För mer information om vårt julskafferi och våra övriga produkter besök apoteksgruppen.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "För mer information om vårt julskafferi och våra övriga produkter besök apoteksgruppen.se"

Transkript

1 RECEPT FÖR EN GOD JUL ALLERGI- & INTOLERANSVÄNLIG JULMAT

2 För mer information om vårt julskafferi och våra övriga produkter besök apoteksgruppen.se Apoteksgruppen Julsenap glasburk 40:-, Apoteksgruppen Julsenap keramikkrus 75:-, Apoteksgruppen choklad Belgisk tryffel 39:-, Apoteksgruppen choklad Chokladmandlar 39:-, Apoteksgruppen choklad Lakritschoklad 39:, Saffran 19:-, Apotekarens glöggkrydda 40:-, Apotekarens glykos 40:-, Apotekarens pepparmyntolja 40:-, Apoteksgruppen Julte Orange Cookies 49:-, Apoteksgruppen Julte Rooibos Oriental 49:-.

3 RECEPT FÖR EN GOD JUL ALLERGI- & INTOLERANSVÄNLIG JULMAT För att alla ska kunna njuta av en riktigt god jul så har vi dukat upp med några härliga recept med ingredienser från vårt julskafferi. Vi bjuder även på matnyttig fakta och tips på hur du enkelt anpassar maten så att den passar alla som av olika anledningar utesluter specifika livsmedel från sin kost. Med det vill vi önska dig en hälsosam jul! Recepten är framtagna och fotograferade av kokboksförfattaren Jill Wallentin som är lic. kostrådgivare och grundare till jillsmat.se.

4 Allergier& intoleranser Allergier och intoleranser för olika typer av livsmedel blir allt vanligare och därför kan det vara bra att veta lite mer om dem och hur man ändå kan laga de flesta recept fast med vissa modifikationer. GLUTEN är ett protein som främst finns i vete men även i korn och råg. Vanliga symtom hos de som är känsliga för gluten är magsmärtor, gasbildning och nedsatt immunförsvar. Celiaki är dock ingen allergi utan en kronisk sjukdom som skadar tunntarmen. TIPS PÅ ERSÄTTNINGAR: Bönpasta, psylliumfröskal, pofiber och mjöl av majs, sesam, bovete, hirs och nötter. LAKTOS är en kolhydrat som finns i mjölkprodukter. Intolerans orsakas av en brist på enzymet laktas som bryter ner laktos till glukos (socker) och galaktos. När laktosen måste brytas ner av tarmbakterierna orsakar det buksmärtor, gasbildning och diarré. Laktastabletter finns att köpa hos oss bra vid tillfällen då det är svårt att undvika mjölkprodukter. TIPS PÅ ERSÄTTNINGAR: Havre-, ris-, nöt-, sojaoch kokosgrädde/mjölk. Fler och fler låglaktos- eller helt laktosfria mjölkprodukter hittar man numera i mejerihyllan.

5 MJÖLKALLERGI kan yttra sig på olika sätt från person till person. Allt från eksem och humörsvängningar till att kroppen drabbas av anafylaktisk chock vilket kräver omedelbar kontakt med läkare. Det som immunförsvaret reagerar på är proteinerna, äggviteämnena, som finns i mjölken. TIPS PÅ ERSÄTTNINGAR: Havre-, ris-, nöt- och kokoswwgrädde/mjölk. Soja produkter bör användas med försiktighet då överkänslighet kan utvecklas. NÖTALLERGI är vanligt förekommande och hänger ofta ihop med allergi mot pollen och stenfrukt (så kallad kors allergi). Om man är allergisk och råkar få i sig en nöt så svullnar luftvägarna vilket kan vara direkt livshotande. Även om mandlar egentligen är en rosenväxt och jordnötter en baljväxt så kallas de oftast för nötter. Dock är det många som även är känsliga för dessa så fråga alltid först för att vara på den säkra sidan. TIPS PÅ ERSÄTTNINGAR: Solros-, pumpa- eller sesamfrön. Rostas gärna för en mer nötaktig smak. SOCKER är en kolhydrat som ger oss snabb energi. Vid diabetes så är kroppens egen produktion eller känsligheten för insulin nedsatt, vilket innebär att kroppen inte kan reglera blodsockernivån på egen hand. Att minska på sockret är dock hälsofrämjande för alla. TIPS PÅ ERSÄTTNINGAR: Björksocker/xylitol, stevia eller erythritol. ÄGGALLERGI är vanligare bland barn än vuxna och de flesta växer ifrån det lagom tills de börjar skolan. Är man extremt allergisk kan man även vara känslig mot kyckling, höns och fiskrom. Vanliga reaktioner är eksem, nässelutslag, astma, ögon- och läppsvullnad och i värsta fall så kan den som är riktigt allergisk drabbas av anafylaktisk chock vilket kräver omedelbar kontakt med läkare. TIPS PÅ ERSÄTTNINGAR: Psylliumfröskal (1 msk motsvarar 1 ägg), chiafrön (1 msk + 3 msk varmt vatten motsvarar 1 ägg) och banan (1/2 + 1 krm bakpulver motsvarar 1 ägg).

6 Saffranslax med grönkåls sallad, apelsin och granatäpple En färgsprakande och supernyttig rätt som passar utmärkt på buffébordet. 4 portioner Saffranslax Ca g laxfilé 1 pkt saffran 200 g färskost* 1/2 apelsin, rivet skal 0,5 tsk salt Nymalen svartpeppar *Om känslig för laktos, byt ut mot laktosfri färskost. Om allergisk mot mjölkprotein, byt ut mot havreost. Ställ in ugnen på 175 C (varmluftsugn). Blanda saffran (rör ut saffranet i lite vatten och låt stå i 10 minuter för att få maximal aromutveckling) med färskost, apelsinskal och kryddor. Bred ut ett lager över laxfiléerna. Tillaga i ugnen i cirka 18 minuter. Granatäpple är laddat med antioxidanter. Men visste du att det vita runt om kärnorna är det nyttigaste? Grönkålssallad Ca 500 g grönkål 1 st granatäpple 2 st apelsiner 2 msk äppelcidervinäger 3 msk kallpressad rapsolja 2 tsk Apoteksgruppen Julsenap* 0,5 tsk salt Nymalen svartpeppar *Senapen innehåller socker men utslaget på flera portioner blir det en väldigt liten mängd. Skär bort de hårda stjälkarna från grönkålen och skär bladen i mindre bitar. Lägg dem i kokande vatten i cirka 1 minut och låt dem rinna av i durkslag medan du gör dressingen. Häll äppelcidervinäger, rapsolja, senap, salt och peppar i en burk. Skruva på locket och skaka tills allt har blandats ordent ligt. Blanda med grönkål, granatäpple och filéade apelsinklyftor. OMEGA-3 som främst finns i fet fisk som lax, sill och makrill är inflammationshämmande och välgörande för blod och kärl. Eftersom vi med dagens moderna kost får i oss mer av omega-6 (vilket har motsatt effekt) så kan även dagligt tillskott av omega-3 vara bra.

7

8

9 Kycklingköttbullar med senaps aioli och wokad rödkål Överraska dina middagsgäster med en riktig julklassiker i modern tappning. 6 portioner Kycklingköttbullar 800 g kycklingfärs 1 st stor gul lök, finhackad 5 st kryddpepparkorn 0,5 tsk kanel 1 msk sojasås* 1 tsk salt 1 krm nymalen svartpeppar Rapsolja eller kokosfett att steka i *Använd glutenfri om känslig. Apoteksgruppens julsenap är tillverkad på Annelunds gård utanför Vadstena av närodlade råvaror. *Om äggallergiker, använd 2 dl äggfri majonnäs som du blandar med senapen. ** Senapen innehåller socker men utslaget på flera portioner blir det en väldigt liten mängd. Knäck ägget i en hög mixerskål. Häll i oljan och ställ stavmixern mot botten och mixa nedifrån och upp tills olja och ägg blandats samman och blivit till en majonnäs. Pressa i vitlök och blanda med övriga ingredienser. Finhacka löken och stek i fett tillsammans med mortlad kryddpeppar och kanel tills löken blivit mjuk. Blanda samman med övriga ingredienser. Rulla till små bollar med blöta händer. Stek tills de fått fin färg och köttet blivit ljust rakt igenom. Senapsaioli 1 st ägg* 2 dl rapsolja 1 st vitlöksklyfta 1 msk Apoteksgruppen Julsenap** 2 krm ättika 24 % 0,5 tsk salt Rödkål med russin och rostade solrosfrön Ca 800 g 1000 g rödkål 1 dl gula russin 1,5 dl rostade solrosfrön 1 tsk salt Nymalen svartpeppar Rapsolja eller kokosfett att steka i Dela rödkålshuvudet på mitten och skär den en gång på längden. Skär i tunna skivor och stek kålen i fett tills den blivit lite mjuk i konsistensen. Blanda i resten av ingredienserna och servera.

10 Sockerfri pepparmintschoklad med pumpafrön & tranbär Fler och fler undviker socker i sin kost av olika anledningar. Som tur är finns sockerfria godsaker att njuta av som denna choklad. Ca 20 stycken Pepparmintschoklad 100 g mörk sockerfri choklad* Ca 10 droppar Apotekarens pepparmyntolja 1 msk kokosolja 0,5 dl tranbär 2 msk rostade pumpafrön * Sockerfri choklad finns att köpa i välsorterade matbutiker och på internet. Alternativt kan du använda choklad med så hög kakaohalt som möjligt (ju högre kakaohalt, desto mindre socker). Kontrollera också att chokladen är nöt- och mjölkfri om någon är känslig för detta. Smält chokladen i ett vattenbad. Tillsätt pepparmyntolja och kokosolja. Häll ut små klickar av chokladen på bakplåtspapper och toppa med tranbär och pumpafrön. Pepparmyntolja är mer koncentrerad än pepparmintarom så det behövs inte lika mycket. KOKOSOLJA/FETT är naturens egen medicin med sina hälsofrämjande medellånga fettsyror, anti oxidanter och mineraler som järn, fosfor och zink. Men det är stor skillnad på kokosfett och kokosfett. Välj helst en ekologisk och kallpressad variant för hälsans och miljöns skull. Kokos oljan är bland annat inflammationshämmande, stärker immunförsvaret, främjar viktnedgång och är stärkande för hud, hår och naglar. Dessutom är den värmetålig på grund av dess höga innehåll av mättat fett vilket innebär att oljan även lämpar sig för matlagning. Använd den gärna som kosttillskott i smoothies och varma drycker. TRANBÄR är fulladdade med C-vitamin och stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier. Det hälsosamma bäret har sedan urminnes tider använts som folkmedicin vid urinvägsbesvär.

11

12

13 Gräddkola med smak av glögg och flingsalt När man gör sitt eget godis slipper man onödiga konserveringsmedel och e-ämnen. Men framför allt blir det så mycket godare! 40 stycken Glöggkola 100 g smör* 3 dl strösocker** 1 dl sirap** 2 dl vispgrädde* 1 flaska Apotekarens glöggkrydda 2 msk Apotekarens glykos** kulprovet (droppa lite av smeten i kallt vatten för att se om den stelnar och går att rulla till en kula). Häll kolan i en form, cirka 20 x 25 cm, med bakplåtspapper. Låt svalna. Skär i bitar och slå in i smörpapper. Dekoration Flingsalt * Om känslig för laktos byt ut mot laktos fri grädde och smör. Om allergisk mot mjölkprotein, byt ut mot havregrädde och mjölkfritt margarin. **Om du vill undvika socker rekommenderar vi att du istället gör den sockerfria chokladen på föregående sida. Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning i 3 5 min till gyllenbrun färg. Tillsätt sirap, grädde, glöggkrydda och glykos. Låt koka utan lock tills smeten är 120 C 123 C och/eller klarar Slå gärna in kolan i smörpapper och något fint silkespapper eller cellofan. En perfekt gå-bort-present! GLYKOS även kallat glukos eller druvsocker, är en enkel sockerart som ofta används i kola, glass och karameller då det förhindrar kristallisering, förlänger hållbarheten och gör kolan seg och blank.

14 Saffransglass med pistage En riktigt julig gräddglass. Glykosen gör att glassen inte isar sig utan blir sådär proffsigt krämig. 4 portioner Saffransglass 3 dl grädde* 3 st äggulor** 1 msk Apotekarens flytande glykos*** 3 msk valfri sötning*** 1 krm vaniljpulver 1 pkt saffran 1,5 dl pistagenötter**** * Om känslig för laktos byt ut mot laktos fri grädde. Om allergisk mot mjölkprotein, byt ut mot havre- eller kokosgrädde. **Uteslut om äggallergiker. Ersätt med 1/2 mosad banan. ***Om du vill undvika socker kan du istället söta med exempelvis björksocker/ xylitol, stevia eller erythritol. ****Uteslut eller ersätt med rostade pumpa kärnor om allergisk mot nötter. Förvara gärna saffranet i frysen för att behålla så mycket av den goda smaken som möjligt. Häll grädden i en kastrull. Separera äggvitorna från äggulorna och vispa ihop gulor med grädden. Blanda i glykos, valfri sötning, vanilj och saffran (blötlägg alltid saffran först i lite vatten i ca 10 min för att få maximal aromutveckling). Koka upp på medelhög värme under omrörning tills smeten blivit krämig i konsistensen. Rosta pistagenötterna och hacka dem grovt. Häll i allt utom cirk a en halv deciliter av nötterna som du sparar till garneringen. Låt smeten svalna och ställ in den i kylskåpet tills den är helt kall. Häll ner smet en i glass maskinen eller ställ in glassen i frysen (rör om då och då) till önskvärd konsistens. Toppa med nötterna vid servering. VÅR SAFFRAN håller högsta kvalitet och klass. Den innehåller endast märket på pistillen av saffransplantan vilket gör att den både doftar och smakar mer och har den härliga färgen! Den här saffranskvaliteten heter Sargol om den kommer från Iran och Coupé om den kommer från Spanien.

15

16 Falsk lutfiskgryta med ugnsrostad brysselkål Lutfisk är knappast allas favorit men det här receptet kanske blir en uppskattad klassiker på julbordet? 4 portioner Fisken g torskfilé (MSC-märkt) Smör*, rapsolja eller kokosfett att steka i Nymalen svartpeppar Salt 1/2 pressad citron 2 dl crème fraiche, 34 %* 1 msk Apoteksgruppen Julsenap** *Om känslig för laktos byt ut mot laktosfri crème fraiche. Om allergisk mot mjölkprotein, byt ut mot havre-crème fraiche. **Senapen innehåller socker men utslaget på flera portioner blir det en väldigt liten mängd. Ugnsrostad brysselkål g brysselkål 2 st rödlökar 25 g smör* Nymalen svartpeppar ¾ tsk salt 1 tsk chiliflakes *Byt ut mot rapsolja eller kokosfett om allergisk mot mjölk eller laktosintolerant. Garnering Färsk timjan Chiliflakes Nymalen svartpeppar Skär brysselkål och rödlök i kvartar. Lägg dem på en ugnsplåt tillsammans med kryddor och smör. Ugnsrosta i 175 C i cirka 20 minuter tills brysselkålen fått färg och blivit mjuk. Skär fisken i mindre bitar och stek den i smör. Krydda och pressa över citronen. Blanda crè me fraiche med fisken och smaka av med salt och senap. Garnera gärna med extra chiliflakes, peppar och färsk timjan vid servering. För mer information om vårt julskafferi och våra övriga produkter besök apoteksgruppen.se

recept En godare jul för alla!

recept En godare jul för alla! recept En godare jul för alla! laga våra utmärkta skafferirecept Under julen njuter vi av god mat och dryck tillsammans med våra nära och kära. Men ofta är det någon som är allergisk eller intolerant mot

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Mat och prestation. Jenny Möller. Tel: E-post: Hemsida: - Besöksadress: Farledsgatan 5

Mat och prestation. Jenny Möller. Tel: E-post: Hemsida:   - Besöksadress: Farledsgatan 5 Mat och prestation Jenny Möller Tel: 0736-64 64 19 - E-post: jenny@balancebylife.se Hemsida: www.balancebylife.se - Besöksadress: Farledsgatan 5 Gröt Koka gröt på havregryn, råggryn, helt havre, quinoa,

Läs mer

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8

Kycklingbullar och morotskräm. vecka 8 Kycklingbullar och morotskräm med apelsin vecka 8 inspiration Kycklingbullar och morotskräm med apelsin Den färgsprakande morotskrämen bryter av med en lite sötsyrlig smak av äppelcidervinäger och apelsin.

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 104-110 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE 1 paket Hälsans Kök Färs 1 burk krossade tomater 1 hackad lök 2 tärnade paprikor 1 burk kidneybönor Olivolja 2 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver

Läs mer

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk Vecka 44 Panerade fiskbiffar med picklad rödlök Linsbiffar med klyftpotatis Yakiniku Tofugryta med kokosmjölk Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner)

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner) Moussaka (4 portioner) 2 st auberginer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 400 gr köttfärs eller kycklingfärs 4 msk smör 1 burk krossade tomater 1 dl vispgrädde Svartpeppar Örtsalt SÅS 2 tsk kanel 2 dl grädde

Läs mer

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering.

Foto: Barilla. 2 Häll olivoljan i en medelvarm stekpanna. Lägg lite lax åt sidan som du sparar till garnering. 1 Vardagslyxa med lax Lax är lättlagat och ändå lite festligt. Prova våra enkla recept! 5 Recept Farfalle med lax och rosésallad Ingredienser 4 portioner 400 g pastafjärilar 400 g kallrökt lax, i bit 1

Läs mer

Mat och Prestation. Jenny Möller. Tel: E-post: Hemsida: -Besöksadress: Farledsgatan 5

Mat och Prestation. Jenny Möller. Tel: E-post: Hemsida:   -Besöksadress: Farledsgatan 5 Mat och Prestation Jenny Möller Tel: 0736-64 64 19 - E-post: jenny@balancebylife.se Hemsida: www.balancebylife.se -Besöksadress: Farledsgatan 5 Prestationstriangeln grunden för en god prestation Sömnen

Läs mer

UTAN SOCKER, GLUTEN & MJÖLK

UTAN SOCKER, GLUTEN & MJÖLK NOVEMBERMYS UTAN SOCKER, GLUTEN & MJÖLK Med dagens krav på ren mat fri från vitt socker, vitt mjöl, mjölk och för mycket salt, kan det lätt kännas som en utmaning när man väl står där vid spisen. Vi har

Läs mer

6 jättegoda recept med ägg.

6 jättegoda recept med ägg. 6 jättegoda recept med ägg. Spenatfrittata med fetaost och pinjenötter Värm ugnen till 180. Vispa samman ägg, grädde och parmesan. Krydda med salt och peppar. Stek squash och rödlök i olivolja. Tillsätt

Läs mer

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos!

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos! 8 recept för alla matglada magar Fritt från gluten, mjölk & laktos! Är du känslig mot laktos, mjölk eller gluten? Inga problem. Du kan laga nästan vad du vill det gäller bara att hitta rätt produkter.

Läs mer

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre.

Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Gott på äldre dar Får vi presentera vår nya hemsida Det här är en receptsamling för dig som lagar mat till våra äldre. Här har vi samlat recept på goda mellanmål och desserter där näringsinnehållet är

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

Kallt och gott på buffén. (5 recept).

Kallt och gott på buffén. (5 recept). 1 Kallt och gott på buffén. (5 recept). Sill, sikröra och lax i alla former går bra att förbereda till festen. Matjes i glas Ingredienser 8 personer 2 burk hela matjesfiléer, (200 g) 8 st potatisar, kokta

Läs mer

Ingredienser v 15. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 15. Ekologisk Matkasse. 3-dagar. Allergenförteckning!

Ingredienser v 15. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 15. Ekologisk Matkasse. 3-dagar. Allergenförteckning! Ekologisk Matkasse -dagar Ingredienser v 15 Recept Kött/fisk 400 gram nötfärs 500 gram fryst lax 1 Potatis/ris/pasta 1 förp pasta 1 kg potatis 1 Grönsaker 1 vitlök 1 citron 1 kg morötter 1 färsk gräslök

Läs mer

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche Glutenfri kladdkaka med dulce de leche 3 ägg 1 dl farinsocker 1½ dl strösocker 2 dl glutenfria havregryn ½ dl glutenfritt ströbröd 5 msk kakao 200 g Arla Svenskt Smör 50 g mörk choklad ½ burkar karamelliserad

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 41-48 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 41 FITNESS MED GRANATÄPPLE MORGONKICK Ingredienser 1 granatäpple 1 glas hallonfil/halloncultura 2 msk FITNESS Gör så här Rensa ut kärnorna ur granatäpplet och lägg dem

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Vecka 33. Pastaskruvar med tonfisk. Öppen moussaka. Lotta Lundgren Huevos Rancheros. Vesuvio-pizza

Vecka 33. Pastaskruvar med tonfisk. Öppen moussaka. Lotta Lundgren Huevos Rancheros. Vesuvio-pizza Vecka 33 Pastaskruvar med tonfisk Öppen moussaka Lotta Lundgren Huevos Rancheros Vesuvio-pizza Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i en skapligt hälsosam

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Äpple- och ingefärsgriljerad Kycklingjulskinka. Klassiskt griljerad Kycklingjulskinka

Äpple- och ingefärsgriljerad Kycklingjulskinka. Klassiskt griljerad Kycklingjulskinka En Kyckligare jul! Klassiskt griljerad Kycklingjulskinka 4 portioner 10 15 min 1 Kycklingjulskinka 4 msk klassisk söt senap 2 msk Skånsk senap, grovkornig 1 äggula 1/2 tsk salt ca 3 msk ströbröd ca 1 dl

Läs mer

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018 Pressmeddelande Oktober 2018 Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor Vem blir inte nostalgisk varm choklad? Den stämningsfulla favoriten har funnits med oss länge inte

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 5 Recept Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé Ca 600 gram kycklingfilé pkt salami Potatis/ris/pasta kg potatis förp quinoa Hej! Vi har en helt fantastisk vecka framför oss med otroligt mycket goda smaker

Läs mer

Glögg med incabär Testa att enkelt göra en egen glögg, Superfruits mustiga glögg är kryddad med bland annat incabär och cacao nibs. ca.

Glögg med incabär Testa att enkelt göra en egen glögg, Superfruits mustiga glögg är kryddad med bland annat incabär och cacao nibs. ca. 12 julklassiker med Innehåll Glögg med incabär 5 Urtekrams glögg 6 Varm choklad med Chili 7 Cocosa knäck 9 Aromatiska julkonfektkulor 10 Renée Voltaires Kokoskola 11 Cocosa Pepparkakor 13 Lussekatter 14

Läs mer

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR

RECEPT FINA FISKEN. 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR MATGLÄDJE MED ABROTOS RECEPT FINA FISKEN 14 februari 2016 SANDER G JOHANSSON MATMÄSTARE ABROTOS EKOLOGISK MAT- OCH VINKULTUR ABROTOS KOOPERATIV EKONOMISK FÖRENING UPPLANDS VÄSBY Sötpotatischips med Pilgrimsmussla

Läs mer

VINTERFEST VINTER FEST

VINTERFEST VINTER FEST VINTERFEST VINTER FEST Duka upp till mingel. Äpple, lingon och kanel får här sätta smak till råvaror som rotfrukter och gris. Tove Nilsson bjuder på rätter som får vinterfesten att spraka. RECEPT: Tove

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.35. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v.3 Recept Kött/fisk 00 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 800 gram fläskkarre 2 pkt bacon 400 gram torskfilé 400 gram lax 2 3 4 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt pasta 3, Hej! Vi har en

Läs mer

Krämig sallad på färskpotatis

Krämig sallad på färskpotatis Krämig sallad på färskpotatis Gör en god dressing till färskpotatisen - här är sju tips! 1 Recept Foto: Ulf Svensson Fransk potatissallad Ingredienser 6 personer 1 kg kokt potatis 1 st rödlök 2 msk kapris

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI Recept för bakning till Björnö 2015 KARINS MJUKA KOLAKAKA 4 st ägg 6 dl socker 4 msk kakao 6 dl mjöl 2 msk bakpulver 100 g smör 3 dl kokande vatten Ugn: 175⁰C 2 st runda kakor Smält smöret. Vispa ägg och

Läs mer

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996 Meny Aperitif: Förrätt: Varmrätt: Efterrätt: Kaffe: Små goda snittar (recept saknas) Dryck: vinbål Svensk tallrik Dryck: Öl och Absolut Vodka Citron Saltimbocca, ris Dryck: Rött vin Ingefärspäron och yoghurtglass

Läs mer

Crêpes, Pajer. Fridrik Andersen

Crêpes, Pajer. Fridrik Andersen Crêpes, Pajer Fridrik Andersen Steinerskolan, 13.02.2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Squash pirog... 3 Paj med lax och citron... 4 Getostpaj med tomat och rostade frön... 6 Crêpes med champinjoner och sojabönor...

Läs mer

Pasta med krämig spenat och rostade pinjenötter. vecka 48

Pasta med krämig spenat och rostade pinjenötter. vecka 48 Pasta med krämig spenat och rostade pinjenötter vecka 48 inspiration Pasta med krämig spenat och rostade pinjenötter x x Underbart krämig pastasås gjord på smörstekt lök, bladspenat, spänstiga bönor, grädde,

Läs mer

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag)

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag) && SÄRSTA&WÄRDSHUS& Dragon'(och(vitlöksströmming( 600g strömmingsfiléer Ättikslag) 5dl vatten 1dl ättiksprit 1msk salt Senapssås)med)dragon 3dl smetana ½dl majonnäs 2msk senap 1st pressadvitlöksklyfta

Läs mer

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35 Saffransgryta med räkor och dill vecka 35 familj Saffransgryta med räkor och dill cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2910 kj/ 697 kcal. Protein 34,1 g. Fett 36,5 g. Kolhydrater 54,9 g. Ingredienser:

Läs mer

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius.

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Smaksätt påsken med! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Färg och smak i ljuvlig mix och -sirap kommer från sockerrör som växer på den exotiska ön Mauritius. Smakrika produkter

Läs mer

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna

Vecka 25. Prickiga fisknuggets. Ugnsbakade bönor med crème fraiche. Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami. Kinesisk färspanna Vecka 25 Prickiga fisknuggets Ugnsbakade bönor med crème fraiche Tagliatelle med crème fraiche, tomatsås och salami Kinesisk färspanna Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är

Läs mer

Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingborg Måndagen den 3:e mars 2014. MENY. Halstrade pilgrimsmusslor med krondillsdressing

Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingborg Måndagen den 3:e mars 2014. MENY. Halstrade pilgrimsmusslor med krondillsdressing Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingborg Måndagen den 3:e mars 2014. MENY Halstrade pilgrimsmusslor med krondillsdressing Ört- och vitlöksbakad lammrygg med krämig getostlasagne Cheescake 2000

Läs mer

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta Vecka 48 Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar Kyckling tandoori Falukorv caprese Sötpotatis- och kikärtsgryta Laktosfria kassen är för dig som känner som jag, att det är viktigt med smak, gärna

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 135-142 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHOKLADFONDANT MED AFTER EIGHT Ingredienser: 100 g smör 125 g mörk choklad 4 pastöriserade äggulor 4 pastöriserade äggvitor 40 g socker 20 g vetemjöl 10 stycken

Läs mer

Avrunda påskfesten med smakrika godsaker

Avrunda påskfesten med smakrika godsaker Pressmeddelande Februari 2018 Avrunda påskfesten med smakrika godsaker Påsken närmar sig och vi kan äntligen se fram emot ljusare, färggladare tider såväl ute som hemma i köket. Piffa upp påskbordet med

Läs mer

Mellanmålsmeny kcal och 5 gram protein. Berikad filmjölk Kcal: 253 Protein: 6,5 gram. Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram

Mellanmålsmeny kcal och 5 gram protein. Berikad filmjölk Kcal: 253 Protein: 6,5 gram. Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram Mellanmålsmeny - 250 kcal och 5 gram protein Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram 1/2 orientaliskt bröd (libabröd) eller 1 skriva valfritt bröd 3 msk hummus 1 tsk oliv- eller rapsolja 1

Läs mer

Recept på kesellasås. Min favorit kommer från ICA, lättkvarg 0,1%. Näringsvärde ICA Lättkvarg 0,1% (per burk 250 g)

Recept på kesellasås. Min favorit kommer från ICA, lättkvarg 0,1%. Näringsvärde ICA Lättkvarg 0,1% (per burk 250 g) Nyttig kesellasås Recept på kesellasås Att göra sås på kvarg (eller Kesella som Arlas variant heter) är ett lätt alternativ till kall sås på exempelvis cremé fraiche eller turkisk yoghurt. Min favorit

Läs mer

Sommarbuffé på nolltid

Sommarbuffé på nolltid 1 Sommarbuffé på nolltid Smarta lösningar för den som inte vill stå i köket hela dagen 8 Recept Foto: Ulf Svensson Midsommarmatjes med pepparrot Ingredienser 4 personer 1 st matjessill, ask, hela filéer

Läs mer

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL Hemmagjord glögg 3-5 msk råsocker 1 liter vin (gärna kraftigt) 6 cl rom eller cognac 3 st svartpepparkorn 4 st kardemumma kapslar 8 st nejlikor 1-2 st kanelstänger 2 st pomeransskal

Läs mer

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson LANDSBYGDSENHETEN Det goda kaffebrödet 18 och 25 november 2014 Receptsamling Recept: Birgitta Rasmusson Juldammsugare (ca 15 st) 5 dl blandade kaksmulor av sockerkaka och småkakor 50 g mandelmassa 50

Läs mer

Vecka 43,4 port. Tips! Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1, ,3 1

Vecka 43,4 port. Tips! Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1, ,3 1 Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en härlig vecka fylld med läckra laxpaket, en krämig kycklinggryta och klassiska wallenbergare! Ingredienser Kött/fisk 500 g kalvfärs 500-600 g laxfilé

Läs mer

Ingredienser v 19. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 19. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Ingredienser v 19. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 19. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse -dagar Ingredienser v 9 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram fryst laxfilé kg frysta kycklingben Potatis/ris/pasta 500 gram potatis förp matvete Hej! Välkommen till en ny vecka som är

Läs mer

Vecka 32. Lasagne med rökt lax och spenat. Äggakaka med stekfläsk, rårörda lingon och rosmarin. Sesampanerad fläskkotlett med hoisinsky

Vecka 32. Lasagne med rökt lax och spenat. Äggakaka med stekfläsk, rårörda lingon och rosmarin. Sesampanerad fläskkotlett med hoisinsky Vecka 32 Lasagne med rökt lax och spenat Äggakaka med stekfläsk, rårörda lingon och rosmarin Sesampanerad fläskkotlett med hoisinsky Zucchinibiffar Familjekassen är för dig som känner precis som vi, att

Läs mer

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v. Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta mm pkt pasta pkt hirs, Grönsaker rödlök gul lök vitlök citron sötpotatisar kruka basilika kruka dill salladshuvud gurka tomat

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Recept NORSK FJORDÖRRET

Recept NORSK FJORDÖRRET Recept Carpaccio av med äggsås Prova detta recept på carpaccio där tunna skivor fjordörret kryddat med salt, peppar och körvel serveras med äggsås, citrongelé och knäckebröd. En perfekt förrätt. Dela fjordörretfilén

Läs mer

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14 Paprikapasta med hyvlad halloumi vecka 14 inspiration Paprikapasta med hyvlad halloumi Grillad paprika bidrar till de fina aromerna i rätten. Genom att mixas med lök, vitlök, solrosfrön och basilikablad

Läs mer

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39

Lax med tomatsallad och saffransris. vecka 39 Lax med tomatsallad och saffransris vecka 39 inspiration Lax med tomatsallad och saffransris Lax gör att vardagsmiddagen känns lyxig. Här får den sällskap av saffransris och tomatsallad. De paprikakryddade

Läs mer

mangosmoothie med lime & ingefära

mangosmoothie med lime & ingefära Näringsvärde per portion: Energi: 118 kcal Fett: 1,7 g Mättat fett: 0,2 g Kolhydrater: 23 g Protein: 1 g Kalcium: 158 g D-vitamin: 2 μg Järn: 0,4 mg C-vitamin: 18,8 mg ekv: 0,056 kg mangosmoothie med lime

Läs mer

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner

Ingredienserna i våra recept är i första hand ekologiska råvaror med lokala producenter som leverantörer. Aioli på palsternacka 10 portioner Aioli på palsternacka 700 g palsternacka 250 g potatis 1 st röd chili 2 st vitlöksklyftor 1 st citron(saften) 1 dl matolja 1 l grönsaksbuljong örtsalt,vitpeppar socker 1. Skala och skär palsternackan och

Läs mer

Vecka 44. Råraka med räkor. Ugnsbakade bönor med kyckling. Bibimbap. Auberginerullader i tomatsås

Vecka 44. Råraka med räkor. Ugnsbakade bönor med kyckling. Bibimbap. Auberginerullader i tomatsås Vecka 44 Råraka med räkor Ugnsbakade bönor med kyckling Bibimbap Auberginerullader i tomatsås Hälsokassen är för dig som vill äta lite bättre, lite enklare. Vi har skapat en kasse med både hälsosamma,

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs:

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs: Risotto med Parmesan 1 finhackad lök 4 matskedar olivolja 2 hela vitlökar 200 gr risottoris 1 glas vitt vin buljong 1 näve färsk timjan 100 gr smör 2 nävar riven parmesan Sätt in vitlökarna i ugnen ca

Läs mer

Kräftpasta med citron och pumpafrön. vecka 49

Kräftpasta med citron och pumpafrön. vecka 49 Kräftpasta med citron och pumpafrön vecka 49 inspiration Kräftpasta med citron och pumpafrön Smaken som gör det lilla extra i denna rätt kommer från citronen. Genom att riva skalet och pressa en skvätt

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

Ingredienser Portioner: 4 små bröd

Ingredienser Portioner: 4 små bröd Frötoppat proteinbröd Det här brödet är extra rikt på protein från både cottage cheese och ägg. Perfekt som stadigt mellanmål, inte minst före eller efter träning. Proteinbrödet är glutenfritt (och innehåller

Läs mer

Vecka 18. Pasta med tonfisk och grönkål. Broccolibollar med ost och basilika. Borsjtj med kryddig korv. Mexikansk tacopanna

Vecka 18. Pasta med tonfisk och grönkål. Broccolibollar med ost och basilika. Borsjtj med kryddig korv. Mexikansk tacopanna Vecka 18 Pasta med tonfisk och grönkål Broccolibollar med ost och basilika Borsjtj med kryddig korv Mexikansk tacopanna Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak,

Läs mer

Påskmiddag. Förrätt: Sparris inlindad i serranoskinka med gräslöksdressing - recept här! Varmrätt: Lammstek med rödvinssås och rotsaker i ugn

Påskmiddag. Förrätt: Sparris inlindad i serranoskinka med gräslöksdressing - recept här! Varmrätt: Lammstek med rödvinssås och rotsaker i ugn Påskmiddag I torsdags firade vi in påsken med en god trerätters middag bara familjen. Gjorde lammstek för första gången. Festligt och smidigt eftersom den sköter sig själv i ugnen. Till steken gjorde jag

Läs mer

Makalösa matjes - 8 goda sätt

Makalösa matjes - 8 goda sätt Makalösa matjes - 8 goda sätt Matjes med brynt smör, eller matjes med en krämig sås till eller varför inte bara som den är? 1 Matjessilltårta Ingredienser 10-12 personer 75 g smör 225 g kavring Fyllning

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 23 MÅNDAG Kycklingfärsgryta

Läs mer

Feriepraktik Bakelser

Feriepraktik Bakelser Feriepraktik 2017 - Bakelser Nutella & Jordnötsbitar Ingredienser: 1 dl strösocker 2 dl ljusirap 300 g nutella 5 dl special K flingor 1 ½ dl salta jordnötter 200 g mörk choklad Ca 100 st Gör så här: 1.

Läs mer

L I N D A H L S Ägg Helägg Äggula Äggvita Äggröra

L I N D A H L S Ägg Helägg Äggula Äggvita Äggröra LINDAHLS Ägg LINDAHLS Ägg Under varumärket Lindahls erbjuder vi ett komplett sortiment äggprodukter för det professionella köket. Med Lindahls äggprodukter sparar du tid och arbete samtidigt som du minimerar

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 49-56 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 HEMLAGAD FITNESS MÜSLI Ingredienser 3 dl havregryn ½ dl krossade linfrön 2 dl FITNESS 1 dl hackade mandlar ½ dl russin ½ dl solrosfrön 1 dl torkade blåbär 3 msk kokosflingor

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Recept. Ingredienser v 46. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 46. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 46. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 46. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 46 Recept Potatis/ris/pasta förp lasagneplattor Grönsaker vitlök rödlökar citron paprika tomater salladshuvud förp groddar förp salladsmix 500 gram förkokta rödbetor

Läs mer

Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!).

Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!). Lägg kikärtor (ca 250 g) i blöt över natten. Koka ca en timme med en buljongtärning. Låt stå tills de har svalnat (häll inte bort vattnet!). Ingredienser Kikärtor Sesamfrön Kokosolja Olivolja Salt Citron

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 111-118 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 LAURAS JORDGUBB- OCH BANAN SMOOTHIE MED FLINGOR Antal: ca 6 personer 500 g frysta jordgubbar 3 bananer 400 g kvarg eller grekisk yoghurt 2 dl apelsinjuice 30 g flingor

Läs mer

7 recept. #laxkorv #godarematfrånhavet

7 recept. #laxkorv #godarematfrånhavet 7 recept #laxkorv #godarematfrånhavet Laxkorv, sparris & ljummen tomatvinegrette 20 min Förrätt: 2 portioner, huvudrätt: 4 portioner Lätt 2 stora kvisttomater 50 g lagrad parmesan 1-2 msk hackade färska

Läs mer

familj Kassler med mos och ärtor Fisk- och räkgryta med saffran Fläskfärs i kokosmjölk

familj Kassler med mos och ärtor Fisk- och räkgryta med saffran Fläskfärs i kokosmjölk a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 48 a Kassler med mos och ärtor b Fisk- och räkgryta med saffran c Fläskfärs

Läs mer

Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt. vecka 7

Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt. vecka 7 Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt vecka 7 inspiration Rostad aubergine med köttbullar och citronyoghurt En rätt inspirerad av det marockanska köket. Köttbullar med smak av spiskummin, pistagenötter

Läs mer

Vecka 43. Simmande Jakob. Wok med biff och sweet chili. Zucchinilasagne med skinka och ost. Grönsaksbolognese

Vecka 43. Simmande Jakob. Wok med biff och sweet chili. Zucchinilasagne med skinka och ost. Grönsaksbolognese Vecka 43 Simmande Jakob Wok med biff och sweet chili Zucchinilasagne med skinka och ost Grönsaksbolognese Ekologiska kassen är för dig som känner precis som jag, att det är viktigt med smak, gärna i en

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar Familjekasse -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 600 gram minutkycklingfilé 2 förp chorizo 2 Potatis/ris/pasta 2 kg potatis 2, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga

Läs mer

Rune Larssons energikaka

Rune Larssons energikaka Här nedan följer recept på ett antal olika varianter på energikakor. Rune Larssons energikaka Mät upp 7 8 mått havregryn i en bunke! Ett mått kan vara i stort sett vad som helst. Jag själv brukar använda

Läs mer

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2 Het pasta med torrsaltat bacon och majs vecka 2 inspiration Het pasta med torrsaltat bacon och majs En rätt du enkelt svänger ihop. Den torrsaltade baconen ger en härlig sälta och broccolin ger en fin

Läs mer

Fingerfood. Lönkan, 14.1 2015. med Anders Mattas

Fingerfood. Lönkan, 14.1 2015. med Anders Mattas Fingerfood Lönkan, 14.1 2015 med Anders Mattas Innehållsförteckning Asiatisk krabbsallad på endivblad...3 Kallrökt lax på mörkt bröd...4 Pulled pork med avokadosås...5 Vitlökspaté med saltgurka...6 Musslor

Läs mer

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre

Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Enkla recept med NutriniKid Multi Fibre Recept och inspiration från Nutricia Hela dagens måltider lika goda som nyttiga Mättande mellanmål lätta att ta med Mat för extra energi Smoothie på ett kick Experimentera

Läs mer

Vispa samman ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen i formen. Grädda i 200 grader ca 30 min.

Vispa samman ägg, mjölk, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen i formen. Grädda i 200 grader ca 30 min. Överbliven Lutfisk Ingredienser Ca 5 dl lutfisk, kokt benfri 7-8 potatisar, skivade 1 lök, strimlad 2 ägg 3 dl mjölk Salt Vitpeppar Bacon Gröna ärter Sallad Smör Gör så här Varva benfri, kokt lutfisk skuren

Läs mer

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Innehåll Scones... 2 Grahamssemlor... 3 Potatismos... 4 Fisk i tomatsås... 5 Tomatsås... 5 Snabb strimmelkyckling... 6 Köttbullar... 7 Rabarberdryck... 8 Smoothie (ca

Läs mer

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.45. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.45. Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.45 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram minutfilé förp rökt makrill Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök 500 gram vitkål ask cocktailtomater

Läs mer

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne SVÅRIGHETSGRAD: Lättlagat TILLAGNINGSTID: Under 15 min PORTIONER: 10 st knäckebröd 1 tsk crème fraiche per bit en klick löjrom per bit (beräkna ca 100 g för

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

Bi Bim Bap. med räkor. Vecka 16

Bi Bim Bap. med räkor. Vecka 16 Bi Bim Bap med räkor A Bi Bim Bap med räkor Bi Bim Bap är en koreansk specialitet där flera olika sorters grönsaker läggs ovanpå nykokt ris i en djup skål. Den här gången har vi valt att toppa rätten med

Läs mer

Bra recept Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund 2011

Bra recept Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund 2011 Bra recept Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund 2011 Energibollar nr 1 50 gr smör 4 msk kakao 1 dl finhackade nötter (ex. mandel, valnötter) 1/2 dl kokos 1 dl pumpafrön 1/2 dl solrosfrön 1dl russin

Läs mer

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd.

Kryddigt bröd. Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd. Kryddigt bröd Det här brödet är superenkelt att baka. Du rör bara ihop degen och lägger den i en form. Sedan in i ugnen! 1 bröd 1 dl mörk sirap 2 dl naturell yoghurt 3 dl vetemjöl ½ dl linfö eller krossat

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE PREMIUM- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Laxfilé

Läs mer

Ingredienser v 37. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 37. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Ingredienser v 37. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 37. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 7 Recept Potatis/ris/pasta 1 förp pasta 1 förp mathavre 1 Hej! Vi inleder veckan med en riktigt snabb pastarätt med champinjoner, parmesan och spenat. En perfekt rätt

Läs mer

Vecka 19. Panerad fisk med örtsås. Pasta med morotssås och krunchiga kikärter. Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost.

Vecka 19. Panerad fisk med örtsås. Pasta med morotssås och krunchiga kikärter. Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost. Vecka 19 Panerad fisk med örtsås Pasta med morotssås och krunchiga kikärter Rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost Stroganoff Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är

Läs mer