Den moderna vårdcentralen. Krav, trender och expertråd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den moderna vårdcentralen. Krav, trender och expertråd"

Transkript

1 Den moderna vårdcentralen Krav, trender och expertråd

2 Innehåll Sid 3. Sammanfattning Sid 4. Kapitel 1 - Utmaningarna för vårdcentralen Sid 6. Kapitel 2 - Dessa kompetenser behövs Sid 7. Kapitel 3 - Modern teknik som möjliggörare Sid 9. Kapitel 4 - Detta säger politikerna Sid 10. Kapitel 5 - Utblick: Primärvård i Norge Sid 11. Källor och vidare läsning 2.

3 Sammanfattning I den här guiden har vi undersökt situationen inom vården och tittat närmare på vilka frustrationer som finns bland personal, chefer och patienter. Vårdcentralerna måste ta in patienter från sjukhusen trots att det saknas resurser att tillgodose allas behov. Politikerna jobbar med att flytta vården närmare invånarna vilket betyder att i framtiden kan primärvården få fler resurser för att erbjuda personalen en bättre arbetsmiljö och patienterna en bättre upplevelse. Fram till dess är det verksamhetschefens ansvar att skapa en bra arbetsmiljö med de resurser man har för att attrahera och behålla personal. Dessa utmaningar känner många verksamhetschefer igen sig i, och de är bekräftade runt om i landet. Våra tips för att klara utmaningarna: Skapa en modern arbetsmiljö med rätt verktyg. Delegera till och utbilda de anställda. Kompetensutveckla personalen i digitaliseringen. Ge personal med specialistkunskaper bästa möjliga förutsättningarna för att göra ett kvalitativt jobb. Ta höjd för att det ska finnas möjlighet till fysiska besök, trots digitaliseringen. Anamma teknik som inte adderar ytterligare arbetsbörda. Håll dig uppdaterad genom att följa debattartiklar. Prenumerera på nyhetsbrev om specifika områden inom vården. Följ utvecklingen utomlands, framför allt Norge. Utvärdera om det finns utrymme att göra små justeringar utifrån de intryck du samlar på dig. 3.

4 Kapitel 1 - Utmaningarna för vårdcentralen Kompetensförsörjningen. Det är den utmaning som drabbar alla vårdcentraler hårdast, vem man än frågar. - Det största akuta bekymret för vårdcentralen är att rekrytera rätt kompetens. Man har svårt att anställa läkare, distriktssköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och så vidare. Där måste man, för att kunna locka folk, verkligen bli en attraktiv arbetsgivare, menar Stefan Jutterdal, förbundsordförande för Fysioterapeuterna (och som tidigare har jobbat som sjukhusdirektör vid Oskarshamns sjukhus). Analyser, rapporter, experter och insikter från verksamhetschefer talar samma språk. Skälet bakom är den allt högre kravställningen på vårdcentralerna. Det fria vårdvalet ökar konkurrensen vårdcentralerna emellan, helt enkelt för att om en patient känner sig missnöjd så är det fritt fram att välja en annan vårdgivare. Patienterna kräver hög service och tillgänglighet. Men, det är inte bara patienterna som ställer krav - det gör politikerna också. Riksdagens beslut om den nya vårdgarantin förkortar patientens rätt till vård från sju till tre dagar. Från och med 1 januari 2019 måste personalen som tar emot remissen eller svarar i telefonen bli ännu mer effektiv när de ska triagera patienten till rätt person. Ett annat krav från politikerna är ökad tillgänglighet. Sjukhusen önskar att primärvården ska ta över de arbetsuppgifter som de prioriterar bort. Då är primärvården den sista utposten. Maria Hilberth Verksamhetschef 4.

5 - Sjukhusen önskar att primärvården ska ta över de arbetsuppgifter som de prioriterar bort. Då är primärvården den sista utposten, säger Maria Hilberth, verksamhetschef på Mönsterås hälsocentral och landstinget i Kalmar läns blivande samordnare för nära vård. Efterfrågan på hälso- och sjukvård från invånarna tycks vara näst intill omättlig. Så i sin strävan efter att kunna ge patienter den tid och service de behöver tvingas vårdpersonalen hela tiden att omprioritera sin tid, och släcka bränder istället för att följa en väl planerad arbetsdag. Verksamhetschefens uppgift, att underlätta för personalen, blir kortsiktig, eftersom tidspress gör det svårt att lägga en strategi när det i vardagen krävs konstanta ad hoc-beslut. Det största ansvaret för detta ligger hos politiker, men verksamhetschefen måste ta sitt ansvar. Utmaningarna är bland annat kopplade till stora pensionsavgångar samt en ändrad och ökande arbetsbörda på grund av ändrad demografi och sjukdomsbörda. Utmaningarna riskerar att göra primärvården mindre attraktiv som arbetsplats, skriver utredningen En god och nära vård. 2 snabba tips: 1. För att attrahera och behålla personal till de mindre vårdcentralerna så måste kandidater övertygas om att vårdcentralen i fråga satsar på personalen. Ett exempel på detta kan vara att skapa en modern arbetsmiljö med rätt verktyg. 2. Verksamhetschefen bör delegera uppgifter för att underlätta sitt eget arbete med planering och strategiutveckling. Det kan vara svårt. Men om det görs ett grundligt och proaktivt arbete, bland annat inom kompetensutveckling hos de anställda, så kommer det att gynna hela personalstyrkan i framtiden. 5.

6 Kapitel 2 - Dessa kompetenser behövs Ett av de största hoten för folkhälsan just nu är den stillasittande livsstilen hos stora delar av befolkningen. Detta är en livsstil som kommer att vara orsaken och anledningen till många sjukdomar i framtiden, kanske sjukdomar som vi inte har hört talas om än. Vårdcentraler måste vara rustade för att möta den typen av åkommor - och för detta krävs det kompetent personal som kan göra rätt diagnoser på dessa nya besvär. Första hindret som måste röjas ur vägen för detta är all administration som tynger läkarnas och specialisternas vardag. Administrativa uppgifter måste delegeras, till förmån för en bättre patientupplevelse och patientsäkerhet. De som ska axla denna mantel är undersköterskor och sjuksköterskor, men för att kunna klara det måste de utveckla sina administrativa färdigheter. För att kunna göra det möjligt kommer det att krävas kompetensutveckling med internutbildningar och kontinuerlig förbättring. Om det samtidigt satsas på en utveckling i sättet att bemästra administrativa uppgifter, så kan vårdcentralen möta patienter på deras premisser. Helst i digitala kanaler, 2 snabba tips: 1. För att möta patienter på deras villkor och premisser så behöver personalen utbildas. Som verksamhetschef är det en god idé att planera för att kompetensutveckla personalen i framtidens utmaningar. Utmaningar som till exempel digitaliseringen. 2. Verksamhetschefer bör utreda vilka uppgifter som kan delegeras. Främsta ledordet för delegeringen bör vara att personal med specialistkunskaper får bästa möjliga förutsättningar för att göra ett kvalitativt jobb. Ett annat stort folkhälsoproblem idag handlar inte om tennisarmbågar eller benfrakturer, utan om psykisk ohälsa. I utredningen En god och nära vård står det bland annat om befolkningens behov: Det finns också hela grupper av individer, diagnoser och behov som i dag är bland de största utmaningarna för samhället och sjukvården, men som när sjukvårdssystemen utformades inte var lika vanligt beskrivna eller förekommande. Kanske är det tydligaste exemplet området psykisk ohälsa. - Det bör satsas på fler specialistutbildningar för alla professioner som arbetar i primärvården, för att kunna möta framtidens krav i en utvecklad nära vård. Det finns inget facit men jag tror även att framtidens primärvård måste ha fler specialister på läkarsidan ute på hälsocentralerna. Det måste inte vara fysiskt utan det kan ju vara tillgänglighet i form av digitala vårdmöten också, säger Maria Hilberth. 6.

7 Kapitel 3 - Modern teknik som möjliggörare Tekniken, närmare sagt teknisk utrustning som underlättar arbetet på vårdcentralen, kan delas upp i två läger: Teknik som är till för patienterna när de ska behandlas mot diverse sjukdomar och skador. Hjälpmedel som förenklar processer för personalen, men även för patienter, i de administrativa delarna. Tyvärr är det idag stor skillnad på dessa två när det gäller standarden. Teknik som är till för behandlingar ligger långt före den teknik som är tänkt att göra administrationen enklare. Vårdpersonalen känner sig frustrerad över att de olika systemen som finns idag inte samarbetar. Tekniken, eller bristen på den, påverkar dem i sitt arbete när de ska vara tillgängliga och ge en bra upplevelse till patienter. I andra ändan är patienter besvikna på bland annat att de inte kan boka sina egna tider online eller inte hittar det dem söker efter. Dessa funktioner klaffar i andra branscher och en modern vårdcentral måste kunna erbjuda hållbara lösningar i framtiden. Modern teknik som förenklar för personal och skapar en modern arbetsmiljö är något som måste prioriteras i framtiden. Tekniken går snabbt framåt och patienterna förväntar sig bland annat att digitala besök kommer att vara en självklar del i framtiden. Jag tror att modern digital teknik är en förutsättning. Stefan Jutterdal, Förbundsordförande - Jag tror att modern digital teknik är en förutsättning (för att kunna göra en omställning till en tillgänglig vårdcentral, red anm). Det är absolut inte den enda lösningen men det är en förutsättning, säger Stefan Jutterdal, och talar om sin vision om att sjukvårdens teknik kan ta lärdom från bankerna för möta kunderna (patienterna) på den digitala arenan: Varje patient skulle ha en egen låst journal, precis som när de navigerar i sin digitala bank, där läkare och specialister kan lämna uppgifter som patienten kan ta del av. - Till exempel kan det kan handla om rehabiliteringsövningar. Det kan även noteras datum för återbesök och så vidare, allt samlat på samma ställe, precis som i en digital bank, säger Stefan Jutterdal. 7.

8 Maria Hilberth ger ett exempel som gäller diabetespatienter: - När en hyfsat frisk person får diabetes, och är ganska teknikkunnig så kan hen använda sin telefon för att sätta sig in i sjukdomen och samtidigt hålla koll på sina värden. Det kanske blir ännu mer stimulerande om patienten råkar vara lite tävlingsinriktad och vill se sina framgångar. Maria menar att patienten då istället för att ta sitt blodsocker, skriva ner värden för hand, och lämna lappen till diabetessköterskan skulle kunna få en helt annan upplevelse. Som till exempel att tanka in sin data själv, exempelvis via 1177s e-tjänster. Sköterskan i sin tur skulle slippa göra anteckningar i journalen. Hon skulle istället få en notis som hon kan svara på direkt: - Om värdena ser bra ut kan hon skriva fortsätt så - eller vid dåliga värden kan hon skriva att nu måste du tänka på det här eller du måste justera medicinen på det här sättet och ta om testerna och skicka till mig om en vecka. Det kan också vara så illa att man bestämmer att det måste göras ett besök. Här finns det stor potential, som självklart inte gäller alla patienter. När en hyfsat frisk person får diabetes, och är ganska teknikkunnig så kan hen använda sin telefon för att sätta sig in i sjukdomen och samtidigt hålla koll på sina värden. Maria Hilberth, Verksamhetschef Maria Hilberth tror att alla vårdcentraler i framtiden är tvungna att, på ett systematiskt och smart sätt, använda tekniska lösningar för att komplettera de delar som de måste fortsätta att göra, alltså traditionella fysiska möten. Sedan kan man komplettera bedömningar med hjälp av video via telefonen, menar Maria Hilberth. Även hon vittnar om liknande behov som Stefan Jutterdal, nämligen att fler system borde kunna kopplas samman och skapa en egen journal där patienter kan ha översikt och kommunicera med vårdpersonal. 2 snabba tips: 1. Även om digitala besök kommer att öka så måste det finnas möjlighet till fysiska besök. En del svar kan bara ges genom att klämma och känna. Detta måste finnas med i vårdcentralernas beräkningar för framtiden. 2. Vårdcentraler bör sikta på att anamma lösningar som skapar en modern och enklare arbetsmiljö för personalen. Teknik som ska användas får inte addera ytterligare arbetsbörda utan den ska jobba för personalen och hjälpa dem att ge en god service, samtidigt som den sparar tid. 8.

9 Kapitel 4 - Detta säger politikerna Att det har varit en krokig väg framåt för att lösa olika problem inom vården är ingen hemlighet. Politikernas beslut har dessutom direkt påverkat hur vård- och hälsocentraler ska jobba för att kunna uppnå goda resultat. Vården har länge varit en av de viktigaste frågorna för väljarna, inte bara i valår som Politikernas löften ger ett hopp inför framtiden att vården får fler medel och resurser för att kunna möta utmaningarna, framför allt inom primärvården. Redan idag är de flesta partierna någorlunda överens om att vården ska flyttas närmare invånarna. Det betyder att primärvården kan få resurser att utvecklas och attrahera kompetens, även till de mindre vårdcentralerna i landet. Däremot finns det inga exakta lösningar för hur det ska gå tillväga. Men viljan finns där. 2 snabba tips: 1. För att hålla dig uppdaterad rekommenderar vi att följa debattartiklarna på dagensmedicin.se och lakartidningen.se. Där delas och debatteras det senaste från bland annat politiken. Du kan även få många insikter där för att förstå personalens frustrationer och därefter försöka skapa en bättre arbetsmiljö. 2. På regeringen.se/prenumerera-via-e-post/ kan du välja att prenumerera på specifika områden, statsråd och departement. Exempelvis socialministerns nyhetsbrev eller nyhetsbrev kopplade till ämnen som berör sjukvård. Politikerna säger att de vill satsa mer på primärvård istället för sjukhusvård. De vet att det är kostnadseffektivt och ger en bra kvalitet till patienten. Maria Hilberth Verksamhetschef -Dock så finns det inte beskrivet på ett tydligt sätt hur de ska föra resurser från slutenvården till primärvården, säger Maria Hilberth. En av punkterna i regeringens Agenda 2030 är att säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar. En stor del av det målet innefattar förebyggande arbete för att öka hälsan hos befolkningen, både fysiskt och psykiskt. Politikerna ser och vet om problemen, men de måste bara komma fram till en långsiktig lösning. Till dess måste verksamhetschefer ta ett stort ansvar för att göra det bästa av utmaningarna inom tillgänglighet och arbetsmiljö. - Något parti vill till exempel att man ska skära ner på budgeten för sjukhusvården kraftigt för att lägga budget till primärvården. Andra väljer andra lösningar men alla syftar till och vill gå åt det hållet. Alltså att flytta vården närmare invånarna, sammanfattar Stefan Jutterdal. 9.

10 Kapitel 5 - Utblick: Primärvård i Norge - Det finns en stark tilltro till primärvården i Norge. Det är dit man som patient vänder sig i första hand. Lösningen är inte att åka till akuten. Det finns även väldigt mycket resurser i primärvården i Norge, berättar Maria Hilberth. Vi hör idag många som talar väl om primärvården i Norge. Personalen mår bättre, tjänar bättre och tillgängligheten för patienter är högre. Vad kan vi lära oss av det? Mycket ligger i politikernas händer. Det de flesta tänker på när de tar Norge som föredöme är att patienterna har fast läkarkontakt. Det ger en trygghet för patienterna och läkarna får det lite lättare i sitt arbete. Positivt för primärvården i Sverige är att rapporten God och nära vård, som släppts på regeringens uppdrag, innehåller förslag på att vi i Sverige ska förtydliga möjligheten till fast läkarkontakt. Ett steg i rätt riktning enligt många. Hela utredningen har som mål att satsa mer på vårdcentraler närmare invånarna. I studien Inter national Health Policy Survey anser både patienter och läkare att småskaliga vårdcentraler ger bättre vård än större. Vad som lockar läkare till mindre vårdcentraler är möjligheterna att utforma sin egen arbetsmiljö men också att kunna påverka verksamheten. - En annan sak som alla inte känner till, men som jag försöker lyfta fram, är att man i Norge har fysioterapeuter, sjuksköterskor och läkare i skolhälsovården, som är en del av primärvården. Där har man riktlinjer för hur många läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter det ska finnas i skolhälsovården. Det är bra tycker jag, säger Stefan Jutterdal. 2 snabba tips: 1. Följ utvecklingen utomlands, framför allt Norge, och fundera på vad du kan applicera idag utan att det krävs en politisk nationell reform. 2. På småskaliga vårdcentraler har alla i personalen stora möjligheter att påverka sin arbetsmiljö. Utvärdera om det finns utrymme att göra små justeringar för att det ska kunna fungera på er vårdcentral också. 10.

11 Han avslutar med ett räkneexempel: - I Norge har man slagit fast att det behövs 400 fysioterapeuter i skolorna medan vi i Sverige inte har sådana riktlinjer. Vi är ungefär dubbelt så många människor i Sverige så totalt sett borde vi kanske behöva 800 fysioterapeuter i skolan. Idag har vi tre. Ett annat land som många inom svensk vård tittar på är Estland. Den årliga studien Euro Health Consumer Index (EHCI), rankar Estlands primärvård högst när det gäller effektivitet, alltså prestation jämfört med kostnad. Många bedömare anser att skälet till detta ligger i den höga digitaliseringsgraden som genomsyrar både det estniska samhället och vårdcentralerna. Källor och vidare läsning God och nära vård En primärvårdsreform med Anna Nergårdh som särskild utredare (Regeringen.se) Agenda 2030 (Regeringen.se) Sverige bör lära av Norges vårdframgång (svd.se) Ett extra stort tack till: - Stefan Jutterdal, förbundsordförande, Fysioterapeuterna Stefan har även en bakgrund som sjukhusdirektör vid Oskarshamns sjukhus, utvecklingsdirektör vid Landstinget i Kalmar län och projektledare på Sveriges Kommuner och Landsting. - Maria Hilberth, Kalmar landstings läns blivande samordnare för nära vård Bakgrund som verksamhetschef på Mönsterås hälsocentral där hon har uppmärksammats i sitt framgångsrika arbete med Mönsteråsmodellen. Vill du veta hur du ska gå tillväga för att rusta dig på bästa sätt i arbetet att skapa en modern och tillgänglig vårdcentral. Håll utkik på vår hemsida i september. Fram till dess kan du prenumerera på våra blogginlägg för att ta del av nyheter och tips. 11.

12 Aurora Innovation hjälper hälso- och sjukvården att öka tillgängligheten och underlätta kontakten mellan människor. Genom vår digitala plattform för patientkontakt bidrar vi till att möjliggöra morgondagens vårdmöten. Tel: E-post:

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen

Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Behovsanpassad kompetensutveckling på vårdcentralen Innehåll Förord Kap 1 Därför är kompetensutveckling viktig för verksamheten Så skapar du en bra arbetsmiljö Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor

Läs mer

Vård i världsklass för alla

Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Vård i världsklass för alla Det här är Vårdförbundets valmanifest med konkreta reformförslag riktat till landets politiker. Vi är ett växande yrkesförbund som samlar över 114

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Psykisk ohälsa inom första linjens vård

Psykisk ohälsa inom första linjens vård Psykisk ohälsa inom första linjens vård St: Gertrud i Malmö 2013-03-22 Stefan Jutterdal Förbundsordförande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund www.sjukgymnastforbundet.se www.facebook.com/sjukgymnastforbundet

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2018 TILLVÄXT OCH VÄLFÄRD MED ALLIANSEN Alliansen vill bygga ett starkare Kalmar län där tillväxt och fler jobb skapar resurser till välfärdssatsningar som ökar folkhälsan

Läs mer

Effektiv schemaläggning i primärvården

Effektiv schemaläggning i primärvården Effektiv schemaläggning i primärvården Innehåll Förord Kap 1 Kap 2 Kap 3 Kap 4 Kap 5 Kap 6 Kap 7 Källor Därför är schemaläggning vital för verksamheten Så ser du till att ha rätt antal medarbetare på plats

Läs mer

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad

En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad En trygg sjukvård för alla äldre. Sjukvården i Kalmar län har Sveriges kortaste väntetider och nöjdaste patienter. Vi har visat att det gör skillnad vem som styr landstinget. Nu vill vi gå vidare och satsa

Läs mer

YTTRANDE. Dnr S2018/03436/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 15 november 2018

YTTRANDE. Dnr S2018/03436/FS. Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm. Stockholm den 15 november 2018 YTTRANDE Dnr S2018/03436/FS Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 15 november 2018 God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Sammanfattning SPF Seniorerna stöder

Läs mer

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? För att kunna bedriva en fortsatt god vård för länets invånare! Tydliggör riktningen vart vi ska och varför Vägleder oss i de beslut vi fattar prioriteringar och satsningar

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018

7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 7 punkter för fler jobb och jämlik hälsa Valmanifest för Socialdemokraterna Västra Götalandsregionen 2015-2018 Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen 2 (7) Innehållsförteckning Fler jobb och jämlik

Läs mer

Digital utveckling i Region Uppsala

Digital utveckling i Region Uppsala Digital utveckling i Region Uppsala En kraftsamling för: Ökad transparens Förbättrad delaktighet Effektivare arbetssätt Det digitala ska vara standard Från strategi via uppdrag till handlingsplan Skynda

Läs mer

Kvalitet och patientsäkerhet. Krister Björkegren, utvecklingsdirektör Sofia Barakat, enhetschef Hälsoval och Folkhälsa

Kvalitet och patientsäkerhet. Krister Björkegren, utvecklingsdirektör Sofia Barakat, enhetschef Hälsoval och Folkhälsa Kvalitet och patientsäkerhet Krister Björkegren, utvecklingsdirektör Sofia Barakat, enhetschef Hälsoval och Folkhälsa Varje dag lite bättre Sveriges bästa kvalitet och säkraste hälso- och sjukvård 2014

Läs mer

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

POLICY. Folkhälsa GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING POLICY Folkhälsa 2017 2021 GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte och bakgrund... 3 1.1 Utmaningar och möjligheter för en god hälsa... 3 2. Definition... 4 3. Vision... 4 4. Mål... 4 5.

Läs mer

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Enheten för folkhälsa och sjukvård, Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialdepartementet,

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Reform för en god, nära och trygg vård

Reform för en god, nära och trygg vård Reform för en god, nära och trygg vård Reform för en god, nära och trygg vård I Sverige var vi tidiga med både hälsovård och primärvård. Vi hade provinsialläkare som inte bara följde en person utan hela

Läs mer

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus 3 oktober 2018 Emma Spak, Maj Rom och Greger Bengtsson Avdelningen för vård och omsorg 1 Bakgrund behov av förändring Goda resultat, hög medicinsk kvalitet

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer.

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer. Den östgötska vårdkrisen Så kapar vi vårdens köer. Så kapar vi vårdköerna i Östergötland Bakgrund Vårdköerna har ökat drastiskt i Sverige. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Situationen i Östergötland

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Projektplan. för PNV

Projektplan. för PNV Projektplan för PNV ( Patient Närmre Vård) Eva Müller Avdelningschef Vårdenheten avd 15 2005-06-06 1 Innehållsförteckning Bakgrund sid. 3 Syfte sid. 4 Metod sid. 4 Kostnader sid. 5 Tidsplan sid. 5 Referenslista

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland äldre i vården Grön strategi för hur vården bättre kan anpassas till den äldre människans behov och förutsättningar Miljöpartiet de gröna i Östergötland 1 Inledning Inom en snar framtid kan vi förvänta

Läs mer

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting

Patientlagen 2014:821. Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientlagen 2014:821 Anna Åberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Patientmaktsutredningen 1. Prop. 2013/14:106 Patientlag. Träder ikraft 1 jan. 2015 2. Lag om organisation av hälso-

Läs mer

Färre skall försörja fler

Färre skall försörja fler Färre skall försörja fler Fler äldre kommer att vara i behov av vård och omsorg Samtidigt som vi får problem att rekrytera medarbetare Arbeta för att öka attraktiviteten för vård och omsorgsyrken Utnyttja

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Flippen" Nya innovativa arbetssätt i primärvården Sydöstra sjukvårdsregionen

Flippen Nya innovativa arbetssätt i primärvården Sydöstra sjukvårdsregionen Flippen" Nya innovativa arbetssätt i primärvården Sydöstra sjukvårdsregionen Landstinget i Kalmar län Region Jönköpings län Region Östergötland Maria A Hilberth Landstinget i Kalmar län Anna-Lena Waller

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Yttrande Remiss: God och nära vård En primärvårdsreform, delbetänkande 2(SOU2018:39 dnr S2018/03436/FS)

Yttrande Remiss: God och nära vård En primärvårdsreform, delbetänkande 2(SOU2018:39 dnr S2018/03436/FS) Regeringskansliet Socialdepartementet Yttrande Remiss: God och nära vård En primärvårdsreform, delbetänkande 2(SOU2018:39 dnr S2018/03436/FS) Landstinget Sörmland(LtS) har inbjudits att lämna synpunkter

Läs mer

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen

Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Innehållsförteckning lägesrapport omställningen Bild 2-7 Övergripande presentation av omställningen + beslutsinformation Bild 8-10 Lägesrapport Nära vård Bild 11-13 Lägesrapport Koncentration Bild 14-16

Läs mer

Patientlagen Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling

Patientlagen Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling Patientlagen 2015-11-05 Sofie Tängman Staben för verksamhetsutveckling Patientlagen Gäller sedan 1 januari 2015. Lagen reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Samlar det viktigaste som rör patienten

Läs mer

Projekt Digitala vårdmöten

Projekt Digitala vårdmöten Projekt Digitala vårdmöten Rapport studie 2 Behovsinventering april 2018 Information 2018 05 12 Kerstin Hinz kerstin.hinz@vgregion.se 076 131 42 10 3 studier under våren Återkommande i varje studie Hur

Läs mer

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35)

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35) 2017-08-23 Yttrande 2017-04-20 SOU 2017:35 Utbildningsdepartement 103 33 Stockholm Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet (ID-nummer: SOU 2017:35) Sammanfattning Fysioterapeuterna

Läs mer

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017

Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Förslag för en bättre hälso- och sjukvård i hela Sverige! Framtaget av Moderaternas sjukvårdnätverk 2017 Brett arbete och lång process Hösten 2014 gjorde moderaterna sjukvårdsnätverk en analys av de olika

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Yttrande från Finspångs kommun

God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Yttrande från Finspångs kommun God och nära vård En primärvårdsreform (SOU 2018:39) Yttrande från Finspångs kommun Ert Diarienummer: Socialdepartementet S2018/03436/FS Vårt Diarienummer: KS.2018.0772-1 UNDERRUBRIK God och nära vård

Läs mer

Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017

Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017 Linköping den 24 maj 2017 Vårdkris Östergötland #24förslag till åtgärder utifrån möten med vårdpersonal och besök i vården under våren 2017 Bakgrund Sedan en lång tid finns det problem med vårdplatser

Läs mer

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE VAD KAN VI GÖRA FÖR ERT FÖRETAG? Psykisk ohälsa är ett växande problem. Psykisk ohälsa är ett stort problem på många arbetsplatser och medför höga

Läs mer

Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod. Exempel

Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod. Exempel Rapport oktober 2016: Halvtid! Tio framgångsrika år och halvvägs in i denna mandatperiod Exempel Invånarna i Kalmar län har högst förtroende för sjukvården i landet! (Vårdbarometern, mars -16) Oskarshamns

Läs mer

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN

MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN MÅ BÄST I JÄMTLANDS LÄN SJUKVÅRDSPROGRAM 2014-2018 ETT BÄTTRE JÄMTLANDS LÄN. FÖR ALLA. 1 2 Vision Tillväxt och utveckling i regionen ger ökade skatteintäkter och möjliggör fortsatt utveckling av vården

Läs mer

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN

VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN VALPLATTFORM LANDSTINGET I KALMAR LÄN 2014 DET SKA VARA GOTT ATT LEVA I KALMAR LÄN Alliansen vill skapa en modern och nära sjukvård tillsammans med dig. Vi lyssnar alltid på dig när det gäller var, när

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

Bättre välfärd. Många fler över 80. Samma budget. Går det ihop? Stefan Fölster

Bättre välfärd. Många fler över 80. Samma budget. Går det ihop? Stefan Fölster Stefan Fölster www.reforminstitutet.se info@reforminstitutet.se 2017-05-12 1 070-30 43 160 Box 3037, 103 61, Stockholm Bättre välfärd Många fler över 80. Samma budget. Går det ihop? www.reforminstitutet.se

Läs mer

Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035

Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035 Styrande måldokument Strategi Sida 1 (7) Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035 Utvecklingsstrategi för hälso- och sjukvården Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Strategin Vägen till framtidens

Läs mer

1177 Vårdguiden på webben

1177 Vårdguiden på webben 1177 Vårdguiden på webben Hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård Marie-Louise Elebring, kommunikationsenheten 20160914 1177 Vårdguiden på webben Region Östergötlands

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. För det första avstyrker vi bedömningen (kapitel 9.7) att bara äldre ska omfattas av skyldighet för huvudmännen att utföra

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. För det första avstyrker vi bedömningen (kapitel 9.7) att bara äldre ska omfattas av skyldighet för huvudmännen att utföra HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2016-05-25 Dnr.nr: S2016/00212/FS Vår referens: Sofia Karlsson Mottagarens adress: s. r e gis trätor @re ger ingska nsliet.se s.fs@regeringskansliet.se Effektiv vård (SOU

Läs mer

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten

Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten Tre exempel på hur vi utvecklar digitala vårdmöten RPB 2019-2021 Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Aktiviteter/Projekt Fem målområden Inkluderande invånare/patienter Skapa trygghet,

Läs mer

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Landstingsstyrelsen

Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet. Landstingsstyrelsen Kvalitet, säkerhet och tillgänglighet Landstingsstyrelsen 2018-03-21 Fokusområden Ltkalmar.se Tillgänglighet Framtidens hälso- och sjukvård Landstinget i Kalmar län Ltkalmar.se 1177 Vårdguiden - 1177 på

Läs mer

En modern sjukvård för alla inte bara några

En modern sjukvård för alla inte bara några En modern sjukvård för alla inte bara några Sjukvårdspolitisk plattform för Socialdemokraterna i Stockholmsregionen 2(7) Sjukvårdspolitisk plattform VI SOCIALDEMOKRATER GÅR i bräschen för förnyelse och

Läs mer

INTERVJU. Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken.

INTERVJU. Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken. INTERVJU Andelen rökare i befolkningen har minskat, men för de som röker är det den största hälsorisken. Goda råd är guld värda Att förebygga sjukdomar är en av hälso- och sjuk vårdens uppgifter. Den som

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Remissvar: Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Remissvar: Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Datum Er referens S2015/2282/FS Vår referens 2015-10-20 Inga-Kari Fryklund Socialdepartementet Remissvar: Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Vårdföretagarna, som är en arbetsgivar- och branschorganisation

Läs mer

Utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård

Utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård Utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård Varför gör vi en utvecklingsplan? Framtiden ger oss både nya möjligheter och nya utmaningar och det kommer att krävas nya strukturer och arbetssätt. För

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL

Rehabilitering och habilitering i samverkan. Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL Rehabilitering och habilitering i samverkan Riktlinje för kommunerna och landstinget i Uppsala län Fastställd i TKL 2015-06-05 Historik Överenskommelse om samverkan gällande hälsooch sjukvård i Uppsala

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården

Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Regeringens prioriteringar för hälso- och sjukvården Agneta Karlsson Statssekreterare Ny regering och budgetproposition Ett Sverige som håller ihop Statsråd på Annika Strandhäll Socialförsäkringsminister

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion

Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 24 (40) Dnr CK 2011-0336 61 Hälsokontroll och hälsosamtal för 40-, 50- och 60-åringar svar på motion

Läs mer

Effektivare vård. Göteborgsregionens kommunalförbund Göran Stiernstedt

Effektivare vård. Göteborgsregionens kommunalförbund Göran Stiernstedt Effektivare vård Göteborgsregionens kommunalförbund 160127 Göran Stiernstedt Effektiv vård (SOU 2016:2) Göran Stiernstedt Anna Ingmanson Daniel Zetterberg Uppdraget enligt dir 2013:104 Ge förslag på åtgärder

Läs mer

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020

Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten. år 2020 Framtidsbilder Hälso- och sjukvården i Norrbotten år 2020 1 Vad tycker du? Läs det här först En förklaring av begrepp Landstinget beslutade år 2009 att se över den framtida hälso- och sjukvården i Norrbotten.

Läs mer

26 punkter för ett bättre Västra Götaland

26 punkter för ett bättre Västra Götaland 26 punkter för ett bättre Västra Götaland Västra Götalandsregionen Kristdemokraterna vill arbeta för ett Västra Götaland med stark tillväxt där alla känner trygghet. Vår vision för hälso- och sjukvården

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Ann-Helene Almborg, utredare, docent Klassifikationer och terminologi Avd för statistik och jämförelser Introduktion

Läs mer

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning

Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Regionstyrelsen Regionledningskontoret Kristina Pesula 1 (5) Arbets- och personalutskottet Fördelning av medel för kompetensförsörjning och utbildning Ärendebeskrivning I budget 2019 för Region Stockholm,

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

Svensk hälso- och sjukvård

Svensk hälso- och sjukvård Svensk hälso- och sjukvård Värdsledande succé eller krisigt renoveringsobjekt? Anna-Lena Sörenson, vice ordf. Socialutskottet samt gruppledare (S) Mål för regeringens hälso- och sjukvårdspolitik Politiken

Läs mer

Måltider på sjukhus i Stockholms läns landsting Ett strategiskt perspektiv

Måltider på sjukhus i Stockholms läns landsting Ett strategiskt perspektiv Måltider på sjukhus i Stockholms läns landsting Ett strategiskt perspektiv Lena Halvardson Rensfelt Samordnare, Landstingsdirektörens stab Lena.Halvardson-rensfelt@sll.se Stockholms läns landsting, SLL

Läs mer

Hälsocoach online. hälsovinster på individens villkor inom hälso- och sjukvårdens budget

Hälsocoach online. hälsovinster på individens villkor inom hälso- och sjukvårdens budget Hälsocoach online hälsovinster på individens villkor inom hälso- och sjukvårdens budget Anna Cavrak, projektledare Hälsocoach online, hälsokoordinator Södra Älvsborgs sjukhus, VGR Carl Lundberg, hälsoekonom,

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Patientsäkerhet och arbetsmiljö som bidrar till god hälsa. Annica Öhrn & Eva Granfeldt

Patientsäkerhet och arbetsmiljö som bidrar till god hälsa. Annica Öhrn & Eva Granfeldt Patientsäkerhet och arbetsmiljö som bidrar till god hälsa Annica Öhrn & Eva Granfeldt Det hänger ihop. Patientsäkerhet Kvalitetsoch förbättrings -arbete Arbetsmiljö 2 Systematiskt patientsäkerhets- och

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Vi vill och vi behöver prioritera välfärden

Vi vill och vi behöver prioritera välfärden Vi vill och vi behöver prioritera välfärden Vård och omsorg av hög kvalitet kräver att välfärden prioriteras Finansieringsgapet uppgår till ca 90 miljarder kronor år 2026 Utmaningen större än bara pengarna

Läs mer

Uppvaktning Riksdagens Socialutskott

Uppvaktning Riksdagens Socialutskott Uppvaktning Riksdagens Socialutskott 2013-10-22 Stefan Jutterdal Förbundsordförande stefan.jutterdal@lsr.se Maria Enggren Zavisic Socialpolitisk strateg maria.enggren.zavisic@lsr.se www.stefanjutterdal.se

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Är framtidens sjukvård virtuell? Lund Göran Stiernstedt

Är framtidens sjukvård virtuell? Lund Göran Stiernstedt Är framtidens sjukvård virtuell? ehealth@lu Lund 190117 Göran Stiernstedt Framtiden? Nya hus Nya lösningar Pg utredning Styrning för en mer jämlik vård fd. Ordning och reda i vården Direktiv dec 2017 Tilläggsdirektiv

Läs mer

Patientlagen Josefin Leijon och Sofie Tängman

Patientlagen Josefin Leijon och Sofie Tängman Patientlagen 2015-11-17 Josefin Leijon och Sofie Tängman josefin.leijon@vll.se sofie.tangman@vll.se Patientlagen Gäller sedan 1 januari 2015. Lagen reglerar vad som gäller ur patientens perspektiv. Samlar

Läs mer

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad

1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 Vårdguiden och införande av e-tjänster Anna Strömblad 1177 och Vårdguiden - två starka varumärken Våra invånartjänster tidigare Invånartjänster med 1177 Vårdguiden Invånartjänster medverkar till

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Patientlagen 2014:821

Patientlagen 2014:821 Patientlagen 2014:821 141117 Patientmaktsutredningen hur patientens ställning inom och inflytande över hälso- och sjukvården kan stärkas ( ) förbättra förutsättningarna för en god och jämlik vård ( ) också

Läs mer

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Vilka regelverk gäller? Vad är nytt? Vad är

Läs mer

Ett gott liv för alla invånare

Ett gott liv för alla invånare Ett gott liv för alla invånare Hej! Det här är Region Östergötland, som arbetar för dig och alla andra invånare i länet. Den skatt du betalar finansierar vården och delar av den regionala utvecklingen.

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

Kompetensförsörjning för framtidens hälso- och sjukvård

Kompetensförsörjning för framtidens hälso- och sjukvård 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Personal 2011-03-16 Handläggare: Kristina Pesula Kompetensförsörjning för framtidens hälso- och sjukvård Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har ansvaret

Läs mer

Strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor. - I huvudet på..åsa Himmelsköld 18 november 2014

Strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor. - I huvudet på..åsa Himmelsköld 18 november 2014 Strategiska hälso- och sjukvårdsfrågor - I huvudet på..åsa Himmelsköld 18 november 2014 Utvecklingen för dem vi är till för Fler äldre Allt fler med långvariga sjukdomar och med flera samtidigt Ojämlik

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Strategin för åren

Strategin för åren Strategin för åren 2019 2020 1Utgångspunkter för strategiarbetet och den nya verksamhetsmiljön Kundfokus Konkurrens om kompetent personal Strategin för åren 2019 2020 ses som en uppdatering av den föregående

Läs mer

Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin

Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin Till dig som arbetar som ST-läkare i allmänmedicin Läkarförbundet genomför här en enkät för att utvärdera vårdvalet i den svenska primärvården. Enkäten är det tredje och sista steget i förbundets arbete

Läs mer

HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011

HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011 HSN 1004-0379 HSN-förvaltningens handlingsplan för folkhälsoarbete 2010-2011 2010-10-29 Innehållsförteckning Syfte... 3 Inriktningsmål... 3 Delmål... 3 Hur kan vi som arbetar i HSN-förvaltningen bidra

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum:

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2017-01-18 1 Kort om genomförandet Webbenkät Medlemmar med en sällsynt diagnos eller som har barn/anhörig med en

Läs mer

En vetenskaplig utvärdering av ett landstings satsning på kvalitet och förbättringsarbete

En vetenskaplig utvärdering av ett landstings satsning på kvalitet och förbättringsarbete "There's always room for improvement you know it's the biggest room in the house. Louise Heath Leber Kvalitetsutveckling och förbättringsarbete i hälso- och sjukvården: Erfarenheter från ett svenskt landsting

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 1 Kvalitet Befolkningsförändringar Ojämlik hälsa 2 Kompetens Folksjukdomar Tio utmaningar för Landstinget Blekinge Global sårbarhet

Läs mer