Barnens fågelbok. Tecknade bilder och digitala berättelser

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barnens fågelbok. Tecknade bilder och digitala berättelser"

Transkript

1 Barnens fågelbok Tecknade bilder och digitala berättelser Kungsholmens stadsdelsförvaltning, maj 2017

2 Ett stort tack till alla våra barn på avdelning Raketen som bidragit med så fantastiska fågelbilder. Vi tycker att det har varit otroligt spännande att tillsammans med er utforska och upptäcka fåglarnas värld. Matilda 6 år, Elsa 5 år, Disa 5 år, Lydia 4 år, Ella 5 år, Victor 4 år, Isabelle 5 år, Daga 4 år, Ragnar 5 år, Ava 4 år, Lane 5 år, Milla 4 år, Ellen Sa 5 år, Esther-Mae 4 år, William 5 år, Nora 4 år, Johanna 5år, Josefine 4 år, Enzo 5 år, Ellen Sj 5 år, Manfred 5 år.

3 Barnens fågelbok Barnen på förskolan Valvet utforskar olika fågelarter med hjälp av mobiltelefoner, webbkameror, QR-koder, USB-mikroskop och andra digitala verktyg. Här på Kungsholmen arbetar alla förskolor med hållbar utveckling och ett av våra mål är att väcka barnens intresse för naturen. Vår teori är att om barnen får en relation till naturen, djurlivet och växterna så kommer de alltid att värna om miljön. Barnen på avdelning Raketen har under läsåret arbetat med ett fördjupningsprojekt kring fåglar. Avdelningen Raketen består av 21 barn i åldrarna 3 6 år. Projektet startade på höstterminen då vi upplevde att barnen visade intresse för fåglar. Vi arrangerade olika lekmiljöer där vi använde oss av rekvisita. För att skapa spännande miljöer för barnen att leka i har vi använt oss av ljus, ljud och naturbilder som vi projicerat i rummet med projektor. Barnen lekte olika fåglar de byggde bon, skyddade varandra och flög tillsammans. På vår gård har vi satt upp en fågelholk med en webbkamera i. Barnen följde livet i fågelholken från att den var tom till att det fanns flygfärdiga fågelungar, vilket bidrog till barnens fågelintresse. Barnen har hela tiden kunnat uttrycka sig kreativt genom till exempel måleri, teckning och lera. De har också haft tillgång till flera olika faktaböcker om fåglar. Vi såg att intresset för tecknandet och skriftspråket ökade, barnen gjorde egna böcker och skrev vilken fågelart de tecknat. När vi såg barnens fantastiska teckningar föddes idén att göra en gemensam bok. Eftersom vi även jobbar mycket med digitala verktyg föll det sig naturligt att barnen fick göra QR-koder som leder till deras berättelser. QRkoderna hittar du i den här boken. Texterna som följer med är barnens egna teorier. Inger Berg och Anna-Linda Nesheim, förskollärare på förskolan Valvet, Kungsholmen Klicka på ikonen för att besöka vår Facebooksida.

4 Vi har satt upp en fågelholk med en webbkamera i på vår förskola. Under våren har vi följt talgoxar som bott där.

5

6 En dag hittade vi ett fågelskelett som vi tog in och undersökte med förstoringsglas och USB-mikroskop.

7 Barnen tittade mycket i faktaböcker, tecknade av och skrev.

8 På trädstammen där webbholken sitter satte vi upp fågelbilder och QR-koder till fåglarnas läten.

9 För att skapa spännande lekmiljöer använde vi oss av ljud, ljus, film och bild som projicerades i ett rum med hjälp av projektorer.

10 Barnen kunde se livestream från fågelholken medan de jobbade med olika uppgifter.

11 I träd och buskar satte barnen upp isländsk ull för att talgoxarna skulle kunna använda det som bomaterial.

12 Barnen funderade på hur vi kunde välkomna fåglarna att flytta in.

13 På utflykter tog vi med papper och pennor för att kunna studera fåglar vi såg.

14 De kanske kommer hit och äter solrosfrön De äter frön och insekter Blåmesar är blå på huvudet och flyger snabbt

15 Ragnar Lyssna på Ragnar Klicka på högtalaren och lyssna på när Ragnar berättar om blåmesen.

16 Ava Daga Ellen

17 Elsa Isabelle Esther-Mae

18 Johanna Josefine Matilda

19 Milla Nora Lyssna på Nora Klicka på högtalaren och lyssna på när Nora berättar om blåmesen.

20 Den är brun-orange med grått på huvudet. Bofinken är en flyttfågel, den kanske hälsar på i Sverige. Den gillar att dra upp maskar och äta

21 Daga Lyssna på Daga Klicka på högtalaren och lyssna på när Daga berättar om bofinken.

22 Matilda Manfred Lyssna på Manfred Klicka på högtalaren och lyssna på när Manfred berättar om bofinken.

23 Ella Lyssna på Ella Klicka på högtalaren och lyssna på när Ella berättar om bofinken.

24

25 Ella Ellen

26 En del fåglar har bara raka vingar och flyger så här, dom glider.

27 Ellen Sj Ella

28 En gång när jag matade gräsanden med en kaka, då åt anden det. Skäggdoppingen dyker ner i vattnet och fångar fiskar. Honan är brun och hanen är grön på huvudet med en vit rand. En gång var jag på Skansen och jag matande gräsand, då bet en hona mig.

29 Enzo Disa

30 Josefine Lydia

31 Victor Lyssna på Victor Klicka på högtalaren och lyssna på när Victor berättar om gräsanden.

32

33 Lydia Enzo, Gröngöling Matilda

34 Jag har sett en hel flock med kanadagåser på mitt land. Det finns en brygga nere vid vattnet, det var där jag såg dem.

35 Johanna Lyssna på Johanna Klicka på högtalaren och lyssna på när Johanna berättar om kanadagåsen.

36 De lever i vatten. De äter inte skräp, de kan äta något annat som är gott. Kan de små svanarna simma? De ligger på vattnet. Svanar äter också bröd. Kanske puffringar, det är smarrigt! Dom bor i vassen vid vattnet.

37 Nora Lyssna på Nora Klicka på högtalaren och lyssna på när Bora berättar om knölsvanen.

38 Ellen Sj

39 Lydia Matilda

40 Johanna Ragnar

41 Elsa

42 Hanen är svart med orange näbb och honan är brun. En gång såg jag en koltrast på lyktstolpen med en mask i munnen. Den bor mellan två väggar, vi tror att den ska få ungar. Den äter mask.

43 Daga Lydia

44 Lyssna på William Klicka på högtalaren och lyssna på när William berättar om björktrasten. William Manfred och Disa

45 Disa Lydia Lyssna på Disa Klicka på högtalaren och lyssna på när Disa berättar om koltrasten.

46 Kungsfågeln är kompis med blåmesar och talgoxe. Kungsfågeln är den minsta fågeln. De äter insekter.

47 Ellen Sj

48 Sagan om kungsfågeln Det var en gång en fågel som flyttade in i fågelholken. Det var en kungsfågel. Den hade en stor familj. Den växte och blev stor och fick ungar. Kungsfågeln matade sina ungar med maskar och spindlar. Den lärde sina ungar att flyga. Snart kunde dom flyga. Dom var inte rädda. Dom säger pip pip. Fågelungarna flyger till fågelmataren. Det fanns mycket god mat. Fåglarna blev vuxna och gjorde egna fågelbon. Slut. Skriven av barnen på Raketen.

49 Elsa

50 Lunnefåglar bor på stenar, nära havet. Lunnefåglar äter fiskar.

51 Elsa Lyssna på Enzo Klicka på högtalaren och lyssna på när Enzo berättar om lunnefågeln. Enzo Lyssna på Elsa Klicka på högtalaren och lyssna på när Elsa berättar om lunnefågeln. Lydia Lyssna på Lydia Klicka på högtalaren och lyssna på när Lydia berättar om lunnefågeln.

52 Kanske indianerna ser örnarna. Kungsörnen är kungen av alla örnar, för den heter ju så, kungsörn. Kungsörnen bor på Kungsholmen. Havsörnar bor till havsvattnet. De ser arga ut, de bråkar nog med varandra.

53 Isabelle Lyssna på Isabelle Klicka på högtalaren och lyssna på när Isabelle berättar om kungsörnen.

54 Ragnar

55 Ellen Sj

56 Krax krax, det är också ett fågelspråk! Dom sitter i träd på natten. Den är allätare Skator kan finnas i parker ibland. De samlar mycket pinnar till sitt fågelbo Skator äter fågelägg och fågelungar! De kanske äter upp sina egna ungar.

57 Enzo William

58 Ella Ava

59 Ellen Sj Nora

60 Den ser ut som den kan ändra färger. Dom bygger bo i träden. Den äter maskar.

61 Ellen Sj Lane Lyssna på Lane Klicka på högtalaren och lyssna på när Lane berättar om staren.

62 Undra hur fåglarna får äggen? Kanske äggen är deras sängar. Dom föder ägg, hur många som helst. Blåa ägg Hanen ruvar nog när honan är ute och hämtar pinnar och mat. Talgoxen är ingen flyttfågel.

63 Milla Isabelle Lyssna på Isabelle Klicka på högtalaren och lyssna på när Isabelle berättar om talgoxen.

64 Ellen Sa Lydia

65 Johanna Josefine Lyssna på Milla Klicka på högtalaren och lyssna på när Milla berättar om talgoxen.

66 Ugglor är uppe på natten och har gigantiska ögon. Den sover hela dagen.

67 Ellen Sa Matilda Ella Lyssna på Ellen Klicka på högtalaren och lyssna på när Ellen berättar om ugglan.

68 Grönfinken kommer på besök på vintern och äter solrosfrön. Hemma hos mig har vi en fågelmatare och där kom det en grönfink.

69 Ellen Sj, nötskrika Enzo, stork Daga, sädesärla

70

71 Ava Esther-Mae Lyssna på Ava Klicka på högtalaren och lyssna på när Ava berättar om fantasifåglar. Manfred Lyssna på Manfred Klicka på högtalaren och lyssna på när Manfred berättar om fantasifåglar.

72 Kungsholmens tankar om digitalisering Stockholms stad har 14 stadsdelsförvaltningar och Kungsholmen är en av dem. Vi ansvarar bland annat för de kommunala förskolorna på Kungsholmen och Essingeöarna. Totalt är det 38 förskolor och inskrivna barn. Alla Sveriges förskolor styrs av en läroplan som anger mål och riktlinjer. För att vi på Kungsholmen ska nå ett riktigt bra resultat har vi medarbetare med olika roller som tillsammans utvecklar våra förskolor enligt läroplanen. Våra pedagogiska utvecklingsledare, förskolepedagoger och IT-inspiratörer arbetar för att barnen på Kungsholmen ska få en lärorik, rolig och inspirerande tid på förskolan. Barnen som nu går på förskolan är födda på 2010-talet. De använder lärplattor och mobiltelefoner som verktyg för att hitta information, få underhållning och lära sig nya saker. Digitaliseringen ger oss nya verktyg och nya möjligheter som vi vill ta vara på. Därför har vi tagit fram en strategi för Kungsholmens förskolors digitaliseringsarbete. Det är en prioriterad fråga för oss. Ett exempel är barnens bok om fåglar. Barnen på förskolan Valvet har använt webbkameror, USB-mikroskop, mobiltelefoner, projektorer, QR-koder samt spelat in egna ljudfiler under sitt arbete med att utforska ett tjugotal olika fågelarter. Resultatet blev en fantastisk bok med tecknade bilder och digitala berättelser. Hoppas du också tycker om den! Lena Forsberg, avdelningschef förskola Kungsholmens stadsdelsförvaltning

Inbjudan. Förskolans eventdag Medioteket. stockholm.se/medioteket. Varmt välkommen!

Inbjudan. Förskolans eventdag Medioteket. stockholm.se/medioteket. Varmt välkommen! Inbjudan Förskolans eventdag 2017 Medioteket bjuder på en spännande och kostnadsfri dag om digitalisering och nya arbetssätt i förskolan. På förmiddagen har vi ett ledarspår för förskolechefer, pedagogiska

Läs mer

Tecken på häckning BILDERNA I PRESENTATIONEN FÅR INTE ANVÄNDAS TILL ANNAT UTAN TILLSTÅND. Bilder: Petri Kuhno

Tecken på häckning BILDERNA I PRESENTATIONEN FÅR INTE ANVÄNDAS TILL ANNAT UTAN TILLSTÅND. Bilder: Petri Kuhno Tecken på häckning BILDERNA I PRESENTATIONEN FÅR INTE ANVÄNDAS TILL ANNAT UTAN TILLSTÅND På våren är det dags att häcka! Våren och sommaren är bästa tiden att häcka. Varför? det finns mycket mat (t. ex.

Läs mer

Vilken fågel? Kryddgårdsskolan Malmö NO - djur Eva Hörnblad

Vilken fågel? Kryddgårdsskolan Malmö NO - djur Eva Hörnblad Vilken fågel? Det här är en del av en serie av övningar där man arbetar med eleverna både inne och ute. Övningarna kan göras i serie eller som enskilda. 1. Detaljer på fåglar näbbar och fötter 2. Räkna

Läs mer

Vad beskriver vem? Material: Textkort och bilder på fåglar, utklippta (se nästföljande sidor). Faktatexter (se nästföljande sidor).

Vad beskriver vem? Material: Textkort och bilder på fåglar, utklippta (se nästföljande sidor). Faktatexter (se nästföljande sidor). Vad beskriver vem? Det här är en del av en serie av övningar där man arbetar med eleverna både inne och ute. Övningarna kan göras i serie eller som enskilda. 1. Detaljer på fåglar näbbar och fötter 2.

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN

RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN VÅRA VILDA DJUR RÄVEN TECKEN SOM STÖD FAKTA OM RÄVEN Rävens ungar föds på våren. Det blir mellan 3-6 ungar och ibland ända upp till 12 ungar i grytet. Rävar bor i skogen i ett hål i marken som kallas gryt.

Läs mer

Mål: Att kunna sortera information genom att läsa, diskutera, argumentera och dra slutsatser utifrån sina egna och andras kunskaper.

Mål: Att kunna sortera information genom att läsa, diskutera, argumentera och dra slutsatser utifrån sina egna och andras kunskaper. Vad beskriver vem? Mål: Att kunna sortera information genom att läsa, diskutera, argumentera och dra slutsatser utifrån sina egna och andras kunskaper. Material: Textkort och bilder på fåglar, isär klippta

Läs mer

Reportage Näsängen september 2016

Reportage Näsängen september 2016 Reportage Näsängen september 2016 Under september har jag gjort fem besökt till Näsängen, fyra gånger på morgonen och en gång mitt på dagen, drygt en timme per gång. Det är lätt att förbise Näsängen som

Läs mer

FACIT. Fågeltexter. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö

FACIT. Fågeltexter. MALMÖ STAD Pedagogisk Inspiration Malmö FACIT Fågeltexter GRÅGÅS Foto: Flickr CC-licens 2017-01-01 En grågås - flera grågäss Grågåsen är en stor ljusgrå gås med ljusröd näbb och skära fötter. När den simmar håller den stjärten hög. Flyger den

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

Systematiska kvalitetsarbetet

Systematiska kvalitetsarbetet LULEÅ KOMMUN Systematiska kvalitetsarbetet Årans förskola 2012-2013 Eriksson, Anne-Maj 2013-08-19 Prioriterade mål hösten 2012 och våren 2013 - Årans förskola 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Förskolan ska aktivt

Läs mer

Minifakta om djurungar vid vatten

Minifakta om djurungar vid vatten SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken presenteras några djurungar som har sina bon i närheten av vatten. Vi lär oss bland annat att tumlaren är en liten val och att bävern bygger hyddor av

Läs mer

FÅGLAR. På fågelspaning med. Ulf Nilsson och

FÅGLAR. På fågelspaning med. Ulf Nilsson och Se FÅGLAR På fågelspaning med Ulf Nilsson och Oskar Jonsson Se fåglar Text: Ulf Nilsson 2013 Bild: Oskar Jonsson 2013 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Grafisk form: Fredrika

Läs mer

Entita Längd: 13-14 cm Utseende: glänsande svart hjässa, har en liten svart hakfläck. Bor: lövskog, trädgårdar, i hela Sverige utom Gotland Bo: hålbyggare Mat: spindlar, insekter, frön, lägger upp förråd

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Kommunikation genom fåglar

Kommunikation genom fåglar 1 Kommunikation genom fåglar Ett projekt med femårsavdelningen 2009-2010 Dokumenterat av Ann-Christin Andersson & Therese Andersson Frejaparkens förskola 2 Vad säger läroplanen? Lärandet skall baseras

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

HEJ HYPER. en musikal om NPF. Bra att veta inför musikalen HEJHYPER.SE

HEJ HYPER. en musikal om NPF. Bra att veta inför musikalen HEJHYPER.SE HEJ HYPER en musikal om NPF Bra att veta inför musikalen HEJ och välkommen till föreställningen! Katarina Martin Vi heter Katarina och Martin. Det är vi som möter dig när du kommer. När du har tagit av

Läs mer

I dag är det sommarlov. Chloe och Sandra har precis fått reda på att de ska åka till Karlsborg för att dom ska hyra en sommarstuga där.

I dag är det sommarlov. Chloe och Sandra har precis fått reda på att de ska åka till Karlsborg för att dom ska hyra en sommarstuga där. Kapitel 1: Hej Chloe är en tjej som har långt ljust hår och blåa ögon. Chloe har fräknar och är modig och snäll, hon är 14 år och har en syster som heter Sandra som är 11 år. Chloe bor med sin mamma, pappa

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Förskolan Almbacken Lund November 2017 - Oktober 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 03 OKTOBER 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er fina rapport, nu ska ni få fira att ni fått Grön Flagg-diplomering!

Läs mer

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad

LEVA LIVET 3. Gunvor Petersson Lilian Nilsson. Arbetsblad Jag är fantastisk (sidan 2) 1 Läs sidan 2. Rita av dig själv. Både huvud och hela kroppen ska vara med. Skriv ditt namn. 2 Tänk efter vad du kan göra med dina händer. Skriv en lista. 3 Vad kan du göra

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början.

årskurs F-3 Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början. Berättelsen tar sin början Inled berättelsen och arbetet med att läsa brev 1 från Pigglorna. Innan ni läser brevet väljer ni om ni vill låta eleverna tillverka var sin Piggla

Läs mer

Årsberättelse

Årsberättelse Bilaga 5 Årsberättelse 2015-2016 Nordöstra förskoleområde Lindbacka förskola Biträdande förskolechef Lena Hornéy Övergripande bild över vad som hänt på förskolan under året: Hela läsåret har det största

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

Kvalitetsarbete. Naturvetenskap. Kungshöjdens förskola Lingonriset 2013-2014

Kvalitetsarbete. Naturvetenskap. Kungshöjdens förskola Lingonriset 2013-2014 Kvalitetsarbete Naturvetenskap Kungshöjdens förskola Lingonriset 2013-2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Anette Dahlqvist Ann-Louise Johansson Laila Källman Sofia Thorin Innehåll Grundfakta och förutsättningar...

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

ENKEL Svenska Vilka skolämnen har du haft idag? 2. Vilka skolämnen tycker du bäst om? 3. Vilka skolämnen tycker du inte om?

ENKEL Svenska Vilka skolämnen har du haft idag? 2. Vilka skolämnen tycker du bäst om? 3. Vilka skolämnen tycker du inte om? ENKEL Svenska 5 Skolämnen I skolan har du flera olika skolämnen. Kanske du har några av dessa skolämnen på ditt skolschema? matematik - svenska - engelska - geografi - historia religionskunskap - samhällskunskap

Läs mer

Så gör djur - tre avsnitt

Så gör djur - tre avsnitt Så gör djur - tre avsnitt Filmhandledning Handledningen innehåller tre separata handledningar med två sidor med övningsuppgifter av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till

Läs mer

Minifakta om igelkottar

Minifakta om igelkottar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss en massa om igelkottar. Vi får bland annat lära oss hur de ser ut, vad de äter, var de bor, när deras ungar föds och andra spännande

Läs mer

Ny tidning i Adelöv! Här kommer nummer 2 av ADELÖVSBLADET. Vi kommer fortfarande att jobba med: 1. Intervjuer. 2. Reportage. 3. Korta notiser om allt

Ny tidning i Adelöv! Här kommer nummer 2 av ADELÖVSBLADET. Vi kommer fortfarande att jobba med: 1. Intervjuer. 2. Reportage. 3. Korta notiser om allt Nr. 2 ADELÖVSBLADET vecka 8-9 2011 Ny tidning i Adelöv! Här kommer nummer 2 av ADELÖVSBLADET Vi kommer fortfarande att jobba med: 1. Intervjuer 2. Reportage 3. Korta notiser om allt 4. Roliga historier,

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

FÅGLAR. Innehåll. Malmö Naturskola

FÅGLAR. Innehåll. Malmö Naturskola FÅGLAR Innehåll Innehåll... 1 Gråsparv och pilfink... 2 Gräsand... 3 Kaja... 3 Koltrast... 4 Ringduva... 5 Råka... 6 Skata... 6 Skrattmås... 7 Stare... 8 Talgoxe... 9 1 Gråsparv och pilfink Gråsparvarna

Läs mer

Fåglar i Pildammsparken

Fåglar i Pildammsparken Fåglar vid Pildammarna www.flick Foto: Andreas Trepte, www.photo-natur.net Foto: Wikimedia commons GRÅGÅS VIGG Grågåsen är en stor ljusgrå gås med ljusröd näbb och skära fötter. Viggen är en dykand, som

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

Lpfö 98 reviderad 2010, naturvetenskap och teknik

Lpfö 98 reviderad 2010, naturvetenskap och teknik Lpfö 98 reviderad 2010, naturvetenskap och teknik Agneta Rehn Fakulteten för Lärande och samhälle 2011-11-18 Hämtad direkt från vardagen på en förskola - Titta en fågel (Elisabeth, förskollärare) - Gör

Läs mer

Grön Flagg 2006-2007

Grön Flagg 2006-2007 Grön Flagg 2006-2007 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbetat med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 06-07 hade vi valt att fortsätt Grön Flagg- och miljö arbetet med tema Skogen. Skogen/skogarna

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012

Kvalitetsredovisning 2012 Kvalitetsredovisning 2012 Läsåret 2011/2012 Klöverträsk förskola Ansvarig rektor: 2:1 Normer och värden Kvalitetsredovisning 2011-2012 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för att

Läs mer

1. Vägvisande Holk för mesar. Gjord av Familj i Götene. 3. Funkis 3 Ett hus för den trendige fågeln. Gjord av Jael, Götene.

1. Vägvisande Holk för mesar. Gjord av Familj i Götene. 3. Funkis 3 Ett hus för den trendige fågeln. Gjord av Jael, Götene. å 1. Vägvisande Holk för mesar Familj i 2. Fanny prövar att blanda olika färger, hon vill ha mycket färg på sin holk. Hon vill ha en Skata i sin holk. Fågelholk gjord av Fanny, 4 år från Förskolan Skattkistan,

Läs mer

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete

Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Bilarnas äventyr ett helt års projektarbete Höstterminen startade med två veckors inspirationsaktiviteter i närmiljön. Barnen gick på utflykt till bl.a lekplatser, fårhagen och till Landevi som höll på

Läs mer

Från himmelens topp till havets botten

Från himmelens topp till havets botten Martin Widmark Från himmelens topp till havets botten Lindskog Förlag www.lindskogforlag.se Stockholm 2006 Text: Martin Widmark Bild: Pietro Galeoto Grafisk form: Lennart Lindskog Illustrationer av Pietro

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Verksamhetsplan för Äventyrspedagogik Kvarnens Förskola

Verksamhetsplan för Äventyrspedagogik Kvarnens Förskola 2017-08-14 Verksamhetsplan för Äventyrspedagogik Kvarnens Förskola Avdelning Ugglan Vetlanda här växer människor och företag Innehåll Syfte och vision Struktur/ Arbetssätt Våra mål och koppling till styrdokument/arbetsplaner

Läs mer

L Ä S E B OK L Ä S E B O K

L Ä S E B OK L Ä S E B O K läsresan L Ä S E B OK L Ä S E B OK L Ä S E B O K INNEHÅLL Välkommen till Läsresan!.... 5 Kapitel 1 Ord att förstå... 6 Viktiga veckan.... 7 poetisk text Kapitel 2 Ord att förstå... 12 Min svans... 13 beskrivande

Läs mer

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket.

Sagor och berättande stimulerar språkutvecklingen och kan även få barnen att intressera sig för skriftspråket. Sagoberättande på Björken Sagoberättandet är en del av vårt kulturarv och ett viktigt inslag i avdelningens pedagogiska arbete. "Det var en gång..." skapar en förväntan att något spännande ska hända! Förutom

Läs mer

Årsberättelse

Årsberättelse Årsberättelse 2015-2016 Valbo förskoleområde Det Du tänker om Mig, Så Du ser på Mig, Som Du är mot Mig, Sådan blir jag Anci Rehn Förskolechef Jessica Peter Mia Lind Kristina Hjertberg Helena Baggström

Läs mer

Fjäderns utvärdering 2017 TRÄD

Fjäderns utvärdering 2017 TRÄD Fjäderns utvärdering 2017 TRÄD Man känner sig fri när man tittar på träden. Att känna sig fri är när man kan springa omkring jättesnabbt och känna sig glad! Fokus under året Förskolan ska sträva efter

Läs mer

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013

ARBETSPLAN för. Ryttarlidens förskola 2012/2013 ARBETSPLAN för Ryttarlidens förskola 2012/2013 Innehållsförteckning Välkommen till oss på Rýttarliden 1 Avdelningsinformation 2 Vår grundidé 3 Vår profil 4 Att få syn på lärandet genom pedagogisk dokumentation

Läs mer

Jojo 5B Ht-15. Draken

Jojo 5B Ht-15. Draken 1 Draken Kapitel 1 drakägget - Jojo kan du gå ut och plocka lite ved till brasan frågade mamma - Okej jag kommer sa jag Å föresten jag heter Jojo och jag är 11 år jag bor i ett rike som kallas älvänka

Läs mer

Sagan om de tre Bockarna Bruse Det var en gång, för länge sen när djur kunde prata och troll och tomtar visade sig för människor, en skog där det bodde tre bockar. Det var Lilla Bocken Bruse (sätt lilla

Läs mer

Fåglar - välkomna tillbaka! åk 1-3

Fåglar - välkomna tillbaka! åk 1-3 Örebro Naturskola Fåglar - välkomna tillbaka! åk 1-3 Naturskoledagen tips och innehåll Metodtips till för- och efterarbete Råd kring dokumentation och bedömning Våren är här och fåglarna är på väg men

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Pappa läser en saga för Erik. När sagan är slut ska Erik sova. Pappa öppnar fönstret för att Erik är varm. Erik hör ett jamande utanför men

Läs mer

Tusen funderingar. Sporrens utvärdering ht16/vt17

Tusen funderingar. Sporrens utvärdering ht16/vt17 Tusen funderingar Sporrens utvärdering ht16/vt17 Fokus under året Det här läsåret har vi pedagoger på Sporren valt att fokusera på småkryp och biologi. Vi har tidigare år arbetat med naturvetenskap med

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken om Liten

LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten LÄSGUIDE till Boken om Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken om Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen samtala

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 6 maj 015 151 Anita Bergsveen Innehåll 1 Om undersökningen 0 Sammanfattning 0 Resultat 05 Mest omtyckta djur, fåglar och 06 blommor Vistelser i naturen 1 Mest

Läs mer

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan

I Språkets värld. Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan I Språkets värld Bäckagårds förskolas digitala verksamhetsberättelse 2014/2015 avdelning: Lärkan Barn- och Ungdoms Förvaltningens målbild och huvudprocesser: 2014-04-23 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Förskolan

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag heter Sara. Jag är 10 år gammal. Jag har en lillasyster. Hon är 3 år. Hon heter Linda. Jag har en mamma och pappa också. Vi är en fattig familj. Vi bor i ett litet hus på landet.

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Kvalitetsrapport

Kvalitetsrapport NAMN TITEL DATUM Helena Fog Förskolechef 2017-07-03 Kvalitetsrapport 2016-2017 Breviks förskola Innehållsförteckning 1 Förutsättningar för genomförande... 3 2 Metoder och verktyg som har använts för uppföljning

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Undra besöker habiliteringen

Undra besöker habiliteringen Barn mår bra av att veta Den här berättelsen handlar om habiliteringen. Ditt barn får veta vad habilitering är och höra om barn med olika funktionsnedsättningar. Igenkänning kan ge ditt barn trygghet och

Läs mer

Veckobrev v 4 KOM IHÅG

Veckobrev v 4 KOM IHÅG Veckobrev v 4 KOM IHÅG APT på måndag. Förskolan stänger då klockan 16.00. Stjärnan I veckan har barnen bakat. Barnen får själva röra ihop degen och arbeta den. Då vi delade upp degen i mindre bitar fokuserade

Läs mer

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015

Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Avdelning Sporrens utvärdering 2014-2015 Fokus under året På Sporren har vi fortsatt att lyfta det naturvetenskapliga lärandet och dess olika aspekter. Detta läsår har barnen utforskat luft på olika sätt.

Läs mer

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht

mhtml:file://q:\safsk\grön flagg\rapport.mht Sida 1 av 7 Skolans namn: Salvägens förskola Kommun: Eskilstuna Kategori: Förskola Kontaktperson: Inga Bergström Tema: Närmiljö Rapporten godkänd: 2010-03-30 13:04:21 Mål 1: Lära barnen att trivas och

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

Minifakta om djurungar på landet

Minifakta om djurungar på landet TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? I boken får vi träffa några av de vanligaste djurungarna på en gård. Vi får träffa föl, kalvar, griskultingar, lamm och kycklingar. Vi får

Läs mer

Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor

Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor -2 Bokstavskedjor Ordkedjor Meningskedjor Detta exemplar är framställt för Vittra Utbildning AB under licens från Hogrefe Psykologiförlaget AB. Licensen avser användning inom Vittra Utbildning AB:s pedagogiska

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre

Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt. Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Bilaga projekt NaturTre och NaturEtt Varför valde vi just detta tema eller projekt Bäret - NaturTre Barnen som går på Bäret (1-3år) bor på en vacker ö, Tranholmen. Runt omkring finns otrolig vacker natur.

Läs mer

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen Naturens kopior Titta på Naturteaterns film och lyssna noga. 1. Skriv ner fem sätt hur djuren kan röra sig på. Människan Herr Bell fick idén att uppfinna telefonen av örats funktioner. Vad har telefonen

Läs mer

Palla äpplen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Palla äpplen VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS THOMAS HALLING Sidan 1 Palla äpplen Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Ahmed, Dewa och jag ska palla äpplen. Vi ser ett hus och i trädgården finns det ett träd med en massa äpplen. Vi går in och börjar

Läs mer

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt!

Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Januari en månad av reflektion, eftertanke och planer framåt! Tänk ändå vad fort ett verksamhetsår går och vad mycket som hänt på förskolan. Vi har haft två pedagoger iväg till Italien på fortbildning

Läs mer

Årsberättelse

Årsberättelse Årsberättelse 2015-2016 Valbo förskoleområde Det Du tänker om Mig, Så Du ser på Mig, Som Du är mot Mig, Sådan blir jag Anci Rehn Förskolechef Jessica Peter Mia Lind Kristina Hjertberg Helena Baggström

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

ASL - Att skriva sig till läsning Ett språkutvecklande arbetssätt för elever på Kungsgårdens skola och på alla skolor i Sandvikens kommun

ASL - Att skriva sig till läsning Ett språkutvecklande arbetssätt för elever på Kungsgårdens skola och på alla skolor i Sandvikens kommun ASL - Att skriva sig till läsning Ett språkutvecklande arbetssätt för elever på Kungsgårdens skola och på alla skolor i Sandvikens kommun Mona Wiklander Sandvikens kommun Eleverna har var sin dator Uppkopplade

Läs mer

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Tara är barnskötare YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN Omslaget Titta på bilden på omslaget och berätta vad du ser. Svara på frågorna: 1. Vad ser du på bilden? 2. Var är de? 3. Vilket yrke har kvinnan? 4. Vilken årstid är det på bilden?

Läs mer

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda!

- Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! - Små skrivuppgifter som kan bli något stort, sätt inga gränser för fantasin och låt pennan glöda! PLANETEN GODISHUSET Uppfinn din egen planet, beskriv vad den heter och hur den ser ut, vilka djur och

Läs mer

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt

Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt Familjedaghemmet Dagmamma i Brunna 2014ht- 2015vt PROJEKT ARBETET MÄNNISKOKROPPEN Period: HT 2014- VT 2015 Vi har arbetat mycket med projekt människokroppen som barnen har visat ett stort intresse för.

Läs mer

Årsberättelse 2014/2015

Årsberättelse 2014/2015 Bilaga 5 Årsberättelse 2014/2015 Nordöstra förskoleområde Lindbacka förskola Lena Horney - biträdande förskolechef Lindbacka förskola vt14-ht15 övergripande bild Alla förskollärare har gått fortbildning

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Verksamhetsbrev mars 2015.

Verksamhetsbrev mars 2015. Stjärngruppen Verksamhetsbrev mars 2015. Vi har fortsatt att arbeta med Jaget och grundfärgerna. Först har barnen tittat i spegel på sig själva. De har jämfört hår- och ögonfärg. Sedan har de ritat av

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

På besök i rovdjurens land

På besök i rovdjurens land På besök i rovdjurens land Björn, järv, varg och lodjur är stora rovdjur som finns i Sverige. Det sägs att de är starka, listiga och farliga och att de bor i skogen. Vill du veta sanningen? Följ med hem

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

LÄRPLATTANS MÖJLIGHETER

LÄRPLATTANS MÖJLIGHETER Verksamheten ska utgå från barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter Men de kan bara visa intresse av det vi erbjuder. - Söderlunds - FEM SNABBA LÄRPLATTANS MÖJLIGHETER förskoleverksamheten Specialpedagog

Läs mer

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Borgens förskola. avdelning Örnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Borgens förskola avdelning Örnen 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Örnen - 2015/2016 Enhet Örnen Förskoleverksamhet för 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson

Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Tipshandledning 6-årsboken: Måntornet av Per Gustavsson Hej. Du håller en tipshandledning i din hand som satts ihop av barnbibliotekarierna på biblioteken i Kävlinge kommun. Tanken är att den ska ge uppslag

Läs mer

TITANIC. Vårterminen 2015. Stenänga Förskola. Krokodilgruppen. Marina Undenius och Carina Nilsson

TITANIC. Vårterminen 2015. Stenänga Förskola. Krokodilgruppen. Marina Undenius och Carina Nilsson TITANIC Vårterminen 2015 Stenänga Förskola Krokodilgruppen Marina Undenius och Carina Nilsson Under hösten 2014 fanns ett intresse för Titanic hos några barn i barngruppen. När vårterminen startade hade

Läs mer

Hej alla föräldrar och barn!

Hej alla föräldrar och barn! Hej alla föräldrar och barn! Nu är det dax att börja i förskoleklass, vi förstår att ni har många frågor och funderingar. Därför har vi pedagoger i förskoleklasserna skrivit en liten förberedande saga

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015

Ekorrens arbetsplan Ht Vt 2015 Ekorrens arbetsplan Ht 2014- Vt 2015 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Ett tågprojekt växer fram

Ett tågprojekt växer fram Ett tågprojekt växer fram Tuppens utvärdering ht18/vt19 Fokus under året Mål från läroplanen Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla - nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

Läs mer

Konsten att fånga lärandet i stunden

Konsten att fånga lärandet i stunden Konsten att fånga lärandet i stunden Förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld - Språk och kommunikation, Äldre Syfte Varför? En eftermiddag under

Läs mer

Årsberättelse Ht -13 Vt -14. Sörby förskoleområde Förskolan Orion

Årsberättelse Ht -13 Vt -14. Sörby förskoleområde Förskolan Orion Årsberättelse Ht -13 Vt -14 Sörby förskoleområde Förskolan Orion Året som gått HT -13/VT -14 Under läsåret som gått har en till avdelning skapats på förskolan, avdelningen Stjärnan. Denna avdelning ligger

Läs mer