Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd Regionförbundets Primärkommunala nämnd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd Regionförbundets Primärkommunala nämnd"

Transkript

1 1 Organ: Plats och tid: ande: Regionförbundets Primärkommunala nämnd Kommunhuset, Kalmar Torsdagen den 14 februari 2008 kl Roland Åkesson, ordf Lisbeth Lennartsson Ann-Marie Fagerström Bo Bergman Ewa Engdahl Göran Häggfors Birgitta Elfström, 1-9 Kent Ingvarsson Markus Lund Peter Wretlund Klaus Leidecker, tjg ers Roland Swedestam Tomas Kronståhl Evy Annér, ers Tomas Petersson, tjg ers, 1-7 Mats Hugosson, tjg ers, 1-7 Saad Benatallah, ers, 1-7 Övriga deltagare: Cecilia Nilsson Johan Engdahl Agneta Persson Eva Hydén Maria Faltin Lisbeth Brinkefors Eva Maly-Stutterheim Utses att justera: Birgitta Elfström Paragrafer: 1-14 \\reggea\profiles$\desktop\gsn\pkn\pkn doc

2 2 1 Välfärdsbokslut i Kalmar kommun Birgitta Elfström meddelar att Kalmar kommun nyligen gjort sitt tredje välfärdsbokslut. Arbetet har organiserats sektorsövergripande och leds av kommunstyrelsen via en politisk styrgrupp där även en representant från landstinget finns med. På tjänstemannanivå finns en ledningsgrupp med förvaltningschefer och kommunens samordnare, Ann-Sofie Lagercrants. Birgitta Elfström understryker kravet på tydligt politiskt uppdrag och ansvar för att arbetet skall fungerar bra. Hon redogör också för de nya kunskaper som boksluten tillför. Välfärdsbokslut och barnboksslut görs en gång per mandatperiod men målen följs årligen upp. Boksluten är en viktig faktor när prioriteringar görs inför fastställande av kommunens budget. Kommunen arbetar så långt som möjligt efter evidensbaserade metoder och man genomför bl a barn- och ungdomspaneler. En metodhandledning för sådana paneler delas ut till ledamöterna. Ytterligare vägledning för arbetet med välfärdsbokslut finns att hämta via hemsidan för Sveriges Kommuner och Landsting. Under den efterföljande diskussionen visar ledamöterna stort intresse för Kalmars sätt att arbeta med välfärdsbokslut. Nämnden beslutar att ta informationen till protokollet samt uppdrar åt regionförbundets kansli att anordna en utbildningsdag för tjänstemän i länets kommuner för att sprida information om hur man kan arbete med välfärdsbokslut.

3 3 2 D 2007/ Unga som resurs - en tillväxtidé med nytt perspektiv Ungdomsstyrelsen har utsett Kalmar län till pilotregion för att arbeta med unga som en tillväxtresurs och därför tilldelat Regionförbundet 1,8 miljoner kronor. Projektet handlar om regional samverkan för förebyggande och främjande ungdomsarbete och har sin grund i det regionala utvecklingsprogrammet (RUPEN). En regional policy för ett barn- och ungdomsperspektiv har nyligen antagits av Regionförbundets styrelse. Johan Engdahl, projektanställd i Regionförbundet, presenterar de fyra utvecklingsområden som man t o m år 2009 arbetar med inom projektets ram. 1. Det goda mötet - kompetens- och kvalitetsutveckling som bygger på erfarenhetsutbyte/mötesplatser och distansutbildning samt nätverksbygge för vuxna som möter unga på ungas fritid. Ytterligare information finns tillgänglig via projektets webb-tidning 2. LUPP - uppföljning av den lokala ungdomspolitiken (samarbete med Mats Trondman, forskare vid Växjö universitet planeras). 3. UBM -unga och beslutsfattare möts. 4. Kumulus - Internationella möjligheter för unga (bl a europeisk volontärtjänst EVS som drivs i form av ideell förening). Avslutningsvis understryker Johan Engdahl vikten av att goda exempel sprids och förs in i ordinarie verksamhet. Här är politikernas engagemang en viktig ingrediens. Efter en kort frågestund tackar ordföranden Johan Engdahl för informationen. Primärkommunala nämnden beslutar att ta informationen till protokollet.

4 4 3 D 2008/ Länssamordnarens utökade uppdrag i det förebyggande arbetet kring alkohol, droger, tobak och doping Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika avslutade sitt arbete Den nya regeringen menar att arbetsuppgifterna nu skall ingå i Folkhälsoinstitutets och länsstyrelsernas ordinarie verksamhet. Eva Hydén, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete i Kalmar län, arbetar numer på uppdrag av länsstyrelsen men är projektanställd på regionförbundet (regleras genom avtal). Uppdraget har nyligen utvidgats till att även omfatta förebyggande insatser mot tobak och doping. För det förebyggande arbetet har staten för hela riket anslagit 260 milj kronor under tre år samt 50 milj kronor avseende insatser för barn i missbruksmiljöer. Vid dagens sammanträde presenterar Eva Hydén sin verksamhetsplan för Planen ska dock ännu kompletteras utifrån det utökade uppdraget rörande tobak, doping samt barn i missbruksmiljöer. Eva Hydén efterfrågar ett tydligare mandat för att driva dessa frågor. Ledamöterna ger uttryck för att man på lokal nivå har svårigheter att finna effektiva arbetsformen för folkhälsoarbetet i stort där det alkohol- och drogförebyggande arbetet utgör en del. Nämnden anser dock att den föreslagna verksamhetsplanen är en bra grund att utgå ifrån på länsnivå, men man efterfrågar Smålandsidrottens roll i sammanhanget. Vidare påtalas att nyanlända invandrare är en viktig grupp att uppmärksamma. I avvaktan på att uppdraget rörande förebyggande insatser avseende tobak, doping och barn i missbruksmiljöer förtydligas av Folkhälsoinstitutet, beslutar nämnden att ställa sig bakom förslaget till verksamhetsplan 2008 samt uppdrar åt länssamordnaren att i övrigt beakta ovan nämnda synpunkter.

5 5 4 Trafik utan droger - muntlig slutrapport Lisbeth Brinkefors från Vägverket har tidigare informerat PKN om projektet Kalmar län Trafik utan Droger. Projektet är nu avslutat och övergår i ordinarie verksamhet. Vid dagens sammanträde redogör Lisbeth Brinkefors för projektets bakgrund, mål, arbetsformer, organisation och kommunvisa resultat. Grundtanken i projektet har varit att rattfyllerister som blivit tagna av polisen erbjuds behandlingskontakt med socialtjänsten inom 24 timmar. Ett nära och framgångsrikt samarbete mellan framförallt socialtjänsten och polisen har därmed utvecklats, men även andra aktörer har deltagit i projektet. Lisbeth Brinkefors uppmanar nu kommunen att noga följa upp resultaten framöver. Totalt har 240 kommuner deltagit i Trafik utan Droger och en nationell utvärdering görs nu som redovisas Avslutningsvis lämnar Lisbeth Brinkefors även en kort redogörelse för projektet Don t drink & drive, ett projekt mot ökande rattfylleri i åldersgruppen år. Det har drivits av Vägverket tillsammans med Kalmar kommun och med stöd från Regionförbundet. Ca gymnasieelever har deltagit i projektet. Den maj 2008 genomförs en utbildning för kommunalråd rörande alkohol, droger och trafik. Inbjudan skickas ut längre fram. Efter att ett antal frågor har ställts till Lisbeth Brinkefors, tackar ordföranden för en intressant redovisning. Nämnden beslutar ta informationen till protokollet.

6 6 5 D 2007/ Primärkommunala nämnden styrelse för Nationellt kompetenscentrum Anhöriga FoU-enheten Fokus Kalmar län inom Regionförbundet i Kalmar län har i uppdrag från Socialstyrelsen att tillsammans med sina parters bygga upp och driva ett nationellt kompetenscentrum för anhörigfrågor. Uppdraget är tvåårigt och finansieras av Socialstyrelsen med fem miljoner kronor per år. Verksamheten startade den 1 januari Officiell invigning av centrat äger rum den 4 mars 2008 på Brofästet i Kalmar. Inför dagens sammanträde har sammanträdeshandlingar skickats ut som i korthet redovisar centrats samarbetspartners, uppdrag, organisation, ledning, redaktionsråd samt internationellt expertnätverk. Centrats officiella namn är Nationellt kompetenscentrum Anhöriga. Inrättandet av centrat har förankrats i Regionförbundets styrelse den 13 december Styrelsen beslutade ( 155) att uppdra åt primärkommunala nämnden att utgöra styrelse för kompetenscentrum för anhörigfrågor med ansvar för verksamheten. För att sprida kunskap om kompetenscentrat till politiska kollegor och för att kunna stödja och lobba för centrats verksamhet föreslås Primärkommunala nämnden bland sina ledamöter utse två kontaktpolitiker med nationellt intresse för anhörigfrågor. Mot bakgrund av att Primärkommunala nämnden utgör styrelse för Nationellt kompetenscentrum Anhöriga utses Lisbeth Lennartsson och Birgitta Elfström till kontaktpolitiker med uppdrag enligt ovan.

7 7 6 Ung Företagsamhet (UF) - aktuell information i Kalmar län Ung företagsamhet (UF) är en icke vinstdrivande organisation, som arbetar med att öka samverkan mellan skola och näringsliv från grundskolan till och med gymnasiet för att därigenom främja kreativitet och företagsamhet. Genom utbildning förses grundskolans lärare med verktyg för att främja kontakten mellan skola och näringsliv. Gymnasieungdomar ges möjlighet att driva UF-företag under ett år. Mia Faltin från UF i Kalmar län, informerar om målen för UF-verksamheten och beskriver hur arbetet bedrivs i länet. Fokus ligger på det personliga mötet med skolorna och eleverna. För närvarande arbetar UF med 22 av länets 25 gymnasieskolor. Omkring elever har genomgått utbildning i entreprenörsskap, en utbildning som är mycket uppskattad. Ett nära samarbete med Högskolan i Kalmar har lett fram till att även en högskoleutbildning startar under Förutom arbetet med skolorna arbetar UF med opinionsbildning bland press, politiker, skolledare m fl beslutsfattare i länet. UF i Kalmar län var tillsammans med Skaraborg de två regioner som var bäst på att skriva debattartiklar under Vidare anordnar UF mässor (t ex Snilleblixtmässor, Våga vara egen mässa), inspirationsdagar och fortbildning för lärare, stipendieutdelning m m. Avslutningsvis redogör Mia Faltin för UF:s samarbetspartners och verksamhetens finansiering (Regionförbundet bidrar med kronor år 2008). Primärkommunala nämnden beslutar att ta informationen till protokollet.

8 8 7 D 2008/ Preliminär årsredovisning 2007 för Fokus Kalmar län Inför dagens sammanträde har förslag till verksamhetsberättelse för 2007 samt ett preliminärt bokslut för 2007 översänts till ledamöterna. Eftersom smärre justeringar gjorts efter det att sammanträdeshandlingarna skickades ut, delar Agneta Persson från Fokus Kalmar län, ut den senaste redovisningen. Det preliminära resultatet för 2007 är kronor. Nämnden beslutar att godkänna den preliminära årsredovisningen 2007 för Fokus Kalmar län samt föreslå Regionförbundets styrelse att balansera överskottet i ny räkning.

9 9 8 D 2008/ AV-Medias utlåningsstatistik 2007 AV-chef Eva Maly-Stutterheim redovisar utlåningsstatistiken för AV-Media för 2007 och konstaterar att utlåningen ökat med 8 %. Framförallt ökar utlåningen i de stora kommunerna men även i några mindre kommuner. Samtliga kommuner använder mer eller mindre strömmande läromedelsbeställningar. AV-Media har f n ca titlar varav 80 % är producerade av UR. 20 % är eget inköpt material och är det som mest efterfrågas. Totalt sett redovisades drygt utlån Nämnden beslutar med godkännande at ta redovisningen till protokollet. 9 D 2008/ Preliminär årsredovisning 2007 för AV-Media Förslag till verksamhetsberättelse samt preliminärt bokslut för 2007 har tillställts PKN:s ledamöter innan dagens sammanträde. Årets resultat uppgår till kronor. Det kan i huvudsak härledas till att Johan Engdahl fr o m den 21 mars 2007 varit tjänstledig från sin tjänst som IT-pedagog på AV-Media för att arbeta med ungdomsfrågor inom Regionförbundet. Hans vikarie började sin anställning den 1 augusti Skillnader i erfarenhet och kompetens innebär att månadslönen för vikarien ligger betydligt lägre än för Johan Engdahl. För att kunna stå rustade inför framtiden (bl a undersöks just nu förutsättningarna för att tillsammans med wezupport och språklärare i Västervik, Hultsfred och Borgholms kommuner starta ett försöksprojekt under 2008 kring digital undervisning i moderna språk) föreslås att 2007 års resultat får läggas till tidigare års balanserade resultat och att de disponibla vinstmedlen balanseras i ny räkning. Nämnden beslutar att godkänna AV-Medias preliminära årsredovisning samt föreslår styrelsen att årets resultat får läggas till tidigare års balanserade resultat och att de disponibla vinstmedlen balanseras i ny räkning.

10 10 10 D 2006/ Lägesrapport om överföring av hemsjukvården till kommunerna Cecilia Nilsson meddelar att överföringen av hemsjukvårdsansvaret från landstinget till kommunerna den 1 januari 2008 fungerat bättre än förväntat mot bakgrund av den mycket korta verkställighetstiden. Mediabevakningen var god och överlag gavs positiva bilder av förändringen. Trots en del praktiska bekymmer (telefoner, lokaler, datorer etc) visar såväl den sedan tidigare kommunalt anställda personalen som den personal som tagits över från landstinget stort engagemang för att verksamheten ska utvecklas och fungera bra i kommunal regi. Befarad övertalighet på grund av personalövertagandet från landstinget förefaller minimal i kommunerna. Även hos landstinget är övertaligheten betydligt mindre än förväntat. Ännu återstår dock en hel del arbete för att verksamheten ska finna sina former och utvecklas på ett positivt sätt. Det fortsatta arbetet handlar framförallt om - att klargöra kontaktvägarna mellan huvudmännen - att gemensamt tolka hemsjukvårdsavtalet - att hitta samverkansformer lokalt och regionalt - att utreda grundprinciperna för avgiftsuttag - att fördjupa samverkan kring habilitering, rehabilitering och hjälpmedel - kompetensutveckling - att finna metoder för att mäta och följa upp reformen. Avslutningsvis nämnder Cecilia Nilsson att en statlig utredning tillsatts för att utreda möjligheter för kommunen att få ersättning för vård av hemsjukvårdspatienter från annan kommun eller annat landsting. Nämnden beslutar att med godkännande ta rapporten till protokollet och att även fortsättningsvis följa utvecklingen.

11 11 11 D 2008/ Samverkan mellan länets kommuner och landsting avseende betalningsansvarslagen Betalningsansvarslagen tillkom som en del av ädelreformen. Syftet med lagen var att komma tillrätta med det ökande antal personer som fanns kvar inom akutsjukvården trots att de inte längre behövde slutenvårdens kvalificerade kompetens och resurser. Kommunerna och landstinget har ett gemensamt ansvar för att medborgare får en god vård och omsorg och för att övergången mellan olika vårdgivare sker så smidigt som möjligt. I Kalmar län finns sedan flera år tillbaka en arbetsgrupp som har till uppgift att arbeta fram rutiner för tillämpning av lagen. I gruppen finns företrädare från landstingets slutenvård, primärvård och övrig öppenvård samt från kommunerna. Gruppen benämns BAL-gruppen och träffas ett par gånger varje år. BAL-gruppen fyller en viktig funktion för att underlätta samverkan och informationsöverföring mellan huvudmännen. Den kommunala representationen i BAL-gruppen består f n av - Charlotte Dahlström, biståndshandläggare, Oskarshamns kommun - Anita Granström, biståndshandläggare, Mönsterås kommun - Lena Skiöld Woxö, biståndshandläggare, Vimmerby kommun - Pia Berg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Västerviks kommun - Vildana Zorlak, ekonom, Västerviks kommun, samt - Anita Carlsson, arbetsterapeut, Kalmar kommun. Vid behov kan ytterligare personer adjungeras. Kerstin Björklund, Kalmar kommun, är utsedd som samordnare för gruppen. Smärre justeringar i BAL-dokumenten har gjorts av gruppen med anledning av den kommunaliserade hemsjukvården. Cecilia Nilsson menar att gruppen behövs även framöver och föreslår därför att den kommunala representationen i gruppen godkänns av PKN. Nämnden beslutar att med godkännande ta informationen till protokollet samt godkänner den kommunala representationen i BAL-gruppen. Nämnden uppdrar åt Kerstin Björklund att även fortsättningsvis samordna gruppens arbete.

12 12 12 D 2006/ Anmälningsärenden Anmäles att Lars Frick, kommunchef i Borgholm, efterträder Benny Wennberg i regionala krishanteringsrådet, kallat OmRådet. Anmälan läggs till handlingarna. 13 Nästa sammanträde För att identifiera viktiga teman/frågor för PKN föreslår Cecilia Nilsson att nämndens ordinarie ledamöter samlas den 16 april 2008 kl 17.00, d v s dagen innan nästa PKN-sammanträde. Nämnden beslutar godkänna förslaget. 14 Renhållnings- och avfallsfrågor Diverse renhållnings- och avfallsfrågor aktualiseras av ledamöterna. Bl a påtalas bekymret med att kommunerna har renhållningsansvaret medan industrin har förpackningsansvaret. Även deponi-, förbrännings- och återvinningsfrågor tas upp. Nämnden beslutar att ta upp avfalls- och renhållningsfrågorna vid nästa sammanträde och eventuellt inbjuda någon extern medverkande. Roland Åkesson ordförande Birgitta Elfström Justerare Cecilia Nilsson Sekreterare

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 27 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Kronobäcks klosterkyrkoruin, Mönsterås Torsdagen den 9 september kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Eddie Forsman Ingemar

Läs mer

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län

Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Pilotregion Kalmar län Unga som resurs för Hållbar regional tillväxt i Kalmar län Myndigheten Ungdomsstyrelsen Fördelar ca 8 miljoner till 7 regioner i Sverige Regional samverkan för Förebyggande, främjande

Läs mer

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden

Protokoll Datum 2010-10-28 Primärkommunala nämnden 32 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Hotell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 28 oktober kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Lisbeth Lennartsson 30-33 Ingemar Svanström

Läs mer

Torsdagen den 12 februari 2009 kl Beslutande: Roland Åkesson ordförande Ann-Marie Fagerström 1-4 Bo Bergman Ewa Engdahl

Torsdagen den 12 februari 2009 kl Beslutande: Roland Åkesson ordförande Ann-Marie Fagerström 1-4 Bo Bergman Ewa Engdahl 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundet i Kalmar Torsdagen den 12 februari 2009 kl 09.00-14.20 ande: Roland Åkesson ordförande Ann-Marie Fagerström 1-4 Bo Bergman Ewa Engdahl Bengt-Olof Roos tjänstgörande

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 31 Organ Plats och tid Hotell Corallen, Oskarshamn Torsdagen den 10 september 2009, kl. 09.00-12.30 ande Roland Åkesson ordförande Lisbeth Lennartsson Ann-Marie Fagerström Bo Bergman Ewa Engdahl Malin

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 1 Organ Plats och tid Oskarshamns folkhögskola, Oskarshamn Torsdagen den 11 februari 2010, 09.00-11.50 ande Roland Åkesson ordförande Lisbeth Lennartsson Ann-Marie Fagerström Bo Bergman Kent Ingvarsson

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-12 1 (5) Plats och tid Kommunhuset den 12 juni 2015 kl. 08.00 10.00 Beslutande Roland Åkesson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Lars Hollner (S) Ann Petersson

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet

M U L L S J Ö K O M M U N Folkhälsorådet Brottsförebyggande rådet 2009-06-02 16 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 13.00 16.00 Beslutande Ida Brinning-Klasson, ordf. (fp) Henrik Jansson (m) 18-24 Kent Oskarsson (s) Jan-Olof Larsson, ks ou (m) Övriga närvarande Paula Bergman,

Läs mer

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj

Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj 2017-04-20 Primärkommunala nämnden Kallelse till Sammanträde med Primärkommunala nämnden 5 maj Primärkommunala nämndens ledamöter kallas till sammanträde enligt följande. Tid: Plats: kl 08.30-12.00 ca

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa onsdag 14 maj 2008, kl 09.30-11.45 Beslutande: Jörgen Banck (m), ordförande Torbjörn Mellgren (s) Lars Carlsson (fp) Kerstin

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(13) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Lars-Magnus Ek, (c) ordförande Magnus Gabrielsson, (s) Mona Svensson, (m), 45-48, kl

Lars-Magnus Ek, (c) ordförande Magnus Gabrielsson, (s) Mona Svensson, (m), 45-48, kl Högsby kommun Protokoll 1(7) Utbildningsutskottet Sammanträdesdatum 2007-09-12 Plats och tid Kommunhuset, kl 09.00-12.30 Beslutande Lars-Magnus Ek, (c) ordförande Magnus Gabrielsson, (s) Mona Svensson,

Läs mer

Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd 2008-04-17. Regionförbundets Primärkommunala nämnd

Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd 2008-04-17. Regionförbundets Primärkommunala nämnd 13 Organ: Plats och tid: ande: Övriga deltagare: Regionförbundets Primärkommunala nämnd Hotell Skansen, Färjestaden Torsdagen den 17 april 2008 kl 09.00-12.30 Roland Åkesson, ordf Bo Bergman Ewa Engdahl

Läs mer

Sessionssalen, Hultsfred kl

Sessionssalen, Hultsfred kl Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen, Hultsfred kl. 08.30-16.00 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Per-Inge Pettersson, C Mattias Wärnsberg, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Socialutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9 ) Plats och tid IFO:s sammanträdeslokal, torsdagen den 6 februari 2014 kl 08.30-15.30 Beslutande Jonas Erlandsson (S), ordförande Diana Bergeskans (S), v ordförande

Läs mer

Protokoll Datum 2010-12-02 Primärkommunala nämnden

Protokoll Datum 2010-12-02 Primärkommunala nämnden 38 Organ Plats och tid ande Övriga deltagare Utses att justera Regionförbundets kansli, Nygatan 34, Kalmar Torsdagen den 2 december kl. 9.00-12.00 Roland Åkesson, ordförande Bo Bergman Lisbeth Lennartsson

Läs mer

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00

Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 42 Organ Plats och tid Stadshotellet i Västervik Fredag den 11 december 2015, kl. 12.30-15.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Ann-Marie Fagerström 47-55 Lars Rosander Stihna Johansson-Evertsson Dzenita

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Tryggvesson 2013-07-04 ON 2012/0087 0480-45 35 05 Omsorgsnämnden Samverkansöverenskommelse med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-03-05

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-03-05 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.30 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Daniel Backenius (C) Inga Jonsson (C) Håkan Sjöborg (C) Britt-Marie Domeij (M) 18-33 Rune Carlsson (KD) Renée Solstad

Läs mer

Protokoll Styrelsen

Protokoll Styrelsen Protokoll 1 Organ: Plats och tid: Regionförbundets styrelse Regionförbundet i Kalmar län, Fredagen den 11 januari 2007, kl 10.00-13.00 ande: Leif Larsson ordförande Evy Annér Lennart Beijer Monica Bengtsson

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Plats och tid: Brofästet i Kalmar, torsdagen den 4 december 2008 kl

Plats och tid: Brofästet i Kalmar, torsdagen den 4 december 2008 kl 58 Organ: Plats och tid: Brofästet i Kalmar, torsdagen den 4 december 2008 kl 09.00-14.15 ande: Övriga deltagare: Roland Åkesson, ordf Ann-Marie Fagerström, 57-61 Bo Bergman Ewa Engdahl Göran Häggfors,

Läs mer

Mikael Sternemar (L) ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Madelein Arnoldsson. Mikael Sternemar (L) Annica Erlandsson (S)

Mikael Sternemar (L) ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Madelein Arnoldsson. Mikael Sternemar (L) Annica Erlandsson (S) Plats och tid Kommunhuset, Kungshamn den 7 december 2017, kl. 13.00-15:45 Beslutande Mikael Sternemar (L) ordförande Jeanette Loy (M) Annica Erlandsson (S) Ej tjg ersättare Övriga deltagare Lars Bennersten,

Läs mer

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef

Torsdagen den 23 augusti klockan Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Övriga deltagare Johan Engdahl kommunförbundschef Protokoll 14 Organ Plats och tid Emmaboda kommunhus Torsdagen den 23 augusti klockan 10.00-13.00 ande Tomas Kronståhl ordförande Henrik Yngvesson vice ordförande Maria Ixcot-Nilsson tjänstgörande ersättare

Läs mer

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling

Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling Redovisning 2012 Kalmar län 2013-01-25 1 Mona Krispinsson RF Ann-Sofie Togner LT Ann-Christine Larsson Fokus Nadja Widén RF Innehåll 1. ÅTERRAPPORTERING

Läs mer

Protokoll Primärkommunala nämnden

Protokoll Primärkommunala nämnden 1 Organ Plats och tid Regionförbundets kansli, Nygatan 34, Kalmar Torsdagen den 17 februari 2011, kl.9.00-12.15 ande Kent Ingvarsson ordförande Tomas Kronståhl vice ordförande Lisbeth Lennartsson Ann-Marie

Läs mer

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30

Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 1 Plats och tid Staby Gårdshotell, Högsby, onsdagen den 10 februari 2016, kl. 13.30-15.30 Närvarande Tomas Kronståhl ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Åke Bergh tjänstgörande ersättare Stihna

Läs mer

Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/

Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 29 (49) 2018-06-04 Ks 233 Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/168-100 Primärkommunala nämnden har i skrivelse 8 maj 2018 lämnat förslag till länets kommuner

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Samrehabnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Samrehabnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Skene lasarett, konferenscenter Arne Aldman, kl 14:00-15:00 Övriga närvarande S M C S C S S FP C Claes Redberg, Västra Götalandsregionen ChrisTina Yngvesson,

Läs mer

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011

Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga. Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Antagen av kommunfullmäktige 2011-06-28 Diarienummer 416/2011 Plan för dialog, inflytande och samverkan med barn och unga Laholm ska bli en av

Läs mer

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-03-09 Plats och tid: Ajournering: ande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Häradsgårdens samlingssal, 13.30 15.50 11, kl 14.30

Läs mer

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30

Sammanträdesdatum 2011-11-24. Omsorgskontorets sammanträdesrum 2011-11-24 kl. 12.00 15.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(12) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Omsorgskontorets sammanträdesrum kl. 12.00 15.30 Leif Andersson (s) Roger Persson (s) tjg

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Politisk samverkansberedning

Politisk samverkansberedning Protokoll Politisk samverkansberedning Tid och plats Torsdag den 5 september 2013 kl 09.30-16.00, Sunderby folkhögskola, Västergård Landstinget Kent Ögren (S), ordf Britt Westerlund (S) Monica Carlsson

Läs mer

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län

Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län Handläggare Datum Diarienummer Thomas Folkesson 2017-02-28 [Ange diarienummer] Omsorgsnämnden Förlängning av överenskommelse om samverkan avseende hälsooch sjukvård i Uppsala län 2014-2016 Förslag till

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 25 februari 2009, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 25 februari 2009, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 25 februari 2009, kl 13.00 15.45 ande Hans Sternbro (s), ordförande 18-27, 29-33/09 Anne-Marie Fröjdh (c),

Läs mer

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby

i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby 1(9) Tid och plats Torsdagen den 23 augusti 2018 kl 14.00-15.30 i sammanträdesrum Bolmen, Olofsgatan 9, Ljungby Beslutande Ann-Charlotte Wiesel (M), ordförande Pia Johansson (S), vice ordförande kl. 14.00-14.40

Läs mer

Bispmotalagatan 9C, 1tr ner Motala Onsdagen den 28 januari kl

Bispmotalagatan 9C, 1tr ner Motala Onsdagen den 28 januari kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 1 Sida 1 Plats och tid Bispmotalagatan 9C, 1tr ner Motala Onsdagen den 28 januari kl.9.00-11.45 Beslutande Anna Johansson Mjölby Kommun Lars Ekström Vadstena Kommun Stefan Höög

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2007-05-22 1 (17) Socialkontoret, kl. 9.00 10.50

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialnämnden 2007-05-22 1 (17) Socialkontoret, kl. 9.00 10.50 2007-05-22 1 (17) Plats och tid Socialkontoret, kl. 9.00 10.50 Beslutande Övriga närvarande: Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Stefan Lamme (m) Pia Ingvarsson (s) Anita Svensson

Läs mer

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK17/382. Reglemente för Kommunala Anhörigrådet. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK17/382 Reglemente för Kommunala Anhörigrådet Antagen av kommunfullmäktige 2017-09-12 183 Dnr KK17/382 2/5 Kommunala Anhörigrådet (KAR) är ett organ för överläggningar, samråd och ömsesidig information

Läs mer

Socialkontoret, Västervik 12 december 2012 kl. 13.15 13.50

Socialkontoret, Västervik 12 december 2012 kl. 13.15 13.50 1 (11) Plats och tid Beslutande Socialkontoret, Västervik 12 december 2012 kl. 13.15 13.50 Peter Johansson (M) Birgitta Sjölander (M) tjg.ers. Britt-Louise Åberg (M) Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

Kommunala Folkhälsorådet

Kommunala Folkhälsorådet 1 (9) KOMMUNALA FOLKHÄLSORÅDET MÖTESANTECKNING 2016-02-10 Kommunala Folkhälsorådet Tid och plats Orbadenrummet, 2016-02-10, kl. 09.00-12.00 Paragrafer 1-7 Närvarande Erika Engberg (S) KS Johan Toll (MP)

Läs mer

Anslaget på respektive kommuns anslagstavla den 23 april 2013.

Anslaget på respektive kommuns anslagstavla den 23 april 2013. KOMMUNERNAS HJÄLPMEDELSNÄMND I KALMAR LÄN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2013-04-11 Tid kl 13.00-14.30 Plats KHS Kommunal HjälpmedelsSamverkan, Franska vägen 9, Kalmar Omfattning 8-14 ande Anette Lingmerth

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Välfärdsrådet

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Välfärdsrådet Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, torsdagen den 6 mars 2014 klockan 13.15 16.00 Närvarande: Beslutande Stefan Gustafsson, ordförande Kenneth Ohlsson

Läs mer

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson

Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas Furuskog (S) Patrik Köhler(M) Folke Karlsson och Stefan Carlsson 1 Sammanträdesdatum 2007-12-04 Plats och tid Kommunhusets tingssal, tisdagen den 4 december 2007 kl 09.00-12.10. Beslutande Ewa Engdahl, (C), ordförande Stefan Carlsson, (C) Folke Karlsson (S) Andreas

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl Pensionärsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och sammanträdestid Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 5 april 2018, kl 13.00-15.15 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-03-20 1. 32 Verksamhetsberättelser 2011 socialnämndens verksamheter

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD. Socialnämnden 2012-03-20 1. 32 Verksamhetsberättelser 2011 socialnämndens verksamheter Socialnämnden 2012-03-20 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 30 Ekonomisk rapport socialnämndens verksamheter 31 Socialnämndens verksamheter, information och rapporter 32 Verksamhetsberättelser

Läs mer

Regionstyrelsen 2014-03-28

Regionstyrelsen 2014-03-28 2014-03-28 kl 11.00-13.00, CFL, Söderhamn Sven-Åke Thoresen, S, ordf Lena Roos, M, 1:e v ordf Stig Eng, C, 2:e v ordf Eva Tjernström, S Carina Blank, S Magnus Jonsson, S Marie-Louise Dangardt, S Yoomi

Läs mer

Christina Höij (m), 11-19 Rolf Antonsson (m), 11-19 Inger Eckert (kd) Ingrid Högman (kd) Stephan Karlsson (s), 11-19

Christina Höij (m), 11-19 Rolf Antonsson (m), 11-19 Inger Eckert (kd) Ingrid Högman (kd) Stephan Karlsson (s), 11-19 11-22 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 17.15. Beslutande Närvarande ersättare Kristina Frigert (m), ordförande Göran Fahlgren (m), 2:e vice ordförande Lasse Andersson (m) Daniel

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl 13.00 15.15 ande Övriga Deltagande Utses att justera Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (14) Plats och tid Familjecentralen, Askersund den 11 maj 2010 kl 13.00-16.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11)

Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Sammanträdesdatum Blad Socialnämnden 2007-08-21 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Stora Torget, 2007-06-12, kl. 13.00-14.45 Beslutande Sune Frisk, ordförande Britt-Marie Wall Rolf Wennerlöf Anita

Läs mer

Torsdag den 5 november 2015, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander

Torsdag den 5 november 2015, kl Beslutande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander 34 Organ Plats och tid Stadshuset i Kalmar Torsdag den 5 november 2015, kl. 12.45-15.15 ande Henrik Yngvesson ordförande Ilko Corkovic Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Jonas Erlandsson tjänstgörande

Läs mer

Carina Hjertonsson, sekreterare ... ... /Carina Hjertonsson/

Carina Hjertonsson, sekreterare ... ... /Carina Hjertonsson/ Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, torsdagen den 23 februari 2012 klockan 13.15 14.45 Beslutande Närvarande Per Thörnqvist, kommunchef, tillförordnad ordförande Anders Åberg, socialchef Elin Ståhl

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunhuset, Eken kl 16.30 18:20 ande Agnetha Landberg (C) ordförande Renée Solstad (S) Rune Carlsson (HRF) Marie-Louise Askbom (RA) Håkan Jonsson (SRF) Carina Davidsson (SEF) 14 Övriga närvarande

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Kalmar läns kommuner & Astrid Lindgrens Hembygd

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Kalmar läns kommuner & Astrid Lindgrens Hembygd Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Kalmar läns kommuner & Astrid Lindgrens Hembygd En informationsfolder för kommuner, tjänstemän och politiker i genomförandet av LUPP 2009 LUPP en väg till kunskapsbaserad

Läs mer

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun

Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-02-12 SN 2016/0083.11.01 0480-450885 Socialnämnden Remiss Drogpolitiskt program för Kalmar kommun 2016-2020 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 26 februari 2015, kl Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Ann-Marie Fagerström

Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 26 februari 2015, kl Beslutande Tomas Kronståhl ordförande. Ann-Marie Fagerström 1 Organ Plats och tid Regionförbundet i Kalmar län Torsdagen den 26 februari 2015, kl. 13.00-14.30 ande Tomas Kronståhl ordförande Henrik Yngvesson vice ordförande Ilko Corcovic Ann-Marie Fagerström Åker

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1 av 8 Plats och tid Skurup, kl. 18.00 20.30 Beslutande Ordförande Maritha Johansson (S) Kristina Andersson (M) Ersättare Roland Hansson (S) Inger Steinbichler (KV) Liselott Hortevall (M) Eva Hallmer Lindahl

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (15)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (15) Socialnämnden 1 (15) Plats och tid Norra Bergens äldreboende, Askersund, den 20 september 2006 kl 9.00-11.45 Beslutande Lennart Andersson (s), i Leif Petersons ställe Wivi-Anne Hoffman (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd

Protokoll Regionförbundets Primärkommunala nämnd 34 Organ: Plats och tid: ande: Regionförbundets Primärkommunala nämnd Regionförbundet, Nygatan 34, Kalmar Torsdagen den 11 september 2008 kl 09.00-12.45 Roland Åkesson, ordf Lisbeth Lennartsson Ann-Marie

Läs mer

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg

Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg PROTOKOLL PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN VARBERG 1-16 Tid: Måndag 20 januari 2003 kl 15:00-17:00 Plats: Konferensrummet, Vårdcentralen Västra Vall, Varberg Närvarande: ledamöterna ersättarna tjänstemännen Karl-Gunnar

Läs mer

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Sandra Nätt, verksamhetsutvecklare, 1 Marita Taserud, avdelningschef hemvården, 1 Anneli Karlsson, sekreterare

Eva Nilsson, verksamhetschef VOO Sandra Nätt, verksamhetsutvecklare, 1 Marita Taserud, avdelningschef hemvården, 1 Anneli Karlsson, sekreterare Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Lena Kandergård, ordförande (S) Jonas Ås, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden

Protokoll 2011-04-14 Primärkommunala nämnden 10 Organ Plats och tid Motell Kronmunken, Mönsterås Torsdagen den 14 april 2011, kl.9.00-12.00 ande Kent Ingvarsson ordförande Tomas Kronståhl vice ordförande Lisbeth Lennartsson Lars Rosander Ingemar

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2012-01-26

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2012-01-26 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, kl. 14.00-15.40 ande Ordinarie ledamöter: Lars-Ejert Steifeldt (m), ordförande Ing-Marie Arwidsson (kd), 1:e vice ordf. Anders Johansson (kd) Sven Krafft (s) Veronica

Läs mer

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan avseende hälso- och sjukvård ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010

Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Genomförandeplan för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård i Blekinge Län 2010 Olofström Sölvesborg INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund...2 Syfte...2 Projektmål...2 Tidplan...2

Läs mer

Kenneth Dahlström (C) ordförande Rune Bröms (C) Kerstin Marits (M) Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S) Karin Lundström (BP)

Kenneth Dahlström (C) ordförande Rune Bröms (C) Kerstin Marits (M) Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S) Karin Lundström (BP) 1(2) Plats och tid Hagagatan 8, kl 9.00-10.30 Beslutande Ledamöter Kenneth Dahlström (C) ordförande Rune Bröms (C) Kerstin Marits (M) Per Wiman (KD) 1:e vice ordförande Lars-Erik Jansson (S) Karin Lundström

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

Remissyttrande angående Motion ang. införande av ungdomsråd i Kalmar län

Remissyttrande angående Motion ang. införande av ungdomsråd i Kalmar län Remissyttrande angående Motion ang. införande av ungdomsråd i Kalmar län Sammanfattning Regionförbundet i Kalmar län har beretts möjlighet att avge yttrande över motion med diarienr 0700302/2 från Moderata

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Kommunala pensionärsrådet 2013-10-09 1(8) Sida Plats och tid Kommunhuset i Åsele, 2013-10-09, kl 10 00-11 30 Beslutande Thord Dahlberg ordförande Anna-Stina Uddeby Evert Vestberg Birgitta

Läs mer

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27, B-salen. Ledamöter: Helena Öhlund, s, ordförande. Harry Bäckström

Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27, B-salen. Ledamöter: Helena Öhlund, s, ordförande. Harry Bäckström PROTOKOLL 1(20) Tid: Kl 8:30-12:00 Plats: Förvaltningsbyggnaden, Storgatan 27, B-salen Ledamöter: Helena Öhlund, s, ordförande Eva Lundström, s vice ordförande Harry Bäckström, s Lars-Åke Andersson, v

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Skolnämnden. Linden, Nybrogatan 15, torsdagen den 26 januari 2017 kl 08:15-11:00 med ajournering 09:30-09:50.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Skolnämnden. Linden, Nybrogatan 15, torsdagen den 26 januari 2017 kl 08:15-11:00 med ajournering 09:30-09:50. 1(15) Plats och tid Beslutande Närvarande ej tjänstgörande ersättare Linden, Nybrogatan 15, torsdagen den 26 januari 2017 kl 08:15-11:00 med ajournering 09:30-09:50. Ledamöter Ann-Christine Myrgren (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) Kommunhuset, Västervik 27 november 2013 kl Ajournering,

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 1 (9) Kommunhuset, Västervik 27 november 2013 kl Ajournering, 1 (9) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Västervik 27 november 2013 kl. 08.30 10.40 Ajournering,10.00 10.30 för gruppmöten Peter Johansson (M) Birgitta Sjölander (M) tjg.ersättare tanja Pålsson (M)

Läs mer

Maria Berdén Evertsson Irmingard Lidman, ersättare för Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Marianne Phersson

Maria Berdén Evertsson Irmingard Lidman, ersättare för Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Marianne Phersson Vuxenutbildningsnämnden 2008-10-29 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:45 ande Sven Öberg (kd) ordf. Jan Hansson (m) Irmingard Lidman ((kd), ersättare för Ulf Lager Göran Sjönneby (fp)

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-06-03 1(14) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida 2014-06-03 1(14) Sessionssalen, Kommunhuset. Tommy Cedervall (FP) ordförande Folkhälsorådet 2014-06-03 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Kommunhuset Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Tid:, 8.30 12.00 Plats: Solhem, plan 8, lokal Blå rummet Omfattning: p. 60-70/2012 Närvarande: Bertil Martinsson Anneli Svensson Kerstin

Läs mer

Demensprocessen i Hallands län

Demensprocessen i Hallands län 20 1(5) Projektplan: Demensprocessen i Hallands län ett samverksansprojekt mellan landstinget och kommunerna i Halland Projektidé Att skapa en jämlik vård i hela länet för personer med demenssjukdom och

Läs mer

Datum Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Datum Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Uppsala r "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum 2014-04-03 Diarienummer BUN-2014-0621 Barn- och ungdomsnämnden Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso-

Läs mer

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande.

KALMAR KOMMUN PROTOKOLL ARBETSUTSKOTT 2006-06-30. Tid 14.00 14.25. Omfattning 149-153. Beslutande Johan Persson (s) ordförande. KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2006-06-30 146 Tid 14.00 14.25 Plats Stadshuset Omfattning 149-153 ande Johan Persson (s) ordförande Göran Häggfors (m) Birgitta Elfström

Läs mer

Pär Edgren. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- o utbildningsnämnden

Pär Edgren. Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn- o utbildningsnämnden 1(11) Plats och tid Revelj, kommunhuset, Hultsfred kl. 09.00-11.30 ande Gunilla Abrahamsson, s Pär Edgren, m Arne Fäldt, s Gunilla Nilsson, c Carola Nilsson, s Lennart Eklund, c Runa Petersson, kd Benny

Läs mer

ARVIKA KOMMUN, Lärande och stödutskottet

ARVIKA KOMMUN, Lärande och stödutskottet Lärande och stöd 2007-01-16 Plats och tid Verkstaden, sal A+B klockan 08 30-15 10 Beslutande Aina Wåhlund, ordförande (s) Lars-Ove Jansson (s) 7-17 Lisbeth Öjstrand (fp) Ulf Westlund (s) Pia Everskog (v)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50. Ulla Britt Hånell Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Onsdag 28 november 2012 kl. 13:00-15:50 Beslutande Åke Bertils (S) Ordförande Anders Engström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Socialnämnden. Innehåll Innehåll 66 Godkännande av ärendelista... 82 67 Handlingsplan för det ANDT-förebyggande arbetet i Jönköpings län 2017-2021 - remiss... 83 68 Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2010-11-24 Sida 1 (12) Plats och tid Norrabergskyrkan, Askersund kl. 13.00-15.00 Beslutande Övriga deltagande Lennart Andersson (s) ordförande Rolf Arvidsson (s) Gun-Britt Borelius

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C) ordförande Karin Rydell (M) ersättare för Margaretha Gadde-Jennische

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-10-22 Socialnämnden 195 Samverkansöverenskommelse med Landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning Dnr SN 2012/0684 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(14)

Sammanträdesprotokoll 1(14) Sammanträdesprotokoll 1(14) Plats och tid Kommunhusets sessionssal klockan 09:00-10:48 ande Ordförande Kent Persson (V) Johanna Odö (S) Christer Wallin (S) Lisa Bäckman (V) Olle Rahm (S) Johanna Odö (S)

Läs mer

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun

Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Prevention mot DROGER och ALKOHOL i Kramfors kommun Regeringen Nationell handlingsplan för att förebygga ALKOHOLSKADOR Nationell handlingsplan mot NARKOTIKA Minska sociala, fysiska och psykiska skador

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust

Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 på Orust Folkhälsorådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Saras hus, Henån, kl. 08.30 12.00 Beslutande Övriga deltagande Ledamöter Lars-Åke Gustavsson Inga Göransson Lisbeth Arff Bo Andersson Birgit Strömberg

Läs mer

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30

Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 1(17) Plats och tid IFO-sammanträdesrum tisdagen den 12 mars 2019 kl. 08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Randi Lindström (c) Justeringens

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande Carina Schön (S) Kristina Pettersson (S) Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande Carina Schön (S) Kristina Pettersson (S) Sekreterare Paragrafer 1-7 ANSLAG/BEVIS - TRYGGHETSRÅDET- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Stora konferensrummet, Kommunkontoret, kl 13.00-15.30 Beslutande Marie Wilén (C) ordförande Margareta Gadde-Jenniche (M) Gösta Persson (M) Rose-Marie

Läs mer

Socialnämnden (15)

Socialnämnden (15) 1 (15) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-01-13 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:20-11:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Britt-Marie Wall Sebastian

Läs mer

Protokoll 2009-12-16 Primärkommunala nämnden

Protokoll 2009-12-16 Primärkommunala nämnden 47 Organ Plats och tid Regionförbundet i Kalmar län, Nygatan 34, Kalmar Onsdagen den 16 december 2009, kl. 09.00-12.30 ande Roland Åkesson ordförande Lisbeth Lennartsson Ann-Marie Fagerström Bo Bergman

Läs mer

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl

Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl Plats och sammanträdestid Beslutande Vimmerby kommun, Stadshuset, Tunasalen Torsdag 9 november 2017, kl 13.00-15.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Ledamöter Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden och

Läs mer