Strategirapport för Botswana september 2011 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategirapport för Botswana september 2011 september 2012"

Transkript

1 Strategirapport för Botswana september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Sida bedömer att genomförandet av strategin för Botswana går enligt plan. Efter en viss tröghet i början av strategiperioden har antalet insatser ökat det senaste året. Sida anser att dessa är relevanta i förhållande till målet för aktörssamverkan och för sektormålen. Målet med aktörssamverkan är att stimulera och stärka framväxten av självbärande relationer av ömsesidigt intresse mellan svenska och utländska aktörer. I Botswana är det tydligt att de flesta parter har ett ömsesidigt intresse och känner starkt ägarskap. Framför allt visar sig detta i en hög kostnadsdelning mellan de botswanska och svenska parterna. Samarbetena sorteras under de tre prioriterade sektorerna ekonomisk tillväxt, miljö- och klimat samt demokrati och mänskliga rättigheter. Det finns också ett stöd till hiv/aidsområdet. Sektormålet för ekonomisk tillväxt är att stärka kapaciteten att öka handel i landet samt att öka ekonomisk diversifiering. Flera insatser handlar därför om att få igång företagande. Exportrådet har i detta fall spelat en stor roll som facilitator. Genom seminarier och delegationer har ett flertal parter träffats för gemensamma samarbeten inom området. Bland annat har den ideella svenska föreningen Business Labs tillsammans med Botswanas universitet planerat en inkubator där botswanska småföretagare ska få stöd med sina affärsidéer. Kvinnors företagande är i fokus i ett annat projekt. Inom miljösektorn är målet att stärka kapaciteten att hantera och motverka miljö- och klimatförändringar. Krinova Science Park och Lunds Universitet samverkar här med den statliga botswanska så kallade innovationshubben för att stimulera ny miljöteknik. Ett annat exempel är produktion av förnyelsebar energi i pilotbyn Sekhutlane. Sektormålet för demokrati och mänskliga rättigheter är att stärka demokratiska institutioner och organisationer representerade av det civila samhället. Här ryms exempelvis svenska Lantmäteriet som med motsvarande part arbetar för en rättvis fördelning av mark. I ett annat projekt samverkar stiftelsen Spinalis med hälsoministeriet i Botswana för bättre villkor för människor med funktionshinder. Sida anser att insatserna under sektorn är relevanta men att representation från det civila samhället i stort uteblivit. I dagsläget är portföljen nästan fulltecknad, även för år 2013, vilket gör det svårt att för Sida att uppmuntra nya initiativ. Vid dessa tillfällen vill Sida visa vägen till andra möjligheter. Risken är dock att intresset mattas av då ingen ny strategi för landet planeras. Sida 1 (16)

2 Det finns också en risk att samarbeten inte lever vidare. Detta gäller framför allt i de fall svenska myndigheter och institutioner inte har öronmärkta pengar för utvecklingssamarbete. I dagsläget är det även svårt att visa på hur projekten bidrar till det övergripande målet om fattigdomsminskning då många insatser nyligen startat. Det bilaterala samarbetet med Botswana avslutas enligt regeringens beslut i december Samtliga insatser inom ramen för strategin har därför en aktivitetsperiod som slutar i december 2013 eller tidigare. Att genomföra en ansvarsfull utfasning, och att svenska parter lämnar ett gott intryck är avgörande för om uthålliga och förtroendefulla relationer ska kunna uppstå ur arbetet med aktörssamverkan. Riskfaktorer kopplade till utfasningen av det bilaterala stödet är att insatser försenas och inte kan leverera förväntade resultat, svaga incitament att rapportera i tid samt en ökad risk för korruption när Sida minskar sin närvaro. För att hantera dessa risker kommer Sida under kommande år prioritera uppföljning av pågående insatser och vara restriktiv med att ingå nya avtal. 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av strategin för selektivt samarbete med Botswana Det övergripande målet för det svenska selektiva samarbetet med Botswana är att vidareutveckla en långsiktig bilateral relation som bygger på ömsesidiga intressen. Samarbetet ska medverka till att stärka, bredda och fördjupa relationerna mellan länderna. Samarbetet är inriktat på följande områden: Ekonomisk tillväxt, miljö och klimat, mänskliga rättigheter och demokrati samt hiv/aids. 2. EKONOMISKT UTFALL Allokeringen för strategin för selektivt samarbete med Botswana för 2012 uppgår till 40 MSEK 1. Till och med den 30 september 2012 har totalt 26,3 MSEK utbetalats. Detta motsvarar 53 % av anslaget för Bemyndiganderam för 2012 är 70, varav 48,9 MSEK är intecknat. Allokering 2012 Utfall jan-aug Prognos jan-dec Ekonomisk tillväxt 50 2,5 8 Miljö och Klimat 6,4 19,5 Demokrati och Mänskliga rättigheter 7,8 12,3 Forskning 2 0,75 2,02 HIV/AIDS Enligt överenskommelse med UD har allokeringen för 2012 och bemyndiganderamen för 2013 utökats till MSEK Tre forskningsprojekt inom aktörssamverkan genomförs som är regionala i Södra Afrika och berör Botswana: AKT , AKT och AKT Sida 2 (16)

3 Totalt 50 26,5 50,8 Varav aktörssamverkan 17,5 41,8 Varav riktat bistånd, hiv/aids. 9 9 Utbetalningen uppgår hittills till lite mer än halva anslaget för I princip samtliga delegerade medel ser ut att kunna betalas ut. Sida för en kontinuerlig dialog med avtalsparterna för att följa upp planer och prognoser. Baserat på dessa samtal är prognosen för utnyttjandet av medlen relativt säker. För de utlysningar som äger rum hösten 2013, inte minst genom Kulturrådet, har Sida svårt att bedöma utfallet. 3. RESULTAT 3.1 Aktörsamverkan Målet för aktörssamverkan är att stimulera och stärka framväxten av självbärande relationer av ömsesidigt intresse mellan svenska och utländska aktörer i syfte att bidra till målet för internationellt utvecklingssamarbete. Det övergripande processmålet i strategin för Botswana är att merparten av samarbetet ska utgöras av aktörssamverkan. I Botswana har arbetet med aktörssamverkan haft framgångar trots en viss tröghet i början. Parter uttrycker den ömsesidiga nyttan av att samarbeta. 3 Antalet projektförslag, bland annat som fortsättning av planeringsbidrag, som kommit in under 2012 är fler än tidigare år. 4 Sammanlagt finns nu 32 pågående insatser 5. Att arbeta med aktörsamverkan innebär små medel men är ändå arbetskrävande för Sida. Relationsbyggande kräver tid, men när ett projekt väl är igång kan det stimulera till fler samarbeten. I Botswana har detta blivit extra tydligt det senaste året då många nya samarbeten har initierats. Kostnadsdelningen, det vill säga att både den svenska och den botswanska parten investerar i projektet, har visat sig stärka ägarskapet. Då den botswanska parten investerar i projektet finns oftast en stark tro på långsiktighet. Detta stärker Sidas bedömning att flera av de relationer som idag finns kan leva vidare. Problemet är dock att svenska myndigheter inom aktörssamverkan har svårt att få fortsatt finansiering för sin verksamhet och på så vis riskerar samarbetena att inte bli självbärande. De är beroende av att den botswanska parten ska täcka deras arvoden i ett fortsatt skede, liksom av stöd från Sida då de saknar öronmärkta pengar för att bedriva utvecklingssamarbete. Riskfaktorer kopplade till utfasningen av det bilaterala stödet till Botswana är en ökad risk för korruption, svaga incitament att rapportera i tid och att insatser inte hinner 3 Detta är en återkommande synpunkt från många parter vid möten och samtal. 4 Av de 12 planeringsbidrag som genomförts det senaste året, har 8 lett till avtalade Cooperation grants och två till projektförslag som inväntar beredning 5 Exklusive de insatser som genomförs genom Kulturrådet samt DemoMiljö. Sida 3 (16)

4 genomföras i tid och således inte kan leverera förväntade resultat. För att hantera ovan risker kommer Sida under kommande år att prioritera uppföljning av pågående insatser och vara restriktiv med att ingå nya avtal Sektor 1: Ekonomisk tillväxt Antal avtalade insatser: 7 Antal insatser Universitet/Högskola 0 Myndighet 1 Enskild organisation eller stiftelse 5 Privat aktör (planeringsbidrag) 1 Under perioden januari-september 2012 har 0 insatser slutförts. Tre nya avtal har skrivits Bedömning av strategins sektormål för Ekonomisk tillväxt Sektormål: Stärkt kapacitet att öka handel och till att öka ekonomisk diversifiering. Bedömning av utvecklingen mot sektormål: Botswana har sedan självständigheten 1966 haft en stark ekonomisk utveckling. Efter en kortvarig nedgång av ekonomin 2009 är den ekonomiska tillväxten återigen positiv. Landet är dock beroende av sina gruvfyndigheter och måste diversifiera ekonomin. Den statliga sektorn dominerar och det finns ingen självklar kultur för eget företagande. Flera nya insatser kopplade till målet har startat under Exportrådets roll som facilitator genom projektet Meeting Point Botswana, har bidragit till detta. 6 Alla nya insatser, inom denna sektor, är sprungna ur en aktivitet som Exportrådet arrangerat. Större projekt handlar om mötesplatser eller nätverk. Mindre insatser berör småföretagande med fokus på unga och kvinnor. Sida anser att målet stärkt kapacitet kan ses på projektnivå och bedömer därför att insatserna bidrar till att stärka handel och ekonomisk diversifiering Resultat på insatsnivå De tre största insatserna Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Måluppfyllelse 12, ,6 Skatteverket Aktörssamverkan 100% Tillfredställande 6 Projektets mål är att Exportrådet ska främja handel och affärsrelationer. Se mer nedan i rapporten. Ärendenummer: / Sida 4 (16)

5 , Exportrådet Aktörssamverkan 100 % Tillfredställande 4 Sveriges geologiska undersökning Aktörssamverkan 100 % Tillfredställande Insats 1: Meeting Point Botswana Exportrådet som facilitator Insatsens huvudsakliga mål: Projektet MeetingPoints Botswana spelar en katalytisk roll i främjandet av handel, affärsrelationer och institutionellt samarbete vilket resulterar i hållbar aktörssamverkan byggt på aktörers gemensamma intressen i länderna. Hållbar aktörssamverkan breddar och fördjupar de bilaterala relationerna vilka bidrar till en rättvis och hållbar ekonomisk utveckling och ett samhälle baserat på mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar i Botswana. 10, Samarbetspartner Samarbetsform 6 Exportrådet Aktörssamverkan 100% Svensk andel av totala stödet (%) Resultatredovisning 7 : Förutom att stärka pågående insatser inom aktörssamverkan har fyra ytterligare samarbeten initierats under det gångna året. Dessa är: Botswana Speaks ett demokratiprojekt som ska stärka länken mellan bybor och regering. Stockholms universitet, Gov2U, Botswanas parlament. Botswana Business Labs Samarbete mellan Global Business Labs i Sverige tillsammans med Botho College som öppnar en inkubator (ett slags fora) för unga som har affärsidéer men behöver skjuts i att sjösätta dem. Click Botswana Soft Solutions Partner AB och Philpride LTD från Botswana utformar tillsammans en hemsida med information om Botswana. YoungDrive, samarbete mellan svenska UngDrive och The Business Place Botswana (TBP) och REWA Education se nedan. Sidas resultatbedömning: Relationer som kommit till via Exportrådet är etablerade på lika villkor och med ömsesidiga intressen. Sida bedömer att Meeting Point Botswana når målet med att få igång partnerskap och att aktiviteterna breddar de bilaterala relationerna. Inte minst är detta tack vare att Exportrådet är på plats i landet. Utmaningen 2013 är dock hållbarheten i projekten. Sida betonar också att ytterligare analyser bör göras kring 7 Möte med Exportrådet Sida 5 (16)

6 huruvida kostnadseffektivt det har varit med Exportrådet som facilitator. I en gjord utvärdering av facilitator rollen lyftes detta som ett frågetecken 8. Insats 2: Kvinnliga företagare i Botswana Insatsens huvudsakliga mål: Att öka handel och affärsrelationer mellan Sverige och Botswana samt att diversifiera det botswanska näringslivet, samt stimulera kvinnligt entreprenörskap genom att stärka organisationer som arbetar med att öka kvinnors företagande. 4, Samarbetspartner Resultatredovisning 9 Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 2 Svenska Handelskammaren; Botswana Confederation of Commerce, Industry and Manpower (BOCCIM) och Women in Business Association (WIBA) Aktörssamverkan 53,2% Nätverket Women in Business Association (WIBA) har ökat sina kunskaper i planering och ekonomi. Bland annat planerar de för en kvinnomässa i Botswana, inför den internationella mässan i Sydafrika Påbörjade relationer mellan svenska och botswanska kvinnliga entreprenörer för framtida affärer samt stärkta band mellan WIBA och sydafrikanska nätverk. Sidas resultatbedömning: Botswana har ett behov av samarbete kring kvinnligt entreprenörskap och enligt BOCCIM vill kvinnliga företagare få impulser utifrån. Projektet har tidigt tagit steg framåt och det botswanska kvinnonätverket WIBA har redan efter några första workshops och möten med den svenska parten initierat egna aktiviteter. Sida bedömer att projektet kommer att stärka kvinnors företagande. 8 Utvärderingen var klar mars facilitator rollen för SGU och Exportrådet av Sipu International Facilitating Partner-Driven Cooperation in Southern Africa. 9 Projektet har ännu inte kommit in med en skriftlig rapportering då det precis startat. Resultaten är redovisade i muntlig avstämning på Sida, med konsult från f d Språngbrädan, 13 september Sida 6 (16)

7 Insats 3: Young Drive Academy Botswana Insatsens huvudsakliga mål: Att tillsammans med de botswanska samarbetsparterna utforma konceptet Young Drive Academy Botswana, anpassat till en botswansk kontext. Projektet ska också öka medvetenhet om de möjligheter som finns för att stimulera entreprenörskap hos unga bland både politiker och andra beslutsfattare, samt stimulera till företagande bland Botswanas ungdomar. 0, Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 0,3 Samhällsobservator Sverige; The Business Place Botswana (TBP) och REWA Education Aktörssamverkan 30,7 % Resultatredovisning 10 : Parterna har under kort tid och med liten budget genomfört följande: Young Drive konceptet har visat sig fungera i Botswana där unga engagerats. Parterna har påbörjat diskussionen med institutionella intressenter för att berörda myndigheter i Botswana ska uppmärksamma och stötta programmet. Botswanska ungdomar har varit i Sverige och träffat svenska ungdomar för att lära sig om entreprenörskap i en annan kontext. Dialog med beslutsfattare om eventuella lagliga förutsättningar. Sidas resultatbedömning: Sida bedömer att parterna och projektet når sina mål. 3.3 Sektor 2: Miljö och klimat Antal avtalade insatser: 17 Antal insatser Universitet/Högskola 5 Myndighet 9 Enskild organisation eller stiftelse 2 Privat aktör 1 Från januari till september 2012 har 3 insatser avslutats och 3 nya avtal skrivits. 10 Muntlig kommunikation och mejlrapportering Sida/Young Drive Sida 7 (16)

8 3.3.1 Bedömning av strategins sektormål för Miljö och Klimat Sektormål: stärkt kapacitet att hantera och motverka miljö- och klimatförändringar. Bedömning av utvecklingen mot sektormål: Botswana har ett känsligt ekosystem och berörs lätt av klimatförändringar 11. Regeringen i Botswana ser behov av åtgärder och vill satsa på att ta sig an klimatförändringarna och prioriterar vattensektorn. 12 Prognostisering, klimatdata och effektiv vattenhantering är nyckelord för denna ansats och de pågående projekten. Exempelvis samverkar svenska parter med den botswanska statens avdelningar för meterologisk service och vatten, för förbättringar av väderprognoser och hydrologiska mätningar och vatten- samt sanitet. Sida bedömer att det är troligt att insatserna kan bidra till att nå sektormålet. En kritisk punkt är hur självbärande dessa partnerskap blir då de svenska parterna är beroende av extern finansiering. Sidas anser ändå att de relationer som skapats stärker relationerna mellan länderna. Svensk kompetens marknadsförs också i enlighet med aktörssamverkan Resultat på insatsnivå De tre största insatserna 5, , , Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Måluppfyllelse 321 TSEK SMHI Aktörssamverkan 100 % Bristfällig 2,2 Stockholm International Water Insititute (SIWI) 1,3 SuSBiz Mälardalen Aktörssamverkan 100 % Aktörssamverkan 100% Tillfredsställande Tillfredsställande Insats 1: Kapacitetsutveckling inom Botswansk vattensektor. Insatsens huvudsakliga mål: Att bygga kapacitet inom Botswanas vattensektor som skapar en ökad förståelse för hur vattenhantering relaterar till internationella processer kring hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning. Insatsens mål är också att etablera kontakter mellan Botswanas vattensektor och motsvarande institutioner i Sverige för samarbeten på längre sikt. 11 Olika studier lyfte fram detta inför den aktuella samarbetsstrategin. 12 Detta återfinns bland annat i Vision 2016, skriven av Presidential Task Group Sida 8 (16)

9 4, Resultatredovisning: 13 Samarbets-partner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 2,2 Stockholm International Water Institute (SIWI), Ministry of Minerals, Energy and Water resources Aktörssamverkan 48,9 % Kunskapen har ökat hos framför allt botswanska intressenter och institutioner kring integrerad förvaltning av vattenresurser (IWRM 14 ) via tre veckors kurser. Kunskapen hos botswanska ämbetsmän vid Department for Water Affairs (DWA) har ökat kring styrning och ledning vid organisationsförändringar. SIWI och DWA har tillsammans inrättat en gemensam process för kursgenomförande och utveckling. Sidas resultatbedömning: Insatsen är anpassad till den organisationsförändring som nu sker inom Botswanas vattensektor för att stärka kapaciteten hos Department for Water Affairs, DWA 15. Sida bedömer att resultaten hittills anknyter till projektets plan. Resultaten visar dock inte om kapaciteten inom DWA ökar eftersom projektet nyligen påbörjats. Sida kan i dagsläget inte bedöma om det huvudsakliga målet uppnås. Insats 2: Förnyelsebar energi och utveckling av bysamhället Insatsens huvudsakliga mål: Utveckla förnyelsebar energi i Botswana, med pilotbyn Sekhutlane. Insatsen ska även stimulera entreprenörskap för långsiktighet och spridning till andra byar. 3, Samarbetspartner 1,3 Sustainable Business Mälardalen and BPC Lesedi Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Aktörssamverkan 35,5% 13 Skriftlig kommunikation med SIWI, Integrated Water Resource Management (IWRM) 15 SIWI Final Application, October 2011 Sida 9 (16)

10 Resultatredovisning 16 : Modell framtagen för ett mininätverk för sol- och bioenergi i byn Sekhutlane. Under oktober 2012 ska anläggningen vara igång. Entreprenörer är identifierade och 23 botswanier har företagsidéer och planer för investeringen i elförsörjningen för långsiktigheten. En serie workshops i byn kring affärsplaner och företagande har hållits. Sidas resultatbedömning: Projektet engagerar flera olika aktörer den botswanska staten, intresseorganisationer och företagare då samarbetet omfattar allt från förnyelsebar energi till hur invånarna själva ska betala för och tjäna på elen. Sida bedömer att förutsättningarna är goda för att nå målet. Sida anser att det finns en potential för en hållbar långsiktighet i projektet i och med att insatsen även inkluderar ett perspektiv på att människor måste kunna betala för sin el, som producerats via förnyelsebar energi. 3.4 Sektor 3: Demokrati och mänskliga rättigheter Antal avtalade insatser: 8 Antal insatser Universitet/Högskola 2 Myndighet 2 Enskild organisation eller stiftelse 4 Privat aktör (planeringsbidrag) 0 Under perioden januari-september 2012 har 0 insatser slutförts medan 3 nya avtal om insatser har undertecknats som handlar om barns rättigheter och mäns ansvar Bedömning av strategins sektormål för Demokrati och Mänskliga Rättigheter Sektormål: stärka demokratiska institutioner och organisationer representerande av det civila samhället. Bedömning av utvecklingen mot sektormål: Botswana har sedan självständigheten 1966 varit en demokrati med flerpartisystem, återkommande fria val och ett grundlagsstadgat skydd av de medborgerliga fri- och rättigheterna. Den institutionella grunden möjliggör projekt som syftar till att stärka demokratin i landet. Exempel på dessa är det fleråriga projektet mellan svenska Lantmäteriet och deras motsvarighet i Botswana, Botswana United Revenue Service (BURS), vilka tillsammans arbetar för att stärka äganderätten i Botswana. Det fleråriga samarbetet mellan Spinalis och Princess Marina Hospital förbättrar livet för ryggmärgsskadade. Utöver dessa har 16 Progress Report Sida 10 (16)

11 flera nya insatser startat i år för att stärka kvinnors och barns rättigheter eller öka transparensen mellan makthavare och befolkning. Sammanfattningsvis bedömer Sida att projektportföljen har ett tydligt fokus mot sektormålet för demokrati och mänskliga rättigheter. En kritisk punkt är dock hur mycket det civila samhället involveras Resultat på insatsnivå De tre största insatserna Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel Måluppfyllelse av totala stödet (%) Lantmäteriet KTS 17 18,2 % Tillfredsställande 3, , Gävle Universitet 4 Rädda Barnen Sverige Insats 1: Rehabilitering av ryggmärgsskadade Aktörssamverkan Aktörssamverkan 50,9 % Tillfredsställande 92,5 % Inga resultat finns ännu att påvisa Insatsens huvudsakliga mål: Att bidra till ett bättre liv för ryggmärgsskadade. Den primära målgruppen är personer med ryggmärgsskador och den sekundära gruppen är personer med andra typer av funktionshinder Samarbetspartner 7,3 Stiftelsen Spinalis; the Ministry of Health i Botswana och Princess Marina Hospital Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Aktörssamverkan 23,3 % Resultatredovisning: Avdelningen för ryggmärgskadade är inrättad samt utvecklad på Marina Hospital och kunskapen hos såväl läkare som sjuksköterskor har höjts via olika kurser. Den nationella sjukvårdsbudgeten innehåller en post för omhändertagandet. Tydliga tecken på positiva attityder kring funktionshinder finns. En delegation planeras i november 2012 där regeringsrepresentanter åker till Sverige för att se hur landet arbetar med policy, lagar och service inom området. 17 Kontraktsfinansierat Tekniskt Samarbete Sida 11 (16)

12 Sidas resultatbedömning: Projektet löper på bra. Efter drygt tre års arbete har många delmål nåtts. Parterna har beviljats fortsatt stöd för 2012 och 2013 för att kunna säkerställa att Spinalis Botswana blir långsiktigt hållbart. Sida bedömer att insatsen når sina mål. Projektet har även inspirerat den botswanska regeringen till att vilja arbeta bredare för att förbättra livet för människor med funktionshinder. Insats 2: Planering för e-demokrati i Botswana Insatsens huvudsakliga mål: Att planera för genomförandet av pilotprojektet Botswana Speaks och bekräfta intresset hos de parlamentsledamöter som visat intresse för att medverka i en pilotstudie som syftar till att testa hur information- och kommunikationsteknik (IKT) kan stärka lokal demokrati. MSEK 0, Resultatredovisning 18 Samarbetspartner Samarbetsform 0 Stockholms Universitet och Botswanas Parlament Aktörssamverkan 100 % Svensk andel av totala stödet (%) Deltagande i pilotprojektet har bekräftats av tre parlamentsledamoter och institutionellt visat sitt intresse genom Letters of Intent. Parterna har tillsammans format grunderna för pilotprojektet. Sidas resultatbedömning Sida bedömer att projektet, som fick planeringsstöd, har genomförts utmärkt. Dialogen och undersökningarna som möjliggjordes genom planeringsbidraget ledde till ett projektförslag kom till Sida i juni, utifrån gemensamma intressen. Insatsen och det påföljande pilotprojektet har hög relevans till sektormålet demokrati och mänskliga rättigheter. Att använda ICT för att stärka lokal demokrati är relevant i en värld där digitalisering erbjuder nya lösningar på gamla problem Sektor 4: HIV och Aids I portföljen för Botswana inryms riktade insatser inom HIV/Aids som inte är aktörsamverkan. Under perioden januari-september 2012 har 0 insatser slutförts och inga nya avtal har tecknats. 18 Final Application, Botswana Speaks Förslag till statens budget för 2013, internationellt bistånd, sid 16 Sida 12 (16)

13 Sektormål: Stärkta rättigheter för personer som lever med HIV/Aids och ökade möjligheter för befolkningen att skydda sig. Bedömning av utvecklingen mot sektormålet: Sida anser att stödet via Southern African Aids Trust (SAT) kommer att leda till att flera aktörer från civila samhället mobiliseras och att rättighetsfrågor för personer som lever med HIV/ Aids stärks. Redan nu har organisationerna som stöds via SAT 20 påverkat policy och beslutsfattare, exempelvis Botswana Network of Ethics, Law and AIDS (BONELA) som arbetar med att påverka lagstiftningen så att rättigheter för personer med HIV/Aids ska stärkas 21. Sida bedömer detta som både demokratiserande i sig att det bidrar till att stärka det civila samhället. I Botswana finns det jämförelsevis få givare inom HIV/ Aids och Botswanas regering kvarstår som den främsta finanseringskällan för insatser mot HIV/ Aids. Dock är processen för att ansöka om och få ut finansering från för HIV/Aids insatser så pass omfattande och komplicerad att det riskerar att skapa en flaskhals både för projekt riktade till offentlig sektor och projekt inom civila samhället. Trots dessa svårigheter och de förseningar som översynen av SAT som nämns nedan har orsakat, bedömer Sida att stödet till SAT och dess ambition att mobilisera civilsamhällesorganisationer i arbetet mot HIV/ Aids, bidrar till att stärka rättigheterna för personer som lever med HIV/Aids Resultat på insatsnivå Insats 1: Southern African AIDS Trust (SAT) i Botswana Insatsens huvudsakliga mål: Att stärka kapaciteten hos civila samhällets aktörer inom HIV/Aids Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) MSEK lokala organisationer Programstöd (Riktat stöd) 100% Resultatredovisning 22 : Insatsen innebär stöd till fyra organisationer, Botswana Network of Ethics, Law and AIDS (BONELA), the KURU Family Organisations (KFO), Bomme Isago Association (BIA) och the Botswana Network of People Living with HIV and AIDS (BONEPWA) 20 Organisationer I Botswana som stöds via SAT: Botswana Network of Ethics, Law and AIDS (BONELA), the KURU Family Organisations (KFO), Bomme Isago Association (BIA) samt the Botswana Network of People Living with HIV and AIDS (BONEPWA). 21 SAT Annual Report 2011/12 och SAT annual review meeting report, 6 September SAT Annual Report 2011/12 och SAT annual review meeting report, 6 September Sida 13 (16)

14 Ovanstående organisationers ekonomiska förvaltning och styrning har förbättrats med 70 procent. Över två tusen människor har fått ökad tillgång till vård, medicin och stöd i avlägsna områden. Integrerad HIV-testning och rådgivning i KFO s hälsoprogram som resulterat i ökat antalet personer som testat sig, från 42 till 984 personer. Medverkan vid rättsliga reformarbeten i Botswana, specifikt anställningslagar. (BONELA). Sidas resultatbedömning: SAT: s givare (Sida, Canadian International Development Agency (CIDA) och Swiss Development Cooperation genomförde under hösten 2011 en systemrevision av SAT som resulterade i att utbetalning av medel hölls inne på grund av bristande kontroll inom organisationen. En översyn sex månader senare visade att SAT gjort stora framsteg och efter samråd bestämde samtliga givare sig för att återuppta finansieringen. På grund av detta kommer SAT inte att nå de ursprungliga målen utan har istället tagit fram nya mål som är bättre anpassade till den nuvarande situationen med minskad finansiering. Den ursprungliga finansieringen har minskat från 45 MSEK till 30 MSEK. 5. D 5. DIALOGFRÅGOR I samarbetsstrategin står det att Sveriges dialog ska bedrivas inom ramen för EU. Eftersom Sverige inte har permanent diplomatisk närvaro i Botswana så koncentreras dialogen till de årliga högnivåmötena mellan Sverige och Botswana då ambassaden i Pretoria besöker Botswana. Möten äger också rum med Botswanas representation i Stockholm. 23 Högnivåmötet med representanter från den svenska och botswanska regeringen under våren 2012 föll väl ut. Parter, bland annat på Exportrådets olika aktiviteter, vittnar om att intresset för aktörssamverkan ökade efter detta möte. Den kontinuerliga dialogen inriktar sig på uppföljning av resultat, de tematiska prioriteringarna samt den långsiktiga hållbarheten i aktörernas relationer. 6. DE TRE TEMATISKA PRIORITERINGARNA Demokrati och mänskliga rättigheter Demokrati och mänskliga rättigheter återfinns som en integrerad del i en del miljöinsatser, framför allt de som handlar om att öka vattenförsörjningen. Jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen Aspekten på jämställdhet finns med i flera av de insatser som handlar om entreprenörskap och som har målet att diversifiera ekonomin i Botswana. Även i den insats som handlar om att stimulera företag till att utveckla miljötekniken finns en komponent som lyfter fram kvinnors ökade möjligheter till företagande. 21 Halvtidsöversyn av strategin (PM ) Sida 14 (16)

15 Miljö och klimat Integreringen av miljö- och klimatfrågor är inte lika vanlig i de svensk-botswanska samarbetena. Det är dock intressant att se hur de olika insatserna kan samspela med varandra. I och med att Botswana rent befolkningsmässigt är ett litet land, känner parterna ofta till varandra och varandras insatser. Exempelvis har de insatser som arbetar med miljö- och klimatfrågor ur ett affärsmässigt perspektiv kopplingar till de insatser som tillhör sektorn ekonomisk tillväxt. 7 DE TVÅ PERSPEKTIVEN Fattiga människors perspektiv på utveckling och rättighetsperspektivet återfinns ofta i de mest konkreta projekten som kortsiktigt innebär en synlig förändring. Exempelvis kan nämnas projektet som jobbar för förnyelsebar energi med pilotmodellen i byn Sekhutlane. Här involveras befolkningen i hela projektet och här finns möjlighet till deltagande och insyn för att med förnyelsebar energi få el till sitt samhälle. Ett annat exempel är det nyligen påbörjade ICT-projekt, Botswana Speaks, som ska öka kommunikationen mellan befolkningen ute på landsbygden och parlamentariker. Förutom att förbättra den digitala tekniken, utgör insatsen en god plattform för stärkt demokrati. De projekt som utgår från att forma nätverk och plattformar, så kallade labb, inkubatorer eller hubbar, är i sitt första skede riktade till relativt välutbildade och personer med medelinkomst. I det långa loppet ska dessa projekt öka möjligheten till jobb eller inkomst för människor som lever under fattigare villkor. Detta är dock svårt att se i detta tidiga skede men parterna försöker föra in dem i verksamheterna. Exempelvis kan nämnas Krinova Science Parks samarbete med Botswana Innovation Hub. Parterna har under några workshops fått med kvinnor som lever under fattiga omständigheter, men som har affärsidéer om hur de kan ta tillvara och tjäna pengar på sophantering och återvinning. För de riktade HIV/aids projekten involveras människor som lever i fattigdom på ett tidigt stadium och rättighetsperspektivet är tydligt då det kopplas till deras möjlighet att påverka beslutsfattare att få medicin, vård eller stöd på annat vis. 8. SAMLAT STÖD TILL SAMARBETSLANDET Stöd via andra strategier I Botswana finns insatser som fått stöd av Sida via strategin för civila samhället, den globala strategin och genom det regionala utvecklingssamarbetet samt via det regionala HIV/aids stödet. Det är dock svårt att ge exakta summor och få en detaljerad beskrivning av dessa. Följande kan dock nämnas: Cirka 30 miljoner SEK har betalats ut till insatser inom civila samhället i Botswana. Områdena för detta stöd är hälsa, utbildning, demokrati, konflikt, marknadsutveckling, jord- och skogsbruk. Sida 15 (16)

16 Vidare har botswanier, via International Training Program, ökat sin kunskap inom olika program, såsom strategiska företagande, klimat- och miljöfrågor, jämställdhet. Program genom det regionala Hiv/Aids stödet som på ett eller annat sätt har bäring på Namibia, Sydafrika och Botswana har en planerad utbetalning på drygt 300 miljoner kronor för år För Botswanas räkning pågår bland annat ett samarbete mellan svenska bolag i landet och organisationen SWHAP, Swedish Workplace HIV/AIDS Programme. Genom Sveriges kommuner och landsting har det funnits en insats som nyligen avslutats och som handlar om att stödja kommunala förbund. Denna insats har också haft ett stort stöd från EU. Slutligen kan nämnas visst kommunalt samarbete som International Centrum för Local Democracy ansvarar för. Bland annat har Västerås stad ett samarbete med Gaborone. 9. DEN KONTEXTUELLA RAMEN Inga betydande förändringar i den kontextuella ramen har skett med inflytande på strategins genomförande under det gångna året. Sida 16 (16)

STRATEGIRAPPORT FÖR BOTSWANA, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2011

STRATEGIRAPPORT FÖR BOTSWANA, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2011 PROMEMORIA 1(16) 2011-10-20 STRATEGIRAPPORT FÖR BOTSWANA, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2011 SAMMANFATTNING Intresset för aktörssamverkan ökar både i Botswana och i Sverige och fler samarbeten planeras. En risk

Läs mer

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Vietnam Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 54 Strategiperiod 2009

Läs mer

Strategi för selektivt samarbete med. Botswana. januari 2009 december 2013

Strategi för selektivt samarbete med. Botswana. januari 2009 december 2013 Strategi för selektivt samarbete med Botswana januari 2009 december 2013 Bilaga till regeringsbeslut 2009-12-17 (UF2009/86812/AF) 2009-12-17 Samarbetsstrategi för det selektiva samarbetet med Botswana

Läs mer

Strategirapport för Sydafrika september 2011 september 2012

Strategirapport för Sydafrika september 2011 september 2012 Strategirapport för Sydafrika september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Målet för aktörssamverkan är att stimulera och stärka framväxten av självbärande relationer av ömsesidigt intresse mellan svenska

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

PROMEMORIA 1(14) 18 oktober, 2010. Strategirapport för Botswana 2010 1. INLEDNING

PROMEMORIA 1(14) 18 oktober, 2010. Strategirapport för Botswana 2010 1. INLEDNING 18 oktober, 2010 PROMEMORIA 1(14) Strategirapport för Botswana 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Botswana 2009-2013. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Ekonomiskt stöd till det civila samhället

Ekonomiskt stöd till det civila samhället Beslutad av: Regionfullmäktige 2018-10-09, 168 Diarienummer: RS 2016 03906 Giltighet: från 2018-11-08 till 2023-11-08 2018-12-18 Policy Ekonomiskt stöd till det civila samhället Policyn gäller för: Västra

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Under 2011 framtog Sida ett nytt och anpassad anvisningssystem

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1 Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:3 2014-05-15 UF2014/32092/UD/USTYR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för ekonomiskt

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser Tillväxtverkets program och insatser 1 Programmet Miljödriven Tillväxt Totala medel för 2012: 30 mkr Ansökningar: 1 mars -30 april samt ytterligare en omgång till hösten Mål: Stöd till affärsutveckling

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm YTTRANDE 1(5) 2014-02-12 Ärendenummer: 2014-000015 Utrikesdepartementet (U-STYR) 103 39 Stockholm Remissvar: Biståndspolitisk plattform Sammanfattning Sida anser att regeringens ambition att öka tydligheten

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål

Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål Kriterier vid fördelningen av medel till internationella ändamål 1. Utgångspunkter Kriterierna bygger på Stiftelsen Radiohjälpens internationella bistånd - riktlinjer för samverkan och ekonomiskt stöd,

Läs mer

www.sida.se Aktörssamverkan Ett steg till i utvecklingen

www.sida.se Aktörssamverkan Ett steg till i utvecklingen www.sida.se Aktörssamverkan Ett steg till i utvecklingen Genom aktörssamverkan kan både Industriföretagen i Hyderabad, Indien, samarbetar med IVL Svenska Miljöinstitutet för att få kunskap och teknik att

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap

Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap PROJEKT Ansökan om bidrag programmet Kommunalt Partnerskap Projektets namn: Diarienummer (ifylls av ICLD): Sökt belopp (per projektår): Projektets längd (1,2 el 3 år): År 1: År 2: År:3 Svensk sökande organisation:

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Strategirapport för KINA september 2011 september 2012

Strategirapport för KINA september 2011 september 2012 Strategirapport för KINA september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Sida bedömer att det selektiva samarbetet med Kina genomförs i enlighet med strategin. Samtliga insatser som inletts under tidigare

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra!

Entreprenörskap som utvecklar Afrika. Nu kan jag försörja mig själv och andra! Entreprenörskap som utvecklar Afrika Nu kan jag försörja mig själv och andra! Ungt entreprenörskap en väg ut ur fattigdom NavPartners engagerar sig i utveckling av företag och företagare i Afrika. Uppgiften

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen.

Resultat Utgångspunkten för beslutsunderlaget är en GAP-analys mellan nuläge och förväntade effekter av plattformen. Resultat och slutsatser av enskilt projekt Framtagande av beslutsunderlag för etablering av en operativ nationell exportfunktion inom avfalls -och återvinningsområdet Inledning Resultatet av enskilt projekt

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet Bilaga 1 Promemoria Utrikesdepartementet 2007-05-11 Utkast Enheten för utvecklingspolitik (UP) Enheten för exportfrämjande inre marknaden (FIM-PES) Bakgrundspromemoria till: Handlingsplan för ökad samverkan

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Zambia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Zambia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.014

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

Nationell besökshantering

Nationell besökshantering Nationell besökshantering Access Days Besöksprogram Anna Sjöström, Miljöstrateg anna.sjostrom@tyrens.se 070 279 30 68 Miljöteknik vad menar vi? Miljöteknik innefattar sådana produkter, system, processer

Läs mer

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikplats: Svenska ambassaden i Belgrad Praktikperioden är från 2012-09-06 till 2013-01-25 på heltid. Handledare: Torgny Svenungsson Telefon: +381 633

Läs mer

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012 Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med Makedonien januari 2010 december 2012 Bilaga till regeringsbeslut 2010-08-12( UF2010/47609/EC ) Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Makedonien

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-06-19 (UF2014/40173/UD/MU) 2014-06-19 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi ska ligga

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Strategirapport för Indien september 2011 september 2012

Strategirapport för Indien september 2011 september 2012 Strategirapport för Indien september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Det övergripande målet för det svenska selektiva samarbetet med Indien är en socialt, ekonomisk och miljömässigt hållbar utveckling.

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 Strategi fo r sa rskilt demokratisto d genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 1. Inriktning Demokratistödet

Läs mer

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott

Dnr: 2014/687-BaUN-019. Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Haidi Bäversten - BUNHB01 E-post: haidi.baversten@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2014/687-BaUN-019 Barn- och ungdomsnämndens beredningsutskott Information- Lokal överenskommelse

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014 Villkor för ideella föreningar och trossamfund Civila samhällets villkor 2014 Uppföljning av det civila samhällets villkor Instruktion för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Myndigheten

Läs mer

Strategirapport för Namibia september 2011 september 2012

Strategirapport för Namibia september 2011 september 2012 Strategirapport för Namibia september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Sida bedömer att det selektiva samarbetet med Namibia genomförs i enlighet med strategin. Det övergripande målet för Strategin för

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Kommunalt Partnerskap med Mombasa regionen i Kenya. Ilona Novak, Senior International Adviser, Västernorrland County Council

Kommunalt Partnerskap med Mombasa regionen i Kenya. Ilona Novak, Senior International Adviser, Västernorrland County Council Kommunalt Partnerskap med Mombasa regionen i Kenya Kommunalt Partnerskap Sidafinansierad samarbetsform som genom resultatinriktade projekt ska bidra till att stärka det lokala självstyret och den lokala

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Indonesien. april 2009 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Indonesien. april 2009 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Indonesien april 2009 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet PM 2009-06-25 Bilaga t UF2009/444625/ASO Asien- och Oceanienenheten Strategi

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-02-13 UF2014/9980/UD/SP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för mänsklig säkerhet

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 PROMEMORIA 1(8) STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 SAMMANFATTNING Samarbetsstrategin för Sierra Leone anger att stöd endast ska ges till utbildningssektorn. Tillgänglig information

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15

Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Workshop: vad är social hållbarhet? 3:7 Social hållbarhet vad innebär det? Onsdag 18 maj 2016 klockan 11:15-12:15 Därför valde jag denna workshop Berätta för personen bredvid dig social hållbarhet definition

Läs mer

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 1 (5) 2017-12-05 UPPDATERAT SKRIVELSE JANE ALLANSSON DIREKT: 0224-74 70 13 Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun Sala kommun och föreningar i Sala presenterar

Läs mer

Svenska IHP-kommittén 2014

Svenska IHP-kommittén 2014 Svenska IHP-kommittén 2014 Programförklaring IHP står för International Hydrological Programme och är UNESCO:s (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation) program för vetenskapligt

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Europeiska och regionala prioriteringar

Europeiska och regionala prioriteringar www.regionvasterbotten.se och regionala prioriteringar NS forum 2014 05 06 www.regionvasterbotten.se Regionala prioriteringar Regionala och prioriteringar samspelar! Norrbottens och Västerbottens regionala

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor 1(5) Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är Lunds kommun och organisationer/föreningar i Lund som tillhör den idéburna sektorn. Idéburen

Läs mer

Strategi hållbar fred

Strategi hållbar fred Strategi hållbar fred 2017 2022 Strategi Hållbar fred 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom

Läs mer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Bilaga till regeringsbeslut 2018-03-08 (UD2018/04249/FMR) Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016-2020 1. Inriktning Demokratistödet genom svenska partianknutna

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

inom hållbar social utveckling

inom hållbar social utveckling Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar social utveckling 2018 2022 Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland

Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Science Park Gotland Innovationsmiljö Gotland Om Science Park Gotland Uppdrag Science Park Gotlands uppdrag är att bidra till hållbar* tillväxt på Gotland genom att vara en katalysator för tillväxtorienterat

Läs mer

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER

UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER UNICEF/Rich/Tyskland DE GLOBALA MÅLEN OCH BARNS RÄTTIGHETER De globala målen INGEN FATTIGDOM Avskaffa all form av fattigdom överallt. MINSKAD OJÄMLIKHET Minska ojämlikheten inom och mellan länder. INGEN

Läs mer

PROMEMORIA 1(14) SAMMANFATTNING

PROMEMORIA 1(14) SAMMANFATTNING PROMEMORIA 1(14) SAMMANFATTNING Intresset för aktörssamverkan har utvecklats relativt väl. Ett flertal nya samarbeten är nu på gång. Det har tagit tid för facilitatorerna att hitta sin roll och bli effektiva.

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Kommenterad dagordning (reviderad version) Ministerrådet Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikplats: Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikperiod: 30 augusti 2010 14 januari 2011 Handledare: David Holmertz

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra strategin. Maria Gärtner Nord

Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra strategin. Maria Gärtner Nord Regeringsbeslut III:3 2010-11-04 UF2010/46581/USTYR Strategi för kapacitetsutveckling och samverkan 2011-2013 1 bilaga Ärendet För att det svenska biståndet effektivt och ändamålsenligt ska kunna bidra

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2017/18:FPM7. Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om förnyad strategi för EU:s industripolitik Näringsdepartementet 2017-10-17 KOM (2017) 479 Communication from the Commission to the European Parliament, the

Läs mer

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet

Ds 2001:15. Rapport om tillväxtavtalen. Första året. Näringsdepartementet Ds 2001:15 Rapport om tillväxtavtalen Första året Näringsdepartementet 52 Kronobergs län 54 Norrbottens län 56 Skåne län 58 Stockholms län 60 Södermanlands län 62 Uppsala län 64 Värmlands län 66 Västerbottens

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Bolivia Stockholm Tel: Webb: Artikelnr: UD

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med. Bolivia Stockholm Tel: Webb:  Artikelnr: UD Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Bolivia 2016 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00 Webb: www.ud.se Artikelnr: UD 16.051 Regeringsbeslut för Bolivia togs 2016-10-06. Strategi för Sveriges

Läs mer

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd Rådgivande landsbygdsriksdag Årsmöte/föreningsmöte Styrelse 24 Länsbygderåd Kansli Cirka 100 kommunbygderåd Cirka 4 500 lokala utvecklingsgrupper Cirka 40 medlemsorganisationer llt vårt arbete har sin

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer