REPARATÖREN, UMEÅ TRAFIKBULLER SLUTRAPPORT 2015-11-04 Uppdrag: 256776, Kv Reparatören, Umeå Titel på rapport: Trafikbuller Status: Datum: 2015-11-04 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Skanska Sverige

Läs mer

Trafikbullerutredning Fridhems förskola

Trafikbullerutredning Fridhems förskola Kungälvs kommun Trafikbullerutredning Fridhems förskola Uppdragsnr: 105 11 67 Version: 1 2017-08-17 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare:

Läs mer

Kompletterande luftkvalitetsutredning för Forsåker

Kompletterande luftkvalitetsutredning för Forsåker Author Markus Olofsgård Phone +46 10 505 00 00 Mobile +46703566210 E-mail markus.olofsgard@afconsult.com Date 2015-02-11 Project ID 702782 MölnDala Fastighets AB Kompletterande luftkvalitetsutredning för

Läs mer

Trafikbullerutredning

Trafikbullerutredning Stadsbyggnadskontoret Önskemålet 7 m.fl. Önskemålet 7 m.fl. 2017-04-06 Rapportförfattare: Bakgrund och syfte Jönköpings kommun arbetar med att ta fram en ny detaljplan för kvarteret Önskemålet 7 m.fl.

Läs mer

Luftkvalitetsutredningar vid fysisk planering

Luftkvalitetsutredningar vid fysisk planering Luftkvalitetsutredningar vid fysisk planering Anders Nylén, SLB-analys The Capital of Scandinavia Del av Miljöförvaltningen i Stockholm SLB-analys är en fristående enhet under förvaltningschefen Vår roll

Läs mer

Ren regionluft Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Härryda kommun

Ren regionluft Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Härryda kommun Miljöförvaltningen Ren regionluft Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Härryda kommun Utredningsrapport 2017:05 www.goteborg.se Ren regionluft Luftvårdsprogrammet i Göteborgsregionen Härryda kommun

Läs mer

Vindkomfortstudie för Havtornet (del av Norra Djurgården 1:37), Östermalm, Stockholm stad

Vindkomfortstudie för Havtornet (del av Norra Djurgården 1:37), Östermalm, Stockholm stad Sofia Malmsten ABC B Vindkomfortstudie för Havtornet (del av Norra Djurgården 1:37), Östermalm, Stockholm stad Pärmbild. Bilden visar ett av vindkomfortkriterierna; procent av tiden som vinden överstiger

Läs mer

Inledande kartläggning av luftkvalitet

Inledande kartläggning av luftkvalitet RAPPORT 2018-06-30 MBN 18-106 421 Inledande kartläggning av luftkvalitet Bjurholms kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post 916 81 Bjurholm Storgatan 9 0932-140 00 0932-141 90 kommunen@bjurholm.se

Läs mer

Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen

Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen Rapport Författare: Uppdragsgivare: Rapport nr 70 David Segersson Upplands-Bro kommun Granskare: Granskningsdatum: Dnr: Version: 2004/1848/203 2 Klimatstudie för ny bebyggelse i Kungsängen David Segersson

Läs mer

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka

Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Lura 2:3 & 2:7-2 Nacka Beräkning av buller från väg och flygtrafik Uppdragsnummer: 150510 Beställare: Sixten Jaskari Rapport: R150510-1 Datum: 2015-09-15 Antal sidor: 6 Handläggare: Rickard Hellqvist Granskare:

Läs mer