6 Djur en myllrande mångfald

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "6 Djur en myllrande mångfald"

Transkript

1 6 Djur en myllrande mångfald 6.1 OH1 Djurens släktträd 1 Djur finns överallt 2 Ryggrad eller inte? 3 Ägg med skal en anpassning till landliv 4 Växelvarm eller jämnvarm? Snäckor och sniglar i terrarium 6 Odla blåmusslor 7 Dissektion av bläckfisk OH2 Bläckfisk och räka Hur låter en daggmask? 9 Daggmasken som jordfräs Vi undersöker en räka 11 Spindeldjur har åtta ben 12 Fästingar blodsugare som kan sprida sjukdomar Vad har gjort insekter så framgångsrika? 14 Olika sorters insekter 15 Hur är en insekt byggd? 16 Insekternas förvandling från ägg till vuxen 17 En insekts utveckling på nära håll OH3 Insekternas förvandling 18 Insekter som ställer till besvär 19 Djur med sex ben Hur ser en fisk ut inuti? OH4 Fisken 21 Kan fiskar se ut hur som helst? Föd upp grodyngel 23 Huggorm eller snok? Skolans fågelsamling 25 Fågelnäbbar och fötter 26 Gör en gåspenna Sortera djur 28 Gulliga eller äckliga djur? 29 Spår av djur

2 6.1 OH 1 Djurens släktträd

3 Djur finns överallt Djur finns nästan överallt på jordklotet både i havet, på land och i luften. Men alla djur trivs inte på samma ställen. A Gör en tabell där du skriver upp tre djur som finns i havet, tre från öknen, tre från regnskogen och tre från luften. B Jämför din tabell med en kamrats tabell. I vilket område var det svårast att komma på djur? Varför tror ni att det var så? C Kontrollera med din lärare att du gjort rätt.

4 Ryggrad eller inte? För att lättare hålla ordning på de över en miljon djurarter som vi känner till på jordklotet, har vi delat in dem i grupper. Först i två stora grupper beroende på om de har ryggrad eller inte, och därefter i mindre grupper. Du behöver: Uppstoppade djur från olika djurgrupper i form av namngivna djur eller bilder av djur. A Gör en tabell där du sorterar upp djuren i ryggradsdjur och ryggradslösa djur. B Diskutera med en kamrat och jämför sedan med vad resten av klassen kommit fram till. C Sortera sedan med hjälp av boken upp djuren i mindre grupper. Rita en bild som visar vilka som hör ihop. Ta bland annat hjälp av släktträdet på sidorna i grundboken eller sidorna i lightboken. D Läs om djuren i faktaboken.

5 Ägg med skal en anpassning till landliv När djuren utvecklades från ett liv i vatten till ett liv på land stötte de på en del svårigheter. Ett problem var att äggen på land lätt torkade ut och dog. Många landlevande djur har löst det genom att lägga ägg med skal. A Skriv ner så många djurgrupper du kan komma på som lägger ägg med skal. B Vilka lägger ägg med hårda skal och vilka med mjuka? C Jämför med klassens resultat.

6 Växelvarm eller jämnvarm? Ett viktigt steg i djurens anpassning till landliv var när vissa övergick från att ha varit växelvarma och följa yttertemperaturen, till att bli jämnvarma och själva kunna ändra sin kroppstemperatur. Då fick djuren plötsligt möjlighet att vistas på helt nya platser. A Gör en tabell med fem växelvarma djur och fem jämnvarma djur. B Anteckna några ställen där det är lättare att leva om man är jämnvarm och själv kan ändra sin temperatur. Diskutera med en kamrat. C Jämför med klassens resultat.

7 Snäckor och sniglar i terrarium Arbeta i grupp. Ni behöver: Ett terrarium med glas- eller plastlock, jord, ogiftiga växter (exempelvis sallad) och olika sorters snäckor och sniglar, en bestämningsbok samt en tuschpenna. A Inred terrariet med jord och växter. B Sätt dit snäckor och sniglar och lägg på locket. Vad är det för skillnad på snäckor och sniglar? Svaret hittar du på sidan 78 i grundboken eller sidan 46 i lightboken C Rita av de olika snäckorna och sniglarna och undersök var ögon och antenner är placerade. Leta reda på sniglarnas andningshål in till lungan. D Ta med hjälp av en djurbok reda på vad de olika arterna heter. E Undersök om samma sorts snäcka kan ha olika storlek. Diskutera vad det kan bero på. F Låt en snäcka eller snigel krypa på glaslocket till terrariet. Ta loss locket och studera djuret underifrån. Ser du munnen? Vilken funktion tror du slemmet har som bildar ett spår efter djuret? G Ordna en kryptävling för snäckor. Märk eventuellt skalen med en tuschpenna. H Släpp ut djuren i naturen igen när du studerat dem färdigt.

8 Odla blåmusslor Du som bor vid kusten kan prova att odla blåmusslor. Blåmusslelarverna sätter sig gärna fast på ett rep och växer, och kan så småningom skördas. Du behöver: En boj eller en tom plastdunk, ett ankare eller en stor sten och ett tjockt rep av naturmaterial. A Fäst ett rep i en märkt boj ute på vattnet och förankra det med ett ankare ute på cirka 5 meters djup. B Ta upp repet och skörda musslorna efter några månader. C Koka dem i saltat vatten cirka 20 minuter och smaka sedan på dem.

9 Dissektion av bläckfisk Bläckfiskarna tillhör blötdjuren och är släkt med både snäckor och musslor. Det finns två typer av bläckfiskar, åttaarmade och tioarmade. Du behöver: Färsk eller upptinad bläckfisk, dissektionsbricka, skalpell eller vass kniv och en sax. A Rita av din bläckfisk och märk ut armarna, ögonen, fenorna och manteln. Är din bläckfisk tioarmad eller åttaarmad? B Studera armarna. Ser alla likadana ut? Hittar du några sugkoppar? C Leta reda på och studera munnen mellan armarna. D Klipp loss munnen med käkarna och rita av dem. E Undersök öppningen i mantelkanten. Vilken funktion har den? F Klipp upp bläckfisken underifrån och leta reda på: mun, magsäck, gälar, bläcksäck, hjärta, mantel, tratt, och äggstockar eller testiklar. Jämför med bilden här nedan. G Klipp upp mantelväggen och ta fram skalet. H Läs om bläckfiskar i grundboken på sidan 79 eller i lightboken sidan 46 och besvara följande frågor: 1. Vad använder bläckfiskar sitt bläck till? 2. Hur fångar bläckfiskar sitt byte? 3. Hur förflyttar sig bläckfiskar? 4. Vad äter bläckfiskar? 5. Hur stora kan bläckfiskarna bli? öga tratt bläckkörtel hjärta Du behöver: Frityrsmet blandas till av 1 deciliter vetemjöl, 1 deciliter vatten, 1 matsked olja och ett ägg. I J Friterad bläckfisk är en delikatess! Rensa först bläckfisken från inre organ och skal. Skär bort huvudet med ögon och mundelar. Dela resten av kroppen och armarna i småbitar och doppa dem i frityrsmeten. K Fritera (koka) småbitarna i cirka tre minuter i het olja i en kastrull. Varning! Om oljan blir för het kan den börja brinna. Släck då genom att lägga ett lock på kastrullen och kväva elden. L Smaka på småbitarna av friterad bläckfisk när de svalnat. tentakler magsäck mun med käkar mantel gäle könskörtel

10 6.3 OH 2 Bläckfisk och räka

11 Hur låter en daggmask? Du behöver: En levande daggmask, ett stereomikroskop och ett papper. A Rita av daggmasken. Märk ut framände och bakdel. B På vilket sätt kan du se att daggmaskarna tillhör gruppen ringmaskar? Nämn två andra sorters ringmaskar. C Placera din daggmask på ett papper som du håller nära ditt öra. Vad kan du höra? Ljudet uppstår av små hår som finns på masken. D Undersök masken i stereomikroskopet. Kan du se håren? Fundera över vad du tror att masken har sina hår till. Diskutera med en kamrat och jämför med klassens resultat. E Läs i faktaboken på sidorna i grundboken eller sidan 48 i lightboken om maskarna.

12 Daggmasken som jordfräs Daggmaskarna är viktiga jordförbättrare i naturen. Men hur effektiva är de? Du behöver: En stor glasburk med lock, fuktig jord, sand, torra löv, tuschpenna och tre daggmaskar. A Lägg fuktig, men ej för blöt jord, i botten av glasburken. Jämna till ytan och lägg på ett tunt lager sand. Lägg på mera jord och sedan ett nytt sandlager. Jämna till ytan mellan varje lager. Avsluta med ett lager jord och överst några torra löv. Se bilden här intill. B Skriv ditt namn och datum på burkens lock med en tuschpenna och rita av burken med innehåll. C Släpp ner de tre daggmaskarna och sätt på locket löst. D Studera vad som hänt efter några dagar. Anteckna hur du utförde undersökningen och vad den gav för resultat. E Diskutera med en kamrat vart löven tagit vägen och vad de små svarta högarna på jordytan kan vara. Anteckna vad ni kommer fram till. Jämför med klassens resultat. F Diskutera med en kamrat på vilket sätt daggmaskarna har en viktig roll i naturen. Jämför med klassens resultat.

13 Vi undersöker en räka Du behöver: Räka eller kräfta, dissektionsskål eller hushållspapper, tändsticka och stereomikroskop. A Läs om kräftdjuren på sidorna i grundboken eller sidan 49 i lightboken. B Lägg räkan i dissektionsskålen, studera och rita av den. Hur många kroppsdelar har den. C Böj stjärten. Varför tror du att räkan är ett leddjur? D Känn på räkans hårda skal. Vilken färg har skalet? Är din räka färsk eller kokt? E Bred ut stjärtfenorna längst bak på stjärten. Vad tror du räkan använder dem till? F Studera benen på räkans undersida. Ser alla ben likadana ut? G Räkna de olika sorternas ben och rita av ett ben av varje sort. Vad tror du att räkan använder sina olika sorters ben till? H Om du har tur kanske du hittar ägg, så kallad rom, mellan räkans ben. Studera i så fall några romkorn under stereomikroskop. Ibland kan man se små svarta prickar i dem. Det är början till nya små räkor. Rita in äggen i din egen figur. I J Studera räkans huvud. Hur många antenner hittar du? Vad tror du räkan använder sina antenner till? Pilla loss ett öga och studera det under stereomikroskopet. Vad heter den sorts ögon som räkor har? Hur är de uppbyggda? K Lyft försiktigt ryggskalet uppåt och ta loss det. Leta med hjälp av bilden reda på hjärtat, gälarna och magen. Magen hittar du om du försiktigt sticker in en tändsticka genom munnen och för den mot magen. L Hur många gälar hittar du på varje sida? Ta loss en gäle och studera den under stereomikroskopet. Vilken färg har den? Rita av det du ser. Vad använder räkan gälarna till? M Skala stjärten och dela den på längden. Vad är det för mörk tråd som går inuti stjärten? Vad tror du finns inne i tråden? Ta reda på vad räkor äter. N Räkor är hanar när de är unga, sedan byter de kön och blir honor. Tror du din räka är en hona eller hane? Förklara varför. O Ät upp din räkstjärt. Vad smakar den? mun mage hjärta gälar tarm

14 Spindeldjur har åtta ben Till spindeldjuren hör både spindlar, kvalster och skorpioner. Spindlar kan skaffa mat på många olika sätt. En del bygger fina nät medan andra jagar ikapp sitt byte. Du behöver: Levande, döda eller inplastade spindlar, petriskål med lock, stereomikroskop och en bestämningsbok för spindlar. A Lägg en spindel i en petriskål med lock. Studera den i stereomikroskopet och rita av den. Ange förstoring. B Vilka kroppsdelar har en spindel? I vilken del sitter benen fast? Hur många ben har den? Kan du se spinnkörtlar längst bak på bakkroppen? Ta hjälp av grundboken sidan 86, eller i lightboken sidan 50. Rita och anteckna. C Studera huvudet. Hur ser mundelarna ut? Vad tror du den äter? Hur många ögon har din spindel? Ser alla ögon likadana ut? Rita och anteckna. D Studera och rita noga av ett av spindelns ben. Hur många delar består det av? Varför tror du det är så hårigt? E Ta med hjälp av bestämningsboken reda på vad din spindel heter och hur den lever. F Studera fler spindlar på samma sätt.

15 Fästingar blodsugare som kan sprida sjukdomar Fästingar är små spindeldjur. De sitter på grässtrån eller i buskar och väntar på att något djur eller en människa ska gå förbi som de kan haka sig fast och suga blod ifrån. Fästingen kan bli stor som en ärta när den sugit sig full med blod. Du behöver: Levande eller död fästing, petriskål med lock, bestämningbok och stereomikroskop. A Lägg fästingen i en petriskål med lock. Studera den i stereomikroskopet och rita av den. Ange förstoring. B Vilka kroppsdelar har den? Var sitter benen fast? Hur många ben har den? C Studera mundelarna. Varför tror du att det ofta är så svårt att få loss fästingen när den satt sig fast i huden? Vad använder fästingen blodet till? D Läs i en bok om fästingens liv. Lite får du veta i grundboken på sidan 87 eller i lightboken sidan 50.

16 Vad har gjort insekterna så framgångsrika? Insekterna är den mest framgångsrika djurgruppen på jorden. De finns överallt och ofta i enorma mängder. De kan se ut nästan hur som helst, men alla har sex ben. A Diskutera med en kamrat vad ni tror är orsaken till att insekterna varit så framgångsrika. B Anteckna orsakerna i punktform. Jämför med vad övriga klassen kommit fram till. C Läs på sidan 88 i grundboken eller sidan 51 i lightboken om vad forskarna tror kan ha bidragit till insekternas enorma framgång. Lägg till det som eventuellt fattades i dina anteckningar om troliga orsaker.

17 Olika sorters insekter Insekterna kan se ut på många olika sätt. Vem kan tro att en fjäril och en gräshoppa är släkt? Du behöver: Levande, döda eller inplastade insekter, petriskål med lock, stereomikroskop och en bestämningsbok för insekter. A Studera och rita av olika insekter med hjälp av stereomikroskopet. Ange hur stora de är i verkligheten. B Ta med hjälp av en bestämningsbok reda på vad de heter och hur de lever. Lite hjälp när du grupperar insekterna kan du också ha av grundboken sidan 89. C Vad är gemensamt för alla insekter? D Berätta för en klasskamrat om en insekt du studerat. E Gör en egen insektsbok i klassen, där var och en bidrar med en sida om en insekt, som man ritar och berättar om.

18 Hur är en insekt byggd? De flesta insekter är byggda på ungefär samma sätt - med samma antal kroppsdelar och samma antal ben. Många har vingar, men kanske bara under en period i livet. Du behöver: En död geting eller fluga och ett stereomikroskop. A Studera och rita av getingen. B Hur många kroppsdelar har den? Hur många är benen och var sitter de fast? C Ta loss ett ben och studera det i stereomikroskopet. D Hur många är vingarna och var sitter de fast? E Ta loss en vinge, studera den i stereomikroskopet och rita av den. F Studera huvudet i förstoring. Hur många ögon hittar du? Ser alla ögon likadana ut? Rita. Vad kallas ögonen? G Hur många antenner hittar du? Vad tror du din insekt använder sina antenner till? H Hur ser mundelarna ut? Vad tror du djuret äter? Läs gärna fördjupningsrutan sidan 90 i grundboken. I J Studera getingens bakdel. Kan du se gadden? Vad använder getingen sin gadd till? Läs om hur insekterna ser ut och fungerar i grundboken på sidorna eller i lightboken sidorna

19 Insekternas förvandling från ägg till vuxen Insekterna kan utvecklas från ägg till vuxna insekter på två helt olika sätt. Men samma sorts insekt utvecklas alltid på samma sätt. Du behöver: En bestämningsbok för insekter. A Välj med hjälp av grundboken sidan 90 eller lightboken sidan 52 och en bestämningsbok för insekter ut en insekt som genomgår en fullständig förvandling från ägg till vuxen insekt. Rita och beskriv den fullständiga förvandlingen. B Välj på samma sätt ut en insekt som genomgår en ofullständig förvandling. Rita och beskriv hur den ofullständiga förvandlingen går till. C Beskriv skillnaden mellan en fullständig och en ofullständig förvandling. D Välj ut ytterligare exempel på insekter som genomgår de två olika förvandlingarna.

20 En insekts utveckling på nära håll Stora fjärilslarver är lätta att få syn på mot slutet av sommaren när de kryper runt och letar efter en bra plats att utvecklas vidare på. Arbeta i grupp. Ni behöver: En fjärilslarv, en stor glasburk, sand, en gren och växter som larven äter samt gasväv eller annat glest tyg, en gummisnodd, blomspruta och en bestämningsbok för insekter. A Inred en stor glasburk med ett fem centimeter lager sand i botten, en trädgren och lite växter som du tror att din larv gillar. Välj gärna samma växter som du hittade larven på. Rita av din burk. B Rita av din larv, lägg den i burken och spänn fast gasväv över öppningen med en gummisnodd. C Undersök efter en dag vilka växter larven ätit av och sätt dit fler sådana växter. Kanske kan du också hitta larven i en bestämningsbok och ta reda på vad den äter. D Efter en tid är det dags för larven att förpuppa sig. Anteckna hur lång tid det tog från det du hittade den tills den förpuppade sig. En del larver gräver ner sig i sanden medan andra arter förpuppar sig hängande i en trädgren. Hur förpuppar sig din larv? Rita av puppan. E Låt burken stå svalt och undersök den varje dag. Håll sanden fuktig med en blomspruta. Hos många arter kläcks puppan inte förrän efter vintern. Hur lång tid tar det innan din puppa kläcks? Den nykläckta fjärilen sitter sedan med skrynkliga vingar på trädgrenen och pumpar sakta upp vingarna. F Nu kan du med hjälp av bestämningsboken ta reda på vad din fjäril heter och hur den lever. G Hur lång tid tog det för den att utvecklas från larv till färdig fjäril? H Släpp ut din fjäril där du hittade den.

21 6.6 OH 3 Insekternas förvandling

22 Insekter som ställer till besvär Loppor och löss orsakade förr mycket obehag för folk, men är idag så gott som utrotade. Men hårlöss sprids fortfarande i skolklasser där man lånar borstar och mössor av varandra. Nu för tiden är de lätta att bli av med. Svårare är det med tropiska sjukdomar som sömnsjuka och malaria som också sprids med insekter. Du behöver: Medicinsk uppslagsbok, eventuellt dator, döda hårlöss och stereomikroskop. A Skriv och berätta om sömnsjuka och malaria med hjälp av uppslagsboken eller internet. B Gör samma sak med fler sjukdomar som sprids med insekter och är vanliga i andra länder. C Studera och rita av några döda hårlöss i stereomikroskop. D Ta reda på hur de sprids.

23 Djur med sex ben A Lös ordflätan genom att besvara frågorna Fäller ut sina hårda vingar när den flyger med de mjuka undre vingarna. 2. Är AIK-randig på bakkroppen. 3. Har ofta stora färggranna vingar. 4. Kan stå stilla i luften som en helikopter. 5. Liten mygga som ofta finns i stora mängder. 6. En vanlig art har sju prickar på ryggen. 7. Har en tång längst bak på kroppen. 8. Är duktig på att tillverka honung. B Vilket blev lösenordet i de lodräta grå rutorna?

24 Hur ser en fisk ut inuti? Visste du att fiskar innehåller ungefär samma saker som du? Tittar man noggrant inuti en fisk kan man hitta både hjärta, mage och tarmar. Ni behöver: Färsk eller upptinad abborre eller strömming, dissektionsskål eller hushållspapper, sax, stereomikroskop och en bild av fiskens inre. A Slå upp bilden av abborren på sidan 95 i grundboken eller sidan 55 i lightboken. Du kan använda bilden även om du har en annan sorts fisk framför dig. B Lägg din fisk i skålen och studera den utanpå. Hur känns den? Varför känns den så? C Märk ut vad de olika fenorna heter på bilden du fått. Bröstfenorna syns inte på bilden eftersom de sitter på sidan av fisken, bakom gällocken. Vad tror du fisken använder bröstfenorna till? D Klipp loss en bit av en fena och studera den i stereomikroskopet. Rita av det du ser. E Lägg hela fisken under stereomikroskopet och försök hitta sidolinjen som går som en linje på mitten längs med fiskens sida. Vad använder fisken sidolinjeorganet till? F Plocka loss ett öga och studera det under stereomikroskopet. G Undersök fiskens mun och tunga. Vilka delar i munnen är rörliga? Hur känns tungan? H Klipp loss ett gällock och studera gälarna. Hur många gälbågar hittar du på varje sida? Klipp loss en gälbåge och studera den under stereomikroskopet. Rita av det du ser. Vad använder fisken gälarna till? Vilken färg har de? L Ta loss ett fjäll och studera det i stereomikroskopet. Räkna de mörka årsringarna och se hur gammal din fisk är. M Studera fiskens huvud. Leta reda på luktgroparna. Öppna försiktigt skallens tak och studera hjärnan. Hur stor är den? Vilken konsistens och färg har den? N Kasta fiskresterna och diska efter dig. O Läs i grundboken på sidorna eller i lightboken sidorna om fiskar.

25 6.7 OH 4 Fisken

26 Kan fiskar se ut hur som helst? Fiskar kan se ut på många sätt. Ibland är det svårt att se att det är en fisk tänk på sjöhästen. Du behöver: En fiskbestämningsbok, en kartbok och färgkritor. A Leta upp fem vanliga fiskar i bestämningsboken, rita av och färglägg dem. B Skriv lite kort fakta om varje fisk. Använd kartboken för att se var den finns. C Berätta för en klasskamrat om en fisk du valt.

27 Föd upp grodyngel Grodrom kläcks till grodyngel. Följ deras utveckling till vuxna grodor under några veckor. Du behöver: Ett akvarium med vattenväxter och grodrom och en bestämningsbok om grodor. A För dagbok över en grodas utveckling från ägg till vuxen groda under några veckor. Börja med att skriva datum och rita av akvariet och rommen. Anteckna hur lång tid det tar innan rommen kläcks och rita regelbundet av ynglens olika stadier. Mata grodorna dagligen med ytterst lite fiskmat och byt 1/3 av vattnet varannan dag. B Ta reda på fakta om grodor och paddor med hjälp av grundboken sidorna eller lightboken sidan 56 och en bestämningsbok om groddjur. C Se till att de färdiga grodorna har en sten att hoppa upp på när de är fullbildade. Annars kan de drunkna. Släpp ut dem på samma ställe där ni tog rommen. D Ta reda på vad det innebär att groddjur är fridlysta. Grodrom Paddrom

28 Huggorm eller snok? I Sverige finns bara en giftig orm. Det kan vara bra att känna igen den. Du behöver: En bestämningsbok om ormar. A Ta med hjälp av bestämningsboken reda på hur man ser skillnad på en snok och en huggorm. Rita och berätta. B Ta reda på fakta om huggormen och snoken med hjälp av bestämningsboken. Vad äter de? Var finns de? Lägger de ägg eller föder de ungar? Försök ta reda på så mycket du kan om ormarna. Du kan även läsa om ormar i grundboken på sidorna eller i lightboken sidan 57.

29 Skolans fågelsamling Du behöver: Fåglar från skolans fågelsamling, en fågelbestämningsbok och färgkritor. A Ta med hjälp av fågelboken reda på fåglarnas namn och lär dig dem. Ta inte på fåglarna, de är ömtåliga och kanske giftbehandlade för att inte angripas av skadedjur. B Tävla i klassen gruppvis och se vilken grupp som lyckats lära sig flest namn. C Rita av och färglägg tre fåglar som du tar reda på lite fakta om med hjälp av fågelboken. D Gå ut och lyssna på olika fågelläten. E Bygg en fågelholk och sätt upp den i närheten av skolan.

30 Fågelnäbbar och fötter Fåglar kan se ut på många olika sätt beroende på hur de lever. Genom att studera olika fåglars näbbar och fötter kan du lista ut vad de äter för sorts mat och i vilken miljö de lever. Du behöver: Olika uppstoppade fåglar från skolans samling eller bilder på olika fåglar och en fågelbok. A Ta med hjälp av fågelboken reda på vad de uppstoppade fåglarna heter. B Rita av näbbarna på de olika fåglarna och skriv vad du tror att de äter. C Rita på samma sätt av fötterna på fåglarna och skriv var du tror att de lever. En del kanske klättrar i träd medan andra simmar i vatten. D Ta med hjälp av texten i fågelboken reda på om du hade rätt. Jämför med vad resten av klassen kommit fram till. E Lär dig med hjälp av fågelboken fem rovfåglar och läs om hur de lever. Hur kan man skilja dem åt när de flyger?

31 Gör en gåspenna För ungefär hundra år sedan skrev man med stora gåspennor som doppades i bläck. Du behöver: En stor vingfjäder från en gås eller svan, bläck eller annan färg, en vass kniv och ett stereomikroskop. A Skär av spetsen snett på en vingfjäder längst ner där den suttit fast. B Skär sedan ett litet snitt rakt upp med en vass kniv som på bild 2. C Doppa pennspetsen i lite bläck och skriv ditt namn. Du kan också måla med fjäderns baksida. D Rufsa till fjädern med fingrarna. Släta till den igen. Hur tror du delarna sitter ihop? E Lägg fjädern i stereomikroskopet och studera den. Rita av det du ser. Hur sitter delarna i fjädern ihop?

32 Sortera djur Djuren delas in i grupper efter vilka som är släkt med varandra. Oftast liknar de som är släkt varandra, men ibland är det lite lurigt. Arbeta i grupp. Ni behöver: Uppstoppade och inplastade djur från skolans samlingar, eller bilder av djur. A Anteckna vilka djur du tror hör ihop och vad gruppen de tillhör heter. B Placera de djur som tillhör samma grupp intill varandra och studera dem noga och se vad de har för likheter och olikheter. Kontrollera med din lärare att ni gjort rätt. C Lär dig namnet på djurgrupperna och de olika djuren. D Vilka är ryggradsdjur och vilka är ryggradslösa? E Tävla gruppvis och se vilken elevgrupp som kommer ihåg flest djurgrupper och djurnamn.

33 Gulliga eller äckliga djur? En del djur tycker du säkert är gulliga medan andra upplevs som farliga eller till och med äckliga. Varför är det så och tycker alla likadant? A Gör en lista med tre gulliga djur, tre spännande djur och tre äckliga djur. B Diskutera med en kamrat och se om ni tycker lika. C Diskutera med en kamrat om ungarna till de äckliga djuren också är äckliga. D Varför tror du en del människor får obehagskänslor av vissa djur? E Kan man vänja sig, så att man vågar hålla i djur man tidigare tyckte var äckliga? F Jämför med vad övriga klassen kommit fram till.

34 Spår av djur Djuren lämnar många olika sorters spår efter sig, exempelvis spår i snön, gnagspår och bon. Är du lite uppmärksam kan du lära dig mycket om djur genom att titta på deras lämningar. Du behöver: Olika lämningar av djur exempelvis spillning, spybollar, fjädrar, nötter, kottar, äggskal och bon samt en bok med djurspår och en blomkruka med jord. A Undersök de olika djurlämningarna och försök ta reda på vilket djur de kommer ifrån. Ta bland annat hjälp av grundboken sidan 110 eller lightboken sidan 62. B Rita av olika spår som man kan se i snön ute eller ur en spårbok och ange vilka djur de kommer ifrån. C Under ugglors favoritträd kan man hitta spybollar som innehåller sånt som ugglan inte kunnat sönderdela i magen utan istället spyr upp. Pilla isär en spyboll och se vad ugglan ätit till middag. D Plantera litet djurbajs i en blomkruka och undersök vad som växer upp. På så sätt får du reda på vilka frön djuret ätit. E Gör en utställning av era fynd.

6 Djur en myllrande mångfald

6 Djur en myllrande mångfald 6 Djur en myllrande mångfald Faktabokens idé Inledning Kapitelinledningen i grundboken på sidorna 70 71 och i lightboken sidan 41 kan användas för att belysa den stora mångfald av djur som finns. Vissa

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva

Vuxen 1. Barn 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga. X. Den kan simma. 2. Den kan gräva Vuxen 1. Vad stämmer INTE på en Tvestjärt? 1. Den kan flyga X. Den kan simma 2. Den kan gräva Barn 1. Fladdermusen flyger på natten, men vad äter den? 1. Den suger blod från människor X. Sorkar och möss

Läs mer

Vad ska ni kunna om djur?

Vad ska ni kunna om djur? Livets former Vad ska ni kunna om djur? Vad som är gemensamt för alla djur. Vad som skiljer ryggradslösa djur från ryggradsdjur. Vad som skiljer växelvarma djur från jämnvarma djur. Vad som menas med yttre

Läs mer

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola SMÅKRYP I SÖTVATTEN Innehåll Innehåll... 1 Buksimmare... 2 Dykare... 2 Flickslända... 3 Gråsuggor... 3 Iglar... 4 Klodyvel... 5 Ryggsimmare... 6 Sävslända... 6 Sötvattensmärla... 7 Tordyvel... 7 Trollslända...

Läs mer

Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden

Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden Årskurs 7 - Biologi Djurvärlden Allmänt Djuren är indelade i olika grupper beroende på hur nära släkt de är. Huvudgrupper Ryggradsdjur (ex, fiskar, groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur) Ryggradslösa

Läs mer

Ryggradsdjur - Vertebrater. Skelettet inuti kroppen.

Ryggradsdjur - Vertebrater. Skelettet inuti kroppen. Ryggradsdjur - Vertebrater Skelettet inuti kroppen. Ryggsträngsdjur - Sjöpungar och lansettfiskar. - Alla ryggradsdjurs föregångare. - Ryggsträng (korda) som fungerar som skelett (tillbakabildas hos vuxna

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a)

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Fossiler Jämför skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Alla varelser som lever består av celler. Urdjur består bara av en cell. Cell betyder litet rum och cellerna gör så att man kan leva. Hos encelliga

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

INSPIRATIONSHÄFTE POMPOMPYSSEL 2015 POMPOMPYSSEL! Skapa med Coloronas tillbehör pompoms, piprensare och ögon COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN

INSPIRATIONSHÄFTE POMPOMPYSSEL 2015 POMPOMPYSSEL! Skapa med Coloronas tillbehör pompoms, piprensare och ögon COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN POMPOMPYSSEL! Skapa med Coloronas tillbehör pompoms, piprensare och ögon COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Nallen Tandpetare (bryt av de vassa ändarna) 1. Placera en limklick på en stor pompom, stick

Läs mer

Ormar. Malmö Naturskola

Ormar. Malmö Naturskola Ormar Ormarna är kräldjur och alltså släktingar till dinosaurierna som levde på jorden förr. Andra kräldjurssläktingar är ödlor, sköldpaddor och krokodiler. De är växelvarma liksom till exempel grodor

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

tisdag 8 oktober 13 Ryggradsdjur

tisdag 8 oktober 13 Ryggradsdjur Ryggradsdjur Ryggradsdjur Ryggrads djur har som ni förstår en ryggrad. Ryggradsdjur Ryggrads djur har som ni förstår en ryggrad. De har dessutom alla ben inne i sin kropp. Endoskelett Ryggradsdjur Ryggrads

Läs mer

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan Livets utveckling Livet startades för 3,5 miljarder år sedan 4,5 miljarder år sedan: Inget liv på jorden, inget syre, giftigt luft glödande lava och många aktiva vulkaner åskväder hela tiden 3,5 miljarder

Läs mer

7 Etologi hur gör djur?

7 Etologi hur gör djur? 7 Etologi hur gör djur? 7.1 1 En etolog studerar beteenden 2 Studera ett husdjur 3 Även små djur beter sig 4 Rädda sig den som kan 5 Vart flyttar fåglarna? OH1 Fåglarnas flyttningar 6 Olika typer av beteenden

Läs mer

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Olika fiskar har olika former och färger. Platta, runda, långsmala, tjock och kompakta. Fenorna är också olika i form, antal och storlek. Alla fiskar är utvecklade

Läs mer

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad Jag är fantastisk (sidan 2) 1 Läs sidan 2. Rita av dig själv. Både huvud och hela kroppen ska vara med. Skriv ditt namn. 2 Tänk efter vad du kan göra med dina händer. Skriv en lista. 3 Vad kan du göra

Läs mer

SMÅKRYP PÅ LAND. Innehåll. Malmö Naturskola, 2013

SMÅKRYP PÅ LAND. Innehåll. Malmö Naturskola, 2013 SMÅKRYP PÅ LAND Innehåll Daggmask... 2 Fästing... 3 Gråsugga... 3 Jordlöpare... 5 Mångfotingar (Tusenfotingar)... 6 Dubbelfoting... 6 Enkelfoting... 6 Snigel... 7 Snäcka... 8 Tordyvel... 9 Vargspindel...

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O

Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O Tips på för- och efterarbete till Temat Robinson möter H 2 O UPPTECH Västra Holmgatan 34 A, 553 23 Jönköping Tfn 036-106077, upptech@jonkoping.se, www.upptech.se FAST VATTEN - IS På jakt efter vatten i

Läs mer

252-201 miljoner år före nutid

252-201 miljoner år före nutid Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution TRIAS 252-201 miljoner år före nutid Stora steg Den här perioden utmärkts av kräldjurens snabba utveckling. I haven simmar fisködlor och svanödlornas

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

Djur, svampar och växter i skolans närhet Elevblad 7

Djur, svampar och växter i skolans närhet Elevblad 7 Djur, svampar och växter i skolans närhet Elevblad 7 Det finns många djur- och växtarter runt omkring oss som vi kanske inte tänker på. Vissa känner du säkert igen och kan namnet på, andra kanske du aldrig

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS

LÄRARHANDLEDNING. Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS LÄRARHANDLEDNING Lars-Erik Andersson Andreas Blom BONNIERS .2 Vad är levande? Du ska sortera bilderna i två grupper. I grupp lägger du bilder på det som du anser är levande. I grupp 2 lägger du bilder

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Berit Härd SIDAN 1 Författare: Berit Härd Vad handlar boken om? Boken handlar om Saga som går på ridskola. Hon ska äntligen få galoppera med hästen Billy. Mamma och lillebror Noel är också där och tittar på. De börjar

Läs mer

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet.

Läs mer

Så gör djur - tre avsnitt

Så gör djur - tre avsnitt Så gör djur - tre avsnitt Filmhandledning Handledningen innehåller tre separata handledningar med två sidor med övningsuppgifter av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till

Läs mer

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11:

Centralt innehåll och förmågor som tränas enligt Lgr 11: SIDAN 1 Författare: Kirsten Ahlburg Vad handlar boken om? Boken handlar om Noa som är ute med sin pappa i skogen. Noa får syn på en död hjort, och plötsligt upptäcker de en varg mellan träden. Vargen ser

Läs mer

Under 2011 kommer alla Månadens språkövningar att handla om Zick Zack.

Under 2011 kommer alla Månadens språkövningar att handla om Zick Zack. Månadens språkövning handlar denna månad om att texter har olika syften och skrivs för olika ändamål. De kan berätta, beskriva, förklara, instruera, återberätta eller argumentera. Övningen är hämtad från

Läs mer

Njut av att vara utomhus. Hur du skyddar dig mot mygg och knott samt minskar risken för fästingbett.

Njut av att vara utomhus. Hur du skyddar dig mot mygg och knott samt minskar risken för fästingbett. Njut av att vara utomhus Hur du skyddar dig mot mygg och knott samt minskar risken för fästingbett. Visste du det här om mygg? Han myggor dricker endast växtsafter och sticks inte. Det berömda stickandet

Läs mer

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken?

Vuxen 1. Barn 1. Många djur bor under marken. Vilket gulligt djur av dessa gräver sina bon under marken? Vuxen 1 Daggmasken lever under jorden där den bryter ned gamla löv och annat till ny fin jord, samtidigt som den rör om i jorden. Men hur blir det nya maskar? 1. Daggmasken är tvåkönad och kan para sig

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

NÄSSELDJUR Har du varit på Västkusten och bränt dig på en manet? Då har du stött på nässeldjur eftersom de kan brännas. Nässeldjuren har mun, mage,

NÄSSELDJUR Har du varit på Västkusten och bränt dig på en manet? Då har du stött på nässeldjur eftersom de kan brännas. Nässeldjuren har mun, mage, NÄSSELDJUR Har du varit på Västkusten och bränt dig på en manet? Då har du stött på nässeldjur eftersom de kan brännas. Nässeldjuren har mun, mage, muskler och enkla ögon. Hjärta, blodomlopp och andningsorgan

Läs mer

Stora öron och långa fingrar

Stora öron och långa fingrar Stora öron och långa fingrar 1 Läs meningarna och dra streck till rätt slut. En plats där ett djur bor är djurets Ökenräven har stora öron för att Fingerdjuret bor på Fjällugglan har Havsleguaner Japanska

Läs mer

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally

Förslag på inledning. Att göra i trädgården. Studera fjärilens livscykel. Undersök bikupan. Artrally Syfte: Skapa intresse och förståelse för olika småkryp. Visa att insekterna fyller flera viktiga funktioner och är avgörande för att våra ekosystem ska fungera och vi människor få mat. Mål: Att skapa fler

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

Uppdrag: SPINDELNS KROPP

Uppdrag: SPINDELNS KROPP SP I LAR D N Korsspindlar spinner stora vackra nät. Nätets mönster ser ut som ett cykelhjul med ekrar. Många spindlar som spinner den här typen av nät tillhör gruppen hjulspindlar. Spindlar finns i nästan

Läs mer

Lab 4. Undersökning av fisk och ev. daggmask m.m.

Lab 4. Undersökning av fisk och ev. daggmask m.m. MALMÖ HÖGSKOLA Biologi I HT2010 Lab 4. Undersökning av fisk och ev. daggmask m.m. Syfte med laborationen Syftet med laborationen är att studera anpassningar, likheter och olikheter i olika grundplaner

Läs mer

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE

Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Kapitel 4 - Naturens häftigaste NATURENS HÄFTIGASTE Ormar som hugger blixtsnabbt. Vargar som ylar i natten. Björnar som ryter. Fästingar som biter sig fast Ska man vara rädd för dem? Nej då! Du behöver

Läs mer

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt?

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt? 2 Materia 2.1 OH1 Atomer och molekyler 1 Vid vilken temperatur kokar vatten? 2 Att rita diagram 3 Vid vilken temperatur kokar T-sprit? 4 Varför fryser man ofta efter ett bad? 5 Olika ämnen har olika smält-

Läs mer

Del 1. 3,2-4,6 miljarder år sedan

Del 1. 3,2-4,6 miljarder år sedan Del 1. 3,2-4,6 miljarder år sedan jordens skapades för ca 4600 miljoner år sedan. Jordens första atmosfär var giftig: metangas, ammoniak, vattenånga Jorden svalnade alltmer och stelnade. Kometer med is

Läs mer

3. titta i ditt läromedel (boken)

3. titta i ditt läromedel (boken) Sätt dig ner, 1. Kolla planeringen 2. titta i ditt skrivhäfte. Vad gjorde vi förra gången? Har du några frågor? 3. titta i ditt läromedel (boken) Vad ska vi göra idag? Årskurs 7 NO - Tema: Kretslopp Årskurs

Läs mer

Boken om Biologi. Provlektion: Hur ser djur ut? Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om biologi.

Boken om Biologi. Provlektion: Hur ser djur ut? Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om biologi. Boken om Biologi Boken om Biologi är ett grundläromedel i biologi för årskurs 4-6. Läromedlet består av grundbok, arbetsbok och lärarbok. Provlektion: Hur ser djur ut? Följande provlektion är ett utdrag

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Biologi Delprov B. Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn.

SKAPA MED TOARULLAR! INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1. Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. INSPIRATIONSHÄFTE, TOARULLAR DEL 1 SKAPA MED TOARULLAR! Del 1. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Färgglad fisk Toarulle Plast/papptallrik Häftapparat

Läs mer

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett.

Rita ett vackert höstlöv till din text. Om du vill kan du gå ut och plocka ett. Naturen på hösten!!!! Namn: Svara på följande frågor i ditt kladdhäfte: 1. Varför har vi olika årstider? 2. Varför har träden blad/löv? 3. Vad är fotosyntes? 4. Skriv så många hösttecken du kan! 5. Varför

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

SDA specialmärken för spårare.

SDA specialmärken för spårare. SDA specialmärken för spårare. Detta är en sammanställning gjord av KG Eriksson januari 2015 av de SDA specialmärken som finns med svenska kriterier för spårare. Vill ni som patrull ta ett märke och tycker

Läs mer

Fåglar i närområdet Årskurs 1-2 MALMÖ STAD

Fåglar i närområdet Årskurs 1-2 MALMÖ STAD Illustration: Malmö stad / Birger Emanuelsson Fåglar i närområdet Årskurs 1-2 Material: Eva Hörnblad och Bo Lindvall. www.malmo.se/pedagogiskakartor Fåglars kroppsdelar Mål: Eleven ska kunna utveckla sin

Läs mer

485-443 miljoner år före nutid

485-443 miljoner år före nutid TE Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution ORDOVICIUM 485-443 miljoner år före nutid Stora steg Djur med skelett av ben dyker upp för första gången under den här tidsperioden. Det är

Läs mer

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga.

Filip i djurparken. Kapitel 1. Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte. Hajar är farliga. Kapitel 1 Vad är rätt och vad är fel? Sätt kryss på rätt streck. rätt fel vet inte Hajar är farliga. Ju vassare tänder hajen har desto farligare är den. Filip har fotograferat en haj. Filip tycker om att

Läs mer

4 Svampar och lavar bra på samarbete

4 Svampar och lavar bra på samarbete 4 Svampar och lavar bra på samarbete 4.1 OH1 Svampens byggnad 1 Namnge svamparna 2 Svampexkursion och svampbestämning 3 Sporernas färg hos olika svampar 4 En svamps utveckling 5 Hur livnär sig svampar?

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

Döda bergen Elevmaterial

Döda bergen Elevmaterial sidan 1 Kapitel 1 Min vän Mugul 1. Varför tror du att Aram inte vill att rövarna ska hitta kartan i hans ficka? 2. På sidan 12 säger Aram: Först vill jag att vi kommer överens om en sak. Om jag visar er

Läs mer

Fjärilsspelet. Tidsåtgång för spelet ca 40 min inklusive introduktion och summering.

Fjärilsspelet. Tidsåtgång för spelet ca 40 min inklusive introduktion och summering. Fjärilsspelet Foto Göran Andersson Fjärilsspelet är en lättsam, fartfylld och rolig lek som hjälper eleverna att fundera över artbevarande, biologiska mångfald och ekosystemtjänster. Spelet passar från

Läs mer

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14

SMAK- PROV. Utkommer till ht 14 SMAK- PROV Utkommer till ht 14 Tankar om biologi I KAPITLET FÅR DU LÄRA DIG: { något om vad biologi är ( hur man vet det man vet idag u hur man sorterar växter och djur och ger dem namn hur man gör en

Läs mer

Facit till Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 3

Facit till Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 3 Facit Tummen upp! Svenska Kartläggning åk 3 Till dig som använder detta facit: Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det beror på att eleven kan svara

Läs mer

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård

När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård När jag odlade i skolträdgården i Göteborgs botaniska trädgård Mitt arbetshäfte namn klass Träff 1 Datum Idag har vi träffats för första gången. Vi har rensat ogräs, grävt, gödslat jorden, satt lök och

Läs mer

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4

Skogen + Naturen på hösten. Åk 4 Skogen + Naturen på hösten Åk 4 Vad innehåller detta område! Biologi Olika sorters skogar Planterad skog/urskog Vanliga träd Användning av träd Svamp Vanliga svampar Nedbrytning Nedbrytare: myra och daggmask

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren ELEVBLAD - Blommor Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren 1. Djurkort Tag fram ditt djurkort och fundera på: Är detta en trivsam plats för ditt djur? Skulle djuret kunna bygga ett bo

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen

SBR - 2009 Lotta Fabricius Preben Kristiansen 1 Honungsbin bor här i Sverige oftast i bikupor, som är deras hus. Husen kan se lite olika ut. Bina vet precis i vilket hus de bor. Hur kan de hitta rätt? 2 Hur många bin kan det bo i en bikupa under sommaren?

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN.

INSPIRATIONSHÄFTE VINTER Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN. Kreativa idéer till julen och vinterns skapande! www.colorona.se COLORONA ÄR EN DEL AV RAHMQVISTGRUPPEN Steg 1-Forma figur Snöglob Steg 3-Häll i sand&vatten Glasburk med lock Silky Clay Ugn Ugnsduk Quartz

Läs mer

ANPASSNINGAR FACIT A. ANIMATIONEN. Frågor: Vilket djur var det? Vad finns det för likheter mellan oss och fiskarna?

ANPASSNINGAR FACIT A. ANIMATIONEN. Frågor: Vilket djur var det? Vad finns det för likheter mellan oss och fiskarna? A. ANIMATIONEN Vilket sorts djur är vår äldsta släkting som flyttade upp på land? Frågor: Vilket djur var det? Vad finns det för likheter mellan oss och fiskarna? Vissa tidiga fiskar hade fenor med ett

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Lärarhandledning. Presenterat av

Lärarhandledning. Presenterat av Lärarhandledning Presenterat av Inledning H uvudrollerna i filmen Insekter spelas av en bönsyrsa och en dagfjäril. De har fått behålla sina latinska namn, Hierodula sp. och Papilio sp. De kläcks i samma

Läs mer

Tusen funderingar. Sporrens utvärdering ht16/vt17

Tusen funderingar. Sporrens utvärdering ht16/vt17 Tusen funderingar Sporrens utvärdering ht16/vt17 Fokus under året Det här läsåret har vi pedagoger på Sporren valt att fokusera på småkryp och biologi. Vi har tidigare år arbetat med naturvetenskap med

Läs mer

De rätta svaren presenteras nedan

De rätta svaren presenteras nedan Många deltog i vår Fiskspaning under påsklovet, bra jobbat alla som var med! GRATTIS! En vinnare är nu framlottad bland de rätta svaren och kontaktas via telefon eller mejl. De rätta svaren presenteras

Läs mer

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial

Stenåldern SIDAN 1 Lärarmaterial Stenåldern SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Mål och förmågor som tränas: Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig.

LEVA LIVET 2. Arbetsblad. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. Vem är jag? (sidan 2) 1 Presentera dig själv. Vem är du? Måla en bild av dig. 2 Skriv och berätta om vad du kan, vad du vill och om annat som finns i ditt inre rum. Jag är rädd (sidan 4) 1 Läs sidan 4.

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Insektshotell - guide

Insektshotell - guide Insektshotell - guide Vill du bidra mer? gå till: villbidra.wordpress.com Insektshotellets konstruktion Konstruktionen bör ha en bakvägg, sidoväggar och ett skyddande tak. En bra idé är att bygga hotellet

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE

LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE LAX- LEXIKON LAXENS OLIKA STADIER OCH UTSEENDE Lekfärgad hanlax Inför leken mognar hanlaxens färg allt mer, ibland till och med åt det svarta hållet, och skinnet blir robustare. Kulören varierar från olika

Läs mer

GRUNDSKOLA. Arskurserna 3 och 4 PROV A. Internationella provuppgifter

GRUNDSKOLA. Arskurserna 3 och 4 PROV A. Internationella provuppgifter GRUNDSKOLA o Arskurserna 3 och 4 Internationella provuppgifter PROV A Provuppgifterna roterade i fyra grupper, eleverna har svarat på 24 av 32 uppgifter. 23 Uppgift RA101 Vilken gas i leva? luften måste

Läs mer

Leken som pedagogiskt verktyg A26 Ute är inne 2015

Leken som pedagogiskt verktyg A26 Ute är inne 2015 Leken som pedagogiskt verktyg A26 Ute är inne 2015 Våra tankar kring leken i undervisningen Leken är naturlig i barns lärande, ger variation i undervisningen, ger rörelseaktivitet och det är roligt. Både

Läs mer

vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE

vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE Guida dig själv! 1 km vattnets väg med VICKE VATTENDROPPE Kontakta oss telefon: 0435-44 21 20 e-post: naturum.soderasen@lansstyrelsen.se Mer info på vår hemsida: www.soderasensnationalpark.se Bra att veta

Läs mer

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp

Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Experiment 1: Gör ett eget slutet kretslopp Att skapa ett jordklot i miniatyr för att förstå vattnets kretslopp. Du behöver det här Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor Sand Jord Lagom stora växter

Läs mer

Upptäck Sverige Lgr 11

Upptäck Sverige Lgr 11 Upptäck Sverige Lgr 11 Upptäck Geografi Lgr 11 är ett grundläromedel i geografi för årskurs 4-6. Läromedlet består av grundböckerna Upptäck Sverige, Upptäck Europa med Norden och Upptäck Jordens resurser.

Läs mer

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan.

Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Jorden Bildas Av Lukas.Ullström klass 5 svettpärlan. Det var en gång en måne som kallades gubben i månen för han var typ en levande måne som åkte omkring i rymden och skapade saker. Han var gud över allting

Läs mer

JEANNA EKLUND BOKFÖRLAGET MAX STRÖM

JEANNA EKLUND BOKFÖRLAGET MAX STRÖM konstiga djur du in t e t rod d an ef var r le se JEANNA EKLUND BOKFÖRLAGET MAX STRÖM ns fingerdjur Daubentonia madagascariensis ER FIN GER! Med det Jag har ett SUP knackar jag i träden här på Madagaskar.

Läs mer

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så.

Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Riesenschnauzern har en lättskött päls och fäller inte så mycket men det krävs lite skötsel för att den ska hålla sig så. Uppfödarna brukar ha många goda råd och hjälper gärna sina valpköpare att komma

Läs mer

Malmö Naturskola FISKAR. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål...

Malmö Naturskola FISKAR. Innehållsförteckning. Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål... Malmö Naturskola FISKAR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Abborre... 2 Gädda... 2 Mört... 3 Ruda... 3 Id... 3 Torsk... 5 Ål... 5 1 Abborre Abborren är en av de vanligaste fiskarna i Sverige.

Läs mer

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning

Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Du behöver: Saltdeg Kavel Något att kavla på, t.ex. en bakplåt Kartong och tejp eller plastburk/bytta till gjutram Gips Ram eller snöre/ståltråd till upphängning Recept på saltdeg 1 Kavla ut degen ca 2

Läs mer

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON FÖRSLAG PÅ FRÅGOR OCH AKTIVITETER VAR ÄR MIN KOMPIS? Att Prick blev rädd när Fläck var borta är fullt förståeligt. Att tappa bort sin vän kan skrämma både liten

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning än

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2013/2014. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2013/2014 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer