Akademikerbarometer Sveriges akademiker inför valet 2006

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Akademikerbarometer 2-2006. Sveriges akademiker inför valet 2006"

Transkript

1 Akademikerbarometer Sveriges akademiker inför valet

2 Akademikerbarometer Sveriges akademiker inför valet 2006 Av Jonas Bengtsson Denna rapport är framtagen på uppdrag av, juni (21)

3 Förord SACO har alltid varit partipolitiskt obundna och det vill vi fortsätta vara. När det är valår är det därför naturligt att ha fokus på vilka sakfrågor som är viktiga för våra medlemmar, och mindre på vilket parti som är det rätta partiet för dem att rösta på. Sveriges akademiker och SACO:s närmare medlemmar utgör någonstans kring 30 riksdagsmandat. SACO:s medlemmar är också den grupp som tycker att det är roligast med riksdagsval och som ser fram emot valdagen i september. Sveriges akademiker är en viktig väljargrupp och det som finns i huvudet på en akademiker är värt att lyssnas på! I den här undersökningen presenterar SACO vilka frågor som Sveriges akademiker tycker är de viktigaste inför valet 2006 och vilka regeringsalternativ de bedömer är bäst på att genomföra förändringar inom dessa områden. Anna Ekström Stockholm, 29 juni (21)

4 Innehåll Sammanfattning... 5 Akademikerbarometern om undersökningen... 6 Syftet med Akademikerbarometern... 6 Om undersökningen... 6 Sveriges akademiker en beskrivning av urvalet... 6 Vilka slutsatser kan man dra... 7 Sveriges akademiker inför valet Akademikerna och valet... 8 De viktigaste valfrågorna... 9 Arbete viktigast Skatterna mindre viktiga Höger eller vänster vilka har akademikernas förtroende? Fler människor i arbete Ökad kvalitet i det svenska utbildningssystemet Minskad ohälsa i arbetslivet Bättre förutsättningar för små företag att anställa Arbetslösheten Regeringen allt för passiv Hur minska arbetslösheten? Akademikerna splittrade i frågan om ökad privatisering Högskoleutbyggnaden oroar Hotas utbildningens kvalitet? Ökad risk för arbetslöshet Vad fungerar bra/dåligt i samhället? (21)

5 Sammanfattning SACO presenterar sedan 2005 en serie kortare rapporter, Akademikerbarometern, som syftar till att kontinuerligt presentera nya, aktuella och intressanta uppgifter för den som vill införskaffa information om den växande gruppen akademiker i Sverige. Sverige högskoleutbildade blir allt fler och vad landets akademiker anser vara de viktiga frågorna och vilka lösningar man anser vara de riktiga borde således vara av intresse för samtliga politiska partier. Denna rapport, Akademikerbarometer , koncentreras till frågeställningar om de viktigaste frågorna för Sveriges akademiker inför årets stundande valrörelse. Resultaten visar bland annat; Fler i arbete viktigaste valfrågan för Sveriges akademiker... Fler människor i arbete är den fråga som står högst på dagordningen hos Sveriges akademiker inför valet i höst. Andra högt prioriterade frågor är Ökad kvalitet i det svenska utbildningssystemet och Minskad ohälsa i arbetslivet. Akademikerna anser att det borgerliga blocket kommer att vara bäst på att genomföra följande: fler människor i arbete, ökad kvalitet i det svenska utbildningssystemet, ökning av Sveriges konkurrenskraft, bättre förutsättningar för små företag att anställa Akademikerna anser att det socialistiska blocket kommer att vara bäst på att genomföra följande: minska ohälsa i arbetslivet, minskade löneskillnader mellan kvinnor och män, bättre integration av invandrare på svensk arbetsmarknad Minska antalet regler för småföretagare Bland de olika förslag som presenterats av de politiska partierna i syfte att minska arbetslösheten bland de unga är akademikerna mest positivt inställda till förslagen om att minska antalet regler för småföretag och att sänka arbetsgivaravgifterna för alla företag som nyanställer (21)

6 Akademikerbarometern om undersökningen Syftet med Akademikerbarometern SACO presenterar sedan 2005 en serie kortare rapporter, Akademikerbarometern, som syftar till att kontinuerligt presentera nya, aktuella och intressanta uppgifter för den som vill införskaffa information om den växande gruppen akademiker i Sverige. Rapporterna berör frågor som akademikernas arbetssituation och deras värderingar rörande bland annat lönebildning, tillväxt, utbildning samt de fackliga organisationerna. I höst ska svenska folket utse nya företrädare i riksdag, kommuner och landsting. Denna rapport, Akademikerbarometer , koncentreras därför till frågeställningar som rör Sveriges akademiker Inför Valet Rapporten bygger på svar från akademiker 1 inom Temos webbpanel. Om undersökningen Akademikerbarometern utformas i samarbete mellan analysföretaget Work4Tomorrow och SACO. Rapporterna baseras på en webbenkät riktad till högskole- och universitetsutbildade inom Synovate Temos webbpanel under perioden maj månad Panelen utgörs av ca personer och är ett representativt urval av den svenska allmänheten on-line. Alla panelmedlemmar är rekryterade antingen via Synovate Temos telefon- eller postala omnibus. Rekryteringsbasen för Synovate Temos Internetpanel är riksrepresentativ. Frågeformuläret innehåller totalt 17 frågor om viktiga frågor inför valet Alla som ingår i panelen har dessutom svarat på en basundersökning med ett omfattande formulär med frågor om kön, ålder, utbildning, sysselsättning, facklig tillhörighet etc. Sveriges akademiker en beskrivning av urvalet Sveriges akademiker allt fler. Nästan var tredje invånare i Sverige i åldern år har i dag någon form av universitets- eller högskoleutbildning och de blir allt fler. Var tredje akademiker är privatanställd. Andelen är betydligt högre bland de yngre akademikerna, vilket är en avspegling av att nya akademikeryrken har tillkommit inom den privata sektorn samtidigt som expansionen av den offentliga sektorn bromsades upp under 1990-talet. Det har blivit fler ekonomer, ingenjörer, systemvetare och andra yrkeskategorier som arbetar för privata företag. Var fjärde akademiker har någon form av chefsbefattning och 4 procent av akademikerna driver eget företag som huvudsaklig sysselsättning. 1 Målgruppen är personer boende i Sverige med högskoleutbildning i åldrarna år (21)

7 Vilka är Sveriges akademiker idag? Sysselsättning Egen företagare 5 % Privatanställd 34 % Statligt anställd 13 % Landstingsanställd 8 % Kommunalt anställd 25 % Studerar 7 % Annat 7 % Ålder Upp till 29 år 12 % år 35 % år 26 % år 19 % 60 år + 8 % Chefsbefattning Chefsbefattning med personalansvar 17 % Chefsbefattning utan personalansvar 6 % Chefbefattning utan personalansvar och ledningsansvar 1 % Högre tjänsteman utan ledningsansvar 24 % Annan befattning 42 % Medlem i facket 63 % Kön Kvinna 49 % Man 51 % Vilka slutsatser kan man dra Undersökningens resultat redovisas löpande i tabell- och diagramformat tillsammans med kommentarer kring resultaten. Vid undersökningar genomförda med hjälp av stickprov finns det alltid inbyggda osäkerhetsmarginaler. För resultaten i denna undersökning ligger det sanna procenttalet med 95 procentig sannolikhet inom intervallet +/- det procenttal som framgår i nedanstående tabell. Osäkerhetsmarginaler (rekommenderade vid intervjuer) Osäkerhetsmarginal Procenttal nära 10 eller 90 +/-2 Procenttal nära 20 eller 80 +/-3 Procenttal nära 30 eller 70 +/-3 Procenttal nära 40 eller 60 +/-4 Procenttal nära 50 +/ (21)

8 Sveriges akademiker inför valet 2006 Enligt akademikerna är den viktigaste frågan i valet sysselsättningen (94 % anser den vara mycket eller ganska viktig). Härefter följer frågorna om ökad kvalitet i det svenska utbildningssystemet (89 % anser den vara mycket eller ganska viktig), minskad ohälsa i arbetslivet (82 % anser den vara mycket eller ganska viktig). Däremot anser endast 19 % att frågan om höjda skatter för att tillföra resurser till offentlig sektor är mycket eller ganska viktig. Akademikerna anser att det borgerliga blocket kommer att vara bäst på att genomföra följande: fler människor i arbete, ökad kvalitet i det svenska utbildningssystemet, ökning av Sveriges konkurrenskraft, bättre förutsättningar för små företag att anställa Akademikerna anser att det socialistiska blocket kommer att vara bäst på att genomföra följande: minska ohälsa i arbetslivet, minskade löneskillnader mellan kvinnor och män, bättre integration av invandrare på svensk arbetsmarknad Akademikerna och valet I höst ska svenska folket utse nya företrädare i riksdag, kommuner och landsting. Stora delar av året kommer att präglas av diskussioner om hur vi vill att samhället ska utvecklas. Årets valutgång ter sig ytterst osäker. Det är små skillnader mellan blocken i opinionsmätningarna. Den senaste Partisympatiundersökningen 2 från SCB visar att ett riksdagsval i maj inte skulle ge någon klar majoritet. Den borgerliga alliansen skulle få mellan 47,7 och 50,0 procent av rösterna medan nuvarande regeringsunderlag skulle få mellan 46,7 och 49,1 procent. Skillnaden mellan alliansen och regeringsunderlaget är inte statistiskt säkerställd vilket den heller inte var i november. Aldrig tidigare har i Partisympatiundersökningen uppmätts så liten skillnad mellan "blocken" i majmätningen ett valår. Samtidigt blir väljarna allt mer lättrörliga och bestämmer sig i ett allt senare skede av valrörelsen för hur de ska rösta 3. I maj månad hade fortfarande varannan akademiker inte bestämt sig för hur de ska rösta i riksdagsvalet. Störst andel osäkra väljare finner vi bland de kvinnliga akademikerna. 2 SCB:s Partisympatiundersökning maj Vid valet 2002 uppgav (enligt SCB) 57 procent av väljarna att de bestämde vilket parti de skulle rösta på först under valrörelsen. 35 procent gjorde sitt partival så sent som under sista veckan före valet. Vid valet 1964 var motsvarande andelar 18 respektive 10 procent (21)

9 Detta kombinerat med stigande överskott i statsfinanserna talar för att många partier kommer lockas till att ställa ut frikostiga löften under de avslutande veckorna av valrörelsen. Har du bestämt dig för vilket parti du ska rösta på i riksdagsvalet i september? % 51% 51% 45 45% 39% 44% % % 1% 2% 3% 3% 1% Kvinna Man Totalt Ja, jag har bestämt mig Jag ska inte rösta Vet ej Nej, jag är fortfarande osäker En fråga som definitivt borde intressera alla partier är att viljan att rösta långsamt avtar. Detta gäller även landets akademiker trots att det fortfarande är i denna grupp vi finner de som i högst utsträckning deltar i och intresserar sig för riksdagsvalen. I förra riksdagsvalet deltog 92 procent av befolkningen med eftergymnasial utbildning jämfört med 74 procent av dem med förgymnasial utbildning och 81 procent av de gymnasieutbildade. 54 procent av svenska befolkningen tycker att det är trist med riksdagsval, och bara 38 procent att det är roligt. SACO-medlemmar är den grupp som tycker det är allra roligast med val: hela 61 procent ser fram emot valdagen i september. De viktigaste valfrågorna LO ser av tradition som sin viktigaste uppgift att få medlemmarna att rösta på rätt parti 4. För akademikernas centralorganisation, SACO, är det istället politikens sakinnehåll som är det väsentliga. Den centrala uppgiften blir då istället att lyfta fram akademikernas prioriteringar. Oavsett partitillhörighet. I denna rapport som belyser valet utifrån ett akademikerperspektiv presenteras akademikernas svar på följande frågor; 4 LO ger dessutom ett ekonomiskt stöd till socialdemokraterna. Bidraget är 6 miljoner kronor årligen, vilket motsvarar 3 kronor per medlem och år (21)

10 Hur viktiga är följande frågor när du ska ta ställning till hur du ska rösta i riksdagsvalet 2006? Vilket politiskt block tror du kommer att vara bäst på att genomföra dessa frågor? Skulle du säga att regeringen hittills gjort tillträckligt för att öka efterfrågan på arbete i den privata sektorn? Borde man göra det lättare att starta och driva företag som kan ta hand om sådana verksamheter inom vård, omsorg och skolverksamhet som i Sverige brukar utföras av offentlig sektor? Vilken påverkan tror du att en utbyggnad av högskolan har för kvaliteten på den högre utbildningen i Sverige? Tror du att en sådan utbyggnad av högskolan kommer att medföra att arbetslösheten ökar bland svenska akademiker? Vad av följande fungerar bra (respektive dåligt) i samhället Det går bra för Sverige. I stort sett allt visar på en positiv utveckling. Tillväxten för 2006 och 2007 beräknas av de flesta bedömare hamna över tre procent, investeringarna stiger kraftigt och industrins orderingång utvecklas starkt. Arbete viktigast. Den höga tillväxten till trots biter sig arbetslösheten fast på en hög nivå. I slutet av maj var knappt personer med minst två års eftergymnasial utbildning antingen öppet arbetslösa eller deltog i något konjunkturberoende arbetsmarknadsprogram. Fler människor i arbete är också den fråga som står högst på dagordningen hos Sveriges akademiker inför valet i höst. Andra högt prioriterade frågor är Ökad kvalitet i det svenska utbildningssystemet samt Minskad ohälsa i arbetslivet. Hur viktiga är följande frågor när du ska ta ställning till hur du ska rösta i riksdagsvalet 2006? Fler människor i arbete 69% 25% 4% 1% sep-05 76% 19% 3% 1% Ökad kvalitet i det svenska utbildningssystemet 55% 34% 8% 2% 1% sep-05 44% 38% 15% 3% Minskad ohälsa i arbetslivet 46% 36% 13% 3% 1% sep-05 50% 34% 12% 3% 1% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Mycket viktig Ganska viktig Varken eller Mindre viktig Inte alls viktig (21)

11 Skatterna mindre viktiga. Skattefrågorna väcker inget större engagemang hos Sveriges akademiker. Endast fyra procent ser höjda skatter för att tillföra resurser till offentlig sektor som en mycket viktig valfråga. Något större intresse finner vi för sänkta skatter på arbete som 25 procent av akademikerna ser som en mycket viktig fråga när de ska ta ställning till hur de ska rösta. Hur viktiga är följande frågor när du ska ta ställning till hur du ska rösta i riksdagsvalet 2006? Bättre förutsättningar för små företag att anställa 45% 38% 12% 3% 1% sep-05 53% 35% 8% 2% 1% Minskade löneskillnader mellan kvinnor och män 39% 33% 15% 6% 6% sep-05 39% 30% 16% 9% 6% Bättre intergration av invandrare på svensk arbetsmark. 32% 41% 15% 6% 6% sep-05 31% 37% 18% 8% 6% Sänkta skatter på arbete 25% 34% 17% 12% 11% sep-05 32% 32% 13% 12% 10% Höjda skatter för att tillföra resurser till offentlig sektor 4% 15% 31% 19% 29% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Mycket viktig Ganska viktig Varken eller Mindre viktig Inte alls viktig Höger eller vänster vilka har akademikernas förtroende? Inför riksdagsvalet i september står två huvudalternativ emot varandra; Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna Det borgerliga regeringsalternativet är inför årets riksdagsval tydligare än på mycket länge. Samtidigt råder viss oklarhet om hur det röda laget ser ut. Socialdemokraterna vill ha väljarnas mandat för en socialdemokratisk regering, men såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet har skärpt sina krav på ministerposter för att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna. Socialdemokraterna har inte fått mer än 40 procent av rösterna i något riksdagsval sedan 1994 och i dagsläget tyder ingenting på att de skulle få det i höstens val heller. Miljöpartiet kommer inte att stödja en socialdemokratisk minoritetsregering efter valet. Det vore en totalt tappad trovärdighet, enligt språkröret Peter Eriksson. Möjligen finns det något större anledning att betvivla att Vänsterpartiet kommer att fälla en socialdemokratisk regering som vägrar avvara ministerposter till vänsterpartiet (21)

12 På frågan vilket politiskt block Sveriges akademiker tror kommer att lyckas bäst med de frågeställningar som anses viktiga den kommande mandatperioden är tilltron störst till den borgerliga alliansen i de flesta av de högt prioriterade frågeställningarna. Den största skillnaden ser vi när det gäller Bättre förutsättningar för små företag att anställa och Sänkta skatter på arbete. När det gäller Minskad ohälsa i arbetslivet, Minskade löneskillnader samt Bättre integration av invandrare är det dock det nuvarande regeringsunderlaget som finner störst tilltro hos landets akademiker. Fler människor i arbete. Den absolut viktigaste frågan inför riksdagsvalet för Sveriges Akademiker är att fler kan få jobb. Arbetslösheten skapar otrygghet och utslagning och måste bekämpas. Arbetsmarknadspolitiken måste lägga ett betydligt större fokus på uppgiften att matcha arbetslösa med vakanser. Arbetsförmedlingen bör ägna mer tid och kraft åt det de egentligen borde syssla med, kvalificerad arbetsförmedling. En alltför stor del av resurserna för arbetsmarknadspolitiken går idag till olika former av arbetsmarknadsåtgärder eller slukas i den utgiftskrävande aktivitetsgarantin. Hur viktiga är följande frågor när du ska ta ställning till hur du ska rösta i riksdagsvalet 2006? Fler människor i arbete 95% Viktig fråga 96% 95% 52% M, fp, c, kd har bäst idéer för genomförande 83% 19% 26% S, v, mp har bäst idéer för genomförande 5% 54% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Totalt Av de som röstade på m, fp, c, kd 2002 Av de som röstade på s, v, mp 2002 Ökad kvalitet i det svenska utbildningssystemet. SACO efterlyser ett fördjupat samtal kring hur den breda högskoleutbildningen egentligen ska se ut. När det gäller grundskolan och gymnasiet domineras utbildningsdebatten av vad eleverna lär sig eller inte lär sig. Den högre utbildningen däremot debatteras oftast utifrån volym, hur många studenter som tas in och var högskolorna geografiskt ska ligga; väldigt sällan handlar det om innehållet (21)

13 Hur viktiga är följande frågor när du ska ta ställning till hur du ska rösta i riksdagsvalet 2006? Ökad kvalitet i det svenska utbildningssystemet 89% Viktig fråga 91% 89% M, fp, c, kd har bäst idéer för genomförande 33% 61% 87% 19% S, v, mp har bäst idéer för genomförande 4% 42% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Totalt Av de som röstade på m, fp, c, kd 2002 Av de som röstade på s, v, mp 2002 Minskad ohälsa i arbetslivet. Sedan andra hälften av nittiotalet har ohälsan på landets arbetsplatser ökat. Även om ökningen avtagit och siffrorna för de två senaste åren till och med visar på en försiktig minskning är ohälsan/hälsan i arbetslivet fortfarande en av de viktigaste frågorna för Sveriges akademiker inför årets riksdagsval. Hur viktiga är följande frågor när du ska ta ställning till hur du ska rösta i riksdagsvalet 2006? Minskad ohälsa i arbetslivet 83% Viktig fråga 78% 88% 28% M, fp, c, kd har bäst idéer för genomförande 8% 50% 41% S, v, mp har bäst idéer för genomförande 20% 66% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Totalt Av de som röstade på m, fp, c, kd 2002 Av de som röstade på s, v, mp (21)

14 Bättre förutsättningar för små företag att anställa. Enligt Företagarnas partigranskning 5 råder en total samstämmighet mellan riksdagspartierna om att valets viktigaste fråga är jobben. Lika stor är enigheten om att det är i de små företagen som de nya jobben ska skapas. Det enda parti som anger en liten reservation är Vänsterpartiet som även lyfter fram den offentliga sektorn. Partierna om framtidens jobb Parti Viktigaste fråga Var skapas jobben? Socialdemokraterna Jobben Småföretagen Vänsterpartiet Jobben Offentlig sektor Småföretagen Miljöpartiet Miljön Småföretagen Moderaterna Jobben Småföretagen Folkpartiet Jobben Småföretagen Centerpartiet Jobben Småföretagen Kristdemokraterna Jobben Småföretagen Källa; Företagarnas partienkät Genomgående i undersökningen anser de som röstade på respektive block vid valet 2002 fortfarande att det är bland dessa partier de bästa idéerna finns för att hantera de viktigaste uppgifterna den kommande mandatperioden. Undantaget är Bättre förutsättningar för små företag att anställa. Småföretagen ska skapa jobben. Om detta förefaller alla partier vara överens, men tilltron till vänsterblocket är mycket låg även bland de egna väljarna. Endast 15 procent av de akademiker som röstade på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller Miljöpartiet i valet 2002 tror idag att det är dessa partier som kommer vara mest framgångsrika i denna viktiga uppgift. Hur viktiga är följande frågor när du ska ta ställning till hur du ska rösta i riksdagsvalet 2006? Bättre förutsättningar för små företag att anställa 83% Viktig fråga 94% 70% M, fp, c, kd har bäst idéer för genomförande 75% 87% 96% S, v, mp har bäst idéer för genomförande 2% 6% 15% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Totalt Av de som röstade på m, fp, c, kd 2002 Av de som röstade på s, v, mp Företagarna; Partigranskning mars (21)

15 Arbetslösheten Det talas om högkonjunktur och goda tider, bankernas experter avlöser varandra med spådomar om lysande ekonomiska utsikter. Tillväxt skapar arbete och välstånd. Skatteintäkterna strömmar in till staten. Folk får jobb och kan försörja sig. Det är i alla fall så vi lärt oss att marknadsekonomin skall fungera. Problemet är att det i dagens Sverige inte ser ut som vanligt. Den goda konjunkturen och de fina tillväxtsiffrorna resulterar inte i ett motsvarande antal nya arbeten. I april fanns nästan människor inskrivna vid landets arbetsförmedlingar. Det är några tusen fler än vid motsvarande tidpunkt Samtidigt fanns ungefär lediga jobb att söka. Det är fler jobb än i april 2005 vilket är positivt, men fortfarande går det åtta arbetslösa på varje ledigt jobb. Regeringen allt för passiv. Företag är viktiga. Det är företagen som skapar jobb, trygghet, välstånd och ekonomisk tillväxt. För att trygga välfärden i Sverige framöver krävs nya och växande företag. Det är uppenbart att Sveriges akademiker anser att regeringen har varit för passiv och litat för mycket på att konjunkturen ska lösa sysselsättningen. 3 av 4 ger regeringens insatser för att öka efterfrågan på arbete inom den privata sektorn underkänt. En andel som varit konstant sedan september Skulle du säga att regeringen hittills gjort tillräckligt för att öka efterfrågan på arbete i den privata sektorn? Maj-06 5% 75% Jan-06 6% 74% Sep-05 5% 75% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja Nej Ska företagandet öka måste förändringar ske på flera plan. Inte minst handlar det om att förändra den grundläggande attityden till företagande. Landets universitet och högskolor måste bli bättre på att framhålla företagande som en naturlig arbetsform att utöva yrket för den som genomgått högre utbildning. Samtidigt måste regelverk samt administration så långt möjligt ändras för att underlätta företagandet och erbjuda tydliga och förutsägbara regler vid arbetslöshet och sjukdom för egenföretagare (21)

16 Sverige behöver inte bara fler nya företag. Vi behöver också växande företag. Det vanligast upplevda hindret för Sveriges kunskapsföretagare att expandera är riskerna med att anställa 6. Trots hög tillväxt och rekordstort antal nystartade företag ökar ändå inte sysselsättningen. Det allmänna stödet för lagen om anställningsskydd är stort i Sverige, men med dagens höga arbetslöshet kan det finns skäl att undersöka om LAS och restriktionerna för tidsbegränsade anställningar motverkar småföretagares vilja att expandera och anställa fler. Hur minska arbetslösheten? Arbete åt alla är en av tillväxtens viktigaste paroller. Ju fler som arbetar, desto mindre pengar kostar det att försörja dem som inte gör det. Om många är arbetslösa, långtidssjukskrivna och förtidspensionerade ökar försörjningsbördan för dem som arbetar. Samtidigt försämras förutsättningarna för tillväxt och välfärd. Därför är marginaliseringen och utslagningen av stora grupper på arbetsmarknaden ett bekymmer för hela samhället. Dagens största politiska problem är ungdomsarbetslösheten. Möjligen är det till och med en ödesfråga för landets framtida utveckling. Ungdomsarbetslösheten idag är lika hög som när det begav sig under krisåren i mitten av 1990-talet. Samtidigt är det ett välkänt fenomen att många ungdomar är studenter på övertid hellre än att gå öppet arbetslösa. Utanförskapets sociala konsekvenser är förödande. Att inte få delta i arbetsplatsens sociala gemenskap, att inte kunna försörja sig på eget arbete, att inte kunna drömma, planera, se framåt. En aktuell fråga i debatten är arbetslösheten bland unga. De politiska partierna har presenterat olika förslag med syfte att minska arbetslösheten bland unga. Vad tycker du om följande förslag? Minska antalet regler för små företag 45% 40% Sänk arbetsgivaravgifterna för alla företag som nyanställer 43% 42% Ta bort arbetsgivarnas medfinansieringsansvar för sjukförsäkringen Öka bidraget till feriearbeten för gymnasieungdomar till sammanlagt 100 miljoner 21% 16% 30% 41% Fler ungdomar ska erbjudas folkhögskolestudier 11% 39% Öka antalet programplatser på arbetsmarknadsutbildningar 12% 35% Öka antalet plusjobb från den 1 juli 2006 med platser särskilt riktade till ungdomar 12% 34% Ändra arbetsrätten så att det blir enklare att säga upp medarbetare 12% 24% % Mycket bra Ganska bra 6 Bengtsson (SACO 2004); "Sveriges kunskapsföretagare" (21)

17 Bland de olika förslag som presenterats av de politiska partierna i syfte att minska arbetslösheten bland de unga 7 är akademikerna mest positivt inställda till förslagen om att minska antalet regler för småföretag och att sänka arbetsgivaravgifterna för alla företag som nyanställer (85 procent tycker att dessa två förslag är mycket eller ganska bra). Akademikerna splittrade i frågan om ökad privatisering. Nyföretagande måste uppmuntras, inte minst inom vård- och omsorgssektorn. Dels för att få fler kvinnliga företagare, men också för att öka antalet alternativa arbetsgivare för de kvinnodominerade yrkena inom den offentligfinansierade verksamheten. Samtidigt som en klar majoritet av landets akademiker anser att det borde vara lättare att starta och driva företag som kan ta hand om sådana verksamheter inom vård, omsorg och skolverksamhet som i Sverige brukar utföras av offentlig sektor finns en viss tveksamhet om frågan konkretiseras till respektive verksamhet. Möjligen avspeglar det en allmänt positiv inställning till privata utförare kombinerat med en viss oro för vad det skulle innebära om det skulle genomföras i den verksamhet där man själv är verksam. Bör mer vård, omsorg och skolverksamhet i framtiden utföras av privata företag? Mer omsorg bör i framtiden utföras av privata företag 39% 51% Mer vård bör i framtiden utföras av privata företag 43% 48% Mer skolverksamhet bör i framtiden utföras av privata företag 34% 55% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% Ja Nej Högskoleutbyggnaden oroar Alla är överens om att framtidens arbetsmarknad kommer att kräva mer av kunskaper. Och "utbildning" har blivit lösenordet för att klara den ökande konkurrens som globaliseringen för med sig. 7 Inför undersökningen har samtliga riksdagspartier tillfrågats om de viktigaste åtgärderna för att minska ungdomsarbetslösheten. Det är sedan dessa förslag som intervjupersonerna har tagit ställning till (21)

18 Regeringens övergripande mål för utbildningspolitiken är att Sverige ska vara en ledande kunskapsnation och en framstående forskningsnation. Ett uttryck för det är den rådande målsättningen att hälften av en årskull ska gå vidare till högskolestudier Hotas utbildningens kvalitet? 50-procentsmålet är inget orimligt mål. Dagens tjugoåringar har fyrtiofem år i arbetslivet framför sig, och att arbetsmarknaden under den tiden kommer att kräva allt mer av fördjupad och specialiserad kunskap är ett realistiskt antagande. Men det finns idag en tydlig oro hos Sveriges akademiker för att utbyggnaden av antalet högskoleplatser riskerar att ske på bekostnad av utbildningens kvalitet. Den högre utbildningen har expanderat kraftigt. Resurserna har dock inte ökat i samma takt som antalet studenter. En majoritet tror att en utbyggnad av högskolan kommer att leda till att kvaliteten på den högre utbildningen försämras. Utbildning som inte kommer till nytta är en dålig affär för såväl individ som samhälle. Ska målen med en utbyggd högskola infrias får utbyggnaden aldrig ske på bekostnad av dess kvalitet. Det finns i debatten förslag om att man bör satsa på en utbyggnad av högskolan, med betydligt fler högskoleutbildningar och många fler utbildningsplatser. Vilken påverkan tror du att en sådan utbyggnad av högskolan har för kvaliteten på den högre utbildningen i Sverige? Alla 16% 52% Man 15% 56% Kvinna 16% 48% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Kvaliteten förbättras Kvaliteten försämras Ökad risk för arbetslöshet. Samtidigt med den breda uppslutningen kring att vi behöver fler högskoleutbildade, blir det allt svårare för unga akademiker att få jobb där deras kunskaper kommer till användning. Det gäller även ungdomar med utbildning inom teknik och naturvetenskap, d v s de sektorer som allra mest pekas ut som viktiga inför framtiden (21)

19 Det finns i debatten förslag om att man bör satsa på en utbyggnad av högskolan, med betydligt fler högskoleutbildningar och många fler utbildningsplatser. Tror du att en sådan utbyggnad av högskolan kommer att påverka arbetslösheten bland svenska akademiker? Alla 8% 50% -29 år 5% 67% år 6% 54% år 13% 44% år 9% 41% 60 + år 6% 40% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Arbetslösheten ökar Arbetslösheten minskar Störst oro för att den snabba högskoleutbyggnaden känner de yngre akademikerna (-29 år) som också är den grupp som oftast befinner sig i studier för tillfället. I denna grupp oroas så många som 3 av 4 för att utbyggnaden av högskolan samtidigt bidrar till en ökad arbetslöshet bland svenska akademiker. Det finns i dag en påtaglig arbetslöshet också bland akademiker. Enligt statistik från AMS som SACO bearbetat var, i slutet av maj knappt personer med minst två års eftergymnasial utbildning antingen öppet arbetslösa eller deltog i något konjunkturberoende arbetsmarknadsprogram 8. Det är totalt sett lägre än för befolkningen i stort, men den består till större andel av långtidsarbetslöshet. Visst ökar andelen som behöver högskoleutbildning, men inget tyder på någon framtida dramatisk ökning av andelen anställningar i samhället som kräver akademisk utbildning. Däremot riskerar vi arbetskraftsbrist inom flera yrken i industrin, byggbranschen och i sjukvården och äldreomsorgen. Därför är det viktigt att satsa på rätt utbildning. Vad fungerar bra/dåligt i samhället? Undersökningar om den viktigaste valfrågan riskerar att ge förutsägbara svar som speglar den aktuella politiska debatten. I ett försök att koppla ihop människors vardag med politiken har vi i denna undersökning även valt att fråga vad Sveriges akademiker upplever fungerar bra eller dåligt i samhället. 8 Ytterligare statistik på (21)

20 78 procent tycker att integrationen mellan svenskar och människor med utländsk bakgrund fungerar dåligt, medan 70 procent är missnöjda med möjligheten att få ett arbeta och 65 procent tycker att äldrevården fungerar dåligt. 39 procent anser att barnsomsorgen fungerar bra, och 30 procent är nöjda med miljöpolitiken. Vad av följande fungerar bra/dåligt i samhället? Integrationen mellan svenskar och människor med utländsk bakgrund 3% 78% Möjlighet att få arbete Äldrevården Skolan Skydd mot brottslighet 6% 10% 16% 8% 70% 65% 61% 61% Sjukvården 27% 51% Vettig fritidssysselsättning för ungdomar 12% 46% Nivån på skatterna 19% 45% Företagens villkor 11% 44% Miljön Barnomsorgen 31% 30% 26% 39% Inget av detta 1% 20% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Dåligt Bra (21)

21 Akademikerbarometern Akademikerbarometern utformas i samarbete mellan analysföretaget Work4Tomorrow och SACO. Rapporterna baseras på webbenkäter riktade till högskole- och universitetsutbildade inom Synovate Temos webbpanel. Tidigare rapporter i serien hittar du på Akademikerbarometer (maj 2005) Akademikerbarometer (juli 2005) Utbildning och tillväxt Akademikerbarometer (november 2005) Sveriges akademiker om arbete Akademikerbarometer (april 2006) Fler i arbete. Akademikernas viktigaste frågor inför valet (21)

22 Sveriges Akademikers Centralorganisation, SACO, är den samlande organisationen för akademiker. Våra 25 självständiga förbund företräder yrkes- och examensgrupper som är verksamma inom hela arbetsmarknaden och även som företagare. Sammanlagt är vi närmare medlemmar. SACOs uppgift är att påverka samhällspolitiken så att den stimulerar kunskapstillväxt och en positiv välfärdsutveckling. SACO är en partipolitiskt obunden organisation och vi engagerar oss i frågor som är centrala för att vi ska nå vår vision om ett kunskapssamhälle för alla med hög kunskapsnivå, högt välstånd och stor individuell valfrihet under ansvar. Läs mer om SACO och vad vi tycker i olika frågor på vår webbplats Sveriges Akademikers Centralorganisation Box 2206, Stockholm Besöksadress: Lilla Nygatan 14 Tel: Fax: E-post: kansli@saco.se

Akademikerbarometer 3-2006. Sveriges akademiker om den nya regeringen

Akademikerbarometer 3-2006. Sveriges akademiker om den nya regeringen Akademikerbarometer 3-2006 Sveriges akademiker om den nya regeringen 2006 Akademikerbarometer 3-2006 Sveriges akademiker om den nya regeringen Av Jonas Bengtsson Denna rapport är framtagen på uppdrag av,

Läs mer

Akademikerbarometer Jonas Bengtsson

Akademikerbarometer Jonas Bengtsson Akademikerbarometer 1-2005 Jonas Bengtsson MAJ 2005 Innehåll Sammanfattning 1. Akademikerbarometern om undersökningen 2. Sveriges akademiker om tillväxten 3. Sveriges akademiker om utbildning & forskning

Läs mer

Akademikerbarometer 2-2005

Akademikerbarometer 2-2005 Akademikerbarometer 2-2005 Utbildning & tillväxt Jonas Bengtsson JULI 2005 Innehåll Sammanfattning 1. Akademikerbarometern om undersökningen 2. Sveriges akademiker om tillväxt 3. Utbildning och tillväxt

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning

Eftervalsundersökning Byggnads Byggnads medlemspanel eftervalsundersökning Eftervalsundersökning Byggnads 2010 Byggnads medlemspanel Ca 2000 medlemmar ingår i panelen. 954 medlemmar har svarat på denna enkät. Fältperioden var 23/9-20/10 2010 Resultatet är viktat så att resultatet

Läs mer

Partigranskning mars 2006

Partigranskning mars 2006 Företagarna granskar del 2 Partigranskning mars 2006 Hur stämmer partiernas karta med företagens verklighet? mars 2006 Kopplingen mellan jobb, välfärd och företagande har spelat en viktig roll i årets

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 6 november kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 6 november kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från om, 6 november 20 - kommentar av :s Birgitta Hultåker - Positiv förtroendebalans för regeringen - 42 procent anser att regeringen gör ett bra jobb 39 procent ett dåligt jobb - Alliansens övertag

Läs mer

Akademikerbarometer 3-2005

Akademikerbarometer 3-2005 Akademikerbarometer 3-2005 "Sveriges akademiker om arbete..." Jonas Bengtsson November 2005 Innehåll Sammanfattning 1. Akademikerbarometern om undersökningen 2. Sveriges akademiker om arbete 3. Sveriges

Läs mer

Nytt politiskt landskap för partier och väljare?

Nytt politiskt landskap för partier och väljare? Nytt politiskt landskap för partier och väljare? Väljarnas bild av Alliansen och de Rödgröna 25 maj 2010 Arne Modig David Ahlin Två regeringsalternativ i valet 2010 Sida 2 Stora olikheter mellan befolkningsgrupper

Läs mer

Vill ni vinna tjänstemännens röster i valet 2018?

Vill ni vinna tjänstemännens röster i valet 2018? Vill ni vinna tjänstemännens röster i valet 2018?

Läs mer

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011

Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Skåneopinion i samarbete med Sydsvenskan Oktober 2011 Miljöpartiet dubblat på ett år Det är tufft för Socialdemokraterna i hela landet och Skåne är inget undantag. Både riksdagsvalet och regionvalet sjunker

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 1 maj kommentar av docent Örjan Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 1 maj kommentar av docent Örjan Hultåker Rapport från SKOP om, - kommentar av docent Örjan Hultåker Inför förstamajfirandet: - Åter positiv förtroendebalans för regeringen - 42 procent anser att regeringen gör ett bra jobb 39 procent ett dåligt

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 30 juni 2014 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 30 juni 2014 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från SKOP om, 30 i - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Återhämtning för regeringens förtroendebalans - Men förtroendet kvar på låg nivå 46 procent anser att regeringen gör ett bra jobb -

Läs mer

Allmänheten om Arbetskraftsinvandring och integration. Ingvar Svensson Maj 2003

Allmänheten om Arbetskraftsinvandring och integration. Ingvar Svensson Maj 2003 Allmänheten om Arbetskraftsinvandring och integration Ingvar Svensson Maj 2003 Förord På några tiotal år har andelen människor med utländsk bakgrund i Sverige stigit snabbt. De stora majoriteten av de

Läs mer

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 21 november 2014

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 21 november 2014 Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 4 och den intervjuades

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 16 februari kommentar av docent Örjan Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 16 februari kommentar av docent Örjan Hultåker Rapport från SKOP om, - kommentar av docent Ör Hultåker - Negativ förtroendebalans för regeringen - 41 procent anser att regeringen gör ett bra jobb 43 procent ett dåligt jobb - Positiv balans för den

Läs mer

TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER

TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER TV4/NOVUS VÄLJARBAROMETER 23 APRIL Ras för Socialdemokraterna I TV4/Novus väljarbarometer för april tappar Socialdemokraterna stöd samtidigt som blockskillnaden fortsätter att minska. Stödet för Moderaterna

Läs mer

VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen

VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen 2014-09-10 VÄLJARBAROMETER FRÅN UNITED MINDS: Väljarna om Sverige och regeringsalternativen I United Minds och Cints väljarbarometer, publicerad i samarbete med Aftonbladet, presenteras rapporten Väljarna

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Arbetslösheten Moderaternas rysare För första gången har Socialdemokraterna högre förtroende än Moderaterna i den för folket viktigaste frågan nämligen arbetslösheten.

Läs mer

Tudelad arbetsmarknad för akademiker

Tudelad arbetsmarknad för akademiker 2015 Thomas Ljunglöf Tudelad arbetsmarknad för akademiker Tudelad arbetsmarknad för akademiker Thomas Ljunglöf Citera gärna ur skriften men ange källa Thomas Ljunglöf och Saco www.saco.se www.saco.se/arbetsmarknadsdata

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

Skåningarna om E6 och riksdagsvalet

Skåningarna om E6 och riksdagsvalet Skåningarna om E6 och riksdagsvalet En opinionsundersökning 2018-02-08 Sammanfattning Kantar Sifo har på Sydsvenska Industri- och Handelskammarens uppdrag genomfört en undersökning om inställningen för

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona

maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona maj 2012 Orimliga löneskillnader i Blekinge Foto: Birger Lallo Karlskrona Orimliga löneskillnader i Blekinge 2012 Inledning För 50 år sedan avskaffades de särskilda lönelistor som gällde för kvinnor. Kvinnolönerna

Läs mer

2016 Thomas Ljunglöf. Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h

2016 Thomas Ljunglöf. Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h 2016 Thomas Ljunglöf Arbetsmarknaden allt mer tudelad forsknings-h Arbetsmarknaden alltmer tudelad Citera gärna ur skriften, men ange källa Saco mars 2017 www.saco.se Arbetsmarknaden alltmer tudelad I

Läs mer

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531 1( 6) Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531 Datum Datum Bakgrundsvariabel Syssels Vilken är din huvudsakliga sysselsättning? 1 Pensionär 2 Arbetslös 3 Förvärvsarbetande 4 Studerande 5 Hemarbetande

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 8 juli kommentar av docent Örjan Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 8 juli kommentar av docent Örjan Hultåker Rapport från om, 8 i 20 - kommentar av docent Örjan Hultåker - Åter negativ förtroendebalans för regeringen - Förtroendet för regeringen det lägsta på två år - Regeringsarbetet en belastning för i synnerhet

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 Mars Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 Mars Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer mars 2017 Stockholm, 22 2017 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos mars: Moderaternas tapp fortsätter DN/Ipsos

Läs mer

Allmänheten om den framtida finansieringen av välfärden

Allmänheten om den framtida finansieringen av välfärden TIMBRO Allmänheten om den framtida finansieringen av välfärden Rapport från opinionsundersökning 2 februari 2009 Arne Modig 1 Allmänheten om den framtida finansieringen av välfärden Syftet med undersökningen

Läs mer

Vill ni vinna tjänstemännens röster i valet 2018?

Vill ni vinna tjänstemännens röster i valet 2018? Vill ni vinna tjänstemännens röster i valet 2018?

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Juni 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Moderaternas lägsta stöd Kampen om tredje platsen i svensk politik är viktig, inte minst för MP och SD men också för vilken regering vi kommer att ha 2014. Miljöpartiet

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 7 18 augusti Dagens Nyheter Ipsos: David Ahlin Datum: -08-19 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon: 08-598 998 00 Fax: 08-598 998

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 19 september David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER SEPTEMBER 2017 Litet övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos väljarbarometer i september

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Juli 2011 Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

Sacos förslag för snabbare integration av nyanlända akademiker

Sacos förslag för snabbare integration av nyanlända akademiker Sacos förslag för snabbare integration av nyanlända akademiker Det stora antalet nyanlända akademiker som har sökt sig till Sverige de senaste åren kan genom snabbare insatser få en mycket bättre start

Läs mer

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året?

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året? Ekonomi-SKOP - kommentar av SKOP:s docent Ör Hultåker Trots finansministerns prognoser: - Valet inleds med fortsatt och ökad pessimism om Sveriges ekonomi - 33,6 procent befarar att Sveriges ekonomi skall

Läs mer

Vägar till ny kunskap

Vägar till ny kunskap Vägar till ny kunskap - Sacos förslag till en modern kompetensutveckling Digitaliseringen av samhället har medfört ökat fokus på livslångt lärande. Sacos utgångspunkt är att vi behöver mer utbildning fördelat

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013

Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Väljaropinion i samarbete med Metro Januari 2013 Sverige är på väg åt fel håll För första gången menar fler att Sverige är på väg åt fel håll än de som menar att landet är på rätt väg. Detta samtidigt

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER oktober DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 24 oktober David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER OKTOBER 2017 Moderaterna vinner tillbaka väljare DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer

Läs mer

DN/Ipsos temaundersökning: Svenskarnas attityder till invandring och integration

DN/Ipsos temaundersökning: Svenskarnas attityder till invandring och integration : Svenskarnas attityder till invandring och integration STOCKHOLM, 24 APRIL 2018 1 2018 Ipsos. David Ahlin, Ipsos Jonas Fritz, Ipsos Övergripande resultat 2018 vs. 2015 100% 90% 80% 70% Är invandring i

Läs mer

Hög tid för kompetenssparande

Hög tid för kompetenssparande Hög tid för kompetenssparande SACO presenterar nya undersökningar om behovet av kompetenskonton - egna lösningar eller andras. Gunnar Wetterberg 2002 Förslaget Sedan lång tid har SACO drivit förslaget

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro September 2011 Ekonomi viktigast Den ekonomiska situationen i världen har gjort att folket rankar ekonomi som den viktigaste politiska frågan just nu. Tidigare har arbetslöshet

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 8 mars 2006

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 8 mars 2006 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 8 mars 2006 FöreningsSparbankens Företagarpris 2006 Finalisterna ser ganska goda utsikter för Sveriges konkurrenskraft men det blir allt tuffare Idag den 8 mars kl 16.15

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 20 juni David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JUNI 2017 Knappt övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige

DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige DN/Ipsos Väljarnas viktigaste frågor och utvecklingen i Sverige 30 januari 2017 Ipsos: David Ahlin, Björn Benzler Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. samt sjukvårdsfrågor kraftigt uppåt

Läs mer

SKOP:s väljarbarometer kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker

SKOP:s väljarbarometer kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker februari 18 Får publiceras omedelbart kommentar av SKOP:s Ör Hultåker - Ökad ledning för den borgerliga alliansen över det rödgröna blocket - Moderaterna ökar och utmanar Socialdemokraterna om att vara

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014

DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 24 oktober 2014 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 2014 Ipsos. All rights reserved DN/Ipsos väljarbarometer: Feministiskt initiativ tappar stöd DN/Ipsos väljarbarometer för oktober

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning

Unga på arbetsmarknaden om lönebildning Novus Opinion Unga på arbetsmarknaden om lönebildning 28 maj 2009 David Ahlin Undersökning bland unga på arbetsmarknaden och bland arbetsmarknadens parter Undersökningen har genomförts av Novus Opinion

Läs mer

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION

VALSTRATEGI BÄTTRE VÄLFÄRD, LAG OCH ORDNING, SNABBARE INTEGRATION VALSTRATEGI, SNABBARE INTEGRATION Dagens presentation LÄGET VID VALÅRETS BÖRJAN MÅLSÄTTNINGAR OCH INRIKTNING BUDSKAP OCH PRIORITERINGAR MÅLGRUPPER HUVUDMOTSTÅNDARE VÅR KAMPANJ SAMMANFATTNING Sverige har

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2014

DN/Ipsos väljarbarometer augusti 2014 DN/Ipsos väljarbarometer 15 25 augusti Dagens Nyheter: Peter Wolodarski, Caspar Opitz Ipsos: David Ahlin Datum: -08-27 Ipsos Sweden AB Box 12236 102 26 STOCKHOLM Besöksadress: S:t Göransgatan 63 Telefon:

Läs mer

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året?

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året? Ekonomi-SKOP 3 juli 2 - kommentar av SKOP:s docent Ör Hultåker De ekonomiska förväntningarna samvarierar med politisk preferens - Pessimisterna dominerar bland borgerliga sympatisörer och sverigedemokrater

Läs mer

Svenskarnas syn på politiska frågor

Svenskarnas syn på politiska frågor Svenskarnas syn på politiska frågor I februari är väljarnas viktigaste politiska frågor Sysselsättning och jobb (3), Utbildning och skola (3) och Flyktingar & Invandring (2). Väljarna anser att moderaterna

Läs mer

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 21 november 2014

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 21 november 2014 Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 4 och den 20 november

Läs mer

Kamrater Mötesdeltagare!

Kamrater Mötesdeltagare! 2014-05-01 Christer Engelhardt Kamrater Mötesdeltagare! Varmt välkomna till supervalårets första majfirande här i Bingebyparken och jag vill rikta ett varmt tack till Gråbo- Bingeby Socialdemokratiska

Läs mer

Mars 2010. Bemanningsföretagen behövs

Mars 2010. Bemanningsföretagen behövs Mars 2010 Bemanningsföretagen behövs Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Så gjordes undersökningen... 5 Majoriteten unga positiva till bemanningsföretag... 6 Många anser att bemanningsföretag förbättrar

Läs mer

December DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER December 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

December DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER December 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI DECEMBER POLITISK BAROMETER David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DECEMBER DN/Ipsos december tre partier kring spärren DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 6

Läs mer

De gömda och glömda. En rapport om akademikerarbetslöshet

De gömda och glömda. En rapport om akademikerarbetslöshet De gömda och glömda En rapport om akademikerarbetslöshet Inledning Tiden då en akademisk utbildning i praktiken garanterade ett jobb är förbi. För bara tio år sedan blev studenter rekryterade och fick

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer december 2016 Stockholm, 19 december Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer december 2016 Stockholm, 19 december Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer Stockholm, 19 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer : medvind för Centerpartiet DN/Ipsos mätning

Läs mer

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året?

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året? Ekonomi- ober - kommentar av :s Ör Hultåker - Hushållens framtidstro ökar när det gäller Sveriges ekonomi - Men fortfarande befarar 30 procent att ekonomin skall försämras det närmaste året - Hushållens

Läs mer

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni

Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni TV4/NOVUS OPINION VÄLJARBAROMETER - en av de stora väljarbarometrarna i Sverige NOVEMBER Fortsatt kraftigt fall för socialdemokraterna - Skillnaden mellan blocken halverad sedan juni I TV4/Novus Opinion

Läs mer

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om attityder till migranter oktober 2016

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om attityder till migranter oktober 2016 -research Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om attityder till migranter oktober 2016 SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige. Mellan den 5 och den

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 7 januari kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 7 januari kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från SKOP om, 7 uari 2016 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Rekordlågt betyg för regeringen Löfven förtroendebalansen har rasat till -22 - Lägsta förtroendebalansen sedan april 1987-49

Läs mer

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER

DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER JANUARI 2017 DECEMBER Stockholm 22 augusti David Ahlin, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER AUGUSTI 2017 Övertag för de rödgröna partierna DN/Ipsos första väljarbarometer efter sommaruppehållet

Läs mer

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1.

Resultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga 1. Rapport till om ungdomsundersökning SKOP,, gör regelbundna undersökningar bland ungdomar mellan 16 och 25 år bosatta i hela riket, tele-skop ungdom. Mellan den 20 april och 7 maj 2006 intervjuades 1.015

Läs mer

Väljarnas syn på ökande klyftor

Väljarnas syn på ökande klyftor SOCIAL- OCH VÄLFÄRDSPOLITIK Väljarnas syn på ökande klyftor Rapport från Kalla Sverige-projektet Väljarnas syn på ökande klyftor Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Fördelningen av inkomster och förmögenheter...

Läs mer

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 7 oktober 2016

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 7 oktober 2016 Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige. Mellan den 5 och intervjuades drygt 1.000 personer.

Läs mer

Demografiska utmaningar för högskolepolitiken

Demografiska utmaningar för högskolepolitiken Demografiska utmaningar för högskolepolitiken (Lars Brandell 2005-11-19) Under de närmaste fem tio åren kommer förutsättningarna för den svenska högskolepolitiken att förändras. Inte minst gäller det de

Läs mer

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! Vi vill inte bara byta regering, vi vill byta politik! För mer information gå in på: www.lo.se/stockholmsmodellen Facket ska jobba för att individen får mer inflytande. Man 38 år, Byggnads Sluta jaga sjuka.

Läs mer

Den politiska bloggvärlden. - en analys av politiska bloggar 2013

Den politiska bloggvärlden. - en analys av politiska bloggar 2013 Den politiska bloggvärlden - en analys av politiska bloggar 2013 Mer politiskt bloggande utan partikoppling Det här är Unionens andra rapport om den politiska bloggosfären i Sverige. I vår tidiagare rapport,

Läs mer

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året?

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året? Ekonomi-SKOP - kommentar av SKOP:s docent Ör Hultåker - Trots högkonjunktur: ekonomiska förväntningar talar emot Socialdemokraterna i riksdagsvalet - Fortsatt och ökad pessimism om Sveriges ekonomi - 37,2

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012

Väljaropinion i samarbete med Metro April 2012 Väljaropinion i samarbete med Metro April Löfven går hem, men inte Lööf Socialdemokraterna kan andas ut opinionen går åt deras håll igen. Dock ska man minnas att nu, så här i halvtid i en mandatperiod,

Läs mer

Unga ska först! www.ssu.se. - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin

Unga ska först! www.ssu.se. - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin Unga ska först! - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin En rapport från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund www.ssu.se www.ssu.se Förord Arbetslösheten når nya rekordnivåer i

Läs mer

2010-08-30. Södertälje behöver fler företag

2010-08-30. Södertälje behöver fler företag Södertälje behöver fler företag Sex lokala och sex nationella förslag för entreprenörskap och ökat företagande Södertälje har ett starkt näringsliv. Södertälje motsvarar till antalet invånare knappt 1

Läs mer

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Statistik Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Läs mer

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg

Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Kronoberg Växjö 2011-11-17 Läget på arbetsmarknaden i Kronoberg Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg Ojämn arbetsmarknad

Läs mer

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm

Moderaterna tappar. Juli YouGov Sweden AB Holländargatan 17B Stockholm Moderaterna tappar Moderaterna toppar inte längre förtroendet för att kunna lösa arbetslösheten, S är nu rejält om. Socialdemokraterna syns mest och knappar in även på det parti som gör bäst jobb. Fredrik

Läs mer

Maj DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 22 Maj 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

Maj DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 22 Maj 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI DECEMBER POLITISK BAROMETER 22 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 DN/IPSOS VÄLJARBAROMETER MAJ Socialdemokraterna tappar, ökat stöd för SD DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 10 21

Läs mer

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Augusti 04 Ipsos: Johanna Laurin Gulled, Henrik Karlsson 04 Ipsos. All rights reserved Syfte och metod Undersökningens syfte: Att undersöka vilket parti väljarna tycker

Läs mer

Attityder lön YouGov Opinion Malmö April 2012

Attityder lön YouGov Opinion Malmö April 2012 Attityder lön YouGov Opinion Malmö April 2012 Om mäns och kvinnors löneattityd Kvinnor väljer oftare än män att jämföra sig med en lägre snittlön. Exempelvis så i en yrkesgrupp där män har 2000 kronor

Läs mer

Alla regler i LAS krockar med vår verklighet!

Alla regler i LAS krockar med vår verklighet! Alla regler i LAS krockar med vår verklighet! Trä- och Möbelindustriförbundet och Skogsindustrierna Visby den 5 juli 2010 1 Vi representerar företag med 40 000 anställda Trä- och Möbelindustriförbundet

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2017 Stockholm, 21 februari Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer februari 2017 Stockholm, 21 februari Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer februari 17 Stockholm, 21 februari 17 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 14 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos februari: Väljartapp för Moderaterna,

Läs mer

MEDLEMSUNDERSÖKNING 2012

MEDLEMSUNDERSÖKNING 2012 MEDLEMSUNDERSÖKNING 2012 Medlemsundersökning 2012 S Utgåva 1 2013-01-04 2 MEDLEMSUNDERSÖKNING 2012 Presentation av resultat från medlemsundersökningen Förord S genomförde vid årsskiftet 2008/2009 en undersökning

Läs mer

Januari DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

Januari DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS Januari JANUARI 2018 DECEMBER POLITISK BAROMETER Januari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Fler tror på M-ledd regering Partisympatier januari DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 11

Läs mer

Vem vill rösta på ett företagarparti?

Vem vill rösta på ett företagarparti? Juni 2010 Vem vill rösta på ett företagarparti? Innehåll Sammanfattning... 3 Den svenska allmänhetens beredskap att rösta på ett företagarparti... 4 LO-medlemmar positiva till ett företagarparti... 5 Företagarna

Läs mer

Februari DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 februari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

Februari DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 februari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI 2018 DECEMBER POLITISK BAROMETER 20 februari 2018 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Väljarbarometer Partisympatier Moderaternas uppgång bryts och stödet skattas till 21 procent jämfört

Läs mer

Röster om facket och jobbet

Röster om facket och jobbet Röster om facket och jobbet Facket i storstäderna 6 RAPPORT 6 AV 7 7 Rapportserien Röster om facket och jobbet januari november 7 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter Rapport 2

Läs mer

SKOP. Rapport till Den Nya Välfärden om hur svenskarna ser på företagarklimatet augusti-september 2008

SKOP. Rapport till Den Nya Välfärden om hur svenskarna ser på företagarklimatet augusti-september 2008 Rapport till om hur svenskarna ser på företagarklimatet augusti-september 8 SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 18 augusti och september

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer april 2017 Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer april 2017 Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer april Stockholm, 21 april Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos april: Ökat stöd för Socialdemokraterna, lägre

Läs mer

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker!

Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Valets vik tigaste fr ågor Vad tycker du? Valet är ditt! Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Landsorganisationen i Sverige 2006 Omslagsfoto: Stefan Bohlin Grafisk form: LO Original: MacGunnar

Läs mer

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2017 Stockholm, 24 januari Kontakt: David Ahlin,

DN/Ipsos väljarbarometer januari 2017 Stockholm, 24 januari Kontakt: David Ahlin, DN/Ipsos väljarbarometer januari 2017 Stockholm, 24 januari 2017 Kontakt: David Ahlin, david.ahlin@ipsos.com Ipsos. 2014 Ipsos. All rights All rights reserved. DN/Ipsos väljarbarometer januari: fortsatt

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 1 av 5 Synen på fackligt medlemskap och fackets uppgifter 2002 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1934 0 LO 02.11 100 satser Fem rapporter Rapport 1 Synen på

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 21 november 2014

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 21 november 2014 Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 4 och den 20 november

Läs mer

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb Sänkt arbetsgivaravgift ger nya jobb Rapport från Företagarna oktober 2010 Innehåll Bakgrund... 3 Arbetsgivaravgiften den viktigaste skatten att sänka... 4 Sänkt arbetsgivaravgift = fler jobb?... 6 Policyslutsatser

Läs mer

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Eftervalsundersökning 2010 Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Valet till landstingsfullmäktige i Stockholms län 2010 Procent 40 35,7 36,7 30 27,4 25,6 2006 2010 20 10 4,0 3,8

Läs mer

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos

November DN/IPSOS JANUARI DECEMBER. POLITISK BAROMETER 20 November 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos DN/IPSOS JANUARI 2017 DECEMBER POLITISK BAROMETER 20 2017 David Ahlin, Björn Benzler, Ipsos 1 Jämnt mellan blocken, fler tror på M-ledd regering Partisympatier DN/Ipsos väljarbarometer med intervjuer 9

Läs mer