Information från kommunstyrelsens sammanträde den 30 april 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information från kommunstyrelsens sammanträde den 30 april 2014"

Transkript

1 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (22) Datum Information från kommunstyrelsens sammanträde den 30 april 2014 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 30 april Det fullständiga protokollet justeras den 14 maj 2014, och kommer därefter att finnas tillgängligt på Här finns även handlingarna till de ärenden som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde tillgängliga. 1. Utseende av protokolljusterare Anja Sonesson utsågs till protokolljusterare den 14 maj Delegationsprotokoll 3. Anmälan om expedierade ärenden m.m inom kommunstyrelsens förvaltningsområde 4. Remiss från Justitiedepartementet - Stärkt meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet STK I betänkandet Stärkt meddelarskydd för privatanställda i offentligt finansierad verksamhet föreslås att en ny lag införs för att reglera meddelarskyddet i förhållande till privata arbetsgivare inom vård, skola och omsorg. Lagen utformas med det grundlagsreglerade meddelarskyddet som förebild och ger i princip samma skydd som gällande reglering för kommunala företag. Stadskontoret förordar att kommunstyrelsen tillstyrker förslaget till ny lag om rätt att meddela uppgifter för verksamma inom vissa enskilt bedrivna verksamheter. att för kommunen avge yttrande till Justitiedepartementet i enlighet med upprättat förslag från stadskontoret varigenom förslaget i betänkandet tillstyrks. Särskilt yttrande: (V)

2 2 (22) 5. Remiss från Regeringskansliet - Betänkande Framtidens valfrihetssystem - inom socialtjänsten, svar senast 10 maj 2014 STK I betänkande framtidens valfrihetssystem SOU 2014:2 föreslås ändringar i Socialtjänstlagen från 1 augusti Ändringarna innebär att kommuner obligatoriskt ska erbjuda äldre och personer med funktionsnedsättning möjligheten att välja utförare inom hemtjänsten. Kommunen avgör själv vilka delar av hemtjänsten den vill konkurrensutsätta och huruvida det ska ske med stöd av LOV (lagen om valfrihetssystem) eller LOU (lagen om offentlig upphandling) eller en kombination av dessa. Kommunen anses ha skapat förutsättningar att välja utförare när förfrågningsunderlag annonserats eller publicerats. Det föreslås även att kommuner, som ännu inte infört valfrihetssystem, kan ansöka om stimulansbidrag. att avge yttrande till regeringskansliet enligt förslag. Reservation: (M) och (FP) Särskilt yttrande: (V) Särskilt yttrande: (SD) 6. Uppföljning av tillsyn i Malmö kommun, dnr :3755 STK Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Malmö kommun av kommunal skolverksamhet under perioden mars 2010 november I kommunbeslutet från november 2011 påtalades brister. Kommunen har därefter redovisat förbättringar. Skolinspektionen bedömer dock att brister kvarstår i oktober 2013 och kommunen ska redovisa vidtagna åtgärder för att avhjälpa påtalade brister senast 5 maj att avge yttrande till Skolinspektionen i enlighet med upprättat förslag från stadskontoret. Särskilt yttrande: (M) och (FP) Särskilt yttrande: (SD) 7. Årsredovisning med revisionsberättelse för 2013 från Räddningstjänsten Syd STK Direktionen för kommunalförbundet Räddningstjänsten Syd har upprättat årsredovisning för verksamhetsåret Det föreslås att Malmö stad beviljar direktionens ledamöter ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2013.

3 3 (22) att bevilja ansvarsfrihet för Kommunalförbundet Räddningstjänsten Syds direktion avseende verksamhetsåret Särskilt yttrande: (SD) 8. Justering av grundbelopp år 2013 för fristående och enskild verksamhet inom det pedagogiska området STK Kommunstyrelsen beslutade i november 2012 om ersättningsbelopp för år 2013 för fristående och enskild verksamhet inom förskole- och grundskoleverksamhet. Beloppen baserades på stadsdelsfullmäktiges budget i motsvarande kommunala verksamhet och räknades fram i enlighet med gällande skollagstiftning och kommunfullmäktiges beslutade övergripande principer för ersättning. Trots att en genomgripande förändring av Malmö stads organisation genomfördes den 1 juli 2013 då bland annat tre nya skolnämnder bildades, har kommunstyrelsens beslutade grundbelopp fortsatt att gälla under hela året. I enlighet med skollagstiftningens bestämmelser om lika villkor har kommunen sedan år 2010 i efterhand kompenserat fristående verksamheter enligt kostnadsutfallet i årets bokslut i den kommunala förskole- och grundskoleverksamheten. Avstämningen av utfallet i bokslut 2013 visar att kostnaden per plats i den kommunala verksamheten varit högre än budgeterat för samtliga verksamheter förutom för fritidshem. I utfallet ingår den resursförstärkning som kommunfullmäktige beslutat om fr.o.m. den 1 juli för att höja den pedagogiska kvalitén, i den mån dessa resurser använts inom ramen för grundbeloppet i de kommunala verksamheterna. Det föreslås att kompensation till fristående verksamheter utgår för verksamheterna förskola, pedagogisk omsorg och grundskola. Även kommunala förskoleklasser har under året bedrivit en verksamhet med underskott. För förskoleklass föreslås dock ingen justering av grundbeloppet, då denna verksamhet under tidigare år haft överskott i verksamheten. År har fristående förskoleklasser därmed fått en högre ersättning än den kommunala verksamheten. De ackumulerade överskotten i den kommunala verksamheten tas nu i anspråk för att täcka årets underskott i förskoleklasserna. Det föreslås att fristående och enskilda verksamheter kompenseras i enlighet med utfallet i den kommunala verksamheten och att fristående verksamheter totalt tillförs tkr. Det föreslås att förskolenämnden finansierar kostnaden för förskola och pedagogisk omsorg och att grundskolenämnden finansierar kostnaden för grundskola. Medel för detta har reserverats i respektive nämnds bokslut för år att justera ersättningen för grundbelopp till fristående förskolor, enskild pedagogisk omsorg och fristående grundskolor år 2013 med totalt tkr enligt föreliggande förslag, att justerad ersättning finansieras med tkr av förskolenämnden och med tkr av grundskolenämnden med medel som reserverats i bokslut 2013,

4 4 (22) att ersättningen utbetalas som ett engångsbelopp fördelat per plats för barn/elever folkbokförda i Malmö, att handläggning av utbetalningen åligger förskolenämnd och grundskolenämnd. Särskilt yttrande: (V) Särskilt yttrande: (SD) 9. Kompensation till fristående och enskild verksamhet inom det pedagogiska området för satsningar år 2013 STK Kommunstyrelsen beslutade i november 2012 om ersättningsbelopp för år 2013 för fristående och enskild verksamhet inom förskole- och grundskoleverksamhet. Beloppen baserades på stadsdelsfullmäktiges budget i motsvarande kommunala verksamhet och räknades fram i enlighet med gällande skollagstiftning och kommunfullmäktiges beslutade övergripande principer för ersättning. Beslut om bidrag till gymnasieskola togs i särskild ordning av utbildningsnämnden. Trots att en genomgripande förändring av Malmö stads organisation genomfördes den 1 juli 2013 då bland annat tre nya skolnämnder bildades, har kommunstyrelsens beslutade grundbelopp fortsatt att gälla under hela året. I enlighet med skollagstiftningens bestämmelser om lika villkor kompenserar kommunen fristående verksamheter för satsningar i den kommunala förskole- och skolverksamheten. Malmö stad har oftast valt att lämna kompensation i efterhand då de faktiska kostnaderna kunnat verifieras. Under 2013 har fortsatta aktiviteter genomförts inom projekten språkutvecklande insatser, systematiskt kvalitetsarbete och gröna skolgårdar. Det föreslås att fristående och enskilda verksamheter kompenseras i enlighet med utfallet i den kommunala verksamheten och att fristående verksamheter totalt tillförs tkr. Kommunstyrelsen föreslås bära kostnaden för satsningarna. Medel för detta har reserverats i bokslutet år att i enlighet med vad som anförts ärendet tilldela fristående förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem och gymnasieskola med barn folkbokförda i Malmö totalt tkr för gjorda satsningar år 2013 på gröna skolgårdar, systematiskt kvalitetsarbete och språkutvecklande insatser, att bidrag till fristående verksamheter för satsningar finansieras av kommunstyrelsen med medel som reserverats i bokslut år 2013, att bidrag till fristående verksamheter utbetalas som ett engångsbelopp fördelat per plats för barn/elever folkbokförda i Malmö, att handläggning av utbetalningen åligger förskolenämnd, grundskolenämnd och gymnasieoch vuxenutbildningsnämnd. Särskilt yttrande: (V)

5 5 (22) 10. Redovisning av Malmö stads internationella arbete 2013 STK Stadskontoret har inkommit till kommunstyrelsen om en redovisning av Malmö stads internationella arbete 2013, enligt tidigare antagna plan för Malmö stads internationella arbete. att lägga redovisningen till handlingarna. 11. Policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter STK I kommunfullmäktiges budgettext 2011 erhöll stadskontoret uppdraget att utreda en minoritetsplattform med fokus på hur Malmös nationella minoriteter kunde stärkas i sin kultur och sitt språk i enlighet med den nya lagstiftningen på området. Med anledning härav föreligger förslag till kommunövergripande policy för stadens arbete med att upprätthålla de nationella minoriteternas rättigheter. att fastställa policy avseende Malmö stads arbete med att tillgodose de nationella minoriteternas rättigheter i enlighet med upprättat förslag, att bemyndiga kommunstyrelsen att vid behov komplettera och justera policyn utifrån de principer som anges i policyn, samt att policyn ska revideras senast 31 december Särskilt yttrande: (SD) 12. Förlängt förordnande av kulturdirektör STK Elisabeth Lundgren har en tillsvidareanställning i Malmö stad samt ett förordnande som kulturdirektör sedan den 13 september Förordnandet som kulturdirektör löper till och med den 30 september Dialog har förts med Elisabeth Lundgren om ett förlängt förordnande fram till och med den 30 juni Arbetsgivarutskottet har berett förlängningen i samråd med kulturnämndens presidium. Överenskommelse om lön- och anställningsvillkor träffas mellan arbetsgivarutskottet och Elisabeth Lundgren.

6 6 (22) att förordna Elisabeth Lundgren som kulturdirektör vid Kulturförvaltningen för tiden Reservation: (M) och (FP). 13. Redovisning av motioner som i sak bifallits men ännu inte åtgärdats STK Kommunfullmäktige har uppdragit åt kommunstyrelsen att efter erforderlig genomgång och uppföljning årligen vid tiden för bokslut förteckna motioner som i sak bifallits men ännu ej åtgärdats och i rapport till kommunfullmäktige närmare ange orsaken till att så ej skett. Redovisning avseende 2013 föreligger nu och det föreslås att kommunstyrelsen hemställer att kommunfullmäktige lägger den till handlingarna. Under 2013 har inga motioner tillkommit. att lägga redovisningen i ärendet till handlingarna, samt att erinra kommunens nämnder om att dessa snarast till kommunstyrelsen skall meddela om åtgärd i anledning av en av kommunfullmäktige behandlad motion fördröjts eller av något annat skäl inte kan genomföras. 14. Öresundsmetron avslutning av fas 1 och start av fas 2 STK Den första fasen av Malmö stad och Köpenhamns kommuns gemensamma förstudie om en Öresundsmetro är nu avslutad. Tekniska nämnden har inkommit till kommunstyrelsen med en slutrapport för den första fasen av förstudien samt en förfrågan om att medverka i dess andra fas. Stadskontoret framhåller i sina synpunkter betydelsen av att sätta Öresundsmetron i ett större sammanhang samt föreslår kommunstyrelsen att godkänna slutrapporten och medverkan i förstudiens andra fas. att med godkännande lägga slutrapporten för fas ett av förstudien om en Öresundsmetro till handlingarna, att godkänna tekniska nämndens förfrågan om att medverka i fas två av förstudien om en Öresundsmetro, att uppdra till tekniska nämnden att ansvara för genomförandet av förstudien tillsammans med Köpenhamns kommun och övriga berörda nämnder i kommunen, att anmoda tekniska nämnden att återkomma med information till kommunstyrelsen om uppnådda resultat vid ett tillfälle under projektperioden.

7 7 (22) Särskilt yttrande: (FP) 15. Försäljning av fastigheten Hermod 1 STK Tekniska nämnden (särskilt yttrande V, särskilt yttrande SD) har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges godkännande av avtal avseende försäljning av fastigheten Hermod 1 i Malmö. Köpeskillingen uppgår till kr. att godkänna av tekniska nämnden redovisat köpeavtal avseende försäljning av fastigheten Hermod 1 i Malmö. Reservation: (V) Särskilt yttrande: (SD) 16. Förslag till ny kommunomfattande översiktsplan STK Kommunstyrelsen beslutade den 15 januari 2014 att föreslå kommunfullmäktige att godkänna förslaget på ny översiktsplan. Den 30 januari 2014 beslutade kommunfullmäktige i sin tur att återremittera ärendet till kommunstyrelsen. Enligt beslut i kommunstyrelsen den 24 februari remitterades en konsekvensbeskrivning vad gäller kraftigt ökad biltrafik till berörda nämnder för ytterligare beredning. Stadskontoret konstaterar att ärendet om förslag till ny kommunomfattande översiktsplan har kompletterats och överlämnar här ärendet för godkännande. att godkänna förslaget till ny översiktsplan för Malmö Reservation: (M) Reservation: (SD) Särskilt yttrande: (FP) 17. Förslag till detaljplan för del av kvarteret Gäddan, Dp 5128 Gäddan STK Stadsbyggnadsnämnden föreslår att kommunfullmäktige antar ett förslag till detaljplan Dp 5128 för del av kvarteret Gäddan norr om Malmöhus slott. Planen syftar till att omvandla Citadellsvägen till ett attraktivt gåendeprioriterat kajstråk i söderläge genom att biltrafiken flyttas norrut till Neptunigatan, som omvandlas till huvudgata med plats för kollektivtrafik. att anta förslaget till detaljplan.

8 8 (22) 18. Hemställan från stadsbyggnadsnämnden om antagande av gatunamn m.m. STK Stadsbyggnadsnämnden föreslår att kommunfullmäktige antar nya namn på gator mm vid Malmö Live (Stadsområde Norr). Här föreslås bland annat att platsbildningen norr om Malmö Live-anläggningen får namnet Dag Hammarskjölds torg, den nya gångbron namnet Birgit Nilssons bro och gångstråket norr om Västra Hamnkanalen namnet Fiskehamnspromenaden. att anta av stadsbyggnadsnämnden upprättat förslag till namn på gator, vägar och allmänna platser vid Malmö Live inom Stadsområde Norr enligt tillhörande karta och beskrivning nr 1 9. Reservation: (M) och (FP) 19. Ökat verksamhetsstöd till MSO, kompensation för hyresökning - hyresförslag/tilläggsavtal för fastigheten Davida 16 STK Kulturnämnden har föreslagt kommunstyrelsen att öka verksamhetsstödet till Malmö Symfoniorkester. Hyresavtalet i Davida 16 är omförhandlat. Förslaget från kulturnämnden är nu att hela hyresökningen, tkr, skall kompenseras MSO det vill säga både effekten av villkorsändring och en kortare hyrestid. Stadskontoret föreslår att verksamhetsbidraget till MSO ökas med tkr årligen under perioden att öka verksamhetsstödet till Malmö Symfoniorkester med tkr för hyresökning i fastigheten Davida 16 under åren med finansiering inom finansförvaltningen. 20. Ansökan från servicenämnden om objektsgodkännande för Djupadalsskolan STK Servicenämnden har inkommit med ansökan om objektsgodkännande för nybyggnad på Djupadalsskolan, Malmö Djupadal 2. Hyresbeloppet ryms inom tilldelat kommunbidrag för grundskolenämnden. Totalutgiften för projektet beräknas till 30 Mkr ± 10 %. Objektet finns med i servicenämndens investeringsplan för Nämnden gör bedömningen att objektet kan finansieras inom servicenämndens investeringsram för gällande år.

9 9 (22) att bevilja servicenämnden objektsgodkännande för nybyggnad på Djupadalsskolan, Malmö Djupadal 2 till en beräknad totalutgift om 30 Mkr ± 10 % 21. Ansökan från servicenämnden om objektsgodkännande för Risebergaskolan STK Servicenämnden har inkommit med ansökan om objektsgodkännande för om- och nybyggnad av Risebergaskolan, Malmö Rotberga 7. Hyresbeloppet ryms inom tilldelat kommunbidrag för grundskolenämnden. Separat hyresavtal är tecknat med Malmö skolrestauranger för investering i skolrestaurang. Totalutgiften för projektet beräknas till 163,9 Mkr ± 10 %. Objektet finns med i servicenämndens investeringsplan för Nämnden gör bedömningen att objektet kan finansieras inom servicenämndens investeringsram för gällande år. att bevilja servicenämnden objektsgodkännande för om- och nybyggnad av Risebergaskolan, Malmö Rotberga 7, till en beräknad totalutgift om 163,9 Mkr ± 10 % Särskilt yttrande: (SD) 22. Ansökan från servicenämnden om objektsgodkännande för Geijersskolan STK Servicenämnden har inkommit med ansökan om objektsgodkännande för om- och nybyggnad av Geijersskolan, Malmö Nötväckan 3. Hyresbeloppet ryms inom tilldelat kommunbidrag för grundskolenämnden. Separat hyresavtal är tecknat med Malmö skolrestauranger för investering i skolrestaurang. Totalutgiften för projektet beräknas till 217,1 Mkr ± 10 %. Objektet finns med i servicenämndens investeringsplan för Nämnden gör bedömningen att objektet kan finansieras inom servicenämndens investeringsram för gällande år att bevilja servicenämnden objektsgodkännande för om- och nybyggnad av Geijersskolan, Malmö Nötväckan 3, till en beräknad totalutgift om 217,1 Mkr ± 10 %. 23. Ansökan från servicenämnden om objektsgodkännande för ombyggnad av Rosengårdsskolan, Malmö Kronoassistenten 1 och Kronodirektören 11 STK Servicenämnden har inkommit med ansökan om objektsgodkännande för ombyggnad av Rosengårdsskolan, Malmö Kronoassistenten 1 och Kronodirektören 11. Hyresbeloppet ryms

10 10 (22) inom tilldelat kommunbidrag för grundskolenämnden. Totalutgiften för projektet beräknas till 19,5 Mkr ± 10 %. Objektet finns inte med i servicenämndens investeringsplan för 2014, men nämnden gör bedömningen att objektet kan finansieras inom servicenämndens investeringsram för gällande år. att bevilja servicenämnden objektsgodkännande för ombyggnad av Rosengårdsskolan, Malmö Kronoassistenten 1 och Kronodirektören 11, till en beräknad totalutgift om 19,5 Mkr ± 10 %. 24. Uppföljning av handlingsprogram för arbetet med sexuell hälsa STK I april 2010 antog kommunfullmäktige ett reviderat handlingsprogram för sexuell hälsa; Strategi och handlingsprogram för arbete med sexuell hälsa i Malmö stad år Strategin genomförs med hjälp av två handlingsprogram, ett för och ett för Sociala resursnämnden behandlade vid sitt sammanträde den 14 februari 2014 uppföljningen av handlingsprogram för arbetet med sexuell hälsa Sociala resursnämnden beslutade att godkänna uppföljningen av handlingsprogrammet samt att sända uppföljningen till kommunstyrelsen för beslut. att godkänna uppföljningen av handlingsprogram för arbetet med sexuell hälsa , samt att översända uppföljningen till berörda nämnder för kännedom. Särskilt yttrande: (SD) 25. Motion av Stefan Lindhe (M) angående namnsättning av gator kring nya Malmö Live STK Stefan Lindhe (M) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit ett antal namn på gator mm vid Malmö Live, bl a att den östliga gatan in i området föreslås få namnet Ortrud Manns gata och den kommande gångbron över Västra hamnkanalen namnet Fiskehamnsbron. att avslå motionen. Reservation: (M) och (FP)

11 11 (22) 26. Motion av Stefan Lindhe (M) avseende utveckling av BoPlats Syd STK Stefan Lindhe (M) föreslår i en motion att kommunfullmäktige ska besluta att uppdra åt stadsbyggnadsnämnden att initiera ett ärende till kommunfullmäktige rörande utveckling av BoPlats Syd i enlighet med motionens intentioner. Stadsbyggnadsnämnden, som har yttrat sig över motionen, anser att det finns anledning att utreda frågan om lämplig framtida form för BoPlats Syds verksamhet och föreslår kommunfullmäktige besluta att uppdra åt stadsbyggnadsnämnden att utreda denna fråga. att uppdra åt stadsbyggnadsnämnden att utreda frågan om lämplig framtida organisationsform för driften av BoPlats Syds verksamhet och att stadsbyggnadsnämnden ska redovisa uppdraget till kommunfullmäktige senast under maj månad 2015, samt att motionen därmed kan anses besvarad. 27. Motion från John Roslund (M) om att uppmärksamma att Sverige 2014 levt i fred i 200 år STK Johan Roslund (M) har i en motion till Kommunfullmäktige föreslagit att staden uppmärksammar det faktum att Sverige 2014 levt i fred med andra stater i 200 år. Kommunfullmäktige föreslås besluta att motionen ska anses besvarad i enlighet med ett yttrande från Kulturnämnden om att den 200-åriga fredsperioden lämpligen kan uppmärksammas i samband med de föreläsningar mm som sker i stadens regi med anledning av märkesåret att motionen ska anses besvarad med vad som anförts i ärendet. Reservation: (M) 28. Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad STK Malmö stads handlingsplan mot diskriminering har under 2013 reviderats i enlighet med vad planen föreskriver. Revideringen har skett i bred dialog med föreningslivet i Malmö. Kommunstyrelsen beslutade i september 2013 att utan eget ställningstagande inhämta synpunkter på det reviderade förslaget från kommunens samtliga nämnder. Föreliggande förslag är omarbetat efter inkomna remissyttranden.

12 12 (22) att fastställa Strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering i Malmö stad i enlighet med upprättat förslag, att uppdra åt kommunstyrelsen att ansvara för uppföljning av utvecklingsplanen och årligen redovisa resultatet för kommunfullmäktige, att bemyndiga kommunstyrelsen att vid behov komplettera och justera utvecklingsplanen utifrån de principer som anges i planen samt att utvecklingsplanen ska revideras alternativt aktualiseras varje mandatperiod. Reservation: (SD) Särskilt yttrande: (M) och (FP) 29. Rapport om Malmö stads arbete enligt Handlingsplan mot diskriminering under 2013 STK Den av kommunfullmäktige antagna Handlingsplan mot diskriminering anger att verksamheterna ska redovisa sina uppdrag enligt planen och det samlade resultatet ska redovisas till kommunfullmäktige varje år i samband med årsredovisningen. Stadskontoret har utifrån detta sammanställt en rapport för Malmö stads arbete under 2013 utifrån handlingsplanens olika kapitel. Rapporten innehåller en del som beskriver stadskontorets arbete och en del som sammanfattar verksamheternas redovisningar av hur man uppfyller målen för området i kommunfullmäktiges budget. att godkänna rapporten och lägga den till handlingarna. Särskilt yttrande: (SD) 30. Direktiv för utredningsuppdrag inom ramen för social hållbarhet STK beslutade kommunstyrelsen om det fortsatta arbetet för ett socialt hållbart Malmö. I beslutet ingick 34 nya utredningsuppdrag varav stadskontoret är mottagare av 19 av dessa. Kommunstyrelsen beslutade även att stadskontoret skulle återkomma med förslag på direktiv för dessa uppdrag. Då tiderna för en del återrapporteringar till kommunstyrelsen visat sig vara för snäva föreslås vissa justeringar i förhållande till de angivna tiderna i matrisen som följde med ärendet (STK ). Under överläggningarna föreslog kommunstyrelsens ordförande att vissa justeringar skulle göras i underlaget.

13 13 (22) att, med föreslagna justeringar, godkänna upprättade direktiv för de av kommunstyrelsen (STK ) beslutade utredningsuppdragen gällande det fortsatta arbetet för ett socialt hållbart Malmö samt, att uppdra åt stadskontoret att påbörja arbetet enligt föreliggande utredningsdirektiv. Reservation: (M) och (FP) Reservation: (SD) 31. Utredning om organisation av arbetsmarknads- och vuxenutbildningsinsatser STK Kommunstyrelsen beslutade den 2 april i år att uppdra åt stadskontoret att närmare utreda och ge förslag på utformning av kommunstyrelsens berednings- och utskottsorganisation i berörda delar, jämte delegationsordning, utifrån ansvar och budget för de medel som kvarstår inom anslag för kommunstyrelsen. att näringslivsberedningens- och utskottets ansvarsområde från och med den 1 maj 2014 även omfattar sysselsättningsfrämjande åtgärder och beredning av frågor avseende flyktingmottagande på strategisk nivå, att från och med 1 maj 2014 ge näringslivsutskottet delegation att fördela medel avseende sysselsättningsfrämjande åtgärder upp till kr i varje enskilt fall, att från och med 1 maj 2014 ge avdelningschefen för näringslivsavdelningen delegation att fatta beslut kring sysselsättningsfrämjande åtgärder upp till ett belopp om tre prisbasbelopp i varje enskilt fall, att från och med 1 maj 2014 ta bort delegationen från enhetschefen för arbetsmarknadsenheten gällande fördelning av medel avseende arbetsmarknadspolitiska åtgärder och kompetenshöjande insatser upp till en kostnad om kr i varje enskilt fall, att från och med 1 maj 2014 ge jämställdhetsutskottet delegation att fördela medel avseende jämställdhetsintegrering och antidiskriminering inklusive nationella minoriteter upp till kr i varje enskilt fall, att jämställdhetsutskottet ska bestå av tre ledamöter och tre ersättare och till ledamöter utse, tillika ordförande, och Peter Österlin (M), samt till ersättare utse,, och Eva Bertz (FP), att från och med 1 maj 2014 ge avdelningschefen för välfärdavdelningen delegation för att fatta beslut kring insatser upp till fem basbelopp i varje enskilt fall med finansiering ur den ekonomiska ram som avsätts inom anslaget för kommunstyrelsen för jämställdhetsintegrering och antidiskriminering inklusive nationella minoriteter, samt

14 14 (22) att kr överförs den 1 maj 2014 från anslag från kommunstyrelsen till sociala resursnämnden avseende kostnaderna för administration, annonsering, informationsmaterial, träffar med kontaktpersoner etc inom verksamheten I Malmö möts vi, samt den fortsatta finansieringen av verksamheten från och med budgetår 2015 sker genom direkta kommunbidrag till sociala resursnämnden. Särskilt yttrande: (M) och (FP) Särskilt yttrande: (SD) 32. Uppräkning av fasta arvoden till förtroendevalda i Malmö kommun 2014 STK Varje år brukar beslut fattas om uppräkning av de fasta arvodena. Uppräkning brukar ske med procentsats motsvarande den genomsnittliga löneökningen i kommunen året innan. Den genomsnittliga löneökningen i kommunen 2013 uppgick till 2,9 procent. att på sätt som redovisas i ärendet räkna upp nivåerna på fasta arvoden samt sammanträdesoch inläsningsarvodet, att tillämpas från och med den 1 januari Reservation: (V) 33. Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt få upplåta en eller flera fastigheter som bildas vid avstyckning från fastigheterna Bure 1 Höder 1 i Malmö Hyllie allé STK Tekniska nämnden har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges bemyndigande att med tomträtt få upplåta en eller flera fastigheter som bildas vid avstyckning från fastigheterna Bure 1 och Höder 1 i Malmö. De blivande fastigheterna ämnas upplåtas med tomträtt till Sundprojekt AB och SBC Bo AB med vilka bolag kommunen ingått markanvisningsavtal omfattande ca m² BTA (bruttoarea) vardera. Avgäldsunderlaget beräknas överstiga 10 mkr varför kommunfullmäktiges godkännande erfordras. Upplåtelsen sker enligt sedvanlig modell för att stimulera hyresrättsproduktion och under förutsättning att upplåtelseformen hyresrätt består. Fastigheterna Bure 1 och Höder 1 i Malmö avses styckas i flera delar och upplåtas med tomträtt till olika bolag. att bemyndiga tekniska nämnden att med tomträtt upplåta en eller flera fastigheter som bildas vid avstyckning från fastigheterna Bure 1 och Höder 1 i Malmö.

15 15 (22) 34. Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt få upplåta Finn 2 samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från fastigheten Finn 2 i Malmö Hyllie allé STK Tekniska nämnden har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges bemyndigande att med tomträtt få upplåta fastigheten Finn 2 i Malmö till Seniorgården AB, med vilket bolag kommunen ingått markanvisningsavtal omfattande ca m² BTA (bruttoarea). Avgäldsunderlaget beräknas överstiga 10 mkr varför kommunfullmäktiges godkännande erfordras. Upplåtelsen sker enligt sedvanlig modell för att stimulera hyresrättsproduktion och under förutsättning att upplåtelseformen hyresrätt består. att bemyndiga tekniska nämnden att med tomträtt upplåta fastigheten Finn 2 i Malmö samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från Finn Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt få upplåta Magne 1 samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från fastigheten Magne 1 i Malmö Hyllie Allé STK Tekniska nämnden har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges bemyndigande att med tomträtt få upplåta fastigheten Magne 1 i Malmö till NCC Construction Sverige AB, med vilket bolag kommunen ingått markanvisningsavtal omfattande ca m² BTA (bruttoarea). Avgäldsunderlaget beräknas överstiga 10 mkr varför kommunfullmäktiges godkännande erfordras. Upplåtelsen sker enligt sedvanlig modell för att stimulera hyresrättsproduktion och under förutsättning att upplåtelseformen hyresrätt består. att bemyndiga tekniska nämnden att med tomträtt upplåta fastigheten Magne 1 i Malmö samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från Magne Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt få upplåta Tor 1 samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från Tor 1 i Malmö Hyllie Allé STK Tekniska nämnden har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges bemyndigande att med tomträtt få upplåta fastigheten Tor 1 i Malmö till Peab Sverige AB, med vilket bolag kommunen ingått markanvisningsavtal omfattande ca m² BTA (bruttoarea).

16 16 (22) Avgäldsunderlaget beräknas överstiga 10 mkr varför kommunfullmäktiges godkännande erfordras. Upplåtelsen sker enligt sedvanlig modell för att stimulera hyresrättsproduktion och under förutsättning att upplåtelseformen hyresrätt består. att bemyndiga tekniska nämnden att med tomträtt upplåta fastigheten Tor 1 i Malmö samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från Tor Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt få upplåta Frigg 2 samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från fastigheten Frigg 2 i Malmö Hyllie Allé STK Tekniska nämnden har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges bemyndigande att med tomträtt få upplåta fastigheten Frigg 1 i Malmö till Veidekke Bostad AB, med vilket bolag kommunen ingått markanvisningsavtal omfattande ca m² BTA (bruttoarea). Avgäldsunderlaget beräknas överstiga 10 mkr varför kommunfullmäktiges godkännande erfordras. Upplåtelsen sker enligt sedvanlig modell för att stimulera hyresrättsproduktion och under förutsättning att upplåtelseformen hyresrätt består. att bemyndiga tekniska nämnden att med tomträtt upplåta fastigheten Frigg 2 i Malmö samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från Frigg Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt få upplåta Munin 1 samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från fastigheten Munin 1 i Malmö Hyllie allé STK Tekniska nämnden har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges bemyndigande att med tomträtt få upplåta fastigheten Munin 1 i Malmö till Otto Magnusson AB, med vilket bolag kommunen ingått markanvisningsavtal omfattande ca m² BTA (bruttoarea). Avgäldsunderlaget beräknas överstiga 10 mkr varför kommunfullmäktiges godkännande erfordras. Upplåtelsen sker enligt sedvanlig modell för att stimulera hyresrättsproduktion och under förutsättning att upplåtelseformen hyresrätt består. att bemyndiga tekniska nämnden att med tomträtt upplåta fastigheten Munin 1 i Malmö samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från Munin 1.

17 17 (22) 39. Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt få upplåta Saga 1 samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från fastigheten Saga 1 i Malmö Hyllie allé STK Tekniska nämnden har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges bemyndigande att med tomträtt få upplåta fastigheten Saga 1 i Malmö till Midroc Land Development AB, med vilket bolag kommunen ingått markanvisningsavtal omfattande ca m² BTA (bruttoarea). Avgäldsunderlaget beräknas överstiga 10 mkr varför kommunfullmäktiges godkännande erfordras. Upplåtelsen sker enligt sedvanlig modell för att stimulera hyresrättsproduktion och under förutsättning. att bemyndiga tekniska nämnden att med tomträtt upplåta fastigheten Saga 1 i Malmö samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från Saga Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt få upplåta Frigg 1 samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från fastigheten Frigg 1 i Malmö Hyllie allé STK Tekniska nämnden har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges bemyndigande att med tomträtt få upplåta fastigheten Frigg 1 i Malmö till Veidekke Bostad AB, med vilket bolag kommunen ingått markanvisningsavtal omfattande ca m² BTA (bruttoarea). Avgäldsunderlaget beräknas överstiga 10 mkr varför kommunfullmäktiges godkännande erfordras. Upplåtelsen sker enligt sedvanlig modell för att stimulera hyresrättsproduktion och under förutsättning att upplåtelseformen hyresrätt består. att bemyndiga tekniska nämnden att med tomträtt upplåta fastigheten Frigg 1 i Malmö samt de fastigheter som bildas vid avstyckning från Frigg Hemställan från tekniska nämnden om försäljning av fastigheten Mässhallen 2 och del av fastigheten Hyllie 155:91 i Hyllie, Malmö (projekt nr 7018) STK Köparen, NCC Property 26 AB (bolaget, som är ett dotterbolag till NCC Property Development AB) önskar förvärva fastigheten Mässhallen 2 och del av fastigheten Hyllie 155:91 (tillsammans kallat området). På området avses uppföras en kontorsbyggnad om m² BTA (bruttoarea) där NCC skall ha ett regionkontor.

18 18 (22) Köpeskillingen uppgår till kr, vilket motsvarar kr/m² BTA och är i överensstämmelse med tidigare motsvarande försäljningar. Avtalet är förenat med viss byggnadsskyldighet vid äventyr av vite. att godkänna av tekniska nämnden redovisat köpeavtal avseende försäljning av fastigheten Mässhallen 2 och del av fastigheten Hyllie 155:91 i Malmö. Reservation: (V) 42. Försäljning (friköp) av fastigheten Marknadsplatsen 4 i Malmö Hyllie Boulevard i Hyllie i Malmö (projekt nr 7018) STK Marknadsplatsen 4 är sedan januari 2014 upplåten med tomträtt till JB AB för hyresrätter på därför sedvanliga villkor. Tomträttshavaren har emellertid rätt att inom viss tid och på vissa villkor friköpa fastigheten och har nu begärt att få göra så. Friköpet sker dock till villkor motsvarande bostäder med bostadsrätt, vilket byggnaderna som nu skall uppföras kommer att inrymma. Köpeskillingen uppgår, efter avdrag för vissa grundläggningskostnader (ca 1,2 mkr) som köparen haft och har rätt att avräkna, till kr, vilket motsvarar kr7 m² BTA (bruttoarea). Köpeskillingen bedöms vara i nivå med vad som i övrigt gäller för Hyllie. Avtalet är förenat med viss byggnadsskyldighet vid äventyr av vite. Kommunstyrelsen beslutade att föreslå kommunfullmäktige besluta: att godkänna av tekniska nämnden redovisat köpeavtal avseende försäljning av fastigheten Marknadsplatsen 4 i Malmö. Reservation: (V) 43. Miljönämndens redovisning av samarbete Malmö-HongKong 2013 STK År 2011 togs en gemensam avsiktsförklaring som reglerar samarbetet mellan Malmö stad och Hong Kong Hong Kong Malmö Sustainability Charter. Miljöförvaltningen har fått i uppdrag av kommunstyrelsen att koordinera samarbetet och årligen redovisa samarbetets uppnådda effekter och värde för staden. Miljönämnden har inkommit till kommunstyrelsen om en redovisning av samarbetet mellan Malmö stad och Hong Kong för år 2013, enligt tidigare antagna Sustainable Charter. Miljönämnden godkände redovisningen den 26 februari I ärendet presenteras redovisningen och stadskontorets bedömning.

19 19 (22) att godkänna redovisningen av samarbetet mellan Hong Kong och Malmö stad för år Miljönämndens redovisning externfinansierade projekt STK Miljönämnden har till kommunstyrelsen inkommit med redovisning av externfinansierade projekt, lägesrapport december 2013 för information. Miljönämnden har för egen del godkänt redovisningen. Särskilt yttrande inlämnad av Sverigedemokraterna samt reservation inlämnad av Folkpartiet Liberalerna och Moderaterna. att med godkännande lägga redovisat ärende till handlingarna. Reservation: (M) och (FP) Särskilt yttrande: (SD) 45. Förslag till justering av tillsynsavgifter för tobaks- och folkölsförsäljning STK Sociala resursnämnden (särskilt yttrande M, FP, SPI) har i skrivelse hemställt om kommunfullmäktiges godkännande av förslag till justering av tillsynsavgifter enligt alkohollagen och tobakslagen rörande försäljning av folköl och tobak. att fastställa tillsynsavgifter enlig alkohollagen och tobakslagen i enlighet med i ärendet redovisat förslag att gälla fr.o.m. den 1 juli Ansökan om objektsgodkännande för nybyggnad av Glasugnen skola STK Servicenämnden har inkommit med ansökan om objektsgodkännande för nybyggnad av Glasugnen skola, Malmö Glasugnen 1. Hyresbeloppet ryms inom tilldelat kommunbidrag för grundskolenämnden. Separat hyresavtal är tecknat med Malmö skolrestauranger för mottagningskök. Totalutgiften för projektet beräknas till 230 Mkr ± 10 %. Objektet finns med i servicenämnden investeringsplan för Nämnden gör bedömningen att objektet kan finansieras inom servicenämndens investeringsram för gällande år. att bevilja servicenämnden objektsgodkännande för nybyggnad av Glasugnen skola, Malmö Glasugnen 1, till en beräknad totalutgift om 230 Mkr ± 10 %

20 20 (22) 47. Ansökan om objektsgodkännande för nybyggnad av Nya Hyllie skola STK Servicenämnden har inkommit med ansökan om objektsgodkännande för nybyggnad av Nya Hyllie skola, Malmö Hyllie 3. Hyresbeloppet ryms inom tilldelat kommunbidrag för grundskolenämnden. Separat hyresavtal är tecknat med Malmö skolrestauranger för tillagningskök. Totalutgiften för projektet beräknas till 270 Mkr ± 10 %. Objektet finns med i servicenämndens investeringsplan för Nämnden gör bedömningen att objektet kan finansieras inom servicenämndens investeringsram för gällande år. att bevilja servicenämnden objektsgodkännande för nybyggnad av Nya Hyllie skola, Malmö Hyllie 3, till en beräknad totalutgift om 270 Mkr ± 10 % 48. Reviderad placeringspolicy för Samförvaltade stiftelser STK Stadskontoret föreslår en översyn av Placeringspolicyn som styr hur kapitalet i de samförvaltade stiftelserna fördelas och placeras. Översynen är föranledd av förändringar inom de regelverks om styr placeringen av medel i fonder av den typen som samförvaltningen innehar. Dessutom har vissa förändringar gjorts i syfte att skapa en bättre långsiktig avkastning, bättre riskfördelning avseende aktierelaterade innehav, uppdateringa av delegationsordning samt av redaktionell art. att anta föreslagen revidering av placeringspolicy för de samförvaltade stiftelserna samt, att delegera rätt att fatta beslut om placering och försäljning av de samförvaltade stiftelsernas finansiella tillgångar och underteckna finanseilla avtal enlighet med vad som framgår av denna policy. 49. Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt säljoptionsavtalet ( ) avseende fastigheten Orkanen 1 i Malmö STK Malmö högskola hyr lokaler på fastigheten Orkanen 1 i Malmö av DIL Nordic Malmö högskola Bygg AB (DIL). Fastigheten är av Malmö kommun upplåten med tomträtt till DIL. Samtliga aktier i DIL ägdes tidigare av DIL Internationale Leasinggesellschaft mbh (Säljaren) men aktierna har nu överlåtits till Stiftelsen för främjandet av Malmö högskolas utveckling (Stiftelsen). Sedan 2003 gäller ett av kommunfullmäktige i Malmö godkänt Säljoptionsavtal mellan Säljaren, Malmö kommun, DIL och sedan 2005 DNB Bank ASA (DNB) som inträtt i Säljoptionsavtalet.

21 21 (22) Innebörden av Säljoptionsavtalet är bl a att Malmö kommun förbundit sig att på begäran av Säljaren (eller i vissa fall även av DNB) förvärva samtliga aktier i DIL av Säljaren under vissa särskilda överenskomna förutsättningar gällande Säljarens och DNBs ekonomiska risker förknippade med Malmö högskolas hyresavtal och DNBs kreditgivning (se närmare Säljoptionsavtalet pp 2). Med anledning av att Stiftelsen nu förvärvar aktierna i DIL av Säljaren, behöver Säljoptionsavtalet från 2003 anpassas efter det nya ägarförhållandet på så sätt att Säljarens rättigheter och skyldigheter överlåts till Stiftelsen, d v s den nye ägaren av aktierna i DIL. Tekniska nämnden har hemställt om kommunfullmäktiges godkännande av avtalsförslag rörande överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt Säljoptionsavtalet ( ) avseende fastigheten Orkanen 1 i Malmö (Överlåtelseavtalet). Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta att godkänna i ärendet redovisat avtalsförslag angående överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt säljoptionsavtalet daterat den 16 april Särskilt yttrande: (V) 50. Remiss från Näringsdepartementet Utredningen om fossilfri fordonstrafik (SOU ) Svarsdatum 19 maj 2014 STK Näringsdepartmentet har översänt utredningen Fossilfrihet på väg (SOU 2014:84) till Malmö stad för yttrande. Utredningen visar på möjliga handlingsalternativ samt åtgärder för att reducera transportsektorns utsläpp samt beroende av fossila bränslen. Detta i enlighet med regeringens vision 2050 och prioritering av fossiloberoende fordonsflotta att avge yttrande till Näringsdepartementet i enlighet med upprättat förslag från stadskontoret. Reservation: (M) och (FP) Reservation: (SD) 51. Ansökan från servicenämnden om utökat objektsgodkännande för nybyggnad av Stapelbäddskolans flexiskola, Malmö Bilen 4 STK Servicenämnden har inkommit med ansökan om utökat objektsgodkännande av Stapelbäddskolans flexiskola, Malmö bilen 4. Ansökan om utökat objektsgodkännande innefattar en utökning av totalutgiften med 24 Mkr till 194 Mkr. Tilläggshyran ryms inom tilldelat kommunbidrag för grundskolenämnden. Objektet finns med i servicenämndens investeringsplan för år Nämnden gör bedömningen att objektet kan finansieras inom servicenämndens investeringsram för gällande år.

22 22 (22) att bevilja servicenämnden objektsgodkännande för utökning av totalutgiften med 24 Mkr från 170 Mkr ± 10 % till 194 Mkr ± 10 % för nybyggnad av Stapelbäddskolans flexiskola, Malmö Bilen 4. Vid frågor kring informationen från kommunstyrelsen, kontakta: Karin Lindroth, ledningsstrateg, stadskontoret, tfn:

Tjänsteskrivelse. Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt säljoptionsavtalet (2003-04-16) avseende fastigheten Orkanen 1 i Malmö

Tjänsteskrivelse. Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt säljoptionsavtalet (2003-04-16) avseende fastigheten Orkanen 1 i Malmö SIGNERAD 2014-04-24 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-04-24 Handläggare Claes-Inge Wennström Stadsjurist claesinge.wennstrom@malmo.se Tjänsteskrivelse Avtal om överlåtelse av rättigheter och skyldigheter

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 106 Hemställan om objektsgodkännande för nybyggnad av Stapelbäddskolans flexiskola, Malmö Bilen 4 (Dnr STK-2013-777) Till kommunfullmäktige

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (9) Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid 2014-04-02 kl. 13.00 Plats Ledamöter Ersättare Kommunalråd Sessionssalen (S 7045) 7:e vån August Palms plats 1, Malmö Katrin

Läs mer

Den 22 maj kfprot

Den 22 maj kfprot Den 22 maj 2014 Närvarande vid uppropet: ordföranden, förste och andre vice ordförandena samt övriga ledamöter utom Ilmar Reepalu, Emil Eriksson, Peter Österlin, My Gillberg, Caroline Öwall, Andreas Bruzelius,

Läs mer

Försäljning (friköp) av fastigheten Vagnslidret 1 i Malmö, Hyllie (projekt nr 7018)

Försäljning (friköp) av fastigheten Vagnslidret 1 i Malmö, Hyllie (projekt nr 7018) Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-01-14 Vår referens Claes-Inge Wennström Stadsjurist claesinge.wennstrom@malmo.se Tjänsteskrivelse Försäljning (friköp) av fastigheten Vagnslidret 1 i Malmö, Hyllie

Läs mer

Tid Kl 13.00 16.00. Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Paragrafer 81-94

Tid Kl 13.00 16.00. Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Paragrafer 81-94 Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 13.00 16.00 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 81-94 Närvarande: Protokoll 6/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-06-25 Ledamöter

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 12 augusti 2015

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 12 augusti 2015 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (11) Datum 2015-08-12 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 12 augusti 2015 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande

Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17. Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (8) Protokoll 2/2013 Tid Kl 15.00 18.30 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-02-19 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 12-35 Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 15 december 2015

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 15 december 2015 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (6) Datum 2015-12-15 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 15 december 2015 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2012:4 NÄRVARANDE

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2012:4 NÄRVARANDE Nämndssammanträde 2012-04-24 Sammanträdestid kl 14.00 15.40 Protokoll 2012:4 NÄRVARANDE ledamöter ersättare tjänstemän personalföreträdare sekreterare övriga Amar Sabri (ordförande) Sara Fagnani Nilsson

Läs mer

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU )

Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU ) Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-9766/2016 Sida 1 (8) 2017-01-13 Handläggare Jörgen Ödalen Telefon: 08-508 33 161 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 27 maj 2014

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 27 maj 2014 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (12) Datum 2014-05-27 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 27 maj 2014 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (7) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2009-12-10 Plats Sociala resursförvaltningen, Ingrid Marie Klockan 10.00 12.20 Paragrafer 143-155 Närvarande

Läs mer

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE

Nämndssammanträde Sammanträdestid kl Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE Nämndssammanträde 2011-08-23 Sammanträdestid kl 14.00 15.45 Protokoll 2011:7 NÄRVARANDE ledamöter ersättare tjänstemän personalföreträdare sekreterare Amar Sabri (ordförande) Sara Fagnani Nilsson (förste

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning

Sammanträdesprotokoll. Ärendeförteckning 2013-01-30 Ärendeförteckning 1 Sammanträdets öppnande...2 2 Val av protokollsjusterare...2 3 Godkännande av dagordning...2 4 Godkännande av föregående protokoll...2 5 Ombyggnad av K1, återkallande av ärende...3

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger. Tid: Tisdag 7 juni 2005 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och

Läs mer

ANSLAGSBEVIS Protokollet är justerat och tillkännagivet genom anslag

ANSLAGSBEVIS Protokollet är justerat och tillkännagivet genom anslag M-nämnden 2009-09-15 1 (13) Plats och tid Rosentorpskolan i Vellinge, 17.00-20.00 ande Övriga deltagare Utses att justera Carina Larsson, ordförande Kristina Fredin Börje Nilsson Christer Tedestål Gun

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF

Tjänsteskrivelse. Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-02 Vår referens Kimmo Räihä Controller kimmo.raiha@malmo.se Tjänsteskrivelse Avstämning av grundbelopp år 2018 för fristående verksamhet GRF-2019-11858

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 6 mars 2017

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 6 mars 2017 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 6 mars 2017 Sid Justering... 2 19 Årsredovisning 2016 för kommunen och kommunkoncernen... 3 20 Överföring

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 14 november 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD)

Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande. Anna-Karin Bengtsson (S) Leif Holmgren (S) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (5) Tid Kl 13.00 15.35 Plats Samlingssalen, Bergsgatan 17 Paragrafer 70-80 Närvarande: Protokoll 5/2013 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2013-05-28 Ledamöter

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 4 februari 2015

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 4 februari 2015 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (11) Datum 2015-02-04 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 4 februari 2015 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

Inrättande av stadsområdesnämnder och nämnder för Malmö stads skolväsende samt införande av förändrat nämndsansvar för LSS-verksamhet m.m.

Inrättande av stadsområdesnämnder och nämnder för Malmö stads skolväsende samt införande av förändrat nämndsansvar för LSS-verksamhet m.m. SIGNERAD 2013-10-09 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-10-08 Vår referens Ulla-Karin Holmberg Administrativ chef Tjänsteskrivelse Ulla-Karin.Holmberg@malmo.se Inrättande av stadsområdesnämnder och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida 2015-05-19 A4 1(11) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 08.30 11.55. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Andreas Sihvonen, S Per-Göran Skoog, S Petra Danielsson,

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Sammanträdesprotokoll sid 2 (6) Innehållsförteckning (klicka på paragrafen för att komma till den direkt) 153 Tilldelningsbeslut och begäran om anvisning av medel, förskola i Parkvillan. 154 Yttrande över

Läs mer

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.

Sammanträdet öppnas: Ärenden: Kungörelse/underrättelse. Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18. Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 14 oktober 2015, kl. 18.30, i Lindberghallen, Djurås. Sammanträdet öppnas: Upprop Val av justerare, plats och tid

Läs mer

Kallelse- och föredragningslista

Kallelse- och föredragningslista 2009-02-12 Kallelse- och föredragningslista Sammanträde med Enligt uppdrag av Fastighetsnämnden Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum Torsdagen den 19 februari 2009 Plats och tid Sammanträdesrum

Läs mer

Protokoll 9/2010. Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande

Protokoll 9/2010. Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 15.00 17.35 Protokoll 9/2010 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2010-11-08 Plats Miljönämndens samlingssal, Bergsgatan 17, 1 vån Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Vård- och omsorgsberedningen Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Reservation Vi Sverigedemokrater yrkade bifall till motionen. När den styrande minoriteten

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

Försäljning av fastigheten Kontorsskylten 8 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Hemställan från exploateringsnämnden

Försäljning av fastigheten Kontorsskylten 8 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Hemställan från exploateringsnämnden Utlåtande 2008: RI (Dnr 302-1715/2008) Försäljning av fastigheten Kontorsskylten 8 i Vällingby till AB Svenska Bostäder Hemställan från exploateringsnämnden Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden

Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Utlåtande 2017:269 RI (Dnr 123-1640/2017) Förvärv av bostadsrätter för serviceboende i kvarteret Cellen i Hagastaden Förslag från fastighetsnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 13.00-14.10 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Elisabeth Stenberg Michalski (S) 1(16) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 12.00 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Peter Svensson (S) Tjänstgörande ersättare Elisabeth

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) ÖSTRA KRONOBERG

RÄDDNINGSTJÄNSTEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) ÖSTRA KRONOBERG RÄDDNINGSTJÄNSTEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(13) Förbundsdirektionen Sammanträdesdatum: Plats och tid Brandstationen Lessebo, kl 08,30 11,50 Beslutande Monica Widnemark (S), ordförande Åke Carlsson (C),

Läs mer

1. Protokollsjustering I tur att justera är Anton Berglund (SD)

1. Protokollsjustering I tur att justera är Anton Berglund (SD) Kommunstyrelsen Kallelse och föredragningslista 2017-05-24 1 (8) Dag och tid 2017-05-30, klockan 15:00 Plats Rinmansalen, stadshuset 1. Protokollsjustering I tur att justera är Anton Berglund (SD) 2. Val

Läs mer

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30

Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 1 (13) Plats och tid ande Övriga närvarande Sammanträdesrum Dalen, Kommunhuset Torsdagen den 22 maj 2014 kl 18:00 19:30 Jessica Ashworth (M), Ordförande Harriet Paulsson (C), 1e vice ordförande Anders

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-08-22 74 Begäran om ytterligare grundbidrag enligt skollagen (BUN 2017.241) Beslut Arbetsutskottet föreslår att: Barn-

Läs mer

Kommunstyrelsen KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2013-08-20, kl. 13.00 i Kungsbackarummet, Stadshuset

Kommunstyrelsen KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Sammanträde 2013-08-20, kl. 13.00 i Kungsbackarummet, Stadshuset KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Kommunstyrelsen Sammanträde 2013-08-20, kl. 13.00 i Kungsbackarummet, Stadshuset Efter sammanträdet information om och utdelning av läsplattor 1 (7) Datum 2013-08-09 Ärende Sid.

Läs mer

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-07 Plats: Stora Dalslundskolans matsal i Åkarp Tid: 2014-10-14 kl. 19:00 Kl. 18:00 Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum Vid eventuellt

Läs mer

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse Kallelse/föredragningslista Kungörelse 2014-10-01 Kommunfullmäktige Tid 2014-10-13, kl. 19:00 Plats Bilagor Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge Samtliga bilagor har skickats ut

Läs mer

Ärende Beteckning Förslag till beslut. 1. Val av justerare Kalle Sundvall (M)

Ärende Beteckning Förslag till beslut. 1. Val av justerare Kalle Sundvall (M) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2015-04-08 Kommunstyrelsen Sammanträde 14 april 2015 klockan 13 Kungsbackarummet Ärende Beteckning 1. Val av justerare Kalle Sundvall (M) 2. Information om samråd och viktigare

Läs mer

Tid Kl 15.00 16.30. Terminalgatan 18 (CMP AB) Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande

Tid Kl 15.00 16.30. Terminalgatan 18 (CMP AB) Ledamöter Milan Obradovic (S) Ordförande Anders Törnblad (MP) 1:e vice ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 15.00 16.30 Protokoll 6/2012 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2012-05-29 Plats Terminalgatan 18 (CMP AB) Närvarande: Ledamöter Milan Obradovic

Läs mer

Kallelse. Kommunfullmäktige

Kallelse. Kommunfullmäktige Kallelse Kommunfullmäktige Torsdagen den 14 juni 2018 Datum 2018-06-14 Kallelse/Kungörelse Kommunfullmäktige i Ragunda kommun sammanträder torsdagen den 14 juni 2018, kl. 17.00, Anders Olofskolan, Hammarstrand.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(9)

Sammanträdesprotokoll 1(9) Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 17.30 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsen Sid nr Kommunstyrelsen 2008-06-16 Ärendelista Sid nr Justering...3 479 Mål och resursplan för 2009 med plan för ekonomin 2010-2011...4 480 Korrigering av tidigare beslut: Ansvar för elit- och evenemangsarenor

Läs mer

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom

PM DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Fredrik Cederblom 1(5) KS 2009/0141 Införande av lag (2008:962) om valfrihetssystem inom hemtjänst och familjerådgivning. Sammanfattning Socialnämnden beslutade den 24 augusti 2009, 132, att initiera ett ärende om införande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande

Tid Kl Ledamöter Milan Obradovic (S) ordförande Malmö stad Miljönämnden 1 (7) Tid Kl 15.00 16.40 Protokoll 6/2010 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2010-06-10 Plats Miljönämndens samlingssal, Bergsgatan 17, 1 vån Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Styrelsesammanträde för Sundsvall Logistikpark AB den 22 maj 2015 2015-05-22 6/2015. Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Styrelsesammanträde för Sundsvall Logistikpark AB den 22 maj 2015 2015-05-22 6/2015. Sid nr 2015-05-22 6/2015 Styrelsesammanträde för Sundsvall Logistikpark AB den 22 maj 2015 Sid nr 63 Sammanträdets öppnande och justering... 2 64 Godkännande av dagordning... 2 65 Föregående protokoll... 2 66

Läs mer

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil KALLELSE FÖREDRAGNINGSLISTA EXTRA KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats: Ordförande: Sekreterare 2018-12-13 kl. 16.30 Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Jan-Olof Johansson Mari-Louise Dunert Ärende Öppet sammanträde,

Läs mer

1. Dnr 0999/18 Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2017

1. Dnr 0999/18 Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2017 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 0999/18 Årsredovisning och revisionsberättelse för Tolkförmedling Väst 2017 2. Dnr 1129/18 Årssammandrag 2017 för anknutna stiftelser och gåvor 3. Dnr 1128/18

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-05-21

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-05-21 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna klockan 13:30-15:55 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt FP Rolf Hallberg S Lisa Dahlberg S Barbro Petersson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (5) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Göran Landerdahl Sammanträdesdatum 18 februari 2010 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 14:00 Ledamöter

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl. 15.00 17.15 Beslutande Robert Wenglén (M) Richard Jerneborg (M) Remco Andersson (L)

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2018-11-01 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Lars Kallsäby Sammanträdesdatum 8 november 2018 Plats och tid s sessionssal, klockan 16:00 Som första aktivitet under

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl. 08.30-09.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Agneta Lenander (V) Eva Olofsson (C) Anna Berg von Linde (M), tjg. ers. för Stefan Pettersson

Läs mer

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 13 augusti 2014

Information från kommunstyrelsens sammanträde den 13 augusti 2014 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (12) Datum 2014-08-13 Information från kommunstyrelsens sammanträde den 13 augusti 2014 Denna information redogör kortfattat för kommunstyrelsens beslut i de ärenden som behandlades

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Extra sammanträde. OBS! Inget fika.

Extra sammanträde. OBS! Inget fika. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige Extra sammanträde. OBS! Inget fika. KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 6 december 2010 kl. 18:00.

Läs mer

Sociala resursnämnden

Sociala resursnämnden Malmö stad Sociala resursförvaltningen 1 (11) Sociala resursnämnden Protokoll Sammanträdesdatum 2014-02-13 Plats Sociala resursförvaltningen Klockan 09.00 11.30 Paragrafer 12-34 Närvarande Ledamöter: Carina

Läs mer

Förskolan skall vara inflyttningsklar senast

Förskolan skall vara inflyttningsklar senast 1(3) Micael Holm tel. 040-626 8412 Micael.Holm@svedala.se Tjänsteskrivelse 2018-03-22 Dnr: 2017-000197 Förslag till beslut om tilldelning av projekt, efter upphandling och tecknande av två hyresavtal samt

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund

2 Val av protokolljusterare, justering kommunkansliet Allmänhetens frågestund Kungörelse 1 (2) Ersättarna för kännedom Kommunfullmäktige 2017-01-24 Tid för sammanträde måndagen den 6 februari 2017 kl. 18:30 Lokal Skeppet, Målilla Fredrik Eirasson Ordförande Johan Sandell Sekreterare

Läs mer

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, 14.00-16.10 1 (14) Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Hans Stifors (PF), tjänstgörande ersättare Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Tid Kl 15.00 16.50. Leif Holmgren (S) John Karlsson (M) Lars Myllenberg (M) Emmanouel Martyris (SD)

Tid Kl 15.00 16.50. Leif Holmgren (S) John Karlsson (M) Lars Myllenberg (M) Emmanouel Martyris (SD) Malmö stad Miljönämnden 1 (6) Tid Kl 15.00 16.50 Protokoll 2/2011 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Miljönämnden i Malmö 2011-02-21 Plats Miljönämndens samlingssal, Bergsgatan 17, 1 vån Närvarande: Ledamöter

Läs mer

Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg. Fr.o.m. 1 januari Antaget av barn- och utbildningsnämnden

Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg. Fr.o.m. 1 januari Antaget av barn- och utbildningsnämnden Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg Fr.o.m. 1 januari 2013 Antaget av barn- och utbildningsnämnden 2012-12-19 Riktlinjer/rutiner - enskild barnomsorg BAKGRUND... 3 DEFINITIONER... 3 BESLUT OM GODKÄNNANDE

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

Sammansträdesprotokoll Socialnämnden. Plats och tid Prologen kl. 17:00-17:30

Sammansträdesprotokoll Socialnämnden. Plats och tid Prologen kl. 17:00-17:30 Sammansträdesprotokoll Plats och tid Prologen kl. 17:00-17:30 Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Kjell Öhrström (M) (ordförande) Helena Butén (M) Margaretha Wiberg (M) Ingemar

Läs mer

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 25 april 2017

Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 25 april 2017 Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 25 april 2017 Sid Justering... 2 Dagordning... 3 32 Donationsmedelsrapport 2016... 4 33 Information om socialnämndens

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan från servicenämnden om objektsgodkännnande inför fortsatt upphandling av vindkraft

Tjänsteskrivelse. Ansökan från servicenämnden om objektsgodkännnande inför fortsatt upphandling av vindkraft SIGNERAD 2013-10-24 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-10-22 Vår referens Åsa Björkén Seydlitz Budgetsekreterare Tjänsteskrivelse asa.bjorken-seydlitz@malmo.se Ansökan från servicenämnden om objektsgodkännnande

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (11) Sammanträdesdatum s. 1 (11) KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 2017-05-29 Plats Sammanträdesrum Fjelie, Kommunhuset i Lomma Tid Måndagen den 29 maj 2017 kl. 17.01 18.35 Beslutande Carin Hansson

Läs mer

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

LESSEBO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2011-04-26 2 KF 25 Allmänhetens frågestund Under allmänhetens frågestund har närvarande åhörare möjlighet att ställa frågor till kommunfullmäktiges ledamöter och tjänstgörande ersättare.

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll Tid och plats Tisdagen den 21 februari 2012, kl 18.00 19.45 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lena Gerby (M), ordförande Mats Ahlbom (M) Gunnel Bergström (FP) Ove Wallin (C) Hanna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens samordningsutskott Sid nr Kommunstyrelsens samordningsutskott 2010-04-20 Ärendelista Sid nr Justering...2 597 Information om arbetet med E4 Sundsvall...3 598 Information om utställning av förslag till kustplan för Sundsvalls kommun...4

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Plats. Ev. förhinder anmäls snarast till kansliet, eva.kristiansson@malmo.se eller tel. 34 13 24

Plats. Ev. förhinder anmäls snarast till kansliet, eva.kristiansson@malmo.se eller tel. 34 13 24 KALLELSE / FÖREDRAGNINGSLISTA Tekniska nämnden Sammanträdesdatum 2015-02-25 13.00 Abboten lokal Framtiden, Rådmansgatan 9, vån. 4 (f.d. Magistratsskolan) Gruppmöte (M+FP) 2015-02-23 15.30 Rum 4436, August

Läs mer

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107

5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 9 (30) 2014-02-10 Ks 5. Ägardirektiv 2014 för Västervik Resort AB och Västervik Biogas AB Dnr 2014/70-107 Västerviks kommun heläger Västervik Resort AB. Tillsammans

Läs mer

Kommunfullmäktigeärenden

Kommunfullmäktigeärenden Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige sammanträder 2017-06-15, kl. 18.30, Lindberghallen Djurås Sammanträdet öppnas: Upprop Val av justerare, plats och tid Fastställande av dagordning Anmälan av jäv

Läs mer

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT

PROTOKOLL UN ARBETSUTSKOTT 2015-04-07 1 (7) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Pia Möller (M) Marie Tidedal (M) Louise Stjernquist (FP) Kerstin Björkäng Wirehed

Läs mer

Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun

Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller pedagogisk omsorg i Upplands Väsby kommun Regler för godkännande av fristående utförare att starta och driva förskola eller pedagogisk omsorg i Upplands Väsby Gäller från 1 januari 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Ansökan och godkännande...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finansutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finansutskott Sid nr Kommunstyrelsens finansutskott 2009-01-13 Ärendelista Sid nr Justering...2 526 Information om arenor för idrott och kultur...3 527 Information om översyn renodla penningströmmarna mellan kommunen och Stadsbacken

Läs mer

Socialnämnden 2014-01-14 2

Socialnämnden 2014-01-14 2 Socialnämnden 2014-01-14 2 SN 1 Dnr 118/13-072 Riktlinjer för utbetalning av habiliteringsersättning inom daglig verksamhet Habiliteringsersättning betalas ut med stöd av 9 punkt 10 lagen om stöd och service

Läs mer

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare

Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare Malmö stad Kommunstyrelsens ordförande Malmö 2018-12-18 Till kommunfullmäktige i Malmö Förändrad organisation för kommunalråd och politiska sekreterare I det följande lämnas förslag till utformning av

Läs mer

1. Dnr 1443/18 Investeringsbeslut för projekt Alelyckan ultrafilter och dricksvattenkemikalier

1. Dnr 1443/18 Investeringsbeslut för projekt Alelyckan ultrafilter och dricksvattenkemikalier 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1443/18 Investeringsbeslut för projekt Alelyckan ultrafilter och dricksvattenkemikalier 2. Dnr 1495/18 Kretslopp och vattennämndens förslag till vatten- och avloppstaxa

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder 1 Stiftelsens benämning är Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder och (SGS Studentbostäder ). Stiftelsen är ett allmännyttigt bostadsföretag. Benämning verksamhetsområde

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 17.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 108 Begäran från valnämnden om ytterligare kommunbidrag för anordnande av val till Europaparlamentet och allmänna val 2014 (Dnr

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-10-17, kl. 08:00-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden

Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Delegationsordning för kultur- och fritidsnämnden Beslutad av kultur- och fritidsnämnden 27 april 2017. Aktualiseras av nämnden i samband med varje ny mandatperiod. Allmänt om delegering av beslutanderätt

Läs mer

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S)

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S) NORRTÄLJE KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje ki 14:00-16:00 Göran Pettersson (M),

Läs mer

Ärende Beteckning Förslag. 1. Val av justerare Lisa Andersson (M) KS/2015:341 KS/2015:354

Ärende Beteckning Förslag. 1. Val av justerare Lisa Andersson (M) KS/2015:341 KS/2015:354 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2015-09-30 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträde 6 oktober 2015 klockan 8.30 i Kungsbackarummet 1. Val av justerare Lisa Andersson (M) 2. Nyttjanderättsavtal pendelparkering

Läs mer

1. Dnr 1146/15 Uppdrag beträffande Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Dnr 1534/15 Förvärv av besöksnäringens aktier i Göteborg & Co Träffpunkt AB

1. Dnr 1146/15 Uppdrag beträffande Världslitteraturhus i Gamlestaden. 2. Dnr 1534/15 Förvärv av besöksnäringens aktier i Göteborg & Co Träffpunkt AB Information Information beträffande biogasutvecklingen, Föredragande Lotta Brännström, Göteborg Energi AB, 20 min 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1146/15 Uppdrag beträffande Världslitteraturhus

Läs mer

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB.

266 Dnr 2015/40-012 KS. Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. Sammanträdesprotokoll sid 2 (7) Innehållsförteckning: 266 Uppföljnings- och avstämningsmöte, Borgholm Energi AB. 267 Amorteringsplan. 268 Fråga om genomförande av uppdrag; Lokalisering av biogasmack i

Läs mer