att förstå PROFINET En vitbok av Geoff Hodgkinson GGH Marketing Communications Version: 0.951; Date: 18 th March 2004

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "att förstå PROFINET En vitbok av Geoff Hodgkinson GGH Marketing Communications Version: 0.951; Date: 18 th March 2004 GEOFF@GGH.CO."

Transkript

1 att förstå PROFINET En vitbok av Geoff Hodgkinson GGH Marketing Communications Version: 0.951; Date: 18 th March 2004 i svensk översättning av Lars H Larsson

2 INLEDNING När man började överväga en Ethernetutökning för PROFIBUS protokollet i slutet av 1999, avsåg PROFIBUS International att låta PROFIBUS följa den väg som andra fältbussar hade tagit. Genom att baka in PROFIBUS protokollet inuti ett Ethernettelegram, argumenterade man, skulle användare kunna ta fördel av både Ethernet och PROFIBUS samtidigt. Det tog inte lång tid att inse att detta var en återvändsgata både för öppenhet och effektivitet. Erfarenheten inspirerade till en lång tids utveckling som nu bär frukt i form av en innovativ och bred teknisk lösning som kommer att påverka framtiden för all typ av tillverkning. PROFINET har idag en grundläggande betoning på en automationslösning snarare än bara kommunikation. Dess flexibilitet kan hjälpa till att åstadkomma en omfattande byte av automationsstrategi med en hastighet och i en omfattning som varje användare själv kan bestämma över. PROFIBUS International insåg att ett plötsligt stort hopp in i ett nytt automationstänkande är orealistiskt och därför anpassades PROFINET till att möta dagens behov av distribuerade I/O lika lätt och fullständigt som den troliga framtida trenden med distribuerade automationssystem, där ett objektorienterad synsätt kommer att krävas. Internationella standarder har använts genomgående för att göra PROFINET verkligt öppen. Speciellt gäller att PROFINET är fullt kompatibel med all existerande TCP/IP standard, vilket betyder att den enkelt kan integreras med högre nivåer av IT-system och verktyg. Till konceptet hör också utökningar som täcker behovet av realtid i automationen och för detta har det krävts ett antal viktiga innovationer. Detta gäller speciellt de mycket långtgående kraven från Motion Control, reglering av snabba positioneringar över bussen, som har lösts med helt ny mjukvara/hårdvara som gett aldrig tidigare skådade realtidsegenskaper helt unika för PROFINET. Redan arbetar man på att också lösa felsäkerhet på Ethernet och att klara behoven inom processautomation, uppgifter som ännu är open topics. Slutligen innefattar PROFINET det faktum att ingen Ethernetbaserad automationslösning kan nå framgång om den inte kan erbjuda bakåtkompatibel integrering av nedärvda fältbussystem och därigenom skydda kundernas investeringar. PROFINET har en enkel metod att integrera existerande fältbussar. Det kan omfatta vilken fältbuss som helst, inte bara PROFIBUS, vilket gör PROFINET till det mest öppna och framtidssäkra Ethernetlösningen som finns. Nyligen bildades en arbetsgrupp som skall integrera Interbus-fältbussprotokollet i PROFINET och de första produkterna för koppling till DeviceNet-system är redan tillgängliga.

3 VAD ÄR DÅ PROFINET? PROFINET skall förstås som en uppsättning automationsfunktioner och tjänster, alla baserade på en Ethernet kommunikationsstruktur utformad för att passa många olika applikationsmiljöer. Alla bitarna behöver inte användas varje gång i alla applikationer och man skall kunna välja och blanda från hela paletten. Det fulla värdet av denna flexibilitet kommer att bli uppenbar de närmaste åren när kraven från användarna av automation eskalerar (speciellt inom områden som Motion Control, när konkurrensen frambringar nya produkter och marknaden går över till distribuerade automationsstrukturer. Kärnan av PROFINET består av tre sätt att kommunicera som tillsammans täcker automationsspektrat från styrelserummet till fabriksgolvet. Först standard TCP/IP och UDP/IP som typiskt har cykeltider runt 100 ms och täcker all väsentlig vertikal integration. Till det kommer två realtidsoptioner. RT, RealTid, kommunikation som klarar behoven av cykeltider runt 5-10ms, IRT, Isokron RealTid, kommunikation som klarar fasta cykeltider ner till 0,25 ms med n synkroniseringsnoggrannhet på under 1µs för riktigt krävande realtidsapplikationer. Dessa tre kommunikationssätt är implementerade i standard Ethernettelegram med hjälp av två er som delar bandbredd och kan användas oberoende eller samtidigt Bilden till höger visar de två erna. Till vänster den öppna en som förmedlar standard data. De mörkgröna delarna visar det fysiska Ethernet lagret och TCP/IP stacken. Detta är en konventionell Ethernetimplementering som transporterar standard data på exakt samma sätt som vilket kontorsnät som helst. Det behövs för att göra PROFINET tillgängligt för externa system och för att förmedla data upp och ner i en vertikalt integrerad arkitektur eller över Internet. Stacken stöder IT-funktioner som HTTP och SNMP. Kombinerat med UDP/IP används den också för PLC till PLC (eller HMI) kommunikation och acyklisk kommunikation (som behövs för parametrering, konfigurering, diagnostik och nätverksmanagement). IT-Applikationer HTTP SNMP DHCP... TCP/UDP IP PROFInet Applikationer Standard 1 Ethernet Realtids Realtid 2 RT Även i Fast Ethernet (100 Mbit/s) är TCP/IP/UDP inte snabb nog att leverera data i typiska automationscykler på 5-10 ms. RT kortsluter denna stack för att förkorta processtiden för decentraliserad automation och reglering, inklusive drives och fältenheter. RT ger en prestanda i klass med dagens fältbussteknik med snabba cykliska data, hög kapacitet och vissa händelsestyrda funktioner. Det åstadkoms genom att eliminera TCP/IP lagren och skapa en gräddfil för kontrollerad trafik analogt med bussfilerna på en stadsmotorväg. Standard Ethernet Quality of Service parametrar används för att prioritera RT data.

4 OCH NÄR DET KRÄVS SNABB REALTID? För mer tidskritiska automationsuppgifter, speciellt för Motion Control applikationer med cykeltider på 1ms och synkronisering på 1 mikrosekundsnivå, krävs en annan support för automationskommunikationen. PROFINET introducerar ett helt nytt koncept som kallas IRT, Isokron RealTid, som existerar som en valbar andra kommunikations bredvid den öppna en. Isokron betyder att funktionen som förmedlas av varje Ethernettelegram sker vid exakt samma tid i varje cykel. Detta kräver en noggrann synkronisering och, om systemet skall hantera många deltagare, en mycket exakt kontroll av multipla, synkroniserade dataöverföringar. IT-Applikationer HTTP SNMP DHCP... TCP/UDP IP PROFInet Applikationer Standard 1 Ethernet Realtids Switch Realtids Realtid 2 RT 3 IRT Realtid IRT er finns sida vid sida med den öppna en genom att dela en Ethernet cykel i två segment och dela på bandbredden. Ett system för tidsuppdelning används för att splittra upp IRT en i fasta delar var och en representerande en IRT deltagare. Bilden till vänster visar mekanismen och tabellen till höger visar hur kapaciteten beror av cykeltiden. IRT Öppen (TCP/IP) IRT Öppen (TCP/IP) Cykeltid 1 ms 250 µs Cykel 1 Cykel 2 Cykel n Noggrannhet <1µs <1µs T.ex. 1 ms positioneringsregleringscykel Antal noder Synkronisering Deterministisk kommunikation IRT data Öppen kommunikation TCP/IP data Samtidigt överförbar TCP/IP data 9 MByte/s 6 MByte/s 6 MByte/s Tabellen visar att PROFINET IRT systemet inställt på en cykeltid på 1 ms klarar 150 enheter (till exempel axlar i en Motion Control applikation) vid en bandbreddsuppdelning på 50/50. Detta är realtidskapacitet som ingen annan av dagens teknologi kan mäta sig med. Kvar för standard TCP/IP och annat finns motsvarande 50 Mbit/s och uppåt i bandbredd med plats för flera maximalt stora telegram i varje ms cykel. IRT s tidsuppdelande teknik stöds inte av dagens Ethernet switchteknologi så den kräver speciell hårdvara i för de deltagare som skall skicka/ta emot IRT-data. Två nya Ethernet ASIC-switchar för inbyggnad är under utveckling enligt följande.

5 INBYGGDA IRT SWITCHAR Den kraftfullaste automationen för Motion Control kan uppdelas i två marknadssegment - Motion Control reglersystem respektive Drives med extra funktioner och fältenheter. IRT switcharna är därför två en 4 portsswitch för reglerenheten och en 2 portsswith för fältenheterna. Bilden visar hur dessa är tänkta att användas. Varje typ är baserad på en ASIC. 4 portsswitchen behövs när PLC:er och andra enheter som HMI skall kommunicera horisontellt eller uppåt. Här kommer 4 portswitchen att inmonteras, speciellt som priset inte har lika stor betydelse i dessa enheter, som en modul i PLC:n. För fältenheter där lågt pris är viktigare kommer 2 portsswitchen att byggas in i produkten själv. Motion control med ERTEC 400 Backbone HMI HMI HMI HMI HMI HMI HMI HMI MC MC MC MC MC MC MC MC MC Drive med ERTEC200 Maskinmodul Chipsen kallas ERTEC 400 (4-portsswitch, provexemplar hösten 2004) och ERTEC 200 (2-portsswitch, planerad till mitten av 2005). De arbetar så att de reagerar på den tidsuppdelande tekniken i IRT en och ser till att förbindelse etableras i exakt rätt ögonblick för att skicka telegram mellan konfigurerade enheter. Data avsedda för andra mottagare i systemet switchas helt enkelt vidare. Båda typerna av ASIC stöder normal Ethernet switchfunktionalitet och de kan ersätta externa switchar och gör därmed att komplex automationsstruktur kan byggas enkelt. Den extra förbindelsen längst till höger i bilden ovan bildar en loop och visar hur ett nätverk kan göras redundant! ERTEC200 inkluderar det fysiska delen av Ethernetprotokollet och kommer att kosta runt 19 Euro i större satser. Det är lågt nog för att byggas in i en motorenhet. ERTEC400 kommer inte att ha Ethernetfysiken inbyggd och kommer förmodligen att anslutas som en PCI modul i reglersystemet för Motion Control. Det planeras kosta 38 Euro i större kvantiteter. Två oberoende leverantörer har aviserats: Siemens och NEC Electronics. När priset faller kan man vänta sig att ERTEC switcharna dyker upp i andra produkter. Kanske Ethernetförbindelse blir billig nog för enkla fältenheter så småningom? DECENTRALISERAD STYRNING ELLER DISTRIBUERAD AUTOMATION Två stora marknadssegment kan förutses för PROFINET decentral styrning/reglering respektive distribuerad automation. Den första drivs av konventionell syn på automation av idag och kan löser automation på traditionellt sätt jämförbart med PROFIBUS DP. Den senare kommer att växa i betydelse allteftersom fler och fler automationssystem byggs upp av separata delar som sätts samman till en produktionsenhet till exempel en målerilinje kan innehålla en tvätt/rengörningsstation, sprutmålningsboxar, ugnar, avkylning och torkar, var och en utgör ett automationssystem med decentrala I/O och en eller flera PLC:er. Idag ser bara ett fåtal industrier på automation på detta sätt och då speciellt inom bilindustrin. PROFINET stöder båda synsätten vilket är viktigt eftersom de närmaste åren fortfarande kommer att domineras av traditionell decentraliserad styrning men mer och mer på Ethernet för att senare om 5 till 10 år komma att ombildas till distribuerad automation av vissa kallad Component Based Automation.

6 Den decentraliserade styrningen kallas PROFINET I/O och erbjuder en decentral I/O lösning på samma sätt som PROFIBUS DP men med de flesta delarna från DP V0 till DP V2 inkluderade från början och därtill fördelarna med Industrial Ethernet. I kort kommer den att ge samma sorts I/O-funktionalitet som konventionella I/O-moduler och därmed sträcker den sig långt för att skydda tillverkarnas investeringar i denna teknik men den kommer att innebära en annorlunda kommunikationsstruktur, nya konfigurerings- och underhållsverktyg och därför orsaka förändringar och utbildning för slutanvändare, lagerhantering mm. Varje PROFINET I/O produkt tilldelas ett Identnummer och får, liksom för PROFIBUS, en konfigureringsfil (liknande en GSD-fil). PROFINET motsvarigheten till GSD kallas GSDML och skrivs som XML, vilket gör att den blir universellt tillgänglig och stöds av många standard XMLeditorer. GSDML filen definierar en applikationsrelation mellan PLC:n och fältenheten och gör att kommunikationsrelationer kan etableras baserade på PROFINET standard respektive realtids kommunikationsoptioner. UDP/IP används under uppstartsfasen och när kommunikationen är etablerad överförs data cykliskt mellan PLC och fältenhet med hjälp av RT. Det blir också möjligt att använda IRT kapacitet. Pilotprodukter av PROFINET I/O kommer att visas på Hannovermässan 2004 och serietillverkning planeras till tredje kvartalet Distribuerade automationssystem har varit en av nyckeluppgifterna för PROFINET. Baserat på objektorienterad teknik, som använts inom datorbranschen i många år, ser PROFINET en automationsmodul som ett objekt eller en komponent i ett större system. PROFINET förenklar emellertid datorvärldens syn på ett objekt genom att beskriva varje komponent som ett block av funktioner som har en uppsättning ingångar och utgångar. Detta passar applikationer i verkligheten eftersom ett automationssystem är av en funktionell natur. I vårt exempel med en målerilinje utför först tvätten sitt arbete för att sedan mekaniskt mata vidare produkten till måleriboxen. Därvid skickas en signal till måleriboxen med information om produkten som är på väg och så vidare... Denna blandning av mekanik, elektronik och styrning gör att det blir enkelt för OEM och användare. För OEM betyder det att olika maskiner eller system kan använda samma moderkomponenter, enda skillnaden är hur de är sammankopplade. PROFINET standardiserar interfacen mellan de olika automationsblocken, som möjliggör att man enkelt sammanfogar automationsmoduler med hjälp av universella ingenjörsverktyg. Ett standard programmeringssätt definieras baserat på XML, som tillåter block att kopieras från ett bibliotek, placeras i en PC-baserad förbindelseeditor och konfigureras som förbindelserna i ett programblock. Denna CAD-liknande metod minskar design, konfigurering och installationsarbetet drastiskt, speciellt när man räknar in möjligheten att återanvända komponenterna. Dessutom behövs ingen kommunikations kunskap för komplexiteten i det underliggande nätverket är dold och kommunikationsrelationerna skapas automatiskt. Till stöd för denna förenkling, levereras varje komponent i automationen med en XML-baserad fil: PCD (PROFINET Component Description). Den inkluderar beskrivning av hårdvaran och mjukvaran som används. När konfigureringen är klar laddas PROFINET programmet ner till hårdvaran över nätverket och startas. Det inkluderar diagnostik i nätverksbilden i editorn så att fel enkelt kan lokaliseras och rättas till. PROFINET s Open Channel kommunikation används i ett typiskt komponentbaserat system med hjälp av öppen teknologi som DCOM och RPC.

7 ENKEL INTEGRATION I NÄTVERK PÅ HÖGRE NIVÅ Eftersom PROFINET system baseras på Ethernet/TCP/IP är de helt öppna för IT-världen, och kanske ännu viktigare, Internet och webbaserade tjänster och verktyg som är standard i den omgivningen. PROFINET kan till exempel använda DHCP, Dynamic Host Configuration Protocol, för att automatiskt tilldela adresser till slavarna i nätverket. SNMP, Simple Network Management Protocol, kan användas för nätverksövervakning och fjärrkonfigurering/programmering av varje ansluten enhet, liksom inhämtning av diagnostik och statistik. Webintegration definieras i PROFINET principiellt för att tillåta standard utforskare att stödja installation, diagnostik och underhåll. Standardiserat innehåll och sidutformning definieras för att åstadkomma enhetlighet i datapresentationen och en gemensam säkerhetshantering. Ethernet funktionaliteten gör också att PROFINET enheter kan ha webbservers integrerade och att alla dessa enheter är transparent tillgängliga över nätverket. En ytterligare hjälp för IT-integrationen är att PROFINET använder OPC som ett gemensamt interface för utbyte av data. PROFINET definierar hur data skall presenteras i olika typer av PROFINET produkter. OPC DX, som skapats av OPC för att skapa en brygga mellan fältenheter olika fältbussar, stöds också av PROFINET. PROFINET S PÅVERKAN PÅ BEFINTLIGA BUSSAR Utom i vissa fall där de överlappar varandra, är det extremt osannolikt att PROFINET skulle ersätta PROFIBUS inom överskådlig framtid om ens någonsin. Marknadsanalyser att övergångspunkten kanske inte nås förrän Skälen är praktiska. Få användare som investerat i PROFIBUS produkter, utbildning och personal vill kasta bort allt det i morgon även om attraktionskraften hos Ethernet är stor. PROFIBUS firar snart 15 års jubileum, vilket betyder att den har utvecklats till en elegant, kraftfull och högt utvecklad teknologi som klarar ett mycket brett register av applikationsområden och profiler. Dessutom kommer den att fortsätta täcka marknadens behov av speciell teknik i många år, speciellt i specialistområden som felsäkerhet och processreglering. Marknadsundersökningar antyder att antalet PROFIBUS installationer kommer att dubbleras de närmaste fyra åren från 10 miljoner till 20 miljoner noder så PROFIBUS framtid är säkrad. Slutligen kommer det att ta tid innan priset på PROFINET har sjunkit till PROFIBUS nivåer. En gradvis övergång till Ethernet baserad automation är emellertid oundviklig och det är därför viktigt att PROFIBUS system och teknologi enkelt kan integreras i PROFINET lösningar. Ett av de tidigaste målen för arbetsgruppen kring PROFINET var därför att åstadkomma en elegant och kostnadseffektiv väg för detta. Det har faktiskt resulterat i två lösningar proxy och komponentbaserad teknik.

8 Det komponentbaserade sättet har beskrivits ovan. Proxylösningen är emellertid unik för PROFIBUS och förtjänar full uppmärksamhet, speciellt som det är enkelt för varje fältbussprotokoll att bli PROFINET powered. I korthet är en proxy en sorts gateway mellan ett fältbussystem och PROFINET. Ena halvan av proxyn vänder sig till PROFIBUS världen den fungerar som en PROFIBUS master medan den andra delen vänder sig till PROFINET världen. Transparent kommunikation mellan de två världarna tillåter proxyn att representera PROFIBUS slavarna på Ethernet. Det behövs ingen tunnling av protokollen så kommunikationen är lika effektiv som i ett rent PROFINET system. Ethernet PROFINET DP Master PROFIBUS DP DP Slav PROFINET Data DP-slav data PROFINET telegram PROFINET Data DP-slav data Ethernet sidan: Proxy representerar allla PROFIBUS slavar på Ethernet PROFIBUS telegram överförs i PROFINET telegram ingen tunling av protokoll PROFIBUS sidan: Proxy är DP master på PROFIBUS cykliskt datautbyte mellan DP master och DP slavar Proxy teknologi kan användas med direktkopplade system och med undernätverk som är komponentbaserade. Proxy metoden är flexibel nog att tillgodose alla fältbussystem. Det betyder att en slutanvändare som migrerar sin anläggning till en Ethernetomgivning kan välja att anamma PROFINET automationskoncept oberoende av vilket industriellt nätverk han använder. När alla större europeiska biltillverkare efterlyser en enhetlig integration av Ethernet i anläggningarna är detta av största betydelse. KOMMER EN ENDA ETHERNET-BASERAD LÖSNING ATT VINNA? Det snabba svaret är- NEJ eftersom alltför många kapitalintressen står på spel. Marknaden har förändrats väsentligt på de allra senaste åren. Användare är kunnigare, tillverkare fortsätter att vara innovativa och Ethernet baserade lösningar inte bara efterfrågas utan installeras också i allt större antal. Det faktum att det finns flera ledande fältbussar i världen kommer oundvikligen att resultera att mer än en Ethernet baserad lösning fortsätter att användas. PROFINET har dock många kraftfulla trumfess. Den trefaldiga slagkraftiga kommunikationslösningen ger stora möjligheter till innovativ systemdesign och implementering. IRT realtidskapaciteten kan bli en världserövrare, speciellt med tanke på dess innovativa switchteknologi. XML baserade ingenjörsverktyg garanterar universell support, Lösningen med distribuerad automation (CBA) lovar en säker väg till tillväxt. TCP/IP kompatibiliteten betyder öppen IT-integration och enkel företagsövergripande anläggningsplanering som sparar pengar med standardiserade verktyg och gemensamma plattformar. Världsomspännande PROFIBUS representation gör att support finns tillgänglig globalt. Dessutom har proxykonceptet redan visat sin betydelse genom att experter från både PROFIBUS International och från INTERBUS Club gemensamt arbetar för att skapa en INTERBUS proxy. Det kan verkligen bli så att denna förmåga hos PROFINET att omfamna och inte stöta bort andra fältbussprotokoll kan visa sig vara den kritiska faktorn. Den sammanlagda installerade basen av Interbus och PROFIBUS indikerar också att PROFINET är bestämd att bli en av världens främsta Industrial Ethernet teknologier. ---Ends---

9 APPENDIX A Tidsplanen för PROFINET under utveckling planeras PA Införande av PB applikationer Felsäkerhet MC & IRT I/O & RT Komponentmodell rt-sw rt-sw spec. ASIC tillgänglig runtime-sw, specifikation eller ASIC första produkterna tillgängliga

Pressrunda. April Inledning. Material av: PI Pressrunda April 2004 PROFIBUS PROFINET. Appendix. Edgar Küster Mike Bryant Geoff Hodgkinson

Pressrunda. April Inledning. Material av: PI Pressrunda April 2004 PROFIBUS PROFINET. Appendix. Edgar Küster Mike Bryant Geoff Hodgkinson Inledning Pressrunda Material av: Edgar Küster Mike Bryant Geoff Hodgkinson svensk översättning Lars H Larsson i Sverige 2004.ppt 1 Del 1 är No. 1! eller, 10 miljoner noder...och det bara växer i Sverige

Läs mer

Kommunikation inom automation. Kommunikation på olika nivåer

Kommunikation inom automation. Kommunikation på olika nivåer Kommunikation inom automation Kommunikation på olika nivåer Kommunikation inom automation Motivering till användning av fältbussar - Färre kablar - Effektiv kommunikation - Enklare dokumentation - Större

Läs mer

Nätverket Den viktigaste faktorn för ökad produktivitet och kvalité.

Nätverket Den viktigaste faktorn för ökad produktivitet och kvalité. Nätverket Den viktigaste faktorn för ökad produktivitet och kvalité. Henrik Vikberg Business development manager Håkan Kallenberg Solution Architect Hur kan nätverket ha en så central roll? 1. Idag är

Läs mer

Christer Scheja TAC AB

Christer Scheja TAC AB Byggnadsautomation för ingenjörer Byggnadsautomation för ingenjörer VVS-tekniska föreningen, Nordbygg 2004 Christer Scheja TAC AB resentation, No 1 Internet/Intranet Ihopkopplade datornät ingen ägare Internet

Läs mer

M-Bus Fjärravläsningssystem M-Bus master, GSM/GPRS, TCP/IP

M-Bus Fjärravläsningssystem M-Bus master, GSM/GPRS, TCP/IP M-Bus Utgåva produktkatalog master, 3, 2015-06-02 GSM/GPRS, TCP/IP Sidhuvud1 produktkatalog M-Bus Fjärravläsningssystem produktkatalog produktkatalog Användningsområde Serien består av flexibla och kostnadseffektiva

Läs mer

Innovation för system integration

Innovation för system integration Innovation för system integration PERFORMANCE MADE SMARTER PR-bakplan En användarvänlig och tillförlitlig montagelösning mellan DCS/PLC/SIS systemet och isolatorer/i.s. gränssnitten TEMPERATUR EX GRÄNSSNITT

Läs mer

KOM IGÅNG GUIDE e!cockpit Av Carsten Holm

KOM IGÅNG GUIDE e!cockpit Av Carsten Holm KOM IGÅNG GUIDE e!cockpit Av Carsten Holm Support.se@wago.com AGENDA 1. LICENSHANTERING 2. AVSCANNING AV HÅRDVARAN 3. SKAPA I/O VARIABLER 4. BIBLIOTEKSHANTERING 5. ANVÄNDNING AV VARIABLER 6. FÖRSTA PROGRAMMET

Läs mer

PROFINET. Technology and Application. System Description. Open Solutions for the World of Automation

PROFINET. Technology and Application. System Description. Open Solutions for the World of Automation PROFINET Technology and Application System Description Open Solutions for the World of Automation Inledning Tack vare de allt kortare innovationscyklerna för nya produkter genomgår automationstekniken

Läs mer

Modbus över Ethernet. WAGO Contact SA TSS STR 2011 1

Modbus över Ethernet. WAGO Contact SA TSS STR 2011 1 Modbus över Ethernet WAGO Contact SA TSS STR 2011 1 Modbus över Ethernet En enorm mängd produkter stöder modbus. Modbus kallas ibland för automationens minsta gemensamma nämnare. Kanske är det för att

Läs mer

Hur ser industrins kommunikationsbehov ut: Ethernet i stället för fältbuss? Trådlöst i stället för trådbundet?

Hur ser industrins kommunikationsbehov ut: Ethernet i stället för fältbuss? Trådlöst i stället för trådbundet? Hur ser industrins sbehov ut: Ethernet i stället för fältbuss? Trådlöst i stället för trådbundet? PROFIBUS i Sveriges Ethernetseminarier 2005 av Lars H Larsson ordförande i den svenska användarorganisationen

Läs mer

Torfors LonWorks System X4

Torfors LonWorks System X4 Torfors LonWorks System X4 Reglersystemet för fastigheten byggs upp så att intelligensen distribueras d.v.s. man placerar en s.k. reglernod där något skall utföras (övervakning, inhämtning av data m.m.).

Läs mer

Optimering av industriell nätbyggnad DEVICENET

Optimering av industriell nätbyggnad DEVICENET Advanced Industrial Automation Optimering av industriell nätbyggnad DEVICENET för smidiga automationslösningar DeviceNet är ett innovativt nätverkssystem för industrin med ett stort urvalav enheter som

Läs mer

Modbus. WAGO Contact SA TSS STR

Modbus. WAGO Contact SA TSS STR Modbus WAGO Contact SA TSS STR 2011 1 Modbus över Ethernet En enorm mängd produkter stöder modbus. Modbus kallas ibland för automationens minsta gemensamma nämnare. Kanske är det för att modbus är relativt

Läs mer

Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet.

Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet. Storage. Effektivare datalagring med det intelligenta informationsnätet. 2 Teknik och samverkan i en gemensam infrastruktur skapar nya möjligheter för effektivare datalagring Datalagring är en central

Läs mer

Målriktad prestanda för IoT-arkitektur. SAUTER modulo6

Målriktad prestanda för IoT-arkitektur. SAUTER modulo6 Målriktad prestanda för IoT-arkitektur SAUTER modulo6 Modulo 6 Funktioner i korthet Prestanda Pålitlig bearbetning av stora mängder data och realtidskommunikation med en mängd olika nätverksenheter gör

Läs mer

Jan Risén. 1 Building Automation

Jan Risén. 1 Building Automation Jan Risén 1 Building Automation 2 Building Automation Byggnadsautomation för ingenjörer Standardprotokoll Fördelar Historia Dagsläget Framtiden Kort om de viktigaste protokollen 3 Building Automation Fördelar

Läs mer

Fysisk adress. Exempel: Område (B) Linje (L) Deltagare (T) 1.1.15. KNX: The world s only open STANDARD for Home & Building Control. Page No.

Fysisk adress. Exempel: Område (B) Linje (L) Deltagare (T) 1.1.15. KNX: The world s only open STANDARD for Home & Building Control. Page No. Fysisk adress Varje EIB-deltagare får en unik adress i systemet genom parametrering Den fysiska adressen ger deltagaren ett namn, dvs ett nummer Det är uppdelat i område, linje och deltagarnummer Exempel:

Läs mer

Gränslös kommunikation

Gränslös kommunikation Ericsson enterprise multimedia server Gränslös kommunikation Den nya generationen multimedielösningar för företagskommunikation Kunnig personal och högeffektiva arbetssätt är viktiga faktorer om ett företag

Läs mer

Nätverket Den viktigaste faktorn för ökad produktivitet och kvalité.

Nätverket Den viktigaste faktorn för ökad produktivitet och kvalité. Nätverket Den viktigaste faktorn för ökad produktivitet och kvalité. Henrik Vikberg Business development manager Håkan Kallenberg Solution Architect Hur kan nätverket ha en så central roll? 1. Idag är

Läs mer

Datorbaserad mätteknik

Datorbaserad mätteknik Datorbaserad mätteknik Distribuerade mät- och kontrollsystem I 1:32 Mätbuss för instrumentering - GPIB (IEE-488) Skapades av Hewlett-Packard vid sent 60-tal HP-IB (Hewlett-Packard Interface Bus) Kom att

Läs mer

PROFINET Nätverkskommunikation med framtida teknik

PROFINET Nätverkskommunikation med framtida teknik PROFINET Nätverkskommunikation med framtida teknik» M e d i a re d u n d a n s» Ö p p e n s t a n d a r d» E n ke l ko n f i g u ra t i o n PROFINET Öppen Industriell Ethernet standard för automation Som

Läs mer

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT

XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI. http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 2.0 RE-VOLUTION XS4 MINI http://xs4mini.saltosystems.com/home-sv/ www.evvasalto.se LIMITED EDITION PRINT XS4 MINI DESIGN XS4 MINI DESIGN : Modern och stilren design är SALTO:s varumärke. Med XS4 Mini

Läs mer

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET

SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET SÄKERHETSLÖSNINGAR TJÄNSTEFIERAD SÄKERHET Tjänstefiering av säkerhet är ett kostnadseffektivt alternativ med lägre risk för dig som strävar efter att din kärnverksamhet ska kunna bedrivas utan driftstörningar.

Läs mer

PLC/DCS. Sensors. PROFIsafe

PLC/DCS. Sensors. PROFIsafe HMI PLC/DCS Säkerhet Felsäkerhet (PROFIsafe) Schwitchar Trådlöst Sensors Proxy Motion Control & Drives Robotar Distribuerade I/O Proxy Andra Fältbussar PROFIsafe Distribuerade I/O Inledning Tack vare de

Läs mer

Företag krymper och växer, människor och behov kommer och går. Möjligheten att förflytta sig smidigt är en av affärsverksamhetens hörnstenar.

Företag krymper och växer, människor och behov kommer och går. Möjligheten att förflytta sig smidigt är en av affärsverksamhetens hörnstenar. Control Your World Företag krymper och växer, människor och behov kommer och går. Möjligheten att förflytta sig smidigt är en av affärsverksamhetens hörnstenar. Företagens system ska betjäna människor

Läs mer

OMRON. PLC till PLC kommunikation (CP1L-E) Ethernet. 22 april 2014 OMRON Corporation

OMRON. PLC till PLC kommunikation (CP1L-E) Ethernet. 22 april 2014 OMRON Corporation Ethernet 22 april 2014 OMRON Corporation 2/16 Läs detta innan du bläddrar vidare OMRON Denna bok är avsedd som ett tillägg till de ursprungliga manualerna för Omrons produkter. Använd den som en hjälp

Läs mer

GPRS Data Logger och Internetportalen D2W

GPRS Data Logger och Internetportalen D2W GPRS Data Logger och Internetportalen D2W Obegränsad åtkomst till mätdata! ventim.se » GPRS-Data Logger och Internetportalen D2W Rapportering Övervakning av gränsvärden Systemövervakning Larmhantering

Läs mer

Säkerhetsanalys. The Dribble Corporation - Krav. The Dribble Corporation - Mål. The Dribble Corporation Produkt: Dribbles. Vill börja sälja över nätet

Säkerhetsanalys. The Dribble Corporation - Krav. The Dribble Corporation - Mål. The Dribble Corporation Produkt: Dribbles. Vill börja sälja över nätet Säkerhetsanalys The Dribble Corporation Produkt: Dribbles En elektronisk pryl Vill börja sälja över nätet Behöver utveckla nätverksinfrastuktur 19/10-04 Distribuerade system - Jonny Pettersson, UmU 1 The

Läs mer

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket.

Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi. Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. DATORTEKNIK 1A Router med WiFi Inlämningsuppgift 12b Router med WiFi Namn: Datum: Här ska du: Installera och konfigurera en trådlös router i nätverket. Du behöver ha tillgång till följande: Minst två datorer,

Läs mer

Systemkrav och tekniska förutsättningar

Systemkrav och tekniska förutsättningar Systemkrav och tekniska förutsättningar Hogia Webbrapporter Det här dokumentet går igenom systemkrav, frågor och hanterar teknik och säkerhet kring Hogia Webbrapporter, vilket bl a innefattar allt ifrån

Läs mer

Detta dokument beskriver enbart konfigurering av FX3U-ENET för att programmera/monitorera via Ethernet.

Detta dokument beskriver enbart konfigurering av FX3U-ENET för att programmera/monitorera via Ethernet. FX1S FX1N FX2N(C) FX3U(C) 1 Funktion och användningsområde Genom att använda FX3U-ENET kan man kommunicera med ett FX3U-system via Ethernet. Kommunikationsmodulen stödjer funktioner som överföring av PLC-program,

Läs mer

MarkVision skrivarhanteringsprogram

MarkVision skrivarhanteringsprogram Skrivarprogramvara och hjälpprogram 1 MarkVision skrivarhanteringsprogram MarkVision för Windows 95/98/2000, Windows NT 4.0 och Macintosh levereras med skrivaren på CD-skivan Drivrutiner, MarkVision och

Läs mer

SA TER Vision Center. SAUTER Vision Center. håller dig uppdaterad.

SA TER Vision Center. SAUTER Vision Center. håller dig uppdaterad. SA TER Vision Center SAUTER Vision Center håller dig uppdaterad. Modern fastighetsautomation blir alltmer komplex men, tack vare SAUTER Vision Center, så är konsten att övervaka systemet ganska enkel.

Läs mer

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect

Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse. PureConnect Förenkla leveransen av nästa generations kundupplevelse PureConnect Förenkla och säkerställ kvaliteten i kundrelationerna Vi valde PureConnect för dess enkla allt-i-ett-arkitektur Vi ville inte längre

Läs mer

Signal Isolation. 5000-serien. A d d i n g v a l u e t o f a c t o r y. a n d p r o c e s s a u t o m a t i o n. visning. ex barriär.

Signal Isolation. 5000-serien. A d d i n g v a l u e t o f a c t o r y. a n d p r o c e s s a u t o m a t i o n. visning. ex barriär. C O M M U N I C AT I O N F O U N D AT I O N Signal Isolation 5000-serien A d d i n g v a l u e t o f a c t o r y a n d p r o c e s s a u t o m a t i o n visning ex barriär isolation temperatur universell

Läs mer

Datacentertjänster IaaS

Datacentertjänster IaaS Datacentertjänster IaaS Innehåll Datacentertjänst IaaS 3 Allmänt om tjänsten 3 Fördelar med tjänsten 3 Vad ingår i tjänsten 4 Datacenter 4 Nätverk 4 Lagring 4 Servrar 4 Virtualisering 4 Vad ingår i tjänsten

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.7 för version 1.7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Krav för... 3 Systemskiss... 3 Systemkrav Server... 4 Operativsystem*... 4 Program i servern... 4 Databas... 5 SMTP inställningar för mail....

Läs mer

SCADA. Supervisory Control And Data Acquisition. Fritt översatt: Övervakning, styrning och datainsamling

SCADA. Supervisory Control And Data Acquisition. Fritt översatt: Övervakning, styrning och datainsamling SCADA Supervisory Control And Data Acquisition Supervisory = övervaknings- Control = reglering Acquisition = förvärva, samla in Fritt översatt: Övervakning, styrning och datainsamling 1 Vad behövs i alla

Läs mer

Mjuka starter smarta stopp. Emotron MSF 2.0 mjukstartare

Mjuka starter smarta stopp. Emotron MSF 2.0 mjukstartare Mjuka starter smarta stopp Emotron MSF 2.0 mjukstartare Mycket mer än mjuka starter Att starta en elektrisk motor medför en mängd utmaningar, såsom hög startström och mekanisk påfrestning på utrustningen.

Läs mer

Innehåll. 1 Om detta dokument. 1 Om detta dokument 1. 2 Kundnytta 2 2.1 Introduktion till BACnet 2

Innehåll. 1 Om detta dokument. 1 Om detta dokument 1. 2 Kundnytta 2 2.1 Introduktion till BACnet 2 Innehåll 1 Om detta dokument 1 2 Kundnytta 2 2.1 Introduktion till BACnet 2 3 Vad ska du tänka på vid projektering? 3 3.1 IP-plan 3 3.2 PICS 3 3.3 BIBBar 4 3.4 Profiler 4 3.5 Certifiering 4 3.6 EDE-filer

Läs mer

WAGO IO System Service Seminar. Diagnostik

WAGO IO System Service Seminar. Diagnostik WAGO IO System Service Seminar Diagnostik 1 Dioder på Controller Link 1/2 Ethernet Länk status Av - ingen ethernet anslutning grön - Ethernet anslutning blinkande grön - Ethernet anslutning skickar / tar

Läs mer

Beijer Electronics AB, MA00062D,

Beijer Electronics AB, MA00062D, Manual IFC PBDP Förord Denna manual är en installations och funktionsbeskrivning för expansionskortet IFC PBDP. Modulen kan användas till operatörsterminalerna i E-serien som har expansionskortsplats.

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

Din guide till en säkrare kommunikation

Din guide till en säkrare kommunikation GUIDE Din guide till en säkrare kommunikation Introduktion Internet genomsöks regelbundet i jakten på osäkra nätverk och enheter som saknar skydd för olika typer av exponering och intrång. Viktiga system

Läs mer

Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott.

Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott. Datakommunikation för företag med höga krav. Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott. Företag i dag är beroende av att kommunikationen fungerar. Att olika typer av devices kan prata

Läs mer

Dokumentation för funktionsblocksbibliotek MwaCOMLI

Dokumentation för funktionsblocksbibliotek MwaCOMLI Dokumentation för funktionsblocksbibliotek MwaCOMLI 1. Allmänt... 2 1.1. Versionshistoria... 2 1.2. Implementerade Telegram... 3 1.3. Adressering Flaggor... 4 1.4. Registervärden... 5 2. Fboxar... 6 2.1.

Läs mer

Denna genomgång behandlar följande:

Denna genomgång behandlar följande: itlararen.se Denna genomgång behandlar följande: Olika typer av nätverk Översikt av nätverkskomponenter Många viktiga begrepp gällande nätverk och datorkommunikation Ett nätverk består av enheter som kan

Läs mer

Introduktion till E-block och Flowcode

Introduktion till E-block och Flowcode Introduktion till E-block och Flowcode Vad är E-blocks? E-blocks är små kretskort som innehåller block av elektronik som man vanligtvis kan hitta elektroniska eller inbyggda system Det finns över 50 olika

Läs mer

Teknologin steg för steg 2. Snyggt grafiskt användargränssnitt 2. Trådlöst Bluetooth -infrastruktur 2. IPCS systemdiagram 3

Teknologin steg för steg 2. Snyggt grafiskt användargränssnitt 2. Trådlöst Bluetooth -infrastruktur 2. IPCS systemdiagram 3 Innehåll Teknologin steg för steg 2 Snyggt grafiskt användargränssnitt 2 Trådlöst Bluetooth -infrastruktur 2 IPCS systemdiagram 3 9Solutions taggar och andra spårbara föremål 3 Molnbaserade serverns arkitektur

Läs mer

PACOM UNISON SECURITY MANAGEMENT MADE EASY

PACOM UNISON SECURITY MANAGEMENT MADE EASY PACOM UNISON SECURITY MANAGEMENT MADE EASY Sjukhus Den öppna och integrerade säkerhetsplattformen. PACOM Unison är en öppen och integrerad säkerhetslösning som gör det möjligt för dig att hantera passer-,

Läs mer

PNSPO! CP1W-CIF41. 14 mars 2012 OMRON Corporation

PNSPO! CP1W-CIF41. 14 mars 2012 OMRON Corporation PNSPO! 14 mars 2012 OMRON Corporation 2/16 Läs detta innan du bläddrar vidare PNSPO! Denna bok är avsedd som ett tillägg till de ursprungliga manualerna för OMRONs produkter. Använd den som en hjälp att

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business

SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG. Protection Service for Business SÄKRA DIN AFFÄR VART DEN ÄN TAR DIG Protection Service for Business DET ÄR EN MOBIL VÄRLD Wifi Fotgängare Idag använder vi fler enheter med fler anslutningar än någonsin tidigare. Att då kunna välja var

Läs mer

Kurskatalog 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Kurskatalog 2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SFÖRTECKNING 1. RFID-Kurser... 2 1.1. RFID Grundkurs... 2 1.2. RFID Fortsättningskurs... 3 1.3. RFID dator programmering... 4 1.4. RFID Systemadministration... 5 1.5. RFID Aktiv Systemadministration...

Läs mer

Program för skrivarhantering

Program för skrivarhantering Program för skrivarhantering "Via programvaran CentreWare" på sida 3-9 "Via funktioner för skrivarhantering" på sida 3-11 Via programvaran CentreWare CentreWare Internet Services (IS) (CentreWare Internet-tjänster)

Läs mer

Beskrivning av hur du ansluter en E-terminal från Beijer Electronics till HC900 via Ethernet så att denna kan visa och manipulera data i HC900.

Beskrivning av hur du ansluter en E-terminal från Beijer Electronics till HC900 via Ethernet så att denna kan visa och manipulera data i HC900. Noterat i labbet om: Anslut en Beijer Electronics E-terminal till HC900 via Ethernet NIL00019 2002/09/03 Vad är Noterat i labbet om? Noterat i labbet om är en samling dokument som skall ses som hjälpmedel

Läs mer

B60 Domäncentral B60 används i system vid fler än 10 st. dörrmiljöer och/ eller VAKA-bokning.

B60 Domäncentral B60 används i system vid fler än 10 st. dörrmiljöer och/ eller VAKA-bokning. Manual Uppdaterad 2018-10-25 B60 Domäncentral B60 används i system vid fler än 10 st. dörrmiljöer och/ eller VAKA-bokning. Axema Access Control AB Box 90215 120 23 Stockholm, Sweden 08-722 34 40 info@axema.se

Läs mer

Din manual NOKIA C111 http://sv.yourpdfguides.com/dref/824115

Din manual NOKIA C111 http://sv.yourpdfguides.com/dref/824115 Du kan läsa rekommendationerna i instruktionsboken, den tekniska specifikationen eller installationsanvisningarna för NOKIA C111. Du hittar svar på alla dina frågor i instruktionsbok (information, specifikationer,

Läs mer

Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer

Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer 2 Praesideo högtalar- och utrymningslarmssystem från Bosch Hålla allmänheten informerad och skyddad Med fler

Läs mer

Datakursen PRO Veberöd våren 2011 internet

Datakursen PRO Veberöd våren 2011 internet Datakursen PRO Veberöd våren 2011 internet 3 Internet Detta kapitel presenteras det världsomspännande datanätet Internet. Här beskrivs bakgrunden till Internet och Internets uppkomst. Dessutom presenteras

Läs mer

EVOLUTION INOM FORDONSREPARATIONSTEKNIK

EVOLUTION INOM FORDONSREPARATIONSTEKNIK EVOLUTION INOM FORDONSREPARATIONSTEKNIK FÖR LEDANDE KAROSSERIVERKSTÄDER Behåll ledarpositionen Historien har lärt oss att det är bra att välkomna förändringar och följa med i utvecklingen. I dag går utvecklingen

Läs mer

Ethernet kommunikation med hjälp av optionskortet OPT-CI

Ethernet kommunikation med hjälp av optionskortet OPT-CI Ethernet kommunikation med hjälp av optionskortet OPT-CI 1. INLEDNING OPT-CI optionskortet används i första hand för Modbus TCP kommunikation vid styrning av frekvensomriktaren från överordnat system.

Läs mer

Automation Laboration: Överföring över PROFIBUS

Automation Laboration: Överföring över PROFIBUS Automation Laboration: Överföring över PROFIBUS Inledning Sedan slutet av 80-talet har kommunikationssystemet PROFIBUS utvecklats och ökat i användning inom industrin. PROFIBUS utgör ett exempel på ett

Läs mer

Serie V20 & V22, Fieldbus II (VE2) System PROFIBUS-DP, INTERBUS-S, DeviceNet, CANOpen

Serie V20 & V22, Fieldbus II (VE2) System PROFIBUS-DP, INTERBUS-S, DeviceNet, CANOpen Ventilserie V20 och V22 kan kopplas direkt till Fieldbus II och därmed skapa ett IP nätverk som kan användas för att centralisera eller distribuera ventilramper och ingångskontroll. Norgren erbjuder två

Läs mer

IP Communications Platform

IP Communications Platform IP Communications Platform Löftet om konvergens har uppfyllts Kommunikation är viktigt för företag, men utförs i slutändan på en personlig nivå vid arbetsplatsen. Om du överväger en ny kommunikationslösning

Läs mer

MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning

MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning Skalbart och flexibelt övervakningssystem för alla användningsområden Answers for infrastructure. Övervakningsstation MM8000 Brand Inbrott

Läs mer

Produktfamiljöversikt. Lector63x Intelligent. Flexibel. Intuitiv. KAMERABASERADE KODLÄSARE

Produktfamiljöversikt. Lector63x Intelligent. Flexibel. Intuitiv. KAMERABASERADE KODLÄSARE Produktfamiljöversikt Lector63x Intelligent. Flexibel. Intuitiv. Fördelar A NT. FLEXIBEL. INTUITIV. B C D E F Lector63x erbjuder den optimala kombinationen av prestanda och flexibilitet i ett kompakt hus.

Läs mer

UV-SwingControl Övervakningssystem för UV-TurboSwing filter

UV-SwingControl Övervakningssystem för UV-TurboSwing filter UV-SwingControl Övervakningssystem för UV-TurboSwing filter UV-SwingControl övervakar funktionen på UV-TurboSwing filter. Status på UV-ljus och TurboSwing filter övervakas kontinuerligt och visas med indikering

Läs mer

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS

Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS Manual Sportident Onlinekontroll via GPRS 2010-08-22 Komponenter För att använda onlinekontroll över GPRS behövs tre delar: GPRS modul (GPRS-modem med samlingsbox och batterier). PC-mjukvara BBRClient

Läs mer

Säkerhet helt anpassad till just era behov DS7220 V2 / DS7240 V2 centralapparater för inbrottslarm

Säkerhet helt anpassad till just era behov DS7220 V2 / DS7240 V2 centralapparater för inbrottslarm Säkerhet helt anpassad till just era behov DS7220 V2 / DS7240 V2 centralapparater för inbrottslarm Säkerhet har sitt pris, men det behöver inte kosta en förmögenhet. Centralapparaterna DS7220 V2 och DS7240

Läs mer

Teknik 5:2 Hur bör stadsnäten förbereda sig för att kunna distribuera kvalitativa molntjänster?

Teknik 5:2 Hur bör stadsnäten förbereda sig för att kunna distribuera kvalitativa molntjänster? Teknik 5:2 Hur bör stadsnäten förbereda sig för att kunna distribuera kvalitativa molntjänster? Hur bör stadsnäten förbereda sig för att kunna distribuera kvalitativa molntjänster? Hur säkerställer stadsnätsägaren

Läs mer

Snabbguide. Lägg till PLC i IndraWorks-projekt IndraLogic som Profibusmaster

Snabbguide. Lägg till PLC i IndraWorks-projekt IndraLogic som Profibusmaster Snabbguide Lägg till PLC i IndraWorks-projekt IndraLogic som Profibusmaster Inledning Snabbguiden är en mycket kortfattad hjälp för att lägga till ett PLC i ett IndraWorksprojekt och upprätta en Profibus-kommunikation

Läs mer

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning GUIDE 5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning När vår uppkoppling blir allt mer affärskritisk ökar också kraven på att den ska vara robust och säker. En butik som inte kan ta betalt och ett

Läs mer

LexCom Home. LexCom Home Datafunktion kombinera trådbunden och trådlös internetaccess. Inkommande Fiber. konverteringsenhet.

LexCom Home. LexCom Home Datafunktion kombinera trådbunden och trådlös internetaccess. Inkommande Fiber. konverteringsenhet. LexCom Home LexCom Home Datafunktion kombinera trådbunden och trådlös internetaccess. Inkommande Fiber konverteringsenhet Koax från uttag RJ45 från Ethernet utgång Patchkabel till switch GUL LINJE, Alternativt

Läs mer

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Site-to-site VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Site-to-site VPN tunnel (baserad på IPSec) mellan två brandväggar som kör pfsense. Detta ska simulera att

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se

ISAC. Tel. 08/ 544 404 00 styrlogic@styrlogic.se 1 2 ISAC är en väl beprövad produkt som har utvecklats av Styrlogic AB. ISAC grundar sig på många års erfarenhet under ett flertal installationer. Den första ISAC-applikationen levererades 1990. ISAC betyder

Läs mer

DA HT2011: F18. Länklagret och uppkopplingstekniker Ann-Sofi Åhn <ahn@dsv.su.se>

DA HT2011: F18. Länklagret och uppkopplingstekniker Ann-Sofi Åhn <ahn@dsv.su.se> DA HT2011: F18 Länklagret och uppkopplingstekniker Ann-Sofi Åhn Länklagret Applikationer Hanterar transport av data över ett medium -Trådbundna medier -Trådlösa medier Finns också protokoll

Läs mer

För operationssalen OPERATIONSSAL DAGKIRURGI

För operationssalen OPERATIONSSAL DAGKIRURGI För operationssalen OPERATIONSSAL DAGKIRURGI Vad är Merivaara INTEGRA? Servicekoncept för att skapa funktionella arbetsplatser tillsammans Integrerar utrustning och system Förbättrar arbetsflödet, ökar

Läs mer

Mobil automation för ökad produktivitet vid småserietillverkning

Mobil automation för ökad produktivitet vid småserietillverkning Mobil för ökad produktivitet vid småserietillverkning Automation Summit 2013-09-06 Trender och dess effekter Kunder Frihet Snabbhet Konkurrens Miljö Sysselsättning En kedjeeffekt, mer svängningar längre

Läs mer

Gateway Modbus-Profibus

Gateway Modbus-Profibus Gateway Modbus-Profibus Premium/Micro PLC Komigång med kommunikation från PLC till Profibus slav. 2004-04-20 1 (10) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...3 2 ANVÄNDA PRODUKTER...3 3 ELEKTRISK ANSLUTNING...3

Läs mer

Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0

Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0 Tjänstebeskrivning Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0 Introduktion Meddelande tjänsten eller EDI tjänsten som den kallats under många år är en punkt-till- punkt-, alternativt punkt-till-många-leverans

Läs mer

Webbserver och HTML-sidor i E1000 KI

Webbserver och HTML-sidor i E1000 KI 1 Funktion och användningsområde E1000-terminalen (E1032-E1151) kan användas som webbserver. En webbserver är ett program som hanterar filer som ska visas i en webbläsare som exempelvis Internet Explorer.

Läs mer

Ladderprogrammering steg för steg

Ladderprogrammering steg för steg Ladderprogrammering steg för steg En introduktion till LD-programmering för kursen MIE 012 Elektroteknikens Grunder vid LTH. Gunnar Lindstedt Introduktion Den dominerande typen av styrsystem för binära

Läs mer

Grundläggande datavetenskap, 4p

Grundläggande datavetenskap, 4p Grundläggande datavetenskap, 4p Kapitel 4 Nätverk och Internet Utgående från boken Computer Science av: J. Glenn Brookshear 2004-11-23 IT och medier 1 Innehåll Nätverk Benämningar Topologier Sammankoppling

Läs mer

Skalbarhet är den bästa lösningen. Den nya LMS 7 Professional.

Skalbarhet är den bästa lösningen. Den nya LMS 7 Professional. Skalbarhet är den bästa lösningen. Den nya LMS 7 Professional. 2 Effektivitet genom anpassning Idealiska lösningar för din framgång För att garantera omedelbart svar på hjälpanrop, snabb service och sammanhängande

Läs mer

LIFE-X DECENTRALISERAD NÖDBELYSNING

LIFE-X DECENTRALISERAD NÖDBELYSNING LIFE-X DECENTRALISERAD NÖDBELYSNING Ny och unik produkt för säkerhetsmarknaden! LIFE-X heter vår nya decentraliserade armaturserie. LIFE-X är något nytt och unikt, som branschen inte har sett tidigare.

Läs mer

I D C : S Y T T R A N D E. Sponsrad av: VMware. Brett Waldman Maj 2013

I D C : S Y T T R A N D E. Sponsrad av: VMware. Brett Waldman Maj 2013 Globalt huvudkontor: 5 Speen Street Framingham, MA 01701, USA Tel. 508,872.8200 Fax 508,935.4015 www.idc.com V I T B O K B yg g vi d a r e p å d i n l ö s n i n g f ö r l i vs c yk e l h a n t e r i n

Läs mer

Utveckling av FPGA-baserad lösning för PROFINET

Utveckling av FPGA-baserad lösning för PROFINET Utveckling av FPGA-baserad lösning för PROFINET SANNA ESKELINEN TRITA-ICT-EX-2012:5 Företag: Motion Control i Västerås AB Handledare: Andreas Forsberg Handledare: Christian Menne Examinator: Ingo Sander

Läs mer

PROFInyheter. Jubileumsnummer

PROFInyheter. Jubileumsnummer PROFInyheter Jubileumsnummer PROFIBUS i Sverige Sommaren 1993 ringde Gunnar Frank, som då arbetade hos PEP Modular, till Lars H Larsson, då utsedd till promotor för PROFIBUS hos Siemens, och frågade om

Läs mer

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1

TEKNISK SPECIFIKATION. för TIDOMAT Portal version 1.3.1 för version 1.3.1 Copyright information 2011 Tidomat AB. Med ensamrätt. Ingen del av detta dokument får återges, lagras i dokumentsökningssystem eller vidaresändas i någon form utan ett skriftligt godkännande

Läs mer

Trajexia Motionenhet

Trajexia Motionenhet TJ1- Trajexia Motionenhet Motion Fristående avancerad motionstyrning med hjälp av Mechatrolink-II motionbuss 16-axlig avancerad motionkoordination över en robust och snabb motionlänk MECHATROLINK-II Stöder

Läs mer

Eftersom kortet har USB Type-C -portar kan du vara säker på att din dator är kompatibel med de allt mer populära USB-C-tilläggen.

Eftersom kortet har USB Type-C -portar kan du vara säker på att din dator är kompatibel med de allt mer populära USB-C-tilläggen. USB 3.1-kort (10 Gbps) med 2 portar - 2x USB-C - PCIe StarTech ID: PEXUSB312C Förbered dig inför framtiden med universell anslutning och prestanda med hög hastighet. Detta USB 3.1-kort lägger till två

Läs mer

ASCOM IP-DECT TRÅDLÖS IP-TELEFONI MED BEPRÖVAD TEKNOLOGI

ASCOM IP-DECT TRÅDLÖS IP-TELEFONI MED BEPRÖVAD TEKNOLOGI ASCOM IP-DECT TRÅDLÖS IP-TELEFONI MED BEPRÖVAD TEKNOLOGI 2 ASCOM IP-DECT Ascom är ledande inom trådlös telefoni för professionella användare. Våra lösningar är kända för sin flexibilitet, tillförlitlighet

Läs mer

MODERN TEKNOLOGI - BEKANT PROGRAMMERINGSMILJÖ

MODERN TEKNOLOGI - BEKANT PROGRAMMERINGSMILJÖ MODERN TEKNOLOGI - BEKANT PROGRAMMERINGSMILJÖ En välbeprövad metod för avancerad automation! INVITATION TO DISCOVER MEKATRONIK IDAG Traditionell maskinutveckling Mekanisk konstruktion Elkonstruktion Programvaruutveckling

Läs mer

Vägen till en modern. integrations plattform

Vägen till en modern. integrations plattform Vägen till en modern integrations plattform Integrerade säkerhetssystem Integrerade säkerhetssystem Basen i det integrerade säkerhetssystemet utgörs alltid av olika funktionssystem, inbrottslarm, överfallslarm,

Läs mer

SÄKERHETSLÖSNINGAR KRITISK INFRASTRUKTUR

SÄKERHETSLÖSNINGAR KRITISK INFRASTRUKTUR SÄKERHETSLÖSNINGAR KRITISK INFRASTRUKTUR Som verksam inom segmentet för kritisk infrastruktur ställs du dagligen inför utmaningen att säkra några av vårt samhällets viktigaste och mest värdefulla resurser.

Läs mer

Carl-Fredrik Lindberg, ABB Corporate Research. Automation Scandinavia, Trådlös kommunikation i industrin - ett PiiA-projekt

Carl-Fredrik Lindberg, ABB Corporate Research. Automation Scandinavia, Trådlös kommunikation i industrin - ett PiiA-projekt Carl-Fredrik Lindberg, ABB Corporate Research. Automation Scandinavia, 2016-04-12 Trådlös kommunikation i industrin - ett PiiA-projekt Trådlös reglering Tidigare och nuvarande PiiA-projekt Control & Communications

Läs mer

Quickstart manual. Rev SHTOOL Quickstart manual Smart-House

Quickstart manual. Rev SHTOOL Quickstart manual Smart-House Quickstart manual Rev. 2.3 2017-09-14 SHTOOL 6.5.33 1 Innehåll 1 FÖRORD... 3 2 PROGRAMVARA... 4 2.1 Hämta programvara... 4 2.2 PC krav... 4 3 DOKUMENTATION... 5 3.1 Manualer... 5 3.2 Projektdokumentation...

Läs mer

Webbtjänster med API er

Webbtjänster med API er Webbtjänster med API er Mål med lektionen! Veta kursmålen. Lite grunder om WCF Vem är jag? Mitt namn är Björn Jönsson och jobbar på Tahoe Solutions, ni når mig via mail: bjorn.jonsson@tahoesolutions.se

Läs mer