Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden /

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden 2015-06-17 /"

Transkript

1 1(22) Plats och tid konferensrummet Tunagården på Tunagården klockan 09:00 12:45 med ajournering 9:30 10:20 ande Mikael Edlund (S) ordförande Oliwer Mamcarz (M) 1:e vice ordförande Erika Rydja Sandvik (FP) 2:e vice ordförande Majo Kuusikoski (S) 78 del av 85 Samuel Deivard (KD) ersätter Majo Kuusikoski Tony Moberg (S) Haidi Opava (S) Anna Olsson (S) 78- del av 79 Kerstin Lagberg (S) ersätter Anna Olsson (S) del av Timothy Stayton (S) ersätter Torbjörn Olsson (M) Tine Bröns (S) ersätter Filip Rundström (M) Claes-Göran Alm (M) Christina Andersson (C) Marcus Helgstrand (V) ersätter Lena Ilhag (MP) Maria Forsberg (V) Benny Ekström (SD) Tobias Gustafsson (SD) ersätter Ann-Kristin Eriksson (SD) Utses att justera Maria Forsberg Justeringens plats och tid Måndagen den 22 juni 2005, Värjan Paragrafer Underskrifter... Sekreterare Annelie Brokvist Ordförande Justerande... Mikael Edlund... Maria Forsberg Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden / Anslaget sätts upp Anslaget tas ner Förvaringsplats för protokollet Vård- och omsorgsförvaltningens kansli Underskrift...

2 2(22) Övriga närvarande Johan Lindström tf förvaltningschef Annelie Brokvist nämndsekreterare Miryame Malmquist kommunikationsstrateg Lars Jansson ekonomichef 78 samt del av 85 Cecilia Palm Siösteen uppdragschef Daniel Åberg statistiker/controller Marie Olsson utvecklare 78 Cajsa Åkerholm MAS 78 Annasarah Pavasson områdeschef 78 Angelique Carlsson utvecklare 78 samt del av 85 Sara Josefsson 80

3 3(22) VON/2015: Verksamhetsuppföljning inom verksamheter för personer med psykisk funktionsnedsättning- Boendestöd, Hemtjänst och boende Räfsvägen våren 2015 Godkänna förvaltningens rapporter. Uppdra till utförarna att genomföra förbättringar enligt angivna förbättringsområden med återuppföljning som redovisas i nämnden under hösten Ärendebeskrivning Verksamhetsuppföljningen är en del av vård- och omsorgsförvaltningens kvalitetssystem och ger underlag för berörda enheters kvalitetsarbete. Syftet med verksamhetsuppföljningen är att granska utförarens följsamhet till uppdragsbeskrivningen. Berörda verksamheter har i uppdrag att vidta åtgärder utifrån de förbättringsområden som framkommit vid verksamhetsuppföljningen och återrapportera till uppdragsenheten enligt meddelad tidplan. Områdeschefen har i uppgift att följa upp att åtgärderna genomförs som planerat. Resultat Boendestöd (team 1 och team 2) och Räfsvägen uppfyller i huvudsak kraven i Uppdragsbeskrivningen. Hemtjänst till personer med psykisk funktionsnedsättning uppfyller delvis kraven i Uppdragsbeskrivningen. Generellt har uppföljningen av hälso- och sjukvården visat att verksamheterna uppfyller de krav som förväntas. Nedan följer en sammanfattning av förbättringsområden inom respektive verksamhet. Förbättringsområden Boendestöd team1 och team 2 Verksamheten behöver säkra att det finns personal med kompetens att möta brukare med annan språk- och/eller kulturtillhörighet, om behov finns.

4 4(22) För att säkra en god kvalitet för både brukarna och verksamheten behöver verksamheten ha en tydlig ledning och styrning. Arbetet med att bedriva egenkontroller för att säkerställa att verksamheten bedrivs enligt fastställda rutiner och riktlinjer behöver utvecklas. Verksamheterna behöver även säkerställa att det framgår i alla granskade genomförandeplaner hur insatsen ska utföras och vad brukaren klarar självständigt samt att dokumentationen förvaras enligt kraven i arkivlagen. Hemtjänst Alla medarbetare behöver få kontinuerlig kompetensutveckling utifrån verksamhetens behov samt att verksamheten behöver hitta en samsyn gällande medarbetares möjlighet till att regelbundet få stöd och handledning. Det finns även ett behov av att säkerställa att personal har tillräcklig kunskap om psykiska funktionsnedsättningar samt att säkra att de har tid att lyssna på brukaren och dennes behov. Det finns ett behov av att se över verksamhetens arbetssätt för att ge brukaren verktyg för att känna igen sina egna tecken på försämring av sin psykiska hälsa. Verksamheten behöver arbeta för att tillsammans med brukaren skapa ordning och struktur i brukarens dagliga liv. För att säkra en god kvalitet för både brukarna och verksamheten behöver verksamheten ha en tydlig ledning och styrning. Enhetschefen ska ombesörja att personal har tillgång till och är väl förtrogen med gällande process och dess rutiner/riktlinjer. Ett kunskapsbeserat förhållningssätt och gemensamma arbetsmetoder skall användas i det dagliga vård- och omsorgsarbetet. Verksamheten behöver säkra kommunikationsöverföringen mellan arbetspass på samma arbetsplats samt mellan olika yrkesgrupper. Riktlinje för lex Sarahrapportering skall vara känd i verksamheten. Verksamheten behöver utveckla arbetet med att bedriva egenkontroller för att säkerställa att verksamheten bedrivs enligt fastställda rutiner och riktlinjer. Verksamheterna behöver säkerställa att verksamhetsplanen inte är äldre än sex månader samt att det framgår i alla granskade genomförandeplaner hur insatsen ska utföras och vad brukaren klarar självständigt samt att dokumentationen förvaras enligt kraven i arkivlagen. Det finns ett behov att säkerställa att personal upplever att de har tillräcklig kunskap och har tid att föra och ta del av väsentlig dokumentation. Boende Räfsvägen Personalen skall känna till kvalitetskraven i aktuell uppdragsbeskrivning samt säkerställa att verksamheten har ett systematiskt arbetssätt för att introducera verksamhetsprocess vid nyanställningar. Brukaren samt eventuellt företrädare skall erbjudas muntlig och skriftlig information om verksamheten i samband med nytt ärende. Det finns även ett behov av att utveckla arbetet med att ge brukaren kunskap om dennes kognitiva funktionsnedsättningar och hur de yttrar sig i vardagen. Arbetet med att bedriva egenkontroller för att säkerställa att verksamheten bedrivs enligt fastställda rutiner och riktlinjer behöver ses över och utvecklas.

5 5(22) Verksamheten behöver säkerställa att det framgår i alla granskade genomförandeplaner hur insatsen ska utföras och vad brukaren klarar självständigt. Legitimerad personal arbetar med riskanalys, åtgärd och uppföljning i det dagliga arbetet. Händelseanalys genomförs vid analys av avvikelser till exempel på primärteamsmöten men är också en metod som, enligt enhetschef för legitimerad personal, kan användas i andra situationer och där av behöver arbetet med risk- och händelseanalyser utvecklas.

6 6(22) VON/2015:94 79 Minnesanteckningar från utskotten 2015 Minnesanteckningarna från utskottet för funktionsnedsättningsfrågor och och minnesanteckningarna från utskottet för äldrefrågor läggs till handlingarna.

7 7(22) VON/2015: Risk- och sårbarhetsanalys Godkänna vård- och omsorgsförvaltningens risk- och sårbarhetsanalys (RSA) för Ärendebeskrivning Risk- och sårbarhetsanalysen är end el av vår krisberedskap. I analysen beskrivs förvaltningens samhällsviktiga verksamheter och vilka åtaganden som ska prioriteras vid en kris. Vid en kris ska akuta och livsuppehållande hälso- och sjukvårdsinsatser, larm, mat och dryck, hälso- och sjukvårdsinsatser, personlig omvårdnad, psykosocialt omhändertagande, information och förvaltningsledning prioriteras. I analysen beskrivs även de oönskade händelser som bedöms som mest kritiska för förvaltningen. Dessa är pandemi, elavbrott, utsläpp av farligt ämne och massuppsägningar. Åtgärder som föreslagits för att höja krisberedskapen är uppdatering av förvaltningens krisorganissation, krispärm med krisplan och beredskapsplaner, utbildning inom krisberedskap och krishanteringsövningar, plan för omfördelning av personal mellan verksamheterna vid kris, plan för arbetsledning av frivilligresurser, inköp av rakelterminaler, inköp av reservaggregat, krislåda till särskilda boenden och i hemtjänstlokaler samt fordonsutrustning med till exempel första-hjälpen utrustning, GPS, filtar, ficklampa och snöskyffel. Vård- och omsorgsförvaltningens RSA ska vara ett levande dokument som revideras årligen.

8 8(22) VON/2015: Årsredovisning för vuxennämndens fonder år 2014 Godkänna årsredovisningarna för vuxennämndens donationsstiftelser för år Ärendebeskrivning Vård- och omsorgsnämnden har fem donationsstiftelser att förvalta och nämnden har delegerat ansvaret för beslut om utdelning ur fonderna till administrativa handläggaren enligt beslut i vård- och omsorgsnämnden Fonderna/stiftelserna vänder sig till personer boende och mantalsskrivna i Eskilstuna kommun. Inom vård- och omsorgsnämndens verksamhetsområde finns fonderna Samstiftelsen för Eskilstuna kommun, Märta Borgs testamentsstiftelse, Rekreationsstiftelsen, Lungstiftelsen och Axel och Ida Karlssons stiftelse. I skrivelse daterad redovisas sammanställning över vuxennämndens donationsstiftelser.

9 9(22) VON/2015: Motion om att erbjuda halkskydd kostnadsfritt för pensionärer För egen del Godkänna yttrandet och översända det till kommunstyrelsen. Förslag till Kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation Tobias Gustafsson (SD) reserverar sig muntligt mot vård- och omsorgsnämndens beslut. Ärendebeskrivning Kim Fredriksson (SD) och Benny Ekström (SD) har väckt en motion där det föreslås att Eskilstunas pensionärer ska erbjudas halkskydd kostandsfritt. Motionen har remitterats till vård- och omsorgsnämnden, Torshälla stads nämnd och kommunstyrelsen. Yttrande över motionen ska överlämnas till kommunstyrelsen senast den 5 augusti Fall är ett vanligt och allvarligt problem som många äldre drabbas av. Det innebär lidande för den enskilde och kostnader för samhället. En del fallolyckor inträffar utomhus, men huvuddelen inträffar inomhus. För att förebygga fall och fallskador är det preventiva arbetet viktigt. Vård- och omsorgsförvaltningen arbetar systematiskt för att förhindra fallolyckor, agera på rätt sätt om olyckan är framme och aktivt genomföra rehabiliterande insatser efter att en person ramlat. Förvaltningen har fastställt rutinen Rutin för fallprevention och åtgärder vid fall som beskriver ansvar för verksamheten inom fallpreventionskedjan. Vid konstaterad ökad risk för fall vidtas åtgärder för att förhindra fallolyckor. Det finns i dag olika typer av broddar i olika prisklasser att välja mellan. Kostnaden för den enskilde individen att införskaffa broddar uppgår från ungefär en femtiolapp till maximalt ett par hundralappar.

10 10(22) Broddar är lättillgängligt att köpa i vanliga affärer och på internet. Förvaltningen anser sammanfattningsvis att det inte finns tillräckligt starka skäl att erbjuda kostnadsfria broddar till kommunens pensionärer. Med en ansträngd ekonomisk situation måste kommunen prioritera vad som ska satsas på. Det är inte en kommunal kärnverksamhet att erbjuda gratis halkskydd till invånarna. I stället bör det fortsättningsvis satsas på det systematiska preventiva arbetet som bedrivs inom vård- och omsorgsförvaltningen och som gett goda resultat för att förhindra fall samt att stadsbyggnadsförvaltningen fortsätter satsningen på förbättrad sandning och snöröjning som minskar risken för alla invånare, oavsett ålder, att halka utomhus vintertid. Yrkanden Tobias Gustafsson (SD) och Benny Ekström (SD) yrkar bifall till motionen. Mikael Edlund (S), Claes-Göran Alm (M), Maria Forsberg (V), Majo Kuusikoski (S), Christina Andersson (C), Oliwer Mamcarz (M), Kerstin Lagberg (S) och Erika Rydja Sandvik (FP) yrkar avslag till motionen och bifall till förvaltningens framställan. Propositionsordning Ordföranden finner att det finns två förslag till beslut, dels Tobias Gustafssons (SD) och Benny Ekströms (SD) förslag om bifall till motionen, dels Mikael Edlunds (S) med fleras avslag till motionen och bifall till förvaltningens framställan. Ordföranden ställer förslagen mot varandra och finner att vård- och omsorgsnämnden beslutat i enlighet med Mikael Edlunds (S) med fleras yrkande, det vill säga att bifalla förvaltningens förslag. skickas till: Kommunstyrelsen

11 11(22) VON/2015: Upphandling av del av hemtjänsten enligt LOU Ge förvaltningen i uppdrag att påbörja processen för upphandling av en del av hemtjänsten i samverkan med upphandlingsenheten, Konsult och uppdrag. Ge förvaltningen i uppdrag att återkomma till nämnden med förslag till kravspecifikation innehållande kvalitetskrav för tjänsten samt förslag till geografiskt område för upphandling. Reservation Maria Forsberg (V) och Marcus Helgstrand (V) reserverar sig mot nämndens beslut och lämnar en skriftlig reservation (Bilaga A). Ärendebeskrivning Vård- och omsorgsnämnden, tidigare vuxennämnden, har sedan 2006 upphandlat driften av Snopptorps hemtjänst enligt lagen om offentlig upphandling. Sista avtalet slöts med Attendo Care AB för perioden , med möjlighet till förlängning i ytterligare två år om parterna är överens. Attendo har lämnat in en uppsägning av avtalet vilket innebär att avtalet löper ut Nämnden behöver ta ställning till om ny upphandling ska genomföras. Bakgrunden till tidigare upphandling var att få en viss konkurrens inom hemtjänsten och kunna jämföra kvalitén i privat och kommunal hemtjänst. Nämnden har uttalat att de fortfarande ser stora vinster i att en del av hemtjänsten utförs av extern utförare för att kunna göra kvalitetsjämförelser mellan privat verksamhet och den egna hemtjänst- verksamheten. Ett visst mått av konkurrens främjar sannolikt vidareutvecklingen av den egna verksamheten. Då Snopptorps hemtjänstområde är litet i förhållande till den totala hemtjänsten i kommunen har dock jämförelserna varit begränsade, varför volymen för kommande upphandling eventuellt behöver utökas till ett större geografiskt område. Ett större geografiskt område kommer även att vara mer attraktivt för anbudsgivare, vilket

12 12(22) ökar möjligheten för fördelaktiga anbud och möjliggör en ekonomisk effektiviseringseffekt. Förvaltningen föreslår att ny upphandling av del av hemtjänsten genomförs enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, i samverkan med upphandlingsenheten på Konsult och uppdrag. Förslag till geografiskt område behöver utarbetas, både gällande volym och områdesindelning. Förslag till karvspecifikation, innehållande kvalitetskrav för tjänsten, behöver utarbetas som underlag för upphandlingen. För att öka jämförelsen får inte anbudsgivare vidta åtgärder som kan förväntas medföra åsidosättande av lagar eller kollektivavtal eller annars strida mot vad som allmänt är godtaget inom arbetsgivarens ansvarsområde. Avtalstiden föreslås till fyra år, men möjlig förlängning i två år om båda parter är överens om förlängning. Att konkurrensutsätta del av hemtjänsten, där flera utförare ges möjlighet att lägga anbud, bör kunna påverka kostnaderna. Detta eftersom det mest fördelaktiga anbudet gällande kvalitet och pris föreslås som leverantör. Om inget anbud motsvarar ställda krav, om offererade priser inte ryms inom budgetramen eller om politiska beslut fattas som väsentligen förändrar förutsättningarna för upphandlingen kan upphandlingen avbrytas och samtliga anbud förkastas. Yrkanden Maria Forsberg (V) och Marcus Helgstrand (V) yrkar avslag till förvaltningens förslag och yrkar att hemtjänsten ska bedrivas i kommunal regi. Mikael Edlund (S) och Erika Rydja Sandvik (FP) yrkar bifall till förvaltningens förslag. Propositionsordning Ordföranden finner att det finns två förslag till beslut, dels Maria Forsbergs (V) och Marcus Helgstrands (V) förslag om avslag till förvaltningens förslag till förmån för eget förslag samt Mikael Edlunds (S) och Erika Sandviks (FP) förslag att bifalla förvaltningens förslag.

13 13(22) De två förslagen ställs mot varandra och ordföranden finner att nämnden beslutat i enlighet med Mikael Edlunds (S) och Erika Rydja Sandviks (FP) förslag att bifalla förvaltningens förslag.

14 14(22) VON/2015: Ändrade sammanträdesdagar för arbetsutskottets sammanträden i oktober och november 2015 Ändra sammanträdesdatum för arbetsutskottet från torsdagen den 1 oktober till tisdagen den 29 september samt från torsdagen den 5 november till måndagen den 2 november. Tid för arbetsutskottets sammanträde måndagen den 2 november är 10:00 12:00. Ärendebeskrivning Vid arbetsutskottets sammanträde torsdagen den 4 juni föreslogs att ovan två nämnda arbetsutskottsmöten byter datum. Detta på grund av Socialchefsdagarna 30 september 2 oktober och Kvalitetsmässan 3 5 november.

15 15(22) VON/2015:5 85 Verksamhetsrapporter 2015 Förvaltningen lämnar följande verksamhetsrapporter: Information från biträdande förvaltningschef Johan Lindström Information från ekonomichef Lars Jansson Inventering av äldre döva, gravt hörselskadade, blinda, gravt synskadade och dövblinda brukare Maria Viduss Uppdatering av nuläge upphandling vård- och omsorgsboende Cecilia Palm Siösteen Belysning av behovet av korttidsplatser Cecilia Palm Siösteen

16 16(22) VON/2015:14 86 Ärenden för kännedom till vård- och omsorgsnämnden 2015 Efter anmälan läggs redovisade ärenden till handlingarna. Ärendebeskrivning Protokollsutdrag från Kommunfullmäktige Årsredovisning för 2014 för Eskilstuna kommun (KSKF/2015:172) Protokollsutdrag från Kommunstyrelsens personalutskott Anvisningar för begäran om förlorad arbetsinkomst (KSKF/2015:170) Samrådsmöte med ägarföreträdare i medlemskommuner på Vårnäs i Vingåker Protokollsutdrag från Kommunfullmäktige Delårsrapport 1 år 2015 för Eskilstuna kommun (KSKF/2015:250)

17 17(22) VON/2015:38 87 Delegationsrapporter beslut fattade av tjänstemän/ordförande enligt delegationsordning Efter anmälan, lägga delegationsrapporterna, enligt sammanställning, daterad den 10 juni 2015 till handlingarna.

18 18(22) VON/2015:15 88 Delegationsrapporter beslut i ärende enligt SoL, LSS och avgifter Efter anmälan, lägga delegationsrapporterna, enligt sammanställning, daterad den 10 juni 2015 till handlingarna.

19 19(22) VON/2015:10 89 Delegationsrapporter beslut i personalärenden till vård- och omsorgsnämnden 2015 Efter anmälan, lägga delegationsrapporterna, enligt sammanställning, daterad den 10 juni 2015 till handlingarna.

20 20(22) VON/2015:11 90 Delegationsrapporter beslut lönesättningsärenden till vård- och omsorgsnämnden 2015 Efter anmälan, lägga delegationsrapporterna, enligt sammanställning, daterad den 10 juni 2015 till handlingarna.

21 21(22) VON/2015:12 91 Delegationsrapporter beslut utbetalning av fondmedel vård- och omsorgsnämnden Efter anmälan, lägga delegationsrapporterna, enligt sammanställning, daterad den 10 juni 2015 till handlingarna.

22 22(22) VON/2015:9 92 Delegationsrapporter beslut om bostadsanpassningsbidrag 2015 Efter anmälan, lägga delegationsrapporterna, enligt sammanställning, daterad den 10 juni 2015 till handlingarna.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden /

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vård- och omsorgsnämnden / 1(15) Plats och tid Ebelingrummet stadshuset klockan 09:00-15:10 med ajourneringar 09:40 09:55, 10:55 11:05, 12:05 13:05 och 14:00 14:05 ande Mikael Edlund (S) ordförande Oliwer Mamcarz (M) 1:e vice ordförande

Läs mer

Svar på motion om att erbjuda halkskydd kostnadsfritt för pensionärer

Svar på motion om att erbjuda halkskydd kostnadsfritt för pensionärer Kommunstyrelsen 2015-09-01 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2015:95 Sara Molander 016-710 25 16 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på motion om att erbjuda halkskydd kostnadsfritt för pensionärer

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vuxennämnden 2012-05-16

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vuxennämnden 2012-05-16 1(18) Plats och tid Värjan, Ekströmska Klockan 8:30-11:45 ande Ersättare Utses att justera Mikael Edlund,(S) ordförande Sivor Roos (S) Magnus Hansson (S) Inger Carlsson (S) Jimmy Haller (S) ersätter Majo

Läs mer

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA 2013-01-23. 08.30 ca 15:00. Plats OBS! Ebelingrummet, Stadshuset. Erika Rydja Sandvik (FP) 2:e vice ordf.

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA 2013-01-23. 08.30 ca 15:00. Plats OBS! Ebelingrummet, Stadshuset. Erika Rydja Sandvik (FP) 2:e vice ordf. 1 Sammanträde med Enligt uppdrag Sammanträdesdatum OBS! KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA 2013-01-23 Vuxennämnden Ordföranden Onsdagen den 30 januari 2013 klockan 08.30 ca 15:00 Plats OBS! Ebelingrummet,

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vuxennämnden 2011-11-17

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vuxennämnden 2011-11-17 1(16) Plats och tid Nämndrummet, Arbetsmarknads-och familjeförvaltningen./ Klockan 8:30-11.30 ande Ersättare Utses att justera Mikael Edlund(S) ordförande Sivor Roos (S) Magnus Hansson (S) Inger Carlsson

Läs mer

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA 2012-03-14. Sammanträdesdatum OBS! Onsdagen den 21 mars, 2012 klockan 08.30 heldag

KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA 2012-03-14. Sammanträdesdatum OBS! Onsdagen den 21 mars, 2012 klockan 08.30 heldag 1 KALLELSE OCH FÖREDRAGNINGSLISTA 2012-03-14 Sammanträde med Enligt uppdrag Vuxennämnden Ordföranden Sammanträdesdatum OBS! Onsdagen den 21 mars, 2012 klockan 08.30 heldag Plats OBS! MunktellArenan, lokal

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vuxennämnden 2013-10-10

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Vuxennämnden 2013-10-10 1(23) Plats och tid Ebelingrummet i Stadshuset klockan 8:30 12:15 med ajourneringar 9:40 10:00 och 10:25 10:35 ande Mikael Edlund (S) ordförande Joel Hamberg (V) 1:e vice ordförande Christina Andersson

Läs mer

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30

2012-11-20. Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik Andersson (c) 1:e vice ordförande Leif Jannerstig (s)

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Torshälla stads nämnd 2013-11-12

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Torshälla stads nämnd 2013-11-12 1(7) Plats och tid Stora konferensrummet, klockan 13.00 16.00 Beslutande Magnus Arreflod (MP) ordförande Lars-Göran Karlsson (S) Birgitta Rydén-Johansson (S) Therese Huru (S) Leif Hjälm (S) Majlis Strandberg

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2013-01-15

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2013-01-15 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sammanträdessal, Fäladstorget 1, Lund, kl 08:30-09:10 Ordförande: Johansson Lars (M) Ledamöter: Arnesen Lena (M) Dowler Mathias (C) Adolfsson Maj (KD) Almén Mai

Läs mer

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö 1(15) Plats och tid Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena

Läs mer

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, Heby 24 november Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.45 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Karl-Arne Larsson (C) Ulf Mattsson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 0.00-.5 Beslutande Övriga närvarande Carl Malmqvist (M) ersättare för Ida Bornlykke (S) Sejdi Karaliti (S) Mona Nihlén (V) ersättare för Marianne Åkerblad

Läs mer

1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Omsorgsnämnden

1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Omsorgsnämnden 1(9) Plats och tid Åsaka-Velandarummet, kl. 15:00 16:00 ande Ledamöter Ersättare Ann-Christin Holgersson (S), Ordförande Sven Åke Möll (S), 1:e vice ordförande Maria Nilsson (KD), 2:e vice ordförande Mussa

Läs mer

Sammanträdesdatum Torsdagen den 23 mars 2017, kommunstyrelsens kansli, stadshuset Paragrafer 61-62

Sammanträdesdatum Torsdagen den 23 mars 2017, kommunstyrelsens kansli, stadshuset Paragrafer 61-62 Extra 1(5) Plats och tid Rinmansalen, stadshuset, klockan 08:30-08:45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Utses att justera Ingrid Sermeno Escobar (-) Justeringens plats och tid Torsdagen den 23 mars

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-19

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2012-12-19 1(6) Plats och tid Rinmansalen, stadshuset, klockan 15:05-15.10 Beslutande Jimmy Jansson (S), ordförande Sarita Hotti (S) Marie Svensson (S) Mikael Edlund (S) Ann-Sofie Wågström (S), ersätter Mona Kanaan

Läs mer

Christina Höij (m), 11-19 Rolf Antonsson (m), 11-19 Inger Eckert (kd) Ingrid Högman (kd) Stephan Karlsson (s), 11-19

Christina Höij (m), 11-19 Rolf Antonsson (m), 11-19 Inger Eckert (kd) Ingrid Högman (kd) Stephan Karlsson (s), 11-19 11-22 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 17.15. Beslutande Närvarande ersättare Kristina Frigert (m), ordförande Göran Fahlgren (m), 2:e vice ordförande Lasse Andersson (m) Daniel

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Nämndrummet, Värjan plan 5, Alva Myrdals gata 5 Klockan 08:30 11:15 Ajournering för paus mellan 9:30 10:00 Beslut i sekretessärenden, se separat B-protokoll Beslutande Ej tjänstgörande

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott

Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Protokoll 1 (12) Diarienummer VOO 2019/0051 Vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (10)

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 12.00 16.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, ordförande (S) Lena Kandergård, 1:e vice ordförande (S) Börje Wahlund, 2:e

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(5) Plats och tid Nämndrummet, Värjan plan 5, Alva Myrdals gata 5 Klockan 08:30 14:45 Ajournering för paus mellan 9:40 10:00. i sekretessärenden, se separat B-protokoll. ande Ersättare Göran Gredfors,

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01

ÅSTORPS KOMMUN Medborgarnämnden 2010-03-01 24 Allmän Plats och tid Kommunhuset, Björnekullasalen kl. 19.00-20.25 ande Reino Persson (S) ordförande Friberg, Gun (S) vice ordf. Hellman, Gertrud (M) Eriksson, Lennart (S) Andersson, Lena (C) tjg. ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Rum 226 kl. 09:00-10:10 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Marie Östh Karlsson (S) (ordförande) Hans Bergfelt (M) (vice ordförande) Stefan Gustafsson (S) Ulrika Frick (MP)

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2016-10-26 KS 2015/1051 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L): Förebygg fallolyckor hos våra äldre Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, 14.15 16.10 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Tomtlund Torbjörn (M) Grahn Gunnar (S) Svensson Carl-Johan (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-11-02 1 () Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.30 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Elisabeth Björk (S) Olle Jansson

Läs mer

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S)

Lars Johansson (L), andre vice ordförande. Hans Richardsson (S), tjänstgörande ersättare för Stefan Leiding (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset lokal 2:3, Munkhättevägen 45 i Tumba, kl. 19:00 ande Marcus Ekman (S), ordförande Björn Lagerstedt (M) Ali

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Folkets hus i Torsås, 2017-11-28, 17.00 17.30 Beslutande Henrik Nilsson Bokor, S ordförande Roland Swedestam, S Susanne Rosén, S Roger Isberg,

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Socialnämnden

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Socialnämnden 1(14) Plats och tid Nämndrummet, Alva Myrdals gata 5 Klockan 08:30 14:45 Ajournering för paus mellan 09:30 10:00. Beslut i sekretessärenden, se separat B-protkoll. Beslutande Ej tjänstgörande Ersättare

Läs mer

242 Förändring av personalförmånen friskvård (KSKF/2016:439)

242 Förändring av personalförmånen friskvård (KSKF/2016:439) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-11-29 Sida 1(3) 242 Förändring av personalförmånen friskvård (KSKF/2016:439) Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Från och med den 1 januari

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2010-05-25. Omedelbar justering

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2010-05-25. Omedelbar justering Kultur- och fritidsnämnden Omedelbar justering 46 Kultur- och fritidsnämnden sammanträde 46. Angående laglighetsprövning enligt kommunallagen av beslut 2010-02-23, 16; Besparingar 2009-2011 på kultur-

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl , ajournering kl

Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl , ajournering kl Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdeslokal Alnarp Tid kl.17.30-20.00, ajournering kl 18.20-19.15 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande Britt Hjertqvist

Läs mer

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16)

Socialnämnden Sammanträdesdatum Sida (16) 2014-02-18 1 (16) Plats och tid Älmhults kommunhus 18 februari 2014 kl. 8.30 11.00 Beslutande Vidar Lundbäck (C), ordförande Ann Johansson (S), andre vice ordförande Annelie Olin (C) Josefin Grenander

Läs mer

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018 Plats och tid Aktivitetshuset skjortan Kl 16:30-17:50 Beslutande Anders Berglöv (S), ordförande Emma Dahlin (M), 1:e vice ordförande Karina Bundgaard Krogh (C), 2:e vice ordförande Terese Larsson (S) Torbjörn

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45

Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Omsorgsnämnden 2007-09-14 1 (6) Plats och tid Sammanträdesrum Korallen, Arken, kl 13:00-14:45 Beslutande Christina Karlsson (s) Anna-Lena Holmström (c) Gunnar Holmberg (s) Sofia Olsson (c) Lillemor Edlund

Läs mer

Alexander Arbman, nämndsekreterare Mikael Daxberg, kommunsekreterare Emma Majlöv Modig, förvaltningssekreterare Cecilia Bülow, personalchef

Alexander Arbman, nämndsekreterare Mikael Daxberg, kommunsekreterare Emma Majlöv Modig, förvaltningssekreterare Cecilia Bülow, personalchef 1(5) Plats och tid Storasjö, Åseda, tisdagen den 12 februari 2019 kl 13:30-14:55 Beslutande Niklas Jonsson (S), Ordförande Anders Käll (M), 1:e vice ordförande Peter Skog Lindman (S) Susanne Karlsson (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämndens protokoll

Samhällsbyggnadsnämndens protokoll Datum: Torsdagen den 3 oktober 2013 Tid: 18:00 20:30 Plats: Elfkungen, Lilla Edets kommunhus Justeringsdag: Torsdagen den 3 oktober, 2013 Paragrafer: 61-65 Utses att justera: Jörgen Andersson (C) Underskrifter:

Läs mer

Sammanträdesdatum Hans Gardelin, (M) ordförande Eva Johansson (S) Marianne Karlberg (S) ersätter Björn Larsson (S)

Sammanträdesdatum Hans Gardelin, (M) ordförande Eva Johansson (S) Marianne Karlberg (S) ersätter Björn Larsson (S) 1(7) Plats och tid Rademacherrummet, Stadshuset Klockan 13:00 14:40 Beslutande Insynsledamöter Hans Gardelin, (M) ordförande Eva Johansson (S) Marianne Karlberg (S) ersätter Björn Larsson (S) Bernt-Åke

Läs mer

49 Svar på motion Årlig första hjälpen-, hjärt- och lungräddning- och olycksfallsutbildning för förskolepersonal (KSKF/2018:270)

49 Svar på motion Årlig första hjälpen-, hjärt- och lungräddning- och olycksfallsutbildning för förskolepersonal (KSKF/2018:270) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-03-05 Sida 1(3) 49 Svar på motion Årlig första hjälpen-, hjärt- och lungräddning- och olycksfallsutbildning för förskolepersonal (KSKF/2018:270)

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndag 4 april 2016 kl. 17.00 19.45, konferensrum Yngern, kommunhuset Peter Ohlsson (m), ordförande Jan Linderhielm (np),

Läs mer

Ajournering

Ajournering 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Roten, Kommunhuset, Svalöv, kl 16.30-17.15 Ajournering 16.50-16.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S), ordförande Fredrik Jönsson

Läs mer

Höjden, Kommunhuset Tisdagen den 15 december 2015 kl 18:00 21:15

Höjden, Kommunhuset Tisdagen den 15 december 2015 kl 18:00 21:15 2015-12-15 1 (23) Plats och tid ande Höjden, Kommunhuset Tisdagen den 15 december 2015 kl 18:00 21:15 Anders Magnhagen (S), ordförande Jessica Ashworth (M), 1:e vice ordf Camilla Hindersson (S) Adele Olander

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 09.30-.30 Beslutande Övriga närvarande Ida Bornlykke (S), ordförande Sejdi Karaliti (S) Marianne Åkerblad (M) Gunnel Andersson (M) Lars Erik Ottosson (SPI) Mona Nihlén

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Protokoll 1 (11) Diarienummer VOO 2016/0062 Vård- och omsorgsnämnden Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga Sessionssalen Stadshuset, Kyrkogatan 11, Lund, klockan 17.00 19.30

Läs mer

Alexander Josefsson (M), ordförande Daniel Karlsson (KD), 2:e vice ordförande Lizbeth Johansson (C) Annie Fredriksen (S) Jessica Källberg (S)

Alexander Josefsson (M), ordförande Daniel Karlsson (KD), 2:e vice ordförande Lizbeth Johansson (C) Annie Fredriksen (S) Jessica Källberg (S) 1(14) Plats och tid Hillerstorps skola, kl 15.00 Beslutande Alexander Josefsson (M), ordförande Daniel Karlsson (KD), 2:e vice ordförande Lizbeth Johansson (C) Annie Fredriksen (S) Jessica Källberg (S)

Läs mer

Daniel Kristiansson (MP) Ingegerd Gagnerud (FP) Krister Kindberg (KD) Johnny Boström (S) t o m kl 13.00

Daniel Kristiansson (MP) Ingegerd Gagnerud (FP) Krister Kindberg (KD) Johnny Boström (S) t o m kl 13.00 sid 1 (10) Tid och plats Onsdag den 12 juni 2013, kl. 9.00-15.12 (Information kl 9.00 12.15) Falken, Järnvägsgatan 4 Sammanträdet ajournerades för lunch 12.15-13.00 samt för gruppmöte 13.45-14.30 Tjänstgörande

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-12-11 1 (16) Jens Nilsson (s) Morgan Ohlsén (s) Eivor Carlsson (kd), från och med 127

Omsorgsnämnden 2007-12-11 1 (16) Jens Nilsson (s) Morgan Ohlsén (s) Eivor Carlsson (kd), från och med 127 Omsorgsnämnden 2007-12-11 1 (16) Plats och tid Bollegården, tisdagen den 11 december 2007, kl. 16.00-18.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan Edvardsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14

Sammanträdesprotokoll Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Socialnämnden 2015-01-29 1-14 Plats och tid Sammanträdesrum A1, Engelbrektsgatan 15, kl. 13.30-14.55 ande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Erland Linjer (M) Turid Ravlo-Svensson

Läs mer

Östra kommunhuset, plan 5, D503 klockan 13:

Östra kommunhuset, plan 5, D503 klockan 13: 1 Plats och tid Östra kommunhuset, plan 5, D503 klockan 13:00-15.00 Marianne Eriksson (S), ordförande Linnéa Sjögren (S) Caroline Hedenström (M), vice ordförande Emelie Nyberg (M) Thord Bagan (S) Lisbeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad...

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag. MULLSJÖ KOMMUN Kommunstyrelsens tekniska utskott 2014-08-15. Innehåll. 101 Antagande av städentreprenad... Kommunstyrelsens tekniska utskott Sammanträdesdag 2014-08-15 Innehåll 101 Antagande av städentreprenad... 136 2014-08-15 135 Plats och tid Bjurbäcksrummet kl. 09.00-09.25 ande Thore Thorstensson, ordf.

Läs mer

Mathilda Ahlin, Nämndsekreterare Owe Lindström, Verksamhetschef medborgarservice

Mathilda Ahlin, Nämndsekreterare Owe Lindström, Verksamhetschef medborgarservice 1 (7) Plats och tid Håns Byalags lokal, 15.00 16.00 Beslutande Övriga närvarande Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Kristina Kristiansson, V Ordförande (S) Robin Olsson (M) Mårten Karlsson (S) Anette Eriksson

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Äldreomsorgsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Äldreomsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (10) Tid Klockan 13.15 14.00 Plats Strömsalen, Kinnaström Beslutande C Ulla-Maj Persson M Jörgen Hagman Lindén MBP Ylva Höglund C Erika Arnell tjänstgör för Rolf Hallberg (FP)

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2012-03-14

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2012-03-14 1(12) Plats och tid MunktellArenan, rum Rossvik klockan 15:00-16:30 ande Ersättare Utses att justera Justeringens plats och tid Mona Kanaan (S), ordförande Alexandra Karjel (MP) Anette Stavehaug (V) Göran

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:15-15:15 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Gunnel Johansson (S) (ordförande), Leif Smith (S) (1:e vice ordförande), Tommy Edenholm (KV) (2:e

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2017-12-12, Visten, klockan 14:00-16:30 Avser paragrafer 97-105 ande Bertil Hagelin (S) Ordförande Ulrika Rodin (S) 1:e vice ordförande Per Hallström (M) 2:e vice ordförande Lillemor

Läs mer

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare

Karlsson Margareta, Förvaltningschef Holm Thomas, Ekonom Engberg Åsa, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset klockan 14.15 15. 00 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Grahn Gunnar (S) Långström Rolf (L) Monika Utter(MP) Svensson

Läs mer

Socialnämnden 2015-03-31 1(10) Tisdagen den 31 mars 2015, klockan 08.30 12.15, i Skållerudrummet.

Socialnämnden 2015-03-31 1(10) Tisdagen den 31 mars 2015, klockan 08.30 12.15, i Skållerudrummet. Socialnämnden 2015-03-31 1(10) Tid och plats Tisdagen den 31 mars 2015, klockan 08.30 12.15, i Skållerudrummet. Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Daniel Jensen, vice ordf. (KD) Kerstin Lindberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Socialkontoret, kl.15.00-16.30

Socialkontoret, kl.15.00-16.30 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) 2015-01-02 Plats och tid Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Socialkontoret, kl.15.00-16.30 Lena Nilsson (S) ordförande Sven-Erik Andersson (C) 1:e

Läs mer

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517)

80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-04-10 Sida 1(3) 80 Svar på motion om att införa övervakningskameror vid utsatta parkeringsplatser (KSKF/2017:517) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 17.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, vice

Läs mer

med ajournering

med ajournering 1(15) Plats och tid Sessionssalen Nämndhuset, torsdagen den 11 maj 2017 kl 16.15 17.40 med ajournering 16.45 17.30 Beslutande Ledamöter Krister Mc Carthy (S), ordförande Susanne Forsberg (S), 1:e vice

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje måndagen den 3 juni 2019 kl

Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje måndagen den 3 juni 2019 kl Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje måndagen den 3 juni 2019 kl. 13-13.50 Ledamöter Övriga närvarande Robert Beronius (L) (ordförande) Ganimete Kalludra

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Eskilstuna Strängnäs 1(13) Plats och tid Nämndrummet, Värjan plan 5, Alva Myrdals gata 5 Klockan 13:00 16:30 Sekretessärenden behandlades mellan 15:10 16:00. Av sekretesskäl protokollförs dessa ärenden

Läs mer

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:30

Plats och tid: 429, , kl. 14:00-15:30 Plats och tid: 429, 2019-03-19, kl. 14:00-15:30 Beslutande: Ingela Sylwander (M) Sonny Rosén (L) Pia Radil (S) Katrina Dakouri (M) Wiveca Britzén (M) Mikael von Krassow (S) Maths Kjellin (M) Rose-Marie

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatu m Torshälla stads nämnd 2010-10-05

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatu m Torshälla stads nämnd 2010-10-05 Torshälla stads nämnd 1(9) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Brogatan 13, klockan 14.30-15.35 ande Aino Blomgren (S) ordförande Lena Hellberg (S) Therese Huru (S) Peter Andersson (S) ersätter Roland

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Protokoll 1 (17) Diarienummer VOO 2019/0015 Vård- och omsorgsnämnden Plats och tid Vård- och omsorgsnämndens sammanträdeslokal, Bangatan 10 A, Lund, klockan 17.00 20.35 Ledamöter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (21)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (21) Plats Lomma kommunhus, Stora Sessionssalen Tid 2017-12-19, kl. 09:17-10:09 Sammanträdesdatum s. 1 (21) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M) Krister

Läs mer

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan

Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag , klockan Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringen sker Kommunhuset i Örkelljunga Tisdag 2018-04-17, klockan 13.30 16.05 Annika Jönsson (M), ordförande

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden 2019-06-11 1 (8) Vård- och omsorgsförvaltningen VON 2019:83 Utredningsenheten Vård- och omsorgsnämnden Remissyttrande Riktlinjer för uppföljning och insyn av verksamhet som bedrivs

Läs mer

56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210)

56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-23 Sida 1(3) 56 Svar på motion - Skydda lärarnas yttrandefrihet (KSKF/2018:210) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Monica Granström BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Monica Granström BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag VIADIDAKTNÄMNDEN 2017-09-18 1 Plats och tid Arbetsmarknadsenheten, Dalvägen 13 A Katrineholm kl 09:00 11:00 Beslutande Gunilla Magnusson (S) ordförande, Marion Ståhl (S) 1:e vice ordförande, Thomas Selig

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, kl 10:30-11:10 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2012-05-09 kl 10:30-11:10 Beslutande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga närvarande: Lena

Läs mer

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33

Ann Larsson, förvaltningschef Mariann Lundin, bitr förvaltningschef Lena Vilhelmsson, sekreterare Jörgen Karlsson, ekonom, 33 26-34 Plats och tid Kommunhuset, "Tryggö", Kungshamn, kl 13.00 16.00 Beslutande Leif T Johansson, (FP) ordförande Kristina Frigert (M), 1:e vice ordförande Elving Claesson (S) 2:e vice ordförande Christina

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-02-19, Visten, klockan 14:00-17:00 Avser paragrafer 15-29 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Lars-Göran Carlsson (C) 1:e vice ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 08.30-09.45 Beslutande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI), 1:e vice ordförande Ida Bornlykke (S), 2:e vice ordförande Figge Bergqvist

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Arvo Hellman (S) ordförande Ulrika Thulin (S) Margit Johansson (M) Irena Alm (S)

Arvo Hellman (S) ordförande Ulrika Thulin (S) Margit Johansson (M) Irena Alm (S) 1(10) Plats och tid Blosset, kl. 13.00 16.00 Beslutande Ledamöter Arvo Hellman (S) ordförande Ulrika Thulin (S) Margit Johansson (M) Irena Alm (S) Nils Nilsson (C) Maria Berglund (KD) Sten-Göran Claesson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-11.00 Beslutande Gunnel Andersson (M), ordförande Marianne Åkerblad (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI), 1:e vice ordförande Ida Bornlykke

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Utskottet Vård och omsorg 2012-10-24 87 Plats och tid Garvaren röd, kl 13.15 17.15 Beslutande Ledamöter Sten Fransson (S), ordförande Maria Rönnehäll (S) Hans Forssell (S) ej 69-70, 505 Sara Andersson

Läs mer

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet våning 2, Marnäsliden, 13:00 14:30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund(M) Gunnar Grahn (S) Ann-Katrin

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 1(15) Plats och tid Nämndrummet, Värjan plan 5, Alva Myrdals gata 5. Klockan 08:30 11:30. Ajournering för paus mellan 9:30 10:00. Individärenden protokollförs i separat B-protokoll. ande Ej tjänstgörande

Läs mer

Servicenämnden. Servicenämnden Protokoll 1 (12) SN 2016/0153. Plats och tid Kristallen, Meteroiten, plan 7, klockan

Servicenämnden. Servicenämnden Protokoll 1 (12) SN 2016/0153. Plats och tid Kristallen, Meteroiten, plan 7, klockan Servicenämnden Protokoll 1 (12) Diarienummer SN 2016/0153 Servicenämnden Plats och tid Kristallen, Meteroiten, plan 7, klockan 17.00 20.20 Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Johan Lambreus

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Sammaträdesrum 429, , kl. 14:00 14:15. Liss Böcker Lars Nyander

Kommunstyrelsen. Plats och tid: Sammaträdesrum 429, , kl. 14:00 14:15. Liss Böcker Lars Nyander Plats och tid: Sammaträdesrum 429, 2018-12-17, kl. 14:00 14:15 Beslutande: Ersättare: Robin Holmberg (M) Liss Böcker (C) Lars Nyander (S) Patrik Ohlsson (SD) Eric Sahlvall (L) Linda Persson (KD) Åsa Larsson

Läs mer

Kommunkontoret, måndag 1 september kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 59-68 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, måndag 1 september kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 59-68 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 9.00 11.45 Beslutande David Olsson (M), ordförande Carina Schön (S) Dick Pettersson (C) Sören Johansson (KD) Anders Pettersson (S) Ej

Läs mer

269 Svar på motion om att se över kravställningar vid upphandlingar för att gynna lokala företag (KSKF/2017:330)

269 Svar på motion om att se över kravställningar vid upphandlingar för att gynna lokala företag (KSKF/2017:330) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 269 Svar på motion om att se över kravställningar vid upphandlingar för att gynna lokala företag (KSKF/2017:330) Beslut Förslag till

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatu m Kommunstyrelsen 2012-04-26

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatu m Kommunstyrelsen 2012-04-26 1(8) Plats och tid Rinmansalen, stadshuset klockan 16.00-16.05 Beslutande Ersättare Jimmy Jansson (S), ordförande Ann-Sofie Wågström (S), tjänstgörande ersättare Mikael Edlund (S) Johan Nilsson (S) Magnus

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-12-20

Sammanträdesdatum 2012-12-20 1(28) Plats och tid Nämndrummet, våningsplan 5, Värjan, klockan 10:00 14:45. Ajournering för jullunch klockan 12:00 13:15. Sekretessärenden behandlas mellan klockan 13:45 13:50, se särskilt B-protokoll

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-01-07 1(10)

Sammanträdesprotokoll Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2015-01-07 1(10) 2015-01-07 1(10) Plats och tid KS-salen kl. 13:00-14:20 Beslutande Ewa Arvidsson (S), ordförande Birgit Karlsson (MP) Cecilia Gustafsson (S) Christina Wallin (V) Rolf Lindström (S) Barbro Spjuth (M) Kurt

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) Sammanträdesprotokoll 1 (8) Plats och tid Garvaren Röd, kl. 13.15 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maria Rönnehäll, Vice ordförande (S) Per-Olov Ålander, Vice

Läs mer

Roger Magnusson (S) Cecilia Axelsson (C) Bodil Olsson (M) Alvar Hansetun (SD)

Roger Magnusson (S) Cecilia Axelsson (C) Bodil Olsson (M) Alvar Hansetun (SD) Plats och tid Bonargården, måndagen den 19 februari 2018 kl 16:00-19:15 ande Bengt Andersson (C), Ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Bengt Ferm (S) Maria

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Socialnämnden (13) Tisdagen den 26 maj 2015, klockan , i Skållerudsrummet

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Socialnämnden (13) Tisdagen den 26 maj 2015, klockan , i Skållerudsrummet Nr 5 Socialnämnden 2015-05-26 1(13) Tid och plats Tisdagen den 26 maj 2015, klockan 08.30 12.00, i Skållerudsrummet Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Daniel Jensen, vice ordf. (KD) Eva Larsson

Läs mer

Bodil Olsson (M) Alvar Hansetun (SD) Yvonne Edman, sekreterare Peter Jansson, t f socialchef, 1-12 Malin Lavén, enhetschef FN, 6 Elin Zell, SAS, 2-5

Bodil Olsson (M) Alvar Hansetun (SD) Yvonne Edman, sekreterare Peter Jansson, t f socialchef, 1-12 Malin Lavén, enhetschef FN, 6 Elin Zell, SAS, 2-5 Plats och tid Socialtjänsten, måndagen den 22 januari 2018 kl 16.00-17.15 ande Bengt Andersson (C), ordförande Siw Malmsten (L), 1:e vice ordförande Susanne Johansson (S) Jan Hanna (S) Roger Magnusson

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup

Sammanträdesrum Önnerup Sammanträdesdatum s. 1 (5) Plats Sammanträdesrum Önnerup Tid Torsdagen den 7 mars 2013, kl. 08.30-11.35, ajournering 10.15-11.00 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) Robert Wenglén (M) Lena Forsberg (M)

Läs mer

340 Svar på motion - Snöfria gator (KSKF/2017:225)

340 Svar på motion - Snöfria gator (KSKF/2017:225) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 340 Svar på motion - Snöfria gator (KSKF/2017:225) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation Kim Fredriksson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden 2012-10-02 1 Innehållsförteckning Ärende 102 Presentation av ny enhetschef... 3 103 Information om tillsynsärende - Socialstyrelsen... 4 104 Delegation handläggning av SFI-bonus... 5 105 Äldreomsorgsplan...

Läs mer