Ansökan/anmälan av avloppsanläggning Med en ansökan/anmälan (se länkad blankett) ska följande bifogas:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan/anmälan av avloppsanläggning Med en ansökan/anmälan (se länkad blankett) ska följande bifogas:"

Transkript

1 Ansökan/anmälan av avloppsanläggning Med en ansökan/anmälan (se länkad blankett) ska följande bifogas: En översiktlig beskrivning av avloppsanordningens dimensionering, uppbyggnad och funktion i form av en konstruktions- och sektionsritning samt dokumentation av behandlingens resultat enligt leverantörens uppgifter. En situationsplan i skala 1:500 där det framgår fastighetsgränser och tillfartsväg för slamtömningsfordon, placering av anordningen och utsläppspunkter för avloppsvatten samt avstånd till byggnader, ytvatten och dricksvattentäkter i det möjliga påverkansområdet. Vid uppbyggda anläggningar även en profilskiss eller teknisk beskrivning med de uppgifter som är nödvändiga för att kunna bedöma anläggandet Drift- och underhållsinstruktion från leverantören. I den skalenliga profilskissen över anläggningen ska det bl.a. framgå: Anläggningens förhållande till den befintliga marknivån Nivån på byggnadens bottenplatta Slamavskiljarens nivå och läge Avloppsledningens slutpunkt Markbädds- eller infiltrationsanläggningens utformning. I en konstruktions- och sektionsritning ska följande ingå: Tjockleken på anläggningens olika lager. Kornstorlek på anläggningens olika lager. Rörledningars dimensioner och material. Placering av spridnings- och dräneringsrör. Befintlig marknivå. Anmälan ska även innehålla uppgifter om resurshushållning rörande anordningen: Möjlighet till närsaltsåtervinning såsom fosfor och kväve Översiktliga uppgifter om energiåtgång för anordningens drift Åtgärder för att minimera vattenanvändningen Grundkrav Det finns några grundkrav som gäller för att inrätta en avloppsanläggning: Dag- och dränvatten leds inte till spillvattenanordningen. Avloppsanordningens funktion är lätt att kontrollera. Avloppsanordningen är, med undantag för eventuell infiltrerande del, tät för att hindra in- och utläckage av vatten. Avloppsanordningen är utformad så att underhåll och service underlättas. Avloppsanordningen anläggs på ett sådant sätt och på en sådan plats att dess funktion kan upprätthållas under anordningens livslängd.

2 Avloppsanordningen har en drift och underhållsinstruktion från leverantören som innehåller de uppgifter som behövs för att säkra anordningens funktion. Avloppsanordningen är i den mån det behövs försedd med larm för drift- och andra funktionsstörningar. Det finns möjlighet att ta prov på det avloppsvatten som kommer ut från anordningen i annat fall än när det leds till en sluten behållare. Vid anläggande av avloppsanordning på någon annans mark bör ett servitutavtal upprättas. För mer information om detta kontakta Lantmäteriet. Inrättandet av en avloppsanläggning är ett ganska kostsamt och stort projekt, som ska fungera i många år, och kan orsaka skada på miljön och människors hälsa om det utförs felaktigt eller bristfälligt. Det är därför viktigt att det planeras och utförs noggrant. För att undvika att föroreningar från avlopp orsakar skada på människors hälsa eller miljön, är det viktigt att sakkunnig hanterar inrättandet och att samtliga risker undanröjs. De flesta ovannämnda uppgifterna ska entreprenören kunna svara på. Observera att handläggningstiden kan förlängas om anmälan/ansökan är ofullständig. Markteknisk undersökning För att rätt kunna bedöma vilken typ av avloppsanläggning som kan väljas, hur den ska dimensioneras och var den kan placeras krävs en markteknisk förundersökning: en bedömning av vald placering av avloppsanordningar i relation till risk för förorening av dricksvattentäkter och ytvatten uppgifter om markförhållandena på fastigheten såsom infiltrationskapacitet, markprov, eventuella lågpunkter, berg i dagen och ev. avskärande dränering för att kunna bestämma avloppsreningsanläggningens dimensionering uppgift om högsta grundvattennivån och avstånd till berg vid avloppsanordningen Två jordgropar ska grävas som ska belysa dessa förutsättningar. Groparna vars djup helst ska vara två meter, ska placeras där spridningsledningar planeras, lämpligen genom en grop i början och slutet av den planerade infiltrationen/markbädden (om aktuellt). Avståndet till berg och grundvattnet ska mätas. Om det är svårt att bedöma jordmaterialets infiltrerbarhet på plats, ska ett jordprov tas och skickas in till ett laboratorium för siktanalys. Det kan även krävas en geohydrologisk undersökning (se nedan). Det är viktigt att Ni undersöker om det finns dricksvattentäkter hos närmaste grannar eller i närheten av fastigheten.

3 Geohydrologisk undersökning En geohydrologisk undersökning ska visa hur avloppsanläggningen påverkar sin närmsta omgivning. Den bör ingå om anordningen placeras uppströms en dricksvattentäkt eller av annan orsak riskerar att påverka en dricksvattentäkt (t.ex. underskrida skyddsavståndet) eller annan osäkerhet råder om risken för föroreningspåverkan. Utredningen ska framförallt innehålla följande uppgifter: Allmän geohydrologisk beskrivning av området kring planerad avloppsanläggning. Avstånd till berggrund, berggrundens sprickighet samt skiffrighet. Jordprov med kornfördelningsdiagram. Jorden måste ha tillräcklig förmåga att ta emot det nerträngande spillvattnet (infiltrationskapacitet) och att transportera bort det infiltrerade vattnet (hydraulisk kapacitet). Grundvattenytans nivå (även lutning och variation under året om det bedöms ha betydelse för underlaget). Grundvattnets horisontella transportsträcka mellan föreningskälla och skyddsobjekt under 2-3 månader, dvs. bedömning av nödvändigt horisontellt skyddsavstånd till vattentäkter mm. Typ av brunnar, borrade eller grävda, samt läge och djup för befintliga och planerade dricksvattenbrunnar i närområdet. Den geohydrologiska undersökningen kan utmynna i att det inte finns förutsättningar för att anlägga enskilt avlopp genom infiltration på platsen. Förteckning över konsulter som utför geohydrologiska undersökningar finns på Miljösamverkans webbplats under Västra Götalandslän. Klassning av skyddsnivå Naturvårdsverkets nya allmänna råd NFS 2006:7 innebär att samhällsbyggnadsnämnden ska relatera skyddsåtgärder beträffande hälso- och miljöskydd för den enskilda anordningen till en normal eller hög skyddsnivå. För normal skyddsnivå gäller: Minst 70% reduktion av fosfor (motsvarande högst 3 mg/l) Minst 90% reduktion av organiska ämnen/bod (motsvarande högst 30mg/l) För hög skyddsnivå gäller: Minst 90% reduktion av fosfor (motsvarande högst 1 mg/l) Minst 90% reduktion av organiska ämnen/bod (motsvarande högst 30 mg/l) Minst 50% reduktion av kväve (motsvarande högst 40 mg/l) Förslag på olika avloppstekniker som klarar hög skyddsnivå avseende miljöskydd finns på och under rubriken avloppsteknik.

4 Skyddsavstånd Behovet av skyddsavstånd mellan avloppsanläggning och grävd/borrad vattentäkt kan variera avsevärt beroende på terrängförhållanden, topografi, sprickighet i berg, jordmaterialets sammansättning samt typ av vattentäkt och avloppsanläggning. Gemensam vattentäkt och/eller avloppsanläggning för flera hushåll gör att skyddsavstånden mellan vattentäkt och avlopp ökas avsevärt. Nedan anges ett antal skyddsavstånd som det är viktigt att ta hänsyn till: 50 meter anges som minsta horisontella avstånd mellan infiltrationsanläggning eller markbädd och befintliga eller planerade vattentäkter, under förutsättning att avloppsanläggningen placeras nedströms (grundvattenströmning) vattentäkterna. Om avloppsanläggningen placeras uppströms en vattentäkt, vilket ska undvikas, måste skyddsavståndet vanligen utökas väsentligt för att kunna garantera god dricksvattenkvalitet i vattentäkten. Det horisontella avståndet bör motsvara grundvattnets transportsträcka under 2-3 månader. För att beräkna detta, speciellt vid placering av en avloppsanordning uppströms en vattentäkt eller närmare än 50 meter, krävs en geohydrologisk utredning som visar att risken för att vattentäkten skall förorenas av aktuell avloppsanläggning är försumbar. Skyddsavståndet bör vara minst meter mellan avloppsanläggning och ytvatten. Mellan täthetsprovade slamavskiljare och ytvatten bör avståndet vara minst 20 meter, resterande slamavskiljare ska ha samma horisontella skyddsavstånd som en otät anordning. Kraftig marklutning eller andra markförhållanden kan medföra ett större avstånd behövs. En avloppsanläggning bör inte placeras närmare än 4 meter från väg, stig eller fastighetsgräns. Jorddjupet mellan infiltrationsytan och högsta grundvattennivå och berg ska vara minst 1,5 meter. Slamavskiljare bör placeras över grundvattennivån, åtkomligt för slamtömningsfordon med mindre än 6 meter i höjdskillnad mellan slamavskiljarens botten och uppställningsplatsen för slamsugningsfordon. (kontrollera gärna kraven med kommunens VA-enhet). Slutbesiktning Under byggnationen bör fortlöpande kontroll av arbetet ske, så att anläggningen utförs på ett fackmässigt riktigt sätt. Eventuella ändringar ska införas på ritningarna och sedan skickas till miljö- och hälsoskyddsenheten, Öckerö kommun. Är det fråga om större ändringar, ska miljö- och hälsoskyddsenheten alltid kontaktas innan utförandet. Anläggningen får inte tas i bruk innan miljö- och hälsoskyddsenheten har

5 slutbesiktigat den. Anläggningens alla delar ska vid besiktningen vara synliga dvs. återfyllning av rörgravar får inte ske förrän efter besiktningen. Avgifter För handläggning av ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanläggning tas ut en av kommunfullmäktige beslutat timavgift på 500 kronor per påbörjad timme där även samråd, tillsynsbesök mm. inräknas. Skötsel Reningen av avloppsvattnet sker i de flesta anläggningar med hjälp av bakterier. Systemet kan därför skadas eller slås ut helt och hållet av kemikalier och läkemedel. Samtidigt är det fördelaktigt att minska fosforutsläppen från hushållet genom att använda fosfatfria tvätt-,disk- och rengöringsmedel, då fosfor starkt bidrar till övergödning av ytvatten. Anläggningen ska helst regelbundet besiktigas, i alla fall årligen för att garantera dess funktion. Skötsel kan omfatta bl.a.: tömning och funktionskontroll av slamavskiljaren det utgående vattnet från markbädden ska vara klart, ofärgat och luktfritt. Vattenprov bör tas. fackmannamässig tillsyn och vattenprov av utgående vatten från minireningsverk inspektion av infiltrationsanläggningar genom inspektionsbrunnar Tack!

6 Tillvägagångssätt vid handläggning av ärendet 1. Fastighetsägaren ska (om fackkunskap saknas med hjälp av fackkunnig) ta fram en för tomten anpassad anläggning som är bra ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt. Ansökan/anmälan skickas in till kommunens miljö- och hälsoskyddsenhet. Observera att miljö- och hälsoskyddsenheten är en tillsynsenhet som bedömer ansökan/anmälan ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt och därmed inte kan agera konsult utan bara vara en rådgivande och granskande instans. Handläggning av ärendet går snabbare om ansökningshandlingar är fullständiga. 2. Miljö- och hälsoskyddsenheten gör ett besök på fastigheten för att bedöma anläggningens lämplighet med tanke på de platsspecifika förutsättningarna. Vid anläggande av markbädd och infiltration krävs provgropar som är minst 2 meter djupa eller ned till berg. Krav på siktanalys eller perkulationstest kan ställas beroende på val av anläggning. 3. När kompletta handlingar är inlämnade kan dina grannar medges tillfälle att yttra sig om den planerade avloppsanläggningen. 4. Du meddelas ett beslut på din ansökan. Är anläggningen olämplig för den valda platsen, kan detta innebära att ansökan/anmälan avslås. Eventuella kompletteringar av ansökan kan dessförinnan ha begärts och eventuella synpunkter från grannar beaktas. Med tillståndet följer villkor för utförandet av avloppsanläggningen. Du som är sökande ansvarar för att anläggningen utförs enligt givna anvisningar. 5. Miljö- och hälsoskyddsenheten ska slutbesiktiga avloppsanläggningen innan återfyllning sker. Anmälan om slutbesiktning ska minst ske 4 dagar innan. 6. Kvalitetsförsäkran som är bifogat ansökningsblanketten ska lämnas in till miljö- och hälsoskyddsenheten när anläggningen är klar.

Så här anlägger du enskilt avlopp

Så här anlägger du enskilt avlopp Så här anlägger du enskilt avlopp Innan man får anlägga eller ändra en avloppsanläggning ska dess lämplighet bedömas. Denna folder visar vad du bör tänka på när du ansöker om tillstånd för en avloppsanläggning.

Läs mer

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp Ansökan och anmälan om enskilt avlopp För att ändra din avloppsanordning eller installera en ny måste du antingen ansöka om tillstånd eller skicka in en anmälan till miljönämnden. I den här informationsbladet

Läs mer

Små avloppsanläggningar

Små avloppsanläggningar Små avloppsanläggningar Information till den som ska anlägga en ny eller ändra en befintlig anläggning. Ett hushåll använder dagligen ca 1000 liter vatten som blir förorenat och måste tas omhand innan

Läs mer

Varför ska man rena avloppsvatten? Lagstiftning

Varför ska man rena avloppsvatten? Lagstiftning 1 (8) STENUNGSUNDS KOMMUN ATT ANLÄGGA ENSKILT AVLOPP MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSENHETEN INFORMERAR Senast uppdaterad 2015-01-30 Varför ska man rena avloppsvatten? Avloppsvatten ska tas om hand så att det inte

Läs mer

Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Bankgiro 621-6907. Tel 0152-291 00. Strängnäs kommun. kommunstyrelsen@strangnas.

Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Bankgiro 621-6907. Tel 0152-291 00. Strängnäs kommun. kommunstyrelsen@strangnas. Ansök om enskild avloppsanordning - Information från Miljöenheten Detta informationsblad syftar till att ge dig som fastighetsägare/entreprenör den information som är viktig att känna till vid planering

Läs mer

Information enskilda avlopp

Information enskilda avlopp Information enskilda avlopp HISTORIK-Krav 1949 Slamavskiljning 1969 Slamavskiljare (trekammarbrunn) med efterföljande rening 2007 Reduktionskrav från Naturvårdsverket VARFÖR Hälsoskydd, Grundvatten, Miljöskydd

Läs mer

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig avloppsanläggning. 1 Broschyrens innehåll: Varför ska jag rena mitt

Läs mer

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig avloppsanläggning. 1 Broschyrens innehåll: Varför ska jag rena mitt

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ansökan/anmälan om inrättande eller ändring av enskild avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vi behandlar dina personuppgifter

Läs mer

Anvisningar till ansökningsblankett

Anvisningar till ansökningsblankett Avloppsansökan Anvisningar till ansökningsblankett Detta dokument är tänkt som ett stöd till dig som ska fylla i avloppsansökan. Du hittar utförligare information om varje punkt i ansökningsblanketten

Läs mer

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen / Miljöavdelningen Hässleholms kommun. Små avlopp

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen / Miljöavdelningen Hässleholms kommun. Små avlopp Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning Om du vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra din befintliga avloppsanordning ska du ta kontakt med

Läs mer

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ansökan/anmälan om inrättande eller ändring av enskild avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vi behandlar dina personuppgifter

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan 11 Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig avloppsanläggning. 1 10 Broschyrens innehåll: Varför ska jag

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Policy för enskilda avlopp i Vårgårda kommun

Policy för enskilda avlopp i Vårgårda kommun 1(7) Policy för enskilda avlopp i Vårgårda kommun Antagen av Miljönämnden 2010-10-12 74 2(7) Bakgrund Naturvårdsverkets allmänna råd från 2006 om små avloppsanordningar för hushållsspillvatten lägger betoningen

Läs mer

Miljökontoret informerar Tänker du anlägga nytt eller ändra ditt befintliga avlopp?

Miljökontoret informerar Tänker du anlägga nytt eller ändra ditt befintliga avlopp? Miljökontoret informerar Tänker du anlägga nytt eller ändra ditt befintliga avlopp? När du ska anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befi ntlig avloppsanordning är det viktigt att du i god tid kontaktar

Läs mer

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan 1 (5) Inrättande av Ansökan/anmälan Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Viktig information som du bör ta del av vid ansökan/anmälan finns i informationsfoldern Hur man söker tillstånd. Där finns

Läs mer

Blankett. Inrättande av avloppsanordning. Miljö- och hälsoskyddskontoret Märsta

Blankett. Inrättande av avloppsanordning. Miljö- och hälsoskyddskontoret Märsta 1 (6) Blankett Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Viktig information som du bör ta del av vid ansökan/anmälan finns i informationsfoldern

Läs mer

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Miljö- och byggnämnden Fastställelsedatum: 2009-05-18 53 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Vid behov Policy enskilda avlopp

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad:

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad: ANSÖKAN/ANMÄLAN Sökande ENSKILD AVLOPPSANORDNING enligt 13 och 14 Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (ansökan inlämnas i 2 exemplar) bostad arbete Mobiltelefon Fastighetsbeteckning Personnr

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Att anlägga avlopp Det krävs tillstånd från myndighetsnämnden för att

Läs mer

Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan

Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan Enligt 13 eller 14 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Sökande Namn Organisationsnr/Personnr Telefonnummer bostad Telefonnummer arbetet

Läs mer

rev sept 2014 SÅ HÄR ANLÄGGER DU ENSKILT AVLOPP utgiven av Miljöenheten i Kungälvs kommun

rev sept 2014 SÅ HÄR ANLÄGGER DU ENSKILT AVLOPP utgiven av Miljöenheten i Kungälvs kommun rev sept 2014 SÅ HÄR ANLÄGGER DU ENSKILT AVLOPP utgiven av Miljöenheten i Kungälvs kommun 1. Vad gäller för enskilda avlopp? Varför behövs avloppsanordningar? Avloppsanordningar är till för att rena avloppsvatten

Läs mer

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1/5 ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden Namn: Adress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan

Läs mer

Sida 1 av 6 Haparanda stad - Samhällsbyggnadskontoret Ansökan enskild avloppsanläggning Sökande Förnamn* Efternamn* Personnummer/ organisationsnummer* Adress* Postnummer* Ort* Telefon dag* Telefon mobil

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Enskilda avloppsanläggningar i Ale kommun. Information om hur du går tillväga för att ansöka om enskilt avlopp

Enskilda avloppsanläggningar i Ale kommun. Information om hur du går tillväga för att ansöka om enskilt avlopp Enskilda avloppsanläggningar i Ale kommun Information om hur du går tillväga för att ansöka om enskilt avlopp 1 Innehållsförteckning Information enskilt avlopp... 3 Därför behöver avloppsvattnet renas...

Läs mer

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp Miljö- och hälsoskyddskontoret informerar Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp www.sigtuna.se Ny anläggning kräver tillstånd! Utsläpp av avloppsvatten i mark, grundvatten eller vattenområde

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Planera ditt enskilda avlopp

Planera ditt enskilda avlopp Planera ditt enskilda avlopp I den här guiden får du hjälp med det som är viktigt att tänka på när du ska anlägga ett nytt enskilt avlopp och vad som ska vara med när du fyller i blanketten rörande nytt

Läs mer

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN I detta häfte kan du läsa viktig information om enskilda avlopp. Bland annat om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Planera enskilt avlopp

Planera enskilt avlopp 1 (8) Planera enskilt avlopp För fastighet som inte kan anslutas till det kommunala avloppsnätet 2 (8) Innehållsförteckning Rening, ansvar och tillstånd... 3 Varför behövs rening?... 3 Ansökan och Tillstånd...

Läs mer

Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Uppdaterad Strängnäs kommun. Tel

Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Uppdaterad Strängnäs kommun. Tel Ansök om enskild avloppsanordning - Information från Miljöenheten Uppdaterad-2017-02-20 Ansök om enskild avloppsanordning Syftet med detta informationsblad är att ge dig som fastighetsägare information

Läs mer

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Oktober 2014 1 Innehållsförteckning ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS

Läs mer

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Ankomststämpel Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1. Sökande Namn Utdelningsadress Postadress Mobiltelefon Telefon

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning 1(5) Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning Ansökan/anmälan enligt 13 respektive 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 1 lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning

Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning Om du vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra din befintliga avloppsanordning ska du ta kontakt med

Läs mer

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 13-14 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Obs! Påbörja inte anläggningen förrän du har fått ditt

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1(6) Blanketten ska skickas till Högsby kommun, Miljö- och byggkontoret, 579 80 Högsby. Vid frågor ring 0491-290 00. Sökanden Namn: Adress: Postadress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan än sökanden)

Läs mer

Information om att anlägga enskilt avlopp

Information om att anlägga enskilt avlopp 1 Information om att anlägga enskilt avlopp Varför behöver avloppsvatten renas? Avloppsanordningar behövs för att rena avloppsvatten från bl. a. näringsämnen, organiskt material, bakterier och virus. Dessa

Läs mer

Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning

Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning Hur du fyller i ansökan Sidorna 1, 3 och 10 ska alltid fyllas i. Sidorna 2 och 4-9 fyller du i beroende på vilken typ av reningsteknik som ska användas.

Läs mer

Din enskilda avloppsanläggning

Din enskilda avloppsanläggning Din enskilda avloppsanläggning Information från miljökontoren på Södertörn om att anlägga och underhålla en enskild avloppsanläggning För dig som inte har kommunalt vatten och avlopp, läs detta! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009-

Bilaga 4 DELEGATIONSBESLUT 2009- Handläggare: YY Sid 1(5) Namn Adress Postadress H Tillstånd till avloppsanordning med ansluten vattentoalett/ Föreläggande om att vidta skyddsåtgärder med anledning av anmälan om ändring av befintlig avloppsanordning/nyanläggning

Läs mer

TILL DIG SOM SKALL ANLÄGGA AVLOPP Information från Medborgarservice i Tierp

TILL DIG SOM SKALL ANLÄGGA AVLOPP Information från Medborgarservice i Tierp 1 (6) 2011-08-25 TILL DIG SOM SKALL ANLÄGGA AVLOPP Information från Medborgarservice i Tierp När krävs ansökan om tillstånd/anmälan till Kommunstyrelsen? För att inrätta en avloppsanläggning är man skyldig

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanläggning Enligt 13 och 14 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanläggning Enligt 13 och 14 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Samhällsbyggnadskontoret Miljöenheten Storgatan 8B 314 80 Hyltebruk Ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanläggning Enligt 13 och 14 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Ankomststämpel Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1. Sökande Namn Utdelningsadress Postadress Mobiltelefon Telefon

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Ansökan avser (tillståndsplikt) Nytt avlopp med toalett

Ansökan avser (tillståndsplikt) Nytt avlopp med toalett ANMÄLAN/ANSÖKAN Markbädd 1 (5) Om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 och 14. Sökanden Namn: Personnr/Org.nr: Telefonnummer: Adress:

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Läs mer

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Så fyller du i ansökan/anmälan Blanketten är utformad så att den både är en ansöknings- och en anmälningsblankett beroende på vad som ska göras. Gäller

Läs mer

Sökanden (om det är annan sökanden än fastighetsägare skall fullmakt bifogas) Organisationsnr./personnr: Permanentbostad Fritidshus Annat:

Sökanden (om det är annan sökanden än fastighetsägare skall fullmakt bifogas) Organisationsnr./personnr: Permanentbostad Fritidshus Annat: OBS! Om det saknas uppgifter försenas beslutet eftersom kompletteringar måste göras. Vänligen fyll i alla uppgifter utförligt. För krav på bl a karta och situationsplan se avsnitt bilagor. Uppgifter som

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Befintlig byggnad med befintligt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter

Läs mer

TOLG, VA-LÖSNINGAR

TOLG, VA-LÖSNINGAR TOLG, VA-LÖSNINGAR 1 Val av reningsanläggning styrs av platsens lämplighet för vald teknik samt att tekniken uppfyller lagkraven Förutsättningarna på tomten vad gäller markförhållande såsom marklutning,

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Arvidsjaurs kommun Miljö- och byggenheten Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Alt. Anmälan om ändring av avloppsanläggning Sökande Namn Organisationsnummer/personnummer Postadress Postnummer

Läs mer

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning enligt 13 eller 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning enligt 13 eller 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning enligt 13 eller 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sökande Namn Personnummer./organisationsnummer

Läs mer

ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING

ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING Information till fastighetsägare ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING Foto Eva Rehnberg Till dig som ska göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning Sida: 2 (12) INNEHÅLL ANSÖKAN... 3 TILLSTÅND FÖR AVLOPP...

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden och fakturamottagare Fastighetsbeteckning Fastighetens adress

Läs mer

Ansökan om tillstånd att installera enskilt avlopp eller anmälan om ändring av enskilt avlopp

Ansökan om tillstånd att installera enskilt avlopp eller anmälan om ändring av enskilt avlopp MBF_1.Enskiltavlopp 2017-02-06 Sida 1 / 8 Ansökan om tillstånd att installera enskilt avlopp eller anmälan om ändring av enskilt avlopp Enligt paragraf 13 och 14 i förordningen om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

E n s k i l t a v l o p p

E n s k i l t a v l o p p Enskilt avlopp Avloppsvatten kan orsaka övergödning som leder till algblomning, igenväxning, syrebrist och fiskdöd. Avloppsvatten innehåller också parasiter, bakterier och virus som kan förorena. Om du

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Sid 1 (4) Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning 614 80 Söderköping * = Obligatorisk uppgift 0121-181 00, miljo@soderkoping.se Ansökan gäller* tillstånd att inrätta ny anläggning av enskilt

Läs mer

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan)

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan) 1(6) Ansökan eller anmälan Ange vad som avses: Ansökan om avloppsanläggning för WC och BDT-vatten (bad, disk och tvätt) Ansökan om avloppsanläggning för enbart WC-vatten Anmälan om avloppsanläggning för

Läs mer

ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll

ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Miljö- och byggnadsnämnden ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Datum Ansökan/anmälan skickas till Skara kommun Miljö- och byggnadsnämnden Sökande Namn Person- eller organisationsnummer

Läs mer

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration 2014 / 2015 Terana Biomoduler Läggningsanvisning läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration Egenskaper och dimensionering Terana biomoduler är framtagna för effektivare rening av avloppsvatten.

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden och fakturamottagare Fastighetsbeteckning Fastighetens adress

Läs mer

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan)

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan) Ansökan eller anmälan Ange vad som avses: 1(7) Ansökan om avloppsanläggning för WC och BDT-vatten (bad, disk och tvätt) Ansökan om avloppsanläggning för enbart WC-vatten Anmälan om avloppsanläggning för

Läs mer

Kort information om små avloppsanläggningar

Kort information om små avloppsanläggningar 1(9) Rev. 2011-08-10 Kort information om små avloppsanläggningar Hushållsspillvatten från högst fem hushåll 2(9) Sammanfattning Vad behöver jag ta hänsyn till när jag placerar min avloppsanläggning? Skyddsavstånd:

Läs mer

Ansökan avser (tillståndsplikt) Nytt avlopp med toalett

Ansökan avser (tillståndsplikt) Nytt avlopp med toalett ANMÄLAN/ANSÖKAN Markbädd 1 (5) Om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 och 14. Sökanden Namn: Personnr/Org.nr: Telefonnummer: Adress:

Läs mer

Datum. Person- eller organisationsnummer. Bostad Antal hushåll:... Annat :. Antal personer:..

Datum. Person- eller organisationsnummer. Bostad Antal hushåll:... Annat :. Antal personer:.. 1 (6) ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Datum Bygg- och miljönämnden Sökande Namn Ansökan/anmälan skickas till Essunga kommun Bygg- och miljökontoret 465 82 NOSSEBRO Person- eller

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Läs mer

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning enligt 9 kap 7 Miljöbalken och 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (5) Reviderad 2016-01-11 Blankett ansökan/anmälan om inrättande

Läs mer

Sökandens namn (om annat än fastighetsägaren) Sökandens postadress (utdelningsadress, postnummer och postort)

Sökandens namn (om annat än fastighetsägaren) Sökandens postadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Sida 1 av 6 Ansökan/anälan o installation/ändring av enskild avloppsanläggning Inforation Gällande regler: 13 & 14 SFS 1998:899 Dina personuppgifter används för att utifrån ett register utöva tillsyn,

Läs mer

Ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Testversion av ny blankett från 2017-12-06 ANVISNINGAR

Läs mer

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6)

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ifylld blankett skickas via e-post till bygg-miljo@emmaboda.se eller via brev till: Emmaboda kommun Bygg- och miljönämnden Box 54 361 21 Emmaboda Ofullständigt

Läs mer

Information. Är det dags att rätta till avloppet?

Information. Är det dags att rätta till avloppet? Information Är det dags att rätta till avloppet? BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@ skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Den här

Läs mer

Små avloppsanläggningar i Lerums kommun

Små avloppsanläggningar i Lerums kommun Små avloppsanläggningar i Lerums kommun Denna skrift ger dig information om sådant som är viktigt att känna till vid planering av enskilt avlopp, för fastigheter som inte kan anslutas till det kommunala

Läs mer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer MILJÖAVDELNINGEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

Sökande Personnummer/organisationsnummer

Sökande Personnummer/organisationsnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Inrättande eller ändring av avloppsanläggning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Min ansökan gäller:

Läs mer

Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Insänds till Övertorneå kommun samhällsbyggnadsnämnden 958 85 ÖVERTORNEÅ Eller via e-post: miljo-byggnad@overtornea.se Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

Läs mer

din guide till enskilt avlopp

din guide till enskilt avlopp din guide till enskilt avlopp www.avloppsplatsen.se I Sveriges avlånga land finns många fastigheter utanför gränsen för kommunala avlopp. Dessa behöver någon form av enskilt avlopp och det är till dig

Läs mer

Sökanden. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning. Ansökan/ Anmälan Ansökan/ Anmälan avser. Person/Organisationsnummer. Telefonnummer.

Sökanden. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning. Ansökan/ Anmälan Ansökan/ Anmälan avser. Person/Organisationsnummer. Telefonnummer. ANSÖKAN/ ANMÄLAN inrättande eller ändring av avloppsanordning Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av förvaltning/nämnd.

Läs mer

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) *

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) * ANSÖKAN/ANMÄLAN Miljö- och byggnämnden Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Inrättande eller ändring av avloppsanläggning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ny byggnad eller nytt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan

Läs mer

Information gällande ny taxa för prövning av ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning

Information gällande ny taxa för prövning av ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Datum 2017-12-22 1(4) Information gällande ny taxa för prövning av ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Från och med 1 januari 2018 kommer en ny taxa träda i kraft för prövning och tillsyn

Läs mer

Avloppsvatten kan orsaka övergödning som leder till algblomning, igenväxning, syrebrist och fiskdöd. Avloppsvatten innehåller också parasiter,

Avloppsvatten kan orsaka övergödning som leder till algblomning, igenväxning, syrebrist och fiskdöd. Avloppsvatten innehåller också parasiter, E n s k i l t a v l o p p Avloppsvatten kan orsaka övergödning som leder till algblomning, igenväxning, syrebrist och fiskdöd. Avloppsvatten innehåller också parasiter, bakterier och virus som kan förorena.

Läs mer

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2 RIKTLINJER 1-200 pe Fastställd av miljö- och hälsoskyddsnämnden Framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2018-12-18 Gäller från 2019-01-01 Ärendenr MHN 2018/3285 Version [1.0] Riktlinjer för hantering

Läs mer

ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll

ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Miljö- och byggnadsnämnden ANSÖKAN / ANMÄLAN enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Datum Ansökan/anmälan skickas till Skara kommun Miljö- och byggnadsnämnden Sökande Namn Person- eller organisationsnummer

Läs mer

Adress (dit fakturan ska gå) Telefon dagtid Mobilnummer. Eget vatten Gemensam vattentäkt Kommunal vattenförsörjning

Adress (dit fakturan ska gå) Telefon dagtid Mobilnummer. Eget vatten Gemensam vattentäkt Kommunal vattenförsörjning Ansökan/Anmälan för ny eller ändrad (1) avloppsanordning för 5-200 (pe) - enligt 9 kap 7 miljöbalken och 13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT. Information till dig som ska inrätta avloppsanläggning och/eller installera toalett av något slag

AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT. Information till dig som ska inrätta avloppsanläggning och/eller installera toalett av något slag Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2013-07-15 AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som ska inrätta avloppsanläggning och/eller installera toalett av något slag Innehåll Sida Vad säger lagstiftningen...

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, 44 Reviderade 2009-03-31, 20 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Lagstiftning Miljöbalken Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

Ansökan / anmälan av enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Ansökan / anmälan skickas eller lämnas in till miljökontoret (adress se nedan).

Ansökan / anmälan av enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Ansökan / anmälan skickas eller lämnas in till miljökontoret (adress se nedan). Samhällsbyggnadsförvaltningen ver. 060815 1 (5) Ansökan / anmälan av enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Ansökan / anmälan skickas eller lämnas in till miljökontoret (adress se nedan). Läs noga igenom

Läs mer

Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning

Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning Om du vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra din befintliga avloppsanordning ska du ta kontakt med

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer