VARMT VÄLKOMNA TILL BORÅS STADSTEATER!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VARMT VÄLKOMNA TILL BORÅS STADSTEATER!"

Transkript

1 VARMT VÄLKOMNA TILL BORÅS STADSTEATER! Vi är glada att ni vill komma och se föreställningen Kunskapens Frukt efter Liv Strömquists bok med samma titel. Föreställningen är ca 1 timme och 20 minuter, utan paus. I det här materialet ger vi några förslag på frågor att diskutera tillsammans med eleverna efter teaterbesöket, samt hur ni kan förbereda er innan ni går på teater. Det går också bra att bara komma hit, se föreställningen och låta den tala för sig själv. Med tillåtelse från Riksteatern och författaren citeras från Att öppna nya världar av Karin Helander (framför allt under Innan föreställningen ). Regionteater Väst har gett tillåtelse att inspireras av och citera delar ur Prata Scenkonst av Anna Berg (framför allt under Varför teater med skolan och Efter föreställningen ). Hänvisning finns även till läroplanen, LGR11, samt Borås stads Kulturprogram och Kulturplan. Läs gärna dessa skrifter i sin helhet för fördjupning, vidare källhänvisningar och exempel på övningar att göra efter teaterbesöket, m.m. Att öppna nya världar finns tillgänglig via skolscenen.riksteatern.se/ Prata Scenkonst finns tillgänglig via På vår hemsida finner ni mer information om kommande pjäser och skolvisningar. Vi finns även på Facebook: och Hälsningar Terese Martinsson Marknadsassistent terese.martinsson@boras.se Tobias Söderman Marknadsförare tobias.soderman@boras.se

2 KUNSKAPENS FRUKT VARFÖR TEATER MED SKOLAN? Att gå på teater med sina elever är inte bara ett avkopplande avbrott utan är på många sätt ett relevant komplement till den konventionella undervisningen. Nedan följer några exempel med stöd från så väl Borås Stad som läroplanen LGR11. LIV STRÖMQUIST är en av Sveriges mest hyllade serietecknare. Hon har även hörts i bl.a. P3 och podcastarna Lilla Drevet och En varg söker sin pod. I höst spelar hon in en TV-serie tillsammans med Horace Engdahl. Hennes intelligenta humor rör sig kring ämnena politisk aktivism, främst i feministiska frågor och skildrar skoningslöst hur historieskrivningen selektivt har valt att hylla vita män och skambelagt vad som ansetts kvinnligt. KUNSKAPENS FRUKT kom ut i september 2014 och är Liv Strömquists sjätte seriebok sedan debuten Den har temat det kvinnliga könsorganet. Boken innehåller serien Blood Mountain, som låg till grund för hennes Sommar i P1 om mens PRAKTISK INFO Målgrupp: gymnasieungdomar och unga vuxna. Längd: ca 80 min. Tillgänglighet: plats för rullstolar finns. Biljetter: bokas i biljettkassan tel Pris: 40 kr/elev. Lärare går gratis. Urpremiär 26 sep 2015, Lilla Scenen Skådespelare: Elin Bornell, Anna Harling, Peter Lorentzon Regissör: Mattias Brunn Scenbild: Richard Andersson Kostym: Josefin Lindskog Koreografi / dramaturgi: Nadja Hjorton Mask: Christoffer Nordin Ljus: Michael Dimle Ljud: Tobias Walka LÄROPLANEN Enligt LGR11 ska estetiska läroprocesser genomsyra samtliga ämnen och skolan ska ge utrymme för olika kunskapsformer för att skapa ett lärande där de balanseras och skapar en helhet. Eleverna ska kunna utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Att ta del av ett färdigt konstverk kan vara ett sätt att förstå processen och utforska nya analysområden; i mottagandet ligger det konstnärliga värdet. Några exempel ur kursplaner som rimmar extra bra med föreställningen Kunskapens frukt: HISTORIA Kvinnor och män har i alla tider skapat historiska berättelser för att tolka verkligheten och påverka sin omgivning. Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser. SAMHÄLLSKUNSKAP/HISTORIA Att leva tillsammans: Skildringar av livet förr och nu i barnlitteratur, sånger och filmer, till exempel skildringar av familjeliv och skola. Minnen berättade av människor som lever nu. Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer. SVENSKA Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.

3 VARFÖR TEATER MED SKOLAN? KRITISKT GRANSKANDE OCH KÄLLKRITIK Konst visar en subjektiv version av verkligheten, med medvetna val för att göra detta. Analysmodellen för konst går att applicera även på andra källor, som kanske utger sig för att vara mer objektiva, som nyhetsrapportering till exempel. LGR11 betonar även elevens förmåga att använda kunskaper från olika kunskapsområden för vidare studier i samhällsliv och vardagsliv, samt gestalta olika kunskaper och erfarenheter för att öka förmågan till eget skapande. Det krävs inte att du som lärare är expert på teater eller den specifika föreställningen, men om utrymme finns kan det vara bra att prata om teaterbesöket för att förbereda eleverna på vad som ska hända. Här följer några förslag om vad ni kan ta upp i klassrummet före besöket. Undvik att ge någon läxa i samband med teaterbesöket. INNAN BESÖKET Ämnet i Kunskapens frukt är Det som brukar kallas kvinnliga könsorganet varför är det satt inom citationstecken och varför tillägget Det som brukar kallas, tror ni? Vilka associationer ger titeln? Vad säger affischen? Känner alla till Liv Strömquist? Har någon läst boken? Kanske kan ni låna några album på biblioteket och titta i för att bekanta er med hennes stil och författarskap. Att se och prata om scenkonst är ett utmärkt tillfälle att öva på att föra kreativa resonemang och att istället för att behöva finna ett gemensamt rätt svar kunna berika och komplettera varandras resonemang. PÅ TEATERN BORÅS STAD Borås Stads kulturprogram har barn och unga som ett av tre prioriterade områden. Programmet slår fast att skolan ska ansvara för att varje elev [ ] kan använda och ta del av många uttrycksformer [ ] samt ha utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud och kulturarv. I enlighet med detta har Borås Stadsteater under 2015 en särskild satsning för barn och unga, med särskilt uppmärksamhet på barn år. Var på plats i god tid, gärna 15 minuter före föreställningen börjar, så alla hinner hänga av sig och gå på toaletten. Vi är rädda om möblerna och tillåter därför inga drycker i salongen. Godispåsar och liknande kan störa med prasslande ljud. Mobilerna ska vara helt avstängda. De kan störa så väl vår elektroniska utrustning som skådespelarna. Fotografering och ljudupptagning är inte tillåten under föreställningen. Viktigt: När ni är här tar vi på teatern hand om er. Som lärare behöver du inte lägga tid på att tillrättavisa eleverna, passa på att njuta av upplevelsen tillsammans!

4 EFTER FÖRESTÄLLNINGEN EFTER FÖRESTÄLLNINGEN I samtal med eleverna efteråt är det bra om ni kan komma överens om tre steg i samtalet: Börja med att beskriva föreställningen, tolka därefter vad ni sett och avsluta med reflektioner. Försök att helt undvika värderingar och tyckande under det första steget. Det kan färga hela diskussionen och tillför inte samtalet något. Öppna för allas olika upplevelser av föreställningen. FÖRSTOD DU? Kanske menar någon att den inte förstod pjäsen. Då kan det vara bra att betona att alla förstår olika och att det kan skapa intressanta samtal. FÖRESTÄLLNINGENS TEMA Kunskapens frukt handlar om att bryta med gamla normer och skampåläggande strukturer. Under både tolkningsfasen och reflektionsfasen finns det tillfälle att undersöka hur ni uppfattade att föreställningen lyfte fram detta. Märktes det genom ironi eller sarkasm? Ombytta roller? Vilka delar var roliga och vilka brände till? Var något direkt pinsamt eller skämmigt? Pjäsen innehåller många referenser till historieskrivning. Vem skriver historien? Hur ser historien ut som vi har lärt oss den och varför? Återkoppla gärna till samtal ni har haft om pjäsen före teaterbesöket. Hur ser ni på affischen nu? Varför heter föreställningen Kunskapens frukt? PRATA INFÖR KLASSEN I ett samtal i helklass kan det vara bra att låta eleverna vända sig till bänkgrannarna och diskutera frågorna två och två eller tre och tre i ett par minuter och sedan dela sina tankar med klassen, när det kommer till tolkning och reflektion. Då dämpas anspänningen i att prata inför hela klassen. BESKRIVA Hjälp varandra att minnas vad ni har sett, kanske med hjälp av att rita upp en skiss på tavlan. Hur såg rummet/scenen ut? Vad fanns där, hur många personer var på scenen och hur såg de ut? Förändrades det? Ta även in aspekter av ljud och ljus. Hur rörde sig föreställningen framåt? Fanns det en kronologi, hur var tempot och rytmen? TOLKA Här ställer ni tillsammans frågan varför till era beskrivningar. Varför såg scenen ut som de gjorde? Vad betydde kläder och klädbyten? Vilken roll spelade ni som publik, kände ni er delaktiga någon gång? Talade skådespelarna direkt till er eller bröt de på något annat sätt den s.k. fjärde väggen från scenen? Upplevdes skådespelarna som särskilt fysiska? Hur uppfattade ni att föreställnignen använde symboler i klädsel och gestaltning? REFLEKTERA Här får de personliga associationerna och reflektionerna komma fram. Motsvarade föreställningen era förväntningar? Var det något som överraskade? Ställ gärna öppna följdfrågor för att hjälpa eleverna att utveckla sina resonemang. Hjälps åt att leta efter existensiella eller filosofiska frågor. Återkoppla gärna då och då under samtalet till principen att tolka hellre än tycka och att ingen kan tycka eller förstå rätt eller fel.

5 ORDLISTA Scenografi Scenrummets utseende: dekoration möblering, design. Koreografi Val av rörelser på scenen Kostym Vilka kläder och skor skådespelarna bär Mask Vilket smink och frisyrer skådespelarna har Blackbox svartmålat rum utan fönster avsett för scenkonst Regi Valet av vad skådespelarna ska göra och föreställningens helhet Foajé Utrymme utanför scenrummet där publiken väntar på föreställningen Dramaturgi Uppbyggandet av en berättelse, föreställningens struktur VÄLKOMNA ÅTER!

INFÖR SKOLFÖRESTÄLLNINGEN. en handledning för lärare från Norrbottensmusiken

INFÖR SKOLFÖRESTÄLLNINGEN. en handledning för lärare från Norrbottensmusiken INFÖR SKOLFÖRESTÄLLNINGEN en handledning för lärare från Norrbottensmusiken SCENKONST I SKOLAN - därför är det så viktigt! Alla barn har rätt till kultur. Detta är reglerat i barnkonventionen som Sverige

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Att leva tillsammans skolår 2-3 (läsår som börjar med jämn HT)

Att leva tillsammans skolår 2-3 (läsår som börjar med jämn HT) Att leva tillsammans skolår 2-3 (läsår som börjar med jämn HT) Grundskola 1 3 LGR11 SO För att det ska fungera bra att leva tillsammans behöver vi försöka förstå varandra. Vi funderar tillsammans och lär

Läs mer

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL

ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL ANTIGONE PEDAGOGISKT MATERIAL TILL LÄRAREN Vi hälsar dig och din klass varmt välkomna till Byteatern Kalmar Länsteater och föreställningen ANTIGONE. Vi hoppas att ni kommer att få en härlig teaterupplevelse

Läs mer

Vi på Turteatern är glada att du och din klass ser föreställningen Pasca och Perna ser på Europa!

Vi på Turteatern är glada att du och din klass ser föreställningen Pasca och Perna ser på Europa! Hej! Vi på Turteatern är glada att du och din klass ser föreställningen Pasca och Perna ser på Europa! Föreställningen är en saga som lånar element från verkligheten och dagens Europa. Några av temana

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald

FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET. illustration: Fibben Hald FÖRDJUPNINGS- OCH INSPIRATIONMATERIAL TILL FÖRETSTÄLLNINGEN ÄGGET illustration: Fibben Hald Detta är ett material till dig som lärare att använda före eller efter ni sett föreställningen Ägget på Unga

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser vår föreställning Vad äter dig. Föreställningen handlar om de fyra mellanstadiebarnen Ur, Tigris,

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se LÄRARHANDLEDNING Av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman Klätterbaronen. Jag ska aldrig mer komma ner! skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som tas upp i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om kunskaper och värden som

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R HA NDLEDNIN G S M A T E R I A L Foto: Micke Sandström F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Fniss

Läs mer

Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla

Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla Handledningsmaterial för lärare, ledare m.fl. Lägret Barndomen drabbar oss alla efter en allåldersbok av Oscar K och Dorte Karrebaek www.tigerbrand.se cirkustigerbrand@telia.com tel. 08-665 80 18 Inledning

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL LÄROPLANEN av. Manilla Ernst

INSPIRATIONSMATERIAL LÄROPLANEN av. Manilla Ernst INSPIRATIONSMATERIAL LÄROPLANEN av. Manilla Ernst Läroplanen Läroplanen är en fartfylld, humoristisk och undersökande föreställning som spelas för en publik från 9 år. Uppsättningen har arbetats fram genom

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

Koll på konst. Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3

Koll på konst. Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3 Koll på konst Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3 Inledning Här finns förslag på saker ni kan göra före och/eller efter er medverkan i Koll på

Läs mer

KOPPLING TILL LÄROPLANEN

KOPPLING TILL LÄROPLANEN KOPPLING TILL LÄROPLANEN Arbetet med de frågor som berörs i MIK för mig kan kopplas till flera delar av de styrdokument som ligger till grund för skolans arbete. Det handlar om värden som skolan ska se

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault ATT ossa EN ITCH EN LÄRARHANDLEDNING AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut Formgivning Suzane Crépault Innehållsförteckning Inledning 1 Inför teaterbesöket 1 Efter teaterbesöket 2 Tips 3 Att Bossa en Bitch

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL OM ATT GÅ PÅ TEATER Av Ellinor Lidén, barnteaterforskare vid Stockholms universitet och av Malin Appeltoft, dramapedagog Texten är baserad på en handledning som skrevs för Stockholms

Läs mer

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault

ATT. ossa ITCH EN LÄRARHANDLEDNING. AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut. Formgivning Suzane Crépault ATT ossa EN ITCH EN LÄRARHANDLEDNING AV Anna Holmlin Nilsson & Lotta Grut Formgivning Suzane Crépault Innehållsförteckning Inledning 1 Inför teaterbesöket 1 Efter teaterbesöket 2 Tips 3 Att Bossa en Bitch

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Minnesrunda. Samtala om föreställningen och analysera. Diskutera

Minnesrunda. Samtala om föreställningen och analysera. Diskutera Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för att njuta av en enskild konstnärlig upplevelse tillsammans?

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i religionskunskap i grundskolan 3.14 Religionskunskap Människor har i alla tider och alla samhällen försökt att förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang

Läs mer

LILLA MAGELLANSKA MOLNET

LILLA MAGELLANSKA MOLNET Tre passionerade tolkningar om allas lika värde www.norrdans.se LILLA MAGELLANSKA MOLNET Hej lärare! Välkommen till Lilla Magellanska Molnet, en verklighetsflykt och fantasiresa där Norrdans bjuder in

Läs mer

AMIR. Boken handlar om: Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

AMIR. Boken handlar om: Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: IDAN 1 Boken handlar om: Olle och Amir är bästa kompisar. En dag, på rasten, ser Olle att Amir är ledsen. Han frågar vad det är, men Amir vill inte berätta. Olle ser tre killar bakom Amir. De säger: Brunt

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

ÖVNING SKAPA EN UPPFINNING SOM STÖDJER PERSONER MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÅR 1-3

ÖVNING SKAPA EN UPPFINNING SOM STÖDJER PERSONER MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÅR 1-3 ÖVNING SKAPA EN UPPFINNING SOM STÖDJER PERSONER MED EN FUNKTIONSNEDSÄTTNING ÅR 1-3 Inledning I den här övning kommer du få möjlighet att skapa en uppfinning som kan stödja en person med en funktionsnedsättning.

Läs mer

Lärarhandledning DE PASSANT VARA PÅ VÄG AV MICHAI GEYZEN

Lärarhandledning DE PASSANT VARA PÅ VÄG AV MICHAI GEYZEN Lärarhandledning DE PASSANT VARA PÅ VÄG AV MICHAI GEYZEN Om lärarhandledningen Denna lärarhandledning från Riksteatern är ett stöd för dig som ska samtala med barn om De Passant Vara på väg. Vi vill inspirera

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Kåre Bluitgen Vad handlar boken om? Boken handlar om Axel, som inte har råd att ha de dyra märkeskläderna som många i klassen har. Han blir retad för hur hans kläder ser ut. Axel fyller

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt

Inspirationsmaterial. Research. Av Anna Hellerstedt 1 Inspirationsmaterial Research Av Anna Hellerstedt När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka

Läs mer

Familjerekonstruktion Så gör jag. Familjeterapikongressen Växjö 2015-09-04

Familjerekonstruktion Så gör jag. Familjeterapikongressen Växjö 2015-09-04 Familjerekonstruktion Så gör jag Familjeterapikongressen Växjö 2015-09-04 Ett ord som en människa fäster sig vid kan verka i oberäknelig tid Det kan framkalla glädje till livets slut det kan uppväcka obehag

Läs mer

Bild och form. Syfte. Innehåll:

Bild och form. Syfte. Innehåll: Bild och form Fritidsverksamheten ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa. Vi ska också uppmuntra eleverna att ta egna initiativ och arbeta på ett undersökande

Läs mer

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING www.teatervasternorrland.se En föreställning om kärlek, svartsjuka och lite fotboll LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING Lärarhandledning Välkommen! Teater Västernorrland är länets egen teater. Vi spelar föreställningar

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA KÄRLEK Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Kärlek på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över att kunna erbjuda bra teater

Läs mer

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP

GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP FRÅN TÄBY UT I VÄRLDEN FÖRR I TIDEN GEOGRAFI HISTORIA RELIGION och SAMHÄLLS- KUNSKAP LIVSFRÅGOR I SAMHÄLLET Kursplan för de samhällsorienterande ämnena År 1-5 Rösjöskolan TÄBY KOMMUN Kursplan i geografi

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4 6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om att vara speciell. Varför är man speciell? Är det för att man inte gillar samma sorts kläder som andra i klassen eller är det för att man gillar

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Teater handlar om mötet mellan aktörer och publik, här och nu. Ämnet teater behandlar de konstnärliga uttrycksformer som kan samverka i en teaterföreställning, till exempel skådespeleri, regi och

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se Skapa en färgsprakande föreställning PREMIÄR PÅ EN DAG Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

Estetiska perspektiv i Lgr 11

Estetiska perspektiv i Lgr 11 Estetiska perspektiv i Lgr 11 Texter ur samtliga kursplaner utom de estetiska ämnena som självklart omfattar estetiska perspektiv Lgr 11 består av tre delar: 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: IDAN 1 Boken handlar om: Det är krig nere i Europa, och många familjer har det väldigt fattigt. Pelle, och hans mamma, har inte kunnat betala hyran på flera veckor. Nu vill Jönsson kasta ut dem på gatan.

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Handledningsmaterial. Man vänjer ju sig vid det vackra

Handledningsmaterial. Man vänjer ju sig vid det vackra Handledningsmaterial Man vänjer ju sig vid det vackra 1 HANDLEDNINGSMATERIAL Man vänjer ju sig vid det vackra är Ung Scen Norrs första produktion. Ung Scen Norr är en nystartad teater som arbetar för att

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se inledning TILL DIG SOM LÄRARE Detta är lärarhandledningen

Läs mer

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén Lärarhandledning till dansföreställningen Foto: Elin Svensén Inledning Detta är en folder framtagen av dans- och scenkonstkollektivet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare

Läs mer

Vi går på teater. en lärarhandledningdn

Vi går på teater. en lärarhandledningdn Vi går på teater en lärarhandledningdn Teater är som ett hantverk, det fungerar inte om inte alla inblandade kämpar på för att få fram den levande produkten. När det väl funkar blir det en häftig känsla.

Läs mer

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

TEATER. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet teater ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: TEATER Ämnet teater behandlar skapande och gestaltande arbete samt hur olika sceniska uttrycksmedel kan kombineras för att kommunicera med en publik. Ämnet handlar om teater som konstform samt om att gestalta

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU

Inspirationsfasen. Fortsättning på nästa sida. Hållbar utveckling B, vårterminen 2013. Cemus/CSD Uppsala, Uppsala universitet & SLU Inspirationsfasen Förvänta er framgång! Fokusera på problemet, men leta efter möjligheter. Titta på världen, observera och låt dig inspireras. Utforska det som kittlar din nyfikenhet! Ha med så många olika

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Musikdramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Musikdramatisk inriktning Det första

Läs mer

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT

PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT PEDAGOGISKT MATERIAL TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEMLIGT Detta fördjupningsmaterial är inspirerat av Banditsagors föreställning Hemligt av Alexandra Loonin. Föreställningen riktar sig till barn mellan 10-12 år

Läs mer

Vad händer sen? en lärarhandledning

Vad händer sen? en lärarhandledning Vad händer sen? en lärarhandledning Syfte och avsändare Den här lärarhandledningen är ett komplement till häftet Vad händer sen?, ett häfte från Returpack som sammanfattar hur återvinningen av burkar och

Läs mer

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkaktiviteter i förskoleklass... 4

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Religion Livsfrågor och etik

Religion Livsfrågor och etik Delmål Delmål 2010-06-14 Religion Skolan strävar efter att eleven: utvecklar förståelse av ställningstaganden i religiösa och etiska frågor samt en grundläggande etisk hållning som grund för egna ställningstaganden

Läs mer

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven Religionskunskap Ämnets syfte och roll i utbildningen Religionskunskap bidrar till att utveckla förmågan att förstå och reflektera över sig själv, sitt liv och sin omgivning och utveckla en beredskap att

Läs mer

Kursbeskrivning steg för steg

Kursbeskrivning steg för steg Taldramatisk teaterutbildning Utbildningen är tvåårig och är en yrkesförberedande teaterutbildning som bygger på medverkande i teaterns alla praktiska processer. Taldramatisk inriktning Det första året

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén

Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 1 Lärarhandledning ELTON FÅR EN IDÉ av Ann Fagerberg Embretsén 2 3... Läsförståelse- och diskussionsfrågor 3... Kursplan svenska 3... Kursplan samhällskunskap 4... Kursplan bild 4... Barnkonvention 5...

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

- förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv. Religionskunskap

- förmåga att resonera om etik, moraliska frågor och livsfrågor utifrån olika perspektiv. Religionskunskap Religionskunskap Människor har i alla tider och alla samhällen försökt att förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sociala sammanhang som de ingår i. Religioner och andra livsåskådningar är därför

Läs mer

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Informationsmaterial för lärare Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Museet som läranderesurs för grundskolan och gymnasiet Att uppfylla skolans mål genom museibesöket Genom att besöka museet

Läs mer

#santenligtmej. PEDAGOGMATERIAL till föreställningen #santenligtmej 12-15 är. www.teatertre.se / 08 669 00 60

#santenligtmej. PEDAGOGMATERIAL till föreställningen #santenligtmej 12-15 är. www.teatertre.se / 08 669 00 60 #santenligtmej PEDAGOGMATERIAL till föreställningen #santenligtmej 12-15 är www.teatertre.se / 08 669 00 60 Teater Tre Rosenlundsgatan 12, 118 53 Stockholm / 08-669 00 60 /www.teatertre.se / info@teatertre.se

Läs mer

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014

GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar REPORTAGE FOTO MIKAEL M JOHANSSON GRUNDSKOLETIDNINGEN 6 / 2014 GUBBÄNGSSKOLAN: Retorik utvecklar 32 FOTO MIKAEL M JOHANSSON tänkandet Retorikundervisningen blir en chans för eleverna att träna och utveckla sitt språk menar Linnéa Skogqvist-Kasurinen. Genom undervisning

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014 Lokal pedagogisk planering för s förskoleklass, läsår 2013/2014 Syfte: Skolans uppdrag: Mål: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

DEL 3 I VERKLIGHETSTRILOGIN AV EMMA BROSTRÖM REGI MARIE PARKER SHAW PEDAGOGISKT INSPIRATIONSMATERIAL MED STÖD AV

DEL 3 I VERKLIGHETSTRILOGIN AV EMMA BROSTRÖM REGI MARIE PARKER SHAW PEDAGOGISKT INSPIRATIONSMATERIAL MED STÖD AV DEL 3 I VERKLIGHETSTRILOGIN AV EMMA BROSTRÖM REGI MARIE PARKER SHAW PEDAGOGISKT INSPIRATIONSMATERIAL WWW.MANTEATERN.SE MED STÖD AV Vad kul att du valt att gå och se BEFORE tillsammans med din klass! Varmt

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Handledning för pedagoger

Handledning för pedagoger AV-nummer: 100723tv 1 8 Handledning för pedagoger Åtta program om språket á 10 minuter för skolår 0-3 Selma, 8 år, får en konstig semla av sin pappa. Semlan ger henne en magisk kraft som gör att hon kan

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Kulturhuset Barbackas program

Kulturhuset Barbackas program Kulturhuset Barbackas program Förskola & Skola Våren 2013 S R A Foto: Rikard Marklund S ST S R A T Foto: Peter Nabo Välkommen till Kulturhuset Barbacka våren 2013! Här presenteras det program för förskola

Läs mer

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar.

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar. Källa till webbadress: http://www.riksteatern.se/content/forelasningatt-oppna-nya-varldar-0 Om att gå på teater med barn i förskola och skola Att gå på teater kan vara en fantastisk upplevelse och bli

Läs mer

lilla spöksonaten innehåll

lilla spöksonaten innehåll lilla spöksonaten innehåll till dig som lärare tankar om föreställningen prata om föreställningen övningar inspiration och process analys och samtal till sist... programblad en del av västra götalandsregionen

Läs mer

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75

svenska Syfte Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: KuRSplanER FöR KoMMunal VuxEnutBildninG på GRundläGGandE nivå 75 Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar, Arbetsområde: Trafik Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap Läsår:- Tidsomfattning: 12 lektioner Ämnets syfte Undervisning i Samhällskunskap syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas:

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer

MAGNET LÄRARMATERIAL

MAGNET LÄRARMATERIAL MAGNET LÄRARMATERIAL TILL DIG SOM ÄR LÄRARE Detta är ett lärarmaterial som ska ge dig och din klass möjlighet att arbeta med föreställningen Magnet på olika sätt både före och efter visningstillfället.

Läs mer

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna.

Låt eleverna reflektera enskilt eller i grupp kring följande frågor. Samla sedan eleverna och diskutera frågorna. TORSTEN BENGTSSON Sidan 1 Lea och snöbollskriget Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lea brukar ha följe med Erik till skolan men idag är Erik sjuk. När Lea kommer till skolan, står Hugo och kastar snöbollar,

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

TÖRNROSA Inspirationsmaterial av: Manilla Ernst

TÖRNROSA Inspirationsmaterial av: Manilla Ernst TÖRNROSA Inspirationsmaterial av: Manilla Ernst Produktion Medverkande Ellen Hennig Madeléne Evertsson Malin Tengvard Anders Öhrström Manus: Manda Stenström Regi & scenografi: Jonas Nilsson Kostym: Marie

Läs mer