Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kommunikation Best of. Vad är kommunikation? Vad handlar kursen kommunikation om? Ur skolverkets kursplan:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kommunikation Best of. Vad är kommunikation? Vad handlar kursen kommunikation om? Ur skolverkets kursplan:"

Transkript

1 Bild 1 Kommunikation Best of Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud Bild 2 Vad handlar kursen kommunikation om? Ur skolverkets kursplan: Människors interaktion och kommunikation i olika sammanhang och utifrån olika teorier. Sociala och kulturella förhållandens påverkan på människors interaktion och kommunikation. Gruppens och det sociala sammanhangets betydelse för interaktion och kommunikation. Användning av samtal som redskap i kommunikationen. Interaktion och kommunikation vid konflikter och konflikthantering. Framväxten av mediekulturer och användandet av digitala medier samt deras betydelse för människors liv och lärande. Kritisk bearbetning av information från olika källor. Användning av informationsteknik som redskap för kommunikation och information Bild 3 Vad är kommunikation? Överallt där vi möts kommunicerar vi öppna eller dolda budskap. Det går helt enkelt inte att låta bli! Sociala medier gör att vi kommunicerar en större del av dygnet än tidigare. Det verbala budskapet det talade eller skrivna ordet. Det icke verbala budskapet kroppsspråk. (Konst, musik, dans och det här). Fler exempel? Kort och gott kommunikation är all kontakt människor emellan.

2 Bild 4 Om vi har bra koll på det här med kommunikation så minskar risken för konflikter och missförstånd. ( Åh, vilket mysigt fik ) Konflikt mellan det talade språket och kroppsspråket det senare går alltid vinnande ur matchen. Vid kommunikation på nätet krävs ett mer precist val av ord. Smileys för att göra det mer nyanserat. Genom att kunna mer om kommunikation så höjer vi vår sociala kompetens. Bild 5 Parter i en kommunikation Sändare Verbal kommunikation Icke-verbal kommunikation Mottagare Saker som kan störa kommunikationen: Fördomar Brus Dagsform Fler exempel? Bild 6 Envägskommunikation Att passivt ta emot budskap t.ex. TV, radio, läsa etc. Snabb och okomplicerad bra i kritiska lägen såsom vid ordergivning vid bränder och i krig etc. Fler exempel på envägskommunikation?

3 Bild 7 Tvåvägskommunikation Interaktiv kommunikation. Mottagaren kan och kanske till och med förväntas ställa frågor eller delta i en diskussion. Asynkron tvåvägskommunikation det finns en inbyggd fördröjning. T.ex. brev, chat etc. Synkron tvåvägskommunikation svaren kommer omgående. T.ex vanliga samtal. Bild 8 Kroppsspråket Filmexempel 1 Filmexempel 2 Kroppsspråket anses viktigare i kommunikationen människor emellan än det talade ordet sker både i medveten och omedveten form. Vi lägger ned mycket tid på att lära oss tala och skriva men nästintill ingen tid på att lära oss behärska kroppsspråket. Som med så mycket annat så har vi glömt en del av vårt kroppsspråk från det att vi var barn. Barn uttrycker sig ohämmat med hela kroppen. De uttrycker sina känslor med hela kroppen lägger sig ned i affären om de inte får köpa godis samt hopppar och studsar av glädje om de får köpa godis På vägen mot vuxenlivet har vi lärt oss att dämpa vårt kroppsspråk Inte ska du väl stirra så, Stora pojkar gråter inte! Bild 9 Dubbla budskap kroppsspråket vinner alltid! Misslyckad kommunikation har nog lett till en del skilsmässor och utlandsaffärer som gått i stöpet. När det talade språket inte räcker till kan kroppsspråket vara ett ypperligt komplement t.ex. små barn och personer med funktionsnedsättning. Även i känslosamt laddade situationer är kroppsspråket speciellt viktigt t.ex. anställningsintervju, första daten eller första dagen på ett nytt jobb.

4 Bild 10 Ordens innebörd - kontexten Ord kan skifta innebörd beroende på i vilket sammanhang (kontext) de uttalas. Så kul att se dig. Bokstavligt. När någon kommer försent. Om man är i en jobbig situation och blir glad över undsättning. Ironiskt. Fler exempel? Bild 11 Det som inte sägs Ibland kan den viktigaste informationen vara det som inte sägs: Någon som aldrig pratar om känslor. Någon som hela tiden pratar om sig själv. Andra exempel: Hur länge är det kvar tills jag ska börja skolan? När slutar lektionen? Bild 12 Turtagning Sänder och mottagare avlöser varandra. Att ta: Harkla sig Blickar Nickningar Att ge: Sänka tonen Lång blick

5 Bild 13 Aktivt och passivt lyssnande P.g.a. det stora informationsflödet är det svårt att hela tiden vara en aktiv lyssnare vi blir informationströtta. Hjärnan är snabb och tankarna vandrar lätt iväg när vi lyssnar. Ett aktivt lyssnande minskar risken för missförstånd. Ett exempel på passivt lyssnande är när läraren har långa tråkiga genomgångar Bild 14 Medkänsla genom att lyssna När någon pratar med dig om något som de har jobbigt med så kan ibland vara svårt att veta vad man skall säga. Men man behöver faktiskt inte alltid säga något utan tystnad och lyssnaden kan vara precis det som personen i fråga behöver. Vill man få motparten att berätta mer så har experiment visat att det är bättre att säga berätta mer i stället för varför. Medkänsla! Bild 15 Vem är jag? Självbild = den bild vi har av oss själva. Skapas tidigt i livet och formas av vårat samspel med andra människor speciellt våra föräldrar. Självbilden kan förändras under livet inget statiskt. Människor har ett kontaktbehov vi är i grunden ett flockdjur. Om inte kontakten med andra människor fungerar tillfredsställande kan det påverka självbilden.

6 Bild 16 Självkänsla = man tycker om sig själv och accepterar sig själv för den man är. Hänger ihop med självbilden och formas tidigt i livet främst genom föräldrar. Dålig självbild en form av brus i samspelet. Trädliknelsen. Bild 17 Bild 18 Självförtroende är kopplat till något man gör. Man kan ha dålig självkänsla men samtidigt ha bra självförtroende och tvärtom. Jag kan vara en fena på att spela tennis men samtidigt vara väldigt osäker på mig själv i mer existentiell mening. Det gäller att utmana sitt dåliga självförtroende man växer som människa!!! Samtidigt är det viktigt att omvärdera sin dåliga självkänsla man växer som människa!!!

7 Bild 19 Hur ser vi på andra? Hur vi ser på andra speglar i mångt och mycket hur vi ser på oss själva projicering. Attributionsteorin vi är snabba på att sätta etiketter på människor. Eftersom den här processen går så snabbt så finns det en risk att vi tillskriver andra personer egenskaper som är baserade på vår egen självbild. Det är en trygghet för oss att snabbt kunna placera människor i fack. Bild 20 Att tolka signaler Det är svårt att veta bakgrunden till ett visst beteende. Om någon är sur och vresig kan det för vissa vara lätt att ta åt sig ( det är mitt fel ), men det finns tusentals olika förklaringar till varför personen ifråga inte är i form. En person som lätt tar ut sitt dåliga humör på andra och en person som lätt tar på sig skulden för saker är en dålig kombination! Även vänlighet kan feltolkas. Red ut saker i tid!!! Bild 21 Det första intrycket Det första intrycket vi får av en människa skapar vi som vi sett väldigt snabbt. Vi kan också få hjälp på traven om vi fått förhandsinformation. Det kan vara svårt (omöjligt?) att skapa sig en objektiv och rättvis bild av en annan människa om man har för mycket förhandsinformation. Vi överlämningar får lärare ofta förhandsinformation om elever. Bra eller dåligt? Ofta får man revidera sin uppfattning när man lärt känna en människa.

8 Bild 22 Kommunicera uppskattning Det är viktigt och svårt att ge beröm. Feedback vs feedforward. Kritik vs konstruktiv kritik. Läraren skall: - stärka elevernas vilja att lära och elevens tillit till den egna förmågan. (ur skolans läroplan). Lyckas vi lärare med feedforward och att ge beröm i skolan och lever vi upp till det som står i läroplanen? Bild 23 Vad är en grupp? Ett gemensamt mål. Gemensamma normer medvetet eller omedvetet. Skall arbeta/vara tillsammans under en viss bestämd tid. Arbetsfördelning mellan gruppmedlemmarna. Bild 24 Exempel på grupper: Skolklass Idrottslag Kollegor på en arbetsplats Patienter på en vårdavdelning Facebookgrupp (en behöver inte träffas IRL) Vi deltar i flera grupper samtidigt. Jonas: Personalen på skolan -> arbetslag Personalen på Räddningstjänsetn -> min jourgrupp Styrelsen i löparklubben

9 Bild 25 Grupptillhörighet att kopplat till vår självbild och identitet. En grupp kan fylla många olika funktioner: Social samvaro Arbete Utbildning Nöje Hälsa Utveckling av sin person Etc. Man blir sedd och bekräftad denna drivkraft kan göra att man hamnar i grupper i samhällets utkant. Bild 26 Normer Normsystemet kan skilja sig extremt mycket mellan olika arbetsplatser. (Teater vs brandstation.) Olika kultur klädsel, samtalston etc. Olika tolerans för oliktänkande. Splittring olika normsystem, parallellt. Det kan vara svårt att sticka ut hakan i en grupp med ett starkt normsystem. Bild 27 Gruppmedlemmarnas olika roller I en grupp blir det ofta så att medlemmarna antar olika roller. Medvetet eller omedvetet. De sju dvärgarna Pajasen, surpuppan, fixaren, idésprutan, planeraren etc. Man kan lätt bli låst i sin roll det är det här som förväntas av mig. Det är bra om medlemmarna får möjlighet att växla roller kanske genom att få nya uppdrag i gruppen.

10 Bild 28 Grupptryck Eftersom vi är flockdjur vill vi helst smälta in i gruppen. Grupptryck kan vara positivt eller negativt. I skolan kan man bli kallad pluggis om man studerar flitigt. Detta resulterar i att elever ibland mörkar sitt pluggande. Paradoxalt nog så är det ok att vara smart bara man inte ansträngt sig för det Bild 29 I grupper med antisociala mål är det ofta ett starkt grupptryck. Det är kanske inte alltid ideologin som är orsaken till att man är med i t.ex. en främlingsfientlig organisation. Ofta skapas en vi-och-dom-känsla. Film Bild 30 Vad är en konflikt? Filmklipp Ordet betyder ursprungligen sammanstötning. Konflikter erbjuder möjligheter. Red ut i tid! Skillnad mellan kränkning och konflikt. Den förra är ett direkt övergrepp och den senare är en motsättning. En konflikt kan vara en kränkning men behöver inte vara det.

11 Bild 31 Konflikter är omöjliga att undvika i ett vardagsliv. Ofta handlar det om prestige. Kan också vara missuppfattningar eller att parterna är ur balans. Om man vill lösa en konflikt bör man fokusera på det som är bra och fungerar. Påpeka inte småfel och dra inte upp gamla oförätter. Olika nivåer: Innehållsnivå Relationsnivå Skilj på sak och person. Konflikter på relationsnivå kanske inte handlar om det specifika problemet. Bild 32 Störningar i kommunikationen Otydligt eller tvetydigt kroppsspråk. Språk-/dialektsvårigheter. Slarviga uttryck/slang. (Da shit) Dåliga instruktioner eller otillräcklig information. Tankeläsning. Missförstånd!!! MAN!!!!! Bild 33 Att baktala någon är som att bädda för en framtida konflikt. Decibelmetoden osäkerhet och att man känner sig hotad gör att man höjer rösten.

12 Bild 34 Genus Kön = biologiska och fysiska egenskaper. Genus = det sociala, psykologiska och kulturella. Förväntningar från samhället på vad som är manligt respektive kvinnligt. Genus har stor betydelse för individers livsvillkor, men är olika viktigt i olika kulturer och samhällen. Det finns två olika perspektiv på genus: Ett biologiskt genusperspektiv man anser att många av våra egenskaper är medfödda naturliga. Ett sociologiskt man anser att könen är skapade av miljön. Bild 35 Forskning visar att pojkar och flickor använder språket på olika sätt pojkar pratar oftare om saker än känslor och flickor använder språket för att skapa nära relationer. Grejer vs. känslor. Vad beror detta på? Kön eller genus? Kanske det är blandningen som gör att det funkar bra med blandkönade grupper.

13 Bild 37 Kommunikation och information Massmedieforskaren Denis McQuails fem punkter angående vad människor vill ha ut av medierna: Förströelse/avkoppling Personliga relationer Lära känna sig själv och andra Söka och inhämta information Äldre medier: envägskommunikation Nyare medier: tvåvägskommunikation Valfrihet varför skall alla se samma program vid samma tidpunkt? TV4play, Voddler m.fl. Stress? För mycket val? Flexibilitet? Individanpassat? Bra? Dåligt? Diskutera! Bild 38 "In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes. Andy Warhol Är vi på väg dit? Youtube, reality-tv, bloggar etc. Filmexempel Snuttifierning/fragmentisering. Informationen går snabbare och snabbare. Det korta vinner över det långa. Hur ofta får en person som blir intervjuad i TV prata till punkt? Vad skall man tro på? Det finns miljoners miljoner olika informationskällor som pekar åt olika håll. LCHF eller inte?!?!? Värdera tolka välja = att kritiskt granska Vi tenderar att välja det som bäst stämmer överens med vår världsbild sådant som inte stör. Bild 39 Informationssamhällets baksidor Sårbarhet betalningssystem, virus etc. Den äldre generationen riskerar att hamna utanför. Tiden för samtal mellan vuxna och barn i en familj uppgår till endast några minuter per dag. Nätberoende uppskattningsvis 5-10% av användarna. En parallell och virtuell tillvaro. Håller vi på att få ett spelsamhälle? Vilka konsekvenser får detta? Läs sid i boken och diskutera.

14 Bild 40 Kommunikationsstress FOMO vad är det? Några sätt för att hantera kommunikationsstress: Läs bara mail på bestämda tider. Våga lämna mobilen hemma ibland. Tala om för andra hur du vill bli nådd. Planera in tillfällen då du är onåbar. Kommunicera med en person i taget. Sänd inte information till folk som inte behöver den. Begränsa ditt informationsintag prioritera. Bild 41 Information eller reklam? Redaktionell text, textreklam eller advertorial (advertisment editorial) blir vanligare och vanligare. Se upp med allt som inte kostar gratistidningar etc. Bloggar - Blondinbella Var alltid källkritisk vem skriver detta och varför? Bild 42 Propaganda Syftet är att påverka människors åsikter, attityder och/eller handlingar. Skrämselpropaganda - Anti-rökning Propaganda har en lite negativ klang, därför används ofta ordet information istället. En del makthavare använder propaganda för att skapa en vi mot dom-känsla i landet. T.ex. Nazismen judar. Några metoder: Peka ut fiender och syndabockar Spela på folks känslor Ha en enkel och lättbegriplig lösning på problemen Inte berätta allt utan välja bort valda delar samt blåsa upp myter/skrönor

15 Bild 43 I krig, konflikter och i diktaturer är ett av de viktigaste taktiska strategierna att försöka få kontroll över medierna. Då kan man styra propagandan och välja vad som sägs och inte sägs och på så vis styra vilken verklighet som visas. Ett extremt exempel Nordkorea (filmexempel) Bild 44 Att tala inför en grupp Alla är inte födda till talare men vi kan alla öva upp vår förmåga. Alla som skall tala inför en grupp människor är nervösa mer eller mindre. Tänk dig att alla är nakna! Det är en stor fördel om man är intresserad och kunnig i ämnet. Bild 45 Visa intresse för den grupp du talar till. Humor och känsla! Ta det lugnt inte för mycket information på för kort tid.

16 Bild 46 Power point Åhörarkopior med möjlighet till egna anteckningar. Stora bokstäver. Punktvis på varje bild 6-8 st. Ögonkontakt. Prata inte hela tiden våga ta pauser. Tydlig och lättläst layout bakgrund, typsnitt, färger etc. Bild 47 Film Det kan vara en bra idé att bryta av med en kort film ibland variation. Vissa saker går ju inte heller att visa här och nu t.ex. ett vulkanutbrott! Kan också vara en bra start på förläsningen. Bild 48 Tre faser 1. Planering Kunskap om målgruppen Lokal, tekniska hjälpmedel etc. Manus, stolpar? Röstvolym

17 Bild Genomförande Kroppsspråket Presentation av sig själ/själva Isbrytare film, anekdot, frågor Tydliggör syftet Åhörarkopior Läs inte innantill Variera dig röst, placering etc. Var personlig men inte privat Undvik onödiga fackuttryck Inga svordomar En liten knorr på avslutningen Bild Utvärdering Hur gick det? Vad var bra? Vad kunde varit bättre? Enkät Samtal Summativ Formativ Bild 51 Slut Frågor?

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kommunikation Kommunikation mellan människor? Vad är kommunikation? Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud

Bild 1. Bild 2. Bild 3. Kommunikation Kommunikation mellan människor? Vad är kommunikation? Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud Bild 1 Kommunikation Kommunikation mellan människor? Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud Bild 2 Vad är kommunikation? Överallt där vi möts kommunicerar vi öppna eller dolda budskap. Det går helt enkelt

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3 KOMMUNIKATION MEDIERNAS MAKT KOMMUNIKATION OCH INFORMATION

Bild 1. Bild 2. Bild 3 KOMMUNIKATION MEDIERNAS MAKT KOMMUNIKATION OCH INFORMATION Bild 1 KOMMUNIKATION MEDIERNAS MAKT Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud Bild 2 En rikstidning innehåller kanske lika många tryckta ord som vår farfarsfar konfronterades med under ett helt år, åtminstone

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Bild 3 KOMMUNIKATION KOMMUNIKATION I GRUPP PROV!!! VAD ÄR EN GRUPP? Onsdagen den 21 november är det prov på kapitel 3 och 4 i boken.

Bild 1. Bild 2. Bild 3 KOMMUNIKATION KOMMUNIKATION I GRUPP PROV!!! VAD ÄR EN GRUPP? Onsdagen den 21 november är det prov på kapitel 3 och 4 i boken. Bild 1 KOMMUNIKATION KOMMUNIKATION I GRUPP Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud Bild 2 PROV!!! Onsdagen den 21 november är det prov på kapitel 3 och 4 i boken. Bild 3 VAD ÄR EN GRUPP? Ett gemensamt mål.

Läs mer

Bild 1. Bild 2. Prov på kapitlen Att utvecklas i samspel med andra och Kommunikation i grupp torsdagen den 7 november. Bild 3

Bild 1. Bild 2. Prov på kapitlen Att utvecklas i samspel med andra och Kommunikation i grupp torsdagen den 7 november. Bild 3 Bild 1 Kommunikation Att utvecklas i samspel med andra Karlbergsgymnasiet Åmål Jonas Angerud Bild 2 Prov på kapitlen Att utvecklas i samspel med andra och Kommunikation i grupp torsdagen den 7 november.

Läs mer

Interaktion Kommunikation Samtal

Interaktion Kommunikation Samtal Interaktion Kommunikation Samtal Ickeverbal kommunikation Klädsel Kroppshållning Gester Närhet / distans Ansiktsuttryck Ögonrörelser Attityd / bemötande Kultur Kroppskontakt Statusföremål Röst och tonläge

Läs mer

Slutuppgift Kommunikation 1 BF1 våren 2013

Slutuppgift Kommunikation 1 BF1 våren 2013 Jonas Angerud, Karlbergsgymnasiet Åmål Slutuppgift Kommunikation 1 BF1 våren 2013 Vi har nu cirka fem stycken lektionstillfällen kvar av vårterminen och det kommer säkert att falla bort något på vägen.

Läs mer

VAD ÄR KOMMUNIKATION?

VAD ÄR KOMMUNIKATION? KOMMUNIKATION VAD ÄR KOMMUNIKATION? Ordet kommunikation VAD ÄR kommer KOMMUNIKATION? från det latinska ordet communis och betyder att dela eller att göra gemensam. Kommunikation är förmågan att dela information

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt?

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Budskapets innehåll Var mottagaren befinner sig kunskapsmässigt, känslor, acceptans Konsekvens av det svåra samtal, vad det ger för resultat Relationen Ämnet

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

"Jordens processer" I Europa finns det vulkaner, glaciärer och bergskedjor. Varför finns de hos oss? Hur blir de till?

Jordens processer I Europa finns det vulkaner, glaciärer och bergskedjor. Varför finns de hos oss? Hur blir de till? "Jordens processer" Ge Sv Vi läser om jordens uppbyggnad och om hur naturen påverkar människan och människan påverkar naturen. Vi läser, skriver och samtalar. Skapad 2014-11-11 av Pernilla Kans i Skattkärrsskolan,

Läs mer

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet.

Ett skriftligt prov samt en inlämningsuppgift. Kompletterar eventuellt vissa delar av det skriftliga provet. PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Kurskod Kommunikation PEDKOU0 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Teoretiskt prov (240 min) Muntligt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med Examinator Bifogas Enligt lärares

Läs mer

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det!

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende; (göra) Självkänsla; (vara) Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende: Vi vill att barnen ska våga uttrycka sig, stå för sina åsikter. Ett gott

Läs mer

Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet ÖVERSIKT: VERBAL KOMMUNIKATION

Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet ÖVERSIKT: VERBAL KOMMUNIKATION Risk, säkerhet och rättslig analys för migrering till molnet ÖVERSIKT: VERBAL KOMMUNIKATION ÖVERSIKT 1. Verbal kommunikation 2. Effektiv kommunikation Definition Muntlig kommunikationinnebärkommunikationvia

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare?

Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Inkludering, utan exkludering, eller tack vare? Sedan en tid tillbaka pågår det livliga diskussioner kring inkludering och exkludering i samband med att man funderar kring särskilda undervisningsgrupper

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR

>>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR >>HANDLEDNINGSMATERIAL DET DÄR MAN INTE PRATAR OM HELA HAVET STORMAR Den här föreställningen är skapad av vår ungdomsensemble. Gruppen består av ungdomar i åldern 15-20 år varav en del aldrig spelat teater

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det!

Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende; (göra) Självkänsla; (vara) Ett träd växer ej högre mot himlen än vad rötterna orkar bära det! Självförtroende: Vi vill att barnen ska våga uttrycka sig, stå för sina åsikter. Ett gott

Läs mer

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA

ENGELSKA 3.2 ENGELSKA 3.2 GELSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö

Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Dialogmöte mellan unga och polis i Malmö Ungdomsgruppen Ungdomar ur Malmös Unga och Mångfaldsgruppen inledde ett samarbete kring hur man kan förbättra dialogen mellan unga och polisen i Malmö. Ungdomsgruppen

Läs mer

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur

Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Fryxellska skolans Värdegrund Kultur Trygghet Glädje Ansvar Respekt och hänsyn Lärande/utveckling - På Fryx är trygghet centralt för en god arbetsmiljö för elever och vuxna. Vi har ett tillåtande klimat

Läs mer

Termin 3 HT-11 Termin 3 HT-13

Termin 3 HT-11 Termin 3 HT-13 Termin 3 HT-11 Termin 3 HT-13 Mötet med patienten Etiska aspekterna Georgetown-mantrat Autonomi principen Icke-skada principen Godhets principen Rättvise principen Ann-Christin Johansson 2 Vad är kommunikation?

Läs mer

Kommunikation och beteende

Kommunikation och beteende Kommunikation och beteende Inledning I ditt arbete som växtskötare kommer du i kontakt med två grupper av varelser: Växter och människor. Delkurserna tills nu har rört sig om att hjälpa dig med att bli

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande kurs W Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013

Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Ledarskapsutbildning Instruktörer 2012-2013 Målet med utbildningen Få en inblick i vad ledarskap handlar om Förstå situationer där du behöver använda ditt ledarskap Förstå vad som krävs för att utöva ledarskap

Läs mer

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte

MSPR 3.6 MODERNA SPRÅK. Syfte 3.6 MODERNA SPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Kursplan - Grundläggande engelska

Kursplan - Grundläggande engelska 2012-11-02 Kursplan - Grundläggande engelska Grundläggande engelska innehåller fyra delkurser, sammanlagt 450 poäng: 1. Nybörjare (150 poäng) GRNENGu 2. Steg 2 (100 poäng) GRNENGv 3. Steg 3 (100 poäng)

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll

3.6 Moderna språk. Centralt innehåll 3.6 Moderna språk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större

Läs mer

Moderna Språk. LGR 11 och verkligheten. Cajsa Uddefors 2011-10-17

Moderna Språk. LGR 11 och verkligheten. Cajsa Uddefors 2011-10-17 Moderna Språk LGR 11 och verkligheten Cajsa Uddefors 2011-10-17 Mitt uppdrag idag! Visa och beskriva hur jag gör för att stimulera elevernas livslånga språkutveckling.! Hur gör jag för att utveckla de

Läs mer

Att kommunicera med personer med demenssjukdom

Att kommunicera med personer med demenssjukdom Att kommunicera med personer med demenssjukdom Kommunikation är en viktig del i våra relationer och ett grundläggande behov. Vår identitet är nära sammankopplad med vårt språk. Vem vi är som person, skapas

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Kursplan i ämnet engelska Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Tro på dig själv Lärarmaterial

Tro på dig själv Lärarmaterial sidan 1 Författare: Eva Robild och Mette Bohlin Vad handlar boken om? Den här boken handlar om hur du kan få bättre självkänsla. Om du har bra självkänsla så blir du mindre stressad. I boken får du tips

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Konflikthantering. Tänk efter efter. Vill jag vara en en del av lösningen eller en del av konflikten? Konflikthantering: 3 okt 2011 GDK2 Rune Olsson

Konflikthantering. Tänk efter efter. Vill jag vara en en del av lösningen eller en del av konflikten? Konflikthantering: 3 okt 2011 GDK2 Rune Olsson Inställning till konflikter som förenklar hanteringen Konflikthantering 3 okt 2011 GDK2 Rune Olsson Konflikter är ofrånkomliga. Konflikter är viktiga mänskliga processer - de är grunden till utveckling.

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Kroppsspråk och tal. Introduktion. Gå- och Stopp-signaler. Viktiga delar:

Kroppsspråk och tal. Introduktion. Gå- och Stopp-signaler. Viktiga delar: Kroppsspråk och tal Introduktion I detta avsnitt kommer du lära dig ett par grundläggande saker för kontakt med andra människor. I kontakt med andra använder vi både ord och kroppsspråk. Du kommer att

Läs mer

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?) BILAGA 1 INTERVJUGUIDE Vad är jämställdhet? Hur viktigt är det med jämställdhet? Hur definieras ett jämställt samhälle? (vad krävs för att nå dit? På vilket sätt har vi ett jämställt/ojämställt samhälle?)

Läs mer

Språkverkstäderna vid LiU

Språkverkstäderna vid LiU Kommunikation? Ulrika Axelsson Föreståndare för LiU:s språkverkstäder Programansvarig för Aspirantutbildningen Retoriklärare på IKK, ämnet svenska ulrika.axelsson@liu.se Språkverkstäderna vid LiU I stort

Läs mer

Muntlig presentationsteknik. Eva Törnqvist, Tema T & CMTS eva.tornqvist@tema.liu.se 013-28 21 72 Tema-huset, rum C216

Muntlig presentationsteknik. Eva Törnqvist, Tema T & CMTS eva.tornqvist@tema.liu.se 013-28 21 72 Tema-huset, rum C216 Muntlig presentationsteknik Eva Törnqvist, Tema T & CMTS eva.tornqvist@tema.liu.se 013-28 21 72 Tema-huset, rum C216 Ibland får man se att en idé, som känns idéaktig inne i hjärnan, är helt annorlunda

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL KOMMUNIKATION Detta dokument tar upp kommunikation, feeback och SMART:a mål, som ska verka som ett stöd under utvecklingssamtalet. Kommunikation är konsten att förmedla tankegångar, information och känslor

Läs mer

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg 87% av alla barnfamiljer har flera digitala medier hemma. Uppskattningsvis har var fjärde

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång?

UTBILDNINGEN. Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011. Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Svenska Ishockeyförbundet Elitkurs 2011 ELITTRÄNAR UTBILDNINGEN Hur viktig är coachens kroppsspråk och verbala förmåga för lagets framgång? Av Michael Carlsson Handledare: Göran Lindblom 2011 05 14 1 Sammanfattning:

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i engelska i grundskolan 3.2 Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden,

Läs mer

Feedback. Ge och bra på ett bra sätt

Feedback. Ge och bra på ett bra sätt Feedback Ge och bra på ett bra sätt Innehåll Vad är feedback? Finns det bra och dålig feedback? Hur ger man bra feedback? På ett bra sätt Hur ska man ta feedback? Hur ska man be om feedback? Hur använder

Läs mer

Presentationsteknik 2013-12- 02. Presenta.onsteknik. Presenta.onsteknik. Kom ihåg a* det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta7on

Presentationsteknik 2013-12- 02. Presenta.onsteknik. Presenta.onsteknik. Kom ihåg a* det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta7on Presentationsteknik Jonas Möller Kom ihåg a* det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta7on det är vad åhörarna tror a* du säger som är intressant! Hjälpmedel Dator - Power Point - OH kanon

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE

ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE ENGELSKA FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

Integrations- och Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildningen. skolan som ger dig extra stöd

Integrations- och Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildningen. skolan som ger dig extra stöd Integrations- och Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildningen skolan som ger dig extra stöd Hösten 2015 och våren 2016 1 Välkommen till SärVux SärVux (Särskild utbildning för vuxna) Det är en frivillig

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Att ha kunskaper i flera språk kan ge nya perspektiv på omvärlden, ökade möjligheter till kontakter och större förståelse

Läs mer

Ämnesplan i Engelska

Ämnesplan i Engelska Ämnesplan i Engelska Mål kriterier för engelska årskurs 9 vad eleven ska nå sina mål. Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven: använda engelska för att kommunicera i tal skrift

Läs mer

Hur parera mediestormen

Hur parera mediestormen Hur parera mediestormen Kommunmarkaden 15.9.2011 Mona Forsskåhl Professor i nordiska språk, Tammerfors universitet Talarens tre vägar att övertyga Etos Logos Patos Retorices partes enligt Aristoteles:

Läs mer

Organisation Individ och grupp

Organisation Individ och grupp Organisation Individ och grupp Gruppdynamik och kommunikation IEI / Företagsekonomi Linköpings universitet Birgitta Sköld HT- 2011 Dagens föreläsning Syfte: Att ge förståelse för gruppdynamik och kommunikation

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold

Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Intervju hur kan det gå till? Mats Reinhold Karriärvägledare Enheten för externa relationer mats.reinhold@adm.umu.se twitter: matsreinhold Vem som kommer på intervju Skillnad på privat och offentlig sektor

Läs mer

Hur är vi mot varandra på nätet?

Hur är vi mot varandra på nätet? Lektionen handlar om netikett och berör frågor som handlar förändrade attityder och värderingar. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Till läraren 1. När behövs skrivna regler 2. Läs Skolverkets etikettsregler

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

Hur du tacklar intervjusituationen!

Hur du tacklar intervjusituationen! Hur du tacklar intervjusituationen! Denna artikel är skriven av Linda U Johansson, KarriärCoachen Informationen får ej spridas eller kopieras utan författarens medgivande www.karriarcoachen.nu Inledning

Läs mer

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska

Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska Engelska Kurskod: GRNENG2 Verksamhetspoäng: 450 Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens

Läs mer

Kursplan - Grundläggande svenska som andraspråk

Kursplan - Grundläggande svenska som andraspråk 2012-11-06 Kursplan - Grundläggande svenska som andraspråk Grundläggande svenska som andraspråk innehåller fyra delkurser: Del 1, delkurs 1 (200 poäng) GRNSVAu Del 1, delkurs 2 (200 poäng) GRNSVAv Del

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation Modul 1 Inledning och presentation I den här modulen får deltagarna en uppfattning om kursens innehåll, praktiska detaljer etc. Kursledningen presenterar sig och deltagarna presenterar sig. Syftet med

Läs mer

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Jana Söderberg www.janasoderberg.se jana@janasoderberg.se Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Kungsbacka, 2018-11-08 Inom den moderna motivationspsykologin

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Välkommen. Presenta/onsteknik. Konsten a2 övertyga. Henrik Mannerstråle. Powersales Communica0on. onsdag 13 november 13

Välkommen. Presenta/onsteknik. Konsten a2 övertyga. Henrik Mannerstråle. Powersales Communica0on. onsdag 13 november 13 Välkommen Presenta/onsteknik Konsten a2 övertyga Henrik Mannerstråle Presenta/onsteknik Kom ihåg a6 det är fullständigt ointressant vad du säger i din presenta0on det är vad åhörarna tror a6 du säger som

Läs mer

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A

Förmåga Kunskapskrav E Kunskapskrav C Kunskapskrav A Lokal pedagogisk planering Bild -Reklam, a k 6 Inledning Vad har egentligen hänt innan en reklamfilm blir till. Hur har de som gjort den tänkt? Får man verkligen luras hur som helst för att få folk att

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Kommunikation. En aptitretare från VisVires AB

Kommunikation. En aptitretare från VisVires AB Kommunikation En aptitretare från VisVires AB Inledning Vi använder ofta ganska slarvigt begreppet kommunikation, vi säger t.ex. ofta att ett beslut skall kommuniceras ut i organisationen och sedan skickar

Läs mer

Värderingskartlägging. Vad är värderingar?

Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Man kan säga att värderingar är frågor som är grundläggande värdefullt för oss, som motiverar och är drivkraften bakom vårt beteende. De är centrala principer

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd?

Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd? Vem är jag i skolan? Om elevers sökande efter identitet. Hur uppfattas jag av andra genom mitt kroppsspråk och attityd? Ju mer vi lär barnen om det icke- verbala språket, kroppsspråket, desto skickligare

Läs mer

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation

Steg 3. Modul 1. Inledning och presentation Modul 1 Inledning och presentation I den här modulen får deltagarna en uppfattning om kursens innehåll, praktiska detaljer etc. Kursledningen presenterar sig och deltagarna presenterar sig. Syftet med

Läs mer

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Feedback Nedan finner du din feedback på presentationen som du levererade på XXX i XXX. Det kan upplevas som mycket och många saker i den detaljerade feedbacken

Läs mer

Ledarskap i klassrummet. Lärarens relationella kompetens

Ledarskap i klassrummet. Lärarens relationella kompetens Ledarskap i klassrummet Lärarens relationella kompetens Elevernas inlärning är låg Elevernas inlärning är hög Ledarskap Bra lärare preludium Den vanliga läraren Hittar förklaringar utanför sig själv. Accepterar

Läs mer

Talmanus till presentation om nätvardag 2015

Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Talmanus till presentation om nätvardag 2015 Bild 1: Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen. Du kan även ladda hem manuset på www.surfalugnt.se om du vill ha manuset separat. Om du inte

Läs mer

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg

Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier. Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg Kopplingen mellan hälsan och användningen av digitala medier Jenny Folkesson Folkhälsoutvecklare Region Kronoberg 87% av alla barnfamiljer har flera digitala medier hemma. Uppskattningsvis har var fjärde

Läs mer

Ordet konflikt kommer från conflictus och kan översättas till sammanstötning, motsättning, en kamp mellan krafter.

Ordet konflikt kommer från conflictus och kan översättas till sammanstötning, motsättning, en kamp mellan krafter. www.byggledarskap.se Konflikthantering 1(5) Konflikthantering Vad är en konflikt? Ordet konflikt kommer från conflictus och kan översättas till sammanstötning, motsättning, en kamp mellan krafter. Andra

Läs mer

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan

Betyg i årskurs 6. Grundskolans läroplan Betyg i årskurs 6 Betyg i årskurs 6, respektive årskurs 7 för specialskolan, träder i kraft hösten 2012. Under läsåret 2011/2012 ska kunskapskraven för betyget E i slutet av årskurs 6 respektive årskurs

Läs mer

Betygsskalan och betygen B och D

Betygsskalan och betygen B och D Betygsskalan och betygen B och D Betygsstegen B och D grundar sig på vad som står under och över i kunskapskraven för betygen E, C och A. Betygen B och D speglar en kunskapsprogression där eleven har påvisbara

Läs mer

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015

Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Lokal pedagogisk planering Läsåret 2014-2015 Kurs: Engelska årskurs 6 Tidsperiod: Vårterminen 2015 vecka 3-16 Skola: Nordalsskolan, Klass: 6A, 6B och 6C Lärare: Kickie Nilsson Teveborg Kursen kommer att

Läs mer

!Beskrivning av arbetsområde/tema Eleverna ska forma olika lerföremål med olika lertekniker.

!Beskrivning av arbetsområde/tema Eleverna ska forma olika lerföremål med olika lertekniker. Lera Bild, åk 6 Datum: v.45- Utbildningsförvaltningen Svartbäcksskolan Lärare: Diana Hallberg November 2013 Beskrivning av arbetsområde/tema Eleverna ska forma olika lerföremål med olika lertekniker. Förmågor

Läs mer

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen

Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5 enligt nationella kursplanen Engelska Mål att sträva mot enligt nationella kursplanen Skolan skall i sin undervisning i engelska sträva efter att eleven utvecklar sin förmåga att använda engelska för att kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering)

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering) AEC 7 Ch 1-3 Nu är det dags att repetera en del av det du lärde dig i franska under år 6 - och så går vi förstås vidare så att du utvecklar din språkliga förmåga i franska. Detta ska du kunna (= konkretisering)

Läs mer

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

FÖRSLAG TILL KURSPLAN INOM KOMMUNAL VUXENUTBILDNING GRUNDLÄGGANDE NIVÅ Engelska, 450 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur det engelska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom så skilda områden

Läs mer

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Lindan 1 & 2 förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar för att

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer