Funktionell beteendeanalys vid ny smärt- och stressrelaterad arbetsoförmåga (sjukskrivning)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktionell beteendeanalys vid ny smärt- och stressrelaterad arbetsoförmåga (sjukskrivning)"

Transkript

1 Learning Object no:3 Funktionell beteendeanalys vid ny smärt- och stressrelaterad arbetsoförmåga (sjukskrivning) Innehåll Introduktion 2 Förutsättningar 2 Syfte 2 Innehåll 3 Teman 3 Mål/delmål 3 Arbetsform 4 Examination 5 Litteraturhänvisningar 6 John Ektor-Andersen Överläkare, spec. smärtlindring, medicinsk rådgivare, Ph.D Malmö Multidisciplinära Smärtmottagning och Beteendemedicinsk Mottagning. Primärvården Skåne. Försäkringsläkare/Medicinsk rådgivare Nationalt arbetsskadecenter Malmö. Försäkringskassan Sverige. Personlig hemsida john.ektor-andersen@skane.se LO3_fktbetanalys_Rev _Jea.doc s. 1 (6)

2 Introduktion Utbildningsmomentet Funktionell beteendeanalys vid ny stress- och smärtrelaterad arbetsoförmåga, Learning Object no:3 (LO3), utgör en fristående del av en större utbildning av team arbetande på Kognitiv- BeteendeTerapeutisk (KBT) grund och riktar sig till personal inom primärvård, företagshälsovård eller specialiserat smärtklinisk eller rehabiliteringsklinisk verksamhet. Ingående personalgruppar kan vara läkare, psykologer/terapeuter, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer eller sjuksköterskor, eventuellt friskvårdsledare. Som även öviga modul är LO3 karakteriserat genom att vara höggradigt flexibelt vad det gäller förläggningen av tiden för genomförandet. Materialet bygger på erfarenhet från mer än tio års utbildningsverksamhet av nämnda personalgruppar och team inom hela Sverige inom ämnet, härutöver på egen smärtklinisk och beteendemedicinsk verksamhet och forskning i internationellt erkänd klass. Förutsättningar LO3 bygger på, förutsätter således, en teoretisk förståelse av de fyra i dag beskrivna grundläggande inlärningspsykologiska mekanismerna som styr eller kontrollerar beteende, stimuli (situationer), konsekvenser, kognitioner och modeller. Denna översiktliga kompetens behöver deltagaren ha förvärvat sig innan han påbörjar LO3. Det finns i dag en ganska omfattande och uppdaterat litteratur på svenska som avhandlar inlärningspsykologin. Ta eventuellt utgångspunkt i den översikt som finns i läroboken Smärt- och stressrelaterad arbetsoförmåga och litteraturhänvisningarna i denna. Syfte Det övergripande syfte med LO3 är att träna den professionella arbetande inom sjukvården i att genomföra en valid bedömning av den enskilde vårdsökandes behov av rehabilitering för psykosociala komplikationer sekundärt till en biomedicinsk sjukdom samt potential att genomföra sådan rehabilitering för att uppnå och vidmakthålla ett funktionellt mål. Vid ny stress- och smärtrelaterad arbetsoförmåga är det övergripande problemet definierat som, p.g.a. biomedicinsk sjukdom eller psykosociala komplikationer, hel eller till viss del nedsatt arbetsförmåga, en ostabil eller en otillräckligt varaktig arbetsförmåga. Med sådan kompetens för den enskilde samt optimerad möjlighet uppnå samsyn inom de olika teamkonstellationer vederbörande ingår i säkerställs vård av hög kvalitet, kostnadseffektiva och specifika interventionseffekter, rättssäkerhet i relation till socialförsäkringen samt ytterst en etisk och moralisk oklanderlig verksamhet. Härutöver är syftet att genom stor flexibilitet gällande förläggning av tiden för genomförandet av utbildningen tillhandahålla et utbildningserbjudande som s. 2 (6)

3 många anställda lättare kan få tillgång till oberoende av övriga schemalagda arbetsuppgifter. Innehåll Teman - Dagens status gällande sjukskrivning vid ospecifika besvär från rörelseapparaten och icke psykotiska psykiatriska diagnoser. - Konsekvenser av dagens status för den vårdsökande, för den professionella inom vården, sjukvården som produktionsverksamhet och för samhället/socialförsäkringen. - Teamarbete inom vården, om biomedicinska och beteendemedicinska team. - Teamets samlade bedömning, mycket mer än summan av de ingående delarna. - Verktyg, mall och checklistor som hjälpmedel för genomförande av funktionell beteendeanalys. - Lämpliga arbetsrutiner för att optimera effekten av teambaserat funktionell beteendeanalys. - Dokumentation för metoden funktionell beteendeanalys vid klassifikation av vårdsökande med ny smärt- och stressrelaterad arbetsoförmåga i kliniskt relevanta grupper, hållfasthet i bedömningen värderat genom långtidsresultat. - Dokumentation för en samlad interventionseffekt genom en verksamhet baserad på funktionell beteendeanalys, specifik analys möjliggör en specifik intervention. Mål/delmål Det första delmålet är att informera om bakgrunden för viktigheten av att genomföra funktionell beteendeanalys vid alla fall av vårdsökande med komplexa problem illustrerat genom fall med ny smärt- och stressrelaterad arbetsoförmåga (sjukskrivning). Ett andra delmål är att träna den enskildes förmåga formulera funktionella mål med relation till den aktuella sjukskrivning. Ett tredje delmål är att träna i genomförandet av en funktionell beteendeanalys med stöd av ett särskild teamgemensamt verktyg, en rehabiliteringskartläggningsmall, och därigenom motivera en bedömning av behov och potential att uppnå det primärt definierade målet och eventuellt ytterligare behövliga eller önskvärda mål. Ett fjärde delmål är att träna i at bedöma behovet för särskilda rehabiliteringsinsatser (insatser som räcker utöver vad den enskild arbetande professionella inom sjukvården kan utföra). Denna träning sker genom klassifikation av den vårdsökande i kliniskt relevanta gruppar. s. 3 (6)

4 Ett femte delmål är att träna den enskilde att i tal och skriftligen, som del av journaldokumentationen, formulera den funktionella beteendeanalysen för att härigenom optimera interaktionen med annan sjukvårdspersonal, i lokala team eller inom annan verksamhet. Arbetsform LO3 utnyttjar en kombination av traditionell katedral klassrums föreläsning och interaktion på plats, distansutbildning och redovisning i seminarieform. Inom distansutbildningsdelen används den senaste IT teknologin (en s.k. rik klient ) kombinerat med internet/ för att säkerställa att lika höga säkerhetskrav kommer gälla som inom sjukvården i.ö. LO3 börjar med egen inläsning eller rekapitulation av den bakomliggande inlärningsteorin. Under en heldag samlas gruppen till introduktion, utbildning inom bakgrundsteman och för genomförande av funktionell beteendeanalys av ett träningsfall i grupp för att exemplifiera arbetsmetoden. Fortsättning sker i två alternativa formar. Alt. 1:. Den enskilde kursdeltagaren genomför distansstudier under två perioder om mellan en till tre veckor, totalt således ca fyra veckor där återsamling av gruppen i seminarieform sker under en heldag varje gång. Under tiden finns möjlighet till handledning via . Alt. 2:. Den enskilde kursdeltagaren genomför distansstudier under en period om tre veckor vartefter gruppen återsamlas i seminarieform under en heldag. Under tiden ges fördjupad handledning via . Valet mellan alt. ett eller två avgörs av teamets kompetens samt hur samarbetat det enskilde teamet är innan utbildningen börjar. Alternativ 1 rekommenderas som en grundutbildning av alla team som inte arbetet med funktionell beteendeanalys tidigare. Alternativ 2 är primärt tänkt som at booster utbildning till team som tidigare genomfört utbildningen men som pga. t.ex. personalbyten, omorganisation mm. kommit ur sina rutiner. Materialet för distansutbildningen utgörs av en handledning med definierade uppdrag att utföra för varje av mellan 8 fall (vid alt. 2) och 15 fall (vid alt. 1) som kursdeltagaren skall genomföra funktionell beteendeanalys på. Fallen för distansutbildningen distribueras, höggradigt och i sin helhet (256 bit), krypterade på CD skiva. Via erhåller kursdeltagaren en nyckel med vilken det under en viss i förväg för den enskilde kursen definierat tid är möjligt öppna fallet för läsning på en datorskärm. Före kursstart har deltagaren mottagit en CD skiva med det nödvändiga program för dekryptering och läsning av fallen samt för uppdatering av v.b. s dator till rik klient. Arbetet med uppdragen för varje fall kan förväntas ta mellan en och två timmar i anspråk per fall. s. 4 (6)

5 Observera. Det sista uppdrag för varje fall som planeras avhandlade för varje kursperiod, den sammanfattande bedömningen (delmål nr 5), skickas till läraren via och skall vara läraren tillhanda i en första version på ett för varje kurs närmare fastställt datum, ca en vecka före planerat återsamling. Löpande under hela utbildningen men senast vid utbildningens avslutning ombes deltagaren utvärdera momentet LO3 genom ifyllande av det av IPULS använda frågeformulär. Examination En förutsättning för tillträde till heldags gruppseminarierna är att de sammanfattande bedömningarna (enligt delmål nr 5) har tillförts läraren inom avtalat tidsram. Vid seminarierna genomförs en gemensam redovisning av fallen. Ordförandeskapet vid redovisningen går på omgång mellan de i gruppen deltagande. Möjlighet finns att erhålla feedback på det arbete den enskilde gjort samt diskutera långtidsresultat och generaliserbara delar karakteristiska för de enskilda fallen, d.v.s. lämpliga arbetsrutiner för enskilda kliniskt relevanta gruppar. Godkända sammanfattande bedömningar beträffande dess omfång, dess kvalitativa innehåll samt respekt av planerad tidpunkt för inlämnande krävs för godkänt utbildningsresultat i form av ett kursintyg. Härutöver krävs ett aktiv deltagande vid seminarierna. I bedömningen av det kvalitativa innehåll tas behörigt hänsyn till att utbildningen äger rum i fler faser där även seminarierna under tiden bidrar till kursdeltagarens samlade, slutgiltiga kompetens. Läraren vet att funktionell beteendeanalys av ett komplext problembeteende, en av den moderna sjukvårdens mest problematiska patientgruppar, inte är lätt att lära sig. Utbildningsmomentets omfattning är uttryck för detta. Tiden som kan beräknas att gå åt till distansarbetet samt till seminarierna motsvarar en studietakt om 25 % under sex veckor eller 1,5 studiepoäng för grundutbildningen motsvarande alternativ 1. s. 5 (6)

6 Litteraturhänvisningar Ektor-Andersen J, Nymanson A, Bondesson E, Ingvarsson E, Fahlström J, Bergman Å. (2008). Smärt- och stressrelaterad arbetsoförmåga. Teambaserad beteendemedicinsk rehabilitering. ISBN OBS: Publiceras på Danska under hösten 2008 via Det Nationale Forskningscenter for arbejdsmiljø I Danmark och på Svenska via Studentlitteratur våren 2009 (arbetsversion används till kursen). Ektor-Andersen J, Ingvarsson E, Kullendorff M, Ørbæk P. High cost-benefit of early team based biomedical and cognitive-behaviour intervention for long-term pain-related sickness absence. Journal of rehabilitation Medicine 2008;40(1):1-8. Ramnerö J, Törneke N. (2006) Beteendets abc, en introduktion till behavioristisk psykoterapi. Studentlitteratur. Denmark, Narayana Press. Öst, L-G. (red. 2006). KBT Kognitiv beteendeterapi inom psykiatrin. Stockholm. Natur och kultur. s. 6 (6)

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi Dnr FAK1 2011/154 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Masterprogram i vård- och stödsamordning med inriktning kognitiv beteendeterapi (KBT) Programkod: Programmets benämning: Beslut

Läs mer

specialiserad psykologisk bedömning och behandling

specialiserad psykologisk bedömning och behandling Kursplan specialistkurs för psykologer Stress och utmattning specialiserad psykologisk bedömning och behandling Kursens inordning i specialistutbildningen Kursen är ackrediterad som fördjupningskurs inom

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KBT för psykodynamiker Höstterminen 2015 vårterminen 2016 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjätte gången till en utbildning

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PM2635 Utredning och psykologisk behandling av individer I, 30 högskolepoäng Assessment and psychological treatment of individuals I, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng

PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2275, Kognitiv beteendeterapi, 30 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 30 credits, Second Cycle 1. Fastställande Kursplanen har fastställts

Läs mer

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng

PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2276, Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Avancerad nivå Cognitive behaviour therapy, 45 credits, Second

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt 2012 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

Studiehandledning FYSIOTERAPI. Grundnivå. FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng

Studiehandledning FYSIOTERAPI. Grundnivå. FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Sjukgymnastprogrammet Studiehandledning FYSIOTERAPI Grundnivå FYS 018 Barn, ungdom, äldre/teamarbete 4,5 högskolepoäng HT 11 A-LL, CSO Kursen är en grundkurs

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC2211 KBT för psykologer inom barn- och ungdomshabiltering, 30 högskolepoäng CBT for psychologists in habilitation of children and adolescents, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. Höstterminen 2017 Vårterminen 2018

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. Höstterminen 2017 Vårterminen 2018 KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. Höstterminen 2017 Vårterminen 2018 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjunde gången till en utbildning

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2012 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning.

KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. KBT för legitimerade psykoterapeuter och psykologer med annan legitimationsgrundande inriktning. Höstterminen 2017 Vårterminen 2018 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjunde gången till en utbildning

Läs mer

INFORMATION OCH KURSPLAN

INFORMATION OCH KURSPLAN INFORMATION OCH KURSPLAN KBT för psykodynamiker Höstterminen 2015 vårterminen 2016 INFORMATION SAPU inbjuder härmed för sjätte gången till en utbildning i kognitiv beteendeterapi (KBT) som vänder sig till

Läs mer

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång

REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång REHABILITERING TILL ARBETE ADA + ArbetsplatsDialog för Arbetsåtergång Sundsvall 2018-01-24 Östersund 2018-01-25 NorBet (Arbetsmedicin Norr), Stressrehabilitering Umeå Arbets- och Beteendemedicinskt Centrum

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2010 9 hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2010 9 hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2010 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

KURSPLAN. Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Basutbildning i Psykoterapi med speciellt fokus på psykoterapeutiskt arbete med ungdomar och Unga Vuxna 2016-2017. Start 21 januari 2016 Den psykiska ohälsan hos ungdomar och unga vuxna ökar tillsammans

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Vt 2011 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008

sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 sfkbt:s policydokument i utbildningsfrågor 2008 Grundutbildning i kognitiv och beteendeinriktad terapi (KBT) En av föreningens viktigaste uppgifter är att: - främja forskning, utbildning och behandling

Läs mer

Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen)

Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen) Manual för ST-handledare (nya ST- målbeskrivningen) Inledning av handledningen och handledningsöverenskommelse Det är viktigt med en god relation med ST-läkaren. Ta därför god tid i början att lära känna

Läs mer

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet.

OBS! Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare, har kvar samma inloggningsuppgifter och får ingen ny användaridentitet. Hej! Vi har glädjen att berätta att du blivit antagen till kursen Psykologi GR (A), Introduktion till beteendeterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT), 7.5h, kurskod: PS062G, anmälningskod: P4081. Varmt

Läs mer

GRUNDUTBILDNING I PSYKOTERAPI MED KOGNITIV BETEENDETERAPEUTISK INRIKTNING (KBT) I STOCKHOLM SVERIGEHÄLSAN AB

GRUNDUTBILDNING I PSYKOTERAPI MED KOGNITIV BETEENDETERAPEUTISK INRIKTNING (KBT) I STOCKHOLM SVERIGEHÄLSAN AB GRUNDUTBILDNING I PSYKOTERAPI MED KOGNITIV BETEENDETERAPEUTISK INRIKTNING (KBT) I STOCKHOLM SVERIGEHÄLSAN AB Kursstart 2015-11-20 Sista ansökningsdag: 2015-10-12 GRUNDUTBILDNING I PSYKOTERAPI MED KOGNITIV

Läs mer

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp

Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp 1(5) 8MM158 Fysioterapi med inriktning mot fysisk aktivitet och beteendemedicin, 7,5 hp Physiotherapy with the Emphasis on Physical Activity and Behavioural Medicine, 7.5 credits Programkurs Medicinska

Läs mer

Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning mot KBT i psykiatri

Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning mot KBT i psykiatri Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning mot KBT i psykiatri Psykologpartners & Integrerad Närsjukvård i samarbete med Beteendeterapeutiska föreningen erbjuder en unik utbildning över 4 terminer

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Åsa Kadowaki Leg läkare, specialist i psykiatri Leg KBT-psykoterapeut www.lakaremedgranser.org. Försäkringskassan Samordningsförbundet Umeå

Åsa Kadowaki Leg läkare, specialist i psykiatri Leg KBT-psykoterapeut www.lakaremedgranser.org. Försäkringskassan Samordningsförbundet Umeå Att vara professionell i gränslandet mellan livets svårigheter och psykisk sjukdom- vilken kunskap krävs för det? Åsa Kadowaki Leg läkare, specialist i psykiatri Leg KBT-psykoterapeut www.lakaremedgranser.org

Läs mer

Industriellt byggande, 7,5 hp

Industriellt byggande, 7,5 hp Kurs-PM Industriellt byggande, 7,5 hp EN KURS INOM EXPERTKOMPETENS FÖR HÅLLBART TRÄBYGGANDE Skrivet av: Lars Eliasson och Helena Lidelöw Termin: Hösten 2016 Kurskod: 4TS103 Introduktion Syftet med denna

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH49, Företagsekonomi: Examensarbete i organisation på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Bachelor Degree Project in Organization Undergraduate Level, 15 credits

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Programnämnden för rehabilitering att gälla från och med , höstterminen 2017. Medicinska fakulteten AUDA56, Audiologisk rehabilitering - klinisk/praktisk undervisning, 7,5 högskolepoäng Audiological Rehabilitation - Clinical/Practical Teaching, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

KBT i socialt behandlingsarbete. 15 högskolepoäng grundläggande nivå Ht 2018 Vt 2019 Stockholm

KBT i socialt behandlingsarbete. 15 högskolepoäng grundläggande nivå Ht 2018 Vt 2019 Stockholm KBT i socialt behandlingsarbete 15 högskolepoäng grundläggande nivå Ht 2018 Vt 2019 Stockholm KBT i socialt behandlingsarbete, 15 högskolepoäng Inledning Inom socialt behandlingsarbete med barn, ungdomar

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV234 Rehabiliteringsmedicin med fokus personer med neurologiska funktionshinder, 7,5 högskolepoäng Rehabilitation Medicine with a focus on people with neurological

Läs mer

Studiehandledning för LOGOPEDISKA INSATSER VID TRAKEOSTOMI, LP6492, 5 hp, vårterminen 2019

Studiehandledning för LOGOPEDISKA INSATSER VID TRAKEOSTOMI, LP6492, 5 hp, vårterminen 2019 Institutionen för neurovetenskap och fysiologi Sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering Enheten för logopedi Studiehledning för LOGOPEDISKA INSATSER VID TRAKEOSTOMI, LP6492, 5 hp, vårterminen

Läs mer

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht hp

Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht hp Psykoterapeutisk fördjupning KBT Termin 7 Ht 2011 9 hp Välkommen till kursen Psykoterapeutisk fördjupning KBT! Vår önskan som kursledare och momentansvariga är att under den här kursen, i samarbete med

Läs mer

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points

BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points 1 INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN BEHANDLINGSASSISTENTPROGRAMMET, 80 POÄNG Treatment Assistent Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration:Bachelor Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate

Läs mer

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits

Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp. Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits 1(5) 8BLG52 Fördjupad och tillämpad klinisk Laboratoriemetodik, 4,5 hp Advanced and Applied Clinical Laboratory Methodology, 4,5 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2019

Läs mer

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle

LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Medicinska fakulteten LOGB41, Klinisk undervisning och färdighet, 6 högskolepoäng Clinical and Generic Skills, 6 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Programnämnden

Läs mer

Professionell Utbildning till MBSR instruktör/lärare med Mindfulnessakademin - MBSR Fundamentals i Malmö HT 2017 i samarbete med Psykologhuset Malmö

Professionell Utbildning till MBSR instruktör/lärare med Mindfulnessakademin - MBSR Fundamentals i Malmö HT 2017 i samarbete med Psykologhuset Malmö Mindfulnessakademin Mindfulnessakademin har som mål att sprida kunskap om Mindfulness till såväl enskilda människor som grupper, företag och organisationer. Utbildningar, kurser och föreläsningar håller

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

Organisera och leda för hälsa i arbetsliv och välfärdssystem

Organisera och leda för hälsa i arbetsliv och välfärdssystem DNR LIU-2013-01489 1(5) Organisera och leda för hälsa i arbetsliv och välfärdssystem Programkurs 7,5 hp Organizing/Leading for Health in Work Life and Social Insurance 8MM146 Gäller från: 2018 HT Fastställd

Läs mer

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått DNR LIU-2012-01537 1(5) Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått Programkurs 7.5 hp Health, Quality of Life and Functional Ability - To Use as Outcome 8MM144 Gäller från: 2017 VT Fastställd

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

JURIDISKA INSTITUTIONEN

JURIDISKA INSTITUTIONEN JURIDISKA INSTITUTIONEN HRS280 Praktisk humanjuridik och välfärdsrätt, 30 högskolepoäng Law of the Welfare State in Practice (Law Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska institutionen 2014-03-01

Läs mer

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Grundläggande (Bas) utbildningi Psykoterapi 2017-2018 Kursstart 24 augusti 2017. Motsvarande 45 hp ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Bedriva evidensbaserad psykoterapi

Läs mer

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011

Kompetensutveckling på Nova Högskolecentrum För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 Kompetensutveckling på För personal inom kommunpsykiatrin Hösten 2011 "Socialförvaltningen i Mönsterås har fått statsbidrag i syfte att bland annat förbereda och fortsätta att utveckla sociala insatser

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Utvecklingsavdelningen 2012-01-01 Fredrik Wallertz Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Nationell överenskommelse för 2012 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi - en introduktion 15 högskolepoäng grundläggande nivå, Ht t 2010 Vt 2011

Kognitiv beteendeterapi - en introduktion 15 högskolepoäng grundläggande nivå, Ht t 2010 Vt 2011 rééçê~öëìíäáäçåáåöëéåüéíéå= = ~åçêçå~ê=ìééçê~öëìíäáäçåáåö=á Kognitiv beteendeterapi - en introduktion 15 högskolepoäng grundläggande nivå, Ht t 2010 Vt 2011 Kognitiv beteendeterapi en introduktion, 15

Läs mer

SOAP14, Grundläggande psykoterapiutbildning på kognitivbeteendeinriktad

SOAP14, Grundläggande psykoterapiutbildning på kognitivbeteendeinriktad Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAP14, Grundläggande psykoterapiutbildning på kognitivbeteendeinriktad grund, 45 högskolepoäng Basic Psychotherapeutical Course in Cognitive-Behavioral Therapy, 45 credits

Läs mer

Synpunkter från SILF/SPUK

Synpunkter från SILF/SPUK Vetenskapligt arbete inom ST i Infektionssjukdomar (SOSF2015:08) Synpunkter från Svenska infektionsläkarföreningen (SILF) och Svenska infektionsläkarföreningens specialistutbildningskommitté (SPUK) Bakgrund

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA

INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA OM7410 Avancerade vårdhandlingar vid psykiatriska tillstånd, 15 högskolepoäng Advanced nursing interventions in psychiatric conditions, 15 higher education credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SW2250 Handledning i psykosocialt arbete, 45 högskolepoäng Supervision in Psychosocial Work, 45 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Anvisningar för termin 1 Delkurs: Klinisk problemanalys (6 hp) ht- 14

Anvisningar för termin 1 Delkurs: Klinisk problemanalys (6 hp) ht- 14 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykoterapeutprogrammet Psykoterapeutiska teorier och metoder, 30 hp (KBT) Anvisningar för termin 1 Delkurs: Klinisk problemanalys (6 hp) ht- 14 OBS att

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:40 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:10 av Sunhild Dietrich-Larsson och Roland von Malmborg (mp) om åtgärder för att minska långtidssjukskrivningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Utvecklingsavdelningen 2013-03-06 Fredrik Wallertz Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Nationell överenskommelse för 2013 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport. Tvångssyndrom. OCD, Obsessive-Compulsive Disorder

Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport. Tvångssyndrom. OCD, Obsessive-Compulsive Disorder Strategisk plan för den psykiatriska vården i Skåne Slutrapport Tvångssyndrom OCD, Obsessive-Compulsive Disorder Hälso- och sjukvårdsavdelningen Mars 2012 Slutrapport från arbetsgruppen OCD, Obsessive-Compulsive

Läs mer

Med inriktning mot grupphandledning i psykosocialt arbete

Med inriktning mot grupphandledning i psykosocialt arbete Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB INFORMATION OM HANDLEDARUTBILDNING Med inriktning mot grupphandledning i psykosocialt arbete Motsvarande 45 högskolepoäng Det är en yrkeskompetens i sig

Läs mer

Avancerad kurs i magnetresonanstomografi (MRT), inriktning mot undersökningar av hjärnan

Avancerad kurs i magnetresonanstomografi (MRT), inriktning mot undersökningar av hjärnan DNR LIU-2017-00744 1(5) Avancerad kurs i magnetresonanstomografi (MRT), inriktning mot undersökningar av hjärnan Fristående kurs 7.5 hp Advanced Course in Magnetic Resonance Imaging (MRI), Focusing at

Läs mer

INFORMATION OM BASUTBILDNINGEN I PSYKOTERAPI

INFORMATION OM BASUTBILDNINGEN I PSYKOTERAPI INFORMATION OM BASUTBILDNINGEN I PSYKOTERAPI 2015 2017 Allmän information Utbildningen börjar i augusti 2015 och pågår till februari 2017, sammanlagt tre terminer. Det första tillfället är i form av ett

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR GRUNDLÄGGANDE PSYKOTERAPIUTBILDNING I KOGNITIV BETEENDETERAPI, INRIKTNING BETEENDETERAPI, MOTSVARANDE 45 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR GRUNDLÄGGANDE PSYKOTERAPIUTBILDNING I KOGNITIV BETEENDETERAPI, INRIKTNING BETEENDETERAPI, MOTSVARANDE 45 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR GRUNDLÄGGANDE PSYKOTERAPIUTBILDNING I KOGNITIV BETEENDETERAPI, INRIKTNING BETEENDETERAPI, MOTSVARANDE 45 HP Fastställd av styrelsen i Beteendeterapeutiska föreningen i oktober 2016

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi - en introduktion 15 högskolepoäng grundläggande nivå Ht 2015 Vt 2016 Stockholm

Kognitiv beteendeterapi - en introduktion 15 högskolepoäng grundläggande nivå Ht 2015 Vt 2016 Stockholm Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Kognitiv beteendeterapi - en introduktion 15 högskolepoäng grundläggande nivå Ht 2015 Vt 2016 Stockholm Kognitiv beteendeterapi en introduktion,

Läs mer

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER

UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER UTBILDNINGAR & ÖPPNA SEMINARIER Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 Stockholm 08-556 93 190 Samtal med barn - en processorienterad utbildning i genomförande av samtal med barn och ungdomar i

Läs mer

Betygskriterierna på denna utbildning är godkänd eller icke godkänd.

Betygskriterierna på denna utbildning är godkänd eller icke godkänd. KURSINFORMATION Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB Basutbildning i psykoterapi 2016-2017 Allmän information Utbildningen börjar i augusti 2016 och pågår till december 2017, sammanlagt tre

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB

Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB Skandinaviens Akademi för Psykoterapiutveckling AB KURSPLAN Med inriktning mot grupphandledning i psykosocialt arbete ÖVERGRIPANDE MÅL Studenten skall efter avslutad utbildning kunna: Handleda professionella

Läs mer

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna?

Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Vad betyder rehabiliteringsgarantin för praktikerna? Jan Sundquist Distriktsläkare, Sorgenfrimottagningen, Malmö Professor, Lunds universitet Verksamhetschef, Centrum för Primärvårdsforskning, Lunds Universitet/Region

Läs mer

Regionalt cancercentrum Norr ATT ARBETA I TEAM

Regionalt cancercentrum Norr ATT ARBETA I TEAM Regionalt cancercentrum Norr 20181018 ATT ARBETA I TEAM Erfarenheter från Geriatriskt Centrums Ortopedgeriatriska Hemrehabteamet (OHR) & Geriatriska Öppenvårdsteamet (GÖT) Uppdrag Möjliggöra tidigare utskrivning

Läs mer

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Bakgrund: WHO har gjort en beskrivning av palliativ vård vilken är översatt till svenska år 2002: Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Ekonomihögskolan Ekonomihögskolan FEKH69, Företagsekonomi: Examensarbete i redovisning på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration: Degree Project in Financial and Management Accounting Undergraduate Level,

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN57, Socialt arbete: Socialt arbete inom hälso- och sjukvård, 15 högskolepoäng Social Work: Social Work in Health Care and Welfare Services, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Tal- och språkstörning hos barn II, 15 hp Developmental Speech and Language Pathology, 15 credits

Tal- och språkstörning hos barn II, 15 hp Developmental Speech and Language Pathology, 15 credits 1(5) 8LOA63 Tal- och språkstörning hos barn II, 15 hp Developmental Speech and Language Pathology, 15 credits Programkurs Medicinska fakulteten Gäller från: vårterminen 2018 Kursplan Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Relationsinramningsteori - RFT : teori och klinisk tillämpning PDF ladda ner

Relationsinramningsteori - RFT : teori och klinisk tillämpning PDF ladda ner Relationsinramningsteori - RFT : teori och klinisk tillämpning PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Niklas Törneke. Vad gör vi egentligen när vi tänker? Hur påverkar detta agerande annat

Läs mer

Kognitiv beteendeterapi - en introduktion 15 högskolepoäng grundläggande nivå, Ht 2013 Vt 2014 Göteborg/Stockholm

Kognitiv beteendeterapi - en introduktion 15 högskolepoäng grundläggande nivå, Ht 2013 Vt 2014 Göteborg/Stockholm Uppdragsutbildningsenheten anordnar uppdragsutbildning i Kognitiv beteendeterapi - en introduktion 15 högskolepoäng grundläggande nivå, Ht 2013 Vt 2014 Göteborg/Stockholm Kognitiv beteendeterapi en introduktion,

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

KUA-Malmö, klinisk utbildningsavdelning, Skånes Universitetssjukhus, Malmö

KUA-Malmö, klinisk utbildningsavdelning, Skånes Universitetssjukhus, Malmö Malmö högskola Lunds universitet Region Skåne STUDIEHANDLEDNING KUA-Malmö, klinisk utbildningsavdelning, Skånes Universitetssjukhus, Malmö VT 2011 www.skane.se www.mah.se www.arb.lu.se www.sjukgym.lu.se

Läs mer

Symtomfokuserad korttidsterapi

Symtomfokuserad korttidsterapi Symtomfokuserad korttidsterapi på psykodynamisk grund Göteborgs Psykoterapi Institut 1 Innehållsförteckning Sid Utbildning i Symtomfokuserad korttidsbehandling Syfte, lärare och behörighet 3 Antagning,

Läs mer

Familjefokuserad omvårdnad 5 p (41-60 p) för sjuksköterskor

Familjefokuserad omvårdnad 5 p (41-60 p) för sjuksköterskor Institutionen för Hälsovetenskaper Studiehandledning Familjefokuserad omvårdnad 5 p (41-60 p) för sjuksköterskor Kursansvarig lärare Vt 2004 Eva Clausson Tel 044 20 40 34 epost eva.clausson@hv.hkr.se Reviderad

Läs mer

Smärta och smärtbehandling

Smärta och smärtbehandling DNR LIU-2018-00414 1(5) Smärta och smärtbehandling Programkurs 7.5 hp Pain and Pain Management 8FYA23 Gäller från: 2019 HT Fastställd av Utbildningsnämnden för grund- och avancerad nivå vid Medicinska

Läs mer

PM2616, kurs 16: Psykoterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy, 45 higher education credits

PM2616, kurs 16: Psykoterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy, 45 higher education credits GÖTEBORGS UNIVERSITET Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden Psykologiska institutionen KURSPLAN PM2616 PM2616, kurs 16: Psykoterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy, 45 higher education credits Avancerad

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC1112 Arbets- och organisationspsykologi 1, 30 högskolepoäng Occupational and Organizational Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS

UTBILDNINGSPLAN. Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric Care, 60 ECTS Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap Dnr 413/2006-510 UTBILDNINGSPLAN Specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård, 40 poäng Graduate Diploma in Specialist Nursing in Psychiatric

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

PC2129, Neuropsykologi och kognitiv neurovetenskap, 15 högskolepoäng

PC2129, Neuropsykologi och kognitiv neurovetenskap, 15 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden PC2129, Neuropsykologi och kognitiv neurovetenskap, 15 högskolepoäng Neuropsychology and Cognitive Neuroscience (15 higher education credits) Avancerad nivå (Second

Läs mer

Bemötande vid svåra beteendeproblem.

Bemötande vid svåra beteendeproblem. Bemötande vid svåra beteendeproblem Jonas.koskitalo@psykologpartners.se www.psykologpartners.se Psykologpartners Konsultföretag specialiserad på evidensbaserade psykologi, främst tillämpad beteendeanalys

Läs mer

Multimodal smärtrehabilitering

Multimodal smärtrehabilitering Smärtenheten NU-sjukvården 2018-03-12 Multimodal smärtrehabilitering Smärtenheten, NU-sjukvården 2 Om multimodal rehabilitering Smärtenheten på Uddevalla sjukhus bedriver multimodal rehabilitering som

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

God samverkan kräver. Regionala utvecklingsplanen för Psykiatri, Beroende. Samverkan FMB Behandling / Stöd

God samverkan kräver. Regionala utvecklingsplanen för Psykiatri, Beroende. Samverkan FMB Behandling / Stöd God samverkan kräver Samverkan FMB Behandling / Stöd Sven-Eric Alborn Leg.Psykolog, leg Psykoterapeut Biträdande verksamhetschef Beroendekliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset Email:sven-eric.alborn@vgregion.se

Läs mer

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik

Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik Specialistkurs Utbildning i personalhandledning och konsultationsmetodik för yrkesverksamma legitimerade psykologer motsvarande 15 hp 15 oktober 2014 20 maj 2015 Innehåll Psykologer har genom sin gedigna

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI

INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI INSTITUTIONEN FÖR NEUROVETENSKAP OCH FYSIOLOGI MNV233 Neuropsykologi för arbetsterapeuter och fysioterapeuter inom barn- och vuxenhabilitering, 7,5 högskolepoäng Neuropsychology for occupational therapists

Läs mer

DSKN15 Primärvård, verksamhetsförlagd utbildning

DSKN15 Primärvård, verksamhetsförlagd utbildning 1 (5) Nämnden för omvårdnadsutbildning (NOU) DSKN15 Primärvård, verksamhetsförlagd utbildning 7,5 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A1F) Allmänna uppgifter Huvudområde Omvårdnad Ämne Primärvård Typ av

Läs mer

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap

Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap 2014-04-03 Information om ledarskapskursen Personligt ledarskap VÄLKOMMEN Varmt välkommen till kursen Personligt ledarskap! I det följande beskrivs kursens mål, innehåll, arbetsformer och annan praktisk

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom kurspaketet Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen, 90 hp.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom kurspaketet Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen, 90 hp. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPV04, Kompletteringskurs: Psykologisk behandling och psykoterapi, 20 högskolepoäng Supplementary Course: Psychological Treatment and Psychotherapy, 20 credits Avancerad

Läs mer

Förhållningssätt i sjukskrivarrollen. Doktorns dilemma

Förhållningssätt i sjukskrivarrollen. Doktorns dilemma Förhållningssätt i sjukskrivarrollen Doktorns dilemma http://lartorget.sll.se/public/courseid/65894/langsv/publicpage.do?item=32877256 Vad som kan vara problematisk med Försäkringsmedicin? Sjukpenning

Läs mer

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp

Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Psykologiska institutionen Psykologprogrammet Stockholms universitet Termin 5 VT 19 Juridik och etik för psykologer 7,5 hp Kursanvisningar för vårterminen 2019 21 januari 20 februari Syfte Kursen skall

Läs mer

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin

Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Utbildningsplan för magisterprogrammet i försäkringsmedicin Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2007-04-04 Sid 2 (5) 1. Basdata 1.1. Programkod 3FO07

Läs mer

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård

Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Kvalitetskriterier för Socionomer/Kuratorer inom Palliativ vård Bakgrund: WHO har gjort en beskrivning av palliativ vård vilken är översatt till svenska år 2002: Palliativ vård bygger på ett förhållningssätt

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan FEKH19, Företagsekonomi: Examensarbete i strategic management på kandidatnivå, 15 högskolepoäng Business Administration:Bachelor Degree Project in Strategic Management Undergraduate Level,

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs på psykologprogrammet under terminerna 7 till 10.

Kursen ingår som obligatorisk kurs på psykologprogrammet under terminerna 7 till 10. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR09, Kurs 9: Psykoterapi - metoder och tillämpning, 18 högskolepoäng Course 9: Psychotherapy - Methods and Application, 18 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Rehabiliteringsvetenskap GR (B), Medicinska perspektiv på hälsa och rehabilitering i arbetslivet, 15 hp

Rehabiliteringsvetenskap GR (B), Medicinska perspektiv på hälsa och rehabilitering i arbetslivet, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Rehabiliteringsvetenskap GR (B), Medicinska perspektiv på hälsa och rehabilitering i arbetslivet, 15 hp Rehabilitation Science Ba (B), Medical Perspectives on Health and Rehabilitation

Läs mer