Fler övningar och lekar för ökad vattenvana

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fler övningar och lekar för ökad vattenvana"

Transkript

1 Fler övningar och lekar för ökad vattenvana Övningar flyta och glida Stjärnan Stå i ring, varannan ligger på rygg eller mage. De andra drar ringen runt. På rygg Försök att ligga stilla på rygg i vattnet. Eventuellt boll eller dylikt på magen. Bilda bokstäver. På mage Försök ligga stilla på mage, titta under vattnet, ev. spegel på botten. Som korkar Kryp ihop till bollar, flyt omkring. Armarna runt knäna Med flytredskap Ta fart från kant eller sida glid fram på mage eller rygg med hjälp av flytredskap. Strömmen Alla barnen går eller springer i ring. På signal släpper man varandra och flyter med hjälp av farten man skapat. Vad ser jag Glid ut från kanten på mage, titta efter utlagda saker på botten

2 Genom rockring Barnen glider/flyter genom rockring som hålls lodrätt på mage eller på rygg. Med kompis Två och två hjälps man åt att omväxlande dra varandra så att den andra kan ligga och flyta/glida. Omväxlande på mage och rygg, eventuellt flytredskap till hjälp. Bogsera båtar i bröstläge Parvis vuxen och barn. Barnet lägger sina händer med raka armar på den vuxnes axlar och har hakan i vattnet. Den vuxne går sedan baklänges på botten (med böjda knän) och stöder ev. barnet under magen. Bogsera båtar i ryggläge Parvis vuxen och barn. Barnet hålles under armarna och får lägga huvudet mot den vuxnes axel. Den vuxne förflyttar sig (med böjda knän) baklänges på botten. Kanoten kantrar Växling mellan rygg- och magläge på grunt vatten, händerna hjälper till mot botten. Krokodilen Gå på händerna på grunt vatten med magen mot botten. Torpeden Huvudet mellan armarna, skjut ifrån med ena foten mot bassängkanten. Glid iväg i vattnet så långt du kan, ansiktet i vattnet.

3 Övningar för att doppa och att titta 1, 2, 3.. 1, 2, 3 på det fjärde ska det ske, på det 5:e gäller det, på det 6:e SMÄLLER DET! Alla doppar sig. Till mage, axlar, hakan, hela huvudet det som vi bestämt. Abel von snabel Abel von snabel satt i en sadel. Sadeln åkte på sned och det gjorde Abel med. Tvätten Vi tvättar oss från huvudknoppen ner till tårna, glöm inte öronen. Tårtan Baka en tårta, bestäm tillsammans vad ni behöver i degen och till garnering m.m. Använd vattnet på olika sätt så det skvätter ordentligt! Ex. Häll i ingredienser, vispa, häll upp i form, in i ugnen, vispa grädde, garnera tårtan ät upp! Duschen Barnen i ring, ett barn i mitten som väljer storlek på dusch, liten, mellan eller stor. Övriga i ringen stänker vatten på den i mitten. Barnet bestämmer när de andra ska sluta genom att sträcka upp armarna i luften! Var är Anna (mel. Broder Jakob) /:/-Var är Anna/:/ /:/ -Här är jag /:/ /:/-Kan du doppa hakan?/:/ (axeln, kinden, örat osv.) Anna doppar kroppsdelen och alla sjunger /:/ Det var bra!/:/

4 Imse vimse spindel Hälla, hälla vatten- plaska och ha kul. Blåsa, blåsa bubblor snurra som ett hjul. Upp i luften, ned med ett plask. Simma, simma, simma simma som en mask! Gör som ni sjunger. Huvud, axlar, knän och tår Huvud, axlar knä och tå, knä och tå, 2 ggr Ögon, öron, kinden klappen får, huvud, axlar, knän och tår, knä och tå. Små grodorna Små grodorna, små grodorna är lustiga att se, 2ggr Ej öron, ej öron, ej svansar hava de. Ko ack, ack, ack. Ko ack, ack, ack Gå runt och doppa er ner till axlar eller mer då vi sjunger Ko ack, ack, ack. Ko ack, ack.. Mormors lilla kråka /:/ Mormors lilla kråka skulle ut och åka, ingen hade hon som körde/:/ /:/ Än slank hon hit, än slank hon dit och än slank hon ner i diket/:/ Dansa runt i ring, dra åt ena hållet och andra hållet och plumsa ner i vattnet. Alternativ: byt ut mormor till simlärarens lilla kråka..som slank ner i vattnet. Spöket -En kort, en lång, en liten, en stor. Långt där nere ett spöke bor. Är han farlig? NEJ! Han vill bara säga HEJ! Gör som ramsan säger. Kan användas på land och i vatten. Äpplen och päron Äpplen och päron växer på träden och när de är mogna så faller de ner. Står i ring och hoppar upp och ner på stället, när de faller ner doppar man sig på det sätt man bestämt, faller ner som äpplen eller päron.

5 Titta under vatten Använd saker eller spegel på botten, leta efter särskild sak dit du ska ta dig eller bara se och peka. Plocka saker på botten Plocka upp föremål på botten genom att vara under ytan med hela kroppen, viktigt att man tittar! Vattenmotstånd/Balans/Vattnets rörelse Individuella övningar Krama vattnet Gå med axlarna under vattenytan. Ta ett stort famntag och känn vattnets motstånd. Skjut bort vattnet Pröva både med spretande fingrar och med fingrarna ihop känn skillnaden. Vispa grädde Sitt på bassängkanten och sparka med fötterna så kraftigt att ett skum bildas. Falla från vuxen eller trappa Fall i och vänd tillbaka till utgångsläget. Fall framåt Stå upprätt och försök att våga falla framåt som ett träd som fälls, även från kant.

6 Fall åt sidan Stå upprätt och fall åt sidorna, akta så att du inte är för nära kompisarna. Försök att ha armarna intill kroppen, även från kant. Fall bakåt Stå raka och fall bakåt, eventuellt hjälp av vuxen om man tycker det är otäckt, även från kant. Fall och glid Fall framåt eller bakåt, ligg raklång och flyt/glid så länge som möjligt, även från kant. Fall med snurr Fall framåt och snurra runt så att du kommer på rygg, även från kant. Fall i och flyt Fall i på för deltagaren djupt vatten, från vuxen eller kant, vänd runt och flyt på rygg. Fall i och vänd tillbaka Fall i och vänd tillbaka till utgångsläget. Beakta vuxet stöd! Spring Spring i vattnet, framåt, bakåt, på sidan, med snurr, med händerna ovan vatten o.s.v. Snurra Snurra dig fram i vattnet, lodrätt eller vågrätt.

7 Vattenövningar Doppa hakan, öra, öra, mun, panna, ansikte, hela huvudet Smyga på krokodil i vassen (bröstsimtag, doppa haka) Krabbgång Kalle anka hopp Delfinhopp (stor: dyka ner hela kroppen, liten: doppa ansiktet) Tarzan sim (förberedande crawl) Flytövningar Som sjöstjärna (ut med armar och ben, flyta i 5 sekunder) Som blåsfisk (fyll lungorna med luft) Som bokstäver Spagetti/köttbullar Glidpilar, med platta, på mage eller rygg vid stången Andningsövningar och vattenvaneövningar Ballongen Stå i ring och gå mot mitten, samtala om ballongen vi vill köpa, bestäm färg. Nu blåser vi upp ballongen, akta så den inte spricker. Bestäm att den spricker eller låt något barn vara geting som sticker hål på ballongen. Med sugrör Blås i t.ex. en rockring med hjälp av sugrör, det går att göra mycket skum om man hjälps åt. Koka kaffe Blås ut luft genom näsa och mun i vattnet, använd ev. rockring eller annat som samlar gruppen.

8 Koka te Blås ut luft genom näsa och mun, med huvudet under vattenytan. Pumpen Två och två, en hoppar upp, den andra under ytan, växla upp och under. Koka kaffe under vattnet. Håll i varandra eller fria. Grimaser Två och två, går ner under vattnet och gör grimaser åt varandra. Pingis Passa, blås bollen på kort avstånd till kamrat. Lagpingis Två lag som försöker blåsa sina pingisbollar till motståndarens mål, liggande rockringar. Blåspingis Blåsa ur pingisbollar ur liggande rockring.

9 Gruppövningar/lekar Stafetter Här kan man försöka göra de moment man just nu tränar på. Se till att man inte är för många i varje lag, det är tråkigt att vänta! Följa John En är John och bestämmer hur man ska ta sig fram i vattnet. Ev. kan olika hinder läggas ut så som rockringar, plattor, bollar m.m. Tvålen och bacillen (Tunneldatten) En eller fler är kullare och jagar de andra, bacillen. Blir man tagen måste man stå still tills någon befriar en, tvålen, genom att dyka genom benen. Under hökens vingar En är hök och står i mitten av bassängen vänd från de andra och ropar; Under hökens vingar kom! Vilken färg? Gul, (eller vilken färg höken bestämmer sig för). Alla som har den färg som höken valde får frigång över till andra sidan, den som inte har färgen får höken lov att fånga, kulla. Till slut kommer alla att vara hökar. Gammelgäddan Gammelgäddan lurar i mitten av bassängen, i olika hörn finns fiskar, t.ex. abborrar, sikar, torskar eller vad man kommer på. Alla torskar ut! Barnen som är torskar springer eller simmar runt gammelgäddan. Gammelgäddan kommer! Gammelgäddan försöker fånga, kulla så många fiskar han kan medan de försöker ta sig tillbaka till sitt bo. Vem är rädd för hajen? Hajen står i mitten med ryggen mot kamraterna, får inte vända sig om förrän han ser

10 kamrater vid sidan av sig. Vem är rädd för hajen? Inte jag! Alla försöker springa över till andra sidan utan att bli tagen av hajen. De som blir tagna blir också hajar. Katt och råtta Stå i ring och håll varandra i händerna, En är katt och börjar utanför ringen. En är råtta och börja inne i ringen. Man kallar på katten som börjar jaga råttan. Alla i ringen får bestämma om man öppnar eller stänger vägen in och ut. När katten tagit råttan väljer man ny katt och ny råtta. Posten går Vi står i ring och ledaren bestämmer att ; Posten går mellan Kalle och Lisa.som byter plats på det sätt man bestämt, spring, simma, flyt/glid, hoppa m.m. Kan lekas på land eller vatten. Bra namnlek Brunnen Barnen står i ring, en står i mitten, ledaren och barnen säger; Nämen Oskar har du trillat ner i brunnen, hur många meter har du trillat? Barnet säger en siffra mellan 1 och 10, alla hoppar så många gånger som bestämts. Vem skall dra upp dig? Nils. Barnet väljer ett annat barn som drar upp en men samtidigt själv faller i. Bra namnlek!

11 Nu ska vi leka en rolig lek Vi går runt i ring, håller varandra i händerna och sjunger; Nu ska vi leka en rolig lek, rolig lek, rolig lek. Nu ska vi leka en rolig lek där alla kan va med. Har vi hållit varandra i händerna? Ja! Har vi hållit varandra i öronen? Neej! Då gör vi det! Sjunger sången igen och fortsätter med fler kroppsdelar, höfter, knän, vader, tår, beroende på vad barnen klarar och också om man är i vatten eller på land. Gör si, gör så När ledaren gör ett moment och säger, Gör si! Skall deltagarna inte göra likadant, men när ledaren säger; Gör så! Då skall alla göra likadant. Tränar uppmärksamhet samt kroppsuppfattning. Kom alla mina barn Ledare säger, Kom alla mina barn! Hur då? Frågar barnen. Som en delfin! Eller vad barnen har behov av att öva på. Använd korta avstånd vid yngre åldrar och längre ju äldre barnen blir. Familjer Dela ut bilder med figurer på, cirka. tre av varje. Då barnen i hemlighet tittat på sin bild lämnar de den tillbaka. Därefter går alla omkring och låter som det ljud de ska vara. Så ska man försöka hitta sin familj. Ex på familjer är olika djur, hund, häst, katt, apa, ko, anka m.m. Herr lejon En är lejon och resten är lunchmat. Ska försöka ta sig till herr Lejon utan att bli tagen. Frågar;

12 Hur mycket är klockan Herr Lejon? Sju! Herr Lejon räknar till sju medan han vänder sig om, under tiden skall lunchmaten försöka smyga sig närmare. Hur mycket är klockan herr lejon? Lunchdax! Herr lejon jagar lunchmaten och den som blir fångad får vara nya Herr Lejon. Bläckfisken Välj en som är Bläckfisk = kullare. Bläckfisken står i mitten av bassängen. Alla andra ställer sig utmed en av sidorna. Bläckfisken ropar - NU och då ska alla andra springa över från den ena sidan till den andra. De som blir kullade av bläckfisken ska stanna där de blir tagna och förvandlas då till sjögräs som vajar i vågorna. Sjögräsen får hjälpa till att kulla andra som springer för nära dem och på så vis blir det långa murar av farligt sjögräs. Det här är en spännande lek för alla de som kan klara sig förbi sjögräset, samtidigt som de även försöker komma undan bläckfiskens armar. Rörelsekull Leken går till på samma sätt som vanlig kull dvs.: ett barn är kullare och de andra barnen ska försöka komma undan. När någon blir tagen, så visar kullaren en rörelse som den tagne måste göra. Detta kan t.ex.: vara att hoppa på ett ben eller göra en kullerbytta i vattnet. Det kullade barnet får hoppa på ett ben ändå till någon kommer och "befriar honom/henne" genom att göra samma rörelse. Den som jagar behöver inte visa samma rörelse varje gång utan får hitta på nya rörelser för varje deltagare som blir kullad. Ju tokigare rörelser, desto roligare blir leken.

Mål med kursen Baddaren N1

Mål med kursen Baddaren N1 Mål med kursen Baddaren N1 Kunna doppa huvudet under vattenytan, inte vara rädd för att få vatten i ögonen samt att hoppa från kant på djupt vatten. Simmärke: Baddaren Blå Doppa Doppa huvudet 5 gånger,

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Adress: Nybovägen 3 på Frösön. Entré på översidan av sporthallen och sedan går ni en trappa ner. Där finns damernas omklädningsrum på vänster sida

Läs mer

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky

Gubben i stubben (Rim) Batmansången Honkey tonky Gubben i stubben (Rim) 1. Uti skogen i en stubbe 1. Händerna flata mot varandra 2. bor en rolig liten gubbe 2. Håll upp en tumme 3. om du smyger fram så tyst 3. Två fingrar går på tex. Golv eller ben utan

Läs mer

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I

Simning i läroplanen I SKOLSIMMET TIPS OCH ÖVNINGAR I TIPS OCH ÖVNINGAR Simning i läroplanen Simning är en av färdigheterna som finns angivna i kursplanen för Idrott och hälsa. I årskurs 1-3 ska simning finnas med i undervisningen. Det ska leda till att eleverna

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Litsbadet! Adress: Nybyvägen 7, Vid Treälvsskolan. LEKTIONSTILLFÄLLEN På Litsbadet simmar vi nedanstående datum. Notera dessa noga. Tisdagar: 19/1, 26/1, 2/2, 9/2,

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Storsjöbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Storsjöbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Storsjöbadet! Adress: Krondikesvägen 95A LEKTIONSTILLFÄLLEN På Storsjöbadet simmar vi nedanstående datum under hösten. Notera dessa noga. Måndagar: 31/8, 7/9, 14/9,

Läs mer

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21

Pedagogik & Metodik Verktygslåda. Uppvärmningslekar: Senast uppdaterad 2006-03-21 Pedagogik & Metodik Verktygslåda Uppvärmningslekar: Namn: Brokull Genomförande: När man blir kullad ställer man sig som en bro, man blir befriad genom att kompisen kryper under. Namn: Plåsterkull Genomförande:

Läs mer

PM för barngymnastik i SGA 4-8 år

PM för barngymnastik i SGA 4-8 år PM för barngymnastik i SGA 4-8 år Upplägg, övningar och tips Skrivet av Hannah Olsson 2015 Börja alltid med att samla alla barnen i en ring genom att till exempel säga Nu vinkar vi hejdå till alla föräldrar

Läs mer

Vilken grupp passar mig?

Vilken grupp passar mig? Vilken grupp passar mig? Vår verksamhet våren 2016 Malmö Kappsimningsklubb Jag vill börja simma! Men vilken grupp ska jag gå i? From våren 2016 går tre klubbar; Limhamns Simsällskap (LSS), Malmö Simsällskap

Läs mer

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring Lekar Lek har stor betydelse för barns utveckling och är därför en viktig del av friidrottsskolan. Genom att leka olika typer av rörelselekar utvecklar barn och ungdomar sin rörlighet, balans, koordination

Läs mer

Sånger för hela kroppen. i urval av Annika Lundeberg och Daniela Villa

Sånger för hela kroppen. i urval av Annika Lundeberg och Daniela Villa Lilla Sånger för hela kroppen i urval av Annika Lundeberg och Daniela Villa Innehåll Elefantljud 8 Krokodilen i bilen 10 Nr 1 på dvd Fem små apor 12 Nr 5 på dvd Bom-bom-bom-bom 14 Jag hamrar och spikar

Läs mer

Innehållsförteckning. Handboll i skolan

Innehållsförteckning. Handboll i skolan Innehållsförteckning ÖVNINGSFÖRRÅD (LÄTT NIVÅ)...2 1. Kasta-fånga/Jag och bollen...2 2. Kasta - fånga/vi två och bollen...3 3. Kasta-fånga/Vi och bollen i rummet...3 4. Studsa/Jag och bollen...3 5. Studsa/Vi

Läs mer

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet

Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Grundläggande principer för träningspasset: Skapa aktiviteter där alla barn är aktiva undvik långa köer. Skapa variation i innehållet utgångspunkten är rörelseglädje och kul verksamhet Välj lekar och övningar

Läs mer

VÄLKOMNA TILL. Carinas Simskola 0-7 år Babymassage 0-1 år Barn HLR 0-13 år. Vattenbubblan är ansluten till

VÄLKOMNA TILL. Carinas Simskola 0-7 år Babymassage 0-1 år Barn HLR 0-13 år. Vattenbubblan är ansluten till VÄLKOMNA TILL Carinas Simskola 0-7 år Babymassage 0-1 år Barn HLR 0-13 år Vattenbubblan är ansluten till Vattenbubblan Jag som driver Vattenbubblan heter Carina Norén. Jag är född och uppvuxen i Marks

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan

Att lära barnen trygghet och säkerhet i och kring vatten. Ta simmärkena Baddaren grön, Baddaren blå och Sköldpaddan BADDAREN Vattenvana och tillhörande lekar i vattnet är mycket viktigt för att barnet skall känna sig trygg i och kring vattnet, vilket vi lägger stor fokus på i Baddaren. Leken är en naturlig del i barnets

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 3. Publicerat med tillstånd Tufft spel Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 3 ABK gör avspark. Först går bollen lite fram och tillbaka mellan lagen. Två klungor jagar efter den hit och dit, men sedan får Tina tag i bollen och drar sig ut på kanten. Hon ser Max komma och

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen

Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen Tips på några lekar att leka på rasterna. Av Rastaktivitetsgruppen TUNNELKULL ISKULL ELEFANTKULL PEPPARKAKSKULL SMÅ STJÄRNE KULL RUTNA ÄGGET KATT OCH RÅTTA AKTA DIN SVANS STAMPA ORM HELA HAVET STORMAR

Läs mer

1 BOLLKULL 2 KEDJEKULL 3 PEPPARKAKSGUBBAR 4 TUNNELKULL 5 JÄTTAR, TROLLKARLAR, DVÄRGAR 6 KINESISKA MUREN

1 BOLLKULL 2 KEDJEKULL 3 PEPPARKAKSGUBBAR 4 TUNNELKULL 5 JÄTTAR, TROLLKARLAR, DVÄRGAR 6 KINESISKA MUREN 1 BOLLKULL Dela upp spelarna i grupper om fem. Fyra är jagade och en kullare. De jagade är endast säkra när de har bollen, medspelarna måste hela tiden vara rörliga och passningsvilliga. Kullaren kan ta

Läs mer

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren

Kapitel 1. Jag gillar inte honom sa jag, inte jag heller svarade Emil. När vi hade rast gick vi till dörren Kapitel 1 Hej jag heter Matteo Lindgren. Jag går på elevskolan. Jag är 10 år. Min bästa kompis heter Emil Hanson. Vaktmästaren är läskig. Han är alltid arg skriker så högt så att man blir rädd. Första

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Intro /Kroppsresan. Ja det är klart nu! Vi sätter fart nu! det blir en lång lång resa genom kroppen

Intro /Kroppsresan. Ja det är klart nu! Vi sätter fart nu! det blir en lång lång resa genom kroppen Intro /Kroppsresan Ja det är klart nu! Vi sätter fart nu! det blir en lång lång resa genom kroppen Alla ska me nu! Ni ska få se nu! Den går från tårna ända upp till knoppen Och ett två tre Det blir succe

Läs mer

GÅR TILL TANDLÄKAREN

GÅR TILL TANDLÄKAREN GÅR TILL TANDLÄKAREN Norrmejerier Författare: Karin Drangel Illustratör: Arvid Steen Grafisk formgivning: Krux I samarbete med Folktandvården Norr ISBN 978-91-979296-1-5 et här är Norris. Norris bor på

Läs mer

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort!

SmartgymS TRÄNA HEMMA PROGRAM SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! S TRÄNA HEMMA PROGRAM 28 SMARTA ÖVNINGAR FÖR ATT KOMMA I FORM - HEMMA! Effektiv Träning UTAN Dyra Gymkort! Kom i form hemma Vi träffar många personer som tränar mycket och som är motiverade och som har

Läs mer

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger.

Upprättelsen. Vad är ert ärende? frågade plötsligt en tjock man med oklanderligt välkammade polisonger. FÅGELSKRÄMMAN Upprättelsen Paulo hade äntligen blivit insläppt, och nu stod han där mitt i salen. Runt omkring honom satt män, kvinnor och barn och betraktade honom nyfiket. Vad är ert ärende? frågade

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER

LITTERÄR FÖRLAGA FÖRST VAR DET MÖRKT... BOLLONGEXPEDITIONEN. www.filmcentrum.se JIMS VINTER Jims vinter JIMS VINTER GUN JACOBSON SVERIGE 2003. 13 MIN. REK. FRÅN 4 ÅR JIMS VINTER AV THOMAS TIDHOLM OCH ANNA-CLARA TIDHOLM FÖRLAG: ALFABETA ISBN13: 9789177121701 små pärlor disc 2 FÖRST VAR DET MÖRKT...

Läs mer

Mikroträning kondition och snabbhet

Mikroträning kondition och snabbhet Mikroträning kondition och snabbhet Omfattning: Mikroträning kondition och snabbhet Mål: Tidsuttag: Övningsledare: Deltagare: Hänvisning: Utrustning: Övrigt: Öka kroppens syreupptagningsförmåga och snabbhet.

Läs mer

Målkriterier Beskrivning Exempel

Målkriterier Beskrivning Exempel Bollspel - År 3: Eleven klarar enklare bollövningar enskilt, behärskar bollen. Eleven klarar bollövningar parvis, med olika typer av bollar. Eleven klarar olika bollekar och bollspel tillsammans med andra.

Läs mer

Rita och Krokodil FISKETUREN

Rita och Krokodil FISKETUREN Rita och Krokodil FISKETUREN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

I början är det viktigt att eleven bottnar där övningarna ska göras. Detta för att eleven ska känna sig trygg.

I början är det viktigt att eleven bottnar där övningarna ska göras. Detta för att eleven ska känna sig trygg. Simlinjen i Skolan Simning är en av färdigheterna som finns angivna i kursplanen för Idrott och hälsa. Svenska Simförbundet trycker mycket på vattenvana som grunden när man ska lära sig att simma. Vi vill

Läs mer

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner -

Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - 1 Kardinal Synd Umeå - Inspelningsinstruktioner - Vill förvarna om att det ser ut att vara mycket mer jobb än det egentligen är speciellt med tanke på att det inte krävs några speciella riggar eller ljussättning.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Babybojen. Bad i hemmet för små barn

Babybojen. Bad i hemmet för små barn Babybojen Bad i hemmet för små barn Att bada med små barn Fler tips: Att göra före badet 1. Vattenvana - övningar i badet för de minsta När kan min bebis bada Att tänka på Tips när ni badar 2. Övningar

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Kung Midas (kort version)

Kung Midas (kort version) Kung (kort version) Monica Vikström-Jokela Författarens kommentar Den gamla grekiska sagan om Kung finns i olika versioner, men själva berättelsen är ändå den samma: (i vissa versioner ) ger lov att önska

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

FINLANDS SVENSKA GYMNASTIKFÖRBUNDS FÖRBUNDSMASSPROGRAM 2016. Akrobatikmassen. Koreografi: Nicolina Eriksson & Rebecca Ingves

FINLANDS SVENSKA GYMNASTIKFÖRBUNDS FÖRBUNDSMASSPROGRAM 2016. Akrobatikmassen. Koreografi: Nicolina Eriksson & Rebecca Ingves FINLANDS SVENSKA GYMNASTIKFÖRBUNDS FÖRBUNDSMASSPROGRAM 2016 Akrobatikmassen Koreografi: Nicolina Eriksson & Rebecca Ingves FSG festival 2016 Akrobatikmass Koreografer Rebecca Ingves rebecca.ingves@gmail.com

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

Mini-kören på Fårö 2014. Texter

Mini-kören på Fårö 2014. Texter Mini-kören på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Mini-Kören. Vi kommer att sjunga och leka oss fram genom melodier och texter under veckan

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Böcker för barn 18 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 18 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 18 månader Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Barnens sånger och sagor Kruusval, Catarina Raben & Sjögren Alla får åka med

Läs mer

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27

Fotbollsskolan. passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Fotbollsskolan passning.indd 1 07-06-05 16.17.27 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära

Läs mer

my baby carrier SVENSKA BRUKSANVISNING

my baby carrier SVENSKA BRUKSANVISNING my baby carrier BRUKSANVISNING SVENSKA Integrerat huvudstöd VIKTIGT! SPARA BRUKS- ANVISNINGEN SÅ ATT DU HAR DEN TILL HANDS OM DU SKULLE BEHÖVA DEN IGEN! Integrerad ryggförlängning... > VARNINGAR VARNING:

Läs mer

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna

Lekar och övningar. Lycka till! /Plattformengänget SISU Idrottsutbildarna Lekar och övningar Lekar och övningar i syfte att träna motorik, fantasi, aerob kapacitet, koncentration, ansvar, ärlighet, visa hänsyn, samarbetsförmåga, social träning samt mycket mer och framförallt

Läs mer

Böcker för barn 18 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker

Böcker för barn 18 månader. Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Böcker för barn 18 månader Låna böcker gratis på biblioteket. Köp dem i bokhandeln. På nätet. I mataffären. Barn älskar böcker Barnens sånger och sagor Kruusval, Catarina Raben & Sjögren Klassiska sagor

Läs mer

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte.

Testa din förmåga att röra en kroppsdel och hålla andra helt stilla. Sätt score för varje del: 0=Klarar; 1=Klarar inte. Test Protokoll : GG Fysiska tester Kropp och hälsa 1. Kroppslängd Mät din kroppslängd när du står uppsträckt barfota. Kroppslängd 2. Kroppsvikt Mät helst kroppsvikten naken på morgonen efter toalettbesök

Läs mer

NKK. 2014:2 hälsar välkommen till en ny termin. Kursinformation för Simskolegrupperna: Baddaren 1 Baddaren 2 Pingvinen 1 Pingvinen 2 Hajen 1 Hajen 2

NKK. 2014:2 hälsar välkommen till en ny termin. Kursinformation för Simskolegrupperna: Baddaren 1 Baddaren 2 Pingvinen 1 Pingvinen 2 Hajen 1 Hajen 2 NKK 2014:2 hälsar välkommen till en ny termin Kursinformation för Simskolegrupperna: Baddaren 1 Baddaren 2 Pingvinen 1 Pingvinen 2 Hajen 1 Hajen 2 Medley-Teknikskola Medley-Teknikskola Forts. Teknikskolor

Läs mer

Danshäftet. Sammanställt av danskompaniet Arkeolog 8

Danshäftet. Sammanställt av danskompaniet Arkeolog 8 Danshäftet Sammanställt av danskompaniet Arkeolog 8 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Uppstartsövningar 3. Uppvärmingsövningar 4. Förflyttningsövningar 5. Samarbetsövningar 6. Kompositionsövningar-

Läs mer

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58

Fotbollsskolan. skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Fotbollsskolan skott.indd 1 07-06-05 16.17.58 Välkommen till fotbollsskolan! Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Idrot t i s kolan 2011. Kullerbyttan

Idrot t i s kolan 2011. Kullerbyttan Idrot t i s kolan 2011 Kullerbyttan 1 Kullerbyttan Kullerbyttan är ett av Finlands Svenska Idrotts skolidrottsprojekt. Kullerbyttan startar i mars 2011 och då har eleverna en ypperlig chans att bekanta

Läs mer

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11. Vi erbjuder sånger och rörelselekar i vår verksamhet som stimulerar och utmanar barnens lärande och utveckling. Förskolan strävar efter att varje barn: utvecklar sin identitet och känner trygghet i den,

Läs mer

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte

Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte Annie märker en dag att de spökar i källaren på skolan. En dag var Lena sjuk och då bakade Sanna och Annie en monstergodis till monstret och försökte locka fram monstret. Läs för att få veta mer. EBBA

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

Innan passningen. Riktning och höjd

Innan passningen. Riktning och höjd Innan passningen Titta upp innan du får bollen så du ser passningsalternativen Dölj passningen för motståndarna så länge som möjligt Använd passningsfinten vid behov det gör motståndarna osäkra Luras även

Läs mer

HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN

HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN HOPP FÖR DIG DAGSPROGRAMMET FRÅN TRAMPOLIN HOPP FÖR DIG Lägerorientering. Syfte och mål I förberedelserna för denna aktivitet har vi arbetat utifrån följande målspår: Existens Självinsikt och självkänsla

Läs mer

~ SÅNGHÄFTE ~ med tecken

~ SÅNGHÄFTE ~ med tecken ~ SÅNGHÄFTE ~ med tecken HEJ! Varje samling börjar med Goddag-sången och att tamburinen skickas runt och så sjunger vi för varje barn. Sen tar vi fram Tittut-påsen och skickar runt den så alla barn får

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla

De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla De 6 vanligaste felen när du lär dig att snorkla Undervattensvärlden kan vara fantastisk, spännande och vacker som Edens Lustgård, men har du inte rätt teknik och kan justera din utrustning när du snorklar

Läs mer

51138 Sångpåse BJÖRNEN

51138 Sångpåse BJÖRNEN 51138 Sångpåse Låt barnen få sticka ner handen i påsen och välja ett motiv. Se om de kan gissa vad det är som de fått tag i genom att känna på det, utan att se. Om barnet får ett djur som de känner igen

Läs mer

12 roliga rastlekar. från skolor i Halland

12 roliga rastlekar. från skolor i Halland 12 roliga rastlekar från skolor i Halland 1 2 Liv & rörelse på rasterna! Barns och ungdomars hälsa och levnadsvanor har stor betydelse för folkhälsan. De senaste åren har den stillasittande leken ökat

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA Jag har varit sjuk och vill få hjälp att komma tillbaka till löpningen och en frisk, vältränad kropp. Jag ska springa Lidingö Tjejlopp 10

Läs mer

Erik dyker Lärarmaterial

Erik dyker Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Erik Författare: Torsten Bengtsson Vem är Erik? Huvudpersonen i böckerna är Erik, en nyfiken och ganska så orädd liten kille. Läsaren får följa med Erik i hans vardag och de utmaningar

Läs mer

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536

http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 http://ovningsbanken.svenskfotboll.se/exercise.aspx?id=536 Organisation Yta: 20-25x20-25 meter. 12-15 spelare, varav 2 eller 3 är jägare. Bollar och västar. Anvisningar 2 eller 3 spelare har västar synliga

Läs mer

Träningsprogrammet är just nu frivilligt. Du gör vad du vill och hur mycket du vill.

Träningsprogrammet är just nu frivilligt. Du gör vad du vill och hur mycket du vill. Sommarträning Office Träningsprogrammet är just nu frivilligt. Du gör vad du vill och hur mycket du vill. Ju mer du tränar desto lättare blir det under säsong. Syftet med sommarträningen är att spelarna

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen.

LasseMajas Teater. Tågmysteriet. av Martin Widmark. En pjäs från Valleby i tre akter. text Martin Widmark bild Helena Willis. www.bonniercarlsen. LasseMajas Teater Tågmysteriet av Martin Widmark En pjäs från Valleby i tre akter 1 Medverkande: Lasse Maja Polismästaren Prästen Konduktören Serveringsflickan Lokföraren Nödvändig rekvisita (teaterprylar):

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn. Nivå 1 & 2. 6-12år

Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn. Nivå 1 & 2. 6-12år Vaksala SK Bilaga fysträning prepubertala barn Nivå 1 & 2 6-12år Daterad: 2015-02-27 Reviderad: En bild med blandade Vaksala SK spelare i bakgrunden? Glädje! Sida 2 av 7 Fysträning för prepubertala barn

Läs mer

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009

Fotbollskolan barn födda 2002 Våren 2009 2009-04-05 Sida 1 av 5 Välkommen till fotbollskolan Fotboll är en meningsfull sysselsättning året runt. För att få ett friskare och roligare liv och inte minst - för att lära sig samarbeta. Drivkraften

Läs mer

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul

Idrot t i s kolan 2011. Skidkul Idrot t i s kolan 2011 Skidkul 1 INNEHÅLL INTRODUKTION 3 LÄTTA LEKAR Vem är rädd för snögubben? 4 Hundarna ylar i natten 4 Fruktsallad 4 Formula 1 5 Hundkojan 5 Sista paret ut 5 Katt och råtta 5 X-tafatt

Läs mer

Simmärken i Varbergs Sim

Simmärken i Varbergs Sim Simmärken i Varbergs Sim Baddaren Grön Doppa Märkestagaren ska doppa hakan och ena örat under vattnet. Detta upprepas fem gånger för varje sida. Bubbla Märkestagaren ska andas in, hålla andan och blåsa

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se

Kullarkivet. Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Kullarkivet Mats Nydesjö, Ulriksbergskolan, Växjö www.lektion.se Enkla kullekar Kull ska gå fort. Du ska inte kunna stå still och titta på allt för länge. Därför rekommenderar jag 2-3 kullare på en grupp

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Kamratbanan på Rävnäs Lägergård Vi som sett till att kamratbanan blivit verklighet är Biståndsgruppen Interfant.

Kamratbanan på Rävnäs Lägergård Vi som sett till att kamratbanan blivit verklighet är Biståndsgruppen Interfant. Kamratbanan på Rävnäs Lägergård Vi som sett till att kamratbanan blivit verklighet är Biståndsgruppen Interfant. Bea Eriksson Jennifer Rydmark Linda Magnusson Maria Andersson Anna Holgersson Sanna Porres

Läs mer

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre).

Förberedelser: Sätt upp konerna i stigande ordningsföljd (första inlärningen) eller i blandad ordningsföljd (för de elever som kommit längre). Räkna till 10 Mål: Eleverna skall kunna räkna till 10, i stigande och sjunkande ordningsföljd. Antal elever: minst 10 elever. Koner med talen 1 till 10.( använd konöverdrag och skriv 10 på en lapp på 0-käglan)

Läs mer

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core.

Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Stabilitet Känner du dig svajig när du tränar?här får du tips på hur du bli stabil när du tränar. Du kommer få lära dig mer om hållning, tryck och core. Tina Reuterswärd är ledare för jympa-, core-, flex

Läs mer

Den magiska dörren. Elsa hallén

Den magiska dörren. Elsa hallén Den magiska dörren Elsa hallén 1. Hej Hej! Jag heter Kajsa och jag är 10 år. Jag går på Svartviks skola, jag gillar att ha jans och tröja och jag har långt svart hår och blå ögon. Min bästa kompis heter

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

2014/2015. En tävling som alla vinner på! TÄVLINGEN ARRANGERAS AV SVENSKA SIMFÖRBUNDET

2014/2015. En tävling som alla vinner på! TÄVLINGEN ARRANGERAS AV SVENSKA SIMFÖRBUNDET 2014/2015 En tävling som alla vinner på! TÄVLINGEN ARRANGERAS AV SVENSKA SIMFÖRBUNDET En tävling som alla vinner på! Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet startat

Läs mer

Bubblorna på Fårö 2014. Texter

Bubblorna på Fårö 2014. Texter Bubblorna på Fårö 2014 Texter Välkommen till årets körvecka på Fårö! Det här är texter till dig som sjunger i Bubblorna. Vi kommer att sjunga oss genom melodier och texter under veckan och när vi närmar

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

Alla som arbetar med barn har sett

Alla som arbetar med barn har sett ANNIKA THISNER Locka fram nyfikenheten Med hjälp av spännade burkar som stimulerar fantasin får en syskongrupp på förskolan Hattis arbeta med grundläggande begrepp. Barnen arbetar med flera sinnen när

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Engelsk stafett Engelsk stafett Övning nr. 2 4 lag med 3-5 spelare i varje lag. Sätt ut koner där bollen ska ligga (som visas på bilden). o Avstånd mellan koner ska vara ungefär 5-8 meter Spelarna tilldelas varsitt nummer.

Läs mer

Fågel, fisk eller mittemellan?

Fågel, fisk eller mittemellan? Fågel, fisk eller mittemellan? Sabina Alkass Hanna Bergström Fågel, fisk eller mittemellan är ett spel som kan användas både av yngre barn och av de lite äldre som har lärt sig att läsa enstaka ord. Tanken

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

Rita och Krokodil ZOO

Rita och Krokodil ZOO Rita och Krokodil ZOO af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 06 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post. lennart.strom@autoimages.se

Läs mer