Attraktiva kommuner -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Attraktiva kommuner -"

Transkript

1 En seminariedag kring betydelsen av god offentlig miljö. Folkets Hus Kulturhuset Trollhättan 13 november Attraktiva kommuner - verktyg för utveckling Many landscapes are overlooked Det finns så mycket information i varje landskap att det är svårt att ta till sig allt. Many landscapes are overlooked. Detta förklarar en del av den engelska konstnären Steve Messams arbete. Man kan se det som ett experiment med platser som ska involvera invånarna, ett arbete med att skapa visuella referenser i landskapet. Hans installationer handlar till stor del om att skapa interaktiva och temporära konstverk. I ett av Messams konstverk har han samarbetat med lantbrukarna. Istället för att plöja och arbeta med jorden som vanligt fick de i uppdrag att formge stora mönster, fyrkanter och andra mönster på åkrarna för att folk skulle få ögonen för landskapet. Ett annat exempel på Messams arbeten är Calls to grasmere lake district Med stora röda bollar på sjön fick han människor att se sjön på ett nytt sätt. Temporary projects have the power to engage people even stronger. I ytterligare ett verk placerade jag ut stora bubblor på en sjö. Installation skulle helst utforskas på sjön och det fanns möjlighet att hyra båtar. It s experience, not just about making things look pretty, säger Messam. Det blir en upplevelse där allting ändras med vädret och ljuset. Normalt sett är detta ett tråkigt ställe, men med denna installation skapades en spänning. Messam berättar att det togs tusentals bilder på sjön och bubblorna. Bilderna laddades upp på Flickr. Han hävdar att det är important to engage the audience. Gemensamt för Messams verk är att de är temporära, de försvinner. Detta gör att folk måste passa på att betrakta verket när det finns. Its destined not to be there. That s giving the work even more power. Temporary project has the power to engage people even stronger. Its important it never happens again.

2 Projektet är unikt för Sverige Lars Blomgren, ordförande i Fyrbodals kulturberedning, inleder seminariedagen med att stolt berätta att projektet Offentlig miljö som konstform blivit omtalat i landet. Då projektet inleddes 2007 var Göran Vogel-Rödin projektledare och arbetet var ett led i att göra Fyrbodal attraktivt. Under 2012 har Mia Börjesson lett arbetet. Göran Vogel-Rödin, entusiastisk och visionär projektledare från start. Här strålande glad ihop med Uddevallas informationschef Ann- Louise Öhrn och Sotenäs informatör Succkie Gunnarsson. Människan behöver ständig stimulans Vi behöver en stimuli var fjärde sekund, annars blir vi uttråkade, säger Ewa Westermark från Gehl arkitekter. Hon berättar om människans relation till omvärlden. Det finns ett tydligt samband mellan människans beteende och den fysiska miljön. Exempelvis har man i Toronto skapat en sandstrand där man inte kan bada, men som ändå gör att folk klär av sig. Något i miljön skapar beteendet. Enligt Westermark är begreppent hastighet viktigt i arbetet med offentliga miljöer. Hon menar att detta måste finnas med när vi utformar ett samhälle. Kulturer är olika, klimat är olika. Men någonting som människan har gemensamt är att vi är gådjur och rör oss i 3-5 km/timmen. Vi har också gemensamt att vi är sociala varelser. Vi åker in till stan för att möta andra männsikor. Om man inte är arkitekt och vill titta på hus..., tillägger Westermark. Avstånd är också en viktig faktor. Olika avstånd och dimensioner skapar olika förutsättningar för oss människor. På meters avstånd uppfattar vi rörelse, men vi ser inte vem det är. Ofta är våra platser för stora för mänskliga möten, säger Westermark och tar Trollhättans torg som exempel. Ewa Westermark, Gehls architects, Köpenhamn. På meters avstånd ser vi hårfärg, karaktärsdrag och stämningar. Dessa mått är viktiga för våra offentliga rum. På 1,5-3,5 meter har vi de personliga avstånden - de mindre samtalsavstånden.

3 Det är väldigt sällan vi jobbar med de mindre måtten när vi planerar våra städer. Jag tror att vi måste tänka om där. Vi behöver känna oss inviterade, säger Westermark. Stadslivets utveckling har gått från att vara nödvändiga handelsplatser, som vi gick till och från, till att nu bestå av valfria aktiviteter. Utmaningen i det tjugoförsta århundradet är att skapa levande stadsrum för alla. Många torg står tomma. Hur ska vi aktivera de stora ytorna? Med god design? Med caféer? Vi måste tänka mer än kaffe latte, resonerar Westermark. Hon fortsätter med att berätta att en tendens idag är att vi delar in miljön i lokala rum, lärande rum, unika rum mm. Gemensamt för dessa är vardagslivet. Regionala rum knutpunkter och offentliga transporter som mötesplats. Vi reser längre och längre. Själva knutpunkten är viktig för integrationen, alla möts här. Ett gott exempel är Madrids centralstation med sina sköldpaddor att beskåda. Privata rum bostaden, hemmet. Detta är en viktig del för att skapa liv i våra städer. Ett exempel är om det finns uteplatser i marknivå, särskilt i det mindre samhället. Gränsen till ombonade privata tomter blir då en bra miljö att vara i, ett ställle där man stannar längre tid. Detta blir en mötesplats mellan privat och offentligt, vilket skapar dynamik. Temporära rum ett exempel är Ribe i Danmark där man ordnar en barnmarknad varje onsdag i månaden. En trend är att det blir mer och mer events i städerna. I Simrishamn används en gata som gågata på sommaren och för biltrafik på vintern. Alltså kan man anpassa miljön efter årstid. Westermark (liksom Messam) påtalar att det temporära kan skapa attraktivitet på platser som annars inte används. I Malmö arbetar staden med en flyttbar lampa. Den flyttar runt till olika ställen i staden och blir på så sätt något för alla, något som alla känner igen. Avslutningsvis frågar någon i publiken hur man gör för att lyckas. Westermark svarar att många personer måste vara inblandade och att någon som är stark måste driva arbetet. Ibland är det lättare att skapa förändring i små städer. Hon menar att det i grund och botten handlar om att att hitta rätt personer för uppdraget.

4 Att ta vara på en plats själ Varför förstörde Nazityskland polska byggnader som inte hade någon betydelse ur militär synvinkel? Hur kommer det sig att bron i Mostar spelade en så viktig roll i Balkankriget? Varför var det viktigt att efter krigssluten bygga upp slottet i Warzawa och bron över Mostar? Jo, man har insett att vill man erövra ett folk, så ska man förgöra platsens identitet - genius loci. Det handlar om att förstå något mer än det som kan ses med blotta ögat, förklarar Per-Göran Ylander, stadsarkitekt i Hjo. Han berättar om människans behov av att identifiera sig med den plats där vi bor. Därför behöver vi bra kunskap om platsen över tid, vi måste ta reda på saker om platsen och invånarna. Vad är det då som är stadens själ? Vad är det som göra att människor älskar sin stad och pratar gott om den? Dessa frågor har utgjort grunden i arbetet med Hjo. Då Stora torget i Hjo skulle förändras återupprättade man bland annat ett stråk som löpte tvärs över torget. Det togs bort för att ge plats åt bilar, men finns nu där igen i form av granithällar med markvärme och med ljuspunkter längsmed. Att följa årstiderna har också varit viktigt i Hjo. Per-Göran Ylander, stadsarkitekt. Hjo. Vi pratar ju om vårt land som om det alltid vore sommar här, men det är ju vinter också. På torget visar vi årstiderna med exempelvis en julgran, en påskbjörk med fjädrar och genom att plantera träd som tydligt visar årstidernas växlingar i sina lövverk. Andra exempel på hur Hjo har bevarat platsens själ är arbetet med belysning. I de allra minsta gränderna har man satt gamla lyktor och de gamla torglyktorna har fått nytt liv. Hamnområdet har man lyckats göra om till en nöjesplats utan att förstöra hamnkaraktären och utan att ta bort råheten. I Hjo stadspark pågår ett arbete med att successivt återställa snickerier på värdefulla byggnader med gedigen historia. God arkitektur har betydelse för platsens själ, menar Ylander.

5 Råd från Statens konstråd Var tid har sina värderingar, sina tankar, sina åsikter. Hur ser det ut idag när vi beställer, gestaltar och bygger offentliga rum? Dessa frågor spaltas upp av Henrik Orrje, Statens konstråd. Han beskriver begreppet Offentliga rum som platser där vi utbyter tankar och idéer, där vår kultur utformas, som platser med sociala värden. Han beskriver några av de många dimensioner som finns inom gestaltning av offentliga miljöer. Bland annat måste man tänka i tid, betonar Orrje. Det är viktigt att som beställare ha en vision som sträcker sig långt in i framtiden. Slussen stod klar på 30-talet och har blivit en av Stockholms mest kända platser. Snart ska detta rivas. Hur ska vi då forma platsen? Orrje tar fram följande aspekter när man driver gestaltningsprojekt: Vision och mål. Henrik Orrje, Statens konstråd. Statens Konstråd ska inom uppdraget Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer utveckla nya samarbetsformer för gestaltande yrkesgrupper som arkitekter, konstnärer, formgivare, konsthantverkare och designers. Plats och kulturhistorisk analys. Medborgarperspektiv. Kommunikation och metodutveckling. Plan- och byggprocessen. Teknik, konstruktion och material. Tidplan och budget. Bjuda in nya gestaltande kompetenser.

6 Gårdsprojektet Allt eftersom tiden gick i Gårdsprojektet kom vi närmare och närmare gården. Det slutade med att vi flyttade in med arbetet i en lägenhet. Det är viktigt med närheten, det personliga, att ta tillvara på det mänskliga. Kicki Eldh, som varit projektledare berättar om arbetet med att skapa gemenskap och aktiviteter. Gårdsprojektet, ett spinnoffprojekt till OMSK, påbörjades våren 2011 och invigdes oktober 2012.Under arbetets gång har det var viktigt att ha samarbetspartners på alla nivåer, säger Eldh. Där inräknas Statens konstråd, Fyrbodals kommunalförbund och Lyskekilsbostäder. På Gårdsprojektets hemsida finns följande att läsa: Gårdsprojektet, är ett utvecklingsarbete där medborgarsamverkan står i fokus. Badhusberget är ett motsägelsefullt bostadsområde i Lysekil. Det ligger vindpinat och utsatt högt uppe på ett berg men utsikten är ju helt fantastisk, det ligger centralt i staden och ändå kan det upplevas som isolerat, där finns en rikedom av kulturer och individer men ändå saknar många en gemenskap och aktiviteter. Kiki Eldh, Projektledare Badhusberget Lysekil I arbetsgruppen ingick bland annat arkitekter och konstnärer. Samarbete skedde också med Kulturplaneterna och Fyrbodals sommarkollo. Vid starten upptäckte vi att tvättstugan var ett helt oanvänt rum om man bortser från tvättmaskinerna. Vi monterade dit en förslagslåda dekorerad med ett avgjutet dockhuvud. Barnen älskade dockhuvudet! Konstnären satte sig senare på gården och modellerade huvuden och barnen kom för att titta. Det kom tyvärr inte in några förslag i lådan, men genom bland annat dörrknackning framkom konstruktiva och väldigt tydliga idéer. Bland annat ville de boende kunna vara ute på gården utan att vara helt exponerade, de ville sitta avskilt. De fanns också önskemål om mer växtlighet och bättre belysning. Projektet tog fasta på förslagen och jobbade till exempel med belysningen genom att arrangera ett ljusseminarium där ljusdesigners fick göra en provbelysning. Projektet skapade också en ny uteplats med skyddad insyn. Dessutom anlades sex stycken odlingslotter. Detta var mycket efterfrågat av de boende. Det finns gott om plats för fler mellan husen och här ska sammanlagt anläggas ett trettiotal lotter. De gjutna huvudena kom att bli centrala för projektet. Konstnären gjorde tre stycken till varje lägenhet. De boende som ville vara med fick ett erbjudande ett av dem behåller man själv, det andra placerar man ut någonstans i Lysekil, det tredje skickar man ut vart man vill i världen. Konstnären fick hjälp med tolkning av en boende som pratade arabiska, somaliska, engelska och svenska. Dessa huvuden spreds över världen. Ett skickades till Obama. Ett till en farmor i Syrien. Ett till Banjaluka. På gården fortsätter detta tema i form av större skulpturer som föreställer huvuden. Så i oktober var det då dags för invigning. På plats fanns en cirkus, en orkester som spelade balkanmusik och en kock (som bor i ett av husen) som grillade. Barnen och ungdomarna deltog och var där alla fyra timmar som invigningen pågick. Foto: Margrét Sigríður Birgirsdóttir

7

8 Det här är OMSK Den offentliga miljön är allas. Det är där vi rör oss och möts, men också där orters identitet manifesteras. Här ska alla funktioner samspela och samtidigt skapa trevliga miljöer där vi vill vistas. Upplevelsen av det offentliga rummet beror av miljöns utformning i helhet, där konst som objekt är en faktor bland flera. När de offentliga rummen fungerar som bäst är de också ett uttryck av en särskild konstform, stadsbyggnadskonsten. För att skapa bättre offentliga miljöer behöver kommunen bli en bättre beställare av gestaltningsuppdrag. De behöver få upp ögonen för tillgängliga metoder och vidga vyerna för vad som är möjligt. Det behövs också att man i kommunen samarbetar och tar ett helhetsgrepp kring den offentliga miljön. Projektledare Offentlig miljö som konstform Mia Börjesson OMSK går mot sitt slut Projektet som startade som Konst i offentlig miljö och sedan bytte namn till Offentlig miljö som konstform avslutas vid årsskiftet. Nu är utmaningen för Fyrbodals kommuner att förvalta arbetet och hitta en praktik utifrån styrdokumentet. Seminariet komponerades för att ge inspiration och verktyg i detta arbete. Här samlades olika infallsvinklar kring stadsplanering med utgångspunkt i människan, det temporäras möjlighet att belysa och förändra platser, vikten av att ta vara på det man har och av samverkan mellan medborgare och olika gestaltningskompetenser. Seminarieserien i projektet har varit ett viktig forum för möten, ny kunskap, inspiration och dialog. När Offentlig miljö som konstform nu avslutas hoppas vi kunna fortsätta med fler semiarier som ett stöd i det framtida arbetet. Projektet Offentlig miljö som konstform har därför sedan 2007 verkat för att inspirera nya tankar, att initiera en dialog och att bygga nya strukturer och rutiner för hur kommunerna i Fyrbodal arbetar med sin offentliga miljö. Detta har gjorts genom seminarier, inspirationsdagar och konstnärligt konsultarbete, samt framtagandet av styrdokumentet Offentlig miljö som konstform Fyrbodalmodellen. Satsningen bidrar till att göra Fyrbodal till en mer attraktiv region, där långsiktig hållbarhet, liv, skönhet och trivsel präglar livsmiljön. Beredningen Kultur

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

OMSK. offentlig miljö som konstform. Slutrapport

OMSK. offentlig miljö som konstform. Slutrapport OMSK offentlig miljö som konstform Slutrapport Fyrbodals Kommunalförbund 19 December 2012 Offentlig miljö som konstform Slutrapport 19 december 2012 Fyrbodals kommunalförbund Beredningen Kultur Projekteldare

Läs mer

Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm. D-nr: KN 2015/8606 YTTRANDE 2016-03-07

Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm. D-nr: KN 2015/8606 YTTRANDE 2016-03-07 Regeringskansliet Kulturdepartementet 103 33 Stockholm D-nr: KN 2015/8606 YTTRANDE 2016-03-07 SOU 2015:88 GESTALTAD LIVSMILJÖ - EN NY POLITIK FÖR ARKITEKTUR, FORM OCH DESIGN (KU2015/02481/KL) Konstnärsnämnden

Läs mer

SNILLEN SPEKULERAR. med stadslivet i fokus. av Mikael Propst

SNILLEN SPEKULERAR. med stadslivet i fokus. av Mikael Propst SNILLEN SPEKULERAR med stadslivet i fokus av Mikael Propst 38 Fyra landskapsarkitekter samlas runt ett bord. De diskuterar stadens utveckling, och inte minst sin egen uppgift att som landskapsarkitekt

Läs mer

CITIES FOR CHILDREN TÄNK LÅNGSIKTIGT MEN AGERA NU

CITIES FOR CHILDREN TÄNK LÅNGSIKTIGT MEN AGERA NU CITIES FOR CHILDREN TÄNK LÅNGSIKTIGT MEN AGERA NU Ewa Westermark, Partner, Arkitekt, Gehl Architects Gehl Architects Urban Quality Consultants Gl. Kongevej 1, 4.tv DK 1610 Copenhagen V www.gehlarchitects.dk

Läs mer

! Bilda en styrgrupp och skapa nätverk

! Bilda en styrgrupp och skapa nätverk Processverktyg Att skapa förändring för att höja kvaliteten Den planeringsprocess och organisation som finns inom många kommuner har sin bas i modernistiskt struktureringsideal, vilket innebär att de har

Läs mer

ATT ILLUSTRERA FRAMTIDEN NÄR SOLEN ALLTID SKINER Av: Ekologigruppen

ATT ILLUSTRERA FRAMTIDEN NÄR SOLEN ALLTID SKINER Av: Ekologigruppen ATT ILLUSTRERA FRAMTIDEN NÄR SOLEN ALLTID SKINER 2014-09-08 Av: Ekologigruppen En bild säger mer än tusen ord, säger ett gammalt ordspråk och det kunde inte vara mer aktuellt än i dagens debatt om framtidens

Läs mer

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om

Arkitektur för barn. Gården Låt barnen vara delaktiga då skolgården och förskolegården ska göras om Arkitektur för barn Med utgångspunkt i staden, huset och rummet diskuterar vi arkitektur... Hur hänger form, funktion och material ihop? Hur påverkas vi av ljus, rymd och färger? Vi går på vandring, tittar

Läs mer

Indikatorer Hållbart resande. Henrik Markhede

Indikatorer Hållbart resande. Henrik Markhede Indikatorer Hållbart resande Henrik Markhede 2 3 4 5 6 7 https://eastasiabybike.wordpress.com HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 8 Arkitekturprogrammet HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 9 10 11 12 13 Göteborgs

Läs mer

Offentlig miljö som konstform Fyrbodalmodellen

Offentlig miljö som konstform Fyrbodalmodellen Offentlig miljö som konstform Offentlig miljö som konstform Fyrbodalmodellen Styrdokument för gestaltning av offentliga miljöer För antagande i alla Fyrbodals 14 kommuner INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. PROJEKTUTVECKLING

Läs mer

Politik för gestaltad livsmiljö

Politik för gestaltad livsmiljö Politik för gestaltad livsmiljö Proposition 2017/18:110 Kulturdepartementet 1 Ny arkitektur-, form- och designpolitik för hållbara gestaltade livsmiljöer Arkitektur, form och design påverkar alla människor

Läs mer

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor i Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om den 14 december 2016 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer

Läs mer

TÄNKA I TID! Byggnader, platser och landskap VISION FÖR FRAMTIDEN. Möjligt? Sannolikt? Önskvärt?

TÄNKA I TID! Byggnader, platser och landskap VISION FÖR FRAMTIDEN. Möjligt? Sannolikt? Önskvärt? TÄNKA I TID! Byggnader, platser och landskap VISION FÖR FRAMTIDEN Möjligt? Sannolikt? Önskvärt? SAMVERKAN OM GESTALTNING AV OFFENTLIGA MILJÖER SKOLOR Krokom Ås nya skola och Sånghusvallens skola Nynäshamn

Läs mer

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20 Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. Mia Söderberg Arkitekt SAR/MSA och Civilekonom Arbetar med samhällsplanering: Social och ekonomisk hållbarhet i stadsutveckling Hållbar och värdebaserad stadsplanering

Läs mer

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid

Riksbyggenmodellen. Eftertänksamhet för en bättre framtid Riksbyggenmodellen Eftertänksamhet för en bättre framtid Vi tänker efter, före I handen håller du en idéskrift om Riksbyggen- Modellen. Materialet har arbetats fram av Riksbyggen i samarbete med danska

Läs mer

Klimatdialog 2010 LYSEKIL

Klimatdialog 2010 LYSEKIL Klimatdialog 2010 LYSEKIL klimatdialog 2010 LYSEKIL! På initiativ av Lysekil kommun kommer unga, lokala politiker och engagerade tjänstemän under hösten 2010 tillsammans skapa förslag och projekt kring

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

MED KULTUR GENOM HELA LIVET

MED KULTUR GENOM HELA LIVET MED KULTUR GENOM HELA LIVET KULTURPLAN för Vänersborgs kommun 2014-2016 Kulturens Vänersborg Vänersborg ska vara känt för sitt kulturliv långt utanför kommungränsen. Kultur ska vara en drivkraft för utveckling

Läs mer

1. Konst inom Älvkarleby kommun 3. 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4. 3. Beslutsprocess 4. 4. Konstförråd och konstregister 5

1. Konst inom Älvkarleby kommun 3. 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4. 3. Beslutsprocess 4. 4. Konstförråd och konstregister 5 1 Innehåll sida 1. Konst inom Älvkarleby kommun 3 2. Ansvarsfördelning vid konstnärlig gestaltning 4 3. Beslutsprocess 4 4. Konstförråd och konstregister 5 5. Konst hos extern brukare 5 6. Donation och

Läs mer

Mer med mindre. Verksted om attraktive og berekraftige bumiljø på mindre stader

Mer med mindre. Verksted om attraktive og berekraftige bumiljø på mindre stader Mer med mindre Verksted om attraktive og berekraftige bumiljø på mindre stader Ewa Westermark, partner, arkitekt Louise Kielgast, Antropolog 2015 11 23 Lillestrøm Få människor och stora avstånd För 100

Läs mer

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta & nu då? Tensta centrum saknar ett bra café och en bra restaurang... Tensta är absolut inte det ghetto som media och omvärlden vill framställa... Gör parkeringen utanför Tensta konsthall till en levande

Läs mer

Dnr KK15/377 POLICY. Konstpolicy för Nyköpings kommun

Dnr KK15/377 POLICY. Konstpolicy för Nyköpings kommun Dnr KK15/377 POLICY Konstpolicy för Nyköpings kommun 2016 Dnr KK15/377K15/377 2/6 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 2.1 Politiska utgångspunkter... 3 2.2 Situationsspecifika

Läs mer

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser

Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Dnr BTN13/65 RIKTLINJE Riktlinje för gestaltning av kommunens allmänna platser i stadskärnan, hamnen och övriga strategiska platser Antagen av Bygg- och tekniknämnden 2015-12-15 Dnr BTN13/65 2/6 Innehållsförteckning

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR INRE HAMNOMRÅDET I UDDEVALLA

GESTALTNINGSPROGRAM FÖR INRE HAMNOMRÅDET I UDDEVALLA GESTALTNINGSPROGRAM FÖR INRE HAMNOMRÅDET I UDDEVALLA 49 INNEHÅLL DEL 2 1.0 BAKGRUND 53 3.0 BEBYGGELSE 56 - Kvarterens utformning 56 3.1 Norra området av Inre Hamnområdet 58 - De olika kvarteren - Byggnadernas

Läs mer

Strategi för offentliga rum - en del av framkomlighetsstrategin. Fariba Daryani Stockholms stad

Strategi för offentliga rum - en del av framkomlighetsstrategin. Fariba Daryani Stockholms stad Strategi för offentliga rum - en del av framkomlighetsstrategin Fariba Daryani Stockholms stad BILDSPEL STRATEGI FÖR OFFENTLIGA RUM Utveckling av Stockholms trafikstrategi Framkomlighetsstrategin Antogs

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum The Politics of Magma. Så heter skriften där forskar- och konstnärsgruppen Ingrepp har formulerat sitt program. Och lite som magma blev det när Ingrepp presenterade

Läs mer

Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab)

Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab) Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab) INTRESSEANMÄLAN Konstnärligt gestaltningsuppdrag Angereds bad- och isanläggning, Göteborg DEL 1 2011-11-07 Intresseanmälan - konstnärligt gestaltningsuppdrag

Läs mer

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Resan ORDLISTA HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA sällan (sida 11, rad 17),, inte ofta mullrar (sid 3, rad 1), högt ljud har hand om (sid 3, rad5), passar, tar hand om alperna (sid 4, rad 3), höga berg

Läs mer

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv.

Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och berikas med stadsliv. NÄR BAKSIDAN SKA BLI FRAMSIDA 2013-01-09 Av: Movium Foto: Oskarshamns kommun Oskarshamn ska bygga ut staden i sin gamla industrihamn. Ambitionen är att låta staden möta vattnet. Området ska befolkas och

Läs mer

Göteborg - modig förebild inom arkitektur. Arkitekturpolicy för Göteborgs Stad

Göteborg - modig förebild inom arkitektur. Arkitekturpolicy för Göteborgs Stad Göteborg - modig förebild inom arkitektur Arkitekturpolicy för Göteborgs Stad Innehåll Inledning... 2 Syftet med denna policy... 2 Vem omfattas av policyn... 2 Bakgrund... 2 Koppling till andra styrande

Läs mer

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd

Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Ekerö kulturnämnd Kulturstrategi Kulturnämnden har ansvar för kommunens kulturpolitik och verksamheter inom kultur och fritid. Nämnden vill visa att kultur är mer än det som ryms i detta

Läs mer

Regionalt byliv & byrom. Ewa Westermark partner, arkitekt

Regionalt byliv & byrom. Ewa Westermark partner, arkitekt Regionalt byliv & byrom Ewa Westermark partner, arkitekt 10.000 METER BY HÅLLBAR, LEVANDE, ATTRAKTIV, TRYGG EN STAD MED HÅLLBARA HUS OCH HÅLLBAR DESIGN Ørestad, København foto:www..copenhagenx.com BETYDER

Läs mer

Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus

Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus Utlåtande 2010:90 RIII (Dnr 329-258/2010) Utlysning av en belysningstävling för Stockholms Stadshus Motion av Teres Lindberg (s) (2010:1) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande

Läs mer

KAN ARKITEKTUR-FORM-DESIGN BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? CHRISTER LARSSON STADSBYGGNADSDIREKTÖR

KAN ARKITEKTUR-FORM-DESIGN BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? CHRISTER LARSSON STADSBYGGNADSDIREKTÖR KAN ARKITEKTUR-FORM-DESIGN BIDRA TILL EN HÅLLBAR UTVECKLING? CHRISTER LARSSON STADSBYGGNADSDIREKTÖR SÅKLART! SÅ HÄR LÅNGT 1.0 EKONOMI 2.0 MILJÖ 3.0 SOCIAL THE CRISIS CLIMATESMART DISTRICT WESTERN

Läs mer

Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474

Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 186 Medborgarförslag om att göra isbana i konstverket Hon väntar alltid på Stortorget. KS 2014-474 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Vision Tibro 2017. - skapar miljöer som sticker ut

Vision Tibro 2017. - skapar miljöer som sticker ut I den här broschyren presenteras några av de framtidsbilder som lyfts fram i projektet Vision Tibro 2017. Dessa målbilder kan Tibro sträva mot och längta till, men de kräver också delaktighet och samarbete

Läs mer

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna Vision Sverige ska vara en självklar destination för trädgårdsturism och vara en medpart i flera europeiska sammanhang när det gäller tillvaratagandet och utvecklingen av det gemensamma trädgårdskulturarvet.

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

Levande lokala centrum

Levande lokala centrum Stadsledningskontoret Stadsutvecklingsavdelningen Sida 1 (6) 2016-06-27 Handläggare Ulf Adaktusson Telefon: 29808 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Bytespunkten som mötesplats i Skåne. Ola Gustafsson, Gehl Architects

Bytespunkten som mötesplats i Skåne. Ola Gustafsson, Gehl Architects Bytespunkten som mötesplats i Skåne Ola Gustafsson, Gehl Architects Vår filosofi Gehl Architects strävar efter att skapa städer som är levande, hälsosamma, hållbara, attraktiva och trygga och på så sätt

Läs mer

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta

1 141 förslag för ett ännu bättre Tensta & nu då? Jag tycker att skolorna i Tensta är bra... Tensta centrum saknar ett bra café och en bra restaurang... Tensta är absolut inte det ghetto som media och omvärlden vill framställa... Gör parkeringen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Genomförande av vinnande konstnärliga gestaltningar för Malmö Lives Inre och Yttre rum

Genomförande av vinnande konstnärliga gestaltningar för Malmö Lives Inre och Yttre rum SIGNERAD 2014-08-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-08-25 Vår referens Anders Spjuth Projektledare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Genomförande av vinnande konstnärliga gestaltningar

Läs mer

Tema: Arbete & Bostad

Tema: Arbete & Bostad - BLADET NR 67 Maj 2013 Tema: Arbete & Bostad 2 - B L A D E T - BLADET NR 67 Maj 2013 Många unga utan bostad Tema: Arbete & Bostad 189 000 nya bostäder skulle behövas i Sverige bara för att ge de ungdomar

Läs mer

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden

Inriktning för offentlig utsmyckning i Eskilstuna kommun Förslag till beslut. Diariebeteckning KFN/2013:281. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2013-10-07 1 (7) Kultur- och fritidsförvaltningen Eskilstuna konstmuseum Kenneth Åström 016-710 17 11 Josefine Bolander 016-710 71 66 Diariebeteckning KFN/2013:281 Kultur- och

Läs mer

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE

VISION MELLBYSTRAND MELLBYSTRANDS CENTRUM FÖRSTUDIE VISION MELLBYSTRAND 2012-05-03 MELLBYSTRAND SOMMARIDYLL MED ETT LEVANDE CENTRUM UTGÅNGSPUNKTER UTGÅNGSPUNKT Utgångspunkten för förstudien har varit att ta tillvara Mellbystrands kvaliteter och skapa en

Läs mer

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera...

KOMMERSENS VÄRDEN. integrationsskapande mötesplats. ett konstverk som skapar livfullhet. en inkubator för nya företagare. med flera... KOMMERSENS VÄRDEN ett minne av trävaruindustri och blandstad en inkubator för nya företagare integrationsskapande mötesplats ett konstverk som skapar livfullhet ekologisk resursanvändning gratis integration

Läs mer

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen.

Att komma utanför en storstad ger ro för att fokusera och samla gruppen. 10 steg till att planera en workshop Att organisera en workshop är mycket tidskrävande och det finns många detaljer att hålla reda på, men det kan vara en mycket givande forum och kan användas i många

Läs mer

Renässans för rummet GESTALTNINGSPROGRAM FÖR AKADEMISKA SJUKHUSET I UPPSALA

Renässans för rummet GESTALTNINGSPROGRAM FÖR AKADEMISKA SJUKHUSET I UPPSALA Renässans för rummet GESTALTNINGSPROGRAM FÖR AKADEMISKA SJUKHUSET I UPPSALA 1 UTGÅNGSPUNKTER Regeringsuppdraget Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer Statens konstråd, Boverket, RiksanLkvarieämbetet,

Läs mer

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan?

Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? Söker du ett livsrum med sinnesro? En plats nära intill naturens upplevelser från soluppgång till skymning? Och komfortabel trygghet däremellan? 1 Välkommen till Nya Silon i Vadstena, vår del av klosterstaden

Läs mer

Konstnavet en temporär utomhuskonsthall

Konstnavet en temporär utomhuskonsthall Konstnavet en temporär utomhuskonsthall Bakgrund Navet temporärt är ett samverkansprojekt där Stadsbyggnadskontoret och Kultur- och fritidsförvaltningen arbetar med området runt navet, en plats som är

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus

Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus Ny utannonsering av konstuppdrag Stockholms landsting Tre nya konstnärliga uppdrag för vårdavdelningar, Danderyds sjukhus Inbjudan Stockholms läns landstings kulturförvaltning bjuder in yrkesverksamma

Läs mer

Skulpturpark Hunnebostrand Projektpresentation 2011-04-28

Skulpturpark Hunnebostrand Projektpresentation 2011-04-28 Skulpturpark Hunnebostrand Projektpresentation 2011-04-28 bakgrund 3D visualisering baserad på ritningar från PEAB s och Sotenäsbostäders hemsidor Vy från norr Vy från sjösidan Vy från Norra hamnens

Läs mer

Äldredialog i Lysekil

Äldredialog i Lysekil Äldredialog i Lysekil Inledning och bakgrund Som ett led i att förverkliga Lysekils kommuns vision Lysekils kommun ska vara ett levande samhälle året runt och präglas av positiva människor som inspirerar

Läs mer

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva

The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva The Capital of Scandinavia Byggprojekt i Järva En del i Vision Järva 2030 Byggprojekt i urval Rinkebystråket 1 Rinkebystråket ska upprustas och göras om till ett levande affärstråk med butiker. Det som

Läs mer

Dokumentärfilm: Gården Producerad av Magdalena Dziurlikowska och Niklas Rydén Tid: 29.53

Dokumentärfilm: Gården Producerad av Magdalena Dziurlikowska och Niklas Rydén Tid: 29.53 GÅRDEN Dokumentärfilm: Gården Producerad av Magdalena Dziurlikowska och Niklas Rydén Tid: 29.53 Det är svårt att förstå om man inbillar sig att det alltid har sett ut som det nu gör. Det har inte alltid

Läs mer

Skärholmens Jättar Den konstnärliga gestaltningen

Skärholmens Jättar Den konstnärliga gestaltningen Skärholmens Jättar Den konstnärliga gestaltningen Jag intresserar mig för den konstnärliga gestaltningen som ett medel snarare än ett mål, som en möjlighet att förändra miljön den befinner sig i. Utmaningen

Läs mer

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi

» Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås 2025. Vision och strategi » Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås 2025 Vision och strategi Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2012-XX-XX För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan

Läs mer

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030

Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Framtidsbilder från livet i Norrbotten 2030 Områden som Kraftsamlingarnas Unga Jämställdhet Mångfald Integration Självbilden som en röd tråd Områden som Kraftsamlingarnas Unga Kraftsamlingens deltagare

Läs mer

Placemaking in the Nordics

Placemaking in the Nordics #NordicPlacemaking Placemaking in the Nordics Ett co-creation-projekt om hur man skapar trygga och attraktiva platser med stark identitet och stort värde PLACEMAKING IN THE NORDICS Ett co-creation-projekt

Läs mer

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017

Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Boendestrategi - Strategiska målbilder för boendet i Tibro 2017 Vad innebär vår boendestrategi? Vision Tibro 2017 är skapad ur en grundlig omvärldsanalys och speglar ett samhälle som är attraktivt att

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL

ÖVERGRIPANDE MÅL ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2018 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vår vision sid 3 Kvalitet sid 4 Hållbarhet sid 6 Service sid 8 Trygghet sid 10 Fastställda av kommunfullmäktige 2015-06-09 2 Foto: Christian Almström,

Läs mer

från törnrosasömn till ett levande Amiralen

från törnrosasömn till ett levande Amiralen från törnrosasömn till ett levande Amiralen 2 visionsdokument för kvarteret amiralen visionsdokument för kvarteret amiralen 3 Ett hus för möten Mellan människor och mellan många olika funktioner. Ett hus

Läs mer

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1

VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 ett arkitektur- och stadsbyggnadsprogram VAD är arkitektur? Sammanfattning från Workshop 1 Tid: 2018-08-29, 13.00-16.00 Plats: Elite Hotell, Eskilstuna Stort tack för din medverkan vid den första workshopen

Läs mer

Har ni frågor eller behöver stöd i processen? Kontakta gärna oss konsulenter för samtida konst, arkitektur, form och design på Kultur i Väst:

Har ni frågor eller behöver stöd i processen? Kontakta gärna oss konsulenter för samtida konst, arkitektur, form och design på Kultur i Väst: Vem gör vad? Vem gör vad? är ett verktyg med syfte att synliggöra utmaningar och underlätta sektorsövergripande samverkan i processen kring planering och drift av offentlig konst i en kommun. Verktyget

Läs mer

En ny stadskärna i ett historiskt kontext. Bomässa

En ny stadskärna i ett historiskt kontext. Bomässa En ny stadskärna i ett historiskt kontext Bomässa 2019-05-04 Uddevallas årsringar Pre stadsbrand Rävgiljan och Vadebacken 1806 1910 Rutnätsstaden Stenstaden. Mångfald av arkitektur och småskalig handel.

Läs mer

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter

Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter 2012-01-25 Omvandlingen av busstorget Skellefteås nya stadskvarter Är det dags för Hallmans monumentalbyggnad från 1905 eller inte? Carl-Henrik Barnekow Utredning för omvandling av busstorget Bilden på

Läs mer

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning.

Må alla samlas. Vi hoppas att den ger dig en stunds inspirerande läsning. Utveckling för Skellefteå 2012 2014 Må alla samlas. Det här är det första steget i en lokal utvecklingsstrategi för allas vårt Skellefteå. Därför vill vi att så många som möjligt i Skellefteå ska läsa

Läs mer

Fokus Skärholmen Projekt på samråd

Fokus Skärholmen Projekt på samråd Fokus Skärholmen Projekt på samråd 5 september - 17 oktober, 2017 stockholm.se/fokusskarholmen Fokus Skärholmen Stockholm växer snabbt och snart är vi en miljon invånare. Nu planeras framtidens Skärholmen!

Läs mer

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN

KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN KULTUR STRATEGI FÖR YSTADS KOMMUN YSTADS KOMMUNS VISION Ystad är porten till framtiden och omvärlden. Här finns en god miljö för kreativa idéer. Företagen verkar såväl lokalt som globalt. Mångfald av fritid

Läs mer

ARTIST IN MY RESIDENCE

ARTIST IN MY RESIDENCE ARTIST IN MY RESIDENCE Rekrytering av konstnärer till deltagande i projekt ARTIST IN MY RESIDENCE Jag heter Gisela Fleischer och är aktiv konstvetare, konstpedagog och konstnär. Under senare delen av sommaren

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

FÄRGFABRIKEN / Petra Gipp arkitektur

FÄRGFABRIKEN / Petra Gipp arkitektur Grovkornig minimalism på Färgfabriken Utställningshallen Färgfabriken i Stockholm har genomgått en totalrenovering. RUM har träffat arkitekten Petra Gipp som ritat det mesta. Ett helhetsansvar man sällan

Läs mer

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget

Konsekvensanalyser. Expansion Allum/Kyrktorget. Blandstad Stråk Kyrktorget Konsekvensanalyser Expansion Allum/Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Stråk Kyrktorget Blandstad Blandstad STADSSTRUKTUR Centrala Partille har många större byggnader och fastigheter, men få

Läs mer

Ett Skellefteå för alla. Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå

Ett Skellefteå för alla. Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå Ett Skellefteå för alla Sammanfattning av det handikappolitiska arbetet i Skellefteå Inledning Den här broschyren handlar om mänskliga rättigheter. Om rätten att delta i samhällslivet och om rätten att

Läs mer

En majoritet av spelare har valt alternativ 1. Vissa förespråkar också inrättandet av Stadsmiljögruppen i alternativ 3.

En majoritet av spelare har valt alternativ 1. Vissa förespråkar också inrättandet av Stadsmiljögruppen i alternativ 3. A1. Utfall & Nya Val En majoritet av spelare har valt alternativ 1. Vissa förespråkar också inrättandet av Stadsmiljögruppen i alternativ 3. En konstkonsult ska in i projektet direkt som vilken specialitet

Läs mer

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden.

Året är Håbo år 2030 är en kommun för framtiden. vårt håbo 2030 Året är 2030 Året är 2030 och Håbo kommun i hjärtat av Mälardalen är en plats för hela livet. Det bor 25 000 invånare i vår växande kommun och vi har hög kvalitet i alla våra verksamheter.

Läs mer

Medborgarförslag - Park/Torg/Kulturområden

Medborgarförslag - Park/Torg/Kulturområden Kommunfullmäktige 2007-02-26 43 88 2008-02-25 33 69 Kommunstyrelsen 2008-02-11 28 61 Arbets- och personalutskottet 2008-01-14 3 6 Dnr 07.74-008 Medborgarförslag - Park/Torg/Kulturområden febkf37 Ärendebeskrivning

Läs mer

förslag till en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson molkom2014.wordpress.com

förslag till en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson molkom2014.wordpress.com förslag till en platsspecifik konstnärlig gestaltning Astrid Göransson molkom2014.wordpress.com INNEHÅLL 2 3 6 11 15 16 inledning Träden talar fröken Onödig Molkom 2014 genomförande kontakt 1 INLEDNING

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg 2 1 3 4 Härligt Att platser upplevs fantastiska och härliga är viktigt rent mänskligt men även för att kunna konkurrera i vårt mobila samhälle där folk är villiga att pendla för att bosätta sig där det

Läs mer

Goda avsikter men ohållbart resultat Arkitekten Rune Elofsson är starkt kritisk till dagens stadsplanering

Goda avsikter men ohållbart resultat Arkitekten Rune Elofsson är starkt kritisk till dagens stadsplanering Goda avsikter men ohållbart resultat Arkitekten Rune Elofsson är starkt kritisk till dagens stadsplanering Vi behöver tänka nytt. Eller gammalt, fast med nya förtecken. Det anser Rune Elofsson, arkitekt

Läs mer

KULTURPLAN Åstorps kommun

KULTURPLAN Åstorps kommun KULTURPLAN Åstorps kommun Godkänd av Bildningsnämnden 2012-06-13, 57, dnr 12-86 Antagen av Kommunfullmäktige 2012-11-19, 131 dnr 2012-333 Kulturplan Åstorps kommun Inledning Nationella kulturpolitiska

Läs mer

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet

Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet Slutrapport för projektstöd i landsbygdsprogrammet 2010.11.30 Journalnr 2009-5294 VÄGEN, en musikal om Malmköping SAMMANFATTNING De positiva effekter projektet har givit oss är följande, utan inbördes

Läs mer

Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun

Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun Görvälns slott - landmärke för Järfälla kommun Visualisering Görvälns slott Inledning Ett upplyst slottsområde är en tillgång för kommunen i fl era aspekter, bla förstärker förslaget platsens motionsområde

Läs mer

Så här påverkar du din stadsmiljö

Så här påverkar du din stadsmiljö text och idé Sara Danielsson foto Sara Danielsson Hendrik Zeitler Lars Johansson grafisk form Karolina Westenhoff www.goteborg.se/tryggaremanskligare Så här påverkar du din stadsmiljö Tips för dig som

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad

EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad På en åker står en mölla utan vingar och tittar ut över ett historisk åkerlandskap som inom snar framtid kommer förvandlas

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

BREDARE SAMHÄLLSANSVAR OCH FÄRRE STORA BYGGPROJEKT FÖR DANSK FILANTROPIFÖRENING

BREDARE SAMHÄLLSANSVAR OCH FÄRRE STORA BYGGPROJEKT FÖR DANSK FILANTROPIFÖRENING NEWS ØRESUNDS MÅNADSINTERVJU: Reportage: JENNY ANDERSSON BREDARE SAMHÄLLSANSVAR OCH FÄRRE STORA BYGGPROJEKT FÖR DANSK FILANTROPIFÖRENING Royal Arena, Den Blå Planet och Kulturhavn Kronborg är några danska

Läs mer

Info! Uppföljande information efter dialogmötet, 4 oktober. Till dig som bor på Tranbärsvägen 2 4

Info! Uppföljande information efter dialogmötet, 4 oktober. Till dig som bor på Tranbärsvägen 2 4 Oktober 2012 Till dig som bor på Tranbärsvägen 2 4 Uppföljande information efter dialogmötet, 4 oktober I början av oktober bjöd vi in till ett möte där du som bor på Tranbärsvägen 2 4 fick komma med önskemål

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman GRANNEN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013

HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh. KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 HIMLATRAPPAN av Gert Wingårdh KIVIK ART CENTRE sommaren 2013 Himlatrappan Kivik Art Centre har bjudit in Gert Wingårdh, vår internationellt mest uppmärksammade arkitekt, att rita något för landskapet kring

Läs mer

Huset har fem olika in- och utgångar.

Huset har fem olika in- och utgångar. Huset har fem olika in- och utgångar. Vitt & svart uppe på berget Strax utanför Jönköping uppe på en kulle och med magnifik utsikt över Vättern har Maria och Daniel byggt ett spännande kubistiskt hus i

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer