Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se"

Transkript

1 Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin Lycka till och varmt välkommen till Lill-Skansen (Så fort alla djuren fotats fyller vi på)

2 Långsvansad skogssork Bor i skogen. Där gör den sitt bo av löv, gräs och hår. På vintern gräver den gångar under snön, när snön smälter kan man lätt se var den har varit.

3 Rödsork Rödsorken har mjuk päls, kort svans och små runda öron. Den har långa vassa framtänder också. Rödsorken är väldigt duktig på att klättra. Den är ganska blyg och lever ofta ensam.

4 Brunråtta Pratglada och smarta djur som har lätt för att lära sig nya saker. De är väldigt duktiga på att simma. Allra helst är de ute på natten. Brunråttor finns över hela världen.

5 Dvärgmus Dvärgmusen liknar en vanlig mus, men är ännu mindre. Den rör sig snabbt och smidigt. Dvärgmusen kan också klättra omkring med hjälp av svansen, precis som en apa.

6 Akvariefiskar Det finns flera hundra olika sorters akvariefiskar. De kommer från platser över hela världen och kan se ut nästan hur som helst. En del akvariefiskar blir jättestora, andra är pyttesmå.

7 Abborre Abborren är grön med mörka ränder på sidorna. De flesta fiskar har gälar istället för lungor. Det har de för att kunna andas under vattnet. Och istället för ben och armar har de fenor.

8 Kackerlacka Kackerlackor finns i nästan hela världen. De är riktiga tuffingar som klarar det mesta. Men kackerlackorna sprider lätt sjukdomar så det är inte så många som tycker om dem.

9 Källarspindel Bild kommer snart. Se länk så länge v/meny/faktaomnatu ren/aktuelltinaturen/ artiklar/hostenarspin dlarnastid html Många är rädda för spindlar, fast de inte alls är farliga för oss människor! Åtminstone inte de som finns i Sverige. De är bara farliga för småkryp. Källarspindeln är en av våra största spindlar.

10 Vandrande blad Vandrande blad är ganska stora insekter. Men de är svåra att upptäcka då de ser ut som just det: blad. Dessutom är de tysta och rör sig väldigt långsamt.

11 Svartmyra Svartmyrorna är små och svarta. Det finns hanar, arbetare och en drottning. Drottningen är nästan dubbelt så stor som de andra. Svartmyror pratar genom att röra vid varandra med antennerna.

12 Daggmask Daggmaskar är spännande små djur. En mask är både hona och hane på samma gång. Och går den av på mitten kan den laga sig själv. Daggmaskar andas inte genom munnen som vi, utan genom huden.

13 Hasselsnoken Vi har tyvärr ännu ingen Hasselsnok på Lill-Skansen. Hasselsnoken har inga vassa tänder. Ändå kan den äta en hel huggorm. Hasselsnokar är väldigt hemliga djur så du har väldig tur om du ser en hasselsnok ute i naturen.

14 Snoken Snoken är större än huggormen men den är inte farlig för oss människor. Den kan vara svart, mörkbrun eller mörkgrå. En snok som blir rädd lägger sig på rygg och låtsas vara död.

15 Huggorm Huggormar har vassa tänder med gift. Att bli biten av en huggorm gör ont. Då måste man ringa till sjukhuset. Men den anfaller inte människor utan den försvarar sig bara.

16 Lövgroda Bild kommer snart Den lilla lövgrodan är grön med svarta streck på sidorna. Den är duktig på att klättra i träd och kan hoppa från blad till blad med hjälp av sina klibbiga sugfötter.

17 Grönfläckig padda Den grönfläckiga paddan är lite mindre än en vanlig padda och är mycket ovanlig. Den är dålig på att hoppa men kryper bra. Varje padda har ett alldeles eget mönster.

18 Vanlig padda Den vanliga paddan har vårtor och stora röda ögon. Hoppar inte så bra som grodan. Kan leva långt ifrån vatten och sover hela vintern i en håla i marken. OBS: Liten padda på bilden.

19 Vattensalamander Vattensalamandern är släkt med grodor och paddor. Ibland ser den nästan ut som en liten drake. Vattensalamandern är fridlyst. Det betyder att man inte får döda, skada, fånga eller flytta på den.

20 Öländsk dvärghöna Hönan är den vanligaste fågeln i världen. Det finns många olika sorters höns i många olika storlekar och färger. De vi har på Lill-Skansen är Öländska dvärghöns. Av hönan får vi ägg och kött.

21 Minigris Minigrisar är både keliga och kloka djur. Vissa har dem som husdjur. Minigrisen är släkt med vår vanliga gris som vi får kött och bacon av. Men som man hör på namnet är den mindre.

22 Afrikansk dvärgget Dvärggetter är smarta och nyfikna djur. De är också väldigt duktiga på att klättra. Därför kan det vara lite svårt att hålla dem instängda. På Lill-Skansen kan du klappa våra dvärggetter.

23 Svensk blåanka Den svenska blåankan har funnits i över hundra år. Men i dag finns det inte så många kvar. Den är oftast blå eller grå, men kan också vara svart eller gråspräcklig.

24 Berglori Berglorin är en färgglad och stilig papegoja. Den är grön, gul, röd och blå. Berglorin är väldigt busig och älskar att leka och bada. Den är smart också, så om man har tur kan den lära sig prata.

25 Katt Katter är kända för att göra lite som de själva vill. Men de kan också vara väldigt gosiga. De pratar genom att jama, fräsa och spinna. Katter är smarta och har lätt för att lära sig nya saker.

26 Marsvin Marsvin är pratglada djur som tycker om sällskap. Det finns många olika sorters marsvin. De kan ha lång päls, kort päls, krullig päls eller ingen päls alls! Ett marsvin kan bli 8 år.

27 Kanin Kaniner har mjuk päls och starka tänder. Kaniner har starka bakben som de älskar att skutta runt med. De kan också hoppa jättelångt och jättehögt!

28 Förnyad pedagogik på Lill- Skansen

DÄGGDJUR. Innehåll. Malmö Naturskola

DÄGGDJUR. Innehåll. Malmö Naturskola DÄGGDJUR Innehåll Ekorre... 2 Fladdermus... 3 Hare... 4 Igelkott... 5 Kanin... 6 Mullvad... 7 Mus... 8 Rådjur... 9 Råtta... 10 Räven... 11 1 Ekorre Sitter ekorren alltid i granen? Ekorren trivs bra i barrskogar

Läs mer

Minifokus Grodor i Sverige

Minifokus Grodor i Sverige Rädda Djuren-klubbens tidning nr 3 2014 Minifokus Grodor i Sverige 1 Hej! Du hittar alla Kim & Mika på webben. Eftersom vi som jobbar med Rädda Djuren-klubben tycker att vår tidning är så himla fin och

Läs mer

Fredriksdals husdjur Att förstå djurens språk

Fredriksdals husdjur Att förstå djurens språk Fredriksdals husdjur Att förstå djurens språk På Fredriksdal kan du komma i kontakt med äldre husdjursraser som man hade på gårdarna förr, när den största delen av befolkningen fortfarande levde som småbönder

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4

Varför just jag? Klara Österling. Klara Österling 6:4 Varför just jag? Klara Österling 1 Kap 1: Mitt liv Jag vaknar av att Jessy hoppar upp i min säng och börjar slicka mig i ansiktet. Jag ser på klockan. Hon är fem. Jessy hoppar av min säng och skuttar menande

Läs mer

En dag i våtmarken. Det var ett gäng glada ungdomar som träffades vid Alhagens parkering den första riktiga skoldagen på terminen.

En dag i våtmarken. Det var ett gäng glada ungdomar som träffades vid Alhagens parkering den första riktiga skoldagen på terminen. Alhagens våtmark är 32 hektar stort. Våtmarken börjades att byggas 1997 för att vattnet behövdes renas mer. Det finns en 6km lång gång väg igenom hela våtmarken som man kan gå om man vill se växter och

Läs mer

Professionell instruktion

Professionell instruktion Professionell instruktion Proffstips och vägledning, gnagare Sex steg för att bli kvitt möss och råttor Välj rätt produkt för jobbet. Ditt val av produkt beror på flera faktorer, däribland: är det en mus

Läs mer

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg

Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Text av Liv Svirsky & Jessica Leijer Illustrationer av Anna Fernberg Den här sagan är skriven för alla barn som har en stark rädsla för något; en så kallad fobi. Vår förhoppning är att barnen och deras

Läs mer

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan'

'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' 1 'Waxaanu rabnaa in aan dadka awooda siino. Xisbiga Center Partiet bayaankiisa guud ee siyaasadeed oo Swidhish la fududeeyay ku dhigan' På ett möte i Västervik den 19 juni 2001 bestämde vi i centerpartiet

Läs mer

VATTNETS VÄG. Utställningsfakta

VATTNETS VÄG. Utställningsfakta VATTNETS VÄG Utställningsfakta 1 Den blå tråden i Universeums levande utställningar är vatten. Från regn- och smältvatten i norra Sverige följer besökaren vattnets väg genom en levande modell av Sverige.

Läs mer

Den fula ankungen. Om sagan

Den fula ankungen. Om sagan Den fula ankungen Den fula ankungen liknar en folksaga, men berättelsen skrevs av den danske författaren H C Andersen på 1840-talet. Det var en gång en ankmamma som byggde sig ett bo vid en liten sjö.

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Granens ABC. Maria Hællquist - Heléne Herngren - Månnicka Skoglund - Berit Åberg. Illustrationer: Månnicka Skoglund

Granens ABC. Maria Hællquist - Heléne Herngren - Månnicka Skoglund - Berit Åberg. Illustrationer: Månnicka Skoglund www.gladabarn.nu Granens ABC Maria Hællquist - Heléne Herngren - Månnicka Skoglund - Berit Åberg Illustrationer: Månnicka Skoglund Musik: Maria Alkhede - Maria Hællquist Redaktör, notutskrift och CD-inspelning:

Läs mer

Kapitel 1 Mästerkatten 2A

Kapitel 1 Mästerkatten 2A Kapitel 1 Det var mitt i sommaren. Jag kommer ihåg precis vilken dag det var, för det var sköldpaddans födelsedag, och den är alltid den 17 juli. Vilken varm dag det var! Alla vi som är sköldpaddans vänner

Läs mer

Var i världen finns våra skogar?

Var i världen finns våra skogar? Var i världen finns våra skogar? På många håll i världen finns det skogar. Skogarna blir höga och täta på platser med bra jord. Skogen vill ha lagom mycket regn och varmt klimat. Vid ekvatorn regnar det

Läs mer

En liten båt. Djuren på bondgården Melodi: Hjulen på bussen

En liten båt. Djuren på bondgården Melodi: Hjulen på bussen En liten båt En liten båt blir ofta våt om magen när det stänker. En liten båt blir ofta våt om magen när det stänker. Jag undrar vad den tänker. Den tänker att i böljan blå, där simmar små, små fiskar

Läs mer

Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar

Frågor och svar om Tandreglering. våra egna specialister inom Tandreglering svarar Frågor och svar om Tandreglering våra egna specialister inom Tandreglering svarar Innehållsförteckning: 1. Bra att veta inför tandreglering Vad är tandreglering? Kan tänderna flyttas hur som helst? Finns

Läs mer

Samira Väntar på regn

Samira Väntar på regn Nr 1 2012 Världen är full med nya kompisar! Samira Väntar på regn Gör din egen ljuslykta Världen är full med nya kompisar! Det visste du inte om skorpionen Barnkonventionen: Alla barn 1 har rätt till liv

Läs mer

Lärarhandledning - Lär känna djuren

Lärarhandledning - Lär känna djuren Lärarhandledning - Lär känna djuren På Vallby Friluftsmuseum finns många olika lantrasdjur. Nästan alla är av gamla svenska lantraser eller allmogeraser som en del också kallas. I dag är de flesta av dem

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Ett sista andetag På soffan i vardagsrummet ligger en femtonårig kille vid namn Victor som inte har orken till att varken byta kanal eller ta en klunk vatten ur den blåa stora muggen med ett mönster som

Läs mer

Under ytan i Östersjön

Under ytan i Östersjön tips och fakta för unga havsforskare Under ytan i Östersjön havet en häftig värld Havet det ser så blått ut. På håll. Men om du tittar närmare är det en massa färger. Samtidigt är det genomskinligt. Livet

Läs mer

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch.

Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Varulven Jag heter Elli, jag är 11 år. Jag har långt blont hår och gröna ögon. Jag brukar ha kläder från Hollister och Ambercombie & Fitch. Jag bor ute på landet så det är ganska långt till skolan så jag

Läs mer

Herr Salamander. monolog i tre akter av Sanna Tahvanainen. * Personer: Alice, poet Herr Salamander, en ödla uppe i taket

Herr Salamander. monolog i tre akter av Sanna Tahvanainen. * Personer: Alice, poet Herr Salamander, en ödla uppe i taket Herr Salamander monolog i tre akter av Sanna Tahvanainen * Personer: Alice, poet Herr Salamander, en ödla uppe i taket * Synopsis: Alice finns i ett rum i Rom. Hon har åkt ifrån sin man Konstnären, eftersom

Läs mer

Djurens Rätts juniortidning Nr 2 2012. MiniFokus: Fiskar. Intervju & pyssel med: Philofix. Repotage: Elefanter

Djurens Rätts juniortidning Nr 2 2012. MiniFokus: Fiskar. Intervju & pyssel med: Philofix. Repotage: Elefanter Djurens Rätts juniortidning Nr 2 2012 MiniFokus: Fiskar Intervju & pyssel med: Philofix Repotage: Elefanter 1 Krönika Välkommen till nya forumet! Åh, vad jag har väntat på att få berätta för er om det

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

STENUNGE BY ÅN & KVARNEN. FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas

STENUNGE BY ÅN & KVARNEN. FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas STENUNGE BY ÅN & KVARNEN FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas VATTENPROVNING Vatten har alltid varit viktigt för människan.

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Grodor ur ett skånskt perspektiv. Fladdermöss i Skåne

Grodor ur ett skånskt perspektiv. Fladdermöss i Skåne Grodor ur ett skånskt perspektiv Fladdermöss i Skåne 1 Titel: Utgiven av: Författare: Beställningsadress: Copyright: Grodor ur ett skånskt perspektiv Länsstyrelsen Skåne Per Nyström, Marika Stenberg och

Läs mer