DET GRÖNA HÄFTET INNEHÅLLER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DET GRÖNA HÄFTET INNEHÅLLER"

Transkript

1 DET GRÖNA HÄFTET INNEHÅLLER Början på mötet Hur mötet ska gå till Vad som hände i RBUF förra året Avslutning på mötet Här kan du läsa om hur mötet ska gå till, vad som hände i RBUF under 2017 och under våren 2018.

2 1. BARNRÄTTSKONGRESSEN ÖPPNAS Mötet öppnas av förbundsordförande Jorge María Londoño. 2. VAL AV MÖTESPRESIDIUM Här ska vi välja de personer som ska leda oss genom barnrättskongressen. Hela denna grupp brukar kallas för mötespresidium och består av en mötesledare, som hjälper oss igenom Barnrättskongressen och en mötesantecknare som antecknar det som sägs och det vi bestämmer oss för. Mötesledare Uppgifter Barnrättskongressen ska ledas av två mötesledare. Mötesledarens uppgift är att: Hålla koll på vems tur det är att prata, så att alla inte pratar samtidigt Hålla koll på vilken fråga vi diskuterar just nu, så att vi inte pratar om olika saker samtidigt Hålla koll på tiden så att vi hinner med alla frågor under helgen Hålla koll när vi röstar Praktiskt Mötesledarna är två personer och sitter längst fram i den stora salen när vi har mötet där inne. Dom kan se alla i salen, till exempel se om någon räcker upp handen och vill prata. Dom tittar på dagordningen, en lista på vilka saker vi ska diskutera, och ser till så att vi följer den. När vi till slut ska rösta om någonting så förklarar dom tydligt för alla vilka olika alternativ som finns, och är dom som frågar oss vad vi vill rösta på. Mötesledarna är ofta inte engagerade i RBUF, utan i någon annan organisation. Det är för att dom inte ska vilja vara med och bestämma själva, utan bara hjälpa oss att kunna bestämma saker. Mötesantecknare Uppgifter För att vi ska komma ihåg vad som bestämdes på mötet finns speciella antecknare. Det är ganska likt när någon i en lokalgrupp antecknar för att ni ska minnas, men detta tar lite längre tid och det är väldigt viktigt att det blir helt rätt. Dokumentet

3 som anteckningarna skrivs i kallas protokoll. Mötesantecknarens uppgift är att: Skriva ner vad vi pratar om och vad som bestäms på mötet Rent praktiskt Mötesantecknarna är en eller två personer som sitter längst fram bredvid mötesledarna. Dom antecknar i samma dokument på en dator som dom turas om att skriva på. Valberedningen föreslår att vi bestämmer 1. ATT vi väljer Isabella Andersson till mötesledare för Barnrättskongressen 2. ATT vi väljer Sona Rashid till mötesantecknare för Barnrättskongressen Valberedningen kommer att föreslå mötesledare och mötesantecknare under Barnrättskongressen. 3. FASTSTÄLLANDE AV RÖSTLÄNGD Här räknar vi hur många medlemmar som är på mötet och som alltså får vara med och bestämma under helgen. Mötesledaren föreslår att vi bestämmer 1. ATT antalet medlemmar som är på plats och får rösta under Barnrättskongressen är stycken.

4 4. FRÅGA OM MÖTET ÄR KORREKT UTLYST I våra stadgar, RBUF:s regler, står det att förbundsstyrelsen måste bjuda in medlemmarna till Barnrättskongressen minst 3 månader i förväg. Att bjuda in medlemmarna kallas också för att utlysa mötet. Förbundsstyrelsen måste bjuda in alla medlemmar i tid så att alla ska ha tid att planera in att komma och delta på Barnrättskongressen. Inbjudan skickades ut i ett nyhetsbrev och lades ut på hemsidan den 8 juni, alltså mer än tre månader i förväg. Efter det skickades sms, ett till mejl och vykort ut under sommaren. Sedan den 8 juni har också anmälningslistan legat på hemsidan och alla medlemmar har haft möjlighet att anmäla sig till Barnrättskongressen. Förbundsstyrelsen föreslår att vi bestämmer 1. ATT mötet har blivit korrekt utlyst. 5. VAL AV ÖVRIGA MÖTESFUNKTIONÄRER Justerare/rösträknare Uppgifter För att mötesantecknarna inte ska kunna hitta på egna beslut och skriva ner dom i anteckningarna så finns två personer som ska kontrollera vad som skrivits. Dessa kallas justerare. Dom är också rösträknare på mötet. Justerarna och rösträknarnas uppgift är att: Kolla anteckningarna efter mötet, så att allt som står där är rätt Räkna allas röster, om det blir lika när vi röstar om någonting eller om det är personer som ska väljas till ett uppdrag (t.ex. förbundsstyrelsen). Hur går det till? Justerarna/rösträknarna sitter tillsammans med alla medlemmarna under mötet. När vi ska bestämma någonting behöver oftast inte allas röster räknas. Det kan vara för att det är mycket tydligt vilket alternativ som fick flest röster. Men om det behövs röstas räcker alla upp sitt röstkort (som vi kommer berätta mer om längre ner i det här dokumentet).

5 Då går rösträknarna runt i salen och räknar hur många som röstar på vad. När det är val av personer till olika uppdrag, till exempel styrelsen, så kan det ofta vara så att man röstar på lappar. Då är det rösträknarna som samlar in allas lappar och räknar rösterna. Valberedningen föreslår att vi bestämmer 1. ATT välja Förnamn Efternamn och Förnamn Efternamn till rösträknare och justerare för Barnrättskongressen. *Valberedningen kommer att föreslå dom här rollerna. 6. INFORMATION FRÅN RÄDDA BARNEN Under denna punkt lyssnar vi på information från Rädda Barnen. Här tar vi inga beslut. Från Rädda Barnens riksstyrelse kommer Ingela Schmidt att komma för att berätta om vad som händer i Rädda Barnen-rörelsen i Sverige och resten av världen. 7. DAGORDNING Dagordningen är listan på saker som ska prata om och bestämma om under mötet. Vi bestämmer tillsammans det som ska diskuteras och beslutas om under Barnrättskongressen. (s) = (p) = Den här frågan pratar vi om direkt i Stora salen* Den här frågan pratar vi om på Påverkanstorget*, innan vi bestämmer något i Stora salen * Du kan läsa vad Stora salen och Påverkanstorg är på punkt 8 (Arbetsordning)

6 Dagordningspunkt Detta händer: 1. Barnrättskongressen öppnas (s) Mötet börjar nu! 2. Val av mötespresidium (s) Vi väljer mötesledare och mötesantecknare. Läs mer på sidan Fastställande av röstlängd (s) Vi kollar hur många medlemmar är på plats och som får rösta. 4. Frågan om mötet är korrekt utlyst (s) Har förbundsstyrelsen bjudit in alla på rätt sätt? Alla ska ha fått inbjudan minst tre månader innan mötet. 5. Val av övriga mötesfunktionärer (s) Vi väljer rösträknare/justerare. Läs mer på sidan Information från Rädda Barnen Rädda Barnen kommer med lite information om deras verksamhet. Vi beslutar ingenting. 7. Dagordning (s) Vi bestämmer en lista på punkter vi ska prata om och besluta om på kongressen. Just det du läser just nu är en dagordning. 8. Arbetsordning (s) Vi bestämmer hur våra gemensamma spelregler under mötet ska se ut. 9. Val av valberedningskommitté (s) Vi bestämmer en valberedningskommitté som förbereder valet till valberedning. 10. Verksamhetsberättelse från föregående verksamhetsår (s) 11. Förbundets balans- och resultaträkning för föregående räkenskapsår (s) SE VITA HÄFTET! Verksamhetsberättelsen berättar vad förbundet har gjort under förra året. Här tittar vi igenom och godkänner verksamhetsberättelsen för Det är ett bra tillfälle att ställa frågor till förbundsstyrelsen om vad som hände under förra året. Vad har kostat och hur mycket under 2017? I resultaträkningen ser vi alla pengar RBUF fått och alla pengar RBUF har köpt saker för. I balansräkningen ser vi samma sak men där räknas även sånt vi äger, som saker som finns på kansliet. 12. Delrapport på RBUF:s arbete 2018 (s) Här godkänner vi rapporten på vad som gjorts hittills i RBUF under Verksamhetsrevisorernas rapport (s) Verksamhetsrevisorerna granskar vad förbundsstyrelsen gjorde under förra året. 14. Auktoriserade revisorernas rapport (s) Den auktoriserade revisorn granskar ekonomin för förra året, alltså hur styrelsen har hanterat förbundets pengar.

7 15. Ansvarsfrihet (s) Ansvarsfrihet betyder ungefär att barnrättskongressen säger: Förbundsstyrelsen, ni har skött er. 16. Politiskt tema 2019 (p) Vi bestämmer vad förbundet ska fokusera extra mycket på nästa år. 17. Förslag på ny stadga (p) Förbundsstyrelsen föreslår att vi lägger till ett stycke i våra regler, stadgarna. 18. Medlemsavgift för enskilda medlemmar i Rädda Barnens Ungdomsförbund (p) 19. Motioner från medlemmar och verksamhetsrevisorerna (p) 20. Uppdragsbeskrivning för förbundsstyrelsen (p) Enskilda medlemmar är dom som bara är med i ungdomsförbundet och inte stora Rädda Barnen. Vi bestämmer om dom ska betala något för att vara medlemmar. På den här punkten ska vi prata om motioner som kommer från medlemmar eller verksamhetsrevisorerna. Här ska vi bestämma vad förbundsstyrelsen ska göra nästa år. 21. Riktlinjer för arvodering (p) Här bestämmer vi hur mycket styrelsen får arvodera personer, det vill säga ersätta dem pengar, för att jobba med vissa saker. 22. Förbundsstyrelsens storlek (p) Vi bestämmer hur många som ska sitta i förbundsstyrelsen a) Val av förbundsordförande (s) b) Val av vice förbundsordförande (s) c) Val av ledamöter i förbundsstyrelsen (s) Här bestämmer vi vilka som ska leda RBUF Vi bestämmer vem som ska få vara ordförande, vice ordförande och vilka som ska sitta i styrelsen. 24. Val av auktoriserad revisor (s) Vi väljer vem som ska granska att vi redovisar våra pengar rätt efter årets slut. 25. Val av uppdragsbeskrivning för verksamhetsrevisorerna (p) Här ska vi bestämma en beskrivning för vad verksamhetsrevisorernas uppdrag betyder. 26. Val av verksamhetsrevisorer (s) Vi väljer vilka som ska granska vår verksamhet under året och kollar att allt blir som medlemmarna har bestämt. 27. Val av uppdragsbeskrivning valberedning (p) Här ska vi bestämma en beskrivning för vad valberedningens uppdrag betyder. 28. Val av valberedning (s) Här väljer vi vilka som nästa år ska lägga förslag på styrelse och revisorer. 29. Val av en medlem till ledamot för Rädda Barnens riksstyrelse samt en personlig ersättare för en tid av ett år (s) Representanterna sitter med i Rädda Barnens styrelse under ett år framåt.

8 30. Övriga barnrättskongressfrågor (s) I början av mötet bestämmer vi om vi vill lägga till någonting här. 31. Barnrättskongressen avslutas (s) Vi är klara och kan avsluta mötet, bra jobbat! 8. ARBETSORDNING Vad är en arbetsordning? En arbetsordning beskriver hur det går till när vi har mötet. Det är regler som vi tillsammans kommer överens om. Reglerna handlar om vem som gör vad och hur vi ska bestämma saker på mötet. På många möten behövs inte en arbetsordning. Men barnrättskongressen är så lång (en hel helg!) och med många fler deltagare än på till exempel ett lokalgruppsmöte. Då är det viktigt att alla vet vad som gäller så att alla kan delta. Arbetsordningen finns för att mötet ska bli mer demokratiskt, och för att alla medlemmar på mötet ska kunna vara med och bestämma hur mötet ska gå till. Sammanfattning Vi kommer att ha mötet i Stora salen* och på Påverkanstorg*. På Påverkanstorgen är det bara diskussion. I dagordningen kan man se vilken fråga som pratas om var, men alla frågor hamnar till slut i Stora salen för det är där vi bestämmer saker på riktigt. Man röstar genom att ropa JA till det förslag man tycker bäst om, när mötesledaren frågar i Stora salen. Det finns regler för vad som händer om två förslag får lika många röster och hur man får rösta när man röstar på en person till ett uppdrag. Allt som står här kommer att förklaras i början av mötet och under hela mötets gång. Tveka inte att fråga! Det kan vara krångligt att vara på sin första barnrättskongress, och många är helt nya i RBUF. Hur vi gör när vi bestämmer saker När vi vill bestämma saker så kan vi göra det på olika sätt. På barnrättskongressen finns det tre steg för att bestämma något: 1. Presentation Någon presenterar ett förslag. Det görs i dom här häftena, som också kallas handlingar. Men det görs också på plats i Stora salen* eller på Påverkanstorget*. Det är olika grupper som har skrivit dom här förslagen; några är från förbundsstyrelsen och några är från valberedningen. * Läs om vad Stora salen och Påverkanstorg är på kommande sidor. 2. Prata om saken Alla som är på mötet pratar om idéen eller förslaget. Då kan man säga att man hellre vill göra på ett annat sätt eller lägga till något till idéen. Dom läses sen upp för alla i Stora salen, eller hamnar i anteckningar från påverkanstorget.

9 3. Rösta Vi bestämmer hur vi vill göra genom att rösta. Mötesledarna hjälper till att förklara saker, och hjälpa till så att alla förstår vad dom olika alternativen är, så man vet vad man kan rösta på. Röstar gör vi genom att säga högt säga JA i salen till det förslag vi gillar, eller genom att räcka upp sitt röstkort med handen. Steg 1 och 3 gör vi alltid i Stora salen. Steg 2 kan vi göra i Stora salen och på Påverkanstorget. Stora salen Den stora salen är där alla sitter tillsammans och bestämmer saker. Då sitter mötesledarna längst fram och håller koll, bestämmer i vilken ordning olika personer får prata och hjälper oss att se till att allt blir rätt. Ofta är det en person som ska presentera något, och då gör den det längst fram i salen. Efter att någon har presenterat sin del så får alla ställa frågor genom att räcka upp handen. Om någon räcker upp handen som inte har sagt något innan så får den ställa sin fråga först. Efter presentationen så pratar vi om frågan. På vissa punkter, dom som är markerade med (p) i dagordningen, har vi redan börjat diskutera på Påverkanstorget. Då fortsätter helt enkelt diskussionen i Stora salen om det behövs. För att få säga någonting så räcker man upp handen. Man kan sitta kvar på sin plats eller gå längst fram i salen när man pratar. Om man tycker att vi har pratat om en fråga jättelänge och att ingen säger någonting nytt, så kan man säga det och så bestämmer vi tillsammans om vi vill fortsätta prata om frågan eller om vi vill börja rösta. Om man inte förstår något eller undrar över något får man alltid räcka upp handen och fråga det. Det är alltid bra att fråga, för det brukar finnas andra som undrar samma sak, men kanske inte vågar räcka upp handen. Påverkanstorg För att prata om olika förslag ska vi använda någonting som heter påverkanstorg. Där kan man diskutera och lägga in nya förslag. Påverkanstorget är ett rum. I rummet sitter alla förslag uppsatta på väggen. Det är samma texter som du kan läsa i häftet med förslagen. Alla går runt och läser förslagen och pratar med varandra om vad dom tycker. Om någon kommer på en egen idé som dom tycker är bättre än förslaget, så skriver man ner den idén på en lapp som man sätter upp bredvid det första förslaget. Då kan fler medlemmar få reda på ens idé när dom går förbi just det förslagen. På påverkanstorget finns det några personer som är där för att hjälpa till att förklara förslag och hjälpa till om någon vill skriva ner sin nya, egna idé. Dom tycker ingenting om själva förslagen, utan finns bara där för att hjälpa till.

10 Förbundsstyrelsen finns också på Påverkanstorget för att kunna svara på frågor och prata om sina förslag. När Påverkanstorget nästan är slut kan man gå runt och sätta upp pluppar eller guldstjärnor som kommer delas ut. Dom sätter man på dom förslag man vill rösta ja till. Det är som en prov-röstning innan vi röstar i Stora salen. Tänk på! Om man skriver ner en egen idé, så måste den ha något med det första förslaget att göra. Om man lägger ett helt nytt förslag på någonting vi inte har diskuterat alls, så är det inte så schysst mot dom som bestämde sig för att inte åka på barnrättskongressen. Röstning Alla omröstningar som verkligen bestämmer på riktigt görs i Stora salen. Vi röstar genom att man säger JA till det förslag man gillar bäst, när mötesledaren frågar. Det förslag som flest gillar är det som blir bestämt. Man behöver inte rösta om man inte tycker någonting i en fråga. Om det blir lika så diskuterar vi lite till, och sedan röstar vi igen. Om det fortfarande är lika så lottar vi*. Om man tycker att mötesledarna har hört fel på vilket förslag som flest personer sa ja till, så säger man till, och så röstar vi igen. Det är bara att ropa rakt ut i salen att man vill rösta igen. *Det står så i RBUF:s stadgar, det vill säga dom regler vi har i förbundet. Personval Personval är ett val där vi väljer en person till ett uppdrag. Det kan vara att en person väljs till förbundsordförande, att flera personer väljs till styrelsen eller att flera personer väljs till barnrättspolitiska gruppen. Till de här valen lägger valberedningen förslag på vem som ska väljas. Först röstar vi om vi vill att det ska bli valberedningen förslag eller inte i varje val. Om vi röstar nej till valberedningens förslag, så röstar vi genom att skriva namn på lappar. Då får man bara rösta på exakt så många som ska väljas till uppdraget. Förbundsstyrelsen föreslår att vi bestämmer 1. ATT detta ska vara arbetsordningen och spelreglerna för Barnrättskongressen

11 9. VAL AV VALBEREDNINGSKOMMITTÉ Valberedningskommittén kommer under helgen att förbereda valet av valberedningen som ska jobba under Om det går, så ska valberedningskommittén bestå av dom här personerna: - en styrelseledamot som slutar det här året - en verksamhetsrevisor som slutar det här året - en från gamla valberedningen, som slutar det här året - två medlemmar utan andra nationella uppdrag Valberedningen föreslår att vi bestämmer 1. ATT vi väljer X, X, X och X till valberedningskommitté för Barnrättskongressen *Vi kommer tillsammans att hitta personer till dom här rollerna på plats. 10. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 Inledning Rädda Barnens Ungdomsförbund har jobbat med att bygga upp förbundet under 2017, för att kunna bli ännu bättre på barnrättskampen under åren som kommer. Året började med att vi skrev under en överenskommelse och ett samverkansavtal med Rädda Barnen för åren Det handlar både om varför vi samarbetar och hur vi samarbetar. Dessa avtal är viktiga och de ger mycket stabilitet för RBUF de kommande åren. Under året har förbundsstyrelsen arbetat fram ett förslag till en strategi för Rädda Barnens Ungdomsförbund, som ska gälla från 2018 till Denna

12 strategi fokuserar mycket på medlemmar och verksamhet, så att vi tillsammans blir många och starka. Styrning och ledning Under året har styrelsen bestått av: Jorge María Londoño, 23 år (Stockholm) Vendela Carlfjord, 21 år (Uppsala) Saido Omar, 20 år (Gävle) Ebba Bergkvist, 18 år (Stockholm), t o m Barnrättskongressen i november Olivia Lindqvist Wijkander, 19 år (Stockholm), t o m Barnrättskongressen i november Hanna Thessén, 17 år (Eskilstuna), fr o m Barnrättskongressen i november Hugo Holmberg, 15 år (Lund) fr o m Barnrättskongressen i november Under året har förbundsstyrelsen haft 6 möten som har varit fysiska. Utöver det har 3 telefonmöten hållits. Arbetsutskottet bestod av Jorge María och Vendela, samt med Josefine som adjungerad, under hela året. Det betyder att Josefine var med och diskuterade men hon röstade inte. Förbundets högsta ledning och generalsekreteraren Rädda Barnens Ungdomsförbunds högsta ledning består av förbundsordförande Jorge María Londoño och generalsekreteraren Josefine Hellroth Larsson. Generalsekreterare Josefine Hellroth Larsson har arbetat som chef under hela verksamhetsåret med att se till att verksamhetsplanen blir verklighet och att dom som jobbar på kansliet får ett bra stöd. Verksamhetsplanen är det som beskriver hur förbundet ska jobba under ett år. RBUF:s förbundskansli är dom som arbetar varje dag med att genomföra den verksamhetsinriktning som barnrättskongressen har bestämt och den verksamhetsplan som förbundsstyrelsen har bestämt. Under året har personalen bestått av: Dejan Bojanic, internationell koordinator (hela året) Josefine Larsson, generalsekreterare (hela året) Nadia Maghder, verksamhetsutvecklare (hela året) Hilda Denward, administratör (till och med augusti) Patrik Stern, administratör (från och med augusti) Sofie Casserlöv, organisationsutvecklare (till och med mars) Hannah Olsson, tjänstledig organisationsutvecklare (till och med juni) Vi har också praktikanter på plats, som är jätteviktiga för att vi ska kunna genomföra så mycket verksamhet som möjligt. Under 2017 har praktikanterna varit: Camille Noël (till och med april) Nohadra Heido (januari-maj) Julia Nilsson (september-december)

13 Lokal organisering Lokal organisering inom RBUF handlar om att engagera sig för att förverkliga och utkräva barns rättigheter lokalt. Det kan handla om att engagera sig i staden eller området som en bor i. Under 2016 har 6 lokalgrupper varit aktiva. Vi har försökt hitta bättre sätt att hjälpa och stötta lokalgrupperna, och förbundsstyrelsen har tagit fram en plan för hur detta ska gå till. Kunskapsspridning och nationell verksamhet RBUF har jobbat under hela 2017 med att lära så många som möjligt om barn på flykt som försvinner. Vi har utbildat våra egna medlemmar genom att arrangera två temahelger och vår barnrättskongress. Vi har också deltagit i panelsamtal, manifestationer och andra utbildningar för att berätta för andra om det politiska temat och om RBUF. Politiskt påverkansarbete Barn på flykt som försvinner Kansliet, lokalgrupper och medlemmar engagerade sig i kampanjen SAKNAD som genomfördes under maj månad. Denna kampanj fokuserade på att det är nästan 2000 barn som försvunnit i Sverige de senaste åren, som samhället inte bryr sig om. Det är barn som flytt från bland annat krig och fattigdom för att söka säkerhet, men som ingen nu vet var de finns. Vi informerade på nätet och hade affischeringskampanjer som nådde tusentals människor. Tack vare att vi hade bra kontakter och gjorde saker billigt lyckades vi genomföra hela kampanjen utan att det kostade så mycket pengar. Kontakt med politiker Under året har förbundsstyrelsen jobbat med att strukturera upp hur vi arbetar med svenska myndigheter. RBUF fått en större plats i hur samhället jobbar med barns rättigheter och hållbar utveckling inom vissa svenska myndigheter. Vi har haft extra mycket närvaro och kontakt med finansdepartementet och civilministern Ardalan Shekarabi, men också Folke Bernadotte-akademin och Barnombudsmannen. Vi har också fortsatt vårt arbete i den svenska regeringens barnrättsdelegation. Norden och internationellt Genom vårt nordiska samverkansorgan Nordic Cooperation har RBUF tillsammans med våra systerorganisationer i Norge, Danmark, på Åland och Island arbetat med omvärldsbevakning kring barns rättigheter. Under året har Nordic Cooperation träffats ett par gånger på olika sätt. I början på året arrangerades även ett nordiskt vinterläger i Nacka utanför Stockholm för alla medlemmar i Rädda Barnens Ungdomsförbund i de olika nordiska länderna.

14 Organisation Under året anordnade RBUF två stycken nationella utbildningshelger, så kallade temahelger, där våra medlemmar blev inbjudna att delta. Den första hölls i Eskilstuna under våren 2017 och den andra arrangerades under hösten 2017 i Gävle. Ekonomi Genom att fokusera på att skapa en mer stabil organisation har vi lyckats vända utvecklingen från att ha gjort ett stort negativt resultat Vi gör ett positivt resultat för 2017 på ca kronor, vilket vi som organisation är nöjda med. Det hjälper oss inför framtiden, så att vi både kan göra mer rolig verksamhet och betala de räkningar och löner vi behöver. Samverkan med Rädda Barnen Vi började 2017 med att skriva under avtal med Rädda Barnen. Där står det hur mycket pengar RBUF ska få från Rädda Barnen, och vad vi ska göra som organisation för att få de pengarna. Det står också om hur vi ska samarbeta på olika sätt, som att förbundsstyrelserna i båda förbunden ska träffas och hur vi ska ha kontakt med varandra. Fler medlemmar i Rädda Barnens Ungdomsförbund Rädda Barnens Ungdomsförbund har växt med ungefär 170 fler medlemmar under 2017 jämfört med tidigare år. Det betyder att fler är med i kampen för barns rättigheter. /Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Förbundsstyrelsen föreslår att vi bestämmer 1. ATT lägga Verksamhetsberättelse 2017 till handlingarna.* *Att lägga någonting till handlingarna betyder att vi har läst och godkänt det som står i rapporten, att vi sparar den och går vidare.

15 11. FÖRBUNDETS BALANS- OCH RESULTATRÄKNING 2017 I det vita häftet med alla extra papper kan du se årsbokslutet, som är RBUF:s balansoch resultaträkning för Det visar hur vi har använt våra pengar under förra året, och framför allt att vi inte gjort någonting olagligt med dem. Årsbokslutet ska godkännas av medlemmarna på barnrättskongressen. Vi kommer förklara det mycket noga och enklare på plats. Förbundsstyrelsen föreslår att vi bestämmer 1. ATT lägga förbundets balansräkning 2017 till handlingarna.* 2. ATT lägga förbundets resultaträkning 2017 till handlingarna.* *Att lägga någonting till handlingarna betyder att vi har läst och godkänt det som står i rapporten, att vi sparar den och går vidare. 12. DELRAPPORT PÅ RBUF:S ARBETE 2018 Här kommer förbundsstyrelsens beskrivning av vad som har hänt hittills under Hela årets beskrivning kommer vi att prata om på Barnrättskongressen Kunskapsinsamling och kunskapsspridning I år fokuserar RBUF mycket på barnfattigdom, som Barnrättskongressen 2017 bestämde skulle vara årets politiska tema. Vi har samlat information själva, lärt oss av Rädda Barnen, läst på och sen jobbat för att kunna sprida informationen både till medlemmar och till alla runtomkring. Framförallt har det lett till kampanjen MEDGES EJ, som handlar om att vi behöver hitta politiska lösningar för att stoppa barnfattigdomen i Sverige. Under verksamhetsområdet har vi också arbetat med politiska paket till medlemsföreningarna, och ett studiecirkelmaterial har arbetat sig fram. Studiecirkelmaterial ska göra det enkelt för medlemsföreningar att själva lära sig mer om barnfattigdom men också kunna utbilda andra barn och unga som är intresserade av ämnet.

16 Verksamhet RBUF har genomfört en temahelg under våren, i Uppsala. Där lärde vi oss massor om barnfattigdom och hade kul tillsammans. Det var många deltagare som var på sin första temahelg och vi hoppas att alla som var med vill komma tillbaka! Vi hade bland annat en person från Rädda Barnen på plats, som lärde oss om barnfattigdom. Kansliet och förbundsstyrelsen höll också i olika pass. Till exempel pratade vi mycket om vår kampanj om barnfattigdom. Vår verksamhetsutvecklare har varit sjukskriven under stora delar av våren och det har gjort att vi inte har kunnat träffa och stötta alla medlemsföreningar så mycket som vi hade velat. Vi tror och hoppas på att verksamheten kommer att lyfta ännu mer under hösten. Politisk påverkan När vi träffar politiker pratar vi om barns situation på många olika sätt, och vi berättar om det vi har bestämt tillsammans i vår politiska plattform. I år har vi såklart pratat extra mycket om barnfattigdom. Alternativ rapportering till barnrättskommittén Vi har också haft en arbetsgrupp från förbundsstyrelsen som har varit i Genève för att träffa personer som arbetar med att rapportera hur olika länder jobbar med att rapportera om barnkonventionen till FN. Sverige som land kommer att rapportera framöver, men RBUF tycker att barns egna tankar och åsikter inte kommer med i den rapporteringen. Därför har vi börjat arbetet inför att kunna skriva en egen rapport till FN, som vi kallar Barnens alternativrapport. Kampanjen Maj månad och en bit in i juni ägnades åt vår kampanj MEDGES EJ! som handlar om barnfattigdom. Kampanjen fick ett bra genomslag och vi lyckades totalt nå över 58 tusen människor runt om i Sverige. Vi kampanjade i totalt 10 olika orter och genom

17 vår kampanjsida på RBUF.se. Tillsammans lyckades vi värva 60 nya medlemmar under kampanjen! Solutions Summit Under januari månad deltog RBUF på ett högnivåmöte som handlade om barns rättigheter och att jobba mot våld mot barn. Konferensen hette Solutions Summit och tre personer från förbundsstyrelsen deltog under det fyra dagar långa mötet. Vi träffade många statsråd och statschefer och talade med både Sveriges statsminister Stefan Löfven, FN:s vice generalsekreterare Ms. Amina J. Mohammed och UNICEFs generaldirektör M me Henrietta Fore. Under konferensen träffade vi barn från bl. andra länder, Mexiko, Tanzania, Paraguay och Indonesien. Dalarna mot rasism Rädda Barnens Ungdomsförbund var medarrangörer till den antirasistiska manifestationen mot nazister som Dalarna mot rasism anordnade under 1a maj. Två ledamöter från förbundsstyrelsen deltog i manifestationen och vi var med och höll ett tal. Barnkonventionen till lag - seminarium Under våren bjöds Rädda Barnens Ungdomsförbund till ett seminarium på Rosenbad om att barnkonventionen snart blir lag. Seminariet hölls inför allmänheten och press och har sänts på webben. Vår förbundsordförande deltog som panelist och beskrev RBUF:s syn på kommande utmaningar nu när barnkonventionen blir svensk lag. Support Afrin - manifestation för solidaritet med barn i Kurdistan Den 17 april medarrangerade Rädda Barnens Ungdomsförbund i Uppsala en manifestation mot Turkiets våld mot Kurdistan. RBUF:s vice förbundsordförande Vendela talade om internationell barnsolidaritet med barnen i Afrin och resten av Kurdistan.

18 Demonstration mot Donald Trump och USA:s familjesplittringspolitik Den 26 juni anordnade Rädda Barnens Ungdomsförbund en demonstration utanför USA:s ambassad för att demonstrera mot Trumps och USA:s familjesplittringpolitik som satte barn i förvar, åtskilda från sina föräldrar. Tillsammans med andra organisationer satte vi press på USAs regering (administration) och satte ner foten för de kränkningar mot barns rättigheter som sker. Norden och internationellt Under våren har vi varit med i vårt samarbete med Nordic Cooperation. Där har vi arbetat med ett jämställdhetsprojekt, samtidigt som de olika länderna som deltar försöker lära varandra om sina specialkunskaper. Vi har inom ramen för detta planerat ett arrangemang som genomförs efter sommaren. Almedalsveckan Almedalsveckan är en vecka av politik och samtal som brukar hållas i Almedalen, Visby varje år. RBUF representerades av vår förbundsordförande under veckan. Bland annat satt vi i olika paneler som handlade om sänkning av rösträttsåldern, vi blev intervjuade av olika medier och anordnade ett eget seminarium tillsammans med IOGT-NTO-rörelsens juniorförbund Junis. Det handlade om våld mot barn och alkohol. Järvaveckan RBUF deltog under Järvaveckan och vår förbundsordförande representerade förbundet i en s.k. medborgarpanel. Seminariet sändes på SVT2.

19 Organisation Under våren och sommaren har våra medlemsföreningar haft årsmöte. Vi har också jobbat för att starta upp flera nya föreningar, både såna som varit vilande ett tag och helt nya. Förbundsstyrelsen har haft flera möten under första delen av De har bland annat jobbat med att se över förbundets ekonomi och hur vi ska ha pengar så vi klarar oss i framtiden. De har också skrivit flera remissvar, alltså när riksdagen eller regeringen bett att något ska utredas och så får RBUF tycka till om det. Vi har skrivit remissvar kring två stora utredningar om barns rätt till att ändra juridiskt kön och ytterligare ett remissvar om vissa kirurgiska ingrepp i underlivet. RBUF:s förbundsstyrelse har också haft ett gemensamt styrelsemöte med Rädda Barnens Riksstyrelse. Här pratade vi om gemensamma utmaningar och vad vi kan göra för att alla unga medlemmar i båda förbunden ska få det bättre. De två ordförandena och kanslierna har också samarbetat under våren. Vår generalsekreterare Josefine Hellroth Larsson slutade under sommaren, och förbundsstyrelsen har arbetat med att hitta en efterträdare till henne. Sedan augusti 2018 är Dejan Bojanic RBUF:s nya generalsekreterare. De som har suttit i förbundsstyrelsen sedan barnrättskongressen 2017 är: Jorge María Londoño, 24 år, ordförande Vendela Carlfjord, 22 år, vice ordförande Hanna Thessén, 18 år, ledamot Saido Omar, 21 år, ledamot Karl Holmberg, 16 år, ledamot De som har jobbat på kansliet sedan barnrättskongressen är Josefine Hellroth Larsson, generalsekreterare Patrik Stern, administratör och verksamhetsutvecklare Dejan Bojanic, internationell koordinator Nadia Maghder, verksamhetsutvecklare

20 13. VERKSAMHETSREVISORERNAS RAPPORT Bakgrund Sedan barnrättskongressen förra året har Eli Båvner Lorentzi och Ebba Bergkvist suttit som verksamhetsrevisorer. Vi har granskat Rädda Barnens Ungdomsförbunds styrelse och kansliets arbete. Verksamhet Under året har styrelsen genomfört mycket arbete som verksamhetsrevisorerna anser var i linje med besluten på barnrättskongressen. En temahelg hölls, som följde temat om värvning som valdes på barnrättskongressen genom att fokusera på organisation och ledarskap. Kampanjen MEDGES EJ genomfördes även lyckat och styrelsen genomförde den bra. Rädda Barnens Ungdomsförbund har även deltagit och medarrangerat flera demonstrationer, manifestationer och seminarium angående bl.a. barnkonventionen som lag, slavhandel och antirasism. Styrelsen har följt inriktningen Barnfattigdom i Sverige genom en arbetsgrupp inom styrelsen som skickades till Genève för att utbilda sig för att kunna genomföra arbetet med Barnens alternativrapport. Styrelsen deltog också på Solution Summit vilket är i linje med temat barnfattigdom och åldersmaktsordningen. Styrelsen har enligt de själva funkat bra som grupp under året och kunnat samarbeta och upprätthålla god stämning. Revisorernas uppfattning är även att samarbetet mellan kansliet och styrelsen fungerar. Ekonomi Vi ser inga problem med hur ekonomin använts under året då resurserna har använts till saker som är i linjer med vad förbundet vill. Slutsats Vi menar att styrelsen under detta år följt de riktlinjer som barnrättskongressen bestämt, både i verksamhet och ekonomi och yrkar därför bifall till ansvarsfrihet. Verksamhetsrevisorerna föreslår att vi bestämmer 1. ATT lägga Verksamhetsrevisorernas rapport till handlingarna.* *Att lägga någonting till handlingarna betyder att vi har läst och godkänt det som står i rapporten, att vi sparar den och går vidare.

21 14. AUKTORISERAD REVISORS RAPPORT Den auktoriserade revisorns rapport kommer att presenteras under barnrättskongressen och finns tillgänglig på RBUF.se. Verksamhetsrevisorerna föreslår att vi bestämmer 1. ATT lägga den auktoriserade revisorns rapport till handlingarna.* *Att lägga någonting till handlingarna betyder att vi har läst och godkänt det som står i rapporten, att vi sparar den och går vidare. 15. ANSVARSFRIHET Under punkten för ansvarsfrihet tar barnrättskongressen ställning till om vi tycker att styrelsen har gjort ett bra jobb, följt alla beslut som barnrättskongressen har tagit och varit varsamma med ekonomin och organisationen. När förbundsstyrelsen beviljas ansvarsfrihet är de färdiga med sitt uppdrag. Barnrättskongressen kan välja att inte bevilja förbundsstyrelsen ansvarsfrihet om förbundsstyrelsen har misskött sitt arbete och organisationen.

GRÖNA HÄFTET! Inledning på mötet Hur mötet ska gå till Vad som hände i RBUF förra året

GRÖNA HÄFTET! Inledning på mötet Hur mötet ska gå till Vad som hände i RBUF förra året GRÖNA HÄFTET! Innehåller punkt 1-14 Inledning på mötet Hur mötet ska gå till Vad som hände i RBUF förra året Här kan du läsa förslag på hur mötet ska gå till, och vad som gjordes i RBUF under 2013 och

Läs mer

Förbundsårsmöte Protokoll. Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsårsmöte. Stenungsund september / 19

Förbundsårsmöte Protokoll. Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsårsmöte. Stenungsund september / 19 Protokoll Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsårsmöte Stenungsund 26 28 september 2014 1 / 19 1 Förbundsårsmötets öppnande Förbundsordföranden Sara Thiringer öppnar förbundsårsmötet klockan 15:15 den

Läs mer

! Delegationsordning Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Uppdaterad 2015-10-04

! Delegationsordning Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Uppdaterad 2015-10-04 Delegationsordning Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsstyrelse Uppdaterad 2015-10-04 1 1. Inledning 1.1 Varför finns delegationsordningen och hur används den? Delegationsordningen är några av organisationens

Läs mer

GULA HÄFTET! Vilka som ska göra sakerna vi bestämde på lördagen Beskrivningar för deras uppdrag Slutet på mötet

GULA HÄFTET! Vilka som ska göra sakerna vi bestämde på lördagen Beskrivningar för deras uppdrag Slutet på mötet GULA HÄFTET! Innehåller punkt 24-37 Vilka som ska göra sakerna vi bestämde på lördagen Beskrivningar för deras uppdrag Slutet på mötet Här finns också förslag till förbundsstyrelsen, barnrättspolitiska

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

ROSA HÄFTET! Vad som ska hända i RBUF nästa år Andra förslag från förbundsstyrelsen Saker som rör samarbetet med Rädda Barnen

ROSA HÄFTET! Vad som ska hända i RBUF nästa år Andra förslag från förbundsstyrelsen Saker som rör samarbetet med Rädda Barnen ROSA HÄFTET! Innehåller punkt 15-23 Vad som ska hända i RBUF nästa år Andra förslag från förbundsstyrelsen Saker som rör samarbetet med Rädda Barnen Här finns förslag på vilka saker RBUF ska göra under

Läs mer

Protokoll. Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsårsmöte. Höganäs, 7-9 september 2012

Protokoll. Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsårsmöte. Höganäs, 7-9 september 2012 Protokoll Rädda Barnens Ungdomsförbunds förbundsårsmöte Höganäs, 7-9 september 2012 1. Förbund rbundsårs årsmötet ötets öppnande Förbundsordförandena Simon Svensson och Magdalena Nergården öppnade förbundsårsmötet.

Läs mer

Stadgar Antagna av Kongressen 2018

Stadgar Antagna av Kongressen 2018 Stadgar Antagna av Kongressen 2018 Kap 1. Allmänna bestämmelser Mom 1.1 Namn och säte Förbundets namn är Ungdom Mot Rasism. Förbundets namn översätts på engelska till Youth Against Racism Sweden. Förbundets

Läs mer

Förslag till dagordning:

Förslag till dagordning: Förslag till dagordning: 1) Mötets öppnande 2) Val av mötesfunktionärer a) Ordförande b) Sekreterare c) Justerare d) Rösträknare 3) Fråga om mötet är stadgeenligt kallat 4) Fastställande av röstlängd 5)

Läs mer

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning

Handlingar Grön Ungdom Södertörn Extra årsmöte Dagordning Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av mötesfunktionärer a) Val av mötesordförande b) Val av mötessekreterare c) Val av justerare tillika rösträknare 3. Fråga om stadgeenlig kallelse utfärdats 4. Fastställande

Läs mer

Talmanus till film om stadgar. Se filmen på MUCF:s webbplats

Talmanus till film om stadgar. Se filmen på MUCF:s webbplats Talmanus till film om stadgar Se filmen på MUCF:s webbplats www.mucf.se/stadgar ATT BILDA EN FÖRENING Att bilda en förening är att samlas kring en idé. Det kan vara att man vill förändra något i världen

Läs mer

Ung Teaterscens stadgar

Ung Teaterscens stadgar Ung Teaterscens stadgar Kapitel 1 - Grundläggande bestämmelser 1 Namn, säte och förbund Ung Teaterscen är ett fristående ungdomsförbund som verkar inom amatörteaterrörelsen. Ung Teaterscen har sitt säte

Läs mer

Stadgar för Rädda Barnens Ungdomsförbund

Stadgar för Rädda Barnens Ungdomsförbund Stadgar för Rädda Barnens Ungdomsförbund Antagna vid det extrainkallade förbundsårsmötet i Stockholm, 29 januari 2012 Reviderade vid förbundsårsmötet i Stenungssund, 26-28 september 2014 Innehåll Innehåll...2

Läs mer

Medlemsföreningsårsmöte

Medlemsföreningsårsmöte Medlemsföreningsårsmöte Medlemsföreningsårsmötet är medlemsföreningens högsta beslutande organ, på samma vis som förbundsårsmötet är Svenska Celiakiungdomsförbundets (SCUF). De beslut som tas på medlemsföreningsårsmötet

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Mallar till Föreningsårsmöte

Mallar till Föreningsårsmöte Mallar till Föreningsårsmöte 2016 INLEDNING I detta häfte finns förberedda mallar för ett årsmöte i er Vi Unga-förening. Mallarna är tänkta som ett stöd till ert årsmöte och finns också att ladda ned i

Läs mer

STADGAR FÖR [namn på föreningen]

STADGAR FÖR [namn på föreningen] STADGAR FÖR [namn på föreningen] Antagna på årsmötet 20[xx-xx-xx]. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är [namn]. 2 Föreningens säte 2.1 Föreningen har sitt säte i [er hemkommun]. 3 Föreningsform 3.1

Läs mer

Formalia och årsmötespraxis

Formalia och årsmötespraxis Formalia och årsmötespraxis Årsmöte 2013 Arbetsordning för årsmöte 2013-03-26 1. Närvarande-, yttrande- och förslagsrätt Alla medlemmar i The Core har rätt att närvara på årsmötet. Dessa har också yttrande-

Läs mer

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet.

03. Val av mötessekreterare Mötets sekreterare är den som antecknar vad som beslutas på mötet. Dessa anteckningar kallas för årsmötesprotokollet. Årsmötesordlista Förklaringar till dagordning på årsmöte 01. Årsmötets öppnande När mötet ska starta enligt kallelsen får någon öppna mötet, exempelvis föreningens ordförande. Det gör man genom att säga

Läs mer

Stadgar för Rädda Barnens Ungdomsförbund

Stadgar för Rädda Barnens Ungdomsförbund Stadgar för Rädda Barnens Ungdomsförbund Antagna vid det extrainkallade förbundsårsmötet i Stockholm, 29 januari 2012 Reviderade vid barnrättskongressen i Stockholm, 11-13 september 2015 Innehåll FÖRORD...4

Läs mer

Handbok. Medlemsförening. Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Handbok. Medlemsförening. Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Handbok Medlemsförening Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Handbok - Medlemsförening i Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF Senast uppdaterad: 8 september 2016 Inledning Det här är en handbok som

Läs mer

Årsmöteshandlingar. årsmöte Feministiskt initiativ Linköping

Årsmöteshandlingar. årsmöte Feministiskt initiativ Linköping Årsmöteshandlingar årsmöte 2018-01-25 Feministiskt initiativ Linköping Innehåll Dagordning... 2 Årsberättelse Feministiskt initiativ Linköping 2017... 3 Resultaträkning för 2017 Feministiskt initiativ

Läs mer

Definition och ändamål

Definition och ändamål Stadgar 2014-07-17 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Stadgar för Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Definition och ändamål 1 Syfte Mom 1 Föreningens syfte är att bidra till ett Europa där ungdomar intresserar

Läs mer

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige

Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Stadgar för förbundet Ung Media Sverige Antagna vid årsmötet 2012-10-21 Definition 1 Syfte mom 1 Förbundets syfte är att genom demokratisk organisering skapa förutsättningar för unga att producera och

Läs mer

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017.

Stadgar. för Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna maj 2017. Stadgar för Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Solna 19-20 maj 2017. Förbundsstadgar Innehåll 1 Förbundet, dess namn och säte... 2 2 Förbundets ändamål...

Läs mer

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress

Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Studiematerial- Ombudsskola UNF:s kongress Träff 1 Inledning Kongressen är UNF:s högsta beslutade organ, den sker vartannat år och av tradition så sker den under en vecka tillsammans med resten av IOGT-NTO

Läs mer

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper

4.1 Unga Republikaner är en riksorganisation. Verksamheten består av - Kongress - Förbundsstyrelse - Lokalföreningar - Arbetsgrupper 1 Förbundets namn 1.1 Förbundets namn är Unga Republikaner. 2 Ändamål 2.1 Unga Republikaner är en partipolitisk obunden förbund som skall verka för att Sverige skall införa ett demokratiskt valt statsskick.

Läs mer

BILDA FÖRENING en handledning

BILDA FÖRENING en handledning BILDA FÖRENING en handledning Att bilda en förening 1. Ta fram förslag till: namn på föreningen personer som kan sitta i styrelsen stadgar (förslag till stadgar finns på sidan 3) revisorer kanske också

Läs mer

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december.

5 SRS verksamhetsår omfattar tiden mellan den 1 januari och den 31 december. Studentradion i Sverige - Stadgar SENAST ÄNDRADE 2014-10-12 Firma 1 Föreningens firma är Studentradion i Sverige, och förkortas SRS. Föreningens firma tecknas av ordförande och kassör var och en för sig.

Läs mer

Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund

Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund Stadgar för Brottsofferjourernas Riksförbund Förbundets stadgar antogs vid Riksstämman i Kiruna den 24 maj 2003. Senast reviderad vid Riksstämman i Stockholm/Sollentuna 25-26 maj 2013. Brottsofferjoure

Läs mer

4. Fastställande av röstlängd (medlemmar): Alla som var med på mötet antas vara medlemmar och alla har varsin röst.

4. Fastställande av röstlängd (medlemmar): Alla som var med på mötet antas vara medlemmar och alla har varsin röst. Föreningsstämma 2004 Plats: Uppsala, Folkets Hus Tid: 2004-03-23 kl 17.00 Årsmöte 2004-03-24 Nätverket Renare Mark 1. Mötets öppnande: Lisa Ledskog (LL) förklarade mötet öppnat. 2. Val av ordförande för

Läs mer

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete 1 1. Föreningens syfte Föreningens ändamål är att främja och stärka det nordiska samarbetet inom Norden och gentemot omvärlden. Verksamheten bedrivs

Läs mer

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation)

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) 1. Föreningens syfte Norden, svensk förening för nordiskt samarbete, har till ändamål att på alla områden

Läs mer

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping

Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping 1 (5) Lokala stadgar för Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköping Röda Korsets Ungdomsförbund Norrköpings stadgar innehåller grundläggande bestämmelser för organisationen. Stadgarna ska säkerställa medlemmarnas

Läs mer

Ordlista föreningsteknik

Ordlista föreningsteknik Ordlista föreningsteknik Huvud Hjärta Hand Hälsa Föreningsordlistan Absolut majoritet Får det förslag som får mer än hälften av rösterna. Acklamation Är när alla går med på beslut genom att ropa ja högt

Läs mer

Protokoll konstituerande årsmöte

Protokoll konstituerande årsmöte Protokoll konstituerande årsmöte (Föreningens namn) (Ort) (Datum) 1 Mötets öppnande Årsmötesordförande förklarade mötet öppnat 2 Val av mötesfunktionärer Styrelsen föreslog att välja till årsmötesordförande

Läs mer

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen.

JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. JUS högsta beslutande organ är årsmötet och därefter styrelsen. JUS Stadga 1 Syfte JUS syfte är att stötta judiskt barn- och ungdomsliv i Sverige. 2 Organisation (JUS) Ungdomsförbundets juridiska namn är Judiska Ungdomsförbundet i Sverige JUS har sitt säte på den ort

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet

Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Stadgar för Riksorganisationen Män för Jämställdhet Antagna vid årsmöten 2016-04-23 och 2016-10-15 1. Inledning Män för Jämställdhet (MfJ) är en partipolitiskt och religiöst obunden riksorganisation. 2.

Läs mer

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte

Handbok för. Jönköpings Studentkårs. Årsmöte Handbok för Jönköpings Studentkårs Årsmöte Det här är en guide för dig som är besökare eller delegat på Jönköpings Studentkårs Årsmöte. Guiden är till för att stötta dig genom Årsmötet och hjälpa dig när

Läs mer

Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21

Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21 Stadgar Noaks Ark lokalförening Antagna av föreningsmöte 2013 03-21 Namn och organisation 1 1. Föreningens namn är Noaks Ark Syd 2. Föreningen är lokalförening inom Riksförbundet Noaks Ark. Ändamål och

Läs mer

Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn

Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn Ursprungliga stadgar 1 november 1996, Stockholm Antagna 22 april 2007, Stockholm Reviderade 19 april 2008, Helsingborg Reviderade 19 april 2009, Stockholm Reviderade

Läs mer

ÄNDRING AV STADGAR. PROPOSITION Kongressen 2010

ÄNDRING AV STADGAR. PROPOSITION Kongressen 2010 ÄNDRING AV STADGAR Huvuddelen av dessa ändringar av stadgar är en konsekvensändring i och med att vi på kongressen 2009 ändrade tidsram för när vi ska hålla kongressen. Dessutom är det en ändring vad gäller

Läs mer

Bildandet av en förening.

Bildandet av en förening. Bildandet av en förening. Konstituerande möte är när föreningen bildas och ett första möte hålls. När en förening söker bidrag, hyr lokal, skaffar telefonabonnemang eller liknande frågas det oftast efter

Läs mer

Stadgar för RFSL Stockholm

Stadgar för RFSL Stockholm Stadgar för RFSL Stockholm Antagna vid RFSL Stockholms årsmöte den 23 mars 2019. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm. 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en

Läs mer

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner

En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner En guide i att arrangera årsmöten i SSU-klubbar och SSU-kommuner Ett årsmöte hålls för att stämma av vad som har hänt under det föregående året, bestämma vad som ska hända det kommande året och att välja

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action 1 Föreningens namn och säte Fair Action är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Ändamål och metoder Fair

Läs mer

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar

Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Normalstadgar för Svenska Celiakiungdomsförbundets medlemsföreningar Dessa normalstadgar är den ram utifrån vilken SCUF:s medlemsföreningar ska utforma sina stadgar. Stadgarna går att ändra så länge medlemsföreningen

Läs mer

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen

Demokratifesten. årsmöte för lokalgruppen Demokratifesten årsmöte för lokalgruppen 2014 2015 Guiden är till våra lokalgrupper så att de kan genomföra demokratiska, inkluderande och roliga demokratifester. Till guiden finns ett flertal mallar och

Läs mer

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. FÖRENINGSSTADGAR 1. 1 Namn och säte Föreningens namn är Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Syfte och målsättning Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018

Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar för Hela Sverige Ska Leva/Värmland from 2018 Stadgar antagna på årsmötet 20180508 och fastställda på höstmötet 20181211. 1 Föreningens namn och säte Föreningens namn är Hela Sverige Ska Leva Värmland

Läs mer

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet.

Datum 2014-03-27. Föreningens ordförande, Carl-Åke Utterström, hälsade deltagarna varmt välkomna och öppnade mötet. ÅRSMÖTESPROTOKOLL 1 (3) Datum 2014-03-27 Årsmöte mars 2014 Protokoll fört vid Villaägarföreningen Jakobsbergs 126:e årsmöte torsdagen den 27 mars 2014 kl. 18:30 på Pilbogården, Kristinagatan 14, Västerås.

Läs mer

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun.

1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. Stadgar antagna den 24 april 2018 Föreningen Svalorna Indien Bangladesh Stadgar för Föreningen Svalorna Indien Bangladesh 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh.

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH STADGAR FÖR FÖRENINGEN SVALORNA INDIEN BANGLADESH Antagna 2008-04- 19 1 FÖRENINGEN 1.1 Namn och Säte Föreningens namn är Svalorna Indien Bangladesh. Föreningen har sitt säte i Lund, Lunds kommun. 1.2 Symbol

Läs mer

Stadgar för föreningen Fair Action

Stadgar för föreningen Fair Action Stadgar för föreningen Fair Action På årsmötet 2015 beslutades att föreningen byter namn till Fair Action och att stadgarna ändras i enlighet med beslutet. Stadgarna antogs av Fair Trade Centers konstituerade

Läs mer

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord

Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Stämmospråk - en lätt guide till tunga ord Här hittar du förklaring till några av de ord som kan dyka upp på Scouternas stämma. Scouterna försöker använda ett så modernt språk som möjligt när vi har möte

Läs mer

Rädda Barnens Ungdomsförbund

Rädda Barnens Ungdomsförbund Årsbokslut för Rädda Barnens Ungdomsförbund Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1-3 Resultaträkning 4 Balansräkning 5 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

Stadgar. För Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna maj 2015.

Stadgar. För Brottsofferjouren Sverige. Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna maj 2015. Stadgar För Brottsofferjouren Sverige Förbundets stadgar reviderades senast vid Förbundsstämman i Stockholm/Sollentuna 30-31 maj 2015. 1 FÖRBUNDET, DESS NAMN OCH SÄTE Förbundet är en organisation av ideella

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte för IF Friskis & Svettis Visby

Protokoll fört vid årsmöte för IF Friskis & Svettis Visby Protokoll fört vid årsmöte för IF Friskis & Svettis Visby 2018 03 24 Närvarande: se bilaga 1 1 Årsmötets öppnande Ordförande Leif Thomsson hälsade de närvarande välkomna och förklarade årsmötesförhandlingarna

Läs mer

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare PROTOKOLL Årsmötet Sammanträdesdatum 2011-05- 14 Tid: Plats: 10.00-11.45 Cefalushuset i Riksdagen Närvarande: 15 medlemmar enligt förteckning 1 Öppnande IFFKs ordförande, Ulla Y Gustafsson, hälsade välkommen

Läs mer

Bilaga 8. Förslag till. Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete

Bilaga 8. Förslag till. Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete Bilaga 8 Förslag till Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete 1 1. Föreningens syfte Föreningens ändamål är att främja och stärka det nordiska samarbetet inom Norden och gentemot omvärlden.

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2017 Scoutvänner! Ytterligare ett scoutår ska läggas till handlingarna och vi kan med glädje konstatera att vi fortsätter att bli fler scouter mer än åtta nya

Läs mer

Att starta en förening

Att starta en förening Att starta en förening Att starta en förening I den här broschyren kan du läsa om hur flera människor kan starta en förening tillsammans. I en förening kan människor som har samma intresse träffas och

Läs mer

Lätt och roligt att bilda en förening

Lätt och roligt att bilda en förening Lätt och roligt att bilda en förening Instruktioner till dig som vill starta en förening Vid frågor kontakta på 0155-24 89 01, eller e-post 2 Uppstart av en förening Bjud in de som är intresserade Besluta

Läs mer

STADGAR FÖR ERITREANSKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE

STADGAR FÖR ERITREANSKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE STADGAR FÖR ERITREANSKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE 1 FÖRBUNDETS NAMN Förbundets namn är ERITREANSKA RIKSFÖRBUNDET I SVERIGE och förkortas ERIS. ERIS är ett ideellt förbund av lokala föreningar. 2 FÖRBUNDET

Läs mer

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation)

Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) Stadgar för Norden, svensk förening för nordiskt samarbete (Föreningen Norden i kommunikation) 1. Föreningens syfte Föreningens ändamål är att främja och stärka det nordiska samarbetet inom Norden och

Läs mer

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA

STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA STADGAR JAGVILLHABOSTAD.NU UPPSALA Antagna på årsmöte 2011-xx-xx 1. Firma Lokalavdelningens namn är jagvillhabostad.nu Uppsala. 2. Syfte Lokalavdelningens syfte är att bevaka samt agera utifrån unga bostadssökandes

Läs mer

HAMMARBY IF ORIENTERINGSFÖRENING

HAMMARBY IF ORIENTERINGSFÖRENING HAMMARBY IF ORIENTERINGSFÖRENING Dagordning för Hammarby IF Orienteringsförenings årsmöte för 2011 1. Hammarby IF Orienterings 89:e årsmöte öppnas. 2. Fastställande av röstlängd för mötet. 3. Val av ordförande

Läs mer

STADGAR FÖR ERITREANSKA KVINNOFÖRBUNDET I SVERIGE

STADGAR FÖR ERITREANSKA KVINNOFÖRBUNDET I SVERIGE STADGAR FÖR ERITREANSKA KVINNOFÖRBUNDET I SVERIGE 1. FÖRBUNDETS NAMN Förbundets namn är ERITREANSKA KVINNOFÖRBUNDET I SVERIGE och förkortas EKRFS. EKRFS är ett ideellt förbund av lokala föreningar. 2.

Läs mer

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013

Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Handlingar till Scouternas förvaltningsmöte 2013 Scoutvänner, 2012 var ett spännande och omvälvande år. Många års strukturdiskussioner landade och Scouterna bildades. Vi är nu inne i en period av att göra

Läs mer

Svenska Afghanistankommitte ns stadgar

Svenska Afghanistankommitte ns stadgar Svenska Afghanistankommitte ns stadgar Antagna av årsmötet 2019-05-25 1 Syfte 1.1 Föreningens namn är Svenska Afghanistankommittén, vilket förkortas SAK. På engelska är namnet Swedish Committee for Afghanistan

Läs mer

Tostan Sverige Stadgar

Tostan Sverige Stadgar Tostan Sverige Stadgar 1. Namn Föreningens namn är Tostan Sverige. 2. Ändamål Tostan Sverige är en ideell förening vars syfte är att stödja den verksamhet som moderorganisationen Tostan bedriver. 3. Verksamhet

Läs mer

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16)

Stadgar. Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden. (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) Stadgar Stadgar för NTF Normalstadgar för NTF förbunden (Fastställda av NTF:s kongress 2015 04 16) INNEHÅLL 1 NTF:s Ändamål 1 2 Föreningens säte 1 3 Organisatorisk uppbyggnad 1 4 Medlemskap 1 5 Medlemsavgifter

Läs mer

Årsmötesprotokoll 2015

Årsmötesprotokoll 2015 FSDB Stockholm och Gotlands län Årsmötesprotokoll 2015 Dag: Lördag 28 mars 2015 Tid: 13:13-17:00 Plats: Dövas Hus, Palmfeltsvägen 15 Närvarande: 26 röstberättigade medlemmar. 1 Årsmötets öppnande FSDB

Läs mer

SVERIGES UNGDOMSRÅD KONGRESS 2014 PROTOKOLL

SVERIGES UNGDOMSRÅD KONGRESS 2014 PROTOKOLL SVERIGES UNGDOMSRÅD KONGRESS 2014 PROTOKOLL PLAST: GUDLAV BILDERGYMNASIET, SOLLEFTEÅ DATUM: 14-16 MARS 2014 Bilagor 1. Röstlängd (se bilaga 1) 2. Dagordning (se bilaga 2 sid.40) 3. Arbetsordning (se bilaga

Läs mer

En information om hur det går till att bilda en förening.

En information om hur det går till att bilda en förening. Bilda förening En information om hur det går till att bilda en förening. Att bilda en förening I Sverige finns det ingen lag som kräver att ideella föreningar ska registreras eller godkännas. Det innebär

Läs mer

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning.

7 FASTSTÄLLANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTA Vi bestämmer vilka frågor vi ska prata om och i vilken ordning. ÖVRIGA HANDLINGAR FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2014 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN Vi bestämmer vilka på årsmötet som får rösta. 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE Vi frågar om alla fått

Läs mer

Exempel på att bilda en förening

Exempel på att bilda en förening Exempel på att bilda en förening Information om hur man går till väga för att bilda en förening och information om vad styrelsen och styrelsens ledamöter har för uppgifter. 1. Att bilda en förening I Sverige

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 vid förbundsstämman 14 april 2007 vid förbundsstämman

Läs mer

Stadgar för FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM

Stadgar för FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM VERKSAMHETSOMRÅDE: STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING SAMT GOTLAND OCH ÅLAND Stadgar för FÖRENINGEN FÖR BLÖDARSJUKA I STOCKHOLM Antagna på extra årsmöte den 20 november 2011.

Läs mer

Vi välkomnar alla medlemmar till Årsmötet för föreningen Svenska Pride.

Vi välkomnar alla medlemmar till Årsmötet för föreningen Svenska Pride. Kallelse till årsmöte för föreningen Svenska Pride. Vi välkomnar alla medlemmar till Årsmötet för föreningen Svenska Pride. Datum: 29 mars kl 18.00 Var: Internet via appen "Go-to-meeting" Det kommer även

Läs mer

(skriv vad föreningen heter i rutan ovan) 1. Val av mötesordförande, mötessekreterare, protokolljusterare för årsmötet. till mötesordförande

(skriv vad föreningen heter i rutan ovan) 1. Val av mötesordförande, mötessekreterare, protokolljusterare för årsmötet. till mötesordförande Detta protokoll fungerar både som dagordning (det ni ska prata om) och protokoll (det ni pratade om) Viktigt är att ni skriver under protokollet med en blå bläckpenna. PROTOKOLL ÅRSMÖTE (Skriv i vilket

Läs mer

Stadgar för Unga Forskare Stockholm

Stadgar för Unga Forskare Stockholm Sida 1 av 5 Stadgar för Unga Forskare Stockholm Reviderad: 2015 02 21 1 Grundstadgar 1.1 Definitioner Medlemsförening = Förening som har sitt säte i Stockholms län samt har antagits av UFS årsmöte och/eller

Läs mer

Nu är det dags för årsmöte!

Nu är det dags för årsmöte! Nu är det dags för årsmöte! Vad är ett årsmöte? Årsmötet är lokalgruppens viktigaste möte. Det är på årsmötet som alla medlemmar får vara med och bestämma vad som ska göras, detta är det som utgör grunden

Läs mer

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning

Årsmöte Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige. Förslag på arbetsordning. Inledning Årsmöte 2015 Europeiska ungdomsparlamentet (EUP) Sverige Förslag på arbetsordning Inledning Styrelsen önskar att årsmötet blir tydligt och demokratiskt för alla. Därför har styrelsen tagit fram ett förslag

Läs mer

JSS styrelsemöte protokoll 14 januari 2018

JSS styrelsemöte protokoll 14 januari 2018 JSS styrelsemöte protokoll 14 januari 2018 8.30-12.30 Närvarande Lovisa Kronsporre, ordförande John-Erik Bergkvist, vice ordförande Abelone Tischben-Madsen, ledamot Lina Arvidsson, ledamot Jonatan Arblom

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer

Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer Uppdragsbeskrivning för styrelseledamöter, valberedning och revisorer STYRELSE Styrelsen väljs av medlemmarna på föreningsstämman. 1.8 Valbar till förtroendeuppdrag. Röstberättigad medlem, enligt 5.3,

Läs mer

Normalstadgar för RFSL

Normalstadgar för RFSL Normalstadgar för RFSL Antagna på årsmötet 2008 samt 2009 Normalstadgarna ska vara gällande för samtliga avdelningar senast år 2010 och ska gälla för alla nybildade avdelningar som upptas i RFSL. Inom

Läs mer

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR

FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004 samt vid förbundsstämman 14 april 2007 samt vid

Läs mer

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE

FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE FÖREDRAGNINGSLISTA 1 ÖPPNANDE AV LILLA ÅRSMÖTET 2012 2 JUSTERING AV RÖSTLÄNGDEN 3 FRÅGA OM MÖTETS BEHÖRIGA UTLYSANDE 4 VAL AV ORDFÖRANDE OCH SEKRETERARE FÖR MÖTET 5 BESLUT OM SAMMANTRÄDESORDNING 6 FASTSTÄLLANDE

Läs mer

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker

att det råder totalförbud mot nötter under hela arrangemanget. att använda så lite parfym som möjligt då det finns parfymallergiker TINGSGUIDE 2017 Varmt välkommen på ting! Välkommen på ting Nu är det äntligen dags för 2017 års ting visst har du längtat? Som ombud kommer du få vara delaktig i alla beslut som kommer tas under helgen

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN Vi Konsumenter

STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN Vi Konsumenter STADGAR FÖR IDEELLA FÖRENINGEN Vi Konsumenter Fastställda av årsmötet 21 april 2015 1. Namn 2. Ändamål 3. Uppgift 4. Säte Föreningens namn är Vi Konsumenter Föreningen är en fristående, partipolitiskt

Läs mer

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund

Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Stadgar Sveriges läkarförbund student Lund Allmänna bestämmelser 1. 2. 3. Medlemskap 4. 5. 6. Sveriges läkarförbund student Lund är en lokalavdelning av Sveriges läkarförbund student inom Sveriges Läkarförbund

Läs mer

Stadgar - Funkibator ideell förening

Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar - Funkibator ideell förening Stadgar för Funkibator ideell förening. Antagna vid årsmöte 19 mars 2013. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Funkibator ideell förening. 2 - Föreningens säte

Läs mer

Dag- och arbetsordning

Dag- och arbetsordning Dag- och arbetsordning Dag- och arbetsordning, Förbundsmöte 2018 Dagordning Förslag till dagordning på Svenska Kommunalarbetareförbundets 14e ordinarie förbundsmöte på Clarion Hotel Arlanda Airport, Stockholm/Arlanda,

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Mötesprotokoll Ung Pirat Östra Distriktets kongress 2015. 28 februari 1 mars, Uppsala

Mötesprotokoll Ung Pirat Östra Distriktets kongress 2015. 28 februari 1 mars, Uppsala Mötesprotokoll Ung Pirat Östra Distriktets kongress 2015. 28 februari 1 mars, Uppsala 1. Mötets öppnande Distriktsordförande Erik Einarsson öppnar mötet klockan 12.15. 2. Mötets behörighet Stadgan säger:

Läs mer

Att bilda en förening

Att bilda en förening Att bilda en förening Här hittar du information om hur man startar en förening och om vilka uppgifter styrelsen och styrelsens ledamöter har. Förberedelser För att kunna bilda en förening måste det finnas

Läs mer