Foto: Casper Axelsson. Verksamhetsplan för Vaartoe Centrum för samisk forskning. Vaartoe Centrum för samisk forskning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Foto: Casper Axelsson. Verksamhetsplan för Vaartoe Centrum för samisk forskning. Vaartoe Centrum för samisk forskning"

Transkript

1 Foto: Casper Axelsson Verksamhetsplan för Vaartoe Centrum för samisk forskning Vaartoe Centrum för samisk forskning

2

3 Inledning Vaartoe Centrum för samisk forskning är ett centrum för samisk forskning och urfolksforskning vid Umeå universitet. Centret bildades 2000 med uppgiften att stimulera, koordinera och utveckla forskning med samisk tematik, främst vid Umeå universitet. Sedan 2015 verkar Vaartoe för att urfolksperspektivet ska vara centralt i Umeå universitets arktiska profil och satsning. Organisatoriskt är Vaartoe en centrumbildning under Humanistisk fakultet, men centret har hela Umeå universitet som verksamhetsområde. Vaartoe leds av en styrelse (se Det dagliga arbetet leds av föreståndare och biträdande föreståndare. Vår vision: Vaartoe Centrum för samisk forskning är navet för en rik och sammansatt forskningsverksamhet inom samisk forskning och urfolksforskning vid Umeå universitet, som omfattar samtliga fakulteter och Lärarhögskolan; Vaartoe Centrum för samisk forskning inspirerar och stöder ett brett utbildningsutbud med samisk profil vid Umeå universitet, som omfattar samtliga fakulteter och Lärarhögskolan; Vaartoe Centrum för samisk forskning är det självklara kompetenscentret för samisk forskning i Sverige, och en självklar ingång för nordiska och internationella forskare med intresse för Sápmi; Vaartoe Centrum för samisk forskning och Umeå universitet är en välkänd och respekterad aktör i internationell urfolksforskning; Vaartoe Centrum för samisk forskning samverkar med myndigheter, organisationer och andra företrädare för det samiska samhället för att forskningen ska komma samhället till gagn och bidra till miljömässig, kulturell och språklig hållbarhet.

4 Sid 2 (7) 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande Mål 1.1 med sina delmål har hög bärighet på kompetensförsörjningsfrågorna, som är avgörande för Vaartoes uppdrag. De universitetsgemensamma delmålen är huvudsakligen inriktade på regelfrågor kring anställningar och deras innehåll, varför de inte är relevanta att arbeta med för en centrumbildning. Däremot är kompetensförsörjningsfrågor lika avgörande för vår verksamhet som för hela Umeå universitet. I dagsläget finns inte några strukturer vid Umeå universitet som stödjer kompetensförsörjningen för Vaartoes verksamhetsområde, och frågan om hur Umeå universitet kan attrahera, rekrytera, utveckla och behålla kompetens för samisk forskning, utbildning och samverkan, och därmed försvara sin nationellt ledande ställning på området är helt öppen. Att verka för att sådana strukturer tillkommer är en huvudfråga för den kommande verksamhetsperioden. Det krävs satsningar på doktorander, och det krävs karriärvägar för de disputerade forskarna. En viktig faktor här är organisationen Umeå universitets egen kompetens om urfolket samerna och om universitetets plats i Sápmi. I dagsläget är den låg på alla nivåer av organisationen, och insikten om att organisationen saknar kunskap saknas också, vilket försvårar en förändring. Som kompetenscentrum för samisk forskning ser Vaartoe det som en långsiktig uppgift att verka för ökad kunskap och insikt om hur Umeå universitet som ett universitet i Sápmi/Saepmie bör presentera sig utåt och verka inåt. Flera av målen i denna verksamhetsplan formulerar en målbild för hela universitetet att sträva efter. Vaartoe Centrum för samisk forskning ska under verka för en kompetenshöjning inom organisationen Umeå universitet när det gäller urfolket samerna och för en ökad förståelse av vad som följer av vår plats i Sápmi och vår ställning som det enda universitetet i landet med ett uppdrag gällande urfolket samerna; att minst två karriäranställningar (biträdande lektorat) utlyses med samisk profil vid institutioner vid Umeå universitet. Minst en anställning ska vara placerad vid en annan fakultet än den humanistiska; att fler doktorandanställningar med profilering mot samisk forskning och urfolksforskning utlyses vid Umeå universitet. Se vidare Kompetensförsörjningsplan för Vaartoe Centrum för samisk forskning. 1.2 Kreativa miljöer stimulerar till dynamiska möten Mål 1.2 handlar om de fysiska och virtuella miljöer där kunskap genereras och sprids, i både utbildning, forskning och samverkan. I Vaartoes uppdrag ingår att skapa en kreativ miljö för samisk forskning. En kreativ miljö för forskning handlar om resurser i form av människor och forskningsinfrastruktur, om platser, fysiska och virtuella, och om möten, inom forskarsamhället, mellan forskare/lärare och studenter, och mellan akademi och omvärld. Att skapa en kreativ forskningsmiljö är därmed en uppgift som greppar över hela universitetets verksamhet.

5 Sid 3 (7) Att de personella och andra resurser som krävs för att forskning ska kunna utföras finns är den första förutsättningen, och att arbeta för ökade resurser för samisk forskning är en självklar del av Vaartoes verksamhet. Därutöver vill Vaartoe verka för en ökad synlighet för det samiska i forskning, utbildning och samverkan vid Umeå universitet, liksom en ökad synlighet för vår egen verksamhet. Den fysiska miljön på campus och den virtuella miljön på nätet är här viktiga för att inbjuda såväl anställda och studenter som mer tillfälliga besökare på campus att reflektera över att man befinner sig i Sápmi. Skyltning på samiska är här en central del. Men också på andra sätt kan det samiska synliggöras. En mer central placering av Vaartoe bör utredas, liksom möjligheten att utforma någon central yta på campus på ett sätt som markerar och tydliggör platsens samiska identitet och ger en fysisk närvaro för det samiska. Vaartoe Centrum för samisk forskning ska under verka för att samtliga fakulteter och Lärarhögskolan avsätter resurser till samisk forskning; samisk forskning har hög synlighet vid Umeå universitet; Umeå universitets campus genomgripande ska ha skyltning på samiska, vid sidan av svenska (och engelska, där det används idag). Man bör överväga att skylta både på nordsamiska (som det största samiska språket) och på umesamiska (som är det samiska språk som har lokal förankring); den samiska flaggan ska synas på prominent plats (flaggstängerna vid dammen) inte bara på den samiska nationaldagen utan också vid universitetets högtidsdagar; möjligheten att flytta Vaartoes fysiska placering till en mer central plats på Umeå universitets campus utreds; det som en del av utvecklingen av Umeå campus planeras för en synlig markering av platsens samiska identitet. 1.3 Samverkan skapar utveckling och stärker kvalitet Samverkan med det omgivande samhället, framför allt det samiska samhället, är en huvuduppgift för Vaartoe. En utgångspunkt måste vara att samisk utbildning och forskning ska svara mot behov i det samiska samhället. Det samiska folket och dess företrädare bör därför vara partners i arbetet. Vaartoe är idag det enda organ vid Umeå universitet där samiska organisationer har representation. 1 Enskilda forskare och forskargrupper samverkar med stakeholders på olika sätt, men inget regelrätt samverkansorgan finns, och inga riktlinjer för hur samiskt inflytande ska säkras på de områden som berör samer. Forskningsetik är ett av de områden som är kraftigt eftersatta, lokalt och nationellt. Umeå universitet nominerar majoriteten av de vetenskapligt kompetenta ledamöterna i Regionala etikprövningsnämnden i Umeå (15 av 20 platser i Avdelningen för medicinsk forskning och 12 av 20 platser i Avdelningen för övrig forskning 2 ) men ingen strategi finns för att tillse att urfolkskompetens finns företrädd i nämnden. 1 Svenska Samernas Riksförbund (SSR) har en post i styrelsen, och en post har erbjudits Sametinget. 2 Källa:

6 Sid 4 (7) Vetenskapsrådet expertgrupp för etikfrågor, som ansvarar för utbildning av ledamöter i den centrala och de regionala etikprövningsnämnderna, saknar också den särskild kompetens i urfolksforskning. Inga forskar- eller forskningsetiska riktlinjer finns som tar upp de särskilda etiska problem som uppstår i forskning som rör urfolk. Här är Sverige långt efter jämförbara demokratiska stater med en erkänd urbefolkning. Som den ledande aktören i högre utbildning och forskning i den betydande del av Sápmi/Sábme/ Saepmie som ligger inom Sveriges gränser bör Umeå universitet ta ett stort ansvar för forskningsbaserade innovationen inom och självklart i samverkan med det samiska samhället. Vaartoe Centrum för samisk forskning ska under verka för att samisk forskning och utbildning vid Umeå universitet utvecklas i samverkan med det samiska folket, och med respekt för urfolks kunskapstraditioner; all forskning som berör samer bedrivs med tydlig etisk medvetenhet i relation till forskningsfältet; Umeå universitetets regionala engagemang på ett tydligt sätt involverar samiska aktörer inom näringsliv och kultur; särskilda satsningar görs för att främja innovativt utvecklingsarbete tillsammans med samiska företag och organisationer; samisk forskning har en central roll i Umeå universitets samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och med Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet; Humanistiska fakulteten, Lärarhögskolan och Umeå universitet etablerar samarbeten med fler lärosäten där samisk forskning utgör en stark profil, såsom Sámi Allaskuvla i Kautokeino.

7 Sid 5 (7) 2. Utbildning för gränslös kunskap Vaartoe har idag inget utbildningsuppdrag. De av våra lärare och forskare som saknar institutionstillhörighet (två professorer, en lektor/docent och en forskare) har därmed svårt att meritera sig pedagogiskt, och deras kompetens kommer inte Umeå universitets utbildningar till del på bästa sätt. Dessa frågor behandlas vidare i Kompetensförsörjningsplan för Vaartoe Centrum för samisk forskning. Det är vidare ont om utbildningar och utbildningsinslag där den samiska forskningen kommer studenter till del. Institutionen för språkstudier har ett utbildningsutbud i samiska som omfattar både språk och kultur, på grundnivå och avancerad nivå, och erbjuder från läsåret 2015/16 även kurser med didaktisk inriktning. På forskarnivå är samiska studier ett forskarutbildningsämne där Institutionen för språkstudier samarbetar med Vaartoe. Men vid andra institutioner inom Humanistisk fakultet, liksom inom övriga fakulteter, finns i stort sett inget utbildningsinnehåll med samisk prägel. Ämnet historia, där huvuddelen av avhandlingarna i samisk forskning lagts fram, har tidigare gett kurser i samisk historia men dessa finns inte längre i utbudet. Det är idag fullt möjligt att fullfölja en examen vid Umeå universitet utan att någonstans under utbildningen komma i kontakt med samiska frågor; den samiska forskningskompetens som finns runtom på universitetet tas inte på ett genomtänkt sätt i anspråk i utbildningarna. Mot bakgrund av Umeå universitets position när det gäller samisk forskning och utbildning, liksom vårt geografiska läge som ledande anordnare av högre utbildning för svensk sida av Sápmi är denna situation inte acceptabel. Vaartoe Centrum för samisk forskning ska under verka för att lokala lärandemål med avseende på samisk kulturell kompetens införs i utbildningsplaner, i första hand utbildningsplanerna för samtliga lärarprogram. Lärarutbildningarna är mest angelägna, så att utexaminerade lärare från Umeå universitet är väl förberedda både för att stödja alla elevers uppnående av de nationella målen när det gäller urfolket samerna, och för att möta elever från urfolket på ett etiskt försvarbart sätt; fler institutioner, i första hand vid Humanistisk fakultet, erbjuder kurser med samisk tematik, som är väl synliga i utbildningsutbudet; doktorandrum inriktade mot projekt med samisk tematik utlyses vid Humanistisk fakultet och på andra fakulteter. Ett mål på medellång sikt bör vara att en tvärvetenskaplig forskarskola med samisk tematik har resurser att delfinansiera doktorandrum (jfr genusforskarskolan); genomföra aktiviteter som syftar till att överbrygga klyftor mellan det samiska samhället och akademin och gör högre utbildning och forskning attraktivt för samiska ungdomar.

8 Sid 6 (7) 3. Forskning som spränger gränser Samisk forskning liksom fältet urfolksforskning generellt har utvecklats snabbt under de senaste decennierna, i Norden och globalt. Till en del hänger detta samman med att urfolken ofta är de första som påverkas av samhälleliga och miljömässiga förändringar i spåren efter klimatpåverkan, storskalig råvaruutvinningsindustri och exploatering; globala utmaningar som vi står inför idag. Samtidigt som forskares intresse riktas mot urfolks kultur och levnadsvillkor höjer urfolken själva världen över sina röster och kräver inflytande, deltagande eller egenmakt i allt större utsträckning, vilket också sker i Norden och Sverige. Det gäller också inflytandet över forskningen, där det från samiskt håll framförs att det alltjämt råder stor brist på forskning som är förankrad i och efterfrågad av det samiska samhället. Som Sveriges enda forskningscentrum inriktat på urfolksforskning har Vaartoe en nyckelroll att spela nationellt, och bör också ha en nyckelroll i Umeå universitets ambitioner att bli Sveriges arktiska universitet. Arktisk forskning i en demokrati är inte tänkbar utan ett starkt urfolksperspektiv. Forskning med samisk tematik finns idag inom alla fakulteter vid Umeå universitet, och på många av universitets institutioner. Däremot saknas stödjande strukturer för att tillse att denna forskning försörjs med resurser och att kompetens utvecklas. Det saknas också strukturer och riktlinjer för hur forskningen ska förankras i det samiska samhället. Vaartoe Centrum för samisk forskning ska under verka för att samisk forskning lyfts fram som ett profilområde för Umeå universitet inom universitetets arktiska satsning; samtliga fakulteter och Lärarhögskolan avsätter resurser till samisk forskning; samisk forskning vid Umeå universitet utvecklas i samverkan med det samiska folket, och med respekt för urfolks kunskapstraditioner; all forskning som berör samer bedrivs bedrivs med tydlig etisk medvetenhet i relation till forskningsfältet; samisk forskning har en central roll i Umeå universitets samverkan med Sveriges Lantbruksuniversitet och med Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet; Humanistiska fakulteten, Lärarhögskolan och Umeå universitet etablerar samarbeten med fler lärosäten där samisk forskning utgör en stark profil, såsom Sámi Allaskuvla i Kautokeino. doktorandrum inriktade mot projekt med samisk tematik utlyses vid Humanistisk fakultet och på andra fakulteter. Ett mål på medellång sikt bör vara att en tvärvetenskaplig forskarskola med samisk tematik har resurser att delfinansiera doktorandrum (jfr genusforskarskolan).

9 Sid 7 (7) 4. Det goda och effektiva universitetet Stödverksamheten skapar förutsättningarna för att kärnverksamheterna ska kunna utvecklas. En god arbetsmiljö präglad av jämställdhet och lika villkor är nödvändig för att mål om forskning, utbildning och samverkan ska kunna uppnås. Vaartoe bedriver med hjälp av arbetsmiljöombud och likavillkorsföreträdare ett aktivt arbete för att utveckla arbetsmiljön för anställda och anknutna. Se vidare Handlingsplan för arbetsmiljö vid Vaartoe/Centrum för samisk forskning. Som kompetenscentrum för samiska frågor har Vaartoe därtill en roll i arbetet med att utveckla en urfolksdimension i Umeå universitets likavillkorsarbete. Alla studenter och anställda vid Umeå universitet bör ges möjlighet att utveckla kunskap och förståelse om det samiska samhället i historia och nutid, och sådana färdigheter, förmågor och förhållningssätt som behövs för att arbeta i samisk kontext och i samverkan med det samiska samhället. Denna kulturella kompetens bör prägla hela verksamheten. En konkret fråga gäller de samiska språken. De samiska språken är nationella minoritetsspråk med ett särskilt skydd i svensk lagstiftning. Umeå kommun är också förvaltningsområde för samiska. Alla de samiska språken är hotade språk, i behov av revitalisering. För sådana språk är återtagande eller nyerövring av domäner för språket av stor vikt. Umeå universitets nationella ansvar för högre utbildning i samiska ger oss en nyckelroll när det gäller samiskans utveckling i den akademiska domänen. Umeå universitet har också ett ansvar gentemot de samiska studenter som lämnar sin samiska miljö för att studera här. Studiemiljön ska vara sådan att studenten stöds i sin akademiska utveckling och samtidigt har möjlighet att behålla och stärka sin samiska identitet. Vaartoe Centrum för samisk forskning ska under verka för att samiskspråkiga lärare/forskare och studenter får stöd för att utveckla sin samiska språkkompetens också inom sitt ämnesområde medel avsätts för att avhandlingar med samisk tematik som inte skrivs på ett samiskt språk ska ges ut med en sammanfattning (abstract) på ett samiskt språk underlätta för samiskspråkiga studenter att använda samiskan i sin vardag under studietiden, genom träffpunkter och nätverk, men möjligheten bör också undersökas att ett boende för studenter som vill använda samiska som vardagsspråk skapas inom de campusnära studentbostäder som planeras samisk språklig och kulturell kompetens finns inom studievägledning och studenthälsa

10 Vaartoe Centrum för samisk forskning Umeå Telefon

Strategisk kompetensförsörjningsplan för Vaartoe Centrum för Samisk forskning

Strategisk kompetensförsörjningsplan för Vaartoe Centrum för Samisk forskning Umeå universitet, 901 87 Umeå Vaartoe Centrum för Samisk forskning (CeSam) www.cesam.umu.se Strategisk kompetensförsörjningsplan 2015-02-20 Sid 1 (6) Strategisk kompetensförsörjningsplan för Vaartoe Centrum

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2015-10-13 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margareta Hallberg FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN

Strategisk plan JURIDISKA FAKULTETEN Strategisk plan 2018 2026 JURIDISKA FAKULTETEN Inledning Lunds universitet och den Juridiska fakulteten grundades 1666 och har under århundranden varit ett centrum för bildning och lärdom. Lunds universitet

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

SPRÅKPOLICY. Enheten för Akademiskt Språk (ASK) Beslutsdatum 2015-06-22. Språkpolicyn sammanfattas i fem huvudpunkter:

SPRÅKPOLICY. Enheten för Akademiskt Språk (ASK) Beslutsdatum 2015-06-22. Språkpolicyn sammanfattas i fem huvudpunkter: STYRDOKUMENT Dnr V 2015/495 SPRÅKPOLICY Publicerad Beslutsfattare Ansvarig enhet www.styrdokument.gu.se Rektor Enheten för Akademiskt Språk (ASK) Beslutsdatum 2015-06-22 Giltighetstid Sammanfattning Tillsvidare

Läs mer

Örebro universitets vision och strategiska mål

Örebro universitets vision och strategiska mål Örebro universitets vision och strategiska mål 2018 2022 Beslutad av Universitetsstyrelsen 21/12 2017 Det går bra för Örebro universitet. Allt fler söker sig till våra utbildningar. Forskningsverksamheten

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2013-11- 06 Fastställt av Fakultetsstyrelsen 6 november. KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Ingrid.Elam@konst.gu.se FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet

Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet Dagens agenda Fokus på Visions-, Mål- och VP-arbetet 13.00 Introduktion Processen Lena Gustafsson De övergripande målen 13.45 Forskning och Forskarutbildning Marianne Sommarin 14.05 Utbildning Anders Fällström

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap

Mål och strategier. Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fastställd av områdesnämnden för humaniora och samhällsvetenskap HUMSAM 2014/48 och strategier Vetenskapsområdet för humaniora och Fastställd av områdesnämnden för humaniora och 2015-09-24 Innehållsförteckning Detta är vetenskapsområdet för humaniora och (humsam-området)

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2012-11-28 Gällande, fastställd av Konstnärliga fakultetsstyrelsen AVSÄNDARE: Ingrid Elam KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Denna

Läs mer

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Regeldokument Språkpolicy Beslutat av Rektor Gäller från 2014-11-17 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Innehåll Inledning 3 Linnéuniversitetet en kreativ kunskapsmiljö

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-06 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Marie Demker och

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd 1 (7) Bilaga 2 Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Handlingsplan 2018 för Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås målbild är att utvecklas till universitet. Att bli ett

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet

UFV 2007/1478. Mål och strategier för Uppsala universitet UFV 2007/1478 Mål och strategier för Uppsala universitet Fastställda av konsistoriet den 22 april 2008 Innehållsförteckning Förord 3 Uppsala universitet 4 Ett universitet för framstående forskning 5 Ett

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Högskolan i Borås vision och mål

Högskolan i Borås vision och mål Högskolan i Borås vision och mål Vision det tredje universitetet i Västsverige Högskolan i Borås är en av landets starkaste högskolor med framgångsrika utbildnings- och forskningsmiljöer samt en tydlig

Läs mer

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition

Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska. program. SULF:s kongress 2018 Bilaga 17. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 17 Förbundsstyrelsens proposition Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program SULF:s lönepolitiska program vänder sig både inåt, som en samlande kraft för organisationen,

Läs mer

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd:

Ann-Sofie Axelsson, Akademichef Fastställd: för utbildning och forskning vid Inledning :s vision, mål och strategi för utbildning och forskning (hädanefter benämnd VMS-A3 ) beskriver vision och mål för akademins kärnverksamhet utbildning och forskning

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020

Rekryteringsplan för fakulteten för konst och humaniora 2015 2020 Dnr: 2013/281-2.2.4 Rekryteringsplan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-0 Inledning För att kunna locka attraktiv kompetens har fakultetsstyrelsen för beslutat

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

SAMERNAS KULTUR OCH HISTORIA

SAMERNAS KULTUR OCH HISTORIA SAMERNAS KULTUR OCH HISTORIA Ämnet samernas kultur och historia är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar det samiska kulturarvet i betydelsen det samiska folkets kultur och historia i en geografisk

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

SAMFAK 2014/114. Mål och strategier. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden SAMFAK 2014/114 och strategier Fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2017-01-25 Innehållsförteckning Detta är samhällsvetenskapliga fakulteten 3 En fakultet för framstående forskning 4 4

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare

sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare sulf:s lönepolitiska program Kunskapens krona /Sveriges universitetslärare och forskare Kunskapens krona SULF:s lönepolitiska program 2019-2024 SULF:s vision, antagen av kongressen 2015, är tydlig i skrivningarna

Läs mer

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning

2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning 31 200 studenter - 39 % män 4 330 anställda - 47 % män 2 100 lärare/forskare - 46 % kvinnor 4 fakulteter 39 institutioner 4 miljarder i årsomslutning Antal helårsstudenter ca 16 300 Stort antal 1:a handssökande

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Humanistiska fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Marie Demker DNR: V 2017/703 FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för svenska språket DATUM: 2015-11-30 BESLUTAD AV: Lena Rogström KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden 2016 2018 I enlighet

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola

Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola BESLUT 1 2007-05-08 Dnr LTH 2007/549 Rektor Strategisk plan för Lunds Tekniska Högskola 2007 2011 LTH:s strategiska plan baseras på LTH:s fyra huvuduppgifter: utbildning på grundnivå och avancerad nivå,

Läs mer

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020

Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Umeå universitets internationaliseringsstrategi för utbildning sex övergripande strategier mot Vision 2020 Greg Neely International Office Det internationella perspektivet ska vara en självklar del i all

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

Verksamhetsplan för

Verksamhetsplan för HÖGSKOLAN BORÅS Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT/Bibliotekshögskolan Fastställd av akademichef 2017-01-09 Ann-Sofie Axelsson, akademichef Dnr 913-16 Verksamhetsplan 2017-2019 för Akademin

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjningsplan

Strategisk kompetensförsörjningsplan Strategisk kompetensförsörjningsplan 2015-2018 14 april 2015 Dnr FS 1.1-578-15 1 1. Inledning befinner sig i en utvecklingsfas med dels ökad andel externa forskningsmedel (erhållna externa bidrag under

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2016-10-17 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp Viceprefekt Christel Larsson

Läs mer

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Verksamhetsplan Låt det vibrera Dnr 631-17 Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Verksamhetsplan 2018-2020 1 Låt det vibrera 1 Föreliggande verksamhetsplan tar sin utgångspunkt i Högskolan i Borås vision och mål (dnr 906-14). Styrande

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: Dnr: V 2016/892 2016-11-29 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Ingrid Jarlsmark FORSKNING SOM PÅVERKAR Institutionen

Läs mer

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 (reviderad 2016-06-21) Sid 2 (9) Innehåll 1 Namn... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 4 3.1 Uppdrag... 4

Läs mer

Verksamhetsplan Verksamheten i förhållande till högskolans övergripande mål och fokusområden

Verksamhetsplan Verksamheten i förhållande till högskolans övergripande mål och fokusområden HÖGSKOLAN BORÅS Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT/Bibliotekshögskolan Fastställd av akademichef 2015-12-17 Ann-Sofie Axelsson, akademichef Dnr 811-15 Verksamhetsplan 2016-2018 Verksamheten

Läs mer

Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet

Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet Dnr 2013/135 Riktlinjer för Studie- och karriärvägledning vid Uppsala universitet Fastställd av rektor 2014-09-02 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte: 3 Mål: 4 Organisation och ansvar 4 Studie- och

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09

Målbild Konstnärliga fakulteten Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Fastställd av Konstnärliga fakultetsnämnden Diarienummer: B6 5782/09 Sida: 2 (7) Om målbilden en för består av fem övergripande målformuleringar. Varje övergripande målformulering har ett antal underpunkter

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1174 Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning DATUM: 2018-12-06 BESLUTAD AV: Åke Ingerman, dekan Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Processen med att ta fram MoS-A3. Utformning och struktur på MoS-A3. På dialogdagen

Inledning. Bakgrund. Processen med att ta fram MoS-A3. Utformning och struktur på MoS-A3. På dialogdagen Inledning Föreliggande förslag på Mål och strategi för utbildning och forskning inom Akademin för bibliotek,, hädanefter kallat MoS-A3, utgör ett av underlagen till Dialogdagen. Nedanstående introduktion

Läs mer

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN

ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN ETT LÄROSÄTE SOM FÖRÄNDRAR VÄRLDEN VI SKAPAR KUNSKAP TILLSAMMANS! Kan en högskola förändra världen till det bättre? Svaret på frågan är tveklöst ja! Men vår tids stora samhällsutmaningar är komplexa och

Läs mer

Strategisk plan LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2026 LUNDS UNIVERSITET 2 STRATEGISK PLAN 2017 2026 Förord Universitetet ska skapa och förmedla kunskap på vetenskaplig och konstnärlig grund ett uppdrag viktigare nu, än kanske någonsin.

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ

MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ MALMÖ UNIVERSITET RAPPORT OM MALMÖ HÖGSKOLAS FRAMTID FRAMTIDSPARTIET I MALMÖ FÖRORD Malmö högskola var redan från början en viktig pusselbit i stadens omvandling från industristad till kunskapsstad och

Läs mer

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen

Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program. Motions- och propositionsdialogen Proposition Kunskapens krona. Förslag till lönepolitiskt program Motions- och propositionsdialogen Föreliggande dokument är ett utkast avsett att ge förbundsstyrelsen möjligheten att inför kongressen kunna

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

Program för internationalisering

Program för internationalisering Dnr UFV 2015/280 Program för internationalisering Fastställt av konsistoriet 2015-11-12 Innehåll 1. Inledning 3 2. Förutsättningar för framgång 3 3. Världsledande forskning 4 3.1 Stärka Uppsala universitets

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Verksamhetsplan för MND 2010

Verksamhetsplan för MND 2010 Dnr SU 408 11-0067-10 1(9) Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, MND Verksamhetsplan för MND 2010 Denna verksamhetsplan är beslutad av institutionsstyrelsen 10-02-11. Inledning

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition

Verksamhetsinriktning SULF:s kongress 2018 Bilaga 19. Förbundsstyrelsens proposition SULF:s kongress 2018 Bilaga 19 Förbundsstyrelsens proposition Verksamhetsinriktning 2019-2021 Utgångspunkten för verksamhetsinriktningen för kongressperioden är SULF:s vision I mänsklighetens tjänst: Högre

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora

Strategisk plan för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2013/39-2.2.4 Strategisk plan för fakulteten för 2015 2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för Gäller från 2015-01-01 Innehåll Inledning 3 1. Kompetensförsörjning 5 2. Utmanande utbildningar 5 3. Framstående

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Universitetsledningen DATUM: 2017-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2017-09-14 KONTAKTPERSON: Magnus Petersson Dnr V 2017/703 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Uppföljning av Umeå universitets mål 2017

Uppföljning av Umeå universitets mål 2017 Sid 1 (8) Uppföljning av Umeå universitets mål 2017 Föredragande Biträdande budgetchef Carina Henningsson Sammanfattning Universitetsstyrelsen beslutade 2015-06-04 att tillstyrka inriktningen på den fortsatta

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN HANDLINGSPLAN 2015-2017 & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN 2015-01-30, version 1 DATUM: 2015-02-05 AVSÄNDARE & KONTAKTPERSON: Prefekt, Professor Ian Milsom

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Juridiska fakultetens handlingsplan för utbildning

Juridiska fakultetens handlingsplan för utbildning HANDLINGSPLAN 2019-02-13 Dnr V 2018/378 1 Juridiska fakultetens handlingsplan för utbildning 2019 2021 Juridiska fakultetens strategiska plan omfattar perioden 2018 2026, och bygger på den strategiska

Läs mer

INSTRUKTION FÖR CURIOSUM

INSTRUKTION FÖR CURIOSUM INSTRUKTION FÖR CURIOSUM Typ av dokument: Instruktion Datum: 2019-04-02 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-04-02 2024-06-30 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument: Organisation Planeringsenheten

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

Arbetsdokument, version Aktivitetsplan Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap

Arbetsdokument, version Aktivitetsplan Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Arbetsdokument, version 2014-03-10 Aktivitetsplan 2014-2015 Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap Fastställd 2014-xx-xx Dnr xxx 1. Ett universitet som gör det möjligt Mål Strategier Resurs

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015

IPKL-möte 26 januari klockan i sal BE 015 IPKL-möte 26 januari klockan 13-16.30 i sal BE 015 13.00-13.30 Dekan Roger Säljö kommer till IPKL och redogör för fakultetens förväntningar på institutionen, Kort redovisning av institutionens Handlingsplan

Läs mer

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning

Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar aug? En sammanfattning Vad diskuterades på Rektors inspirationsdagar 24-25 aug? En sammanfattning Våra tillgångar Närhet, tillgänglighet och flexibilitet - Litenhet som tillgång. Snabbrörliga. Flexibla. - Nytt universitet. Mottagligt

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Diarienr: V 2014/195 Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Konstnärliga fakultetskansliets verksamhetsidé fastställdes av fakultetsstyrelsen 18 september 2013, där fastställs de grundläggande

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING

Läs mer

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012

Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 17 september 2012 Strategi för forskning och högre utbildning 2013-2016, Dnr 221/2012 Helsingborgs stad behöver fokusera arbetet kring högre utbildning, forskning och attraktiv studentstad för att stärka

Läs mer

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola

Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Beslutad av högskolestyrelsen 2017-02-14 Dnr: BTH-1.2.1-0053-2017 Strategisk plan för Blekinge Tekniska Högskola Denna strategiska plan är högskolestyrelsens och högskoleledningens dokument för att på

Läs mer

SPRÅKPOLICY FÖR UMEÅ UNIVERSITET

SPRÅKPOLICY FÖR UMEÅ UNIVERSITET SPRÅKPOLICY FÖR UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: policy Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: tills vidare Område: Beslutsstruktur, delegation och organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Kommunikationsenheten

Läs mer

Förslag till Strategisk plan Förord

Förslag till Strategisk plan Förord Förslag till Strategisk plan 2019-2024 Förord Det moderna universitetet är en av mänsklighetens sinnrikaste uppfinningar, och det är något fantastiskt att vi alla får vara med och lägga grunden för framtidens

Läs mer

Strategisk plan för Språk- och litteraturcentrum

Strategisk plan för Språk- och litteraturcentrum Strategisk plan för Språk- och litteraturcentrum 2015 2017 Språk- och litteraturcentrums (SOLs) strategiska plan är en fördjupning och konkretisering av de planer som tagits fram av Lunds universitet (LU)

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete

Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete Dnr HS2018/125 Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Studieplan för utbildning på forskarnivå i Pedagogiskt arbete (Doctoral studies in Educational Work) Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd

Läs mer

Språkpolicy för Umeå universitet

Språkpolicy för Umeå universitet UMEÅ UNIVERSITET Arbetsgruppen för utarbetande av språkpolicy Dnr UmU 102-2330-07 Fastställd av rektor 2008-04-22 Språkpolicy för Umeå universitet INLEDNING 3 SPRÅKLIGA RIKTLINJER FÖR ALL VERKSAMHET 4

Läs mer

Master i turism, 120 hp

Master i turism, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Master i turism, 120 hp Master in Tourism, 120 higher education credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer STUAA Avancerad Miun 2006/1873 Högskolepoäng

Läs mer