LÄRARHANDLEDNING NILS DARDEL OCH DEN MODERNA TIDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄRARHANDLEDNING NILS DARDEL OCH DEN MODERNA TIDEN"

Transkript

1 LÄRARHANDLEDNING NILS DARDEL OCH DEN MODERNA TIDEN

2 INLEDNING Handledningen Det här är en kortfattad introduktion och lärarhandledning riktar sig i första hand till lärare i till utställningen NILS DARDEL OCH DEN MODERNA TIDEN. åk 7 9 och Den är tänkt att inspirera och ge idéer till hur man kan gymnasiet. arbeta med utställningen inom ramen för några av skolans ämnen, som till exempel språk, samhällskunskap, historia, bild m.fl. Framför allt riktar sig materialet till dig som undervisar skolår 7-9 eller på gymnasiet. Handledningen innehåller även förslag på några uppgifter att arbeta vidare med i klassrummet. Handledningen är gjord av Anna Rowland med en informationstext hämtad ifrån utställnings folder. Mejla gärna synpunkter på lärarhandledningen till Moderna Museet Malmös konstpedagog Gisela Fleischer. g.fleischer@modernamuseet.se VÄLKOMNA TILL MODERNA MUSEET MALMÖ! FÖR ATT BESÖKET SKA BLI SÅ BRA SOM MÖJLIGT, TÄNK PÅ FÖLJANDE: ANSVAR FÖR GRUPPEN Läraren ansvarar för klassen under besöket i museet. Vi rekommenderar att elevgrupper går tillsammans med lärare. SKOLMATERIAL Fråga gärna museivärdarna om vägledning. Det finns skrivplattor att låna. Använd inte väggar eller skulptursocklar som skrivunderlag eftersom det blir märken. Använd endast blyertspennor i utställningssalarna om eleverna behöver teckna eller anteckna. VAR FÖRSIKTIG I SALARNA Eftersom det är lätt att stöta till konstverk i salarna ska ryggsäckar, större väskor, paraplyer etc. lämnas i garderoben eller i förvaringsboxarna. För att inte riskera spill på konstverk får man inte dricka eller äta i salarna. Rör er lugnt i salarna. Visa hänsyn till pågående visningar. Grupper under ledning av Moderna Museets personal har företräde i utställningssalarna. Använd gärna de hopfällbara svarta pallarna som finns i museet men bär dem försiktigt så konsten omkring inte skadas. Kom ihåg att sätta tillbaka pallen på ställningen.

3 VARFÖR FÅR MAN INTE RÖRA KONSTEN? Det är inte tillåtet att röra vid konstverken. Att försiktigt ta på något verk innebär stora skador genom att saltet och fettet på fingrarna alltid orsakar märken på alla material. Museets uppdrag är att bevara konstverken för kommande generationer av museibesökare. MUSEIVÄRDAR Under ert besök på Moderna Museet Malmö kommer ni att träffa museivärdar i informationsdisken och i utställningarna. Vänd er gärna till dem om ni har frågor, synpunkter eller vill tipsa om något. FOTOGRAFERING Det går utmärkt att fotografera så läng ni inte använder blixt. BOKADE VISNINGAR Vill du att en konstpedagog från Moderna Museet visar utställningen? Kontakta bokningen via: bokning.malmo@modernamuseet.se Kostnad: 600 kronor, max 30 elever. Kostnad för visning med verkstad/workshop: 900 kronor, max 15/25 elever beroende på ålder. Förslag på verkstad eller workshop finner ni längre fram i denna handledning och på vår hemsida: När du kontaktar oss vänligen invänta en bekräftelse från Moderna Museet Malmös bokning att vi tagit emot din förfrågan. Vid kontakt ange: - Namn, e-post, telefon och bekräftelse-/fakturaadress - Deltagarnas antal och ålder/årskurs - Datum och tid för besök (gärna några alternativ) Bokningen är bindande. Avbeställning/ändring måste göras senast 10 dagar innan bokat besök. Besöker du museet på egen hand med din klass ser vi gärna att du meddelar bokningen att ni kommer innan besöket - anmäl er sedan vid kassadisken när ni kommer till museet. Om du vill hjälper vi dig gärna att skräddarsy en visning som utgår ifrån något speciellt tema eller ämne som ni arbetar med i skolan. För mer information kontakta Gisela Fleischer, konstpedagog, g.fleischer@modernamuseet.se

4 NILS DARDEL OCH DEN MODERNA TIDEN Europa genomgår radikala förändringar i det tidiga 1900-talet. Industrialisering, urbanisering och teknik öppnar nya möjligheter till kommunikation både människor och idéer färdas snabbare. I den ekonomiska tillväxten finns optimism, men industriell teknikutveckling möjliggör också ett massdödande i första världskriget. Det tillfälliga och flyktiga moderna livet skapar en speciell sensibilitet och rastlös rörelse hos människan, vilket kommer till uttryck i den konstnärliga modernismen. Modernismen är utopisk. Avantgardet söker ständigt det som aldrig tidigare skådats, och olika ismer avlöser Nils Dardel i Tokyo, 1917 varandra: kubism, futurism, rayonism. Konstens nya obundenhet kommer att symbolisera individens allmänna frihet i den framväxande demokratin. Konstnärer styrs inte längre av akademiernas begränsande regelverk utan framträder snarast som oberoende genier. Trots sin nära relation till samhällets modernitet strävar mycket av konsten efter det rent estetiska i motivet och en del av avantgardet utarbetar rigida formläror. Nils Dardel ( ) har en fot i den svenska kulturen men är också utpräglat internationell, i livet och i konsten han har som få andra en plats för sig själv i svensk modernism. Unga radikala konstnärer från Norden, också Dardel helt kort, studerar i ateljén hos Henri Matisse ( ) i Paris, och mästarens inflytande blir på så vis stort i svensk modernism. Matisse inkluderar föreställande element och framhåller att målningars uppgift är att väcka glädje genom rytmiska arrangemang av linje och färg. Den svenska modernismen påverkas alltså av den internationella konsten men uppvisar även lokala särdrag, exempelvis en vilja att berätta; konsten skulle handla om något. I det sent industrialiserade och urbaniserade Sverige finns också en nostalgi som tillåter förlusten av den gamla världen att bearbetas.

5 PARIS OCH SENLIS Efter en kort sejour på Kungliga Konstakademien i Stockholm reser Nils Dardel 1910 till Paris, en stad han vistas i under stora delar av livet. Här kastas han in i ett intensivt bar- och caféliv där konstnärer och samlare för livliga samtal om häpnadsväckande nya formspråk. Dardel lär känna tysken Wilhelm Udhe ( ) som är kubisten Pablo Picassos ( ) handlare, och den som upptäckt naivisten Henri Rousseau ( ). Udhe tar med Dardel till den medeltida staden Flickan med järnklotet Senlis där konstnären i målningar som Flickan med järnklotet och Rue Ville de Paris i Senlis prövar att måla kubistiskt, det vill säga förenklar synintrycken till enkla geometriska former i diskret gråskala. Men flörten med kubismen blir kortvarig. I denna idylliska stad nordöst om Paris målar Dardel också Begravning i Senlis, som förebådar den berättande, närmast naivistiska stil som snart blir hans. Målningen fångar franskt småstadsliv. De skimrande färgerna är fläckvis pålagda och de vita korgossarna kontrasteras mot svartklädda sörjande. RESOR OCH DRAMATIK ardel tillbringar somrarna i Sverige, och möter här 1912 den blivande konstsamlaren Rolf de Maré ( ). Denne blir en livslång vän, fungerar som mentor och stöttar Dardel ekonomiskt. När de Maré 1920 bildar Svenska baletten i Paris ett radikalt danskompani som sammanför olika konstarter och Transsibiriska expressen turnerar kan konstnärer, poeter och filmskapare knytas till kompaniet genom Dardels Pariskontakter. Vännerna reser ut i världen 1914, året då första världskriget börjar. I Spanien fascineras Dardel av konstnären El Greco ( ) och hämtar ur hans Greve Orgaz begravning inspiration till sin kända målning Den döende dandyn några år senare. Efter en vistelse i Japan reser Dardel 1917 genom revolutionens Ryssland, vilket skildras i Transsibiriska expressen. I sammansmälta synintryck kan vi uppleva tåget från utsidan och insidans soldatfyllda kupéer, samtidigt som hästdroskor drar förbi. Ljuset från en lykta skär över bildfälten på futuristiskt manér.

6 DEN DÖENDE DANDYN Åren 1918 och framåt rymmer en försiktig hoppfullhet. Den gamla världen är slagen i spillror och en ny ska formas. Börskraschen i New York 1929 släcker hoppet. Under denna period finner Dardel sitt unika uttryck och gör sina mest kända verk. Han har prövat flera ismer : symbolism, kubism och expressionism. Nu tar han vad han behöver ur den rika formgarderoben och mixar med intryck från resorna. Den makabra, färgsprakande Crime passionnel för tankarna till en orientalisk matta. Historierna som berättas är dramatiska och tycks äga rum mellan dröm och verklighet. Dardel lider av ett svårt hjärtfel som han vet kommer att leda till en tidig död, och lever ett självförbrännande liv. Han missbrukar alkohol och har kärleksrelationer med både kvinnor och män. Det ger upphov till såväl skvaller som mytbildning och hans konst tolkas än idag ofta biografiskt. En blek androgyn centralgestalt i Den döende dandyn håller handen mot hjärtat och begråtes som vore han en Kristusgestalt. Stilen är modern. Figurerna och bakgrundens sammanhållna blå form samsas i den platta ytan. Färgerna är expressiva genom spelet med komplementärfärger: blått mot orange, rött mot grönt.

7 DARDEL OCH SOCIETETEN Paris på 1920-talet är något av en frizon där alternativa sätt att leva tolereras. Det är exempelvis inte olagligt att vara homosexuell, vilket är fallet i Sverige fram till Den parisiska friheten passar Dardel väl. Men han gifter sig 1921 med den unga konststudenten Thora Klinckowström ( ). Senare föds också dottern Ingrid och det sociala livet i Paris varvas med lugna lantliga sommarvistelser i Sverige. Dardel tecknar porträtt av familjen och decenniet erbjuder en relativt stabil period med bostad och ateljé i Montmartre. Han får många porträttbeställningar och societetsporträtten blir mycket uppskattade inte minst för Dardels förmåga att försköna sina modeller. DÖDENS DOMESTIKER Det oroliga ekonomiska världsläget präglar Europa under 1930-talets första år. I Paris stiger priset på bostäder och nöjen 1920-talets glada stämning har glidit över i en dystrare. Många skandinaver lämnar Paris men Dardel blir kvar. Han flyttar till en billigare lägenhet och skiljer sig. Hälsan har blivit sämre, hjärtbesvären gör sig påminda. Närheten till döden återspeglas i målningar som Dödens domestiker À ta santé, Nils. Borta är myllret av udda figurer i ett obestämt bildrum, här möter vi istället ett intrikat spel av blickar. De tre begravningsarbetarna i traditionell mundering fyller bildytan, tittar rakt emot oss och höjer sina glas. Men vår blick är också Dardels, som reflekteras i spegeln bakom de tre männen; vi skålar med döden i hans sällskap. Dardel reser även under 1930-talet och besöker bland annat Tunisien där han gör studier av invånarna.

8 DE SISTA RESORNA Dardels dittills största utställning äger rum på Liljevalchs konsthall i Stockholm 1939 och arbetet hyllas nu av publik och kritiker unisont. Han lämnar en sista gång Sverige och beger sig till New York i sällskap med nya kärleken, den svenskamerikanska författaren Edita Morris ( ). Där befinner sig konstnärer som surrealisterna Salvador Dalí ( ) och Max Ernst ( ) på flykt undan kriget. Men Dardel ger sig inte i kast med New York som han gjorde med Paris, utan reser snart vidare till Mexiko och Guatemala, där han Mexikansk flicka med händerna i kors under några månader gör ett 40-tal studier i akvarell av den indianska befolkningen. När dessa visas bland annat på Nationalmuseum och Göteborgs konstmuseum efter Dardels död är kritiken delad. Men svenska folket tar de latinamerikanska akvarellerna till sig och mappen Exotiskt blir enormt populär. DARDEL OCH DE MARÉ En av Sveriges främsta och mest framsynta samlare av modern konst är Rolf de Maré. Han kommer från den förmögna släkten von Hallwyl och blir 1912 godsherre på familjens sommarresidens Hildesborgs slott utanför Landskrona. Men de Maré finner sin passion i konsten och börjar strax innan första världskriget att bygga sin samling. En förutsättning för detta är Nils Dardel som genom sitt kunnande och sina kontakter introducerar de Maré till det moderna måleriet i Paris. Inledningsvis förmedlar och förhandlar Dardel inköpen. Så småningom blir Rolf de Maré själv Rolf de Maré bekant med Pablo Picasso, Georges Braque ( ) och Fernand Léger ( ) och kan förvärva verk direkt från konstnärerna. Verk ur de Marés samling har donerats och sålts till Moderna Museet i olika omgångar och 1966 testamenterades en stor del av samlingen till museet.

9 UPPGIFTER OCH DISSKUSIONSFRÅGOR BILDANALYS Analysera något av Dardels konstverk enligt nedanstående modell med en denotativ och en konnotativ nivå. Denotation i en bildanalys är en saklig beskrivning av ett verk. I denna nivå beskrivs verket och dess innehåll utan någon tolkning av dess betydelser. Vad ser vi i verket? (människor, saker, miljöer, skeende) Beskriv bildens komposition. Beskriv riktningar och rörelser i bilden och bestäm vart intressepunkten finns. Vilka färger används? Hur ser vi bilden? Beskriv placering, beskärning, bildvinkel, ljusförhållanden i bilden och så vidare. Konnotation i en bildanalys är en tolkning av konstverkets betydelse. Här tolkas det som tidigare har beskrivits i den denotativa nivån. Analysera både små detaljer och den stora helheten av verket och djupdyk i såväl innehåll som konstnärligt uttryck. Vad tänker och känner vi när vi ser verket? Vilka betydelser och konnotationer kan uppstå? Vilka värderingar kan verket signalera? (privat, gemensamt, kulturellt.) Vad gör verket intressant/ointressant? Uppfattas det annorlunda idag jämfört med när det gjordes? Finns det någonting i verket som står som symbol för något annat? Syfte: Att öva på att analysera bilder och utveckla förståelse för vissa ord och begrepp som kan användas för att kunna samtala om bilder.

10 Crime Passionnel Dam i gröna pyjamas mördade herre i svarta JÄMFÖR Jämför oljemålningen Crime Passionnel (1921), och skissen i akvarell Dam i gröna pyjamas mördade herre i svarta, (1918). Fundera på hur gestaltningen av personerna i dramat är utförda. Betyder det något och i så fall vad? Här kan man diskutera gränsöverskridande och stereotypa framställningar av olika könsidentiteter genom tiderna. Har det förändrats? Fundera ur ett queerperspektiv på hur skillnaden för Dardel att leva och verka i Paris kontra Stockholm kan ha varit. Syfte: Att utveckla förmågan att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner. Att utveckla förmågan att formulera sig och kommunicera med andra.

11 Receptionen FUSION Nils Dardel avbildar många gånger sällskapslivet. Det är härliga sammankomster på verandan i solskenet som i Eté en Suède, (1915), intima salongsbjudningar som i Receptionen (1914) och glada fester som i Cocktailpartyt, (1930). Ibland tycks bilderna som hämtade ur en tillvaro mitt emellan dröm och verklighet. Jämför hur sällskapslivet skildras idag. Om sociala medier hade funnits på Dardels tid hur hade hans bilder sett ut då? Gör en egen bild som visar sällskapslivet idag. Vad händer om vi kombinerar den bildretorik som Dardel använde i sina konstverk med dagens digitala groupiebilder? Syfte: Att reflektera över hur man på olika vis kan framställa sig själv och sina vänner. Att pröva nya infallsvinklar i sitt eget bildberättande.

12 Begravning i Senlils TVÄRTOM I många av Dardels målningar finns en spännande dubbeltydighet. I Begravning i Senlils, (1913) blandas sorgen i det stilla begravningsföljet med den skira försommardagens livfulla grönska, på ett högst oväntat vis. I utställningen finns det många fler målningar som har liknande motsatsförhållanden i sig. Välj ut någon och diskutera med någon klasskompis hur du tänker kring ditt val. Varför inte tvärtom?

13 FÖRSLAG PÅ VISNING MED WORKSHOP ÅRSKURS 7-9 SAMT GYMNASIET. DRÖMBILDER I Dardels magiska bildvärld tycks allt vara möjligt. Vi tas med på en fantastisk resa där vi bland annat möter schimpanser som spelar bowling, råttor som är lika stora som hundar, jättar och demoner, pyjamasklädda människor med pistol i hand, och många, många fler underliga saker. Det är som att titta in i någons dröm. Tillsammans skapar vi en gemensam drömbild i verkstan inspirerade av den konst vi just har sett, med hjälp av papper, pennor, kritor, tapeter, silkespapper, tidningar, sax, lim, med mera, och såklart vår fantasi. DEN DÖENDE DANDYN Det är sant att en bild säger mer än tusen ord. Med Dardels bilder känns det många gånger som vi hamnat mitt i en berättelse. Vi analyserar några av verken och diskuterar vad som kan ha hänt innan och vad som skulle kunna hända efter det som bilden visar? I Verkstan arbetar vi sedan vidare med valfri del av berättelsen i blyerts och akvarellfärg. PORTRÄTT Nils Dardel gjorde många porträtt och självporträtt. På många av hans målningar ser vi den stilige dandyn som tittar allvarligt rakt emot oss. Var det så Nils Dardel såg ut? Eller vad det kanske så han ville se ut? Efter att ha studerat flera porträtt går vi in i Verkstan och skapar egna. Här arbetar vi med oljepasteller och gouachefärg. DIGITAL WORKSHOP BESTIARIUM Många av Dardels bilder tycks befinna sig i ett sällsamt drömlandskap. I gränslandet mellan dröm och verklighet kan möten med förunderliga varelser uppstå. Med hjälp av kamera och dator får du chans att skapa din egen varelse. Om det är en best eller ej, det bestämmer du! DIGITAL WORKSHOP ALTER EGO Nils Dardels alter ego är den eleganta och världsvana dandyn. Dardel inspirerades av Oscar Wilde ( ) som lär ha sagt följande: Den sanna perfektionen av människan ligger inte i vad man har, utan i vad människan är. Det är med andra ord möjligt att skapa sig själv! Hur skulle du vilja att ditt eget alter ego ser ut? Vi tar kamera och dator till hjälp.

14 FÖRSLAG PÅ VISNING MED VERKSTAD FÖRSKOLA SAMT ÅRSKURS 0-6. DRÖMBILDER I Dardels magiska bildvärld tycks allt vara möjligt. Vi tas med på en fantastisk resa där vi bland annat möter schimpanser som spelar bowling, råttor som är lika stora som hundar, jättar och demoner, pyjamasklädda människor med pistol i hand, och många, många fler underliga saker. Det är som att titta in i någons dröm. Tillsammans skapar vi en gemensam drömbild i verkstan inspirerade av den konst vi just har sett, med hjälp av papper, pennor, kritor, tapeter, silkespapper, tidningar, sax, lim, med mera, och såklart vår fantasi. DEN DÖENDE DANDYN Det är sant att en bild säger mer än tusen ord. Med Dardels bilder känns det många gånger som vi hamnat mitt i en berättelse. Vi tittar lite extra på några av verken och sedan funderar vi i Verkstan på vad som kan ha hänt innan och vad som skulle kunna hända efter det som bilden visar? Vi arbetar med blyerts och akvarellfärg. PORTRÄTT Nils Dardel gjorde många porträtt och självporträtt. På många av hans målningar ser vi den stilige dandyn som tittar allvarligt rakt emot oss. Var det så Nils Dardel såg ut? Eller vad det kanske så han ville se ut? Efter att ha studerat flera porträtt går vi in i Verkstan och skapar egna. Här arbetar vi med oljepasteller och gouachefärg. PRICK, PRICK, PRICK... Flera av Dardels målningar består av mängder med små prickar i starka härliga färger. Vi studerar flera av dessa prickiga bilder och med inspiration av dessa gör vi egna prickiga målningar i Verkstan. FANTASTISKA DJUR Det finns otroligt många djur i Dardels fantastiska bildvärld. En liten apa som har en blomvas på huvudet, en schimpans som bowlar, påfåglar inne i vardagsrummet... bara för att nämna några. Kom så går vi på spaning efter alla de makalösa djuren sedan går vi in i Verkstan och gör egna! Här jobbar vi skulpturalt med formbara material som till exempel lera, gips, eller papiermaché. En visning med workshop pågår i två timmar. Visning med digital workshop 2,5 timmar. Alla våra visningar anpassas efter gruppens ålder och eventuella önskemål!

15 I Verkstan har vi möjlighet att arbeta med en mängd olika konstnärliga material. Papper, kartong, gips, måleri, kolteckning, skulptur, digitalfoto, collage och mycket mer. Vid bokning av skolvisning med eller utan efterföljande verkstad eller workshop, uppge gärna om det är något speciellt tema och/eller konstnärligt material ni vill fördjupa er i. Bokning sker via: För frågor om upplägg och innehåll: kontakta konstpedagog Gisela Fleischer,

16 ANTECKNINGAR

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso

Moderna Museet på egen hand Förskola årskurs 6 Pablo Picasso Välkomna till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk av i Moderna Museets samling. Gå tillsammans hela klassen. Behöver du hjälp med något, fråga Moderna Museets värdar. De berättar gärna om

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3

Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Moderna Museet på egen hand Förskola-årskurs 3 Välkommen till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk i Moderna Museets samling. Följer ni dem så ser ni konst från slutet av 1800-talet fram till

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1D, 2D, 3C och 3D I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Lärarhandledning till elevernas studiematerial

Lärarhandledning till elevernas studiematerial Lärarhandledning till elevernas studiematerial Rekommenderas för SFI: klass 1C, 2B och 2C I elevernas studiematerial finns en läsuppgift samt två olika bildanalysövningar. Bildanalysövningen med frågorna

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 1: Kan saker betyda något? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs!

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Ett besök på Vårsalongen tillsammans med fröken Sara inleds med att vi tillsammans utforskar konsten i konsthallen. Vi funderar på hur man tittar på konst

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt Åsa Drape Ulander, ht-12 ; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt I arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt kommer vi att träna på att lära oss se ansiktets proportioner genom

Läs mer

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Informationsmaterial för lärare Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Museet som läranderesurs för grundskolan och gymnasiet Att uppfylla skolans mål genom museibesöket Genom att besöka museet

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Årskurs 4 6

Moderna Museet på egen hand Årskurs 4 6 Moderna Museet på egen hand Välkommen till Moderna Museet! Det här är frågor till konstverk i Moderna Museets samling. Följer ni dem så ser ni konst från slutet av 1800-talet fram till idag. Gå tillsammans

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

På egen hand i konsten

På egen hand i konsten På egen hand i konsten Modernismen och därefter - konsthistoriska nedslag i de senaste hundra åren Det här är en handledning som berättar om några målningar i länsmuseets konstsamling och hjälper till

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

Nils Dardel, Den döende dandyn, 1918 Nils von Dardel/BUS 2011. LÄRARHANDLEDNING SCENBYTE 15 oktober 2011-5 februari 2012

Nils Dardel, Den döende dandyn, 1918 Nils von Dardel/BUS 2011. LÄRARHANDLEDNING SCENBYTE 15 oktober 2011-5 februari 2012 Nils Dardel, Den döende dandyn, 1918 Nils von Dardel/BUS 2011 LÄRARHANDLEDNING SCENBYTE 15 oktober 2011-5 februari 2012 INLEDNING Det du håller i din hand är en kortfattad introduktion till utställningen

Läs mer

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST

Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Litet häfte om: IMPRESSIONISM EXPRESSIONISM KUBISM SURREALISM POPKONST Impressionism Impressionism kan översättas till intryckskonst. Man målade intrycken av det man såg, inte verkligheten. Impressionismen

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film

Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Lokal pedagogisk planering Åk 9 Bild Konstnärligt uttryck i Film Inledning Du har tidigare fått uppgifter i medieundervisningen där du fått öva på att berätta något för en bestämd målgrupp eller att ditt

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Årskurs 1 - grundfärgerna samt blanda och experimentera med färger - namn på grundfärgerna samt svart och vit - framställa bilder med hjälp av tekniker, redskap och material

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare

Inledning. Spelets regler (fem spelare) För 3-4 spelare Målarkonstens ismer Inledning Ni är anställda på varsitt museum. På era museer ska det vara utställningar med tavlor från några av de vanligaste konst- ismerna. Problemet är att många av de tavlor som

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET

DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET DET ARKEOLOGISKA ÄVENTYRET Gabriel Orozco, Sköldpaddsten, 2013 Gabriel Orozco. Courtesy of the artist and the Marian Goodman Gallery, New York. Foto: Markus Tretter/Kunsthaus Bregenz Tidsåtgång: cirka

Läs mer

Tema OW Självporträtt

Tema OW Självporträtt Ü ~ å Ç ä É Ç å á å Ö Tema OW Självporträtt Vad säger mitt val av ryggsäck, mina kläder, min samling av suddgummin om mig? Under detta tema får barnen reflektera kring hur man använder saker för att kommunicera

Läs mer

THE NEW HUMAN: Knock, Knock, is Anyone Home?

THE NEW HUMAN: Knock, Knock, is Anyone Home? Lärarhandledning till utställningen THE NEW HUMAN: Knock, Knock, is Anyone Home? Moderna Museet Malmö 27 februari - 4 september, 2016 Ed Atkins, Even Pricks, 2013 Courtesy the artist and Cabinet, London

Läs mer

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3.

MITT I RYMDEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. MITT I RYMDEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i rymden i Universeums rymdutställning på plan 3. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och

Läs mer

SPELANDE I KONSTHISTORIEN

SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÖVNING: SPELANDE I KONSTHISTORIEN ÅRSKURS: 7-9 WWW.PRATAOMSPEL.SE SPELANDE I KONSTHISTORIEN I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap (BD) Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM 2016 2017 Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter

Läs mer

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen Det här behöver du: ett äpple en banan eller annan frukt papper färgpennor eller kritor Äpplet och bananen Snabb skissövning! Hur förenklar du ett föremål och gör om det till ett mönster? Bli inspirerad

Läs mer

Carl Larsson vänner & ovänner

Carl Larsson vänner & ovänner Carl Larsson vänner & ovänner Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen, i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel

Läs mer

Konstpedagogiska program 2014

Konstpedagogiska program 2014 Konstpedagogiska program 2014 Upplev, skapa och kommunicera BROR HJORTHS HUS Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper från förskolan till och med gymnasiet. Vi arbetar utifrån teman

Läs mer

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008

En modern klassiker 6.10 2007-6.1 2008 Det finns restaurang, café och espressobar i museet. Det finns plats för att sitta och äta matsäck på plan 1. Dit kommer man genom ingången som ligger mot vattnet. 30 personer får plats. Det går inte att

Läs mer

Bara vara vanlig? En storyline om HBT, heteronormativitet och sexuell läggning. Sanna Ranweg, 2006, för projektet Under ytan

Bara vara vanlig? En storyline om HBT, heteronormativitet och sexuell läggning. Sanna Ranweg, 2006, för projektet Under ytan Bara vara vanlig? En storyline om HBT, heteronormativitet och sexuell läggning. Sanna Ranweg, 2006, för projektet Under ytan 1. Familjen Hur kan en familj se Brainstorm i grupp, Grupp om 4-5 En första

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5

Lärarhandledning. Tidningsskaparna. åk 3 5 Lärarhandledning Tidningsskaparna åk 3 5 Tidningsskaparna I Berättarministeriets program Tidningsskaparna får eleverna inblick i hur en journalistisk process kan se ut och blir medskapare till en tidskrift.

Läs mer

Om pasteller Historik

Om pasteller Historik Om pasteller Historik Pastellkritor tillverkades redan på 1500-talet, men pastellmåleri blev riktigt stort under 1700-talet. Den venetianska kvinnliga konstnären Rosalba Carriera (1674-1757) blev omåttligt

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4.

HITTA NEMO. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. HITTA NEMO Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Hitta Nemo i Universeums utställning Akvariehallen på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt

Läs mer

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet!

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet! I_MINDFULNESS_MONSTER_CC.indd 6 2014-12-07 10:30 Kreativitet och mindfulness I dagens ofta hektiska tillvaro är det många som upplever att det är svårt att finna ro och att hitta sin kreativitet. Många

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

Koll på konst. Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3

Koll på konst. Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3 Koll på konst Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3 Inledning Här finns förslag på saker ni kan göra före och/eller efter er medverkan i Koll på

Läs mer

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER

EN HYLLNING TILL UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER EN HYLLNING TILL CO HULTÉN UTVALDA VERK FRÅN NIO DECENNIER STOCKHOLM 2006 Ur:Krigsbok, ca 1921, krita, sida: 32,5 x 21 Chock, 1938, gouache, 28 x 20 Fågel och diktskärvor, 1939, gouache/collage, 25 x 21

Läs mer

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt

Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap. Du har använt teknikerna, verktygen och materialen på ett olika och BrA sätt BEDÖMNING ÅK 7-9 E D c B A BIlDsprÅK Hur utvecklat bildspråket är och om man förstår ditt arbetes budskap Du har ett ENKElT bildspråk och man förstår ditt arbetes budskap Du har ett utvecklat bildspråk

Läs mer

Ansökan till Film och TV scenografi/attributmakeri 120hp

Ansökan till Film och TV scenografi/attributmakeri 120hp Ansökan till Film och TV scenografi/attributmakeri 120hp Luleå tekniska universitet, Skellefteå Anmälan till höstterminen 2015 SISTA ANSÖKNINGSDAG ÄR DEN 15 APRIL 2015 Ansökan består av två delar: A. Ansökning

Läs mer

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet!

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet! Kreativitet och mindfulness I dagens ofta hektiska tillvaro är det många som upplever att det är svårt att finna ro och att hitta sin kreativitet. Många har svårt för att vara aktivt närvarande i livet.

Läs mer

Lärarhandledning Alias: CFR. Carl Fredrik Reuterswärd Alias: CFR

Lärarhandledning Alias: CFR. Carl Fredrik Reuterswärd Alias: CFR Lärarhandledning Alias: CFR Carl Fredrik Reuterswärd Alias: CFR 2.2 5.5 2019 Den här lärarhandledningen är tänkt att fungera som ingång till utställningen Carl Fredrik Reuterswärd Alias: CFR med verk ur

Läs mer

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6

Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Tummen upp! Bild kartläggning åk 6 Använd Tummen upp! för att kartlägga och bedöma elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven i Lgr 11. Provlektion: Utanförskap Följande provlektion är ett utdrag

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Skol- pro- gram våren 2018

Skol- pro- gram våren 2018 Skolprogram våren 2018 hej! Välkommen till Västerås konstmuseum och varsågod att ta del av vårt pedagogiska och kreativa skolprogram för våren 2018. Vårt rum för skapande är Konstlabbet, en plats för kreativitet

Läs mer

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning BOKEN PÅ DUKEN Lärarhandledning Inledning Barn ser alltmer rörliga bilder och läser allt färre böcker men de båda medierna står inte i något motsatsförhållande till varandra. Film ger upphov till starka

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lulu har bytt skola igen. Hon vill inte ha kontakt med någon, hon är en ensamvarg. I klassrummet hamnar hon bredvid Snö, en tjej som är lika vit som Lulu är

Läs mer

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr

Av: Johanna Åberg 9B. Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Av: Johanna Åberg 9B Konst och Kulturhistoria Antiken-Nutid 800 f.kr-2012 e.kr Antiken Grekisk stil 800 f.kr-200 f.kr Den grekiska antiken bestod av grekisk mytologi och gudatro. Grekerna var mycket duktiga

Läs mer

HANDLEDNING PERFECT GIRL

HANDLEDNING PERFECT GIRL HANDLEDNING PERFECT GIRL TILL PEDAGOGEN Perfect Girl är en kortfilm på fyra minuter utan dialog eller dramatisk handling. Detta gör att den är lämplig att använda som diskussionsunderlag eller introduktion

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Tjej och entreprenör Lektionsmaterial för årskurs 7-9

Tjej och entreprenör Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Tjej och entreprenör Lektionsmaterial för årskurs 7-9 Foretagsamheten.se Företagsamheten.se Tjej och entreprenör I de flesta skildringar av den svenska ekonomiska historien är det männen som dominerar.

Läs mer

Hösten 2016 SKOLAN & KONSTMUSEET

Hösten 2016 SKOLAN & KONSTMUSEET Hösten 2016 SKOLAN & KONSTMUSEET - ETT ANNORLUNDA RUM FÖR LÄRANDE! Andreas Johansson, Into The Wild, 2016 Höstens utställningar NEXT:UTOPIA och DYSTOPI, underlag för skolbesök på Norrköpings Konstmuseum

Läs mer

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med:

Viktoriaskolans kursplan i Bild I år F arbetar eleverna med: I år F arbetar eleverna med: År F bildkonstnärer och deras verk. - de vanligaste färgernas namn - olika material såsom kritor av olika slag, vattenfärg, tyg, garn och lera - träna på att använda sax och

Läs mer

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Ellen Holmboe Vad handlar boken om? Boken handlar om Filip som är en hemlig agent. Varje morgon läser han tidningen. Men plötsligt kommer inte tidningen längre. Mamma ringer och klagar.

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

The power of pictures

The power of pictures The power of pictures En bild lär kunna säga mer än tusen ord. I avsnittet The power of pictures får vi möta bland andra Nick Ut som tog det berömda fotografiet på en napalmskadad flicka under Vietnamkriget

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum

Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Alströmerhemmet Nationalmuseums partner i pilotprojektet Morgondagens museum Under 2015 inleder Alströmerhemmet och Nationalmuseum ett skede i sitt samarbete för att tillsammans hitta arbetsformer som

Läs mer

Perspektiv på romantiken

Perspektiv på romantiken Perspektiv på romantiken Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning tillsammans med

Läs mer

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt

Konst åt alla. En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Konst åt alla En handledning om hur barn och unga kan ta del av konst på ett aktivt sätt Riksorganisationen Folkets Hus och Parker Paula Hoffmann Box 17194 104 62 Stockholm Tel 08-452 25 31 E-post: paula.hoffmann@fhp.nu

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16:

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2015/16: Att Mima Hösten Att Mima Vintern RESPEKT - att se sig själv & andra genom mim Former & Fantasi Kroppens Fantasi Did I Really? Hej! Vi har under de senaste fem åren arbetat

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer

Power Through Paris Workshop

Power Through Paris Workshop Power Through Paris Workshop (en 2,5 timmar lång session) Material som behövs Blädderblock och pennor Mediaspelare för den 15 minuter långa filmenwww.350.org/power-through-parisvideo) Utskriven information

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum.

Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. VERKTYGSLÅDA HEJ! Vi på ung scen/öst är glada att du och din elevgrupp bjudit in föreställningen En jobbdröm till ert klassrum. En jobbdröm handlar om arbete - varför vi arbetar, vad fritid är och vad

Läs mer

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild.

Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Nära och fjärran Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Våra lärarhandledningar är ett hjälpmedel för skolan

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover nya media KONST & DESIGn FRIA FÖRBEREDANDE KONSTLINJEN Du söker med 5-10 verk digitalt. Det är valfritt att söka med måleri, skulptur, teckning, video, foto, ljud, objekt osv. Digitala arbetsprover kan

Läs mer

Amanda Sidwall ( )

Amanda Sidwall ( ) Amanda Sidwall (1844-1892) Utbildning 1860-1865 Slöjdföreningens skola 1870-1871 Slöjdföreningens skola, (parallellstudier med Konstakademin) 1864-1871 Konstakademin 1874-1877 Academie Julian, lärare Tony

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30)

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) 2018-01-26, kl. 14-18 (Marie Fahlén) 18 p - G: 10 p, VG: 15 p FRÅGA 1 A. Vilka problem kan ev. uppstå när du bedömer elevers kunskaper i bild i årskurs

Läs mer