VAD ÄR ETIK OCH MORAL?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VAD ÄR ETIK OCH MORAL?"

Transkript

1 VAD ÄR ETIK OCH MORAL? Etik (av grekiska ethos = sed, vana. Läran om vilka seder och bruk som människan använder. Etik kan också definieras som läran om moralen. Ordet moral kommer från latinet och är egentligen synonymt med etik, men brukar knytas till människors praktiska handlande, hur vi konkret handlar.

2 Etik teoretisk reflektion över moralen, du beskriver hur du tänker när det gäller rätt eller fel och gott eller ont. Du reflekterar över din moral, om vad som är rätt eller fel. Du uttrycker din etik i det du säger. Moral den konkreta tillämpningen av regler och normer du visar din moral i en praktisk handling som du utför. Ett exempel: Jag bestämmer mig för att alltid göra det som är bäst för min son, det är min etiska huvudtanke. I praktiken kan det innebära att jag då ljuger för honom för att skydda honom, det är det moraliska handlandet

3 Moraliska frågor handlar om vad som är rätt och orätt, ont och gott. I moraliska frågor används ofta orden rätt, fel, gott, ont, bör, plikt och rättvisa. Moraliska problem kan vara små eller stora, de finns överallt och har diskuterats genom alla tider. Moraliska problem blir ofta särskilt tydliga i extrema situationer: Engelsmannen Scott nådde Sydpolen 18 januari 1912, en månad efter norrmannen Amundsen. På hemvägen skadades en av Scotts fyra kamrater. Skulle han tas med av de övriga eller lämnas kvar? Att ta med den skadade kamraten innebar en stark ökad risk för att hela gruppen skulle duka under.

4 Hur skulle ni göra? Stående: Oates, Scott och Evans. Sittande: Bowers och Wilson. 18 januari 1912

5 Scott beslöt att ta med den skadade. Resultatet blev att alla fem dog i slutet av mars, bara 18 kilometer från en stor proviantdepå. Var det rätt eller fel val? Svaret är inte självklart. Om man tittar på effekterna eller konsekvenserna av Scotts val, vad kommer man fram till då? Om man istället tittar på att det finns vissa handlingar som man bara inte får göra och andra som man måste göra, att handlingarna på något sätt är goda eller dåliga i sig själva, oavsett resultaten. Att det är handlingen i sig och inte resultatet av den som är det viktiga. Gjorde då Scott rätt eller fel? Detta synsätt kallas pliktetik. Scott kunde hänvisa till principen överge aldrig en skadad kamrat.

6 Etikens tre huvudvägar PLIKTETIK: Det finns regler för vad som är rätt och fel. Så länge du följer reglerna är allt väl. (Exempel: tio Guds bud.) KONSEKVENSETIK: värdet ligger i de konsekvenser/resultat som en handling medför. (Exempel: döda Hitler, vita lögner) SINNELAGSETIK: värdet ligger i den goda avsikten. God avsikt = rätt handling. (Exempel: stjäla pengar och skänka dem till Röda korset. Djurförsök. Även god avsikt att rädda den skadade kamraten, konsekvenserna är inte relevanta)

7 Pliktetik: Handla alltid så att ditt handlande kan upphöjas till allmän lag. Immanuel Kant ( ) Professor i filosofi. Kant menade att man ska handla så att ens handlingssätt ska kunna gälla som en allmän lag. Varje människa har en plikt att handla efter allmänna regler: ex. du ska inte ljuga. (pliktetik) - Enligt den pliktetiska teorin är en handling alltid rätt om den följer en i förväg bestämd plikt eller regel. - Man ska styras av sitt förnuft. - Det finns allmänna moraliska lagar som gäller alla människor. - Kant menade att en viss handling ska upphöjas till allmän lag för att handlingen ska vara etiskt rätt. Exempelvis: tala alltid sanning. Om en person frestas att bryta ett löfte kan han fråga sig vad som skulle hända om alla människor skulle göra på samma sätt. Kant hävdade också att en människa aldrig får använda en annan människa som medel för att nå ett visst mål.

8 Pliktetik (regeletik) Handlingen är i centrum. En handling är rätt om det är ens plikt att utföra den. Exempel på detta är handlingar utförda under myndighetsutövning eller i krig som normalt skulle anses som oriktiga och till och med kriminella, tex att utvisa flyktingar eller döda en fiende. Efter Andra Världskriget angav tex många nazister att de bara hade gjort sin plikt eller lytt order.

9 Men vilka regler ska man följa? Religionens regler? Lagens bestämmelser? Familjens regler? Samvetets röst? Samhällets oskrivna regler?

10 Pliktetikerns problem: Det finns många plikter hur ska man göra om olika regler krockar med varandra? En äkta pliktetiker får inte rangordna olika regler genom att se på effekterna. Ex: Regeln att hjälpa andra kan kollidera med regeln att inte använda våld. Får man exempelvis använda våld för att avvärja ett större våld? En pliktetiker får bara ta hänsyn till handlingen i sig. Varför väljer man en viss plikt? Vilka principer stödjer man sig på och varför? Om man exempelvis hänvisar till Gud eller en helig bok är det auktoriteter som andra kan ifrågasätta. Hur vet du att den auktoritet som du stödjer dig på har rätt? Den främsta kritiken handlar om att pliktetikern inte tar hänsyn till konsekvenserna, till den konkreta situationen. Det är svårt att ställa upp allmänna lagar som gäller i alla situationer.

11 Exempel: På det katolska Irland är aborter förbjudna i lag. På Irland är uppfattningarna om det riktiga i detta delade. Irländska kvinnor som vill göra abort brukar i tysthet åka till England, där lagstiftningen är annorlunda, och få aborten utförd där. I början av 1990-talet blev en fjortonårig flicka våldtagen av sin väninnas far. Hon anmälde våldtäktsmannen och under rättegången framkom det att hon var gravid det var en del av bevisningen. Hon ville åka till England för att få abort, men konservativa krafter försökte hindra henne att resa. Flickans problem blev en stor politisk fråga. Irland framstod som ett efterblivet land, som tvingar femtonåriga flickor att föda barn som de inte vill ha. Dessutom var det tveksamt om Irland, som är EUmedlem, kunde hindra en av sina medborgare att åka till ett annat EU-land, England. - Vad är rätt och fel?

12 Ett annat exempel är ett fall från Brasilien, där en nioårig flicka blev gravid efter övergrepp från sin styvfar. När hon genomförde abort blev både hon, mamman, läkaren som utförde aborten och barnmorskan bannlysta från Katolska kyrkan. Att döda är fel abort är alltid fel. (Det var dessutom tvillingar, så även om flickans liv var i fara var det ändå två liv mot ett ) Vilken slags etik följer Katolska kyrkan och vilken auktoritet hävdar de? Går det att förstå deras tankesätt?

13 Etiskt dilemma: Att jobba svart Hur ser en pliktetiker på att jobba svart

14 Ett ytterligare exempel: Stina och Emil är tillsammans. Efter gymnasiet åker Stina till Bryssel för att arbeta som au-pair, medan Emil lumpar. Båda är mycket förälskade i varandra och lovar varandra trohet och uppriktighet. Efter tre månader i Bryssel får Stina veta att en god vän till henne har dött. Samtidigt tycker hon att Emil är dålig på att maila. Hon trivs inte heller bra i familjen. Så kommer hennes gode vän Tor förbi på besök. Han tröstar henne och efter ett par glas vin slutar kvällen med en kärleksnatt. Efteråt ångrar sig Stina mycket och känner att hon älskar Emil än mer än förut. Till jul kommer Emil ner och hälsar på. Stina funderar på om hon ska berätta vad som hänt. Men hon tror att Emil skulle bli förtvivlad, kanske göra slut. Samtidigt tycker hon att det är hennes plikt att berätta, eftersom de lovat att vara uppriktiga. Men hon tror inte att det kommer något bra ut av det. Hur ska hon göra? Vad ska Emil göra?

15 Konsekvensetik(effektetik) Den etiska teori som har fått mest genomslagskraft i vår tid är utilitarismen som utvecklades i England under 1700-talet. (Latin utilitas = nytta) Utilitarismen är en konsekvensetisk teori, dvs handlingens etiska värde avgörs av dess följder, dess konsekvenser. Största möjliga lycka för största möjliga antal. Det gäller att försöka förutse vilka möjliga resultat eller konsekvenser en handling kan få. Exempel: Vad kan tänkas hända om jag pallar äpplen? Blir jag upptäckt eller inte? Vilka eventuella bestraffningar kan jag råka ut för? Är handlingen ett första steg på en brottslig bana? Kommer jag få dåligt samvete för det jag gjort? När man analyserat alternativen som handlingen kan leda till, ska man försöka jämföra och värdera konsekvenserna. Den handling som anses ge bästa önskvärda effekt är rätt.

16 Jeremy Bentham ( ) Engelsk filosof. Han menade att man ska handla så att största möjliga antal människor får största möjliga lycka. Det gäller att välja så att följderna av ens val blir så goda som möjligt. (konsekvensetik)

17 En effektetiker måste alltid fråga sig vem som ska få del av de goda effekterna. - Bara jag. (Etisk egoism). - Bara vi. (Gruppegoism). - Alla utom jag. (Altruism). - Alla. (Etisk universalism). Den återkommande frågan är de vilka som inkluderas i detta alla. Alla fria vita män, eller?

18 Utilitarismen vill komma fram till: Den handling som är rätt, som ger mest överskott av lust eller ger minst lidande. Ett annat sätt att formulera samma tanke: Den handling är rätt som ger högsta möjliga lycka åt största möjliga antal människor.

19 Utilitarismen kan också formuleras såhär: Den handling är rätt som leder till mest av det eftersträvansvärda. Det eftersträvansvärda = Det som är värt att sträva efter, dvs. att försöka uppnå. Vad är eftersträvansvärt?

20 Det eftersträvansvärda Är det samma sak? Eller finns det skillnader? LUST En känsla av lycka, njutning eller välbefinnande DET SOM HAR EGENVÄRDE Det som är värdefullt för människor t.ex kärlek, hälsa, musik, kunskap. DET VI VILL HA????

21 Hedonism Vad innebär lust? Olika för olika människor: må bra, spänning, lugn och ro, en känsla av sammanhang... Vad ger lust?=vad leder till lust? = När känner man lust?

22 Altruistisk hedonism. Det som ger lust åt andra bör man sträva efter. Universalistisk hedonism Det som ger lust åt alla människor bör man sträva efter.

23 Det finns alltså tre varianter av utilitarism: Den handling är rätt som ger mest överskott av lust eller ger minst lidande. Den handling är rätt som ger högsta möjliga lycka åt största möjliga antal människor. = HEDONISTISK UTILITARISM Den handling är rätt som ger så många som möjligt det som är värdefullt i sig. = PLURALISTISK UTILITARISM Den handling är rätt som ger människor det de vill ha. = PREFERENSUTILITARISM

24 Konsekvensetikerns problem: Vet vi vad vi vill uppnå? Vad är goda effekter? Om det inte är självklart vad som är eftersträvansvärt, hur kan man då motivera sitt val av det goda? Om vi eftersträvar lycka, vad menar vi då med lycka? (Och även när vi vet vad vi eftersträvar, är det inte säkert att vi får de effekter som vi hade hoppats) Vem ska få del av det goda? Effektetiker måste någorlunda kunna förutsäga effekterna av sina handlingar, vilket inte är lätt. Och kan vi veta effekterna av kärnkraften eller den moderna gentekniken? I princip skulle konsekvensetiska principer kunna rättfärdiggöra nästan allting. Exempelvis skulle folkmord kunna rättfärdiggöras om man kunde bevisa att den samlade lyckan för flertalet ökades.

25 Frågor att ställa sig 1. Går det att beräkna en handlings konsekvenser? 2. Hur mäter man och jämför lust och olust? Går det? 3. Räcker det att så många som möjligt blir glada? Har det inte någon betydelse vilka som blir glada? Och hur lusten fördelas? 4. Är det verkligen rätt att göra saker som vi upplever som vidriga, även om de leder till glädje för många

26 Finns det altruistiska / universalistiska hedonister? Är vi inte alla innerst inne egoister? Även när vi tror att vi tänker på andra? Gör vi inte goda gärningar för att vi själva ska må bra?

27 Sinnelagsetik Sinnelagsetiken menar att en handlings etiska värde avgörs främst av den avsikt eller det motiv som ligger bakom handlingen. Det är inte handlingens verkningar utan avsikten med handlingen som bestämmer värdet av det hela. Har du bara ett kärleksfullt sinne så handlar du automatiskt rätt, även om handlingen inte överensstämmer med någon speciell plikt eller leder till goda konsekvenser. Exempel: Du har grälat med en kamrat och ni har skilts åt som ovänner. Efter en tid kommer kamraten tillbaka och ber dig uppriktigt om förlåtelse. Om du säger att du förlåter honom/henne men inom dig inte menar det har du då handlat rätt enligt sinnelagsetiken? Det kristna kärleksbudet: Allt vad ni vill att människor ska göra för er, det ska ni också göra för dem (Matteus 7:12) uppfattas som regel sinnelagsetiskt.

28 Sinnelagsetikens problem: Problemet är att goda motiv inte alltid verkar leda till goda handlingar. Det är omöjligt för utomstående att säkert veta något om en annan människas motiv. (Vi kan bara veta vilka motiv någon säger sig ha. Att Magnus ger blommor till Karin och bjuder henne på restaurang verkar ju snällt, men hur vet vi att han inte bara är ute efter sex? Vi är ofta inte heller på det klara över våra egna motiv. Vi är inte isolerade från omvärlden. Vid en etisk bedömning bör vi ta hänsyn till helheten och inte godta ett argument som: Oj, vad tråkigt, det var inte alls min avsikt!

29 Abort 1. REGELN Regler och lagar är viktigast = Pliktetiska ideal 2. RESULTATET Resultatet av handlingen är viktigast = Konsekvensetiska ideal 3. DEN HANDLANDE Den handlandes avsikt är viktigast = Sinnelagsetik

30 Dödshjälp och eutanasi 1. REGELN Regler och lagar är viktigast = Pliktetiska ideal 2. RESULTATET Resultatet av handlingen är viktigast = Konsekvensetiska ideal 3. DEN HANDLANDE Den handlandes avsikt är viktigast = Sinnelagsetik

31 Dödsstraff 1. REGELN Regler och lagar är viktigast = Pliktetiska ideal 2. RESULTATET Resultatet av handlingen är viktigast = Konsekvensetiska ideal 3. DEN HANDLANDE Den handlandes avsikt är viktigast = Sinnelagsetik

32 Genteknik 1. REGELN Regler och lagar är viktigast = Pliktetiska ideal 2. RESULTATET Resultatet av handlingen är viktigast = Konsekvensetiska ideal 3. DEN HANDLANDE Den handlandes avsikt är viktigast = Sinnelagsetik

33 Prostitution 1. REGELN Regler och lagar är viktigast = Pliktetiska ideal 2. RESULTATET Resultatet av handlingen är viktigast = Konsekvensetiska ideal 3. DEN HANDLANDE Den handlandes avsikt är viktigast = Sinnelagsetik

34 Begå mened 1. REGELN Regler och lagar är viktigast = Pliktetiska ideal 2. RESULTATET Resultatet av handlingen är viktigast = Konsekvensetiska ideal 3. DEN HANDLANDE Den handlandes avsikt är viktigast = Sinnelagsetik

VAD ÄR ETIK OCH MORAL?

VAD ÄR ETIK OCH MORAL? VAD ÄR ETIK OCH MORAL? Etik (av grekiska ethos = sed, vana. Läran om vilka seder och bruk som människan använder. Etik kan också definieras som läran om moralen. Ordet moral kommer från latinet och är

Läs mer

"Den 20 juli 1941 förberedde en trupp tyska soldater avrättningen av civila bönder i en by i före detta Jugoslavien.

Den 20 juli 1941 förberedde en trupp tyska soldater avrättningen av civila bönder i en by i före detta Jugoslavien. "Den 20 juli 1941 förberedde en trupp tyska soldater avrättningen av civila bönder i en by i före detta Jugoslavien. En tysk soldat i exekutionsplutonen vid namn Joseph Schultz tog stillsamt av sig sin

Läs mer

Etik- och moralfrågor är ständigt aktuella och något vi måste ta ställning till:

Etik- och moralfrågor är ständigt aktuella och något vi måste ta ställning till: 1 Blommor och bin Religion (etikdelen) Att göra det rätta Etik och moral handlar om hur vi ska vara mot varandra. När vi talar om etikfrågor eller moralfrågor kan det handla om frågor som: Är det rätt

Läs mer

ETIK Olika teorier och religiösa perspektiv

ETIK Olika teorier och religiösa perspektiv ETIK Olika teorier och religiösa perspektiv Konsekvensetik Konsekvenserna av ditt handlande avgör om handlingen var god Konsekvenserna för: en själv, företaget, föreningen, större grupper och ytterst för

Läs mer

Etik. Att söka svar på svåra frågor

Etik. Att söka svar på svåra frågor Etik Att söka svar på svåra frågor Ett etiskt dilemma Skolan har en regel som säger att man inte får klottra. Om någon klottra kommer skolans rektor att ringa hem till elevens föräldrar. En dag ser rektorn

Läs mer

ETIK & MORAL. Vad är etik? Vad är moral?

ETIK & MORAL. Vad är etik? Vad är moral? ETIK OCH MORAL Är det någonsin rätt att döda? Är två liv mer värt en ett? Får man göra skillnad på män och kvinnor? Är skitsnack ok? Räknas en vit lögn fortfarande som en lögn? Vem är mest värd i världen?

Läs mer

Kants etik. Föreläsning Immanuel Kant ( ) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna

Kants etik. Föreläsning Immanuel Kant ( ) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kants etik Föreläsning 11 Kant utvecklade inte bara en etik utan också teorier i metafysik, epistemologi, religionsfilosofi, estetik,

Läs mer

Etik Vissa påstår att religionerna skapat de olika etiska reglerna. Andra påstår att de olika etiska reglerna är något som människan har med sig nedärvt sedan urminnes tider. Många av reglerna finns

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 11

Moralfilosofi. Föreläsning 11 Moralfilosofi Föreläsning 11 Kants etik Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kant utvecklade inte bara en teori om moralen utan också teorier i metafysik, epistemologi,

Läs mer

Etik- Modet att välja!

Etik- Modet att välja! Etik- Modet att välja! De kommande veckorna ska du lära om och göra: 4 etiska principer (konsekvens-avsikts, plikt och dygetik är. Vad etik och moral är och hur de framkommer i de uppenbarade religionerna.

Läs mer

Vad är etik? Etikens grunder. Betydelseförskjutning. Ursprunglig betydelse. Övergripande etiska frågor. Etiska frågor i dagens samhälle

Vad är etik? Etikens grunder. Betydelseförskjutning. Ursprunglig betydelse. Övergripande etiska frågor. Etiska frågor i dagens samhälle Etikens grunder Anna T. Höglund Lektor i vårdetik med genusvetenskaplig inriktning o Gott? o Ont? o Rätt? o Fel? o Ansvar? Vad är etik? o Plikt? o Människosyn? o Tvång? o Valfrihet? o Moral? Ursprunglig

Läs mer

Jämförande analys av nazismen i Tyskland och kommunismen i Sovjetunionen. Länge leve Stalins konstitution!

Jämförande analys av nazismen i Tyskland och kommunismen i Sovjetunionen. Länge leve Stalins konstitution! Jämförande analys av nazismen i Tyskland och kommunismen i Sovjetunionen Länge leve Stalins konstitution! Förmågor i religionsämnet analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika

Läs mer

Studievägledaren och etiken Organisation, profession och individ. Nina Nikku Institutionen för beteendevetenskap och lärande Linköpings universitet

Studievägledaren och etiken Organisation, profession och individ. Nina Nikku Institutionen för beteendevetenskap och lärande Linköpings universitet Studievägledaren och etiken Organisation, profession och individ Nina Nikku Institutionen för beteendevetenskap och lärande Linköpings universitet Etiska dimensioner och konflikter Informativ paternalism

Läs mer

Utilitarismen. Den klassiska utilitarismen. Föreläsning 10. Hedonism

Utilitarismen. Den klassiska utilitarismen. Föreläsning 10. Hedonism Utilitarismen Föreläsning 10 Den klassiska utilitarismen Det finns flera olika former av utilitarism. Den klassiska versionen kan sammanfattas i tre påståenden: 1. En handling är rätt omm den leder till

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 11

Moralfilosofi. Föreläsning 11 Moralfilosofi Föreläsning 11 Utilitarismen Den klassiska utilitarismen Det finns många olika former av utilitarism. Den klassiska versionen kan sammanfattas i tre påståenden: 1. En handling är rätt omm

Läs mer

Moralfilosofi. Skilj: Deskriptiv moral: Den moral som individer eller samhällen faktiskt hyser. Empirisk fråga

Moralfilosofi. Skilj: Deskriptiv moral: Den moral som individer eller samhällen faktiskt hyser. Empirisk fråga Moralfilosofi Skilj: Deskriptiv moral: Den moral som individer eller samhällen faktiskt hyser. Empirisk fråga Normativ moral: Den moral som individer och samhällen borde handla efter. Normativ fråga Normativa

Läs mer

Normativ etik. Vad är en rätt handling? Vad är gott? Vad är rättvist? Vad har värde? Hur bör jag leva/vad är en god människa?

Normativ etik. Vad är en rätt handling? Vad är gott? Vad är rättvist? Vad har värde? Hur bör jag leva/vad är en god människa? Normativ etik Vad är en rätt handling? Vad är gott? Vad är rättvist? Vad har värde? Hur bör jag leva/vad är en god människa? Två huvudtyper av normativa etiska teorier Teleologisk etik (av telos, bet.

Läs mer

6. Samhällsfördragsteorin

6. Samhällsfördragsteorin 6. Samhällsfördragsteorin En andra invändning berör däremot precis SFT:s egoistiska grundvalar. Tydligen kan vi bara ha skyldigheter mot andra varelser om vi tjänar på att ingå ett samhällsfördrag med

Läs mer

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser:

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser: 2. Kulturrelativism KR har flera problematiska konsekvenser: Ingen samhällelig praxis kan fördömas moraliskt, oavsett hur avskyvärd vi finner den. T.ex. slaveri. Vi kan inte heller meningsfullt kritisera

Läs mer

Lektion 1. Stora berättelser och olika typer av etik

Lektion 1. Stora berättelser och olika typer av etik Lektion 1 Stora berättelser och olika typer av etik Vad är etik och moral? Stora berättelser Olika religioner Politiska rörelser Filosofiska riktningar Kulturer Övriga världsbilder, övertygelser och livsåskådningar.

Läs mer

Etik & Moral. Kopplingen till religionen

Etik & Moral. Kopplingen till religionen Etik & Moral Kopplingen till religionen Syfte Ge förutsättningar för att du ska kunna resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar utifrån etiska begrepp och modeller Det här

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 12

Moralfilosofi. Föreläsning 12 Moralfilosofi Föreläsning 12 Kants etik Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kant utvecklade inte bara en teori om moralen utan också teorier i metafysik, epistemologi,

Läs mer

Informationsteknologi och etik

Informationsteknologi och etik Informationsteknologi och etik Grundläggande etiska teorier 1. Skrivövning 2. Etikbegreppet och etikforskning 3. Grundläggande normativa etiska teorier 4. Rast 15 minuter 5. Sammanfattning, tillämpning

Läs mer

21 e trefaldighet. Psalmer ur reformationshäftet: 18, 1, 20, 24, 19 Texter: 5 Mos 24:17-22, Jak 2:1-8, Luk 6:27-36

21 e trefaldighet. Psalmer ur reformationshäftet: 18, 1, 20, 24, 19 Texter: 5 Mos 24:17-22, Jak 2:1-8, Luk 6:27-36 1/5 21 e trefaldighet Dagens bön: Käre Fader, påminn oss om vårt ansvar i samhället och världen. Ge oss vilja och förmåga att verka för bröd och arbete åt alla, för rättvisa, frihet och fred. I Jesu namn.

Läs mer

9-10. Pliktetik. att man hävdar att vi ibland har en plikt att göra, eller låta

9-10. Pliktetik. att man hävdar att vi ibland har en plikt att göra, eller låta Traditionellt är alternativet till utilitarismen tanken att det finns moraliska regler som vi aldrig får bryta mot. Att följa dessa regler är vår plikt därav namnet pliktetik. Det bör dock påpekas att

Läs mer

Vad är en god människa?

Vad är en god människa? EXEMPEL PÅ BEDÖMDA ELEVSVAR I RELIGIONSKUNSKAP ÅRSKURS 7 9 Vad är en god människa? Som stöd för bedömningen hittar du här autentiska elevsvar med tillhörande kommentarer till provuppgifterna i provet Vad

Läs mer

Ulrike och kriget LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial VIBEKE OLSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Ulrike och kriget LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial VIBEKE OLSSON SIDAN 1. Namn: Kapitel 1. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vad hände i Tyskland den 3 september 1939? 2. Vad hände i Ulrikes familj samma dag? 3. Ulrike är säker på att Tyskland kommer att vinna kriget. Varför

Läs mer

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10)

Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Jesus sa: Jag har kommit för att de skall ha liv, och liv i överflöd. (Joh 10:10) Detta häfte vill hjälpa Dig att lära känna Gud personligen, erfara ett liv av sann kärlek, förlåtande livsstil och trofasta

Läs mer

Etiken är först och främst individuella beslut medan juridiken gäller alla, dvs är gruppbeslut.

Etiken är först och främst individuella beslut medan juridiken gäller alla, dvs är gruppbeslut. ETIK OCH JURIDIK (RELIGION) Satsen "Det är inte rätt att stjäla" kan uppfattas på två sätt: Som en etisk värdering eller som, en utsaga om lagens syn på stöld. I det första säger man att stöld är etiskt

Läs mer

Elektronik kandidatprojekt/ Fysik kandidatprojekt: E4k. Introduk4on 4ll 4llämpad e4k

Elektronik kandidatprojekt/ Fysik kandidatprojekt: E4k. Introduk4on 4ll 4llämpad e4k Elektronik kandidatprojekt/ Fysik kandidatprojekt: E4k Introduk4on 4ll 4llämpad e4k johanna.romare@liu.se Upplägg 3 föreläsningar 2 seminarier seminarieförberedelser Föreläsningar och seminarier är obligatoriska

Läs mer

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism

Lektion 4 Livsåskådningar. Humanismen och liberalism Lektion 4 Livsåskådningar Humanismen och liberalism Ett luddigt begrepp Humanism kan betyda många olika saker beroende på vem som använder ordet och i vilket sammanhang. Det kan handla om humanistiska

Läs mer

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen.

GUD ÄLSKAR DIG! Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Gud älskar Dig och har skapat Dig till att känna Honom personligen. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. (Joh

Läs mer

11. Feminism och omsorgsetik

11. Feminism och omsorgsetik 11. Feminism och omsorgsetik Nästan alla som har utövat inflytande på den västerländska moralfilosofin har varit män. Man kan därför fråga sig om detta faktum på något sätt återspeglar sig i de moralteorier

Läs mer

OBS! DETTA ÄR LÖSA ANTECKNINGAR SOM FUNGERAR SOM MINNESHJÄLP FÖR DEN SOM VARIT PÅ FÖRELÄSNINGEN. FÖR FRÅGOR:

OBS! DETTA ÄR LÖSA ANTECKNINGAR SOM FUNGERAR SOM MINNESHJÄLP FÖR DEN SOM VARIT PÅ FÖRELÄSNINGEN. FÖR FRÅGOR: OBS! DETTA ÄR LÖSA ANTECKNINGAR SOM FUNGERAR SOM MINNESHJÄLP FÖR DEN SOM VARIT PÅ FÖRELÄSNINGEN. FÖR FRÅGOR: niklas.juth@ki.se - Vad är ett etiskt problem? Vad är etik? Rätt-fel, bra-dåligt, gott-ont,

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 12

Moralfilosofi. Föreläsning 12 Moralfilosofi Föreläsning 12 Dygdetik De normativa teorier som vi hitintills pratat om fokuserade på vad man bör (och inte bör) göra vilka handlingar som är rätt (eller fel) I dygdetiken är det centrala

Läs mer

Har vi moraliska skyldigheter mot djur och natur?!

Har vi moraliska skyldigheter mot djur och natur?! Har vi moraliska skyldigheter mot djur och natur?! Kan det vara etiskt rätt att bryta mot lagen?! Är det kvinnans rätt att bestämma om hon skall göra abort?! Måste rika dela med sig till fattiga?! Född

Läs mer

Introduktion till etik (2)

Introduktion till etik (2) Introduktion till etik (2) Niklas Möller ETIKMOMENT DD1390/DD1348/DD1325 HT-2012 KTH Etikmomentet hösten 2012 n Två föreläsningar om etik. n Obligatoriskt: q q Skriva etikessä. Ämnen finns beskrivna på

Läs mer

Naturalism. Föreläsning Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism

Naturalism. Föreläsning Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism Naturalism Föreläsning 5 Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism Som säger att värdesatser är påståenden om empiriska fakta Värdeomdömen kan (i princip) testas

Läs mer

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2

11 sön e Trefaldighet. Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 1/5 11 sön e Trefaldighet Psalmer ur sommarens lägerhäfte: 9, 4, 22, 13, 31, 20 Texter: Amos 5:21-24; Rom 7:14-25; Matt 21:28-32; 1 Joh 1:5-2:2 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus

Läs mer

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina

lyckades. Jag fick sluta på dagis och mamma blev tvungen att stanna hemma från jobbet ibland, eftersom jag inte tyckte om de barnflickor som mina Förlåt mig mamma! D et finns bara en människa här på jorden som älskar mig och det är min mamma. Jag är en svår och besvärlig person som jag ofta är fruktansvärt trött på, en människa jag tycker riktigt

Läs mer

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs.

Gud är en Ande som är fullkomlig och perfekt. Till skillnad från många andra religioner som menar att Gud är dualistisk, dvs. DET FINNS MER... + + VEM ÄR GUD? Mycket i den här världen är oerhört vackert och storslaget. Se bara på en soluppgång eller solnedgång, en klar stjärnhimmel, ett mäktigt vattenfall eller en liten blomma

Läs mer

Moralfilosofi Här handlar det inte om en bagatell, utan om hur man bör leva.

Moralfilosofi Här handlar det inte om en bagatell, utan om hur man bör leva. Moralfilosofi Här handlar det inte om en bagatell, utan om hur man bör leva. Sokrates Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 HT 2013 Fritz-Anton Fritzson, doktorand i praktisk filosofi e-post: fritz-anton.fritzson@fil.lu.se

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 VT 2013

Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 VT 2013 Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 VT 2013 Fritz- Anton Fritzson, doktorand i praktisk filosofi e-post: fritz-anton.fritzson@fil.lu.se 2 Litteratur Lars Bergström, Grundbok i värdeteori, 2 uppl. (Tidigare

Läs mer

Moraliskt praktiskt förnuft

Moraliskt praktiskt förnuft Moraliskt praktiskt förnuft Moralens imperativ är kategoriskt Det villkoras inte av att man vill ett visst mål Det föreskriver ett handlande som rätt och slätt gott eller gott i sig inte som gott som medel

Läs mer

Workshop etik 17/ Lars Samuelsson, lektor & docent i filosofi, Institutionen för idé- och samhällsstudier

Workshop etik 17/ Lars Samuelsson, lektor & docent i filosofi, Institutionen för idé- och samhällsstudier Workshop etik 17/9-2014 Lars Samuelsson, lektor & docent i filosofi, Institutionen för idé- och samhällsstudier lars.samuelsson@umu.se 1 Problem => värde står på spel För att motivera lösning krävs: 1.

Läs mer

Kristendomen. Inför provet

Kristendomen. Inför provet Kristendomen Inför provet Kristendomen Allt började med Jesus. Från Jesus första lärjungar spreds läran. Kristna tror på en Gud. Kristna tror att Jesus vad Guds son. Gud kan visa sig på tre olika sätt:

Läs mer

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17

5 i påsktiden. Psalmer: 470, 707 (Ps 67), 715, 94, 72, 200:7-8 Texter: Hos 14:5-9, 1 Joh 3:18-24, Joh 15:9-17 1/5 5 i påsktiden Dagens bön: Kärlekens Gud, du som formar dina troende så att de blir ens till sinnes. Lär oss att älska din vilja och längta efter det du lovar oss så att vi i denna föränderliga värld

Läs mer

Ditt livs viktigaste investering

Ditt livs viktigaste investering Ditt livs viktigaste investering En handledning Du investerar i dig själv dagligen: utbildning, relationer, karriär. Men har du någon gång reflekterat över värdet av att investera i den andliga aspekten

Läs mer

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum

en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Mor gifter sig - högläsning med uppgifter, läs- och funderingsfrågor Det här är en serie lektioner som utgår från den lättlästa versionen

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Validering i Sörmland Rev

Validering i Sörmland Rev Validering av kurs: Etik och människans livsvillkor (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Valideringspedagog Validand Mejladress Personnummer Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

Om livet, Jesus och gemenskap

Om livet, Jesus och gemenskap #Lärjunge Om livet, Jesus och gemenskap Barnhäfte Frälsningsarméns Programkontor 2018 #Lärjunge En lärjunge är en person som tror på Jesus och vill ha honom som sin förebild. Du kan vara en lärjunge till

Läs mer

23 söndagen "under året"- A

23 söndagen under året- A 1235 23 söndagen "under året"- A Ingångsantifon (Ps 119:137, 124) Herre, du är rättfärdig, och dina domar är rättvisa. Gör med din tjänare efter din nåd, och lär mig dina stadgar. Inledning Eukaristins

Läs mer

Jesu offer och vårt hopp

Jesu offer och vårt hopp Jesu offer och vårt hopp Heb. 10:10b-25 10b Jesu Kristi kropp har offrats en gång för alla. 11 Alla andra präster står och förrättar sin tjänst dag efter dag och bär gång på gång fram samma offer som aldrig

Läs mer

Predikan om rättfärdiggörelsen. S:t Franciskus katolska församling, Jönköping. Andra söndagen i jultiden 2014

Predikan om rättfärdiggörelsen. S:t Franciskus katolska församling, Jönköping. Andra söndagen i jultiden 2014 Predikan om rättfärdiggörelsen. S:t Franciskus katolska församling, Jönköping Andra söndagen i jultiden 2014 I dag vill jag predika om rättfärdiggörelsen och försöka förklara hur vi kan uppnå den. Paulus

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

RELIGIONSKUNSKAP. Ämnets syfte och roll i utbildningen

RELIGIONSKUNSKAP. Ämnets syfte och roll i utbildningen RELIGIONSKUNSKAP Ämnets syfte och roll i utbildningen Religionskunskap bidrar till att utveckla förmågan att förstå och reflektera över sig själv, sitt liv och sin omgivning och utveckla en beredskap att

Läs mer

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI

Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Kristendom EN BROSCHYR AV DANIELLA MARAUI Vår tro Vår tro går ut på att tro på vår Gud och Jesus. Genom Jesus Kristus visar Gud sin kärlek och genom sin Ande ger han kraft och hopp. Vi tror på att Gud

Läs mer

VÅRDANDE SOM ETIK, RELATION OCH PROCESS 10,5 HP

VÅRDANDE SOM ETIK, RELATION OCH PROCESS 10,5 HP VÅRDANDE SOM ETIK, RELATION OCH PROCESS 10,5 HP Kurskod: VAE010 GRUPPINLÄMNING 3.3 20130504 Vårdande som etik, relation och process 1. VÅRDETISKT PROBLEM Viola Smith född 1929 inkom för tre veckor sedan

Läs mer

Matt 5: From och ändå elak?

Matt 5: From och ändå elak? 6 SÖ A-2017, S:TA EUGENIA, 12 FEBRUARI Matt 5:17-37 From och ändå elak? H ur går det ihop? En troende deltar så ofta som möjligt i mässan och tar emot kommunionen nästan dagligen. Han lyssnar till alla

Läs mer

Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral

Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral Arbetsområde: Att göra det rätta: om etik och moral Huvudsakligt ämne: Religionskunskap åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 6-7 lektioner à 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet religionskunskap syftar

Läs mer

Etik i läroböcker Fem pedagogiska texters framställning av etik

Etik i läroböcker Fem pedagogiska texters framställning av etik Beteckning: Rel C ht 2006:1 Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap Etik i läroböcker Fem pedagogiska texters framställning av etik Marit Hansson Oktober 2006 C-uppsats, 10 poäng Religionsvetenskap

Läs mer

Ämne Religionskunskap

Ämne Religionskunskap Ämne Religionskunskap Begrepp i ämnets inledande text Religionskunskap ett tvärvetenskapligt ämne Liksom det akademiska ämnet religionsvetenskap inbegriper skolämnet religionskunskap bland annat filosofiska,

Läs mer

Grundformuleringen av det kategoriska imperativet

Grundformuleringen av det kategoriska imperativet Grundformuleringen av det kategoriska imperativet Det kategoriska imperativet är alltså bara ett enda, nämligen: Handla endast efter den maxim genom vilken du tillika kan vilja att den blir en allmän lag

Läs mer

Leif Boström

Leif Boström Predikan Grindtorpskyrkan 206-06-26 Att hålla Jesu bud Joh :5-2:0 Joh :5-7 5 Detta är det budskap som vi [apostlarna] har hört från honom [Jesus] och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker

Läs mer

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest

Mina bästa tips! Gå emot dina rädslor. Så steg 1, gå emot din rädsla. hanterar du din ångest Gå emot dina rädslor Jag bestämde mig tidigt för att inte låta mina rädslor stoppa mig. Eftersom det är så mycket jag är rädd och orolig för så är jag medveten om att rädslorna kan växa om jag inte utsätter

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

Bilaga 2. Vigselordning

Bilaga 2. Vigselordning . Vigselordning I denna bilaga visas hur vigselordningen i praktiken utformas i enlighet med de föreslagna anvisningarna enligt bilaga 1. Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan

Samtalsfrågor. Alpha. Kungsportskyrkan Samtalsfrågor Alpha Kungsportskyrkan 1. Finns det mer att upptäcka i livet? 1. Gör en presentationsrunda. Be alla att få berätta vilken historisk person de hade velat träffa. 2. Vart går du om du har stora

Läs mer

Hume väckte Kant ur hans dogmatiska slummer

Hume väckte Kant ur hans dogmatiska slummer Relationen Hume/Kant 1711-1776 1724-1804! Hume väckte Kant ur hans dogmatiska slummer Kant genomgick flera filosofiska faser. Det var först när han var i 50-årsåldern och tog del av Humes filosofi (särskilt

Läs mer

Upplägg Ingenjörsprofessionalism -Inledning till tillämpad etik

Upplägg Ingenjörsprofessionalism -Inledning till tillämpad etik Ingenjörsprofessionalism -Inledning till tillämpad etik Elin Palm, Universitetslektor, Centrum för Tillämpad etik (CTE) Linköpings Universitet (LiU) Upplägg 2 föreläsningar Inledning till tillämpad etik

Läs mer

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ

Tro och liv. Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska. EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska EVANGELISK-LUTHERSKA KYRKAN I FINLANDπ Tro och liv Det viktigaste i den kristna tron på lättläst svenska Publikationer från Evangelisk-lutherska

Läs mer

Den frågan brukar leda till en nyttig eftertanke: Vad är det egentligen som är grunden för min kärlek?

Den frågan brukar leda till en nyttig eftertanke: Vad är det egentligen som är grunden för min kärlek? Predikotext: Rom 13:8-10 När jag blir ombedd att viga människor som vill gifta sig, har vi alltid några samtal innan själva vigseln. En av de frågor som jag då alltid ställer är: Varför älskar du din blivande

Läs mer

Kan vi handla omoraliskt mot. Är det rätt eller fel med abort?

Kan vi handla omoraliskt mot. Är det rätt eller fel med abort? Kan vi handla omoraliskt mot Ska vi kvotera för jämställdhet? Är det rätt eller fel med abort? djur och natur? Bör vi äta kött? Är det någonsin rätt att döda en annan människa? Hur mycket pengar bör vi

Läs mer

ETIKFÖRELÄSNING TSUI09 EN INTRODUKTION TILL ETIK, TILLÄMPAD ETIK OCH TEKNIKVÄRDERING DEN 19 FEBRUARI 2019

ETIKFÖRELÄSNING TSUI09 EN INTRODUKTION TILL ETIK, TILLÄMPAD ETIK OCH TEKNIKVÄRDERING DEN 19 FEBRUARI 2019 ETIKFÖRELÄSNING TSUI09 EN INTRODUKTION TILL ETIK, TILLÄMPAD ETIK OCH TEKNIKVÄRDERING DEN 19 FEBRUARI 2019 Erik Gustavsson, PhD, Centre for applied ethics, Department of culture and communication, Linköping

Läs mer

Älska din nästa! Nr 7 i serien Kristusvägen

Älska din nästa! Nr 7 i serien Kristusvägen Älska din nästa! 1 Nr 7 i serien Kristusvägen Det kristna livet KÄRLEKEN TILL NÄSTAN I PRAKTIKEN Du skall älska din nästa som dig själv! Det är kristendomens rättesnöre för hur vi skall bemöta våra medmänniskor.

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 13 I INLEDNING 16 1. Bakgrund 16 1.1 Abortetik förr och nu 16 1.2 Aborternas omfattning 17 2. Problemformulering och syfte 18 2.1 Vad är abort? 18 2.2 Problemet 21 3. Fem positioner

Läs mer

Introduktion till etik (2)

Introduktion till etik (2) Introduktion till etik (2) Hélène Hermansson (heleneh@kth.se) ETIKMOMENT DD1390 HT-2011 KTH Etikmomentet hösten 2011 Två föreläsningar om etik. Obligatoriskt: Skriva etikessä. Ämnen finns beskrivna på

Läs mer

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor.

Skriv ner din upplevelse under visualiseringen: bilder, känslor eller ord som kommer från din inrementor. Din inrementor Den inrementorn är en 20 år äldre, visare version av dig. Allteftersom du får en levande känsla för denna äldre, visare och mer autentisk version av dig själv, kommer du märka att hon existerar

Läs mer

Septuagesima. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen.

Septuagesima. Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen. 1/5 Septuagesima Dagens bön: Gud vår himmelske Far, du som kallar oss till tjänst i ditt rike, hjälp oss att lita på din barmhärtighet och tjäna dig med tacksamma hjärtan. Låt oss sedan av nåd få ärva

Läs mer

5. Egoism. andras skull.

5. Egoism. andras skull. 5. Egoism R tar upp tre argument för EE, och förkastar samtliga. 1. Argument: Altruistiskt beteende är kontraproduktivt. Därför bör vi bete oss egoistiskt. Svar: Detta är inget argument för EE, eftersom

Läs mer

Fakta om kristendomen

Fakta om kristendomen Kristendomen Jesus Fakta om kristendomen Kristendomen är världens största religion med fler än 2 miljarder anhängare. Kristendomen utgår från Jesus från Nasarets liv och lära som återges i Nya testamentet.

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Examinationen. Bergström & Rachels. Inledning: Vad är moralfilosofi? består av två separata delar:

Examinationen. Bergström & Rachels. Inledning: Vad är moralfilosofi? består av två separata delar: Bergström & Rachels 12 föreläsningar + 1 diskussionsseminarium per grupp För gruppindelning se separat dokument Examinationen består av två separata delar: 1. Bergström examineras genom en inlämningsuppgift

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

vilja dygd & last det kategoriska imperativet sympati kärlek välvilja generalisering universalisering förnuft & känsla frihet princip maxim

vilja dygd & last det kategoriska imperativet sympati kärlek välvilja generalisering universalisering förnuft & känsla frihet princip maxim vilja dygd & last det kategoriska imperativet sympati kärlek välvilja generalisering universalisering förnuft & känsla frihet princip maxim Relationen Hume/Kant 1711-1776 1724-1804 Hume väckte Kant ur

Läs mer

Från till. Relationen Hume/Kant. Hume väckte Kant ur hans dogmatiska slummer

Från till. Relationen Hume/Kant. Hume väckte Kant ur hans dogmatiska slummer Från till vilja dygd & last det kategoriska imperativet sympati kärlek välvilja generalisering universalisering förnuft & känsla frihet princip maxim Relationen Hume/Kant 1711-1776 1724-1804 Hume väckte

Läs mer

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28

Tunadalskyrkan Friheten i Kristus Mark 2:23-28 1 Tunadalskyrkan 14 09 07 Friheten i Kristus Mark 2:23-28 I en av våra psalmer sjunger vi om att Friheten sträcker ut sin hand, Och för att beskriva friheten används många olika ord: kärlek, att komma

Läs mer

Vittnesbörd om Jesus

Vittnesbörd om Jesus Vittnesbörd om Jesus Göteborg, 2009 David Svärd Vittnesbörd i Gamla testamentet I det israelitiska samhället följde man det var Guds vilja att man skulle göra det i varje fall de lagar som finns nedtecknade

Läs mer

DEN GEMENSAMMA ANTAGNINGEN I SOCIALT ARBETE 2012 KRITERIER FÖR POÄNGGIVNINGEN

DEN GEMENSAMMA ANTAGNINGEN I SOCIALT ARBETE 2012 KRITERIER FÖR POÄNGGIVNINGEN 1 DEN GEMENSAMMA ANTAGNINGEN I SOCIALT ARBETE 2012 KRITERIER FÖR POÄNGGIVNINGEN Inträdesprovet består av två (2) delar, del I och del II. Del I innehåller tre (3) uppgifter A-C. Alla uppgifter ska utföras.

Läs mer

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD Procession med vigselparet kan förekomma under klockringning inledande musik. Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik annan instrumental- vokalmusik. Fast

Läs mer

Hemtentamen: Politisk Teori 2

Hemtentamen: Politisk Teori 2 733G36: Politisk Teori 2 2014-03-10 Hemtentamen: Politisk Teori 2 Caroline Liljegren (920513-4266) Del 1 Legalisering av aktiv dödshjälp Dödshjälp än mera känt som barmhärtighetsdöden eller eutanasi vilket

Läs mer

Hur blir man kristen? Christian Mölk

Hur blir man kristen? Christian Mölk Hur blir man kristen? Christian Mölk 1. Guds avbild Gud skapade ursprungligen människan som sin avbild. Gud vill ha en kärleksfull gemenskap med oss och till en början hade människan en fridfull tillvaro

Läs mer

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Kärleken till Dig. Känner du igen dig i något av nedanstående påstående? Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att känna kärlek till sig själv. Hur känner du? Känner du igen dig i något av nedanstående påstående?

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 10

Moralfilosofi. Föreläsning 10 Moralfilosofi Föreläsning 10 Normativ etik Moralfilosofi är strävan att på ett systematiskt sätt förstå moralens natur och vad den kräver av oss Här har vi alltså att göra med två olika frågor: 1. Vad

Läs mer