Motion om att göra lekplatserna tillgängliga för rörelsehindrade barn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion om att göra lekplatserna tillgängliga för rörelsehindrade barn"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet Kommunfullmäktige jankf18 Motion om att göra lekplatserna tillgängliga för rörelsehindrade barn Camilla Hansen, för centerpartiet, anför följande i motion Åtta av tio funktionshandikappade barn kan inte leka på den närmaste lekplatsen visar en undersökning från Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Åtta av tio föräldrar till rörelsehindrade barn väljer bort den närmaste lekplatsen eftersom deras barn inte kan leka där. Det visar en undersökning från RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Sverige är anslutet till FN:s barnkonvention, som bland annat innebär att alla barn har samma rättigheter. Så länge alla lekplatser inte kan användas av barn med rörelsehinder bryter Sverige mot konventionen. ALLA BARN BEHÖVER LEKA. I leken utvecklas vi till självständiga individer och lär oss ta hänsyn till varandra. Barn med rörelsehinder kan inte delta i leken på lika villkor och hamnar därför ofta utanför lekens gemenskap. Luleås lekplatser är, med några få undantag, inte byggda för dem. De är byggda för barn som går, springer och hoppar. I dag är det vanligt att barn som använder rullstol varken kommer in, fram eller runt på våra lekplatser. Hjulen skär ned i grus och sand, lekhusen har ofta branta trappor och är byggda på ett sätt som omöjliggör att någon vuxen kan vara med och ge en stödjande hand. Vi vet att leken är viktig för alla barns utveckling. I leken prövar barnen varandra, lär sig att ge och ta, tränar sig i att närma sig och hålla avstånd, samt att förstå gemenskapens glädje med både kropp och hjärta.

2 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet jankf18b När ett barn stängs ute från leken med andra, infrias inte dess förväntningar och drömmar. Det händer barn med rörelsehinder varje dag. Och ett barn som ständigt blir besviket tappar både lusten att leka och den för alla barn så viktiga nyfikenheten. Det leder till ett utanförskap. Därför behövs tillgängliga lekplatser, där alla barn, med eller utan rörelsehinder, är välkomna. För barn är det naturligt att själva välja var de vill leka. Men då handlar det om barn som har ett val. Ett barn i rullstol som inte ens kommer in på lekplatsen eller fram till gungorna har inget val. En lekpark som inte tillåter barn med rörelsehinder att leka där kunde lika gärna vara försedd med skylten ʺIcke för rörelsehindrade!ʺ Miljön bidrar till att skapa diskriminering och ger barnet en känsla av att vara annorlunda. Barns rätt till lek är rättsligt reglerad. Alla barn har rätt att leka på sina villkor. Sedan 1990 är Sverige anslutet till FN:s barnkonvention. Riksdagen har antagit en strategi för att förverkliga konventionen i Sverige. Av strategin framgår att konventionen ska vara ett verktyg i arbetet med att gradvis förbättra barns villkor. Det handlar om att ändra attityder, förhållningssätt och arbetssätt i olika verksamheter och på olika nivåer i samhället. Artiklarna 6, 23 och 31 i barnkonventionen är särskilt viktiga för barn med funktionshinder. I artikel 6 uttalas att varje barn har rätt att utvecklas. Av artikel 23, som specifikt gäller barn med funktionshinder, framgår att insatser för barnet ska syfta till att barnet ʺges möjlighet till rekreation på ett sätt som bidrar till barnets största möjliga integrering i samhället och individuella utveckling, innefattande dess kulturella och andliga utvecklingʺ. Enligt artikel 31 har barnet rätt till lek, vila och fritid. En av de grundläggande principerna i barnkonventionen framgår av artikel 2. Principen innebär att alla barn har samma rättigheter enligt konventionen utan diskriminering eller åtskillnad. Att våra lekplatser inte kan användas av barn med rörelsehinder medför att barnkonventionen inte förverkligas fullt ut i Sverige.

3 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet jankf18c Av de övergripande bestämmelserna i plan- och bygglagen följer att planläggning ska främja en från social synpunkt god livsmiljö. I bygglagstiftningen finns krav på att i princip allt som byggs nytt eller ändras ska vara tillgängligt för personer, barn och vuxna, med funktionshinder. Senast 2010 ska samhället vara tillgängligt för alla. Ingen ska diskrimineras på grund av sitt funktionshinder. Detta gäller självklart även för barn. Att anpassa våra lekplatser så att alla barn kan delta i leken är en tillgänglighetsfråga som måste prioriteras. Centerpartiet anser att varje barn ska ha en tillgänglig lekplats i sin närmiljö. Då kan alla delta i leken på sina villkor. Det går att genomföra om viljan och leklusten finns. Barnen är framtidens vuxna. I Luleå finns i dag 62 kommunala lekplatser, av dessa är ca 6 anpassade för rörelsehindrade barn. Utgångspunkten är att två lekplatser per år ska anpassas. Det är många barn som hinner bli vuxna innan det blir genomfört. Därför föreslås: Att minst en lekplats i kommunens samtliga stadsdelar snarast görs tillgängliga för rörelsehindrade Att under 2007 börja med Gültzaudden och satsa på upplägg a la Majblomman i Boden, för extra kreativ och utvecklande lek Att under 2007 skapa en kreativ och anpassad lekplats vid Trolltjärn Bergnäset Att planeringen och utformningen sker i nära samarbete med berörda handikapporganisationer Kommunfullmäktige beslutar att - remittera motionen till kommunstyrelsen.

4 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet jankf18d Tekniska nämndens, stadsbyggnadskontorets och kommunala handikapprådets gemensamma yttrande I sin motion lyfter Camilla Hansen flera viktiga frågor rörande alla barns möjlighet till lek på våra kommunala lekplatser. Idag finns 62 lekplatser i kommunen varav fem under de allra senaste åren har byggts med anpassningar för ökad tillgänglighet, lekplatserna vid Stadsparken, Flora kulle, Örnäset, Östermalm och i Råneå. I budgetplan är ca kkr upptaget för ombyggnad av lekplatser. Såväl i svensk lag som i FN:s barnkonvention stadgas barns rätt till lek och även deras rätt till delaktighet i utformning av sina lekmiljöer, vilket har legat till grund till tekniska förvaltningens styrkortsmål att bygga minst två nya anpassade lekplatser per år under planperioden. Att anpassa barns lekmiljöer för ökad tillgänglighet är en komplex fråga så till vida att det finns många olika slags funktionshinder. En lekplats kan inte vara fullständigt tillgänglig för alla, men delar av den ska självklart vara tillgänglig för alla, oavsett typ av funktionshinder. Inte bara rörelsehindrade barn behöver tillgänglighet, även vuxna rörelsehindrade behöver komma fram, till exempel föräldrar som vill vara med sina barn på lekplatsen. Att samarbeta med berörda handikapporganisationer är mycket viktigt vid utformning för ökad tillgänglighet på alla offentliga platser. Tekniska förvaltningen har i de flesta planeringssammanhang ett nära samarbete med bl a handikapprådet. För närvarande pågår arbete inom tekniska förvaltningen med att så kallade enkelt avhjälpta hinder i den offentliga fysiska miljön ska åtgärdas senast år Vi ingår även i nätverket IPA- Barns rätt till lek samt medverkar i Hjälmedelsinstitutets informationsportal databas för tillgängliga lekplatser En lekplats ska fungera som social mötesplats för alla barn, med eller utan funktionshinder. Barn idag tillbringar en stor del av sin lektid på sin skoleller förskolegård. På uppdrag av barn- och ungdomsförvaltningen och avd utbildnings och förvaltningslokaler utförs årligen insatser enligt upprättat program i Barnkonventionens anda, särskilt på de skolor som har

5 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Arbets- och personalutskottet jankf18e särskoleverksamhet, exempelvis Ormbergsskolan, där samverkan skett med brukarna när det gäller utformning av utomhusmiljön. Detta omfattar ett 100- tal skolor och förskolor inom kommunen. Idag går dock stora delar av de avsatta ekonomiska resurserna till upprustning av äldre lekplatser anlagda under och 1980-talen, detta för att säkerställa att de uppfyller den svenska standarden SS-EN /7 och SS- EN 1177 för säkerhet. Parallellt med dessa åtgärder arbetar tekniska förvaltningen med att ta ett större grepp på de kommunala lekmiljöerna i ett lekplatsprogram, en utredning som beräknas vara klar under I lekplatsprogrammet kommer lokalisering av lekplatser samt kvalitetsaspekter att särskilt lyftas fram. Precis som Camilla Hansen föreslår och även tidigare blivit informerad om kommer under 2007 en lekplats med anpassning för ökad tillgänglighet att anläggas på Gültzauudden. Med anledning därav kommer inte lekplatsen vid Trolltjärn på Bergnäset att tas med under innevarande budgetperiod. Det kommande lekplatsprogrammet kommer även att redovisa om Trolltjärn tillhör den mest prioriterade platsen för en sådan lekplats eller om det finns andra platser som borde ges företräde. Camilla Hansen föreslår också att en lekplats i varje stadsdel snarast görs tillgänglig för rörelsehindrade, vilket ligger helt i linje med de intentioner som tekniska förvaltningen redan idag har. Med nuvarande ekonomiska ramar kommer dock även detta att ta tid innan det är till fullo genomfört. Tekniska nämnden rekommenderar kommunfullmäktige besluta att - tillstyrka motionen eftersom arbete redan pågår i motionens syfte. Kommunala Handikapprådet beslutar godkänna ovanstående yttrande. Kommunstyrelsens arbets- och personalutskott föreslår kommunstyrelsen rekommendera kommunfullmäktige besluta att - bifalla motionen eftersom arbete redan pågår i motionens syfte.

6 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen b Arbets- och personalutskottet Camilla Hansen (c) yrkar bifall till motionen. jankf18f Nina Berggård (v) föreslår att beslutet ska formuleras så att motionen ska anses besvarad. Kommunstyrelsen beslutar i enlighet med arbets- och personalutskottets förslag.

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande.

Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att Förskolenämnden beslutat i enlighet med den rödgröna gruppens yrkande. PROTOKOLLSUTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2017-02-02 8 Dnr 2017/FN0001 332 Motion Bemannad parklek året runt på Stadsparkens lekplats Kommunstyrelsen har till Förskolenämnden översänt rubricerad motion

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Remissvar på motion (s) angående Barnkonventionen blir lag i Sverige. 4 FN

Remissvar på motion (s) angående Barnkonventionen blir lag i Sverige. 4 FN Remissvar på motion (s) angående Barnkonventionen blir lag i Sverige. 4 FN 2017.001 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Fritidsnämndens arbetsutskott 2017-03-30 22 Remissvar på motion (s) angående

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi

Tillgänglighet och delaktighet för alla. Strategi Tillgänglighet och delaktighet för alla Strategi Innehållsförteckning Inledning 3 Tillvägagångssätt 4 Tillgänglig fysisk miljö 5 Information och dialog 6 Ett samhälle för alla 7 Diarienummer: 2016/449

Läs mer

Remissvar på motion (S) angående barnkonvention blir lag i Sverige 5 KN

Remissvar på motion (S) angående barnkonvention blir lag i Sverige 5 KN Remissvar på motion (S) angående barnkonvention blir lag i Sverige 5 KN 2017.001 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2017-03-16 DNR KN 2017.001 HENRIK THURESON SID 1/1

Läs mer

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning Inriktningsdokument 2014-05-26 Tillgängligt för alla - rättigheter för personer med funktionsnedsättning KS 2014/0236 Beslutad av kommunfullmäktige den 26 maj 2014. Inriktningen gäller för hela den kommunala

Läs mer

Motion om allmän fest och mångfaldsdag på Kulturens hus

Motion om allmän fest och mångfaldsdag på Kulturens hus Kommunfullmäktige 2007-01-29 21 41 2007-12-17 318 668 Kommunstyrelsen 2007-12-03 232 535 Arbets- och personalutskottet 2007-11-26 248 531 07.14-008 jankf17 Motion om allmän fest och mångfaldsdag på Kulturens

Läs mer

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering

Motion om utvärdering av EU projekt med kommunal medfinansiering Kommunfullmäktige 2009 11 30 200 476 2010 11 29 179 422 Kommunstyrelsen 2010 11 15 209 506 Arbets och personalutskottet 2010 10 11 190 398 Dnr 09.729 008 novkf37 Motion om utvärdering av EU projekt med

Läs mer

Motion om energibesparingar

Motion om energibesparingar 2007-12-17 327 688 Kommunstyrelsen 2008-11-10 243 453 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 245 607 Dnr 07.820-008 deckf36 Motion om energibesparingar Ärendebeskrivning Annika Sundström, för vänsterpartiet,

Läs mer

Medborgarförslag om att inrätta en tjänst som barn- eller elevombudsman/ungdomsombud

Medborgarförslag om att inrätta en tjänst som barn- eller elevombudsman/ungdomsombud Kommunfullmäktige 2007-09-24 215 464 2008-04-28 87 200 Kommunstyrelsen 2008-04-14 86 229 Arbets- och personalutskottet 2008-03-31 78 196 Dnr 07.546-008 septkf38 Medborgarförslag om att inrätta en tjänst

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning

Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Sida 1/9 Policy för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning Arbetet med att öka tillgängligheten har sin utgångspunkt i den humanistiska människosynen, vilket innebär att alla

Läs mer

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda Kommunfullmäktige 2011 09 26 172 372 2012 02 27 27 81 Kommunstyrelsen 2012 02 13 35 92 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 24 60 Dnr 11.548 008 septkf35 Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige

Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun Antagen av: Kommunfullmäktige Ett samhälle för alla - Tillgänglighetspolicy för Bodens kommun 2013-2017 Antagen av: Kommunfullmäktige 2013-02-18 5 Innehållsförteckning Inledning 3 Syfte 3 Definitioner 3 Tillgänglighetspolicy för Bodens

Läs mer

Motion om allmän fest och mångfaldsdag på Kulturens hus

Motion om allmän fest och mångfaldsdag på Kulturens hus 2007-01-29 21 41 Kommunstyrelsen 2007-12-03 232 535 Arbets- och personalutskottet 2007-11-26 248 531 07.14-008 jankf17 Motion om allmän fest och mångfaldsdag på Kulturens hus Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten

alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten Tillgänglig utbildninglärmiljöns betydelse för att alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska

Läs mer

Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun.

Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun. PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Policy för barnets rättigheter i Örebro kommun. Örebro kommun 2014-05-20 Ks 527/2014 orebro.se 2 POLICY FÖR BARNETS RÄTTIGHETER I PROGRAM Uttrycker värdegrund

Läs mer

Mer inflytande för Uppsalas unga Kommunfullmäktiges program FN:s barnkonvention i Uppsala kommun Fastställt 1999-09-27. www.uppsala.

Mer inflytande för Uppsalas unga Kommunfullmäktiges program FN:s barnkonvention i Uppsala kommun Fastställt 1999-09-27. www.uppsala. A b c Mer inflytande för Uppsalas unga Kommunfullmäktiges program FN:s barnkonvention i Uppsala kommun Fastställt 1999-09-27 www.uppsala.se Förord Konventionen om barnets rättigheter sätter barnets behov

Läs mer

Motion om utbildning av kommunala företrädare för att öka kunskapen om vad som efterfrågas av entreprenörer och småföretagare

Motion om utbildning av kommunala företrädare för att öka kunskapen om vad som efterfrågas av entreprenörer och småföretagare Kommunfullmäktige 2005-11-28 214 454 2006-12-18 266 599 Kommunstyrelsen 2006-12-04 241 578 Arbets- och personalutskottet 2006-11-13 236 496 Personalkontoret, Utvecklingskontoret, Luleå Näringsliv AB, Kommunförbundet

Läs mer

RBU:s ideologiska grund; kortversionen

RBU:s ideologiska grund; kortversionen RBU:s ideologiska grund; kortversionen I första hand barn 1. Rätten att få vara barn med lek, trygghet och en god barndom 2. Rätten som ung till utveckling, självständighet, frigörelse och en tro på framtiden

Läs mer

Plan för tillgänglighet och delaktighet

Plan för tillgänglighet och delaktighet Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Antaget av kommunfullmäktige den 30 september 2013, 65 Plan för tillgänglighet och delaktighet 2014-2020 Innehåll 1 Inledning...1 1.1 Planens syfte och

Läs mer

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 230 Dnr: KS 2015/429 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00

Läs mer

RBU:S MÅL. Alla har rätt att maxa livet

RBU:S MÅL. Alla har rätt att maxa livet RBU:S MÅL Alla har rätt att maxa livet RBU accepterar inga orättvisor Barn med funktionsnedsättning har precis samma rätt till ett bra liv och möjlighet att utvecklas som alla andra, för att så småningom

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun

Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun Barn- och ungdomspolitisk strategi Orsa kommun 2019-2020 Inledning Orsa ska vara en plats som barn och unga upplever som lyhörd, inkluderande och öppen under sin uppväxt, likväl som en plats som känns

Läs mer

Motion om feministiskt självförsvar och jämställdhetsutbildning

Motion om feministiskt självförsvar och jämställdhetsutbildning 2011 09 26 171 370 Kommunstyrelsen 2012 02 13 34 86 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 23 54 Dnr 11.550 008 septkf34 Motion om feministiskt självförsvar och jämställdhetsutbildning i gymnasiet Ärendebeskrivning

Läs mer

Inriktningsdokument. Barns och ungas perspektiv och delaktighet i beslutsprocessen

Inriktningsdokument. Barns och ungas perspektiv och delaktighet i beslutsprocessen Inriktningsdokument 2017-05-29 Barns och ungas perspektiv och delaktighet i beslutsprocessen KS 2015/1309 Beslutat av kommunfullmäktige den 29 maj 2017. Ett inriktningsdokument beskriver den långsiktiga

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration

Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration 2007-01-29 20 39 Kommunstyrelsen 2008-02-11 38 95 Arbets- och personalutskottet 2008-01-28 16 38 Dnr 07.13-008 jankf16 Motion om kommunala traineetjänster för bättre integration Ärendebeskrivning Camilla

Läs mer

Medborgarförslag om enskilda vägar samt skogsbil- och odlingsvägar

Medborgarförslag om enskilda vägar samt skogsbil- och odlingsvägar Kommunfullmäktige 2007-05-02 106 199 2008-04-28 81 177 Kommunstyrelsen 2008-04-14 77 196 Arbets- och personalutskottet 2008-03-17 56 143 Dnr 07.241-008 majkf28 Medborgarförslag om enskilda vägar samt skogsbil-

Läs mer

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun

Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 22 februari 2017 Tillgänglighetspolicy för Finspångs kommun Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor.

Verksamhetsplan Stretereds och Vommedalens förskolor. Verksamhetsplan 2013-2015 Stretereds och Vommedalens förskolor. Tillsammans skapar vi utveckling" Bakgrund och syfte Av stadens styrprinciper framgår att samtliga nämnder ska upprätta verksamhetsplaner

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26

Tillgänglighetsplan för full delaktighet Antagen av kommunfullmäktige , 26 SUNNE KOMMUN Tillgänglighetsplan för full delaktighet 2006 2010 Antagen av kommunfullmäktige 2006-12-18, 26 Baserad på Nationell handlingsplan för handikappolitiken från patient till medborgare, plan för

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Motion om utdelning av kostnadsfria halkskydd till alla äldre

Motion om utdelning av kostnadsfria halkskydd till alla äldre 2011 02 28 42 71 Kommunstyrelsen 2011 09 12 179 397 Arbets och personalutskottet 2011 08 15 139 285 Dnr 11.127 008 febkf18 Motion om utdelning av kostnadsfria halkskydd till alla äldre Ärendebeskrivning

Läs mer

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Piratenskolan INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Fritidshemmet BombiBitt Bredarörsvägen 1 27731 Kivik 2016-08-30 Viktig Information I det dagliga arbetet jobbar personalen för

Läs mer

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Barnets bästa Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Inledning Lunds kommun arbetar aktivt för att det ska vara bra för barn att växa upp i Lund. Ett led i den ambitionen är kommunfullmäktiges

Läs mer

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda

Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar till kvinnliga kommunanställda Kommunfullmäktige 2011 09 26 172 372 Kommunstyrelsen 2012 02 13 35 92 Arbets och personalutskottet 2012 01 30 24 60 Dnr 11.548 008 septkf35 Motion om att erbjuda utbildning i feministiskt självförsvar

Läs mer

Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering

Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering Kommunfullmäktige 2012 01 30 10 31 Kommunstyrelsen 2012 01 16 17 42 Arbets och personalutskottet 2012 01 16 15 35 Dnr 11.347 10 augkf10 Medlemskap i Winternet ekonomisk förening samt finansiering Bilaga:

Läs mer

Motion om GMO fria livsmedel i Luleå kommun

Motion om GMO fria livsmedel i Luleå kommun Kommunfullmäktige 2009 09 28 155 367 2010 10 25 153 360 Kommunstyrelsen 2010 10 11 177 439 Arbets och personalutskottet 2010 09 27 167 346 Dnr 09.586 008 septkf16 Motion om GMO fria livsmedel i Luleå kommun

Läs mer

Motion om utbildning av kommunala företrädare för att öka kunskapen om vad som efterfrågas av entreprenörer och småföretagare

Motion om utbildning av kommunala företrädare för att öka kunskapen om vad som efterfrågas av entreprenörer och småföretagare 2005-11-28 214 454 Kommunstyrelsen 2006-12-04 241 578 Arbets- och personalutskottet 2006-11-13 236 496 Personalkontoret, Utvecklingskontoret, Luleå Näringsliv AB, Kommunförbundet Norrbotten 05.888 008

Läs mer

Barn i stadsplanering Barnkonsekvensanalyser och barns och ungas perspektiv

Barn i stadsplanering Barnkonsekvensanalyser och barns och ungas perspektiv Hållbar stad öppen för världen Barn i stadsplanering Barnkonsekvensanalyser och barns och ungas perspektiv Detta tänkte jag prata om Göteborgs stads barnkonsekvensanalysmodell Får barnen plats i staden?

Läs mer

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning

EN KOMMUN FÖR ALLA. Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning w EN KOMMUN FÖR ALLA Policy för att undanröja hinder för personer med funktionsnedsättning Framtagen i samråd med Rådet för funktionshinderfrågor och handikappföreningar i Skövde kommun. Beslutad av kommunfullmäktige

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

Handikappolitiskt Program

Handikappolitiskt Program Handikappolitiskt Program Perstorps kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-02-26 2013-05-15 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Inledning 4 FN:S Standardregler, sammandrag 5 Förutsättningar

Läs mer

Barnperspektiv på funktionsnedsättning

Barnperspektiv på funktionsnedsättning Barnperspektiv på funktionsnedsättning Alla barn har rätt att vara barn Rättigheter Förhållningssätt Rättigheter Barnkonventionen 1990 Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

BARNETS BÄSTA. Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun

BARNETS BÄSTA. Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun BARNETS BÄSTA Plan för att stärka barns rättigheter i Ystads kommun Antagen av Kommunfullmäktige 15 mars 2018 INNEHÅLL Ystads kommuns syn på barn Viktiga begrepp Utgångspunkter för arbetet med barnens

Läs mer

barnkonventionen. _archive/ som bildades Alla I FN

barnkonventionen. _archive/ som bildades Alla I FN Socialdepartementet Hur svensk lagstiftning och praxis överensstämmer med rättigheterna i barnkonventionen en kartläggning (Ds 2011:37) Lättläst version v Stämmer svenska lagar med barnens rättigheterr

Läs mer

Lekplatsprogrammet Sammanfattning av remissynpunkter

Lekplatsprogrammet Sammanfattning av remissynpunkter MILJÖ OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN HANDLÄGGARE Camilla Fransson DATUM 18 februari 2013 Lekplatsprogrammet Sammanfattning av remissynpunkter Bakgrund Huddinge kommun har tagit fram ett lekplatsprogram.

Läs mer

Motion om kommunalt vårdnadsbidrag en rättvisefråga

Motion om kommunalt vårdnadsbidrag en rättvisefråga Kommunfullmäktige 2011 04 26 82 160 2012 01 30 6 14 Kommunstyrelsen 2012 01 16 10 20 Arbets och personalutskottet 2011 12 19 259 564 Dnr 11.280 008 aprilkf20 Motion om kommunalt vårdnadsbidrag en rättvisefråga

Läs mer

Handikappolitiskt program för Södertälje kommun

Handikappolitiskt program för Södertälje kommun Kommunstyrelsens kontor Handikappolitiskt program för Södertälje kommun alla nämnders och bolagsstyrelsers ansvar Antagen av kommunfullmäktige i oktober 2011 Vision och grundläggande utgångspunkter Södertälje

Läs mer

Goda relationer. En vägledning om sexualitet, känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet

Goda relationer. En vägledning om sexualitet, känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet Goda relationer En vägledning om sexualitet, känslor och bemötande för dig som arbetar i en LSS-verksamhet Petra Sundström, strateg Omsorgsförvaltningen 2018-05-03 Varför? Föräldrar och personal kan vara

Läs mer

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd PM 2013:76 RVII (Dnr 326-2396/2011) Fixartjänst för rörelsehindrade Hemställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Hemställan

Läs mer

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall Kommunfullmäktige 2009-10-26 161 380 Kommunstyrelsen 2009-10-12 190 507 Arbets- och personalutskottet 2009-09-14 185 398 Dnr 09.543-825 oktkf11 Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby

Läs mer

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131

Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning. Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Politiskt program med åtgärder för personer med funktionsnedsättning Antaget av kommunfullmäktige 2013-06-19, 131 Bakgr und Programmet vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Det kan bland annat

Läs mer

Kollektivt boende för funktionshindrade ungdomar, Kronanbacken

Kollektivt boende för funktionshindrade ungdomar, Kronanbacken Kommunstyrelsen 2009-01-12 8 21 Arbets- och personalutskottet 2008-12-15 275 684 Dnr 08.51-293 janks12 Kollektivt boende för funktionshindrade ungdomar, Kronanbacken Bilaga: Yttrande Ärendebeskrivning

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 Kommunala Tillgänglighetsrådet 1 Uppdrag För att bereda personer med funktionsnedsättning medinflytande och insyn i handläggning av frågor av allmän karaktär skall finnas ett

Läs mer

Brukningsavgifter för vatten och avlopp 2009

Brukningsavgifter för vatten och avlopp 2009 Kommunfullmäktige 2008-12-15 296 703 Kommunstyrelsen 2008-12-01 265 518 2008-12-15 270 538 Arbets- och personalutskottet 2008-11-24 257 635 2008-12-15 273 680 Dnr 08.718-34 deckf10 Brukningsavgifter för

Läs mer

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn ÅSA EKMAN www.asaekman.com jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn usa har inte ratificerat, skrivit på barnkonventionen sverige

Läs mer

Trafikbullerplan 2010

Trafikbullerplan 2010 Kommunfullmäktige 2010 11 29 177 416 Kommunstyrelsen 2010 11 15 207 501 Arbets och personalutskottet 2010 10 25 198 411 Dnr 10.605 51 novkf10 Trafikbullerplan 2010 Bilagor: Trafikbullerplan Miljönämndens

Läs mer

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren:

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren: Barnets rättigheter Till läraren: FN:s Konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling år 1989 och har ratificerats av 193 länder. Grunderna för konventionen ligger i en önskan om att

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Svar på motion nr 8/2015 från Ann-Christine Furustrand, Anas Abdullah och Mats Larsson (S) - Lyft in barnperspektivet i samhällsplaneringen

Svar på motion nr 8/2015 från Ann-Christine Furustrand, Anas Abdullah och Mats Larsson (S) - Lyft in barnperspektivet i samhällsplaneringen Ordförandeförslag 0 Österåker Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher Till Kommunstyrelsen Datum 2015-10-22 Dnr 2015/0122-100 Svar på motion nr 8/2015 från Ann-Christine Furustrand, Anas Abdullah

Läs mer

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning

LÄTTLÄST SVENSKA. Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning LÄTTLÄST SVENSKA Plan för att göra Uppsala bättre för personer med funktionsnedsättning Ett samhälle för alla Politiker i Uppsala kommun har bestämt en plan för delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER

POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER 1 (3) POLITISKA INRIKTNINGSMÅL FÖR OMRÅDE FUNKTIONSHINDER Förord De politiska inriktningsmålen är ett komplement till gällande lagstiftning, lagar och förordningar som reglerar stöd och service för målgruppen

Läs mer

Motion om inrättande av miljöstipendium för företag

Motion om inrättande av miljöstipendium för företag 2007-05-02 100 188 Kommunstyrelsen 2007-12-03 228 525 Arbets- och personalutskottet 2007-11-26 244 522 Dnr 07.311-008 majkf24 Motion om inrättande av miljöstipendium för företag Ärendebeskrivning Ylva

Läs mer

Samordningsförbund i Luleå kommun Bilagor:

Samordningsförbund i Luleå kommun Bilagor: Kommunfullmäktige 2006-11-27 227 525 Kommunstyrelsen 2006-11-13 208 512 Arbets- och personalutskottet 2006-10-30 212 461 Socialnämnden, Länsarbetsnämnden, Försäkringskassan, Norrbottens läns landsting

Läs mer

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall Kommunstyrelsen 2009-10-12 190 507 Arbets- och personalutskottet 2009-09-14 185 398 Dnr 09.543-825 oktkf11 Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall Bilaga: Kalkyl färdigställande

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Medborgarförslag om kompetens och ansvarsområde hos överförmyndarnämnden

Medborgarförslag om kompetens och ansvarsområde hos överförmyndarnämnden Kommunfullmäktige 2009 10 26 173 416 2010 04 26 67 151 Kommunstyrelsen 2010 04 12 84 198 Arbets och personalutskottet 2010 03 15 48 102 Dnr 09.646 008 oktkf22 Medborgarförslag om kompetens och ansvarsområde

Läs mer

Utredning Boende för äldre

Utredning Boende för äldre Kommunfullmäktige 2010 05 31 74 166 Kommunstyrelsen 2010 05 17 94 220 Plan och tillväxtutskottet 2010 02 15 13 22 Dnr 10.89 00 marskf11 Utredning Boende för äldre Bilaga: Planering för Bostäder för äldre

Läs mer

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs

Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Kultur- och fritidspolitisk plan för Höganäs Vision, mål, inriktning, prioriteringar och handlingsplan för att Spela samman! Visionen Spela samman! Vår vision för vår verksamhet är att den ska bidra till

Läs mer

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017

Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 nternati Program för personer med funktionsnedsättning 2013-2017 Antaget av Kommunfullmäktige den 11 april 2013 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Medborgarförslag om att bygga ett kombinerat äldreboende/- dagis/fritids/förskola i Kallax by

Medborgarförslag om att bygga ett kombinerat äldreboende/- dagis/fritids/förskola i Kallax by Kommunfullmäktige 2008-03-31 74 162 Kommunstyrelsen 2008-11-10 248 469 Arbets- och personalutskottet 2008-10-13 224 558 Dnr 08.209-008 marskf40 Medborgarförslag om att bygga ett kombinerat äldreboende/-

Läs mer

Lekplatsprogram för lekplatser inom offentlig platsmark vid Gotlands Kommun

Lekplatsprogram för lekplatser inom offentlig platsmark vid Gotlands Kommun 1(5) Lekplatsprogram för lekplatser inom offentlig platsmark vid Gotlands Kommun 1. Varför ett lekplatsprogram? Hur skall programmet fungera? Programmet skall ge riktlinjer för vilka miljöer vi vill att

Läs mer

Förslag till ansvarig nämnd för stöd till sociala kooperativ

Förslag till ansvarig nämnd för stöd till sociala kooperativ Kommunfullmäktige 2008-05-26 120 269 Kommunstyrelsen 2008-05-12 110 288 Arbets- och personalutskottet 2008-04-14 89 225 Dnr 08.265-701 majkf10 Förslag till ansvarig nämnd för stöd till sociala kooperativ

Läs mer

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 2016-04-11 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:132 Anna- Maarit Tirkkonen 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till beslut - handlingsplan för tillgänglighet för personer med

Läs mer

Motion om energisparande snökylsystem

Motion om energisparande snökylsystem Kommunfullmäktige 2007-05-02 97 180 Kommunstyrelsen 2009-01-12 7 15 Arbets- och personalutskottet 2008-12-15 272 674 Dnr 07.271-008 majkf21 Motion om energisparande snökylsystem Ärendebeskrivning Erika

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Falköpings kommun Förskolan Fyren Stenstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Falköpings kommun Förskolan Fyren Stenstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falköpings kommun Förskolan Fyren Stenstorp 2012/2013 1 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Fyren i Stenstorp Diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet

Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller Stockslycke förskola avdelning Norrskenet Likabehandlingsplan, plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2016-10-31 2017-10-31 Stockslycke förskola avdelning Norrskenet 1 Innehåll Inledning 3 Mål 3 Syfte 3 Förskolans mål enligt Lpfö

Läs mer

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunledningskontoret KSKF/2016:132 Eskilstuna kommuns plan för tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning 2017-2021 Antaget av kommunfullmäktige den 9 februari 2017, 8

Läs mer

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165)

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) 1(6) STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) BILAGA Bilagan sammanställs och revideras utifrån Styrsystemets avsnitt 6.1 Styrdokument som fastställs av fullmäktige: Förutom genom särskilda styrdokument

Läs mer

BARN- & UNGDOMSPLAN FÖR HÖGANÄS KOMMUN Höganäs kommun arbetar efter en barn- och ungdomsplan som utgår ifrån FN:s konvention om barnets rättigheter, även kallad barnkonventionen. Nästan alla länder i världen

Läs mer

Ny familjecentral i Karlskoga

Ny familjecentral i Karlskoga Tjänsteskrivelse 1 (6) Handläggare Per Blom Barn- och utbildningsnämnden Ny familjecentral i Karlskoga Sammanfattning Arbetet med att utforma en ny familjecentral i Karlskoga har pågått under de senaste

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stad Ungdomspolitiskt program Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Yttrande över Förslag till ny Plan- och bygglag samt förslag till ändringar i anläggningslagen (1973:1149)

Yttrande över Förslag till ny Plan- och bygglag samt förslag till ändringar i anläggningslagen (1973:1149) Sundbyberg 2009-08-18 Vår referens: Stefan Eklund Åkerberg Tel. 08 546 40 422 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer Ange diarienummer vid all korrespondens Yttrande över Förslag till ny Plan-

Läs mer

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program

Linköpings Handikapp-politiska handlings-program Linköpings Handikapp-politiska handlings-program bestämt av Kommun-fullmäktige den 9 december år 2008 Förenta Nationerna, FN, säger så här om de mänskliga rättigheterna: Alla människor är födda fria och

Läs mer

Strategi för tillgänglighet och delaktighet

Strategi för tillgänglighet och delaktighet Strategi för tillgänglighet och delaktighet Ett samhälle för alla Fastställd av kommunfullmäktige 2012-12-17 86 Inledning En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning enligt Handisam,

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling GÖTEBORGS STAD Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Annedal 2016 Förskolorna: Leijonsparres väg, Seminariegatan 5, Seminariegatan 7, Skanstorget, Sveagatan. 2016-01-22

Läs mer

Rapport På väg mot ett oljefritt Sverige (dnr N2007/1050/E)

Rapport På väg mot ett oljefritt Sverige (dnr N2007/1050/E) Kommunstyrelsen 2007-05-14 90 186 Arbets- och personalutskottet 2007-04-30 97 199 Näringsdepartementet, Stadsbyggnadskontoret, Miljönämnden, Tekniska nämnden 07.79 37 majks12 Rapport På väg mot ett oljefritt

Läs mer

Motion om att införa ordningsomdömen

Motion om att införa ordningsomdömen 2006-12-18 302 656 Kommunstyrelsen 2007-05-14 95 200 Arbets- och personalutskottet 2007-04-16 86 181 06.954 008 deckf25 Motion om att införa ordningsomdömen Bilaga: Särskilt yttrande Ylva Strutz och Thomas

Läs mer

Ett delaktigt Linköping

Ett delaktigt Linköping Linköpings funktionshinderpolitiska program Dokumenttyp: Program Antaget av: Fullmäktige 2017-01-24, 5 Status: Antagen Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2015-282

Läs mer

Bilaga 1 Funktionsrättskonventionen och LSS

Bilaga 1 Funktionsrättskonventionen och LSS Bilaga 1 Funktionsrättskonventionen och LSS Jag har försökt göra en jämförelse mellan Funktionsrättskonventionen (FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning) och LSS (lagen om

Läs mer

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Det här materialet har utarbetats utifrån våra styrdokument: Ett annat viktigt

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Renhållningstaxa from

Renhållningstaxa from Kommunfullmäktige 2009-12-21 213 496 Kommunstyrelsen 2009-12-07 224 580 2010-03-15 54 123 Arbets- och personalutskottet 2009-11-16 237 509 2010-02-08 24 46 Dnr 09.683-320 deckf11 Renhållningstaxa from

Läs mer