Salstentamen Juridik 1hp. Kryssa för det påstående som är korrekt. Endast ett rätt svar per fråga. Totalt 24 frågor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Salstentamen Juridik 1hp. Kryssa för det påstående som är korrekt. Endast ett rätt svar per fråga. Totalt 24 frågor."

Transkript

1 11FK10 Borås 11F310, , 11GF10, Borås Utbildningsvetenskaplig kärna, UVK 1.2 Provmoment: Salstentamen Juridik 1hp. Ladokkod: Tentamen ges för: 11FK10, 11F310, , 11GF10, TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Hjälpmedel: Godkännes: Lexikon för studenter med ett annat förstaspråk än svenska Godkännes ej: Litteratur Föreläsningsmaterial/anteckningar Lösa blad Totalt antal poäng på tentamen: 1 hp För att få respektive betyg krävs: U = 0-14 rätt G = rätt VG = rätt Allmänna anvisningar: Kryssa för det påstående som är korrekt. Endast ett rätt svar per fråga. Totalt 24 frågor. Rättningstiden är som längst 15 dagar. Lycka till! Ansvariga lärare: Tobias Ruhtenberg och Camilla Carlsson Examinator: 11FK10 Anita Varga, 11F310 Marianne Bourgardt, Gunilla Elber, Anna Helen, 11GF10 Marie Fahlen.

2 Tenta frågor juridik Upphovsrätt 1. I avtalet med Bonus presskopia står det att man som lärare får kopiera ett visst antal sidor ur en publikation, vilket påstående stämmer överens med avtalet? A 12 % av en bok under en termin B 15 % av en bok under en termin C 18 % av en bok under en termin 2. När uppkommer upphovsrätten? A När man skapat ett verk B När man har anmält ett verk till en upphovsrättsorganisation C När man publicerat ett verk. 3. Vad gäller beträffande avtalet med Bonus Presskopia gällande förskolan? A. Samma regler som i skolan B. Fritt att kopiera C. Endast kopiering efter tillstånd TV och radio 4. Vilka program får man spela in från TV kanaler som man har kopieringstillstånd med? A. Egenproducerade program, ex nyheterna. B. Alla program C. Enbart barn och ungdomsprogram 5. Får man visa TV program på en TV apparat i direktsändning i klassrummet? A. Ja B. Nej C. Bara om man har kopieringstillstånd från Copy Swede.

3 Internet 6. Hur gäller upphovsrätten kring bilder publicerade på Internet? A. På samma sätt som annars B. Om bilderna hittas på Google är de tillåtna att användas fritt. C. Om inte upphovsmannens namn visas så kan de användas fritt. 7 Vad innebär att mediafiler är märkta med Creative Commons licens? A. Att de får användas och spridas fritt B. Att de får användas och spridas fritt beroende på CC märkningens tillägg Musik 8. Under vilka omständigheter får en lärare spela inspelad musik från en CD i klassrummet? A. Om läraren stänger alla dörrar så att ingen annan än eleverna i klassrummet kan höra. B. Om skolan/förskolan har tecknat ett avtal med STIM C. Om läraren har köpt in CD:n för skolan pengar. 9. Får man spela in en skolkonsert där eleverna framför upphovsrättsskyddad musik? A. Ja om inspelningen bara används i undervisningen B. Nej, aldrig C Ja, man får även ge en kopia till föräldrarna. Bild 10. Får elever i skolan använda upphovsrättsskyddade bilder från internet i sina arbeten och presentationer? A. Ja om de har begärt tillstånd från upphovsmannen. B. Nej, aldrig. C. Ja om de inte sprider materialet vidare utanför skolan.

4 11. Om du som lärare använder dig av upphovsrättskyddade bilder i en presentation, får du: A. Lägga presentationen tillgänglig för dina elever på en lärplattform, ex Ping Pong? B. Lägga upp presentationen på skolans öppna hemsida? C. Sprida till elevernas föräldrar? Film 12. Få man visa en hyrd film från videobutiken i klassrummet/förskolan? A. Ja om det är bara din egen klass som tittar. B. Ja om ni är färre än 25 elever C. Nej. Sekretess 13. Vilket/vilka verksamhetsområden regleras i offentlighets- och sekretsslagen? A. Endast kommunala förskolor, skolor och fritidshem. B. Endast verksamheter inom sjukvård och omsorg. C. All offentlig verksamhet i stat, kommun och landsting. 14. Omfattas även fristående/enskilda verksamheter inom förskola, skola och fritidshem av offentlighets- och sekretsslagen? A. Ja, de har precis samma regler som kommunal verksamhet. B. Nej, de får själva bestämma vad de ska ha för offentlighets- och sekretessregler. C. Ja, de kan omfattas av sekretessreglerna men inte offentlighetsprincipen. 15. Inom förskola, skola och fritidshem finns flera fristående/enskilda verksamheter. Vilket av följande påståenden stämmer in på dem? A. Kravet är endast att de ska följa FN:s barnkonvention. B. De lyder under Skollagen. C. De får själva bestämma vad de ska ha för offentlighets- och sekretessregler, samt andra styrdokument/lagar/regler.

5 16. Vad betyder Sekretess enligt OSL? A. Förbud att röja en uppgift vare sig det sker muntligen, genom att lämna ut en allmän handling eller på annat sätt. B. Förbud att lämna ut skriftliga handlingar av integritetskänslig karaktär. C. Förbud att röja personliga uppgifter som man vet eller kan misstänka att berörda personer inte vill att man ska lämna ut. 17. Vad innebär sekretess i förskola, skola och fritidshem? A. Att man aldrig ska ge någon information över huvudtaget, muntligt eller skriftligt, till någon annan än vårdnadshavaren. B. Att man aldrig ska lämna ut någon skriftlig information till någon annan än vårdnadshavaren. C. Att man aldrig ska lämna ut sekretessbelagd och/eller integritetskänslig information till andra än barnets vårdnadshavare om inte vårdnadshavaren skriftligt har godkänt detta. 18. Vilket av följande påståenden stämmer? A. Förskolan har stark sekretess, vilket innebär stark sekretess med vissa undantag. Skolan och fritidshemmet är i grunden offentlig, med undantag för sekretessbelagda uppgifter/handlingar. B. Förskolan, skolan och fritidshemmet har alla lika stark sekretess. Alla uppgifter och handlingar i dessa verksamheter är sekretessbelagda såvida de inte bedömts som allmänna. C. Både förskolan, skolan och fritidshemmet är i grunden offentliga verksamheter och ska alla präglas av samma öppenhet. Alla handlingar är allmänna så länge de inte har sekretessbelagts. 19. Vilket påstående stämmer kring en allmän handling? A. Alla dokument som upprättas och förvaras på en myndighet är alltid allmänna handlingar och skall vara öppna för insyn dvs. det är offentliga handlingar. B. Alla dokument som upprättas och förvaras på en myndighet är allmänna handlingar, men de kan vara hemliga och beläggas med sekretess om de t.ex. innehåller integritetskänslig information. C. Alla dokument som upprättas och förvaras på en myndighet är allmänna handlingar förutom de som är av privat karaktär, t.ex. Individuella utvecklingsplaner.

6 20. För vem gäller sekretessen? A. För all personal som är eller har varit anställd på förskolan/skolan/fritidshemmet. Sekretessen gäller även för vikarier och studenter. B. För all personal som för tillfället är anställd på förskolan/skolan/fritidshemmet. Studenter och vikarier får muntligen lova att inte röja känsliga uppgifter. C. Endast för all pedagogisk personal eftersom det är de som arbetar närmast barnen och familjerna, samt hanterar känslig information. 21. Mot vem gäller sekretessen? A. Sekretess gäller endast mot allmänheten, t.ex. mot andra föräldrar och pressen. B. Sekretess gäller mot allmänheten, mellan olika myndigheter och mellan olika verksamhetsgrenar inom samma myndighet. C. Sekretess gäller mot alla som inte är namngivna på den sekretessbelagda handlingen. Det innebär att man alltid ska skriva på handlingen vilka personer som har rätt att ta del av den. 22. Finns det några undantag från sekretessen? A. Ja, om pedagogerna tycker att det är viktigt att vissa uppgifter vidarebefordras, så kan man göra undantag från sekretessen. Det bestäms i arbetslaget om man ska frångå sekretessen. B. Ja, det finns ett antal undantag men de gäller nästan aldrig. Sekretessen är alltid viktigast och ska följas. C. Ja, det finns ett antal undantag, men de ska bara användas om det är nödvändigt. Om man ska frångå sekretessen ska en bedömning av t.ex. nämnd/tjänstemän göras i varje enskilt fall. 23. Vilket av följande påståenden stämmer? A. En lärare, förskollärare eller annan personal som upplever att ett barn eller en elev kan ha blivit utsatt för kränkande behandling inom verksamheten har möjlighet, om han/hon vill, att anmäla detta till förskolechef eller rektor. B. En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling inom verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. C. En lärare, förskollärare eller annan personal som upplever att ett barn eller en elev kan ha blivit utsatt för kränkande behandling inom verksamheten ska diskutera detta i sitt arbetslag och kalla till möte med berörda parter, t.ex. föräldrar, barn/elever och personal.

7 24. Vad innebär Anmälningsplikt i förskola, skola, fritidshem? A. En anmälan måste göras. Om en pedagog misstänker att ett barn far illa i hemmet får pedagogen bryta sekretessen och göra en anmälan till socialnämnden. B. En anmälan får endast göras av förskolechef/rektor. Som pedagog skall man därför alltid kontakta sin förskolechef/rektor om man misstänker att ett barn far illa i hemmet. C. Att man som pedagog ska anmäla till sin förskolechef/rektor, eller direkt till socialtjänsten, när man har bevis för att ett barn far illa i hemmet.

Allmändidaktik och lärande 4 högskolepoäng

Allmändidaktik och lärande 4 högskolepoäng Allmändidaktik och lärande 4 högskolepoäng Språkutveckling, flerspråkighet, digital publicering Ladokkod: Borås V 12 11FK10, Borås V 12 Svensvand 117910 Tentamen ges för: Förskollärarstudenter, Grund 4

Läs mer

Allmändidaktik och lärande 4 högskolepoäng

Allmändidaktik och lärande 4 högskolepoäng Allmändidaktik och lärande 4 högskolepoäng Språkutveckling, flerspråkighet, digital publicering Ladokkod: Borås V 12 11FK10, Borås V 12 Svensvand 117910 Tentamen ges för: Förskollärarstudenter, Grund 4

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet och annan pedagogisk verksamhet 743:5 Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antaget av Kommunfullmäktige 2014-09-25 Gäller fr

Läs mer

Tystnadsplikt. Den som är eller har varit verksam i enskilt bedriven förskola omfattas av tystnadsplikt (29 kap. 14 Skollagen).

Tystnadsplikt. Den som är eller har varit verksam i enskilt bedriven förskola omfattas av tystnadsplikt (29 kap. 14 Skollagen). Tystnadsplikt Den som är eller har varit verksam i enskilt bedriven förskola omfattas av tystnadsplikt (29 kap. 14 Skollagen). Inledning Förskolan är en arbetsplats där pedagoger kommer i nära kontakt

Läs mer

FOTOKOPIERING AV TRYCKSAKER I FÖRETAG

FOTOKOPIERING AV TRYCKSAKER I FÖRETAG FOTOKOPIERING AV TRYCKSAKER I FÖRETAG 1 Årligen kopieras det över 1 miljard sidor i finska företag. Enligt undersökningar består 2 till 15 procent av alla kopior av upphovsrättsskyddat material såsom tidningar,

Läs mer

Barnhälsoplan Tallbackens förskola. Knivsta kommun

Barnhälsoplan Tallbackens förskola. Knivsta kommun Barnhälsoplan 2016-2017 Tallbackens förskola Knivsta kommun Reviderad ht-2016 Barnhälsoarbetet utgår från Skollagen och Läroplanen för förskolan Lpfö-98 rev 2010 Förskolans uppdrag Skollagen (2010) 8 kap

Läs mer

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet.

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet. Bibliotek i samhället 1 Provmoment: Biblioteksjuridik 2,5hp Ladokkod: 7,5 högskolepoäng Tentamen ges för: Tentamenskod: Tentamensdatum: 2017-12-01 Tid: 10.00-11.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel Totalt antal

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet 1 (11) Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet * Avser fristående fritidshem som inte anordnas vid skolenhet med förskoleklass

Läs mer

Policy för utvecklingssamtal på Lemshaga Akademi

Policy för utvecklingssamtal på Lemshaga Akademi 110826 Policy för utvecklingssamtal på Lemshaga Akademi Utvecklingssamtal Vad säger styrdokumenten? Utvecklingssamtal och individuell utvecklingsplan 12 Minst en gång varje termin ska läraren, eleven och

Läs mer

Stöd och anpassning i förskolan/skolan

Stöd och anpassning i förskolan/skolan Stöd och anpassning i förskolan/skolan - vad säger skollagen? Din patientförening när bindväven inte fungerar Innehåll Sid 5 Individuella behov Sid 5 Åtgärdsprogram Sid 6 Skaffa dig kunskap Sid 6 Skollagen

Läs mer

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun Skollagen kap 6 Melleruds Kommun Skollagen kap 6 - Åtgärder mot kränkande behandling Gäller för all personal som är i verksamheten. Huvudmannen ansvarar för personalen fullgör de skyldigheter som anges

Läs mer

KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt

KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt Denna information vänder sig till samtliga personer som är verksamma inom förskolor, fritidshem, förskoleklasser, grund- och gymnasieskolor som drivs i enskild

Läs mer

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Förskola 1-5 år I förskolan kommer du arbeta tillsammans med barnskötare, förskollärare och specialpedagoger. Varje förskolaområde har en ansvarig förskolechef. Förskolorna

Läs mer

utbildningsgarantier

utbildningsgarantier utbildningsgarantier förskola/skola/fritidshem förskola... lla en ra h s få s o s o ti! utbildningsgaran Hultsfreds kommuns förskolor Du som vårdnadshavare kan förvänta dig att ditt barn ska ges möjlighet

Läs mer

MITTUNIVERSITETET Avdelningen för utbildningsvetenskap. Sekretess inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem:

MITTUNIVERSITETET Avdelningen för utbildningsvetenskap. Sekretess inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem: MITTUNIVERSITETET Avdelningen för utbildningsvetenskap Sekretess inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem: en sammanfattning 2 INNEHÅLL Grundregel för statlig och kommunal verksamhet: offentlighet

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet.

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet. Bibliotek i samhället 1 7,5 högskolepoäng Provmoment: Biblioteksjuridik (TEN3) Ladokkod: 31BBI1 Tentamen ges för: NGBIB15h TentamensKod: Tentamensdatum: 4/12-15 Tid: 09:00-10:30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Provmoment: Salstentamen Ladokkod: Tentamen ges för: BOK HT 11 (salstentamen nr 5) TentamensKod: Tentamensdatum: Tid:

Provmoment: Salstentamen Ladokkod: Tentamen ges för: BOK HT 11 (salstentamen nr 5) TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Barnet och kulturen Provmoment: Salstentamen Ladokkod: Tentamen ges för: BOK HT 11 (salstentamen nr 5) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2012-05-03 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: Godkännes Lexikon

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Ändringar införda till och med UN, 2014:28 Innehållsförteckning Riktlinjer... 2 Olika former av förskola

Läs mer

Provmoment: Salstentamen Ladokkod: Tentamen ges för: BOK HT 11 (salstentamen nr 4) TentamensKod: Tentamensdatum: Tid:

Provmoment: Salstentamen Ladokkod: Tentamen ges för: BOK HT 11 (salstentamen nr 4) TentamensKod: Tentamensdatum: Tid: Barnet och kulturen Provmoment: Salstentamen Ladokkod: Tentamen ges för: BOK HT 11 (salstentamen nr 4) 15 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2011-03-15 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: Godkännes Lexikon

Läs mer

Den nya lagen om småbarnspedagogik vad förändras angående dataskydd och sekretess?

Den nya lagen om småbarnspedagogik vad förändras angående dataskydd och sekretess? Den nya lagen om småbarnspedagogik vad förändras angående dataskydd och sekretess? Jurist Sanna Haanpää Undervisningsråd Pia Kola-Torvinen Utbildningsstyrelsen Vilka förändringar som gäller sekretess innebär

Läs mer

Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever

Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever Flik 9, uppdaterad 140912 Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever Välkommen till förskolan Karlavagnen. Eftersom du ska göra praktik hos oss är det viktigt att läsa detta dokument. Några

Läs mer

KREATIV INTERAKTIV INTE AKTIV

KREATIV INTERAKTIV INTE AKTIV FRÅN INTE AKTIV TILL INTERAKTIV OCH KREATIV En IT-plan för utvecklande av ett digitalt lärande i förskola, grundskola, grundsärskola och fritidshem i Sjöbo kommun 2014-1016 Innehållsförteckning Förord...

Läs mer

Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst. Barn från 1 år till utgången av gymnasiet

Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst. Barn från 1 år till utgången av gymnasiet Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst Barn från 1 år till utgången av gymnasiet Bakgrund till samverkan Samverkansrutinerna är utarbetade utifrån ett uppdrag av förvaltningsledningen inom bildningsförvaltningen

Läs mer

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Anmälan kan komma till kommunens kännedom på flera sätt: 1. Anmälan lämnas till en förskola/skola/gymnasieskola av personal eller enskild

Läs mer

Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar

Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar Dokumentation är ett viktigt stöd i arbetet med att följa upp åtgärderna och eventuellt förändra dem eller sätta in nya. Det är även en rättssäkerhetsfråga

Läs mer

En informationsbroschyr från. SMFF, Svenska Musikförläggareföreningen

En informationsbroschyr från. SMFF, Svenska Musikförläggareföreningen N A En informationsbroschyr från SMFF, Svenska Musikförläggareföreningen 1 & NOTER AVTAL innehåll UPPHOVSRÄTT 7 NOTER OCH SÅNGTEXTER 8 ARRANGEMANG 11 KOPIERING AV MUSIKALISKA VERK OCH TEXTER I SKOLAN 12

Läs mer

Personuppgifter. Namn på elev/barn som anser sig blivit utsatt. Elevens klass/barnets avdelning. Namn på involverade elever/barn och klass/avdelning

Personuppgifter. Namn på elev/barn som anser sig blivit utsatt. Elevens klass/barnets avdelning. Namn på involverade elever/barn och klass/avdelning Sid 1 (5) Utredning När en elev/ett barn anser sig ha blivit utsatt för kränkningar/trakasserier/diskriminering Skollagen 14a kap. 10 och Diskrimineringslagen 2 kap. 7 Del 1 Utredningen Personuppgifter

Läs mer

Upphovsrätten sätter maten på upphovsmannens bord

Upphovsrätten sätter maten på upphovsmannens bord Upphovsrätten sätter maten på upphovsmannens bord Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller

Läs mer

Trygghet och trivsel

Trygghet och trivsel Barn och elever känner sig trygga hos oss. Det här gör vi för att ge ditt barn trygghet och studiero. Vet du om att det finns en likabehandlingsplan i ditt barns skola? Du som vårdnadshavare är viktig

Läs mer

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet Upphovsrätt Upphovsrättens grunder Universitetsjurist Martin Putsén Juristfunktionen, Linköpings universitet 2012-10-19 Upphovsrättens grunder Bakgrund Upphovsrättsliga grunder Exempel Litteratur Webbaserat

Läs mer

Nationella styrdokument

Nationella styrdokument Nationella styrdokument Nationella styrdokument Skollag 20010:800 Beslutas av riksdagen Skolförordning, SFS 2011:185 Utfärdas av regeringen Allmänna råd Rekommendationer från Skolverket Läroplaner Utfärdas

Läs mer

Haninge skolenkät 2017 Vårdnadshavare förskola

Haninge skolenkät 2017 Vårdnadshavare förskola Haninge skolenkät 2017 Vårdnadshavare förskola Om undersökningen Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar på frågor om vad de tycker om förskolan och grundskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013.

Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. Kvalitetsarbete för grundskolan, Garpenbergs skola period 4 (april juni), läsåret 2012/2013. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå

Läs mer

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet.

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet. Bibliotek i samhället 1 Provmoment: Biblioteksjuridik 2,5hp Ladokkod: 31BBI1 7,5 högskolepoäng Tentamen ges för: NGBID16v Tentamenskod: Tentamensdatum: 2016-11-30 Tid: 10.00-11.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall tre veckor, annars är det detta datum som gäller: Förskoledidaktiska aspekter Provmoment: Tillfälle 1. Lek 3HP Ladokkod: 11FK20 Tentamen ges för: Borås och Varberg 30 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2017 02-23 Tid: 9.00 12.00 Hjälpmedel: Inga

Läs mer

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen Uppdaterad 2016-01-18 Användning av bilder, texter och noter i undervisningen HÖGSKOLEAVTALET 1 Undervisningsområden Avtalet omfattar högskoleutbildning enligt högskolelagen samt sådan utbildning som kan

Läs mer

Enerbackens förskola 2013-2014

Enerbackens förskola 2013-2014 Plan mot kränkande behandling Enerbackens förskola 2013-2014 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Enerbackens pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger på Enerbackens

Läs mer

Balsta förskola 2014

Balsta förskola 2014 Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen FSO 7 Balsta och Stensborgsgatans förskolor Anita Qvarfordt Rask, 016-7102191 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Denna försäkran gäller för studenter på de kommunala enheterna i Ekerö kommun. Observera att under en VFU-period kan du komma att möta flera av verksamheterna

Läs mer

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet.

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet. Bibliotek i samhället 1 Provmoment: Biblioteksjuridik 2,5hp Ladokkod: 31DBI1 7,5 högskolepoäng Tentamen ges för: NGBID17v Tentamenskod: Tentamensdatum: 2017-11-06 Tid: 10.00-12.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-11-29 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Vårdnadshavaren som barnet bor hos får bestämma vilken förskoleenhet eller vilket fritidshem

Läs mer

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg

Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Regler för rätt till bidrag för att driva enskild pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem och vänder sig till barn i samma åldrar. Pedagogisk omsorg styrs av

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Hur kan vi arbeta med sekretessen på familjecentralen

Hur kan vi arbeta med sekretessen på familjecentralen 2018 års regionala familjecentralskonferens i Skåne Hur kan vi arbeta med sekretessen på familjecentralen för Kommunförbundet Skåne i samverkan med Region Skåne Linda Larsson, regionjurist, Region Skåne

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

Haninge skolenkät 2018 Vårdnadshavare förskola

Haninge skolenkät 2018 Vårdnadshavare förskola Haninge skolenkät 2018 Vårdnadshavare förskola Om undersökningen Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar på frågor om vad de tycker om förskolan och grundskolan

Läs mer

SEKRETESS I SAMVERKAN

SEKRETESS I SAMVERKAN SEKRETESS I SAMVERKAN En föredragning vid konferensen UTMANINGAR FÖR ELEVHÄLSAN- 2018 Arrangör: Gothia Fortbildning. Staffan Olsson staffanolsson45@gmail.com 070-2770737 Se mina svar på www.elevhalsan.se

Läs mer

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret BF 221 1 2019-09-19 Bildningsförvaltningen Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2019-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Plan för likabehandling för Berga förskola

Plan för likabehandling för Berga förskola Barn - och utbildningsförvaltningen Rev 130201 1 (6) Förskoleområde 1.6 Berga förskola Malin Willix Tel 016 710 51 26 malin.willix@eskilstuna.se Likabehandlingsplan Plan för likabehandling för Berga förskola

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2014/ 2015

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2014/ 2015 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2014-12-12 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2014/ 2015 Vår vision På Solgläntans förskola ska alla barn

Läs mer

Handlingsplan/likabehandlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan/likabehandlingsplan mot kränkande särbehandling Pedagogisk enhet Centrum Liljans Förskola Ängen, Lyckan och Vallen Handlingsplan/likabehandlingsplan mot kränkande särbehandling Höstterminen 2015 Vårterminen 2016 Förskolan vilar på demokratins grund.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 för Förskolan Förskolans namn: Lyckohagen Adress: Föreningsgatan 53 Telefon: 013263694 Ansvarig förskolechef: Eva Edsgården

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Baronen. Läsåret Arbetsplan för förskolan Baronen Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola (Lpfö-98/16) Lag om förbud mot diskriminering

Läs mer

Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10

Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10 Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10 Skollagen, 14 a kap. Åtgärder mot kränkande behandling 10. Om huvudmannen eller personalen får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit

Läs mer

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning

1/8. Huvudman. Kontaktperson. Pedagogisk omsorg. Antal platser. Telefonnummer. Adress Postnummer Ort. E-postadress. Utbildning 1/8 Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi Enligt 25 kap. 10 skollagen, samt Norrköpings kommuns riktlinjer för bidrag till enskild pedagogisk omsorg Huvudman Namn Telefonnummer

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 för Förskolan Förskolans namn: Adress: Telefon: Ansvarig förskolechef: Eva Edsgården 1 Innehållsförteckning sidan 1. Vår

Läs mer

Haninge skolenkät 2016 Vårdnadshavare förskola

Haninge skolenkät 2016 Vårdnadshavare förskola Haninge skolenkät 2016 Vårdnadshavare förskola Om undersökningen Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar på frågor om vad de tycker om förskolan och grundskolan

Läs mer

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Nämndsekreterare 1 (6) Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Myndighet Myndigheter är de organ som ingår i den statliga och kommunala förvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Älvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechef Pedagogisk utvecklare/pedagogista Förskolans förskollärare Vår vision Att visa respekt

Läs mer

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd

Handlingsplan. barn och elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan barn och elever i behov av särskilt stöd Att vara i behov av särskilt stöd kan gälla såväl enskilda individer som grupper. Vi kan alla vara i behov av särskilt stöd under korta eller långa

Läs mer

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012

Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Riktlinjer för Stallarholmsskolan gällande förhållningssätt, värdegrund och arbetsinriktning 2012 Skollagen (2010:800) 1 kap. 5 Utformning av utbildningen Var och en som verkar inom utbildningen ska främja

Läs mer

Rutiner för klagomålshantering i förskola, förskoleklass, fritidshem samt grundskola på Al-Maarif Skola/förskola

Rutiner för klagomålshantering i förskola, förskoleklass, fritidshem samt grundskola på Al-Maarif Skola/förskola Rutiner för klagomålshantering i förskola, förskoleklass, fritidshem samt grundskola på Al-Maarif Skola/förskola Enligt skollagen 4 kap. 8 skall huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2013-2014 LKABEHANLNGPLAN Ymer förskola 203-204 Likabehandlingsplan Ymer förskola 203-204 2 2 Ymer förskolas värdegrund Förskolebarns framtidstro vår utmaning Alla människors lika värde Förskolans verksamhet grundas

Läs mer

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen Uppdaterad 2018-01-08 Användning av bilder, texter och noter i undervisningen SKOLKOPIERINGSAVTALET FR.O.M. 2018 Avtal gör det möjligt att kopiera och dela Alla kommunala och landstingskommunala förskolor

Läs mer

Handlingsplan/likabehandlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan/likabehandlingsplan mot kränkande särbehandling Pedagogisk enhet Centrum Liljans Förskola Ängen, Lyckan och Vallen Handlingsplan/likabehandlingsplan mot kränkande särbehandling Höstterminen 2016 Vårterminen 2017 Förskolan vilar på demokratins grund.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Bullerbyn

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Bullerbyn Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 för Förskolan Bullerbyn Förskolans namn: Bullerbyn Adress: Rekrytgatan 33 Telefon: 013 20 61 51 Ansvarig förskolechef:

Läs mer

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet.

Du markerar det eller de svar du vet eller tror är rätt genom att kryssa i boxen framför det alternativet. Bibliotek i samhället 1 Provmoment: Biblioteksjuridik 2,5hp Ladokkod: 31DBI1 7,5 högskolepoäng Tentamen ges för: NGBID16v Tentamenskod: Tentamensdatum: 2016-11-01 Tid: 10.00-11.30 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel

Läs mer

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Inledning Varje kommun har enligt skollagen 1 och diskrimineringslagen 2 en skyldighet att skydda barn och elever mot kränkningar. I framtagna

Läs mer

Haninge skolenkät 2016 Vårdnadshavare förskola

Haninge skolenkät 2016 Vårdnadshavare förskola Haninge skolenkät 2016 Vårdnadshavare förskola Om undersökningen Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar på frågor om vad de tycker om förskolan och grundskolan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Svejserdalens Förskola 2014-2015

Plan mot kränkande behandling Svejserdalens Förskola 2014-2015 Plan mot kränkande behandling Svejserdalens Förskola 2014-2015 Förskolans logotyp: Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med Svejserdalens pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING VEINGEGATANS FÖRSKOLA HUSENSJÖ SKOLOMRÅDE 2014-2015 september 2014 Utdrag ur Läroplan för förskolan -98 Alla som arbetar i förskolan ska: - visa respekt

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Haninge skolenkät 2018 Vårdnadshavare förskola

Haninge skolenkät 2018 Vårdnadshavare förskola Haninge skolenkät 2018 Vårdnadshavare förskola Om undersökningen Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar på frågor om vad de tycker om förskolan och grundskolan

Läs mer

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Gäller fr.o.m. 11.07.01 Barn- och ungdomsförvaltningen Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Foto: Anita Hogeborn-Kullander INNEHÅLL 1. Inledning...3 2. Mål och syfte...3 3. Elevhälsans organisation...3

Läs mer

Dialogmöte. Rektorer och chefer för fritidshem

Dialogmöte. Rektorer och chefer för fritidshem Dialogmöte Rektorer och chefer för fritidshem Dagordning Presentation Kort information om särskola och Soligast Skolinspektionens tillsyn av kommunernas tillsyn Tilläggsbelopp Lagrådsremissen med ev. förändringar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra Karlsson

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolor T1

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolor T1 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolans namn: Lyckohagen Adress: Föreningsgatan 53 Telefon: 013263694 Ansvarig förskolechef: Charlotta Foucard 1 Innehållsförteckning

Läs mer

2014-2015. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14

2014-2015. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14 2014-2015 Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Bildningsförvaltningen Fågelstigens förskola Okt -14 Fågelstigens förskolas plan mot diskriminering och annan kränkande behandling 2014-2015

Läs mer

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen Uppdaterad 2016-01-08 Användning av bilder, texter och noter i undervisningen SKOLKOPIERINGSAVTALET FRISKOLOR Avtal gör det möjligt att kopiera och dela Varje friskola ansvarar för att avtal tecknas -

Läs mer

Att vara skolledare för grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem

Att vara skolledare för grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem Att vara skolledare för grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem Tylösand 1 oktober 2015 Anna Klerfelt, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping Ett urval av bilder Frågor till 21 fritidspedagoger

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170407 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Mumindalens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 för Förskolan Förskolans namn: Vasa förskola Adress: Banérgatan 21 Telefon: 013-208457 Ansvarig förskolechef: Eva Edsgården

Läs mer

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro 1 (5) Ansökan om godkännande för fristående förskola Enligt 2 kap. 5 skollagen, samt villkor för godkännande och förutsättningar för fullt bidrag till enskild förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och förskoleklass

Läs mer

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen Uppdaterad 2016-01-08 Användning av bilder, texter och noter i undervisningen SKOLKOPIERINGSAVTALET Avtal gör det möjligt att kopiera och dela Alla kommunala och landstingskommunala förskolor och grund-

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Prästkragens förskola 2015-2016. Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolan Prästkragens pedagoger

Plan mot kränkande behandling Prästkragens förskola 2015-2016. Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolan Prästkragens pedagoger Plan mot kränkande behandling Prästkragens förskola 2015-2016 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolan Prästkragens pedagoger Vilka omfattas av planen: Barn, föräldrar, pedagoger

Läs mer

Sekretess och tystnadsplikt

Sekretess och tystnadsplikt Sekretess och tystnadsplikt tryckfrihetsförordningen offentlighets- och sekretesslagen patientdatalagen HU 2013-09-04 Susan Ols Landstingsjurist Översikt Offentlighetsprincipen Allmänna handlingar Sjukvårdssekretessen

Läs mer

Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever SFS 2006:67.

Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever SFS 2006:67. Likabehandlingsplan Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever SFS 2006:67. Varje form av kränkande behandling mellan barn, mellan vuxna och vuxna och mellan

Läs mer

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram

EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR. Åtgärdsprogram EXTRA ANPASSNINGAR OCH PEDAGOGISKA UTREDNINGAR Åtgärdsprogram SKOLLAGEN Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen 170926 1(9) Likabehandlingsplan Läsåret 17/18 Område Väst Förskolor Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan 7 E-post: kommun@astorp.se Telefon: 042-640 00 Fax: 042-642 10 2(9) Likabehandlingsplan/plan

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Westmansgatan 100

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Westmansgatan 100 Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 för Förskolan Westmansgatan 100 Förskolans namn: Trollbacka Adress: Westmansgatan 100 Telefon: 013-20 69 75 Ansvarig förskolechef:

Läs mer

Barnhälsoplan. Regnbågens förskola

Barnhälsoplan. Regnbågens förskola Barnhälsoplan Regnbågens förskola 2016-01-27 2 Förskolechef ansvarar med stöd av specialpedagog för Barnhälsoarbetet på Regnbågens förskola förskola. Arbetet bedrivs på tre nivåer; organisation, grupp

Läs mer