Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Uppdaterad Strängnäs kommun. Tel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Uppdaterad Strängnäs kommun. Tel"

Transkript

1 Ansök om enskild avloppsanordning - Information från Miljöenheten Uppdaterad

2 Ansök om enskild avloppsanordning Syftet med detta informationsblad är att ge dig som fastighetsägare information som är viktig att känna till vid planering av en enskild avloppsanordning. Läs igenom det här informationsbladet innan du lämnar in din ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanordning. Om du har frågor gällande informationsbladets innehåll kan du, via kommunens växel, , kontakta Miljöenhetens miljöinspektörer. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att söka tillstånd (alternativt anmäla) innan du bygger en avloppsanläggning och att anläggningen byggs enligt beslutet. Du som fastighetsägare är även skyldig att sköta och underhålla anläggningen samt löpande kontrollera att den fungerar. Du ansvarar även för att anlita någon som är sakkunnig att anlägga avloppet. För mer detaljerade anvisningar och krav hänvisas till Havs- och vattenmyndighetens allmänna råd om små avloppsanläggningar för hushållsspillvatten (HVMFS 2016:17). Det finns även information om olika avloppslösningar på Avloppsguidens hemsida: När du funderar över olika avloppslösningar för din fastighet bör du ta hjälp av en sakkunnig entreprenör eller konsult. Vid val av avloppsanordning bör du ta hänsyn till kostnader för drift, som t.ex. byte av filtermaterial i fosforfällor, fällningskemikalier och extra slamtömningar. I många tätbebyggda fritidshusområden är det inte möjligt att ge tillstånd för enskilda avloppsanordningar t.ex. om risken att förorena närliggande vattentäkter är stor. Om Miljöenheten bedömer att din avloppsanordning inte kan anläggas utan risk för att förorena vattentäkt eller miljön så avslås ansökan och du får inget tillstånd. Du har givetvis rätt att överklaga ett sådant beslut. Blanketter Blanketter för ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanordning med bilagor kan hämtas på s hemsida () under länken e-tjänster & blanketter eller på Medborgarkontoret, i Strängnäs. Du kan även kontakta Miljöenhetens miljöinspektörer via kommunens växel, , så skickar vi blanketter. Ansökan/anmälan lämnas fullständigt ifylld till Medborgarkontoret eller skickas till Miljöenheten (se adress på blanketten). Avgifter Tillståndsprövningar och anmälningar om inrättande eller ändring av enskild avloppsanordning är avgiftsbelagda. Avgiften tas ut i samband med att anmälan eller ansökan inkommer. Taxa, fastställd av kommunfullmäktige, med information om gällande avgifter finns på kommunens hemsida och på ansökningsblanketten.

3 När krävs tillstånd? Om du ska göra följande krävs ett skriftligt tillstånd från Samhällsbyggnadsnämnden: Inrätta en enskild avloppsanordning med ansluten WC. Inrätta en enskild avloppsanordning med enbart BDT (Bad, Disk och Tvätt) avlopp inom områden för detaljplan. Ansluta WC till befintlig avloppsanordning OBS! Tillstånd krävs inte vid anslutning av WC till en befintlig anläggning med tillstånd som redan har ansluten WC, om varken vattenmängden eller antalet anslutna personer ökar. Vid påkoppling av avlopp från separationstoalett (t.ex. urin från urinsorterande toalett) till BDT-avlopp. Ändra plats för en avloppsanordning (även om du har tillstånd för en sådan anordning för din fastighet). Ändra typ av avloppsanordning eller utsläppspunkt. Göra förändringar i en avloppsanordning som inte har ett giltigt tillstånd När krävs anmälan? Om du ska göra följande måste du göra en anmälan till Samhällsbyggnadsnämnden samt invänta ett skriftligt beslut: Inrätta en enskild avloppsanordning med enbart BDT (Bad, Disk och Tvätt) avlopp utanför planlagt område. Gräva om en markbädd eller att lägga nya infiltrationsrör i en infiltrationsanläggning. Tänk på att anläggningen måste ha ett tillstånd sedan tidigare. Vid ändringar i belastningen på befintlig avloppsanläggning, t.ex. att fler personer än tidigare ansluts till anläggningen. Installera ett badkar, dusch eller tvättmaskin om det innebär en väsentlig ändring av avloppsvattnets mängd eller sammansättning. När krävs inte anmälan eller tillstånd? Innan du gör några åtgärder på befintlig avloppsanordning bör du kontrollera att anläggningen uppfyller miljöbalkens krav. Gamla anläggningar med tillstånd enligt äldre lagstiftning uppfyller oftast inte dagens reningskrav. Du kan få krav på att göra om en avloppsanläggning med ett gammalt tillstånd även fast den nyligen renoverats. Om du ska göra följande behöver du inte anmäla eller söka om tillstånd: Enklare underhållsåtgärder som inte innebär att någon ny teknik tillförs eller att några delar av anläggningen flyttas till ny plats. Vid byte av ledning t.ex. vid stopp eller läckage, om det kan betraktas som underhåll och ledningen inte får ny dragning. Observera att anläggningen behöver ha ett gällande tillstånd. Byta ut en slamavskiljare mot ny likvärdig, så länge avloppsanordningen ligger på samma plats som tidigare.

4 Vad händer om du anlägger ett avlopp utan tillstånd? Det finns bestämmelser om miljösanktionsavgifter som gör att du om du anlägger en avloppsanordning utan tillstånd kan bli skyldig att betala en avgift. Miljösanktionsavgifterna är fastställda till 3000 kr respektive 5000 kr beroende på om överträdelsen gäller utebliven anmälan eller ansökan om enskilt avlopp. Observera att miljösanktionsavgift utdöms även om du lämnat in ansökan innan du anlagt ditt avlopp, men inte beviljats tillstånd. Du ska ha ett skriftligt beslut om tillstånd att anlägga din avloppsanordning innan du får börja. Oavsett vilka råd du fått av grävare eller entreprenör är det du som fastighetsägare som har det fulla ansvaret. Du måste i efterhand ändå visa att anläggningen uppfyller kraven som skulle ha ställts i ett tillstånd. Om du inte kan visa det kan du bli tvungen att bygga en ny avloppsanordning. Så här handläggs ditt ärende 1. Du diskuterar tillsammans med din entreprenör/konsult om vilken avloppslösning som är bäst på den aktuella fastigheten. Kontakta gärna Miljöenheten för att få en preliminär bedömning av vilken skyddsnivå som kommer att krävas. 2. Du skickar in ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanordning med förslag på lösning. Se till att alla aktuella bilagor är ifyllda. Det kan vara flera bilagor som ska fyllas i, exempelvis ska både bilaga 1 och 3 fyllas i om du avser att anlägga minireningsverk med infiltration som efterpolering. Du ska även skicka in grannintyg om det finns grannar som har en dricksvattentäkt inom 100 meter från avloppsanordningen eller som kan anses vara berörda av avloppet på annat sätt. Kom även ihåg att bifoga karta. Observera att handläggningen av ditt ärende går fortast om handlingarna är kompletta. 3. Miljöinspektören granskar handlingarna, utreder och begär eventuellt in kompletteringar. Om det finns fornlämningar inom 50 meter från platsen där avloppet ska anläggas kontaktar miljöenheten Länsstyrelsen för att kontrollera om du behöver söka tillstånd för ingrepp i fornlämning. 4. När ärendet är komplett kontaktar miljöinspektören dig för att boka tid för besök på fastigheten. Vid platsbesöket är det bra om fastighetsägaren och/eller entreprenören kan vara med. Vid platsbesöket tittar vi bland annat på avloppets placering, närliggande dricksvattenbrunnar samt utsläppspunkten. Om du avser att anlägga en infiltration gräver du, inför besöket en provgrop. Denna bör vara minst 2 meter djup alternativt nå berg eller grundvatten. Provgropen bör grävas i nära anslutning till plats där Observera att Miljöenheten inte utför jordprovtagning/ perkolationstester eller analys! Detta får er entreprenör/konsult hjälpa till med. Vid siktanalys skickas jordproverna till laboratorium för analys. Protokollet från siktanalysen eller resultatet från perkolationstestet ska skickas till Miljöenheten.

5 infiltrationen planeras. Vid ansökan om infiltration krävs alltid en siktanalys eller ett perkolationstest. 5. Du meddelas beslut om tillstånd eller avslag på din ansökan. Vid anmälan får du ett skriftligt beslut med försiktighetsmått som ska uppfyllas. Med tillståndet följer villkor för utförandet av avloppsanordningen. Det är viktigt att du ser till att entreprenören som ska anlägga avloppet har fått ta del av beslutet då det alltid är du som ansvarar för att anordningen utförs enligt givna anvisningar och villkor. Du får INTE börja anlägga din avloppsanordning innan du fått ett skriftligt tillstånd! 6. Du anlägger avloppsanordningen enligt tillståndet eller beslutet med försiktighetsmått. Arbetet måste påbörjas inom två år och färdigställas inom fem år, annars förfaller tillståndet/beslutet och du måste ansöka om ny prövning. Observera att fotografier (enligt instruktioner i kvalitetsredovisningsblankett) ska tas under arbetets gång. 7. Du och din entreprenör fyller i en kvalitetsredovisningsblankett och intygar därmed att avloppet är lagt enligt beslutet. Blanketten, tillsammans med de foton som tagits under arbetets gång, skickas till Miljöenheten. 8. Du får därefter en bekräftelse på att Miljöenheten har tagit emot intyget. Miljöenheten lämnar över uppgifterna om ditt nya avlopp till SEVAB som registrerar din anordning och ser till att slamtömning sker enligt renhållningsföreskrifterna. Skyddsavstånd du behöver ta hänsyn till Det finns alltid risk för att en avloppsanordning kan förorena grundvatten, ytvatten eller förorsaka annan olägenhet. Därför ska du sträva efter väl tilltagna skyddsavstånd till exempelvis vattentäkter när avloppsanordningen planeras. Nedan anges några skyddsavstånd som bör beaktas i sammanhanget. Observera att behovet av skyddsavstånd mellan avloppsanordning och vattentäkt, grävd eller borrad, kan variera avsevärt beroende bland annat på terrängförhållanden, jordmaterialets sammansättning och typ av vattentäkt och avloppsanordning. 1. Vattentäkt Ungefär 50 meter brukar anges som minsta avstånd mellan avloppsanordningens utsläppspunkt och befintliga eller planerade vattentäkter, under förutsättning att avloppsanordningen placeras nedströms (lägre än) vattentäkterna. Om avloppsanordningen placeras uppströms en vattentäkt, vilket ska undvikas, måste skyddsavståndet vanligen utökas väsentligt. Minst 20 meter bör skilja mellan typgodkänd slamavskiljare och vattentäkt. 2. Borrhål för bergvärme Rekommenderat minsta avstånd mellan borrhål för bergvärme och avlopp

6 är 30 meter. Avloppsanläggningen bör placeras nedströms (lägre än) borrhålet. 3. Ytvatten (sjö, vattendrag, dike) Avståndet mellan ytterkanten på en avloppsanordning bör inte läggas närmare än 10 meter och helst mer än 30 meter från ytvatten eller dike. 4. Bostadshus Ytterkanten på slamavskiljare bör lokaliseras minst 10 meter från bostadshus och minst 4 meter från fastighetsgräns. 5. Väg, stig eller fastighetsgräns En avloppsanordning bör inte placeras närmare än 5 meter från väg, stig eller fastighetsgräns. Om anordningen ändå måste placeras mindre än 5 meter från fastighetsgräns ska skriftligt medgivande, så kallat grannintyg, från aktuell fastighetsägare bifogas ansökan. Blankett för grannintyg finns i ansökningshandlingarna. 6. Grundvatten och berg Jorddjupet, d v s avståndet mellan infiltrationsytan och grundvattenyta eller berg bör vara minst 1 meter för att reningseffekten ska bli tillfredsställande. 7. Avstånd till slamtömningsfordon Avståndet mellan slamavskiljare/sluten tank och uppställningsplats för slamtömningsfordon bör inte vara mer än 10 meter. Observera att tillfartsvägar ska vara i sådant skick att slamtömningsfordon kan ta sig fram. Eftersom slamsugningsfordonen kan vara mycket stora och tunga måste framkomligheten vara god. Tänk också på att det ska vara möjligt att vända någonstans med slambilen eftersom man vill undvika att backa med fordonet. Bestämmelser om slamtömning finns i kommunens renhållningsföreskrifter. 8. Avstånd kranbil vid fosforfälla Om du har en fosforfälla med fast filtermaterial som måste lyftas ur med kranbil får avståndet till väg vara högst 10 meter om filterkassett/storsäck om 500 kg används. Om filterkassett/storsäck om 1000 kg används får avståndet vara högst 5 meter. Bestämmelser om hämtning/tömning av filtermaterial finns i kommunens renhållningsföreskrifter.

7 Övrigt att tänka på när du planerar ditt avlopp Skyddsnivå miljöskydd Vilken reningsgrad din avloppsanordning förväntas klara beror på hur omgivningen påverkas eller riskerar att påverkas av utsläppet. Om det finns sjöar eller vattendrag som är känsliga för övergödning ska din avloppsanordning klara att rena näringsämnen från avloppsvattnet enligt krav på hög skyddsnivå. Som riktlinje gäller hög skyddsnivå om du bor inom 500 meter från sjö eller vattendrag, men en bedömning görs av miljöenheten i varje enskilt fall. Normal Hög Fosfor BOD Kväve - 50 Tabell 1. Skyddsnivå (reduktion i %). Normal och hög skyddsnivå enligt Havs-och vattenmyndighetens allmänna råd om små Skyddsnivå hälsoskydd Vid normal skyddsnivå gällande hälsoskydd krävs det att hushållsspillvatten avloppsvattnet inte medverkar till en väsentligt ökad risk för smitta eller annan olägenhet t.ex. genom förorening av dricksvatten, grundvatten eller badvatten. avloppsanordningar för Det kan ställas krav på hög skyddsnivå gällande hälsoskydd om det till exempel är nära till en badplats. Vid hög skyddsnivå gällande hälsoskydd behövs det åtgärder/barriärer som ger ökat skydd mot smittspridning. Det kan vara att: 1. Placera utsläppspunkten så att risken för att någon exponeras för avloppsvattnet minskar. Vattnet kan behöva pumpas till en lämpligare utsläppspunkt. 2. Separat hantering av fekalier/wc-avlopp, till exempel i en sluten tank. 3. Polering av renat avlopp från anordningen i exempelvis markbädd, infiltration eller liknande. 4. Behandling av utgående vatten med ozon, UV-ljus, ph-höjning eller annan desinfektionsteknik. Dagvatten Dagvatten, exempelvis tak- och dräneringsvatten ska samlas upp i separat ledning och släppas ut i dike eller annat vattendrag. Detta vatten måste alltså vara skilt från avloppsvatten och inte ledas till avloppsanordning eller på annat sätt belasta denna. Bygglov I samband med att bygglov söks måste du redovisa hur vatten- och avloppsfrågan ska lösas. Det är därför lämpligt att lämna in din ansökan om inrättande av enskild avloppsanordning till Miljöenheten samtidigt som du lämnar bygglovsansökan till Byggenheten. Detta gör att handläggningen underlättas och att handläggningstiderna därmed kan förkortas för de både ansökningarna. Normalt ges inte bygglov utanför planlagt område innan avloppsfrågan är löst. Sakkunnig Havs- och Vattenmyndigheten hänvisar till Miljöbalkens 2 kap 2, om

8 kunskapskrav både för inrättande och för driften av avloppsanordningen. Vid inrättandet ska därför sakkunnig anlitas. En sakkunnig är en person som genom yrkeserfarenhet, deltagande i utbildningar eller på annat sätt har tillräckliga kunskaper för att utföra det arbete som avses. Det bör även vara en sakkunnig som planerar vilken typ av avloppslösning som föreslås i ansökan. Sluten tank Till en sluten tank får endast WC-avloppsvatten ledas. Vid sluten tank är det önskvärt att du även installerar ett vakuumsystem för ditt WC-vatten. Vakuumsystemet bygger på ett icke vattenburet system där spolning sker genom undertryck i ledningarna, samma system som ofta finns i exempelvis tåg. Vatten används i en vakuumtoalett enbart för att spola och rengöra toalettskålen. Detta ger ett slam som har en relativt hög torrhalt och därmed lämpar sig väl för exempelvis kompostering eller rötning för att utvinna biogas. Situationsplan En tydlig och korrekt situationsplan måste bifogas ansökan. Här ser du exempel på hur en bra respektive en dålig situationsplan kan se ut.

9 GODTAGBAR RITNING Situationsplanen skall innehålla: 1) Fastighetsgränser 2) Byggnader på fastigheten 3) Dricksvattenbrunnar, både egna och grannars inom ett avstånd av 100 meter från planerad avloppsanordning. 4) Borrhål för bergvärme 5) Placering av avloppsanordning med brunnar och ledningar utritade. 6) Eventuella diken och vattendrag i närheten av fastigheten. 7) Skala på situationsplanen. EJ GODTAGBAR RITNING 8) Tillfartsvägar och uppställningsplats för slamtömningsfordon/ kranbil. Varför är denna ritning inte godtagbar? 1) Ritningen saknar skala vilket gör att avstånd ej går att beräkna. 2) Förklaringarna är bristfälliga/felaktiga. 3) Väderstreck saknas. 4) Vattentäkten är inte utritad.

10 Vad ska jag tänka på när arbetet avslutas? Se till att du får drift- och skötselinstruktioner av entreprenören/leverantören. För minireningsverk ska leverantören kunna tillhandahålla en mall för driftjournal samt slamsugningsinstruktion. Slamsugningsinstruktionen bör placeras i anslutning till anläggningen så att renhållningsentreprenören gör rätt när det är dags för slamsugning. Felaktigt utförd slamsugning kan skada anläggningen. Samla gärna alla handlingar kring avloppsanläggningen i en pärm så finns de lättillgängliga. Miljöenheten avser att inspektera minireningsverk med ett intervall på 3-5 år och tar då ut timavgift för tillsynen. Vid besöken ska du kunna visa upp journalföring samt kunna redogöra för egenkontroll. Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för skötsel, underhåll och drift av anläggningen. Olika anläggningar har olika skötselbehov. Minireningsverk ska kontrolleras av sakkunnig minst en gång om året. Markbäddar och infiltrationer ska kontrolleras av sakkunnig minst var 10:e år. Utöver det behöver du som fastighetsägare själv löpande kontrollera din anläggning.

11

Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Bankgiro 621-6907. Tel 0152-291 00. Strängnäs kommun. kommunstyrelsen@strangnas.

Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Bankgiro 621-6907. Tel 0152-291 00. Strängnäs kommun. kommunstyrelsen@strangnas. Ansök om enskild avloppsanordning - Information från Miljöenheten Detta informationsblad syftar till att ge dig som fastighetsägare/entreprenör den information som är viktig att känna till vid planering

Läs mer

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp Ansökan och anmälan om enskilt avlopp För att ändra din avloppsanordning eller installera en ny måste du antingen ansöka om tillstånd eller skicka in en anmälan till miljönämnden. I den här informationsbladet

Läs mer

Små avloppsanläggningar

Små avloppsanläggningar Små avloppsanläggningar Information till den som ska anlägga en ny eller ändra en befintlig anläggning. Ett hushåll använder dagligen ca 1000 liter vatten som blir förorenat och måste tas omhand innan

Läs mer

Blankett. Inrättande av avloppsanordning. Miljö- och hälsoskyddskontoret Märsta

Blankett. Inrättande av avloppsanordning. Miljö- och hälsoskyddskontoret Märsta 1 (6) Blankett Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Viktig information som du bör ta del av vid ansökan/anmälan finns i informationsfoldern

Läs mer

Avlopp på rätt sätt. Information och råd till dig som planerar en enskild avloppsanläggning. Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2015

Avlopp på rätt sätt. Information och råd till dig som planerar en enskild avloppsanläggning. Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2015 Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2015 Avlopp på rätt sätt Information och råd till dig som planerar en enskild avloppsanläggning Sotenäs kommun Parkvägen 46, 456 80 Kungshamn 0523-66 40 00 fax: 0523-66

Läs mer

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) *

Sökande (*obligatoriska uppgifter) Personnummer/organisationsnummer (passnummer om personnummer inte finns) * ANSÖKAN/ANMÄLAN Miljö- och byggnämnden Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Inrättande eller ändring av avloppsanläggning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Så här anlägger du enskilt avlopp

Så här anlägger du enskilt avlopp Så här anlägger du enskilt avlopp Innan man får anlägga eller ändra en avloppsanläggning ska dess lämplighet bedömas. Denna folder visar vad du bör tänka på när du ansöker om tillstånd för en avloppsanläggning.

Läs mer

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan 1 (5) Inrättande av Ansökan/anmälan Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Viktig information som du bör ta del av vid ansökan/anmälan finns i informationsfoldern Hur man söker tillstånd. Där finns

Läs mer

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN

INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN INFORMATION OM ENSKILDA AVLOPP I GISLAVEDS OCH TRANEMO KOMMUN I detta häfte kan du läsa viktig information om enskilda avlopp. Bland annat om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning 1(5) Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning Ansökan/anmälan enligt 13 respektive 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 1 lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1/5 ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden Namn: Adress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan

Läs mer

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig avloppsanläggning. 1 Broschyrens innehåll: Varför ska jag rena mitt

Läs mer

Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av

Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av ANSÖKAN/ANMÄLAN Samhällsbyggnadsnämnden - inrättande eller ändring av avloppsanordning Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas

Läs mer

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig avloppsanläggning. 1 Broschyrens innehåll: Varför ska jag rena mitt

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Att anlägga avlopp Det krävs tillstånd från myndighetsnämnden för att

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1(6) Blanketten ska skickas till Högsby kommun, Miljö- och byggkontoret, 579 80 Högsby. Vid frågor ring 0491-290 00. Sökanden Namn: Adress: Postadress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan än sökanden)

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Läs mer

Planera enskilt avlopp

Planera enskilt avlopp 1 (8) Planera enskilt avlopp För fastighet som inte kan anslutas till det kommunala avloppsnätet 2 (8) Innehållsförteckning Rening, ansvar och tillstånd... 3 Varför behövs rening?... 3 Ansökan och Tillstånd...

Läs mer

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen / Miljöavdelningen Hässleholms kommun. Små avlopp

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen / Miljöavdelningen Hässleholms kommun. Små avlopp Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning Om du vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra din befintliga avloppsanordning ska du ta kontakt med

Läs mer

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning enligt 13 eller 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning enligt 13 eller 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANSÖKAN/ANMÄLAN ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning enligt 13 eller 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sökande Namn Personnummer./organisationsnummer

Läs mer

Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning

Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning Instruktioner till ansökan om enskild avloppsanläggning Hur du fyller i ansökan Sidorna 1, 3 och 10 ska alltid fyllas i. Sidorna 2 och 4-9 fyller du i beroende på vilken typ av reningsteknik som ska användas.

Läs mer

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan 11 Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig avloppsanläggning. 1 10 Broschyrens innehåll: Varför ska jag

Läs mer

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Ankomststämpel Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1. Sökande Namn Utdelningsadress Postadress Mobiltelefon Telefon

Läs mer

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad:

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad: ANSÖKAN/ANMÄLAN Sökande ENSKILD AVLOPPSANORDNING enligt 13 och 14 Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (ansökan inlämnas i 2 exemplar) bostad arbete Mobiltelefon Fastighetsbeteckning Personnr

Läs mer

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ansökan/anmälan om inrättande eller ändring av enskild avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vi behandlar dina personuppgifter

Läs mer

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs

WC WC och BDT endast BDT (bad-, disk- och tvättvatten) annan toalett än vattentoalett Dispens för eget omhändertagande av toalettavfall krävs SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Ansökan/anmälan om inrättande eller ändring av enskild avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vi behandlar dina personuppgifter

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Arvidsjaurs kommun Miljö- och byggenheten Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Alt. Anmälan om ändring av avloppsanläggning Sökande Namn Organisationsnummer/personnummer Postadress Postnummer

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

Enskilda avloppsanläggningar i Ale kommun. Information om hur du går tillväga för att ansöka om enskilt avlopp

Enskilda avloppsanläggningar i Ale kommun. Information om hur du går tillväga för att ansöka om enskilt avlopp Enskilda avloppsanläggningar i Ale kommun Information om hur du går tillväga för att ansöka om enskilt avlopp 1 Innehållsförteckning Information enskilt avlopp... 3 Därför behöver avloppsvattnet renas...

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Befintlig byggnad med befintligt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Dagordning. 18.00 Samling 18.10 Presentation av inventeringen 18.40 - Frågor 19.00 - Fika 20.00 Dörrarna stängs. Miljöenheten 2014-03-04

Dagordning. 18.00 Samling 18.10 Presentation av inventeringen 18.40 - Frågor 19.00 - Fika 20.00 Dörrarna stängs. Miljöenheten 2014-03-04 Dagordning 18.00 Samling 18.10 Presentation av inventeringen 18.40 - Frågor 19.00 - Fika 20.00 Dörrarna stängs Välkomna till Informationsmöte inför avloppsinventering Fogdön Helena Segervall, miljöchef

Läs mer

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning enligt 9 kap 7 Miljöbalken och 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (5) Reviderad 2016-01-11 Blankett ansökan/anmälan om inrättande

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) bygg livsmedel - miljö Skickas till: Tranås kommun Bygg- och miljöavdelningen 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning (13-14 förordningen (1998:899) om

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Sökande Personnummer/organisationsnummer

Sökande Personnummer/organisationsnummer ANSÖKAN/ANMÄLAN Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Inrättande eller ändring av avloppsanläggning enligt 13 och 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Min ansökan gäller:

Läs mer

Sida 1 av 6 Haparanda stad - Samhällsbyggnadskontoret Ansökan enskild avloppsanläggning Sökande Förnamn* Efternamn* Personnummer/ organisationsnummer* Adress* Postnummer* Ort* Telefon dag* Telefon mobil

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanläggning Enligt 13 och 14 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanläggning Enligt 13 och 14 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Samhällsbyggnadskontoret Miljöenheten Storgatan 8B 314 80 Hyltebruk Ansökan/anmälan om inrättande av enskild avloppsanläggning Enligt 13 och 14 i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Sökanden (om det är annan sökanden än fastighetsägare skall fullmakt bifogas) Organisationsnr./personnr: Permanentbostad Fritidshus Annat:

Sökanden (om det är annan sökanden än fastighetsägare skall fullmakt bifogas) Organisationsnr./personnr: Permanentbostad Fritidshus Annat: OBS! Om det saknas uppgifter försenas beslutet eftersom kompletteringar måste göras. Vänligen fyll i alla uppgifter utförligt. För krav på bl a karta och situationsplan se avsnitt bilagor. Uppgifter som

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT 1(5) Vadstena Kommun Bygg- och miljönämnden 592 80 Vadstena ANSÖKAN/ANMÄLAN OM INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT Enligt 13-14 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Ankomststämpel Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1. Sökande Namn Utdelningsadress Postadress Mobiltelefon Telefon

Läs mer

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Så fyller du i ansökan/anmälan Blanketten är utformad så att den både är en ansöknings- och en anmälningsblankett beroende på vad som ska göras. Gäller

Läs mer

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Oktober 2014 1 Innehållsförteckning ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Miljö- och byggnämnden Fastställelsedatum: 2009-05-18 53 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Vid behov Policy enskilda avlopp

Läs mer

Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning

Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning Små avlopp Information till dig som vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra en befintlig anordning Om du vill anlägga ett nytt avlopp eller ändra din befintliga avloppsanordning ska du ta kontakt med

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan

Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan Enligt 13 eller 14 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Sökande Namn Organisationsnr/Personnr Telefonnummer bostad Telefonnummer arbetet

Läs mer

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Ansökan/Anmälan om enskild avloppsanläggning Enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 13-14 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Obs! Påbörja inte anläggningen förrän du har fått ditt

Läs mer

Entreprenören ska få en kopia på tillståndet. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

Entreprenören ska få en kopia på tillståndet. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling om inrättande av avloppsanläggning 1 Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella

Läs mer

Ansökan/anmälan av avloppsanläggning Med en ansökan/anmälan (se länkad blankett) ska följande bifogas:

Ansökan/anmälan av avloppsanläggning Med en ansökan/anmälan (se länkad blankett) ska följande bifogas: Ansökan/anmälan av avloppsanläggning Med en ansökan/anmälan (se länkad blankett) ska följande bifogas: En översiktlig beskrivning av avloppsanordningens dimensionering, uppbyggnad och funktion i form av

Läs mer

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp Miljö- och hälsoskyddskontoret informerar Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp www.sigtuna.se Ny anläggning kräver tillstånd! Utsläpp av avloppsvatten i mark, grundvatten eller vattenområde

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Sid 1 (4) Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning 614 80 Söderköping * = Obligatorisk uppgift 0121-181 00, miljo@soderkoping.se Ansökan gäller* tillstånd att inrätta ny anläggning av enskilt

Läs mer

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6)

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ifylld blankett skickas via e-post till bygg-miljo@emmaboda.se eller via brev till: Emmaboda kommun Bygg- och miljönämnden Box 54 361 21 Emmaboda Ofullständigt

Läs mer

Information. Är det dags att rätta till avloppet?

Information. Är det dags att rätta till avloppet? Information Är det dags att rätta till avloppet? BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@ skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Den här

Läs mer

E n s k i l t a v l o p p

E n s k i l t a v l o p p Enskilt avlopp Avloppsvatten kan orsaka övergödning som leder till algblomning, igenväxning, syrebrist och fiskdöd. Avloppsvatten innehåller också parasiter, bakterier och virus som kan förorena. Om du

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp Antagen av Miljö- och byggnämnd 2018-09-26, 110 SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden 1 Bakgrund Tidigare riktlinjer för små avlopp antogs av Miljö- och

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ny byggnad eller nytt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM ENSKILT AVLOPP

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM ENSKILT AVLOPP 1(6) Vadstena Kommun Samhällsbyggandsnämnden 592 80 Vadstena ANSÖKAN/ANMÄLAN OM ENSKILT AVLOPP - INRÄTTANDE ELLER ÄNDRING AV AVLOPPSANORDNING MED ELLER UTAN ANSLUTEN VATTENTOALETT Enligt 13-14 förordning

Läs mer

Planera ditt enskilda avlopp

Planera ditt enskilda avlopp Planera ditt enskilda avlopp I den här guiden får du hjälp med det som är viktigt att tänka på när du ska anlägga ett nytt enskilt avlopp och vad som ska vara med när du fyller i blanketten rörande nytt

Läs mer

rev sept 2014 SÅ HÄR ANLÄGGER DU ENSKILT AVLOPP utgiven av Miljöenheten i Kungälvs kommun

rev sept 2014 SÅ HÄR ANLÄGGER DU ENSKILT AVLOPP utgiven av Miljöenheten i Kungälvs kommun rev sept 2014 SÅ HÄR ANLÄGGER DU ENSKILT AVLOPP utgiven av Miljöenheten i Kungälvs kommun 1. Vad gäller för enskilda avlopp? Varför behövs avloppsanordningar? Avloppsanordningar är till för att rena avloppsvatten

Läs mer

Sökanden. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning. Ansökan/ Anmälan Ansökan/ Anmälan avser. Person/Organisationsnummer. Telefonnummer.

Sökanden. Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning. Ansökan/ Anmälan Ansökan/ Anmälan avser. Person/Organisationsnummer. Telefonnummer. ANSÖKAN/ ANMÄLAN inrättande eller ändring av avloppsanordning Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av förvaltning/nämnd.

Läs mer

Ansökan avser (tillståndsplikt) Nytt avlopp med toalett

Ansökan avser (tillståndsplikt) Nytt avlopp med toalett ANMÄLAN/ANSÖKAN Markbädd 1 (5) Om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 och 14. Sökanden Namn: Personnr/Org.nr: Telefonnummer: Adress:

Läs mer

Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen

Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen Personuppgifter behandlas i enlighet med PUL, personuppgiftslagen. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Ansökan/anmälan om inrättande av Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade

Läs mer

Ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Testversion av ny blankett från 2017-12-06 ANVISNINGAR

Läs mer

ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING

ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING Information till fastighetsägare ENSKILD AVLOPPSANLÄGGNING Foto Eva Rehnberg Till dig som ska göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning Sida: 2 (12) INNEHÅLL ANSÖKAN... 3 TILLSTÅND FÖR AVLOPP...

Läs mer

Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av

Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register av ANSÖKAN/ANMÄLAN Samhällsbyggnadsnämnden - inrättande eller ändring av avloppsanordning Personuppgifter i anmälan behandlas i enlighet med PUL. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan)

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan) Ansökan eller anmälan Ange vad som avses: 1(7) Ansökan om avloppsanläggning för WC och BDT-vatten (bad, disk och tvätt) Ansökan om avloppsanläggning för enbart WC-vatten Anmälan om avloppsanläggning för

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Information om personuppgiftsbehandling Sökande Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO avloppsanordning 1 ANMÄLAN Information om personuppgiftsbehandling Sökande Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella

Läs mer

Permanentbostad Fritidsbostad Annat. Avloppsanordningen dimensioneras för antal hushåll Antal personer per hushåll: st.

Permanentbostad Fritidsbostad Annat. Avloppsanordningen dimensioneras för antal hushåll Antal personer per hushåll: st. Samhällsbyggnadskontoret ANSÖKAN/ANMÄLAN - inrättande eller ändring av avloppsanordning Sökande Namn Adress Person/Organisationsnummer Postadress Telefonnummer E-postadress Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO ANMÄLAN Information om personuppgiftsbehandling Sökande Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar,

Läs mer

Ansökan om tillstånd att installera enskilt avlopp eller anmälan om ändring av enskilt avlopp

Ansökan om tillstånd att installera enskilt avlopp eller anmälan om ändring av enskilt avlopp MBF_1.Enskiltavlopp 2017-02-06 Sida 1 / 8 Ansökan om tillstånd att installera enskilt avlopp eller anmälan om ändring av enskilt avlopp Enligt paragraf 13 och 14 i förordningen om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan/anmälan för inrättande av avloppsanordning enligt 13 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ALLMÄNNA UPPGIFTER - ifylls alltid Fastighet/adress

Läs mer

Ansökan avser (tillståndsplikt) Nytt avlopp med toalett

Ansökan avser (tillståndsplikt) Nytt avlopp med toalett ANMÄLAN/ANSÖKAN Markbädd 1 (5) Om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 och 14. Sökanden Namn: Personnr/Org.nr: Telefonnummer: Adress:

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM TILLSTÅND TILL SMÅ AVLOPP

ANSÖKAN/ANMÄLAN OM TILLSTÅND TILL SMÅ AVLOPP ANSÖKAN/ANMÄLAN OM TILLSTÅND TILL SMÅ AVLOPP Ansökan/anmälan avser: Ny avloppsanläggning Ändring av befintlig avloppsanläggning Anslutning till befintlig avloppsanläggning Fastighet Sökanden Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Tillstånd till avloppsanordning för WC- och BDT-avlopp på fastigheten Stråtenbo 12:1

Tillstånd till avloppsanordning för WC- och BDT-avlopp på fastigheten Stråtenbo 12:1 DELEGATIONSBESLUT 1 (5) Tjänsteställe Datum Ärendenr Miljöförvaltningen 2013-05-17 MNMMNM0718/13 Handläggare Chatarina Andersson 023-823 34 chatarina.andersson@falun.se Anna-Lisa Kristoffersson Stråtenbo

Läs mer

Anmälan om ändring av befintlig avloppsanläggning

Anmälan om ändring av befintlig avloppsanläggning Anmälan om ändring av befintlig avloppsanläggning VERSIONSNR 2016-06-15 SID 1/5 SKICKA TILL MILJÖAVDELNINGEN Information Det är förbjudet att ändra tillståndspliktiga avloppsanordningar utan att anmäla

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden och fakturamottagare Fastighetsbeteckning Fastighetens adress

Läs mer

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden och fakturamottagare Fastighetsbeteckning Fastighetens adress

Läs mer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer

Telefon dagtid E-post Personnummer/organisationsnummer MILJÖAVDELNINGEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Miljöavdelningen

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

Anmälan om ändring av befintlig avloppsanläggning

Anmälan om ändring av befintlig avloppsanläggning Anmälan om ändring av befintlig avloppsanläggning VERSIONSNR 2016-06-15 SID 1/5 SKICKA TILL MILJÖAVDELNINGEN Information Det är förbjudet att ändra tillståndspliktiga avloppsanordningar utan att anmäla

Läs mer

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) OBS! Om det saknas uppgifter försenas beslutet eftersom kompletteringar måste göras. Vänligen fyll i alla uppgifter utförligt. För krav på bl.a. karta och situationsplan, se avsnitt bilagor. Sökande (om

Läs mer

Allmänna uppgifter Namn Personnummer Telefon dagtid. Medsökande - vid gemensamt avlopp med annan fastighet Namn Personnummer Telefon dagtid

Allmänna uppgifter Namn Personnummer Telefon dagtid. Medsökande - vid gemensamt avlopp med annan fastighet Namn Personnummer Telefon dagtid Växjö kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden Box 1222 351 12 Växjö 0470-410 00 miljokontor@vaxjo.se Uppdaterad 2018-09-14 Ansökan eller anmälan om enskild avloppsanläggning Avgiften för prövningen är normalt

Läs mer

Information om att anlägga enskilt avlopp

Information om att anlägga enskilt avlopp 1 Information om att anlägga enskilt avlopp Varför behöver avloppsvatten renas? Avloppsanordningar behövs för att rena avloppsvatten från bl. a. näringsämnen, organiskt material, bakterier och virus. Dessa

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

Information från miljö- och hälsoskyddsavdelningen. Information till dig som planerar att göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning

Information från miljö- och hälsoskyddsavdelningen. Information till dig som planerar att göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning Information från miljö- och hälsoskyddsavdelningen Planera för avlopp Information till dig som planerar att göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning Bestämmelser om små avlopp Små avlopp

Läs mer

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan)

Fastighetsbeteckning där avloppsanläggningens utsläppspunkt ska ligga (kan vara samma som ovan) 1(6) Ansökan eller anmälan Ange vad som avses: Ansökan om avloppsanläggning för WC och BDT-vatten (bad, disk och tvätt) Ansökan om avloppsanläggning för enbart WC-vatten Anmälan om avloppsanläggning för

Läs mer

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

Robertsfors kommun. Information till dig som planerar att göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning

Robertsfors kommun. Information till dig som planerar att göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning Robertsfors kommun Information till dig som planerar att göra en ny eller göra om en befintlig avloppsanläggning Viktigt att rena avloppsvatten Ett hushåll använder dagligen ca 1 000 liter vatten som blir

Läs mer

Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Insänds till Övertorneå kommun samhällsbyggnadsnämnden 958 85 ÖVERTORNEÅ Eller via e-post: miljo-byggnad@overtornea.se Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

Läs mer

TILL DIG SOM SKALL ANLÄGGA AVLOPP Information från Medborgarservice i Tierp

TILL DIG SOM SKALL ANLÄGGA AVLOPP Information från Medborgarservice i Tierp 1 (6) 2011-08-25 TILL DIG SOM SKALL ANLÄGGA AVLOPP Information från Medborgarservice i Tierp När krävs ansökan om tillstånd/anmälan till Kommunstyrelsen? För att inrätta en avloppsanläggning är man skyldig

Läs mer