Samrådsunderlag Väg E6 delen Hjärnarp Östra Karup, Ekodukt på Hallandsåsen Båstads och Ängelholms kommuner, Skåne Län. Vägplan,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsunderlag Väg E6 delen Hjärnarp Östra Karup, Ekodukt på Hallandsåsen Båstads och Ängelholms kommuner, Skåne Län. Vägplan,"

Transkript

1 Samrådsunderlag Väg E6 delen Hjärnarp Östra Karup, Ekodukt på Hallandsåsen Båstads och Ängelholms kommuner, Skåne Län Vägplan,

2 TMALL 0095 Samrådsunderlag v 5.0 Trafikverket Postadress: Box 543, Kristianstad E-post: investeringsprojekt@trafikverket.se Telefon: Dokumenttitel: Samrådsunderlag Författare: Tyréns AB Dokumentdatum: Version: 2.0 Kontaktperson: Fatri Rexhepi, Trafikverket Sida 2 (20)

3 Innehåll 1. SAMMANFATTNING INLEDNING AVGRÄNSNINGAR FÖRUTSÄTTNINGARNA I UTREDNINGS- OCH INFLUENSOMRÅDET PROJEKTETS LOKALISERING, UTFORMNING, OMFATTNING OCH UTMÄRKANDE EGENSKAPER ÅTGÄRDER BEDÖMNING AV ÅTGÄRDENS MILJÖPÅVERKAN FORTSATT ARBETE KÄLLOR Sida 3 (20)

4 1. Sammanfattning. E6, vid Hallandsås, utgör en barriär för fauna genom en hög trafikintensitet och att vägen till stor del är stängslad. Vägen skär igenom Hallandsåsen och förhindrar effektivt viltrörelser. Ett paket med åtgärder har identifierats i tidigare utredningar för att minska denna barriäreffekt. Dessa består i huvudsak av en ny bro utformad som ekodukt, kompletterande stängsling och smärre kringåtgärder för att uppnå avsedd funktion. De primära målen med föreslagna åtgärder är att öka konnektiviteten, att minska antalet viltolyckor och därmed förbättra förutsättningarna för arter att röra sig tvärs över väg E6. För att säkerställa att inga naturvärden, biotopskydd eller skyddade arter förbises vid läget för ekodukten har det genomförts en naturvärdesinventering på platsen. Det närliggande landskapet består till stor del av produktionsskog, varav många delar är hyggen i olika stadier. Elva naturvärdesobjekt har identifierats och klassats. Objekten bedöms vara Klass 3 påtagligt naturvärde och Klass 4 visst naturvärde. I samband med naturvärdesinventeringen genomfördes även en inventering av värdefulla träd inom ett bedömt arbetsområde för ekodukten. Trafikverkets bedömer sammantaget att planerade åtgärder inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Projektet finansieras av Trafikverket genom riktade anslag för smärre miljöåtgärder i nationell plan och projektets totala kostnad bedöms uppgå till omkring 70 Mkr (2018 års prisnivå) inklusive stängslingsåtgärder, anpassningar i befintliga portar, marklösen, produktionsstöd och projektering. 2. Inledning Ett vägprojekt ska planeras enligt en särskild planläggningsprocess som styrs av väglagen (1971:954) och som slutligen leder fram till en vägplan. I början av planläggningen tar vi fram ett underlag som beskriver hur projektet kan påverka miljön. underlaget ligger till grund för länsstyrelsens beslut om projektet kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Innan länsstyrelsen prövar om projektet kan antas medföra en betydande miljöpåverkan ska enskilda som kan antas bli särskilt berörda få möjlighet att yttra sig. Samråd är viktigt under hela planläggningen. Det innebär att Trafikverket utbyter information med och inhämtar synpunkter från bland annat andra myndigheter, organisationer, enskilda och allmänhet som berörs. Synpunkterna som kommer in under samråd sammanställs i en samrådsredogörelse. Trafikverket har tidigare utrett behov, lokalisering och genomförbarhet för en faunapassage på Hallandsåsen i en fördjupad åtgärdsvalsstudie, kompletterat med en genomförbarhetsstudie (oktober 2017). Dessa utredningar resulterade i huvudsak följande förslag för det fortsatta arbetet. Sida 4 (20)

5 En ekodukt anläggs på sträckan strax norr om port I detta område rör sig många djur och terrängen möjliggör också goda förutsättningar för byggnation av en bro över väg E6. Vägporten vid Östra Karup och vägporten vid Hjärnarp kompletteras med faunapassage för små- och medelstora däggdjur. Nytt faunastängsel uppförs på sträckan mellan Östra Karup och Trafikplats Hallandsåsen samt vid Hjärnarp från befintligt viltstängsel ner till vägport (cirka 700 m söder om Trafikplats Hjärnarp). Denna åtgärd aktualiserar också viss rivning av befintliga stängsel i anknytning till rastplats Rasta. Stängselåtgärderna kompletteras även med viltuthopp. Avskärmning eller s.k. räckesfyllnad på befintliga broräcken (7 st) för att minska störningar från vägtrafiken. Trafikverket har följande mål med projektet. Öka konnektiviteten i landskapet Öka förutsättningarna för arter att röra sig tvärs över väg E6 och därmed minska vägens barriäreffekt. Främja trafiksäkerheten och minska antalet djur som blir påkörda på väg E6 mellan Östra Karup och Hjärnarp. 3. Avgränsningar 3.1. Utrednings- och influensområde Utredningsområdet omfattar det område utmed befintlig väg E6 (mellan Hjärnarp och Östra Karup) som ska studeras för utförande av åtgärder. Området täcker in alternativa utformningar samt möjlighet till viss justering av lokalisering av den planerade ekodukten (se karta i figur 1). Sida 5 (20)

6 Figur 1. Åtgärdsförslag utmed aktuell del av väg E6. Nummer anger vägportarnas konstruktionsnummer. Influensområdet är större än vägens utredningsområde. I influensområdet kan de föreslagna åtgärderna ge en viss påverkan, t.ex. genom att djurens möjlighet till rörelse och spridning i landskapet påverkas till följd av ekodukten samt viltstängsel. Sida 6 (20)

7 Influensområdets storlek kan dock inte avgränsas exakt på en karta då en exempelvis en förändring/minskning beträffande barriärer för vilt och annan fauna inom utredningsområdet påverkar spridningsmöjligheter, rörlighet samt faunans möjlighet till kontakt med andra populationer och biotoper långt utanför utredningsområdet. Hur långt utanför utredningsområdet som influensområdet sträcker sig beror också på vilken växt- eller djurart man fokuserar på då de har väldigt skilda förutsättningar för hur långt de kan förflytta sig i landskapet Tid Projektet förväntas ha en lagakraftvunnen vägplan under år 2020, varefter byggstart kan ske så snart en entreprenör anlitats. Byggtiden beräknas till drygt ett år. Som prognosår har år 2041 valts Miljöaspekter De miljösapekter som bedöms relevanta för projektet har avgränsats enligt tabell 1 nedan. Tabell 1. Avgränsning av miljöaspekter Miljö och hälsa Boendemiljö Befintlig situation Inga bostäder ligger i direkt anslutning till ekodukten. Bortvald miljöaspekt Behandlad miljöaspekt Motivering De planerade faunaåtgärderna kommer inte att påverka den befintliga trafikbullersituationen. Befintlig miljö blir rådande. Förorenade områden Generellt bedöms risken för föroreningar som låg utifrån resultat av genomförd arkivinventering. Genomförd arkivinventering kan inte helt utesluta att förorenad mark eller tjärasfalt med höga halter av PAH kan förekomma inom aktuella vägsträckor. Luftföroreningar Barriäreffekter Luftkvaliteten är att betrakta som god inom området. Väg E6 utgör idag en betydande barriär för djurlivet men ingen större barriär för boende i området. Projektet påverkar inte utsläppen till luft annat än temporärt under byggtiden. Inga miljökvalitetsnormer bedöms överskridas utanför vägområdet. Primärt syfte med föreslagna åtgärder är att minska barriäreffekten för djurlivet. Effekten hanteras som en naturmiljöaspekt. Risk för olycka med farligt gods Väg E6 utgör en utpekad led för farligt gods. Åtgärderna bedöms minska risken för viltolyckor och därmed även i viss utsträckning olyckor med farligt gods. Miljöintressen Naturmiljö Inom området har naturvärden identifierats som ska beaktas. Åtgärden kommer att bidra positivt till djurlivets möjligheter att passera den barriär som vägen utgör samt öka spridningsmöjlighet för flora i området. Sida 7 (20)

8 Kulturmiljö Det finns inga kända kulturmiljövärden som berörs av de föreslagna åtgärderna. Projektet bedöms inte påverka kulturmiljöintressen. Det finns inga registrerade forlämningar i området. Rekreation och Friluftsliv Skåneleden passerar intill och under väg E6 i anslutning till den planerade ekodukten. Under byggskedet kan en begränsning av tillgängligheten till Skåneleden innebära effekter för friluftslivet i området. Landskapsbild I det planerade läget för ekodukten dominerar det omgivande landskapet upplevelsen längs vägrummet, då vägen befinner sig i djup skärning. Ekodukten kommer att påverka landskapsbilden, främst för dem som färdas på väg E6. Hushållning med mark och vatten Markanvändning Främst skogsmark finns i anslutning till ekodukten. Ett begränsat intrång kommer att ske i skogsmark. Tillfälliga markintrång under byggtiden för upplag mm förläggs företrädesvis till relativt nyplanterade hyggen. Vattenförhållanden Det finns inga vattendrag, våtmarker eller sjöar inom aktuellt området för ekodukten. Varken yt- eller grundvatten bedöms påverkas av projektet. 4. Förutsättningarna i utrednings- och influensområdet 4.1. Naturmiljö På Hallandsåsen i nära anslutning till väg E6 utgörs omgivningarna främst av skog och myrar med inslag av jordbruksmark med åker och betesmarker. I södra delen nära Hjärnarp präglas omgivningarna av bebyggelse och jordbruksmark. I norra delen vid Östra Karup övergår nordsluttningens ädellövskogar i plan mark med öppen jordbruksmark. Naturlig jord på Hallandsåsen består av sandig morän. Berg i dagen förekommer samt organisk jord (kärrtorv, mossetorv, tunt ytlager av torv). Lokalt förekommer svämsediment i anslutning till vattendrag. Hallandsåsen erbjuder livsmiljöer åt en mångfald av arter. I miljöer relativt nära väg E6 finns bland annat rödlistade och hotade arter av insekter, växter, svampar och fåglar. På åsen lever också flera grod- och kräldjur, vilka är fridlysta i Sverige. I området förekommer klövvilt och mindre däggdjur i en större omfattning på båda sidor om vägen. Aktuell del av väg E6 med sitt höga trafikflöde samt delar med viltstängsel skapar en barriär i landskapet vilket försvårar för djur att förflytta sig mellan de västra och östra skogarna på åsen. Den starka barriärpåverkan från vägen försvårar kolonisation och spridning av arter i båda riktningarna över vägen och vidare över Hallandsåsen. Barriärerna kan medföra att individerna i lokala populationer (grupper av djur) får Sida 8 (20)

9 minskat utbyte med sina grannar i övriga populationer och variationerna i populationsstorlek på var sida vägen kan bli stora. Små populationer med få individer blir känsligare för slumpvisa händelser och riskerar att dö ut lokalt. Hallandsåsens höga naturvärden har lett till att flera skyddade områden bildats här. Föreslagen lokalisering för ekodukten samt övriga studerade åtgärder omfattas ej av direkt områdesskydd (se figur 2). Läge för ekodukten Figur 2. Skyddad och skyddsvärd natur samt vandrings- och cykelleder vid aktuell sträcka av väg E6. Sida 9 (20)

10 I anslutning till den aktuella sträckans nordvästra del (sydväst om Östra Karup) ligger Natura 2000-området och naturreservatet Hallandsås nordsluttning. Hallandsås nordsluttning är förutom ett Natura 2000-område också av riksintresse för naturvård och friluftsliv, upptaget i Båstads kommunens Naturvårdsplan, ett område med flera nyckelbiotoper och objekt med naturvärden samt ett område med flera fornlämningar (Länsstyrelsen i Skåne län 2005). Naturen här utgörs främst av ädellövskog. I den södra delen av den aktuella sträckan, nordväst om väg E6 ligger Hålebäckseröd naturreservat i direkt anslutning till vägen. Området utgörs främst av bokskog. Naturreservatet gränsar till en nyckelbiotop med vidkroniga, grova bokar och stora hydrologiska värden. På större avstånd från den aktuella sträckan förekommer ett flertal Natura områden och naturreservat på både östra och västra sidan av väg E6. För att säkerställa att inga naturvärden, biotopskydd eller skyddade arter förbises vid läget för ekodukten har det sommaren 2018 genomförts en naturvärdesinventering enligt Svensk Standard. Inventeringsområdet har av Trafikverket avgränsats till ekoduktläget inklusive en radie av 200 m på vardera sida om väg E6. Naturvärdena bedöms enligt standarden i fyra naturvärdesklasser, klass 1 högsta naturvärde, klass 2 högt naturvärde, klass 3 påtagligt naturvärde och klass 4 visst naturvärde. Inventeringsområdet utgörs till största delen av produktionsskog; hyggen och granskog i olika stadier. Små fragment av tidigare naturlig bok- eller lövskog förekommer också liksom en liten öppen ruderatmarksyta. Elva naturvärdesobjekt har avgränsats inom området. Objekten bedöms vara Klass 3 påtagligt naturvärde och Klass 4 visst naturvärde. Objekten redovisas nedan i figur 3 och tabell 2. Sida 10 (20)

11 Figur 3. Naturvärdesobjekt enligt inventering Sida 11 (20)

12 Tabell 2. Naturvärdesobjekt enligt inventering 2018 Naturvärdesobjekt Naturtyp Biotop/er 1. Bokskogsrest Skog och träd Bokskog av ris-kruståtel-typ 2. Gles lövskog Skog och träd Björkskog av ris-gräs-typ 3. Fuktstråk Skog och träd Granskog av ormbunkstyp, sumpvariant 4. Ekdunge, gles ekskog Skog och träd Ekskog av örtfattig typ 5. Gamla träd, rest från tidigare lövskog Skog och träd Bokskog av ris-kruståtel-typ 6. Lövbård Skog och träd Björkskog av ris-gräs-typ 7. Bokdunge Skog och träd Bokskog av ris-kruståtel-typ 8. Löv/trädbård Skog och träd Skog i igenväxningssuccession 9. Lövdunge Skog och träd Bokskog av ris-kruståtel-typ 10. Torrängsmiljö Infrastruktur och bebyggd mark Vägkanter, ruderatmark 11. Lövdunge Skog och träd Skog i igenväxningssuccession Tre arter (två fågelarter samt åker-/vanlig groda) som omfattas av fridlysning enligt Artskyddsförordningen har noterats vid naturvärdesinventeringen. Bevarandestatusen för arternas lokala och regionala populationer bedöms inte påverkas av projektet, även om enstaka individer kan komma att påverkas. Några fördjupade artinventeringar eller artskyddsdispens bedöms inte behövas. I samband med naturvärdesinventeringen utfördes även en trädinventering där biologiskt värdefulla träd mättes in inom ett bedömt arbetsområde för byggande av ekodukten. De mest värdefulla träden har skiljts ut som klass 1. Trädinventeringen redovisas på nedanstående karta, figur 4. Sida 12 (20)

13 Figur 4. Värdefulla träd inom ett bedömt arbetsområde för byggande av ekodukten. Inventering Sida 13 (20)

14 4.2. Friluftsliv Inom och i anslutning till den aktuella sträckan finns flera lokala vandringsleder och cykelleder, bl.a. Skåneleden passerar den aktuella sträckan och under väg E6 ungefär mitt på åsen (strax söder om den planerade ekodukten), se figur 2 ovan Landskapsbild Landskapsbilden vid Hallandsåsen, som är en horst, präglas av ett storskaligt landskap med en bruten topografi med bäckfåror och svackor. Detta skapar de platsspecifika förutsättningarna med skogar och kärrpartier på platån. Nordsluttningen utmärker sig med en vidsträckt bokskog. Skogspartierna på åsen är i olika åldrar och typ och variationen utgör ett dominerande inslag. Till största delen upplevs landskapet på åsen som ett slutet landskapsrum med få utblickar, men när de infaller är de oftast storslagna. Landskapet varierar mycket från söder med direkt avläsbart kulturlandskap i sluttningarna och få urbana inslag uppe på åsen till ett flackare och urbanare landskapsrum i norr efter sluttningarna. I det planerade läget för ekodukten dominerar det omgivande landskapet upplevelsen längs vägrummet, då vägen befinner sig i djup skärning Förorenade områden För att få en uppfattning beträffande risken för att markföroreningar skulle finnas inom de områden som berörs av aktuella åtgärder har en arkivinventering utförts. Inventeringen visar att det på den östra sidan av väg E6 strax norr om Hjärnarp i Ängelholms kommun - ca 0,5 km söder om området för planerade viltuthopp - i länsstyrelsen databas finns tre identifierade MIFO-objekt (Metod för Inventering av Förorenade Områden) som inte är riskklassade. Väster om väg E6, ca 1 km söder om planerat viltuthopp vid Östra Karup - har betningsverksamhet bedrivits. Objektet har i MIFO-inventering klassats i riskklass 3, måttlig risk för hälsa och miljö. I uppgifter som erhållits från Båstads kommun redovisas att tre föroreningsutsläpp, främst av diesel, skett vid och intill trafikplats Hallandsås (vid Östra Karup) samt även att tre olika föroreningsutsläpp har skett i samband med trafikolyckor och lastbilsbrand vid Östra Karup. 5. Projektets lokalisering, utformning, omfattning och utmärkande egenskaper Ekodukten kommer att anläggas på den plats där befintliga terrängförhållanden medger goda förutsättningar att passa in bron i landskapet och samtidigt beaktar rådande grönstruktur samt viltrörelser i området. Den terrängmodellering som ändå är nödvändig för ändamålsenlig användning sker med utgångspunkt i minsta möjliga intrång. Sida 14 (20)

15 Bron kommer att utformas för att tillgodose befintlig motorvägssektion och ha en bredd om minst 32 meter och som uppfyller de riktlinjer som görs gällande för den här typen av åtgärder. Gestaltningsmässigt kommer bron att ges stor omsorg för att passa väl in i landskapsbilden. Ett antal brotyper kommer att utredas närmre i det fortsatta arbetet. Utöver brolösningen, som utgör själva ekodukten, omfattas projektet också av kompletterande faunastängsel utmed sträckan mellan Östra Karup och Trafikplats Hallandsåsen samt vid trafikplats Hjärnarp, vars främsta syfte är att förhindra viltet att ta sig in på väg E6 och styra djuren mot den planerade ekodukten. Även viltuthopp kommer att anläggas med jämna mellanrum utmed samma sträcka, för att göra det möjligt för djur att ta sig av vägen om en sådan situation ändå uppstår. Även enklare anpassningsåtgärder planeras i form av faunapassager för små och medelstora däggdjur, genom att anlägga grusbäddar i två befintliga vägportar, med syfte att locka djuren till användning av dessa passager under väg E6. Detta då bland annat klövvilt helst undviker att gå på asfalterade ytor. För att ytterligare minska störningar i anslutning till sju befintliga broar på sträckan, kommer befintliga broräcken att kompletteras med skärmar eller s.k. räckesutfyllnad De möjliga miljöeffekternas typ och utmärkande egenskaper I detta avsnitt bedöms de planerade åtgärdernas effekter så långt som möjligt utifrån det skede projektet befinner sig i just nu (samrådsskedet). Miljöeffekterna kommer senare analyseras djupare i samband med att en miljökonsekvensbeskrivning eller miljöbeskrivningen tas fram inom ramen för vägplanen. Eftersom åtgärderna ännu inte projekterats är bedömningarna av effekter att betrakta som preliminära i detta skede. På en övergripande nivå bedöms de föreslagna åtgärderna medverka till uppfyllelse av de nationella miljökvalitetsmålen, ligga i linje med de allmänna hänsynsreglerna och hushållningsbestämmelserna samt inte innebära överskridanden av riktvärden och miljökvalitetsnormer. De effekter som kan påverka naturmiljön är inledningsvis tillfälliga störningar som uppkommer under byggtiden där ökat buller och vibrationer, som har en störande effekt på faunan i området, kan förutses till följd av entreprenadarbeten och transporter. Under byggtiden görs även begränsade tillfälliga och permanenta intrång i naturmiljön och naturvärden enligt naturvärdesinventering samt värdefulla träd enligt trädinventering. I möjligaste mån sparas de träd som bedömts vara värdefulla. När ekodukten och övriga åtgärder är genomförda bedöms de enbart ha positiva effekter ur naturmiljösynpunkt, framförallt genom att minska barriäreffekten för djurlivet i landskapet. Detta förenklar för djur att förflytta sig mellan de västra och östra skogarna på åsen och underlätta kolonisation och spridning av arter i båda riktningarna över vägen och vidare över Hallandsåsen. Härigenom kan individerna i lokala populationer (grupper av djur) få ökat utbyte med sina grannar i övriga populationer och små populationer med få individer blir mindre känsliga för slumpvisa händelser och risken att de dör ut lokalt minskar. Utformningen av ekodukten kommer också innebära planteringar av buskage och fältskikt som på sikt delvis kan ersätta naturvärden som förstörs under bygget. På och i Sida 15 (20)

16 direkt anslutning till ekodukten kommer även småbiotoper skapas (t.ex. stenrösen och död ved) som bidar till den biologiska mångfalden. Ekodukten kommer i sig även att gynna befintlig markvegetation och övrigt djurliv i området. För det rörliga friluftslivet kan Skåneledens nuvarande sträckning i anknytning ekodukten komma att ändras. Detta för att begränsa mänsklig påverkan på funktionen. Byggtrafik förväntas ske utmed och i omedelbar närhet till Skåneleden, som befinner sig längs med den västra sidan av väg E6 och i anslutning till det tänkta ekoduktläget. Detta kan medföra en nedsatt tillgänglighet för friluftslivet i området under byggtiden. Landskapsbilden kommer att påverkas som följd av den planerade ekodukten som byggs över väg E6. De topografiska förutsättningarna gör det också möjligt att passa in ett byggnadsverk väl i landskapet och samtidigt skapa ett landmärke i gränsen mellan de båda kommunerna och länen. Föroreningsutsläpp i samband med trafikolyckor bedöms utgöra den största risken för markföroreningar vid markområdena för ekodukt och viltuthopp. Risken för eventuell föroreningsspridning från MIFO-objekten i Hjärnarp och Östra Karup till markområdena vid planerade viltupphopp bedöms, eftersom avståndet mellan dessa MIFO-objekt och viltuthopp är relativt stort (ca 0,5-1 km), som mycket liten. I den utförda vägtekniska inventeringen har inga uppgifter avseende föroreningar (t.ex. förekomst tjärasfalt) framkommit. Det kan dock inte uteslutas att tjärasfalt med höga halter av PAH kan finnas inom aktuella vägsträckor. Trafikanter utmed väg E6 kommer att påverkas under byggtiden. Hastigheten förväntas vara begränsad till 70 km/tim och antalet körfält minskas från 3 till 2 körfält för norrgående färdriktning, vilket medför en begränsad framkomlighet. För södergående färdriktning förväntas däremot att dagens 2 körfält bibehålls. 6. Åtgärder Arbetsmoment som förväntas medföra bullerstörningar planeras in dagtid för att begränsa negativ påverkan på djurlivet och närliggande bostadshus, exempel masstransporter utmed det enskilda vägnätet. Uppställningsplatser och materialupplag hänvisas till platser som begränsar eller helt undviker störningar för boende i området. För att begränsa risken för skador på värdefulla träd i området kring ekoduktens tänkta läge, kan det komma att aktualiseras skyddsstängsel under entreprenadtiden. Jordmassor kommer att återanvändas inom området i möjligaste mån liksom avbaningsmassor från befintlig naturmark, som används för återställning och naturlig återetablering av vegetation efter byggskedet. Dessa behöver mellanlagras vilket bland annat kan möjliggöras inom de områden som avser tillfällig markåtkomst. Genom dessa åtgärder minimeras intrångets påverkan på den naturliga floran i området. Sida 16 (20)

17 Även tillgängligheten utmed Skåneleden för det rörliga friluftslivet kommer att beaktas i den mån det är möjligt. Exempel på detta kan vara temporär omledning runt arbetsområdet. 7. Bedömning av åtgärdens miljöpåverkan Byggtiden innebär intrång i naturmiljö samt anläggningsarbeten, masshantering och transporter som kommer att påverka omgivningen. Tillgängligheten till området kring ekodukten kan också komma att begränsas för friluftslivet under byggskedet. När ekodukten och övriga åtgärder är genomförda bedöms de enbart ha positiva effekter. Då miljöpåverkan bedöms vara tillfällig och uppkomma enbart under byggskedet gör Trafikverket den samlade bedömningen att projektet inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. 8. Fortsatt arbete 8.1. Planläggning Detta dokument utgör underlag för länsstyrelsens beslut om åtgärden kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. Beslutet ger förutsättningarna för hur den fortsatta planeringen av projektet kommer drivas vidare av Trafikverket. För åtgärder som kan antas medföra en betydande miljöpåverkan ska projektet upprätta en miljökonsekvensbeskrivning som sedan ska godkännas av länsstyrelsen. Dessutom ska Trafikverket samråda med en utökad samrådskrets i den efterföljande planeringen. Den utökade kretsen ska bestå av övriga statliga myndigheter samt den allmänhet och de organisationer som kan antas bli berörda. Samråd som genomförts i samband med detta underlags upprättande finns beskrivna i projektets samrådsredogörelse Viktiga frågeställningar Trafikering under byggtid. Stor vikt ska läggas vid att minimera den trafikpåverkan som uppstår i produktionsskedet. Utformning av ekodukten så att den både uppfyller avsedd funktion, passas väl in i landskapet och möjliggör en god byggbarhet. Med god byggbarhet menas även en hög trafiksäkerhet och en god arbetsmiljö under byggtiden. Anpassningar till omgivande miljö så att avsedd funktion uppnås och vidmakthålls. Beaktande av Skåneledens nuvarande sträckning i närheten av projektet, såväl under byggtid som i färdigställd anläggning. Detta för att göra platsen tillgänglig för det rörliga Sida 17 (20)

18 friluftslivet också under pågående byggnation, men också att mänskligt beträdande inte påverkar den avsedda funktionen i färdig anläggning. Sida 18 (20)

19 9. Källor Fördjupad åtgärdsvalsstudie Faunapassager Hallandsåsen. Trafikverket PM Genomförbarhet Fauna Hallandsåsen. Trafikverket PM Naturvärdesinventering Väg E6 delen Hjärnarp Östra Karup, Ekodukt på Hallandsåsen. Trafikverket 2018 Hemsidor: Sida 19 (20)

20 Trafikverket, Box 543, Kristianstad. Besöksadress: Björkhemsvägen 17 Telefon: , Texttelefon: Sida 20 (20)

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län

Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län Åtgärdsvalsstudie Barriäreffekter för friluftsliv, flora och fauna vid Söderleden Mölndals stad, Västra Götalands Län SAMMANFATTNING 2013-11-08 Projektnummer: TRV 2013/17980 1 Dokumenttitel: Skapat av:

Läs mer

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby Hässleholms kommun, Skåne län Plan- och miljöbeskrivning, 2017-03-24 Trafikverket Postadress: Box 543, 291 25 Skåne

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla

Samråd Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Samråd 2014-06-18 Cykelled Brösarp/Haväng - Vitemölla Bakgrund Cykelväg mellan Brösarp och Vitemölla saknas idag. Idag används främst väg 9 som är smal, krokig och med ett tidvis högt trafikflöde även

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län Vägplan, 2016-10-11 Projektnummer: V8850668 Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Samrådsunderlag för utökning av utredningsområde Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Östhammar, Uppsala län Samrådsunderlag 2011-11-21 Projektnummer: 880007 Dokumenttitel: Vägutredning väg 288 delen

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

VAD ÄR EN EKODUKT? KRISTINA BALOT Projektledare TRAFIKVERKET Region Väst. Seminarium 9 juni 2016 Göteborgsregionens kommunalförbund

VAD ÄR EN EKODUKT? KRISTINA BALOT Projektledare TRAFIKVERKET Region Väst. Seminarium 9 juni 2016 Göteborgsregionens kommunalförbund KRISTINA BALOT Projektledare TRAFIKVERKET Region Väst Seminarium 9 juni 2016 Göteborgsregionens kommunalförbund VAD ÄR EN EKODUKT? Hur kan man minska barriäreffekten för djuren på en befintlig väginfrastruktur:

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N

E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N PM byggnadsverk Hardebergaspåret E22 Malmö-Kristianstad delen trafikplats Gastelyckan-trafikplats Lund N Lunds kommun, Skåne län Underlag till vägplan 2017-05-12 Projektnummer: 108508 PM byggnadsverk Hardebergaspåret

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2019-08-15 Granskningshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Ändring av detaljplan för fastigheterna Ankungen 1 & 2, Rödluvan 1 & 2, Tingeling 1 samt del av Hovmantorp 6:1 Denna checklista

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun.

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun. 1(7) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun den 25 maj 2012 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2012-10-09, 198 Laga kraft: 2012-11-13

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Samrådsmöte på orten 9 november Väg 56, Bie- Alberga (St. Sundby)

Samrådsmöte på orten 9 november Väg 56, Bie- Alberga (St. Sundby) Samrådsmöte på orten 9 november 2016 Väg 56, Bie- Alberga (St. Sundby) Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Val av 2 justeringspersoner 3. Redogörelse för dagordningen 4. Information formell handläggning 5.

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning, om planens

Läs mer

Väg 841 utbyte av öppningsbar bro vid Almarestäket

Väg 841 utbyte av öppningsbar bro vid Almarestäket SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 841 utbyte av öppningsbar bro vid Almarestäket Järfälla och Upplands-Bro kommuner, Stockholms län Vägplan, 2016-03-24 Projektnummer: 152560 Samrådsredogörelse, Väg 841, öppningsbar

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Uppförande av viltstängsel längs stambanan genom övre Norrland och tvärbanan

Uppförande av viltstängsel längs stambanan genom övre Norrland och tvärbanan SAMRÅDSUNDERLAG Uppförande av viltstängsel längs stambanan genom övre Norrland och tvärbanan Bandelar 129, 130, 126, 124 och 152 i Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens län TRV 2017/63459 TMALL

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Bilaga 2 till plankartor

Bilaga 2 till plankartor FASTSTÄLLELSEHANDLING Bilaga 2 till plankartor Förteckning över skyddsåtgärder och försiktighetsmått Norrbotniabanan, Umeå-Dåva Umeå Kommun, Västerbottens län Järnvägsplan, 2017-11-30 Trafikverket Postadress:

Läs mer

E20 Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Ribbingsberg TEKNISKT PM FÖRORENAD MARK E20 Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda kommun, Västra Götalands län 2017-06-13 Projektnummer: 128078 TMALL 0095 Mall samrådsunderlag v.4.0 Trafikverket Postadress: Box 110, 54 23

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2018-12-19 E45 Rengsjön-Älvros Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som kommer

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Väg 35 Åtvidaberg- Linköping Etapp Rösten Sandtorpet (förbi Grebo)

Väg 35 Åtvidaberg- Linköping Etapp Rösten Sandtorpet (förbi Grebo) SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 35 Åtvidaberg- Linköping Etapp Rösten Sandtorpet (förbi Grebo) Linköpings kommun, Åtvidabergs kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-08-31 Projektnummer: 156795 TMALL 0096 Mall

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING. del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) tillhörande detaljplan för. inom Saltängen i Norrköping Vårt diarienummer SPN-474/2009 214 B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Saltängen 1:1 med närområde (hotell, kontor, butiker, bostäder) inom Saltängen i Norrköping, fysisk planering den 8

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr Ks 2011.0056 Behovsbedömning MKB Datum 2010-12-29 1 (6) Detaljplan för BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och samt del av fastigheten Högby 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt

Läs mer

Protokoll Tidigt samråd, Väg 49 delen Axvall-Varnhem

Protokoll Tidigt samråd, Väg 49 delen Axvall-Varnhem PROTOKOLL 1 (6) Protokoll Tidigt samråd, Väg 49 delen Axvall-Varnhem Tid: 18:30 ca 21:00 Datum: 2016-05-31 Plats: Varnhemsgården, Varnhem Föredragande deltagare: Trafikverket Mikael Rintala, Projektledare

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING

BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING Detaljplan för Piperskärr 3:1 m.fl. intill Enbacken, Lofta, i Västerviks kommun, Kalmar län. BEHOVSBEDÖMNIG/ AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Kommunstyrelsens förvaltning 2014-04-29 Behovsbedömning/

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Vägverket Region Sydöst Väg 34 Kisa Linköping Delen Skeda udde Kåparp OBJEKT NR Teknisk PM geoteknik

Vägverket Region Sydöst Väg 34 Kisa Linköping Delen Skeda udde Kåparp OBJEKT NR Teknisk PM geoteknik 1(3) Vägverket Region Sydöst Väg 34 Kisa Linköping Delen Skeda udde Kåparp OBJEKT NR 87 53 34 13 Arbetsplan Teknisk PM geoteknik JÖNKÖPING 2008-06-13 Handläggare: Björn Pettersson Vägverket Konsult Postadress:

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe

Behovsbedömning av detaljplan för Harbro backe 2017-11-30 reviderad 2018-07-26 1 [5] Referens David Ekberg Anders Forsberg av detaljplan för Harbro backe Orenteringskarta över området en av detaljplan för Harbro backe är framtagen som ett underlag

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB PM Ärendenr: TRV 2010/32686 2010-12-21 Trafikverket Projekt Mälarbanan Skillnader mellan godkänd och utställd MKB Sammanställning över de revideringar som gjorts i den utställda miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER MILJÖBEDÖMNING AV AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 5 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-06-26 Miljöbedömning av avfallsplanen För Dalslands

Läs mer

Väg 940 Rösan-Forsbäck, Apelrödsvägen

Väg 940 Rösan-Forsbäck, Apelrödsvägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 940 Rösan-Forsbäck, Apelrödsvägen Kungsbacka kommun, Hallands län Vägplan, 2019-04-24 Projektnummer: 106 705 Trafikverket Postadress: 405 33 Göteborg E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

Väg 27 Viltstängsel Tranemo och Svenljunga kommun. Samrådsmöte

Väg 27 Viltstängsel Tranemo och Svenljunga kommun. Samrådsmöte Väg 27 Viltstängsel Tranemo och Svenljunga kommun Samrådsmöte Välkomna till samrådsmöte angående Väg 27, viltstängsel, Tranemo och Svenljunga kommun Västra Götalands län 2015-06-16 2 2015-06-10 2 2015-06-10

Läs mer

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 SAMMANFATTANDE NATURVÅRDSUTLÅTANDE 2014-10-20 Örjan Fritz & Jonas Stenström Uppdragsgivare Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret c/o Lasse Sabell

Läs mer

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp

Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför tillståndsprövning av vattenverksamhet: Väg 19, Bjärlöv Broby, omgrävning av öppet dike i Bonnarp Östra Göinge kommun, Skåne län Samrådsunderlag 2016-09-19 UNDERLAG

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

Väg 84 Hede gång- och cykelväg

Väg 84 Hede gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 84 Hede gång- och cykelväg Härjedalens kommun, Jämtlands län Vägplan 2015-08-28 Projektnummer: 145074 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186, 871

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Järnvägsplan Tunadal. PM Ändringar efter granskning av järnvägsplan. Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Ingår i Projekt Maland och Tunadalsspåret

Järnvägsplan Tunadal. PM Ändringar efter granskning av järnvägsplan. Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Ingår i Projekt Maland och Tunadalsspåret PM Ändringar efter granskning av järnvägsplan Järnvägsplan Tunadal Ingår i Projekt Maland och Tunadalsspåret Sundsvalls kommun, Västernorrlands län 2018-01-15 Diarienummer: TRV 2015/35757 TMALL 0093 PM

Läs mer

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl

Behovsbedömning. Planprogram för Hensbacka Saltkällan Delen Hensbacka 2:4 m fl 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning skall göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som leder fram till ställningstagandet

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor 2016-01-29 Uppdragsnr: 15092 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Detaljplan Renön 1:5 m.fl. MAF Arkitektkontor Beställare

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Samrådsmöte 4 april Väg 635 delen Koppslahyttan- Halvarsgårdarna

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Samrådsmöte 4 april Väg 635 delen Koppslahyttan- Halvarsgårdarna TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samrådsmöte 4 april 2016 Väg 635 delen Koppslahyttan- Halvarsgårdarna Presentation Trafikverket Kristina Wilander Lindström Projektledare Anna Stenvard Markförhandlare Sweco

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021

BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 BEHOVSBEDÖMNING TILL DETALJPLAN FÖR HÄSSLEHOLM 89:87 SJÖRRÖDS GÅRD 131021 2 BEHOVSBEDÖMNING AV DETALJPLAN FÖR SJÖRÖD LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg

E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg E20, Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg 2016-12-12 Tekniskt PM Förorenad mark TEKNISKT PM FÖRORENAD MARK E20 Vårgårda Vara, delen Vårgårda Ribbingsberg Vårgårda och Essunga kommuner, Västra Götalands

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

E16 förbi Yttermalung

E16 förbi Yttermalung E16 förbi Yttermalung Agenda Allmänt om projektet Förutsättningar MKB och miljö Markfrågor 2 Bakgrund brister Mycket genomfartstrafik Låg hastighet genom Yttermalung Olycksdrabbat vägavsnitt Stort antal

Läs mer

Samrådsmöte 22 september Väg 56, Kvicksund- Västjädra

Samrådsmöte 22 september Väg 56, Kvicksund- Västjädra Samrådsmöte 22 september 2016 Väg 56, Kvicksund- Västjädra Dagordning 1. Mötets öppnande 2. Redogörelse för dagordningen 3. Information formell handläggning 4. Allmänna frågor 5. Översiktlig presentation

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Kommunledningsförvaltningen Sofia Elfström, 0550-88543 sofia.elfstrom@kristinehamn.se SAMRÅDSHANDLING Datum 2015-05-04 Referens Sida 1(6) Behovsbedömning Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Svensk standard för naturvärdesinventering NVI

Svensk standard för naturvärdesinventering NVI Svensk standard för sinventering NVI Lättare att upphandla Lättare att granska Lättare att jämföra Lättare att sammanställa Bättre naturvård Vilka är med och tar fram standarden? Trafikverket har initierat

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1(5) Dnr: Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(5) 2017-09-21 Dnr: 2017.0073.214 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Skruv samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Samråd på orten. Hjulstabron, väg september Välkommen!

Samråd på orten. Hjulstabron, väg september Välkommen! Samråd på orten Hjulstabron, väg 55 27 september 2018 Välkommen! Dagordning 1. Dagordning och presentation 2. Information formell handläggning 3. Presentation av planförslaget 4. Vad händer framöver? 5.

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt

Läs mer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer

Underlag för samråd VÄGUTREDNING. Uppgifter om projektet. E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer Uppgifter om projektet Underlag för samråd VÄGUTREDNING E22, Karlskrona-Kalmar, delen Lösen Jämjö Objektnummer 87 914 002 2008-11-04 Bakgrund E22 ingår i det nationella vägnätet. Vägens funktion är att

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp /09

Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp /09 TMALL 0141 Presentation v 1.0 Öppet hus/samråd E4 Kongberget- Gnarp 2017-05-08/09 Agenda Inledning/presentation Historik kring projektet Projektmål Tidplan och samrådsprocess Studerade korridorer Samrådstid

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN TORSBY KOMMUN Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER 13006646 INTERNGRANSKAT SWECO ENVIRONMENT AB KIRSI JOKINEN, INVENTERING, BEDÖMNINGAR OCH ANNELI NILSSON,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 21 Viltpassage. på delen Kristianstad-Hässleholm, Skåne län. Samrådsunderlag 2015-02-18 Projektnummer: 138598

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 21 Viltpassage. på delen Kristianstad-Hässleholm, Skåne län. Samrådsunderlag 2015-02-18 Projektnummer: 138598 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 21 Viltpassage på delen Kristianstad-Hässleholm, Skåne län Samrådsunderlag 2015-02-18 Projektnummer: 138598 Dokumenttitel: Väg 21, viltpassage på delen Kristianstad-Hässleholm, Skåne

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000. Påverkan av olika alternativ

Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000. Påverkan av olika alternativ PM Järnvägssträckning genom Tullgarn N2000 Påverkan av olika alternativ TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Dokumenttitel: Järnvägssträckning

Läs mer

Ombyggnad E14 Rännbergsbacken

Ombyggnad E14 Rännbergsbacken PM Komplettering efter samråd Ombyggnad E14 Rännbergsbacken Åre kommun, Jämtlands län Vägplan, 2016-02-24 Projektnummer: 150208 TMALL 0093 PM ändringar efter granskning av plan vers 1.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte

E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte E6.20 Hisingsleden, södra delen inkl Halvors länk. Samrådsmöte 2014-08-27 Dagordning Presentation Inledning Presentation av projektet Miljöfrågor i projektet Fortsatt arbete Marklösenfrågor Övriga frågor

Läs mer

Detaljplan för Vårlöken 1

Detaljplan för Vårlöken 1 SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000467 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Vårlöken 1 Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar: Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan.

Behovsbedömning. Kommunen gör den sammanvägande bedömningen att den aktuella detaljplanen inte bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan. Bo 5343, Vädursgatan 6 Fa 031-40 39 52 1/5 1. av miljöbedömning En miljöbedömning ska göras för planer och program om dess genomförande kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. en är den analys som

Läs mer

Del av STUVERUM 1:6, Lofta

Del av STUVERUM 1:6, Lofta Del av STUVERUM 1:6, Lofta Ekhagens golfbana Västerviks kommun, Kalmar län BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning Västerviks kommun Kommunledningskontoret 2007-11-05, reviderad 2011-05-17

Läs mer

Kungsbacka kommun och Mölndals stad, Hallands och Västra Götalands län

Kungsbacka kommun och Mölndals stad, Hallands och Västra Götalands län Miljöuppföljningsprogram ekodukt Sandsjöbacka Väg E6, faunapassager vid Sandsjöbackaområdet Kungsbacka kommun och Mölndals stad, Hallands och Västra Götalands län 2015-05-06 Projektnummer: 130120 Titel:

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag

Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om förlängning av nätkoncession för linje avseende befintlig 130 kv luftledning 714Uz Yttersjön-Vännäs Vindeln och Vännäs kommun Västerbottens län 2016-09-15 Samråd för

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2016-12-09 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer