Protokoll Styrelsen. Oskarshamns folkhögskola, Oskarshamn Torsdagen den 7 december 2017 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Styrelsen. Oskarshamns folkhögskola, Oskarshamn Torsdagen den 7 december 2017 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande"

Transkript

1 75 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Oskarshamns folkhögskola, Oskarshamn Torsdagen den 7 december 2017 kl ande Ulf Nilsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Maria Ixcot Nilsson tjänstgörande ersättare Lars Rosander Jonas Erlandsson Johan Persson Dzenita Abaza Marianne Dahlberg Liselotte Ross Christina Fosnes Inger Hilmansson tjänstgörande ersättare Anders Johansson Henrik Yngvesson Christina Davidsson Jimmy Loord Kaj Göransson Peter Wretlund Sylvia Borg Mathias Karlsson Henrik Nilsson Bokor Helen Nilsson Conny Tyrberg tjänstgörande ersättare Carl-Henrik Eriksson tjänstgörande ersättare Margaretha Lööf Johansson Lena Granath Eddie Forsman tjänstgörande ersättare Leif Larsson Åke Nilsson Pär-Gustav Johansson tjänstgörande ersättare Tommy Ivarsson Ej tjänstgörande Roger Holmberg Catarina Bentsrud

2 76 Övriga deltagare Helena Nilsson regiondirektör Ulrika Cederholm sekreterare Therese Kristensson 108 via länk Malin S Pettersson 111 Tina Erlandsson 113 Lina Andersdotter Utses att justera Helen Nilsson Paragrafer Anslag/bevis: Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ: Förbundsstyrelsen för Regionförbundet i Kalmar län Sammanträdesdatum: 7 december 2017 Datum för anslags uppsättande: Datum för anslags nedtagande: Protokollet förvaras på: Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Kalmar Underskrift

3 Val av justerare Helen Nilsson (S) utses till justerare. 106 Dagordning Punkten Digitalisering av det offentliga Sverige utgår. 107 D 2017/ Aktuellt angående bildande av regionkommun och kommunförbund Föredragande: Helena Nilsson Personal från både regionförbundet och från landstinget har erbjudits studiebesök hos respektive organisation. Personal har också erbjudits studiebesök på länssjukhuset för att se hur kommande loklarer i regionens hus skulle kunna tänkas se ut. För regionförbundets del kan det bli aktuellt med inflyttning i september I februari 2018 beräknas organisationen inom den regionala utvecklingsförvaltningen kunna presenteras. En annons om att kommunerna i Kalmar län söker en förbundschef till det blivande Kommunförbundet i Kalmar län är nu ute. Presidiet för primärkommunala nämnden samt kommuncheferna i Kalmar kommun och Vimmerby kommun sitter med i rekryteringsgruppen. tar informationen till protokollet. 108 Digitalisering av det offentliga Sverige Föredragande: Therese Kristensson, enheten för digital förvaltning, Finansdepartementet Therese Kristensson från enheten för digital förvaltning på Finansdepartementet informerar om hur regeringen arbetar med digitalisering. Vidare presenterar hon en pilotstudie med nio kommuners arbete med digitalisering. Bland annat visar studien på följande: Hur långt en kommun, en kommunal förvaltning eller ett kommunalt bolag har kommit i sin digitaliseringsresa beror till stor utsträckning på chefernas förståelse för digitaliseringen och deras förmåga att peka ut en tydlig riktning och leda förändringen.

4 78 Där förändringstakten är hög återfinns också chefer som har tagit på sig ett ledarskap att driva på och leda förändringen. Kommundirektören framstår som den enskilt viktigaste aktören i detta avseende. Att kommundirektören har kunskap om och prioriterar digitaliseringsfrågorna framstår som helt avgörande för kommunens utveckling. tar informationen till protokollet. 109 Servicecenter till Vimmerby Helen Nilsson Helen Nilsson informerade om regeringens beslut om att ett nytt servicekontor etableras i Vimmerby. Det innebär att Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten öppnar ett gemensamt kontor i Vimmerby. tar informationen till protokollet. 110 Välkommen till Oskarshamns kommun Kommunalråd Peter Wretlund (S), hälsar välkommen till Oskarshamns kommun. Ordförande tackar Peter Wretlund för sitt arbete som kommunalråd i Oskarshamns kommun. tar informationen till protokollet. 111 Regional skogsstrategi Småland Föredragande: Malin S Pettersson, Länsstyrelsen Malin S Pettersson informerar om processen kring framtagandet av regional skogsstrategi Småland samt om förslaget till strategi. Förslaget som presenteras är resultatet av det som man hittills i styrgruppen kunnat komma överens om. Det har framkommit synpunkter som styrgruppen vill processa vidare under diskuterar innehållet samt hur beslutsprocessen varit upplagd.

5 79 tar informationen till protokollet. Se vidare 122 för beslut. 112 Handlingsprogram Trästrategin Föredragande: Helena Nilsson Helena Nilsson informerar om förslaget till handlingsprogram för Trästrategin. Hon informerar även om att det finns diskussioner om att samordna genomförandet av handlingsplanerna för Trästrategin och Skogsstrategin. Hittills har styrgruppen för Trästrategin varit positiv till detta. tar informationen till protokollet. Se vidare 123 för beslut / Verksamhetsplan och budget 2018 Föredragande: Helena Nilsson, Tina Erlandsson Helena Nilsson och Tina Erlandsson redogör för verksamhetsplan och budget 2018, vilket är den sista som görs för Regionförbundet i Kalmar län. tar informationen till protokollet. Se vidare 117 för beslut. 114 D 2017/ Yttrande Förslag till nationell plan för transportsystemet Föredragande: Lina Andersdotter Lina Andersdotter redogör för de sammanfattande synpunkterna i yttrandet. tar informationen till protokollet. Se vidare 125 för beslut.

6 D 2017/ Regional transportplan för Kalmar län Föredragande: Lina Andersdotter Lina Andersdotter redogör för de sammanfattande synpunkterna i den regionala transportplanen. tar informationen till protokollet. Se vidare 124 för beslut. 116 Aktuella frågor för regional utveckling Föredragande: Helena Nilsson Tiden för att lämna in synpunkter på den regionala utvecklingsstrategin (RUS 2030) har nu gått ut. Flera synpunkter har kommit in, som nu håller på att bearbetas. Till styrelsen den 8 februari 2018 kommer det finnas en reviderad version att ta ställning till. Helena Nilsson informerar om Glasrikesuppdraget. Det har genomförts ett gemensamt möte med bland annat de berörda kommunerna, Tillväxtverket och länsstyrelsen. Där gick man igenom vad som gjorts hittills och vad man ser behov av framöver. Något som återkommer är saneringsfrågan och besöksnäringen. Vidare informerar Helena om SKL:s rapport om regionala utvecklingsresurser. Några av slutsatserna är att Kalmar län har behov av ökad absorptionsförmåga av konkurrensprövade medel samt att länet är beroende av fortsatta strukturfondsmedel. Eventuellt kommer arbetsmarknadspolitiken att bli ett nytt regionalt uppdrag. Via regionala fonden har regionförbundet beviljats 6,5 miljoner kronor till ett projekt med syfte att utveckla besöksnäringen i länet. Totalbudgeten för projektet är 13 miljoner kronor. tar informationen till protokollet.

7 D 2017/ Verksamhetsplan och budget 2018 Regionförbundets verksamhet kommer under 2018 bland annat att fokusera på insatser kopplade till kompetensförsörjning, integration, tillgänglighet och digitalisering. Arbetet med att revidera RUS kommer att fortsätta med målsättningen att den beslutas i regionförbundets styrelse samt i landstingsfullmäktige under våren. Den 1 januari 2019 går regionförbundet och landstinget samman i den nya organisationen Region Kalmar län. Under 2018 kommer en hel del resurser att läggas på processen med att avveckla regionförbundet samt att gå över till region- och kommunförbund. Budgeterade intäkter för 2018 uppgår till tusen kronor (tkr). Intäkterna fördelar sig på medlemsavgifter (33 %), medlemsbidrag (11 %), projektbidrag (38 %), statsbidrag för regional kulturverksamhet (1 %) samt övriga ersättningar och intäkter (17 %). Medlemsavgifterna har budgeterats enligt samma principer som föregående år och i överensstämmelse med förbundsordningen. I de budgeterade kostnaderna på totalt tkr, ingår tkr i form av medfinansiering av verksamheten Kompass. Dessa tkr är ianspråktagande av eget kapital från den tidigare resultatenheten Fokus. Kansliets samlade verksamhet inklusive projektverksamheten budgeterar ett överskott på tkr. Resultatenheterna AV-Media och Nationellt kompetenscentrum Anhöriga budgeterar nollresultat. Sammantaget redovisar regionförbundet ett nollresultat för ordinarie verksamhet för Till detta kommer avvecklingskostnader som särredovisas för att ingå i den slutliga avräkningen gentemot samtliga ägare vid regionförbundets avslut den 31 december Avvecklingskostnaderna ingår inte i budget. antar bifogat förslag till verksamhetsplan och budget för sunderlag Verksamhetsplan och budget 2018 Skickas till Kommunerna i Kalmar län och Landstinget i Kalmar län Revisorerna 118 D 2017/ Plan för intern kontroll 2018 Enligt reglemente för intern kontroll ska det för varje år beslutas om en plan för intern kontroll.

8 82 Enligt reglementet kommer återkoppling och redovisning av internkontrollplan att ske i samband med årsredovisningen. Särskilt allvarliga brister ska omgående rapporteras till regionförbundets styrelse. fastställer plan för intern kontroll 2018, med kompletteringar kring betydelsen av olika riskbedömningar och konsekvenser. Skickas till Revisorerna 119 D 2015/ Annonsering av kungörelser i ortstidning Enligt den tidigare kommunallagen (1991:900) 5 kap 10 ska uppgift om tid och plats för sammanträde annonseras i den eller de ortstidningar, som i vårt fall styrelsen beslutar om. I kommunallagen (2017:725) som börjar gälla den 1 januari 2018, har detta krav slopats. Då kravet om att annonsera sammanträden i ortstidningar slopats i kommunallagen föreslår kansliet att regionförbundet avstår från att annonsera styrelsens sammanträden i ortstidningarna. avstår från annonsering av kungörelser i ortstidningar. 120 D 2017/ Direktörsinstruktion Enligt kommunallagen (2017:725) kap 7 2 som börjar gälla den 1 januari 2018 ska styrelsen i en instruktion fastställa hur direktören ska leda förvaltningen under styrelsen. Instruktionen ska också fastställa direktörens övriga uppgifter. Regiondirektören ansvarar för regionförbundets verksamhet, personal och ekonomi. Ansvaret går ut på att leda verksamheten inom ekonomiska förutsättningar i riktning mot uppställda mål samt utveckla verksamheten med hänsyn till framtida uppdrag och möjligheter. Nämnda fokusområden utgör grunden för regiondirektörens arbete och uppgifter tillsammans med den löpande verksamheten inklusive utveckling av interna processer. fastställer instruktionen för regiondirektören.

9 D 2017/ Kommunernas hus i Kalmar AB Kommunernas hus i Kalmar AB (KHAB) ägs av Regionförbundet i Kalmar län. Regionförbundet i Kalmar län kommer att upphöra då Region Kalmar län bildas från och med Kommunerna har valt att bilda ett kommunförbund i Kalmar län som föreslås ta över aktierna, se nedan. Det tidigare kommunförbundet i länet ägde KHAB fram till dess att det upphörde och då övergick ägandet till regionförbundet med tillägg av 19 i förbundsordningen. Regionförbundets styrelse beslutade den 1 juni att erbjuda ett kommande kommunförbund i Kalmar län att köpa aktierna i Kommunernas hus i Kalmar AB vid samma tidpunkt som det bildas. Vid senaste styrelsemötet för KHAB den 28 september föreslår de regionförbundets styrelse besluta: att sälja samtliga aktier i KHAB till det kommande kommunförbundet i Kalmar län för bokfört värde, det vill säga kr. att överlåtelsen sker omgående efter att kommunförbundet har bildats. att säga upp lånet till KHAB för inlösen i samband med aktieöverlåtelsen. beslutar att sälja samtliga aktier i KHAB till det kommande kommunförbundet i Kalmar län för bokfört värde, det vill säga kr. Överlåtelsen sker omgående efter att kommunförbundet har bildats. Lånet till KHAB sägs upp för inlösen i samband med aktieöverlåtelsen. sunderlag Protokollsutdrag från Kommunernas hus i Kalmar AB Skickas till Kommunernas hus i Kalmar AB 122 D 2017/ Regional skogsstrategi Småland Med bakgrund i skogens stora betydelse för Småland, Öland och dess invånare har flera regionala aktörer med koppling till skog och regional utveckling bestämt sig för att gemensamt ta fram en strategi och en handlingsplan för utveckling av skogens olika värden. I arbetet har följande aktörer deltagit: Jönköping University, Linnéuniversitetet, LRF, Länsstyrelsen Jönköping, Länsstyrelsen Kalmar, Länsstyrelsen Kronoberg, Naturskyddsföreningen, Region Jönköping,

10 84 Regionförbundet Kalmar, Region Kronoberg, Skogsstyrelsen och Sveaskog samt Södra. Strategin ska bidra till en utveckling där företagande med koppling till skogens resurser stärks och där fler av skogens värden nyttjas på ett hållbart sätt. Den ska tydliggöra skogens roll för Smålands utveckling och synliggöra skogens värden idag och i framtiden. Den regionala skogsstrategin ska leda till förbättringar när det gäller ekonomi, sysselsättning, miljö och klimat, jämställdhet och integration. Till den regionala skogsstrategin finns en handlingsplan med ett antal prioriterade konkreta åtgärder som ska genomföras för att bidra till att målen med den regionala skogsstrategin nås. Visionen innehåller begreppet Smålands skogar, för Småland rymmer många olika typer av skogar. Skogarna skiljer sig åt vad gäller trädslag, naturtyp, värden och användningsområden. Det ska fortsatt vara en variation av olika typer av skog för olika användningsområden. De värden som kommer från skogen ska fortsätta växa. Förutom själva tillväxten så avses produktionsvärden, naturvärden och upplevelsevärden. I arbetet har 6 strategier formulerats för att stärka de småländska skogarna: 1. Öka attraktiviteten kring den småländska skogen och stärka kompetensförsörjningen inom skogsbruk och skogsindustri 2. Öka förädlingsgraden och innovationsgraden 3. Öka produktionen och variationen för att nyttja en större del av den småländska skogens potential 4. Stärk det lönsamma företagandet på skogsgården 5. Bevara och stärk våra naturvärden, vårt gemensamma kulturarv och friluftslivet 6. Uppnå balans mellan skog och vilt Insatserna i handlingsplanen för de närmaste tre åren är kopplade till respektive delstrategi, men ett av förslagen är av mer övergripande karaktär och handlar om en gemensam funktion för samordning av arbetet med att genomföra skogsstrategins olika delar. Akko Karlsson (MP) vill framhålla vikten av att strategin tar hänsyn till och är involverad i de globala agenda 2030 målen.

11 85 ställer sig bakom regional skogsstrategi Småland inklusive handlingsplan med tillägg av följande synpunkter inför revideringen 2018: Äganderätten ska lyftas tydligare och skogsstrategin ska ta med ett hållbart skogsbruk i ett förändrat klimat. Regionförbundets styrelse anser att det är av stor betydelse att styrgruppen ser över den politiska beslutsprocessen inför revideringen av Skogsstrategin. Den demokratiska förankringen och möjligheter för de politiska församlingarna att lämna sina synpunkter är mycket viktig. 123 D 2017/ Träprogram för utveckling av den trärelaterade industrin i Småland Våren 2010 arbetades en strategi fram gällande perioden fram till 2020 för hur de offentliga insatserna ska prioriteras och riktas för att bäst stödja utvecklingen av träindustrin. Arbetet har delats in i olika faser, 3 år i taget med enskilda handlingsprogram kopplat till konkreta insatser. En samordnare har funnits anställd för att genomföra och samordna utpekade insatser. I programmet har även öronmärkta projektmedel funnits tillgängliga för att stimulera och förenkla gemensamma projekt i regionen Småland. Regionförbundet i Kalmar län har under haft uppdrag att vara samordnare av programmets genomförande. Under hösten 2017 har strategin uppdaterats och förslag till nytt handlingsprogram arbetas fram i samarbete med arbetet att ta fram en ny Skogsstrategi. Trästrategin formulerar visionen Småland är 2020 en ledande träregion i Europa. Kopplade till visionen finns följande resultatmål sedan tidigare: 1. Ökad kännedom nationellt och i Europa om Träregion Småland. 2. Ökad konkurrenskraft. 3. Den småländska andelen av nationella FoU-resurser för branschen ska öka från idag fem-tio procent till 20 procent år Ökad andel företag som exporterar. 5. Fler personer i trärelaterade utbildningar. 6. Ökad kunskap regionalt om Träregion Smålands position i jämförelse med andra regioner internationellt.

12 86 Handlingsplanen innehåller fem prioriterade insatser för perioden Attraktivitet/Profilering, dialog med kommunerna, Träveckan, ökad attraktivitet hos unga, nyanlända och andra målgrupper för anställning inom trä- och skogsrelaterad industri, lyfta fram Träregion Småland vid arrangemang. Samordning med Skogstrategin. 2. Kompetensförsörjning, skapa mötesplatser för att lyfta frågor om kompetensförsörjning på kort och lång sikt inom regionernas arbete med Kompetensplattformarna. 3. Internationalisering, initiera seminarier, konferenser, samordna marknadsaktiviteter mm på utvalda marknader. Ordinarie system med EEN, Business Sweden, Smålands Shanghaikontor med flera. 4. Nya användningsområden/innovation/bioekonomi. Följa och kartlägga insatser inom området, koppla på näringslivet inom träindustrin på ordinarie insatser. 5. Hållbar affärsutveckling, säkerställa att de regionala innovationssystemen och företagsfrämjande aktörerna är tillgängliga för träindustrin. godkänner handlingsplanen för Träprogram för utveckling av den trärelaterade industrin i Småland D /544 Antagande Regional transportplan för Kalmar län Regionförbundet i Kalmar län fick det officiella uppdraget (Regeringens proposition 2016/17:21) att ta fram en ny regional transportplan för åren den 6 oktober Arbetet med revidering hade påbörjats redan innan och har haft sin grund i diskussioner med bland annat länets kommuner, Trafikverket, Landstinget i Kalmar län, Länsstyrelsen i Kalmar län, näringslivet i regionen, våra grannlän och vårt samarbetsorgan Regionsamverkan Sydsverige. Parallellt har landstingets processer med Kollektivtrafiksstrategi och Trafikförsörjningsprogram pågått och varit en integrerad del av arbetet. Likaså arbetet med den nya regionala utvecklingsstrategin (RUS). Regional transportplan har varit ute på samråd under perioden 26 juni till 16 oktober Under samrådsperioden har sammanlagt 23 yttrande kommit in varav elva kommuner, grannlän, Trafikverk, länsstyrelse och landsting samt fyra privata aktörer/organisationer.

13 87 Inkomna synpunkter har lett till mindre förändringar i planen. Fördelningen av samfinansieringsmedel till järnvägar har fördelats tidigare i planen. Listan över objekt i Bristlista för period 3 har definierats och rangordnats om. Texter har kompletterats. Landstinget i Kalmar län har varit med i beredningen av ärendet. Med hänsyn tagen till att detta är en långsiktig plan/strategi och regionförbundet och landstinget 2019 kommer gå samman till Region Kalmar län är det önskvärt att även landstingsstyrelsen ställer sig bakom Regional transportplan för Kalmar län antar Regional transportplan för Kalmar län , samt föreslår att även landstingsstyrelsen ställer sig bakom planen. sunderlag Samrådsredogörelse Regional transportplan för Kalmar län D 2017/ Yttrande på Förslag till nationell plan för transportsystemet Trafikverket fick i uppdrag enligt direktivet rskr 2016/17:101 att ta fram förslag på nationell plan för transportsystemet Planen har remitterats under perioden 31 augusti 30 november. Regionförbundet i Kalmar län är officiell remissinstans. Under remitteringsperioden har ett påverkansarbete intern med länets kommuner och Landstinget i Kalmar län och externt med näringslivet pågått. Detta har resulterat i en skrivelse som alla länets kommuner, landstinget och större företag skriver på gemensamt. Följande punkter är en sammanfattning av yttrandet: Oacceptabelt att planen inte markerar några namngivna investeringar på järnväg i Kalmar län. För att öka länets funktionalitet och tillgänglighet behövs investeringar på Kust till kustbanan, Stångådalsbanan och Tjustbanan. E22 förbifart Mönsterås måste tas med i planeringen. Förslaget att, som en del i att intensifiera arbetet med Nollvisionen, avsätta medel från nationell plan till regionala planer för samfinansierade trafiksäkerhetsåtgärder ser regionförbundet som mycket positivt.

14 88 Investeringar behövs både i väg- och järnvägsinfrastruktur i länet, främst i Oskarshamn och Mönsterås, för att gynna ett växande näringsliv med ökade godsvolymer. Företagen i länet aviserar önskemål om att köra mer gods på järnväg Vid utbyggnad av ny höghastighetsbana krävs goda anslutningar med regionala järnvägar och trafikupplägg med hög tillgänglighet för att de sydöstra länen inte ska stå utanför ny stambanas effekt på samhällsutvecklingen. Digitalisering bör implementeras i den löpande planeringsverksamheten. att lämnar synpunkter på Nationell plan för transportsystemet i enlighet med upprättat förslag. Skickas till Trafikverket Paragrafen förklaras omedelbart justerad. 126 Delegationsärenden Delegationsbeslut yttranden - arbetsutskottet D 2017/ Yttrande förslag till Regional transportplan Jönköpings län D 2017/ Yttrande Kommunal tillstyrkan av vindkraft Företagsstöd och projektstöd Följande ärenden anmäls för tiden 1 januari till 29 november 2017 av styrelsens delegation för företagsstöd och projektstöd. Stöd har betalats ut i samtliga av länets kommuner. tar anmälan med godkännande till protokollet. 127 Rapporter Akko Karlsson (MP) rapporterar att årets Solrospris tilldelas Saxnäs camping samt Jägareförbundet. Vidare rapporterar hon att länstrafiken byter tidtabell den 10 december.

15 89 tar rapporterna med godkännande till protokollet. 128 Anmälningsärenden Följande ärenden anmäls: A. Arbetsutskottets protokoll B. Skrivelse om gårdsförsäljning av lokalproducerat öl och vin C. Inspel till 8 gruppen. tar anmälningarna med godkännande till protokollet. 129 Nästa möte Nästa möte med styrelsen hålls den 8 februari 2018 på Staby Gårdshotell, Högsby. önskar tema om besöksnäringen på nästa möte. Ulf Nilsson Helen Nilsson Ulrika Cederholm ordförande justerare sekreterare

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 26 oktober 2017 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 26 oktober 2017 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande 65 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 26 oktober 2017 kl 09.00-12.30 ande Ulf Nilsson ordförande Harald Hjalmarsson vice ordförande Ilco Corkovic

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Oskarshamns folkhögskola, Oskarshamn Torsdagen den 25 oktober 2018, kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande

Protokoll Styrelsen. Oskarshamns folkhögskola, Oskarshamn Torsdagen den 25 oktober 2018, kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande 70 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Oskarshamns folkhögskola, Oskarshamn Torsdagen den 25 oktober 2018, kl 09.00-12.00 ande Ulf Nilsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Harald Hjalmarsson

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 27 oktober 2016 kl

Protokoll Styrelsen. Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 27 oktober 2016 kl 80 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Stufvenäs Gästgifveri, Söderåkra Torsdagen den 27 oktober 2016 kl 09.00-12.00 ande Akko Karlsson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström 137-145 Jonas

Läs mer

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-08-31 kl. 09:00-11:50 Plats: Regionens hus, sal B 10 Finansiering av regional skogsstrategi Småland Diarienummer:

Läs mer

Protokoll 2013-03-12 Styrelse

Protokoll 2013-03-12 Styrelse 21 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Glasverandan, KalmarSalen, Kalmar Tisdagen den 12 mars 2013, kl 14.00-14.30 Beslutande Lars Blomberg ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

Konferensrum Zeus, Centrallasarettet, Växjö

Konferensrum Zeus, Centrallasarettet, Växjö FoU-beredningen Tid 2016-02-18 13:00-15:30 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Konferensrum Zeus, Centrallasarettet, Växjö Lennart Värmby (V) (ordförande) Anna Fransson (S) (vice ordförande)

Läs mer

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj 2017-04-20 Primärkommunala nämnden Kallelse till Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj Primärkommunala nämndens ledamöter kallas till sammanträde enligt följande. Tid: Plats: kl 08.30-12.00 ca

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Clas Carlsson Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2015-10-09 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e vice ordförande)

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesdatum 1(6) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-14.30 Beslutande Tommy Bohman, ordförande Gunilla Hjelm Jan Johansson Ingemar Sturesson Ritva Hermanson, tjänstgörande ersättare Övriga

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Trafiknämnden Tid 2015-11-06 09:00-14:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena

Läs mer

Smålands skogar får värden att växa

Smålands skogar får värden att växa MÅLANDS skogar Smålands skogar får värden att växa Regional skogsstrategi för Småland Foto: Ingela Eriksson, Länsstyrelsen i Kronobergs län FÖRORD INLEDNING Skogen är viktig för Småland och är en del av

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-13:00 Trafiknämnden Datum: 2018-09-06 Tid: 09:00-13:00 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) 59-68 Sven Sunesson

Läs mer

Konferensrum Apollon, CLV

Konferensrum Apollon, CLV FoU-beredningen Tid 2015-06-10 13:00-16:00 Plats Konferensrum Apollon, CLV e Lennart Värmby (V) (ordförande) Anna Fransson (S) (vice ordförande) Elizabeth Peltola (C) (2:e vice ordförande) Chreyl Jones

Läs mer

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd

PROTOKOLL ANSLAG/BEVIS. Mötesdatum Regionens samverkansråd Plats och tid Styrelserummet, Regionens hus kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Robert Uitto (S) (Ordförande) Eva Hellstrand (C) Ann-Marie Johansson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 73-89

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 73-89 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 73-89 Tid: 2015-09-22 kl.08:30-12.30 Plats: Regionens hus, Malin Wengholms tjänsterum 75 RJL 2015/ 1862 Underlag till beslut

Läs mer

Gunilla Schollin Borg Underskrifter Paragrafer. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Gunilla Schollin Borg Underskrifter Paragrafer. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 8.30 10.30 ande Roland Waern, M Åke Nilsson, KD Gunilla Schollin Borg, MP Per-Inge Pettersson, C Mikael Jonnerby, C

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (11) Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, Ljungarummet, tisdagen den 7 februari 2017 klockan 13.15 14.45 ande Ordinarie ledamöter: Stefan Gustafsson (KD), ordförande Christer Sjögren

Läs mer

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Lena Hasting, S

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Lena Hasting, S Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 10 oktober 2017 kl. 08:00-16.30 ande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Lena Hasting, S 218-221 Övriga deltagande Lars

Läs mer

Regiondirektörens instruktion

Regiondirektörens instruktion INSTRUKTION Gäller för Region Jönköpings län Enhet Regiondirektörens instruktion 1. Regiondirektörens uppdrag Regiondirektören är Region Jönköpings läns ledande tjänsteman och förvaltningschef och därmed

Läs mer

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott

Protokoll 2010-11-11 Arbetsutskott 142 Organ Plats och tid Regionförbundets arbetsutskott Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 11 november 2010, kl 13.00-15.05 ande Leif Larsson ordförande Akko Karlsson vice ordförande Eddie Forsman

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Folkhälsoberedningen. Protokoll Datum: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Folkhälsoberedningen Tid 2016-02-11 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Michael Öberg (MP) (ordförande)

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Tommy Persson, kommunsekreterare Claes Lewander, kommunchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-06-25 92 Plats och tid Mobergsalen, kommunhuset Emmaboda, 2012-06-25, 17:00 17:30 Beslutande Övriga deltagande Ann-Marie Fagerström (s) Stig-Ove Andersson (s) Bo Eddie Rossbol (s) Jan-Olof Jäghagen

Läs mer

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Oskarshamns Folkhögskola.

KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN. Sammanträdesdag Tid kl Plats. Oskarshamns Folkhögskola. KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2018-11-23 Tid kl. 11.00-12.00 Plats Oskarshamns Folkhögskola Omfattning 12-21 ande Dzenita Abaza (S) ordförande Bertil Dahl (V) Anders

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka

ANSLAG/BEVIS. Norra Västmanlands Samordningsförbund. Socialförvaltningen i Fagersta.... Ulla Långbacka Sida Sammanträdesdatum 2009-10-15 1 Plats och tid Schenströmska Herrgården, kl 08.30-12.00 ande Pratima Åslund, Norberg kommun, ordförande 68-78 Jarl-Olof Lundstedt, Landstinget Västmanland, ordförande

Läs mer

Bernt Spetz, ordförande Göran Andersson S Ann-Christine Asp

Bernt Spetz, ordförande Göran Andersson S Ann-Christine Asp Plats och tid Marks Bostads AB, klockan 17.00 18.55 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1 (16) Beslutande M Ann Iberius-Orrvik kl. 17.00-18.45, 104-110 C Tommy Västerteg kl. 17.00-18.50, 104-112

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170

Regionstyrelsens arbetsutskott 151-170 154 /1983 Bildande av samrådsgrupp s arbetsutskott föreslår regionstyrelsen besluta att 1. Utse och Carina Ödebrink till ordinarie ledamöter i den samrådsgrupp som Sveriges Kommuner och Landsting avser

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2016-04-06 10:00-13:20 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Tingsryd Resort Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö

Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö FoU-beredningen Tid 2017-06-15 13:00-16:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Funkibator, Infanterigatan 10, Växjö Lennart Värmby (V) (ordförande) Charlotta Svanberg (S) (vice ordförande)

Läs mer

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan

Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun. Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget i Jönköpings län. Klas Rydell, Försäkringskassan SAMORDNINGSFÖRBUNDET JÖNKÖPING Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Sofiahuset, Jönköping, 2009-11-30 kl. 15.30-17.05 Beslutande Jan-Egon Leo (M), Jönköpings kommun Lisbeth Rydefjärd (KD), Landstinget

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 2 september kl på konferenscentrum, Uppsala. Jeannette Escanilla (V)

Jenny Gavelin (FP) Den 2 september kl på konferenscentrum, Uppsala. Jeannette Escanilla (V) Beredningen för barn och unga 2015-08-24 1 (14) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-08-24, kl. 14.00 16.00 Beslutande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 20 maj kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för äldre och funktionsnedsatta. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för äldre och funktionsnedsatta 2015-05-05 1 (17) Plats och tid Hälsa och habiliterings ledningskontor, Uppsala, 2014-05-05, kl. 09.00-12.00 Beslutande Malena Ranch (MP) ordförande Magnus Ahlqvist

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Torsdagen den 14 september 2017 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande

Protokoll Styrelsen. Torsdagen den 14 september 2017 kl Beslutande Ulf Nilsson ordförande 51 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Pukeberg, Nybro Torsdagen den 14 september 2017 kl 09.00-15.00 ande Ulf Nilsson ordförande Harald Hjalmarsson vice ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström

Läs mer

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD ej 259 Åke Bergh, M ej 259 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S

Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD ej 259 Åke Bergh, M ej 259 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 20 november 2018 kl. 08:30-12.30 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD ej 259 Åke Bergh, M ej 259 Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga

Läs mer

Per-Inge Pettersson, C Rosie Folkesson, S Gunilla Aronsson, C Tommy Ejnarsson, V Mikael Petersson, FP Carina Littorin 57

Per-Inge Pettersson, C Rosie Folkesson, S Gunilla Aronsson, C Tommy Ejnarsson, V Mikael Petersson, FP Carina Littorin 57 Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred kl. 14.00-16.20 Beslutande Lars Rosander,C Mattias Wärnsberg, S Åke Nilsson, KD Tomas Söreling, S Pär Edgren, M ej 57 Carola

Läs mer

Protokoll Styrelsen. Onsdagen den 4 maj 2011, kl Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande

Protokoll Styrelsen. Onsdagen den 4 maj 2011, kl Beslutande Harald Hjalmarsson ordförande 49 Organ Plats och tid Regionförbundets styrelse Möre Hotell, Söderåkra Onsdagen den 4 maj 2011, kl 09.00-14.30 ande Harald Hjalmarsson ordförande Leif Larsson vice ordförande Akko Karlsson vice ordförande

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (12)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida (12) Nr 5 2012-04-12 1(12) Plats och tid Mötesplats Vänersborg, Vänerparken 5 fredagen den 12 april 2012, klockan 17:00 19:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Peter Larsson (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-12:00 Folkhälsoberedningen Datum: 2018-12-06 Tid: 09:00-12:00 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Henrietta Serrate (S) (vice ordförande) Pernilla Tornéus

Läs mer

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45

Folkhälsoberedningen. Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:45 Folkhälsoberedningen Datum: 2017-11-09 Tid: 09:00-11:45 Plats: Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Michael Öberg (MP) (ordförande) Pernilla Tornéus (M) (2:e vice ordförande) Eva Ballovare

Läs mer

Kommunkontoret kl 08.30 11.15. Kerstin Andersson, ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Tarja le Hégarat, tjänstgörande ersättare

Kommunkontoret kl 08.30 11.15. Kerstin Andersson, ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Tarja le Hégarat, tjänstgörande ersättare Sida 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.30 11.15 Beslutande Kerstin Andersson, ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Tarja le Hégarat, tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Göran Olsson,

Läs mer

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-25 10 (21) Ks 320 Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 Dnr 2018/254-010 Landstinget i Kalmar län har hos regeringen ansökt om ändring

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Plats och tid IFO:s sammanträdeslokal, torsdagen den 6 februari 2014 kl 08.30-15.30 Beslutande Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige. Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017

Regionsamverkan Sydsverige. Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017 Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för Repskap 19 oktober 2017 utskottet - Joakim Pohlman (S), Region Kronoberg, ordförande - Carina Bengtsson (C), Region Kronoberg

Läs mer

Regionsamverkan Sydsverige

Regionsamverkan Sydsverige Regionsamverkan Sydsverige Lägesrapport från utskottet för Regional utveckling för styrelsen 20 september 2017 utskottet Joakim Pohlman (S), Region Kronoberg, ordförande Carina Bengtsson (C), Region Kronoberg

Läs mer

Peter Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare Albin Frandsen, samhällsplanerare 13

Peter Karlsson, kommundirektör Katarina Jönsson, kommunsekreterare Albin Frandsen, samhällsplanerare 13 2014-05-20 Sida 1-6 Finansutskott Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2014-05-20, kl. 08:15-11:15. ande Bengt-Åke Rehn (S) Malin Höglund (M) Anna Hed (C) Lennart Sohlberg (S) Peter Helander (C) 10 Övriga

Läs mer

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret

Ingrid Markström Barn- och utbildningskontoret Plats och tid Norrtäljesalen onsdagen den 16 januari 2019 kl. 14. 14.45 Ledamöter Patrik Dahl (C) ordförande Jörgen Jansson (M) Gustav Palm (M), tj ersättare Nina Jones (M) Sören Forslund (M) Peter Cederholm

Läs mer

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 42 Organ Plats och tid Stadshotellet i Västervik Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Ann-Marie Fagerström 47-55 Lars Rosander Stihna Johansson-Evertsson Dzenita

Läs mer

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten

Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Patric Littorin Sekreterare Thomas Nilsson Patrik Tidåsen Ulf Pettersson Julija Markensten Trafiknämnden Tid 2016-02-04 09:00-12:30 Plats ande ledamöter Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Helena Lagstrand (V) (vice ordförande) Carl-Olof Bengtsson (S) 1-9,

Läs mer

Bispmotalagatan 9C, 1tr ner Motala Onsdagen den 28 januari kl

Bispmotalagatan 9C, 1tr ner Motala Onsdagen den 28 januari kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 1 Sida 1 Plats och tid Bispmotalagatan 9C, 1tr ner Motala Onsdagen den 28 januari kl.9.00-11.45 Beslutande Anna Johansson Mjölby Kommun Lars Ekström Vadstena Kommun Stefan Höög

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2017-05-17 13:30-14:15 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Hotel Tylösand, lokal Gessle, Halmstad Olof Björkmarker (S) (ordförande) Joakim Pohlman

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Tid och plats 2017-04-20 - Sessionssalen, 13:00-17:00 Beslutande Solweig Gard (S), ordförande Margareta Ivarsson (C), vice ordförande Anncharlott Eskel (S) Lennart Eriksson (V) Anita Gustafsson (M) Michael

Läs mer

Den 19 februari kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för barn och unga. Landstingets ledningskontor, registrator

Den 19 februari kl på landstingets ledningskontor. Beredningen för barn och unga. Landstingets ledningskontor, registrator Beredningen för barn och unga 2015-02-10 1 (11) Plats och tid Landstingets konferenscentrum, Slottsgränd 1, Uppsala, 2015-02-10, kl. 09.30 12.00 ande Jeannette Escanilla (V) ordförande Christina Lundh

Läs mer

Protokoll 2015-01-16 Styrelsen. Fredagen den 16 januari 2015, kl 09.00-11.30

Protokoll 2015-01-16 Styrelsen. Fredagen den 16 januari 2015, kl 09.00-11.30 1 Organ Plats och tid ande Regionförbundets styrelse KalmarSalen, Kalmar Fredagen den 16 januari 2015, kl 09.00-11.30 Ulf Nilsson Dzenita Abaza Saad Benatallah Bill Björklund Sylvia Borg Ilko Corkovic

Läs mer

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation.

Region Kalmar län bildas genom att Landstingets och Regionförbundets nuvarande uppdrag och verksamheter förenas i en ny gemensam organisation. Region Kalmar län Landstingsfullmäktige och Regionförbundets styrelse har beslutat att man har för avsikt att bilda regionkommun i Kalmar län från och med 2019. Region Kalmar län bildas genom att Landstingets

Läs mer

ARVIKA FASTIGHETS AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-11-18 76

ARVIKA FASTIGHETS AB. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2013-11-18 76 Plats och tid Scandic Winn, Karlstad, kl 9.15-11.30 2013-11-18 76 Beslutande Ledamöter Claes Pettersson, ordförande Ann-Sofie Alexandersson, vice ordförande Peter Joensuu, vice ordförande Lars-Ove Jansson,

Läs mer

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19

Lars Rönnlund, kommunchef 18, 20 Britt Idensjö, sekreterare Mikael Pettersson 13 Hans Andersson 19 Plats och tid Sessionssalen kommunhuset i Hultsfred 26 januari 2016 kl. 08.30-11.45 Beslutande Åke Nilsson, KD Gunilla Aronsson, C Åke Bergh, M Lena Hasting, S Tommy Rälg, S Övriga deltagande Lars Rönnlund,

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, onsdagen den 14 augusti 2013, kl. 13.30 15.30 ande Monica Widnemark (s), ordf. Evert Nilsson (s) 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Örjan Wilhelmsson (s) Jan

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Sida 1 (22) Plats och tid Svarvaren, tisdagen den 24 april 2018 kl 14:00-15:50 ande Rolf Eriksson (S), Ordförande Peter Lindroth (S) Catrin Hulmarker (M) Alda Danial (L) Kjell Sjölund (C) Ej tjänstgörande

Läs mer

Personalnämnden 26 september 2018

Personalnämnden 26 september 2018 Personalnämnden Personalnämnden 26 september 2018 Sid Justering... 3 51 Information från HR-direktör... 4 52 Revidering av personalnämndens delegationsordning... 5 53 Utredning av servicecenters samordningsfunktion

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7) Kommunledningsutskottet 2012-05-10 1 (7) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00 11.40 Beslutande Kent Ingvarsson (M) Hans Sabelström (C) Malin Hedberg (S) Anette Håkansson (FP) Sven-Åke

Läs mer

09: , Odlingen, Regionhuset, Kalmar

09: , Odlingen, Regionhuset, Kalmar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Tid och plats 09:00-10.30, Odlingen, Regionhuset, Kalmar ande Karin Helmersson (C), ordförande Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande Malin Anell (S) Lejla Bajraktarevic

Läs mer

KALLELSE. Datum 2015-02-11

KALLELSE. Datum 2015-02-11 KALLELSE Datum 2015-02-11 Sida 1(6) Landstingsstyrelsen Marie Nilsson För kännedom: Landstingsfullmäktiges ledamöter Till landstingsstyrelsens ledamöter Till ersättare för kännedom Landstingsstyrelsen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Datum: 2018-04-19 Tid: 10:00-12:00 Plats: Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Joakim Pohlman (S) (ordförande) Helen Bengtsson (S) Olja Pekusic (S) Martina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-06-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-06-04 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Örestensrummet, kommunset, Kinna klockan 13.30-17.20 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt, kl 13.30-17.00 108-115

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Tid 2015-05-07 10:00 13:55 Plats Centrum för informationslogistik, Stationsvägen 2, Ljungby ande ledamöter Olof Björkmarker (S), ordförande Joakim Pohlman (S), vice ordförande

Läs mer

Solange Lagerkvist (KD) 22 Nils Baptist (L) Desirée Björk (Ö) Sebastian Persson (SD) Anna-Maria Svensson Gun Lindh Klara Löwenberg

Solange Lagerkvist (KD) 22 Nils Baptist (L) Desirée Björk (Ö) Sebastian Persson (SD) Anna-Maria Svensson Gun Lindh Klara Löwenberg Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-20:15 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Camilla Wallhed (M) Mats Ahlbom (M) Fleming Pedersen Dambo (M) Gustaf Axelsson

Läs mer

Revisionen. Plats: Hus C, Zeus (Centrallasarettet) Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:30-13:30

Revisionen. Plats: Hus C, Zeus (Centrallasarettet) Ordförande. Justerare. Datum: Tid: 09:30-13:30 Revisionen Datum: 2019-01-14 Tid: 09:30-13:30 Plats: Hus C, Zeus (Centrallasarettet) Ledamöter Charlotta Svanberg (ordförande) Peter Löfström (vice ordförande) Göran Borg Ulf Engqvist Ingrid Hugosson Göran

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämnden

Protokoll. Miljöskyddsnämnden 1 Miljöskyddsnämnden 2 Miljöskyddsnämnden Plats och tid Skräddaren, Sveagatan 12 Paragrafer 10-16 kl. 08:30-11:35 ande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2017-02-03 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum Stadshotellet, konferensrum Boviken, kl. 8.30-11.15 Beslutande Siv Brännström Lidman (S), ordförande Agneta Hansson (V) tom kl 9.50,

Läs mer

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län

Johan Tegnhed, ord. Karin Strömberg, Samordningsförbundet i Jämtlands län Protokoll, datum: 2011-01-21 Plats: Sommarhagen, Arbetsförmedlingen, Östersund Tid: 13.00-17.00 Sidantal: 1(7) Försäkringskassan Kommuner Landsting Arbetsförmedling Charlott Ax, ord Per Sundin, ers Torsten

Läs mer

Rottnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Conny Simonsson (S) Erik Jansson (MP)

Rottnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Conny Simonsson (S) Erik Jansson (MP) Trafiknämnden Tid 2016-12-14 09:00-12:30 Plats ande ledamöter Rottnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e vice

Läs mer

FoU-beredningen. Protokoll Datum:

FoU-beredningen. Protokoll Datum: FoU-beredningen Tid 2016-12-01 13:00-16:30 Plats Konferensrum Åsnen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Lennart Värmby (V) (ordförande) Charlotta Svanberg

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2016-11-22 09:00-11:50 Plats Lokal Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö ande ledamöter Robert Olesen (S)ordförande Anna Fransson (S)vice ordförande Suzanne

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna

Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna Beslutsdatum 2008-02-05 1 (5) Tid Tisdagen den 5 februari 2008 kl. 15.30. Beslutande Ledamöter Marie-Louise Hilmersson, ordförande Leif Larsson Kira Berg Eva Nypelius Björn Jansson Lars Isaksson Esse Petersson

Läs mer

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL 1(7) Diarienummer Plats: Rosensalen, Rosenlunds vårdcentrum Närvarande: ande: Rune Backlund (C) ordförande Per Hansson (L) 1:e vice ordf. Jeanette Söderström (S) 2:e vice ordf. Berry Lilja (S)

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2009-11-23 1-12 Plats och tid Konferensrum, Norrtull kl 15.30-17.00 Beslutande Thomas Olson (FP), ordf Leif Larsson (C) Barbro Gustafsson (M) i st f Jan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1-9

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1-9 2013-01-08 Sida 1-9 Finansutskott Plats och tid Kommunhuset, Mora, 2013-01-08, kl. 08.15-11.40. Beslutande Bengt-Åke Rehn, S Anna Hed, C Lennart Sohlberg, S Peter Helander, C Malin Höglund, M Övriga deltagare

Läs mer

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef Protokoll 14 Organ Plats och tid Emmaboda kommunhus Torsdagen den 23 augusti klockan 10.00-13.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Henrik Yngvesson vice ordförande Maria Ixcot-Nilsson tjänstgörande ersättare

Läs mer

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-03-09 Plats och tid: Ajournering: ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.50 11, kl 14.30

Läs mer

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland

Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Arbetsplan Regionala samverkansrådet Västernorrland Fokus för arbetet 2017 Arbetsplan 1.0 2017-04-12 Handläggare Susanne Sahlin Regional Utveckling 1. Regionala samverkansrådet uppdrag och uppgifter Regionala

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15) SAMMANTRÄDESDATUM 2 februari 2018 HBS 2018/1 1 (15) Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 2 februari 2018 Tid och plats Klockan 08:30 09:45 Samordningsförbundet HBS kansli, Sördalavägen 22 a, Huddinge.

Läs mer

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan

Omsorgsverksamheten Sektion behandling och omsorg Allmänna ärenden Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan Servicehuset Bjursdalen, gröna rummet klockan 08.30-12.25 Plats och tid 1(14) Beslutande Britt-Marie Johansson, (s) ordförande Ann-Mari Flink, (s) Siw Karlsson, (s) Anna-Karin Kindgren, (c) Stefan Andersson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30

Trafiknämnden. Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-11:30 Trafiknämnden Datum: 2018-03-16 Tid: 09:00-11:30 Plats: Apollon, Hus D, Plan 2, Centrallasarettet, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C)

Läs mer

Bollebygd, Mark och Svenljunga (6)

Bollebygd, Mark och Svenljunga (6) 2010-08-18 1 (6) Plats och tid Samrehab, Skene Lasarett, Skene, klockan 09.00 09.30 Beslutande Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Helén Eliasson, Västra Götalandsregionen Per-Åke Persson, Arbetsförmedlingen

Läs mer

Plats och tid 1 (4) Sommarhagen Arbetsförmedlingen Östersund kl Försäkringskassan Kommunerna Landstinget Arbetsförmedlingen

Plats och tid 1 (4) Sommarhagen Arbetsförmedlingen Östersund kl Försäkringskassan Kommunerna Landstinget Arbetsförmedlingen PROTOKOLL från styrelsemöte 2011-09-19 Plats och tid 1 (4) Sommarhagen Arbetsförmedlingen Östersund kl 09-12 Försäkringskassan Kommunerna Landstinget Arbetsförmedlingen Per Sundin Torsten Medalen, ord

Läs mer

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala

Jenny Gavelin (FP) Den 13 november kl på landstingets ledningskontor, Uppsala Beredningen för barn och unga 2015-11-09 1 (13) Plats och tid Konferenscentrum i Uppsala, 2015-11-09, kl. 09.00 10.00 Beslutande Christina Lundh (S) 1:e vice ordförande (tjänstgörande ordförande) Jenny

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Tid 2017-05-23 08:45-08:50 Plats Beslutande ledamöter Övriga närvarande Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S), ordförande Robert Olesen (S), 1:e vice

Läs mer

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-10:40

Trafiknämnden. Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö. Ordförande... Justerare. Datum: Tid: 09:00-10:40 Trafiknämnden Datum: 2018-11-08 Tid: 09:00-10:40 Plats: Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Peter Freij (S) (ordförande) Fanny Battistutta (V) (vice ordförande) Sven Sunesson (C) (2:e

Läs mer

Valnämnden (12)

Valnämnden (12) Valnämnden 2014-12-16 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult tisdagen den 16 december 2014 kl. 13.15 14.55 Beslutande Anders Krook (M) Anita Håkansson (C), ordförande Hans Cedergren (KD) Ingrid Årdh-Strid

Läs mer

Lennart Värmby (V) (ordförande) Peter Freij (S) Christer Ivarsson (MP) Anna Zelvin (KD) Mikael Johansson (M)

Lennart Värmby (V) (ordförande) Peter Freij (S) Christer Ivarsson (MP) Anna Zelvin (KD) Mikael Johansson (M) FoU-beredningen Tid 2017-02-09 13:00-15:00 Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Lennart Värmby (V) (ordförande) Peter Freij (S) Christer

Läs mer