LS TN Trafiknämnden/trafikförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LS TN Trafiknämnden/trafikförvaltningen"

Transkript

1 LS TN Trafiknämnden/trafikförvaltningen DELÅRSRAPPORT Augusti 2018

2 2 (61) LS TN Innehållsförteckning 1. Inledning Styrning och ledning Verksamhetsfakta Styrning av nämnd/bolag Efterlevnad av styrande dokument Specifika ägardirektiv Långsiktiga strategiska planer Mål Attraktiv kollektivtrafik i ett hållbart transportsystem Hållbar verksamhet Tryggad kompetensförsörjning Långsiktigt hållbar ekonomi Lokala indikatorer Uppdrag Anmodan Intern styrning och kontroll Ekonomi Resultatutveckling och prognos Resultat per trafikindelning Redovisning över samtliga specialdestinerade statsbidrag Redovisning över extern medfinansiering avseende investeringar Bemanningskostnader Konsultkostnader Åtgärdsprogram för en ekonomi i balans Investeringar Investering per objekt Försäljningar Verksamhet Verksamhetsförändringar Strategisk planering Avtal och upphandlingar Väsentliga händelser inom trafiken... 41

3 3 (61) LS TN Förvaltning av anläggningar Väsentliga händelser inom investeringsprojekten Kommunikationsinsatser Resande Personal och utbildning Bemanning Sjukfrånvaro Väsentliga händelser, risker och möjligheter Ledningens åtgärder Bilagor Nämnd-/styrelsebehandling... 61

4 4 (61) LS TN Inledning Trafiknämndens (TN) verksamhetsområden är trafikförvaltningen (TF) inklusive färdtjänsten, AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) med dotterbolag och Waxholms Ångfartygs AB (WÅAB) 1. Periodens resultat för trafiknämndens verksamhetsområden är mkr (1 030 mkr föregående år) jämfört med budgeterat 263 mkr. Verksamhetsanslaget (landstingsbidraget) har ökat med 3,3 % och biljettintäkterna med 4,2 % jämfört med utfall motsvarande period Trafikkostnaderna har minskat med 0,7 % och kapitalkostnaderna med 7,3 % jämfört med utfall motsvarande period Resultatprognos för helåret uppgår till 700 mkr, vilket är 450 mkr högre än budgeterat resultatkrav om 250 mkr. Avvikelsen mot budget beror huvudsakligen på högre finansiella intäkter till följd av försäljning av fordringar samt lägre kostnader för den köpta trafiken främst kopplat till busstrafiken. Fler aktiveringar av investeringsprojekt och förändrad avskrivningstakt bidrar till högre avskrivningskostnader. Diagram: Resultat 2018 jämfört med resultat 2017 och budget Utfallet per augusti är mkr. Prognosen per helår uppgår till +700 mkr. Investeringsutfallet uppgår till mkr, vilket motsvarar en upparbetningsgrad på 29 % jämfört med årsprognosen. Årets prognos uppgår till mkr, eller 65 %, jämfört med budgeterat mkr. 1 Förvaltning för utbyggd tunnelbana redovisas separat till trafiknämnden.

5 5 (61) LS TN Antalet resande i kollektivtrafiken på land, kollektivtrafik på vatten och i särskild kollektivtrafik har ökat jämfört med samma period föregående år. Se avsnitt 7 Ledningens åtgärder för information om vidtagna effektiviseringsåtgärder.

6 6 (61) LS TN Styrning och ledning 2.1 Verksamhetsfakta Landstinget har det övergripande ansvaret för att alla, som bor i eller besöker Stockholms län, ska ha tillgång till en väl utbyggd, lättillgänglig och pålitlig kollektivtrafik. Målet för kollektivtrafiken är en attraktiv kollektivtrafik i ett hållbart transportsystem. Trafiknämnden (TN) har ansvaret för kollektivtrafik på land, till sjöss samt för personer med funktionsnedsättning. Nämnden ansvarar också för den strategiska samordningen i de landstingsägda trafikbolagen AB Storstockholm Lokaltrafik (SL) och Waxholms Ångfartygs AB (WÅAB). Till stöd för trafiknämnden finns trafikförvaltningen (TF), ett färdtjänstutskott samt tre beredningar (beredningarna för trafikplanering, sjötrafik och färdtjänst). Förvaltningen för utbyggd tunnelbana (FUT) rapporterar separat till trafiknämnden. 2.2 Styrning av nämnd/bolag I trafikförvaltningens uppdrag ligger att bereda och verkställa beslut om inriktning och omfattning för en långsiktigt hållbar kollektivtrafik inom trafiknämndens verksamhetsområden. Dessutom ansvarar förvaltningen för styrning och uppföljning av trafikdrift samt upprätthållandet av infrastrukturens funktion, säkerhet och värde. Verksamhetsstyrning Den ekonomiska styrningen av trafikförvaltningen utgår från budgeten, som anger mål och ekonomiska förutsättningar för verksamheten. Förvaltningschefen beslutar årligen om en verksamhetsplan för att leda och styra verksamheten via mål och uppdrag. Trafikförvaltningen styrs genom mål och uppdrag från förvaltningschefen till avdelningscheferna inom organisationen. Trafikförvaltningens mål återfinns i den strategiska kartan. Verksamheten följs upp genom ekonomisk månadsuppföljning, inklusive prognoser. Verksamhetsplanen följs upp genom en tertialvis ledningsrapportering där utvecklingen av indikatorer och uppdrag avrapporteras. Styrningen grundar sig på ett aktivt arbete med riskanalys och riskhantering, både för att fatta verksamhetsbeslut men även för att följa upp att beslutade mål uppnås.

7 7 (61) LS TN Beställarstyrning All trafik utförs av företag som trafikförvaltningen upphandlar i konkurrens. För att kunna erbjuda en så bra trafik som möjligt, är det avgörande att trafikförvaltningen har ett affärsmässigt och förtroendefullt samarbete med de företag som trafikförvaltningen sluter avtal med. Trafikförvaltningens roll är att vara expert på att övergripande planera, beställa och följa upp trafiken, medan trafikentreprenörerna svarar för den detaljerade planeringen, leveransen och mötet med kunden. 2.3 Efterlevnad av styrande dokument Specifika ägardirektiv Trafikförvaltningen följer de specifika ägardirektiven Långsiktiga strategiska planer Regionalt trafikförsörjningsprogram för Stockholms län Det regionala trafikförsörjningsprogrammet för Stockholms län är regionens viktigaste styrdokument för den regionala kollektivtrafikens långsiktiga utveckling. De fastställda målen pekar ut den strategiska inriktningen för landstingets och andra regionala aktörers arbete inom området. Målen styr mot den gemensamma visionen enligt den regionala utvecklingsplanen (RUFS), att Stockholmsregionen ska vara Europas mest attraktiva storstadsregion. Programmet är styrande för utformningen av den upphandlade trafiken och vägledande för den kommersiella trafiken. Som regional kollektivtrafikmyndighet reviderar Stockholms läns landsting programmet en gång per mandatperiod. Det aktuella trafikförsörjningsprogrammet för Stockholms län med målår 2030 antogs i landstingsfullmäktige i oktober Programmets antagande föregicks av en bred förankring i form av samråd och remiss med länets aktörer. Landstinget har en viktig roll men inte ensam rådighet över alla beslut och åtgärder som krävs för att nå målen. För ett framgångsrikt genomförande behövs därför fortsatt dialog och aktivt analys- och åtgärdsarbete av landstinget och övriga aktörer.

8 8 (61) LS TN Mål Landstingsfullmäktige har tagit beslut om att styrningen och ledningen av landstinget ska ske utifrån en gemensam vision och gemensamma mål som gör att landstinget har en samlad inriktning för verksamheten. Vår gemensamma vision: En attraktiv, hållbar och växande Stockholmsregion med frihet för invånarna att själv forma sina liv och fatta avgörande beslut. Våra värderingar: Öppenhet, Kompetens, Pålitlighet, Samverkan Utifrån den långsiktiga visionen och värderingarna för landstinget har mål formulerats som är inriktade för att styra olika nämnder och styrelser mot att utföra sina uppdrag så att de bidrar till att nå visionen. För trafikförvaltningen har vision, värderingar, uppdrag och mål samlats i en strategisk målkarta som är utgångspunkten för ledningen och styrningen av förvaltningen.

9 9 (61) LS TN Attraktiv kollektivtrafik i ett hållbart transportsystem Utfall 2018 aug ATTRAKTIV KOLLEKTIVTRAFIK I ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM Utfall 2017 aug Prognos 2018 Mål 2018 Attraktiva resor Nöjda resenärer - allmän kollektivtrafik 80% 82 % 80 % 75 % Nöjda resenärer - särskild kollektivtrafik 86% 85 % 86 % 90 % Nöjda resenärer - allmän skärgårdstrafik 96% 96 % 96 % 91 % Trygga resor Andel resenärer som känner sig trygga i allmän kollektivtrafik på land och med pendelbåtar 71% 71 % 73 % 77 % Effektiva resor Tusentals påstigande en vanlig vardag 1) Tillgänglig och sammanhållen region Andel spårfordon med tillgängligt insteg 100% 100 % 100 % 100 % 1) Redovisning avser genomsnittligt antal påstigande i kollektivtrafiken på land. Rapporteringen sker med en måndasfördröjning. Attraktiva resor Andelen nöjda resenärer i allmän kollektivtrafik är 80 procent vilket är två procentenheter lägre jämfört med samma period år 2017 men överstiger målet 2018 om 75 procent. Periodens resultat återspeglar främst förändringar i utfallet för pendeltåg. Prognosen, 80 procent, baseras på att den stabila trenden sedan år 2016 fortsätter och bibehålls. Andelen nöjda resenärer inom särskild kollektivtrafik har ökat med en procentenhet till 86 procent jämfört med samma period år Prognosen uppgår till densamma, 86 procent, då utfallet inte beräknas nå årsmålet med 90 procent. Andelen nöjda resenärer i allmän skärgårdstrafik är bibehållen på 96 procent jämfört med motsvarande period 2017 och överstiger därmed målet om 91 procent. Prognosen för allmän skärgårdstrafik uppgår till 96 procent. Trygga resor Andel resenärer som känner sig trygga i allmän kollektivtrafik på land och med pendelbåtar är bibehållen på 71 procent ackumulerat värde augusti 2018 jämfört med motsvarande period 2017 men understiger målet om 77 procent. Prognosen uppgår till 73 procent för Prognosen innebär en viss utmaning med hänsyn till utfallet tom delåret. De åtgärder som förvaltningen tillsammans med flera samverkansaktörer vidtar förväntas dock ge positiva bidrag och bedöms höja andelen framgent. Ett sådant exempel är pilotprojektet med trygghetsväktare i pendeltågstrafiken.

10 10 (61) LS TN Diagram: Andel trygga resenärer i allmän kollektivtrafik för perioden 2011-augusti % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Effektiva resor Genomsnittligt tusental påstigande en vanlig vardag i kollektivtrafiken på land har ökat med 63 tusen genomsnittligt påstigande till tusen för perioden (ack utfall juli) 2018, från tusen för motsvarande period år Antalet påstigande varierar med tid på året. Under sommaren har alla trafikslag färre genomsnittligt påstigande än under vintermånaderna. Prognosen för 2018 understiger målet något och är genomsnittligt påstigande jämfört med målet på 2803 genomsnittligt påstigande. Det är prognosen för busstrafiken som minskar, främst med anledning av en överströmning av trafikanter till Citybanan vilket inte hade förutsatts i budgeten. Tillgänglig och sammanhållen region Sedan fordonen av typ X10 fasades ut från pendeltågstrafiken, under våren 2017, har samtliga spårfordon tillgängliga insteg och därmed är målet 100 procent uppnått Hållbar verksamhet Trafikförvaltningen förväntas nå sina mål inom respektive nedbrutet mål under hållbar verksamhet för Målinriktad forskning, innovation och digitalisering Trafikförvaltningen har under ledning av Vinnova deltagit i utvärderingen av Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik K2. Trafikförvaltningen har också lämnat stöd till ett antal forskningsprojekt inom K2, KTH och Stockholms universitet samt deltagit ledningsgrupper och styrgrupper för denna forskningssamverkan. Vidare har trafikförvaltningen deltagit i ett initiativ från Svensk Kollektivtrafik för att undersöka förutsättningar för innovationssamverkan för utveckling av kollektivtrafik inom Sverige. Informationsteknik blir en allt viktigare del av anläggningen. Ett uppdrag har startats inom trafikförvaltningen som syftar till ett förändrat arbetssätt

11 11 (61) LS TN som systematiskt driver den digitala transformationen i rätt riktning. Målsättningen är att skapa en medvetenhet om digitaliseringens möjligheter, fånga organisationens kompetens och innovationsförmåga, och genom systematiskt arbete realisera nyttor med hjälp av digital teknologi för bland annat resenärer, regionen, underleverantörer samt trafikförvaltningen. Under året har bland annat följande genomförts: En modell för verksamhetsstyrd IT-förvaltning (för befintligt ITstöd) har definierats och implementerats över hela trafikförvaltningen. Processer för utveckling av nya digitala system har definierats på en hög nivå. IT-organisationen har dimensionerats för sitt delvis nya uppdrag. Arbete för att ta fram en styrmodell och övergripande vision och målbild för förvaltningens digitala transformation har initierats och kommunicerats. Två viktiga initiativ inom IT-avdelningen kommer att som sidoeffekt bidra till processutveckling och dess implementation. Mer exakt, inom ramen för DIT17, som avser att implementera ett nytt driftavtal, kommer även tydliga processer och arbetssätt för trafikförvaltningens produktion av IT-tjänster att arbetas fram. Utvecklingen av ett nytt biljettsystem kommer att vara en katalysator för att detaljera och implementera nya arbetssätt för agil utveckling. Detta utvecklingsarbete ger även möjlighet att detaljera samverkan mellan de olika styrmodellerna för förvaltning och utveckling. Social hållbarhet och effektivt miljöarbete Målet avseende social hållbarhet och effektivt miljöarbete förväntas uppnås för trafikförvaltningen Arbetet med uppdatering till ISO 14001:2015 är färdigställt under våren 2018, vilket innebär att det finns ett strukturerat miljöarbete inom organisationen enligt standardens krav. Trafikförvaltningens hållbarhetsarbete fortsätter med fokus på beslutade mål och de utmaningar som kollektivtrafiken ställs inför. Hållbarhetsredovisningen för 2017 har publicerats på FN:s hemsida för Global Compact och finns även översatt till engelska. Inom miljö- och energiområdet kan nämnas den pågående elbussutredningen, starten för elbusstrafiken i Norrtälje samt framtagande av en prioriteringslista för ett 20 tal projekt avseende småskalig, lokal energiproduktion där tyngdpunkten läggs på solceller. Det har också färdigställts bullerskydd utefter flera spårtrafiksträckor och det pågår ett forskningssamarbete med KTH om beräkning av partikelhalter i tunnelmiljöer.

12 12 (61) LS TN På det sociala hållbarhetsområdet kan nämnas ett pågående arbete med att inkludera trygghetsaspekter i trafikförvaltningens riktlinje för social hållbarhet. Ledsagningsservice för funktionsnedsatta finns nu i hela tunnelbane- och pendeltågssystemet, på stora bytespunkter inom lokalbanetrafiken, på 100 bytespunkter från buss till buss och på 10 bytespunkter mellan land- och sjötrafik. I augusti startade även viss service med bärhjälp av bagage mellan fjärrtåg och SL-trafiken och det har tagits fram en databas över kollektivtrafikens tillgänglighet med syftet att möjliggöra bedömning av hur arbetet fortskrider mot uppsatta mål. Programmet Tvärbanans Kistagren förbereder genomförandet av en socioekonomisk kartläggning för att få ökad kunskap om hur den sociala sammansättningen ser ut längst tvärbanans sträckning, från Norra Ulvsunda till Helenelund. Kartläggningen och behovsanalysen förväntas kunna bidra med viktig kunskap till projektets fortsatta planering av åtgärder och aktiviteter. Säkra processer Under hösten 2017 och våren 2018 har stor vikt lagts vid att utveckla trafikförvaltningens säkerhetsskyddsarbete. Nya rutiner för säkerhetsskydd och säkerhetsprövning har tagit fram inklusive mallar för säkerhetsskyddad upphandling. En uppdatering av säkerhetsskyddsanalysen från 2015 har påbörjats och samordnas med den övergripande säkerhetsskyddsanalys som just nu genomförs för hela SLL. Beslut har fattas om att vissa delar av trafikförvaltningens verksamhet behöver omfattas av säkerhetsskydd och därmed säkerhetsprövning av personalen. Flera aktuella upphandlingar har bedömts utifrån kriteriet om upphandlingen helt eller delvis behöver omfattas av säkerhetsskydd, i enlighet med Säkerhetspolisens författningssamling. Inom informationssäkerhetsområdet har en kartläggning gjorts av trafikförvaltningens mest kritiska IT-system och ett förslag till handlingsplan för informationssäkerhet har tagit fram som bland annat omhändertar uppdagade brister. Inom brandsäkerhetsområdet har en omfattande kartläggning av brandsäkerhetsstatusen i tunnelbanan påbörjats. Uppdagade allvarligare brister har omhändertagits omgående medan lägre prioriterade brister läggs i tidsatt handlingsplan. Beträffande security- och skyddsområdet (skydd mot antagonistiska angrepp på verksamheten) har en ny riktlinje för lås tagits fram och ett förstärkt skalskydd genom utbyte av lås punkter initierats. En säkerhetsstrateg med särskilt fokus på securityområdet har rekryterats och har påbörjat ett arbete med att kartlägga vilka behov som finnas när det gäller verksamhetsskydd.

13 13 (61) LS TN När det gäller trafiksäkerhet och personsäkerhet i trafikdriften har ett förslag till särskild sjösäkerhetspolicy tagits fram. I nästa steg kommer trafiksäkerhetspolicyn för SL-trafiken att omarbetas till en trafiksäkerhetspolicy som även omfattar färdtjänst- och sjukresor. Arbetet med att modernisera tunnelbanans trafiksäkerhetsinstruktion är snart avslutat så att uppdaterade regelverk kan börja gälla. Trafikförvaltningens krishanteringsplan har uppdateras och nya funktioner har tillkommit bland annat efter erfarenheterna från terrordådet på Drottninggatan En informationssäkerhetskrisövning och en kris övning tillsammans med Samverkan Stockholmsregionen har genomförts under våren Under hösten 2018 planeras en kris övning tillsammans med några av trafikförvaltningens entreprenörer och samarbetspartners Tryggad kompetensförsörjning Trafikförvaltningen förväntas nå sina mål inom respektive nedbrutet mål under tryggad kompetensförsörjning för Attraktiv arbetsgivare Genom ett systematiskt arbete med kompetensförsörjning, trafikförvaltningens värderingar och genomgång/kvalitetssäkring av HRprocesserna, arbetar förvaltningen kontinuerligt med trafikförvaltningens attraktivitet som arbetsgivare. Inom ramen för arbetsmiljöarbetet anordnar trafikförvaltningen en rad hälsoaktiviteter. Utgångspunkten i detta arbete är ett hållbart arbetsliv. Modern arbetsorganisation Ett nytt ledarskapsprogram har tagits fram med implementering under hösten Därutöver arrangeras HR-luncher i syfte att stärka och utveckla ledarskapet inom trafikförvaltningen. Den interna rörligheten inom trafikförvaltningen är på ca 30 procent vilket innebär goda möjligheter att röra sig inom organisationen och hitta nya utmaningar. Systematisk kompetensplanering Under 2018 har införandet av landstingets kompetensplaneringsmodell KOLL och dess IT-stöd ProCompetence påbörjats och inför 2019 planeras ett brett införande. Lärtorget är implementerat i organisationen. Vidare har trafikförvaltningen upphandlat en gemensam utbildningsplattform bland annat för att få en bättre överblick över pågående kompetensutvecklingsinsatser.

14 14 (61) LS TN Långsiktigt hållbar ekonomi Utfall 2018 aug Utfall 2017 aug Prognos måluppfyllelse Mål 2018 Mål och indikator LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR EKONOMI Ett resultat i balans Resultatet före omställningskostnader Trafiknämnden redovisar ett positivt utfall och en prognos över mål i budget Lokala indikatorer Nedan följer beskrivning av lokala indikatorer som är en nedbrytning av mål och indikatorer på en övergripande nivå, se även bilaga Mål- och verksamhetstal. Kvalitet i kollektivtrafiken Diagram. Andel nöjda resenärer per trafikslag. Utfall avser perioden jan- aug 2018 respektive janaug Upplevd kvalitet är trafikförvaltningens månatliga ombordundersökning i SL-trafiken vilken mäter nöjdheten bland resenärerna. Undersökningen omfattar ett antal frågor kring hur resenärerna upplever kollektivtrafiken. Upplevd kvalitet omfattar trafikslagen tunnelbana, pendeltåg, lokalbana,

15 15 (61) LS TN buss samt pendelbåt. Nöjdheten med skärgårdstrafiken och färdtjänsten mäts separat och redovisas per tertial respektive månadsvis. Andelen nöjda resenärer med tunnelbanetrafiken uppgår till 84 procent, vilket är en procentenhet lägre än motsvarande period föregående år. Resultatet av mätningarna ligger stadigt på en nivå över målet om 75 procent utan några större svängningar mellan månaderna. Prognosen för året är 85 procent. Detta är ett resultat som står i direkt relation till den höga andelen utförd trafik samt punktlighetsvärden över mål. Genom en aktiv uppföljning av avtalskrav med åtgärdskrav vid avvikelser kan den höga nivån bibehållas genom ständiga kvalitetsförbättringar i trafikuppdraget. Andelen nöjda resenärer med pendeltågstrafiken uppgår till 62 procent, vilket är 13 procentenheter lägre än för samma period föregående år. I december 2017 sjönk nöjda resenärer kraftigt som en följd av missnöje med snabbtågskonceptet, bristande trafikutsättning och störningar på grund av infrastrukturfel. Från och med mars har resenärsförtroendet sakta börjat återupprättas. Andel nöjda resenärer för augusti steg till 68 procent trots begränsad tillgänglighet på citybanestationerna på grund av rulltrappssituationen de senaste två månaderna. Prognosen för året är 66 procent vilket är samma som målet för Andelen nöjda resenärer med lokalbanornas trafik är 87 procent för perioden vilket är en ökning med två procentenheter jämfört med samma period föregående år. Målet för år 2018 är 85 procent. Prognosen för år 2018 är på en bibehållen nivå om 87 procent. Trafikförvaltningen arbetar aktivt med avtalsuppföljning för att bibehålla den höga nivån. Inför kommande planerade trafikavstängningar följs och utvecklas framtagna processer i samverkan med trafikutövare och andra aktörer, i syfte att erbjuda en så attraktiv ersättningstrafik som möjligt för resenärerna. Andelen nöjda resenärer med busstrafiken uppgår till 78 procent vilket är en procentenhet lägre än jämfört med utfallet för samma period föregående år. Utfallet är över målet om 75 procent. Prognosen för året ligger kvar på en bibehållen nivå om 79 procent. Trafikförvaltningen arbetar kontinuerligt i samverkan med trafikutövarna för att ständigt höja andelen nöjda resenärer. Flertalet trafikavtal har inbyggda incitamentsmodeller för att främja ett proaktivt arbetssätt hos trafikutövarna vad gäller kundnöjdhet genom bland annat ersättningsformer och affärsmodeller. Andelen nöjda resenärer i pendelbåtstrafiken är fortsatt mycket hög och uppgår till 97 procent för de första åtta månaderna vilket är oförändrat jämfört med samma period föregående år. Prognosen vilken följer utfallet, 97 procent, överträffar därmed det budgeterade årsmålet om 91 procent. Förbättrad trafik- och störningsinformation på alla pendelbåtshållplatser samt utökad trafik på linje 80, Sjövägen samt linje 89, Ekerö Gamla Stan,

16 16 (61) LS TN bidrar till det goda resultatet. En ytterligare förklaring är att det, i enlighet med sjölagen, finns en matros som tar emot och räknar passagerarna när de går på fartygen, vilket skapar en personlig kontakt. Därutöver upplevs resande till sjöss som mer avstressande samt ger möjlighet till att jobba ombord vilket påverkar resultatet positivt. Andelen nöjda resenärer i allmän skärgårdstrafik är bibehållen på 96 procent jämfört med motsvarande period Trenden är stabil och överstiger målet om 91 procent. Prognosen för allmän skärgårdstrafik uppgår till 96 procent. Andelen nöjda resenärer inom särskild kollektivtrafik har ökat med en procentenhet till 86 procent jämfört med samma period år Utfallet är lägre än målet om 90 procent. Prognosen för året baseras på en stabil trend och uppgår till 86 procent. Leverantörerna av färdtjänst taxi arbetar kontinuerligt med utbildningsinsatser av förare för att succesivt förbättra kvaliteten. Punktlighet i kollektivtrafiken Diagram. Punktlighet per trafikslag. Utfall avser perioden jan- aug 2018 respektive jan-aug En av de indikatorer som är viktig för resenärerna är trafikens punktlighet. Punktligheten mäts procentuellt i antal avgångar i rätt tid inom tre minuter. Se vidare fotnot 2. 2 I trafikavtalen finns regler som definierar om en avgång ska räknas som punktlig eller inte. Normalt tillåts att avgången är högst 1 minut för tidig och 3 minuter för sen. Om den mätta

17 17 (61) LS TN Tunnelbanans genomsnittliga punktlighet för perioden uppgår till 97,9 procent, vilket är i samma nivå som motsvarande period föregående år, och över målet för 2018 (96,6 procent). Punktligheten har under året varit stabil och målet har uppfyllts samtliga månader förutom i augusti månad då den hamnade strax under mål på 96,5 procent. Gröna linjen med sina planerade ombyggnationsarbeten under sommar påverkar. En trolig anledning till detta är den störningskänsliga trafiklösningen som sådana ombyggnationsarbeten skapar samt ett flertal samtida hastighetsbegränsningar. En aktiv avtalsuppföljning och analys av de trafikstörningar som uppstår, bidrar till att förbättra rutinerna för återhämtning i trafiken och på så sätt minska produktionsbortfall. Pendeltågens totala punktlighet sjönk i november 2017 till 84,3 procent. Punktligheten har under 2018 uppvisat en positiv trend med ett ackumulerat utfall på 88,4 procent för perioden att jämföras med 90,2 procent för motsvarande period Dock är värdet fortfarande under målet på 93,0 procent. Återkommande infrastrukturfel och obehöriga i spår händelser fortsätter att vara huvudorsaker till förseningar. Trafikförvaltningen arbetar tillsammans med Trafikverket i syfte att reducera trafikpåverkande fel i infrastrukturen. Arbete i syfte att minska obehöriga i spår pågår i samarbete med Trafikverket och andra tågoperatörer. Lokalbanornas punktlighet har under perioden, med små variationer, legat på värden mellan 95,5 procent och 97,2 procent med ackumulerat utfall för perioden 96,3 procent vilket är en minskning jämfört med motsvarande period föregående år (97,6 procent) och något över målvärdet om 96 procent. Punktligheten förbättras kontinuerligt genom att analyser samt justering av passning och tidtabell görs. I trafikavtalen finns incitamentsmodeller i syfte att främja trafikutövarnas kontinuerliga arbete med att förbättra punktligheten. För buss är punktligheten stabil för de flesta trafikområden och uppgår till 88 procent för perioden vilket är på motsvarande nivå som för samma period föregående år, men något lägre än målet på 90 procent. Innerstadens framkomlighetsproblem bidrar alltjämt till att resultatet ligger strax under målet. Trafikförvaltningen arbetar kontinuerligt i samverkan med trafikutövarna för att ständigt förbättra punktligheten. Flertalet trafikavtal har inbyggda incitamentsmodeller för att främja ett proaktivt arbetssätt hos trafikutövarna vad gäller punktlighetsarbete och framkomlighetsfrämjande åtgärder. Inom verksamheten pågår ett omfattande arbete med framkomlighet tillsammans med kommunerna och Trafikverket. tiden inte håller sig inom det intervallet så betraktas avgången som ej punktlig. En inställd avgång betraktas också som ej punktlig. Antal punktliga/totalt antal beställda avgångar=andel punktliga.

18 18 (61) LS TN När det gäller punktligheten inom skärgårdstrafiken finns för närvarande inget utfall att tillgå, då det aktuella analysverktyget genomgår en teknisk förändring. Punktligheten mäts inte inom pendelbåtstrafiken. Under 2018 kommer trafikförvaltningen att utreda hur punktligheten ska mätas på ett rättvisande sätt, både i skärgårds- och pendelbåtstrafiken. Ackumulerad punktlighet för färdtjänsten är 88 procent, vilket är på motsvarande nivå som för samma period föregående år men lägre än målet för 2018 (94 procent). En kombination av olika omständigheter orsakar bristerna i punktlighet. Stockholm växer och trängseln i trafiken ökar. Det sker samtidigt som högkonjunkturen skapar ett generellt ökat resande i taxinäringen och samtidigt en brist på taxiförare. Trafikförvaltningen har kontinuerliga uppföljningsmöten med leverantörerna. 2.5 Uppdrag Statusrapportering och kommentarer avseende de av landstingsfullmäktige givna uppdrag sker i det administrativa systemet Stödet samt i bilaga Återrapportering av uppdrag och anmodan. Där finns även uppdragen givna av trafiknämnden. Trafikförvaltningen har 14 uppdrag från landstingsfullmäktige. Av dessa är 2 slutförda, 10 pågår enligt plan och 2 är ännu inte påbörjad. Slutförda uppdrag: att ge trafiknämnden i uppdrag att påbörja förberedelser för administration och distribution i enlighet med vad som framgår av trafiknämndens beslut den 24 april 2018 Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommarlovet uppdra åt landstingsstyrelsen, hälso- och sjukvårdsnämnden, trafiknämnden, tillväxt- och regionplanenämnden, kulturnämnden, patientnämnden och AB Stockholms Läns Landstings Internfinans att tillse att budget finns för kravställning och förberedelser för genomförandet av samlokalisering av Stockholms läns landstings centrala förvaltningar inom respektive nämnds och styrelses ram Ej påbörjade uppdrag: uppdra åt trafiknämnden återkomma med till LF med förslag till genomförandeavtal för objekten Tunnelbanestation Hagalund, Tunnelbana Älvsjö-Fridhemsplan, Spårväg syd och Roslagsbanan till City att uppdra åt trafiknämnden att undersöka hur färdtjänsten bättre ska kunna möta resenärer med särskilda behov Riskhantering är en löpande del av verksamheten och hanteras inom varje uppdrag och i arbetet med internkontrollplan.

19 19 (61) LS TN Anmodan Trafikförvaltningen har fått 3 anmodan utdelad till sig med anledning av uppsiktsrapporten. Landstingsstyrelsen har, enligt kommunallagen, ett uppsiktsansvar över samtliga nämnder, hel- och delägda bolag, kommunförbund samt stiftelser. Ändamålsenligt utnyttjade av konsulter Säkerställa att de nödvändiga interna kontrollerna är på plats Intensifiera arbetet med informations- och IT-säkerhet Alla anmodan löper enligt plan och rapportering, av det arbete som pågår och ska genomföras, görs i Stödet samt återfinns även i bilaga Återrapportering av uppdrag och anmodan. 2.7 Intern styrning och kontroll I SLL:s Policy för internkontroll pekas särskilt på att SLL tillämpar den internationella standarden för intern styrning och kontroll, COSO 3. Till detta kommer att man hänvisar till kommunallagens krav på att verksamheten inom förvaltningarna ska bedrivas i enlighet med fullmäktiges mål och riktlinjer. Trafikförvaltningen tillämpar COSO. Intern styrning och kontroll utgår från mål, riktlinjer och styrande dokument utgivna av förvaltningschefen. Riskbedömningar och prioriteringar görs inom verksamheten samt för projekt och program samt särskilda uppdrag upptagna i verksamhetsplanen. I vissa specifika fall riskanalyseras även åtgärdsplaner avsedda att hantera uppkomna akuta problemsituationer. Prioriterade risker hanteras för att stödja att trafikförvaltningens mål uppfylls. Trafikförvaltningens internkontrollgrupp stödjer arbetet utifrån en riskbaserad prioritering med att utveckla och förstärka rutiner och processer i verksamheten och i projekt. Riktlinjer och styrande dokument avseende intern styrning och kontroll är publicerade på trafikförvaltningens intranät. Chief risk officer (CRO) underhåller dokumenten och medverkar till att dessa efterlevs i arbetet med riskhantering samt intern styrning och kontroll. Internrevisionen har uppgiften att granska och verifiera funktionen inom trafikförvaltningens system för intern styrning och kontroll. Granskningar genomförs av hur verksamheten tillämpar etablerad intern styrning och kontroll samt att denna följs upp och vid behov vidareutvecklas. Som ett resultat av arbetet med riskanalyser och riskhantering ges trafikförvaltningens ledning underlag för att utforma och förbättra 3 COSO Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission, ett ramverk för att utvärdera ett företags interna kontroll över den finansiella rapporteringen

20 20 (61) LS TN internkontrollåtgärder inom verksamheten samt för projekt, program och särskilda uppdrag. Detta är en iterativ process som leder till successiv utveckling och anpassning av intern styrning och kontroll. Sådan utveckling genomförs på ledningsnivå och i verksamhetens processer. Internkontrollplanen utgör en prioriterad sammanställning av verksamhetens generella risker tillsammans med föreslagen riskhantering av dessa risker.

21 21 (61) LS TN Ekonomi 3.1 Resultatutveckling och prognos Resultaträkning: Trafiknämndens resultat 2018 jämfört med budget samt resultat Verksamhetsinterna intäkter och kostnader ingår ej i resultaträkningen nedan. Resultat (mkr) Ack utfall 1808 Ack budget 1808 Avvik utfbu 1808 Ack utfall 1708 Föränd % Prognos 2018 Budget 2018 Avvik PR-BU Bokslut 2017 Verksamhetsanslag ,3% Biljettintäkter ,2% Uthyrning fordon ,1% Uthyrning lokaler ,4% Reklamintäkter ,6% Övriga intäkter ,2% Verksamhetens intäkter ,4% Personalkostnader ,9% Köpt landtrafik (SL) ,2% Köpt färdjänsttrafik (Ftj) ,1% Köpt sjötrafik (WÅAB) ,1% Drift och underhåll ,2% Övriga kostnader ,6% Verksamhetens kostnader ,5% Avskrivningar ,7% Andel i intresseföretagsresultat ,0% Finansnetto ,0% Justering pension mm Resultat* ,2% * Avser resultat före bokslutsdispositioner och skatt. Periodens ackumulerade resultat överstiger periodiserad budget med mkr. Prognosen för årets resultat uppgår till 700 mkr vilket innebär en ökning av resultatet i förhållande till budget med 450 mkr. Nedan följer huvudsakliga orsaker till avvikelserna för periodens utfall mot budget och utfall föregående år samt årets prognos jämfört med budget. 4 Avvikelse utfall i jämförelse med periodiserad budget Periodens utfall uppgår till mkr och överstiger periodens budget med mkr. Avvikelsen beror huvudsakligen på högre finansiella intäkter till följd av försäljning av fordringar samt lägre kostnader för den köpta trafiken och för drift och underhåll. Nedan följer en detaljerad redovisning. 4 Detaljerad analys av konsultkostnader redovisas under avsnitt för resurskonsulter och för specialistkonsulter.

22 22 (61) LS TN Verksamhetens intäkter Verksamhetens intäkter överstiger periodens budget med 220 mkr. Biljettintäkter: Biljettintäkterna ligger i nivå med budget. En generell volymbaserad intäktsökning, kopplad till ökad försäljning av periodbiljetter i SL-trafiken, reduceras av en intäktsminskning till följd av de avgiftsfria ungdomsbiljetterna. För dessa kompenseras förvaltningen med statsbidrag med cirka 80 mkr. Se vidare nedan samt Utökad analys avseende biljettintäkter i SL-trafiken, bilaga 4. Intäkterna från skärgårdstrafiken överstiger budget med 4 mkr 5 medan resenärsintäkterna från färdtjänstverksamheten ligger något under budget, på grund av färre färdtjänstresor. Övriga intäkter Övriga intäkter är till övervägande del resultatneutrala, det vill säga motsvaras av poster på kostnadssidan. Det handlar huvudsakligen om vidarefakturering av kostnader för exempelvis externa driftprojekt, fordonsuthyrning, ersättning för sjukresor från HSN (Hälso- och sjukvårdsnämnden), bränsle, lagerartiklar med mera. De övriga intäkterna överstiger budget med 220 mkr, huvudsakligen till följd av en ökad omfattning av resultatneutral vidarefakturering, främst driftprojekt med cirka 104 mkr. Statligt bidrag med 79 mkr kompenserar för de avgiftsfria biljetterna till ungdomar under sommarmånaderna, så kallade ungdomsbiljetter. Övriga resultatpåverkande avvikelser avser främst finansieringsbidragen som ökar på grund av en högre aktiveringstakt av investeringar än budgeterat (19 mkr) samt kontrollavgifter (14 mkr). Verksamhetens kostnader Verksamhetens kostnader understiger periodens budget med 387 mkr. Köpt trafik Trafikkostnaderna understiger budget med 414 mkr. Avvikelsen är främst hänförlig till busstrafiken (315 mkr) med lägre kostnader för index och VBP-avtal 6 inom innerstaden på grund av trängsel i trafiken och framkomlighetsproblem, samt på vissa busslinjer i norrort till följd av överströmning av resenärer till Citybanan. De lägre kostnaderna för busstrafiken påverkas också av regleringar avseende föregående år kopplat till reseincitament, viten och VBP-skulder. Lägre kostnader finns också 5 Försök med SL-taxa i skärgårdstrafiken mellan 9 januari till 29 april 2018 samt 3 september till 9 december. 6 VBP-avtal är trafikavtal där entreprenören erhåller ersättning för varje verifierad betalande påstigande.

23 23 (61) LS TN inom järnvägstrafiken (105 mkr), främst avseende lägre incitamentskostnader för pendeltågstrafiken. Därtill minskar färdtjänsttrafikens kostnader (44 mkr) till följd av färre resor med färdtjänsttaxi och rullstolstaxi, samt högre vitesbelopp från leverantörer. Avvikelsen motverkas bland annat av högre kostnader för skärgårdstrafiken (14 mkr) främst på grund av budgeten inte omfattade Nord/Sydlinjen samt högre bränslepriser. Kostnaderna ökar också för trygghetstjänster och biljettkontroller (9 mkr) samt kundtjänst inom färdtjänstverksamheten (8 mkr). Drift och underhåll Drift och underhållskostnaderna understiger budget med 172 mkr. Avvikelsen beror huvudsakligen på lägre kostnader för planerat underhåll (112 mkr) främst till följd av förskjutningar av underhållsarbeten inom den löpande förvaltningen och projektverksamheten, men även på grund av lägre avtalskostnader och ett lägre behov än planerat. De lägre underhållskostnaderna återfinns på ett flertal ställen i verksamheten men huvudsakligen inom IT-förvaltningen. Därtill kommer ett minskat behov av akut underhåll (26 mkr) främst kopplat till pendeltågsverksamheten, samt lägre driftskostnader (33 mkr) avseende trafikanläggningar och IT-system. Personalkostnader Personalkostnaderna understiger budget med 17 mkr, huvudsakligen på grund av lägre lönekostnader för anställd personal till följd av vakanser och frånvaro (53 mkr). Ökade kostnader för resurskonsulter för att täcka upp för vakanser bidrar till att minska avvikelsen (39 mkr). Se även avsnitt Bemanningskostnader. Övriga kostnader Övriga kostnader överstiger budget med 216 mkr. Det beror främst på ökade kostnader för externa projekt (105 mkr), vilka dock vidarefaktureras i sin helhet och är således resultatneutrala för trafiknämndens verksamhetsområden. Därtill kommer kostnader för utrangeringar 7 av anläggningar och projekt (91 mkr) vilka ej budgeteras. De största posterna inom periodens utrangeringar utgörs av kostnadsförda utgifter inom program Bussterminal Slussen, reinvesteringsprojekt avseende bruksnäthöjd i tunnelbanan samt fordon inom Roslagsbanan. Ytterligare orsaker till avvikelsen är minskad kostnadsreducering till följd av färre arbetade timmar i investeringsprojekt av anställd personal (55 mkr) samt ökade kostnader för specialistkonsulter (16 mkr). För vidare analys av specialistkonsulter se avsnitt Konsultkostnader. Ett antal olika poster 7 Samtliga utrangeringar samt reavinster, reaförluster och utrangeringar anses vara jämförelsestörande. Inom finansnettot är även posten försålda fordringar (netto) att betrakta som jämförelsestörande.

24 24 (61) LS TN bidrar dock till att minska avvikelsen, varav de största är reklam och pr (15 mkr) och lagerförändringar (15 mkr). Kapitalkostnader Avskrivningskostnaderna är lägre än periodens budget, kopplat till investeringsförskjutningar och större utrangeringar i slutet av förra året (61 mkr). Kostnaderna för finansnetto understiger budget med 368 mkr, huvudsakligen till följd av försålda fordringar (337 mkr). Till detta tillkommer kostnad för valutasäkring och ett bortfall av intäktsränta kopplat till försäljningen (15 mkr). Vidare är den räntebärande skuldportföljen lägre än budgeterat på grund av förskjutningar i investeringsportföljen vilket tillsammans med ett lägre ränteläge påverkar utfallet för finansnettot positivt. Avvikelse utfall i jämförelse med föregående år Periodens utfall uppgår till mkr och överstiger utfall motsvarande period föregående år med 270 mkr. Verksamhetens intäkter ökar med 500 mkr medan kostnaderna ökar med 398 mkr. Kapitalkostnaderna minskar med 167 mkr. Verksamhetens intäkter Verksamhetens intäkter överstiger utfall motsvarande period föregående år med 500 mkr. Verksamhetsanslag Verksamhetsanslaget ökar med 219 mkr i enlighet med budget. Biljettintäkter: Biljettintäkterna ökar med 221 mkr. I SL-trafiken beror ökningen, huvudsakligen på prishöjningen 2018 med cirka 3,3 procent på samtliga biljettyper. Volymrelaterade faktorer med mera står för en mindre del av ökningen och förklaras i huvudsak av en generell resandeökning/fler sålda biljetter till följd av befolkningsutvecklingen. Därtill märks en ökad försäljning av biljetter till följd av Trafikverkets renovering av spåren mellan Stockholms Central och Stockholms Södra ( Getingmidjan ) då SJresenärer har fått resa med pendeltåg i stället för med fjärrtåg. Intäktsbortfallet till följd av de avgiftsfria ungdomsbiljetterna kompenseras med statsbidrag, se Övriga intäkter samt Utökad analys avseende biljettintäkter i SL-trafiken, bilaga 4. Intäkterna från skärgårdstrafiken överstiger förra året motsvarande period med 2 mkr. Detsamma gäller för färdtjänstverksamheten på grund av fler sjukresor.

25 25 (61) LS TN Övriga intäkter Övriga intäkter består huvudsakligen av vidarefakturerade kostnader. Periodens intäkter överstiger utfall motsvarande period föregående år med drygt 60 mkr. Lägre intäkter (93 mkr) från medfinansiering, till följd av att flera objekt med finansieringsbidrag har färdigavskrivits eller utrangerats, motverkas av högre lokalintäkter (96 mkr) från de nya depåerna Fredriksdal och Norsborg samt att full hyresersättning nu erhålls efter tidigare överenskommelse om viss hyresreduktion för Ulvsundadepån. Därtill erhålls ett statligt bidrag med 79 mkr i år som kompensation för de avgiftsfria ungdomsbiljetterna, vilket ökar intäkterna i jämförelse med föregående år. Intäkter från kontrollavgifter ökar (14 mkr) liksom från uthyrning av fordon (10 mkr) jämfört med föregående år. Pendeltågsuthyrningen har ökat i samband med leveranserna av x60b, medan uthyrningen av bussar varit något lägre. Därtill kommer avvikelser kopplade till resultatneutrala vidarefakturerade poster. Exempelvis fakturerar Trafikverket numera MTR direkt för drivström, vilket ger lägre intäkter i år jämfört med fjolårets. Verksamhetens kostnader Verksamhetens kostnader överstiger utfall motsvarande period föregående år med 398 mkr. Periodens faktiska kostnadsutveckling uppgår till 3,5 procent vilket understiger periodens budgeterade kostnadsutveckling om 6,9 procent. Avvikelser mot budget kommenteras ovan. Nedan följer förklaring till förändring mot föregående år per kostnadskategori. Köpt trafik Kostnaderna för den samlade köpta trafiken ökar med 63 mkr. Av ökningen står SL-trafiken för 13 mkr. Ökningen beror i grunden på planenliga förändringar av trafikutbudet och beräknade index och prisökningar inom samtliga trafikslag. Därtill ökar kostnaderna för trygghetstjänster. Kostnadsökningen motverkas bland annat av lägre kostnader för VBP-avtal, incitament och viten inom busstrafiken. Lägre kostnader noteras också inom pendeltågstrafiken där ibruktagandet av Citybanan ger lägre trafikkostnader samt en faktureringsmodell där trafikverket direktfakturerar trafikentreprenören för drivström istället för att först belasta trafikförvaltningen. Liksom inom busstrafiken uppvisar pendeltågstrafiken lägre kostnader för incitament samt högre vitesbelopp från entreprenör. Färdtjänstens trafikkostnader ökar med 32 mkr till följd av fler resor och högre pris per resa, huvudsakligen kopplat till rullstolstaxi. Skärgårdstrafikens kostnader ökar med 19 mkr främst på grund av ökade indexkostnader och bränsleersättning samt något högre kostnader för trafikering och godshantering.

26 26 (61) LS TN Drift och underhåll Drift- och underhållskostnaderna ökar med 173 mkr. Förändringen beror i huvudsak på planerad driftverksamhet och underhållsarbeten samt driftprojekt. Kostnaderna kommer dock inte upp i den budgeterade nivån vilket beskrivs vidare ovan under avvikelse utfall jämfört med budget. Personalkostnader Personalkostnaderna ökar med 58 mkr vilket främst beror på den pågående konsultväxlingen samt årets löneökningar och nya beslutade tjänster. Se även avsnitt Bemanningskostnader. Övriga kostnader Övriga kostnader ökar med 103 mkr. Förändringen beror främst på ökade kostnader för specialistkonsulter (102 mkr) till följd av fler projekt, utredningar och uppdrag (se vidare avsnitt Konsultkostnader). Ytterligare ökade kostnader kommer från externa projekt vilka dock vidarefaktureras i sin helhet (57 mkr) samt sjukresor (21 mkr) vilka också ersätts fullt ut av hälso- sjukvårdsförvaltningen. Kostnadsökningen motverkas av lägre kostnader bland annat för utrangeringar 8 (42 mkr) till följd av en högre omfattning föregående år, lagerförändring (17 mkr), reklam och pr (8 mkr) samt föregående års bidrag till externa infrastrukturprojekt (6 mkr). Kapitalkostnader Avskrivningskostnaderna ökar med 132 mkr, främst till följd av de nya driftsatta depåerna Fredriksdal och Norsborg samt citybanans stationer. Kostnaderna för finansnetto minskar däremot med 299 mkr, huvudsakligen till följd av försålda fordringar (337 mkr). Till detta tillkommer kostnad för valutasäkring och ett bortfall av intäktsränta kopplat till försäljningen (13 mkr). En högre låneskuld samt att lån för citybanan stationer togs upp i juni förra året är de huvudsakliga orsakerna till högre räntekostnader med 17 mkr per augusti jämförelse med föregående år. I övrigt är dock den räntebärande skuldportföljen marginellt lägre än föregående år och den genomsnittliga räntan ungefär detsamma. Prognos i jämförelse med budget Resultatprognos per augusti uppgår till 700 mkr vilket överstiger årets budget med 450 mkr. Avvikelsen mot budget beror huvudsakligen på högre finansiella intäkter till följd av försäljning av fordringar samt lägre 8 Samtliga utrangeringar samt reavinster, reaförluster och utrangeringar anses vara jämförelsestörande. Inom finansnettot är även posten försålda fordringar (netto) att betrakta som jämförelsestörande.

27 27 (61) LS TN kostnader för den köpta trafiken huvudsakligen avseende busstrafik. Avskrivningskostnaderna ökar dock, främst till följd av en förändrad avskrivningstakt. Nedan följer en detaljerad redovisning. Verksamhetens intäkter Prognosen för verksamhetens intäkter överstiger budget med 372 mkr. Biljettintäkter: Biljettintäkterna beräknas öka jämfört med budget. Ett gynnsamt intäktsutfall under året, till följd av ett ökat resande, samt en högre intäktsbas vid ingången av 2018 bidrar till en högre prognos. Utfallet blev högre i slutet av 2017 än vad som prognostiserats då budget för 2018 lades. Prognosen reduceras dock av en intäktsminskning på grund av de avgiftsfria ungdomsbiljetterna. För dessa kompenseras förvaltningen med statsbidrag, prognostiserat till cirka 80 mkr, se Övriga intäkter. För sjötrafiken bedöms biljettintäkterna öka med 12 mkr efter försök med SL-taxa och färdtjänstverksamheten visar en något högre intäktsprognos till följd av fler sjukresor. Övriga intäkter Övriga intäkter beräknas bli 349 mkr högre jämfört med budget. De resultatneutrala posterna, inklusive vidarefaktureringar, bedöms bli cirka 260 mkr högre, varav de externa driftprojekten utgör cirka 200 mkr. Finansieringsbidragen prognostiseras öka med 96 mkr främst till följd av statsbidrag för de avgiftsfria ungdomsbiljetterna (79 mkr). Därtill ökar prognosen för bidragen på grund av högre aktiveringstakt av investeringar än den budgeterade. Dock beräknas bidragen det sista året för trängselbussarna bli lägre (16 mkr). Intäkter från kontrollavgifter bedöms öka med 20 mkr i jämförelse med budget som en konsekvens av ett ökat antal kontroller. Lokalintäkterna däremot, beräknas bli 22 mkr lägre. Huvudsakligen beror detta på lägre lokalintäkter från Fredriksdal där motsvarande lägre trafikkostnader till Keolis prognostiseras. Vidare ger en senarelagd drift av Norsborgsdepån lägre intäkter i jämförelse med budget. Prognosen för reklamintäkter ligger 7 mkr under budgeterad nivå. Reklamintäkterna beräknas lägre på grund av risk för uppsägning av avtal med Metro (6 mkr). Lägre intäkter från bussinteriörer (9 mkr) motverkas delvis av högre reklamintäkter från andra delar såsom bussväderskydd samt intäkter från Selecta (8 mkr).

28 28 (61) LS TN Verksamhetens kostnader Prognos för verksamhetens kostnader understiger budget med 34 mkr. Köpt trafik Kostnaden för den samlade köpta trafiken understiger budget med 350 mkr. SL-trafikens kostnader minskar gentemot budget med 336 mkr, främst inom busstrafiken kopplat till index och VBP-avtal samt pendeltågstrafiken avseende incitament. Lägre kostnader uppstår också inom färdtjänsttrafiken till följd av färre resande (41 mkr). Skärgårdstrafikens kostnader ökar dock mot budget, främst på grund av ökade kostnader för bränsle inom trafikavtalen samt att Nord/Sydlinjen ej ingick i budgeten (27 mkr). Drift och underhåll Drift och underhållskostnaderna understiger budget med 64 mkr. Huvudsakligen beror det på ett att planerade underhållsarbeten inte har startat i förväntad takt (66 mkr). Även det akuta underhållet minskar något till följd av ett lägre behov (9 mkr). Kostnaderna för el och energi ökar dock på grund av högre elskatt än tidigare bedömning samt högre elförbrukning (18 mkr). Personalkostnader Personalkostnaderna minskar sammantaget mot budget med 7 mkr. Lönekostnaderna för anställd personal minskar med drygt 80 mkr till följd av vakanser och frånvaro. Avvikelsen motverkas dock av kostnader för inhyrd personal för att ersätta vakanserna (76 mkr). Övriga kostnader Övriga kostnader ökar med 388 mkr. Ökningen beror huvudsakligen på högre kostnader för externa projekt (208 mkr), vilka dock vidarefaktureras extern part och är således resultatneutrala för trafiknämnden. Därtill kommer kostnader för utrangeringar 9 (97 mkr). Dessa är främst hänförliga till kostnadsföringar av projektutgifter inom investeringsverksamheten som inte kunnat klassificeras som investeringar, bland annat ersättningstrafik, tillgänglighetsanpassningar samt ett projekt rörande inventering och komplettering av bruksnäthöjd. Avvikelsen ökar ytterligare på grund av minskad kostnadsreducering för tid som trafikförvaltningens personal lägger på investeringsprojekt till följd av vakansläget (61 mkr). 9 Samtliga utrangeringar samt reavinster, reaförluster och utrangeringar anses vara jämförelsestörande. Inom finansnettot är även posten försålda fordringar (netto) att betrakta som jämförelsestörande.

29 29 (61) LS TN Kapitalkostnader Avskrivningskostnaderna förväntas bli 336 mkr högre än budget. Det är framförallt förändrade avskrivningsplaner som medför högre kostnader än de budgeterade, främst avseende Roslagsbanan. Finansnettot avviker positivt med 380 mkr, huvudsakligen till följd av försålda fordringar (337 mkr), vilket utgör en så kallad jämförelsestörande post. Till detta tillkommer kostnad för valutasäkring och ett bortfall av intäktsränta kopplat till försäljningen (30 mkr). I övrigt är det huvudsakligen räntekostnader som beräknas understiga budget, vilket hänförs till en lägre räntebärande skuldportfölj än tidigare bedömning. Detta gäller såväl ingående skuldportfölj som låneprognos för 2018, samt ett lägre ränteutfall än det budgeterade Resultat per trafikindelning För resultat per trafikindelning, se bilaga Redovisning över samtliga specialdestinerade statsbidrag För redovisning av erhållna statsbidrag under året, se bilaga Redovisning över extern medfinansiering avseende investeringar För redovisning av erhållen medfinansiering, se bilaga Bemanningskostnader Bemanningskostnader: Trafikförvaltningens bemanningskostnader 2018 jämfört med budget, prognos samt utfall Bemanningskostnader Mkr Ack utfall 1808 Ack budget 1808 Avvik utf-bu 1808 Ack utfall 1708 Föränd % Progn 2018 Budget 2018 Avvik Pr-Bu Boksl 2017 Summa personalkostnader ,7% varav förändring sem- och löneskuld ,4% varav lönekostnad ,7% varav övertid ,0% varav PO-pålägg ,3% varav pensionskostnad ,4% Inhyrd personal ,0% Summa bemanningskostnad ,9%

30 30 (61) LS TN Verksamhetens bemanningskostnader utgör drygt 3 procent av trafiknämndens totala verksamhetskostnader och underskrider budget i perioden med detsamma, drygt 3 procent. Avvikelse utfall i jämförelse periodiserad budget Utfallet för bemanningskostnaderna uppgår till 476 mkr, jämfört med budgeterat 493 mkr för perioden. Kostnader för löner inklusive sociala avgifter och pensioner samt övriga personalrelaterade kostnader understiger budget (56 mkr) medan kostnaderna för inhyrd personal överstiger budget (39 mkr) till följd av vakansläget. Avvikelse utfall i jämförelse med föregående år Bemanningskostnadernas utveckling jämfört med föregående år beror på ökade kostnader för löner, inklusive sociala avgifter, samt för inhyrd personal/resurskonsulter (58 mkr). Detta som följd av att antalet anställda har ökat (bland annat konsultväxling) samt den årliga lönerevisionen. Vakansläget påverkar utvecklingen med ökade kostnader för inhyrd personal. Pensionskostnader, som redovisas relaterat till förändring av pensionsskulden enligt underlag från KPA Pension, visar en ökning i perioden jämfört med föregående år (9 mkr). Prognos i jämförelse med budget Vid årets slut väntas bemanningskostnaderna understiga de budgeterade med 7 mkr huvudsakligen till följd av lägre pensionskostnader. Lägre kostnader för löner motverkas av högre kostnader för inhyrd personal kopplat till vakansläget Konsultkostnader Trafikförvaltningen anlitar specialistkonsulter vid tillfälligt behov av viss kompetens eller specialistkunskap som inte finns inom organisationen. Specialistkonsulter används till exempel vid behov av extern granskning av processer, genomförande av analyser, utredningar, revisioner och undersökningar samt juridiskt stöd. Nyttjandet av specialistkonsulter sker inom hela trafikförvaltningen, såväl inom drift- och projektavdelningarna som de administrativa avdelningarna. Kostnader för resurskonsulter (inhyrd personal) redovisas under avsnitt Bemanningskostnader. Det pågående arbetet med att växla konsulter till fast anställd personal fortsätter inom förvaltningen. Den största delen av de konsulter som växlas återfinns inom investeringsverksamheten 10. För vidare information om konsultväxlingen se avsnitt 7. Ledningens åtgärder. 10 Trafikförvaltningen skiljer på investeringskonsulter som utgör konsulter inom investeringsvolymen, och specialistkonsulter respektive resurskonsulter (inhyrd personal) som redovisas inom resultaträkningen.

31 31 (61) LS TN Avvikelse utfall i jämförelse periodiserad budget Periodens utfall för specialistkonsulter uppgår till 196 mkr och överstiger periodiserad budget med 16 mkr. Den huvudsakliga orsaken till avvikelsen beror på ökade kostnader kopplat till investeringsprojekt där vissa utgifter har resultatförts, då de redovisningsmässigt inte kan bokföras som investeringar, huvudsakligen rörande Röda linjens uppgradering, Citybanan och Slussen. Fler större orsaker är tillkomna uppdrag avseende behovsanalyser och trafikövergripande utredningar samt initiala analyser kring nytt biljett och betalsystem samt inom fastighetsförvaltningen där ett projekt avseende utredning av brandskyddet har startats, vilket ej var budgeterat för. Avvikelse utfall i jämförelse med föregående år Periodens utfall för specialistkonsulter uppgår till 196 mkr och överstiger utfall motsvarande period föregående år med 102 mkr. Huvudsakligen ökar konsultkostnaderna som en följd av den budgeterade ökade omfattningen av olika uppdrag, utredningar och projekt. Sammanfattningsvis ökar kostnaderna mest inom trafikverksamheten (35 mkr) på grund av fler utredningar och projekt kopplade till förvaltningen av anläggningarna, men också till följd av en genomlysning av redovisningen av konsultkostnader vilket bidragit till att kostnaderna nu bokförs på ett mer rättvisande sätt. Inom området strategisk utveckling ökar kostnaderna med 21 mkr på grund av att uppdrag som inte genomfördes under 2017 nu har påbörjats samt har fler uppdrag tillkommit avseende behovsanalyser och trafikövergripande utredningar samt initiala analyser kring nytt biljett- och betalsystem. Inom IT-förvaltningen ökar kostnaderna med 17 mkr främst på grund av tillkommande projekt men också till följd av implementationen av en ny ITförvaltningsmodell. Investeringsverksamheten ökar konsultkostnaderna med 12 mkr till följd av fler driftpåverkande projekt. Den enskilt största orsaken till periodens förändring är driftkostnader kopplat till avvecklingen av delprojekt inom Röda linjens uppgradering (11 mkr). Därutöver ökar kostnaderna för juriststöd (5 mkr), stöd för införandet av GDPR 11 inom trafikförvaltningen (6 mkr) samt upphandlingskonsulter (5 mkr) vilket samvarierar med aktuell upphandlingsvolym. 11 GDPR står för General Data Protection Regulation och är ett nytt EU-direktiv som ersätter Personuppgiftslagen (PUL).

32 32 (61) LS TN Prognos i jämförelse med budget Årsprognosen för specialistkonsulter uppgår till 309 mkr och överstiger budget med 34 mkr. Avvikelsen beror i sin helhet på att en del planerade konsultbehov budgeterades på andra konton i resultaträkningen. Med hänsyn taget till detta är prognosen i nivå med budget. 3.2 Åtgärdsprogram för en ekonomi i balans Trafiknämndens verksamhetsområden går in i år 2018 med en budget i balans. Senaste årsprognos indikerar en ekonomi i balans. Med anledning av detta finns inga åtgärdsprogram utöver löpande effektiviseringsarbete 3.3 Investeringar Diagram: Investeringar 2018 jämfört med budget, prognos samt utfall Investering per objekt Prognos i jämförelse med årets budget Investeringsbudgeten för året uppgår till mkr. Prognosen för året uppgår till mkr och understiger årets budget med mkr. Nedan förklaras avvikelserna mot budget per specificerat objekt

33 33 (61) LS TN Investeringar Mkr Ack. utfall aug Prognos 2018 Budget 2018 Budget avvik. Upparb Ack. utfall grad totalt utf/prog Total budget Total Färdigställande upparb grad år Program Roslagsbanans utbyggnad % % 2026 Program Bussdepåer % % 2025 Program Slussen % % 2021 Program Röda linjens uppgradering % % 2024 Program Citybanan % % 2018 Program Tvärbana Norr Solnagrenen % % 2019 Program Spårväg City % % 2021 Program Spårdepåer % % 2018 Program Tvärbana Norr Kistagrenen % % 2025 Program Pendeltåg % % 2020 Program Saltsjöbanan % % 2024 Bussterminal Slussen % % 2023 Danviksbron % % 2023 Nya Spårvägsmuseet % % 2020 Handen Bussterminal % % 2019 Fordon SpvC - nya A35 fordon % % 2020 C20 - uppgradering % % 2023 Bussterminal Slussen brukarspecifik inredning % 3 0 0% 2023 Bytespunkt Slussen upprustning % 7 0 0% 2025 Saltsjöbanan upphöjning % 6 0 0% 2022 Vega Pendeltågsstation % % 2019 TB Kanalisation 750 Volt % % 2018 Lågfrekvent underhåll Pendeltåg X % % 2020 Utbyte av hissar och rulltrappor % % 2024 Utbyggnad av Älvsjö depå % % 2019 Förstärkning innertak Fridhemsplan % % 2020 Anpassning trafikstyrningssystem Tunnelbana % % Hässelbygrenen % % 2026 Bytespunkt Brommaplan % % - Trafikinformation % % 2019 Bytespunkt Ropsten % % 2024 SL Lås % % 2019 Övriga specificerade investeringar % % - Ospecificerade investeringar % Justering avslutade/nedlagda projekt* Totalt % % Program Roslagsbanans kapacitetsförstärkning -81 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att arbetet på vissa delsträckor förskjutits från 2018 till 2019 samt att slutreglering med entreprenör och framtagandet av relationshandlingar förskjutits till Program Bussdepåer -260 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på förskjutning i detaljplanen för Tomteboda och att bygglov inte erhållits enligt tidplan samt förskjutningar i projekt Enlunda till följd av försenad lantmäteriförrättning.

34 34 (61) LS TN Program Röda linjens Uppgradering mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på förskjutning av utgifter för fordonsleverans C30 beroende på att fordonsleverantör inväntat signalsystemet från Ansaldo samt effekter av hävning av avtal med Ansaldo. Program Citybanan +5 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på förskjutningar av utgifter från 2017 till 2018 beroende på försenad leverans av spärrkroppar och fördröjd fakturering för bygg- och installationsåtgärder på stationerna. Program Tvärbana Norr Solnagrenen + 3mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på förskjutningar från 2017 till 2018 då Signalprojekt leverantören inte kunnat leverera enligt beställning. Program Spårväg City +30 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på ökade utgifter för avslut av etapp 2 samt tidigareläggning av etapp 3 på AGA depån från åren till Program Spårdepåer +5 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på en förskjuten betalplan av Högdalens entreprenör från 2017 till 2018 samt på grund av försenad fakturering för tidigare gjorda arbeten. Program Kistagrenen -274 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på försenade detaljplaner, vilket gör att avtal med leverantörer inte kan skrivas. Därmed förskjuts utgifter från 2018 till Program Pendeltåg -551 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på förskjutning av utgifter från 2018 till 2017 avseende X60b kopplat till redovisningsprincipen avseende aktivering av fordon vid PTO (preliminary take over) istället för vid FTO (final take over), samt på överaktivering vid PTO av alla tåg 2016 och 2017 som avser X60B. Detta ska regleras under Program Saltsjöbanan +32 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att färdigställande av relationshandlingar för tvärbanan har dragit ut på tiden och är förskjutna från 2017 till 2018 samt att en betalpunkt gällande ATC-projektet för Saltsjöbanan har flyttats från 2019 till Bussterminal Slussen -46 mkr Avvikelsen beror på att ersättningstrafiken har omklassificerats från investering till drift på grund av ändrad redovisningsbedömning. Danviksbron -19 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att projektet har varit vilande under nästan ett års tid på grund av en omorganisation inom Stockholm stad.

35 35 (61) LS TN Nya Spårvägsmuseet -64 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på försenad byggstart samt på att sanerings- och renoveringskostnader omklassificerats från investering till drift. Fordon SpvC nya A35 fordon -126 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att budgeten avser 6 stycken A35 B fordon till Linje 7 med planerad leverans På grund av förseningar med beslutet och andra beroenden har leverans och PTO blivit förskjuten till C20 uppgradering +22 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att avtalstecknande och tillhörande betal- och tidsplaner förskjutits från 2017 till Bussterminal Slussen brukarspecifik inredning +10 mkr Avvikelsen beror på att objektet ej var med i budget Utredningen pågår under Utredningsbeslutet fattades i landstingsstyrelsen april Bytespunkt Slussen upprustning +16 mkr Avvikelsen beror på att objektet ej var med i budget Utredningen pågår under Utredningsbeslutet fattades i landstingsstyrelsen april Saltsjöbanan upphöjning +9 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att objektet ej var med i budget Planeringsfasen pågår under Inriktningsbeslutet fattades i landstingsstyrelsen juni Vega pendeltågsstation -14 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på justering av årets utgifter för index och risk samt på att uppdaterade tidsplaner lett till att delar av produktion förskjutits till TB Kanalisation 750 volt +8 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att arbeten tidigarelagts då entreprenören inkommit med uppdaterad tidplan. Lågfrekvent underhåll Pendeltåg X60-41 mkr Avvikelsen beror på att budget var baserad på prisuppgifter från tidigare trafikutövare medan nuvarande trafikutövare offererat ett lägre pris. Utbyggnad av Älvsjö depå -19 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att projektet förskjutits i tid.

36 36 (61) LS TN Förstärkning innertak Fridhemsplan +15 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att genomförandefasen inleds tidigare än budgeterat. Genomförandebeslut togs i landstingsfullmäktige december Anpassning trafikstyrningssystem befintlig Tunnelbana -13 mkr Avvikelsen beror på att planeringsfasen inte startat som budgeterat. Pågående utredningsfas är mer omfattande och tidskrävande än beräknat på grund av komplexiteten i de ingående systemen kopplat till trafikstyrning. Synkronisering mellan de centrala delarna av trafikstyrningssystemet och delarna som installeras på de utbyggda tunnelbanesträckorna är avgörande för att tunnelbana ska kunna tas i drift. Underlag till inriktningsbeslut är under framtagande. Hässelbygrenen -15 mkr Avvikelsen beror på att påbörjad aktualitetsprövning av de tidigare utredningarna har identifierat nödvändiga justeringar/förskjutningar av tidplanen och prognosen har uppdaterats med en mer realistisk tidplan. Ytterligare justeringar av tidplanen kommer att bli nödvändiga efter genomförd aktualitetsprövning och överenskommelser med kommuner och Trafikverket. Underlag för inriktningsbeslut tas fram under Planeringsfasen planeras påbörjas under Bytespunkt Brommaplan -10 mkr Avvikelsen och förskjutningar beror på att Brommaplans genomförande är beroende av såväl Stockholm stad som exploatören för angränsande fastigheter, JM. Dessa parters gemensamma projekt, för vilket ett markanvisningsavtal tecknats, visade sig bli dyrare än beräknat, varvid man ville förhandla om markanvisningsavtalet. Under 2017 enades Stockholms stad och JM om att avbryta sitt exploateringsprojekt, varvid även projektet kring bytespunkten upphörde. Trafikinformation -46 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på att utredningen förskjutits i tid vilket medför att hela projektet förskjuts. Bytespunkt Ropsten -10 mkr Avvikelsen beror på att utredningarna som planerades under året genomförs inom ramen för utredningen avseende Norra Djurgårdstaden som även inkluderar bussterminallösningen i Ropsten. Detta innebär att delar av utredningen avseende Ropsten inte behövs i tidigt skede. Fortsatt utredning för att kunna utforma en bytespunkt som kan möta förhöjda krav på utformning och kapacitet kommer påbörjas under 2019 men är beroende av Stockholms stads planer.

37 37 (61) LS TN SL Lås -31 mkr Avvikelsen beror huvudsakligen på förseningar med upphandling och entreprenad för installering av både online- och offlinelås, vilket gör att medel förskjuts från 2018 till Försäljningar För redovisning av årets försäljning, se bilaga 6.

38 38 (61) LS TN Verksamhet 4.1 Verksamhetsförändringar Strategisk planering Trafikplan 2050 Beslut om att utarbeta en ny trafikplan fattades i trafiknämnden i juni Trafikplan 2050 är en långsiktig översiktsplan för den regionala kollektivtrafiken och beskriver hur kollektivtrafiken ska utvecklas inom regionen utifrån målen i RUFS 2050 och trafikförsörjningsprogrammet. I trafikplanen ingår även stomnätsplan för Stockholms län. Uppdraget att ta fram Trafikplan 2050 har startat. Utgångspunkt för arbetet är Stockholms läns landstings (SLL) utökade regionala ansvar och de behov som identifierades i behovsanalysen. Under hösten 2018 kommer en större organisation att bildas med representanter från trafikförvaltningen och andra centrala aktörer i länet. Den slutliga leveransen inför politiskt inriktningsbeslut beräknas kunna göras hösten Samordning utbyggd tunnelbana Programmet samordning utbyggd tunnelbana bedriver utrednings- och planeringsarbete samt samverkan med förvaltningen för utbyggd tunnelbana (FUT). Samverkan sker bland annat genom tekniskt stöd till FUT:s olika projekt, granskning av handlingar samt förberedelser inför driftmottagning. Arbeten pågår inom följande delprojekt; Bussterminal Nacka C, Bussterminal Barkarby och Bytespunkt Gullmarsplan. I övrigt genomför programmet utredningar för att titta på tillkommande investeringsbehov på det befintliga systemet som en konsekvens av utbyggd tunnelbana. Systemanalyser pendeltåg och tunnelbana Trafikförvaltningen har påbörjat en systemanalys som syftar till att utifrån ett systemperspektiv utreda om och hur befintligt tunnelbane- och pendeltågssystem behöver utvecklas i syfte att tillhandhålla de mest effektiva lösningarna för kollektivtrafiksystemet utifrån gällande förutsättningar. Uppdragets målsättning är att beskriva hur trafiksystemen ser ut Studier inför upphandlingar Pågående studier inför kommande trafikaffärer med startår 2021 för Roslagsbanan (E34), samt kommande busstrafikaffärer Norrort (E35), Nacka och Värmdö (E36), Huddinge, Botkyrka och Söderort (E37) samt

39 39 (61) LS TN Norrtälje (E38) löper enligt plan och planeringsstudien ska framläggas till trafiknämnden under första kvartalet Trafikförvaltningen arbetar med att ta fram affärsmodeller som säkerställer säkra resor för alla, styrning av trafikförändringar, styrning av ekonomin, trafikstarter samt innovation och utveckling. Uppstart sker också av behovsanalys inför kommande tunnelbaneaffär (E40) då nuvarande avtal löper ut Nuvarande underhållsavtal för Bana, el, signal och anläggning löper ut januari 2022, därav initieras en studie för att ta fram en effektiv och attraktiv affär till kommande affär inom underhållsområdet (UH2022). Mobilitet Trafikförvaltningen har påbörjat fyra piloter för att erbjuda tillgång till olika transportlösningar i kombination med kollektivtrafik. Piloterna har lanserats och fortsätter lanseras mot resenär under 2018 och Inom ramen för nuvarande uppdrag som kollektivtrafikmyndighet önskar trafikförvaltningen möjliggöra kombinerande mobilitetstjänster i en roll som producent. Mobilitetstjänster innebär att man i en och samma tjänst knyter samman flera sätt att förflytta sig i staden (till exempel bilpool, kollektivtrafik, hyrcykel, privata fordon). Tjänsten syftar till att öka valfriheten och minska behovet av att äga en egen bil. Strategiskt framkomlighetsarbete Framkomlighetsarbetet har under året intensifierats för att bryta trenden med en allt långsammare stombusstrafik. Inom ramen för trängsel- och framkomlighetskommissionen pågår ett gemensamt arbete med Stockholms stad för ett förbättrat samarbete i tidiga skeden. Arbetet fokuserar på att mildra effekten av trafikstörande arbeten i gatumiljön, hitta former för att snabbare kunna genomföra trimningsåtgärder i gatumiljön och gemensamt arbeta för de lagändringar som skulle krävas för att bland annat kameraövervaka busskörfält. Ett arbete med en gemensam handlingsplan med Stockholms stad pågår, vilken framför allt fokuserar på trimningsåtgärder på befintliga stombusslinjer i innerstaden. Ett arbete pågår även för 170-linjerna som även går i andra kommuner än Stockholm, där dessa kommuner deltar. Inom ramen för arbetet med att utveckla stomnätet pågår ett flertal delutredningar med syfte att förbättra framkomligheten för stombussarna vilket skapar möjlighet till snabbare och tätare busstrafik vilket förväntas leda till ökat resande.

40 40 (61) LS TN Avtal och upphandlingar Buss I juni fattades tilldelningsbeslut inom en del trafikområden. Sigtuna/Upplands Väsby/Vallentuna (E32) tilldelades Transdev och Ekerö (E31) tilldelades Arriva Sverige. Nytt för dessa avtal är att viss datateknik i bussarna som tidigare har ägts av trafikförvaltningen överförs till trafikentreprenörerna. Trafikstart för avtalen är i juni Drift och underhåll av biogas tilldelades Bravida som övertar ansvaret i oktober Lokalbana Under början av 2018 har tilläggsavtal tecknats till avtalen för lokalbanetrafiken. Tilläggsavtalen tydliggör och stipulerar bland annat entreprenörens skyldighet till valideringsaktiviteter med hänsyn till SL:s införande av valideringsstolpar och de ekonomiska konsekvenserna av detta samt regleringar av avtalslängderna. Sjötrafik När det gäller upphandlingen av skärgårdstrafiken (E39) pågår för närvarande kvalificeringsarbeten och färdigställande av upphandlingsdokument. Avtal E39 är uppdelat i olika geografiska områden och dessa kommer att ersätta nuvarande interimsavtal E29x. Nya godsavtal (linje 61, 62 och 63) är i drift sedan januari. Avtal för pendelbåtlinje 89, Ekerö Stockholm har tilldelats Blidösundsbolaget. Trafikstart skedde i augusti. I övrigt pågår upphandling av leverantör till arbetet med att livstidsförlänga fartyget Waxholm II, installation av alkolås till fartygen samt trafikledning och operationella tjänster. Färdtjänst Upphandling av färdtjänsttaxi (E33) pågår och anbudsutvärdering är klar. Beslut om tilldelning är planerat till trafiknämndens sammanträde i september. Anläggningsdrift och underhåll Strukton Rail har från och med april 2018 ansvaret för trafikförvaltningens underhållsavtal för bana, el och signal på Spårväg City och Lidingöbanan (UH2012B). Underhållsavtalet överläts till Strukton rail i samband med Eltels avveckling av sin spårverksamhet i Sverige. Trafikförvaltningen har godkänt överlåtelsen. Avtalsutvärdering är påbörjad inför tecknande av nya underhållsavtal 2022.

41 41 (61) LS TN Upphandling pågår av nytt avtal som ska ersätta befintliga underhållsavtal inom telesystemområdet (Tele UH2019). Efter en utredning har förvaltningen beslutat att förhöjd skyddsnivå skall gälla för avtalet. Under perioden har nya drift- och underhållsavtal startat avseende hissar och rulltrappor med de nya leverantörerna Kone och Thyssen (UH-2014). Efter domslut i Kammarrätten, till fördel för trafikförvaltningen, pågår mottagning av drift och underhållsavtal avseende spärrar och spärrluckor med planerad driftstart under hösten. Upphandlingen av ny driftleverantör för IT infrastruktur (DIT-17) har under våren intensifierats och har nu kommit till slutfasen. Tilldelning förväntas ske i oktober. Intäkter, kundtjänst och trygghetsåtgärder I januari startade ett nytt biljettkontrollavtal. Antalet kontroller utökas under 2018 med 1 miljon till 3,5 miljoner kontroller. Avtalet Analys och Skadeprevention har tilldelats Subvenio. Ett tilläggsavtal har slutits med Subvenio för att under året bevaka antalet resenärer på station Stockholm City med anledning av de problem med rulltrapporna som nämns under händelser i trafiken. Reklamavtal för Buss insida har tilldelats leverantören Clear Channel. Nytt avtal är tecknat för varuautomater med Selecta som leverantör. I övrigt pågår upphandling av allmänna bevakningstjänster och ordningsvakter, trygghetskameror samt ramavtal för konsultmäklare Väsentliga händelser inom trafiken Tunnelbana Under årets tre första månader påverkades trafiken på den blå linjen av ett stort antal samtida hastighetsbegränsningar i banan som gav sänkt punktlighet och begränsade regleringsmöjligheter som följd. Flertalet av hastighetsbegränsningarna kunde härledas till fel i spåranläggningen. För att råda bot på situationen togs beslut om att skjuta på planerade arbeten tills de akuta felen kunde åtgärdas. I slutet på februari kom större snöfall som innebar trafikpåverkan ett par dagar på grund av snö i växlar, trots manuella snöröjningsinsatser, och viss isbildning på strömskenan. Omfattande banarbeten under sommaren har förlängt restiden för resenärer på den gröna linjen. Under perioden har arbete pågått med plattformsutbyte vid Gullmarsplan/Skärmarbrink, vilket medförde en kraftig reducering av trafiken på den gröna linjen under

42 42 (61) LS TN sommarmånaderna. Ersättningstrafik sattes in för att avlasta resenärstrycket vid station Skärmarbrink. Lokalbanor Trafiken på lokalbanorna har under perioden överlag gått enligt tidtabell trots en väl tilltagen snömängd i början av året och periodvis låga temperaturer vilket satte både anläggning och fordon på prov. Saltsjöbanan är fortsatt avstängd på sträckan Henriksdal Slussen, åtminstone till och med år Även Roslagsbanans Österskärsgren är avstängd till och med december för fortsatt arbete med dubbelspårsutbyggnad. Ersättningstrafiken fungerar enligt plan. Under sommarperioden trafikerades Tvärbanan inledningsvis med enkelvagnar på grund av planerat underhållsarbete på fordonen (A35). Detta medförde trängsel i vagnarna då resandetrycket var extra högt under sommaren till följd av reducerad tunnelbane- och pendeltågstrafik på grund av banarbeten. Efter omplanering kunde trafiken återupptas med dubbla vagnar tidigare än plan. På Tvärbanan och Lidingöbanan har det skett en ökning av antal resenärer. Trafikeringen har störts av banans tillgänglighet samt underhållsbegränsningar vilket har medfört trafik med korta tåg. Arbete pågår med att identifiera möjliga trimningsaktiviteter för att öka turtätheten. Pendeltåg Pendeltågstrafiken drabbades i början av året av en del infrastrukturfel samt bristande fordonsutsättning vilket medförde förseningar och korta tåg. Under senvåren och sommaren har trafiken gått enligt plan med mindre avvikelser. Under senare delen av perioden har trafiken utökats med linje 44 samt har extra stopp införts på stationerna Ulriksdal och Rotebro i rusningstid. För att ytterligare underlätta för resenärerna har ersättningstrafik satts in samt nya rutiner vid störningar införts, bland annat fler manuella utrop och bättre information från skyltar. Den 9:e juli uppstod ett allvarligt fel på en rulltrappa på station Stockholms City med konsekvens att flera passagerare skadades lindrigt. Felet bedömdes bero på ett slitage i en koppling. Tillsammans med besiktningsföretaget DEKRA som utredde rulltrappan bestämde sig trafikförvaltningen den 13:e juli för att stänga både Stockholm City och Stockholm Odenplan för trafik, då rulltrappornas säkerhet inte kunde garanteras. Efter inspektion från DEKRA och leverantören OTIS, bedömdes Stockholm Odenplans rulltrappor vara säkra den 16:e juli och stationen öppnade åter för trafik. Den 26:e juli öppnades även Stockholm City för

43 43 (61) LS TN trafik dock med några rulltrappor fortsatt avstängda då de är under reparation. Vissa delar av banan har varit avstängda för underhåll under perioden. Ersättningstrafiken har fungerat enligt plan. Pendeltågen har också agerat ersättningstrafik för fjärr- och regionaltågstrafiken under avstängningen av Getingmidjan. Södra station och Flemingsberg har varit tillfälliga bytespunkter för resenärer under avstängningen. Pendeltågsverksamheten har fortsatt präglats av återkommande fel i infrastrukturen, obehöriga i spår och klottrade fordon har resulterat i störningar i trafiken i form av förseningar, inställda och korta tåg. Diskussion med Trafikverket och trafikentreprenören, samt branschgemensamma samtal, pågår för att få bukt med problemen. Initiativet Ett tryggare pendeltåg inom ramen för E24-avtalets speciella fokusområden har lanserats och kommer att pågå till årsskiftet. Buss Stockholms stads hastighetsplan är en utmaning för busstrafiken. Just nu genomförs så kallade teststräckor med olika hastighetshinder för att utvärdera påverkan på busstrafiken. Samtidigt införs hastighetshinder på flertalet bussgator i staden vilket kan innebära problem för förarnas arbetsmiljö och resenärers bekvämlighet samt att medelhastigheten i staden sänks ännu mer. Framkomligheten i innerstaden är en utmaning att hantera överlag. Trafikförvaltningen bevakar busstrafikens intressen löpande samt stödjer trafikentreprenören i dialogen med olika projekt där nödvändiga ytor för busstrafiken påverkas. Ett antal åtgärder för bättre framkomlighet på både kort och lång sikt diskuteras med Stockholms stad. Se även avsnitt under strategiskt framkomlighetsarbete. Till följd av ett pågående cykelbaneprojekt har Värtavägen begränsad framkomlighet och indragen busstrafik. I samråd har därför Stockholms stad, trafikförvaltningen och Keolis beslutat att inrätta en temporär servicelinje för att tillse en fungerande tillfällig lösning för dem med särskilda behov som bor i området. Linjen trafikerade sträckan under perioden april augusti. Ett försök med anropsstyrd trafik i Södertälje planeras på två linjer under året. Stadsbusstrafiken i Norrtälje kommer att elektrifieras. En kommunikationsplan är under framtagande. Årets sommarvärme medförde höga temperaturer inne i många av fordonen vilket har orsakat obehag för resenärerna inom busstrafiken, samt även spårtrafiken, med ett flertal klagomål som följd.

44 44 (61) LS TN Sjötrafik Under våren har försök med SL-taxa i skärgårdstrafiken pågått. Av alla resenärer med skärgårdstrafiken (Waxholmsbolagets trafik) har ungefär 20 procent rest med SL periodkort. Förvaltningen konstaterar att intresseorganisationer, kommuner och resenärer ser positivt på försöket. Försöket med Nord/Sydlinjen har permanentats. Trafiken har förbättrats genom att större fartyg trafikerar linjen samt att rutten och tidtabellen har setts över. Trafiknämnden har beslutat att linje 80 och linje 81 blir en gemensam linje i SL:s regi. Nya linje 81 kommer att få en utökad trafik. Sedan januari är en ny pendelbåt från Vaxholm till Stockholm i drift, i Waxholmsbolagets regi. Pendelbåten har haft i snitt 150 passagerare om dagen. Färdtjänst Generella svårigheter med framkomligheten i Stockholms innerstad, främst i rusningstrafik, orsakar utmaningar kopplat till tidspassning. Trots det har färdtjänsttrafiken varit stabil men snösituationen under några dagar i februari påverkade tillfälligt framkomligheten. Intäkter Implementering av valideringsstolpar på Roslagsbanan och Saltsjöbanan pågår och beräknas vara klart hösten Sedan februari kan kunderna betala med betalkort på web och i app samt med swish. Möjligheten att köpa SMS-biljett togs bort i januari Driftsättningen av ett nytt system för kundtjänst och e-handel har förskjutits och beräknas starta i september. Driftsättningen sker etappvis och den första etappen består av ett samlat systemstöd för privatkunder ( Mitt SL ) och operatörer på callcenter som stöder SL och färdtjänstens kunder. I februari togs ett nytt mobilbiljettsystem i drift. Systemet omfattar även validering i spärrkiosk, i spärrlinje och på buss. Målet är att det ska bli lättare att resa med mobilbiljetter. Systemet är utformat för att möta Samtrafikens specifikationer för biljett- och betalsystem. På så sätt skapas goda förutsättningar för trafikhuvudmän i Sverige att sälja och validera varandras biljetter, samt att delta i mobilitetstjänster. I samband med att läsare för mobilbiljetter monteras i spärrlinjen uppdateras läsarna för accesskorten. De nya läsarna är snabbare och kan också visa biljett- och saldoinformation via en skärm. Anpassningar görs även för att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar.

45 45 (61) LS TN Trygghetsåtgärder En terrorutbildning har genomförts av trafikförvaltningen i samarbete med polis. Som ett första steg är 255 ordningsvakter och 33 anställda inom trafikförvaltningen nu utbildade. Kroppsburen kamera infördes för ordningsvakter i februari, med syfte att öka tryggheten samt att dokumentera. En händelse har redan resulterat i att polisen begärt ut material. Trygghetskampanjen under februari har lockat fler resenärer att kontakta Trygghetscentralen Förvaltning av anläggningar Tunnelbana Arbetet fortlöper mellan trafikförvaltningen och MTR gällande förvaltningsplan för C20-fordon och åtgärder har vidtagits. MTR har levererat en första förvaltningsplan enligt den metodik som gemensamt har arbetats fram. Hävningen av Ansaldoavtalet, avseende införande av ett nytt trafikstyrningssystem på Röd linje, gör att det befintliga signalsystemet på Röd linje måste ses över för att säkerställa att det kan vidmakthålla önskad funktionalitet och driftsäkerhet framöver. Pendeltåg Under juli inträffade ett allvarligt fel på en rulltrappa som föranledde stängning av Stockholm City och Stockholm Odenplan. Stationerna är återöppnade men ett antal rulltrappor är ännu ej driftsatta. Se vidare ovan under Väsentliga händelser inom trafiken. Trafikentreprenören har återtagit städning av stationer och fordon i egen regi och resultaten av de senaste kvalitetsmätningarna uppvisar en tydlig förbättring. Underhållet av lyftspåren i Brodepån är klart vilket medför att full verkstadsspårskapacitet är tillgänglig. Inriktningsbeslut har fattats av trafiknämnden för fortsatt utredning och planering av ombyggnation av Älvsjödepån. Utsättning av fordon i trafik har i början av perioden varit lägre än planerat men situationen har successivt förbättrats. Den tidigare innehållna ersättningen till följd av bristande fordonsutsättning har släppts, men en förnyad åtgärdsplan är aktiv för att säkerställa en fortsatt fullgod fordonsutsättning. Underhållet av fordon har under perioden successivt blivit bättre och når i slutet av perioden huvudsakligen de satta målen för trafikering och fordonsutsättning.

46 46 (61) LS TN Lokalbanor Underhåll av fordon har under perioden varit utmanande. Bristande depåkapacitet på grund av ombyggnationer, sträng kyla och extrem hetta har inneburit lastbilstransport av fordon till andra depåer för reparation och åtgärder. Roslagsbanans fordon X10p fick, på grund av de låga temperaturerna under slutet av februari, problem med kompressorerna. Fordonen kunde inte köras utan fick tas ur trafik vilket medförde reducerad trafik under två dagar innan en lösning var på plats. I början av året drabbades lokalbanefordon av typ A35 av ett bromsfel kopplat till mjukvaruinställningar. Samtliga dessa vagnar togs ur trafik tills felet kunde åtgärdas. Sjötrafik Tillgänglighetsanpassning pågår av de fyra djurgårdsfärjorna. Det första fartyget togs i drift i juni. Återstående fartyg renoveras löpande under kommande höst och vinter. Förhandlingar pågår med Skärgårdsstiftelsen samt Haninge kommun rörande installation av bunkeranläggning och miljöstation för Årsta Havsbad. Arbetet beräknas vara klart hösten Förvaltningen planerar för en ny brygga samt bunker- och miljöstation på Furusund för att dels ha en natthamn för det nya fartyg som levereras i höst, dels förenkla bunkring i norra skärgården. IT-infrastruktur Under perioden har arbete pågått med att etablera en verksamhetsstyrd ITförvaltningsmodell. Den nya modellen förväntas öka IT-verksamhetens förmåga att stödja förvaltningen. Stabiliteten i IT miljöerna har under våren varit bristfällig med större störningar bland annat inom färdtjänstsystem, trygghetscentralen och biljettsystem. Under våren har ett analysarbete pågått som nu kommer att konkretiseras i ett antal aktiviteter i syfte att stärka förmågan att hantera incidenter, korta lösningstider och öka informationsflöden. Övrigt anläggningar Den varma sommaren orsakade ovanligt många solkurvor på banorna. Åtgärder har vidtagits tillsammans med entreprenörerna. I syfte att långsiktigt förbättra kontrollen på anläggningen bedriver förvaltningen ett arbete med implementering av ett assetmanagementsystem. Hela spårtrafikanläggningen har inventerats och lagts in i systemet där underhållsarbeten, störningar och anläggningens status

47 47 (61) LS TN löpande dokumenteras. Systemet förväntas medföra stora fördelar med avseende på avtalsuppföljning, spårbarhet och planering av reinvesteringar med mera. Dokumenthanteringssystemet Athena har nu tagits i drift, som är ett systemstöd för hantering av teknisk information. I första hand hanteras relationshandlingar, men även annan förvaltningsdokumentation kommer att integreras såsom arbetsprocesser och arkivering. Ett brandprojekt har påbörjats avseende identifiering, kvantifiering och dokumentering av brister i brandskyddet i tunnelbanans fastigheter. Därtill pågår en inventering av trafikanläggningarnas 114 skyddsrum och 18 skyddade utrymmen. En förbättrad mottagningsprocess för stora investeringar har arbetats fram inom trafikavdelningen. Processen ska bli ett vedertaget arbetssätt inom organisationen när det gäller att ta emot stora projektleveranser. Under perioden har SL Center Sergels torg byggts om och öppnade på nytt i maj Väsentliga händelser inom investeringsprojekten Saltsjöbanan ATC-system har under perioden fortsatt installerats i fordonen på Saltsjöbanan vilket har påverkat fordonsutsättningen. Neglingedepån förbereds för överlämnande till förvaltning efter genomförda entreprenadarbeten. Planeringsarbetet har fortsatt för upphöjningen av Saltsjöbanans spår vid Nacka station. Arbetet med järnvägsplan och systemhandlingsprojektering har startat i dialog med Nacka kommun. Slussen Den tillfälliga bussterminalen vid Slussen som driftsattes den 2 maj har fått sin slutliga utformning i juli Terminalen skall fungera tills den ordinarie bussterminalen i Katarinaberget öppnar. Som ersättning för den norra entrén till tunnelbanestation Slussen har också en tillfällig tunnelbaneentré på Ryssgården driftsatts. Under juli byttes Söderströmsbrons brobalkar ut på delen för södergående grön tunnelbanelinje. Detta genomfördes med trafikavstängning på grön linje över bron under två veckor. Roslagsbanans utbyggnad I juni stängdes Roslagsbanans österskärsgren av för trafik mellan Hägernäs och Österskär. Detta för utbyggnaden av dubbelspår samt utbyggnad av Åkersberga station. Under perioden har också byggandet av den nya depån i Molnby fortsatt enligt gällande plan.

48 48 (61) LS TN Tvärbana norr Byggnadsarbetena för Kistagrenen har kommit igång vid Ulvsunda och Bromma Blocks med ledningsomläggningar med mera. Upphandlingar har genomförts av entreprenader för sträckan fram till Bromma flygplats och planeringsarbete resterande sträcka har påbörjats. På Solnagrenen fortsatte färdigställandet av ATC-systemet. Spårväg City Arbetet med att förlänga linje 7 från Kungsträdgården till T-centralen har slutförts. Ibruktagande kunde göras i slutet av juli varpå testkörningar genomförs under augusti. Den nya sträckningen börjar trafikeras den 3 september. Nästa biljettsystem Program Nästa biljettsystem startade 2017 med syfte att skapa förutsättningar för att säkra intäkter från resenärer, säkra god intern kontroll i transaktionsflödet, leverera en kostnadseffektiv och framtidssäkrad lösning för resenärerna, samt en samlad teknisk plattform för hantering av biljetter inklusive betalning, visering, validering och ekonomisk redovisning. Flera projekt med anknytning till biljett- och intäktsområdet har förts samman inom programmet, exempelvis nytt systemstöd för kundtjänst och försäljning samt kontaktlös betalning och maskinell validering av mobila biljetter. Övriga projekt Inom program Bussdepåer har två entreprenadkontrakt för Tomteboda bussdepå tecknats i juni. Arbetet med uppgradering av C20 har fortsatt enligt plan. Inom program Röda linjens uppgradering mottogs det första av de nya tunnelbanetågen (C30) i juni för tester Kommunikationsinsatser I samband med prishöjning vid årsskiftet genomfördes en informationskampanj om de nya priserna och utbyggnader i trafiken. Under februari månad genomfördes insatser kring trygghet i trafikmiljöerna. Insatserna omfattade bland annat en kampanj samt information i egna kanaler. Syftet var att öka kunskapen om trygghetsnumret och möjligheten att få hjälp vid behov. I mars repriserades försäljningskampanjen Närmare än du tror. I april genomfördes en riktad kampanj för att öka resandet med SL-kort i skärgårdstrafiken, med anledning av pågående försök. Förvaltningens analys visar att kampanjen medförde ett tydligt ökat resande i

49 49 (61) LS TN skärgårdstrafiken. Vissa dagar var resandet cirka 300 procent mer än normalt. Kampanjen repriseras i september under den andra provperioden. I maj genomfördes en kampanj som visade på kollektivtrafikens positiva miljöpåverkan. Kampanjen syftade till att synliggöra allt som redan idag görs i SL-trafiken och visa hur resenärerna bidrar på olika sätt. I juni inleddes betydande informationsinsatser med anledning av avstängningen på tunnelbanans gröna linje samt Söderströmsbron. En rad riktade insatser gjordes för att underlätta för resenärerna. Under sommaren genomfördes också kampanjen SL Sveriges största resebyrå. 4.2 Resande Resande: Redovisning av antal resande i tusental per trafikslag jämfört med budget och föregående år, samt prognos Resande kollektivtrafik (totalt tusental) Utfall 1808 Utfall 1708 Förändr. Prognos Budget 2018 Avvik PR-BU Bokslut Kollektivtrafik på land, genomsnitt påstigande ,4% Kollektivtrafik på vatten, påstigande totalt ,8% Särskild kollektivtrafik, resor totalt ,2% Föregående års värden kan skilja sig mot vad som tidigare har rapporterats eftersom justeringar görs retroaktivt. 2 Redovisningen sker med en månads fördröjning. 3 Innefattar färdtjänstresor, sjuk- och tjänsteresor. Avvikelse utfall i jämförelse med föregående år Kollektivtrafik på land, genomsnittligt påstigande Resandeutvecklingen i kollektivtrafiken på land, mätt som antal genomsnittligt påstigande budgeterades till 2,8 miljoner resor per vanlig vardag Antalet genomsnittligt påstigande varierar med tid på året. Under sommaren har alla trafikslag färre genomsnittligt påstigande än under vintermånaderna.

50 50 (61) LS TN Diagram: Antal genomsnittligt påstigande per vardag SL (tusental) Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec 2018 års resande 2017 års resande Antalet genomsnittligt påstigande en vanlig vardag har ökat med 2,4 procent i jämförelse med samma period föregående år. För tunnelbana, pendeltåg och lokalbana har resandet ökat och för buss är resandet oförändrat, enligt nedan: Antalet genomsnittligt påstigande för tunnelbana jämfört med föregående år har ökat marginellt med 0,5 procent. Den minskning av antalet påstigande inom tunnelbana som noterades i september 2017 vände i mars i år och var stabil under april, maj och juni månad. I juli minskar dock antalet resande med tunnelbanan igen. Förändrade resmönster med anledning av Citybanans öppnande den 10 juli 2017 kan vara en generellt bidragande faktor till en minskning för trafikslaget. Andra faktorer såsom avstängningen av pendeltågstationerna Stockholm City och Odenplan i juli kan också bidra till minskningen. Utredning pågår dock och en längre mätperiod inväntas för att kunna göra en underbyggd analys. Antal genomsnittligt påstigande för pendeltåg har ökat med 4,3 procent jämfört med samma period föregående år. Innevarande års utökade trafikutbud, Trafikplan 2018, är en förklaring. En annan förklaring är att Citybanan med de nya pendeltågsstationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan har gjort det lättare att byta mellan tunnelbana och pendeltåg. Antal genomsnittligt påstigande för lokalbanor har ökat med nästan 32 procent jämfört med föregående år. Perioden har, med några få undantag, inte haft planerade trafikavstängningar. Jämfört med föregående års betydligt mer omfattande avstängningar är detta en

51 51 (61) LS TN viktig förklaring till det ökade resandet. Antal påstigande har ökat på Roslagsbanan vars Kårstagren var avstängd i januari till augusti föregående år. Utöver detta har Lidingöbanan utökad trafik i rusningstid, Spårväg city har något utökad trafik och Tvärbanan ökat antal påstigningar där banan nu har en genomgående trafik samt förlängd bansträckning till Sickla. Det genomsnittliga antalet påstigande en vanlig vardag för perioden avseende buss är oförändrad mot samma period föregående år. Under första tertialet minskade antalet påstigande beroende på ökad trängsel och framkomlighetsproblem i innerstaden samt ett ökat cyklande men även på en överströmning av trafikanter till Citybanan främst i Solna och Sollentuna. Under sommaren har tågavstängningar medfört att resandet återhämtade sig i ett antal områden då resenärer valt den ordinarie trafiken istället för ersättningstrafiken. Kollektivtrafik på vatten, påstigande Antalet påstigande i kollektivtrafiken på vatten har ökat med 4,8 procent jämfört med samma period Antalet påstigande i pendelbåtstrafiken har ökat med 6,6 procent jämfört med samma period De huvudsakliga förklaringarna till ökningen är: o linje 80 Sjövägen har en utökad trafik med fler turer för att möta efterfrågan till följd av ombyggnationen av Slussen samt fler inflyttade i Nacka. o Linje 85, Norr Söder Mälarstrand, har ökat antal påstigande beroende på den nya hållplatsen på Riddarholmen samt ombyggnationen vid Getingmidjan. o Linje 89, Ekerö Gamla Stan, i augusti i år trädde ett nytt trafikavtal i kraft med fler turer. Antalet påstigande i skärgårdstrafiken har ökat med 0,4 procent i jämförelse med samma period Under första tertialet ökade resandet jämfört med föregående år med 17,5 procent vilket främst berodde på försöket med SL-taxa 12 (9 januari till 29 april). Under andra tertialet har resandet inte ökat utan det fina sommarvädret har framför allt gjort att antalet resenärer snarare har spridits ut mer över hela sommarperioden. Särskild kollektivtrafik, resor Antalet resor i särskild kollektivtrafik har ökat med 1,2 procent jämfört med samma period föregående år. När det gäller sjukresor ger vårdenheterna ut fler tillstånd än tidigare år. 12 De som har SL:s 30-dagars periodkort eller längre kan under försöksperioden använda sitt kort i skärgårdstrafiken.

52 52 (61) LS TN Prognos i jämförelse med budget Kollektivtrafik på land, påstigande Prognoserna för kollektivtrafik på land minskar marginellt mot budget. Prognosen för busstrafiken minskar med 3 procent främst med anledning av en överströmning av trafikanter till Citybanan vilket inte hade förutsatts i budgeten. Prognosen för pendeltåg ökar med 6,6 procent med anledning av en större ökning av antal påstigande, till följd av Trafikplan 2018 samt Citybanan, än som beräknats i budget. Prognosen för tunnelbana är oförändrad gentemot budget. Utredning pågår om varför antalet påstigande minskat under perioden från september 2017 till augusti En längre period av statistik behövs för att kunna göra underbyggda analyser av förändringen och realistiska prognoser. Prognosen för lokalbana har ökat med 6 procent mot budget med anledning av en större ökning av påstigande under 2018 än vad som antogs i budget. Kollektivtrafik på vatten, passagerare Prognoserna för antal passagerare i kollektivtrafik på vatten ökar med 1,4 procent jämfört med budget, vilket beror på den goda påstigandeutvecklingen på framför allt linje 80. Särskild kollektivtrafik, resor Prognosen för antal resor är 5,2 procent lägre än budget. Minskningen berör främst färdtjänsttaxi där leveranserna har varit sämre vilket påverkat resandet. Det totala antalet utförda resor för färdtjänsten (inklusive sjukresor) understiger planerat antal resor för perioden.

53 53 (61) LS TN Personal och utbildning Antal anställda inom trafikförvaltningens är 764 tillsvidareanställda och 56 visstidsanställda. Antalet vakanser är 153 stycken. Kompetensförsörjning Förvaltningen arbetar kontinuerligt med personal- och kompetensförsörjning. Antalet tillsvidareanställda var i augusti 764. Antalet beviljade tjänster vid samma tidpunkt 904 varav 134 tjänster beviljats på grund av konsultväxling. Av dessa har 103 rekryterats. Mot bakgrund av pågående konsultväxling, vakanser samt nya uppdrag i verksamheten finns ett rekryteringsbehov på 155 heltidstjänster. Flera av dem kräver kompetens som är svårrekryterad. Förutom rekrytering ligger fokus i HR-arbetet på att behålla medarbetarna under en längre tid. Personalomsättningen, 12,0 procent, visar på en positiv trend och ligger lägre än 2017 men är högre jämfört med måltalet på 10 procent. Med den kompetensintensiva verksamhet som trafikförvaltningen har och med medarbetare som är attraktiva på arbetsmarknaden är bedömningen att rekryteringstakten fortsatt kommer att vara hög. Intern rörlighet uppmuntras och cirka 30 procent av rekryteringarna görs med interna kandidater. Förvaltningen framhåller interna karriärmöjligheter för att utveckla medarbetare samt för att kunna behålla dem längre. I konkurrensen om den spetskompetens förvaltningen behöver, ligger stort fokus på arbetsgivarvarumärket och externa satsningar planeras för att göra förvaltningen mer känd som arbetsgivare. Under 2019 fortsätter arbetet med att utveckla förmågan att rekrytera via sociala medier. Vidare fortsätter satsningarna gentemot studenter i samband med mässor, ex-jobb med mera. Sommarjobb, praktik och ex-jobb är fortsatt ett naturligt inslag i den ordinarie verksamheten för att på så sätt långsiktigt kompetensförsörja förvaltningen med relevant kompetens och sprida arbetsgivarvarumärket i relevanta grupperingar. Samtliga avdelningar inom förvaltningen arbetar för att säkerställa att befattningar som är ledande, styrande, stödjande och uppföljande i huvudsak bemannas med anställda. Kontinuerligt identifieras möjliga konsultväxlingar. Arbetsmarknaden i Stockholm är rörlig och trafikförvaltningen kan även framöver räkna med en personalomsättning på drygt 10 procent. Detta innebär att vakanserna kontinuerligt kommer att uppgå till mellan medarbetare. Då rekrytering tar tid är så kallade resurskonsultlösningar oftast det mest effektiva sättet att lösa tillfälliga vakanser.

54 54 (61) LS TN För att få en mer systematisk kompetensplanering ger implementeringen av KOLL möjlighet att kartlägga kompetens på gruppnivå. Målsättningen med detta är att ge bättre förutsättningar att kompetensplanera såväl kortsiktigt som långsiktigt. Detta bör ge en positiv effekt på beroendet av inhyrd personal. Se vidare avsnitt 7 Ledningens åtgärder. Åtgärder som vidtagits för att utveckla och förbättra arbetsorganisationen och arbetssätt Inom trafikförvaltningen bedrivs ett kontinuerligt arbete för att utveckla såväl arbetsorganisation som arbetssätt. Mot bakgrund av frukostmöten med medarbetare samt chefsmöten har ett antal organisationsförändringar genomförts i verksamheten vilket även leder till nya arbetssätt. Beroende på behov i verksamheten planeras olika utvecklingsinsatser. Partsgemensam utbildning inom arbetsmiljöområdet erbjuds kontinuerligt samt chefsutbildning i arbetsrätt och kollektivavtal. Under 2018 har nytt material för cheferna arbetats fram bland annat med avseende på introduktion av nyanställda. Den kommande samlokaliseringen av SLL:s förvaltningar ställer krav på förändrade arbetssätt. Trafikförvaltningen är en del i detta arbete. Fortsatta förebyggande hälsosatsningar görs även inom ramen för Hälsospåret. Detta inkluderar såväl olika motionsaktiviteter, inspirationsföreläsningar men även en satsning för de som vid hälsoundersökning rekommenderas en livsstilsförändring. Temat för året har varit ett hållbart arbetsliv. 5.1 Bemanning

55 55 (61) LS TN Utveckling i jämförelse med föregående år Ökningen av antalet helårsarbeten jämfört med föregående år beror huvudsakligen på den pågående konsultväxlingen. Bemanningskostnadernas utveckling beror även på ökade kostnader för löner (årlig lönerevision), sociala avgifter, pensioner (KPA) samt ökade kostnader för inhyrd personal/resurskonsulter. Prognos helårsarbeten i jämförelse med budget Budget 2018 omfattar full bemanning avseende helårsarbeten, såväl till kostnaderna som till antalet. Inhyrd personal budgeteras därmed inte. I prognosen är antal helårsarbeten lägre än budget huvudsakligen till följd av vakansläget. 5.2 Sjukfrånvaro Sjukfrånvaromått Ack utfall 1808 Ack utfall 1708 Förändr %-enh Procentuell sjukfrånvaro TF 4,0 4,9-0,9 - varav kvinnor 5,3 6,2-0,9 - varav män 2,7 3,4-0,7 Sjukfrånvaron har under den senaste tolvmånadersperioden sjunkit. I synnerhet har de långa sjukskrivningarna såväl avseende kvinnor som män sjunkit. Den totala sjukfrånvaron var i augusti 4,0 procent vilket är bättre än vårt uppsatta mål på en total sjukfrånvaro på 5,0 procent.

56 56 (61) LS TN Väsentliga händelser, risker och möjligheter Risken för försämring av resultatprognosen bedöms som låg. De senaste årens investeringar har medfört ett ökat lånebehov och tillsammans med historiskt låga räntenivåer finns en risk avseende ökade räntekostnader. Investeringsprojekten har en budget på 6,5 miljarder kronor. En risk är att upparbetningsgraden vid årets slut avviker i förhållande till prognosen om 4,3 miljarder kronor. En procentenhets avvikelse innebär att utfallet avviker med 65 miljoner kronor jämfört med investeringsbudgeten. Tidsförskjutningar finns i ett flertal projekt vilket kan medföra en risk att medel saknas framgent. Risken bedöms som medium, det vill säga riskerna måste reduceras så långt det är praktiskt möjligt.

57 57 (61) LS TN Ledningens åtgärder Nedan beskrivs flera viktiga åtgärder som ledningen vidtagit under årets första åtta månader i syfte att fortsatt stärka utvecklingen av verksamheten. Intern styrning och kontroll Trafiknämnden har det yttersta ansvaret för förvaltningens riskarbete och att verksamheten bedrivs med en god intern styrning och kontroll. För att säkerställa detta är ansvarsfördelningen, mellan olika typer av funktioner inom förvaltningen, baserad på principen om tre försvarslinjer. Inom trafikförvaltningen har förvaltningschefen det yttersta ansvaret för intern styrning och kontroll. Trafikförvaltningen har på uppdrag av förvaltningschefen fortsatt att stärka arbetet med intern styrning och kontroll. Från september 2018 kommer ansvaret kring att aktivt tillhandahålla metoder och verktyg, för en enhetlig och konsoliderbar riskhantering, flyttas från CRO-funktionen på trafikförvaltningen till avdelningen Verksamhetsstyrning och ekonomi. Detta kommer att underlätta för trafikförvaltningen att få en helhetsbild av risker samt enhetlig rapportering av risker. Arbetet inkluderar också att utbilda trafikförvaltningens personal i riskanalys- och riskhanteringsarbete. Väsentliga risker kommer att fortsatt förmedlas till förvaltningens ledning och åtgärder med avseende på dessa risker diskuteras framförallt med förvaltningschefen och avdelningschefen för Verksamhetsstyrning och ekonomi. Under året har organisationen arbetat strukturerat med att identifiera risker till internkontrollplanen samt följa upp riskerna tertialvis. Riskerna redovisas samlat i internkontrollplanen. Under 2018 stödjer internkontrollgruppen bland annat sektionen BEST (Bana, El, Signal och Tele) med att åtgärda revisionsrekommendationer från internrevisionen. Internkontrollgruppen arbetar vidare med implementering av enhetliga arbetssätt avseende avtalsuppföljning. Transaktionsflödet för biljettintäkter uppdateras och förbättras löpande vid behov för att säkra fullständighet i intäktsredovisningen. Nyckelkontroller för redovisning av biljettintäkter testas månadsvis. I början av 2018 har en internrevisionsrapport färdigställts om tillståndsprocessen hos färdtjänst samt ett PM om rutiner för konsulters resor. Granskningar pågår vidare inom bland annat områdena förvaltning av trafikavtal och GDPR. Risker för oegentligheter och korruption är ett kontinuerligt prioriteringsområde. Avdelningarnas arbete med att åtgärda samtliga revisionsrekommendationer följs upp löpande vid månadsrapporteringen till trafikförvaltningens ledningsgrupp. En fördjupad genomgång görs i

58 58 (61) LS TN samband med den tertialvisa ledningsrapporteringen. En ny tjänst har inrättats och tillsatts i augusti 2018, i syfte att förbättra förvaltningens framdrift i arbetet med hantering av landstingsrevisionens granskning och rekommendationer. Verksamhetsutveckling Trafikförvaltningens arbete med verksamhetsutveckling fortsätter under Inom SLL pågår ett utvecklingsarbete inom ledning och styrning. Trafikförvaltningen medverkar i utvecklingsarbetet av landstingets ledningssystem när det gäller såväl förenkling av policys och riktlinjer som målstyrning. I samband med det har trafikförvaltningen identifierat ett behov av att se över förvaltningens huvudprocesskarta samt leda- och styraprocess, inklusive styrdokument, arbetssätt och nedbrytning av mål. Arbetet som är ett omfattande utvecklingsarbete med stegvisa leveranser, kommer att pågå under åren 2018 till 2020 och syftar till att stärka det tvärfunktionella arbetssättet inom trafikförvaltningen, öka medarbetares förståelse för sin roll i helheten, samt att allt utvecklings- och förbättringsarbete ska skapa värde för resenärerna och utgå ifrån deras behov. Arbetet innefattar också fortsatt arbete med införandet av den landstingsgemensamma värdegrunden inom trafikförvaltningen. I den strategiska inriktningen för 2018 har fem utvecklingsområden identifierats, som är kritiska för verksamhetens framgång; investeringsstyrning, kompetensförsörjning, kontroll på anläggningen, inköp och upphandling samt marknad och intäkter. Insatser inom investeringsstyrningen har i huvudsak riktats kring tydliggörandet av arbetsflödena i investeringsprocessen. En genomlysning av trafikförvaltningen arbetssätt i investeringsprocessen pågår vilket ska resultera i tydliggörande av arbetssätt, roller och kompetenskrav, från tidiga skeden till effekthemtagning. Exempel på andra aktiviteter som påbörjats är åtgärder för att stärka projektmetodik och systemstöd till program- och projektledare samt en mer utvecklad aktiveringsprocess och TKI 13 modell. Kategoristyrt inköp fastställdes som gällande arbetssätt för trafikförvaltningen under Processer tillsammans med en handbok är framtagna. Under början av 2018 har rekrytering av fyra kategoriledare skett, vilka succesivt kommer att starta ytterligare en våg av tillkommande kategorier under hösten. Arbetssätt och styrmodell utanför projektform håller på att förfinas för att succesivt implementeras i verksamheten. Uppstart av projekt för införande av ett inköp- och beställningssystem har inletts med IT-avdelningen under våren. 13 Tid, kostnad, innehåll

59 59 (61) LS TN Konsultväxlingen är en del av det pågående arbetet med att säkra förvaltningens kompetensförsörjning. Fokus i arbetet har varit på styrande, ledande, stödjande och uppföljande roller. Viktigt har varit att stärka trafikförvaltningens beställarkompetens och säkra att flertalet av de som företräder trafikförvaltningen är anställda av densamma. Antalet beslutade tjänster för konsultväxling uppgår till 134. Växling har hittills skett per augusti med 103 tjänster, räknat från halvåret 2015, varav 24 under Som en del i arbetet med en tryggad kompetensförsörjning har förvaltningschefen beslutat att från och med april ska kravprofil vid vakant tjänst samt tillsättning godkännas av avdelningschef. Avdelningschef ska också godkänna underlag för avrop av resurs- och specialistkonsulter. Sedan tidigare gäller att resurskonsult ska motiveras, samverkas och godkännas av förvaltningschefen. Landstingets modell för kompetensplanering, KOLL, är under införande i samarbete med landstingsstyrelsens förvaltning. Syftet med modellen är att bryta ned verksamhetens mål till individuella mål och utvecklingsplaner. Systemstödet ger möjlighet till kompetensskattning, såväl individuellt, som i grupp. Detta underlättar dialog kring medarbetares utveckling och därigenom stärks kompetensförsörjningen inom trafikförvaltningen. Arbetet kommer att intensifieras under 2018 med målet att samtliga medarbetare är en del av KOLL under En rad aktiviteter pågår kring arbetsmiljö och hälsa med ambitionen att sänka sjukfrånvaron, framförallt för den långa sjukfrånvaron. Efter beslut i trafiknämnden i slutet av oktober 2017 hävde SL avtalet med Ansaldo avseende nytt signalsystem med omedelbar verkan den 7 november Vid hävningstillfället var signalsystemet långt ifrån leverans trots att lång tid gått från det datum då systemet skulle ha tagits i bruk. Dessutom hade det fasta avtalade priset justerats upp och Ansaldo signalerade att ytterligare stora belopp skulle krävas för ett slutförande. Omfattningen av Ansaldos leverans hade också minskat genom byte av så kallad migreringslösning. Hävningen grundar sig således på faktorer kopplat till tid, kostnad och innehåll. Den 3 april påkallade Ansaldo skiljeförfarande där SL:s rätt att häva kontraktet ifrågasätts. Under maj 2018 flyttades kvarvarande leveranser inom program Röda linjens uppgradering (i huvudsak restpunkter kopplat till Nordborgsdepån och leverans av C30-fordon) till avdelningen för Investeringsprojekt, den tidigare lösningen där programmet låg direkt under förvaltningschefen har alltså upphört. Trafikförvaltningens strategiska målkarta har till verksamhetsåret 2018 kompletterats med kärnuppdraget att TF bidrar till landstingets uppdrag genom att handla upp och utveckla kollektivtrafik utifrån resenärens och regionens behov, i ett välskött, robust system, inom givna ekonomiska

60 60 (61) LS TN ramar. Kärnuppdraget medför att trafikförvaltningen ska verka för att öka andelen resenärer som väljer kollektivtrafik framför bil, vilket gör det nödvändigt att inleda ett systematiskt arbete med marknadsfrågor. Arbetet har inletts med en utvärdering om intäktsråd och intäktsprocesserna, samt förslag kring förbättringsmöjligheter. Den interna kommunikationen inom förvaltningen kommer att fortsätta utvecklas under 2018 vad gäller bland annat chefsmöten och medarbetarmöten. Därutöver kommer alla medarbetare fortsatt att erbjudas möjlighet att träffa och samtala med förvaltningschefen och ledningen under ett antal frukostmöten. Under första halvåret har sex uppskattade frukostmöten hållits med temat att diskutera trafikförvaltningens nya värderingar och det gemensamma förhållningssättet till dem. Utifrån tidigare genomförd genomlysning av säkerhetsarbetet och utifrån prioriterade åtgärder gällande säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation har förvaltningen under inledningen av 2018 haft fokus på en översyn av ansvarsfördelningen avseende trafiksäkerhetsfrågor. Under våren har det övergripande arbetet med att förbereda trafikförvaltningen för dataskyddsförordningens införande avslutats. Styrande dokument, arbetssätt, rutiner, gallringsbeslut, roller och avtalsmallar har tagits fram. En e-learning som är anpassad för trafikförvaltningen finns som stöd för samtlig personal. Specifik utbildning har genomförts för de verksamhetsområden som innehar personuppgiftsbehandlingar inom de mest prioriterade områdena. Arbete med att förbereda de verksamheter som innehar behandlingarna har genomförts och de har därmed fått goda förutsättningar att leva upp till förordningen. En handlingsplan finns framtagen som beskriver hur återstående behandlingar inom förvaltningen ska åtgärdas. Ett program pågår med att skapa nästa biljett och betalsystem. Syftet är att skapa förutsättningar för att säkra trafikförvaltningens intäkter från resenärer, hantera risker kring biljettsystemets kapacitet på medellång sikt, säkra god intern kontroll i transaktionsflödet, leverera en kostnadseffektiv och framtidssäkrad lösning för resenärerna, samt en samlad teknisk plattform för hantering av biljetter inklusive betalning, visering, validering och ekonomisk redovisning. Införandet av den grundläggande delen till ett integrerat systemstöd för ekonomi- och verksamhetsstyrning slutfördes under Införd lösning inkluderar stöd för budget, prognos och uppföljning av resultat och investeringar, uppföljning av revisionsrekommendationer samt stöd för mål och uppdragsstyrning. Utvecklingsarbetet har under 2018 fortsatt bland annat med utveckling av stöd för investeringsplan och driftsättningsplaner samt att uppdrag har kopplats till målen i stödet för verksamhetsstyrning.

61 61 (61) LS TN Implementeringen av ny IT-förvaltningsmodell har pågått sedan slutet av 2017 och har slutförts under våren Bilagor 1-3 Specifikationer per verksamhet/bolag 4 Utökad analys avseende biljettintäkter i SL-trafiken 5 Specificerade investeringar beskrivning av utfall per augusti Specifikationer av statsbidrag, medfinansiering och försäljningar Trafikinvesteringar Återrapportering av uppdrag och anmodan Uppföljning intern kontrollplan 2018 per augusti Mål- och verksamhetstal 9. Nämnd-/styrelsebehandling Delårsrapporten per augusti behandlas i styrelse och trafiknämnd den 25 september Stockholm Caroline Ottosson Förvaltningschef Catarina Strömsten-Falkenmark Avdelningschef

62 TN Trafiknämnden/trafikförvaltningen Bilaga 1-6 till DELÅRSRAPPORT Augusti 2018

63 2 (17) Bilaga 1 - SL-koncernen Resultat AB Storstockholms Lokaltrafik (Mkr) jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Ack utfall 2018 Ack utfall 2017 Periodiserad budget Månadens prognos Föregående prognos Resultaträkning Mkr Ack utfall 1808 Ack budget 1808 Avvik utf-bu 1808 Ack utfall 1708 Föränd % Prognos 2018 Budget 2018 Avvik PR-BU Bokslut 2017 Verksamhetsanslag ,8% Biljettintäkter ,8% Uthyrning fordon och lokaler ,7% Finansieringsbidrag ,0% Reklam ,4% Övriga intäkter ,9% Verksamhetens intäkter ,5% Personalkostnader ,3% Köpt trafik ,2% Drift och underhåll ,1% Övriga kostnader ,7% Verksamhetens kostnader ,4% Avskrivningar ,5% Finansnetto ,6% Resultat Inklusive verksamhetsinterna intäkter och kostnader. SL-koncernen köper personella resurser från trafikförvaltningen, vilket redovisas och prognostiseras under övriga kostnader i tabellen ovan. Balansräkning Mkr Förändring Tillgångar Anläggningstillgångar Omsättningstillgångar varav kassa och bank SUMMA TILLGÅNGAR Eget kapital Avsättningar (samt ev. minoritetsintresse) Skulder Långfristiga skulder Kortfristiga skulder SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL

64 3 (17) Resande kollektivtrafik (totalt tusental) Allmän kollektivtrafik på land och vatten, tusental: Utfall 1808 Utfall 1708 Förändr Prognos 2018 Budget 2018 Avvik PR-BU Bokslut Kollektivtrafik på land, genomsnitt påstigande ,4% Passagerare totalt tusental på vatten ,3% Föregående års värden kan skilja sig mot vad som tidigare har rapporterats eftersom justeringar görs retroaktivt. 2 Redovisningen sker med en månads fördröjning. 3 Avser Linje 80, 85 och 89 Investeringar AB SL, mkr Årets utgift 1808 Prognos 2018 Budget 2018 Avvik PR- BU Upparb UTF/BU Specificerade investeringar % Ospecificerade investeringar % AB SL Totalt % Varav ersättningsinvesteringar %

65 4 (17) Bilaga 2 - Färdtjänstverksamheten Resultat Färdtjänstverksamheten (Mkr) jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Periodiserad ack budget Månadens prognos Föregående prognos Resultaträkning Mkr Ack utfall 1808 Ack budget 1808 Avvik utf-bu 1808 Ack utfall 1708 Föränd % Prognos 2018 Budget 2018 Avvik PR-BU Bokslut 2017 Verksamhetsanslag ,5% Resenärsavgifter ,6% Från HSN för sjukresor ,0% Övriga intäkter ,3% Verksamhetens intäkter ,7% Köpt färdtjänsttrafik ,7% Sjukresor ,3% Tjänsteresor ,0% Övriga kostnader ,4% Verksamhetens kostnader ,8% Kapitalkostnader ,0% Resultat Inklusive verksamhetsinterna intäkter och kostnader. I budgeten klassificerades en del poster avseende färdtjänsttrafik som tjänsteresor. Utfallet ligger dock på raden Köpt färdtjänsttrafik, varvid ett överskott respektive underskott uppstår på de olika raderna. Resande kollektivtrafik (totalt tusental) Utfall 1808 Utfall 1708 Förändr. Prognos Budget 2018 Avvik PR-BU Bokslut Särskild kollektivtrafik, resor totalt ,2% Föregående års värden kan skilja sig mot vad som tidigare har rapporterats eftersom justeringar görs retroaktivt. 3 Innefattar färdtjänstresor, sjuk- och tjänsteresor. Investeringar Färdtjänst, mkr Årets utgift 1808 Prognos 2018 Budget 2018 Avvik PR-BU Upparb UTF/BU Strategiska investeringar % Ersättningsinvesteringar % Färdtjänst totalt %

66 5 (17) Bilaga 3 Waxholmsbolaget 50 Resultat Waxholmsbolaget (Mkr) jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec Periodiserad ack budget Månadens prognos Föregående prognos Resultaträkning Mkr Ack utfall 1808 Ack budget 1808 Avvik utf-bu 1808 Ack utfall 1708 Föränd % Prognos 2018 Budget 2018 Avvik PR-BU Bokslut 2017 Verksamhetsanslag ,4% Biljettintäkter ,0% Övriga intäkter ,6% Verksamhetens intäkter ,8% Personalkostnader ,0% Köpt trafik ,7% Drift och underhåll ,2% Övriga kostnader ,8% Verksamhetens kostnader ,7% Kapitalkostnader ,1% Resultat Inklusive verksamhetsinterna intäkter och kostnader. WÅAB köper personella resurser från trafikförvaltningen, vilket redovisas och prognostiseras under övriga kostnader i tabellen ovan. Balansräkning Mkr Förändring Tillgångar Anläggningstillgångar Omsättningstillgångar varav kassa och bank SUMMA TILLGÅNGAR Eget kapital Avsättningar (samt ev. minoritetsintresse) Skulder Långfristiga skulder Kortfristiga skulder SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL

67 6 (17) Resande kollektivtrafik (totalt tusental) Utfall 1808 Utfall 1708 Förändr Prognos 2018 Budget 2018 Avvik PR-BU Bokslut Kollektivtrafik på vatten, påstigande totalt ,0% varav skärgårdstrafik ,9% varav pendelbåtstrafik WÅAB ,6% Föregående års värden kan skilja sig mot vad som tidigare har rapporterats eftersom justeringar görs retroaktivt. 2 Avser linje 81 och linje 82 Investeringar WÅAB, mkr Årets utgift 1808 Prognos 2018 Budget 2018 Avvik PR-BU Upparb UTF/BU Strategiska investeringar % Ersättningsinvesteringar % WÅAB totalt %

68 7 (17) Bilaga 4 - Utökad analys avseende biljettintäkter i SLtrafiken Utveckling biljettintäkter Den 9 januari 2018 höjdes biljettpriset på samtliga biljetter med cirka 3,3 procent. I maj beslutade landstingsfullmäktige i Stockholm att erbjuda avgiftsfri kollektivtrafik till skolungdomar i vissa årskurser under sommaren, baserat på en förordning tidigare beslutad av riksdag och regering. Syftet var att främja kollektivtrafik för barn och ungdomar och som ersättning utgick ett statligt stöd till trafikförvaltningen om 79 mkr. Bidraget har använts till att köpa biljetter som delats ut gratis till samtliga skolungdomar i målgruppen, cirka stycken. Inför en normal sommar säljs cirka så kallade fritidsbiljetter till ungdomar. Utöver det nyttjar de även reskassa och mobilbiljetter till rabatterat pris. Denna försäljning har i sommar fallit bort och en positiv nettoeffekt på cirka 40 mkr uppkommer då intäktsbortfallet är lägre än värdet av de utdelade biljetterna. Fri kollektivtrafik till skolungdomar kan sägas ha fallit väl ut då 90 procent av biljetterna nyttjats i trafiken. Utvärdering pågår. Ackumulerade biljettintäkter för perioden januari-augusti överstiger budget med +76 mkr, motsvarande +1,4 procent. Av avvikelsen kan merparten hänföras till volymrelaterade effekter, där gratisbiljetten till ungdomar under sommaren är en orsak (volym). Positiva effekter om +11 mkr kommer från pris och biljettmix, det vill säga resenärernas val av biljettyp och resandemönster (pris). Vidare förklaras +22 mkr av att budgeten för 2018 baserades på en för låg bas och därför var något låg redan från början (övrigt). Jämfört med samma period 2017 är ökningen +296 mkr, motsvarande +5,8 procent. Taxeförändringen är den huvudsakliga orsaken till ökningen. Aktuell helårsprognos uppgår till +90 mkr mot budget. Analys utfall mot budget Ackumulerade biljettintäkter per augusti överstiger budget med +76 mkr, motsvarande 1,4 procent. Av avvikelsen förklaras cirka 40 mkr av en positiv effekt till följd av fri kollektivtrafik till skolungdomar under sommaren, vilket inte var känt vid budgettillfället. Bidrag för inköp av dessa biljetter var 79 mkr medan intäktsbortfallet skattas till 38 mkr och omfattar såväl periodbiljetter som enkelbiljetter. Långa periodbiljetter överstiger budget med +111 mkr, varav ungefär hälften (cirka +59 mkr) förklaras av effekter från gratis ungdomsbiljett. Ett skifte har skett från 90-dagarsbiljetter till årsbiljetter, något som troligtvis

69 8 (17) påverkats av ökad medvetenhet hos resenärerna inför prishöjningar då resenärerna vill tillgodogöra sig det lägre priset. Årsbiljetter överträffar budget med 28 mkr medan 90-dagarsbiljetter understiger med -20 mkr. Intäkter från 30-dagarsbiljetter överstiger budget med 35 mkr, +1,3 procent. Korta periodbiljetter (24-, 72-timmars och 7-dagarsbiljetter) uppvisar en minskning mot budget, -4 mkr. Det är framförallt 24-timmarsbiljetter som står för nedgången. Enkelbiljetter inklusive reskassa är totalt sett -28 mkr lägre än budget, där effekter från ungdomsbiljetten i form av lägre volymer under sommaren, påverkar med cirka -17 mkr. Försäljning i app når inte upp till budgeterad nivå. Nödvändigheten av att registrera om sitt betalsätt i samband med övergången till ny betaltjänstleverantör i februari ledde till en tillfällig nedgång. Enkelbiljetter sålda i spärr och automat kompenserar. Smsbiljetten utgick ur sortimentet i inledningen av året vilket, även det, kan ha bidragit. Reskassa står för -29 mkr av avvikelsen, där en stor del av avvikelsen uppstått under sommaren. Tabell: ackumulerad avvikelse för biljettintäkter 2018 mot budget respektive föregående år. Avvikelserna är grupperade utifrån volym, pris och övrigt. Förklaringsposter aug 2018, mkr Ack Ack mot budget mot 2017 Volym (antal biljetter och resande) Pris (biljettpris, sortiment, val av biljettyp, mix) Övrigt Summa förklaringsposter Skattningar och slutsatser i analyserna skall ses med viss försiktighet då det är svårt att renodla hur och i vilken omfattning olika parametrar påverkar. Volym Volymrelaterade faktorer bidrar positivt med +39 mkr. Det motsvarar den nettoeffekt som uppkommer från satsningen på gratis kollektivtrafik för ungdomar under sommaren, vilken kan sägas ha fallit väl ut. Utöver det märks totalt sett ingen större volymökning mot budget. Ökningen av antal påstigande per vardag överstiger visserligen budget, men är ett mått som inte helt samvarierar med biljettintäkterna, utan snarare skall ses som en indikation av resandet över tid. En positiv effekt kommer från högre försäljning av företagsbiljetter, medan vädret bedöms ha haft en liten, negativ påverkan på jämförelsen. Pris Effekten från prisrelaterade förändringar mot budget uppgår till, +11 mkr. Detta inkluderar så kallade mixeffekter vilka beror på resenärers förändrade biljettpreferenser, resandevanor och förhållandet mellan

70 9 (17) biljetter till fullt respektive rabatterat pris. Man kan konstatera att effekten var betydligt större under 2017, då mer omfattande taxeförändringar gjordes, bland annat övergång till enzonstaxa och förändrade villkor för köp av studerandebiljett. Övrigt Övriga förklaringsvariabler uppgår ackumulerat till +26 mkr. Bland dessa återfinns en post med ackumulerad effekt på cirka +22 till följd av det faktum att basen (utfall 2017) blev högre än den som budgeten baserades på. Effektivitet Arbetet med att förbättra intäktssäkringen pågår ständigt, såväl vad gäller åtgärder för att stävja fusk som att avhjälpa brister i utrustning för validering och försäljning. Fusket i trafiken 2017 uppgår preliminärt till en nivå på 3,1 procent, vilket innebär något minskat intäktsbortfall jämfört med För första halvåret 2018 märks en svag ökning mot helåret 2017 och analys pågår för att förstå och komma tillrätta med de bakomliggande orsakerna. Det nya avtalet med ISS, som idag sköter biljettkontrollen, innebär en succesiv fördubbling av antalet kontroller från 2017 till 2019 och förväntas bidra till högre betalningsmoral bland resenärerna och minskat intäktsbortfall. Kontrollerna utförs på samtliga trafikslag och i alla geografiska delar av trafiksystemet, med fokus på områden där fusket är som störst. Den vanligaste orsaken till fusk är resa med rabatterad biljett utan att vara berättigad till det. Ett program för att ta fram nästa biljettsystem har startats och omfattar flera pågående och nystartade projekt. Programmet utvecklar lösningar som fullt ut skall ersätta dagens biljettsystem 2021 och kommer enligt beslut i trafiknämnden bland annat att möjliggöra resa med kontaktlösa betalkort. Den 1 februari togs ett nytt mobilbiljettsystem i drift. Systemet omfattar även validering i spärrkiosk, i spärrlinje och på buss med målet att det ska bli lättare att resa med mobila biljetter samtidigt som fusk försvåras. Driftsättningen av läsarna har dragit ut på tiden och förväntas ske under hösten. Under våren infördes valideringsstolpar på Saltsjöbanan och i augusti på Roslagsbanan. Konduktörer kommer inte längre att finnas på tågen för biljettförsäljning och visering av biljetter. Varje resenär måste därför se till att ha en giltig validerad biljett vid ombordstigning.

71 10 (17) Sedan den 1 februari kan kunderna på web (e-handel) och i app betala med betalkort och swish. Hittills har swish-betalningar visat sig vara mycket populära, framförallt vad gäller köp i app. Analys mot föregående år Biljettintäkterna överstiger föregående år med +296 mkr, vilket innebär en ökning om +5,8 procent. Volym Volymrelaterade faktorer står för en positiv påverkan med +60 mkr och förklaras av såväl resandeökning till följd av befolkningsutvecklingen som positiv nettoeffekt från gratis ungdomsbiljett under sommaren. Bedömningen är att vädereffekter haft en liten, negativ påverkan på jämförelsen. Årets första månader bjöd visserligen på långvarig halka vilket troligtvis gav en sen start på cykelsäsongen medan vår och sommar stod för desto varmare väder. Pris Prisrelaterade effekter uppgår till +220 mkr. I huvudsak är de ett resultat av prishöjningen i inledningen av året men inkluderar även mixeffekter som uppkommit till följd av resenärers förändrade biljettval och resandemönster. Samtidigt som SL:s taxa justerades höjde även Kollektivtrafikförvaltningen i Uppsala län (UL) priset på sina biljetter. Övrigt Övriga förklaringsposter uppgår till +16 mkr. Under sommaren märks en ökad försäljning av biljetter i Resplus-upplägg till följd av Trafikverkets renovering av spåren mellan Stockholms Central och Stockholms Södra, den så kallade Getingmidjan. SJ-resenärer har fått byta till pendeltåg istället för fjärrtåg och därmed köpt SL-biljett för sträckan. Den totala skulden till resenärerna för reskassa (laddning minus resande på reskassa) uppgår vid utgången av april till 432 mkr. Det är en ökning med 9 mkr jämför med samma månad föregående.

72 11 (17) Bilaga 5 Specificerade investeringar utfall per aug 2018 För de specificerade investeringarna består utfallet för januari augusti av utgifter enligt nedan: Program Roslagsbanans kapacitetsförstärkning Utfallet för perioden är 490 mkr och består främst av: Bana Genomförande 311 mkr: - Produktion av dubbelspår i Hägernäs-Ullna Kvarnväg och Åkersberga Station inklusive säkerhetshöjande åtgärder samt projektering Vallentuna-Kårsta. Järnvägsentreprenader Roslags Näsby-Tibble, Tibble-Visinge slutförda. Depåer 101 mkr: - Grovterrasserings- och grundläggning uppställningshall. Entreprenader för stomme uppställningshall, grundläggning verkstadsbyggnad samt Mark och BE(S)T-arbeten pågående. Programledning och administration 19 mkr Befintliga vagnar X10p 4 mkr - Under avslut Nya fordon X15p 17 mkr: - Designfasen pågående. Bana Planering 4 mkr: - Fortsatt planering avseende planskildhet vid Frescati. Projektering för Enebyberg station och Vallentuna station fortsätter i dialog med kommunen. Buller 34 mkr: - Entreprenad för bullerskyddsåtgärder på sträckan Viggebyholm-Hägernäs och lokala åtgärder. Program Bussdepåer Utfallet för perioden är 82 mkr och består främst av: Tomteboda 64 mkr: - Markförvärv - Förberedande arbeten och grundförstärkning - Entreprenad ombyggnation - Projektledning och projektering Fredriksdalsdepån 12 mkr: - Slutreglering entreprenad bussdepån - Återställning av mark samt fastighetsförbättrande åtgärder bussdepå - Gasentreprenad biogasanläggningen - Projektledning och besiktning Enlunda bussdepå (fd Ekerö bussdepå) 4 mkr: - Projektering systemhandling

73 12 (17) Programbudget program Bussdepåer 2 mnkr: - Övergripande projektledning för program Bussdepåer Program Slussen Utfallet för perioden är -8 mkr och består främst av: Söderströmsbron -6 mkr: - Ombokning av utgifter från investering till drift, vilket varit större än utgiftsutfallet. Teknikutrustning och elkraft Slussen 0,2 mkr: - Felförda utgifter har bokats om. Övrigt ca -2 mkr - Ombokning av utgifter från investering till drift. Program Röda linjens uppgradering Utfallet för perioden är -29 mkr och består främst av: Återbetalning från Ansaldo Förskottsbetalningar för fordon Ombordsignalutrustning Projektledning Program Citybanan Utfallet för perioden är 2 mkr och består främst av: Övergripande IT 0,2 mkr: - Implementering och anpassning av IT-system för såväl SL:s befintliga anläggning som för Citybanans två nya stationer och anpassning dem emellan. Station Odenplan 0,6 mkr, restarbeten Station City 1,2 mkr, restarbeten Tvärbana Norr Solnagrenen Utfallet för perioden är 21 mkr och består främst av: Signal ca 18 mkr: - Egen personal - Alstom signalentreprenad, arbete med koncept och testdrift av ATP S3R4 samt DIS. - Cactus signalentreprenad Befintlig bana 3 mkr, är i överlämnade fasen: - Entreprenad - Relationshandlingar - Projektledning - Kreditfaktura ifrån Arriva för felaktigt fakturerad ersättningstrafik 2017 (3 mkr)

74 13 (17) Program Spårväg City Utfallet för perioden är 149 mkr och består främst av: AGA-depån 67 mkr: - Avslut av entreprenad etapp 2 - Projektledning och projektering etapp 3 - Entreprenad etapp 3 Spårutbyggnad Linje 7 Kungsträdgården T-centralen 69 mkr - Förstärkningsarbeten - Spårkroppar - BEST-arbeten (bana, el, signal, tele) Lidingöbanan 7 mkr - Relationshandlingar, förvaltningsdata samt signalarbeten Programledning ingående projekt 4 mkr Projektledning och projektering Nybroplan 2 mkr Program Spårdepåer Utfallet för perioden är 5 mkr och består främst av: Slutreglering entreprenad Högdalsdepån Relationshandlingar Högdalsdepån Projektledning Kistagrenen Utfallet för perioden är 95 mkr och består främst av: Programledning ca 29 mkr: - Teknik och miljö - Kontorskostnader - Planering - Kontrakt och upphandling Rådighet 7 mkr: - Detaljplaner - Projektledning Systemhandling 26 mkr: - Förstärkt systemhandling - Projektledning Signal 12 mkr: - Alstom entreprenad - Projektledning - Systemhandling Förberedande arbete 19 mkr: - Ledning och styrning - KG4

75 14 (17) - KG0 Fordon 1 mkr: - Konsulter Depå 1 mkr: - Utredning Program Pendeltåg Utfallet för perioden är -223 mkr och består främst av leveransorganisation och dokumentation för X60b. Det negativa utfallet består av överaktivering vid PTO (preliminary take over) av alla X60B tåg 2016 och 2017 som regleras Program Saltsjöbanan Utfallet för perioden är 79 mkr och består främst av: Saltsjöbanan 75 mkr: - Ombyggnation och renovering av depån i Neglinge - Installation av ATC i fordonen och längs banan - Nya spår, växelbyten, nya plattformar Tvärbanan till Sickla 4 mkr: C20 Uppgradering Utfallet för perioden uppgår till 68 mkr och består främst av: Projekt Underhållsåtgärder, 10 mkr: - Förberedande arbeten för övergångsbrygga, värme & ventilation och huvudsäkring - Produktion av boggi swop och motorkablage - Provinstallation av övergångsbrygga samt test av Huvudsäkring - prototyper i trafik Projekt Uppgraderingsåtgärder, 58 mkr: Arbeten med delprojektets konstruktionsfas, Fas 1 - PDR för interiör, förarhytt, PIS och TCMS stängning av restpunkter pågår - FDR-granskningar för passagerarutrymmen och förarhytt är inledda Program Nya Spårvägsmuseet Utfallet för perioden är 6 mkr och består främst av: Projektering bygghandlingar Projektledning Handen Bussterminalen Utfallet för perioden uppgår till 19 mkr och består främst av:

76 15 (17) Projektering och Entreprenad 19 mkr: - Projektering - Grundläggning, stomme och detaljschakt enligt plan Projektledning 1 mkr Lagfart -1 mkr - Pga felaktigt taxeringsvärde på den köpta fastigheten Söderbymalm 3:527 erhölls en kreditering på den överskjutande kostnaden som betalats Fordon SpvC nya A35 fordon Utfallet för perioden är 1 mkr och består främst av beställningsorganisation Bussterminal Slussen Utfallet för perioden är 51 mkr och består främst av: Stadens byggherrekostnader 42 mkr Stadens entreprenadarbeten 27 mkr utgifter för granskning och kravställning (vår personal i projektet) 2 mkr kostnadsföringar för ersättningstrafiken -20 mkr. Danviksbron Utfallet för perioden är 2 mkr och består främst av: Projektering bro samt projektledningskostnader. Saltsjöbanan upphöjning Utfallet för perioden är 5 mkr och består främst av: Saltsjöbanan upphöjning 5 mkr: - Planeringsutgifter samt projektering av konstbyggnad och BEST-anläggning Vega Pendeltågsstation Utfallet för perioden är 3 mkr och består främst av projektledning Bussterminal Slussen brukarspecifik inredning Utfallet för perioden är 3 mkr och består främst av arbeten med ledningsfunktion samt granskning av systemhandling. Bytespunkt Slussen upprustning Utfallet för perioden är 7 mkr och består främst av utredning om Slussens t- banestation.

77 16 (17) Förstärkning innertak Fridhemsplan Utfallet för perioden är 15 mkr och består främst av en fördjupad utredning, vad gäller trafikpåverkan samt möjligheter för ersättningstrafik. TB Kanalisation 750 V Utfallet för perioden är 17 mkr och består främst av färdigställd kanalisation på sträckorna Vällingby-Johannelund, Gullmarsplan-Globen, Hornstull-Liljeholmen. Produktion pågår på sträckorna Kärrtorp- Bagarmossen, Skärmabrink-Blåsut, Kista-Husby. Arbete med färdigställande av relationshandlingar och förvaltningsdata pågår för de färdigställda etapperna Lågfrekvent underhåll Pendeltåg X60 Utfallet för perioden är 48 mkr och består främst av utgifter för att utföra det lågfrekventa underhållet enligt E24 med den av fordonsleverantör gällande underhållsplanen. Utbyggnad av Älvsjö depå Utfallet för perioden är 3 mkr och består främst av konsultkostnader för framtagande av tjänsteutlåtande. Anpassning trafikstyrningssystem befintlig tunnelbana Utfallet för perioden är 1 mkr och består främst av projektledning. SL Lås Utfallet för perioden är 41 mkr och består främst av: Installation av onlinelås grön linje Installation av onlinelås röd linje Installation av onlinelås blå linje IT-utgifter för behörighetssystemet SEPASS Projektledning, projektering, kartläggning och övrig administration Övergång till eldriven busstrafik (Övr. specificerade investeringar) Utfallet för perioden är 6 mkr och består främst av specialistkonsulter.

78 17 (17) Bilaga 6 Specifikationer specialdestinerade statsbidrag, medfinansiering av investeringar och försäljningar Specialdestinerade statsbidrag Bidragsgivare (Mkr) Statsbidrag Utfall Budget Trafikverket Trafikverket EU Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommarlovet Näringsbidrag för trängselbussar, 2018 sista året. EU-bidrag för ZeEus labbhybrid buss Budget avvik. Prognos år Bokslut fg år Totalt specialdestinerade statsbidrag Medfinansiering av investeringar Medfinansiär Investeringsobjekt Ack utfall Ack budget Budget avvik. Prognos år Bokslut fg år Naturvårdsverkets klimatinvesteringar Roslagsbanans kapacitetsförstärkning 1,2 1,2 1,2 Trafikverket Roslagsbanans kapacitetsförstärkning 0,0 182,0-182,0 10,0 169,1 Trafikverket Handen bussterminal 16,1 16,1 52,6 15,0 Trafikverket GSM skyddfilter för Tågradio 0,9 0,9 0,9 Trafikverket Slussen oc spår Nacka 0,0 83,5 147,6 Trafikverket Spårväg city 0,0 72,7-72,7 42,0 Nacka kommun Upphöjning Saltsjöbanan 1,4 1,4 1,4 EU-bidrag ZeEUS laddhybrid 1,6 1,6 1,6 Vinnova Mobilsystem release 0,3 0,3 0,3 Stockholm Stad Slussen bussterminal 17,6 17,6 17,6 86,0 Totalt medfinansiering av investeringar 39,1 254,7-215,5 211,1 417,7 Försäljningar - genomförda, pågående och planerade Försäljningsobjekt Verksamhet Hyresgäst Avtal tecknas Fastighets/ inventariebeteckning Realisationsresultat (Mkr) Redovisning i period Fordringar på Assured GuarantyMuncipial Corp AB SL Finans jun-18 Inga ytterligare försäljningar pågår eller planeras 2018.

79 Bilaga Mål- och verksamhetstal 2018, per augusti 2580 Trafikförvaltningen TN Verksamhetstal Konsumtion Utfall 2018 Årsprogn T2 Mål Utfall Utfall Utfall Utfall Påstigande en vanlig vardag (tusental) jan-jul Kommentar Totalt SL-trafiken Tunnelbana Pendeltåg Lokalbanor Buss Konsumtion/produktion Utfall 2018 Årsprogn T2 Mål Utfall Utfall Utfall Utfall Antal resor (tusental) jan-aug Kommentar Färdtjänst Totalt antal resor Färdtjänst Antal tillstånd, ej tusental Sjötrafik - båtpendel Antal passagerare Sjötrafik - skärgårdstrafik Antal passagerare Produktion Utfall 2018 Årsprogn T2 Mål Utfall Utfall Utfall Utfall Antal sittplatskilometer (tusental) jan-jul Kommentar Totalt SL-trafiken Utbud Tunnelbana Pendeltåg Lokalbanor Buss Tillförlitlighet Utfall 2018 Årsprogn T2 Mål Utfall Utfall Utfall Utfall Punktlighet (% avgångar i rätt tid) jan-aug Kommentar Tunnelbana 97,9 Progn ej 96,6 97,8 97,8 97,7 96,0 Pendeltåg 88,4 Progn ej 93,0 89,5 91,0 90,7 91,8 Lokalbanor 96,3 Progn ej 96,3 97,1 95,7 96,1 95,4 Busstrafik 88,0 Progn ej 90,0 87,2 88,0 87,8 88,9 Färdtjänst 88,1 Progn ej 94,0 87,8 90,0 94,0 95,0 Sjötrafik- skärgårdstrafik NA Progn ej 90,0 N/A 90,2 93,0 93,0 Kvalitet Utfall 2018 Årsprogn T2 Mål Utfall Utfall Utfall Utfall Upplevd kvalitet - nöjd kund jan-aug Kommentar Totalt SL-ombordundersökning Tunnelbana SL-ombordundersökning Pendeltåg SL-ombordundersökning Lokalbanor SL-ombordundersökning Busstrafik SL-ombordundersökning Färdtjänst AnBaro Sjötrafik - båtpendel SL-ombordundersökning Sjötrafik - skärgårdstrafik

80 TN Bilaga återrapportering av uppdrag anmodan Trafikförvaltningen per augusti 2018

81 Strategisk karta

82 Återrapportering (per augusti) av uppdrag - att-satserna Mål för kärnverksamheten Mål för stöd och styrprocesser Attraktiva resor Effektiva resor Trygga resor Tillgänglig och sammanhållen region Hållbar verksamhet Tryggad kompetensförsörjning Långsiktig och hållbar ekonomi Antal uppdrag Ej påbörjad Klar Pågår Återrapporteringen av uppdrag avser: 4 uppdrag från tidigare år 27 uppdrag givna i budget för uppdrag/anmodan från LSF som tillkommit under 2018

83 Återrapportering av uppdrag Uppdrag från tidigare år

84 Återrapportering av Uppdrag från 2015 Mål Långsiktig hållbar ekonomi Uppdrag Status Att uppdra åt trafiknämnden att, i samråd med landstingsstyrelsen, utreda tillkommande investeringsbehov för befintlig tunnelbana, bytespunkter samt angränsande anläggningar med anledning av beslutad överenskommelse om utbyggnad. Utredningarna ska genomföras i samråd med förvaltning för utbyggd tunnelbana. En kontinuerlig samverkan sker mellan de båda förvaltningarna genom beredningsgrupp och samordnad ledningsgrupp. De identifierade investeringar som utbyggnaden medför eller bidrar till är bussterminal Barkarby, bussterminal Nacka Centrum, en anpassning av trafikstyrningssystemen i den befintliga tunnelbanan, övergripande utredningar i de befintliga systemen, samt bytespunkt Gullmarsplan. Båda förvaltningarna ser att under tid kommer tillkommande investeringar att behövas. Återrapportering avseende investeringsbehov kommer fortsatt att ske i samband med den årliga budgetprocessen samt vid årsbokslut. För projekt anpassning trafikstyrningssystem har underlag till inriktningsbeslut tagits fram. Ärendet För projekt anpassning trafikstyrningssystem har underlag till inriktningsbeslut tagits fram, ärendet planeras att behandlas i november Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

85 Återrapportering av Uppdrag från 2016 Mål Hållbarverksamhet Uppdrag Att uppdra åt nämnder, styrelser och bolag inom Stockholms läns landsting att utarbeta styrdokument för säkerhet i enlighet med landstingsstyrelsens riktlinjer för säkerhet. Status Framtagningen av nya lokala riktlinjer (där SLLcentrala riktlinjer redan finns) inom säkerhetsområdet pausad i avvaktan på närmare instruktioner från SLL centralt. Ansvarig avdelning: Ledningsstaben

86 Återrapportering av Uppdrag från 2017 Mål Långsiktig hållbar ekonomi Uppdrag Status Att uppdra åt trafiknämnden att ansvara för principöverenskommelse avseende nacka centrums bytespunkter samt resultat av genomförd åtgärdvalsstudie för samordnad trafikplanering centrala Nacka. En principöverenskommelse som reglerar fortsatt gemensamt arbete med Nacka och Trafikverket för Nacka C beslutades av LF den 9 maj Därefter har planeringsfasen fortsatt i samverkan med Trafikverket och Nacka. Arbetet påbörjas nu med att ta fram ett genomförandavtal (inkl finansieringsavtal) vilket ska tas fram till slutet av Detta kommer att ersätta principöverenskommelsen. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

87 Återrapportering av Uppdrag från 2017 Mål Långsiktig hållbar ekonomi Uppdrag Att uppdra åt landstingsstyrelsen, hälso-och sjukvårdsnämnden, trafiknämnden, tillväxt- och regionplanenämnden, patientnämnden och AB Stockholmslänslandstings internfinans att tillse att budget finns för kravställning och förberedelser för genomförandet av samlokalisering av Stockholms läns landstings centrala förvaltningar inom respektive nämnd och styrelses ram. Status Arbete med kravställning och förberedelser för genomförandet av samlokalisering sker inom befintlig ram. Ansvarig avdelning: Ledningsstaben

88 Återrapportering av uppdrag Uppdrag givna i budget, att-satser 2018

89 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Attraktiva resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att hemställa hos regeringen att ändra prioriteringskriterierna för den svenska järnvägen på så sätt att de pendeltågsresenärerna i Stockholmsregionen uppgraderas. Status Frågeställningen är komplex och kräver god kännedom om regelverk, historik och processer såväl internt trafikförvaltningen som trafikverket. Kvalitet upprätthålls genom bred förankring hos experter och chefer inom trafikförvaltningen, Mälardalstrafiken och även förvaltning för utbyggd tunnelbana. Svar på att-sats planeras att levereras som tjänsteutlåtande med hemställan till regeringen till septembernämnden. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

90 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Attraktiva resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att hemställa hos regeringen att Trafikverket ska bära skadeståndsansvar för orsakade förseningar och kostnader för ersättningstrafik kopplade till avstängningar, samt ta fram sådant förslag på ersättningsmodell och initiera förhandlingar med regeringen. Status Identifiera genomförda utredningar och analyser inom området (pågår tom juni 2018). Sammanställa genomförda utredningar till ett första utkast till hemställan (sep 2018). Färdigställa hemställan till regeringen (dec 2018). Ansvarig avdelning: Trafikavdelningen

91 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Attraktiva resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att under 2018 genomföra försök med att möjliggöra resor med Waxholms Ångfartygs AB med SL:s periodkort under höst, vinter och vår. Status Delrapport av vårförsöket redovisades på Trafiknämndens junimöte. Slutrapport för samtliga försök förväntas vara klart under Ansvarig avdelning: Trafikavdelningen

92 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Effektiva resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att arbeta med att inrätta en trängsel- och framkomlighetskommission. Status Trängsel- och framkomlighetskommissionen är uppstartad, med representanter från Trafiknämnden, Stockholms stad och trafikförvaltningen. Genomförda möten med kommissionen samt beredningsgruppsmöten inför dessa med tjänstemän från TF och Stockholms stad leder till bra samarbete. I övriga framkomlighetsuppdrag arbetar TF med kommuner/trafikverket vilket bidrar till god kvalitet i arbetsprocessen. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

93 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Effektiva resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att tillsammans med Trafikverket inleda ett samarbete och utreda vilka åtgärder som måste genomföras för att kunna utöka kapaciteten i och runt Citybanan på järnvägen. Status Trafikförvaltningen deltar i arbetsgrupp för åtgärdsvalsstudie pendeltåg. Styrgruppsmöten har hållits med Förvaltningschef, MÄLAB VD och Trafikverkets regionchef i Stockholm. Trafikverkets tidplan för åtgärdsvalsstudie anger slutpunkt till mars För närtidstrimningar förväntas Trafikverket ta beslut i juni 2018 för att effekterna av trimningen ska komma T20 till godo. Planering av T20 med förbättrade förutsättningar inledd. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

94 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Effektiva resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att ansvara för planering och genomförande av objekten Tunnelbanestation Hagalund, Tunnelbana Älvsjö till Fridhemsplan, Spårväg syd och Roslagsbanan till City enligt Sverigeförhandlingens ramavtal 6 inklusive bilaga. Status Planering och genomförande av Tunnelbanestation Hagalund genomförs av förvaltningen för utbyggd tunnelbana och pågår som en del av utbyggnaden av gul linje mellan Odenplan och Arenastaden. Trafikförvaltningen avvaktar slutligt formellt beslut i riksdagen om Sverigeförhandlingens genomförande och organisering innan planering och genomförande av övriga objekt startar. Tills dess bevakar trafikförvaltningen att genomförandet av de överenskomna objekten inte omöjliggörs utifrån vad som händer i pågående projekt och planeringsprocesser i Stockholms län. Bevakningen omfattar även analys av objektens påverkan på befintligt och planerat kollektivtrafiksystem. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

95 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Trygga resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att hemställa hos regeringen att ordningslagen tydliggörs så att landstinget kan agera för att säkerställa resenärernas trygghet i de slutna systemen i kollektivtrafiken. Status Ett ärende förbereds för att behandlas av trafiknämnden under året. Ansvarig avdelning: Ledningsstaben

96 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Trygga resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att hemställa hos transportstyrelsen att höja tilläggsavgifterna samt ställa krav på identifiering och möjlighet att för ordningsvakter eller biljettkontrollerande personal att gripa personer som vägrar identifiera. Status Ett ärende förbereds för att behandlas av trafiknämnden under året. Ansvarig avdelning: Ledningsstaben

97 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Trygga resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att arbetet mot nedskräpning, klotter och skadegörelse är viktigt för att öka tryggheten och skapa bättre trivsel i hela kollektivtrafiken och som en del i detta se över möjligheterna att låta väktare bötfälla klottrare. Status Ett ärende förbereds för att behandlas av trafiknämnden under året. Ansvarig avdelning: Ledningsstaben

98 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Trygga resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att hemställa hos regeringen att skyndsamt avdela särskild polisstyrkor till kollektivtrafiken och tunnelbanan. Status Ett ärende förbereds för att behandlas av trafiknämnden under året. Ansvarig avdelning: Ledningsstaben

99 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Trygga resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att utreda förutsättningarna för att införa sanktioner mot nedskräpning eller överträdelse av SL:s ordningsregler. Status Ett ärende förbereds för att behandlas av trafiknämnden under året. Ansvarig avdelning: Ledningsstaben

100 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Trygga resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att genomföra försök med flexibla nattstopp i busstrafiken. Status Dialog pågår med trafikutövare om ett lämpligt område för att prova flexibla nattstopp. Detta främst utifrån krav på säkerheten för resenärerna, trafiksäkerhetskrav samt tydlig information till resenärerna. En linje på Ekerö har identifierats som möjlig pilot. Ansvarig avdelning: Trafikavdelningen

101 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Trygga resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att samverka med fastighetsägare och kommuner för att utkräva tryggare miljöer i anslutning till stationer och perronger, exempelvis avseende belysning, god sikt och snöröjning. Status Arbetet med att samverka med fastighetsägare och kommuner för att utkräva tryggare miljöer i anslutning till stationer och perronger pågår. Statistik över trygghetsläget vid olika stationer och perronger har sammanställts baserat på tidigare analyser och en plan för genomförande av samverkan har tagits fram. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

102 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Trygga resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att höja ambitionerna avseende kameraövervakning i och runt stationsmiljöerna. Status TF har under våren ansökt om utökade kameratillstånd utanför tunnelbanans stationsdörrar. Detta har avslagits av Länsstyrelsen. I remissen av den nya kameralagen har TF även bett att få sätta upp kameror på gångvägar i anslutning till stationer. Regeringen startar nu upp en ny utredning där uppdraget att analysera möjligheterna till ett utökat undantag från tillståndsplikten för kameraövervakning av allmänna transportmedel och stationer som ska redovisas senast den 15 februari Efter det kan TF ansöka om nya kameratillstånd igen. En överenskommelse har träffats med polisen att länka ihop våra system för att kunna använda varandras kameror när respektive part har tillstånd till det. Respektive organisations tekniker har dialog kring den praktiska lösningen. Polisen har en del interna processer som behöver startas innan de kommer vara redo att starta den tekniska ihop kopplingen. De har påbörjat arbetet. Inom Sjötrafik finns kameraövervakning idag på station Allmänna gränd. Tillstånd håller på att sökas för att kunna sätta övervakning på andra stationer samt ombord på Djurgårdsfärjorna. Ansvarig avdelning: Trafikavdelningen

103 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Trygga resor Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att arbeta med skärpta insatser mot fusk och tjuvåkning. Status Spärrarna är kalibrerade för att inte släppa igenom mer än en resenär åt gången. Av säkerhetsskäl finns rutiner på plats så att MTR kan förlänga öppettiden på de vida spärrarna för familjer, väskor, hundar eller dylikt. Nytt biljettkontrollavtal är upphandlat från år Antalet biljettkontroller kommer att öka från dagens nivå på 2,5 till 3,5 miljoner kontroller per år 2018 som sedan ökar till 5 miljoner kontroller per år under perioden 2019 till Ökat fokus på kontroller kommer att ske under helger och kvällar då fusket är relativt stort samt inom de områden i länet med hög fuskandel. I och med en fördubblingen av antalet biljettkontroller, och därmed ökad synlighet, antas betalningsmoralen öka och fusket minska. På SL pendelbåt kommer trafikförvaltningen att införa biljettkontroller från april 2018 (genomförs av ISS) Detta är ett kontinuerligt arbete som inte har något klar datum. Ansvarig avdelning: Trafikavdelningen

104 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Tillgänglig och sammanhållen region Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att sammanställa en årlig mobilitets- och trafikutvecklingsrapport som analyserar regionens olika transporter ur ett systemperspektiv. Status Trafikförvaltningen har påbörjat fyra piloter kring kombinerad mobilitet och avser återrapportera utfallet av pågående och kommande piloter kring kombinerad mobilitet. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

105 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Tillgänglig och sammanhållen region Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att undersöka intresset för och i förekommande fall föreslå hur nybyggaravtal kan upprättas i syfte att bidra till ökat bostadsbyggande och tidigt etablerad kollektivtrafik i Stockholmsregionen. Status En uppdragsanalys av uppdraget har påbörjats. Avrapportering i TFLG i november Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

106 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Tillgänglig och sammanhållen region Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att ta fram en ny färdtjänst-applikation för att förenkla resebeställningar och ge realtidsinformation. Status Dialog med intresseorganisationer har genomförts för att diskutera önskade funktioner i applikationen. En workshop har genomförts med intresseorganisationer och IT. Investeringsbeslut tas fram under hösten Ansvarig avdelning: Trafikavdelningen

107 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Tillgänglig och sammanhållen region Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att undersöka hur färdtjänsten bättre ska kunna möta resenärer med särskilda behov. Status Uppdraget påbörjas i samband med rekrytering av färdtjänststrateg. Ansvarigavdelning: Strategisk utveckling

108 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Tillgänglig och sammanhållen region Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att under 2018 pröva att ge tillträde för kommersiella aktörer inom såväl land- som sjötrafik i SL:s reseplanerare. Status Utredningsarbete pågår för att se över det beslut som togs 2015 gällande kommersiella aktörer i SL reseplaneraren. Uppdragsspecifikation är framtagen och godkänd. Projektledare är under tillsättning. Ansvarig avdelning: Trafikavdelningen

109 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Tillgänglig och sammanhållen region Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att efter utvärdering av genomförda pilotförsök med anropsstyrd trafik föreslå nya koncept och riktlinjer för kollektivtrafik på landsbygden. Status Arbete pågår alltjämt inom ramen för arbetet med behovsanalys avseende nya trafikaffärer för Roslagsbanan samt respektive bussområde Norrort, Norrtälje, Huddinge/Botkyrka/Söderort och Nacka/Värmdö. Därtill pågår arbete, inom ramen för nuvarande avtal, internt och tillsammans med Nobina för att få till försök avseende anropsstyrd trafik i Södertälje. Erfarenheterna från detta arbete kommer komma till god nytta dels mer generellt vad avser anropsstyrd trafik och specifikt i samband med utformningen av kommande trafikaffärer. Koncept och riktlinjer för anropsstyrd kollektivtrafik generellt är under framtagande. Analys av potential till och ev. tillämpning i de specifika kommande traifkaffärernas aktuella geografiska områden genomförs. Trafikförvaltningen avser återkomma till Trafiknämnden med ett informationsärende om trafikaffärerna inkl. anropsstyrd trafik i juni 2018 detta är nu flyttat till september. Därpå i efterföljande utredningssteg planeringsstudie kring årsskiftet återkomma med ett beslutsärende på samma tema, preliminärt planerat till TN februari Ansvarig avdelning: Trafikavdelningen

110 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Hållbarverksamhet Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att upphandla färdtjänst med sociala krav i nivå med kollektivavtal. Status Upphandling av Färdtjänst Taxi är i slutfasen och i upphandlingen har dessa krav tagits med. Förslag till tilldelningsbeslut går upp i Trafiknämnden 25 september. Ansvarig avdelning: Inköp och upphandling

111 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Långsiktig hållbar ekonomi Uppdrag Status Att uppdra åt trafiknämnden återkomma till landstingsfullmäktige med förslag till genomförandeavtal för objekten Tunnelbanestation Hagalund, Tunnelbana Älvsjö-Fridhemsplan, Spårväg syd och Roslagsbanan till City. Fram till dess att genomförandeprojekten startar bevakar trafikförvaltningen att genomförandet av de överenskomna objekten inte omöjliggörs utifrån vad som händer i pågående projekt och planeringsprocesser i Stockholms län. Bevakningen omfattar även analys av objektens påverkan på befintligt och planerat kollektivtrafiksystem. Trafiknämnden återkommer till LF med beslut om förslag till genomförandeavtal enligt tidplan för genomförande för respektive objekt. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

112 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Långsiktig hållbar ekonomi Uppdrag Att godkänna omfördelning av kronor från objekt Tvärbanans förlängning till Sickla till objekt Upprustning av Söderströmsbron inom den totala ramen för program Slussen om miljoner kronor. Status Medel är omfördelade från objekt Tvärbanans förlängning till Sickla till objekt Upprustning av Söderströmsbron inom program Slussen. Ansvarig avdelning: Investeringsprojekt

113 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Långsiktig hållbar ekonomi Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att fortsätta arbeta med att utveckla intäkterna från lokaler och reklam. Status En undersökning av resenärernas önskemål samt utredning av säkerhetsmässiga förutsättningar har genomförts. I juni hölls en presentation för TFLG om intäktsmöjligheter. Under hösten 2019 kommer några av dessa att analyseras djupare. Preliminärt planeras ett informationsärende i TN i november. Generellt kan sägas att det finns en hel del möjligheter, främst inom befintligt reklamavtal sett till ekonomisk potential. Pilotgenomförande av ny service i lokaler samt utredningar om ytterligare möjligheter från reklam i olika former planeras under Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

114 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Långsiktig hållbar ekonomi Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att utreda möjligheten att i framtiden justera priset på SLkortet genom en indexkorg liknande den som finns i Västra Götalandsregionen. Status Informationsärende till Trafiknämnden är planerat till september. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

115 Återrapportering av Uppdrag med att-sats givna i budget 2018 Mål Långsiktig hållbar ekonomi Uppdrag Att uppdra åt trafiknämnden att fortsätta arbeta för en ekonomi i balans. Status Trafiknämndens verksamhetsområden går in i år 2018 med en budget i balans. Senaste årsprognos indikerar en ekonomi i balans. Trafikförvaltningen arbetar löpande med att effektivisera verksamheten och öka kostnadsmedvetenheten. Bland annat pågår effektivisering av inköpsprocessen (kategoristyrning), konsultväxling och översyn av ersättningsmodeller i kommande trafikupphandlingar. Ansvarig avdelning: Verksamhetsstyrning och ekonomi

116 Återrapportering av uppdrag och anmodan Uppdrag som tillkommit löpande under 2018

117 Återrapportering av uppdrag givna under löpande år 2018 Mål Attraktiva resor Uppdrag Avgiftsfri kollektivtrafik för ungdom under sommarlovet. Status Genomfört enligt plan. Kollektivtrafiken har varit avgiftsfri för ungdom under sommarlovet. Ansvarig avdelning: Strategisk utveckling

118 Återrapportering av anmodan givna under löpande år 2018 Mål Hållbarverksamhet Uppdrag Att anmoda nämnder och bolag att ytterligare intensifiera sitt arbete med informations- och ITsäkerhet och att ha ett tydligt fokus på att åtgärda identifierade avvikelser beträffande styrning, ledning och regelefterlevnaden inom området. Status Förslag till Handlingsplan informationssäkerhet finns framtaget och är förankrat hos de främst berörda avdelningarna. Återstår fastställande av handlingsplan av FC. Ansvarig avdelning: Ledningsstaben

119 Återrapportering av Uppdrag givna under löpande år 2018 Mål Hållbarverksamhet Uppdrag Att uppdra åt samtliga bolagsstyrelser och nämnder att se över sina respektive delegationsordningar för att säkerställa att de är i enlighet med Policy för inköp samt tillförsäkrar nämnden/styrelsen tillräcklig kontroll över inköpsverksamheten. Status Undersökningsarbete påbörjat för att få mer information om uppdraget. Avstämningar ska ske med juridik. Ansvarig avdelning: Inköp och upphandling

120 Återrapportering av anmodan givna under löpande år 2018 Mål Hållbarverksamhet Uppdrag Att anmoda samtliga nämnder och bolag att säkerställa att de nödvändiga interna kontrollerna är på plats för ett effektivt och ändamålsenligt nyttjande av externt verksamhetsstöd. Status För att uppnå ett affärsmässigt och effektivt användande av konsulter har Trafikförvaltningen tagit fram en Handbok för konsultanvändning. Syftet med handboken är att vägleda organisationen i tillvägagångssättet vid användande och anskaffning av konsulter, för att säkra levererans av rätt kvalitet och till lägsta möjliga kostnad, och för uppföljning och styrning av konsulter. Handboken beskriver vilka rutiner och regler som gäller vid konsultanvändning. Vad som kvarstår är att säkerställa att hela organisationen efterlever handboken samt att det följs upp löpande. Under 2016 infördes dagboksrapporteringskrav/tf:s timdagboksmall (minimikrav) för konsultfakturor. Månadsvis görs ett slumpmässigt urval på faktor för att följa upp att timdagbok biläggs konsultfakturan och att konteringen är korrekt. Uppföljning av konsulter är en del i den uppföljning och rapportering som görs varje månad och stort fokus läggs från ledningens sida att följa konsultanvändningen. Ansvarig avdelning: Verksamhetsstyrning och ekonomi

121 Återrapportering av anmodan givna under löpande år 2018 Mål Hållbarverksamhet Uppdrag Samtliga nämnder och bolag anmodas att säkerställa att de nödvändiga interna kontrollerna är på plast för ett effektivt och ändamålsenligt nyttjande av konsulter. Status För att uppnå ett affärsmässigt och effektivt användande av konsulter har Trafikförvaltningen tagit fram en Handbok för konsultanvändning. Syftet med handboken är att vägleda organisationen i tillvägagångssättet vid användande och anskaffning av konsulter, för att säkra levererans av rätt kvalitet och till lägsta möjliga kostnad, och för uppföljning och styrning av konsulter. Genom användandet av handboken förväntas Trafikförvaltningen säkerställa: Att beställarna har fullgod kunskap om vilka rutiner och regler som gäller vid konsultanskaffning. En tydlig ledning, styrning och uppföljning av konsultuppdrag. Ett tydligt beställaransvar vid konsultanvändning. Ett affärsmässigt perspektiv vid konsultanvändning. Ett professionellt förhållningssätt mot leverantörer och konsulter. Ett minskat konsultberoende. En god erfarenhetsåterföring från konsultuppdrag till Trafikförvaltningen. Uppföljning av konsulter är även en del i den uppföljning och rapportering som görs varje månad och stort fokus läggs från ledningens sida att följa konsultanvändningen. Utöver ovanstående görs även olika stickprov av tex fakturor mm regelbundet. Ansvarig avdelning: Verksamhetsstyrning och ekonomi

122 INVESTERINGSUTFALL 2018 TRAFIKNAMNDEN Period Bilaga Trafikinvesteringar Åretsinvesteringsutgifter(mkr) Totalutgift(mkr) Kommentarer Beräknad Prognos Åretsutgift 2018 Avvikelse Upparb. Budget Prognos- grad 2018 Budget Upparb. Ack.total Specificerade grad färdig- totalutgift totalt ställande utgtft :11 tidpunkt Budgeterad objekt tlstrategiska investeringar I Tunnelbana I I I I I I I I Program Röda linjen -29 Pmgram Spårdepåer 5 5 o 5 O% Plaföomisbamärer o o 5-5 O% o I % I i3 ffl I 39% % 2018 O% 2027 Pendeltåg Program Citybanan 2 Pmgram Pendeltåg % o % % % O% Vega Pendeltågsstation % Pendeltåg depå ny o 2 2 o O% o 20 1' Lokalbanor O% 2019 Ingick tidig i program 2025 och spårvägar Pmgram Roslagsbanans Lltbyggnad 485 gzi Program Tvärbana Norr Solnagrenen Program Spårväg City Tvärbana Norr Kistagrenen ' , 30 Pmgram Saltsjöbanan o Saltsjöbanans 5 9 o 9 upphöjning ' 46% % 88% a19% s :_ % % 95% i O% O% "IÄ% 330 o 101% O% % 34% % I % o Buss Proqram bussdepåer Busstemiinal Bussterminal Slussen brukarspecifik inredning 3 10 o 10 Busstemiinal Åkersberga bussdepå o o 2-2 Övergång till eldriven busstrafik 6 g % Busstemiinal 20% Slussen Barkarby Nacka Centnim ' O% 12% O% O% % 2024 O% o % o % Bytespunkt Ropsten o o O% o Il O% 2024 Haninge bussdepå o o 1 -i O% o 1 O% 2024 Frhamnen o o 1 -i O% o 1 O% o % % % % % % O% bussdepå Bytespunkt Gullmarsplan Trafikslagsgemensamt Program Slussen (Söderströmsbron) Anpassning trafikstymingssystem -8 bef. Tunnelbana 40 1 Övengripande utredningar till befintligt system SL LÅS '1 o o lio O% % % 202i 'oi g Sjötrafik Summastrategiskainvesteringar 1.2 l 695l 2013l 4297l -2284i 16%i l 35011l 57606i "l 61%i Ersättningsinvesterinqar Tunnelbana Program Röda linjen o C20 - uppgradering Bytespunkt Slussen upprustning TB Kanalisation 750 V Lltbyte av hissar och nilltrappor Förstärkning innermk Fridhemsplan o o o 113 O% 22 o 'ia19 60% i6 O% % % % % % % :31% % % o 45% % % '784 1% Uppnistning Södra Götgatan 3 Skarpnäcksgrenen o % Hässelbygrenen o o O% o 48 o 73 o 114 o -41 O% 42% % '6 Pendeltåg Pmgram Pendeltåg Lågfrekvent underhåll Pendeltåg X60 Utbyggnad av Älvsjö depå Lokalbanor och spåntägar Program Roslagsbanans Lltbyggnad Program Saltsjöbanan Danviksbron 2 Fordon SpvC - nya A35 fordon " 157% ' 55% -ig 9% % 28% Buss Handen Busstemiinal Märsta bussdepå o o 4-4 O% Råsta bussdepå o o 4-4 O% Nya Spårvägsmuseet % % Bytespunkt Brommaplan o o O% % Trafikinfomiation o O% % Trafikslagsgemensamt Summa specificerade Nedjustering Justering -I objekt pga planprocesser avslutade/nedlaqda projekt' Summa specificerade objekt 2. Ospecificerade Strateqiska 33% l 1299l I !)71 " % 38 togi l 57% objekt investeringar Ersättningsinvesteringar Justerin(l avslutade/nedlaqda Summa ospecificerade proiekt objekt Varav ersättningsinvesteringar ' Återbetalning förskott RLU %1 47% -I -l -l -I pendeltåg

MÅNADSRAPPORT September 2018

MÅNADSRAPPORT September 2018 MÅNADSRAPPORT TN -0015 Trafiknämnden/trafikförvaltningen MÅNADSRAPPORT September MÅNADSRAPPORT 2 (16) TN -0015 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Ekonomi... 4 2.1 Utfall jämfört med periodiserad

Läs mer

MÅNADSRAPPORT Oktober 2018

MÅNADSRAPPORT Oktober 2018 MÅNADSRAPPORT TN -0015 Trafiknämnden/trafikförvaltningen MÅNADSRAPPORT Oktober MÅNADSRAPPORT 2 (16) TN -0015 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Ekonomi... 4 2.1 Utfall jämfört med periodiserad

Läs mer

Trafiknämnden/trafikförvaltningen

Trafiknämnden/trafikförvaltningen MÅNADSRAPPORT -04-17 Diarienummer TN -0015 Trafiknämnden/trafikförvaltningen MÅNADSRAPPORT Mars MÅNADSRAPPORT 2 (16) -04-17 Diarienummer TN -0015 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Ekonomi...

Läs mer

Trafiknämnden/trafikförvaltningen

Trafiknämnden/trafikförvaltningen -03-15 Diarienummer Trafiknämnden/trafikförvaltningen MÅNADSRAPPORT Februari 2 (15) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Ekonomi... 4 2.1 jämfört med periodiserad budget... 4 2.2 jämfört med motsvarande

Läs mer

MÅNADSRAPPORT Mars 2019

MÅNADSRAPPORT Mars 2019 Trafikförvaltningen Verksamhetsstyrning och ekonomi 1 (12) Trafiknämnden/trafikförvaltningen MÅNADSRAPPORT Mars 2 (12) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Resande... 4 2.1 Utfall jämfört med

Läs mer

Trafiknämnden/trafikförvaltningen

Trafiknämnden/trafikförvaltningen TRAFIKNÄMNDEN Trafiknämnden/trafikförvaltningen MÅNADSRAPPORT November 2 (15) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Ekonomi... 4 2.1 Resultatutveckling och prognos... 4 2.1.1 Verksamhetens intäkter...

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Diarienummer TN Trafiknämnden

TRAFIKNÄMNDEN Diarienummer TN Trafiknämnden TRAFIKNÄMNDEN -04-19 TN -0065 Trafiknämnden MÅNADSRAPPORT Mars 2 (14) MÅNADSRAPPORT -04-19 TN -0065 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Ekonomi... 4 2.1 Resultatutveckling och prognos... 4 2.1.1

Läs mer

Månadsrapport per juli 2018

Månadsrapport per juli 2018 Stockholms läns landsting Månadsrapport per juli 2018 2 (14) Perioden januari juli 2018 i korthet Landstingskoncernen Stockholms läns landstings resultat uppgår per juli till 3 283 miljoner kronor före

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2 (11) Perioden januari februari i korthet Resultatet per sista februari uppgår till 791 miljoner kronor före omställningskostnader, vilket är 972 miljoner

Läs mer

Trafiknämnden/trafikförvaltningen

Trafiknämnden/trafikförvaltningen TRAFIKNÄMNDEN -10-16 TN -0065 Trafiknämnden/trafikförvaltningen MÅNADSRAPPORT September 2 (14) MÅNADSRAPPORT -10-16 TN -0065 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Ekonomi... 4 2.1 Resultatutveckling

Läs mer

TN Trafiknämnden/trafikförvaltningen TERTIALRAPPORT

TN Trafiknämnden/trafikförvaltningen TERTIALRAPPORT -0015 Trafiknämnden/trafikförvaltningen TERTIALRAPPORT April 2 (48) Innehållsförteckning 1. 2. 2.1 2.1.1 2.1.2 2.1.3 3. 3.1 3.1.1 3.1.2 3.1.3 3.1.4 3.1.5 3.1.6 3.2 3.3 3.3.1 4. 4.1 4.1.1 4.1.2 4.1.3 4.1.4

Läs mer

Månadsrapport februari 2016 för trafiknämnden

Månadsrapport februari 2016 för trafiknämnden 1(1) Verksamhetsstyrning och ekonomi Handläggare Håkan Nilsson 08 686 1591 hakan.nilsson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE -03-15 Trafiknämnden -04-19, punkt 13 Ärende/Dok. id. Infosäk. klass K1 (Öppen) Månadsrapport

Läs mer

Månadsrapport per september 2018

Månadsrapport per september 2018 Stockholms läns landsting Månadsrapport per september 2 (16) Perioden januari september i korthet Landstingskoncernen Stockholms läns landstings resultat uppgår per september till 3 984 miljoner kronor

Läs mer

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Mars. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Mars. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 2017 Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee Månadsrapport Mars Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 Stockholms läns landsting Månadsrapport per mars 2017 2 (9) Perioden januari-mars i korthet

Läs mer

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Februari. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017

Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee. Månadsrapport. Februari. Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj 2017 Foto: Susanne Walström/Johnér, Danish Saroee Månadsrapport Februari Beslutas av landstingsstyrelsen 30 maj LS -0117 Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2 (10) LS -0117 Perioden januari-februari

Läs mer

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-29 SLL Ekonomi Jonas Parkeman 1 (3) Landstingsstyrelsens arbetsutskott per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Ärendebeskrivning Godkännande av månadsrapport

Läs mer

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april 2018

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april 2018 1 (1) TJÄNSTEUTLÅTANDE -05-25 TRN -0042 Handläggare: Asif Chowdhury Tillväxt- och regionplanenämnden Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per april Ärendebeskrivning Ekonomisk tertialrapport

Läs mer

Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting

Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans Månadsrapport per november 2011, Stockholms läns landsting Resultat Resultatet per november uppgår till 1 005 mkr vilket är 1 539 mkr lägre

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Diarienummer TN Trafiknämnden

TRAFIKNÄMNDEN Diarienummer TN Trafiknämnden TRAFIKNÄMNDEN Trafiknämnden MÅNADSRAPPORT November 2 (13) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Ekonomi... 4 2.1 Resultatutveckling och prognos... 4 2.1.1 Verksamhetens intäkter... 4 2.1.2 Verksamhetens

Läs mer

Månadsrapport per juli 2017

Månadsrapport per juli 2017 Stockholms läns landsting Månadsrapport per juli 2017 2 (10) Perioden januari-juli i korthet Periodens resultat före omställningskostnader 1 uppgår till 2 888 miljoner kronor. Prognostiserat resultat för

Läs mer

Månadsrapport per oktober 2017

Månadsrapport per oktober 2017 - Stockholms läns landsting Månadsrapport per oktober - 2 (11) Perioden januari-oktober i korthet Per sista oktober uppgår resultatet före omställningskostnader 1 till 3 573 miljoner kronor. Vid slutet

Läs mer

Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns landsting och bolag

Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns landsting och bolag Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE LS 1111-1512 2011-12-07 9 Landstingsstyrelsen [ LANDSTINGSSTYRELSEN i! 1 H2-2Q * 007 U, _ Månadsrapport per oktober 2011 för Stockholms läns

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Februari För beslut i landstingsstyrelsen -05-05 2 (8) Perioden januari februari i korthet Resultatet för perioden uppgår till 407 miljoner

Läs mer

Förvaltning för utbyggd tunnelbana

Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafiknämnden Förvaltning för utbyggd tunnelbana MÅNADSRAPPORT februari 2018 2 (9) Innehållsförteckning 1. Ekonomi...3 1.1 Avvikelse utfall i jämförelse med periodiserad budget... 4 1.2 Avvikelse utfall

Läs mer

Internkontrollplan 2017 för trafikförvaltningen inklusive AB SL och WÅAB

Internkontrollplan 2017 för trafikförvaltningen inklusive AB SL och WÅAB 1(2) CRO Handläggare Anders Hult 08-686 1456 anders.hult@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-23 Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 6 Ärende TN 2016-1317 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Internkontrollplan 2017 för

Läs mer

Månadsrapport per september 2017

Månadsrapport per september 2017 LS -0123 Stockholms läns landsting Månadsrapport per september 2 (11) LS -0123 Perioden januari-september i korthet Periodens resultat före omställningskostnader 1 uppgår till 3 539 miljoner kronor. Prognostiserat

Läs mer

4 Månadsrapport per februari 2018 för Stockholms läns landsting LS

4 Månadsrapport per februari 2018 för Stockholms läns landsting LS 4 Månadsrapport per februari för Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE -04-25 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per februari för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Månadsrapport per november 2017

Månadsrapport per november 2017 - LS -0125 Stockholms läns landsting Månadsrapport per november - 2 (11) LS -0125 Perioden januari november i korthet Per sista november uppgår resultatet före omställningskostnader 1 till 3 280 miljoner

Läs mer

Trafikaffärer inom Stockholms läns landsting

Trafikaffärer inom Stockholms läns landsting Trafikaffärer inom Stockholms läns landsting 1 Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting är en demokratiskt styrd organisation. Landstingsfullmäktige är landstingets högsta beslutande organ och

Läs mer

Månadsrapport SEPTEMBER

Månadsrapport SEPTEMBER Månadsrapport SEPTEMBER Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets

Läs mer

Objektbeskrivning för Trafiknämnden, Storstockholms lokaltrafik AB och Waxholms Ångfartygs AB

Objektbeskrivning för Trafiknämnden, Storstockholms lokaltrafik AB och Waxholms Ångfartygs AB Objektbeskrivning för Trafiknämnden, Storstockholms lokaltrafik AB och Waxholms Ångfartygs AB Uppgifter TN:s org.nr: 212100-0016 SL:s org. nr: 556013-0683, ägare: Stockholms läns landsting WÅAB:s org.nr:

Läs mer

Anmälan av budget år 2005

Anmälan av budget år 2005 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Landstingsstyrelsens förvaltning Ekonomi- och Verksamhetsstyrning Landstingsstyrelsen Anmälan av budget år Ärendet Anmälan av nämnders och styrelsers lokala budgetar för år. Förslag

Läs mer

SL:s strategiska karta

SL:s strategiska karta 1 (8) Datum 2011-05-04 Identitet TN 1105-132 SL 2011-04030 Trafiknämnden SL:s strategiska karta Bakgrund SL:s ansvar för kollektivtrafiken omfattar allt fler resenärer och kraven på fungerande och miljöanpassad

Läs mer

FÖRVALTNINGSCHEFSINFORMATION

FÖRVALTNINGSCHEFSINFORMATION Trafiknämnden 22 maj 2018 FÖRVALTNINGSCHEFSINFORMATION Caroline Ottosson 1 AGENDA 2 Trafikförvaltningen allmänt Avgiftsfria resor för ungdom Uppföljning av ISS-avtalet Slussen Ansaldo Remisshantering Trafikpåverkande

Läs mer

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per mars 2017

Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per mars 2017 1 (1) TJÄNSTEUTLÅTANDE -05-17 TRN -0026 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Tertialrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per mars Ärendebeskrivning Ekonomisk tertialrapport

Läs mer

Resultatet för perioden uppgår till 259 miljoner kronor. Budgeterat resultat för perioden är -73 miljoner kronor.

Resultatet för perioden uppgår till 259 miljoner kronor. Budgeterat resultat för perioden är -73 miljoner kronor. Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och länet antas fortsätta att öka med 35 000-40 000 invånare årligen. I denna växande region är det landstingets uppgift att se till

Läs mer

Resultatet för perioden uppgår till miljoner kronor. Budgeterat resultat uppgår till är 665 miljoner kronor.

Resultatet för perioden uppgår till miljoner kronor. Budgeterat resultat uppgår till är 665 miljoner kronor. Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och invånarna i länet antas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. I denna växande region är det landstingets uppgift

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport Oktober 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2016-01-26 Stockholms läns landsting Månadsrapport per oktober 2015

Läs mer

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING Landstingsstyrelsens förvaltning Textkommentar Mars månad LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING (EXKL VÅRDKÖP) MÅNADSBOKSLUT 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT...3 2. UTFALL FÖR PERIODEN

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram

Regionalt trafikförsörjningsprogram Hela resan ska vara smidig för alla. Var får bussarna ta plats? Vi behöver samarbeta för framtidens kollektivtrafik! Vi måste ha hållbarhet i ekonomin också. Hållbarhet ska genomsyra allt! Samarbete på

Läs mer

Perioden januari november i korthet

Perioden januari november i korthet Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets uppgift att se till

Läs mer

Pendeltågstrafiken uppvisade relativt goda resultat i maj och punktligheten har förbättrats.

Pendeltågstrafiken uppvisade relativt goda resultat i maj och punktligheten har förbättrats. 1 2 3 Sammanfattning Denna automatgenererade månadsrapport är ett arbetsmaterial som fr.o.m. rapporteringen av januari 2011 ersätter den version av "Punktlighet i SL-trafiken" som tidigare beslutades av

Läs mer

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING

LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING Textkommentar Landstingsstyrelsens förvaltning Juli 2006 LANDSTINGSSTYRELSENS FÖRVALTNING (EXKL VÅRDKÖP) MÅNADSBOKSLUT 2006 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING AV MÅNADSBOKSLUT...3 2. UTFALL FÖR PERIODEN

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport Februari 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 24 maj 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per februari 2016 2 (9) Perioden

Läs mer

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag

Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag Policy för internkontroll för Stockholms läns landsting och bolag 2 (6) Innehållsförteckning Policy för internkontroll... 1 för Stockholms

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport November 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2016-01-12 Stockholms läns landsting Månadsrapport per november 2015

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport September 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-12-01 Stockholms läns landsting Månadsrapport per september

Läs mer

ÅRSRAPPORT Trafiknämnden

ÅRSRAPPORT Trafiknämnden ÅRSRAPPORT 2018 Trafiknämnden 1 (1) Regionrevisorerna 2019-03-28 Diarienummer RK 2018 0013 Trafiknämnden Styrelserna för AB Storstockholms Lokaltrafik Waxholms Ångfartygs AB Årsrapport 2018 Trafiknämnden

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport 2016 Beslutas i landstingsstyrelsen 2016 Stockholms läns landsting Månadsrapport per juli 2016 2 (10) Perioden januari juli i korthet

Läs mer

Månadsrapport per februari 2012 för Trafiknämnden, Färdtjänstavdelningen, AB SL, färdtjänstverksamheten och WÅAB

Månadsrapport per februari 2012 för Trafiknämnden, Färdtjänstavdelningen, AB SL, färdtjänstverksamheten och WÅAB 1(1) Trafiknämnden Datum 2012-04-13 Månadsrapport per februari 2012 för Trafiknämnden, Färdtjänstavdelningen, AB SL, färdtjänstverksamheten och WÅAB Månadsrapport per februari har upprättats avseende Trafiknämnden,

Läs mer

Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern tillitsbaserad styrning

Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern tillitsbaserad styrning 1(8) Dennis Danielsson 08-686 1612 dennis.danielsson@sll.se Trafiknämnden 2017-09-26, punkt 20 Yttrande över motion 2017:24 av Jonas Lindberg och Gunilla Roxby-Cromvall (v) m.fl om att införa en modern

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon H. Pigon/whiteboxstudios.se, Sune Fridell Månadsrapport Maj 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-09-01 Stockholms läns landsting Månadsrapport per maj 2015 Dokumenttyp

Läs mer

TRAFIKNÄMNDEN Diarienummer TN Trafiknämnden

TRAFIKNÄMNDEN Diarienummer TN Trafiknämnden TRAFIKNÄMNDEN Trafiknämnden MÅNADSRAPPORT Maj 2 (19) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...3 2. Ekonomi... 4 2.1 Resultatutveckling och prognos... 4 2.1.1 Verksamhetens intäkter... 4 2.1.2 Kostnadsutveckling...

Läs mer

*

* Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen i (i) SKRIVELSE 2014-06-04 LS 1404-0520 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-06- 1 7 00 0 0 7 * Tertialrapport per april 2014, Koncernfinansiering

Läs mer

Månadsrapport OKTOBER

Månadsrapport OKTOBER Månadsrapport OKTOBER Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och antalet invånare i länet beräknas fortsätta att öka med 35 000-40 000 personer årligen. Det är landstingets

Läs mer

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Trafiknämnden , punkt 16

Ärendebeskrivning. Beslutsunderlag. Trafiknämnden , punkt 16 Förvaltning för utbyggd tunnelbana Trafikförvaltningen Trafiknämnden 2019-01-29, punkt 16 1 (10) Ärende Infosäkerhetsklass K1 (öppen) Yttrande över landstingsrevisorernas Delrapport 2018 avseende trafiknämnden

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-01-13 LS 2015-0782 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per november 2015 Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl

Läs mer

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi

Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-04-19 1 (1) Identitet TN 1204-0100 Handläggare Björn Holmberg 08-686 1588 Förslag på ny ansvars- och beslutsordning avseende investeringsstrategi Trafiknämnden

Läs mer

Mål och budget 2018 och planår

Mål och budget 2018 och planår Trafiknämnden/trafikförvaltningen Mål och budget 2018 och planår 2019 2021 1084636 K1 2 (63) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 4 1.1 Ekonomi... 4 1.2 Verksamhet... 5 1.3 Omvärld... 6 1.4 Ledningens

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2) * 006 i. Månadsrapport per november 2011 för Stockholms läns landsting och bolag.

Stockholms läns landsting 1 (2) * 006 i. Månadsrapport per november 2011 för Stockholms läns landsting och bolag. Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-01-11 LS 1112-1683 Landstingsstyrelsen f LANDSTINGSSTYRELSEN i 112-01-29 * 006 i Månadsrapport per november 2011 för Stockholms

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport Beslutas i landstingsstyrelsen Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Styrning och ekonomi Koncernfinansiering MÅNADSRAPPORT per juli 2

Läs mer

Månadsrapport per juli 2015, Koncernfinansiering

Månadsrapport per juli 2015, Koncernfinansiering Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-09-16 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per juli 2015, Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning

Läs mer

Yttrande över motion 2012:1 om effektivt användande och sparsamhet med skattebetalarnas pengar

Yttrande över motion 2012:1 om effektivt användande och sparsamhet med skattebetalarnas pengar 1 (4) Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-05-24 Identitet 1203-0050 Handläggare: Niklas Personne 08-686 3646 Yttrande över motion 2012:1 om effektivt användande och sparsamhet med skattebetalarnas

Läs mer

Månadsrapport per maj 2016 för Stockholms läns landsting

Månadsrapport per maj 2016 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2016-0309 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per maj 2016 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Anmälan av delegationsbeslut

Anmälan av delegationsbeslut 1(1) Ledningsstaben Kansliet Handläggare Ingela Svanberg Ohlsson 08-686 1478 ingela.svanberg-ohlsson@sll.se ANMÄLAN 2015-09-30 Version Trafiknämnden 2015-10-13, info punkt 12 Ärende/Dok. id. TN 2014-0104

Läs mer

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30)

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) 1(6) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 15 Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) Ärendebeskrivning

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz SKRIVELSE 1 (5) 2006-10-11 LS 0605-1066 Landstingsstyrelsen Delårsbokslut per den 31 augusti 2006 och prognos för 2006. Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz ÄRENDET Landstingsdirektören har överlämnat

Läs mer

Bilaga 3. Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse

Bilaga 3. Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik. Nuvarande lydelse. Föreslagen lydelse Bilaga 3 Specifika ägardirektiv för AB Storstockholms Lokaltrafik Nuvarande lydelse AB Storstockholms Lokaltrafik (SL) ägs av Stockholms läns landsting. Syftet med bolagsformen är att skapa förutsättningar

Läs mer

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 22 november 2016

Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se. Månadsrapport. Beslutas i landstingsstyrelsen 22 november 2016 Foto: Caiaimage, Tymon H. Pigon / whiteboxstudios.se Månadsrapport September Beslutas i landstingsstyrelsen 22 november LS -0313 Stockholms läns landsting Månadsrapport per september 2 (10) LS -0313 Perioden

Läs mer

=y Vt Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen LS

=y Vt Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen LS 1 =y Vt Stockholms läns landsting i (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per maj 2015 Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeslaiviiiiig

Läs mer

Månadsrapport per mars 2012 för Trafiknämnden, Färdtjänstavdelningen, AB SL, färdtjänstverksamheten och WÅAB

Månadsrapport per mars 2012 för Trafiknämnden, Färdtjänstavdelningen, AB SL, färdtjänstverksamheten och WÅAB Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum -05-03 1(1) Identitet TN 1204-0089 Månadsrapport per mars för Trafiknämnden, Färdtjänstavdelningen, AB SL, färdtjänstverksamheten och WÅAB Månadsrapport per mars har

Läs mer

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen

Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell. Månadsrapport. För beslut i landstingsstyrelsen 2015 Foto: Anna Molander, Tymon Hardian Pigon, Sune Fridell Månadsrapport Mars 2015 För beslut i landstingsstyrelsen 2015-06-02 2 (8) Perioden januari mars i korthet Resultatet för perioden uppgår till

Läs mer

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll

Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Avdelningen för verksamhets- och ledningsstöd 2019-03-27 KN 2019/364 Handläggare: Harald Lindkvist Lokala regler och anvisningar för intern kontroll Ärendebeskrivning

Läs mer

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08

Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti. Dnr TN 2014-08 Delårsrapport 2014 TN (inkl helårsbedömning) januari augusti Dnr TN 2014-08 Innehållsförteckning I korthet 1 Medborgarperspektivet 2 Kollektivtrafiken ett naturligt val vid resor 2 Processperspektivet

Läs mer

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden

Delårsrapport 2013. Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Delårsrapport 2013 Januari mars (Helårsbedömning) Trafiknämnden Innehållsförteckning Förvaltningsberättelse Inledning 1 Medborgar / kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Ekonomiperspektivet 4 Fördjupad

Läs mer

Stockholms lans landsting i (i)

Stockholms lans landsting i (i) Stockholms lans landsting i (i) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per november 2016, Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Irene Svenonius Ärendebeskrivning

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen Ki) SKRIVELSE 2016-08-17 LS 2016-0301 Landstingsstyrelsen Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning Förslag till beslut Landstingsrådsberedningen

Läs mer

Månadsrapport per juli 2016 för Stockholms läns landsting

Månadsrapport per juli 2016 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-09-07 LS 2016-0311.. Landstingsstyrelsen Månadsrapport per juli 2016 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn

Läs mer

Rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2017

Rapport om den allmänna trafikplikten för kollektivtrafiken i Stockholms län 2017 trafikplikten för län 2017 län 2017 2(11) Vision En attraktiv, hållbar och växande Stockholmsregion med frihet för invånarna att själva forma sina liv och fatta avgörande beslut. 2018 Trafikförvaltningen

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 3. Förbundets

Läs mer

Månadsrapport för tillväxt- och regionplanenämnden per oktober 2018

Månadsrapport för tillväxt- och regionplanenämnden per oktober 2018 1 (1) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-11-22 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Månadsrapport för tillväxt- och regionplanenämnden per oktober 2018 Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport

Läs mer

Informationsärende om utredning om framtida inriktning för färdtjänst, närtrafik och anropsstyrd landsbygdstrafik

Informationsärende om utredning om framtida inriktning för färdtjänst, närtrafik och anropsstyrd landsbygdstrafik 1(7) Strategisk Utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-01-19, punkt 9 Informationsärende om utredning om framtida inriktning för färdtjänst, närtrafik

Läs mer

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare

Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Riktlinjer Program för uppföljning och insyn av verksamhet som utförs av privata utförare Gäller för de nämnder och förvaltningar inom Stockholms läns landsting som anlitar privata utförare för kommunala

Läs mer

Månadsrapport per februari 2014 för Stockholms läns landsting

Månadsrapport per februari 2014 för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2014-03-27 1 (2) Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 4-04-08 0 0 0 1 3 Månadsrapport per februari 2014 för Stockholms läns landsting

Läs mer

Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget 2015.

Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget Budget 2015. LSF 16/14 Intäkter 3 230 3 519 3 847 3 836 5 135 33,9 % 33,5 % 6 337 7 154 7 253 varav landstings-bidrag 2 499,3 2 739,9 2 910,8 2 928,6 4 135,0 41,2 % 42,1 % 5 250,6 6 166,8 6 389,9 Kostnader -3 207-3

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen i (i) SKRIVELSE 2016-10-12 Landstingsstyrelsen Delårsrapport 2016 för Skadekonto Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning Skadekonto

Läs mer

Månadsrapport juli 2017

Månadsrapport juli 2017 Månadsrapport juli 2 (13) Förvaltning för utbyggd tunnelbana Månadsrapport juli 3 (13) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Verksamhet... 5 2.1 Verksamhetsförändringar... 6 2.1.1 Utveckling helårsarbeten...

Läs mer

Resultatet för perioden uppgår till 331 miljoner kronor. Budgeterat resultat för perioden är 71 miljoner kronor.

Resultatet för perioden uppgår till 331 miljoner kronor. Budgeterat resultat för perioden är 71 miljoner kronor. Månadsrapport MARS Inledning I Stockholmsregionen bor en femtedel av Sveriges befolkning och länet antas fortsätta att öka med 35-40 000 invånare årligen. I denna växande region är det landstingets uppgift

Läs mer

SL-2014-0017. Trafiknämnden

SL-2014-0017. Trafiknämnden SL--0017 Trafiknämnden FEBRUARI 2 (20) SL--0017 Innehållsförteckning 1. Resultatuppföljning januari-februari och förväntad utveckling... 3 1.1 Sammanfattning... 3 1.2 Väsentlig avvikelse mot periodiserad

Läs mer

Genomlysning av SL:s ekonomi Stockholms läns landsting

Genomlysning av SL:s ekonomi Stockholms läns landsting Genomlysning av SL:s ekonomi 2006-2010 Bakgrund till projektet att uppdra åt landstingsstyrelsen att i samråd med AB SL utreda AB SL:s långsiktiga ekonomiska situation bland annat utifrån av SL presenterade

Läs mer

Not 1: Förändrad redovisning av tunnelbanans punktlighet

Not 1: Förändrad redovisning av tunnelbanans punktlighet 1 2 3 Sammanfattning Den enskilt största orsaken till inställda avgångar i Tunnelbanetrafiken i februari var ett strömavbrott på Grön linje. Ett längre stopp på Röd linje uppstod i samband med en personolycka.

Läs mer

VERKSAMHETSTAL PER TRAFIKSLAG - Augusti 2018

VERKSAMHETSTAL PER TRAFIKSLAG - Augusti 2018 VERKSAMHETSTAL PER TRAFIKSLAG Augusti Tunnelbana Verksamhetstal Ack Mål Diff Påstigande/Vardag (tusental) 1157,6 1188 30,4 Nöjd kund (%) 113 75 38,0 Nöjd kund tidhållning (%) 109 73 36,0 Utförd trafik

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-01-13 LS 2015-0776 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per november 2015 för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Förvaltning för utbyggd tunnelbana TJÄNSTEUTLÅTANDE LS -0518-03-16 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Månadsrapport per februari för förvaltning för utbyggd tunnelbana Ärendebeskriviiing

Läs mer

Stockholms läns landsting 1(2)

Stockholms läns landsting 1(2) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per september 2015 för Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebesjkrivning

Läs mer

A Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen

A Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen A Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen i (i) SKRIVELSE 2017-01-18 Landstingsstyrelsen Månadsrapport per oktober 2016, Koncernfinansiering Föredragande landstingsråd: Irene Svenonius Ärendebeskrivning

Läs mer

Internbudget

Internbudget Internbudget 2018 2017-11-13 INTÄKTER Kkr B 2018 B 2017 Diff Diff i % Biljettintäkter 2 912 790 2 793 200 119 590 +4,3% Övriga Intäkter 125 264 98 813 26 461 +26,8% Serviceresor 196 500 185 340 11 160

Läs mer

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016.

Ärendebeskrivning Ekonomisk månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen per februari 2016. Tillväxt- och regionplaneförvaltningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 1(1) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-03-21 Handläggare: Ann Lundell Tillväxt- och regionplanenämnden Månadsrapport för tillväxt- och regionplaneförvaltningen

Läs mer

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2017, Styrelsen. Ärendebeskrivning. Tertialrapport april 2017, Landstingshuset i Stocldiolm AB

Stockholms läns landsting. Tertialrapport april 2017, Styrelsen. Ärendebeskrivning. Tertialrapport april 2017, Landstingshuset i Stocldiolm AB Landstingshuset i Stockholm AB Org.nr 556477-9378 SKRIVELSE i(d 2017-06-19 LISAB 2017-0006 Styrelsen Tertialrapport april 2017, Landstingshuset i Stockholm AB Ärendebeskrivning Tertialrapport april 2017,

Läs mer