Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden"

Transkript

1 Årskurs 7 - Biologi Djurvärlden

2 Allmänt Djuren är indelade i olika grupper beroende på hur nära släkt de är. Huvudgrupper Ryggradsdjur (ex, fiskar, groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur) Ryggradslösa djur (ex, leddjur: insekter, kräftdjur, spindeldjur och månfotingar, andra grupper är svampdjur, nässeldjur, blötdjur, tagghudingar och maskar) De första djuren utvecklades troligtvis från organismer som liknade de encelliga urdjuren. Hur kom djuren från vattnet till land? Skillnad på Djur och växtcell.

3 De första djuren.. Utvecklades troligtvis från organismer som liknade de encelliga urdjuren Med tiden blev djuren allt mer komplicerat byggda Ryggradsdjuren utvecklades sedan i havet, olika sorters fiskar, Snäckor och leddjur (skorpioner och insekter) började leva på land Ryggradsdjur som fiskar kunde sedan ta sig upp på land (hade fenor som fungerade som ben, utvecklade lungor) Groddjuren utvecklades - sedan kräldjur (små dinosariur som sedan gav upphov till fåglar). Även dagens däggdjur har utvecklats utifrån kräldjuren.

4 Sammanfattning Läran om livet, s 15 Biologiskt mångfald, s 15 En värld av fantastiska djur, s

5 Lektionsplanering 7 B Lektion 2: (Tisdag) Svampdjur Nässeldjur Maskar Lektion 3: (Torsdag) - Blötdjur - Tagghudingar - Leddjur Lektion 4: (Måndag) - Fiskar - Fåglar - Grod- och Kräldjur - Däggdjur Lektion 5: (Tisdag) Repetition Djur + Växter Tisdag 29 september Kunskapsprov Växter + Djur

6 Biologi Kunskapsmål bland annat.. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i biologi har betydelse.

7 Begrepp Yttre- och inre befruktning Växelvarm Jämnvarm Zoolog Zoologi Art Biologi Flora Fauna

8 Testa dig själv.. Hur många djurarter känner vi till på jorden? Vad kallas forskare som studerar djur? Djuren delas in i två stora grupper, vilka? Berätta om de första fiskarna på land? Vad menas med att ett djur är växelvarmt? På vilket sätt har djuren anpassat sin fortplantning på land? Varför tror du att djuren lämnade havet och gick upp på land?

9

10 Diskussion På vilket sätt har djuren anpassat sin fortplantning på land? Varför tror du att djuren lämnade havet och gick upp på land?

11 Forskare.. Känner till över en miljon olika djurarter (.. tror att det finns fler som ännu inte är upptäckta) Forsklare som studerar djur kallas ZOOLOGER.

12 Denna lektion... -Svampdjur -Nässeldjur -Maskar

13 Ryggradslösa djur Svampdjur Sitter fast på botten i varma, salta vatten Finns flera tusen svampdjur Tvättsvampar består av svampdjurens skelett hotade av överfiskning och miljöförstöring. Nässeldjur Lever i havet Har nässeltrådar som innehåller gift Äter plankton, kräftdjur och småfisk Exempel på nässeldjur är Maneter och Koralldjur. Maneter finns på västkusten Koralldjur kan bilda stora fiskrika rev i haven.

14 Ryggradslösa djur Allmänt om maskar Plattmask Rundmask Ringmask Är inte nära släkt med varanndra Maskarna behöver fukt för att inte torka ut. De är uppbyggda av små delar, ringar eller segment. De flesta andas direkt genom huden Ringmaskar Här ingår daggmaskar, iglar och havsborstmaskar. Daggmaskar är tvåkönade och befruktar varandra vid parning. lägger sig intill varann och byter spermier. Äter döda växtceller - bryter ner jorden - jordförbättrare.

15 Kan du? Vad heter de tre grupper maskar är indelade i? Hur andas de flesta maskar? Vilket sinne är extra bra hos bläckfiskar och varför är det så? Hur får musslor sin näring?

16

17 Och så vidare till... - Blötdjur - Tagghudingar - Leddjur

18

19 Ryggradslösa djur Blötdjur Här ingår snäckor, musslor och bläckfiskar. De som lever i vatten har gälar. Många djur i gruppen har ett skal, inte alla. Snäckor äter mest växter och alger. Musslor får sin näring genom att filtrera vattnet Bläckfiskar kan släppa ut bläck som ett försvar. är rovdjur, äter bl.a. fisk, musslor och kräftdjur. bra syn för att bli goda jägare.

20 Ryggradslösa djur Tagghudningar Deras kropp är täckt av taggiga kalkplattor som fungerar som skelett. Lever på havsbotten Munnen sitter på undersidan och analöppningen på ryggen, däremellan finns en tarm med en mage. Förflyttar sig med sugfötter Hit hör bland annat sjöstjärnor, sjöborrar och ormstjärnor och sjögurkor. Sjöstjärnor Rovdjur Ormstjärnan ser ut som små sjöstjärnor med smala armar. Lever av plankton och smådjur Sjöborrar Ser ut som Igelkottar Sjögurkor Avlång gurklik taggklädd kropp

21 Ryggadslösa djur Leddjur - Spindeldjur Här ingår spindlar, kvalster, och skorpioner. De har åtta ben och många är giftiga. Spindlar andas genom huden. De är rovdjur och många fångar byten med hjälp av nät Mångfotingar Enkel- och dubbelfotingar, minst 9 par ben Ingen har tusenfötter (trots namnet tusingfoting) Lever under stenar och löv, eller nere i jorden där det är fuktigt och mörkt. Sverige, ca 4 cm långa Tropiska arter, upp till 30 cm och endel giftiga

22 Ryggradslösa djur Leddjur - Kräftdjur De har ett yttre skelett I gruppen ingår kräftor, räkor, krabbor, havstulpaner, gråsuggor och plankton. De flesta lever i vatten, undantag gråsuggor. De tillhör den större gruppen leddjur. De andas med gälar. Insekter Det är den största djurgruppen om man tittar på antalet arter. Insekter har sex ben, de flesta har också vingar. Många insekter genomgår en förvandling under sin livstid. (Larv Puppa Insekt) En del insekter är sociala, de lever tillsammans och samarbetar t.ex. myror, termiter och bin.

23 Kan du? Nämn två olika nässeldjur? Var i sverige kan du hitta brännmaneten? Hur bildas korallrev? Varför är det viktigt att korallreven inte förstörs?

24 Leddjur - Kan du? Vad är det som ger kräftdjurens kropp stabilitet? Nämn minst tre grupper av leddjur? Hur många ben har insekter? Hur andas insekter? Vilken är den största djurgruppen när det gäller antalet arter?

25 En kort film om nässeldjur, maskar och tagghudingar.

26 Frågor / Diskussion till film Notera ner de djur du kan identifiera i filmen Beskriv vilka grupper djuren tillhör Hur många grupper kunde du se?

27 Och sedan.. - Fiskar - Fåglar - Grod- och Kräldjur - Däggdjur

28

29 Ryggradsdjur Fiskar broskfiskar, benfiskar och Käklösa fiksar (rundmunnar) Fiskar andas med gälar. De flesta har en yttre befruktning Broskfiskar är hajar och rockor, de flesta är rovdjur. Benfiskar är t.ex. torsk, abborre och lax. De lägger ägg. Vi äter många av dessa. Rundmunnar är asätare och biter sig fast med sina tänder.

30 Fiskar Hur andas de flesta fiskar? Hur fortplantar sig fiskar? Vilka tre grupper delas fiskar in i?

31 Ryggradsdjur Fåglar Jämnvarma djur. Lägger ägg som de ruvar. Deras skelett är mycket lätt, de har kraftiga flygmuskler, de har effektiv andning, de har fjädrar och vingar. Fjädrarna håller fåglarna varma och torra. Olika fågelarter har utvecklat sina sinnen t.ex. gott luktsinne eller god syn. En del fåglar har klor medan andra har simhud. Havsörn eller Rödhake Hur är fåglarna anpassade till att kunna flyga? Vilka sinnen är speciellt utvecklade hos fåglarna? Vilken funktion har fåglarnas fjädrar?

32 Ryggradsdjur Groddjur Gruppen innehåller salamandrar, grodor och paddor. De lägger många ägg efter parningen. - Detta eftersom det inte är så många som överlever. Äggen läggs i vatten, ynglen lever i vatten men vuxna groddjur kan leva på land. Många groddjur har ämnen i sin hud, en del ämnen är giftiga andra kan användas som medicin. Groddjur är växelvarma De går ofta i dvala under vintern. Groddjur andas med gälar när de är yngel och med lungor när de är vuxna. De kan också andas genom huden. Exempel: Lövgroda eller Större vattensalamander Vad finns det för anledning till att groddjuren lägger så många ägg? En del groddjur har speciella ämnen i sin hud, vad kan dessa ämnen ha för egenskaper? Groddjuren är hotade eftersom människan förstör många våtmarker.

33 Ryggradsdjur Kräldjur Hit hör ormar, ödlor, sköldpaddor och krokodiler Ormar använder tungan för att känna dofter De andas med lungor Kräldjuren är växelvarma De har inre befruktning och de flesta lägger ägg, vissa föder levande ungar När de växer så ömsar ormar skinn Krokodiler och sköldpaddor har funnits på jorden väldigt länge Exempel: Kopparödla eller Rödörad vattensköldpadda Hur andas kräldjur? Hur är kräldjuren bättre anpassade till ett liv på land än vad groddjur är?

34 Ryggradsdjur Däggdjur De föder levande ungar och ungarna diar mjölk. Däggdjuren delas in i kloakdjur, pungdjur och moderkaksdjur. De andas med hjälp av lungor. De är jämnvarma, de har samma kroppstemperatur hela tiden Exempel: Björn eller Näbbmus Hur föder däggdjuren upp sina ungar? Varför kan däggdjuren överleva i kalla klimat som inte groddjur och kräldjur kan klara?

35 En del av dem är idisslare, d.v.s. de tuggar maten flera gånger. Gnagare har tänder som inte slutar att växa, de måste alltså gnaga så att tänderna slits. De kan leva i många olika typer av klimat. Gnagare är bra på att föröka sig, de är mycket fertila. Hjortdjur har horn, vissa av dem tappar dem på vintern.

36 Kan du? Vad äter grodor och paddor? Vad heter sveriges enda giftiga orm? Vad menas med att Kräldjuren är växelvarma? Varför viftar många ormar med tungan i luften?

37 Kunskapstest (exempel på frågor) Förklara begreppen Zoolog Biologi Fauna Vilka är de två huvudgrupper som alla djur delas i n i? Vilka tre områden (undergrupper) delas Däggdjur in i?

38 Diskussion i grupper Varför tror DU att ormar och grodor övervintrar tillsammans? (Ormar äter vanligtvis grodor) Varför tror DU att många anser att människan är jordens farligaste djur? Varför tror Du att många är rädda för ofarliga insekter? Varför behöver inte fiskar blinka?

39 Nästa lektion,kunskapskännare..

40 Testa dig själv.. Hur många djurarter känner vi till på jorden? Vad kallas forskare som studerar djur? Djuren delas in i två stora grupper, vilka? Berätta om de första fiskarna på land? Vad menas med att ett djur är växelvarmt? På vilket sätt har djuren anpassat sin fortplantning på land? Varför tror du att djuren lämnade havet och gick upp på land?

FOKUS ordlista FOKUS ORDLISTA

FOKUS ordlista FOKUS ORDLISTA FOKUS ORDLISTA INNEHÅLL Planetens gränser 90 Livets myller 93 Ordning i myllret 94 Bakterier och arkéer 98 Djur 100 Växter 109 Svampar 112 Ekologi 114 Så fungerar naturen 115 Människan i naturen 117 Människan

Läs mer

634-541 miljoner år före nutid

634-541 miljoner år före nutid 2015 Textsammaställning till utställningen Fossil och evolution EDIACARA 634-541 miljoner år före nutid Stora steg Under ediacara dyker de första flercelliga djuren upp. I periodens slut kommer också små

Läs mer

BIOLOGI. Susanne Fabricius Fredrik Holm Anders Nystrand

BIOLOGI. Susanne Fabricius Fredrik Holm Anders Nystrand BIOLOGI Susanne Fabricius Fredrik Holm Anders Nystrand ISBN 978-91-47-08594-1 2013 Susanne Fabricius, Fredrik Holm, Anders Nystrand och Liber AB Redaktion: Peter Larshammar Formgivare: Lotta Rennéus Bildredaktör:

Läs mer

145-66 miljoner år före nutid

145-66 miljoner år före nutid Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution Krita hav 145-66 miljoner år före nutid Stora steg Under trias och jura påbörjas en förändring av havets djurliv, som når sin kulmen under krita.

Läs mer

2011-02-21. Text: 1:e intendent Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet

2011-02-21. Text: 1:e intendent Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet 2011-02-21 Text: 1:e intendent Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet Jorden - vattenklotet Vatten i rymden? Vatten finns i tre olika former, som is, vätska eller ånga. Temperatur och tryck avgör vilken

Läs mer

LIVETS FORMER. Levande varelser kallas organismer. Det finns mer än 1 miljon olika organismer

LIVETS FORMER. Levande varelser kallas organismer. Det finns mer än 1 miljon olika organismer LIVETS FORMER Det finns liv överallt på jorden. Fjällrävar som tål kyla ner till 70 ºC, och arkéer som lever i kokheta källor där de får sin näring ur giftiga gaser. Sjögurkor som lever i totalt mörker

Läs mer

UTSTÄLLNINGSFAKTA REGN- SKOGEN

UTSTÄLLNINGSFAKTA REGN- SKOGEN REGN- SKOGEN Den blå tråden i Universeums levande utställningar är vatten. Från Akvariehallen leds besökaren genom hajtunneln till Regnskogen som är ett 18 000 m3 stort myllrande äventyr fullt av djur

Läs mer

Grzegorz Papaj, med illustrationer av Jacek Lilpop. Spåra evolutionen. bioscience explained Vol 4 No 2 1346. Instruktioner för spelet

Grzegorz Papaj, med illustrationer av Jacek Lilpop. Spåra evolutionen. bioscience explained Vol 4 No 2 1346. Instruktioner för spelet 1346 Grzegorz Papaj, med illustrationer av Jacek Lilpop Laboratory of Bioinformatics and Protein Engineering / Szkoła Festiwalu Nauki International Institute of Molecular and Cell Biology ul. Księcia Trojdena

Läs mer

Var i världen finns våra skogar?

Var i världen finns våra skogar? Var i världen finns våra skogar? På många håll i världen finns det skogar. Skogarna blir höga och täta på platser med bra jord. Skogen vill ha lagom mycket regn och varmt klimat. Vid ekvatorn regnar det

Läs mer

Krabbtaskan B IO I O L OG O G I

Krabbtaskan B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Krabbtaskan förekommer i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. De lever på alla typer av bottnar, men föredrar klippoch stenbotten. Krabbtaskan TEXT & FOTO ANDERS SALESJÖ/SJÖHAREN

Läs mer

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön

Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Lektionsuppgift: Mångfalden i sjön Gå ut och upptäck mångfalden i en sjö, bäck eller å. Eleverna får dokumentera vilka djurgrupper som hittas och sedan göra näringskedjor och fundera kring hur arterna

Läs mer

2 Kroppen. Kroppen. Centralt innehåll för kapitlet. Fångafrågor. 1 Kroppen. Grundboken s. 22 43, Aktivitetsboken s. 12 27

2 Kroppen. Kroppen. Centralt innehåll för kapitlet. Fångafrågor. 1 Kroppen. Grundboken s. 22 43, Aktivitetsboken s. 12 27 2 Kroppen Grundboken s. 22 43, Aktivitetsboken s. 12 27 Syftet med kapitlet är att eleverna ska få kunskap om hur kroppen fungerar. Eleverna ska kunna namnen på några organ, veta hur de ser ut, var på

Läs mer

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV

MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV MILJÖMÅL: ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV Lektionsupplägg: Faller en, faller alla? Varför är det så viktigt med en mångfald av arter? Vad händer i ett ekosystem om en art försvinner? Låt eleverna upptäcka detta

Läs mer

Under ytan i Östersjön

Under ytan i Östersjön tips och fakta för unga havsforskare Under ytan i Östersjön havet en häftig värld Havet det ser så blått ut. På håll. Men om du tittar närmare är det en massa färger. Samtidigt är det genomskinligt. Livet

Läs mer

Genetik- läran om det biologiska arvet

Genetik- läran om det biologiska arvet Genetik- läran om det biologiska arvet Om vi tittar på ett släktfotografi ser vi att vissa ansiktsdrag hos föräldrarna kommer igen hos barnen, från generation till generation. Det kan vara formen på ansiktet,

Läs mer

RURIK RÄKAS UPPTÄCKTSFÄRD GENOM ÖSTERSJÖN

RURIK RÄKAS UPPTÄCKTSFÄRD GENOM ÖSTERSJÖN RURIK RÄKAS UPPTÄCKTSFÄRD GENOM ÖSTERSJÖN Välkommen till Östersjön! Jag heter Rurik Räka och bor i ett mysigt blåmusselskal under vattenytan. Ifall du någon gång snorklat så har du kanske fått skymten

Läs mer

Bi-lagan. Dinosaurier i klassrummet. Bildberättelser med Photo Story. Utmaningen 2011. Laborera med enkla medel. Övningar kring evolution.

Bi-lagan. Dinosaurier i klassrummet. Bildberättelser med Photo Story. Utmaningen 2011. Laborera med enkla medel. Övningar kring evolution. Bi-lagan INSPIRATION OCH INFORMATION FÖR LÄRARE I SKOLAN BI-LAGAN NR 3 DECEMBER 2011 Dinosaurier i klassrummet Bildberättelser med Photo Story Utmaningen 2011 12 15 Laborera med enkla medel 20 Övningar

Läs mer

ÖSTERSJÖN - VAD VI BÖR VETA OM ÖVERGÖDNING

ÖSTERSJÖN - VAD VI BÖR VETA OM ÖVERGÖDNING ÖVERGÖDNING ÖSTERSJÖN - VAD VI BÖR VETA OM ÖVERGÖDNING STUDIEMATERIAL TILL DOKUMENTÄREN VÅRT GRISIGA HAV LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT Filmmakaren och frilansjournalisten Folke Rydén och fotografen

Läs mer

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter.

Fotosyntesen. För att växterna ska kunna genomföra fotosyntesen behöver de: Vatten som de tar upp från marken genom sina rötter. Fotosyntesen Fotosyntensen är den viktigaste process som finns på jorden. Utan fotosyntesen skulle livet vara annorlunda för oss människor. Det skulle inte finnas några växter. Har du tänkt på hur mycket

Läs mer

Hur mycket måste man arbeta exempelvis per vecka när man är biodlare för att få det jobb uträttat som man behöver?

Hur mycket måste man arbeta exempelvis per vecka när man är biodlare för att få det jobb uträttat som man behöver? Bakgrund: Jag tror att biodling började fascinera mig riktigt tidigt. För redan flera år innan ett projektarbete skulle väljas började jag hänga med i det som min morbror och moster sysslade med utanför

Läs mer

Några vanliga växter och djur i Östersjön

Några vanliga växter och djur i Östersjön Några vanliga växter och djur i Östersjön 1 Naturväktarna - Några vanliga växter och djur i Östersjön Vilka olika musslor hittar ni? Hur mycket har blåstången vuxit i år? Ser ni spår av olja? Luktar vattnet

Läs mer

Samira Väntar på regn

Samira Väntar på regn Nr 1 2012 Världen är full med nya kompisar! Samira Väntar på regn Gör din egen ljuslykta Världen är full med nya kompisar! Det visste du inte om skorpionen Barnkonventionen: Alla barn 1 har rätt till liv

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

Utbildningsf ilm för skolan. Filmkatalog. augusti - december 2012. Lär dig tyska med JOJO. The. www.cinebox.se. Fourth King MÄNNISKANS PLANET

Utbildningsf ilm för skolan. Filmkatalog. augusti - december 2012. Lär dig tyska med JOJO. The. www.cinebox.se. Fourth King MÄNNISKANS PLANET Utbildningsf ilm för skolan Filmkatalog augusti - december 2012 Lär dig tyska med JOJO The Fourth King MÄNNISKANS PLANET www.cinebox.se Välkommen Cinebox köper in och säljer utbildningsfilm till Sveriges

Läs mer

EGNA VAL OCH EGET ANSVAR

EGNA VAL OCH EGET ANSVAR EGNA VAL OCH EGET ANSVAR INGEN KAN GÖRA ALLT, MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT! Vi hoppas att ni hade en kul och lärorik dag på Parken Zoo och Vattenreningsverket! Visst är djuren fina och betydelsefulla för ett

Läs mer

Många ämnen i maten. Enzymer hjälper till

Många ämnen i maten. Enzymer hjälper till Maten Vi översvämmas av tips och råd från experter om vad och hur mycket vi ska äta. Men experterna är inte alltid överens. Därför behöver du veta mera om olika näringsämnen, hur de tas upp i kroppen och

Läs mer

STENUNGE BY ÅN & KVARNEN. FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas

STENUNGE BY ÅN & KVARNEN. FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas STENUNGE BY ÅN & KVARNEN FÖRSLAG PÅ PACKLISTA Påse med sädesslag // Vattenkikare // Kåsor // Böcker om fisk, växter och insekter // Förstoringsglas VATTENPROVNING Vatten har alltid varit viktigt för människan.

Läs mer

Vad är en art? morfologiska artbegreppet

Vad är en art? morfologiska artbegreppet Vad är en art? Vad är en art? Du tycker kanske att det är uppenbart vad som är olika arter? En hund är en annan art än en katt det ser man ju på långt håll. De flesta arter är så pass olika att man på

Läs mer