STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år"

Transkript

1 Sivu 1/7 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som simmar. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta djurbilden. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år INNAN SPELET BÖRJAR Alla 45 korten blandas. Man delar ut ett kort till varje spelare, som han/hon lägger på bordet med bildsidan nedåt. Kortet visar vilket djur spelaren ska börja samla på. Innan spelet börjar ska ni se till att alla har olika djur! Resten av korten sprids på bordet med bildsidan nedåt. SPELETS GÅNG Den yngsta spelaren får börja. Han/hon tar ett kort från bordet och vänder på det så att alla ser. Kortet passar antingen ihop med djuret som spelaren samlar på eller inte. OM KORTET INTE PASSAR: Kortet läggs tillbaka på bordet med bildsidan nedåt på samma ställe varifrån spelaren tog det. Turen går till nästa spelare. OM KORTET PASSAR: Spelaren får ta kortet och lägga det tillsammans med det djur han/hon samlar på. Spelaren får fortsätta att ta upp ett nytt kort från bordet. NÄR DJURET ÄR FÄRDIGT: Spelaren visar den kompletta serien och snurrar på snurran. Snurran visar hur många poäng spelaren får skriva ner i sitt poängblock. Den kompletta serien läggs åt sidan och är inte med i spelet. Sedan går turen medurs till nästa spelare. För att få mer poäng, måste man samla på flera serier. Spelaren väljer ett kort från bordet som han/hon nu ska samla på. Om spelaren plockar upp ett kort som hör till en annan spelares serie, måste han/hon lägga tillbaka det och ta ett nytt kort. Det gäller att noggrannt följa var på bordet korten placeras! Vinnaren: Spelaren som först har fått 13 poäng vinner spelet. VARIATION Spelet börjar likadant: Varje spelare tar ett kort från bordet. I fortsättningen tar alla upp två kort per gång. Endast om de båda korten passar i serien, får han/hon behålla dem och snurra på snurran för att få poäng. Alla andra regler som beskrivits ovan gäller även i detta spel. Spel 2 Fem vilda kort / Åldersrekommendation: Från 6 år INNAN SPELET BÖRJAR Man delar ut fem kort till varje spelare. Spelarna håller korten i handen så att ingen kan se vilka kort man har. Resten av korten läggs i en hög på bordet med bildsidan nedåt. SPELETS GÅNG Den yngsta spelaren får börja. Spelaren börjar med att titta om hans/hennes kort bildar ett komplett djur. OM KORTEN INTE BILDAR ETT KOMPLETT DJUR, HAR SPELAREN TVÅ ALTERNATIV:

2 Sivu 2/7 1) Han/hon kan lägga ett av sina kort underst i högen och ta ett nytt från högen. 2) Han/hon kan byta ett kort med en valfri spelare. Kom ihåg att du inte vet i förväg vilket kort du kommer att få! När spelaren bytt ut ett kort går turen till nästa spelare. OM KORTEN BILDAR ETT KOMPLETT DJUR: Spelaren placerar den färdiga serien framför sig, snurrar på snurran och skriver ner sina poäng. Den kompletta serien läggs åt sidan och är inte med i spelet. Sedan går turen till nästa spelare. För att kunna få mera poäng måste spelaren samla på flera serier. Spelaren tar tre nya kort från högen. Dessa ersätter de kort som spelaren lade på bordet. Sedan är det nästa spelares tur. VINNARE Spelaren som först har fått 13 poäng vinner spelet. Om ingen av spelarna har fått 13 poäng då korten i högen tar slut, vinner den som har flest poäng! Spel 3 Ett poängspel Åldersrekommendation: Från 6 år Målet med spelet är att samla på bildserier genom att snurra på snurran och byta kort med andra spelare. INNAN SPELET BÖRJAR Alla 45 korten blandas och man delar ut ett kort till varje spelare. Spelarna lägger sina kort på bordet med bildsidan nedåt. Bilden på kortet anger det första djuret som spelaren ska samla på. Innan spelet börjar ska ni se till att alla har olika djur på korten. Resten av korten läggs i en hög på bordet med bildsidan nedåt. SPELETS GÅNG Den yngsta spelaren får börja med att snurra på snurran. Spelarna ska följa symbolerna på den yttre ringen på snurran för att veta vad de ska göra. Byt ett kort med en valfri spelare Ge ett kort till en valfri spelare. Ta ett kort från högen Lägg ett kort underst i högen. Turen går till nästa spelare Ta ett kort från en valfri spelare. Var och en får snurra på snurran en gång på sin speltur. När spelaren samlat en hel serie, ska han/hon snurra på snurran för att få veta hur många poäng han/hon får. Poängen finns på den inre ringen på snurran. Sedan skriver spelaren sina poäng i poängblocket. Vinnaren är den, som först har fått 13 poäng. Variation på reglerna: Man kan variera alla spel genom att ändra antalet poäng som behövs för att vinna. Till exempel: För 10-åringar och äldre, 15 poäng och för de yngre, 9 poäng. Alternativt kan man sätta en tidsgräns för spelet så att man t ex slutar spelet då 20 minuter har gått och den spelaren som då har flest poäng vinner spelet. SPÄNNANDE FAKTA OM DJUR SOM SIMMAR Naturen är full av roliga, spännande och otroliga saker. Visste du till exempel, att krokodilerna har tre ögonlock? Eller att pingviner är fåglar som inte kan flyga? Dessa och flera olika intressanta fakta hittar du, när du läser vidare! Vattenbagge Guldfisk

3 Sivu 3/7 KLASS Insekt, tillhör skalbaggar. Den vanligaste arten är dykaren. FÄRG Huvudsakligen brun eller svart. NÄRING Silversmeder äter huvudsakligen andra insekter som fallit i vattnet. Hydrofilen äter mest rester. Dykaren äter andra insekter eller fisk. - Silversmeden snurrar runt på vattenytan och byter riktning i snabb takt. Om man stör den dyker den. - Silversmedens öga är tvådelat. Den ena delen ser under vattenytan och den andra ovanpå den. - Hydrofilen kan andas under vattnet på grund av att den förvarar luft under sina vingar. - Dykaren kan flyga. Ljusen lockar den. - Larven och den vuxna dykaren är båda köttätare. VÄRITYS Från silvergråa till starkt orange, röda, vita och svarta. NÄRING Plankton, små havsdjur eller flingor som människan tillverkat. - Guldfiskarna härstammar från Asien. - De guloranga guldfiskarna, som lever i akvarier, är förädlade. - Guldfiskarna är extremt uthålliga fiskar. Därför är de väldigt populära akvarieoch dammfiskar överallt i världen. - Det finns över 100 olika arter av guldfiskar, varav en del har förädlats av människan. Hammarhaj Knölval FÄRG Huvudsakligen brun eller svart. NÄRING De flesta hajarterna är köttätare och äter andra fiskar. De större arterna kan äta sälar, sköldpaddor eller pingviner. - Hajen har en benstomme som består av brosk, inte riktiga ben. - I Nicaragua-sjön hittar man en hajart som lever i sötvatten. - Hajen hittar sitt byte med hjälp av sitt luktsinne. - Hammarhajens ögon finns på båda sidor av dess huvud, som liknar en hammare. - Hammarhajen är rovlysten och attackerar ibland även simmare. FÄRG Från svart till blå, grå och vit. NÄRING Bardvalarna fångar mikroskopiskt små djur. Tandvalarna har en omfattande diet; den äter allt från olika slags bläckfiskar till sälar, tumlare, delfiner och andra valar.. - En del valar kan dyka en timme i ett sträck. - Valarna är delade i två klart skiljbara arter: Bardvalar och tandvalar. - Knölvalen hör till bardvalarna. - Honan föder en unge, som den sköter under vattnet. - Knölvalen har två lufthål. - Knölvalen fångar plankton i sin bard som hänger från överkäken.

4 Sivu 4/7 Hummer Bläckfisk KLASS Kräftdjur FÄRG Många olika färger, bland annat ljusröd, brun och blå. NÄRING Mjuka blötdjur, fiskar och ibland även kräftor och andra hummrar. - Den unga hummern ser ut som en liten räka och den simmar i havet. När den växer blir den bofast på havsbottnen och den blir ett asätande djur. Då får den sina klor. - Liksom räkan har även hummern fyra par ben, som den rör sig med. Den stora saxen är i det första benparet. - Hummern är ett viktigt byte för fiskare både i Europa och Nord-Amerika. Den växer till sin fulla längd på fem år och kan fångas då. - Langustin, eller flodkräftan, har ingen sax. KLASS Blötdjur FÄRG Flera olika färger. NÄRING Musslor, kräftor och hummer. - Bläckfiskarna har runda kroppar och åtta armar som är försedda med sugvårtor och som sitter runt dess huvud. - Bläckfiskarna rör sig genom att simma långsamt eller krypa framåt med hjälp av sina armar. - När bläckfisken blir irriterad eller när den skyddar sig mot en fara byter den färg snabbt. - Bläckfiskarna är kända för sin intelligens. - Bläckfisken kan avsöndra bläck som en rökridå för att komma undan sina fiender. Pingvin Näbbdjur KLASS Fågel FÄRG Huvudsakligen svartvit NÄRING Fisk - Pingvinerna är fåglar, som kan simma men inte flyga. De lever på jordklotets södra halva. - Pingvinerna använder sina styva, årliknande vingar till att flyga under vattnet och de styr sin gång med simfötter. - På marken rör sig pingvinen genom att hoppa eller gå svajande. - Kejsarpingvinen är den största medlemmen i pingvinfamiljen och lever på Sydpolen. - Pingvinerna kan uppnå en fart upp till 40 km i timmen då de simmar. FÄRG Huvudsakligen brun. NÄRING Räkor, insekter, maskar och blötdjur. - Fastän näbbdjuret är ett däggdjur är det anpassat till att leva i vatten och har motsvarande simfötter, platt näbb och stjärt som en anka. - Näbbdjur hittar man endast i Australien och Nya Guinea. - De är annorlunda däggdjur i det avseende, att de lägger ägg. - Ungarna är bara 1,5 cm långa då de kläcks och de stannar i boet tills de är ca 15 cm långa. - Näbbdjurshanen har stora, böjda sporrar på sina båda anklar. I dessa sporrar finns en giftig vätska med vilken näbbdjuret försvarar sig vid anfall.

5 Sivu 5/7 Sjöhäst Valross FÄRG De flesta färger. NÄRING Små kräftdjur och larver. - Sjöhästarna simmar med kroppen i lodrät ställning. - Honan lägger sina ägg i närheten av hanen, som befruktar dem och lägger dem i en fosterpåse som finns på dess mage. - Sjöhästen äter genom att suga näringen genom den lilla munnen i ändan av den långa, rörliknande snabeln. - De tillbringar största delen av sin tid förankrade i sjögräs med svansen omkring stjälken. - Största delen av sjöhästarna är små, under 30 cm långa. FÄRG Huvudsakligen brun. NÄRING Oftast musslor. - Valrossarna är stora sälar. - Både hanen och honan har betar. - Valrossarna lever endast i norra Ishavet. - De kommunicerar genom hårda, låga läten. - Valrossar kan man regelbundet se njuta av solen på isflak eller på klippor i norra Ishavet. Krokodil Delfinen Delfinen KLASS Kräldjur FÄRG Huvudsakligen olika bruna nyanser som skiftar i svart eller grönt. NÄRING Många sorters föda, allt från flodkräftor och andra små djur till ormar, sköldpaddor och större fiskar. Man vet även att krokodilen ibland har ätit kalvar, rådjur och svin! - Krokodilerna kan sluta sina näsborrar och öron för att hindra att vatten kommer in i dem när de dyker. - Krokodilerna har ett tredje ögonlock, som delvis är genomskinlig. Den skyddar ögonen, då djuret befinner sig under vattenytan. - De river sin föda genom att ta ett ordentligt grepp om den med sina kraftiga käkar och att snabbt vända sin kropp. - Krokodilerna är släkt med dinosaurierna. FÄRG Från blåsvart till svart och hudfärgad (Amazondelfinen) eller prickig. NÄRING De flesta delfinarterna äter fisk som föda. - Delfinerna är små valar som har tänder. - I Amazon- och Gangesfloderna finner man delfinarter som trivs i sötvatten. - Delfinerna blir ca fyra meter långa och de simmar i flock i Atlanten och Medelhavet. - Delfinen ammar sina ungar precis som alla däggdjur. - Delfinerna kommunicerar genom att släppa ifrån sig gnällande ljud och de är mycket sociala djur.

6 Sivu 6/7 - Nilkrokodilen var en av djurgudarna i forna Egypten. Ål Ängelfisk Ål Ängelfisk FÄRG Många olika färger från gulgrönt till nästan vitt/silver. De flesta darrålar är dessutom randiga eller prickiga. NÄRING Huvudsakligen fiskar, kräftor och andra djur som lever i vatten.. - Darrålarna är fiskar som har ormliknande kroppar. - Darrålen har käkar och små vassa tänder. Den har inga bukfenor. - De amerikanska och europeiska darrålarna leker på nästan samma platser i Atlanten, på Sargassohavets utkanter. - Varje hona lägger miljontals ägg, som hanen befruktar. - Dykarna möter ofta ålar när de undersöker korallrev. FÄRG Nästan alla färger, de flesta är färggranna NÄRING Växt- och djurföda från korallerna - Ängelfiskarna har platta kroppar, de är mer höga än breda. - Vanligtvis har ängelfiskens mun en annan färg än dess kropp. Dess läppar ser därför precis ut som om de var målade. - Rygg- och bukfenorna sträcker sig långt. De är som tunna strängar, som når ända till fiskens stjärtfena. - De flesta ängelfiskar lever omkring korallrev. Bäver Bäver FÄRG Rödbrun päls NÄRING Barken på träd är bäverns viktigaste föda - Bävern är den största gnagaren som lever i vatten i Nord-Amerika. - De arbetar flitigt från soluppgång till solnedgång och gnager av träd. Trädet används av bävern till att bygga bon eller dammar där djuret lever. - Bävern gnager träd med sina starka, mejselformiga framtänder. - Bävern använder sin breda svans som ett roder då den simmar. - Bäverns bakben är kraftiga och har simfötter som underlättar simningen.

7 Sivu 7/7 STÄNGA AV FÖNSTER

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan Livets utveckling Livet startades för 3,5 miljarder år sedan 4,5 miljarder år sedan: Inget liv på jorden, inget syre, giftigt luft glödande lava och många aktiva vulkaner åskväder hela tiden 3,5 miljarder

Läs mer

Ormar. Malmö Naturskola

Ormar. Malmö Naturskola Ormar Ormarna är kräldjur och alltså släktingar till dinosaurierna som levde på jorden förr. Andra kräldjurssläktingar är ödlor, sköldpaddor och krokodiler. De är växelvarma liksom till exempel grodor

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Stora öron och långa fingrar

Stora öron och långa fingrar Stora öron och långa fingrar 1 Läs meningarna och dra streck till rätt slut. En plats där ett djur bor är djurets Ökenräven har stora öron för att Fingerdjuret bor på Fjällugglan har Havsleguaner Japanska

Läs mer

Ryggradsdjur - Vertebrater. Skelettet inuti kroppen.

Ryggradsdjur - Vertebrater. Skelettet inuti kroppen. Ryggradsdjur - Vertebrater Skelettet inuti kroppen. Ryggsträngsdjur - Sjöpungar och lansettfiskar. - Alla ryggradsdjurs föregångare. - Ryggsträng (korda) som fungerar som skelett (tillbakabildas hos vuxna

Läs mer

Minifakta om djurungar vid vatten

Minifakta om djurungar vid vatten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras några djurungar som har sina bon i närheten av vatten. Vi lär oss bland annat att tumlaren är en liten val och att bävern bygger hyddor av

Läs mer

Du får en kallsup i laxarnas älv. Smakar det salt? Skräniga fåglar dyker efter småfisk i Östersjön. Mitt i namnet finns ett Å. Vad heter fågeln?

Du får en kallsup i laxarnas älv. Smakar det salt? Skräniga fåglar dyker efter småfisk i Östersjön. Mitt i namnet finns ett Å. Vad heter fågeln? Öronmaneter finns i Östersjön. Bränns de? Du får en kallsup i laxarnas älv. Smakar det salt? Skräniga fåglar dyker efter småfisk i Östersjön. Mitt i namnet finns ett Å. Vad heter fågeln? Djur med hårda,

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Kortare än texten Använd egna ord Nosa rätt på det viktigaste

Kortare än texten Använd egna ord Nosa rätt på det viktigaste På 1940-talet tog människor med den amerikanska bävern till den argentinska ön Tierra del Fuego. Bävrarna föddes upp för sin päls men när pälsindustrin lades ner så släpptes bävrarna ut i det fria. 1990

Läs mer

Alexandra Lind Labanskolan

Alexandra Lind Labanskolan Hej! Jag heter Alexandra och jag går sista året på. Jag har valt att forska om delfiner därför att dem är mina favoritdjur. Dom är både vackra och smarta. För att hitta information så har jag lånat böcker

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd SIDAN 1 Författare: Berit Härd Vad handlar boken om? Boken handlar om Saga som går på ridskola. Hon ska äntligen få galoppera med hästen Billy. Mamma och lillebror Noel är också där och tittar på. De börjar

Läs mer

252-201 miljoner år före nutid

252-201 miljoner år före nutid Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution TRIAS 252-201 miljoner år före nutid Stora steg Den här perioden utmärkts av kräldjurens snabba utveckling. I haven simmar fisködlor och svanödlornas

Läs mer

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Olika fiskar har olika former och färger. Platta, runda, långsmala, tjock och kompakta. Fenorna är också olika i form, antal och storlek. Alla fiskar är utvecklade

Läs mer

Så gör djur - tre avsnitt

Så gör djur - tre avsnitt Så gör djur - tre avsnitt Filmhandledning Handledningen innehåller tre separata handledningar med två sidor med övningsuppgifter av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till

Läs mer

Fakta om Polartrakterna

Fakta om Polartrakterna Pressinformation Stockholm, 2010-12-06 Fakta om Polartrakterna Polartrakterna är en av världens största utställningar om livet i Arktis och Antarktis. I utställningen får besökarna se några av världens

Läs mer

JEANNA EKLUND BOKFÖRLAGET MAX STRÖM

JEANNA EKLUND BOKFÖRLAGET MAX STRÖM konstiga djur du in t e t rod d an ef var r le se JEANNA EKLUND BOKFÖRLAGET MAX STRÖM ns fingerdjur Daubentonia madagascariensis ER FIN GER! Med det Jag har ett SUP knackar jag i träden här på Madagaskar.

Läs mer

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot Kräldjur och fåglar Kräldjur Kallas också reptiler. Kräldjur Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot uttorkning. Alla

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden

Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden Årskurs 7 - Biologi Djurvärlden Allmänt Djuren är indelade i olika grupper beroende på hur nära släkt de är. Huvudgrupper Ryggradsdjur (ex, fiskar, groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur) Ryggradslösa

Läs mer

Varför tror du att späckhuggaren har en fena på ryggen? Vad tror du att den använder fenorna på sidan till?

Varför tror du att späckhuggaren har en fena på ryggen? Vad tror du att den använder fenorna på sidan till? Välkommen!...till En resa genom djurens fantastiska värld här på Göteborgs Naturhistoriska museum. Du kommer att få göra olika uppdrag under resans gång samtidigt som du kommer se stora delar av muséet.

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

Vilken fågel? Kryddgårdsskolan Malmö NO - djur Eva Hörnblad

Vilken fågel? Kryddgårdsskolan Malmö NO - djur Eva Hörnblad Vilken fågel? Det här är en del av en serie av övningar där man arbetar med eleverna både inne och ute. Övningarna kan göras i serie eller som enskilda. 1. Detaljer på fåglar näbbar och fötter 2. Räkna

Läs mer

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen Naturens kopior Titta på Naturteaterns film och lyssna noga. 1. Skriv ner fem sätt hur djuren kan röra sig på. Människan Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Läs mer

Vad beskriver vem? Material: Textkort och bilder på fåglar, utklippta (se nästföljande sidor). Faktatexter (se nästföljande sidor).

Vad beskriver vem? Material: Textkort och bilder på fåglar, utklippta (se nästföljande sidor). Faktatexter (se nästföljande sidor). Vad beskriver vem? Det här är en del av en serie av övningar där man arbetar med eleverna både inne och ute. Övningarna kan göras i serie eller som enskilda. 1. Detaljer på fåglar näbbar och fötter 2.

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva Vuxen 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga X. Den kan simma 2. Den kan gräva Barn 1. Fladdermusen flyger på natten, men vad äter den? 1. Den suger blod från människor X. Sorkar och möss

Läs mer

ANPASSNINGAR FACIT A. ANIMATIONEN. Frågor: Vilket djur var det? Vad finns det för likheter mellan oss och fiskarna?

ANPASSNINGAR FACIT A. ANIMATIONEN. Frågor: Vilket djur var det? Vad finns det för likheter mellan oss och fiskarna? A. ANIMATIONEN Vilket sorts djur är vår äldsta släkting som flyttade upp på land? Frågor: Vilket djur var det? Vad finns det för likheter mellan oss och fiskarna? Vissa tidiga fiskar hade fenor med ett

Läs mer

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a)

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Fossiler Jämför skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Alla varelser som lever består av celler. Urdjur består bara av en cell. Cell betyder litet rum och cellerna gör så att man kan leva. Hos encelliga

Läs mer

Sälar. Ett forskningsprojekt av Mikaela. Mikaela Fälthammar

Sälar. Ett forskningsprojekt av Mikaela. Mikaela Fälthammar Sälar Ett forskningsprojekt av Mikaela Inledning Jag heter Mikaela och är 17 år. Jag har forskat om sälar. Jag valde att forska om sälar för att dom är så söta. Jag började skriva frågor om sälar som jag

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

Vad ska ni kunna om djur?

Vad ska ni kunna om djur? Livets former Vad ska ni kunna om djur? Vad som är gemensamt för alla djur. Vad som skiljer ryggradslösa djur från ryggradsdjur. Vad som skiljer växelvarma djur från jämnvarma djur. Vad som menas med yttre

Läs mer

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning.

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning. I det här arbetsområdet ska du få lära dig en del om några olika biologiska samband. Du ska få läsa om hur blommor blir till frukter, repetera det där med kretslopp och lära dig om jordens kanske viktigaste

Läs mer

5. Jag har grått hår. 4. Jag gillar gräs. 6. Jag gillar att ut forska i värd. 3. Jag hopar fram inte gå.

5. Jag har grått hår. 4. Jag gillar gräs. 6. Jag gillar att ut forska i värd. 3. Jag hopar fram inte gå. Klassens bok med gåtor 1.jag börjar på s. 2. Jag bor under marken. 3. Jag hopar fram inte gå. 4. Jag gillar gräs. 5. Jag har grått hår. 6. Jag gillar att ut forska i värd en. 7. Jag är bra på att jömamej.

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

Mål: Att kunna sortera information genom att läsa, diskutera, argumentera och dra slutsatser utifrån sina egna och andras kunskaper.

Mål: Att kunna sortera information genom att läsa, diskutera, argumentera och dra slutsatser utifrån sina egna och andras kunskaper. Vad beskriver vem? Mål: Att kunna sortera information genom att läsa, diskutera, argumentera och dra slutsatser utifrån sina egna och andras kunskaper. Material: Textkort och bilder på fåglar, isär klippta

Läs mer

Minifakta om elefanter

Minifakta om elefanter SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om elefanter. Du får bland annat lära dig mer om var elefanter lever, hur stora de kan bli och om hur vi människor använder elefanterna. LGR 11

Läs mer

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn.

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1 SKAPA MED TOARULLAR! Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Färgglad fisk Toarulle Plast/papptallrik Häftapparat

Läs mer

Under 2011 kommer alla Månadens språkövningar att handla om Zick Zack.

Under 2011 kommer alla Månadens språkövningar att handla om Zick Zack. Månadens språkövning handlar denna månad om att texter har olika syften och skrivs för olika ändamål. De kan berätta, beskriva, förklara, instruera, återberätta eller argumentera. Övningen är hämtad från

Läs mer

Malmö Naturskola FISKAR. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål...

Malmö Naturskola FISKAR. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål... Malmö Naturskola FISKAR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål... 5 1 Abborre Abborren är en av de vanligaste fiskarna i Sverige.

Läs mer

Skogssork (Clethrionomys glareolus)

Skogssork (Clethrionomys glareolus) Skogssork (Clethrionomys glareolus) Är vanlig i hela Sverige. Kroppslängden är 8-13,5 cm med ett smalt huvud. Har en ± tydligt rödbrun rygg, sidor ljusa/gulaktiga och vitaktig buk. Svansen är 3-6 cm och

Läs mer

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

485-443 miljoner år före nutid

485-443 miljoner år före nutid TE Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution ORDOVICIUM 485-443 miljoner år före nutid Stora steg Djur med skelett av ben dyker upp för första gången under den här tidsperioden. Det är

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg

Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: på läger Lärarmaterial. Författare: Kirsten Ahlburg sidan 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som ska på läger med scouterna. När de kommer fram till stugan går alla ut i skogen för att samla ved. Noa kommer ifrån de

Läs mer

FACIT. Fågeltexter. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö

FACIT. Fågeltexter. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö FACIT Fågeltexter GRÅGÅS Foto: Flickr CC-licens 2017-01-01 En grågås - flera grågäss Grågåsen är en stor ljusgrå gås med ljusröd näbb och skära fötter. När den simmar håller den stjärten hög. Flyger den

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Uppdrag: SPINDELNS KROPP

Uppdrag: SPINDELNS KROPP SP I LAR D N Korsspindlar spinner stora vackra nät. Nätets mönster ser ut som ett cykelhjul med ekrar. Många spindlar som spinner den här typen av nät tillhör gruppen hjulspindlar. Spindlar finns i nästan

Läs mer

Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad!

Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad! Tänk dig en värld utan blommor, frukt, kaffe eller choklad! Utan pollinatörer som insekter, fladdermöss, fåglar och många andra skulle världen vara en mycket fattigare plats. Pollinatörer hjälper till

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Område: FISKAR. Arbetsuppgifter och instuderingshjälp:

Område: FISKAR. Arbetsuppgifter och instuderingshjälp: Område: FISKAR Arbetsuppgifter och instuderingshjälp: A. Häftet om fiskar Gör uppgifterna 1-12 med hjälp av häftet om fiskar från boken Runt i Naturen Uppgift 13 är en gemensam uppgift. Du ska sedan kunna

Läs mer

Kännetecken. Mjölkkörtlarna producerar mjölk till nyfödda ungar, som diar sin mor.

Kännetecken. Mjölkkörtlarna producerar mjölk till nyfödda ungar, som diar sin mor. Däggdjur Däggdjur Alla däggdjur är jämnvarma, ger ungar di (mjölk) och alla utom kloakdjuren föder levande ungar (till skillnad från att lägga ägg). För närvarande är omkring 5 400 arter kända. De flesta

Läs mer

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation

Bedömningsstöd. Biologi 1-6. Lärarinformation Bedömningsstöd Biologi 1-6 Lärarinformation Lärarhandledning I den här uppgiften bedöms elevens förmåga att beskriva näringskedjor. Beskrivning av uppgiften Enligt det centrala innehållet i kursplanen

Läs mer

Rödhajar B IO I O L OG O G I

Rödhajar B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Olika arter rödhajar finns över hela jorden. Många av dem är djuplevande, men det finns också flera grunt levande arter som vi dykare kan ha turen

Läs mer

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA

FJÄRIL ISBJÖRN PINGVIN KORALL SKÖLDPADDA PANDA ISBJÖRN FJÄRIL SKÖLDPADDA KORALL PINGVIN PANDA ISEN SMÄLTER ÄNGAR BLIR ÅKRAR HAVSNIVÅN STIGER HAVEN BLIR VARMARE SLUT PÅ MAT SKOGARNA FÖRSVINNER ÅK MER TÅG VÄLJ EKOLOGISKT ÅTERVINN MER KÖP FÄRRE GREJER

Läs mer

1. Torrt gräs X. Bark 2. Lättantändligt ämne från svamp.

1. Torrt gräs X. Bark 2. Lättantändligt ämne från svamp. 1 Om du ska göra upp eld ute i naturen, så tycker en del att det kan vara bra att ha med sig papper eller lite fnöske, för att få fyr på brasan, men vad är egentligen fnöske? 1. Torrt gräs X. Bark 2. Lättantändligt

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

orienteringsämnen, geografikunskaper, kunskap om jordens olika djurarter

orienteringsämnen, geografikunskaper, kunskap om jordens olika djurarter 22730 En värld djurresan Nyttigt för: fritt tal, språkutveckling, satsbyggnad social kompetens, laganda orienteringsämnen, geografikunskaper, kunskap om jordens olika djurarter visuell varseblivning av

Läs mer

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren ELEVBLAD - Blommor Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren 1. Djurkort Tag fram ditt djurkort och fundera på: Är detta en trivsam plats för ditt djur? Skulle djuret kunna bygga ett bo

Läs mer

Filmhandledning. Vem bor i skogen? CINEBOX En del av Swedish Film AB

Filmhandledning. Vem bor i skogen? CINEBOX En del av Swedish Film AB Filmhandledning Handledningen innehåller tre sidor med övningsuppgifter av olika svårighetsgrad och två sidor med lärarhandledning och facit till frågorna. Speltid: 16 min Från: 5 år Ämne: Biologi, Zoologi

Läs mer

75059 Stort sorteringsset

75059 Stort sorteringsset 75059 Stort sorteringsset Aktivitetsguide Detta set innehåller: 632 st sorteringsföremål 3 st snurror 6 st sorteringsskålar 1 st sorteringsbricka i plast 1 st siffertärning Detta sorteringsset har tagits

Läs mer

Plankton i dammar och sjöar

Plankton i dammar och sjöar Plankton i dammar och sjöar Blågröna bakterier Precis som övriga bakterier saknar blågröna bakterier cellkärna. I mikroskopet kan du lägga märke till att blågröna bakterieceller är större än vanliga bakterier.

Läs mer

Utbildningsprogram. Översikt. www.oceancrusaders.org

Utbildningsprogram. Översikt. www.oceancrusaders.org Utbildningsprogram Översikt www.oceancrusaders.org Välkommen Idag ska vi lära oss hur vi kan hjälpa några av våra vänner som lever i haven. Du kommer att lära dig att några saker vi använder varje dag

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

De rätta svaren presenteras nedan

De rätta svaren presenteras nedan Många deltog i vår Fiskspaning under påsklovet, bra jobbat alla som var med! GRATTIS! En vinnare är nu framlottad bland de rätta svaren och kontaktas via telefon eller mejl. De rätta svaren presenteras

Läs mer

30 frågor om djur. 1. En fullvuxen giraff kan bli över fem meter hög. Hur lång är halsen? A) 2 m B) 2.5 m C) 3 m

30 frågor om djur. 1. En fullvuxen giraff kan bli över fem meter hög. Hur lång är halsen? A) 2 m B) 2.5 m C) 3 m SIDA 1 Trygg-Hansa presenterar: 30 frågor om djur 1. En fullvuxen giraff kan bli över fem meter hög. Hur lång är halsen? A) 2 m B) 2.5 m C) 3 m 2. Vilken är den enda plats i Europa där det fortfarande

Läs mer

MITT I NATUREN. Lärarhandledning

MITT I NATUREN. Lärarhandledning MITT I NATUREN Lärarhandledning 1 På en vandring genom Sverige upplever ni olika växter och djur på nära håll. Genom att jämföra egenskaper lär ni er att se skillnader och likheter mellan olika arter.

Läs mer

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen 1 Honungsbin bor här i Sverige oftast i bikupor, som är deras hus. Husen kan se lite olika ut. Bina vet precis i vilket hus de bor. Hur kan de hitta rätt? 2 Hur många bin kan det bo i en bikupa under sommaren?

Läs mer

1. Vart är trattkantarellen mindre vanlig? 2. Hur växer trattkantarellen? 3. Hur ser den ut?

1. Vart är trattkantarellen mindre vanlig? 2. Hur växer trattkantarellen? 3. Hur ser den ut? Faktakort 1 Kantarellen är en av dom vanligaste svamparna. Dom kan man äta. Dom finns i hela Sverige, i löv och barrskogar. Kantarellen är gul. Kantarellen är en skivsvamp, den har skivor under hatten.

Läs mer

BATMAN. Fyll kroppen med vadd. Varv 30: 1 fm, 2 fm tills (12) Varv 31: 2 fm tills Klipp av tråden och sy ihop hålet, fäst. Armar (virka 2 stycken)

BATMAN. Fyll kroppen med vadd. Varv 30: 1 fm, 2 fm tills (12) Varv 31: 2 fm tills Klipp av tråden och sy ihop hålet, fäst. Armar (virka 2 stycken) Fyll kroppen med vadd. Varv 30: 1 fm, 2 fm tills (12) Varv 31: 2 fm tills BATMAN Bland, 50% bomull och 50% akryl. Till et rekommenderas virknål 3.0, men för att få maskorna tätare använd dig av virknål

Läs mer

KONFERENS BLAND HAJAR, SARDINER OCH DELFINER

KONFERENS BLAND HAJAR, SARDINER OCH DELFINER KONFERENS BLAND HAJAR, SARDINER OCH DELFINER Tänk att få tillbringa sin konferens tillsammans med hajar, delfiner och valar i deras territorium. På Mboyti Riverlodge i Sydafrika är det möjligt. AV:Sara

Läs mer

Maria Österlund. I djurparken. Mattecirkeln Problemlösning 1

Maria Österlund. I djurparken. Mattecirkeln Problemlösning 1 Maria Österlund I djurparken Mattecirkeln Problemlösning 1 namn: Rita färdigt! Var finns djuren? Skriv namnet på varje djur i rätt ruta. Varg Björn Bäver Zebra Flodhäst Elefant Lejon Bävern bygger bon

Läs mer

Djur, svampar och växter i skolans närhet Elevblad 7

Djur, svampar och växter i skolans närhet Elevblad 7 Djur, svampar och växter i skolans närhet Elevblad 7 Det finns många djur- och växtarter runt omkring oss som vi kanske inte tänker på. Vissa känner du säkert igen och kan namnet på, andra kanske du aldrig

Läs mer

Handledning. 6 Naturresan Skogen

Handledning. 6 Naturresan Skogen NAT URRESAN SKOGEN Innehåll Handledning... 6 Barrträd 1 och 2... 8 Björn... 12 Blåbär och lingon... 15 Blåmes... 18 Blåsippa... 21 Bofink... 2 Ekorre... 27 Ekoxe... 30 Grävling... 33 Gök. 36 Hackspett...

Läs mer

6 Djur en myllrande mångfald

6 Djur en myllrande mångfald 6 Djur en myllrande mångfald 6.1 OH1 Djurens släktträd 1 Djur finns överallt 2 Ryggrad eller inte? 3 Ägg med skal en anpassning till landliv 4 Växelvarm eller jämnvarm? 6.3 5 Snäckor och sniglar i terrarium

Läs mer

Reportage Näsängen september 2016

Reportage Näsängen september 2016 Reportage Näsängen september 2016 Under september har jag gjort fem besökt till Näsängen, fyra gånger på morgonen och en gång mitt på dagen, drygt en timme per gång. Det är lätt att förbise Näsängen som

Läs mer

Ishavsspelet är ett kort- och tärningsspel för 2-4 spelare som bygger på tur och lite strategi

Ishavsspelet är ett kort- och tärningsspel för 2-4 spelare som bygger på tur och lite strategi Ishavsspelet är ett kort- och tärningsspel för 2-4 spelare som bygger på tur och lite strategi Spelet hör ihop med Sveriges Radios julkalender Siri och ishavspiraterna och du kan ladda hem och skriva ut

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov A. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2013/2014 Biologi Delprov A Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Välkommen till vår skog!!!

Välkommen till vår skog!!! Välkommen till vår skog!!! Lär Dig mer om den svenska vildmarken och de stora rovdjuren!! Du kan hälsa på de olika rovdjurens hem och se vad de gör och äter!!!! Ha det så kul!! Lodjur Lynx lynx Hej!! Vill

Läs mer

Giraffen Love. Historien om giraffen Love

Giraffen Love. Historien om giraffen Love Giraffen Love Historien om giraffen Love Visste du att regnbågar inte har något slut? Eller att ingen människa ser exakt samma regnbåge? Detta beror på att det ljus som bryts i vattendropparna och bildar

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 En solig dag mitt i sommaren satt Zackarina på stranden och frös så att tänderna skallrade. Här, ta på dig badrocken, sa pappa. Han frös också. De hade varit i vattnet i säkert en timma, för Zackarina

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 3: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA IN AFRIKA

Läs mer

Barnens fågelbok. Tecknade bilder och digitala berättelser

Barnens fågelbok. Tecknade bilder och digitala berättelser Barnens fågelbok Tecknade bilder och digitala berättelser Kungsholmens stadsdelsförvaltning, maj 2017 Ett stort tack till alla våra barn på avdelning Raketen som bidragit med så fantastiska fågelbilder.

Läs mer

På besök i rovdjurens land

På besök i rovdjurens land På besök i rovdjurens land Björn, järv, varg och lodjur är stora rovdjur som finns i Sverige. Det sägs att de är starka, listiga och farliga och att de bor i skogen. Vill du veta sanningen? Följ med hem

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 Zackarina bodde i ett hus vid havet med sin mamma och sin pappa. Utanför huset växte två björkar, och mellan dem hängde en hängmatta. Just i dag var hängmattan ett sjörövarskepp, och på det skeppet var

Läs mer

Minifakta om dinosaurier

Minifakta om dinosaurier SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras dinosaurierna, som levde på jorden för flera miljoner år sedan. Det fanns många olika sorters dinosaurier: stora och små, köttätare och växtätare.

Läs mer

Fiskarna var de första ryggradsdjuren

Fiskarna var de första ryggradsdjuren Fiskar Fiskar är de första ryggradsdjuren andas med gälar och har inga lungor är växelvarma har en yttre- eller inre befruktning. de flesta är rovdjur och äter plankton Fiskarna var de första ryggradsdjuren

Läs mer

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där?

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där? Ljud Vad är ljud? Luften består av små atomer som sitter ihop och bildar molekyler. När vi hör ljud är det luftens molekyler som har satts i rörelse. Sådana rörelser kallar vi ljudvågor. De sprids och

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

Instuderingsfrågor till Hörseln. HÖRSELN. Allt ljud vi hör är ljudvågor i luften, När ljudvågorna når in örat så hörs ljudet.

Instuderingsfrågor till Hörseln. HÖRSELN. Allt ljud vi hör är ljudvågor i luften, När ljudvågorna når in örat så hörs ljudet. HÖRSELN Allt ljud vi hör är ljudvågor i luften, När ljudvågorna når in örat så hörs ljudet. 1. Vad är allt ljud som vi hör? 2. När hörs ljudvågorna? I en radio, stereo eller en teve är det högtalarna som

Läs mer

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16

BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 BIOLOGI - EKOLOGI VATTEN 2014-10-16 TUSENTALS SJÖAR Sjörikt land Sverige Drygt 100 000 sjöar större än 1 ha = 0,01 km 2 = 0,1 km x 0,1 km 80 000 sjöar mindre än 10 ha Cirka en tiondel av sveriges yta.

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola SMÅKRYP I SÖTVATTEN Innehåll Innehåll... 1 Buksimmare... 2 Dykare... 2 Flickslända... 3 Gråsuggor... 3 Iglar... 4 Klodyvel... 5 Ryggsimmare... 6 Sävslända... 6 Sötvattensmärla... 7 Tordyvel... 7 Trollslända...

Läs mer

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 Välkommen till Museiplatsen i Helsingfors! De här uppgifterna för dig till naturen i södra Finland och ända upp till Lappland.

Läs mer

Skruttan - flickan. med en mage som luras

Skruttan - flickan. med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan - flickan med en mage som luras Skruttan, flickan med en mage som luras. En saga om och för barn med Prader-Willi syndrom. Skruttan är inte som alla andra

Läs mer