Ciceron Assistent Handbok. Version 1.2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ciceron Assistent Handbok. Version 1.2"

Transkript

1 Ciceron Assistent Handbok Version 1.2

2 NOTERA Denna upplaga gäller för Ciceron Assistent tills annat meddelas i samband med nya versioner eller tekniska uppdateringar. Vi förbehåller oss rätten till ändringar av den information som detta dokument innehåller utan föregående meddelande om detta. Ciceron är ett av Visma Consulting registrerat varumärke. Microsoft, Microsoft Windows och Microsoft Word är av Microsoft Corporation registrerade varumärken. Adobe, Acrobat och PostScript är av Adobe Systems Incorporated registrerade varumärken. Även övriga företags- eller produktnamn kan vara inregistrerade varumärken. Copyright 2012 Visma Consulting Alla rättigheter förbehålls. Denna skrift är skyddad enligt upphovsmannarätten, lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära verk (copyright) där all rätt förbehålls Visma Consulting. Vare sig skriften eller systemet får mångfaldigas på något sätt, varken helt eller delvis, utan skriftligt medgivande från Visma Consulting. Undantag får bara göras för kopiering godkänd i lag, säkerhetskopiering eller normal användning. Undantag får inte göras för kopiering avsedd för andras räkning.

3 INNEHÅLL 1 Dokumentinformation Om Ciceron Assistent Dokumentets disposition Ändringshistorik Förutsättningar för att använda Assistent Tekniska krav Allmänna krav Förberedelser i applikationen Starta Ciceron Assistent Logga in Byta lösenord Avsluta Ciceron Assistent Dagordning Välj möte Visa filer tillhörande en mötespunkt Visa ett dokument Hämta ett dokument Visa kommentarer tillhörande en mötespunkt Skapa en kommentar Visa dokument i Assistent Viewer Se tidigare dokumentversioner och andra mötesdokument Skapa kommentarer Hoppa direkt till önskad sida Läsa kommentarer Mer information om möten Möten som kan visas Möte som visas initialt Fliken Meddelanden Startläge Nytt meddelande Mottaget meddelande Läsa meddelanden Svara på ett meddelande Ta bort ett meddelande Fliken Ledamot Startläge Välj nämnd Partifärger Sök person Se profil Ciceron Assistent / Handbok 3(43)

4 8.5 Skicka meddelande Lägg till i grupp Visa Min profil Administrera grupper Fliken Prenumerera Startläge Olästa nyheter Se nyheter i en prenumeration Läsa en nyhet Redigera en prenumeration Skapa en ny prenumeration Ta bort en prenumeration Ciceron Assistent / Handbok 4(43)

5 1 Dokumentinformation Denna handbok beskriver användarnas handhavande av Ciceron Assistent. 1.1 Om Ciceron Assistent Ciceron Assistent är Visma Consulting lösning för det digitala mötet. Den ger det stöd som behövs för att planera, genomföra och följa upp alla typer av möten. Assistent är speciellt anpassat för surfplattor men kan också användas i smartphones och i vanliga webbläsare. Rätt information när den behövs! Ciceron Assistent anpassas för att arbeta mot olika ärendehanterande system. En sådan lösning är Ciceron Assistent som denna handbok beskriver. Assistent är utvecklat från studier av dagens mötesprocesser. Den ger en tydlig överblick av vilka möten användaren är kallad till och den information som finns kopplad till dem. Lösningen är utvecklad med fokus på användarvänlighet i alla miljöer. Anpassning har gjort för de speciella förutsättningarna i surfplattor med de flesta funktionerna lätt åtkomliga från handgreppet. Ciceron Assistent är den applikation som slutanvändaren nyttjar. Här beskrivs funktionaliteten i den per funktionsområde. Initialt för varje funktion beskrivs dialogen och därefter så visas fördjupande beskrivningar av användargränssnittet. 1.2 Dokumentets disposition Huvuddelen av dokumentet är en beskrivning formulär-för-formulär av Ciceron Assistent. Formuläravsnitten är indelade i två delar: 1 Del 1 Det du gör Introducerar formuläret för användaren genom att beskriva den normala arbetsgången. Referenser till detaljbeskrivningen i avsnittet om användargränssnittet. 2 Del 2 Det du ser Detaljerad presentation av användargränssnittet funktion för funktion. 1.3 Ändringshistorik Version Datum Författare Beskrivning Stig Sandström Dokumentation av version 1.0 av Assistent Stig Sandström Ett antal förtydliganden införda Tobias Norrfors Uppdaterat text och skärmdumpar Susanne Broman Lagt in flikarna Meddelande, Ledamot och Prenumerera. Ciceron Assistent / Handbok /Dokumentinformation 5(43)

6 2 Förutsättningar för att använda Assistent 2.1 Tekniska krav Assistent är verifierad för användning i ipad eller under IE Allmänna krav Användaren behöver ha tillgång till den tekniska utrustningen och kunskap nog för att använda den. Användarens utrustning ska ha behövlig kommunikation med ett Cicerondiarium Användaren måste känna till vilken URI som ska användas för att starta bearbetningen mot webbservern. Den adressen bör i förväg ha knappats in och sparats som en genväg genom Lägg till på hemskärmen så att det går klicka igång applikationen via den. 2.3 Förberedelser i applikationen Användaren ska ha sin användaridentitet upplagd i behörighetssystemet CSS med behörighetsprofilen Ciceron.Assistenten och den behörigheten får inte vara utgången. Användaren behöver ha sin användaridentitet upplagd i varje diarium i Ciceron som han/hon ska arbeta med. Ciceron Assistent / Handbok /Förutsättningar för att använda Assistent 6(43)

7 3 Starta Ciceron Assistent Användaren har begärt applikationen genom att ange dess URL i webbläsaren eller via en genväg. Applikationen startar och visar ett inloggningsformulär. 3.1 Logga in Användaren anger sitt användarnamn och lösenord och klickar på <Logga in> Om inloggningen lyckas kommer användaren till Mötesfliken i applikationen. Om inloggningen misslyckas visas ett felmeddelande under inloggningsformuläret. Ciceron Assistent / Handbok 7(43)

8 3.2 Byta lösenord Om användaren själv begär eller tvingas att byta lösenord klickar denne på knappen <Byt lösenord>. Då visas följande formulär: Användaren anger sitt användarnamn, gammalt lösenord, nytt lösenord och bekräftar det nya lösenordet, sen klickar användaren på <Byt lösenord> Om bytet av lösenord misslyckas visas en röd text under formuläret. Ciceron Assistent / Handbok 8(43)

9 3.3 Avsluta Ciceron Assistent Om användaren befinner sig i något formulär i Assistent och vill logga ut/avsluta applikationen klickar användaren på <Logga ut>. Den knappen är alltid placerad längst upp till höger i applikationen. Utloggning sker och inloggningsrutan för Ciceron assistent visas igen. Ciceron Assistent / Handbok 9(43)

10 4 Dagordning När användaren har gjort en lyckad inloggning i sin webbläsare kommer användaren till mötesfliken. Där visas en dagordning för ett aktuellt möte. Längst upp på sidan visas information om aktuellt möte med datum, instans och plats. Under denna information finns ett fält där allmänna mötesdokument placeras (t.ex. kallelse, närvarolista och protokoll). Därefter följer de mötespunkter som ingår i mötet. Varje mötespunkt har en rubrik och två ikoner som visar antalet filer som finns bifogade samt antal kommentarer som är skapade. 4.1 Välj möte Om användaren vill ändra möte klickar hon på den blåa kalendervyn längst uppe till höger i applikationen. Då visas ett antal val. Ciceron Assistent / Handbok 10(43)

11 Användaren kan byta instans, årtal, månad och välja möte. För att stänga kalendervyn klickar användaren på det blåa fältet igen eller någonstans utanför. 4.2 Visa filer tillhörande en mötespunkt För att visa de filer som tillhör en mötespunkt klickar användaren var som helst på det gråa fält som utgör mötespunkten. Enda undantaget är om användaren klickar på den lilla ikon som ser ut som en pratbubbla, då öppnas kommentarsvyn istället. Ett nytt fält fälls ut som visar de filer som finns bifogade. Ett klick på det gråa mötespunktfältet (med mötespunktsrubriken) gör att filerna åter döljs Visa ett dokument Om användaren vill läsa ett dokument klickar hon först på filens beskrivning eller dokumentikonen. Då visas en meny där användaren kan välja <Visa dokument>, <Hämta dokument> och <Kommentera dokument>. Genom att klicka på <Visa dokument> öppnas den inbyggda dokumentläsaren. Läs mer om den i kap 6. Ciceron Assistent / Handbok 11(43)

12 4.2.2 Hämta ett dokument Om användaren vill ladda ned ett dokument för lokal nedladdning klickar hon först på filens beskrivning eller dokumentikonen. Då visas en meny där användaren kan välja <Visa dokument>, <Hämta dokument> och <Kommentera dokument>. Genom att klicka på <Hämta dokument> laddas dokumentet ner till din lokala disk. Den filhämtning som då sker är enligt standard för den webbläsaren. I IE9 kan det se ut så här: 4.3 Visa kommentarer tillhörande en mötespunkt Om användaren vill se de kommentarer som finns skapade för en mötespunkt klickar hon på den lilla blåa ikonen som ser ut som en pratbubbla på mötespunkten. Användaren kan även klicka var som helst på det gråa fält som utför mötespunkten och sedan välja att klicka på fliken Kommentarer när fillistan visas. Ciceron Assistent / Handbok 12(43)

13 Oavsett metod visas därefter en lista med mötespunktens kommentarer. Till vänster visas de kommentarer som finns gjorda, sorterade efter vilken fil de tillhör (eller om de är generella för mötespunkten). Den användarikon som visas till vänster om varje meddelande symboliserar om det är en publik kommentar (grön), en privat kommentar (grå) eller en gruppkommentar (grå med flera huvuden). Om användaren har skapat kommentaren själv har hon även möjlighet att ta bort eller redigera sin kommentar. Det sker genom att trycka på <X>-knappen (ta bort) eller <Redigera>-knappen (redigera). Till höger om kommentarslistan finns ett antal funktioner. Längst upp finns knappen <Ny kommentar> som öppnar en dialogruta där en ny kommentar kan skapas. Därefter följer tre knappar där användaren kan välja att visa kommentarer som är <Privata>, <Publika> eller skapade för <Grupper>. Sist på vyn finns ett sökfält som fritextsöker bland alla kommentarer i listan (som användaren har rättighet att se). Ciceron Assistent / Handbok 13(43)

14 4.4 Skapa en kommentar Det finns två sätt att skapa en kommentar från dagordningen. Antingen gör man en kommentar kopplad till en fil eller så gör man en generell kommentar för mötespunkten. För att skapa en kommentar kopplad till en fil utgår man från fillistan där mötespunktens alla filer visas. Klicka på önskad fil och välj sedan <Kommentera dokument> i menyn som visas. Då öppnas en dialog med ett textinmatningsfält. Användaren skriver sin kommentar i detta fält och väljer sedan om kommentaren ska vara tillgänglig publikt för alla som är deltagare i mötet <Publik>, helt privat för enbart användaren <Privat> eller bara visas för de som ingår i en specifik grupp <Grupp>. Användaren kan även välja att ange en specifik sida för sin kommentar. För att spara kommentaren klickar användaren på <Spara> eller väljer <Avbryt> för att ångra sin kommentar. Ciceron Assistent / Handbok 14(43)

15 Det andra sättet att skapa en kommentar sker genom att klicka på knappen <Ny kommentar> till höger om kommentarslistan under fliken <Kommentarer> på någon av dagordningens mötespunkter. Då öppnas en liknande dialogruta som för den filrelaterade kommentaren ovan. Ciceron Assistent / Handbok 15(43)

16 5 Visa dokument i Assistent Viewer Efter att användaren har valt att visa dokumentet enligt kap öppnas den inbyggda dokumentläsaren. Det som möter användaren i dokumentläsaren är det aktuella dokumentet, sida för sida. Ovanför dokumentet ligger en blå ruta där dokumentets namn visas samt hur många kommentarer som finns skapade. Denna blåa ruta går att fälla ner genom att klicka på den. Till höger om dokumentet finns en kontrollpanel. Den innehåller tre funktioner som förklaras i kommande avsnitt. 5.1 Se tidigare dokumentversioner och andra mötesdokument 5.2 Skapa kommentarer I dokumentläsaren kan användaren skapa kommentarer som är knutna till en specifik sida i ett dokument eller till en specifik del av en sida. För att göra det trycker användaren på ikonen i kontrollpanelen som ser ut som en pratbubbla med ett plustecken i. Då öppnas ett verktygsfält som innehåller ett antal valmöjligheter. Utöver Ciceron Assistent / Handbok 16(43)

17 <Rensa>, <Avbryt> och <Spara> finns knappar för att skriva text, rita en grafisk figur samt välja färg på den grafiska figuren. Knappen som ser ut som ett <T> öppnar ett textfält där användaren kan skriva en textkommentar. Om användaren inte vill komplettera med grafik trycker hon på <Spara> när textinmatningen är klar. Om användaren vill komplettera text med grafik, eller enbart använda sig av grafik, klickar hon på knappen ovanför <T>-knappen. Där kan användaren välja mellan tre olika ritverktyg: <Linje>, <Rektangel> eller <Frihand>. Ciceron Assistent / Handbok 17(43)

18 Under <Rensa>-knappen (som används till att ta bort all ritad grafik) finns det en knapp där användaren kan välja färg på sitt valda ritverktyg. Samtliga färger har en viss nivå av genomskinlighet vilket gör att de fungerar som överstrykningspenna. När verktyg (och färg) är vald kan användaren rita med fingret (pekskärm) eller med muspekaren (dator) på dokumentytan. Avsluta med att <Spara>. Som det nämndes ovan går det att kombinera text och grafik. När text anges tillsammans med grafik får textinmatningsfältet en blåaktig bakgrund för att markera att det även finns grafik. Ciceron Assistent / Handbok 18(43)

19 När ett grafiskt element på dokumentytan även innehåller text visas detta genom att presentera en liten blå pratbubbla-ikon i det nedre högra hörnet av det grafiska elementet. 5.3 Hoppa direkt till önskad sida Med hjälp av den här knappen kan användaren hoppa direkt till önskad sida. När användaren klickar på knappen visas en lista med samtliga sidor i dokumentet. De sidor som även har kommentarer markeras med en *-symbol. Ciceron Assistent / Handbok 19(43)

20 5.4 Läsa kommentarer Det finns två sätt i dokumentläsaren att hitta de kommentarer som är skapade. Alla kommentarer som innehåller någon typ av grafiskt element syns direkt på den sida som de skapades på. Det vill säga, när du läser dokumentet kommer du att se dessa kommentarer direkt på sidor som visas. Användaren kan även komma åt alla kommentarer genom att fälla ner det blåa fältet längst upp i dokumentläsaren. Där visas alla kommentarer på samma sätt som på dagordningen (se kap 4.3) förutom att alla kommentarer som innehåller grafiska element har en blå bakgrund istället för en gul. Här visas även kommentarer som är skapade från dagordningen. De kommentarer som skapas inne i dokumentläsaren med hjälp av verktygsfältet får även en notering om vilken sida de tillhör. Ciceron Assistent / Handbok 20(43)

21 6 Mer information om möten 6.1 Möten som kan visas En förutsättning för att dagordningar ska visas är Användaren har via användaradministrationen fått rollen Ciceron.Assistenten. Annars saknas behörighet att se dagordningar och då visas inte heller den uppgiften i formuläret. Om behörighet finns kan dagordningar visas för: Publicerade möten. Publicering sker normalt sex dagar före mötet vilket innebär att dagordningar kan normalt visas för alla möten som varit under året och sex dagar framåt i tiden Möten som man fått för beredning. Distributioner av handlingar för beredning kan ske för möten långt framåt i tiden. Distributionen sker selektivt till utvalda personer Distribution för beredning kan innehålla bara övergripande mötesdokument och/eller möteslistan med eller utan bilagor i form av dokument. När mötet publiceras så ersätts det som distribuerats för beredning Dagordning visas inte för de möten som varken är publicerade eller ute för beredning. 6.2 Möte som visas initialt Dagordningen för aktuellt möte visas när applikationen startar. Med det så menas: i första hand ett av de möten som sker den dagen oavsett beslutsinstans och oavsett om personen är förtroendevald för det mötet eller ej i andra hand nästa möte i tiden oavsett beslutsinstans Saknas aktuella möten så visas i kalendermenyn en uppmaning att välja möte. Ciceron Assistent / Handbok 21(43)

22 7 Fliken Meddelanden 7.1 Startläge Användaren klickar på Meddelandefliken för att se sina meddelanden. Om användaren inte har några meddelanden sedan tidigare möts användaren av denna bild: Har användaren redan mottagit ett antal meddelanden kan det se ut enligt följande: Ciceron Assistent / Handbok 22(43)

23 7.2 Nytt meddelande Om användaren vill skapa ett nytt meddelande klickar användaren på knappen <Nytt meddelande> längst upp till vänster på sidan. Då öppnas en dialog. Ciceron Assistent / Handbok 23(43)

24 Det finns tre uppgifter som användaren måste fylla i: Mottagare Rubrik Meddelande Mottagare kan vara en eller flera personer. För att välja mottagare klickar man på <Till>. I listan väljer man en lämplig person och klickar på <Spara>. Upprepa om meddelandet ska skickas till fler än en person. Ciceron Assistent / Handbok 24(43)

25 I rubrikfältet anger användaren en passande ämnesrubrik. I meddelandefältet skriver användaren sitt meddelande. När användaren är nöjd med mottagare, rubrik och meddelande klickar användaren på <Skicka>. Meddelandet skickas då till angivna mottagare. 7.3 Mottaget meddelande På meddelandefliken visas användarens meddelanden. Det centrala med varje meddelandeobjekt är en ämnesrubrik. Varje meddelandeobjekt kan bestå av ett eller flera meddelanden. Om objektet består av flera meddelanden fungerar det som en konversation. Meddelandeobjektet symboliseras med ett grått fält som har avsändare, ämnesrubrik, skickat-datum och en notifiering om hur många meddelanden objektet består av. Ciceron Assistent / Handbok 25(43)

26 7.4 Läsa meddelanden För att läsa ett meddelande klickar användaren på det gråa fält som markerar önskat meddelande. Då expanderar fältet och visar meddelandet. Till höger om meddelandet visas vilka som deltar i konversationen samt när konversationen startade. 7.5 Svara på ett meddelande Användaren kan svara på ett mottaget meddelande utan att behöva skapa ett helt nytt meddelande. Att svara på ett meddelande innebär att man bygger vidare på en konversation som hör till en specifik rubrik. Ovanför det senaste meddelandet i en konversation finns ett svarsfält. Där kan användaren skriva sitt meddelande. När användaren klickar på <Skicka> kommer meddelandet skickas till samtliga mottagare i den aktuella konversationen. Använ- Ciceron Assistent / Handbok 26(43)

27 daren kan med andra ord inte styra vem som är mottagare, om användaren väljer att skicka meddelande på detta sätt. 7.6 Ta bort ett meddelande Användaren kan välja att ta bort ett meddelandeobjekt/konversation. Det innebär att användaren tar bort alla meddelanden som tillhör ett ämne. Under det sista meddelandeobjektet i listan finns en knapp som heter <Ändra>. Genom att klicka på den visas en <Ta bort> knapp på samtliga meddelandeobjekt. Användaren tar bort önskat meddelandeobjektet genom att klicka på tillhörande <Ta bort> knapp. Ciceron Assistent / Handbok 27(43)

28 8 Fliken Ledamot 8.1 Startläge Användaren klickar på fliken Ledamot för att se alla ledamöter och arbeta med funktionerna i fliken Ledamot. Användaren möts då av denna bild: 8.2 Välj nämnd Om användaren vill välja vilken nämnd som ska visas klickar användaren på dropplistan och markerar aktuell nämnd. I bilden nedan är Kommunstyrelsens arbetsutskott vald. Ciceron Assistent / Handbok 28(43)

29 8.3 Partifärger Fördelningen av mandat/ledmöter mellan partierna i vald nämnd visas med en rund markeringar i paritets färg för varje ledamot. Partimarkeringarna är grupperade i partitillhörighet. Om användaren bara vill se ledarmöten i ett visst parti klickar användaren på den gruppen. Då visas bara de personer som tillhör aktuellt parti. Ciceron Assistent / Handbok 29(43)

30 8.4 Sök person Om användaren vill söka en person skriver användaren in namnet på personen i sökrutan. Användaren kan även begränsa sin sökning till en viss nämnd och ett visst parti. Användaren klickar då på den blå listen och får möjlighet att välja nämnd eller parti Se profil Om användaren vill se en ledamots profil markerar användaren ledamotens namn och trycker därefter på knappen <Se profil>. Ciceron Assistent / Handbok 30(43)

31 Ledamotens profil visas med: Namn Adress E-post Telefon Mobil Förtroendeuppdrag Foto Från profilen har användaren möjlighet att skicka meddelande eller lägga till ledamoten i en grupp. 8.5 Skicka meddelande Om användaren vill skicka ett meddelande till en ledamot kickar användaren på den personens namn därefter på knappen <Skicka meddelande>. Ciceron Assistent / Handbok 31(43)

32 Om användaren vill skicka ett meddelande till flera ledamöter samtidigt klickar användaren på personernas namn och därefter på knappen <Skicka meddelande>. En meddelanderuta öppnas där användaren kan skriva sitt meddelande och därefter klicka på knappen <Skicka>. Användaren kan stänga ett meddelande utan att skicka genom att klicka på knappen <Avbtyt>. Ciceron Assistent / Handbok 32(43)

33 8.6 Lägg till i grupp Grupper används för att dela kommentarer med utvalda personer från fliken Dagordning eller från dokumentläsaren. Om användaren vill lägga till en eller flera personer till en ny eller befintlig grupp, klickar användaren på ledamotens namn och därefter på knappen <Lägg till i grupp>. Här får användaren möjlighet att lägga till personen i en ny eller befintlig grupp. Om användare vill lägga till personen i en ny grupp markerar användaren valet Lägg till i ny grupp samt skriver gruppens namn i textrutan under. Om användaren vill lägga till personen i en grupp som redan finns markerar användaren valet Lägg till i befintlig grupp samt väljer en grupp i dropplistan nedan. Användaren klickar på knappen <Spara> när gruppen är vald och kommer tillbaka till föregående bild. Användaren kan stänga Grupper utan att spara genom att klicka på knappen <Stäng > längst ner till vänster i dialogen. 8.7 Visa Min profil Från fliken ledamot har man även möjlighet att redigera sin egen profil samt de grupper som man har skapat. När användaren klickar på <Min profil> öppnas en vy där följande visas: Ciceron Assistent / Handbok 33(43)

34 Användaren kan själv ändra och spara sina personuppgifter Administrera grupper För att administrera de grupper som användaren har skapat klickar användaren på fliken Grupper. Där visas två kategorier av grupper: Mina grupper. De grupper som användaren själv har skapat. Andra grupper jag tillhör. De grupper som användaren har blivit tillagd i. Ciceron Assistent / Handbok 34(43)

35 För att se vilka personer som ingår i en grupp klickar användaren på önskad grupp. Då expanderar fältet och synliggör alla personer. Härifrån är det möjligt att lägga till nya grupper med hjälp av dropplistan innehållandes tillgängliga personer. Användaren väljer en person från listan och klickar sedan på <Lägg till>. För att bort en person klickar användaren på det lilla röda kryss som finns till höger om varje personnamn. Observera att användaren bara kan ta bort sig själv från grupper som hon själv inte har skapat utan bara tillhör. Ciceron Assistent / Handbok 35(43)

36 För att ta bort en hel grupp klickar användaren först på knappen <Ändra> längst ner på sidan. Då visas en <Ta bort> knapp på alla grupper som hon har rättighet att ta bort, dvs de grupper hon själv skapat. Ciceron Assistent / Handbok 36(43)

37 9 Fliken Prenumerera 9.1 Startläge Användaren klickar på fliken Prenumerera för att se alla prenumerationer. Om det är första gången användaren klickar på fliken kommer vyn att se ut enligt denna bild: Om användaren har varit på sidan tidigare kan den se ut enligt nedan: Ciceron Assistent / Handbok 37(43)

38 Sidan visar de prenumerationer som användaren har skapat. Varje prenumeration har en titel. Längst till höger på varje prenumeration har användaren möjlighet att se antalet olästa nyheter på aktuell prenumeration. Det finns även en knapp för att redigera prenumerationen Olästa nyheter Det finns tre sätt att se hur många olästa nyheter som användaren har: Ett gult fält visar sig längst upp på sidan när användaren växlar till Prenumerera-fliken. Detta fält visar hur många olästa nyheter användaren har totalt. En gul markering längst till vänster på en prenumeration visar att den aktuella prenumerationen innehåller minst en oläst nyhet. En ikon längst till höger på en prenumeration visar antalet olästa nyheter för den aktuella prenumerationen. Ciceron Assistent / Handbok 38(43)

39 9.2 Se nyheter i en prenumeration Genom att klicka på en prenumeration kan användaren se de nyheter som finns kopplade till den. De presenteras med publiceringsdatum och rubrik. Ciceron Assistent / Handbok 39(43)

40 9.3 Läsa en nyhet Om användaren vill läsa en nyhet klickar hon på önskad rad i listan med nyheter. Då visas den tillhörande filen. Genom att klicka på filen får användaren två val i en meny: Läsa dokumentet Hämta dokumentet Ciceron Assistent / Handbok 40(43)

41 Om användaren väljer valet Hämta dokument laddas dokumentet ner lokalt på den enhet som användaren brukar. Om användaren väljer valet Läsa dokument öppnas dokumentet i den inbyggda dokumentläsaren. 9.4 Redigera en prenumeration En prenumeration består av en rubrik och en eller flera sökord. Sökorden kan redigeras genom att användaren klickar på den lilla -ikonen till höger på en prenumeration. Då öppnas en dialogruta där användaren har möjlighet att byta namn på prenumerationen, lägga till ett sökord eller ta bort ett redan existerande sökord. Ciceron Assistent / Handbok 41(43)

42 9.5 Skapa en ny prenumeration Användaren kan skapa en ny prenumeration genom att ange en rubrik i det textfält som finns i det blåa fältet längst upp på sidan. När användaren är nöjd med rubriken klickar användaren på knappen <Lägg till>. Då skapas prenumerationen och läggs till i listan på sidan. Observera att prenumerationen då fortfarande saknar sökord, dessa lägger användaren till enligt instruktionerna i kapitel Ta bort en prenumeration För att ta bort en prenumeration klickar användaren först på knappen <Ändra> som finns längst ner på sidan, under den sista prenumerationen i listan. Då aktiveras en <Ta bort> knapp på alla prenumerationer. Klicka på en <Ta bort> knapp för att ta bort en prenumeration. Ciceron Assistent / Handbok 42(43)

43 Ciceron Assistent / Handbok 43(43)

Assistent. Modulen Möten. Efter påloggning Välj diarium, månad och möte. Kallelsen med tillhörande ärenden visas.

Assistent. Modulen Möten. Efter påloggning Välj diarium, månad och möte. Kallelsen med tillhörande ärenden visas. Assistent Modulen Möten Efter påloggning Välj diarium, månad och möte. Kallelsen med tillhörande ärenden visas. Stäng/logga ut Flikarna till vänster visar de olika modulerna (Meddelande, Ledamot, Prenumerera,

Läs mer

Ciceron Assistent Handbok. Version 1.1

Ciceron Assistent Handbok. Version 1.1 Ciceron Assistent Handbok Version 1.1 NOTERA Denna upplaga gäller för Ciceron Assistent tills annat meddelas i samband med nya versioner eller tekniska uppdateringar. Vi förbehåller oss rätten till ändringar

Läs mer

Ciceron Assistent. Den sociala mötesapplikationen för effektivare organisationer

Ciceron Assistent. Den sociala mötesapplikationen för effektivare organisationer Ciceron Assistent Den sociala mötesapplikationen för effektivare organisationer Introduktion Ciceron Assistent är en mötesapplikation framtagen för att förverkliga det papperslösa sammanträdet och samtidigt

Läs mer

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar Meetings Innehåll Funktioner Inloggning Ändra lösenord ipadens läge Nämnder Möten Mötets ärenden Dokument hämta dokument Dokument läsa dokument Navigera mellan ärenden och dokument Länkar Ladda ner ny

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Användarmanual. Meetings 1.5

Användarmanual. Meetings 1.5 Användarmanual Meetings 1.5 Revisionsnummer: 1 Dokumentnamn: FormPipe Meetings 1.5 - Användarmanual ipad Datum: 2013-12-05 Formpipe Software AB. All rights reserved. 2 (23) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Användarmanual FormPipe Meetings FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Revision number: 6 ID number: 10023309 Date: 2012-09-132012-09-11 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Förkrav... 5 Installation... 5

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Lathund för Ciceron Assistenten

Lathund för Ciceron Assistenten 1 Lathund för Ciceron Assistenten Ciceron Assistenten är Vimmerby kommuns digitala sammanträdesrum. Här hittar du som förtroendevald kallelser och handlingar till ditt sammanträde. Protokoll från föregående

Läs mer

Manual. Föreningsadministratör i medlemssystemet

Manual. Föreningsadministratör i medlemssystemet BRUKSANVISNING 1 (28) Manual Föreningsadministratör i medlemssystemet BRUKSANVISNING 2 (28) Innehållsförteckning Rubrik sida 1. Inledning 4 1.1 Målgrupp...4 1.2 Syfte...4 1.3 Omfattning...4 2. Bakgrund

Läs mer

Lathund Elektronisk fakturahantering

Lathund Elektronisk fakturahantering Sidan 1 av 13 Lathund Elektronisk fakturahantering 2014-11-01 Sidan 2 av 13 1 Introduktion... 3 2 Logga in... 4 2.1 Glömt lösenord... 5 3 Mina fakturor... 6 3.1 Status... 6 3.2 Sortera och selektera...

Läs mer

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14.

Registrering 2. Inloggning 3. Startsidan 4. Notiser 6. Nyheter 7. Dagböcker 8. Meddelanden 11. Statistik 12. Mål 13. Evenemang 14. Innehållsförteckning Avdelning Sida Registrering 2 Inloggning 3 Startsidan 4 Notiser 6 Nyheter 7 Dagböcker 8 Meddelanden 11 Statistik 12 Mål 13 Evenemang 14 Profilsida 16 Sjukvårdande yta 17 1 Registrering

Läs mer

Sharpdesk V3.5. Installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0

Sharpdesk V3.5. Installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0 Sharpdesk V3.5 Installationsguide: produktnyckelversion Version 1.0 Copyright Upphovsrätten för denna programvara tillhör Sharp Corporation. All reproduktion, bearbetning eller översättning utan skriftligt

Läs mer

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad

Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Så här använder du Legimus app för Iphone och Ipad Innehåll Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 5 Så här söker du en talbok... 5 Ladda ner

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Användarmanual Insyn Sverige App Version 1.5.x

Användarmanual Insyn Sverige App Version 1.5.x Användarmanual Insyn Sverige App Version 1.5.x Vad är Insyn App? ipad App för läsning av de dokument som finns publicerade i Insyn på www.insynsverige.se. Stöd för anteckningar. Läsning Online och Offline.

Läs mer

Användarmanual. Meetings 1.6

Användarmanual. Meetings 1.6 Användarmanual Meetings 1.6 Revisionsnummer: 2 Dokumentnamn: Meetings by Formpipe 1.6 - Användarmanual ipad Datum: 2014-03-30 Formpipe Software AB. All rights reserved. 2 (24) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra)

Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) Manual för Aktiv Ungdoms e-post (Zimbra) fr.o.m 10 juni 2011 Introduktion... 2 Inloggning... 2 E-post... 3 Samla e-posten i konversationer eller som separata meddelanden... 3 Skicka e-post... 3 Adresslistor...

Läs mer

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 1 Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn

Läs mer

SportAdmin i GF Nikegymnasterna

SportAdmin i GF Nikegymnasterna SportAdmin i använder SportAdmin som system för medlemshantering, fakturering och hemsida. Här nedan kommer du att kunna läsa om de funktioner som du som ledare behöver ha koll på i systemet. För att logga

Läs mer

LibNet 2.1 onlinetjänst

LibNet 2.1 onlinetjänst LibNet 2.1 onlinetjänst Användarguide Innehållsförteckning 1. Generell information... 3 1.1. Tekniska krav... 4 2. Kunduppgifter... 5 2.1. Användarprofiler... 6 2.1.1. Ändra en befintlig användarprofil...

Läs mer

Snabbguide för användare SourceTech Telllus

Snabbguide för användare SourceTech Telllus Snabbguide för användare SourceTech Telllus Copyright SourceTech AB 2000-2012 Innehållet i denna manual är skyddat enligt upphovsrättslagen och får varken helt eller delvis kopieras utan uttrycklig tillåtelse

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING Novell Filr är som Dropbox, men betydligt säkrare. Från och med nu kan alla anställda och studerande inom Ålands gymnasium arbeta med sina

Läs mer

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning

Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder Innehållsförteckning Handbok kundwebb för kunder... 1 Översikt... 2 Logga in... 2 Ditt ärende... 3 Hur använder du kundwebben... 3 informationsfältet... 4 Arbetsfältet... 4

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen.

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen. LATHUND Nr.2 Att anpassa och arbeta i kontrollplanen Lägga upp Organisationen Överblicka ditt projekt Möten Bjud in/skicka protokoll Skriv ut Kontrollplanen Att ladda upp egna mallar Att anpassa och arbeta

Läs mer

DIO Webb, en kort manual. Version 10.0 2015-05-26

DIO Webb, en kort manual. Version 10.0 2015-05-26 DIO Webb, en kort manual Version 0.0 05-05-6 Innehåll. Skapa nytt meddelande a. Välja mottagare b. Förklaring av de olika fälten c. Kartans funktion. Vidarebefordra inkommit meddelande 3. Uppdatera/avsluta

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23

Manual Invånare. Stöd och Behandling version 1.4. Stockholm, 2015-11-23 Manual Invånare Stöd och Behandling version 1.4 Stockholm, 2015-11-23 Innehåll 1. Inledning... 4 1.1. Stöd och behandling... 4 1.2. Roller och Behörigheter... 4 1.3. Förutsättning för att kunna vara aktiv

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b.

2. Dels går det att klicka sig fram via appsamlingen (2a) (som liknar en rutig kvadrat). Klicka på E-post (2b). 2b. Google E-post I Google Apps for Education (GAFE) ingår motsvarande Googles G-mail som e-postprogram. Eftersom det är skolan som administrerar våra GAFE-konton samt att vi behåller vår gamla domän zonline.se

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan LATHUND Att komma igång med Pecar E Plan E Plan Lathund Hej och välkommen till E Plan, det digitala verktyg som bl.a. gör kontrollplaner och egenkontroller digitala, sökbara samt samlar all dokumentation

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden

Infobank kvickguide. Kom i gång med Infobank. Logga in till Infobank. Installationsguiden Infobank kvickguide Kom i gång med Infobank Välkommen till SKL Kommentus webbaserad tjänst Infobank Arbetsrätten. Denna snabbguide ger dig en kort introduktion som användare av Infobank, så att du snabbt

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Instruktioner för användare av Meetings Plus app

Instruktioner för användare av Meetings Plus app Instruktioner för användare av Meetings Plus app Revisionsnummer: Dokument-ID: 007433 Datum:08--7 08--7 Formpipe Software AB. All rights reserved. (9) Innehåll Introduktion...4 Registrera organisation

Läs mer

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99

FDT Kundportal. Copyright 2012. FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ. Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 FDT Kundportal Copyright 2012 FDT AB Köpmangatan 40 972 33 LULEÅ Försäljning 0920 24 33 10 Support 0920 24 33 20 Fax 0920 24 33 99 E-mail support@fdt.se Hemsida www.fdt.se Innehållet i denna programmanual

Läs mer

Lathund för att hantera kongresshandlingar

Lathund för att hantera kongresshandlingar Lathund för att hantera kongresshandlingar Läsplatta - ipad Inför och under kongressen 2015 förekommer handlingarna enbart i digital form, närmare bestämt i PDF-format. I denna lathund får du som använder

Läs mer

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide

Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformens pedagogiska verktyg och startsida en guide Skolplattformen på en lärplatta och smartphone stockholm.se Innehåll Att logga in 4 Kom till Startsidan via SharePoint 4 Min skola 5 Teams ditt

Läs mer

Användarmanual. Meetings app 1.7

Användarmanual. Meetings app 1.7 Användarmanual Meetings app 1.7 Revisionsnummer: 1 Dokumentnamn: Meetings App 1.7 Datum: 2012-12-19 Formpipe Software AB. All rights reserved. 2 (27) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 2 FÖRKRAV OCH

Läs mer

MeetingDocs. Tjörns kommuns distribution av kallelser och möteshandlingar

MeetingDocs. Tjörns kommuns distribution av kallelser och möteshandlingar MeetingDocs Tjörns kommuns distribution av kallelser och möteshandlingar 1. Bakgrund Tjörns kommun har, i ett led att i större utsträckning effektivisera och digitalisera, börjat arbeta i ett nytt dokument

Läs mer

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual

www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual www.luvit.com LUVIT Portal Användarmanual Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 4 2 STARTSIDA... 5 2.1 MENYN UPPE TILL HÖGER... 5 2.1.1 Mitt campus... 5 2.1.2 Om BSVC... 5 2.1.3 Kurskatalog... 5 2.1.4 Länkar...

Läs mer

Sharpdesk V3.5. Push - installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0

Sharpdesk V3.5. Push - installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0 Sharpdesk V3.5 Push - installationsguide: produktnyckelversion Version 1.0 Copyright Upphovsrätten för denna programvara tillhör Sharp Corporation. All reproduktion, bearbetning eller översättning utan

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1.

Användarbeskrivning ARBETSGIVARINTYG. för Sveriges alla arbetsgivare. arbetsgivarintyg.nu. En ingång för alla användare. Innehåll. Version 1. 2015 05 17 Arbetslöshetskassornas samorganisation SO Version 1.0 ARBETSGIVARINTYG för Sveriges alla arbetsgivare Användarbeskrivning arbetsgivarintyg.nu Med tjänsten arbetsgivarintyg.nu kan du som arbetsgivare

Läs mer

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Linda Höglund Pulsen Application AB 1 Innehållsförteckning Logga in på projektkontoret... 3 Startsida Projektkontoret... 4 Funktioner på projektkontorets startsida...

Läs mer

Lathund för emeetings. att läsa styrelsehandlingar i din ipad

Lathund för emeetings. att läsa styrelsehandlingar i din ipad Lathund för emeetings att läsa styrelsehandlingar i din ipad 2 Innehåll Lathund för emeetings... 1 att läsa styrelsehandlingar i din ipad... 1 Logga in i emeetings... 3 Välj instans och möte... 4 Läsa

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Användarmanual Allmän REQS 7

Användarmanual Allmän REQS 7 1 Användarmanual Allmän REQS 7 2 Innehållsförteckning: Inloggning... 3 Allmänt... 4 Bokmärken statistik... 5 Fastighetsinformation... 6 Uppdragsöversikt... 7 Listläge filtrera/sortera... 8 Listläge skriv

Läs mer

Lathund till Survey & Report

Lathund till Survey & Report Lathund till Survey & Report Johan Jäger Medicinska fakultetens kansli Medicinska fakultetens kansli 581 83 Linköping 013-28 46 45, www.liu.se/medfak 2(32) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Att arbeta med handlingar till sammanträden. Handbok. Denna handbok finns även på http://www.ltdalarna.se/ehandlingar

Att arbeta med handlingar till sammanträden. Handbok. Denna handbok finns även på http://www.ltdalarna.se/ehandlingar Handbok PACT epub Att arbeta med handlingar inför sammanträden PerfData System AB Version 2.0 2015 Landstinget Dalarna elektroniska och noteringsbara handlingar Denna handbok finns även på http://www.ltdalarna.se/ehandlingar

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Lathund skriva reseräkning Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Innehållsförteckning - Normal inloggning Sidan 3 - Inloggning första gången (eller om du glömt lösenordet) Sidan 4 - Ändra lösenord Sidan 5 - T&R

Läs mer

Lathund - Redaktörer

Lathund - Redaktörer Lathund - Redaktörer 1. Logga in sid 3 2. Ladda upp/publicera dokument...sid 4-6 2.1 Att lägga till ett dokument...sid 5 2.2 Var publiceras mitt dokument...sid 6 3. Jobba i befintligt dokument...sid 7

Läs mer

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator

Dok nr OSF/AV-15:003, ver E Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben

Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben 1 Ursvikskolan Elevernas lathund för skolwebben Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction.

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction. ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.3 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ä ndra

Läs mer

Snabbstart för Novell Vibe Mobile

Snabbstart för Novell Vibe Mobile Snabbstart för Novell Vibe Mobile Mars 2015 Komma igång Mobil tillgång till Novell Vibe-webbplatsen kan inaktiveras av din Vibe-administratör. Om du inte kan använda Vibemobilgränssnittet enligt beskrivningen

Läs mer

Användarmanual för nya Röda tråden

Användarmanual för nya Röda tråden Användarmanual för nya Röda tråden - En manual för att ge insikt om att det är enklare att lära sig själv Av: Kristofer Eriksson, Kvalitetsamanuens 11/12 Innehåll 1. Skapa ett konto... 2 2. Ändra kontoinställningar...

Läs mer

hypernet Direkt Användarmanual för Personal Version 1.0

hypernet Direkt Användarmanual för Personal Version 1.0 hypernet Direkt Användarmanual för Personal Version 1.0 Innehållsförteckning Inloggning för Personal... 3 Status... 3 Här och Nu... 4 Hitta Barn... 4 Vem är Var... 4 Information om Barn... 4 Avtal... 5

Läs mer

Handbok - CMG Office Web

Handbok - CMG Office Web Handbok - CMG Office Web CMG Office Web CMG Office Web är portalen för ditt företags interna kommunikation. Med Office Web kan du hitta dina medarbetares telefonnummer, organisationstillhörighet och aktiviteter.

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 4 Hur tar

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

Landstinget i Värmland, mars 2012

Landstinget i Värmland, mars 2012 Snabbguide Landstinget i Värmland, mars 2012 Innehållsförteckning Snabbguide till basfunktioner i LISA+... 3 Om LISA+... 3 Att komma igång... 3 Inloggning... 5 Att byta lösenord... 5 Hur görs personsökning?...

Läs mer

Användarmanual för Centeped

Användarmanual för Centeped Användarmanual för Centeped Sid 1/12 Innehållsförteckning 1. Programstart...3 2. Systemkrav...3 3. Manual...3 4. Nyheter...3 5. Komma igång...3 5.1 Inloggning...3 5.2 Rollbeskrivning...4 5.3 Lokal administratör...4

Läs mer

Instruktion för applikation Var sitter känslan?

Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 1 (17) Instruktion för applikation Var sitter känslan? Instruktion Var sitter känslan 2016-02-25 2 (17) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Allmänt...

Läs mer

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Detta dokument utgör användarhandledningen till funktionen hemkomstkontroll i mobilappen Skogsappen som tillhör tjänsten epiforest. E p i s c o p e M o n i t o r i

Läs mer

Manual Betongindustris kundportal

Manual Betongindustris kundportal Manual Betongindustris kundportal Betongindustri har utvecklat en portal där du som kund, åkare eller chaufför kan hitta de följesedlar som är relaterade till dig. Du hittar portalen på följande adress:

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Inloggning till Treserva via extern dator

Inloggning till Treserva via extern dator Inloggning till Treserva via extern dator Innehåll 1 Inloggningsalternativ... 2 1.1 Inloggning via SMS... 2 1.2 Inloggning via E-legitimation... 4 2 Utloggning... 5 3 Helskärmsläge... 6 4 Bläddra mellan

Läs mer

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4

Dok nr SOF/AV-13:054,Ver I Treserva Genomfo randewebb. 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 Treserva Genomfo randewebb Innehåll 1 Inloggning... 2 1.1 Växla användare... 3 2 Skrivbordet... 4 3 Sök... 5 4 Meddelanden... 6 5 Nya uppdrag läsa/kvittera uppdrag... 9 6 Vårdplaner... 10 6.1 Läsa vårdplan...

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

Al-Salamah skolan. Användarmanualen för InfoMentor P.O.D.B.

Al-Salamah skolan. Användarmanualen för InfoMentor P.O.D.B. Al-Salamah skolan Användarmanualen för InfoMentor P.O.D.B. HT - 2011 2 Välkommen till manualen för vårdnadshavare i InfoMentor P.O.D.B. Detta är en manual som skall hjälpa dig som vårdnadshavare att använda

Läs mer

Diatel Telefonpassning

Diatel Telefonpassning Diatel Telefonpassning Manual för kundwebben DiaTel Diagonal Telefonpassning Box 55157 504 04 Borås, Sweden Tel. 033-700 71 00 Fax. 033-700 71 01 E-post. info@diatel.se Innehållsförteckning Vyer Inloggning

Läs mer

Öppna Företagsportalen. Skriv LexMeeting i sökfältet och tryck på sök eller retur.

Öppna Företagsportalen. Skriv LexMeeting i sökfältet och tryck på sök eller retur. Öppna Företagsportalen. Skriv LexMeeting i sökfältet och tryck på sök eller retur. Klicka på ikonen för att läsa mer och ladda ner. Klicka på installera så börjar appen att hämtas på din ipads startsida.

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsadministration Manual Innehåll 1. KURSKATALOG 3 1.1. SÖK EFTER KURSTILLFÄLLEN 3 2. MINA ATTESTERINGAR 6 3. MINA ANMÄLNINGAR 7 4. HANTERA KURSER 8 4.1. DELTAGARE 9 4.1.1.

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart - Nätanmälan. Den är skriven för att kunna användas av alla installatörer. Manualen kan användas

Läs mer

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP 2013, senast reviderad: den 11 juni 2014 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 3 Syfte... 3 Vem är denna handledning

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Användarhjälp till Adobe Reader. Förtroendevalda i Strömstads kommun 2014

Användarhjälp till Adobe Reader. Förtroendevalda i Strömstads kommun 2014 Användarhjälp till Adobe Reader Förtroendevalda i Strömstads kommun 2014 Applikation för att läsa och hantera handlingar Som ledamot i Strömstads kommun når du kallelser till KS och KsAu på webbadressen:

Läs mer

Cosmic för kommunen Nyheter i Cosmic R8.1

Cosmic för kommunen Nyheter i Cosmic R8.1 Ansvarig Anknytning Datum Versi on Sidor 2017-10-13 1 0(10) 2017-10-13 1 1(10) Innehållsförteckning 1. COSMIC FÖR KOMMUNEN... 2 1.1. INLOGGNING... 2 1.2. PATIENTLISTEN... 3 1.2.1. Utökad patientlist...

Läs mer