TEMAVISNING MED VERKSTAD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TEMAVISNING MED VERKSTAD"

Transkript

1 KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967, efter sexton års arbete. Precis som flera andra av Bror Hjorths konstverk i offentlig miljö föregicks den av debatt. Tillsammans undersöker vi skulpturgruppens tillkomst, innehåll och form genom att titta närmare på några skisser och förlagorna och jämför med den färdiga skulpturen. Gruppen får veta mer om hur Bror Hjorth har gått till väga för att göra skulpturen. De får en utmärkt inblick i en konstnärs arbete. Vi samtalar också om det som Bror Hjorth kallar livskraften, den kraft som är grundförutsättningen för allt liv i naturen, och om folktro, näcken och huldran, och spänningen och fantasin i sagor och myter. Utifrån Bror Hjorths skulpturgrupp låter vi oss inspireras till att forma egna näckar och huldror, spelmän eller dansande människor. Besöket avslutas med att varje elev får berätta om sin skulptur för de andra.

2 KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER [1 besök. Visning och måleriverkstad] Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper. Varje grupp får sig tilldelad ett av Bror Hjorths konstverk/historiska konstbilder med tillhörande frågeställningar som gruppen skall se på och diskutera. Därefter får grupperna redovisa för varandra och tillsammans diskuterar vi kring de manliga och kvinnliga förebilder som speglas och har speglats i konsten och andra bilder i olika tider. Temat handlar om drömmar och verklighet och rätten att bara vara oavsett kön. Vi omges av bilder och budskap i olika former. Ungdomar ser och lär av t.ex. tv-program, musik-videos, filmer, tidningar, böcker och vuxnas sätt att vara. Hur påverkas vi av alla olika bilder, ideal och budskap? Vi vill genom samtal kring Bror Hjorths konst visa på sådant som försöker tala om för oss hur män och kvinnor är eller borde vara. I verkstan fortsätter diskussionen genom att gruppen gör en motbild på de bilder som varit deras. Med utgångspunkt från deras bilder samtalar vi sedan om olika sätt att framställa män och kvinnor om hur de t ex används som symboler för olika saker. Tjejbilder-Killbilder har vi arbetet med sedan 2004, inspirerade av Socialdepartementets projekt FLICKA.

3 KONST/FILOSOFI HUR BLIR MAN VAD MAN ÄR? [1 besök. Visning och skulpturverkstad] Bror Hjorth uttryckte sig och sina tankar, idéer och värderingar i bilder av olika slag. Hans konst har formats av vad han sett, hört och läst och av människor han mött. Han återkommer ofta till personer som betydde mycket för honom: familjen, Jesus, Gandhi, Engelbrekt, Chaplin, Nietzsche, Schweitzer m fl. Vi samtalar om vad dessa personer stod för - fred, frihetskamp, kärleksbudskapet, vördnad för livet med mera. Vi utgår framför allt från skisserna till altartavlan i Jukkasjärvi med Laestadius och lagen och evangeliet, skisserna till ABF-reliefen och Visdomens brunn. Klassen delas till en början upp i små grupper som samtalar kring vissa givna frågeställningar, t ex Hur kan man komma fram till en egen åsikt och hitta sig själv? Vilka ger oss grunderna för vår moral och etik? Vad är gott och vad är ont? Därefter tittar vi gemensamt på konstverken och diskuterar vad vi kommit fram till i de olika grupperna. I verkstan får ungdomarna uttrycka sina tankar i en konstnärlig form. I lera formar de en egen skulptur där gestalter/symboler visar något som format/påverkat dem själva. Med utgångspunkt från elevernas skulpturer samtalar vi kring deras olika erfarenheter och känslor. Samtalen kring konsten och elevernas egna skulpturer leds av en av Bror Hjorths Hus erfarna konstpedagoger. Hösten 2004 startade Bror Hjorths Hus, i samverkan med Studiefrämjandet och Fyrisgården, ett konstpedagogiska försöksprojektet Konst och filosofi för ungdomar med hjälp av pengar från Barn- och Ungdomsnämnden, Uppsala kommun. Ungdomar har utifrån konsten tillsammans med en konstpedagog och en filosof fört samtal kring människan jaget, etik och moral. Under hösten 2005 slutfördes projektet med att i första hand bjuda in fritidsgårdar i Uppsala och sedan även gymnasieskolor i Uppsala. Ni har nu möjlighet att boka en grupp eller klass för ett besök med visning/samtal och skulpturverkstad/samtal där en konstpedagog leder samtalen kring olika livsåskådningsfrågor.

4 KONST/SVENSKA & MUSIK BROR HJORTH OCH FÖRFATTARNA [1 besök. Visning och måleriverkstad] Bror Hjorth läste väldigt mycket och var nära vän med flera författare. I hans produktion finns flera porträtt av författare som han beundrade, bland andra August Strindberg, Gustav Fröding, Stina Aronsson och Walt Whitman. Tillsammans tittar vi på några av dessa porträtt och diskuterar hur Bror Hjorth har framställt dem, om attribut och olika sätt att porträttera. Vi berättar kort om författarna och placerar in dem och deras verk i historien. Vi tittar också på några av de bokomslag Bror Hjorth gjorde och samtalar om tolkning och hur man kan illustrera en text. I verkstan läser vi en kortare text och målar en illustration till den. Besöket avslutas med att varje elev får berätta om sin bild. BROR HJORTH OCH MUSIKEN [1 besök. Visning och måleri- eller skulpturverkstad] Jag har känt mig som en spelman i trä, sten och lera med spelmannens begränsning men också med hans inlevelse i naturens mystik. Bror Hjorth ansåg att konsten, liksom musiken, måste ha melodi och rytm. Spelmännen och folkmusiken betydde mycket för hans konst. Tillsammans tittar vi på och samtalar om några av Bror Hjorths skulpturer och målningar som präglas av hans kärlek till musiken. Mästerspelmännen såg han som konstnärer, mästare, som skapade något nytt och levande och folkmusiken de spelade var att betrakta som konst. Vi berättar kort om folkmusikens historia och lyssnar på lite folkmusik. Vi funderar också över om man kan lyssna på en målning, om färger har en ton och hur några utvalda målningar skulle kunna låta. Hur ljudsätter man en bild och hur illustrerar man musik? I verkstan skildrar gör vi antingen en bild av ett musikstycke eller en bild av en musiker vi beundrar. Besöket avslutas med att varje elev får berätta om sitt verk för de andra.

5 KONST/FILOSOFI & RELIGION KÄRLEKEN, FREDEN OCH ARBETET [1 besök. Visning och skulpturverkstad] Kärleken, freden och arbetet är namnet på ett av Bror Hjorths verk. Bror Hjorth har i det utgått ifrån en dikt av poeten Walt Whitman som handlar om människans kärlek till sin kamrat och fredlig samexistens mellan världens folk. I den högra bildhalvan återfinns Albert Schweitzer, vars liv får bli utgångspunkt för ett samtal kring hans valspråk Vördnad för livet. Är varje liv viktigt oavsett var och av vem det levs? Vi tittar också på andra verk där Bror Hjorth skildrat personer som han beundrade för att de på olika sätt arbetat för fred och frihet. Personer som offrat sig för att skapa en bättre värld. Här får diskussionen kretsa kring vad som är värt att kämpa för och vilka medel som är tillåtna i kampen. I verkstan formar vi en skulptur som symboliserar något som vi tycker är viktigt i vårt liv och som vi är beredda att stå upp för. Besöket avslutas med att varje elev får berätta för de andra om sin skulptur. KÄRLEKEN OCH MÄNNISKAN [1 besök. Visning och skulpturverkstad] Kärleken och människan är centrala teman i Bror Hjorths konst. I sina kärleksbilder framhåller han samspelet mellan två människor, samhörigheten och omtanken, men också den kraft som finns i omfamningen. Vi tittar på kring några av Bror Hjorths kärleksbilder och låter samtalen kretsar kring kärleken mellan man och kvinna och hur den gestaltas av Bror Hjorth. Vi diskuterar hur kärleken kan och får uttryckas, vad och vem man kan älska och om ordet alltid har samma betydelse. Vi ser också på bilder som berättar om Bror Hjorths kärlek till familjen, för honom betydelsefulla personer och till djur och natur. I verkstan formar varje elev en egen kärleksbild i lera. Det kan vara en bild av den fysiskt uttryckta kärleken mellan två personer eller ett porträtt av någon man tycker om. Besöket avslutas med att var och en får berätta de andra om sin skulptur.

6 KONST/KULTURHISTORIA TEMAVISNINGAR JAG KAN BARA MÅLA DET JAG ÄLSKAR [1 besök] Visningen ger en översikt av Bror Hjorths konst och liv, om hans uppväxten i Dalboda, studietiden i Paris på 1920-talet och hans stora offentliga uppdrag. Vi tittar på teckningar, målningar och skulpturer och samtalar utifrån några av dem. Vi förklarar också en del grundläggande kosntnärliga termer och ord som kubism, naturalism och naivism. VOLYMENS HEMLIGHET - OM SKULPTUR [1 besök] Visningen inriktar sig på Bror Hjorths skulpturer. Vi berättar om hans tid på skulpturskola i Paris och om hans arbete med och sökande efter form. Vi tittar på Kubistisk flicka, ett av hans experiment med det kubistiska formspråket, och diskuterar den fortsatta utvecklingen över fyrtiotalets naturalistiska period fram till det han kallar sin egen kubism. Vi ser också på ett par av hans reliefer. Vi berättar om förebilder och influenser och förklara en del grundläggande kosntnärliga termer och vad som menas med kubism och primitivism. BROR HJORTH OCH FOLKKONSTEN - KULTURARV OCH NYA INFLUENSER [1 besök] Visningen diskuterar Bror Hjorths konst utifrån hans kulturarv och influenser. Vi berättar om uppväxten i Dalboda i Uppland och folkkonstens betydelse för Bror Hjorth. Och hur han finner nya inspirationskällor i Paris, såväl i den moderna, som den äldre konsten. Vi berättar om Bror Hjorths Paris på 1920-talet och olika konstriktningar. Tillsammans tittar vi på verk som anknyter till folkliga traditioner och samtalar om vad Bror Hjorth vill föra vidare genom sin konst.

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010

KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 KonstpedagogiskA program BROR HJORTHS HUS 2010 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2011 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2011 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2011 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM 2016 2017 Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter

Läs mer

Konstpedagogiska program 2014

Konstpedagogiska program 2014 Konstpedagogiska program 2014 Upplev, skapa och kommunicera BROR HJORTHS HUS Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper från förskolan till och med gymnasiet. Vi arbetar utifrån teman

Läs mer

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6

BROR HJORTHS HUS på egen hand Torsdagar kl 12-16 ÅR 4-6 Torsdagar kl 12-16 Konst föder samtal. Som lärare kan du förbereda och genomföra ditt och din grupps/klass besök på Bror Hjorths Hus med hjälp av vår handledning Bror Hjorths Hus på egen hand. Bror Hjorths

Läs mer

Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén

Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén 20 Bror Hjorths Hus av Johanna Uddén Den här fjärilen har dött, men den hamnade i ett finare land. Olivia som har målat fjärilen går i ettan på Bergaskolan och hon vet vad bildskapande handlar om. På Bror

Läs mer

Idéer och uppfinningar för grundsärskolan

Idéer och uppfinningar för grundsärskolan Idéer och uppfinningar för grundsärskolan ETT SKOLPROGRAM FÖR GRUNDSÄRSKOLANS ÅRSKURS 1 9 SOM LÄSER ÄMNEN EFTERARBETSMATERIAL Det här materialet kompletterar lärarhandledning till Nobelmuseets skolprogram

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3

Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Tidsresan Kopplingar till läroplanen (Lgr11) för årskurs F-3 Pröva och utveckla idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling. Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

BROR HJORTH-STIFTELSEN

BROR HJORTH-STIFTELSEN Uppsala Stadsarkiv ARKIVFÖRTECKNING BROR HJORTHSTIFTELSEN Referenskod SE/C005/ Utskriftsdatum Arkivbildare BROR HJORTHSTIFTELSEN 730 Depå Uppsala Stadsarkiv Innehåll BROR HJORTHSTIFTELSEN Serie A A A E

Läs mer

Kärlekstema. vecka 11-13. inlämning: torsdag 1 april (v.13)

Kärlekstema. vecka 11-13. inlämning: torsdag 1 april (v.13) Kärlekstema vecka 11-13 inlämning: torsdag 1 april (v.13) Under några veckor kommer vi att arbeta övergripande med temat kärlek, där momenten läsa, skriva, tala, lyssna finns med. arbetsgång: Välj minst

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Linus Alfredsson Stenhuggeri och Skulpturprojekt

Linus Alfredsson Stenhuggeri och Skulpturprojekt Linus Alfredsson Stenhuggeri och Skulpturprojekt Jag heter Linus Alfredsson. Jag är född 1970. Jag bor på Gotland. Mitt arbete är ett samarbete. Jag samarbetar med stenar och med människor. Jag kan och

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund

Lärarhandledning. Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund Lärarhandledning Folke och Frida Fridas nya värld Frida Åslund www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok

Läs mer

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag!

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! -en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! Foto: Maria Öhrn, Kulturhuset. Från utställningen Hur gick det sen? Moomin Characters Pedagogiskt program framtaget av Värmlands Museum

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

KÄRLEK- Vad vore livet utan kära lekar?

KÄRLEK- Vad vore livet utan kära lekar? KÄRLEK- Vad vore livet utan kära lekar? Under de närmsta veckorna kommer du att få fundera över begreppet KÄRLEK och vad det innebär för dig att var kär, förälskad, att få och bli älskad. Hur ser din drömpartner

Läs mer

Jag vill inte Lärarmaterial

Jag vill inte Lärarmaterial sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Dina och Isak. De har varit tillsammans länge och Isak har flyttat in till Dina. Dina älskar Isak och tycker att de har det

Läs mer

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Steg på vägen

STUDIEGUIDE. till läse- och samtalscirkel utifrån boken. Steg på vägen STUDIEGUIDE till läse- och samtalscirkel utifrån boken Steg på vägen Läse- och samtalscirkel utifrån boken Steg på vägen Författare: Gunnel Vallquist Förlag: Libris förlag, 2016 Studieguide: Lina Mattebo,

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Bild Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med

Läs mer

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt

Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Pedagogiskt material i anknytning till Smid medan järnet är varmt Detta pedagogiska material bygger på Västanå Teaters föreställning av Smid medan järnet är varmt som spelas 2014-2015. Materialet syftar

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om Jojo, som är tillsammans med Ivar. Ivar gillar att ta bilder av Jojo, när hon är lättklädd eller naken. Han lovar Jojo, att

Läs mer

Illustrerad vetenskap. ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011

Illustrerad vetenskap. ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011 Illustrerad vetenskap ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011 Illustrerad vetenskap ett temaarbete i Hårkdalen F-5 v.4-9 2011 Mål att arbeta mot för åk 1-3: Svenska: Uppnåendemål för åk3 Beträffande

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR

KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR KUNSKAPENS KATEDRAL DOMKYRKANS PROGRAM FÖR LINKÖPINGS GYMNASIESKOLOR Flytta en lektion till Katedralen! Nu vill vi satsa lite extra på gymnasieskolorna i Linköping och Katedralen i Linköping vill erbjuda

Läs mer

Lokal kursplan för Bildämnet

Lokal kursplan för Bildämnet 1 Lokal kursplan för Bildämnet ha förmåga att se och framställa bilder och former med hjälp av traditionella och moderna metoder och tekniker kan göra bilder i olika traditionella tekniker kan göra 3-dim

Läs mer

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White

Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White Lärarhandledning Svanens trumpet E.B. White www.atriumforlag.se info@atriumforlag.se Innehåll Om boken 2 Om författaren 2 Ingångar till läsningen 3 Analys Berättare Karaktärer Läsdagbok Språket Teman 4

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag?

Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Dödskallar, dukade bord och andra saker Tema 2: Vem är jag? Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg

Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 info@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Ett Drömspel av August Strindberg Inspirationsmaterialet bygger på en föreläsning av professor

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark)

Fakta om: Titel: Banvakten, 1884 Konstnär: Laurits Andersen-Ring (1854 1933, Danmark) Faktablad, övningar och bilder till kursprovet HT 2011 Fakta om: Titel: Den förlorade sonen, 1885 Konstnär: Georg von Rosen (1843 1923, Sverige) Konstnären Georg von Rosen var greve, professor och direktör

Läs mer

Mål att sträva mot för de samhällsorienterande ämnena

Mål att sträva mot för de samhällsorienterande ämnena Mål att sträva mot för de samhällsorienterande ämnena Skolan skall i sin undervisning inom det samhällsorienterande kunskapsområdet sträva efter att eleven - undersöker och förstår samhälleliga samband

Läs mer

Lärarhandledning till Ella gör sig fri av Karin Boye. Carl-Johan Markstedt

Lärarhandledning till Ella gör sig fri av Karin Boye. Carl-Johan Markstedt Lärarhandledning till Ella gör sig fri av Karin Boye Carl-Johan Markstedt www.novellix.se Carl-Johan Markstedt 2018 Introduktion l e dt r å da r. Skapa förförståelse och väck förväntningar genom att studera

Läs mer

Syfte "Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem" (Lgr11, s.

Syfte Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem (Lgr11, s. LPP Etik och estetik: En varelse som representerar mig. Kacper Rozanski Beskrivning av elevgrupp Den här pedagogiska planeringen riktar sig till en grupp på 40 st elever som går i årskurs 3 och är tänkt

Läs mer

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç

Romantiken. ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç ~ ê Ä É í ë Ä ä ~ Ç Romantiken Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Använd era känslor och associationer när ni

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

RELIGION KONST ESTETISKA VÄRDEN

RELIGION KONST ESTETISKA VÄRDEN RELIGION KONST ESTETISKA VÄRDEN Känsloladdade Subjektiva Personliga Faktorer i social identitet, sammanhållning och exklusion Saknar omedelbar praktisk nytta Involverar upplevelser som är svåra/omöjliga

Läs mer

Våga Vara Människa - Ämnesöversikt period 3, Ht 2010

Våga Vara Människa - Ämnesöversikt period 3, Ht 2010 Eleverna ska fördjupa sig i vad det innebär att vara människa. Vi utvecklar insikten och förståelsen för olika människors tankar kring livet, sexualitet och samlevnad. Eleverna får möjlighet att utveckla

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG?

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG? identiet VEM ÄR JAG? BILD & FORM SERIE ANNA-KARIN LIEDBERG ELLA KALOGRITSA Elever färglägger lerskulpturer med akvarellteknik. Kronbergsskolan, Lysekil BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE

Läs mer

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

Gefle Montessoriskolas jämställdhetsplan elever och personal

Gefle Montessoriskolas jämställdhetsplan elever och personal Gefle Montessoriskolas jämställdhetsplan elever och personal 2015 Revideras i december 2015 Gefle Montessoriskola AB www.geflemontessori.se telefon: 026 183055 Sofiagatan 6 rektor: Elisabet Enmark elisabet.enmark@geflemontessori.se

Läs mer

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att:

Tema Drömmar. Kunskapsmål Efter avslutat arbete skall eleven ha förmåga att: Tema Drömmar Innehåll - Introduktion till tolkningsuppgift: Genomgång av hur en kan tolka en textil bild med hjälp av begrepp som till exempel komposition, färg, teknikval och narrativitet. - Grupparbete:

Läs mer

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen

Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Hans Gedda på Nationalmuseum/Konstakademin 13/2 2014 Visning och arbete i ateljen Vi började med att titta på de klassiska skulpturerna som finns i entréhallen för en kort introduktion av platsen och vad

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015.

Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015. Utställningstexter till Magistern och jag. Skolplanscher från Kvisthamraskolan. Mörka Gången, Norrtälje museum. 20 maj 30 sept 2015. Skolplanscher väcker nostalgi hos många som känner igen dem från klassrummet

Läs mer

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen

Innehållsfrågor till boken Hungerspelen Innehållsfrågor till boken Hungerspelen 1. Beskriv Katniss Everdeen så utförligt du kan. 2. Varför är hon så duktig på att jaga? 3. Vem är Prim och varför heter hon så? 4. Berätta hur det ser ut och fungerar

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Blandade discipliner

Blandade discipliner KONST ESTETISKA VÄRDEN SMAK! 14-05-18 RELIGION ANDLIGHET! Känsloladdade, subjektiva och personliga fenomen Faktorer i social identitet, sammanhållning och exklusion Saknar omedelbar praktisk nytta Involverar

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

MIDVINTERFEST i SKOGEN

MIDVINTERFEST i SKOGEN UTSTÄLLNINGAR Midvinterfest i Skogen 2011 Midvinterfest är den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk på Bohusläns museum i Uddevalla. Midvinterfest 2011 har Skogen som spännande

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

Religion Livsfrågor och etik

Religion Livsfrågor och etik Delmål Delmål 2010-06-14 Religion Skolan strävar efter att eleven: utvecklar förståelse av ställningstaganden i religiösa och etiska frågor samt en grundläggande etisk hållning som grund för egna ställningstaganden

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

MIRA i Skolan. Reflektionsbok!

MIRA i Skolan. Reflektionsbok! MIRA i Skolan En bok för reflektion kring kursens olika frågor. I din bok kan du anteckna, rita eller måla tankar och känslor på det språk/sätt som passar dig. Det som du anteckna i din Re-Bok är din egen

Läs mer

9B läsning av En komikers uppväxt

9B läsning av En komikers uppväxt 9B läsning av En komikers uppväxt Vi kommer att börja höstterminens arbete med att läsa en skönlitterär bok. Den roman som alla ska läsa är En komikers uppväxt som är skriven av den svenska författaren

Läs mer

ARBETSOMRÅDE: Bildmapp/namnskylt graffiti eller centralpunktsperspektiv ( 1lektion)

ARBETSOMRÅDE: Bildmapp/namnskylt graffiti eller centralpunktsperspektiv ( 1lektion) Bild ÅK 7: Läsår 2015/16 NAMN & KLASS FÖRMÅGOR 1. Analys, föreslå lösningar 2. Kommunikativ förmåga, motivera & redogöra, samtala och diskutera 3. Begreppsförståelse, ämnets språk 4. Metakognitiv förståelse,

Läs mer

Musik åk 6. Världsmusik Folkmusik

Musik åk 6. Världsmusik Folkmusik Musik åk 5-6 HT 15 Musik åk 6 Världsmusik Folkmusik Syfte Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild Övergripande Mål: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, undersöka

Läs mer

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4.

MITT I NATUREN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. MITT I NATUREN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i naturen i Universeums utställning Vattnets väg på plan 4. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda

Läs mer

BIBELSTUDIUM Musik Värderingsövning

BIBELSTUDIUM Musik Värderingsövning 24 BIBELSTUDIUM I det här kapitlet presenteras ett sätt att göra bibelstudium med hjälp av stationer. Ta med dig gruppen runt till de olika stationerna. Om det inte finns möjlighet att vandra runt tillsammans

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

ILLUSTRATIONSMAPPEN. www.bod.se

ILLUSTRATIONSMAPPEN. www.bod.se ILLUSTRATIONSMAPPEN Vårt layout- och språkgranskningsteam hjälper dig gärna: Tel. 08-463 10 97 Fax 08-463 10 10 (ange BoD på faxet) E-Mail info@bod.se www.bod.se Kära Författare, Vi glädjer oss över att

Läs mer

JAPANSKULTUROCHHISTORIA

JAPANSKULTUROCHHISTORIA 2018 JAPANSKULTUROCHHISTORIA Japans kultur och historia Fördjupning och handledning Skolprogrammet kan genomföras som en visning eller en visning och en workshop. Det kan fungera som en introduktion till

Läs mer

Bildövningar språkövningar

Bildövningar språkövningar Carl-Gustaf Hellqvist (NURNÓNUVM) Valdemar Atterdag brandskattar Visby NPSN utförd år NUUOI åã NQPN Bildövningar språkövningar Följande övningar fick de lärare som medverkade på lärarfortbildningen En

Läs mer

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick.

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick. Coco utspelar sig under den mexikanska högtiden Día de los Muertos/Día de Muertos. De dödas dag finns med på Unescos lista över immateriella kulturarv. Ta gärna reda på mer om denna högtid och varför den

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

Bokanalys Sci-fi, skräck, fantasy

Bokanalys Sci-fi, skräck, fantasy Bokanalys Sci-fi, skräck, fantasy Ni kommer inom de närmsta veckorna att läsa en bok inom temat sci-fi, skräck eller fantasy samt jobba med uppgifter relaterade till den boken. Syftet är att öka er läsförståelse

Läs mer

Labanskolan Frisärskola. Presentation av konstprojektet. Ämnesövergripande undervisning

Labanskolan Frisärskola. Presentation av konstprojektet. Ämnesövergripande undervisning Labanskolan Frisärskola Labanskolan är en frisärskola i Uppsala för årskurs 1-9 samt 4-årigt gymnasium. Vi undervisar i alla teoretiska ämnen och skolan har inriktningen kultur, pedagogisk drama och teater.

Läs mer

Lokal studieplan för träningsskolan i estetisk verksamhet för åk 1-9

Lokal studieplan för träningsskolan i estetisk verksamhet för åk 1-9 Lokal studieplan för träningsskolan i estetisk verksamhet för åk 1-9 Kunskaps område Estetisk framställning Centralt innehåll Kunskapskrav åk 9 grundläggande Olika sätt att skapa, till exempel imiterande

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Testa språkcafé Tillsammans med Språkcafé Nobel får du en inblick i hur det är att delta på ett språkcafé. Plats: Gullbergrummet

Testa språkcafé Tillsammans med Språkcafé Nobel får du en inblick i hur det är att delta på ett språkcafé. Plats: Gullbergrummet Malmö stad Stadsbiblioteket SFI-mässan program 2016 Tisdag 15 november 10.00 10.20 Invigning med roliga berättelser från världen Alexander från Ukraina välkomnar er till SFI-mässan. Med bilder, roliga

Läs mer

TEMA BALDER Arbetslag 5-6

TEMA BALDER Arbetslag 5-6 TEMA BALDER Arbetslag 5-6 Pedagogisk planering Övergripande mål för TEMA BALDER Samverka för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärande. Skapa trygghet för elever i skolmiljön Stärka

Läs mer