Eckerö sandstränders skalbaggskartering sommaren 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eckerö sandstränders skalbaggskartering sommaren 2009"

Transkript

1 Eckerö sandstränders skalbaggskartering sommaren Tom Clayhills Riitta Clayhills Tennbyvägen -, B 00 Pargas tom.clayhills@parnet.fi

2 Innehållsförteckning Eckerö sandstränder skalbaggskarteing sommaren 00 De undersökta stränderna. Degersand. Storby Sandviken. Rödklobb Kuggsund. Rödklobb västra stranden. Rödklobb mellersta stranden 8. Rödklobb östra stranden Om metodiken och materialet 0. Burkfällorna på Degersand och manuell insamling. Sandvikens burkfällor och manuell insamling. Rödklobbens västra strand burkfällor och manuell insamling. Rödklobbens mellersta strand burkfällor och sållprover. Rödklobbens östra strand burkfällor och manuell insamling. Kuggsund De hotklassade skalbaggsarterna på Eckerö sandstränder sommaren 00. Dykarbaggeart Rhantus bistriatus (RE). Liten snabblöpare Notiophilus aestuans (EN). Slät sandsvampbagge Crypticus quisquilius (EN). Snytbaggeart Ceutorhynchus hirtulus (EN). Jordlöparart Syntomus foveatus (VU). Fjädervingeart Ptenidium punctatum (VU). Kortvingearterna Tasgius melanarius och T. ater (VU,NT) (VU) 8.8 Övriga sårbara (VU) arter enligt gamla klassificeringen 8. Ängerarten Dermestes laniarius (NT, VU).0 Mycelbaggeart Agathidium marginatum (VU) Missgynnade arter 0. Sandstrands- och torrängsberoende arter bland de missgynnade skalbaggarna 00

3 För landet nya arter och märkbara driftarte Förslag till skötselåtgärder Litteratur Bilaga : Manuellt insamlade arter Bilaga : Gropfällornas arter Pärmbild: Rödklobbens västra strand med knäppararten Cardiophorus ruficollis Tack till: Jörgen Eriksson och Inkeri Ahonen från Landskapsregeringen för arbetsuppgiften. Tomas Lehecka för vänligt bemötande på Nåtö. Colin Johnsson (England), Michael Schülke (Tyskland), Mikael Sörensson (Sverige), Pekka Valtonen och Ilpo Rutanen tackas för hjälp med artbestämmningar av kinkiga skalbaggssläkten eller individer samt Ilpo Mannerkoski, Eero Helve och Seppo Karjalainen för överlåtandet av utbrädningsuppgifter av vissa skalbaggsarter för detta arbete.

4 Eckerö sandstränders skalbaggskartering sommaren 00 På uppdrag av Ålands landskapsregering (BESLUT nr 8 S) utförde vi en undersökning över skalbaggsfaunan på sex sandstränder samt ett mindre dynområde i Eckerö kommun. Stränderna befinner sig in det syd västligaste hörnet av Åland. De viktigaste stränderna öppnar sig rakt mot söder och fungerar som viktiga inköpsportar för nyinvandrande arter från södra Östersjöområdet. Speciellt under de sista -0 åren med många varma somrar och milda vintrar har flera skalbaggsarter invandrat till södra Finland både från syd väst och syd ost och nya är att vänta. Därför är uppföljningen här speciellt viktig och givande. Stränderna är rätt olika både till kvaliteten och ur användnings synvinkel vilket medförde att fångst ansträngningen på de olika stränderna varierade en hel del. Det viktigaste var väl dock att få en bild av hotade och sällsynta skalbaggsarter som är beroende av våra rätt få, större sandstrands biotoper av Östersjötyp och innanför liggande dynområden.. De undersökta stränderna Som kartläggningsmål beslöt Miljövårdsbyrån att välja hälften av de stränder som konsultbyrån FAUNATICA från Esbo hade gjort en kartläggning över hotade naturtyper och fjärilsarter ett år tidigare. Meningen var att utföra en likadan undersökning på resten av stränderna under sommaren 00.. Degersands badstrand samt dynområdet vid den stora fridlysta tallen Degersands allmänna simstrand (8:08) är väl den till ytan största och mest representativa sandstrandsbiotopen på Åland. Den avviker från Rödklobbens västra strand främst genom att den såkallade epilitoraltorrängens (gråa dynen) yta är betydligt större här. Vegetationen är låg och ställvis öppen med sandfläckar. Inslaget av till ex olika röksvampar (Lycoperdo & co) och äggsvampar (Bovista) är stort. Vresrosen (Rosa rugosa) har inte ännu spritt ut sig och den lilla början borde snarast avlägsnas. Stranden öppnar sig mot söder vilket gör den både varm och mottaglig för sydliga vandrare såkallade driftarter vilka landar här under lämpliga, varma sydliga vindar. Strandens popularitet som sim- och soltagningsplats försvårade insamlingen av material under högsommaren med fångstfällor.

5 Bild. Degersands sandstrand på våren, tom och fridfull (foto T. Clayhills) Dynområdet intill vägen består av en ytterst torr och het lavdominerad sydsluttning vid vägkanten (:08) som omges av tallmoar. Det enda inslaget av gräs och örter är väl starrgräset Carex arenaria som växer i räta linjer vid dynens lägre kant. Området är rätt litet och inte speciellt lämpad för en större biodiversitet av skalbaggar. Den är dock rätt speciellt och lämpligt för de mest xeroterma arter bland skalbaggarna. Bild. Dynområdet intill vägen med lavar och starr rader (foto T. Clayhills)

6 Området var det enda som inte begränsade sig till havsstranden men avståndet till vattenlinjen är ju inte speciellt lång ändå.. Storby Sandvikens badstrand Bland de större stränderna var Sandvikens badstrand (080:0808) den minst representativa för ett rikt marklevande insektliv. Stranden är mycket långgrund och saknar så gott som helt torrängs fasen i vikbottnen. Även själva stranden är kraftigt bearbetad och räfsas årligen. Viken öppnar sig mot väst-sydväst och är mycket mindre mottaglig för sydliga vinddrifter. Det bästa området ligger i det nordöstra hörnet söder om klippområdet nära de gamla båthusen. Det kala klippområdet ökar dock på innevånarna som är beroende av varma öppna biotoper. Också denna strand är flitigt använd av badare och sommargäster. Bild. Sandvikens sandstrand på våren under lågvatten (foto T. Clayhills). Rödklobb Kuggsund Den lilla sandstranden i Kuggsund (00:080) mynnar rakt mot norr från vikbottnen som öppnar sig mot väster. Den är kraftigt igenvuxen av vass och håller helt på att slutas. Dess betydelse som upprätthållare av en rik sandstrandsfauna är nog redan förlorad. Möjligen har stranden alltid

7 varit något avsides och onödigt litet för att den skulle ha haft en större betydelse för Rödklobbens sandstrandsfauna. Dessutom är den egentliga sandremsan så smal utanför vassbältet att fångst med burkfällor skulle riskera att bli översköljda vid högvattenstånd. Av denna orsak blev stranden kartlagd betydligt lättare en de övriga stränderna.. Rödklobb västra stranden Den västra stranden är områdets största och finaste sandstrandsbiotop (00:0808). Den östra tredje delen hör till Östra Rödklobbs naturreservat. Stranden fortsätter uppåt mot tallmon med stora öppna, lavbevuxna områden som ökar epilitoraltorrängens mosaik mönster. Ställvis är torrängen tätt starrbevuxen men mindre områden har den typiska torrängs vegetation med fältmalört Artemisia campestris, fetknoppar (Sedum), saltarv (Honkenya peploides) olika fibblor Hieracium s.lat mm. Stranden är tyvärr besatt av vresrosen som växer som ett mottligt bestånd mitt på stranden. Beståndet borde med det snaraste grävas bort. Dylika operationer har ju utförts på Hangö udd där rosen i årtionden har spritt ut sig och erövrat stora delar av hela sandstranden. Rosen är ju mycket omtyckt av fåglar som till exempel grönfinken som sprider ut frön till nya sandområden om rosen får stå i fred. På bilden märks tydligt skillnaden mellan denna strand och Degersand. Största delen av den övre, epilitorala torrängen är tätt starr- och gräsbevuxen mens Degersands torräng är till arealen betydligt större och växtligheten glesare och lägre. Liknande områden inskränker sig på den västra stranden till det östra och västra hörnet av stranden. Den västra stranden öppnar sig mot söder och är sålunda väl mottaglig för vinddrift från södra Östersjöområdet. I motsatts till Degersand är denna strand lugn och fridfull även på högsommaren. Sålunda lyckades materialinsamlingen med burkfällor väl under hela sommaren.

8 8 Bild. Rödklobbens västra strand vid vejdens (Isatis tinctoria) blomningstid (foto T. Clayhills). Rödklobb mellersta sandstrand Den mellersta stranden är en kort, vindpiskad vik med mycket grovt grus längs hela strandremsan (08:080). Övre delen är bevuxen mest av havstorn (Hippophae rhamnoides) och strandvial (Lathyrus japonicus) samt olika gräs bland annat strandråg (Leymus arenarius). I den övre delen hittades dock en öppning bland buskarna som väl lämpade sig som fångstområde. Typiskt för detta område är även de frekvent förekommande små myrtuvorna. Trotts att stranden är mycket liten var dock övre delens torräng öppen och glesbevuxen vilket gör den mycket lämplig för krävande sandstrandsarter. Hela strandremsan hör till Östra Rödklobbens naturreservat.

9 Bild. Rödklobbens mellersta strand på våren med fångstlinjen utmärkt (foto T. Clayhills). Rödklobb östra stranden Den östra stranden är också rätt liten men dock en representativ sandstrand med fin sand ända ned till vattenlinjen. Övre delen är varm och öppen med låg vegetation som lämnar mycket bara fläckar på torrängen där sanden är mera grovkornig. Dessa lämpar sig mycket väl som levnadsplatser för torrmarksinsekter (0:08). Också här har vresrosen smugit in sig bland havtornsbuskaget. Trots att den knappast breder ut sig lika lätt som på den västra stranden borde den ändå åtgärdas. Annars står den som ett fröförråd varifrån fåglarna förr eller senare breder ut den igen.

10 0 Bild Rödklobb östra stranden på våren (foto T. Clayhills). Om metodiken och materialet Barmarks insekter insamlas främst med fallgropsfällor som placeras på lämpliga ställen av den utvalda biotopen. Som fällor användes deciliters plastburkar som grävdes ner i sanden jämt med markytan. Som förvaringsvätska användes en övermättad saltlösning med några droppar diskmedel för att ta bort ytspänningen så att nedfallna djur sjunker direkt. Bild nedan. Bild En fångstfärdig burkfälla med byte (Foto T. Clayhills) För att hindra burkarna att fyllas med regnvatten användes rödmålade plåttak på dessa. Taket hindrar också fåglar och andra djur att vittja bytet. Speciellt kråkfåglar är klipska på att vittja större skalbaggar från otäckta burkfällor. Dessutom syns de röda plåtarna väl på stränderna och hindrar att folk i misstag trampar på dessa. På Rödklobbens östra strand måste dock locken tyngas med stenar då förmodligen en kråkflock lyckades öppna flera lock. Bild nedan.

11 Bild 8 Burkfälla med tak (foto T. Clayhills) Burkfällorna placerades i rader på 0 stycken som utmärktes med en ribba i var enda. I ena av ribborna fästades en lapp med uppgifter om karteringen samt kontaktuppgifterna till ansvariga personer. Antalet fångstlinjer varierade mellan och beroende av strandens storlek och kvalitet. Dessutom inverkade strandens popularitet som allmän simstrand på antalet fällor. En del burkfällor betades med biolan pellettar i juli för att speciellt utöka antalet kortvingar i materialet men effekten var oväntat mager. Materialet består av skalbaggsindivider vilka fördelar sig på arter. Bland dessa klassas arter som hotade, som missgynnade och en som lokalt utdöd (RE). Materialet innehåller också för landet och nio för Åland nya arter och flera sydvästliga rariteter. Hotklasserna följer Rassi m.fl. 00 men det nya hotbetänkandet som torde utkomma 00 har också beaktats (inom parentes i tabellerna). Antalet individer och arter på de olika stränderna synes på bilagorna och. Av arter med ett eller flera asterix i tabellerna finns beläggsindivider i Coll. Tom Clayhills eller Åbo universitet. Vetenskapliga namnen följer Silfverberg 00. En del svårbestämda arter var ännu på vift utomlands och nådde inte den tryckta versionen.

12 . Burkfällorna på Degersand samt manuell insamling På våren placerades burkfällorna i tre rader på tio burkar på stranden den.. En rad placerades innanför den yttre kanten av strandrågstuvorna vid den östra kanten och en annan i samma läge vid den västra kanten. Den tredje linjen placerades mitt på stranden utanför de yttre, fristående små tallarna. Linjerna utmärktes i båda ändorna med väl synliga ribbor av vilka alltid en förseddes med uppgifter om fångsten och kontaktuppgifterna. Degersands fällor avlägsnades den. och kunde åter placeras på stranden förs i medlet på augusti men endast på den östra stranden där två linjer placerades så, att den ena åter sattes intill den yttre kanten av strandrågstuvorna och den andra just utanför tallzonen. Dessa märktes på samma sätt som tidigare. Alla Degersands burkfällor avlägsnades den.. Under den tid burkarna var placerade på stranden försvann endast en av dessa. Vid Degersands dynområde intill den fridlysta tallen vid vägkanten placerades en linje på burkar. Linjen täckte hela lavbeklädda öppningen av dynen. Denna linje fick stå kvar hela insamlingsperioden. Av dynområdets burkar var endast en upplyftad och tömd på sanden bredvid under hela sommaren. Efter kraftiga regn var en del av burkarna mer eller mindre fyllda med sand. Den första manuella insamlingen av material skedde på alla stränder under vecka, alltså första veckan i juni. Under normala vårar är det en av skalbaggarnas mest aktiva perioder då många arter svärmar och kryper aktivt omkring på marken och i vegetationen. Våren 00 var tyvärr mycket kall och veckan var på tok för tidig för lyckad insamling av material. Dessutom var det en kraftig, kylig vind som rådde under hela veckan med inblandade kraftiga regn som ytterligare försvårade insamlingen. Fångsten under denna vecka blev rätt mager men några högintressanta arter påträffades ändå. Den andra manuella insamlingsperioden inföll på vecka alltså första veckan i september. Redan under sista veckan i augusti blåste en rätt kraftig vind rakt från söder under flera dagar och vädret fortsatte till den.. Dagarna var varma och soliga trots vinden. Dylika väderlekar är mycket lämpliga invandringstillfällen för sydligare fauna element kring Östersjön vilket också märktes omedelbart vid insamlingen av material på Degersands strand under flera dagar.

13 Bild Degersand den..00, perfekt driftväder (foto T. Clayhills) Dagarna då insamlingen utfördes på de olika stränderna syns på bilaga.. Sandvikens burkfällor och manuell insamling På Sandvikens strand placerades endast en linje på 0 burkar närmare klippkanten vid norra stranden. På stället finns en liten men mycket lämplig torrängs plätt med gles vegetation och öppna luckor nära det lilla vassbeståndet (se bild ). Stranden är mycket långrund och den åtgärdas årligen med kraftigt räfsande. Trots att burklinjen var mycket väl utmärkt och burklocken synliga lyckades räfsaren kurva in mellan ribborna och räfsa bort av 0 burkar med lock och allt. Detta har inte gjorts i misstag utan av ren illvilja (se bilden). Resten av burkarna avlägsnades den. och utplacerades på nytt den.8 och avlägsnades den.. Manuell insamling idkades rät lite på den långrunda stranden men sållprover togs från skrevor på de flacka bergsknallarna intill sandstranden i september.. Rödklobbens västra strands burkfällor och manuell insamling På den lugna stranden placerades fångstlinjer. Den första kom på strandens västra hörn något utanför tallbeståndet i nästan steril, fin sand med små vegetationsfläckar. Från denna linje försvann en burk i maj.

14 Den andra linjen placerades in i den lavbeklädda öppningen av tallmon nära västra hörnet av stranden. Här var sandens kornstorlek varierande men betydligt grövre än vid linje ett. Den tredje linjen placerades till höger om rosbeståndet där sanden är rätt grovkornigt och växtligheten gles med bl.a. fältmalört. Den fjärden linjen placerades direkt efter den tredje mot höger i likadana förhållanden. Båda dessa linjer torde vara belägna på Östra Rödklobbens naturreservat. Rätt mycket manuell insamling av material utfördes på den lugna sandstranden både för hand, med håv och såll speciellt i september.. Rödklobbens mellersta strands burkfällor och sållprover På den lilla, grovkorniga grusstrand placerades blot en fångstlinje in bland öppningarna inom havtornsbuskaget (se bild ). Linjen slingrade sig i krumbukter på de öppna områden som var mycket bosatta av myror. Den manuella insamlingen begränsade sig till några sållprover från mosstäcket och gräsförnan på hösten.. Rödklobbens östra strands burkfällor och manuell insamling. På den östra stranden placerades fångstlinjer, en i var enda av stranden (bild ). Manuell insamling utfördes med håv, för hand och med såll främst på hösten.. Kuggsund Den igenvuxna stranden granskades manuellt på höstsidan för hand och med sållprover. Stranden kan nog anses förlorad som en god skalbaggslokal på grund av kraftig igenväxt av vass.

15 . De hotklassade skalbaggsarterna på Eckerö sandstränder 00 Eftersom hotklasserna kommer att förändras under innevarande år är alla regionellt utdöda och hotade arter införda i nedanstående tabell med de nu giltiga klasserna förstnämnda och de nyvärderade i kolumnen efter dessa. Art Rhantus bistriatus Notiophilus aestuans Crypticus quisquilius Ceutorhynchus hirtulus Harpalus rubripes Syntomus foveatus Ptenidium punctatum Tasgius melanarius Bagous collignensis Dermestes laniarius Agathidium marginatum Tasgius ater 000 RE EN EN EN VU VU VU VU VU NT LC LC 00 RE? VU EN EN LC VU VU NT LC VU VU VU

16 Tabell De hotklassade arterna inom materialet enligt nuvarande och nya klassificeringen. Dykarbaggeart Rhantus bistriatus (RE) Denna medelstora dykarbagge hittades i ett exemplar den. från Degersands strand under tångruskor. Arten ha påträffats på många ställen från fastlandet men de senaste fynden torde vara från 0-talet. Den har också varit som utdöd redan i det första hotbetänkandet 8. På Åland är arten aldrig tidigare påträffad men väderleken då på att arten härstammar från södra Sverige. Under samma tidsperiod hittades också den för Finland nya dykarbag Graphoderus austriacus se nedan.. Liten snabblöpare Notiophilus aestuans (EN) Denna lilla jordlöparart är beroende av heta sandmarksbiotoper där den lever både på stränder samt inlandets tor I långa tider var den så gott som försvunnen med endast ett nytt fynd från Houtskär Jungfruskärs lilla sandstrand 0. Efter detta har enstaka individer hittats från syd-östra Finland ex. Luumäki på 000-talet. Från Åland har jag hittat en individ från Eckerö Skeppsviks fina sandstrand år 00. Under kartläggningen påträ arten på de flesta sandstränder, ibland rätt rikligt som till exempel på Degersand och Rödklobbens västra strand. grund av dessa fynd har artens hotklass sänkts till sårbar (VU) men huvuddelen av Finlands populationer tycks v beroende av de större sandstränderna på Eckerö.. Slät sandsvampbagge Crypticus quisquilius (EN) Arten har alltid varit sällsynt i Finland med endast några kända populationer utspridda kring vår sydkust. I östra viken finns en livskraftig population på Ristisaari sandstranden i Pyttis som hittades under senare hälften av På Hangö udd har arten länge funnits trots att den länge lyste med sin frånvaro men hittades på nytt i början av talet. Från Åland känner man också gamla fynd från Kökar, Sottunga, Geta och Eckerö varifrån det sista fyndet härsta från år (Ilpo Mannerkoski, pers. meddelande). Under kartläggningen påträffades arten som ett mottligt best Rödklobbens sandstränder där den tycks leva främst på naturreservatets mera grovkorniga strandremsor. Bild 0 Slät sandsvampbagge från Rödklobbens mellersta sandstrand (fot Clayhills) Förutom att den släta sandsvampbaggen hör till hotklassen starkt hotade är den också klassad som en speciellt skyddsvärd art hos oss.

17 Ålands sandstränder 00 Eckerö Manuell insamling vid vattenkanten och sållningsprover från torrare områden 08:080 Familj/art Carabidae Nebria brevicollis Notiophilus aquaticus Dyschirius thoracicus Dyschirius globosus Bembidion obtusum** Bembidion quadrimaculatum Pterostichus crenatus Olisthopus rotundatus* Amara tibialis Syntomus foveatus* Ptiliidae Acrotrichis sitkaensis* Scydmaenidae Euconnus fimetarius* Staphylinidae Tachyporus dispar Oxypoda skalitzkyi Philhygra hygrotopora Atheta orbata Cordalia obscura Anaulacaspis nigra**** Bledius fergussoni Stenus incrassatus Stenus atratulus Paederus fuscipes Astenus procerus** Quedius fulvicollis Hydrophilidae Cercyon analis Anthicidae Anthicus flavipes Anthicus ater Chrysomelidae Chaetocnema hortensis Apionidae Apion curtirostre Curculionidae Hypera nigrirostris individer sammanlagt Sandvik......s klip. Fi/Al Hotklass VU 0 Ålands sandstränder 00 Eckerö

18 8 Manuell insamling vid vattenkanten och sållningsprover från torrare områden 0:08 Familj/art Carabidae Bembidion obtusum* Bembidion quadrimaculatum Bembidion guttula Calathus erratus Paradromius linearis Philorhizus sigma Microlestes minutulus Syntomus truncatellus Hydrophilidae Cercyon littoralis Megasternum concinnum Histeridae Hypocaccus rugifrons Ptiliidae Ptenidium punctatum * Staphylinidae Omalium riparium Atheta orbata Atheta fungi Atheta vestita Acrotona pygmaea Oligota pusillima Cypha tarsalis* Stenus incrassatus Stenus atratulus Stenus formicetorum* Melyridae Dasytes cyaneus Cordylepherus viridis Silvanidae Airaphilus elongatus Phalacridae Stilbus atomarius* Cryptophagidae Atomaria fuscata Coccinellidae Coccidula rufa Coccinula quatuordecimpustulata Coccinella septempunctata Coccinella quinquepunctata Psyllobora vigintiduopunctata Cynegetis impunctata Corylophidae Orthoperus brunnipes Latridiidae Corticaria impressa Rödklobb Ö s..s Fi/Al Hotklass Fucusvall växtförna 00 0 VU

19 Cortinicara gibbosa Corticarina fuscula* Melanophthalma curticollis Anthicidae Notoxus monoceros Anthicus flavipes Chrysomelidae Oulema melanopus Oulema duftschmidi?*** Galeruca tanaceti Phyllotreta vittula Phyllotreta undulata Phyllotreta striolata Phyllotreta atra Chaetocnema mannerheimii Chaetocnema hortensis Curculionidae Hypera suspiciosa Bothrynoderes affinis* Ceutorhynchus atomus* Ceutorhynchus typhae individer sammanlagt Fi/Al NT(LC) 8 NT NT(LC) Ålands sandstränder 00 Eckerö Manuell insamling vid vattenkanten och sållningsprover från torrare områden 08:080 Familj/art Carabidae Notiophilus aestuans* Bembidion saxatile* Bembidion quadrimaculatum Paradromius linearis Staphylinidae Lesteva longoelytrata Tachyporus chrysomelinus Atheta orbata Drusilla canaliculata Stenus incrassatus Stenus atratulus Quedius persimilis* Melyridae Cordylepherus viridis Coccinellidae Coccinella magnifica Latridiidae Corticaria saginata* Anthicidae Omonadus floralis* Anthicus flavipes* Rödklobb M......s.. Fi/Al Hotklass förna,mossa EN(VU) Fi/Al

20 0 Chrysomelidae Bruchus loti*** Curculionidae Otiorhynchus ovatus Sitona lateralis Hypera suspiciosa individer sammanlagt Ålands sandstränder 00 Eckerö Manuell insamling vid vattenkanten och sållningsprover från torrare områden 0:080 Familj/art Dytischidae Hydroporus striola Hydroporus tristis* Rhantus grapii Acilius canaliculatus Carabidae Notiophilus aestuans***** Notiophilus germinyi Cicindela sylvatica Dyschirius thoracicus Dyschirius globosus Bembidion lampros Bembidion properans* Bembidion obtusum**** Bembidion quadrimaculatum Bembidion assimile* Bembidion guttula Pterostichus strenuus Anchomenus dorsalis* Amara communis Amara apricaria* Harpalus rufipes Bradycellus caucasicus Dicheirotrichus placidus Acupalpus meridianus* Paradromius linearis Philorhizus notatus Philorhizus sigma Microlestes minutulus Hydrophilidae Anacaena lutescens Hydrobius fuscipes Cercyon littoralis Histeridae Hypocaccus rugifrons Rödklobb V s..s Fucusv. Artemisia.. Fi/Al Hotklass EN(VU) 0 8 8

21 Ptiliidae Ptenidium punctatum***** Silphidae Thanatophilus sinuatus Staphylinidae Omalium riparium Acidota crenata Mycetoporus lepidus Hydrosmecta longula* Aloconota gregaria Philhygra volans Philhygra palustris* Atheta vestita Acrotona pygmaea* Halobrecta flavipes**** Cypha tarsalis* Bledius fergussoni Stenus incrassatus Stenus atratulus Stenus formicetorum Astenus procerus** Gyrohypnus angustatus Gabrius breviventer Cafius xantholoma Quedius nigriceps* Scirtidae Cyphon variabilis Cyphon pubescens* Cyphon padi Dermestidae Dermestes szekessyi Anobiidae Xyletinus hanseni* Melyridae Dasytes cyaneus* Cordylepherus viridis Silvanidae Airaphilus elongatus Cryptophagidae Micrambe abietis Atomaria fuscata* Phalacridae Olibrus aeneus Phalacrus substriatus Stilbus atomarius* Coccinellidae Coccidula rufa Scymnus suturalis Propylea quatuordecimpunctata Adalia bipunctata* Psyllobora vigintiduopunctata Corylophidae VU

22 Orthoperus brunnipes Latridiidae Enicmus transversus Corticaria crenulata* Corticaria umbilicata Corticaria impressa Cortinicara gibbosa Corticarina fuscula Melanophthalma curticollis* Anthicidae Notoxus monoceros Anthicus flavipes Anthicus antherinus* Anthicus ater Chrysomelidae Plagiosterna aenea Phyllotreta vittula Phyllotreta undulata Phyllotreta striolata Phyllotreta atra Aphthona ephorbiae* Chaetocnema laevicollis Cassida flaveola Cassida nobilis* Apionidae Apion hookerorum Apion fulvipes Apion cerdo Curculionidae Otiorhynchus desertus* Phyllobius pyri* Sitona lateralis Ceutorhynchus pallipes Ceutorhynchus sulcicollis Ceutorhynchus pallidactylus Ceutorhynchus rapae** Ceutorhynchus obstrictus Ceutorhynchus typhae individer sammanlagt Al NT(LC) NT(LC)

23 Ålands sandstränder 00 Eckerö Manuell insamling vid vattenkanten och sållningsprov från alg- och vassanhopningar 00:08 Familj/art Carabidae Nebria brevicollis Loricera pilicornis Dyschirius thoracicus Dyschirius globosus Pterostichus strenuus Calathus erraticus Paradromius linearis Syntomus truncatellus Hydrophilidae Chaetarthria seminulum Cercyon littoralis Ptiliidae Acrotrichis sp hane Staphylinidae Gnypeta carbonaria Atheta fungi Hydrosmecta longula Atheta vestita Amischa analis Bledius fergussoni Stenus incrassatus Stenus atratulus Stenus confusus* Stenus formicetorum Gyrohypnus fracticornis Xantholinus linearis Quedius nigriceps* Dryopidae Dryops ernesti Dermestidae Dermestes szekessyi Coccinellidae Cynegetis impunctata Anthicidae Notoxus monoceros Anthicus flavipes Anthicus ater Chrysomelidae Chaetocnema hortensis* Apionidae Apion viciae individer sammanlagt.. Kuggsund....s Fi/Al alg,vassf. Hotklass 8 8

24 Bilaga Eckerö sandstränder 00, gropfällorna :08 Familj/art Dytischidae Hydroporus tristis Hydroporus melanarius* Agabus bipustulatus Ilybius subaeneus Carabidae Leistus ferrugineus Nebria brevicollis Cychrus caraboides Dyschirius globosus Patrobus atrorufus Bembidion lampros Bembidion obtusum Bembidion bruxellense Bembidion quadrimaculatum Bembidion guttula Bembidion mannerheimii Pterostichus oblongopunctatus Pterostichus niger Pterostichus rhaeticus Amara communis Amara cursitans Amara praetermissa Amara fulva Amara majuscula Calathus fuscipes Calathus erratus Olisthopus rotundatus Harpalus affinis Harpalus solitaris** Harpalus latus Harpalus tardus Paradromius linearis Philhorhizus sigma Microlestes minutulus Syntomus truncatellus Hydrophilidae Helophorus brevipalpis Helophorus granularis* Helophorus strigifrons Helophorus obscurus*** Anacaena lutescens Laccobius minutus Helochares obscurus Degersand (fällrad ) borta....8 borta borta Fi/Al Hotklass 0 8 Al 8 Fi/Al

25 Enochrus testaceus Enochrus coarctatus Hydrobius fuscipes Cercyon littoralis Cercyon convexiusculus Cercyon analis Megasternum concinnum Histeridae Hypocaccus rugifrons Margarinotus purpurascens* Ptiliidae Ptenidium punctatum Acrotrichis sitkaensis Acrotrichis rugulosa Leiodidae Agathidium marginatum****** Silphidae Silpha tristis Staphylinidae Omalium riparium Omalium rugatum Anthobium atrocephalum Anthobium unicolor** Olophrum fuscum Olophrum assimile Acidota crenata Tachyporus chrysomelinus Tachyporus dispar Aleochara bipustulata Oxypoda opaca Oxypoda haemorrhoa Ocalea picata Ischnopoda leucopus Hydrosmecta longula Aloconota gregaria Philhygra volans Philhygra debilis Atheta nigra Atheta orbata Dinarea angustula Acrotona pygmaea Amischa analis Amischa nigrofusca Cordalia obscura Drusilla canaliculata Oligota pusillima Coprophilus striatulus Carpelimus bilineatus Carpelimus rivularius Carpelimus corticinus Anotylus rugosus Stenus juno NT(LC) VU (VU) 0 8 NT(LC) 8 Al

26 Stenus incrassatus Stenus atratulus Stenus argus Stenus formicetorum Stenus intermedius** Stenus pallipes* Gyrohypnus fracticornis Gyrohypnus angustatus Othius angustus Othius lapidicola Othius subuliformis Philonthus politus Philonthus umbratilis Cafius xantholoma Tasgius melanarius* Quedius molochinus Scarabaeidae Aphodius distinctus Eucinetidae Eucinetus haemorrhoidalis*** Scirtidae Cyphon variabilis Cyphon padi Dryopidae Dryops ernesti Heteroceridae Heterocerus fenestratus Dermestidae Dermestes laniarius* Kateretidae Kateretes pedicularius Silvanidae Airaphilus elongatus Cryptophagidae Micrambe bimaculata Atomaria fuscata Atomaria nigrirostris* Phalacridae Olibrus bimaculatus Coccinellidae Coccidula rufa Nephus redtenbacheri* Coccinella septempunctata Corylophidae Orthoperus brunnipes Latridiidae Enicmus transversus* Corticaria impressa Corticarina fuscula Melanophthalma curticollis Anthicidae Notoxus monoceros 0 Al VU Al NT(LC) NT(VU) 8 8

27 Anthicus flavipes Anthicus ater Chrysomelidae Galerucella "sagittariae" Galerucella lineola Galerucella tenella Phyllotreta vittula Phyllotreta striolata Phyllotreta atra Longitarsus nasturtii Neocrepidodera nigritula Chaetocnema concinna Chaetocnema laevicollis Chaetocnema hortensis Cassida nobilis Apionidae Apion rubiginosum* Curculionidae Otiorhynchus sulcatus Philopedon plagiatus Bothrynoderes affinis Gronops inaequalis*** Hypera arator Hypera nigrirostris Ceutorhynchus pallipes Ceutorhynchus sulcicollis Ceutorhynchus punctiger Nedyus quadrimaculatus Hylastes opacus individer sammanlagt 8 NT(LC) NT

28 Eckerö sandstränder 00, gropfällorna 8:08 Familj/art Carabidae Leistus ferrugineus Nebria brevicollis Carabus nemoralis Carabus hortensis Cychrus caraboides Patrobus atrorufus Blemus discus Poecilus versicolor Pterostichus oblongopunctatus Pterostichus niger Pterostichus strenuus Amara aenea Amara tibialis Amara praetermissa Amara aulica Calathus fuscipes Calathus erratus Calathus melanocephalus Calathus micropterus Harpalus solitaris* Harpalus latus Harpalus rufipes Syntomus truncatellus Hydrophilidae Megasternum concinnum Cryptopleurum minutum Ptiliidae Ptenidium punctatum Leiodidae Agathidium marginatum******* Silphidae Silpha tristis Phosphuga atrata Staphylinidae Proteinus laevigatus Omalium riparium Sepedophilus testaceus Tachyporus chrysomelinus Oxypoda abdominalis* Oxypoda annularis Oxypoda soror Atheta orbata Dinaraea angustula Amischa nigrofusca Drusilla canaliculata Zyras limbatus* Zyras lugens* Bolitochara pulchra Oligota pusillima Stenus clavicornis Stenus impressus Stenus geniculatus* Rugilus rufipes Gyrohypnus angustatus Xantholinus linearis Othius lapidicola Othius subuliformis Degersand borta borta..8 borta Fi/Al Hotklass 0 Al 8 VU 8 (VU) NT(LC)

29 Eckerö sandstränder 00, gropfällorna :08 Familj/art Carabidae Leistus ferrugineus Nebria brevicollis Carabus hortensis Carabus violaceus Pterostichus oblongopunctatus Pterostichus niger Calathus fuscipes Calathus erratus Calathus micropterus Harpalus rufipes Leiodiidae Sciodrepoides watsoni Agathidium marginatum* Agathidium laevigatum* Staphylinidae Acidota crenata Trimium brevicorna Phloeocharis subtilissima Mycetoporus clavicornis Bryoporus cernuus* Sepedophilus marshami Tachyporus nitidulus Aleochara bipustulata Oxypoda vicina Oxypoda annularis Geostiba circellaris Atheta orbata Atheta gagatina Atheta sp* söndrig Acrotona pygmaea Amischa analis Amischa nigrofusca Drusilla canaliculata Bolitochara pulchra Homalota plana Holobus apicatus Carpelimus corticinus Gyrohypnus angustatus Xantholinus linearis Xantholinus tricolor Othius subuliformis Ocypus ophthalmicus Degersand dynområdet D Fi/ Al Hotklass (VU)

30 0 Gabrius astutoides* Philonthus carbonarius Quedius molochinus Quedius nigriceps**** Geotrupidae Geotrupes stercorosus Scarabaeidae Cetonia aurata Oryctes nasicornis# Serica brunnea Byrrhidae Byrrhus fasciatus Throscidae Trixagus dermestoides Elateridae Sericus brunneus Cardiophorus ruficornis Cantharidae Malthodes pumilus Anobiidae Ptinus dubius* Ptinus villiger Nitidulidae Thalycra fervida*** Cryptophagidae Atomaria nigrirostris* Cerylonidae Cerylon histeroides Coccinellidae Scymnus suturalis Scymnus fennicus* Exochomus quadripustulatus Latridiidae Corticaria saginata* Corticaria longicollis Cortinicara gibbosa Corticarina fuscula Anthicidae Anthicus antherinus Anthicus ater Curculionidae Otiorhynchus scaber Trachyphloeus bifoveolatus Brachyderes incanus Strophosoma capitatum Philopedon plagiatus Rhyncolus ater Hylobius abietis Hylobius pinastri sammanlagt individer Al 0

31 Eckerö sandstränder 00, gropfällorna 08:080 Familj/art Carabidae Nebria brevicollis Notiophilus aquaticus Notiophilus germinyi Dyschirius globosus Trechus secalis Bembidion properans* Bembidion obtusum Bembidion guttula Pterostichus oblongopunctatus Pterostichus niger Pterostichus melanarius Pterostichus nigrita Pterostichus strenuus Agonum muelleri* Amara plebeja Amara tibialis Harpalus affinis Calathus fuscipes Calathus erratus Olisthopus rotundatus* Philhorhizus sigma Syntomus truncatellus Hydrophilidae Chaetarthria seminulum Cercyon analis Megasternum concinnum Ptiliidae Ptenidium punctatum Leiodidae Agathidium marginatum*** Scydmaenidae Stenichnus collaris Euconnus fimetarius** Silphidae Silpha tristis Staphylinidae Olophrum assimile Brachyglutta fossulata Pselaphus heisei Phloeocharis subtilissima Ischnosoma splendidum Tachyporus dispar* Sandviken.... st borta.. borta..8 borta Fi/Al hotklass VU (VU) 8 NT(LC)

32 Tachinus marginellus Philhygra volans Oxypoda soror Geostiba circellaris Atheta incognita Acrotona pygmaea Amischa analis Cordalia obscura Anaulacaspis nigra* Thecturota marchii* Drusilla canaliculata Oligota pusillima Carpelimus bilineatus Carpelimus subtilis*** Bledius opacus* Anotylus rugosus Stenus clavicornis Stenus atratulus Stenus palustris* Lathrobium fulvipenne Gyrohypnus angustatus Xantholinus tricolor Othius lapidicola Ocypus picipennis* Tasgius melanarius* Quedius molochinus Quedius picipes* Scarabaeidae Aphodius contaminatus* Dryopidae Dryops ernesti Elateridae Agriotes lineatus Silvanidae Airaphilus elongatus Cryptophagidae Atomaria testacea Coccinellidae Coccidula rufa Scymnus haemorrhoidalis Cynegetis impunctata Corylophidae Orthoperus brunnipes Latridiidae Corticaria impressa Corticarina fuscula Tenebrionidae Lagria hirta Anthicidae Notoxus monoceros Anthicus ater Chrysomelidae Al 0 Fi/Al Al NT(LC) VU NT

33 Galeruca tanaceti Phyllotreta vittula Chaetocnema hortensis Apionidae Apion apricans Apion meieri Curculionidae Trachyphloeus bifoveolatus* Sciaphilus asperatus Philopedon plagiatus Sitona sulcifrons* Sitona lepidus Rhinoncus pericarpius individer sammanlagt.8.. Fi/Al Hotklass Eckerö sandstränder 00, gropfällorna 0:08 Familj/art Carabidae Nebria brevicollis Carabus violaceus Bembidion lampros Pterostichus niger Amara aulica Calathus erratus Calathus micropterus Harpalus rufipes Harpalus affinis Harpalus latus Paradromius linearis Syntomus truncatellus Hydrophilidae Megasternum concinnum Histeridae Hypocaccus rugifrons Ptiliidae Ptenidium fuscicorne Acrotrichis insularis Acrotrichis intermedia Acrotrichis fascicularis Leiodidae Agathidium laevigatum Silphidae Thanatophilus sinuatus Staphylinidae Mycetoporus lepidus Sepedophilus marshami Tachyporus chrysomelinus* Rödklobben Ö

34 Tachyporus dispar*** Aleochara bipustulata Oxypoda annularis Hydrosmecta longula* Atheta orbata Atheta fungi Amischa analis Amischa nigrofusca Drusilla canaliculata Oligota pusillima Cypha tarsalis Bledius fergussoni Stenus clavicornis Stenus atratulus Xantholinus linearis Othius subuliformis Tasgius ater* Quedius molochinus Quedius persimilis* Geotrupidae Geotrupes stercorosus Scarabaeidae Cetonia aurata Elateridae Prosternon tesselatum Melyridae Cordylepherus viridis Byrrhidae Byrrhus fasciatus Kateretidae Brachypterus glaber* Nitidulidae Thalycra fervida Cryptophagidae Atomaria testacea Coccinellidae Coccinula quatuordecimpustulata Propylea quatuordecimpunctata Coccinella septempunctata Psyllobora vigintiduopunctata Cynegetis impunctata Corylophidae Orthoperus brunnipes Latridiidae Enicmus transversus Corticaria impressa Cortinicara gibbosa Corticarina fuscula Melanophthalma curticollis**** Tenebrionidae Crypticus quisquilius* Anthicidae (VU) Fi/Al 8 8 EN

35 Notoxus monoceros Anthicus flavipes Chrysomelidae Galerucella lineola Galeruca tanaceti Phyllotreta vittula Chaetocnema hortensis Cassida nobilis Bruchus loti Curculionidae Otiorhynchus ligustici Otiorhynchus scaber Otiorhynchus desertus Strophosoma melanogrammum Philopedon plagiatus Sitona lateralis Cleonis pigra* Hypera suspiciosa Ceutorhynchus pollinarius Hylastes opacus individer sammanlagt Rödklobben Ö NT(LC) Eckerö sandstränder 00, gropfällorna 0:08 Familj/art Carabidae Nebria brevicollis Notiophilus germinyi Carabus hortensis Carabus violaceus* Bembidion guttula Pterostichus niger Pterostichus strenuus Amara fulva Calathus erratus Calathus melanocephalus Synuchus vivalis Harpalus rufipes Lebia cruxminor Paradromius linearis Philorhizus sigma Syntomus truncatellus Hydrophilidae Helophorus brevipalpis Cercyon analis Megasternum concinnum Histeridae Hypocaccus rugifrons 8 Fi/Al Hotklass

36 Ptiliidae Ptenidium punctatum Leiodidae Agathidium laevigatum Silphidae Silpha tristis Staphylinidae Acidota crenata Phloeocharis subtilissima Sepedophilus marshami Tachyporus nitidulus Tachyporus dispar** Aleochara bipustulata Oxypoda annularis Ocalea picata Atheta orbata Atheta fungi Atheta vestita Dinaraea angustula Halobrecta flavipes* Amischa nigrofusca Amischa analis Drusilla canaliculata Oligota pusillima* Cypha tarsalis Anotylus rugosus Stenus clavicornis Stenus incrassatus Stenus atratulus Stenus formicetorum Stenus geniculatus* Xantholinus tricolor Othius subuliformis Gabrius austriacus* Philonthus succicola Ocypus ophthalmicus Tasgius ater Quedius umbrinus Geotrupidae Geotrupes stercorosus Scarabaeidae Cetonia aurata Serica brunnea Byrrhidae Cytilus sericeus Byrrhus fasciatus Byrrhus arietinus Throscidae Trixagus dermestoides Elateridae Selatosomus aeneus Agriotes lineatus VU NT(LC) (VU)

37 Agriotes obscurus Cantharidae Malthodes pumilus Melyridae Cordylepherus viridis Phalacridae Stilbus atomarius* Cryptophagidae Atomaria ornata* Atomaria fuscata Atomaria apicalis* Atomaria testacea Caenoscelis ferruginea* Coccinellidae Coccinula quatuordecimpustulata Propylea quatuordecimpunctata Coccinella septempunctata Coccinella quinquepunctata Psyllobora vigintiduopunctata Cynegetis impunctata Corylophidae Orthoperus brunnipes***** Latridiidae Enicmus transversus Corticaria umbilicata Corticaria impressa Corticarina fuscula Melanophthalma curticollis Tenebrionidae Lagria hirta Anthicidae Notoxus monoceros Anthicus flavipes** Chrysomelidae Galerucella lineola Galeruca tanaceti Phyllotreta vittula Phyllotreta striolata Longitarsus atricillus* Chaetocnema concinna Chaetocnema hortensis Cassida nobilis Curculionidae Otiorhynchus scaber Otiorhynchus sulcatus Otiorhynchus ligustici Trachyphloeus bifoveolatus Philopedon plagiatus Bothrynoderes affinis Cleonis pigra* Hypera arator Hypera suspiciosa NT NT(LC)

38 8 Hylastes opacus** individer sammanlagt 0 Eckerö sandstränder 00, gropfällorna 0:08 Familj/art Carabidae Leistus ferrugineus Nebria brevicollis Notiophilus germinyi Carabus hortensis Carabus violaceus Cychrus caraboides Dyschirius globosus Bembidion lampros Bembidion guttula Pterostichus niger Pterostichus nigrita Pterostichus rhaeticus Pterostichus strenuus Calathus erratus Calathus micropterus Synuchus vivalis Amara similata* Amara ovata Amara famelica Amara familiaris Amara tibialis Amara aulica Amara sp* Badister bullatus Harpalus rufipes Harpalus affinis Harpalus latus Philorhizus sigma Syntomus truncatellus Cymindis vaporariorum Hydrophilidae Helophorus nubilus* Megasternum concinnum Cryptopleurum minutum Histeridae Saprinus semistriatus Hydraenidae Ochthebius minimus Ptiliidae Acrotrichis fascicularis Leiodiidae Rödklobben M Fi/Al Hotklass 0

39 Agathidium laevigatum Scydmaenidae Nevraphes angulatus Silphidae Silpha tristis Staphylinidae Acidota crenata Mycetoporus punctus Sepedophilus testaceus Sepedophilus marshami Tachyporus nitidulus Aleochara bilineata Aleochara bipustulata Oxypoda soror Atheta orbata Atheta fungi Dinaraea angustula Amischa analis Amischa nigrofusca Pachyatheta cribrata Drusilla canaliculata Oligota pusillima Anotylus rugosus Stenus clavicornis Stenus geniculatus Astenus procerus** Xantholinus linearis Xantholinus tricolor Othius angustus* Othius subuliformis Gabrius astutoides* Tasgius ater** Tasgius melanarius Quedius molochinus Quedius nigriceps* Quedius persimilis* Geotrupidae Geotrupes stercorosus Scarabaeidae Aphodius ater Cetonia aurata Byrrhidae Cytilus sericeus Elateridae Prosternon tesselatum Selatosomus aeneus Dermestidae Dermestes murinus Melyridae Dasytes cyanea Nitidulidae Pocadius ferrugineus NT(LC) 8 Fi/Al 8 (VU) VU

40 0 Silvanidae Airaphilus elongatus Cryptophagidae Atomaria fuscata Atomaria testacea Atomaria wollastoni* Coccinellidae Exochomus quadripustulatus Coccinula quatuordecimpustulata Cynegetis impunctata Latridiidae Corticaria umbilicata Cortinicara gibbosa Corticarina fuscula Tenebrionidae Crypticus quisquilius** Anthicidae Notoxus monoceros Anthicus flavipes Chrysomelidae Phyllotreta vittula Phyllotreta undulata Phyllotreta striolata Phyllotreta atra Longitarsus nasturtii* Chaetocnema concinna Chaetocnema laevicollis Chaetocnema hortensis Bruchus loti Curculionidae Otiorhynchus scaber Otiorhynchus desertus Otiorhynchus ovatus Otiorhynchus ligustici Trachyphloeus bifoveolatus Strophosoma melanogrammum Brachyderes incanus Philopedon plagiatus Sitona lateralis* Gronops inaequalis* Hypera suspiciosa* Rhyncolus ater Hylobius abietis Hylastes opacus sammanlagt individer EN NT(LC)

41 Eckerö sandstränder 00, gropfällorna 0:08 Familj/art Dytischidae Hydroporus incognitus* Hydroporus tristis** Carabidae Nebria brevicollis Carabus hortensis Cicindela sylvatica Bembidion bruxellense Bembidion quadrimaculatum Bembidion guttula Pterostichus niger Pterostichus melanarius Calathus erratus Calathus melanocephalus Calathus micropterus Amara fulva Harpalus rufipes Harpalus affinis Harpalus latus Dicheirotrichus placidus Paradromius linearis Hydrophilidae Helophorus brevipalpis Helophorus strigifrons* Anacaena lutescens Cercyon littoralis Megasternum concinnum Histeridae Hypocaccus rugifrons Ptiliidae Ptenidium punctatum Scydmaenidae Nevraphes angulatus Euconnus fimetarius*** Silphidae Silpha tristis Staphylinidae Omalium riparium Omalium caesum* Acidota crenata Olophrum fuscum Olophrum assimile Pselaphus heisei Rödklobben V Fi/Al Hotklass 0 VU NT(LC)

42 Tachyporus nitidulus Tachyporus dispar** Ischnosoma splendidum Aleochara bipustulata Oxypoda vicina Philhygra volans Atheta talpa* Atheta orbata Atheta fungi Dinaraea angustula Halobrecta flavipes Amischa nigrofusca Cordalia obscura Gyrophaena boleti Oligota pusillima Cypha tarsalis** Carpelimus bilineatus Bledius fergussoni Anotylus rugosus Stenus clavicornis Stenus incrassatus Stenus atratulus Stenus formicetorum Stenus palustris Rugilus orbiculatus Othius subuliformis Gyrohypnus fracticornis Philonthus umbratilis Tasgius melanarius* Quedius molochinus Quedius persimilis Geotrupidae Geotrupes stercorosus Scarabaeidae Serica brunnea Cetonia aurata Byrrhidae Simplocaria semistriata Byrrhus fasciatus Throscidae Trixagus carinifrons Elateridae Selatosomus aeneus Agriotes obscurus Dermestidae Dermestes szekessyi Anobiidae Ptinus dubius* Nitidulidae Thalycra fervida* Phalacridae Phalacrus substriatus 8 0 Fi/Al VU

43 Olibrus aeneus Cryptophagidae Atomaria fuscata* Corylophidae Orthoperus brunnipes* Coccinellidae Cynegetis impunctata Coccinula quatuordecimpustulata Hippodamia tredecimpunctata Coccinella magnifica Coccinella quinquepunctata Latridiidae Corticaria impressa Corticarina fuscula Melanophthalma curticollis Tenebrionidae Lagria hirta Palorus depressus Crypticus quisquilius* Anthicidae Notoxus monoceros Anthicus flavipes Chrysomelidae Chrysolina marginata Galerucella lineola Phyllotreta vittula Phyllotreta striolata Phyllotreta atra Longitarsus nasturtii Lythraria salicaria Chaetocnema laevicollis Chaetocnema hortensis Cassida nobilis Apionidae Apion viciae Curculionidae Otiorhynchus scaber Otiorhynchus sulcatus Otiorhynchus desertus Brachyderes incanus Strophosoma melanogrammum Philopedon plagiatus Bothrynoderes affinis Hypera suspiciosa Hypera nigrirostris Hylobius abietis Rhinoncus bruchoides* Rhinoncus castor Hylastes opacus individer sammanlagt 8 8 EN 0 NT(LC) 8 NT 0

44 Eckerö sandstränder 00, gropfällorna 0:08 Familj/art Carabidae Leistus ferrugineus Nebria brevicollis Notiophilus aquaticus Notiophilus germinyi Carabus violaceus Cicindela sylvatica Miscodera arctica* Trechus quadristriatus Bembidion quadrimaculatum Pterostichus niger Pterostichus rhaeticus Pterostichus strenuus Calathus erratus Calathus melanocephalus Amara cursitans Harpalus rufipes Harpalus latus Syntomus truncatellus Ptiliidae Ptenidium punctatum Leiodidae Colenis immunda* Sciodrepoides watsoni Silphidae Thanatophilus sinuatus Silpha tristis Staphylinidae Olophrum fuscum Acidota crenata Ischnosoma splendidum Mycetoporus clavicornis* Tachyporus nitidulus Aleochara bipustulata Tinotus morion Oxypoda vicina Oxypoda annularis Geostiba circellaris Atheta fungi Atheta macrocera Atheta paracrassicornis* Pachyatheta cribrata Drusilla canaliculata Rödklobben V Fi/Al Hotklass 8 VU NT(LC)

45 Rugilus rufipes Lathrobium fulvipenne Xantholinus linearis Othius subuliformis Quedius molochinus Quedius persimilis* Geotrupidae Geotrupes stercorosus Scarabaeidae Cetonia aurata Throscidae Trixagus dermestoides Elateridae Selatosomus impressus Byrrhidae Byrrhus fasciatus Dermestidae Dermestes murinus Phalacridae Phalacrus substriatus Coccinellidae Cynegetis impunctata Latridiidae Cortinicara gibbosa Corticarina fuscula Tenebrionidae Palorus depressus Anthicidae Notoxus monoceros Chrysomelidae Galerucella lineola Phyllotreta vittula Phyllotreta undulata Phyllotreta striolata Phyllotreta atra Aphthona euphorbiae* Curculionidae Otiorhynchus scaber Otiorhynchus desertus Brachyderes incanus Strophosoma melanogrammum Philophedon plagiatus Bothrynoderes affinis Rhyncolus elongatus Hylobius abietis Hylastes brunneus* Hylastes opacus individer sammanlagt 8 Fi/Al NT(LC) 8 NT 8

46 Eckerö sandstränder 00, gropfällorna 0:08 Familj/art Carabidae Nebria brevicollis Carabus hortensis Cicindela sylvatica Bembidion guttula Pterostichus niger Pterostichus melanarius Calathus erratus Amara communis Harpalus rufipes Harpalus affinis Harpalus latus Harpalus rubripes Paradromius linearis Syntomus truncatellus Hydrophilidae Cercyon analis Megasternum concinnum Histeridae Hypocaccus rugifrons Ptiliidae Ptenidium punctatum Silphidae Silpha carinata Silpha tristis Staphylinidae Olophrum assimile Ischnosoma splendidum Tachyporus nitidulus Tachyporus dispar Oxypoda vicina Oxypoda haemorrhoa* Atheta orbata Atheta fungi Amischa analis Cordalia obscura Drusilla canaliculata Oligota pusillima** Cypha tarsalis* Carpelimus bilineatus Stenus clavicornis Stenus atratulus Stenus intermedius Rödklobben V Fi/Al Hotklass VU(LC) 8 VU NT(LC)

47 Astenus procerus* Xantholinus linearis Othius subuliformis Philonthus umbratilis Ocypus ophthalmicus Tasgius ater Tasgius melanarius* Quedius molochinus Quedius persimilis******* Geotrupidae Geotrupes stercorosus Scarabaeidae Serica brunnea Cetonia aurata Eucinetidae Eucinetus haemorrhoidalis* Byrrhidae Byrrhus fasciatus Byrrhus arietinus Byrrhus pilula Melyridae Cordylepherus viridis Throscidae Trixagus dermestoides Elateridae Agriotes obscurus Cantharidae Cantharis rufa Malthodes pumilus Phalacridae Phalacrus substriatus Olibrus aeneus Olibrus bimaculatus Cryptophagidae Atomaria rubella** Atomaria testacea Coccinellidae Propylaea quatuordecimpunctata Coccinella septempunctata Coccinella magnifica Coccinula quatuordecimpustulata Psyllobora vigintiduopunctata Cynegetis impunctata Corylophidae Orthoperus brunnipes Latridiidae Enicmus transversus* Corticaria crenulata* Corticaria impressa Cortinicara gibbosa Corticarina fuscula Melanophthalma curticollis (VU) VU Fi/Al Al NT(LC) Al 0 8

48 8 Tenebrionidae Lagria hirta Crypticus quisquilius* Anthicidae Notoxus monoceros Anthicus flavipes Chrysomelidae Chrysolina marginata Galeruca tanaceti Phyllotreta vittula Phyllotreta undulata Phyllotreta atra Chaetocnema laevicollis Chaetocnema hortensis Cassida flaveola Cassida nobilis Bruchus loti Apionidae Apion viciae* Curculionidae Otiorhynchus desertus Trachyphloeus bifoveolatus Brachyderes incanus Philopedon plagiatus Bothrynoderes affinis Gronops inaequalis* Hypera arator Hypera suspiciosa Tychius picirostris Rhinoncus pericarpius Ceutorhynchus punctiger Orobitis cyaneus Hylastes opacus Dryocoetes autographus EN NT(LC) 8 NT individer sammanlagt Eckerö sandstränder 00, gropfällorna 0:08 Familj/art Carabidae Nebria brevicollis Notiophilus germinyi Carabus hortensis Carabus violaceus Cicindela sylvatica Bembidion quadrimaculatum Bembidion guttula Pterostichus niger Rödklobben V Fi/Al Hotklass

49 Calathus erratus Amara fulva Amara aulica* Harpalus rufipes Harpalus affinis Paradromius linearis Calodromius spilotus* Philorhizus notatus Hydrophilidae Cercyon unipunctatus Megasternum concinnum Histeridae Hypocaccus rugifrons Ptiliidae Ptenidium fuscicorne Ptenidium punctatum Silphidae Silpha tristis Staphylinidae Omalium riparium* Olophrum assimile Lesteva longoelytrata* Tachyporus nitidulus Tachyporus chrysomelinus* Tachyporus dispar* Aleochara bipustulata Tinotus morion Oxypoda vicina Atheta fungi Atheta orbata Atheta sp söndrig Acrotona aterrima Amischa analis Cordalis obscura Oligota pusillima Cypha tarsalis Stenus atratulus* Othius subuliformis* Tasgius ater** Quedius persimilis* Geotrupidae Geotrupes stercorosus Scarabaeidae Serica brunnea Cetonia aurata Byrrhidae Byrrhus fasciatus Throscidae Trixagus dermestoides Cantharidae Cantharis rufa Dermestidae 8 VU NT(LC) (VU) Fi/Al

Bland spolvivlar och sandkrypare på Järflotta.

Bland spolvivlar och sandkrypare på Järflotta. Bland spolvivlar och sandkrypare på Järflotta. Hans-Erik Wanntorp Längst söderut på Södertörn ligger ön Järflotta. Bara en smal ränna skiljer ön från fastlandet men den är ändå svårtillgänglig. Ön är sandig

Läs mer

study previously 122 Stig Lundberg Total Present Not published Totalt Fdreliggande Ej fdrut understikning publicerade

study previously 122 Stig Lundberg Total Present Not published Totalt Fdreliggande Ej fdrut understikning publicerade 122 Stig Lundberg Carabidae Haliplidae Noteridae Dytiscidae Gyrinidae Hydraenidae Georissidae Hydrophilidae ftiliidae Leiodidae Silphidae Catopidae Scydmaenidae Staphylinidae Pselaphidae Histeridae Clambidae

Läs mer

INSEKTSINVENTERING på MUSKÖ av Torpa Skog AV STANISLAV SNÄLL

INSEKTSINVENTERING på MUSKÖ av Torpa Skog AV STANISLAV SNÄLL Sid. 8 LITTERATUR Andersson, H. m.fl. 1987. Hotade evertebrater i Sverige.-Ent. Tidskr. 108: 65-75. Coulianos, C.- C. & Ossianilsson, F. 1976. Catalogus Insectorum Sueciae. VII. Hemiptera-Heteroptera.

Läs mer

Alnön vid Sundsvall en norrländsk utpost för sydliga skalbaggar?

Alnön vid Sundsvall en norrländsk utpost för sydliga skalbaggar? Skörvnöpparn, Umeå Årgång 8(2016), häfte 1:27-31 Alnön vid Sundsvall en norrländsk utpost för sydliga skalbaggar? ROGER MUGERWA PETTERSSON, TORBJÖRN RAMQVIST & SVEN HELLQVIST Helgexkursion till Alnön Norrlands

Läs mer

EN GLIMT AV DÅTID... Sid. 19

EN GLIMT AV DÅTID... Sid. 19 EN GLIMT AV DÅTID... Lantbrukaren Arne Ingelman Dunker var under sina ungdomsår samlare av fjärilar och skalbaggar i Uppsalatrakten. Han samling med dödskallefjäril, ekoxar och upplåsta larver låg i flera

Läs mer

*,, impressum Sturm. *, intermedia Gillm. *,, c'oracinus Kelln.,, nigrita Er.,, tristis Panz.,, sinuaticollis Lac. *,, septentrionis Th.

*,, impressum Sturm. *, intermedia Gillm. *,, c'oracinus Kelln.,, nigrita Er.,, tristis Panz.,, sinuaticollis Lac. *,, septentrionis Th. Leiler, T-E.: Negot om skalbaggsfaunan i Peljekaise nationalpark. [Notes on the beetle fauna of the Peljekaise National Park (Coleoptera).1 - Ent. Tidskr. 104: 23-27. Uppsala, Sweden 1983. ISSN 0013-886x.

Läs mer

lostoma, I Cercyon, I Cryptopleurum, I Paracymus, I Hydrous, 3 Berosus. Silphidae: I art dcidgr6vare (?Diamesus). Scydmaenidae: 3 arter. Staphylinidae: 58 arter, varav 3 Trogophloeus, 2 Bleclius, I Stenus,

Läs mer

Inventering av spindlar och skalbaggar i 11 rikkärr i Uppsala län

Inventering av spindlar och skalbaggar i 11 rikkärr i Uppsala län Inventering av spindlar och skalbaggar i 11 rikkärr i Uppsala län L Ä N S S T Y R E L S E N S M E D D E L A N D E S E R I E 2 0 1 1 : 0 1 N A T U R M I L J Ö E N H E T E N I S S N 1 4 0 0-4 7 1 2 Omslagsfoto:

Läs mer

Läderbagge Osmoderma eremita i Hörningsholm (Mörkö, Stockholms län)

Läderbagge Osmoderma eremita i Hörningsholm (Mörkö, Stockholms län) Läderbagge Osmoderma eremita i Hörningsholm (Mörkö, Stockholms län) Inventeringsrapport 2008 Stanislav Snäll 1 (22) Titel: Läderbagge Osmoderma eremita i Hörningsholm (Mörkö, Stockholms län) Inventeringsrapport

Läs mer

Skalbaggar på Koster

Skalbaggar på Koster Dokumentation av fauna och flora i Kosterhavsområdet 2003-2008 Skalbaggar på Koster Niklas Franc 2011-05-24 Sammanställningen bygger på uppgifter från flera olika uppgiftslämnare, men huvuddelen kommer

Läs mer

Insektsinventering kring ÅLABODARNA OCH SUNDVIK

Insektsinventering kring ÅLABODARNA OCH SUNDVIK Miljöförvaltningen Insektsinventering kring ÅLABODARNA OCH SUNDVIK 2002-2003 Sven Persson Agronom Rapport 2006:9 261 80 Landskrona Översiktskarta över det inventerade området i Landskrona kommun. Innehållsförteckning

Läs mer

Jordlöpare Askholmen och Säbyviken

Jordlöpare Askholmen och Säbyviken Jordlöpare Askholmen och Säbyviken Sida 1 av 17 2013-11-10 Daniel Segerlind och Magnus Stenmark Jordlöpare Askholmen och Säbyviken Sammanfattande bedömning Under 2014 utfördes en inventering av jordlöpare

Läs mer

Arkeo-entomologiska undersiikningar i historisk tid i Giiteborg

Arkeo-entomologiska undersiikningar i historisk tid i Giiteborg Arkeo-entomologiska undersiikningar i historisk tid i Giiteborg GORAN ANDERSSON Andersson. G.: Arkeo-entomologiska undersdkningar i historisk tid i Goteborg. [Archaeoentomological investigations in historical

Läs mer

Skalbaggar funna på brandfält I Kolmärden NV Uvberget (Sörmland) I fönsterfällor av Jan Sjöstedt sommaren Del 3.

Skalbaggar funna på brandfält I Kolmärden NV Uvberget (Sörmland) I fönsterfällor av Jan Sjöstedt sommaren Del 3. Skalbaggar funna på brandfält I Kolmärden NV Uvberget (Sörmland) I fönsterfällor av Jan Sjöstedt sommaren 1998. Del 3. av Peter Wärmling Den insektsinventering som Janne Sjöstedt startade 1997 på ett brandfält

Läs mer

Tre insektsinventeringar i stäppartade torrängar 2009

Tre insektsinventeringar i stäppartade torrängar 2009 Tre insektsinventeringar i stäppartade torrängar 2009 Skalbaggar, gaddsteklar och nattfjärilar Rapport 2010:08 Rapportnr: 2010:08 ISSN: 1403-168 Framsidesbild: Mikael Johannesson Författare och bilder:

Läs mer

Återinventering av marklevande skalbaggar på Billingsudd och Sandholmarna, Strömsholms NR

Återinventering av marklevande skalbaggar på Billingsudd och Sandholmarna, Strömsholms NR Återinventering av marklevande skalbaggar på Billingsudd och Sandholmarna, Strömsholms NR Rapport: Jenny Wendel, Fredrik Larsson och Thomas Appelqvist, Pro Natura Fältarbete: Jenny Wendel, Fredrik Larsson

Läs mer

Återinventering av marklevande skalbaggar på Biskops-Arnö och i Hjälstaviken

Återinventering av marklevande skalbaggar på Biskops-Arnö och i Hjälstaviken Återinventering av marklevande skalbaggar på Biskops-Arnö och i Hjälstaviken Pro Natura 2014 Rapport: Jenny Wendel, Fredrik Larsson och Thomas Appelqvist Fältarbete: Jenny Wendel, Fredrik Larsson och Mattias

Läs mer

INVENTERING AV VEDLEVANDE SKALBAGGAR SKOGAR I TYRINGE PÅ UPPDRAG AV HÄSSLEHOLMS KOMMUN 2012-04-23

INVENTERING AV VEDLEVANDE SKALBAGGAR SKOGAR I TYRINGE PÅ UPPDRAG AV HÄSSLEHOLMS KOMMUN 2012-04-23 INVENTERING AV VEDLEVANDE SKALBAGGAR SKOGAR I TYRINGE PÅ UPPDRAG AV HÄSSLEHOLMS KOMMUN 2012-04-23 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Översiktlig insektsinventering vid Råstasjön. Fokus vedinsekter

Översiktlig insektsinventering vid Råstasjön. Fokus vedinsekter Översiktlig insektsinventering vid Råstasjön Fokus vedinsekter Sammanfattning 3 Inledning 3 Metoder 3 Resultat 4 Bedömning av resultatet 4 Intressanta fynd 5 Diskussion 6 Referenser 7 Bilaga - artlista

Läs mer

Skalbaggar på Eriksberg

Skalbaggar på Eriksberg 1 Skalbaggar på Eriksberg -En inventering 2005 Bengt Ehnström Stationsområdet 224, 780 53 Nås 2 Förord Blekinges kusttrakter utgör en för landet sällsynt mosaik med ädellövskogar, hällmarker och betesmarker

Läs mer

RAPPORT 2014/1 INVENTERING

RAPPORT 2014/1 INVENTERING RAPPORT 2014/1 INVENTERING av skalbaggar på asp i Kalmarnäs 2013 Joel Hallqvist FÖRFATTARE Joel Hallqvist FOTO FRAMSIDA Anett Wass KARTOR Per Stolpe Lantmäteriet 2013, SGU Länsstyrelsen PRODUKTION OCH

Läs mer

Jordlöpare (Carabidae) i Store Mosse nationalpark

Jordlöpare (Carabidae) i Store Mosse nationalpark Jordlöpare (Carabidae) i Store Mosse nationalpark Brandens inverkan på artsammansättningen En inventering och jämförande studie Sericoda quadripunctata Cornelia 2008 Peter Mattiasson Examensarbete för

Läs mer

rapport 2012/1 Inventering av skalbaggsfaunan i Fjällnora 2011 Joel Hallqvist

rapport 2012/1 Inventering av skalbaggsfaunan i Fjällnora 2011 Joel Hallqvist rapport 2012/1 Inventering av skalbaggsfaunan i Fjällnora 2011 Joel Hallqvist Författare Joel Hallqvist Omslagsfoto Fönsterfälla på granhögstubbe. FOTO: Joel Hallqvist Produktion och Layout Upplandsstiftelsen

Läs mer

Vedlevande insekter på sälg i Eklandskapet, Linköpings kommun, 2004

Vedlevande insekter på sälg i Eklandskapet, Linköpings kommun, 2004 Vedlevande insekter på sälg i Eklandskapet, Linköpings kommun, 2004 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 3 ALLMÄN BESKRIVNING AV OMRÅDENA... 4 TINNERÖ EKLANDSKAP... 4 EKÖ... 4 SKÄLSTORP... 4 SVARTMÅLA...

Läs mer

Det var en gång en stäpp

Det var en gång en stäpp Det var en gång en stäpp Skalbaggar på en sandmark vid Vitemölla Christoffer Sjöholm, Äspinge 2011 Det var en gång en stäpp - Skalbaggar på en sandmark vid Vitemölla Konsultuppdrag utfört 2011 av Christoffer

Läs mer

Undersökning av brandfält på Stora Getryggen i Delsjöområdets och Knipeflågsbergens naturreservat. Göteborgs och Partille kommuner

Undersökning av brandfält på Stora Getryggen i Delsjöområdets och Knipeflågsbergens naturreservat. Göteborgs och Partille kommuner Undersökning av brandfält på Stora Getryggen i Delsjöområdets och Knipeflågsbergens naturreservat Göteborgs och Partille kommuner Pro Natura Thomas Appelqvist Rickard Gimdal Mikael Finsberg 1997 Bakgrund

Läs mer

Appendix 2. Samtliga vedskalbaggar i Hornsö Allgunnenområdet med år för senaste fynd. Appendix 2 Samtliga vedskalbaggar

Appendix 2. Samtliga vedskalbaggar i Hornsö Allgunnenområdet med år för senaste fynd. Appendix 2 Samtliga vedskalbaggar Appendix 2. Samtliga vedskalbaggar i Hornsö Allgunnenområdet med år för senaste fynd. Bh = bilhåvning f = fragment Calosoma inquisitor Förr Tachyta nana 2001 99 99 99 98 Dromius agilis 99 99 99 99 99 99

Läs mer

Vård av habitaten för Nagu sandstränders hotade insektarter

Vård av habitaten för Nagu sandstränders hotade insektarter Vård av habitaten för Nagu sandstränders hotade insektarter Den extremt hotade strandärtmotten på ett Strandvialblad i Sandö. Sandstränderna i området är insekternas habitat I Skärgårdshavet bl.a. på Sandö

Läs mer

INSEKTSINVENTERING på MUSKÖ av Torpa Skog av STANISLAV SNÄLL

INSEKTSINVENTERING på MUSKÖ av Torpa Skog av STANISLAV SNÄLL Sid.8 Fortsättning från föreg.nr: INSEKTSINVENTERING på MUSKÖ av Torpa Skog av STANISLAV SNÄLL INSEKTINVENTERING på MUSKÖ... forts. Sid.9 Sid.10 INSEKTINVENTERING på MUSKÖ...forts. KOMMENTAR TILL ARTLISTA

Läs mer

Entomologiska värden i ett tallbestånd på Norra Åsums militära övningsområde

Entomologiska värden i ett tallbestånd på Norra Åsums militära övningsområde Entomologiska värden i ett tallbestånd på Norra Åsums militära övningsområde Gunnar Isacsson Rapport 2012-09-24 Sammanfattning Det undersökta tallbeståndet hyser stora entomologiska värden. Bland vedinsekterna

Läs mer

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metodik och avgränsning... 3 Resultat... 4 Områden... 4 Arter... 4 Områdesredovisning... 5 Litteratur... 11 Framsidans

Läs mer

Inventering av insektsfaunan på sandmarker vid Lyngby banvall och Kristianstads flygplats under 2015

Inventering av insektsfaunan på sandmarker vid Lyngby banvall och Kristianstads flygplats under 2015 Inventering av insektsfaunan på sandmarker vid Lyngby banvall och Kristianstads flygplats under 2015 Christoffer Sjöholm, Sofia 2015 1 Inventering av insektsfaunan på sandmarker vid Lyngby banvall och

Läs mer

rapport 2012/7 i Kalmarnäs 2012 Joel Hallqvist

rapport 2012/7 i Kalmarnäs 2012 Joel Hallqvist rapport 2012/7 INVENTERING AV SKALBAGGAR PÅ EK i Kalmarnäs 2012 Joel Hallqvist Författare Joel Hallqvist Foto framsida Ek i Kalmarnäs Samtliga foton i denna rapport av Joel Hallqvist Produktion och Layout

Läs mer

Ett litet stycke stäpp

Ett litet stycke stäpp Ett litet stycke stäpp Skalbaggar på Lyngsjö-sandstäpp Christoffer Sjöholm, Malmö 2010 Ett litet stycke stäpp Skalbaggar på Lyngsjö-sandstäpp Konsultuppdrag utfört 2010 av Christoffer Sjöholm, Malmö Handledare:

Läs mer

i gamla ekar på Malmölandet

i gamla ekar på Malmölandet i gamla ekar på Malmölandet Hamrakonsult och Nicklas Jansson Natur i Norrköping 1:03 Förord Inventeringen av vedskalbaggar på Malmölandet är klar. Resultatet blev en glädjande överraskning! Inte bara läderbaggar,

Läs mer

Inventering av skalbaggar på linddyna i Båtfors och Bredforsens naturreservat Av: Joel Hallqvist

Inventering av skalbaggar på linddyna i Båtfors och Bredforsens naturreservat Av: Joel Hallqvist Inventering av skalbaggar på linddyna i Båtfors och Bredforsens naturreservat 2014 Av: Joel Hallqvist Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Sammanfattning 3 Inledning 3 Metod 4 Resultat 6 Övriga

Läs mer

Inventering av marklevande skalbaggar på Billingsudd och Sandholmarna, naturreservatet Strömsholm, Västmanlands län

Inventering av marklevande skalbaggar på Billingsudd och Sandholmarna, naturreservatet Strömsholm, Västmanlands län Dnr. 512-3677-12 Inventering av marklevande skalbaggar på Billingsudd och Sandholmarna, naturreservatet Strömsholm, Västmanlands län Mattias Lindholm och Thomas Appelqvist, Pro Natura 2010 BAKGRUND Varje

Läs mer

RAPPORT 2006/9 INVENTERING AV STRANDMILJÖER VID DALÄLVENS MYNNING EFTER STRANDSANDJÄGARE Cicindela maritima. Pär Eriksson

RAPPORT 2006/9 INVENTERING AV STRANDMILJÖER VID DALÄLVENS MYNNING EFTER STRANDSANDJÄGARE Cicindela maritima. Pär Eriksson RAPPORT 2006/9 INVENTERING AV STRANDMILJÖER VID DALÄLVENS MYNNING EFTER STRANDSANDJÄGARE Cicindela maritima Pär Eriksson FÖRFATTARE Pär Eriksson FOTO Pär Eriksson KARTOR Lantmäteriet 2006, SGU Länsstyrelsen

Läs mer

PM 2011:11. Inventering av skalbaggsfaunan knuten till gamla grova lövträd i Dalarnas län 2009

PM 2011:11. Inventering av skalbaggsfaunan knuten till gamla grova lövträd i Dalarnas län 2009 PM 2011:11 Inventering av skalbaggsfaunan knuten till gamla grova lövträd i Dalarnas län 2009 Naturvårdsenheten Inventeringen är utförd av BAGGBOLAGET David Isaksson Text omarbetad av MaryAnn Fargo Länsstyrelsen

Läs mer

En mångfald av våtmarker åt en mångfald av dykarskalbaggar (Coleoptera: Dytiscidae)

En mångfald av våtmarker åt en mångfald av dykarskalbaggar (Coleoptera: Dytiscidae) En mångfald av våtmarker åt en mångfald av dykarskalbaggar (Coleoptera: Dytiscidae) ELISABETH LUNDKVIST Lundkvist, E.: En mångfald av våtmarker åt en mångfald av dykarskalbaggar (Coleoptera: Dytiscidae).

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Inventering av skalbaggar i området Slättmalm, Grödinge (Botkyrka kommun, Stockholms län) Inventeringsrapport Stanislav Snäll

Inventering av skalbaggar i området Slättmalm, Grödinge (Botkyrka kommun, Stockholms län) Inventeringsrapport Stanislav Snäll Inventering av skalbaggar i området Slättmalm, Grödinge (Botkyrka kommun, Stockholms län) 2015 Inventeringsrapport Stanislav Snäll 1 (11) Titel: Inventering av skalbaggar i området Slättmalm, Grödinge

Läs mer

Inventering av källkvicklöpare 2015

Inventering av källkvicklöpare 2015 ISBN nr: 1401-2448 R 2015:16 Foto: Mattias Lindholm Inventering av källkvicklöpare 2015 Miljöförvaltningen Box 7012, 402 31 Göteborg Tel vx: 031-365 00 00 Epost: miljoforvaltningen@miljo.goteborg.se www.goteborg.se

Läs mer

Vedlevande skalbaggar i Klöva hallars bokskogar

Vedlevande skalbaggar i Klöva hallars bokskogar Vedlevande skalbaggar i Klöva hallars bokskogar Carl Johan Dahlberg Tillämpningskurs i botanik, BIO 309 (7,5 hp) Oktober 2011 Handledare: Thomas Appelqvist Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte...

Läs mer

, /-6 m. 13 m från start, block mellan alar Bäring 43 Datum

, /-6 m. 13 m från start, block mellan alar Bäring 43 Datum Bilaga 3 Stråkfakta Koordinater anges i RT90. Område 1 Vänersnäshalvön, norra spetsen, Valbergsudden. Beskrivning: Udde med gles till tät vass runt, en del näckrosor. STRÅK NR 1:1 Lutning 1,0 6487974,

Läs mer

Vedlevande skalbaggar i Klöva hallars bokskogar

Vedlevande skalbaggar i Klöva hallars bokskogar Vedlevande skalbaggar i Klöva hallars bokskogar Carl Johan Dahlberg Tillämpningskurs i botanik, BIO 309 (7,5 hp) Oktober 2011 Handledare: Thomas Appelqvist Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte...

Läs mer

Inventeringar av brandgynnade insekter i Västerbottens län

Inventeringar av brandgynnade insekter i Västerbottens län Inventeringar av brandgynnade insekter i Västerbottens län 2005-2006 Meddelande nr 8 2011 Inventeringar av brandgynnade insekter i Västerbottens län 2005-2006: Vedskalbaggar på björk och brandfält i Västerbottens

Läs mer

Insektsinventering. Pilallén. Årstafältet Delstudie Naturmiljö. stockholm.se/arstafaltet. The Capital Of Scandinavia

Insektsinventering. Pilallén. Årstafältet Delstudie Naturmiljö. stockholm.se/arstafaltet. The Capital Of Scandinavia Årstafältet Delstudie Naturmiljö Insektsinventering Pilallén The Capital Of Scandinavia 2012 stockholm.se/arstafaltet Innehåll Sammanfattning 3 Inledning 4 Bakgrund 4 Metod 4 Resultat 7 Fynd av arter 7

Läs mer

Något om insekterna på Kalvöarna i Vänern, Mariestads kommun

Något om insekterna på Kalvöarna i Vänern, Mariestads kommun Något om insekterna på Kalvöarna i Vänern, Mariestads kommun Thomas Appelqvist & Mattias Lindholm Pro Natura 2007 INLEDNING Pro Natura fick i uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götalands län att inventera

Läs mer

Författare: Stanislav Snäll

Författare: Stanislav Snäll Rapport December 2001:01 2009 Inventering av lindlevande skalbaggar i Torsåkers allé 2009 Författare: Stanislav Snäll December 2009 Inventering av lindlevande skalbaggar i Torsåkers allé 2009 Fotografier:

Läs mer

En betesmark i förändring

En betesmark i förändring En betesmark i förändring En skalbaggsinventering på restaurerad sandstäppsmiljö vid Kristianstads flygplats Christoffer Sjöholm, Malmö 2010 1 En betesmark i förändring En skalbaggsinventering på restaurerad

Läs mer

Den brflnda skogens skalbaggsfauna i Sverige

Den brflnda skogens skalbaggsfauna i Sverige Den brflnda skogens skalbaggsfauna i Sverige Lundberg, S. : Den briinda skogens skalbaggsfauna i Sverige. [The beetle fauna of burnt forest in Sweden] - Ent. Tidskr. 105: 129-141. Uppsala, Sweden 1984.

Läs mer

Rödlistade vedskalbaggar i Skoklosters slottspark

Rödlistade vedskalbaggar i Skoklosters slottspark Rödlistade vedskalbaggar i Skoklosters slottspark MATS JONSELL Jonsell, M.: Rödlistade vedskalbaggar i Skoklosters slottspark. [Red listed saproxylic beetles in the park at Skokloster castle, Sweden.]

Läs mer

Vedlevande skalbaggar vid Övre Tälningsån i Hälsingland

Vedlevande skalbaggar vid Övre Tälningsån i Hälsingland Natur i Norr, Umeå Årgång 20 (2001), häfte 2:61-76 Vedlevande skalbaggar vid Övre Tälningsån i Hälsingland PER-OLA HOFFSTEN & ROGER B. PETTERSSON Sammanfattning Här redovisas 403 skalbaggsarter påträffade

Läs mer

Mark- och vedlevande insekter på ett brandfält i Färnebofjärdens nationalpark ett år efter bränning

Mark- och vedlevande insekter på ett brandfält i Färnebofjärdens nationalpark ett år efter bränning Mark- och vedlevande insekter på ett brandfält i Färnebofjärdens nationalpark ett år efter bränning En inventering av Olof Hedgren, Uppsala Sammanfattning Under 2009 undersöktes insektsfaunan inom ett

Läs mer

UNDERSÖKNINGAR AV SKALBAGGSFAUNAN INOM 63 OMRÅDEN I SKÅNE UNDER TIOÅRSPERIODEN

UNDERSÖKNINGAR AV SKALBAGGSFAUNAN INOM 63 OMRÅDEN I SKÅNE UNDER TIOÅRSPERIODEN doc: Coleoptera fauna Skane Sweden Sökord: Skalbaggar, Coleoptera Skåne, 2004 2013. Keywords: Beetles, Coleoptera, Skane, Sweden, 2004 2013. UNDERSÖKNINGAR AV SKALBAGGSFAUNAN INOM 63 OMRÅDEN I SKÅNE UNDER

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Skalbaggar i halländska sanddyner och kusthedar

Skalbaggar i halländska sanddyner och kusthedar INFORMATION FRÅN LÄNSSTYRELSEN HALLAND Skalbaggar i halländska sanddyner och kusthedar Håkan Ljungberg Omslagets framsida: Strandsandjägare Cicindela maritima, naturreservatet Gullbranna, sommaren 2003.

Läs mer

Inventering av fågelarv Holosteum umbellatum på Västra Torget 2017

Inventering av fågelarv Holosteum umbellatum på Västra Torget 2017 1 Inventering av fågelarv Holosteum umbellatum på Västra Torget 2017 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Artens ekologi och skötsel av lokalen... 3 Metodik och avgränsning... 3 Rödlistan...

Läs mer

Hökafältet TÖNNERSA. Du håller i pdf-versionen av en digital informationsbroschyr

Hökafältet TÖNNERSA. Du håller i pdf-versionen av en digital informationsbroschyr Du håller i pdf-versionen av en digital informationsbroschyr om Tönnersa och projektet Sand Life, som pågår fram till 2018 i reservatet. Här finns information och fakta om projektet och platsen, presenterat

Läs mer

PM; Naturvärdesinventering som underlag för detaljplaneläggning för del av Gullbranna 1:13, 2014-08-20

PM; Naturvärdesinventering som underlag för detaljplaneläggning för del av Gullbranna 1:13, 2014-08-20 PM; Naturvärdesinventering som underlag för detaljplaneläggning för del av Gullbranna 1:13, 2014-08-20 Fig. 1 Området mot öster längs markvägen med äldre tallar och ekar, riktning norrut. Sammanfattning

Läs mer

SKALBAGGAR OCH GADDSTEKLAR I GÖTEBORGS KOMMUN - En inventering 2006. Pro Natura. Thomas Appelqvist; Mattias Lindholm; Camilla Finsberg

SKALBAGGAR OCH GADDSTEKLAR I GÖTEBORGS KOMMUN - En inventering 2006. Pro Natura. Thomas Appelqvist; Mattias Lindholm; Camilla Finsberg SKALBAGGAR OCH GADDSTEKLAR I GÖTEBORGS KOMMUN - En inventering 2006 Pro Natura Thomas Appelqvist; Mattias Lindholm; Camilla Finsberg SKALBAGGAR OCH GADDSTEKLAR I GÖTEBORGS KOMMUN MED EN DEL NOTERINGAR

Läs mer

Vedinsekter i Uddarp Inventering sommaren 2009

Vedinsekter i Uddarp Inventering sommaren 2009 Biosfärområde Kristianstads Vattenrike The Man and the Biosphere Programme, UNESCO Vedinsekter i Uddarp Inventering sommaren 2009 Vattenriket i fokus 2010:08 Gunnar Isacsson sommaren 2009 Titel: Vedinsekter

Läs mer

Göteborg 2014-08-26. Inventering av dvärgålgräs (Zostera noltii) inom Styrsö 2:314 m.fl.

Göteborg 2014-08-26. Inventering av dvärgålgräs (Zostera noltii) inom Styrsö 2:314 m.fl. Göteborg 2014-08-26 Inventering av dvärgålgräs (Zostera noltii) inom Styrsö 2:314 m.fl. Linda Andersson och Cecilia Nilsson 2014 Inventering av dvärgålgräs (Zostera noltii) inom Styrsö 2:314 m.fl. Rapport

Läs mer

Inventering av snäckor i fem östgötska rikkärr

Inventering av snäckor i fem östgötska rikkärr 1(6) Inventering av snäckor i fem östgötska rikkärr Utförd 2006 och 2009 2(6) Inventering av snäckor i fem östgötska rikkärr Utförd 20062006-2009 Inventeringen har genomförts som en del i EU-LIFE-projektet

Läs mer

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad - med rekommendationer inför exploatering av f.d. regementsområdet Marika Stenberg, Pia Hertonsson och Per Nyström, 2014 På uppdrag av Ystad kommun

Läs mer

Infrastrukturens biotoper. Tommy Lennartsson

Infrastrukturens biotoper. Tommy Lennartsson Infrastrukturens biotoper Tommy Lennartsson Infrastrukturens biotoper Referensgrupp Tommy Lennartsson, Roger Svensson, CBM Marie Johnsson, Martin Olgemar, Trv Anders Sjölund, Trv; J-O Helldin, CBM, Åsa

Läs mer

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund

rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län Rikkärr för uppföljning av biologisk Lennartsson och Ingemar Frycklund rapport 1/2005 Ås- OCH sandmarker i uppsala län arbetsmaterial naturvärden och 2009 metodik Rikkärr för uppföljning av biologisk Älvkarleby mångfald kommun Pär Eriksson Jan-Olov och Frida Björklund, Hermanson

Läs mer

INVENTERING AV BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN VEDLEVANDE SKALBAGGAR PÅ UPPDRAG AV

INVENTERING AV BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN VEDLEVANDE SKALBAGGAR PÅ UPPDRAG AV INVENTERING AV VEDLEVANDE SKALBAGGAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-19 Inventering och text Naturcentrum AB 2013 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Information. Ansökan om dispens från fridlysningsbestämmelserna. artskyddsförordningen (2007:845) Skäl för fridlysning

Information. Ansökan om dispens från fridlysningsbestämmelserna. artskyddsförordningen (2007:845) Skäl för fridlysning Ansökan om dispens från fridlysningsbestämmelserna i 4-9 Information Om det finns risk för att en art utrotas eller utsätts för plundring kan arten fridlysas. För närvarande är cirka 300 växter och djur

Läs mer

Bzzzz hur konstigt det än kan låta

Bzzzz hur konstigt det än kan låta Bzzzz hur konstigt det än kan låta Järva motorbana bidrar till att både viktiga sällsynta och utrotningshotade insekter och växter som annars skulle dö ut i området! Banområdet har under 1900-talet varit

Läs mer

Vresrosen ett hot mot kustens flora

Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen ett hot mot kustens flora Vresrosen (Rosa rugosa) är en främmande art som förts in från Sydostasien i början av 1900-talet, och som sprider sig särskilt i

Läs mer

Baggar och kanoner Skalbaggar på Rinkaby skjutfält

Baggar och kanoner Skalbaggar på Rinkaby skjutfält Baggar och kanoner Skalbaggar på Rinkaby skjutfält 1 Christoffer Sjöholm, Malmö 2011 Baggar och kanoner Skalbaggar på Rinkaby skjutfält Konsultuppdrag utfört 2008 av Christoffer Sjöholm, Malmö Handledare:

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av några lindlokaler i Västmanlands län med särskild inriktning mot ögonfläckbock. Författare: Erik Sahlin 2010:6

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av några lindlokaler i Västmanlands län med särskild inriktning mot ögonfläckbock. Författare: Erik Sahlin 2010:6 NATURVÅRDSENHETEN Inventering av några lindlokaler i Västmanlands län med särskild inriktning mot ögonfläckbock. Författare: Erik Sahlin 2010:6 1 Titel: Inventering av några lindlokaler i Västmanlands

Läs mer

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013

Bild från områdets södra delområde som betas med inslag av uppluckrad grässvål med sandblottor. Foto: Johan Jansson, år 2013 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Skedeås (tidigare namn Skedemosse), SE0330104, Mörbylånga kommun, Kalmar län Bild från områdets södra delområde som betas

Läs mer

Catalogus Coleopterorum Sueciae 1986 - tilldgg 2

Catalogus Coleopterorum Sueciae 1986 - tilldgg 2 Catalogus Coleopterorum Sueciae 1986 tilldgg 2 Lundberg, S.: Catalogus Coleopterorum Sueciae 1986 tillagg 2. [Catalogus Coleopterorum Sueciae 1986 2nd addition.l Ent. Tidskr. 112 3337. UmeA, Sweden 1991.

Läs mer

N A T U R. Inventering av vedlevande skalbaggar på ek i naturreservatet Tinnerö eklandskap kultur och natur :2 I LINKÖPING

N A T U R. Inventering av vedlevande skalbaggar på ek i naturreservatet Tinnerö eklandskap kultur och natur :2 I LINKÖPING N A T U R I LINKÖPING 2008:2 Inventering av vedlevande skalbaggar på ek i naturreservatet Tinnerö eklandskap kultur och natur 2008 Brokig barksvartbagge, bild av Kenneth Claesson Inventering av vedlevande

Läs mer

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Läs mer

Insektsinventering Billingekleven Skövde 2005-2007

Insektsinventering Billingekleven Skövde 2005-2007 Insektsinventering Billingekleven Skövde 2005-2007 Skövde Naturskyddsförening 2007-11-23 Krister Dahlgren Ingvar Fredriksson 2 Insektsinventering Billingekleven 2005-07 Ingvar Fredriksson och Krister Dahlgren,

Läs mer

Skalbaggar på en slänt

Skalbaggar på en slänt Skalbaggar på en slänt En inventering av sandstäppsmiljö i Klammersbäcks betesmark. Christoffer Sjöholm, Malmö 2010 Skalbaggar på en slänt En inventering av sandstäppsmiljö i Klammersbäcks betesmark Konsultuppdrag

Läs mer

UV SYD RAPPORT 2002:4 ARKEOLOGISK UTREDNING. Finakorset. Skåne, Ystad, Östra förstaden 2:30 Bengt Jacobsson. Finakorset 1

UV SYD RAPPORT 2002:4 ARKEOLOGISK UTREDNING. Finakorset. Skåne, Ystad, Östra förstaden 2:30 Bengt Jacobsson. Finakorset 1 UV SYD RAPPORT 2002:4 ARKEOLOGISK UTREDNING Finakorset Skåne, Ystad, Östra förstaden 2:30 Bengt Jacobsson Finakorset 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska undersökningar UV Syd Åkergränden

Läs mer

Naturvärdesinventering av område vid bäck i centrala Björbo, Gagnefs kommun

Naturvärdesinventering av område vid bäck i centrala Björbo, Gagnefs kommun Naturvärdesinventering av område vid bäck i centrala Björbo, Gagnefs kommun Uppdraget På uppdrag av förvaltningschef Birgitta Johansson, miljö- och byggförvaltningen på Gagnefs kommun, utfördes den 7 juli

Läs mer

Exkursion. Till Ven. Av: Oswaldo Quijada

Exkursion. Till Ven. Av: Oswaldo Quijada Exkursion Till Ven Av: Oswaldo Quijada Syftet med laborationen var att undersöka vattnet och stranden, och beskriva vad som fanns där så exakt som möjligt. Så att vi kan jämföra den med exkursionen vi

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

Grävning för elkabel på gravfält

Grävning för elkabel på gravfält arkeologisk förundersökning Grävning för elkabel på gravfält raä 1 Gervide 1:35 Sjonhem socken Gotland Länsstyrelsen Gotlands län dnr 431-4410-06 Ann-Marie Pettersson 2007 arkeologisk förundersökning Grävning

Läs mer

Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2015

Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2015 Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2015 2015-08-21 på uppdrag av Helsingborgs stadsida Åtgärder för grönfläckig padda på Örby ängar 2015 Rapporten är upprättad av: Jan Pröjts. Granskning: Cecilia

Läs mer

Vedlevande skalbaggar i Risens naturreservat

Vedlevande skalbaggar i Risens naturreservat Vedlevande skalbaggar i Risens naturreservat En sammanställning av intressanta observationer 2001 2002 samt resultat från en översiktlig inventering av sällsynta arter 2002 Björkkärr i Risens naturreservat

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Vedlevande skalbaggar i skapade bokhögstubbar på Visingsö

Vedlevande skalbaggar i skapade bokhögstubbar på Visingsö Inventeringsrapport beställd av Statens fastighetsverk år 2012 Vedlevande skalbaggar i skapade bokhögstubbar på Visingsö Joel Hallqvist & Mats Jonsell Sammanfattning I syfte att utveckla naturvårdsvärdena

Läs mer

Bilaga. Insektsinventering, Karlberg, Solna stad, med anledning av utredning inför detaljplan

Bilaga. Insektsinventering, Karlberg, Solna stad, med anledning av utredning inför detaljplan Bilaga Insektsinventering, Karlberg, Solna stad, med anledning av utredning inför detaljplan Innehåll: Uppdraget!... 3 Bakgrund!... 3 Metod och genomförande!... 3 Resultat!... 3 Intressanta noteringar!...

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE i Kungsbacka kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE i Kungsbacka kommun 2012-12-20 1 (15) Restaureringsplan för Natura 2000-området Kungsbackafjorden, SE0510058 i Kungsbacka kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet GRACE för delområde Kungsbackafjorden. Bilaga 1 Tre kartor

Läs mer

RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN

RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN RÖDLISTADE ARTER I NORRKÖPINGS KOMMUN Anneli Gustafsson NATUR I NORRKÖPING 1:04 Förord I denna rapport kan du läsa och låta dig förundras över hur många märkliga djur och växter det finns i vår kommun.

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE , Borgholms kommun, Kalmar län

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE , Borgholms kommun, Kalmar län 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Bödakustens västra, SE0330119, Borgholms kommun, Kalmar län Äldre vindpinade tallar som står som torrakor vid Byrums sandfält

Läs mer

Insektsinventering med fokus på gaddsteklar

Insektsinventering med fokus på gaddsteklar Sand, Älvkarleby, 2012 Sida 1 av 16 2013-01-29 Insektsinventering med fokus på gaddsteklar Sammanfattning Området Sand i Älvkarleby har inventerats under 2012 på uppdrag av Upplandsstiftelsen. De kalkrika

Läs mer

NY BILD. PEBERHOLM och vattnet omkring

NY BILD. PEBERHOLM och vattnet omkring NY BILD PEBERHOLM och vattnet omkring Peberholm kort efter brons öppnande. Foto: Søren Madsen Peberholm år 2014. Foto: Martin Kielland Peberholm Den konstgjorda ön Peber holm länkar samman Öresunds förbindelsens

Läs mer

Inventering av skaftslamkrypa i Landvettersjön vid Rådanäs

Inventering av skaftslamkrypa i Landvettersjön vid Rådanäs -14 UPPDRAG Tekniska utredningar DP Bråta UPPDRAGSNUMMER 12601144 UPPDRAGSLEDARE Björn Carlsson UPPRÄTTAD AV Niklas Egriell DATUM KVALITETSGRANSKNING Peter Rodhe Inventering av skaftslamkrypa i Landvettersjön

Läs mer