Gränsregionalt forum oktober, Tanumstrand. Minnesanteckningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gränsregionalt forum oktober, Tanumstrand. Minnesanteckningar"

Transkript

1 Gränsregionalt forum oktober, Tanumstrand Minnesanteckningar

2 Välkomna till Svinesundsregionen och Tanums kommun Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande i Tanums kommun Siv Henriette Jacobsen, ordförande Svinesundskommittén Liselotte Fröjd, kommunstyrelsens ordförande i Tanums kommun, hälsar välkommen till Tanum och Bohuslän och berättar att Tanum är en plats för tillväxt. Tanum är den mest företagsamma kommunen i Västra Götaland enligt Svenskt Näringslivs rankning med invånare och mer än företag. I Tanums kommun har gränsen en stor betydelse och man ser många fördelar av att befinna sig i en gränsregion. Den norska handeln och de norska delårsboende bidrar till Tanums tillväxt. Besöksnäringen är viktig för Tanum och det är många förutom Tanumsborna som trivs bra i kommunen. Genom åren har bland annat Evert Taube, Ingrid Bergman och Camilla Läckberg tillbringat tid i Tanum vilket gjort avtryck i bygden. Liselotte Broberg berättar att Tanumsborna är stolta över Kosterhavets nationalpark som ligger i Tanums och Strömstad kommun och är Sveriges första marina nationalpark. I kommunen finns även världsarvet Vitlycke med ett stort antal hällristningar från bronsåldern. Välkomna hit och välkomna tillbaka till Tanum på sommaren! avslutar Liselotte. Siv Henriette Jacobsen, ordförande för Svinesundskommittén, hälsar välkomna till Svinesundsregionen och Gränsregionalt forum Siv Henriette Jacobsen berättar att hon detta är hennes första Gränsregionala forum och att hon ser fram emot att lyfta gränsregionala frågor tillsammans med andra gränskommittéer. Siv Henriette Jacobsen beskriver ett gott gränssamarbete inom Svinesundsregionen, men berättar att trots att det arbetas med att vända gränshinder till möjligheter så finns det trots allt vissa hinder med att verka i en gränsregion. När vi varit i Sverige på möten så får vi ett sms om hur mycket datatrafik vi använt inom EU, berättar Siv. Men Strömstad är inte EU! Strömstad är vår närmaste granne, och dit är det naturligt att åka. Att landsgränsen dessutom är EU:s yttre gräns innebär automatiskt vissa hinder. Men det innebär också mycket möjligheter och de möjligheterna ska vi ta tillvara!

3 Inledning Elsie Hellström, verksamhetsledare Svinesundskommittén Mai Fersløv Andersen, projektmedarbetare Nordiska Ministerrådet Elsie Hellström, verksamhetsledare för Svinesundskommittén, hälsar sina nordiska kollegor välkomna till Svinesundsregionen och berättar kort om Svinesundskommittén. Kommittén bildades 1980 och är ett politiskt samarbete mellan Östfold och Västra Götaland. Man arbetar med att skapa möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna. Verksamhetens övergripande mål är att utveckla Svinesundsregionen till en av Nordens mest attraktiva/starkaste gränsregioner för boende, besökare och näringsliv/företag. Svinesundskommittén jobbar inom fyra fokusområden: gränshinder/gränsmöjligheter, grön tillväxt, blå tillväxt och turism. Mai Fersløv Andersen på Nordiska Ministerrådet berättar att samarbetsprogrammet för regionalsektorn har blivit godkänt av ministrarna och kommer att diskuteras på Nordiska Rådets session i Köpenhamn i november. Mindre ändringar kan fortfarande komma att genomföras, men programmet kommer inte ändras i någon större utsträckning. För gränskommittéerna är det centralt att samarbetsprogrammet även fokuserar det gränsregionala samarbetet. Gränskommittéernas kommentarer och önskan om ett tätare samarbete med ÄK-R och involvering i arbetsgrupperna har tagits i beaktande. En ny finansieringsmodell för gränskommittéerna kommer att införas I november 2015 fick en arbetsgrupp bestående av Danmark, Finland, Norge och Sverige uppdraget att ta fram en ny finansieringsmodell, och arbetsgruppen har under 2016 arbetsgruppen arbetat vidare med olika fördelningsprinciper för finansieringen. Arbetet har bland annat utgått från de synpunkter som diskuterades med gränskommittéerna i april Arbetsgruppen har kommit fram till några generella principer för den nya finansieringsmodellen. Detta innebär att finansieringen till gränskommittéerna kommer att bestå av en basfördelning som är lika stor för alla gränskommittéer, en fördelning i relation till samarbetsprogrammets insatsområden samt en fördelning enligt kriteriet medfinansiering eller tidigare finansiering. Fördelningsprincipen kommer att diskuteras på mötet 7 november. Det slutgiltiga beslutet om fördelningsprincipen kommer att tas på ÄK-R s möte 15 december.

4 Mai Fersløv Andersen berättar att Nordiska ministerrådet är inne i den andra fasen av sitt reformarbete, det vill säga. Nyt Norden 2.0. I samband med att reformpaketet antogs beslöt man att gå vidare med moderniseringen av den nordiska budgeten. Nordiska Ministerrådets budget ska i framtiden användas på ett mer dynamiskt sätt, för att till exempel frigöra resurser för aktuella prioriteringar. ÄK-R och de andra ämbetsmannakommittéerna har ombetts att se över budgeten och lyfta fram vilka aktiviteter och initiativ ÄK-R skulle prioritera om budgeten reducerades med 5 procent (motsvarande cirka DKK) eller om beviljningen för sektorn ökade med 5 procent. Detta kommer att diskuteras närmare 7 november då ÄK-R kommer att hålla ett kort möte angående prioriteringar i budgeten.

5 Nordiska samarbete Lars Tysklind, Nordiska rådet Lars Tysklind, som sitter i Sveriges riksdag och i Nordiska Rådet, berättar om att det finns ett växande intresse för nordiska frågor och betydelsen av dessa frågor. För mig har det varit en målsättning att få en plats i Nordiska Rådet, och det har jag nu, berättar Lars Tysklind. Vissa anser att eftersom Nordiska Rådet inte har beslutsrätt så är det inte ett viktigt forum, men jag håller inte med. Tvärtemot är det mycket viktigt att det finns en arena där vi kan diskutera frågor gemensamt. Lars Tysklind har suttit i Nordiska Rådet sedan En fråga som diskuteras i gränssamarbeten är sjukvård. Ett exempel från den här regionen är Kalnes sjukhus som byggts i Östfold. Det har dock visat sig att sjukhuset är för litet vilket har inneburit begränsningar för svenska patienter. Svenska blivande mammor är exempelvis inte längre välkomna till Kalnes utan hänvisas till förlossning på Norra Älvsborgs Sjukhus (NÄL) i Trollhättan. Man borde ha tittat närmare på behovet innan sjukhuset byggdes, säger Lars Tysklind. Lars Tysklind får en fråga från åhörarna angående en Nordisk transport- och godsplan. Han berättar att det är ett ämne som kommer upp med jämna mellanrum och att det finns många exempel på samarbete inom transport. Transport och infrastruktur ingår dock inte i gällande samarbetsprogram och det finns inte några konkreta planer på att utarbeta en gemensam plan. Flera gränskommittéer påpekar att samordningsbehovet inom transport och infrastruktur är stort. Nordiska Ministerrådet flikar in att de kommer att lämna ett inspel till Nordiska rådet kring infrastruktur. De nordiska gränskommittéerna arbetar alla med att röja gränshinder, och Lars Tysklind berättar att det finns ett intresse hos de nordiska länderna att jobb förebyggande så att man lär sig av det som är gjort och inte skapar nya gränshinder. Ett problem är att man generellt inte planlägger för regioner utanför sin landsgräns och statistik blir ofta missvisande eftersom den bara ser på det egna landet.

6 Region-/Fylkes- och kommunreformer i Norden - hur påverkas det gränsregionala samarbetet? Gerd Slinning, avdelningsdirektör på kommunal- og moderniseringsdepartementet Gerd Slinning, på kommunal- og moderniseringsdepartementet, berättar om pågående fylkesoch kommunreformer i Norge. Stortinget har tagit beslutet att genomföra en kommunreform för att skapa större och mer robusta kommuner som får ökat ansvar. Det finns flera anledningar bakom kommunreformen: demografi, svårigheter med rekrytering och kompetens, stigande förväntningar, omställning och lokaldemokrati. Kommunerna har dessutom helt andra uppgifter år 2015 jämfört med år 1964 då en reform senast genomfördes. I dagsläget finns 428 kommuner i Norge och mer än hälften av kommunerna har färre än invånare och 128 kommuner har färre än invånare. De nya kommunerna rekommenderas att ha minst invånare för att kunna genomföra sina uppgifter. Målen med reformen är att alla kommuner ska kunna erbjuda bra och likvärdiga tjänster, reformen ska leda till en samhällsutveckling, reformen ska styrka lokaldemokratin och kommunerna ska bli mer stabila ekonomiskt. Den 10 oktober 2016 hade 143 kommuner fattat positiva beslut gällande kommunreform och sammanslagningar, men 279 kommuner hade beslutat att behålla nuvarande indelning. Detta skulle innebära 382 kommuner 1 januari Förutom kommunreformen ska det genomföras en fylkesreform i Norge. I dag är fylkesgränserna i stort sett samma som i slutet av 1800-talet, men fylkets uppgifter har förändrats sedan dess, säger Gerd Slinning. Dessutom har infrastrukturen, boendemönstret och näringslivet ändrats sedan dess. De nya regionerna ska bli större och mer funktionella, och ett minskat antal fylkeskommuner kan leda till ett mer effektivt samarbete mellan stad och region.

7 Region-/Fylkes- och kommunreformer i Norden - hur påverkas det gränsregionala samarbetet? Kristina Jonäng, regionråd Västra Götalandsregionen Kristina Jonäng är regionråd i Västra Götaland och berättar om hur Västra Götalandsregionen bildades och vad som diskuteras gällande fortsatt regionutveckling. Den 1 januari 1999 slogs Skaraborgs län landsting, Älvsborgs läns landsting, Bohuslandstinget och Göteborgs kommun samman och bildade en region. På 80- och 90-talen, innan regionen bildades, var strukturen brokig i Västsverige och det fanns ett stort behov av samordning. Infrastrukturen var eftersatt och den offentliga verksamheten var ineffektiv. Västra Götalandsregionen består av 49 kommuner och samarbetet med och mellan kommunerna är viktigt. På fyra orter har man byggt samverkansplattformar som består av representanter från akademi, näringsliv och samhället. Ett landsting finansierar drift medan en region leder utvecklingen. När regionen bildades innebar detta att man fick mandat att lägga delar av skatteunderlaget på utvecklingsprojekt, något som det inte fanns resurser till i de gamla landstingen. Dessa medel kan exempelvis användas som medfinansiering mot staten eller i EU-projekt. I dagsläget står man inför en regionreform i Sverige. Västra Götaland planeras att slås samman med Värmland och eventuellt Halland. Om regionerna blev större än idag kunde det bli enklare att skapa en struktur hos län/landsting/region som kan samla företagen och ser till att de kan ta del av EU:s stöd och medel. En regionreform vore viktigt för gränsregionerna och viktigt för landsbygden, säger Kristina Jonäng. Göteborg, Malmö och Stockholm har i dag starka regioner som klarar sig, och min bedömning är att förlorarna, om ingen reform genomförs, är landsbygdslänen. Kristina Jonäng säger det gränsregionala samarbetet skulle gynnas av större region. Resurserna och musklerna till gränssamarbete finns regionalt. Vi dubblar bidragen till Svinesundskommittén nästa år!.

8 Region-/Fylkes- och kommunreformer i Norden - hur påverkas det gränsregionala samarbetet? Jaana Koskela, kommunsakkunnig Lapplands förbund Jaana Koskela, som är kommunsakkunnig vid Lapplands förbund, berättar om social-, hälsovårds- och landskapsreformen i Finland. Bakgrunden till reformen är befolkningens ökade förväntningar på kommunerna och de ojämlikheter som finns mellan olika regioner avseende finansiering. Kommunerna har i dagsläget ett stort ansvar för social- och hälsovård. Målen med reformen är att genomföra ett service- och förvaltningssystem som grundar sig på självstyrelse för landskapen och genom vilken man tydligare och enklare kan bemöta människors servicebehov samt stärka hållbarheten i de offentliga finanserna. minska hälso- och välfärdsskillnaderna mellan människorna samt förbättra tjänsternas jämlikhet, tillgången till tjänsterna och tjänsternas verkningsfullhet samt stävja kostnadsökningen. integrera den statliga regionförvaltningen och landskapsförvaltningen samt skapa en ändamålsenlig arbetsfördelning mellan den statliga regionförvaltningen, landskapen och kommunerna. I fortsättningen kommer ordnas den offentliga förvaltningen i Finland på tre nivåer: staten, landskapen och kommunerna. Den nya modellen kommer att innefatta 18 landskap som inleder sin serviceverksamhet 1 januari 2019, och förutom ansvar för social-och hälsovård kommer landskap också att ansvara för: Räddningsväsendet Landskapsförbundens uppgifter Regionala utvecklingsuppgifter och uppgifter för främjande av näringslivet Miljö- och hälsoskydd Styrning och planering av områdesanvändningen Främjande av den regionala kulturen och identiteten Övriga tjänster som bestäms genom lag, ordnas inom ett större område än kommunen och förutsätter prövning Eftersom det även i fortsättningen kommer att finnas 18 landskap i Finland väntas detta inte ha någon effekt på det gränsregionala samarbetet. Jag hoppas att det inte kommer att bli några konsekvenser utan att vi fortsätter med vårt goda samarbete, säger Jaana Koskela. Men Lapplands förbund har flera kommentarer och idéer gällande utkastet på reformen. Man vill se att samerna ska kunna får service på sitt eget språk, och man vill också se en fortsatt strategisk utveckling inom både turism- och gruvindustrin. Det största hotet mot Lappland i denna reform är att man kan komma att tappa finansiering. Men i Finland säger vi: reformer är alltid en möjlighet. Förändring ska alltid ses som en möjlighet! Så vi ser på den här reformen med positiva ögon, avslutar Jaana Koskela.

9 Region-/Fylkes- och kommunreformer i Norden - hur påverkas det gränsregionala samarbetet? Roger Buch, forskningschef i samfundsvidenskab/professor political science vid Danmarks Medie- och journalisthøjskole Roger Buch är professor i statsvetenskap vid Danmarks Medie- och journalisthøjskole och redogör för kommunreformen som genomfördes i Danmark år Antalet kommuner i Danmark minskade från 270 till 98 i samband med kommunreformen. Redan innan reformen hade Danmark stora kommuner med ett snitt på invånare per kommun. När reformen skulle genomföras var regeringens riktlinjer att kommunerna skulle ha minst invånare, och för alla kommuner med färre än invånare krävdes samarbetsavtal. Efter reformen har snittet höjts till invånare per kommun, vilket är mycket i jämförelse med andra europeiska länder. Roger Buch berättar att de gamla kommunerna klarade 95 procent av sina uppgifter utan problem. Det fanns inga analyser som talade för en reform, säger Roger Buch. Den danska kommunreformen har inte blivit utvärderad, men har i media beskrivits som lyckad. Roger Buch påpekar att stordriftsfördelar brukar nämnas i samband med liknande reformer, men att de negativa delarna av stordrift sällan nämns. Stordriftsfördelar är främst applicerbart på kapitalintensiv produktion och inte på offentlig verksamhet som är arbetskraftsintensiv, säger Roger Buch. Dessutom innebär reformer stora kostnader under arbetets gång som det är viktigt att räkna med. Man har även sett att antalet personer inom administration har ökat sedan kommunreformen, och inte minskat vilket argumentet om stordrift pekat för. En fördel med kommunreform är att kommunernas arbete blir enklare och mer effektivt, och att kommunerna blir mindre sårbara ekonomist. Påverkas det gränsregionala samarbetet av kommunreformen? Roger Buch anser att kommunreformen inte påverkar samarbete generellt utan att det finns andra faktorer som är viktigare, till exempel Öresundsbron. Ett problem där är dock gränskontrollen mellan Sverige och Danmark som påverkar de som pendlar.

10 Läget i Norden baserat på State of the Nordic Region Kjell Nilsson, VD Nordregio Kjell Nilsson, VD på forskningsinstitutet Nordregio, håller en presentation som baseras på rapporten State of the Nordic Region Nordregio tar årligen fram rapporten som utgår ifrån de nationella statistikbyråernas uppgifter. Statistiken harmoniseras av Nordregio. Vi harmoniserar all data så gott vi kan, och i de fallen där statistiken ändå inte blir jämförbart lägger vi in kommentarer, säger Kjell Nilsson. När regionreformer genomförs anpassar vi statistiken efter de nya regionerna. State of the Nordic Region 2016 består av fem teman: 1. Demografiska förändringar 2. Arbetskraft 3. Ekonomi 4. Infrastruktur 5. Mätningar av regional potential Demografiska förändringar handlar urbanisering, flyttmönster och ålders- och könsstrukturer, medan arbetskraft innefattar sysselsättning, arbetslöshet och utbildning. Ekonomi handlar om ekonomisk utveckling, innovation och turism och infrastruktur berör klimat och energi, bostadsmarknad och flygtillgänglighet. Det femte och sista temat är en mätning av den regionala potentialen i de 74 nordiska delregionera. Nordregio har sammanställt all data i rapporten till en rankning över de nordiska regionerna. På topp 5 återfinns följande regioner: 1. Oslo 2. Huvedstaden (inkl Bornholm) 3. Stockholm 4. Akershus (en del av Oslo) 5. Helsinki-Uusimaa Rapporten State of the Nordic Region 2016 kan laddas ner från Nordregios hemsida, och Kjell Nilsson hänvisar även till NordMap ( som har kartmaterial som är fritt att använda.

11 Arbetsgruppen för hållbar regional utveckling i Arktis Paula Mikkola, Generalsekreterare Nordkalottrådet Paula Mikkola är generalsekreterare för Nordkalottrådet och håller en presentation om arbetsgruppen för hållbar regional utveckling i Arktis och deras arbete. Arbetsgruppen har under tre år arbetat med att utveckla framtidsbilder för hållbar regional utveckling i Arktis. Arbetsgruppen har diskuterat attraktivitet och hur människor ska lockas till Arktis. Det är viktigt att höja Arktis status, berättar Paula Mikkola. Arktis är inte bara miljöproblem och stora ändringar i naturen, utan också stora möjligheter! I regionen finns demografiska utmaningar. Det finns en utflyttning och det är i större utsträckning kvinnor som flyttar. Gruvnäringen är viktig och där är frågan hur jobb för medföljande kan skapas i en större utsträckning. De slutsatser som nåtts i arbetet är att hållbar utveckling i Arktis är en gemensam fråga för alla politiknivåer internationella, nationella och regionala men att arbetet måste koordineras bättre mellan dessa nivåer och att samarbetet behöver öka. Rapporten bekräftar de politiska målsättningar som finns i många program, vilket innebär att politikerna är på rätt väg säger Paula Mikkola. Rapporten visar också viktigt att befolkningen ges möjlighet att delta i utvecklingen så att den sker på befolkningens och miljöns villkor. Det måste skapas förutsättningar för att utveckla gemensamma strategier och för erfarenhets- och kunskapsutbyte över nationsgränserna i nordiska Arktis. Vi vill ha en arktisk utveckling av och för folket i Arktis, säger Paula Mikkola avslutningsvis.

12 Regionalpolitiska programmet Gränskommittéernas roll i det nordiska samarbetet Kjell Nilsson, VD Nordregio Gränskommittéerna En utvärdering av programmet har genomförts av Ole Damsgaard, och Nordregio har utfört en bakgrundsstudie. Resultatet visar bland annat att det Nordiska samarbetet generellt anses vara ytterst viktigt. Regioner och kommuner efterfrågar mycket konkreta projekt och resultat som man kan integrera och implementera inom ramen för sitt dagliga arbete. Kjell Nilsson presenterar Nordiskt samarbetsprogram för regional utveckling och planering Programmet är godkänt av ministerierna och beslutat i ämbetsmannakommittéerna. Arbete pågår nu kring implementering. Programmet kommer att fokusera på följande tre insatsområden: - Hållbar landsbygdsutveckling - Åldrande befolkning utmanar välfärdssystemen demografiska utmaningen - Social innovation och socialt entreprenörskap nya sätt att leverera tjänster - Kompetensförsörjning - Perifera regioner stärks genom gränsregionalt samarbete och ökad tillgänglighet - Innovativa och resilienta regioner - Grön tillväxt, blå tillväxt, bioekonomi, smarta energisystem - Kompetens- och kapitalförsörjning - Regionala strategier för hållbar tillväxt - Hållbara städer och stadsutveckling - Social hållbarhet och jämställdhet - Samhällsplanering - Urbana kvaliteter i små och mellanstora städer samt relationen mellan stad och land - Arktiska städer som växer och utvecklas Det kommer att tillsattas tre temagrupper, en temagrupp inom vardera område. Gränskommittéerna kan tillsammans utse två representanter per grupp, vilket innebär att totalt sex gränskommittéer kan medverka i temagrupperna. Tidigare har det funnits en ämbetsmannakommitté kring infrastruktur och transport, men det är inte ett samarbetsområde i dag. Gränskommittéerna saknar dock samordning kring infrastruktur och transport. Elsie Hellström och Alf Johansen får i uppdrag att kalla övriga gränskommittéer till ett möte med fokus på gränsöverskridande infrastruktur/transport/kommunikationer för diskussioner kring hur man ska arbeta med frågan.

13 Den 7 november är det styrgruppsmöte där beslut tas om temagrupperna. Paula Mikkola, Mathias Lindström och Elsie Hellström utses som gränskommittéernas representanter till styrgruppen. Representanterna ansvarar för att återkoppla till övriga gränskommittéer. Under mötet anmäler gränskommittéerna intresse för det fokusområde som de främst vill arbeta med. Intresseanmälan är inte bindande utan genomförs för att få en översikt hur intresset för de olika fokusområdena ser ut. Nedan finns en sammanställning. Hållbar landsbygdsutveckling - Hedmark-Dalarna - Skärgårdssamarbetet - MittNorden - Tornedalsrådet Innovation & resilienta regioner - Svinesundskommittén - ARKO - Bottenviksbågen - MittSkandia Hållbara städer - Kvarkenrådet - Grensekomiteen Värmland Östfold Inför Gränsregionalt forum har Elsie Hellström skickat ut frågor till gränskommittéerna om deras roll i det nordiska samarbetet. En sammanställning över gränskommittéernas svar delas ut till gränskommittéerna under mötet.

14 Blå tillväxt i Svinesundsregionen presentation av lokalt/regionalt arbete Jessica Hjerpe Olausson, maritim expert/regionutvecklare Västra Götalandsregionen Jessica Hjerpe Olausson är maritim expert/regionutvecklare på Västra Götalandsregionen. Regionen arbete utgår ifrån strategin Västra Götaland 2020 som innefattar fyra områden: hälsa, kollektivtrafik, kultur och innovation. Det regionala utvecklingsarbetet sker i samverkan med kommuner, näringsliv, utbildningsväsen/akademi, myndigheter och intresseorganisationer. Den maritima sektorn har en lång historia i Västra Götaland, något som bland annat visar sig på hällristningarna i området. Den maritima sektorn är stark även i dag och det finns cirka maritima företag i regionen. I Sverige är ungefär människor anställda inom den maritima sektorn varav finns i Västra Götaland. År 2008 utvecklades en Maritim strategi för Västra Götaland och 2012 genomfördes en baseline study, Maritima kluster i Västra Götaland 2012, för att identifiera vilka styrkor som finns. Sex olika områden identifierades och dessa arbetar man vidare med inom Handlingsprogram för hållbara maritima näringar. De sex områdena inom det Maritima klustret i Västsverige är: - Turism och rekreation - Marina livsmedel - Marin bioteknik - Maritima operationer - Havsförvaltning - Marin energi Det maritima klustret är en plattform som vi hoppas genererar nya projekt, säger Jessica Hjerpe Olausson. Vi ser plattformen som en facilitator för vidareutveckling. Varje område inom det maritima klustret har ett värdområde, en ambassadör för forskning och en ambassadör för industri/offentlig sektor. Det är olika kultur inom de olika områdena, och det är i skarven mellan dessa områden som innovationerna finns! säger Jessica Hjerpe Olausson. Inom det maritima klustret samarbetar man bland annat med Svinesundskommittén och projektet Framtiden är Blå i Svinesundsregionen en salt och söt innovationsmiljö vars syfte är att skapa förutsättningar för gränsregionala samarbeten genom att koppla ihop olika aktörer inom de marina näringarna med målsättningen att detta ska leda till fler jobb och affärer hos gränsregionens marina företag.

15 Grön tillväxt i Svinesundsregionen Ellen Solbrække, ordfører Rakkestad kommune Ellen Solbrække är kommunalråd i Rakkestad kommune och har ett stort intresse för grön tillväxt och trä. I juni 2015 tog Ellen Solbrække initiativ till den nationella kampanjen Ordførere for tre med målet att få landets alla kommuner och fylkesting till att arbeta med trä. Østfold fylkeskommune och alla kommunalråd i Østfold har anslutit sig till kampanjen, och intresset finns i många delar i landet. Förutom att det är bra för miljön och innebär stora koldioxidbesparingar att bygga i trä leder det också till en näringslivsutveckling. Betongindustrin uppskattar inte initiativen till att bygga mer i trä. Men man ska inte exkludera stål och betong i byggen, utan inkludera trä, säger Ellen Solbrække, och poängterar att man inte behöver välja bort det ena för att kunna välja det andra. Ellen Solbrække berättar att det finns en lång historia kring att bygga i trä i Norden: Vikingarna byggde inte i betong, de byggde i trä. Och i Norge är kunskapen om att bygga i trä bättre än i Sverige och där byggs det fler hus i massivträ. Det finns gott om råvara i Sverige och Norge men trots kompetensen som finns här skickas timmer för bearbetning till bland annat Österrike och Tyskland. Ellen Solbrække anser att detta är onödigt och att med den kompetensen som finns borde Sverige och Norge även klara av produktion.

16 Vill vi stärka det politiska samarbetet mellan gränskommittéerna? I sådana fall: hur? En diskussion hålls kring hur man ser på det politiska samarbetet mellan gränskommittéerna. Diskussionen landar i att respektive gränskommitté tar ansvar för vilka man väljer att samarbete med, och att en stor del av gränskommittéernas arbete handlar om att knyta regionala nätverk. Gällande nästa års Gränsregionala forum informerar Nasibe Baysal på Nordiska Rådet om att en ny modell för forumet kommer att gälla. Nordiska Rådet återkommer med mer information. Sammanfattning Elsie Hellström, verksamhetsledare Svinesundskommittén Elsie Hellström tackar för intressanta och givande dagar tillsammans med övriga gränskommittéer.

Detta är Svinesundskommittén

Detta är Svinesundskommittén Detta är Svinesundskommittén Ett politiskt samarbete mellan Østfold fylkeskommune och Västra Götalands regionen samt ett antal kommuner. Vi skapar möjligheter för affärer, jobb och utveckling mellan länderna.

Läs mer

Välkomna till Gränsregionalt planforum. Elsie Hellström och Julia Sandberg

Välkomna till Gränsregionalt planforum. Elsie Hellström och Julia Sandberg Välkomna till Gränsregionalt planforum Elsie Hellström och Julia Sandberg Syfte och mål Projektet - Friskt och produktivt Skagerrak - Dialog och samverkan över gränsen - Gemensam kunskapsbas Dagen - Gemensamt

Läs mer

Kommunstyrelsen 1999-1

Kommunstyrelsen 1999-1 Arbetsutskottet 1(6 1(6 Datum: 23 23 november, 2012 2009 Plats och tid Stadshuset i Strömstads kommun, 23 november, 2012 kl. 09.00 12.00 ande m tum Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist,

Läs mer

PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK. Sveriges ordförandeskap 2018

PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK. Sveriges ordförandeskap 2018 PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK Sveriges ordförandeskap 2018 PROGRAM FÖR REGIONALPOLITIK Sveriges ordförandeskap 2018 i Nordiska ministerrådet ANP 2017:781 ISBN 978-92-893-5265-9 (PRINT) ISBN 978-92-893-5266-6

Läs mer

YTTRANDE. Dnr N RTS

YTTRANDE. Dnr N RTS Strömstad, 2018-09-18 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Dnr N2018-03829-RTS Svinesundskommittén Svinesundskommittén är en av tolv nordiska gränskommittéer och vi jobbar för att utveckla regional

Läs mer

MidtSkandia Höstmöte Laisaliden

MidtSkandia Höstmöte Laisaliden MidtSkandia Höstmöte Laisaliden 17.11 18.11.16 Bakgrund Vi ber om detta därför att. Beslutas av årsmøtet 2017 Ramverk för MidtSkandia Aktiviteter nutid Trender i tiden Nordiskt samarbetsprogram för Regional

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 21 augusti, 2008 Plats och tid Copenhagen Admiral Hotel, Köpenhamn 21 augusti, 2008 16.30 18.30 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 31 augusti, 2007

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 31 augusti, 2007 Arbetsutskottet Sida 1(5) Plats och tid Nordby Rasta, Strömstads kommun 31 augusti, 2007 09.30 11.30 ande Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Per Kristian Dahl, Halden kommune

Läs mer

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Gränsöverskridande möjligheter för verksamheter i Västra Götaland 2017-04-05 Maria Eriksson Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik

Läs mer

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013

2007-01-18. Promemoria. Näringsdepartementet. Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Promemoria 2007-01-18 Näringsdepartementet Enheten för regional utveckling och turism Faktablad Regionala strukturfondsprogram för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Bakgrund Den europeiska

Läs mer

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014

Tillväxtstrategi för Halland Mars och April 2014 Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020 Mars och April 2014 Det regional uppdraget Region Halland uppdraget att leda det regionala utvecklingsarbetet Skapa en hållbar tillväxt och utveckling i Halland Ta

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Nordiskt Samarbetsprogram för Regional utveckling och planering

Nordiskt Samarbetsprogram för Regional utveckling och planering Nordiskt Samarbetsprogram för Regional utveckling och planering 2017-2020 Slutbehandlat av ÄK-R 2016-06-15 Sammanfattning De nordiska regionalministrarna presenterar härmed ett gemensamt nordiskt samarbetsprogram

Läs mer

Västsvenska perspektiv på tillväxt och innovation. Kristina Jonäng, (c) Ledamot av regionstyrelsen

Västsvenska perspektiv på tillväxt och innovation. Kristina Jonäng, (c) Ledamot av regionstyrelsen Västsvenska perspektiv på tillväxt och innovation Kristina Jonäng, (c) Ledamot av regionstyrelsen Västra Sverige på 1990-talet Brokig struktur och behov av samordning Tre små län och tre små landsting

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 30 maj, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 30 maj, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 30 maj, 2008 Plats och tid Strömstads kommun, Stadshuset, Strömstad 30 Maj, 2008 09.00 12.00 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Clas-Åke

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Program för näringspolitik. Sveriges ordförandeskap 2018

Program för näringspolitik. Sveriges ordförandeskap 2018 Program för näringspolitik Sveriges ordförandeskap 2018 Program för näringspolitik Sveriges ordförandeskap 2018 i Nordiska ministerrådet ANP 2017:783 ISBN 978-92-893-5271-0 (PRINT) ISBN 978-92-893-5272-7

Läs mer

Svinesundskommittén. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL AU Datum: 27 augusti 2018

Svinesundskommittén. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL AU Datum: 27 augusti 2018 Sida 1 av Plats och tid: Fylkeshuset Östfolds Fylkeskommune Sarpsborg Måndagen den 27 augusti 2018 kl.09.30-13.30 ande: Linda M Engsmyr Sarpsborgs kommune Peter Birgersson Dafteryd Strömstad kommun Per

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft

En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Erik Joachimsson Kompetensförsörjningsdagarna 20 oktober 2015 En nationell strategi för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft 2015-2020 Regeringens mål EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 Då behövs

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 14 december, 2007

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 14 december, 2007 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 14 december, 2007 Plats och tid Kommandantboligen, Festningen i Halden 14 december, 2007 09.30-12.30 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM GRÄNSKOMMITTÉN ØSTFOLD-BOHUSLÄN/DALSLAND. Fastställts av Gränskommitténs styrelse 7/10-2011

HANDLINGSPROGRAM GRÄNSKOMMITTÉN ØSTFOLD-BOHUSLÄN/DALSLAND. Fastställts av Gränskommitténs styrelse 7/10-2011 HANDLINGSPROGRAM GRÄNSKOMMITTÉN ØSTFOLD-BOHUSLÄN/DALSLAND 2012 2014 Fastställts av Gränskommitténs styrelse 7/10-2011 1 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Vision.. 3 3. Detta vill vi Övergripande mål.... 3 4. Roll/uppgift..

Läs mer

Demografiska utmaningar och nordiskt erfarenhetsutbyte

Demografiska utmaningar och nordiskt erfarenhetsutbyte Demografiska utmaningar och nordiskt erfarenhetsutbyte Nettverkssamling for regional planlegging Hamar 17-19 juni 2015 Lisa Hörnström Senior Research Fellow Nordregio 1. Beskriva och analysera befolkningsutveckling

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

Interreg Nord

Interreg Nord Interreg Nord 2014-2020 Dagens agenda Programområde Insatsområden resultat/mål/aktiviteter Vägledande principer för projekturval Övriga principer för projekturval Urvalskriterier vid prioritering Programorganisationen

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006 Plats och tid Rasta Nordby, 3 november, 09.30 13.00 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 3 november, 2006 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Per Kristian Dahl, Halden kommune

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 1 september, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 1 september, 2006 Plats och tid Rasta Nordby 1 september, 09.30 13.00 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 1 september, 2006 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Arne Øren, Østfold fylkeskommune

Läs mer

SEKTOR REGIONALPOLITIK. Nordiskt samarbetsprogram för regional utveckling och planering

SEKTOR REGIONALPOLITIK. Nordiskt samarbetsprogram för regional utveckling och planering SEKTOR REGIONALPOLITIK Nordiskt samarbetsprogram för regional utveckling och planering 2017 2020 Nordiskt samarbetsprogram för regional utveckling och planering 2017 2020 ISBN 978-92-893-4914-7 (PRINT)

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Handlingsplan Antagen av kommittén

Handlingsplan Antagen av kommittén Handlingsplan 2013 Antagen av kommittén 2012-11- 14 Inledning Mittnordenkommittén är ett gemensamt samarbetsorgan inom de mittnordiska regionerna belägna från den ryska gränsen i öst till Atlanten i väst.

Läs mer

Hållbar utveckling i Arktis

Hållbar utveckling i Arktis Hållbar utveckling i Arktis Nordiska ministerrådets arktiska samarbetsprogram 2012 2014 Foto: Lawrence Hislop Foto: ImageSelect Inledning Utmaningarna i och för Arktis har ökat markant med åren och blivit

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014

PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 FAKTA I KORTHET Nr. 9 2015 PROJEKT FÖR HÅLLBAR REGIONAL TILLVÄXT OCH UTVECKLING 2014 Den här publikationen redovisar hur Region Värmlands beviljade projektmedel har fördelats under 2014. Den visar hur

Läs mer

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef

Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Hur skapar vi attraktivitet över hela vår geografi? Patrik Wallgren Samhällsplaneringschef Agenda 1. Politisk Arktis plattform 2. Regionernas kamp 3. Vad skapar attraktivitet enligt forskning 4. Infrastrukturens

Läs mer

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon

Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sammanhållningspolitiken idag och i morgon Sverker Berglund Västra Götalandsregionen Göteborgregionens Kommunalförbund 2012-01-31 EU:s sammanhållningspolitik och genomförandet i Sverige Förberedelser inför

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Preliminärt EU-program Interreg Sverige-Norge 2014-2020

Preliminärt EU-program Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Preliminärt EU-program Interreg Sverige-Norge 2014-2020 - ett medel för den regionala utvecklingen Foto Tina Stafrén Programgeografi Nordens Gröna Bälte som består av Jämtlands och Västernorrlands län

Läs mer

Interreg Nord 2014-2020

Interreg Nord 2014-2020 Interreg Nord 2014-2020 Delområde Nord och delområde Sápmi Yta: Nord ca 380 221 km 2, Sápmi: ca 388 350 km² (inklusive Kolahalvön i Ryssland). Folkmängd: ca 1,4 miljoner invånare, ca 3,75 invånare/km 2.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida Sida 1(1) 1(1) Datum: 123 november,

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida Sida 1(1) 1(1) Datum: 123 november, Arbetsutskottet Sida Sida 1(1) 1(1) Datum: 123 november, 2010 2009 Plats och tid Quality Spa och Resort, Strömstad, 12 november, 2010 kl. 09.00 12.00 ande Per-Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson,

Läs mer

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden

Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Förslag till inriktning för Nationell maritim strategi vision och åtgärdsområden Foto Charlotte Gawell/Folio Produktion Näringsdepartementet Tryck Elanders Artikelnummer N2015.22 Maritim strategi Inriktning

Läs mer

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien?

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom grön ekonomi från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar energi över gränserna...

Läs mer

Nu bildar vi nya Region Örebro län

Nu bildar vi nya Region Örebro län Nu bildar vi nya Region Örebro län LJUSNARSBERG HÄLLEFORS Bra ska bli bättre med ny regionorganisation KARLSTAD 50 LINDESBERG NORA KARLSKOGA E18 ÖREBRO DEGERFORS LEKEBERG KUMLA LAXÅ HALLSBERG ASKERSUND

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

Nordiskt nätverk för vuxnas lärande

Nordiskt nätverk för vuxnas lärande Nordiskt nätverk för vuxnas lärande NVL är ett nordiskt nätverk för vuxnas lärande som VIA University College administrerar på uppdrag av Nordiska Ministerrådet (NMR), som också finansierar verksamheten.

Läs mer

Hur ska konkurrenskraft upprätthållas i Sveriges ledande industriregion på en Europas mest kunskapsintensiva

Hur ska konkurrenskraft upprätthållas i Sveriges ledande industriregion på en Europas mest kunskapsintensiva Hur ska konkurrenskraft upprätthållas i Sveriges ledande industriregion på en Europas mest kunskapsintensiva arbetsmarknader? Brist på modern struktur präglade Västsverige på 80- och 90-talen Brokig struktur.

Läs mer

14182/16 SA/ab,gw 1 DGG 1A

14182/16 SA/ab,gw 1 DGG 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14182/16 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna ECOFIN 1017 BUDGET 37 SAN 379 SOC 678 Den gemensamma rapporten

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN

INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN LULEÅ KOMMUN 1(5) INTERNATIONELL STRATEGI FÖR LULEÅ KOMMUN 1. INLEDNING Internationaliseringen är en av de viktigaste förändringarna av samhället under senare år. Ökade möjlighet för information, kunskap,

Läs mer

EU projektanalys Bromölla kommun Övergripande mål och EU finansiering

EU projektanalys Bromölla kommun Övergripande mål och EU finansiering Inledning Analysen är genomförd utifrån Kommunstyrelsens handlingsplan för att uppnå kommunfullmäktiges mål. Analysen följer huvudsakligen den systematik som finns i dokumentet. Fokus för analysen är att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 7 november, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 7 november, 2008 Plats och tid Folkets Hus i Halden, 7 november, 2008 09.00 11.30 Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 7 november, 2008 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Clas-Åke Sörkvist, Tanums kommun Martin Carling,

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM 2017-11-24 www.västsvenskahandelskammaren.se Övergripande synpunkter Västsvenska Handelskammaren vill börja med att tacka för möjligheten att svara

Läs mer

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015

Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Vägledning till ansökningsblankett för Nordiska Ministerrådets Demografiprogram 2014-2015 Förutsättningar En förutsättning för att beviljas medel ur programmet är att projektet bidrar till Nordisk nytta,

Läs mer

Rapport från konferens i Svinesundskommittén

Rapport från konferens i Svinesundskommittén Rapport från konferens i Svinesundskommittén 16 17 april 2015, Halden Torsdag 16 april Thor Edquist, ordfører i Halden kommune Thor Edquist, ordfører i Halden kommune Thor Edquist, Svinesundskommitténs

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Kluster nytta för regionen? Innovations- och förändringsarbete i Dalarna

Kluster nytta för regionen? Innovations- och förändringsarbete i Dalarna Kluster nytta för regionen? Innovations- och förändringsarbete i Dalarna Förr startade man företag där det fanns en fors. Idag där det finns kunskapskällor Kort tillbakablick Klusterutveckling i ett regionalt

Läs mer

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion SUMMERING VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 Remissversion Strategin gäller för Västra Götaland. Den är framtagen i samverkan mellan Västra Götalandsregionen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 23 januari, 2009

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 23 januari, 2009 Plats och tid Tingshuset i Tanumshede, 23 januari, 2009 kl. 09.00 11.30 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 23 januari, 2009 ande Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Inger-Lise Skartlien, Rygge kommune Clas-Åke

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030

Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Regional Utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Kenneth Sjaunja Processledare 2018-10-17 Processen Regional utvecklingsstrategi för Norrbotten 2030 Etablering Samråd dialog Revidering/ prioritering Fastställande

Läs mer

Hav möter Land vill ändra på detta.

Hav möter Land vill ändra på detta. Tänk dig en värld där kartan tar slut vid gränsen Där kunskapen ligger gömd i skilda lådor En värld där klimatet snart kanske höjer vattennivån och rubbar ekosystemen Välkommen till Kattegatt Skagerrak

Läs mer

NYA SAMARBETSFORMER. Det gränsregionala samarbetet och framtiden. MidtSkandia 30 år Mo i Rana 26/

NYA SAMARBETSFORMER. Det gränsregionala samarbetet och framtiden. MidtSkandia 30 år Mo i Rana 26/ NYA SAMARBETSFORMER Det gränsregionala samarbetet och framtiden MidtSkandia 30 år Mo i Rana 26/10 2018 Olav Jern olav.jern@gmail.com Tel. +358 44 320 6567 Livet efter nya färjan bereda oss för framtiden

Läs mer

Välkommen! Regional casting labb

Välkommen! Regional casting labb Välkommen! Regional casting labb Helena Gidlöf, SKL Göran Hallin, Kontigo Peter Kempinsky Regionernas roll Rapport/kartläggning/analys Strategiska roller i det regionala utvecklingsarbetet Hur regionerna

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 19 augusti, 2009

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 19 augusti, 2009 Plats och tid Quality Hotel, Luleå, 19 augusti, 2009 kl. 18.00 20.00 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 19 augusti, 2009 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads kommun Inger-Lise

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Datum 9 maj 2008 Sida 1(6) Plats och tid Lysekils Högskolecentrum, Lysekil, Sverige kl. 09.30-13.00 ande Se deltagarförteckning s. 6 Övriga deltagande Anne Enger Fylkesmannen i Østfold Siv Bergström Lennart

Läs mer

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg arbetar för ett starkt näringsliv och en hållbar tillväxt som skapar arbetstillfällen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 24 februari, 2006

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 24 februari, 2006 Arbetsutskottet Sida 1(5) Datum 24 februari, 2006 Plats och tid Rasta Nordby, Strömstads kommun 24 februari, 2006 09.30 13.00 ande Ole Haabeth, Fredrikstad kommune Erland Lundqvist, Strömstads kommun Clas-Åke

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan, Göteborg kl 13:00-16:00

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan, Göteborg kl 13:00-16:00 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan, Göteborg 2014-11-21 kl 13:00-16:00 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Roland Karlsson, VGR Anders Perme,

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Arbetsutskottet Sida 1(6) Datum 18 april, 2008 Plats och tid Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla 18 april, 2008 10.00 13.00 ande Per Kristian Dahl, Halden kommune Ronnie Brorsson, Strömstads

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Från EU:s budget till lokaltregionalt. Säffle 16 oktober 2006

Från EU:s budget till lokaltregionalt. Säffle 16 oktober 2006 Från EU:s budget till lokaltregionalt utvecklingsarbete Säffle 16 oktober 2006 Huvudrubriker i EU:s budget Hållbar tillväxt - konkurrenskraft för tillväxt och sysselsättning ( sektorspolitik) - ökad sammanhållning

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Datum 8 februari 2008 Sida 1(6) Plats och tid Borregaard huvudgård, Sarpsborg, Norge kl. 10.00-13.30 ande Se deltagarförteckning s. 6 Övriga deltagande Anne Enger Fylkesmannen i Østfold Siv Bergström Mette

Läs mer

Interreg IV Øresund/ Kattegatt/ Skagerrak-programmet

Interreg IV Øresund/ Kattegatt/ Skagerrak-programmet Interreg IV Øresund/ Kattegatt/ Skagerrak-programmet Göteborgsregionens internationella nätverk, Göteborg, 24 april 2007 Lindha Feldin, koordinator Kattegatt/ Skagerrak-sekretariatet Vad är Interreg/ Mål

Läs mer

Att sätta sin region i ett sammanhang

Att sätta sin region i ett sammanhang Att sätta sin region i ett sammanhang Lärprojekt om den demografiska utmaningen RegLab 31 oktober-1 november 2012 31 oktober 31 oktober 31 Lisa Hörnström Senior Research Fellow - Nordregio Johanna Roto

Läs mer

Landskapsreformen Allmän presentation

Landskapsreformen Allmän presentation Landskapsreformen Allmän presentation 1 Visionen Landskap 2023 Invånarna får smidig service på jämlika villkor Vettiga kostnader och en effektiv offentlig förvaltning Tjänsterna anpassas till helheter

Läs mer

Norrbotten

Norrbotten Sida 1 av 6 Finansdepartementet Remissyttrande Indelningskommitténs förslag SOU 2016:48 (Finansdepartementet diarienummer Fi2016/02568/K) Centerpartiet i Norrbotten är i grunden positiva till en regionbildning

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Klusterstrategin Värmlandsmodellen 2.0

Klusterstrategin Värmlandsmodellen 2.0 Klusterstrategin Värmlandsmodellen 2.0 och kommunikation som verktyg JanErik Odhe, Stål & Verkstad Anders Olsson Region Värmland Kommunikation som verktyg Tydlighet i förväntan från regionen? Hur uppkom

Läs mer

Uppsala en Hållbar kommun. Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP)

Uppsala en Hållbar kommun. Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP) Uppsala en Hållbar kommun Maria Gardfjell, 1e vice ordf KS, kommunalråd (MP) 1 Agenda 2030 som verktyg för kommunens arbete Agenda 2030 ska integreras i miljömålsarbete och andra strategier UPPSALA HAR

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Kommunstyrelsen. Protokoll 1 (6) Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl Ledamöter Övriga närvarande

Kommunstyrelsen. Protokoll 1 (6) Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl Ledamöter Övriga närvarande Protokoll 1 (6) Sammanträdesdatum Diarienummer Kommunstyrelsen 2016-09-28 KS 2016/0481-900 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl 08.30 08.45 Ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

SKL:s kongressmål och prioritering

SKL:s kongressmål och prioritering SKL:s kongressmål och prioritering SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande arbete för att utjämna hälsoskillnader och långsiktigt säkerställa en effektiv resursanvändning i den

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Handlingsplan Antagen av Gränskommittén

Handlingsplan Antagen av Gränskommittén Handlingsplan 2012 Antagen av Gränskommittén 2011-12-09 10 1 INLEDNING Gränskommittén Østfold-Bohuslän/Dalsland är ett gemensamt samarbetsorgan belägen mellan Oslo och Göteborg i sydvästra Sverige och

Läs mer

Pege Schelander, Fyrbodals kommunalförbund 3 Yvonne Samuelsson, Gränskommittén.... Thor Edqvist 1-4 Ronnie Brorsson 4-11

Pege Schelander, Fyrbodals kommunalförbund 3 Yvonne Samuelsson, Gränskommittén.... Thor Edqvist 1-4 Ronnie Brorsson 4-11 Arbetsutskottet Sida Sida 1(5) 1(5) Datum: 1923 april november, 2013 2009 Plats och tid Strömstadsbyggen AB i Strömstad, Sverige, 19 april, 2013 kl. 09.00 12.00 ande Ronnie Brorsson, Strömstads kommun

Läs mer

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län

Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram. Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Tillväxtplanering Regionala utvecklingsprogram Pernilla Nordström Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen Länsstyrelsens tillväxtuppdrag Kulturen i tillväxtuppdraget Kultur och fysisk planering Länsstyrelsens

Läs mer

Gränsregionens arbetsmarknad

Gränsregionens arbetsmarknad Gränsregionens arbetsmarknad Fyrbodal Östfold 2017-11-24 Intensivkurs i förutsättningarna för gränsregionen Fyrbodal-Östfold En särprägel för Fyrbodals arbetsmarknad i Västra Götaland är närheten till

Läs mer