Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(8)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(8)"

Transkript

1 STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(8) Handläggare: Mlchael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Regional klimatfärdplan 2050 för Stocldiolms län - inriktningsbeslut för fortsatt arbete Arendebeskrivnmg Efter aktualitetsprövningen av RUFS 2010 gav landstingsfullmäktige i uppdrag till Tillväxt- och regionplaneförvaltningen (TRF) att ta fram en Regional Mimatfärdplan 2050 för Stockholms län eftersom regionens aktörer hade efterfrågat förstärkta insatser när det gäller Idimatarbetet i länet. Klimatfärdplanen är nära kopplad till den kommande regionala utvecklingsplan, RUFS 2050, och fårdplanen planeras att antas av landstingsfullmäktige i samband med fullmäktiges beslut om RUFS 2050 våren De huvudsakliga delarna av Idimatfårdplanenskall integreras i RUFS För att skapa en ram för Idimatfärdplanens innehåll och mål behövs ett inriktningsbeslut i Tillväxt- och regionplanenämnden. Inriktningsbeslutet sätter ramen för projektarbetet, med målet att arbeta fram en fårdplan med bred legitimitet i länet och som bärs av många aktörers vilja att delta i omställningsarbetet mot en region utan nettoutsläpp år Bakgrund och ärendets hanteruig Förvaltningens tjänsteutlåtande bygger på det arbete och de regionala avstämningar som hittills har ägt rum inom ramen för Idimatfärdplansarbetet mellan Nämnden har tidigare informerats om arbetet. Beslutsunderlaget utgörs av detta tjänsteutlåtande. Förslag till beslut Tillväxt- och regionplanenämnden föreslås besluta att godkänna förslag till upplägg och inriktning av en regional Idimatfärdplan 2050.

2 STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 2(8) Förvaltningens förslag och motivering Sammanfattning Arbetet med den regionala Mimatfärdplanen, som leds av Tillväxt- och regionplaneförvaltningen (TRF), är ett uppdrag från landstingsfullmäktige. Framtagande och genomförande är i hög grad beroende av att regionens aktörer är involverade och engagerade. Färdplanen stakar ut vägen för hur länets direkta växthusgasutsläpp ska komma ned till en "netto noll nivå" år Centrala delar i den kommande färdplanen är bland annat sektorsmål och utsläppsbanor, samt förslag till en Mimatsmart markanvändning.. Länets indirekta växthusgasutsläpp tas upp och problematiseras, men kommer inte att omfattas av mål och åtgärder i färdplanen. I arbetet ingår inte Mimatanpassning. Arbetet med att ta fram färdplanen stäms löpande av med TRF:s ledningsgrupp och länets Miljö- och samhällsbyggnadsråd, som samordnas av länsstyrelsen. Bakgrund Tillväxt- och regionplaneförvaltningen har på uppdrag av landstingsfullmäktige år 2014 initierat arbetet med att ta fram en Regional klimatfärdplan 2050 för Stockholms län. Planen ska omfatta hela länets territorium och avser direkta utsläpp, men tar även upp resonemang om regionens globala energi- och klimatfotavtryck. Klimatfärdplanen ska bidra med väl avvägda inspel till det pågående arbetet med en ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS Klimatfårdplanen ska bygga på befintliga styrdokument som RUFS 2010, länets energi- och klimatstrategi från 2013, kommunernas energi- och Idimatstyrdokument (t.ex. Stocldiolms stads Idimatstrategi 2040) samt EU:s och Sveriges Mimatmål och -politik. Sveriges, inklusive Stocldiolmsregionens, andel av de globala växthusgasutsläppen är liten (Sverige = 0,16 %). Men båda är globala föredömen när det gäller att sänka sina utsläpp och ändå ha befolknings- och ekonomisk tillväxt. Ett nytt globalt Idimatavtal har ratificerats (november 2016) med målet att begränsa den globala uppvärmningen till 2, helst 1,5 grader. Detta kräver snabba och genomgripande beslut och insatser av alla. Även för Stockholms län medför det ett behov av att på ett resurseffektivt och genomförandeinriktat sätt satsa pä en snabb omställning bort från sitt fossilberoende de närmaste 15 åren, och samtidigt ta hänsyn till andra samhällsmål.

3 xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 3 (8) Målsättningen medfärdplanen Klimatfärdplansarbetet ska hög relevans för Stockholms läns aktörer då som en viktig process som koordinerar energi- och Mimatinsatser med bebyggelse-, infrastruktur- och den samlade samhällsutvecldingen. Klimatfärdplanen ska visa hur regionens Himatmål enligt RUFS 2050 ska nås och hur Stockholmsregionen kan vara utan nettoutsläpp av växthusgaser år 2050 (alternativt 2045 om det statliga målåret kommer att ligga där). Innehåll och inriktning För att få till stånd en snabb, men även koordinerad omställning, där synergier tas tillvara och målkonflikter hanteras transparent, behövs ett samlande vägledande dokument. Den regionala Idimatfårdplanen ska fylla detta behov. För att nå dit är den regionala förankringen och den regionala legitimitet central. Därför ska Himatfärdplanen arbetas fram och förankras i nära samspel med länets olika aktörer. Den ska dessutom bygga vidare på befintliga statliga, regionala och kommunala beslut, dokument och policies. För att fylla en lotsande funktion bör färdplanen vara: Det vägledande dokumentet för länets samlade energi- och Idimatomställning. Ett väl förankrat beslutsunderlag för de kommunala, statliga och privata aktörernas arbete med energi- och Idimatåtgärder. En långsiktig handlingsplan, kopplad till genomförandet av RUFS 2050 för länets olika sektorer (energi, bebyggelse, industri, transport, jord- och skogsbruk) och olika regiondelar. Som en handlingsplan för länets samlade energi- och klimatarbete bör färdplanen innefatta följande: En beskrivning av en kostnadseffektiv total utsläppsbana för de direkta växthusgasutsläppen i Stockholms län fram till En redovisning av de olika sektorernas (energi, bebyggelse, industri, transport, jord- och skogsbruk) egna utsläppsmål för 2020, 2030 och 2050, dvs. sektoriella utsläppsbanor. Förslag till lämpliga styrmedels- och åtgärdsförslag, fördelat på redovisade sektorer, inklusive tydlighet kring rådighet och ansvar för genomförandet, men även institutionella och finansiella möjligheter och hinder. Förslag till resurseffektiva och Idimatsmarta rumsliga strukturer och viktiga förhållningssätt i länet när det gäller åtgärder i bebyggelse, tekniska försörjningssystem och infrastruktur.

4 STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 4(8) Förslag till andra, kompletterande insatser av mjuk karaktär såsom kapacitets- och kunskapsuppbyggnad hos länets aktörer, kommunikationsinsatser och samverkansformer. Särredovisning av och resonemang kring länets globala energi- och klimatavtryck (dvs. länets indirekta utsläpp). Förslag till ett system för regelbundna kontrollstationer, inklusive utvärdering av arbetet, t.ex. i form av ett "regionalt Idimatbokslut", samt uppföljning av länets energi- och utsläppsdata, både för regionalt och internationellt bruk (förslag: FN:s Greenhouse Gas Protocol). Arbetet föreslås hålla sig till en aggregerad nivå med styrmedelspaket som innefattar de stora nödvändiga vägvalen och insatserna. Samordning av åtgärder, möjliga synergier samt större målkonflikter ska tas upp. Styrning av arbetet Klimatfärdplanen ska antas av fullmäktige när färdplanen är Idar år Landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen ska informeras om arbetet med färdplanen vid lämpliga tillfällen. TRN ska ge vägledning under färdplanens framtagande utifrån landstingets förutsättningar och behov, men främst utifrån ett regionalt samverkansoch genomförandeperspektiv. TRN kommer även att fatta beslut om att skicka ut förslag till färdplan på remiss under 2017 och även ta beslut om färdplanen 2018, innan den går vidare för beslut i landstingsfullmäktige. Styrning och förankring av färdplanens framtagande sker genom: TRF:s ledningsgrupp som operativ styrgrupp avseende projektledning, bemanning och resurser på förvaltningen samt återkoppling och samordning inom Stockholms läns landsting (via RUFS 2050 interna beredningsgrupp) Miljö- och samhällsbyggnadsrådet (direktörer från länsstyrelsen, KSL, SLL-TRF, Trafikverket Region Stockholm, Stockholms stad och fyra andra kommuner i länet) som en extern regional styrgrupp. Rådet gör avvägningar längs vägen, säkerställer att arbetet är i linje med regionala/kommunala mål, behov och förutsättningar, bidrar även med medskick för ett senare genomförande av planen.

5 JIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 5 (8) Definition och avgränsningar Klimatfärdplanen behöver avgränsningar. Den ska följa ett antal systemgränser när mål, utsläppsbanor och åtgärdsförslag tas fram: Administrativ avgränsning är Stocldiolms läns territorium. Direkta växthusgasutsläpp från energi- och markanvändning, inuusive tillförd elenergi (slutanvändarperspektiv används). Tidsavgränsningen är år 2050 (sannolikt ändras målåret i linje med statliga förslag att Sverige ska vara klimatneutral 2045). Avgränsningen i sak handlar om sektorerna energiproduktion (inld. avfall), byggd miljö och service (bebyggelsesektorn), industri, transparter inkl. arbetsmaskiner samtjord- och skogsbruk och ett resonemang kring Uimatsmart markanvändning. De indirekta växthusgasutsläppen utanför länet behöver också beaktas. Utvecklingen av dessa indirekta utsläpp bör dock särredovisas. En diskussion hur länets globala energi- och Idimatfotavtryck (t.ex. förbrukning av byggmaterial, långväga resor, matförsörjning, konsumtion av tjänster och produkter som har tillverkats utanför länet, m.m.) kan minskas, är en viktig del av Idimatfärdplansarbetet utan att mål, vägval eller åtgärdsval kommer att föreslås för dessa delar. Frågor som rör kunskapshöjande insatser, aktivt medverkande i metodutveckling etc. kommer också att spela en viktig roll. En viktig definition i sammanhanget är "en region utan nettoutsläpp av växthusgaser" i enlighet med fullmäktiges uppdrag från Definitionen syftar till summan av utsläppen av växthusgaser inom Stockholms län, utifrån att det handlar om länets direkta energianvändning och direkta utsläpp (inklusive importerad el). Upptag från naturen liksom kompensationsåtgärder inom och utanför regionen räknas som minusposter i beräkningarna. Det betyder att det kan finnas en viss mängd direkta utsläpp kvar år Parallella processer och styrdokument I arbetet med att ta fram färdplanen bör en rad andra viktiga parallella processer beaktas: Den statliga politiken där Energikommissionens och Mlljömålsberedningen arbete samt olika propositioner (energi, klimat, infrastruktur) är viktiga grundpelare. Energi- och klimatperspektiv kombinerat med andra utvecldingsoch planeringspersp&ktiv i RUFS 2050-arbetet inldusive landsbygds- och skärgårdsstratregin. Länsstyrelsens uppdrag att genomföra den statliga klimatpolitiken med bl.a. genomförande av länets energi- och Idimatstrategi från 2013, landsbygdsprogram, länstransportplanen.

6 xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 6 (8) TJÄNSTEUTLÄTANDE Kommunernas energi- och klimatarbete som ofta baseras på översiktsplaner, energi- och Idimatstrategier, energiplaner Investeringsplaner inom energibranschen (fjärrvärmnäten, elnätets förnyelse, terminaler och distribution av bränslen, vindkraft). Transportsektorns olika omställningsinitiativ, men även processer kring kollektivtrafikutvecldingen (Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län) och trafikinfrastruktur (nationella och regionala transportrelaterade planer och program). Arlandakommunernas planerade "Idimatfärdplan" med Arlanda flygplats utveclding som central fråga. Landstingets eget miljö- och Idimatarbete inom ramen för gällande miljöprogram. Olika andra initiativ som syftar till en omställning av samhället, t.ex. olika nationella myndigheters arbete (i synnerhet Boverket, Energimyndigheten och Naturvårdsverket). Arbetet måste samtidigt förhålla sig till många osäkerheter som t.ex. teknikutvedding, olje- och gaspriset, skatternas utveclding, finansmarknadens påverkan, besluten på EU-nivå, m.m. Stockholms län är en perifert belägen region som är beroende av flyget och sjötransporter. Båda sektorers utsläppsminskningar regleras genom de internationella luft- och sjöfartsorganisationerna framtida överenskommelser (International Civil Aviation Organization och International Maritime Organisation). Viktigt i Idimatfärdplansarbetet blir att värna länets internationella tillgänglighet och samtidigt minska Uimatpåverkan. Projektarbetets upplägg Klimatfärdplansarbetet är i allra högsta grad beroende av de offentliga regionala aktörernas medverkan. TRF:s egna resurser och medel bör anpassas utifrån de behov som uppstår. Extra externa medel kan underlätta och förstärka projektets utförande, men projektet kan inte göras beroende av sådana. Kopplingen till RUFS 2050 ska säkerställas. Förvaltningen kommer samverka med näringslivet och specifikt med energi- och byggsektorn under framtagandet av Mimatfärdplanen. Samarbetet bygger på frivilliga insatser från de nämnda grupperna. Resultaten ska tas fram genom resultatinriktade workshopar där de olika grupperna diskuterar och slår fast bästa möjliga utsläppsminskning för just deras sektor. Akademin är redan involverad i arbetet. Även civilsamhällets intresseorganisationer ska involveras, ocl<så det i workshopform. I figuren nedan redovisas en grov tidplan med viktiga arbetsområden och de viktigaste politiska besluten åren

7 xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING (8) Ett utkast till regional klimatfärdplan 2050 planeras att skickas ut på remiss tillsammans med utställningsförslaget för RUFS 2050 efter sommaren Besluten om en slutgiltig färdplan tas i TRN och landstingsfullmäktige år beslutet ska en plan för uppföljning och genomförande ingå och efter Idimatfärdplanens godkännande vidtar nästa fas av processen, själva genomförandet. Tic Vad ska göras? Projektplan godkänd (styrgruppen) kv. 3 kv. 4 x kv.l kv.2 kv.3 kv.4 kv. l kv. 2 TJUT Inriktningsförslag TRN beslut Inriktningsförslag > Ana lysa rbete Involvering regionala aktörer RUFSutställningsförslag RUFS ny plan slutversion Klimatfärdplan 2050 tas fram Remiss (begränsad) Förslag till utvärdering&uppföljning Förberedelse av politiska beslut RemissbeslutTRN x TRN beslut Klimatfärdplan (dok) x LF beslut Klimatfärdplan (dok) x Arbetet med Landsbygds- och skärgårdsstrategi följer samma tidplan kopplåd till framtagandet av RUFS som Idimatfärdplanen. Avstämning mellan dessa två uppdrag ska ske löpande. Kommunikation omfärdplanen Arbetets målgrupp omfattar både privata och offentliga aktörer inom Stocldiolmsregionen. Kommunikationen gentemot olika målgrupper under framtagandet av färdplanen innebär främst att skapa vetskap om, acceptans och förståelse för klimatfärdplanen och dess funktion.. Externa målgrupper: Länets 26 kommuner (både politik och tjänstepersoner), länsstyrelsen, KSL, Trafikverket Beslutsfattare inom följande samhällssektorer: energi, transport, bebyggelse, jordbruk, industri samt konsumentrelaterat. Näringslivet och civilsamhälle

8 JIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 8 (8) Interna målgrupper: Landstingets politiker Chefer och medarbetare inom berörda delar av landstinget, i synnerhet TRF, trafikförvaltningen och SLL Styrning och ekonomi samt SLL Hållbarhet inom landstingsstyrelsens förvaltning Ekonomiska konsekvenser av beslutet Framtagandet av Idimatfärdplanen medför inte i sig några beslut om landstingsfinansierade investeringar eller åtgärder; sådana beslut bereds och beslutas inom ramen för landstingets investeringsprocess respektive budgetprocess. Klimatfärdsplanens förslag till vägval och åtgärder kan dock medföra konsekvenser för landstingets framtida arbete med kollektivtrafikens utveckling (Investeringar, drift, tjänster), fastighetsbeståndets utveclding (upprustning och nybygge, drift och förvaltning) och färdtjänster (fordonsval och drift). Detta dels genom påverkan på landstingsfullmäktiges beslut avseende färdplanens genomförande, dels indirekt genom beslut som fattas av andra regionala aktörer och som påverkar landstingets verksamhet. En landstingsekonomisk, likväl som regionalekonomisk, konsekvensbedömning kommer tas fram inom ramen för fårdplansarbetet. Miljökonsekvenser av beslutet Beslutet att godkänna inriktningen för klimatfårdplansarbetet har inte några direkta miljökonsekvenser. Hanna Wiik Förvaltningschef Michael Erman regionplanerare

Regional godsstrategi för Stockholms län inriktningsbeslut

Regional godsstrategi för Stockholms län inriktningsbeslut 1 (6) Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Regional godsstrategi för Stockholms län inriktningsbeslut Ärendebeskrivning Landstingsfullmäktige har i budget för 2017 gett uppdrag

Läs mer

xstockholms läns landsting i (G)

xstockholms läns landsting i (G) Stockholms läns landsting i (G) Handläggare: David Schubert Tillvät- och regionplanenämnden Landsbygd- och skärgårdsstrategi - inriktningsbeslut för fortsatt arbete Ärendebeskrivning Tillvät- och regionplanenämnden

Läs mer

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (6) l Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Samråd om samrådsförslag RUFS 2050 Ärendebeskrivnmg Ärendet omfattar samrådsförslag för RUFS 2050, ny regional

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 1 (6) Handläggare: Ulrika Palm Tillväxt- och regionplanenämnden Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, Ärendebeskrivning Ärendet omfattar ett förslag till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,,

Läs mer

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss 1 (4) Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun 2017 2020, remiss Ärendebeskrivning Nynäshamns kommun har tagit fram ett förslag till Klimat-

Läs mer

JIIL Stockholms läns landsting i (G)

JIIL Stockholms läns landsting i (G) JIIL Stockholms läns landsting i (G) Tillväxt- och reglonplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE TRN 2015-0157 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till inriktning för havsplaneringen

Läs mer

Regional klimatvecka 31 mars 7 april

Regional klimatvecka 31 mars 7 april Regional klimatvecka 31 mars 7 april Program 1. Inledning av Gustav Hemming, ordförande för Tillväxt- och regionplanenämnden 2. FN:s klimatavtal, Klimatlagen vad betyder den för Stockholmsregionen? 3.

Läs mer

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (4) s förvaltning Landstingsdirektörens stab Clara Wahren 2017-12-18 s miljöberedning Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden Tjänsteutlåtande över betänkandet En trygg dricksvattenförsörjning (SOU 2016:32) Ärendebeskrivning 2013 tillsatte

Läs mer

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707)

Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) 1 (4) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen (KN 2017/707) Ärendebeskrivning I ärendet behandlas svar på remiss från landstingets

Läs mer

Motion om att ta initiativ till en regional biogasstrategi

Motion om att ta initiativ till en regional biogasstrategi 1 (6) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Motion om att ta initiativ till en regional biogasstrategi Ärendebeskrivning Jens Sjöström (S) och Robert Johansson (S) har i december

Läs mer

Yttrande över samrådsförslaget till Riktlinjer för bostadsförsörjning

Yttrande över samrådsförslaget till Riktlinjer för bostadsförsörjning 1 (2) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Sundbybergs stad Riktlinjer till bostadsförsörjning Östra Madenvägen 4 172 92 Sundbyberg Yttrande över samrådsförslaget till Riktlinjer för bostadsförsörjning i Sundbybergs

Läs mer

Motion 2015:27 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om regional storsatsning på elladdstolpar

Motion 2015:27 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om regional storsatsning på elladdstolpar Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2016-04-13 LS 2015-1233 Handläggare: Anna Prestjan Landstingsstyrelsens miljöberedning Motion 2015:27 av Tomas Eriksson

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Klimat- och miljöpolitiskt program för Haninge kommun

Klimat- och miljöpolitiskt program för Haninge kommun 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Michael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljöpolitiskt program för Haninge kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet

Läs mer

Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040

Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040 1 (4) Handläggare: Olof Evers Tillväxt- och regionplanenämnden Utställningsförslag översiktsplan Vallentuna kommun 2040 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har getts möjligheten att yttra sig över

Läs mer

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-05 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss av Landstingsdirektörens Planeringsunderlag inför budget 2018 med plan för åren 2019-2021

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (4)

JIL Stockholms läns landsting i (4) JIL Stockholms läns landsting i (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Grönstrukturplan för Nynäshamns stad Arendebeskrivning

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-04 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss av Landstingsdirektörens

Läs mer

Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030

Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030 1 (4) Handläggare: Michael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Beslutet har inga direkta ekonomiska konsekvenser för Nykvarns kommun.

Ekonomiska konsekvenser Beslutet har inga direkta ekonomiska konsekvenser för Nykvarns kommun. TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Sofia Forsberg Samhällsplanerare 08-555 010 28 sofia.forsberg@nykvarn.se Remissvar på SLL:s förslag till klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen KS/2017:307 Förvaltningens

Läs mer

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Kontaktperson: Elin Söderberg Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Västerbotten elin.soderberg@lansstyrelsen.se 010-2254532 I Västerbotten är det

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Vi behöver en regional utvecklingsplan Regionens samlade vilja det regionala kontraktet Gemensam plattform för regionens aktörer och för samverkan med länen i östra

Läs mer

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan

Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om Lidingö stads förslag till Blåplan Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts

Läs mer

JJIL Stockholms läns landsting

JJIL Stockholms läns landsting JJIL Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering 2015-02-17 1 (4) TRN 2015-0024 Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Ankom Stockholms

Läs mer

Yttrande över samrådsförslaget till Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning i Vaxholms stad

Yttrande över samrådsförslaget till Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning i Vaxholms stad 1 (3) Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslaget till Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning i Vaxholms stad 2017 2020 Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Bifogar LFV:s remiss avseende Förslag till klimatfärdplan (Skickas även med post).

Bifogar LFV:s remiss avseende Förslag till klimatfärdplan (Skickas även med post). TRN 2016-0082-99 Från: Ann-Louise Ornerud Till: TRF Funk Registrator Ärende: VB: remiss klimatfärdplan 2050 Datum: den 2 oktober 2017 11:41:35 Bilagor: image001.png D-2017-108257 Remiss - Förslag till

Läs mer

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2

Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas 2 1 (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-23 TRN 2017-0105 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan ur miljöanslaget för projekt Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län fas

Läs mer

Klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (6) 2017-08-21 Handläggare Joakim Boberg 08-508 263 92 Till Trafiknämnden 2017-09-21 Klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen. Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun

Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun 1 (4) Handläggare: Elisabeth Mårell Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över remiss om LIS-utredning, landsbygdsutveckling i strandnära läge, för Ekerö kommun Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting

Läs mer

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län

Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1404-0476 Landstingsstyrelsen Yttrande över Ingen övergödning - Strategi för Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

kemikalierådgivning riktat till kommuner inom Stockholms län för

kemikalierådgivning riktat till kommuner inom Stockholms län för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen JIL STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-25 TRN 2016-0116 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur

Läs mer

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län 1 (3) Handläggare: Björn Sax Kaijser Tillväxt- och regionplanenämnden Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen RUFS 2050 Resan mot den mest attraktiva storstadsregionen i Europa Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Samrådsförslag RUFS 2050 en del i en större planprocess RUFS 2010 Aktualitetsarbetet Program ny

Läs mer

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering.

Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss betänkande En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 Miljöförvaltningen Plan och miljö / Stadsmiljö Sida 1 (5) 2017-09-04 Handläggare Anette Jansson Telefon: 08-508 28 820 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-09-19 p. 13 Utställning av Regional utvecklingsplan

Läs mer

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78

Kommittédirektiv. Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser. Dir. 2012:78 Kommittédirektiv Fossiloberoende fordonsflotta ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser Dir. 2012:78 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juli 2012. Sammanfattning I regeringens proposition

Läs mer

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning. Fastställande av internkontrollplan för år 2017 för tillväxt- och regionplaneförvaltningen.

Tillväxt- och regionplanenämnden. Ärendebeskrivning. Fastställande av internkontrollplan för år 2017 för tillväxt- och regionplaneförvaltningen. 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-27 TRN 2017-0008 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Fastställande av internkontrollplan för år 2017 för tillväxtoch regionplaneförvaltningen Ärendebeskrivning

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Clara Wahren Regionbildning i Stockholms län Ärendebeskrivning Landstingsstyrelsens

Läs mer

Yttrande över En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47)

Yttrande över En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47) 1 (6) Landstingsstyrelsen Miljö- och energidepartementet M2016/01735/Kl Yttrande över En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47) Inledning Stockholms läns landsting har bjudits in att lämna

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

Remiss om Förslag till Grön infrastruktur - Regional handlingsplan för Stockholms län

Remiss om Förslag till Grön infrastruktur - Regional handlingsplan för Stockholms län 1 (5) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Förslag till Grön infrastruktur - Regional handlingsplan för Stockholms

Läs mer

LS I30S'0&1( Rok\ TiL

LS I30S'0&1( Rok\ TiL Stockholms läns landsting 1(5) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering Handläggare: Börje Wredén Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens tillväxt- och regionplaneringsutskott

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting

JIL Stockholms läns landsting JIL Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2016-04-13 1 (3) LS 2015-1233 Handläggare: Anna Prestjan Landstingsstyrelsens miljöberedning

Läs mer

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012

Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län. Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Nytt program för energi och klimat i Örebro län Loka 21 augusti 2012 Snabbaste vägen till verkstad! Välkomna, kort presentation av sessionens bakgrund och syfte Presentationsrunda

Läs mer

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län.

Sammanfattande redogörelse av genomförda dialoger med länets kommuner om en eventuell regionbildning i Stockholms län. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-11-09 LS 2015-0997 Landstingsstyrelsen Regionbildning i Stockholms län Föredragande landstingsråd: Gustav Hemming Ärendebeskrivning

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås

Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås 1 (4) Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Gemensam utvecklingsplan för Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås Ärendebeskrivning Region Stockholm har beretts möjlighet

Läs mer

FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI för Stockholmsregionen

FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI för Stockholmsregionen Bilaga REMISSHANDLING 27 JUNI 2 OKTOBER 2017 FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI för Stockholmsregionen FÖRSLAG TILL LANDSBYGDS- OCH SKÄRGÅRDSSTRATEGI FÖR STOCKHOLMSREGIONEN 1 FÖRSLAG TILL

Läs mer

Kraftförsörjningen i regionen en mellankommunal fråga av regional betydelse. Elisabeth Mårell Kommunkontaktmöte

Kraftförsörjningen i regionen en mellankommunal fråga av regional betydelse. Elisabeth Mårell Kommunkontaktmöte Kraftförsörjningen i regionen en mellankommunal fråga av regional betydelse Elisabeth Mårell Kommunkontaktmöte 2019-05-23 SvD Debatt den 19 maj 2019 - Vad är problemet? Elförsörjning - Het fråga i debatten

Läs mer

Yttrande över utställt förslag till Upplands Väsbys översiktsplan Väsby stad 2040

Yttrande över utställt förslag till Upplands Väsbys översiktsplan Väsby stad 2040 1 (5) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över utställt förslag till Upplands Väsbys översiktsplan Väsby stad 2040 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har fått

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april 2018

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april 2018 1 (1) TJÄNSTEUTLÅTANDE -05-25 TRN -0042 Handläggare: Asif Chowdhury Tillväxt- och regionplanenämnden Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april Ärendebeskrivning Ekonomisk tertialrapport

Läs mer

Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplanenämnden PROTOKOLL 7/2017 2017-12-07 21 TRN 2017-0012 138 Remiss av förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen TRN 2017-0120 Ärendebeskrivning

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Kommunkontaktmöte 7 september 2017

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen. Kommunkontaktmöte 7 september 2017 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen Kommunkontaktmöte 7 september 2017 Välkomna till RUFS-rummet! Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Dagens punkter Vad händer under utställningen? Kort

Läs mer

xstockholms läns landsting i (4)

xstockholms läns landsting i (4) xstockholms läns landsting i (4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till ny översiktsplan och innerstadsstrategi

Läs mer

Yttrande över utställningsförslag Översiktsplan för Österåkers

Yttrande över utställningsförslag Översiktsplan för Österåkers 1 (5) Handläggare: Olof Evers Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över utställningsförslag Översiktsplan för Österåkers kommun 2040 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har getts möjlighet

Läs mer

Befolkningsutveckling och bostadsbyggande i Stockholmsregionen

Befolkningsutveckling och bostadsbyggande i Stockholmsregionen Befolkningsutveckling och bostadsbyggande i Stockholmsregionen Helena Näsström regionplanerare Matilda Rehn regionplanerare Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Stockholms läns landsting 2017-05-09 Agenda

Läs mer

Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10)

Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) 1 (6) Handläggare: Anette Jansson Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss Indelningskommitténs betänkande Myndighetsgemensam indelning samverkan på regional nivå (SOU 2018:10) Ärendebeskrivning Stockholms

Läs mer

Vad är RUFS, SLL och TRF och vad har det med er att göra? Om regionplanering i Stockholmsregionen. 17 mars 2016 Bette Lundh Malmros Regionplanerare

Vad är RUFS, SLL och TRF och vad har det med er att göra? Om regionplanering i Stockholmsregionen. 17 mars 2016 Bette Lundh Malmros Regionplanerare Vad är RUFS, SLL och TRF och vad har det med er att göra? Om regionplanering i Stockholmsregionen 17 mars 2016 Bette Lundh Malmros Regionplanerare TRF = Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Del av Stockholms

Läs mer

SH yttrande_ klimatfärdplan 2050 dnr _ SLL docx Beslut Rektor_dnr SLL pdf

SH yttrande_ klimatfärdplan 2050 dnr _ SLL docx Beslut Rektor_dnr SLL pdf TRN 2016-0082-95 Från: Ann-Louise Ornerud Till: TRF Funk Registrator Ärende: VB: Remissyttrande från Södertörns högskola (SH dnr: 2163-1.5.1-2017), ert dnr: TRN 2016 0082! Datum: den 2 oktober 2017 10:18:25

Läs mer

Remissredogörelse för Klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen. att föreslå landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige att godkänna

Remissredogörelse för Klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen. att föreslå landstingsstyrelsen föreslå landstingsfullmäktige att godkänna 1 (6) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-09 TRN 2016-0082 Handläggare: Michael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen Ärendebeskrivning Förslaget till Klimatfärdplan 2050

Läs mer

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Projektbeställare Kent Gullberg Huvudprojektledare Alexander Bergström Datum 2018-06-04 Version 1.0 Diarienummer KS 2018/0171 Godkänd av styrgrupp 2018-06-04

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet

Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet Länsstyrelsernas roll i Energi- och klimatarbetet LEKS nätverksträff 26 mars 2014 Per-Erik Sandberg Miljönätverket Länsstyrelsens roll Länsstyrelseinstruktion Energi- och klimatpropositionen 2009 Regleringsbrev

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport om klimatfärdplan 2050 (underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050).

Naturvårdsverkets rapport om klimatfärdplan 2050 (underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050). Kerstin Alquist Trafikplanering 08-508 260 77 kerstin.alquist@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-03-14 Naturvårdsverkets rapport om klimatfärdplan 2050 (underlag till en färdplan för

Läs mer

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart

Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart 8. STOHAB 2017-11-21 Till Stockholms Hamn AB:s styrelse Utredning rörande åtgärder för fossilbränslefri sjöfart Bakgrund Av ägardirektiv till Stockholms Hamn AB 2017-2019 framgår bl.a. att Hamnen ska medverka

Läs mer

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (4) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-28 TRN 2016-0144 Handläggare: Christina Larsson Tillväxt- och regionplanenämnden Ansökan om bidrag ur skärgårdsanslaget

Läs mer

RISKANALYS TRN [Diarienummer] Tillväxt- och regionplaneförvaltningen

RISKANALYS TRN [Diarienummer] Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2015-00 [Diarienummer] Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Riskanalys 2017 2 (11) Innehållsförteckning 1. Inledning...3 2. Omvärld... 4 2.1 Remisser... 4 2.2 Regional långsiktig strategisk trafikplanering...

Läs mer

16 Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond LS

16 Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond LS 16 Motion 2017:37 av Tomas Eriksson m.fl. (MP) om att inrätta en regional klimat- och innovationsfond 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-02-07 Landstingsstyrelsen Motion 2017:37 av Tomas Eriksson

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Stockholms län

Klimat- och energistrategi för Stockholms län MILJÖFÖRVALTNINGEN Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-02 Handläggare Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p 19 Remiss från Kommunstyrelsen,

Läs mer

r _ o 1 Region Stockholm Ärende: 18 Förslag: 2019:25 Rotel: VI Föredragande regionråd: Tomas Eriksson (MP)

r _ o 1 Region Stockholm Ärende: 18 Förslag: 2019:25 Rotel: VI Föredragande regionråd: Tomas Eriksson (MP) Region Stockholm Regionstyrelsen Ärende: 18 Förslag: 2019:25 Rotel: VI Föredragande regionråd: Tomas Eriksson (MP) PROTOKOLL 2019-02-19 RS 2019-0063 17 (31) 35 Klimatfardplan 2050 för Stockholmsregionen

Läs mer

KLIMATSTATISTIK OCH UNDERLAG FRÅN VERKSAMHETER

KLIMATSTATISTIK OCH UNDERLAG FRÅN VERKSAMHETER KLIMATSTATISTIK OCH UNDERLAG FRÅN VERKSAMHETER JOHANNES MORFELDT, KLIMATMÅLSENHETEN INFORMATIONSDAG FÖR VERKSAMHETSUTÖVARE 6 NOVEMBER 218 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 218-11-19

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland

Framtida arbete med Regionalt utvecklingsprogram (RUP) - när regionkommun bildats i Västmanland 1 (9) 1 BAKGRUND 1.1 Förordningen om regionalt tillväxtarbete Detta dokument beskriver hur den framtida regionkommunen i Västmanland kan hantera det styrande strategidokumentet Regionalt utvecklingsprogram

Läs mer

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4)

Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(4) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över förslag till fördjupning av översiktsplanen

Läs mer

Motion 2018:34 av Jens Sjöström (S) och Robert Johansson (S) om att ta initiativ till en regional Biogasstrategi

Motion 2018:34 av Jens Sjöström (S) och Robert Johansson (S) om att ta initiativ till en regional Biogasstrategi 1 (2) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-09-18 LS 2018-1268 Regionstyrelsen Motion 2018:34 av Jens Sjöström (S) och Robert Johansson (S) om att ta initiativ till en regional Biogasstrategi Föredragande

Läs mer

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen

xtillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING l (8) Handläggare: Anders Wilandson Tillväxt- och regionplanenämnden Betänkande: Bättre samarbete mellan stat och kommun vid planering för byggande (SOU20i5:i09) Ärendebeskrivnmg

Läs mer

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling,

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling, 1 (4) Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

JUL Stockholms läns landsting i (D

JUL Stockholms läns landsting i (D JUL Stockholms läns landsting i (D Tillväxt och regionplaneförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-09-07 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden MÄnadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm

Framtidens kollektivtrafik i Stockholm KORTVERSION Framtidens kollektivtrafik i Stockholm REGIONALT TRAFIKFÖRSÖRJNINGSPROGRAM FÖR STOCKHOLMSREGIONEN Vad är trafikförsörjningsprogrammet? Trafikförsörjningsprogrammet är det viktigaste styrande

Läs mer

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter.

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter. Miljö- och energidepartementet Vår referens/dnr: Klimatenheten 9/2019 Ina Müller Engelbrektson Er referens/dnr: M2019/00116/K1 2019-02-20 Remissvar Meddelande från kommissionen: En ren jord åt alla en

Läs mer

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019

Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 Fördjupad utvärdering av miljömålen 2019 En sammanhållen politik för hållbar utveckling Viktiga vägval för att nå miljömålen Sverige kan påverka den globala utvecklingen Förebild hantera våra nationella

Läs mer

Lägesbild för klimatarbete i Sverige

Lägesbild för klimatarbete i Sverige Lägesbild för klimatarbete i Sverige Kontrollstation 2015 inför målåret 2020 Elin Andersson Länsstyrelsen Jämtlands län Tidslinje över nationella klimatarbetet 1999 miljömål 2007 Klimat- och sårbarhetsutredning

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016

RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016 RUFS-information Skärgårdsrådet 1 november 2016 Samråd 8 apr-30 sep Vad är nytt? Kortare Färre och tydligare mål Mer genomförandeinriktad Starkare fokus på klimat, landsbygd, hållbar utveckling Vision,

Läs mer

x Stockholms läns landsting i (s)

x Stockholms läns landsting i (s) x Stockholms läns landsting i (s) Tillväxt- och regionplanenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Tillväxt- och regionplaneförvaltningen 2015-03-19 TR 2015-0016 Handläggare: Maja Berggren Tillväxt- och regionplanenämnden

Läs mer

x Stockholms läns landsting i (B)

x Stockholms läns landsting i (B) x Stockholms läns landsting i (B) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Förslag till ny översiktsplan för Tyresö kommun, granskningshandling Arendebeskrivnmg Stockholms

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 OCH EN FÖRSTA UPPFÖLJNING AV KLIMATMÅLET 2030 FRUKOSTSEMINARIUM 30 NOVEMBER 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-30 1 Sveriges territoriella

Läs mer

Här kommer remissvaret från Naturskyddsföreningen Stockholms län.

Här kommer remissvaret från Naturskyddsföreningen Stockholms län. TRN 2016-0082-116 Från: Beatrice Sundberg Till: TRF Funk Registrator Ärende: Remissvar Klimatfärdplan 2050 TRN 2016-0082 Datum: den 2 oktober 2017 17:12:05 Bilagor: Klimatfärdplan Remissvar okt 2017 SNF

Läs mer

TRN Hej, Delgivning av Huddinge kommuns remissvar - Klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen, TRN Med vänliga hälsningar

TRN Hej, Delgivning av Huddinge kommuns remissvar - Klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen, TRN Med vänliga hälsningar TRN 2016-0082-147 Från: Till: Ärende: Datum: Bilagor: Maria.Sundblad@huddinge.se TRF Funk Registrator Huddinge kommuns remissvar - Klimatfärdplan 2050 för Stockholmsregionen, TRN 2016-0082 den 27 oktober

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050.

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-12-19 Handläggare: Örjan Lönngren Telefon: 08-508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 17 Förslag till Färdplan för

Läs mer

Stockholms låns landsting i (4) Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting

Stockholms låns landsting i (4) Motion 2016:38 av Marina A Davidsdotter (V) om att införa elbilspool i Stockholms läns landsting Stockholms låns landsting i (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektörens stab Handläggare: Fredrik Åstedt Landstingsstyrelsens personalutskott, arvodesberedning och miljöberedning Motion

Läs mer

Motion 2017:8 av Aviva Barczewska m.fl. (MP) om att använda SCB:s riktlinjer och uttrycket person med utländsk bakgrund

Motion 2017:8 av Aviva Barczewska m.fl. (MP) om att använda SCB:s riktlinjer och uttrycket person med utländsk bakgrund 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Motion 2017:8 av Aviva Barczewska m.fl. (MP) om att använda SCB:s riktlinjer och uttrycket person med utländsk bakgrund

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsen Miljöberedningen PROTOKOLL 4/2017 2017-05-18 8 LS 2017-0073 20 Motion 2016:45 av Tomas Eriksson m.fl (MP) om klimatväxlingsfond för minskad klimatpåverkan

Läs mer

Yttrande över förslag till Strategi för fossilbränslefritt Stockholm 2040

Yttrande över förslag till Strategi för fossilbränslefritt Stockholm 2040 Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-09-07 LS 2016-0771 Landstingsstyrelsen Yttrande över förslag till Strategi för fossilbränslefritt Stockholm 2040 Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (4)

Stockholms läns landsting 1 (4) Stockholms läns landsting 1 (4) Landstingsstyrelsens förvaltning Tillväxt, miljö och regionplanering TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-07 LS 1409-1048 Handläggare: Hans Brattström Ankom Stockholms läns landsting

Läs mer