Verksamhetsberättelse för Ullvigymnasiets bibliotek läsåret 2011/12

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse för Ullvigymnasiets bibliotek läsåret 2011/12"

Transkript

1 1 Verksamhetsberättelse för Ullvigymnasiets bibliotek läsåret 2011/ /12 har varit ett intensivt år för biblioteket. En bibliotekarie slutade och en vikarie kom under sex månader. Efter det har biblioteket haft hjälp av tillfälliga biblioteksassistenter. Biblioteket har under läsåret kommit ut mer än tidigare i klassrummen och undervisningen, framförallt genom att bistå lärare och elever med tips kring informationssökning och källkritik. Under 2011 minskade bibliotekets medieanslag med kr. Biblioteket äskade en ökning av anslaget till 2012 års budget, men utan resultat. Det som främst påverkats av det minskade medieanslaget är de rörliga kostnaderna, det vill säga bokinköpen. Mediabestånd Medieanslaget för 2011 minskade med kr, vilket innebar att biblioteket hade kr som skulle täcka kostnaderna för databaser, böcker, tidningar och tidskrifter samt biblioteksdatasystemet Book-IT. Kostnaden för biblioteksdatasystemet minskade 2011, medan kostnaden för abonnemang på databaser ökade. Enligt överenskommelse med rektor Arne Larsson under senhösten 2011 fick budgeten överstigas då bokinköpen blev eftersatt. Fördelning av medieanslaget 2011: Böcker Dagstidningar Tidskrifter Databaser Biblioteksdatasystem (inkl Media Direkt) Summa: Böcker Som tidigare år noteras en minskad summa för inköp av litteratur användes 28 % av bibliotekets medieanslag till bokinköp, jämfört med 32 % år 2010 och 36 % år Biblioteket köpte totalt 412 nya titlar under läsåret 2011/12, jämfört med 485 titlar föregående läsår. Av dessa 412 titlar var 178 fackböcker och 234 skönlitterära.

2 2 Under läsåret 2011/12 har biblioteket satsat på inköp av böcker för unga vuxna. De senaste åren har utgivning av litteratur riktad mot unga vuxna ökat, och eftersom det är den främsta målgruppen på Ullvi blir inköpen av ungdomslitteratur naturligt en stor del. Av den inköpta skönlitteraturen var 43 % för ungdomar, en ökning från tidigare läsår (39 % läsåret 2010/11 och 29 % 2009/10). Det har även gjorts en satsning på engelsk skönlitteratur under läsåret. De engelska böckerna lånas flitigt av eleverna, och inköpen har tidigare inte motsvarat efterfrågan. Totalt köptes det in 31 nya engelska titlar, men det har även kompletteringsinköpts böcker som försvunnit. Inköpt skönlitteratur under 2011/12 Vuxen 36% Ungdom 43% Utländsk 18% Serier 2% Lyrik/drama 1% Historiehyllan (Hylla K) gicks igenom under läsåret. Många äldre och inaktuella titlar gallrades och därför köptes det in ny och aktuell litteratur. När det gäller facklitteraturen har inköpen i övrigt dels baserats på efterfrågan, men nyutkommen litteratur har även regelbundet gåtts igenom. Antal inköpta titlar, facklitteratur. Ämnesområde: 2009/ / /12 Språk- och litteraturvetenskap Samhällsvetenskap Geografi Religion & historia Filosofi, psykologi och pedagogik Omvårdnad inkl idrott Naturvetenskap & teknik Ekonomi & näringsväsen Konst, musik, teater & film Biografier (verklighetsskildringar) Allmänt och blandat Totalt:

3 3 Utlåningsstatistiken visar att utlånen gått upp marginellt från föregående läsår (3917 jämfört med 3821 läsåret 2010/11). Något fler ungdomsböcker lånades ut, 34 % av utlånen var ungdomsböcker jämfört med 30 % föregående läsår. Topplista över utlånade böcker visar att bland vuxenlitteraturen var Marie Hermanssons Himmelsdalen och Lars Keplers Eldvittnet de mest utlånade. När det gäller ungdomsböckerna var alla böcker utom en i toppen lättläst. Författaren Dee Phillips bok Göra slut hade flest utlån, följt av Catrin Ankhs Festen. Bland de icke lättlästa var Susanne Collins Hungerspelen populärast, följt av Magnus Nordins Årstamördaren. För de 30 mest utlånade böckerna, se bilaga 2. Tidningar och tidskrifter Inför 2012 såg biblioteket över sina prenumerationer på tidskrifter. Vissa avslutades medan andra startades upp. Exempelvis avslutades prenumerationen på National Geographic, och istället började biblioteket prenumerera på Time. Andra exempel på tidskrifter som startades är Ottar (ges ut av RFSU) och Internationella Studier (ges ut av Utrikespolitiska institutet). Kostnaderna för tidskrifter och dagstidningar ökar konstant och därför avslutades fler prenumerationer än vad som startades. Tidskrifter är ett bra komplement till informationen som finns tillgänglig på internet, och därför måste biblioteket kunna erbjuda ett bra bestånd. Mycket av informationen i tidskrifterna finns inte att tillgå på andra ställen. Tidskriftsartiklarna är även sökbara via databasen Artikelsök, något som eleverna upplyses om vid biblioteksintroduktionen och när de får undervisning från biblioteket. Databaser För att möta kraven i GY2011 behöver biblioteket ha relevanta och informativa databaser som eleverna kan använda sig av. Under läsåret 2011/12 märktes en ökad användning av de databaser som biblioteket abonnerar på samt en större efterfrågan av undervisning i informationssökning. De populäraste databaserna var Nationalencyklopedin, Ebsco och Artikelsök. Användningen av databasen Nationalencyklopedin ökade mycket. Det är en källa som biblioteket alltid rekommenderar att eleverna ska börja med för att införskaffa sig basfakta inför fortsatt informationssökning. Den ökade användningen kan också härledas till lärarnas krav på att eleverna ska använda flera källor. Även under detta läsår har eleverna som läser engelska C använt sig av databasen Ebsco för att läsa och granska engelska vetenskapliga artiklar. De mest använda databaserna Antal sökningar 2010/11 Antal sökningar 2011/12 Nationalencyklopedin Ebsco Artikelsök Kostnaden för databaserna ökar årligen, främst är det Nationalencyklopedin som blivit dyrare. December 2010 betalade biblioteket kr för abonnemanget, 2011 hade kostnaden ökat till kr. En eventuell överenskommelse angående ett kommunavtal på

4 4 Nationalencyklopedin för alla skolor i kommunen diskuterades, men det blev inte aktuellt. Annars hade det medfört en minskad kostnad för abonnemanget. Informationskompetens / digital kompetens När höstterminen startade 2011 inledde biblioteket med biblioteksintroduktioner för samtliga elever i årskurs ett. Tyngdpunkten låg på hur eleverna hittar i biblioteket samt hur de söker efter och lånar böcker. Detta är en schemalagd aktivitet för de nationella programmen, men även 4-årsprogrammet samt IM-programmen efterfrågade introduktionen, vilket var positivt då det underlättar för eleverna. Under hösten erbjöd biblioteket en introduktion i källkritik för årskurs ett. Detta var valfritt, men många lärare antog erbjudandet (erbjudandet gick ut till svensklärarna). Tanken med introduktionen i källkritik var att eleverna när de arbetar med sina datorer ska vara medvetna om vilka källor de använder och varför. Biblioteket var ut till totalt nio klasser och pratade om källkritik. Generellt har bibliotekets medverkan i undervisningen ökat. Fler lärare vänder sig till biblioteket för att de vill att eleverna ska få undervisning i informationssökning eller källkritik. Exempelvis var biblioteket ut till flera klasser som hade en förberedelsekurs inför projektarbete. Då användes en lektion till informationssökning, med en övning på slutet som byggde på det som gåtts igenom. Sedan likadant med en lektion som handlade om källkritik, följt av en övning. Vid andra tillfälle har biblioteket kommit in på kortare genomgångar i samband med att lärarna introducerat eleverna till nya uppgifter. Då har databaser och hyllor i biblioteket som kan användas för det aktuella ämnet presenterats. Detta har varit uppskattat av både lärare och elever då det är kopplat till det aktuella ämnet de håller på med, vilket verkat motiverande för eleverna. Biblioteket var även ut till en Språkintroduktionsklass under vårterminen, för att visa på vilka databaser biblioteket abonnerar på. Det blev som en workshop, eleverna satt med sina datorer igång och besökte de olika databaserna medan de visades. Läsfrämjande verksamhet Ullvigymnasiets hemsida ändrade layout under hösten Det medförde att bibliotekets sidor gjordes om rejält, och en webbsida där det tipsas om nyare böcker tillkom. Det har varit ett bra sätt att sprida litteraturtips. Biblioteket publicerar även alltid en lista över månadens nyinköpta litteratur på startsidan för Ullvigymnasiet under nyheter. Detta är uppskattat och både elever och personal får upp ögonen för nyinköpt litteratur. Skyltning av litteratur har pågått under hela läsåret, något som gett positiv respons och ökat utlånen på de aktuella böckerna. Det har varit varierande teman, exempelvis böcker som blivit film, dystopier, mobbning och skräck. Skönlitteratur har varvats med facklitteratur.

5 5 Indelningen av lättläst litteratur som gjordes förra läsåret har fungerat mycket bra. Böckerna är märkta med en siffra 1-4, där 1 är de enklaste böckerna. Det underlättar när elever kommer för att låna böcker. Det lånas mycket från den lättlästa hyllan, vilket märks på utlåningsstatistiken, där många i toppen är lättlästa. Elever som frekvent lånar lättläst litteratur är de som läser IM-Språkintroduktion. De kommer ofta till biblioteket och vill gärna att personalen ska tipsa dem om bra böcker på rätt nivå. Under 2011 gjordes 28 nya nedladdningar av Daisyskivor. Antalet utlån är dock högre då Daisyskivor som redan förvärvats lånades ut. Nytt från 2012 är att de elever som behöver böcker upplästa själva kan erhålla ett konto och ladda ner böcker. Först måste de få ett godkännande från föräldrarna om de är under 18 år. Sedan bokas ett möte med bibliotekarien, där det gås igenom förhållningsregler samt tillvägagångssätt. Under vårterminen 2012 var det en elev som skaffade konto för egen nedladdning, men förhoppningen är att fler kommer anmäla sitt intresse. Fördelen med egen nedladdning är att eleven inte blir beroende av biblioteket och öppettiderna, utan kan själv ladda ner en talbok till datorn eller mobilen. En annan fördel är att eleven inte behöver berätta för bibliotekspersonalen vad den vill läsa. Ett problem som uppstått är att det inte finns något bra läsprogram till talböcker i Macdatorerna. Den lösning som används är att ladda ner boken på spellista, dock mistes funktioner som att paus och sätta bokmärken. Samverkan och integrering Redan under vårterminen 2011 framfördes att engelskinstitutionen önskade få sina skönlitterära böcker inlagda i bibliotekets system. Detta för att underlätta arbetet kring utlån och återlämning då böckerna blir registrerade på elevens bibliotekskonto. En annan fördel är att böckerna blir sökbara och beståndet synligt. Detta arbete skedde under höstlovet Många böcker fanns inte med i bibliotekssystemet, utan var tvungna att skrivas in manuellt, men i övrigt gick allt smidigt. Totalt registrerades nästan 1400 böcker. Under läsåret har biblioteket vid några tillfällen deltagit i samhällsprogrammets programrådsmöten. Det gav en möjlighet för biblioteket att ta del av det de diskuterade för tillfället, och kunde lyfta fram hur biblioteket kan bli mer delaktig i undervisningen. Det diskuterades även att biblioteket ska bli mer delaktigt när vissa lärare från samhällsprogrammet kommer arbeta mer ämnesövergripande kommande hösttermin. Biblioteket har även deltagit i flera svenskämnesträffar. Då för att informera om nya tjänster från biblioteket, bland annat möjligheten för elever som behöver talböcker att skapa ett eget konto, men även för att påminna om att biblioteket gärna kommer ut till klasser för att visa på olika databaser och söktips. Under vårterminen har bibliotekarien även deltagit vid planerandet av Pragresan som skedde i början av juni. Under hösten 2011 fick Ullvigymnasiet en ny layout på sin hemsida. Det innebar att allt biblioteksmaterial som fanns på gamla webben gicks igenom för att se vad som skulle vara kvar. Det resulterade i att mycket togs bort eller skrevs om. Tanken med den nya webben är att den ska vara lätt att överblicka och tydlig. Om eleverna eller läraren vill ha fördjupade kunskaper finns det hänvisningar eller så får de vända sig till biblioteket.

6 6 Personal och kompetensutveckling Direkt vid höstterminens början fick den ena bibliotekarien tjänstledigt för att prova en annan tjänst, vilket resulterade i att hon senare sade upp sig. En vikarie sattes in, den tjänsten sträckte sig till den sista mars Efter det har biblioteket haft hjälp av två assistenter under april och maj månad. Det är osäkert hur det kommer att bli under höstterminen Under hösten 2011 startades ett EU-projekt, KompoBib2020, av länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland och Örebro. De har för bibliotekspersonalen kunnat erbjuda ett stort antal kostnadsfria fortbildningar. Genom KompoBib2020 har bibliotekarien bland annat deltagit i kurser rörande biblioteksengelska, boksamtal för vuxna och unga samt utbildning i Adobe Connect. EU-projektet fortsätter under hösten 2012, och det är en resa för gymnasiebibliotekarier inplanerat under vecka 44. På agendan då står studiebesök vid gymnasiebibliotek i Malmö och Köpenhamn. Övrig fortbildning under läsåret var en tvådagars skolbibliotekskonferens i Stockholm med temat Nya krav, möjligheter och metoder samt en resa till Prag med svenskämneslärare. Kristin Berglind Bibliotekarie Ullvigymnasiet

7 7 Bilaga 1: Kostnader för databaser (inkl. biblioteksdatasystemet Book-it och Burk-sök) Databas: Kostnad 2009 Kostnad 2010 Kostnad 2011 Artikelsök Presstext * 3700 Landguiden Ebsco Book-it Burk-sök Nationalencyklopedin Alex Mediearkivet Politiken.se Global grant Totalt:

8 8 Bilaga 2: De mest utlånade skönlitterära böckerna på Ullvigymnasiet 2011/12 Författare Titel Hylla 1 Phillips, Dee Göra slut uhce 2 Hermanson, Marie Himmelsdalen Hc 3 Kepler, Lars Eldvittnet Hc 4 Ankh, Catrin Festen uhc 5 Ankh, Catrin Hemligheten uhc 6 Adler-Olsen, Jussi Fasanjägarna Hce 7 Cedervall, Marianne Spinnsidan Hc 8 Gerhardsen, Carin Helgonet Hc 9 Phillips, Dee Försök igen! uhce 10 Phillips, Dee I mål uhce 11 Ajvide Lindqvist, John Människohamn Hc 12 Haag, Martina Glada hälsningar från Missångerträsk Hc 13 Ingemarsson, Kajsa Någonstans inom oss Hc 14 Sten, Viveca I natt är du död Hc 15 Wahldén, Christina Är det någon där? uhc 16 Adler-Olsen, Jussi Flaskpost från P Hce 17 Adler-Olsen, Jussi Kvinnan i rummet Hce 18 Collins, Suzanne Hungerspelen uhce 19 Nordin, Magnus Årstamördaren uhc 20 Erlandsson-Svevar, Kerstin Utan att säga hej då uhc 21 Bredow, Katarina von Räcker det om jag älskar dig? uhc 22 Kallentoft, Mons Den femte årstiden Hc 23 Pohl, Peter Jag saknar dig, jag saknar dig! uhc 24 Läckberg, Camilla Änglamakerskan Hc 25 Marklund, Liza Du gamla, du fria Hc 26 Rushton, Rosie Mitt nya jag uhce 27 Fossum, Karin Döden skall du tåla Hce 28 Jonasson, Jonas Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann 29 Lapidus, Jens Livet deluxe Hc 30 Wennstam, Katarina Svikaren Hc Hc

9 9 Bilaga 3: Kurser och studiedagar 2011/12 9 september Uppstart kompetensutbildning KompoBib2020 för bibliotekarier (EU-projekt), Örebro okt Kurs Skolbibliotek 2011, Stockholm 23 nov Information från Tal- och KompoBib2020 Punkskriftsbiblioteket, nätverksträff för gymnasiebibliotekarier, Eskilstuna 15 dec Biblioteksengelska 1, Örebro KompoBib jan Biblioteksengelska 2, Örebro KompoBib mars Nätverksträff för KompoBib2020 gymnasiebibliotekarier, Eskilstuna 22 mars Utbildning i Adobe Connect, KompoBib2020 webbaserat 13 april Bokmässan, Örebro KompoBib april SOPAC`s, webbaserat KompoBib maj Boksamtal för unga och vuxna, KompoBib2020 Västerås juni Fortbildning med svenskämneslärarna, Prag, Tjeckien.

Verksamhetsberättelse för. Ullvigymnasiets bibliotek. Läsåret 2012/13

Verksamhetsberättelse för. Ullvigymnasiets bibliotek. Läsåret 2012/13 Verksamhetsberättelse för Ullvigymnasiets bibliotek Läsåret 2012/13 Under läsåret 2012/13 har det varit en stor ruljangs på personal på biblioteket. Under höstterminen 2012 arbetade en bibliotekarie på

Läs mer

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek INNEHÅLL: ATT BÖRJA SÖKA:... 2 DATABASER MM:... 2-5 NE BIBLIOTEKSKATALOGEN LIBRA.SE ARTIKELSÖK MEDIEARKIVET/RETRIVER ALEX

Läs mer

Lathund i informationssökning

Lathund i informationssökning Lathund i informationssökning Att söka efter material, bearbeta det samt därefter skriva en rapport eller uppsats är en process i olika faser. Den här lathunden är tänkt att vara en hjälp för dig som behöver

Läs mer

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009 I Uppvidinge kommun finns fem integrerade folk- och skolbibliotek samt ett gymnasiebibliotek. Biblioteken har en gemensam webbplats och gemensam

Läs mer

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Hej! Vi på biblioteket vill visa vad vi kan göra för lärare och elever på skolan. Vårt uppdrag är pedagogiskt och vi är gärna med på lektionerna.

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans behov.

Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans behov. HANDLINGSPLAN 2009-2010 1. Biblioteket ska vara skolans informationscentrum Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans

Läs mer

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola verkar enligt Läroplan för grundskolan. Genom litteraturläsningen och de gemensamma

Läs mer

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011 Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan läsåret 2010-2011 1 Biblioteks- och läsutvecklingsplan samt IT Övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteket Skolbiblioteket ska hjälpa eleverna: att utveckla

Läs mer

Vad kan jag låna på biblioteket?

Vad kan jag låna på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag låna på biblioteket? Vad kan jag låna på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker böcker och tidningar på andra språk e-böcker e-ljudböcker lättlästa böcker böcker med extra

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

Celsiusskolans biblioteks verksamhetsberättelse

Celsiusskolans biblioteks verksamhetsberättelse Celsiusskolans biblioteks verksamhetsberättelse Läsåret 2012/2013 Mikael Vikman, Åsa Mattsson Celsiusskolan är Sveriges största idrottsgymnasium med cirka 900 elever. Förutom idrottsklasser (Samhälls-

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Dokumentansvarig Jon-Isac Svanefjord, skolbibliotekarie Ålidhem och Tomtebo Godkänd av Carina Axroth, biträdande för- och grundskolechef Skolområde Öst Version 1 Dokumentdatum

Läs mer

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola 2016-2018 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att ange riktlinjer för skolbiblioteksverksamheten på Almunge skola och på så sätt vara

Läs mer

Mål för bibliotekslektionerna

Mål för bibliotekslektionerna Mål för bibliotekslektionerna Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt. Biblioteket ska vara en

Läs mer

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Valsätraskolan 2013-2014

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Valsätraskolan 2013-2014 Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Valsätraskolan 2013-2014 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att ange riktlinjer för skolbiblioteksverksamheten på Valsätraskolan och på så sätt vara

Läs mer

PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN

PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN PAJALA KOMMUN 2012-03-13 BIBLIOTEKSENHETEN PLAN FÖR BIBLIOTEKSVERKSAMHETEN I PAJALA KOMMUN Biblioteken är en grundläggande del av samhällets kulturella infrastruktur, till främjande av intresse för läsning

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015

Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015 Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015 Enligt Skolverket ska skolbiblioteket vara en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår

Läs mer

Det bästa är att kombinera flera olika metoder och källor. TIPS - för informationssökning på webben!

Det bästa är att kombinera flera olika metoder och källor. TIPS - för informationssökning på webben! Sök effektivt 1. Uppslagsböcker - i biblioteket eller på webben 2. Sök böcker direkt på hyllan eller använd ämnesdatabaser - eventuellt också tidningsartiklar 3. Länkbibliotek - kvalitetskontrollerade

Läs mer

GÖTABIBLIOTEKEN. För FörlagEtt: Kom ihåg att klicka på lägga in din order i Book-IT i sista steget av beställningen

GÖTABIBLIOTEKEN. För FörlagEtt: Kom ihåg att klicka på lägga in din order i Book-IT i sista steget av beställningen Manual för inköp A. Inköp från AdLibris, BTJ och FörlagEtt. Beställ från leverantörerna som vanligt, de levererar poster via Libris. En katalogpost skapas automatiskt vid köpet om det inte redan finns

Läs mer

Mål och handlingsplan för Mediatek Tingsholm 2017

Mål och handlingsplan för Mediatek Tingsholm 2017 för Innehållsförteckning Innehållsförteckning ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Mediatekets mål ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Ekebyhovsskolans bibliotek 2012

Verksamhetsberättelse för Ekebyhovsskolans bibliotek 2012 Verksamhetsberättelse för Ekebyhovsskolans bibliotek 2012 Skolbibliotekets två främsta funktioner är att inspirera eleverna att känna läslust samt att hjälpa eleverna att förbättra sin förmåga att söka

Läs mer

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17 Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17 Innehållsförteckning Beskrivning av skolan och biblioteket Sid. 3 Syftet med handlingsplanen Sid. 3 Styrdokument för fokusbiblioteket Sid. 3 Skollagen

Läs mer

Mål och handlingsplan för Tingsholmsgymnasiets mediatek läsår

Mål och handlingsplan för Tingsholmsgymnasiets mediatek läsår för läsår 2014 2015 Innehållsförteckning Innehållsförteckning ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Mediatekets mål ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek)

Medieplan. beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Medieplan beskrivning, bestånd & bevarande för högskolebiblioteket, sjukhusbiblioteket och Gävle bibliotek (stadsbiblioteket med filialbibliotek) Beskrivning av biblioteken: Målgrupper och tillgänglighet

Läs mer

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Fokusbibliotekens mål Fokusbibliotek är en pedagogisk resurs som stöder elevers lärande och pedagogers arbete genom att: vara en integrerad del av

Läs mer

Hamnskolans Skolbiblioteksplan 2016/2017

Hamnskolans Skolbiblioteksplan 2016/2017 Hamnskolans Skolbiblioteksplan 2016/2017 Hamnskolans skolbiblioteksplan Dokumentet är en handlingsplan för hur målen för skolbiblioteksverksamheten ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Gemensam medieplan för Götabiblioteken

Gemensam medieplan för Götabiblioteken Gemensam medieplan för Götabiblioteken 2019 2022 Inledning och syfte 3 Målbild och viljeinriktning 3 Götabiblioteken 3 Strategiska samarbetsvinster 3 Prioriterade grupper 4 Barn och ungdomar 4 Personer

Läs mer

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Även om ni inte har ett skolbibliotek är det några frågor som bör besvaras. Uppe i högra hörnet i enkäten finns en knapp där du kan gå in

Läs mer

Medieplan 2015-2017. Älmhults Bibliotek

Medieplan 2015-2017. Älmhults Bibliotek Medieplan 2015-2017 Älmhults Bibliotek Medieplan för Älmhults bibliotek Medieplanen gäller för Älmhults huvudbibliotek. Medieplanen ses över vart 3:e år. Cirkulationstal för facklitteratur och skönlitteratur

Läs mer

Innehållsförteckning. Medieplan för Alfta bibliotek 3

Innehållsförteckning. Medieplan för Alfta bibliotek 3 1 Innehållsförteckning Medieplan för Alfta bibliotek 3 Facklitteratur Avdelning A 4 Avdelning B 5 Avdelning C 6 Avdelning D 7 Avdelning E 8 Avdelning F 9 Avdelning G 10 Avdelning I. 11 Avdelning J. 12

Läs mer

NÄR DU SÖKER FAKTA OM

NÄR DU SÖKER FAKTA OM Hersby gymnasium Biblioteket NÄR DU SÖKER FAKTA OM EN HJÄLP VID INFORMATIONSSÖKNING 1 Det första Du söker information i är förmodligen ett allmänt uppslagsverk, bara för att få en uppfattning om ämnet

Läs mer

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013.

Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013. Redovisning av enkäter genomförda vid Huvudbiblioteket, Bokbussen, Kronan bibliotek och Syltebiblioteket vintern 2013 Januari 2014 Syftet med enkäten har varit att ta reda på vad våra besökare vid biblioteken

Läs mer

PAJALA KOMMUN 2011-04-20 BIBLIOTEKSENHETEN

PAJALA KOMMUN 2011-04-20 BIBLIOTEKSENHETEN PAJALA KOMMUN 2011-04-20 BIBLIOTEKSENHETEN PLAN FÖR BIBLIOTEKSVERKSAMHETEN I PAJALA KOMMUN Biblioteken är en grundläggande del av samhällets kulturella infrastruktur, till främjande av intresse för läsning

Läs mer

Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9

Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9 Biblioteksplan för Ljungsbro skola, F-9 Bakgrund Sedan augusti 2012 är Ljungsbroskolans bibliotek ett så kallat fokusbibliotek. Detta innebär att under två år får skolan centrala pengar för inventarier,

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Enkätundersökning av skolbiblioteksverksamheten på grundskolorna i Lunds kommun vårterminen 2012.

Enkätundersökning av skolbiblioteksverksamheten på grundskolorna i Lunds kommun vårterminen 2012. Enkätundersökning av skolbiblioteksverksamheten på grundskolorna i Lunds kommun vårterminen. Inledning För att kunna utvärdera och utveckla verksamheten på skolbiblioteken i kommunen har vi genomfört en

Läs mer

Version 3.0. KompoBib 2020 2012-05-22. Datum för fortbildningarna

Version 3.0. KompoBib 2020 2012-05-22. Datum för fortbildningarna HANDLINGSPLAN FÖR GENOMFÖRANDEFASEN för arna 1 TIDSPLANERING FÖR FORTBILDNINGARNA 2011 09 09 Startseminarium Örebro Alla 420 Kvalitet 2011 10 06 Filmworkshop Lokalt på de olika biblioteken i Sörmland Specialintresserade

Läs mer

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1)

Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Marknadsundersökning Eksjö Stadsbibliotek 2013 (ver1) Antal respondenter: 2458 : 378 Svarsfrekvens: 15,38 % Hur ofta besöker du biblioteket? Hur ofta besöker du biblioteket? Minst en gång i veckan 53 (14,1%)

Läs mer

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012 Gender budgeting biblioteken i Askersund 212 Sammanfattning: Fler kvinnor än män besöker biblioteken i Askersund. Fler kvinnor än män lånar från biblioteken. Men kvinnorna lånar i högre utsträckning till

Läs mer

MTM ger stöd till skolbiblioteken. Tillgängliga skolbiblioteket

MTM ger stöd till skolbiblioteken. Tillgängliga skolbiblioteket Tillgängliga skolbiblioteket Omkring sex procent av befolkningen har en läsnedsättning. Synskada och dyslexi är de vanligaste orsakerna till en läsnedsättning men det finns andra orsaker också. Skolbiblioteken

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-19/2018 FASTSTÄLLD: 2018-04-10 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2018-04-10 GILTIG TILL: 2019-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar.

Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. Välkommen till informationssökning via webben. Tips om sökningar inför uppsatsskrivandet med klickbara länkar. 1 Bibliotekets uppdrag i samarbete med utbildningen framgår i kursplanerna. 2 Se innehållet

Läs mer

Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken

Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken Bibliotekskunskap Yttre Biblioteken Bibliotekskunskap för årskurs 5 4 lektioner i ½ klass 1. KLASSIFIKATIONSSYSTEMET Böckerna är ordnade ämnesvis i olika huvudavdelningar, med en stor bokstav, en signatur,

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans behov.

Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans behov. HANDLINGSPLAN 2009-2010 1. Biblioteket ska vara skolans informationscentrum Biblioteket ska ha ett allsidigt, aktuellt och lättillgängligt mediabestånd (böcker, tidskrifter, databaser) anpassat efter skolans

Läs mer

Handlingsplan för skolbibliotek

Handlingsplan för skolbibliotek Handlingsplan för skolbibliotek - gymnasiet Annevie Robertsson 2014-08-15 Bakgrund En handlingsplan är ett dokument som förklarar bibliotekens funktioner och framtida visioner. Det behövs för att skapa

Läs mer

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Ge alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar 1 MTMI 0017 Broschyr bibliotek.indd 1 2017-01-09 15:30 Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Stagneliusskolans bibliotek

Verksamhetsberättelse. Stagneliusskolans bibliotek Verksamhetsberättelse för Stagneliusskolans bibliotek läsåret 2011/2012 Emelie Uggla Waldenström och Richard Ohlsson Bibliotekarier Stagneliusskolan i Kalmar Förutsättningar för biblioteksverksamheten

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2016:5086 Humfry Utbildning AB Org.nr. 556729-2478 malmo@humfryskolan.se för grundskola efter tillsyn i den fristående grundskolan Humfryskolan i Malmö kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Version 2.0 [ ]

Version 2.0 [ ] Version 2.0 [2015-11-06] 1 2 Innehåll: Sida 1. Inledning och syfte 4 2. Sammanfattning 4 3. Om Götabiblioteken 4 4. Omvärldsbeskrivning 4 5. Organisation 4 6. Prioriterade grupper 5 7. Medieinköp och urval

Läs mer

Handlingsplan Blästadsskolans fokusbibliotek Läsår 2016/2017

Handlingsplan Blästadsskolans fokusbibliotek Läsår 2016/2017 Handlingsplan Blästadsskolans fokusbibliotek Läsår 2016/2017 Av Ida Ross i samråd med pedagoger och ledning på Blästadsskolan Innehållsförteckning Fokusbibliotek- Linköpings utvecklingsmodell Bakgrund

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2001 BIBLIOTEKET VID HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2001 BIBLIOTEKET VID HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 21 BIBLIOTEKET VID HÖGSKOLAN I TROLLHÄTTAN/UDDEVALLA Huvudmålet år 21 var samma som år 2. Att fortsätta arbetet med att, i enlighet med biblioteksutredningen 1998, bygga upp ett

Läs mer

Vad kan jag göra på biblioteket?

Vad kan jag göra på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag göra på biblioteket? Vad kan jag göra på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker och annat med dig hem. Du kan också sitta på biblioteket och läsa, studera eller arbeta.

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Version 3.0. KompoBib 2020 2012-10-08. Datum för fortbildningarna

Version 3.0. KompoBib 2020 2012-10-08. Datum för fortbildningarna HANDLINGSPLAN FÖR GENOMFÖRANDEFASEN Datum för fortbildningarna 1 TIDSPLANERING FÖR FORTBILDNINGARNA Datum Namn på fortbildning Plats Målgrupp Område Ansvarig 2011 09 09 Startseminarium Örebro Alla Kvalitet

Läs mer

Sammanfattning av kommunbibliotekens önskemål och åsikter i frågan om E-tjänster

Sammanfattning av kommunbibliotekens önskemål och åsikter i frågan om E-tjänster Sammanfattning av kommunbibliotekens önskemål och åsikter i frågan om E-tjänster E-tjänstgruppen: Eva Lund, Dagny Nordmark, Thomas Drugg När det gäller frågan om omfördelning av de regionala medlen verkar

Läs mer

HANDLINGSPLAN BIBILIOTEKET

HANDLINGSPLAN BIBILIOTEKET HANDLINGSPLAN FÖR BIBILIOTEKET PÅ ERIK DAHLBERGSGYMNASIET 2016/17 ULRIKA BOSTRÖM LINDA FOGELSTRÖM STYRDOKUMENT Ur Erik Dahlbergsgymnasiets vision Verksamhetsidé - då du möts av höga och positiva förväntningar

Läs mer

Höstterminen: 16 september december 2015 Vårterminen: 15 februari juni 2016

Höstterminen: 16 september december 2015 Vårterminen: 15 februari juni 2016 Svar lämnade av makarka2000@yahoo.com 2016-08-24 12:42:55 1. Adress- och kontaktuppgifter Universitetets namn: Institutionens namn: Stadens namn: Namn på rapportförfattaren: E-post till rapportförfattaren:

Läs mer

Medieplan för Falköpings bibliotek

Medieplan för Falköpings bibliotek Medieplan för Falköpings bibliotek?! Den tänkande poeten Maj-Britt Bäckström 2004 (uppdaterad 2005, 2008 och 2009) 2 Innehållsförteckning INLEDNING...3 1 STYRANDE DOKUMENT...4 1.1 Bibliotekslagen och bibliotekets

Läs mer

Version 3.0. KompoBib Datum för fortbildningarna

Version 3.0. KompoBib Datum för fortbildningarna HANDLINGSPLAN FÖR GENOMFÖRANDEFASEN Datum för fortbildningarna 1 TIDSPLANERING FÖR FORTBILDNINGARNA Datum Namn på fortbildning Plats Målgrupp Område Ansvarig 2011 09 09 Startseminarium Örebro Alla Kvalitet

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping

Regional talboksplan. Länsbibliotek Sörmland. Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Antagen av bibliotekscheferna i länet vid chefsmötet den 2008-03-06 i Nyköping 2 Regional talboksplan 2008 Länsbibliotek Sörmland Varför talboksplan?..

Läs mer

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor.

Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Vem lånar e-böcker från bibliotekens hemsidor? Sammanställning av elibs webbenkät på bibliotekens hemsidor. Bakgrund elib, producent och distributör av e-böcker och leverantör av system för e-boksutlåning,

Läs mer

Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik!

Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Uppe i högra hörnet i enkäten finns en knapp där du kan gå in och ändra e-postadressen om du inte är rätt kontaktperson. Där ser du också

Läs mer

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24

Medieplan. för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Medieplan för Högskolebiblioteket i Skövde 2014-02-24 Bibliotekets ansvar för högskolans informationsförsörjning Av bibliotekets vision framgår att biblioteket ska erbjuda en miljö där lärande och utveckling

Läs mer

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet

Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Redovisning av det systematiska kvalitetsarbetet Korsberga skola F-6 Läsåret 2015/2016 2(5) Vad framkom vid analysen av verksamhetens resultat förra läsåret? Vi kände behov av att prata mer om matematiken

Läs mer

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 1 2 TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 3 Innehåll Målsättning... 5 Policy... 5 Vad är talböcker och vad är ljudböcker?... 5 Talboksverksamheten på Gotland... 6 Ansvarsfördelning... 6 Från förskola

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009

Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Biblioteksverksamheten i Strömstad Nyckeltal och kvalitetsredovisning 2009 Stadsbibliotekets personal: 2010 2009 2008 Bibliotekschef: 1,00 1,00 1,00 Bibliotekarier: 4,65 4,65 5,40 (Därav skolbiblioteken

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar

Vi ger alla möjlighet att läsa. Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Vi ger alla möjlighet att läsa Talböcker Lättläst Punktskrift Taltidningar Jag gjorde det, kom in på drömgymnasiet! För mig hoppar orden runt. Jag kan behöva läsa om sidor tre gånger för att förstå. Med

Läs mer

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor.

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Bakgrund I april 2005 godkände PKN (Primär Kommunala Nämnden) en grundplan för informationskompetens som ska gälla i alla Kalmar läns skolorna.

Läs mer

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek

Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Policy för förvärv och medieurval vid Mittuniversitetets bibliotek Publicerad: 2017-10-17 Beslutsfattare: Torun Sundström Handläggare: Torun Sundström, avdelningen för vetenskaplig informationsförsörjning

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018

Kvalitetsredovisning. Förskolan Skattkammaren 2018 Kvalitetsredovisning Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se Innehållsförteckning Identifierade utvecklingsområden

Läs mer

Malmö Stad Pauli gymnasium MÅL- OCH HANDLINGSPLAN FÖR PAULI GYMNASIUMS MEDIATEK 2009 2010

Malmö Stad Pauli gymnasium MÅL- OCH HANDLINGSPLAN FÖR PAULI GYMNASIUMS MEDIATEK 2009 2010 Malmö Stad Pauli gymnasium MÅL- OCH HANDLINGSPLAN FÖR PAULI GYMNASIUMS MEDIATEK 2009 2010 Innehållsförteckning MEDIATEKETS MÅL...3 1. Mediateket ska vara skolans informationscentrum med en stimulerande

Läs mer

Söktips Att hitta det man letar efter

Söktips Att hitta det man letar efter Söktips - Att hitta det man letar efter Med utgångspunkt i en bild är tanken att eleverna på ett kritiskt sätt ska reflektera över sina egna sökningar på nätet. Till läraren 1. Titta på bilden 2. Hur hittar

Läs mer

Formulärsresultat - Enkät

Formulärsresultat - Enkät Formulärsresultat - Enkät Bibliotek Antal svar 13 Karlskrona stadsbibliotek Lessebo bibliotek Sölvesborg Älmhult Markaryd Olofströms bibliotek Ljungby Tingsryd Ronneby Alvesta bibliotek Växjö bibliotek

Läs mer

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist

Talböcker på biblioteket. Helena Nordqvist Talböcker på biblioteket Helena Nordqvist Den här timmen Det här kan biblioteket göra Talbokstillstånd Bibliotekskonto hos MTM Olika sätt att läsa talböcker Egen nedladdning Så här gör man Demokonto Biblioteken

Läs mer

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek Innehållsförteckning Beskrivning av skolan och biblioteket Sid. 3 Syftet med handlingsplanen Sid. 3 Styrdokument för fokusbiblioteket Sid. 3 Skollagen Sid.

Läs mer

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential.

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Så skapar du ett Skolbibliotek i världsklass! DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Vad är ett Skolbibliotek i världsklass? Ett välfungerande skolbibliotek är aldrig ett tyst ställe.

Läs mer

HANDLINGSPLAN BIBILIOTEKET

HANDLINGSPLAN BIBILIOTEKET HANDLINGSPLAN FÖR BIBILIOTEKET PÅ ERIK DAHLBERGSGYMNASIET 2018/19 ULRIKA BOSTRÖM EMMELIE ERNST STYRDOKUMENT Ur Erik Dahlbergsgymnasiets vision Verksamhetsidé - då du möts av höga och positiva förväntningar

Läs mer

Informationssökning och Källkritik

Informationssökning och Källkritik Informationssökning och Källkritik Anna Lidén Senast uppdaterad: 2009-03-23 Informationsstegen 8. Gör klart ditt arbete. 7. Är du nöjd med det du funnit? Notera var du hittat informationen. Ska finnas

Läs mer

A. Kvalitetsarbete. D. Tillgänglig FYSISK miljö. B. Samverkan. H Informationssökningskompetens/ F. Anpassad. Tillgänglig DIGITAL miljö

A. Kvalitetsarbete. D. Tillgänglig FYSISK miljö. B. Samverkan. H Informationssökningskompetens/ F. Anpassad. Tillgänglig DIGITAL miljö Gör biblioteket rätt saker? Resultat 2017 Aktivitetsplan 2018. - Pettersbergsskolan Västerås stad 2018-02-02. Beslutad av rektorer och ledningsgrupp 2018-02-02 A. Kvalitetsarbete B. Samverkan C. D. Tillgänglig

Läs mer

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek

MTM:s referensgrupp för folkbibliotek MTM:s referensgrupp för folkbibliotek 2016-11-17 Sekreterare: Malin Östman Presentationsrunda och laget runt: Externa deltagare: Ulrika Thorbjörnsson, Halmstads stadsbibliotek Isabel Borras Auli, Västerås

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

Pappersenkät, support, definitioner och tips du på

Pappersenkät, support, definitioner och tips du på Välkommen till 2011 års sjukhusbiblioteksstatistik! Sjukhusbiblioteksstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik enligt lagen om den officiella statistiken SFS 2001:99 och SFS 2001:100, produktkod

Läs mer

Handlingsplan för Katedralskolans bibliotek

Handlingsplan för Katedralskolans bibliotek Handlingsplan för Katedralskolans bibliotek 2017-2018 Josefine Henningsson Skolbibliotekarie Inledning Syftet med denna plan för skolbiblioteksverksamheten på Katedralskolan är att den ska synliggöra skolbibliotekets

Läs mer

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013

Värmdö. sammanställning biblioteksundersökning 2013 Värmdö sammanställning biblioteksundersökning 2013 1 Innehåll Biblioteket uppfyller de krav som jag tycker att det är rimligt att ställa Biblioteket har bra öppettider Det är lätt att hitta det jag söker

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Information för VFU-samordnare. Maria Perényi 11-09-22

Information för VFU-samordnare. Maria Perényi 11-09-22 Information för VFU-samordnare Maria Perényi 11-09-22 Innehåll Allmän presentation av biblioteket Om bibliotekets undervisning på officersprogrammet Bibliotekets stöd till fack- och funktionsskolor Visning

Läs mer

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem

E-böcker, e-ljudböcker och e-film. Om digitala medier och hur man använder dem E-böcker, e-ljudböcker och e-film Om digitala medier och hur man använder dem Vad är e-medier? E-bok en digitalt textfil E-ljudbok en digital ljudfil E-film strömmad film Digitala tidningar och tidskrifter

Läs mer

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK

VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK VÄLKOMMEN! S:T MATTEUS FÖRSAMLINGSBIBLIOTEK HISTORIK Det var en tid då nästan alla innerstadsförsamlingar hade ett eget bibliotek. Idag finns endast två kvar, det ena är S:t Matteus Församlingsbibliotek

Läs mer