Strategirapport för Sydafrika september 2011 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategirapport för Sydafrika september 2011 september 2012"

Transkript

1 Strategirapport för Sydafrika september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Målet för aktörssamverkan är att stimulera och stärka framväxten av självbärande relationer av ömsesidigt intresse mellan svenska aktörer och aktörer i Sydafrika i syfte att bidra till målet för internationellt utvecklingssamarbete. Det övergripande processmålet i strategin är att merparten av samarbetet ska utgöras av aktörssamverkan Sida bedömer att det selektiva samarbetet med Sydafrika genomförs i enlighet med befintlig samarbetsstrategi. Nuvarande bilaterala strategi löper mot sitt slut 2013 och utfasningsarbetet har därför redan påbörjats. Utfasningsarbetet inbegriper bland annat insamlande av erfarenheter och resultat från aktörssamverkansprojekten. Intresset för aktörssamverkan som samverkansform har ökat under strategiperioden och bidragit till upprättandet och stärkande av relationer mellan Sverige och Sydafrika. Uppskattningsvis kommer mellan 50 och 60 procent av allokerade medel för 2012 att gå till aktörssamverkansinsatser, vilket gör det till den dominerande samarbetsformen inom landportföljen. Sett till antalet insatser blir dock fördelningen mellan riktade biståndsinsatser och aktörssamverkan än tydligare där det senare överstiger 70 procent av samtliga Sidaadministrerade projekt. Aktörssamverkan har därmed på många sätt varit en framgång. Samtidigt bör det understrykas att aktörssamverkan är en arbetsintensiv samarbetsform. Risken är också stor att etablerade samarbeten kommer upphöra utan tillförsel av externa medel när utfasningen väl genomförts. Det är därför viktigt att Sverige så tidigt som möjligt meddelar intresserade parter om eventuella alternativa finansieringsvägar. Det riktade stödet till hiv/aids bedöms vara strategiskt och framgångsrikt. För att säkerställa ett effektivare utnyttjande av Sydafrikas egna resursers koncentreras det svenska stödet till strategisk kapacitetsutveckling och fortsatt stöd till rättighetsfokuserade watch-dog -organisationer. Det bilaterala samarbetet med Sydafrika avslutas enligt regeringens beslut i december Att genomföra en ansvarsfull utfasning, och att svenska parter lämnar ett gott intryck är avgörande för om uthålliga och förtroendefulla relationer ska kunna uppstå ur arbetet med aktörssamverkan, vilket också kan sägas gälla de riktade hiv/aidsinsatserna. I angelägna fall borde projekt kunna förlängas för att säkra resultaten av samarbetena. Riskfaktorer kopplade till utfasningen av det bilaterala stödet är att insatser försenas och inte kan leverera förväntade resultat, svaga incitament att rapportera i tid samt en ökad Sida 1 (14)

2 risk för korruption när Sida minskar sin närvaro. För att hantera dessa risker kommer Sida under kommande år prioritera uppföljning av pågående insatser och vara restriktiv med att ingå nya avtal. 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av strategin för Sveriges samlade samarbete med Sydafrika för perioden Det övergripande målet för det svenska selektiva samarbetet med Sydafrika är att ytterligare stärka, bredda och fördjupa samarbetet på alla plan. Mer specifikt syftar samarbetet med Sydafrika till att, med utgångspunkt i Sveriges politik för global utveckling och målet för svenskt utvecklingssamarbete, genom ekonomisk tillväxt bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Sydafrikas position som Afrikas ekonomiska och politiska stormakt omnämns i strategin och samarbetet ska därmed även breddas till att omfatta aktörer som kan bidra till regional utveckling. Det selektiva samarbetet ska domineras av aktörssamverkan och samarbetsformen ger breda ingångar till flertalet traditionella biståndssektorer. I strategin poängteras särskilt områdena demokrati och god samhällsstyrning, jämställdhet och mänskliga rättigheter; fred och säkerhet; handelsutbyte och ekonomiskt samarbete; miljö och klimat; infrastruktur; samt energi och landsbygdsutveckling. Kultur, turism, utbildning och folkhälsa är andra områden som nämns. Därutöver ska riktade insatser inom hiv- och aidsområdet fortsätta under hela strategiperioden. Strategin har slutligen till syfte att stärka allt bredare och mångsidiga relationer mellan Sverige och Sydafrika. Vid genomförandet av strategin ska nya och hittills outnyttjade ämnesområden särskilt uppmuntras och uppmärksammas 2. EKONOMISKT UTFALL Allokeringen för Sydafrika för 2012 uppgår till 90 MSEK. Till och med den 30 september 2012 har totalt 56,4 MSEK utbetalats. Detta motsvarar 63 procent av anslaget för Bemyndiganderamen för 2012 är 135 MSEK, varav 67,5 MSEK är intecknat. Även om den sydafrikanska strategin står utan sektorer, förutom då det bilaterala stödet till hiv/aids, är det möjligt att göra en uppdelning inom områden som till stor del motsvarar en sektorsindelning. Inte minst är detta viktigt för att illustrera bredden i aktörssamverkan. 1 Utbetalningar för samtliga insatser förutom det riktade hiv/aids-stödet är fördelade över hela året. Flera större utbetalningar förväntas i skiftet mellan september och oktober och finns därför ännu inte med i statistiken. Utbetalningarna relaterar till pågående program och för tillfället föreligger ej anledning att justera prognoserna. 1 Sammanslagningen av kultur, turism och forskning har gjorts för att gruppera medelmässigt relativt små insatser inom en mer generell kategori. Sida 2 (14)

3 Allokering 2012 Utfall jan-aug Prognos jan-dec Aktörssamverkan Demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet 7,5 12,7 Fred och säkerhet 4,2 4,5 Handel och ekonomisk utveckling 4,4 17,8 Miljö, klimat och energi 0,5 1,8 Kultur, turism och forskning 2,9 12 Bilateralt direktstöd Hälsa och hiv/aids 36,9 39,1 Totalt 90,0 56,4 87,9 Varav aktörssamverkan 19,5 48,8 Varav riktat bistånd 36,9 39,1 3. RESULTAT 3.1 Aktörssamverkan Målet för aktörssamverkan är att stimulera och stärka framväxten av självbärande relationer av ömsesidigt intresse mellan svenska aktörer och aktörer i Sydafrika i syfte att bidra till målet för internationellt utvecklingssamarbete. Det övergripande processmålet i strategin, som redan sagts ovan, är att merparten av samarbetet ska utgöras av aktörssamverkan Relationerna mellan Sverige och Sydafrika är av tradition många och mångfacetterade. Aktörssamverkan, som biståndsform, har med tiden blivit allt mer etablerat och fått stort genomslag bland intressenter i båda länder. Genom att kontakter mellan länderna existerat sedan tidigare har det varit relativt lätt att bygga vidare på detta och antingen bidra till att upprätta nya relationer eller vidareutveckla redan befintliga. Sida uppfattar aktörssamverkan som en positiv arbetsform med stor potential att kunna bidra till byggandet av långa och varaktiga relationer mellan olika aktörer. Aktörssamverkan torde därmed ha goda möjligheter att bidra både till kunskapsöverföring och till ekonomisk tillväxt, vilket sin tur har potential att medverka till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Dock har biståndsformen aktörssamverkan endast existerat under kort tid och det är osäkert hur många av de nu stödda projekten som har tillräcklig bärkraft att fortsätta fungera utan biståndsmedel. Aktörssamverkan är en biståndsform och inte en sektor i strategin och nedan exempel på aktörssamverkansinsatser baserat på de områden som diskuterades tidigare. Detta ger förvisso en mycket bred sektor, innehållande fem underområden, men speglar väl den mångfald av insatser som portföljen innehåller. Varje område exemplifieras av en in- Sida 3 (14)

4 sats. Bedömning av sektormål sker dock för samtliga aktörssamverkansinsatser medan resultaten, motsvarande en insats för varje område, redovisas per insats. En utmaning, som särskilt rör aktörssamverkan, är osäkerheten kring möjligheter till framtida finansieringsmöjligheter samtidigt som andra aktörer erbjuder stora säkra stöd, vilket kan påverka intresset för att inleda samarbete med Sverige. Andra riskfaktorer kopplade till utfasningen av det bilaterala stödet är en ökad risk för korruption, svaga incitament att rapportera i tid och att insatser inte hinner genomföras i tid och således inte kan leverera förväntade resultat. För att hantera ovan risker kommer Sida under kommande år att prioritera uppföljning av pågående insatser och vara restriktiv med att ingå nya avtal. Insatser efter område Antal avtalade insatser: 38 Demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet Fred och säkerhet Handel och ekonomisk utveckling Miljö, klimat och energi Kultur, turism och forskning Myndighet Förening 2 1 Stiftelse 1 2 Enskild organisation Institution 2 3 Företag/konsult 1 3 Kommun 1 Totalt per område Under perioden januari till september 2012 har fyra insatser slutförts medan 10 nya avtal om insatser har undertecknats. Nio av dessa var planeringsbidrag. Sida 4 (14)

5 3.2 Resultat på insatsnivå De största aktörssamverkansinsatserna för respektive område Område Avtalat Avtals- Utfall Samarbetspartner period Demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet 15, Fred och säkerhet Handel och ekonomisk utveckling Miljö, klimat och energi Kultur, turism och forskning 10, , , , ,0 Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD) 10,0 Uppsala universitet/ African Centre for the Constructive Resolution of Disputes (ACCORD) Samarbetsform Aktörssamverkan Aktörssamverkan 3,0 Exportrådet Aktörssamverkan 0,5 Tillväxtverket Aktörssamverkan Svensk andel av totala stödet (%) Måluppfyllelse Varierar Tillfredställande 100% Tillfredställande 78% Inga resultat finns ännu att påvisa 100% Inga resultat finns ännu att påvisa 80% Tillfredställande Insats 1: Transparent lokalt självstyre Område: Demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet Insatsens huvudsakliga mål: Förbättrad budgetprocess, finansiell transparens och medborgarnas ökade förståelse för budgetprocessen. Avtalat Avtalsperiod 3, Utfall Samarbetspartner 14,3 Vetenskapsrådet, Kulturrådet Aktörssamverkan Samarbetsform 3,6 Sveriges kommuner och landsting, South African Local Gov- samverkan Aktörsernment Association Svensk andel av totala stödet (%) 30% (för hela regionala insatsen) 2 2 Resterande andel av budgeten finansieras av EU. Insatsen är således även ett exempel på trepartssamarbete. Sida 5 (14)

6 Resultatredovisning 3 : Transparenta verktyg för fastställande av kommunala tariffer har utvecklats. Deltagande kommuner i projektet använder nya metoder och verktyg för kommunal budgetering med särskilt fokus på finansiell hållbarhet och transparens. Finansiell personal i de deltagande kommunerna har utbildats att arbeta med revidering av policyer för tariffer och att beräkna bas-tariffer (baseline) baserade på faktiska kostnader och konsumtionsmönster. Ett partnerskap mellan South African Local Government Association, Western Capes Provincial Treasury och SA Local Government Department har inrättats för att använda ovanstående metoder i resten av provinsen. Sidas resultatbedömning: Sammantaget har projektet uppmärksammat behovet av en transparent budgeteringsprocess och fastställande av taxor inklusive behovet av förbättrade kundorienterade tjänster i kommuner. Resurser har avsatts för att upprätthålla programmet efter Sidas finansiering. Tekniskt sett har projektet utvecklat användarvänliga verktyg som är lätta att sprida. Uppenbara utmaningar står i att trygga finansiell hållbarhet för att bygga ut projektet till andra kommuner samt viljan från nya kommuner att anamma det nya systemet. Insats 2: Klimatförändring, förvaltning av naturresurser och konfliktprevention i Afrika Område: Fred och säkerhet Insatsens huvudsakliga mål: att öka kunskapen om kopplingen mellan klimatförändring och konflikter, att förbättra medvetenheten hos beslutsfattare om behovet att stärka mekanismerna för system för tidig varning och respons i relation till klimatförändring och konflikter, samt att underlätta för civilsamhället att bidra till formulerandet av policyfrågor som rör konflikt och klimat. Avtalat 7, Utfall Samarbetspartner 7,0 Global Crisis Solution, Uppsala universitet, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) Avtalsperiod Samarbetsform Aktörssamverkan Svensk andel av totala stödet (%) 100% Resultatredovisning 4 : Ett starkt institutionellt partnerskap mellan de tre institutionerna. Ökad kännedom hos beslutsfattare om kopplingen mellan klimatförändring och konflikter. 3 Slutrapport daterad 24 augusti 2013 SKL (South African Local Government Association). 4 Climate Change, Natural Resource Governance and Conflict Prevention in Africa, Completion report, juli 2012 Sida 6 (14)

7 Samarbetet har lett till att AU: s freds-och säkerhetsråd infört klimatförändringar som ett hot som kan eskalera (multiply), vilket i sig självt kan utgöra hot mot fred och säkerhet. Sidas resultatbedömning: Insatsen är avslutad och förväntade resultat är uppnådda. De övergripande målen om en ökad kännedom för kopplingen mellan klimatförändring och konflikter och en större medvetenhet hos beslutsfattare för dessa frågor har uppfyllts. Samarbetspartner har haft större framgång på regional- och kontinental nivå än på lokalnivå, det vill säga i Sydafrika, men Global Crisis Solution arbetar fortfarande med att involvera fler sydafrikanska aktörer. Finansieringsproblemet kvarstår dock då parterna fortfarande till stor är del beroende av bistånd för fortsatt samarbete. Insats 3: Exportrådets nya program för ekonomisk utveckling , (the New Economic Development Programme (NEDP) ) Område: Handel och ekonomisk utveckling Insatsens huvudsakliga mål: Att bidra till förbättrade villkor för den privata sektorn i Sydafrika med särskild inriktning på utveckling av handel, främjande av export, kapacitetsutveckling och företags samhällsansvar (Corporate Social Responsiblity, CSR). Att skapa långsiktiga partnerskap där ömsesidiga intressen tillgodoses. Avtalat Avtalsperiod 15, Utfall Samarbetspartner Samarbetsform 6,5 Exportrådet Aktörssamverkan 78% Svensk andel av totala stödet (%) Resultatedovisning 5 : Det är för tidigt att påvisa några resultat av insatsen så därför redovisas nedan aktiviteter som genomförts. Relevanta avtal för samarbete mellan sydafrikanska och svenska partner är på plats (förutom ett med närings- och handelsministeriet, vilket ska undertecknas snart). Genom samverkan med sydafrikanska och svenska aktörer har flera samarbeten påbörjats, såsom; Ithemba industriskola, utbildning och mentorskap inom CSR, kapacitetsuppbyggnad inom export och handel hos det sydafrikanska näringsdepartementet, exportmentorskapsprogram mellan sydafrikanska och svenska små och medelstora företag samt universitetssamarbeten mellan svenska och sydafrikanska universitet med särskilt fokus på universitet som missgynnades under apartheidtiden. 5 Mid-term Report, 15 July The New STC Economic Programme (NSEP). Då projektet nyligen har påbörjats återges här i stället några av de aktiviteter som genomförts. Sida 7 (14)

8 I universitetssamarbetet mellan Wits Business School och Jönköpings universitet återfinns 16 kvinnliga av totalt 22 studenter, vilket ger en andel av 70 procent kvinnor. Många av studenterna kommer från områden och samhällsgrupper som missgynnades under apartheidtiden och har genom universitetssamarbetet beretts möjlighet till vidareutbildning. Exportrådet har tidigare genomfört ett inledande CSR-seminarium och ett informationsmöte om programmet och dess delar tillsammans med svenska och sydafrikanska aktörer. Båda evenemangen rönte stort intresse och hade god uppslutning. Ett uppföljningsseminarium om CSR och mentorskap genomfördes i september Sidas resultatbedömning: Insatsen och dess aktiviteter påbörjades sent 2011 och därmed kan ej full måluppfyllnad bedömas i dagsläget. Exportrådet har gjort ett mycket gediget arbete med att förankra insatserna bland de sydafrikanska och svenska aktörerna och ett starkt och genuint intresse för programmet och dess komponenter finns. Detta torde vara starkt bidragande till fortsatta framgångar. Exportrådet ser tydligt till att samverkan och synergier mellan de olika komponenterna i programmet utnyttjas samt samverkan med andra svenska facilitatorer och projekt. Insats 4: Sweco International AB facilitator inom miljö, klimat och energi Insatsens huvudsakliga mål: Att främja aktörssamverkan mellan Sverige och Sydafrika i enlighet med gällande landstrategi inom det tematiska området miljö och klimat. Avtalat Avtalsperiod 2, Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 1,2 Sweco International AB Aktörssamverkan 100% Resultatredovisning 6 : Sweco International AB:s facilitatorsuppdrag för Sydafrika har direkt resulterat i två godkända planeringsbidrag samt en ansökan om samarbetsbidrag. Insatsen har vidare haft effekter med etablerade självgående kontakter utan behov av stöd från Sida. För närvarande diskuteras fem möjliga nya partnerskap som bör resultera i realiserandet av fler ansökningar under kvarvarande del av Sidas resultatbedömning: Introduktionen av aktörssamverkan i Sydafrika har visat sig svårare än i grannländerna Botswana och Namibia, där Sweco International också agerar facilitator. Orsaker till detta kan vara att Sydafrika är van att hantera mer av traditionellt utvecklingsbistånd i form av bidrag, tekniskt bistånd och förmånligt finansiering samt att Sydafrika är mer komplext vad gäller geografi, sociala, ekonomiska och poli- 6 Facilitator Partner Driven Cooperation within Environment/Climate for Botswana, Namibia and South Africa Final report June Sweco International AB. Sida 8 (14)

9 tiska frågor. Med flera positiva initiativ i startgropen har aktivitetsperioden för Swecos avtal med Sida förlängts fram till sista december Insats 5: Tillämpad forskning Sydafrika Område: Kultur, turism och forskning 7 Insatsens huvudsakliga mål: att bistå i arbetet med att bygga upp en hållbar samverkan mellan forskare, specialister och innovatörer vid svenska institutioner och organisationer tillsammans med liknande aktörer i de sju selektiva samarbetsländerna. En utlysning för aktörssamverkan inom tillämpad forskning 2010 resulterade i sex projekt i Sydafrika och ett regionalt projekt som inkluderar Sydafrika. Nedanstående redovisning är därför ett urval av relevanta sydafrikanska insatser. Avtalat Avtalsperiod 23, Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) 14,3 Svenska och sydafrikanska Aktörssamverkan 100 % institutionella aktörer Resultatredovisning: Stockholms universitet har tillsammans med MIET Africa påbörjat uppbyggandet av ett internationellt nätverk och ett gemensamt masterprogram kring konceptet inkluderande utbildning, med syfte att stärka utsatta barns rättigheter 8. Linnéuniversitetet samarbetar tillsammans med University of Stellenbosch i en kartläggning av lämpliga trädarter för odling i arida regioner i Sydafrika 9. KTH och University of Stellenbosch har genomfört kemiska undersökningar av sydafrikansk röd tång för att identifiera det kemiska innehållets antibakteriella effektivitet och hållbarhet 10. Sidas resultatbedömning: Baserat på hittills inkomna rapporter bedömer Sida att samarbetena inom tillämpad forskning i Sydafrika generellt tycks löpa på enligt plan med smärre förseningar i ett av projekten. Utifrån flera rapporter nämns att gemensamma masterutbildningar mellan institutioner i de båda länderna håller på att utformas, vilket bedöms främja framtida relationer genom utbyte och ökade nätverk. 7 Notera att kategoriseringen rymmer separata i enlighet med tabellen på s. 3. Exemplet här har tagits från forskningsinsatserna. 8 Annual Progress Report, Nov 2011-May 2012 PDC Teaching for Inclusion and democracy. A North/South Cooperation on Teacher Education. MIET Africa, , AKT Arbetsplan för 2012 för projekt: Evaluation of drought resistant tree species to alleviate poverty in arid regions in South Africa, AKT Lägesrapport 2011: Electrospun non-woven for antimicrobial surfaces and membrane applications, AKT Sida 9 (14)

10 3.3 Riktat bistånd: Hälsa och hiv/aids Antal avtalade insatser: 11 Antal insatser Myndighet 3 Enskild organisation 6 Institution 2 Under perioden januari-september 2012 har en insats slutförts medan tre nya avtal om insatser har undertecknats. Totalt har 11 insatser pågått under strategi perioden varav fyra påbörjades innan 2009 men avslutades mellan Bedömning av strategins sektormål hälsa och hiv/aids Sektormål: Att stärka och bredda det nationella arbetet med att förhindra uppkomsten och spridningen av hiv och aids. Tonvikt läggs på dialog med nationella aktörer om bl.a. brist på jämställdhet och mänskliga rättigheter inklusive människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Kravet på ett nationellt långsiktigt åtagande och ett hållbart sätt att bemöta epidemins långsiktiga effekter ska också lyftas fram. Sverige ska även, i dialog med både nationella och internationella partner, stödja Sydafrika så att nationella, bilaterala och multilaterala insatser är väl samstämda. Bedömning av utvecklingen mot sektormål(en): I strategin läggs tonvikten på dialog med nationella aktörer om jämställdhet och mänskliga rättigheter inklusive människors sexuella och reproduktiva hälsa. Sverige har här spelat en avgörande roll i utformningen av Sydafrikas nationella strategiplan för att bekämpa hiv, sexuellt överförbara infektioner och tuberkulos. Sida ger stöd till organisationer som arbetar med den mest utsatta befolkningen samt kapacitetsutveckling hos staten och civilsamhället. En allt bättre fungerande givarsamordning sker med effektiva verktyg för dialog och koordinering Resultat på insatsnivå De tre största insatserna Avtalat Avtalsperiod 96, , , Utfall Samarbetspartner Samarbets- form 72 AIDS Foundation of South Africa (AFSA) 21 The Corridor Empowerment Project 3 Zivikele Training (nytt program) Programstöd (riktat) Programstöd (riktat) Programstöd (riktat) Svensk andel Måluppfyllelse av totala stödet (%) 54.5% Tillfredställande 23% Tillfredställande 70 % Inga resultat finns ännu att påvisa Sida 10 (14)

11 Insats 1: Program för bidrag och tekniskt stöd till civila samhället: Förbättrad kapacitet för effektiv bekämpning av hiv/aids Insatsens huvudsakliga mål: Stödja lokala och enskilda organisationer med nödvändiga resurser för effektiv hivprevention, lindring av aidseffekter, främjande av jämställdhet och förhindrande av könsbaserat våld. Stöd till organisationer som har en övervakande funktion avseende regeringens arbete. Utveckla kunskaperna om effektiv planering, genomförande och uppföljning av eget arbete. Avtalat Utfall Samarbetspartner 48 AIDS Foundation of South Africa (AFSA) Avtalsperiod Samarbetsform Programstöd (riktat) Svensk andel av totala stödet (%) 54.5% Resultatredovisning 11 : AIDS Foundation of South Africa (AFSA) arbetar med 64 samhällsbaserade organisationer för att förbättra servicen på lokal nivå och därigenom bidra till uppfyllelse av milleniemålen. AFSA stödjer 11 lokala organisationer som fokuserar på att upprätthåller en policydialog med beslutsfattare på nationell, regional och multilateral nivå. Section 27 stöds i sitt arbete med betydelsefulla förändringar till såväl nationell som multilateral lagstiftning gällande läkemedel. Sonke Gender Justice stödjs för sitt arbete med jämställdhet, mediakampanjer och inflytande på nationella och internationella beslutsorgan. Sidas resultatbedömning: Genom insatsen stöder Sida den sydafrikanska nationella strategiplanen för att bekämpa hiv, sexuellt överförbara infektioner och tuberkulos med inriktning på organisationer på nationell gräsrots- nivå. Sida bedömer att insatsen resulterat i förbättrade tjänster på lokal nivå inom avsett område. Dessutom har de nationella civila samhällsorganisationerna fått större framgång i att upprätthålla dialogen med regeringen i frågor som rör hivprevention, begränsning av spridningen av hiv, jämställdhet, sexuell- och reproduktiv hälsa och könsrelaterat våld. Den samlade bedömningen är att projektet kommer att nå sina mål. Insats 2: Program för förebyggande av hiv/aids i transportindustrin Insatsens huvudsakliga mål: Minska sårbarheten för hivinfektion och effekter av aids i transportsektorn. Öka täckningen för frivillig rådgivning och testning samt främja regelbunden testning. Uppgradera och introducera ett system för uppföljning och utvärdering av aidsprogrammet inklusive ett system för uppföljning och bevakning av patienter, så de erhåller rätt behandling och medicinering. 11 AFSA Annual Review Meeting Report 2011/2012. Sida 11 (14)

12 Avtalat Utfall Samarbetspartner 14 Corridor Empowerment Project Avtalsperiod Samarbetsform Programstöd (riktat) Svensk andel av totala stödet (%) 23% Resultatredovisning 12 : Genomförande av en policy för vägtransportindustrin som inkluderar en arbetsplatsbaserad policy för hiv och aids. Kapacitetsuppbyggnadsinsatser för att säkerställa kvalificerade sjuksköterskor. Utbildning av personal vid kliniker, vilket har lett till högre kvalitet i vården. Kliniker har infört kvällsöppettider och insatsen har stärkt denna verksamhet genom att erbjuda frivillig rådgivning och hivtestning Informationsmöten för sexarbetare, inrättandet av ett sexarbetares fackförbund med mottot ingen kondom inget sex. Statistik över deltagares infektionsandel av hiv och sexuellt överförbara infektioner. Etablering av två nya Wellness Centre. Distribution av ungefär tre miljoner kondomer tillsammans med information. Sidas resultatbedömning: Sidas bedömning är att de rådgivande och medicinska funktioner har stärkts genom de tjänster som erbjuds, särskilt vad gäller utveckling och spridning av information till transportindustrin. Sidas samlade bedömning är att organisationen ställer höga krav och levererar ett samlat paket av vård och stöd till sina klienter och därför kommer att kunna uppnå sina mål. 4. DIALOGFRÅGOR Utöver ambassadens fortlöpande dialog genom EU-samordning samt i bilaterala möten med regeringstjänstemän och organisationer sker den bilaterala dialogen mellan Sverige och Sydafrika via de möten som arrangeras inom ramen för den bi-nationella kommissionen (BNC) vartannat år. BNC bedöms även vara ett viktigt forum för kommunikation kring aktörssamverkan. Sverige har en god dialog med Sydafrika genom ett långvarigt och gediget stöd till hiv och aidssektorn. Därmed främjas en effektiv implementering av Sydafrikas nationella strategiska plan (NSP). Dialogen sker till största delen via separata möten med regeringstjänstemän, genom deltagande i SANAC-möten och vid möten med givargruppen EU+. Genom hiv och aidsstödet främjas också arbetet mot könsbaserat våld. 12 Corridor Empowerments Annual Review Meeting Report 2011/2012, CEP Annual Report Sida 12 (14)

13 5. DE TRE TEMATISKA PRIORITERINGARNA Demokrati och mänskliga rättigheter Demokrati och mänskliga rättigheter är grundläggande principer i stödet till civilsamhällets organisationer. Inom aktörssamverkan fortsätter samarbetet mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och South African Local Government Association (SALGA) som syftar till att stärka sydafrikanska kommuner och institutioner (LOD- LOG) dessutom fortsätter samverkan mellan svenska och sydafrikanska kommuner inom ICLD-programmet. Genom Sida och Kulturrådets satsning har antalet kulturprojekt ökat också med inverkan på demokrati och MR. Jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen Sida ger stöd till organisationer som arbetar med jämställdhet och kvinnors roll i samhället. Könsbaserat våld och mäns roller och ansvar är prioriterade områden för svenskt stöd. Ett nytt projekt inom aktörssamverkan där frågor om jämställdhet lyfts upp med framför allt män har nyligen startat mellan Sonke Gender Justice och Män för jämställdhet. Miljö och klimat Miljöfacilitatorernas arbete inom aktörssamverkan har satt särskilt fokus på miljö och klimat. Uppstarten har gått relativt långsamt men i dagsläget har totalt 9 insatser gjorts inom sektorn, varav fem detta år, vilket tyder på ett ökat intresse och fokus sedan förra årets rapportering. Klimatfrågan har stått i fokus i samarbetet mellan Global Conflict Solutions, Uppsala universitet och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och med den regionalt riktade ITP utbildningen (International Training Programs). Bland de för årets nya insatser kan nämnas projekt inom förnybar havsströmsenergi, elektroniskt avfall, kemikaliehantering samt kapacitetsutbyggnad inom vattensektorn. 6. DE TVÅ PERSPEKTIVEN Det svenska stödet inom området hiv och aids baseras i stor utsträckning på de två perspektiven medan kopplingen är mindre tydlig i aktörssamverkan. Trots att orsakskedjan för några av insatserna är relativt lång har de som mål att bidra till att stärka fattiga människors levnadsvillkor. I Sidas dialog med aktörerna utgör de två perspektiven en viktig grundsten inför eventuellt insatsstöd. Insatsen Klimatförändring, förvaltning av naturresurser och konfliktprevention i Afrika har exempelvis garanterat medverkan från civilsamhället och därmed bidragit till förbättrad tillgång på information. Kulturrådets satsning på att stimulera aktörssamverkan mellan Sverige och bland annat Sydafrika bygger på att mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet, rätten till kultur och fri information, främjas i relationerna mellan länderna. Sida 13 (14)

14 7. SAMLAT STÖD TILL SAMARBETSLANDET Insatser som genomförs i Sydafrika utanför de bilaterala strategierna sker bl.a. genom strategin för det civila samhället. Exempel på aktörer från civila samhället är RFSU, Forum Syd, Svenska kyrkan inom sektorer som hälsa, utbildning, demokrati och mänskliga rättigheter och jämställdhet, fred och säkerhet, marknadsutveckling, jord- och skogsbruk. Stöd till Sydafrika ges även genom ITP-programmen och Demokratiinitiativet. Inom ramen för ICLD:s verksamhet finns för närvarande 35 pågående kommunala samarbeten. Regionala forskningssamarbeten, som forskningsprojektet kring Limpopofloden i Mocambique och Sydafrika är andra exempel på insatser som gynnar samverkan med Sydafrika. Utvecklingssamarbetet med Sydafrika ingår även i det övergripande målet för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara för perioden Syftet är en ökad förmåga och politiskt samförstånd hos berörda länder och mellanstatliga gemenskaper att hantera gränsöverskridande utmaningar vad gäller stabilitet, handel och ekonomisk integration samt hållbar utveckling. Stöd ges till Afrikanska Unionen, regionala ekonomiska gemenskaper, mellanstatliga sammanslutningar, regionala forskningsinstitut, internationella och multilaterala organisationer samt till regionala civila samhällsorganisationer. Sydafrika är en viktig länk i regionen med flera betydelsefulla tankesmedjor. 8. DEN KONTEXTUELLA RAMEN I Sydafrika råder för tillfället avsevärda politiska spänningar och de djupa strukturella problemen från apartheideran kvarstår. Sidas bedömning är dock att detta inte kommer att påverka genomförandet av strategin under kvarvarande strategiperiod. Sida 14 (14)

PROMEMORIA 1(14) SAMMANFATTNING

PROMEMORIA 1(14) SAMMANFATTNING PROMEMORIA 1(14) SAMMANFATTNING Intresset för aktörssamverkan har utvecklats relativt väl. Ett flertal nya samarbeten är nu på gång. Det har tagit tid för facilitatorerna att hitta sin roll och bli effektiva.

Läs mer

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Vietnam Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 54 Strategiperiod 2009

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Strategirapport för Botswana september 2011 september 2012

Strategirapport för Botswana september 2011 september 2012 Strategirapport för Botswana september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Sida bedömer att genomförandet av strategin för Botswana går enligt plan. Efter en viss tröghet i början av strategiperioden har

Läs mer

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet Bilaga 1 Promemoria Utrikesdepartementet 2007-05-11 Utkast Enheten för utvecklingspolitik (UP) Enheten för exportfrämjande inre marknaden (FIM-PES) Bakgrundspromemoria till: Handlingsplan för ökad samverkan

Läs mer

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012

Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 Strategirapport för Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2011-2015 september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Under 2011 framtog Sida ett nytt och anpassad anvisningssystem

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2016-11-01 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning.

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet

Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet Bilaga till regeringsbeslut 2014-02-13 (UF2014/9980/UD/SP) Resultatstrategi fö r glöbala insatser fö r ma nsklig sa kerhet 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi styr användningen av medel som

Läs mer

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag.

Verksamhetsstrategi. Expertgruppen för biståndsanalys såväl utvärderingar som analyser och andra typer av kunskapsunderlag. Expertgruppen för biståndsanalys 2015-12-16 Verksamhetsstrategi Detta dokument beskriver verksamhetsstrategin för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA). Strategin beskriver verksamhetens långsiktiga inriktning

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8361/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7783/17 + ADD 1 Ärende: FIN 266

Läs mer

Samarbetsstrategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Afrika söder om Sahara 2010-2015

Samarbetsstrategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Afrika söder om Sahara 2010-2015 Bilaga till regeringsbeslut (U F2010/54407/AF) 2010-10-12 Samarbetsstrategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Afrika söder om Sahara 2010-2015 Sammanfattning Denna strategi ska styra Sveriges

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1

Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling 1 Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling Strategi för kapacitetsutveckling, partnerskap och metoder som stöder Agenda 2030 för hållbar utveckling

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

Strategi för forskningssamarbete och forskning inom utvecklingssamarbetet

Strategi för forskningssamarbete och forskning inom utvecklingssamarbetet Bilaga till regeringsbeslut 2014-12-18 (UF2014/80398/UD/USTYR) Strategi för forskningssamarbete och forskning inom utvecklingssamarbetet 2015 2021 1. Förväntade resultat Denna strategi styr användningen

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

Strategi för selektivt samarbete med. Botswana. januari 2009 december 2013

Strategi för selektivt samarbete med. Botswana. januari 2009 december 2013 Strategi för selektivt samarbete med Botswana januari 2009 december 2013 Bilaga till regeringsbeslut 2009-12-17 (UF2009/86812/AF) 2009-12-17 Samarbetsstrategi för det selektiva samarbetet med Botswana

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:2 2014-02-13 UF2014/9982/UD/MU Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för miljö- och klimatmässigt

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av Utrikesdepartementet Nr 57 Avsiktsförklaring mellan Sydafrika och Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om partnerskap i Afrika

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Tillväxtverkets program och insatser Tillväxtverkets program och insatser 1 Programmet Miljödriven Tillväxt Totala medel för 2012: 30 mkr Ansökningar: 1 mars -30 april samt ytterligare en omgång till hösten Mål: Stöd till affärsutveckling

Läs mer

Strategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på. Sydöstasien. september 2010 juni 2015

Strategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på. Sydöstasien. september 2010 juni 2015 Strategi för det regionala utvecklingssamarbetet med Asien med fokus på Sydöstasien september 2010 juni 2015 Bilaga till 2010-09-09 UF2010/33456/ASO Samarbetsstrategi för det regionala utvecklingssamarbetet

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Kambodja januari 2012 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet 2012-03-08 Enheten för Asien och Oceanien Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-02-13 UF2014/9980/UD/SP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för mänsklig säkerhet

Läs mer

Utgångspunkter

Utgångspunkter Bilaga till regeringsbeslut 2007-12-19 (UD2007/46001/UP) 2007-12-14 Regeringens riktlinjer för handelsrelaterat utvecklingssamarbete 2008 Utgångspunkter Dessa riktlinjer ger vägledning för hur medlen till

Läs mer

Strategi för Sveriges samlade samarbete med. Sydafrika. januari 2009 december 2013

Strategi för Sveriges samlade samarbete med. Sydafrika. januari 2009 december 2013 Strategi för Sveriges samlade samarbete med Sydafrika januari 2009 december 2013 Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 (UD2008/35239/AF) 2009-09-10 Strategi för Sveriges samlade samarbete med Sydafrika

Läs mer

Denna strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, för perioden

Denna strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, för perioden Bilaga till regeringsbeslut 2014-07-17 nr 2 L2014/1042/EUI Landsbygdsdepartementet Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) 2014 2017 1. Förväntade resultat

Läs mer

Strategi för selektivt samarbete med. Kina. juli 2009 december 2013

Strategi för selektivt samarbete med. Kina. juli 2009 december 2013 Strategi för selektivt samarbete med Kina juli 2009 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Promemoria UF 2009/49557/ASO Strategi för selektivt samarbete med Kina 2009-2013 Sammanfattning

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om EU:s strategi för Centralasien som antogs av rådet den 19 juni 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om EU:s strategi för Centralasien som antogs av rådet den 19 juni 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 19 juni 2017 (OR. en) 10387/17 COEST 142 CFSP/PESC 556 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 19 juni 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 9911/17

Läs mer

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet

Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet Datum Yttrande Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning, världens möjlighet (dnr ) Länsstyrelsen i Jönköpings län yttrar sig över Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Agenda 2030 och Sverige: Världens

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

1. Allmänna synpunkter och slutsatser

1. Allmänna synpunkter och slutsatser 2016-06-27 Svar på remiss av regeringens skrivelsen Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet Ambassaden i har mottagit förslaget till nytt Policyramverk för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-06-19 (UF2014/40173/UD/MU) 2014-06-19 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi ska ligga

Läs mer

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete 2015 Europaåret för utvecklingssamarbete vår värld vår värdighet vår framtid 1 2015 är ett avgörande år för det globala utvecklings samarbetet. Millenniemålen från 2000 ska uppnås och nya globala utvecklingsmål

Läs mer

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner Inledning 1. Styrelsen för International Union of Local Authorities (IULA), kommunernas världsomspännande organisation, som sammanträdde i Zimbabwe, november

Läs mer

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun 2013-02-20 Ks 848/2011 Internationell policy Örebro kommun Innehållsförteckning Internationell policy för Örebro kommun... 3 Varför internationellt arbete?...3 Syfte... 3 Mål... 3 Beslutsnivåer... 4 Policy

Läs mer

Strategirapport för KINA september 2011 september 2012

Strategirapport för KINA september 2011 september 2012 Strategirapport för KINA september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Sida bedömer att det selektiva samarbetet med Kina genomförs i enlighet med strategin. Samtliga insatser som inletts under tidigare

Läs mer

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma

Centerkvinnornas internationella strategi. Antagen på 2009 års förbundsstämma Centerkvinnornas internationella strategi Antagen på 2009 års förbundsstämma Varför har Centerkvinnorna ett internationellt arbete? Det övergripande målet med Centerkvinnornas internationella arbete är

Läs mer

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikplats: Svenska ambassaden i Belgrad Praktikperioden är från 2012-09-06 till 2013-01-25 på heltid. Handledare: Torgny Svenungsson Telefon: +381 633

Läs mer

Sammanhållningspolitiken

Sammanhållningspolitiken SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN 2014 2020 Sammanhållningspolitiken - Utgångspunkter framtida ETS Generella utgångspunkter Lokalt och regionalt inflytande Förstärkt strategisk inriktning Fokusering på ett fåtal

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-05-15 UF2014/32089/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för särskilda insatser för mänskliga

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

inom hållbar social utveckling

inom hållbar social utveckling Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar social utveckling 2018 2022 Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor. från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor 30 May 2001 YTTRANDE från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhetsfrågor till utskottet för utveckling

Läs mer

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard AIDS Accountability International 2008 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard 1 Introduktion till AIDS Accountability Country Scorecard

Läs mer

Här står vi. Dit går vi.

Här står vi. Dit går vi. december 2006 Färdriktning för Sida Här står vi. Dit går vi. Tid för förändring Utvecklingssamarbetet omvandlas. FN har satt Millenniemål. Sverige har fått en Politik för Global Utveckling, PGU, som gäller

Läs mer

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Tanzania 2013 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.015

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:3 2014-05-15 UF2014/32092/UD/USTYR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för ekonomiskt

Läs mer

Tillsynsmyndigheter var förr den viktigaste omvärldsintressenten. Att följa lagen var (och är) ett minimikrav. Efterhand som intresse och engagemang

Tillsynsmyndigheter var förr den viktigaste omvärldsintressenten. Att följa lagen var (och är) ett minimikrav. Efterhand som intresse och engagemang Tillsynsmyndigheter var förr den viktigaste omvärldsintressenten. Att följa lagen var (och är) ett minimikrav. Efterhand som intresse och engagemang för miljöfrågor ökat har flera intressenter tillkommit

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Kommenterad dagordning (reviderad version) Ministerrådet Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Uttalande från EU och dess medlemsstater på världsaidsdagen P R E S S

Uttalande från EU och dess medlemsstater på världsaidsdagen P R E S S EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 1 december 2011 17567/11 PRESSE 451 Uttalande från EU och dess medlemsstater på världsaidsdagen 1. I dag, på världsaidsdagen 2011, förenar sig Europeiska unionen och

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zambia 2018-2022 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Globalt utvecklingssamarbete ska finansiera strategiska insatser på global nivå som uppfyller följande kriterier:

Globalt utvecklingssamarbete ska finansiera strategiska insatser på global nivå som uppfyller följande kriterier: 2007 12 19 Utrikesdepartementet Strategi för globala utvecklingsinsatser 2008-2010 1. Inledning Globalt utvecklingssamarbete ska finansiera strategiska insatser på global nivå som uppfyller följande kriterier:

Läs mer

Samtal om biståndets roll för utveckling och kompetensbehov. En framtidsspaning kring pågående trender

Samtal om biståndets roll för utveckling och kompetensbehov. En framtidsspaning kring pågående trender Samtal om biståndets roll för utveckling och kompetensbehov En framtidsspaning kring pågående trender Samtal om bistånd och utveckling - Från missionärsverksamhet till biståndindustri - Biståndets roll

Läs mer

Utkast Uttalande från EU på Världsaidsdagen 2009 (Stockholm och Bryssel den 1 december 2009)

Utkast Uttalande från EU på Världsaidsdagen 2009 (Stockholm och Bryssel den 1 december 2009) EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 1 december 2009 16891/09 (Presse 358) Utkast Uttalande från EU på Världsaidsdagen 2009 (Stockholm och Bryssel den 1 december 2009) Idag, på Världsaidsdagen 2009, erinrar

Läs mer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 Strategi fo r sa rskilt demokratisto d genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 1. Inriktning Demokratistödet

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Indonesien. april 2009 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Indonesien. april 2009 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Indonesien april 2009 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet PM 2009-06-25 Bilaga t UF2009/444625/ASO Asien- och Oceanienenheten Strategi

Läs mer

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012 Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med Makedonien januari 2010 december 2012 Bilaga till regeringsbeslut 2010-08-12( UF2010/47609/EC ) Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Makedonien

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Regeringens skrivelse 2008/09:189

Regeringens skrivelse 2008/09:189 Regeringens skrivelse 2008/09:189 Biståndets resultat Skr. 2008/09:189 Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen. Stockholm den 7 maj 2009 Mats Odell Gunilla Carlsson (Utrikesdepartementet)

Läs mer

12950/17 hg/sk 1 DG B 2B

12950/17 hg/sk 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 9 oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 9 oktober 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12473/17 Ärende:

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan

Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i. Afghanistan Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Afghanistan 2014 2019 1. Förväntade resultat Resultatstrategin styr

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 2018 2022 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sudan 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikplats: Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikperiod: 30 augusti 2010 14 januari 2011 Handledare: David Holmertz

Läs mer

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015.

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. Konstnärsnämndens styrelse Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. 1. Bakgrund Internationalisering och globalisering är några av de viktigaste

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-11-04 1.0 Marie Holmberg Stadskontoret Näringslivsavdelningen

Läs mer

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm YTTRANDE 1(5) 2014-02-12 Ärendenummer: 2014-000015 Utrikesdepartementet (U-STYR) 103 39 Stockholm Remissvar: Biståndspolitisk plattform Sammanfattning Sida anser att regeringens ambition att öka tydligheten

Läs mer

Svenska IHP-kommittén 2014

Svenska IHP-kommittén 2014 Svenska IHP-kommittén 2014 Programförklaring IHP står för International Hydrological Programme och är UNESCO:s (United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation) program för vetenskapligt

Läs mer

Anvisningar gällande de utvecklingspolitiska prioriteringarna, rättighetsperspektivet och definition av målgrupper

Anvisningar gällande de utvecklingspolitiska prioriteringarna, rättighetsperspektivet och definition av målgrupper Anvisningar gällande de utvecklingspolitiska prioriteringarna, rättighetsperspektivet och definition av målgrupper Prioritetsområde I: KVINNORS OCH FLICKORS STÄLLNING OCH RÄTTIGHETER HAR FÖRBÄTTRATS Projektet/programmet

Läs mer

ICLD Riktlinjer för Kommunalt Partnerskap

ICLD Riktlinjer för Kommunalt Partnerskap ICLD Riktlinjer för Kommunalt Partnerskap 1. Kommunalt Partnerskap Kommunalt Partnerskap är en Sidafinansierad samarbetsform som genom resultatinriktade projekt ska bidraga till utveckling av kommunal

Läs mer

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 PROMEMORIA 1(8) STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 SAMMANFATTNING Samarbetsstrategin för Sierra Leone anger att stöd endast ska ges till utbildningssektorn. Tillgänglig information

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med

Moçambique. Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Moçambique 2015 2020 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2015 Artikelnr: UD 15.019 Regeringsbeslut

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

1 Varför behöver vi hållbar utveckling?

1 Varför behöver vi hållbar utveckling? Hållbar utveckling vid FPA 2012 Innehåll 1 Varför behöver vi hållbar utveckling? 3 Fokus på hållbarhet 3 Grunden för och målet med programmet 3 En gemensam global utmaning 3 Hållbarhet är summan av många

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Somalia. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Somalia 2013 2017 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.018 Resultatstrategi

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Demo Miljö 2012-2013. Nya marknader för svenska miljöteknikföretag 20 februari 2012

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Demo Miljö 2012-2013. Nya marknader för svenska miljöteknikföretag 20 februari 2012 Demo Miljö 2012-2013 Nya marknader för svenska miljöteknikföretag 20 februari 2012 1 Gamla Demo Miljö Bakgrund: Demo Miljö 2007 2010 Syfte: Sprida miljöteknik till Sidas 45 samarbetsländer. Verktyg: Förstudier

Läs mer

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt

regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt regiongavleborg.se Jämställd regional tillväxt Jämställdhet som mål Kvinnor och män ska ha samma förutsättningar att nå inflytande i det regionala tillväxtarbetet och få tillgång till tillväxtresurser

Läs mer