Flera digitala verktyg och räta linjens ekvation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Flera digitala verktyg och räta linjens ekvation"

Transkript

1 Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 8: Matematikundervisning och utveckling med digitala verktyg Flera digitala verktyg och räta linjens ekvation Håkan Sollervall, Malmö högskola; Ola Helenius, NCM & Thomas Lingefjärd, Göteborgs universitet Den här modulen har behandlat flera olika digitala verktyg som var för sig kan användas som stöd i matematikundervisningen. En ytterligare dimension är att kombinera flera digitala verktyg på ett flexibelt sätt i matematikundervisningen. Både lärare och elever behöver utöver att lära sig använda enskilda digitala verktyg, också lära sig att välja mellan olika verktyg för att uppnå olika syften. Kalkylprogram är bra på att illustrera värden i tabeller och diagram, medan Geogebra är särskilt bra på att koppla samman algebra och grafer. Denna text tar som utgångspunkt ett specifikt lärandeobjekt, nämligen räta linjens ekvation som är tydligt framskriven i det centrala innehållet i matematik för årskurs 7-9 (Skolverket, 2011). Räta linjen är ett intressant exempel att utgå ifrån eftersom den dels går att behandla på olika svårighetsnivåer och även för att kunskap om räta linjens ekvation naturligt handlar om relationen mellan olika representationsformer. Genom att läraren väljer ut eller själv formulerar frågeställningar om dessa relationer får eleverna möjlighet att arbeta med uppgifter som både är begreppsorienterade och har problemlösningskaraktär. I texten fokuseras även på hur elever formulerar och sammanställer sina lösningar skriftligt (och bildligt). Genom att använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word) kan eleven tillföra skriftlig och bildlig information för att förstärka sin presentation av det egna arbetet. Linjära samband i formel, värdetabell och graf Ett sätt att introducera räta linjens ekvation är att be elever undersöka formler av typen y = kx + m. Digitala verktyg kan vara ett utmärkt stöd vid sådana undersökningar. Uppgift 1: Lista ut vart talen 2 och 3 i formeln y = 2x + 3 tar vägen när du: (a) Gör en värdetabell för formeln. Använd Excel! (b) Gör en graf med formeln. Använd Geogebra! Här förutsätts att eleverna redan är bekanta med båda verktygen, som sköter beräkningar respektive grafritning när de grundläggande inmatningarna är gjorda. Verktygen levererar resultat utan att eleverna behöver anstränga sig (Figur 1). Eleverna behöver då inte fastna i numeriska beräkningar utan kan direkt ta sig an uppgiftens kognitiva utmaningar, som i detta fall består i att tolka resultaten. Vart tog tvåan och trean vägen? Hur hittar man 2 och 3 i värdetabellen? Hur hittar man dem i grafen? Dessa frågor är betydligt enklare (men inte nödvändigtvis enkla) att besvara när man vet att man ska leta efter just 2 och 3, jämfört med att leta efter okända konstanter k och m. 1 (11)

2 De viktigaste frågorna i det här fallet kanske ändå är: Hade det gått att hitta 2 och 3 även om jag inte kände till dem från början? Vilka mönster ska jag i så fall leta efter? Figur 1. Värdetabell och graf till y = 2x + 3. Linjära samband i formel och värdetabell När eleverna har lärt sig att hitta 2 och 3 i värdetabellen med x-värdena 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, kan nästa utmaning bli att göra motsvarande i en värdetabell med färre x-värden. Uppgift 2: Gör en värdetabell för y = 2x + 3 med x-värdena 2, 4 och 7. Beskriv hur du kan hitta talen 2 och 3 i den tabellen, alltså de tal 2 och 3 som står i formeln. Denna uppgift kan i och för sig lösas utan digitala verktyg, men en poäng är att formlerna kan kopieras inom samma kalkylblad och snabbt generera en ny tabell (Figur 2). Elevernas uppmärksamhet kan då riktas mot samband mellan representationer, utan att de för tillfället behöver bry sig om de numeriska beräkningarna. I den inringade värdetabellen i Figur 2 är det svårt att direkt hitta talet 3. Någon finurlig elev kan komma på att steget från 2 till 0 är lika stort som steget från 4 till 2 dvs. 4 steg bakåt (11 7) och 4 steg bakåt från 7 landar på det sökta talet 3. En annan elev kanske kommer på att y-värdet för x = 3 bör ligga mitt emellan 7 och 11, dvs. y = 9. Det påbörjade mönstret 11, 9, 7 för x = 4, 3, 2 kan fortsättas ner till x = 0 enligt 11, 9, 7, 5, 3 och då är det sökta talet 3 hittat. 2 (11)

3 Figur 2. Två värdetabeller för funktionen y = 2x + 3. Läraren kan följa ett sådant resonemang, men kanske inte alla de andra eleverna. Det behövs något mer än en rent språklig beskrivning för att reda ut detta ordentligt, förslagsvis en effektiv matematisk representation (Figur 3). Denna representationsform kan sedan användas av eleverna som mall, för att lösa uppgifter av liknande typ. Figur 3. Underlag för matematisk diskussion om talmönster i en värdetabell. Här kan alla elever prova på att lista ut vilka tal som ska stå i de tomma rutorna och sedan jämföra sina svar med tabellen till vänster, som ju innehåller de rätta svaren. 3 (11)

4 När eleverna har kommit fram till en strategi, eller olika strategier, kan de få pröva dessa på ett vanligt arbetsblad med uppgifter som läraren har förberett. Svaret kan sedan kontrolleras i ett kalkylblad. Ett exempel på en sådan process redovisas kortfattat i Figur 4. Uppgift 3: Hitta talen k och m i formeln y = kx + m så att värdetabellen stämmer. x y x y x y Svar: y = 3 x + 5 Kontroll: Figur 4. Kortfattad redovisning av en lösning till Uppgift 3. Det är inte helt enkelt att tolka konstruktionerna i Figur 4. Det skulle krävas en hel del muntliga förklaringar om de skulle presenteras inför en högstadieklass. En fördel med att ändå ha gjort en kortfattad lösning med digitala verktyg är att delarna kan återanvändas och utökas till en mer utförlig presentation. En sådan redovisas nedan. Digital presentation med ordbehandlingsprogram Uppgift 3 handlade om att bestämma konstanterna k och m i formeln y = kx + m. Några värden på x och y stod i en värdetabell. x Det är enklare att bestämma k och m om tabellen fylls på med alla x-värden från 0 till 9. I den tabellen kan man se att y-värdet ökar med 9 när x-värdet ökar från 2 till 5. Alltså ökar y y (11)

5 med 9 när x ökar med 3. Då måste y öka med 3 när x ökar med 1. Det betyder att k-värdet är lika med 3. När man vet det kan man fylla i hela tabellen genom att öka med 3 när man går nedåt och minska med 3 när man går uppåt. Vid x = 0 ser vi m = 5. Det är inte helt enkelt att tolka resonemanget ovan när det formuleras enbart i skrift, det framträder tydligare när det framställs med stöd av tabeller. Tabellerna kan kopieras från kalkylprogrammet och klippas in i ett ordbehandlingsprogram, där de kan kompletteras med förklarande pilar och beteckningar (Figur 5). x y x y x y x y Figur 5. En följd av representationer som stöd för ett matematiskt resonemang. Svaret kan kontrolleras genom att mata in formeln y = 3x + 5 i kalkylprogrammet, som då räknar ut precis samma tabell som den till höger. Redovisningen ovan innehåller bra exempel på ett matematiskt resonemang, som förs med stöd av väl valda representationer. Det kan ibland vara tidsödande och ineffektivt att göra alla konstruktioner med digitala verktyg. Ett alternativ kan då vara att skanna in handritade konstruktioner och infoga dem i den digitala presentationen, så att allt underlag samlas in och dokumenteras på ett ställe. Uppgifter som utmanar alla elever Uppgift 3 var förhållandevis enkel att lösa eftersom den resulterade i heltalslösningar (k = 3 och m = 5). Svårighetsgraden kan skruvas upp, om så önskas, exempelvis genom att introducera bråktal (rationella tal) i lösningarna, som i Figur (11)

6 x y Figur 6. En värdetabell för ett linjärt samband där k och m är bråktal. En ytterligare utmaning kan vara att inkludera några värdetabeller där sambanden inte är linjära, vilket är fallet för värdetabellen i Figur 7. x y Figur 7. En värdetabell för ett icke-linjärt samband. Uppgifter som del av en orkestrerad didaktisk situation De tre uppgifterna, samt de möjliga utmaningarna, är tillsammans med kalkylprogrammet viktiga beståndsdelar i lektionens didaktiska organisation (Trouche, 2004). Återstår för läraren att planera och orkestrera lektionen så att eleverna förstår vad uppgifterna går ut på och blir motiverade att arbeta med dem, särskilt när det handlar om annorlunda uppgifter där det från början är givet vad eleverna ska leta efter (som talen 2 och 3 i uppgift 1). När eleverna har arbetat ett tag med uppgifterna återstår för läraren att tillsammans med eleverna sammanfatta deras nya matematiska erfarenheter och förankra dem gentemot lektionens matematiska lärandemål. Då har läraren genomfört en komplett didaktisk situation, bestående av introduktion, elevarbete och uppföljning (Brousseau, 1997; jämför del 2). Under den lärarledda sammanfattningen bjuds eleverna in att presentera och diskutera vad de har gjort, som utgångspunkt för att med gemensamma matematiska konstruktioner bygga vidare mot de matematiska lärandemålen. De beskrivna uppgifterna kan naturligtvis formuleras om och anpassas till en specifik grupp elever. Den något otydliga uppmaningen lista ut vart talen 2 och 3 tar vägen kan stimulera en grupp vana problemlösare att diskutera vad uppgiften egentligen går ut på medan elever som är mer ovana vid sådana aktiviteter kan behöva ytterligare motivation för att komma igång, exempelvis genom att frågan formuleras nästa gång kanske du inte har formeln utan bara värdetabellen eller grafen, hur kan du då hitta talen 2 och 3?. Ett annat förslag kan vara att be eleverna skriva in formler med andra tal, för att kunna jämföra med y = 2x + 3. Andra elever kan behöva konkreta förslag, exempelvis att jämföra med y = 4x + 3 och y = 2x + 5. Här har läraren en viktig roll i att bedöma vilka uppgifter och 6 (11)

7 instruktioner eleverna ska få ta del av. Å ena sidan är det viktigt att inte informera om sådant som eleverna kan tänkas komma fram till på egen hand, å andra sidan ska instruktionerna vara så pass tydliga att eleverna får möjlighet att komma i kontakt med den matematik som uppgifterna är tänkta att synliggöra. Det är alltså inte enbart de digitala verktygen som ska hanteras i undervisningen. De digitala verktygen skapar möjligheter att arbeta med nya typer av uppgifter som ger eleverna ännu fler ingångar till att förstå matematiken. Samtidigt krävs att läraren noga har planerat och organiserat didaktiska situationer där verktygen kan användas på ett meningsfullt sätt. I exemplet med linjära samband fick eleverna möjligheter att fokusera samband mellan olika representationer (formel och värdetabell) av linjära funktioner utan att behöva genomföra numeriska beräkningar, som istället kalkylprogrammet hanterade. I nästa exempel omvandlas formel till graf utan att passera värdetabell, som annars brukar behöva konstrueras som stöd om grafen ska ritas för hand. Därmed får vi ytterligare ett exempel på en situation där det digitala verktyget skapar nya möjligheter både avseende hur uppgifter kan utformas och hur de kan behandlas i undervisningen. Linjära samband i formel och graf Här fördjupas diskussionen om Uppgift 1b: Använd Geogebra för att göra en graf till formeln y = 2x + 3. Beskriv hur du kan se talen 2 och 3 i grafen! När formeln y = 2x + 3 matas in i Geogebra visas grafen till vänster i Figur 8. Talet 3 är enklare att hitta i grafen, men det är svårare att lista hur talet 2 kan hittas. Här kan läraren avgöra om eleverna från början ska uppmanas att lägga till rutnät, som i grafen till höger i Figur 8, eller om detta förslag ska användas vid behov för de som eventuellt inte kommer på att göra detta på egen hand. Figur 8. Grafen till y = 2x + 3, visad utan och med rutnät. 7 (11)

8 Om eleverna har lärt sig att göra glidare i Geogebra kan de göra var sin glidare för k och m och studera hur grafens utseende ändras när värdena ändras. En fördel med att använda ett dynamiskt ritprogram som Geogebra är att grafens rörelse fångar elevernas uppmärksamhet på ett mer suggestivt sätt än en statisk bild kan göra. Den dynamiska representationen stödjer tolkningen att grafens fästpunkt på y-axeln flyttas uppåt eller nedåt när m-värdet ändras, medan grafen vrids kring fästpunkten när k-värdet ändras. När lektionen planeras bör olika typer av förslag noga tänkas igenom, så att eleverna inte i onödan instrueras att göra sådant de skulle kunna komma på själva. En bra strategi kan vara att hålla inne med egna förslag och använda dem selektivt, för att få igång de elever som inte kommer vidare i sina egna undersökningar. Genom att skriftligt och muntligt redovisa egna slutsatser, får eleverna ytterligare bearbeta vad de har kommit fram till. Gemensamma diskussioner, där eleverna får jämföra sina redovisningar, kan leda till att de utvecklar och förbättrar sina preliminära strategier. Utförlig skriftlig redovisning med stöd av Geogebra Här redovisas lösningar till Uppgift 1b och Uppgift 3. Uppgift 1b började med formeln y = 2x + 3 och gick ut på att beskriva var talen 2 och 3 kan hittas i grafen. Talet 3 syns ganska enkelt på y-axeln när grafen ritas med Geogebra. Det är svårare att lista ut hur talet 2 hör ihop med grafen, men det blir lite tydligare när fler grafer ritas in tillsammans med den första grafen. 8 (11)

9 Graferna till y = 2x + 3, y = 3x + 3, y = 4x + 3, y = 5x + 3 lutar olika mycket. Det blir enklare att se hur mycket de lutar om det finns ett rutnät i bilden. Lutningen för den första linjen y = 2x + 3 kan då mätas med rutorna i koordinatsystemet. Om man går på linjen så tar man ett steg åt höger och samtidigt två steg uppåt, som om man går i en brant trappa. Detta kan illustreras genom att rita för hand på en pappersutskrift av skärmbilden ovan, eller genom att skärmbilden klistras in i ett program med ritfunktion. 9 (11)

10 Uppgift 3 kan lösas med talet på y-axeln och trappans lutning. Först ritar man in punkterna, sedan linjen och sist trappan. Då syns det att talet på y-axeln är 3 och att lutningen är 5. Svaret y = 3x + 5 kan kontrolleras genom att mata in formeln i Geogebra. Då blir det en linje som går genom de tre punkterna (11)

11 Undersökningar med värdetabeller och grafer Vid jämförelse mellan att använda värdetabell respektive graf, kan noteras att den första utmaningen (där k och m är bråktal) är enklare att hantera med värdetabell, medan den andra utmaningen (där det inte rör sig om ett linjärt samband) enklare kan tolkas grafiskt. Genom att använda digitala verktyg får eleverna ännu fler strategier att jämföra och att välja mellan, vilket är helt i linje med den gällande läroplanen Lgr 11 (Skolverket, 2011). Utifrån de beståndsdelar som har beskrivits och diskuterats i denna text, går det att utforma en didaktisk situation som berör samtliga förmågor i matematikämnets kursplan: formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp, välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter, föra och följa matematiska resonemang, och använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser. Sammanfattning Hela den beskrivna didaktiska situationen, med användning av både kalkylprogram, Geogebra och ordbehandlingsprogram samt behandling av samtliga uppgifter, ryms rimligen inte inom en enda lektion utan kan behöva fördelas över ett flertal lektioner om den ska genomföras i sin helhet. Det går dock alldeles utmärkt att välja ut och orkestrera delar av situationen. Några förslag på hur en sådan orkestrering kan organiseras: Uppgift 1, där hälften av eleverna (enskilt eller i par) gör Uppgift 1a och hälften gör Uppgift 1b och sedan förklarar för varandra. Uppgift 1a, inklusive skriftlig redovisning. Kan genomföras enskilt eller i par. Uppgift 1b, inklusive skriftlig redovisning. Kan genomföras enskilt eller i par. Uppgift 1a och Uppgift 1b, som eleverna löser tillsammans i mindre grupper. Kan följas upp med helklassdiskussion eller individuell skriftlig redovisning. Referenser Brousseau, G. (1997). Theory of Didactical Situations in Mathematics. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers. Skolverket (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, Lgr 11. Stockholm: Skolverket. Tillgänglig från Trouche, L. (2004). Managing the complexity of human/machine interactions in computerized learning environments: Guiding students command process through instrumental orchestrations. International Journal of Computers for Mathematical Learning, 9, (11)

Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner

Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 8: Matematikundervisning och utveckling med digitala verktyg Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner Håkan Sollervall,

Läs mer

Matematiska undersökningar med kalkylprogram

Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematiska undersökningar med kalkylprogram Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 2: Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala verktyg Orkestrering av matematikundervisning med

Läs mer

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala Matematik Grundskola årskurs 1-3 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 2: Orkestrering av matematikundervisning med stöd av digitala verktyg Orkestrering av matematikundervisning med

Läs mer

Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten

Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten Digitala verktyg i matematik- och fysikundervisningen ett medel för lärande möten Ulrika Ryan Hur bygger jag den vetenskapliga grunden för min undervisning? Styrdokument Forskning Beprövad erfarenhet Matematik

Läs mer

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen Matematikundervisning med digitala verktyg* En modul i Matematiklyftet Översikt över modulstrukturen Moment A individuell förberedelse Moment B kollegialt arbete Moment C aktivitet Moment D gemensam uppföljning

Läs mer

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av IKT

Orkestrering av matematikundervisning med stöd av IKT Modul: Matematikundervisning med IKT Del 2: Orkestrering av matematikundervisning med stöd av IKT Orkestrering av matematikundervisning med stöd av IKT Håkan Sollervall & Ulrika Ryan Malmö högskola; Ola

Läs mer

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren & Maria Lindroth

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren & Maria Lindroth Mönster och Algebra NTA:s första matematiktema Per Berggren & Maria Lindroth 1 Lgr11- Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att

Läs mer

Lära matematik med datorn

Lära matematik med datorn Lära matematik med datorn Ulrika Ryan Matematik för den digitala generationen Malmö högskola, Lunds Universitet, Göteborgs Universitet och NCM 3 gymnasieskolor och 2 grundskolor i Lunds kommun Matematik

Läs mer

7E Ma Planering v45-51: Algebra

7E Ma Planering v45-51: Algebra 7E Ma Planering v45-51: Algebra Arbetsform under en vecka: Måndagar (40 min): Genomgång av gemensamma svårigheter i begrepp och metoder. Arbete i grupp med begrepp och metoder. Läxa: Läsa på anteckningar

Läs mer

Planering Matematik åk 8 Samband, vecka

Planering Matematik åk 8 Samband, vecka Planering Matematik åk 8 Samband, vecka 4 2016 Syfte Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med

Läs mer

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9

Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Lokal pedagogisk planering i matematik för årskurs 9 Arbetsområde 4. Samband och förändring Syfte formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder. reflektera

Läs mer

8F Ma Planering v45-51: Algebra

8F Ma Planering v45-51: Algebra 8F Ma Planering v45-51: Algebra Arbetsform under en vecka: Tisdagar (50 min): Genomgång av gemensamma svårigheter i begrepp och metoder. Arbete i grupp med begrepp och metoder. Läxa: Läsa på anteckningar

Läs mer

Matematik - Åk 9 Funktioner och algebra Centralt innehåll

Matematik - Åk 9 Funktioner och algebra Centralt innehåll Matematik - Åk 9 Funktioner och algebra Centralt innehåll Innebörden av variabelbegreppet och dess användning i algebraiska uttryck, formler och ekvationer. Algebraiska uttryck, formler och ekvationer

Läs mer

Digitala verktyg i matematikundervisningen

Digitala verktyg i matematikundervisningen Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 1: Nätet som resurs Digitala verktyg i matematikundervisningen Ola Helenius, NCM, Håkan Sollervall, Malmö högskola

Läs mer

Jag tror att alla lärare introducerar bråk

Jag tror att alla lärare introducerar bråk RONNY AHLSTRÖM Variabler och mönster Det är viktigt att eleverna får förståelse för grundläggande matematiska begrepp. Ett sätt att närma sig variabelbegreppet är via mönster som beskrivs med formler.

Läs mer

GeoGebra i matematikundervisningen - Inspirationsdagar för gymnasielärare. Karlstads universitet 19-20 april

GeoGebra i matematikundervisningen - Inspirationsdagar för gymnasielärare. Karlstads universitet 19-20 april GeoGebra i matematikundervisningen - Inspirationsdagar för gymnasielärare Karlstads universitet 19-0 april Exempel på elevaktiviteter framtagna i skolutvecklingsprojektet IKT och lärande i matematik 1

Läs mer

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer

Matematikundervisning med digitala verktyg I, åk 1-3

Matematikundervisning med digitala verktyg I, åk 1-3 Matematikundervisning med digitala verktyg I, åk 1-3 Syftet med denna modul är att du ska inspireras till att använda digitala verktyg i din egen matematikundervisning, utmanas till reflektion över dina

Läs mer

Undersöka och upptäcka matematik med IKT

Undersöka och upptäcka matematik med IKT Modul: Matematikundervisning med IKT Del 6: Undersöka och upptäcka matematik med IKT Undersöka och upptäcka matematik med IKT Hanna Palmér, Linneuniversitetet; Ulrika Ryan, Malmö Högskola & Ola Helenius,

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBR PROGRAMMRING OH DIGITAL KOMPTNS xtramaterial till Matematik X NIVÅ TVÅ Samband och förändring LÄRAR I den här uppgiften får du och dina elever bekanta er med det digitala verktyget Desmos. leverna

Läs mer

Ma7-Per: Algebra. Det andra arbetsområdet handlar om algebra och samband.

Ma7-Per: Algebra. Det andra arbetsområdet handlar om algebra och samband. Ma7-Per: Algebra Det andra arbetsområdet handlar om algebra och samband. Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera

Läs mer

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Upprepade mönster kan talen bytas ut mot bokstäverna: A B C A B C eller mot formerna: Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Algebra Del 1 Upprepade mönster Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Det är välkänt att barn långt innan de börjat skolan utforskar och skapar mönster på olika sätt och med olika material. Ofta skapas

Läs mer

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping

Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping Modul: Algebra Del 3: Bedömning för utveckling av undervisningen i algebra Intervju Constanta Olteanu, Linnéuniversitetet och Anna-Lena Ekdahl, Högskolan i Jönköping I en undervisning kan olika former

Läs mer

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby

Lära matematik med datorn. Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Lära matematik med datorn Ulrika Ryan, projektledare för Matematik för den digitala generationen Byskolan, Södra Sandby Innehåll Varför undervisar jag som jag gör? Lärarens roll i det digitala klassrummet

Läs mer

Upprepade mönster (fortsättning från del 1)

Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Modul: Algebra Del 2: Resonemangsförmåga Upprepade mönster (fortsättning från del 1) Anna-Lena Ekdahl och Robert Gunnarsson, Högskolan i Jönköping Ett viktigt syfte med att arbeta med upprepade mönster

Läs mer

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren Mönster och Algebra NTA:s första matematiktema Per Berggren 1 Lgr11- Matematiska förmågor Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga

Läs mer

Lokal pedagogisk planering

Lokal pedagogisk planering Lokal pedagogisk planering RO/Skola: Rebbelberga skola Arbetsområde: Taluppfattning Ämne: Matematik Termin/År: ht 2013 Årskurs: 1 Ämnets syfte enligt grundskolans kursplan: Genom undervisningen i ämnet

Läs mer

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren

Mönster och Algebra. NTA:s första matematiktema. Per Berggren Mönster och Algebra NTA:s första matematiktema Per Berggren 1 Mål Varierad undervisning Varierad bedömning Kursplaneinriktad undervisning Rättvist för alla elever 2 Kursplaner för grundskolan (utbildningsdepartementet

Läs mer

Undersöka och upptäcka matematik med digitala verktyg

Undersöka och upptäcka matematik med digitala verktyg Matematik Grundskola årskurs 4-6 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 6: Undersöka och upptäcka matematik med digitala verktyg Undersöka och upptäcka matematik med digitala verktyg Hanna

Läs mer

3. Instruktioner för att genomföra provet

3. Instruktioner för att genomföra provet INSTRUKTIONER FÖR ATT GENOMFÖRA PROVET 3. Instruktioner för att genomföra provet I det här kapitlet beskrivs hur samtliga delprov som ingår i provet ska genomföras. Genomförande av Delprov A Tabell 2 Praktisk

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBR PROGRAMMRING OH DIGITAL KOMPTNS xtramaterial till Matematik X NIVÅ TR Samband och förändring LÄRAR I den här uppgiften får du och dina elever bekanta er med det digitala verktyget Desmos. leverna

Läs mer

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa

Vad innebär det att undervisa i algebra i årskurs 1 3? Vart ska dessa Åsa Brorsson Algebra för lågstadiet I denna artikel beskriver en lärare hur hon arbetar med algebra redan i de tidiga skolåren. Det är ett arbete som hjälper elever att förstå likhetstecknets betydelse,

Läs mer

Aktiviteter med kalkylprogram

Aktiviteter med kalkylprogram Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Aktiviteter med kalkylprogram Håkan Sollervall, Malmö högskola Exempel

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRAMMERING OH DIGITAL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TVÅ Statistik LÄRARE I den här uppgiften kommer dina elever att använda sig av kalkylprogrammet Google Kalkylark. Deras uppgift

Läs mer

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1

Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Matematik med didaktisk inriktning för grundlärare i förskoleklass och grundskolans a rskurs 1-3, III, VT18 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik, 3 hp, tillfälle 1 Ladokkod:

Läs mer

Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan

Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan Inledning Terminsplanering årskurs 6 Matematik Ärentunaskolan På Ärentunaskolan arbetar vi med läromedlet MatteBorgen. Förutom uppgifter i boken arbetar vi med problemlösning och tränar olika strategier

Läs mer

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning

Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Programmering i gymnasieskola och vuxenutbildning Program september 2017 09.30 Styrdokumentsförändringar och presentation av moduler 10.15 Paneldebatt: Varför ska våra elever lära sig programmering?

Läs mer

Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-19

Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-19 Varierad matematikundervisning Per Berggren och Maria Lindroth 2014-11-19 Luffarschack Med en utmaning! Sfinxen En rik laborativ matematikuppgift som tar sin början i de första skolåren och fortsätter

Läs mer

PRIM-gruppen har på uppdrag av Skolverket utarbetat ett webbaserat

PRIM-gruppen har på uppdrag av Skolverket utarbetat ett webbaserat Katarina Kjellström Ett bedömningsstöd för grundskolans matematiklärare På Skolverkets webbplats finns nu ett fritt tillgängligt bedömnings stöd. Artikel författaren har deltagit i arbetet med att ta fram

Läs mer

GeoGebra. - som digital lärresurs. Sandra Johansson Matematikutvecklare Pedagogisk inspiration Malmö

GeoGebra. - som digital lärresurs. Sandra Johansson Matematikutvecklare Pedagogisk inspiration Malmö GeoGebra - som digital lärresurs Sandra Johansson Matematikutvecklare Pedagogisk inspiration Malmö sandra.johansson1@malmo.se Min resa med GeoGebra Har arbetat med GeoGebra på olika sätt sedan 2010. 2010

Läs mer

Kursplan Grundläggande matematik

Kursplan Grundläggande matematik 2012-12-06 Kursplan Grundläggande matematik Grundläggande matematik innehåller tre delkurser, sammanlagt 600 poäng: 1. Delkurs 1 (200 poäng) GRNMATu, motsvarande grundskolan upp till årskurs 6 2. Delkurs

Läs mer

Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2

Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2 Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 6: Undersökande arbetssätt med matematisk programvara Undersökande arbetssätt i matematik 1 och 2 I texten Undersökande arbetssätt

Läs mer

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Tid: Onsdagen den 30 januari kl 17.30-20.00 Skolinspektionen (2009). Undervisningen i matematik utbildningens innehåll och ändamålsenlighet. (28 s) Skolinspektionens

Läs mer

Ma7-Åsa: Procent och bråk

Ma7-Åsa: Procent och bråk Ma7-Åsa: Procent och bråk Det fjärde arbetsområdet handlar om procent och bråk. Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Matematiklyftet 2013/2014

Matematiklyftet 2013/2014 Matematiklyftet 2013/2014 Didaktiskt kontrakt Ruc 140522 AnnaLena Åberg 79 Matematiklärare 9 skolor? Elever 10 Rektorer 1 Förvaltningschef 2 Skolområdschefer 5 Matematikhandledare Hur ser ni på det didaktiska

Läs mer

Pedagogiskt café. Problemlösning

Pedagogiskt café. Problemlösning Pedagogiskt café Problemlösning Vad är ett matematiskt problem? Skillnad mellan uppgift och problem - Uppgift är något som eleven träffat på tidigare, kan lösa med vanliga standardmetoder - Matematiskt

Läs mer

SKOLUTVECKLIGSPROJEKT MED GEOGEBRA. Jaana Zimmerl Suneson (Älvkullegymnasiet) jaana.zimmerl.suneson@alvkullegymnasiet.se

SKOLUTVECKLIGSPROJEKT MED GEOGEBRA. Jaana Zimmerl Suneson (Älvkullegymnasiet) jaana.zimmerl.suneson@alvkullegymnasiet.se ERFARENHETER FRÅN SKOLUTVECKLIGSPROJEKT MED GEOGEBRA Jaana Zimmerl Suneson (Älvkullegymnasiet Karlstad) jaana.zimmerl.suneson@alvkullegymnasiet.se mirela.vinerean@kau.se GeoGebra i matematikundervisningen

Läs mer

När vi läste Skolverkets rapport Svenska elevers matematikkunskaper

När vi läste Skolverkets rapport Svenska elevers matematikkunskaper Florenda Gallos Cronberg & Truls Cronberg Två perspektiv på att utveckla algebraiska uttryck Svenska elever påstås ha svårt med mönstertänkande. Eller är det så att de inte får lärarledd undervisning i

Läs mer

MATEMATIK 5.5 MATEMATIK

MATEMATIK 5.5 MATEMATIK 5.5 TETIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Matematik

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Matematik ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Matematik Övergripande Mål: formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, använda och analysera matematiska begrepp och samband

Läs mer

Algebra utan symboler Learning study

Algebra utan symboler Learning study Algebra utan symboler - - - - - Learning study Johan Häggström, NCM Göteborgs universitet 1 Är algebra verkligen något för grundskolans första år? Om eleverna förstår aritmetiken så bra att de kan förklara

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBR PROGRAMMRING OCH DIGITAL KOMPTNS xtramaterial till Matematik X NIVÅ TT Samband och förändring LÄRAR I den här uppgiften får du och dina elever bekanta er med det digitala verktyget Desmos. leverna

Läs mer

Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik.

Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik. Pedagogisk planering i matematik; Tal i bråkform, decimalform och procentform. Ur Lgr 11 Kursplan i matematik. Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i matematik i grundskolan 3.5 Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet

Läs mer

MATEMATIK 3.5 MATEMATIK

MATEMATIK 3.5 MATEMATIK 3.5 TETIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Dynamisk representation med digitala verktyg

Dynamisk representation med digitala verktyg Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 3: Dynamisk representation med digitala verktyg Dynamisk representation med digitala verktyg Thomas Lingefjärd, Göteborgs universitet;

Läs mer

Algebra och Ekvationer År 7

Algebra och Ekvationer År 7 Undervisning Algebra och Ekvationer År 7 Lärandemål (konkretisering av syfte och centralt innehåll ur Lgr 11) Rimlighetsbedömning vid uppskattningar och beräkningar i vardagliga och situationer och inom

Läs mer

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6

Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 Lgr 11 matriser i Favorit matematik 4 6 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i ämnet matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla förmågan att De matematiska förmågor

Läs mer

22,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 3hp. Studenter i inriktningen GSME. TentamensKod:

22,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 3hp. Studenter i inriktningen GSME. TentamensKod: SMID Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Matematik 3hp Studenter i inriktningen GSME 22,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 12-08-30 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga Totalt antal poäng på

Läs mer

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 Värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden

Läs mer

Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp. Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg

Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp. Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg Grundläggande matematik II 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Statistik, sannolikhet, algebra och funktioner, 3 hp Studenter i lärarprogrammet F-3 III, 12F380 ht17 Varberg TentamensKod:

Läs mer

Lektionsplanering för matematik årskurs 9C Funktioner och Algebra

Lektionsplanering för matematik årskurs 9C Funktioner och Algebra Lektionsplanering för matematik årskurs 9C Funktioner och Algebra Datum Genomgång Elevaktivitet Vecka 41 10/10 Introduktion kapitel 2 Funktioner och Algebra 11/10 Funktioner Arbetar med sidorna 44 45 Filmklipp

Läs mer

Programmering med matematik

Programmering med matematik Matematik Grundskola åk 4-6 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 3: Programmering med matematik Programmering med matematik Ola Helenius, NCM, Morten Misfeldt, Aalborg universitet och

Läs mer

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen:

Här är två korta exempel på situationer då vi tillämpar den distributiva lagen: Modul: Algebra Del 8: Avslutande reflektion och utvärdering Distributiva lagen Cecilia Kilhamn, Göteborgs Universitet Distributiva lagen a (b + c) = a b + a c Den distributiva lagen kallas den räknelag

Läs mer

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 9

Jörgen Lagnebo PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 9 PLANERING OCH BEDÖMNING MATEMATIK ÅK 9 TERMINSPLAN HÖSTTERMINEN ÅK 9: 1 1.1 TALMÄNGDER 2 1.2 NEGATIVA TAL 3 FORTS. 1.2 NEGATIVA TAL 4 1.3 POTENSER 5 1.4 RÄKNA MED POTENSER 6 TALUPPFATTNING + RESONERA 7

Läs mer

Skolverkets förslag till kursplan i matematik i grundskolan. Matematik

Skolverkets förslag till kursplan i matematik i grundskolan. Matematik Matematik Matematiken har en mångtusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den har utvecklats ur människans praktiska behov och hennes naturliga nyfikenhet och lust att utforska. Matematisk verksamhet

Läs mer

Undervisa i matematik genom problemlösning

Undervisa i matematik genom problemlösning Modul: Problemlösning Del 1: Matematikundervisning genom problemlösning Undervisa i matematik genom problemlösning Maria Larsson, Mälardalens högskola Att hjälpa barn att bli bättre problemlösare är inte

Läs mer

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg.

I arbetet hanterar eleven flera procedurer och löser uppgifter av standardkaraktär med säkerhet, både utan och med digitala verktyg. Kunskapskrav Ma 2a Namn: Gy Betyg E D Betyg C B Betyg A 1. Begrepp Eleven kan översiktligt beskriva innebörden av centrala begrepp med hjälp av några representationer samt översiktligt beskriva sambanden

Läs mer

8G Ma: Bråk och Procent/Samband

8G Ma: Bråk och Procent/Samband 8G Ma: Bråk och Procent/Samband Syftet med undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, - använda

Läs mer

Kursplan för Matematik

Kursplan för Matematik Sida 1 av 5 Kursplan för Matematik Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Grundskolan har till uppgift att hos eleven utveckla sådana kunskaper i matematik som behövs för

Läs mer

Matematik. Arbetslag: Gamma Klass: 8 S Veckor: 46-51 HT 2015

Matematik. Arbetslag: Gamma Klass: 8 S Veckor: 46-51 HT 2015 Matematik Arbetslag: Gamma Klass: 8 S Veckor: 46-51 HT 2015 Samband och förändring Att kunna förstå och använda modeller för samband och förändring är viktigt för att ta del av och förstå tillexempel ekonomi

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Integraler undersökande arbetssätt med GeoGebra. S. Mehanovic och P. Jönsson

Integraler undersökande arbetssätt med GeoGebra. S. Mehanovic och P. Jönsson Integraler undersökande arbetssätt med GeoGebra S. Mehanovic och P. Jönsson GeoGebra är ett matematikprogram utvecklat för att användas i matematikundervisningen från grundskola till universitetsnivå.

Läs mer

Matematikundervisning med IKT

Matematikundervisning med IKT Matematikundervisning med IKT Syftet med denna modul är att du ska inspireras till att använda IKT i din egen matematikundervisning, utmanas till reflektion över dina undervisningsbeslut samt tillägna

Läs mer

Pedagogisk planering i matematik

Pedagogisk planering i matematik Pedagogisk planering i matematik Myrstacken Äldre årskurs 6, Hällby skola L= mest för läraren E= viktigt för eleven Gäller för första delen av HT15 Förankring i kursplanen - L Syfte L Eleven ska genom

Läs mer

För elever i gymnasieskolan är det inte uppenbart hur derivata relaterar

För elever i gymnasieskolan är det inte uppenbart hur derivata relaterar Thomas Lingefjärd, Djamshid Farahani & Güner Ahmet En motorcykels färd kopplad till derivata Gymnasieelevers erfarenhet av upplevda hastighetsförändringar ligger till grund för arbete med begreppet derivata.

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå

Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Att utveckla din matematikundervisning Stöd på regional nivå Nätverk/kompetensutveckling Elevers lärande i matematik Samarbetsprojekt mellan: Salem, Huddinge, Botkyrka, Södertälje, Nykvarn, Tyresö, Nynäshamn

Läs mer

Centralt innehåll. I årskurs 1.3

Centralt innehåll. I årskurs 1.3 3.5 Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan.

Läs mer

Hjälpmedel: Miniräknare, skrivmateriel (ex. linjal, gradskiva, passare) och Lgr 11

Hjälpmedel: Miniräknare, skrivmateriel (ex. linjal, gradskiva, passare) och Lgr 11 Matematik och matematikdidaktik för 7,5 högskolepoäng grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 7.5 hp VT17 Provmoment: Tentamen Matematik och matematikdidaktik,

Läs mer

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 4-6 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera och lösa

Läs mer

Programmering i matematik

Programmering i matematik Matematik Grundskola åk 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg II Del 4: Programmering i matematik Programmering i matematik Ola Helenius, NCM, Morten Misfeldt, Aalborg universitet och Lennart

Läs mer

Dynamisk representation med digitala verktyg

Dynamisk representation med digitala verktyg Modul: Matematikundervisning med IKT Del 3: Dynamisk representation med digitala verktyg Dynamisk representation med digitala verktyg Ulrika Ryan & Håkan Sollervall, Malmö högskola; Thomas Lingefjärd,

Läs mer

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning

Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet. GeoGebra. ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Karlstads GeoGebrainstitut Institutionen för matematik och datavetenskap Karlstads universitet Mats Brunström Maria Fahlgren GeoGebra ett digitalt verktyg för framtidens matematikundervisning Invigning

Läs mer

8G Ma: Bråk och Procent/Samband

8G Ma: Bråk och Procent/Samband 8G Ma: Bråk och Procent/Samband Syftet undervisningen är att du ska utveckla din förmåga att: - formulera och lösa problem hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, - använda och analysera

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRMMERING OH DIGITL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TRE Sannolikhet LÄRRE Nu ska du och dina elever få bekanta er med Google Kalkylark. I den här uppgiften får eleverna öva sig i

Läs mer

Extramaterial till Matematik X

Extramaterial till Matematik X LIBER PROGRMMERING OCH DIGITL KOMPETENS Extramaterial till Matematik X NIVÅ TRE Programmering LÄRRE I den här uppgiften får du och dina elever en introduktion till programmering. Uppgiften vänder sig först

Läs mer

Centralt innehåll som vi arbetar med inom detta område:

Centralt innehåll som vi arbetar med inom detta område: BRÅK & PROCENT PEDAGOGISK PLANERING/KUNSKAPSKRAV MATEMATIK Ö7 HT 2012 Syfte Lgr 11 Meningen med att läsa matematik i skolan är att du ska utveckla din förmåga att ü formulera och lösa problem med hjälp

Läs mer

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3

Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 3 Avsnitt / arbetsområde: Undersöka med Hedvig Ämnen som ingår: Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild, So,

Läs mer

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Negativa tal Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: formulera och lösa problem

Läs mer

Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 46 p G: 28 p VG: 38 p

Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 46 p G: 28 p VG: 38 p 11GF20 MaI Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Matematik 0,5 hp Studenter i lärarprogrammet GF(11GF20) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 18-05-22 Tid: 09.00-13.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Arbetsområde: Jag får spel

Arbetsområde: Jag får spel Arbetsområde: Jag får spel Huvudsakligt ämne: Matematik, åk 7-9 Läsår: Tidsomfattning: 6-9 lektioner à 60 minuter Ämnets syfte Undervisning i ämnet matematik syftar till: länk Följande syftesförmågor för

Läs mer

Matematikundervisning med digitala verktyg, åk 1-3

Matematikundervisning med digitala verktyg, åk 1-3 Matematikundervisning med digitala verktyg, åk 1-3 Den här modulen är valbar för er som får statsbidrag för Matematiklyftet. Det här är en reviderad modulversion publicerad i december 2016. Om du behöver

Läs mer

Mattekollen. Mattekollen 1. Mattekollen 3. Mattekollen 2. 6 Mål för kapitlet. 156 mattekollen. För att avsluta kapitlet

Mattekollen. Mattekollen 1. Mattekollen 3. Mattekollen 2. 6 Mål för kapitlet. 156 mattekollen. För att avsluta kapitlet Mattekollen Eleven har redan under sin tidigare skolgång utvecklat vissa kunskaper kring olika matematiska förmågor genom det centrala innehållet. I Mattekollen 1 sätter eleven ord på det han/hon redan

Läs mer

ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband.

ämnesområden. Funktioner och räta linjens ekvation. Hur funktioner kan användas för att undersöka förändring, förändringstakt och andra samband. MATEMATIK Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Matematisk

Läs mer

Planering Matematik åk 8 Algebra, vecka Centralt innehåll

Planering Matematik åk 8 Algebra, vecka Centralt innehåll Planering Matematik åk 8 Algebra, vecka 49 2015 Centralt innehåll Innebörden av variabelbegreppet och dess användning i algebraiska uttryck, formler och ekvationer. Algebraiska uttryck, formler och ekvationer

Läs mer

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik

Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Träff 1 Introduktion till Laborativ Matematik Tid: Onsdagen den 29 augusti kl 17.30-20.00 Skolinspektionen (2009). Undervisningen i matematik utbildningens innehåll och ändamålsenlighet. Skolinspektionens

Läs mer

2015-03-11. Kunskapskrav. Materialet består av flera olika komponenter.

2015-03-11. Kunskapskrav. Materialet består av flera olika komponenter. Bedömning för lärande i matematik Dagens innehåll Biennette i Malmö 15 mars 2015 Katarina Kjellström Olika bedömningsstöd i matematik Vad är syftet med bedömningsstödet för åk 1-9 Vilka har arbeta med

Läs mer

Anpassning av problem

Anpassning av problem Modul: Problemlösning Del 7: Anpassning av problem Anpassning av problem Kerstin Hagland och Eva Taflin Detta är en något omarbetad text från boken: Hagland, K., Hedrén R., & Taflin, E. (2005). Rika matematiska

Läs mer