Vindkraft i svenska renskötselområden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vindkraft i svenska renskötselområden"

Transkript

1 Vindkraft i svenska renskötselområden Detta föredrag bygger på min examensavhandling som jag färdigställde i samband med min civilekonomexamen vid Umeå universitet år I arbetet ingår intervjuer med fem renskötare från skilda samebyar som berörts i olika grad av en vindkraftsutbyggnad. Inledning Den utgångspunkt som jag valt för att beskriva hur renskötseln kan påverkas av en vindkraftsutbyggnad är att se på renskötseln som en livsform. Renskötare kan knytas samman till en livsform genom det unika produktionssättet. Produktionssättet beskriver övergripande hur inkomster genereras och vilka element som möjliggör detta. Produktionssättet har sedan delats upp i två delar, den materiella sidan och den ideologiska sidan. I samhällsvetenskapliga sammanhang är det vanligt att särskilja tre grundläggande livsformer; lönearbetarlivsform, karriärbunden livsform och självständighetslivsform. Det gemensamma hos livsformerna är att de alla påverkas av olika betingelser. De bygger på en ideologisk och materiell kärna som påverkas av juridiska, politiska och ekonomiska aspekter. Renskötare tillsammans med fiskare, jordbrukare och andra småföretagare kan lättast associeras till grenen självständighetslivsform. De lever vanligtvis av en självständig näringsverksamhet. Renskötseln som en livsform är ett sätt att leva. Det är försörjningsmönstret samtidigt som det är ett förhållningssätt till omgivningen. De olika livsformerna i samhället har skilda mål. Detta skapar konflikter. Samhällsutvecklingen och speciellt behovet för elektrisk energi har under modern tid skapat många konflikter mellan renskötseln och de övriga livsformerna.

2 Konflikten är en naturlig del av samhället och den skapar en process som är en del av samhällsutvecklingen. För att en livsform ska överleva måste den anpassa sig och försöka dra nytta av förändringen, eller kämpa emot förändringarna. Samhällsvetenskapligt har denna kamp benämnts för neokulturation. Neo betyder nyskapande och kulturation kan förklaras som en kulturell process. En livsform måste nyskapa, försvara och utveckla sitt livsmönster om den ska fortsätta att existera. Neokulturation ska inte associera med passivitet och motstånd mot förändring. En livsforms överlevnad bygger på ett motstånd till förändring, men motståndet skapar också en anpassning. Renskötseln materiella sida Renskötseln har utvecklats från nomadisk livsstil till en levande näring på 2000-talet. Renskötseln har behållit sitt ursprungliga produktionssätt där betesmarkerna är i centrum. Den praktiska skötseln av renarna har anpassats till den modern teknikutveckling. Anpassningen behöver inte vara ett aktivt val från renskötarnas sida. Det kan vara en förändringsprocess som skett successivt. Den praktiska renskötselns uppgift är att se efter renarnas bästa genom att flytta renhjorden till bästa möjliga betesmarker och bevaka dem mot rovdjur. Det ideella är om renskötarnas arbetsuppgift samtidigt underlättas. Teknikutvecklingen har underlättat arbetsuppgiften men exploateringarna har minskat betesmarkerna. Renskötselns anpassning till bägge delarna har möjliggjort en fortsatt överlevnad. Utvecklingen som skett inom renskötsel har påverkats av många faktorer. Det gemensamma för utvecklingen är att det har varit yttre faktorer som drivit fram förändringarna. Vissa förändringar har förenklat renskötselarbetet medan andra har försvårat arbetet.

3 De försvårande förändringarna kan oftast knytas till exploatering av renbetesmarkerna. Praktiska exempel på det här kan ses i många områden i Sverige. I Jämtlands län finns en kraftig turism på renbetesområdena. Renskötarna där har kämpat emot turismnäringens expansion och till viss del kunnat begränsa den till särskilda områden. Deras praktiska renskötsel har förändrats genom att flyttleder och speciella årstidsberoende betesmarker i högre grad avskurits. Men dessa renskötare har kunnat vända en viss del av intrånget till något positivt. Det är fel ur ett renskötarperspektiv att se en exploatering som något positivt som skapar en möjlighet till en ökad ekonomisk vinst. Men ändå finns det tillfällen då en exploatering kunnat bidra med positiva följdeffekter. I Jämtland har vissa renskötare byggt upp verksamheter parallellt med renskötsel och kunnat dra fördel av den turism som stör den direkta renskötseln. Det kan vara en specialisering på försäljning av förädlat renkött till den turistberoende närmarknaden. Turistgenomströmningen har skapat en ökad lokalt efterfrågan och gett förutsättningar för en högre grad av vidareförädling av renkött och duodji. Vissa renskötare har startat upp egna turistverksamheter där verksamheten inriktats mot att erbjuda turisterna guidade naturupplevelser. På detta sätt har de kunnat styra och därigenom minimera störningarna på den direkta renskötseln. Samtidigt har de fått en möjlighet att förmedla en rättvisande bild av renskötseln till en bredare skara av människor. Det går inte att jämföra turismen med all typ av expolatering. Vattenkraft och skogsskövling förstör renbetesmarkerna medan friluftsturismen tillfälligt avgränsar markerna. Skadorna för renskötselns årscykel kan dock bli lika omfattande av all typ av exploatering om den sker på fel sätt.

4 Stora delar av det Svenska tallskogsområdet har avverkats under -70 och -80 talet. I vissa samebyar har exploateringen i form av skogsavverkning, energiutvinning och turism nått smärtgränsen för en hållbar renskötsel. En ytterligare exploatering i dessa samebyars områden förverkar renskötselns framtid. Renskötseln är en livsform där det materiella planet utgår från de förutsättningar som naturen tillhandahåller. Renskötsel har etablerat och anpassat sitt levnadssätt till nya existensvillkor. Den har etablerat nya inkomstkällor som har sin grund i renskötseln. Dynamiken bottnar i uppfinningsrikedom och viljan att bevara näringen. Men överlevnaden förutsätter tillgång till betesmarker för en full årscykel. Renskötseln immateriella sida Renskötare är en grupp av individer som knyts samman av kulturella och traditionella värden. Den sociala samhörigheten leder till att de enskilda renskötarna värderar sina planer i förhållande till hur de andra i gruppen reagerar. Detta värderande sker fortlöpande och möjliggör därmed renskötselns gemensamma identifikation. Då lagstiftning och offentliga beslut förhindrar den enskilde individens handlingsval får det mer långtgående konsekvenser. Huge Beach har år 1981 publicerat en studie om hur de svenska samebyarna är uppbyggda. I tolkningen framgår det att samebyn är indirekt styrt av staten vilket stör den fundamentala handlingsfriheten för den enskilde renskötaren. Om en grupp av renskötare känner sig maktlösa förstärks den enskilda individens handlingsförlamning. Det blir en negativ spiral som drar med sig fler individer. Effekten kan bli att en exploatering lättare kan ske på de områden där den enskilde renskötaren känner sig maktlös Erik Reinert har år 2001 publicerat en artikel där han beskriver hur den norska statliga förvaltningen omkullkastat det traditionella renskötselsystemet i Nordnorge och vilka konsekvenser det fått.

5 Reinert beskriver ett system där renskötarna tappat tron på att kunna påverka sin situation vilket lett till att de accepterar förändringar som försämrar näringsutövningen. I många fall har reindriftsavtalet medfört anpassningar som inte kunnat förankras i det traditionella näringsutövandet. Reinert säger att Norges statliga rennäringspolitik Skaper regelentreprenoører, næringsdrivende som kontinuerlig tilpasser seg skiftande regler slik andre aktører tilpasser seg markedet. Företagsekonomer ser vinstmaximering som en ideologi som skapar ekonomiska mål i all näringsutövning. Men inom renskötseln kan det finnas andra målsättningar som innehar en betydligt väsentligare roll än de ekonomiska. Det kan vara den enskilda individens frihetskänsla och självständighet. Det kan vara den enskilda individens vilja att överföra och bevara traditionell renskötselkunskap inom familjen. Det kan vara en önskan om att vidareföra den släktmässiga tillhörigheten till de egna renbetesmarkerna åt de kommande generationerna. Renskötseln som näring och renskötarna som individer är starkt bundna till de egna renbetesmarkerna. Tillhörigheten till betesmarkerna kan vara mål som är betydligt starkare än det rent ekonomiska. Det finns otaliga exempel på varför det kan vara svårt att förklara renskötseln genom befintliga teorier. Ett exempel är marknadsmekanismerna för renköttproduktionen. Om markandspriset på renkött faller kommer inte den enskilde renskötaren att sälja ett högre antal renar för att kompensera prisfallet. Tvärtom, renskötaren kommer troligtvis att minska försäljningsantalet av renar och kompensera inkomstbortfallet med någon annan ekonomisk intäkt.

6 Begreppet arbete kan därför ha en annan betydelse för en renskötare. För en fabriksarbetare är arbetet ett sätt för att leva, för en renskötare är arbete ett sätt att överleva. Enligt Svenska Samers Riksförbund bygger renskötseln på tillgången till betesmarker, inte direkt på ekonomin inom näringen. Trots olika externa inverkningar på renskötseln lever kulturen och de traditionella kunskaperna kvar. Troligtvis för att ideologin inte kunnat påverkas. Renskötseln och den samiska kulturen är ett oskiljaktigt begrepp där tillgången på betesmarker genomsyrar allt; näring, kunskap och språk. Vindkraft Det nomadiska resursutnyttjandet har inte samma möjlighet att motstå exploateringar som ett permanent resursutnyttjande. Samebyar med årstidsberoende betesområden och en lång flyttning mellan sommar och vinterbete riskerar att förlora områden först. I Jämtlands län har vindkraftsverk förts upp på renbetesområden. Det aktuella området brukas av Handölsdalens sameby under vissa år och under en kortare period. Renskötarna i det aktuella området säger att de tre befintliga vindkraftverk som förts upp inte utgör någon direkt störning på samebyns renskötsel. En av renskötarna tror att renar vänjer sig till vindkraftverk på samma sätt som renar vänjer sig till de plastpåsar som hängs upp vid vägkanterna. Men samma renskötare säger att om en sameby ger tillstånd till att bygga ett vindkraftverk på ett område där renskötarna vet att det inte kommer att ske någon störning så kommer det att användas som ett argument för att bygga fler.

7

8 Här illustreras en funktion där jag försökt förklara hur en vindkraftsutbyggnad kan påverka renskötseln. På den stående axeln illustreras en vindkraftsutbyggnad som en exploatering. Den förflyttar Y:ets intercept närmare origo. Den liggande axeln illustreras renskötselns förståelse och acceptans för en vindkraftsutbyggnad. Indifferenskurvorna illustrerar nyttan. En kurva som ligger högre upp har en högre nytta. Begreppet nytta i samband med en renskötseln kan låta diffust. Renskötseln behöver inte innehålla en uttrycklig nyttofunktion. Men genom en nyttofunktion är det möjligt att förklara sambandet mellan renskötselns förståelse och acceptans och den påverkan som en vindkraftsutbyggnad kan ha. Detta samband kan gestaltas i tre scenarier. Det första och sämsta scenariot för renskötseln är när exploateringarna ökar konstant. Det innebär att renskötseln måste öka sin förståelse i samma takt för att bibehålla en konstant nyttonivå. d.v.s. ligga på samma kurva. En vindkraftsutbyggnad som inte tar hänsyn till renskötseln kommer att orsakar en nyttonivåsänkning. Det är inte möjligt att bibehålla en konstant nyttonivå inom renskötseln genom att bara öka förståelsen och acceptansen för en vindkraftsutbyggnad. Nästa scenario är när renskötseln till viss del kan dra nytta av en vindkraftsutbyggnad. Om renskötare kan anpassa vindkraftsutbyggnaden till renskötseln, som t.ex. turismen anpassats genom ökad köttförsäljning och guidade fjällturer kan de negativa effekterna reduceras.

9 Då det gäller vindkraft kan det röra sig om direkta arbetstillfällen för renskötare och andra ekonomiska aktiviteter som kan anpassas till renskötseln. Men om ingen inom renskötseln kan dra nytta av en vindkraftsutbyggnad kommer en nyttonivåsänkning att ske, trots den långsiktiga positiva miljöeffekt vindkraften medför. Det sista och det bästa sceneriet för renskötseln är när renskötseln själv kan påverka vindkraftsutbyggnaden. När renskötsellivsformen kan styra och dra nytta av en vindkraftsutbyggnad uppstår ingen nyttonivåsänkning. Tvärt om, det kan höja nyttonivån. Denna nyttonivåhöjning kan uppkomma på grund av tre orsaker. Den första orsaken är att renskötsellivsformen själv kan placera vindkraftsutbyggnaden så att ingen negativ effekt uppstår för den praktiska renskötseln. Den andra orsaken är att individerna inom renskötsellivsformen förstår betydelsen av förnybar energiutvinning. T.ex. minskade risker för en ny kärnkraftsolycka likt den i Tjernobyl år Den tredje möjliggörs om vindkraften kan anpassas till renskötseln som turismen anpassats. Frågan som blir obesvarad är hur vindkraften ska anpassas till renskötseln. Hur kan vindkraften anpassas för att bli fullt accepterad av renskötseln?

Enkät om renskötsel 2017 Sammanfattning av svar från renskötselområdets invånare

Enkät om renskötsel 2017 Sammanfattning av svar från renskötselområdets invånare Enkät om renskötsel 2017 Sammanfattning av svar från renskötselområdets invånare Vilka är enligt din mening de viktigaste möjligheterna och fördelarna som renskötseln erbjuder Finland? Välj högst tre alternativ:,

Läs mer

Box ÖVRE SOPPERO

Box ÖVRE SOPPERO Till Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Ds 2016:27) (Dnr: N2016/05385/FJR) Inledning Inledningsvis kan konstateras att utredningsuppdraget inte gäller rättsförhållandena

Läs mer

Njunjuš. Livskraftiga samiska näringar genom tradition och förnyelse

Njunjuš. Livskraftiga samiska näringar genom tradition och förnyelse Njunjuš Livskraftiga samiska näringar genom tradition och förnyelse Vi är samer och vill vara samer, utan att därför vara mer eller mindre än andra folk i världen. Den svenska statsbildningen bygger på

Läs mer

Exploateringen av Norrland ökar! Det rättsliga skyddet av samisk renskötsel. Exploateringen av Norrland ökar! Exploateringen av Norrland ökar!

Exploateringen av Norrland ökar! Det rättsliga skyddet av samisk renskötsel. Exploateringen av Norrland ökar! Exploateringen av Norrland ökar! Det rättsliga skyddet av samisk renskötsel Exploateringen av Norrland ökar! Eivind Torp Mittuniversitetet Umeå 2014-02-18 Exploateringen av Norrland ökar! Exploateringen av Norrland ökar! kolonisationen

Läs mer

SPRs Ungdomskonferens i Tråante den 8 februari 2017

SPRs Ungdomskonferens i Tråante den 8 februari 2017 SPRs Ungdomskonferens i Tråante den 8 februari 2017 Resolutionen framlades under Samiskt parlamentariskt råds ungdomskonferens Dålle Dolla Dållå Dålla den 8 februari 2017. Förarbetet med resolutionen har

Läs mer

Njunjuš Livskraftiga samiska näringar genom tradition och förnyelse 2018

Njunjuš Livskraftiga samiska näringar genom tradition och förnyelse 2018 Njunjuš Livskraftiga samiska näringar genom tradition och förnyelse 2018 Inledning Vi är samer och vill vara samer, utan att därför vara mer eller mindre än andra folk i världen, med en självklar rätt

Läs mer

Yttrande över departementsskrivelsen Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Ds 2016:27)

Yttrande över departementsskrivelsen Frågor kring 2009 års renskötselkonvention (Ds 2016:27) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Lektionsupplägg: Rollspel om fjällen

Lektionsupplägg: Rollspel om fjällen Lektionsupplägg: Rollspel om fjällen Turism, vindkraftverk, gruvindustri eller renskötsel? Vad händer i fjällen om eleverna får bestämma? Genom ett rollspel får eleverna kunskap om fjällens storslagna

Läs mer

YTTRANDE AVSEENDE DS 2016:27 OCH FRÅGOR KRING 2009-ÅRS RENSKÖTSELKONVENTION

YTTRANDE AVSEENDE DS 2016:27 OCH FRÅGOR KRING 2009-ÅRS RENSKÖTSELKONVENTION Näringsdepartementet YTTRANDE AVSEENDE DS 2016:27 OCH FRÅGOR KRING 2009-ÅRS RENSKÖTSELKONVENTION Vapstens sameby ( Samebyn ) har beretts möjlighet att yttra sig över den utredning som f.d justitierådet

Läs mer

Beägga. Umesamiska för vind. Jenny Wik Karlsson Nätverket för vindbruk

Beägga. Umesamiska för vind. Jenny Wik Karlsson Nätverket för vindbruk Beägga Umesamiska för vind Jenny Wik Karlsson 2015-09-30 Nätverket för vindbruk Vad är Svenska Samernas Riksförbund, SSR? 1 SSR är en sammanslutning av svenska samebyar (44st) och sameföreningar (20 st)

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby 123 Idre 201204-03Box 790 91 Idre Länsstyrelsen i Dalarna 791 84 Falun Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby, nedan samebyn, hemställer om skyddsjakt på 3 stycken revirmarkerande

Läs mer

Njunjuš. En livskraftig samisk renskötsel och kultur genom tradition och förnyelse

Njunjuš. En livskraftig samisk renskötsel och kultur genom tradition och förnyelse Njunjuš En livskraftig samisk renskötsel och kultur genom tradition och förnyelse Vi är samer och vill vara samer, utan att därför vara mer eller mindre än mindre folk i världen, med en självklar rätt

Läs mer

Vindkraft og reindrifterfaringer. Bodö 2010-06-08 Anders Blom

Vindkraft og reindrifterfaringer. Bodö 2010-06-08 Anders Blom Vindkraft og reindrifterfaringer fra Sverige Bodö 2010-06-08 Anders Blom Hoten mot rennäringen Gruvnäring Skogsbruk Rovdjur Vattenkraft Vindkraftverk Turism Ifrågasatta rättigheter Klimatförändringarna

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Hävvi i Glen HB Journalnummer:

Läs mer

Skogsbruk, jordbruk och rennäring i samverkan för Norrland

Skogsbruk, jordbruk och rennäring i samverkan för Norrland FÖR LRF OCH SKOGSÄGAREFÖRENINGARNA Skogsbruk, jordbruk och rennäring i samverkan för Norrland www.lrf.se Denna broschyr har givits ut i samarbete med Norra Skogsägarna, Norrskog, Mellanskog och Södra.

Läs mer

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept!

Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du lära dig av andras erfarenheter? Bli adept! Vill du dela med dig av din kunskap? Bli mentor! Coachning och mentorskapsprogram inom rennäringen en modell för kunskapsöverföring mellan generationer.

Läs mer

Traditionell kunskap

Traditionell kunskap Traditionell kunskap Ur konventionen om biologiskt mångfald, art 8j Varje avtalspart ska så långt det är möjligt och lämpligt: med förbehåll för sin nationella lagstiftning respektera, bevara och uppehålla

Läs mer

att se om sitt hus Generationsväxling och nyetablering inom rennäringen

att se om sitt hus Generationsväxling och nyetablering inom rennäringen att se om sitt hus Generationsväxling och nyetablering inom rennäringen 1 Sájtte är ett 3-årigt projekt som initierats av samebyarna i Jokkmokk. Näringslivsbolaget Strukturum i Jokkmokk AB är projektägare

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS«VERKET Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @natiirvardsverket.se BESLUT 2012-12-13 Ärendenr: NV-10367-12 Vilhehnina södra sameby Tomas Nejne

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parken: Mörttjärnberget Bräcke

Läs mer

Höring og offentlig ettersyn av planprogram samt varsel om oppstart av regional plan for reindrift, Dnr 13/

Höring og offentlig ettersyn av planprogram samt varsel om oppstart av regional plan for reindrift, Dnr 13/ YTTRANDE 1 2017-07-04 dnr 6.2.1-2017-576 Troms fylkeskommune Fylkesrådet Postboks 6600 N-9296 TROMSÖ Höring og offentlig ettersyn av planprogram samt varsel om oppstart av regional plan for reindrift,

Läs mer

Beägga & Biekkasu odji

Beägga & Biekkasu odji & Biekkasu odji Svenska Samernas Riksförbund är en politisk obunden intresseorganisation för rennäringen samt samiska näringslivs- och samhällsfrågor. Organisationens syfte är att tillvarata och främja

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 27 januari 2010 KLAGANDE Gabna sameby, 897300-1152 Ombud: Jur.kand. Malin Brännström Svenska Samernas Riksförbund Magasinsgatan 7 903 27 Umeå MOTPARTER

Läs mer

Frågor och svar om rennäringen

Frågor och svar om rennäringen Frågor och svar om rennäringen Renantal Hur många renar finns i Västerbotten idag? År 2000 finns det ca 54 000 renar i Västerbotten. Totalt i Sverige finns det ca 230 000 renar. Har antalet renar varit

Läs mer

3.2. Aktiviteter I projektet kommer vi att koncentrera de flesta aktiviteter till ett begränsat område.

3.2. Aktiviteter I projektet kommer vi att koncentrera de flesta aktiviteter till ett begränsat område. Saepmie Welcomes! 1. Inledning I juni 2014 genomförs den internationella fotbollsturneringen Conifa World Football Cup i Östersund/Staare med deltagare från hela världen. I samband med turneringen vill

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner

Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner Grundad 1999 Ett 40-tal medlemskommuner i skogslänen Föreningens syfte Föreningens syfte är att skapa opinion för att vattenkraftskommunerna får del i det värde

Läs mer

Förvaltning och upplåtelse av småviltsjakt i Jämtlands län. Jens Andersson Länsstyrelsen i Jämtlands län

Förvaltning och upplåtelse av småviltsjakt i Jämtlands län. Jens Andersson Länsstyrelsen i Jämtlands län Förvaltning och upplåtelse av småviltsjakt i Jämtlands län Jens Andersson Länsstyrelsen i Jämtlands län Vem är jag? Namn: Jens Andersson Vem är jag? Namn: Jens Andersson Bakgrund PhD i Ekologi, sekreterare

Läs mer

GIIJTO! GIITU! Tack för mig

GIIJTO! GIITU! Tack för mig GIIJTO! GIITU! Tack för mig Motivering: Området är ett enastående exempel på hur jorden har utvecklats framför allt geologiskt och hur ekologiska och biologiska förändringar sker idag. Här finns även

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning

VINDKRAFT NORR. Omgivningsbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning Omgivningsbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Områdesbeskrivning Jämförelse mellan föreslagna vindkraftsparker och riksintresseområden utpekade 2008 av Energimyndigheten Parkerna: Stamåsen Bodhögarna

Läs mer

Jakt- och Fiskesamerna

Jakt- och Fiskesamerna SAMETINGSVAL 2013 Jakt- och Fiskesamerna för rättigheter till alla! jofs_broschyr.indd 1 2013-04-05 17:51 rättigheter til Hur ska framtidens samiska samhälle se ut? Du kan tillsammans med oss förändra

Läs mer

Syftet med motiverande samtal är att väcka personens motivation till förändring.

Syftet med motiverande samtal är att väcka personens motivation till förändring. Introduktion till MI Syftet med motiverande samtal är att väcka personens motivation till förändring. Här följer en kort presentation av vad ett motiverande samtal kan vara genom att placera samtalsguiden

Läs mer

Aktiva och passiva handlingsstrategier

Aktiva och passiva handlingsstrategier Aktiva och passiva handlingsstrategier en sammanfattning Hela livet ständiga ställningstagande Det finns en uppgift om att vi varje dygn utsätts för ca 45 000 valsituationer, varav ca 7 000 gånger är medvetna

Läs mer

TRÅANTE DEKLARATIONEN Tråante 2017

TRÅANTE DEKLARATIONEN Tråante 2017 TRÅANTE DEKLARATIONEN Tråante 2017 Samerna är ett självständigt folk och liksom andra folk har vi rätt till våra liv och att själva bestämma i frågor som rör oss. Grunden för samiskt liv är Sápmi, arvet

Läs mer

Hållbara Sápmi Bistevaš Sápmi Nanos Sápmi Nännoes Sápmie

Hållbara Sápmi Bistevaš Sápmi Nanos Sápmi Nännoes Sápmie Hållbara Sápmi Bistevaš Sápmi Nanos Sápmi Nännoes Sápmie Valprogram 2009 Sametingsvalet 2009 Samidikki válggat 2009 Vi är ett folk och vi hör ihop så enkelt är det. Ett hållbart Sápmi för hela det samiska

Läs mer

att samerna som folk och urfolk i de tre staterna har en egen kultur, ett eget samhällsliv och egna språk som sträcker sig över staternas gränser,

att samerna som folk och urfolk i de tre staterna har en egen kultur, ett eget samhällsliv och egna språk som sträcker sig över staternas gränser, NORDISK SAMEKONVENTION Regeringarna i Finland, Norge och Sverige, som konstaterar att samerna som folk och urfolk i de tre staterna har en egen kultur, ett eget samhällsliv och egna språk som sträcker

Läs mer

Sammanfattning Länsstyrelsen anser att utredningen som helhet är väl genomarbetad och belyser många viktiga aspekter av det framtida energisystemet.

Sammanfattning Länsstyrelsen anser att utredningen som helhet är väl genomarbetad och belyser många viktiga aspekter av det framtida energisystemet. 1 / 5 Yttrande Datum 2017-04-03 420-452-2017 Dnr (anges vid skriftväxling) Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över Energikommissionens betänkande SOU 2017:2- Kraftsamling

Läs mer

Naturskydd och social utveckling lagen, tolkningen, glädjen och hälsan

Naturskydd och social utveckling lagen, tolkningen, glädjen och hälsan Naturskydd och social utveckling lagen, tolkningen, glädjen och hälsan Presentation vid Ekoseminariet Nr. 5 i Tequisquiapan, Querétaro, Mexiko den 11 april 2014. Av Ann-Marie Svensson Utan en lokal tolkning

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Att bedriva effektiv framgångsrik förändring har varit i fokus under lång tid. Förändringstrycket är idag högre än någonsin

Läs mer

Hur ska kommunerna hantera sitt planmonopol för att få ut mesta möjliga nytta av vindkraften?

Hur ska kommunerna hantera sitt planmonopol för att få ut mesta möjliga nytta av vindkraften? Hur ska kommunerna hantera sitt planmonopol för att få ut mesta möjliga nytta av vindkraften? Projekt: Lokal nytta av vindkraft, Mittuniversitetet Bosse Bodén Harry Westermark 2013-10-03 Mittuniversitetet

Läs mer

1. Miljöfostran in Ingå

1. Miljöfostran in Ingå Innehåll 1. Miljöfostran in Ingå... 2 1.1. Ett positivt förhållningssätt till naturen och miljön... 2 2. Hållbar utveckling... 4 2.1. Agenda 2030... 4 2.2. Hållbar utveckling i planer som styr fostran

Läs mer

kulturer är inte vad man ser, utan vad man ser med. en saltvattensfisk i sötvatten

kulturer är inte vad man ser, utan vad man ser med. en saltvattensfisk i sötvatten kulturer är inte vad man ser, utan vad man ser med. en saltvattensfisk i sötvatten Kommunikation är kultur, kultur är kommunikation. 3 February 1932) (Stuart McPhail Hall 1932-2014) Kultur Samspelet i

Läs mer

ÁLBMUT ALMETJH - ALMASJ - FOLKET EN FRAMTID FÖR ALLA SAMER

ÁLBMUT ALMETJH - ALMASJ - FOLKET EN FRAMTID FÖR ALLA SAMER ÁLBMUT ALMETJH - ALMASJ - FOLKET EN FRAMTID FÖR ALLA SAMER Våra huvudmål inför kommande mandatperiod 2017 En av de viktigaste frågorna för Álbmut är att staten ska vidta åtgärder så att alla samer, inklusive

Läs mer

Mikroprojekt. Kommunikation Sociala grupper Kultur Ekologisk odling. Hälsa. Livslångt lärende Anpassad Teknologi. Lokal/global utbyte.

Mikroprojekt. Kommunikation Sociala grupper Kultur Ekologisk odling. Hälsa. Livslångt lärende Anpassad Teknologi. Lokal/global utbyte. 1 Hälsa Kommunikation Sociala grupper Kultur Ekologisk odling Mikroprojekt Livslångt lärende Anpassad Teknologi Ekonomi Lokaler Infrastruktur Övrigt Lokal/global utbyte Mikroprojekt Följande lista fungerar

Läs mer

ERFARENHETER AV VINDKRAFTSETABLERING Förankring, acceptans och motstånd. Åsa Waldo Sociologiska institutionen, Lunds universitet asa.waldo@soc.lu.

ERFARENHETER AV VINDKRAFTSETABLERING Förankring, acceptans och motstånd. Åsa Waldo Sociologiska institutionen, Lunds universitet asa.waldo@soc.lu. ERFARENHETER AV VINDKRAFTSETABLERING Förankring, acceptans och motstånd Åsa Waldo Sociologiska institutionen, Lunds universitet asa.waldo@soc.lu.se NATIONELLA VINDKRAFTSKONFERENSEN 2009 7-8 maj i Kalmar

Läs mer

Ställningstagande inför den fortsatta processen för att bilda en framtida nationalpark i området Vålådalen Sylarna Helags

Ställningstagande inför den fortsatta processen för att bilda en framtida nationalpark i området Vålådalen Sylarna Helags 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ola Larsson Tel: 010-698 17 08 ola.larsson @naturvardsverket.se SKRIVELSE 2017-10-16 Ärendenr: NV-02982-14 Beredningsgruppen för nationalparksprojektet

Läs mer

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster

Uppdrag att göra en analys av forskning om biologisk mångfald och ekosystemtjänster Regeringsbeslut I:5 2015-02-12 M2015/772/Nm Miljö- och energidepartementet Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande Box 1206 111 82 STOCKHOLM Uppdrag att göra en analys av forskning

Läs mer

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö

Webbmaterial. Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Webbmaterial Konflikt! ska det vara något att bråka om? sven eklund jörgen fältsjö Instruktion handlingsplan för konflikträdda Syftet med denna handlingsplan är att på ett enkelt sätt, utan förberedelser,

Läs mer

Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan

Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan Lokal kursplan för samhällsorienterande ämnen vid Kungsmarksskolan Gemensamt för samhällsorienterande ämnen Kungsmarksskolan skall i sin undervisning sträva efter att: - arbetet genomsyras av en demokratisk

Läs mer

ISSN Sametinget föreskriver med stöd av 13 Viltskadeförordningen (2001:724) följande.

ISSN Sametinget föreskriver med stöd av 13 Viltskadeförordningen (2001:724) följande. Sametingets författningssamling Sametinget Adolf Hedinsvägen 58 981 33 Kiruna Tfn 0980 780 30 Fax 0980 780 31 ISSN 1654 0549 Föreskrifter om bidrag och ersättning för rovdjursförekomst i samebyar STFS

Läs mer

Vuovdega. Vår värdegrund - /Mijá árvvovuodo/

Vuovdega. Vår värdegrund - /Mijá árvvovuodo/ Vuovdega Vår värdegrund - /Mijá árvvovuodo/ Sametingspartiet Vuovdega-Skogssamerna bildades 1993, inför det första Sametingsvalet. Vi är ett renodlat samepolitisk parti, som står fria från samiska särintressen

Läs mer

Samiska frågor i anslutning till en eventuell nationalpark

Samiska frågor i anslutning till en eventuell nationalpark Delrapport Diarienummer 511-1533-2018 Samiska frågor i anslutning till en eventuell nationalpark Vålådalen Sylarna Helags Omslagsbild En renkalv som vilar. Foto: Tor Lundberg Tuorda. Utgiven av Länsstyrelsen

Läs mer

Tre aktuella utvecklingstrender kan urskiljas för ÖKS-regionens kuster

Tre aktuella utvecklingstrender kan urskiljas för ÖKS-regionens kuster Tre aktuella utvecklingstrender kan urskiljas för ÖKS-regionens kuster 1. De traditionella kustnäringarnas minskande betydelse för lokalbefolkningen 2. Den expanderande turismens interaktion med kustens

Läs mer

Norra Dalarnas glesbygd. Projektets samhällsintresse

Norra Dalarnas glesbygd. Projektets samhällsintresse Projekt Tre Toppar Projekt Tre Toppar syftar till att skapa nya skidområden på Städjans väst- och ostsluttning. Det kommer även medföra en sammanlänkning av Idre Fjäll och Fjätervålen. Projektet innebär

Läs mer

Vindkraft och turism. Bosse Bodén ETOUR/Mittuniversitetet Östersund

Vindkraft och turism. Bosse Bodén ETOUR/Mittuniversitetet Östersund Vindkraft och turism Bosse Bodén ETOUR/Mittuniversitetet Östersund Landskapsanalys * - Europiska landskapskonv. Betalningsvilja sol- resp vindk. Havsnäs; kort- (250-1000) resp lång sikt (13) lok. årsarbeten

Läs mer

Oktober Gårdsförsäljning. - En möjlighet för Västra Götalands län. Författare: Simon Nilsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv

Oktober Gårdsförsäljning. - En möjlighet för Västra Götalands län. Författare: Simon Nilsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Oktober 2017 Gårdsförsäljning - En möjlighet för Västra Götalands län Författare: Simon Nilsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Bakgrund Frågan om att öppna upp för gårdsförsäljning av alkohol,

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 13 16 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-01485-14 Enligt sändlista Ansökan om skyddsjakt efter en varg

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

En främmande trädart förstör renens betesmarker och samernas renskötsel

En främmande trädart förstör renens betesmarker och samernas renskötsel En främmande trädart förstör renens betesmarker och samernas renskötsel 1 Inledning Samerna har alltid haft ett speciellt förhållande till renen och markerna. Marken som varit hem under många generationer

Läs mer

Sametingets syn på VINDKRAFT I SÁPMI

Sametingets syn på VINDKRAFT I SÁPMI Sametingets syn på VINDKRAFT I SÁPMI Foto: Lina Nässtrand Antagen av Sametingets plenum 090219 12 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Sametingets ställningstagande... 5 Genomförande/strategi... 7 Sametingets

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

Ledarskapsutbildning CISV, kapitel 4, Grupputveckling och grupprocesser Hemsida: www.cisv.se, E-mail: info@se.cisv.org

Ledarskapsutbildning CISV, kapitel 4, Grupputveckling och grupprocesser Hemsida: www.cisv.se, E-mail: info@se.cisv.org Vad är en grupp? Vilka grupper är du med i? Vilka behov fyller en grupp? Vilka normer finns i en grupp? Vilka sorters grupper finns det? Vilka roller finns det i en grupp? Vad påverkar de roller man får

Läs mer

Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP

Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnets syfte Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika

Läs mer

Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige?

Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige? Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige? Lars Thomsson, Vindkraftssamordnare Region Mitt Lars Thomsson - Mitt Vindkraftsamordnare region mitt sen 1 maj 2011 Kommunalråd samhällsbyggnad och byggnadsnämndens

Läs mer

Regional mineralstrategi Sápmi (Norr- och Västerbotten)

Regional mineralstrategi Sápmi (Norr- och Västerbotten) Regional mineralstrategi Sápmi (Norr- och Västerbotten) Eva-Lisa Myntti, jurist Fredrik Juuso, näringshandläggare Motivet för varje enskild aktör att medverka i strategins genomförande är primärt den egennytta

Läs mer

NORDISK SAMEKONVENTION

NORDISK SAMEKONVENTION NORDISK SAMEKONVENTION Regeringarna i Sverige, Finland och Norge, som konstaterar - att samerna är urfolket i de tre länderna, - att samerna är ett folk bosatt över landgränserna, - att det samiska folket

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN. fördjupning sápmi

LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN. fördjupning sápmi LÄRARHANDLEDNING TILL DEN VÄSTERBOTTNISKA KULTURHISTORIEN fördjupning sápmi LÄRARHANDLEDNING TILL KULTURHISTORIEN Handledningen är ett pedagogiskt material att använda i undervisningen om vår regionala

Läs mer

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Söderhamn. Bergvik skog

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Söderhamn. Bergvik skog Rapport Allmänheten om vindkraft i Söderhamn Bergvik skog 212-9-12 Om undersökningen Antal intervjuer 62 intervjuer Metod Telefonintervjuer baserat på ett slumpmässigt urval Målgrupp Allmänheten i Söderhamn

Läs mer

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan

VindRen Vindenergi och Rennäring i samverkan Vindenergi och Rennäring i samverkan Arbete med vindkraft Det här kapitlet beskriver samebyns möjligheter till alternativ sysselsättning i samband med vindkraftsetableringar. Projektstart Samråd Överenskommelse

Läs mer

Studien kommer att belysa fyra delområden: 1. Vattenkraft och mineraler 2. Handel, turism och näringsliv 3. De samiska näringarna 4.

Studien kommer att belysa fyra delområden: 1. Vattenkraft och mineraler 2. Handel, turism och näringsliv 3. De samiska näringarna 4. 1 (5) Municipality of Gällivare Date Referens Lapland/Sweden 2006-01-29 UTVECKLINGSENHETEN, Bernt Wennström Projektbeskrivning: Studie avseende samverkan för tillväxt Gällivare- Tysfjord Bakgrund i Sverige

Läs mer

Det sociala landskapet. Magnus Nilsson

Det sociala landskapet. Magnus Nilsson Det sociala landskapet Magnus Nilsson Det sociala landskapet vad är det? Består av interagerande delar Helheten framträder bara på avstånd De olika delarna har olika påverkan på varandra Hur lanskapet

Läs mer

Kursplan: Samhällskunskap

Kursplan: Samhällskunskap Kursplan: Samhällskunskap Ämnets syfte Undervisning i samhällkunskap ska: Förmedla kunskaper om demokrati och de mänskliga rättigheterna såväl de individuella som de kollektiva rättigheterna, samhällsfrågor,

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

Problemställningen. Siljansområdet är med hänsyn till de höga natur och kulturvärdena i området i sin helhet av riksintresse (4 kap miljöbalken)

Problemställningen. Siljansområdet är med hänsyn till de höga natur och kulturvärdena i området i sin helhet av riksintresse (4 kap miljöbalken) Syftet Syftet med att utföra en landskapsbedömning för Siljansringen är att undersöka hur en utbyggnad av vindkraft i undersökningsområdet kan ske utan att värdena i riksintresseområdet enligt miljöbalken

Läs mer

Vad kan jag göra för att visa det? 1A Eleven uppfattar innebörden i

Vad kan jag göra för att visa det? 1A Eleven uppfattar innebörden i Mål att sträva mot i samhällskunskap sträva M 1 A. fattar och praktiserar demokratins värdegrund, utvecklar kunskaper skyldigheter i ett samhälle, 1A känna till de principer s samhället vilar på och kunna

Läs mer

Konflikthantering. Detta kan ske genom att vi respekterar varandra och accepterar varandras värderingar och åsikter

Konflikthantering. Detta kan ske genom att vi respekterar varandra och accepterar varandras värderingar och åsikter Konflikthantering Enligt RAT (Relationship Awareness Theory) styrs vi av vissa inre behov som vi försöker tillfredställa Man tillfredställer sitt behov på olika sätt genom att ändra sitt beteende, vilket

Läs mer

Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB

Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB Kort om Enetjärn Natur Start 2001 Ekologkonsult > 20 medarbetare (biologer, jägm, miljövetare, disputerade)

Läs mer

YTTRANDE dnr Miljö- och energidepartementet STOCKHOLM

YTTRANDE dnr Miljö- och energidepartementet STOCKHOLM Miljö- och energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Promemoria - Lagstiftning för genomförande av Nagoyaprotokollet ( M2014/1331/R) Sametingets uppgift är att medverka i samhällsplaneringen och bevaka att

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Samtals- och självskattningsunderlag: Gröna näringarna

Samtals- och självskattningsunderlag: Gröna näringarna 1 Samtals- och självskattningsunderlag: Gröna näringarna 1. Hantera information Avses vanligtvis att vara förtrogen med den information och de regler som gäller inom områden som djurhållning, park, utearbete

Läs mer

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk.

5. Vad jag kan / What I can do. CHECKLISTA Nivå B2 Level B2. 1. Jag kan i detalj förstå vad man säger till mig på normalt samtalsspråk. b2 Nivå B2 Level B2 Språk: Kan mycket bra Kan bra Kan ganska bra Kan inte så bra Lyssna Markera med pilar för varje alternativ. Om 3/4 av pilarna pekar eller i en färdighet har du nått upp till denna nivå.

Läs mer

EXAMENSARBETE. Rennäringen och Vindkraftsexploatering. Vem skyddar samerna? Sandra Hansson 2015. Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap

EXAMENSARBETE. Rennäringen och Vindkraftsexploatering. Vem skyddar samerna? Sandra Hansson 2015. Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap EXAMENSARBETE Rennäringen och Vindkraftsexploatering Vem skyddar samerna? Sandra Hansson 2015 Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap Luleå tekniska universitet Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Läs mer

Ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen

Ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen Ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen Jokkm okk 13 juni 2011 Mirja Lind berget Sametinget i samverkan med Naturvårdsverket Toleransnivå Hållbar,

Läs mer

SAMETINGSVAL Jakt- och Fiskesamerna LIKA RÄTTIGHETER TILL ALLA!

SAMETINGSVAL Jakt- och Fiskesamerna LIKA RÄTTIGHETER TILL ALLA! SAMETINGSVAL 2017 Jakt- och Fiskesamerna LIKA RÄTTIGHETER TILL ALLA! RÄTTIGHETER Kära väljare. Så var det dags för sametingsval igen! Den här mandatperioden har vi för första gången varit i ledande ställning

Läs mer

Stockholm den 15 december 2009 R-2009/1878. Till Jordbruksdepartementet. Jo2009/2535

Stockholm den 15 december 2009 R-2009/1878. Till Jordbruksdepartementet. Jo2009/2535 R-2009/1878 Stockholm den 15 december 2009 Till Jordbruksdepartementet Jo2009/2535 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 september 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004 Gotlands Ornitologiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn 0498-24 42 63 gof@blacku.se Stadsarkitektkontoret Gotlands Kommun 621 81 Visby Remissvar Bygg Gotland förslag till

Läs mer

Vattenfall Vindkraft Tritteboda. MarkCheck Maj 2011

Vattenfall Vindkraft Tritteboda. MarkCheck Maj 2011 Vattenfall Vindkraft Tritteboda MarkCheck 4. Resultatredovisning Bakgrundsuppgifter Kön Man Kvinna 0% 46% 54% Ålder Yngre än 45 år 45-64 år 65 år eller äldre 35% 33% 32% Är du... Permanent boende på orten

Läs mer

Rennäringslag (1971:437)

Rennäringslag (1971:437) Särskilda trafikförfattningar m.m./jakt och fiske 1 Renskötselrätt Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1993:36). 1 [5101] Den som är av samisk härkomst (same) får enligt bestämmelserna

Läs mer

VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar

VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar VEM ÄR DU? VÄGEN FRAMÅT VAD Vår KAN strategi JAG GÖRA FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våra grundläggande värderingar VÅR ÄNDAMÅLSPARAGRAF Stiftelsen skall i samverkan med Svenska kyrkans församlingar och andra, i

Läs mer

Remiss: Avseende SOU Synliggöra värdet av ekosystemtjänster (SOU 2013:68) yttrande till Kommunstyrelsens förvaltning

Remiss: Avseende SOU Synliggöra värdet av ekosystemtjänster (SOU 2013:68) yttrande till Kommunstyrelsens förvaltning MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN MILJÖTILLSYNSAVDELNINGEN 1 (6) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Miljönämnden Remiss: Avseende SOU Synliggöra värdet av

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap www.byggledarskap.se Ledarskapsmodeller 1(5) Ledarskapsmodeller Kravet på ledarskapet varierar mellan olika organisationer. Kraven kan också variera över tid inom ett och samma företag. Ledarskapet i en

Läs mer

Flickors sätt att orientera sig i vardagen

Flickors sätt att orientera sig i vardagen Flickors sätt att orientera sig i vardagen av Emily Broström Flickor och pojkar konstruerar sina identiteter både med och mot varandra. Man försöker förstå sig själv i förhållande till andra, men under

Läs mer

Remissvar Ds 2017:43 Konsultation i frågor som rör det samiska folket

Remissvar Ds 2017:43 Konsultation i frågor som rör det samiska folket Sid 1 (5) kulturdepartementet.registrator@regeringskansliet.se Remissvar Ds 2017:43 Konsultation i frågor som rör det samiska folket Övergripande synpunkter Det är viktigt att statens ansvar för konsultationer

Läs mer

Ekonomi ( 4) Konsumera eller mindre november 2007 Sunt förnuft november 2008 Mer eller mindre juni 2009 Business as unusual augusti 2011

Ekonomi ( 4) Konsumera eller mindre november 2007 Sunt förnuft november 2008 Mer eller mindre juni 2009 Business as unusual augusti 2011 Ekonomi Under mina elva år som verksamhetsledare på Stiftelsen Ekocentrum i Göteborg skrev jag ett antal ledartexter till Ekocentrums månatliga nyhetsbrev som gick ut till cirka 7000 mottagare. Ledartexterna

Läs mer

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET

VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Sida 1 VÄRDEGRUND FÖR CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET Förbundsstämman 2011 antog värdegrunden för Civilförsvarsförbundets verksamhet på lokal, regional och nationell nivå med där ingående värden rangordnade i den

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap inrättad 2000-07

Hem- och konsumentkunskap inrättad 2000-07 Hem- och konsumentkunskap inrättad 2000-07 HEM SKRIV UT Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i hem- och konsumentkunskap ger kunskaper för livet i hem och familj samt förståelse för det värde

Läs mer

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Rollfördelning 2 Vision 4 Vad är en hållbar besöks- och turismdestination

Läs mer