Planering i Mora och Orsa fokus strandnära lägen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planering i Mora och Orsa 2013. fokus strandnära lägen"

Transkript

1 Planering i Mora och Orsa 2013 fokus strandnära lägen

2 2 Utgivare: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Fotografier och bilder: Baksidan, sid. 6, sid. 17, sid. 18 nederst: Kola Productions Sid. 12: A-sidan arkitekter/wsp Samhällsbyggnad Sid. 19 överst: Mondo arkitekter Sid 20 överst: Bernow & Wik arkitekter ab Övriga: Mora kommun och Orsa kommun Tryck: Wasa-tryck, Mora 2013

3 Förord 3 I denna tredje upplaga av Planering i Mora och Orsa tar vi klivet från förra årets centrumtema till att titta mer på planeringen i landsbygd. Landsbygdsutvecklingen har blivit högaktuell i landets kommuner i och med den ändring av strandskyddslagen som gjordes Mora och Orsa kommuner vill kunna erbjuda attraktivt boende och plats för verksamhet i många olika lägen och former. Strandnära lägen är ett av dem. För att bygga en stark kommun måste även byarna stärkas. Att komplettera med tomter i strandnära lägen kan skapa möjlighet till ökat befolkningsunderlag och skapar bättre förutsättningar för till exempel affärer, skolor och kollektivtrafik. Tommy Ek, förvaltningschef

4 4 Mora och Orsa Orsa Mora Mora och Orsa kommun har sedan den 1 januari 2011 en gemensam Stadsbyggnadsförvaltning. Förvaltningens huvudkontor är placerat i Mora och har besökskontor i Orsa.

5 Innehållsförteckning 5 Förord 3 Mora och Orsa 4 Innehållsförteckning 5 Strandnära lägen 6 LIS i Mora 10 Planer i Mora 12 På gång i Mora 14 KUP & ÖP för Orsa 16 LIS i Orsa 17 Planer i Orsa 18 På gång i Orsa 20 Planprocessen 21 Avslutade planer 22 Kontaktinformation 23

6 6 Strandnära lägen Stränder är populära både för boende och för friluftsliv ändrades strandskyddslagstiftningen i Sverige. Liksom tidigare gäller dock generellt strandskydd 100 meter från strandkanten, både upp på land och ut i vattnet. Strandskyddet gäller både kuster, stora sjöar och små bäckar eller tjärnar. Inom strandskyddet råder en hel del restriktioner, det är bland annat inte tillåtet att uppföra nya byggnader eller att på andra sätt privatisera marken. Det är möjligt att få dispens från strandskyddet om det finns särskilda skäl och åtgärden man har tänkt utföra inte strider mot strandskyddets syften. De särskilda skälen finns uppräknade i lagen och omfattar t.ex. att området är tydligt avskärmat från stranden av bebyggelse eller av en större väg, eller att anläggningen måste ligga vid vatten.

7 Strandnära lägen 7 När strandskyddslagstiftningen ändrades blev det möjligt för kommuner att tillföra ytterligare särskilda skäl för dispens. Genom att i översiktsplanen peka ut områden som är lämpliga för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (sk LISområden) tillför kommunen två möjliga särskilda skäl i de områden som pekats ut. Det första skälet är att byggnaden, verksamheten, anläggningen eller åtgärden bidrar till utvecklingen av landsbygden. Det andra skälet är byggande av enstaka bostadshus i anslutning till befintlig bebyggelse. Utpekandet av LIS-områden kan ske på olika sätt. Om kommunen har en äldre översiktsplan som behöver förnyas så kan utpekandet av LISområden vara en del i en ny översiktsplan. Om kommunen däremot i övrigt har en aktuell översiktsplan kan man hantera bara själva frågan om lämpliga områden för landsbygdsutveckling i ett så kallat tematiskt tillägg till översiktsplanen. I Orsa kommer LIS-områden att arbetas in i den nya översiktsplanen medan det i Mora tas fram ett tematiskt tillägg till den gällande översiktsplanen. Även om det blir två olika arbeten så är tanken att LIS-områden ska pekas ut i de två kommunerna enligt liknande kriterier. Strandskyddet gäller även vid små vattendrag.! Strandskyddets syfte Strandskyddets syfte är att säkra möjligheten för allmänheten att röra sig längs stränderna samt att bevara goda livsmiljöer för växter och djur. Kort sagt ett extra stöd för allemansrätten och ett extra skydd för naturen.

8 8 Strandnära lägen För att uppföra en brygga krävs strandskyddsdispens. När en plats pekas ut som LIS-område i översiktsplanen eller i ett tillägg till översiktsplanen ligger strandskyddet fortfarande kvar precis som förut. När någon sedan är intresserad av att vidta! Bryggor och båthus Strandskyddsdispens krävs även för att anlägga bryggor och uppföra båthus. Det finns ett särskilt skäl att åberopa då de för sin funktion måste ligga vid vatten. För att dispens ska kunna ges måste dock ändå strandskyddets syften vara uppfyllda. en åtgärd, t.ex. uppföra ett nytt bostadshus, krävs det en strandskyddsdispens eller att det finns en detaljplan där strandskyddet redan har upphävts. När strandskyddslagstiftningen ändrades fick kommunerna ansvaret både för att lämna strandskyddsdispenser och för att upphäva strandskyddet i detaljplan. För många kommuner, bland annat Mora och Orsa, innebar det ingen större förändring när det gällde dispensärenden eftersom rätten att ge dispens från strandskyddet redan tidigare var delegerad till kommunen.

9 Strandnära lägen 9 En båtplats nära bostadshuset kan ge ett mervärde. I vissa fall är det även i fortsättningen länsstyrelsen som måste fatta beslut om eventuellt upphävande av strandskyddet, exempelvis inom naturreservat eller landskapsbildsskydd. Länsstyrelsen har även som uppgift att bevaka att dispenser och upphävande av strandskydd inte strider mot strandskyddslagstiftningen. Om det behövs för att tillgodose strandskyddets syften är det möjligt att villkora strandskyddsdispensen. Villkoren kan t.ex. handla om att markera tomtplatsens avgränsning med ett staket eller att ange ett högsta antal båtplatser för en brygga. Motsvarande villkor är möjliga att kräva i en detaljplan.

10 10 LIS i Mora I Mora kommun påbörjades arbetet med att peka ut områden som är lämpliga för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (sk LIS-områden) redan Arbetet tog rejäl fart under hösten 2012 då tjänstemän från Stadsbyggnadsförvaltningen tillsammans med kommunalråden deltog på byautvecklingsmöten runt om i Mora kommun för att informera om och diskutera arbetet med att peka ut LIS-områden. Informations- och diskussionsmöte i Oxberg, där bland andra kommunens samhällsplanerare och kommunalrådet Bengt-Åke Rehn deltog. Stadsarkitekt Tommy Ek svarar på allmänhetens frågor i Nusnäs. För att avgöra vilka områden som är lämpliga för landsbygdsutveckling i strandnära lägen behöver flera aspekter vägas in. I ett första steg togs ett antal kriterier fram som en vägledning för vilka områden som kan vara lämpliga för landsbygdsutveckling. Tanken är att koncentrera ny bebyggelse och nya verksamheter till områden där det redan finns bebyggelse. LIS-områden bör i första hand pekas ut i närheten av större vägar och gärna även längs kollektivtrafikstråk. Det är också bra om det finns befintlig service. Det kan handla om en livsmedelsbutik, en skola eller förskola eller en bensinmack. De LIS-områden som pekas ut ska även ge goda möjligheter att utöva idrott och friluftsliv eftersom möjligheten att leva ett aktivt liv är en del av Mora kommuns målbild för 2022.

11 LIS i Mora 11 I arbetet att peka ut LIS-områden har sex stycken så kallade fokusområden pekats ut. Fokusområdena har tagits fram utifrån de tidigare nämna kriterierna och i varje fokusområde har det hållits ett informations- och diskussionsmöte. Områdena är Orsasjön, Nordöstra Siljan, Sollerön med Vikaviken, Österdalälven, Norra Venjan och Söromsjöbygden. De möten som har hållits är inte en del av den formella översiktsplaneprocessen utan bör snarare kallas församråd. Det har varit ett stort gensvar och långt fler deltagare på mötena än vad vi som arbetar med planen räknat med från början. Olika typer av önskemål har kommit in till förvaltningen både före, under och efter mötena vilket visat att detta är en fråga som engagerar många. Norra Venjan Österdalälven Orsasjön Sollerön och Vikaviken Nordöstra Siljan För att få ett bra beslutsunderlag har en översiktlig naturvärdesinventering genomförts för de större sjöarna och vattendragen inom fokusområdena. Tjänstemän från Stadsbyggnadsförvaltningen har tillsammans med tjänstemän från Miljökontoret även gjort besök på plats i fokusområdena. Söromsjöbygden De sex föreslagna fokusområdena.

12 12 Planer i Mora Föreslagen utformning av den nya busstationen. Befintligt stationshus syns till höger.! Tillgänglighet Fysisk tillgänglighet handlar om att den byggda miljön ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Krav ställs vid nybyggnad och på befintliga byggnader. Syftet är att så många som möjligt ska kunna delta i samhället på lika villkor. Resecentrum För att underlätta för det kollektiva resandet och ge ett bra första intryck för besökande planeras ett nytt resecentrum i Mora. Det nya resecentrumet placeras vid befintlig järnvägsstation och samlar funktioner som i dagsläget utspridda i Mora. Busstationen flyttas från centrum till järnvägsstationen. Den uppförs som en modern träbyggnad där man snabbt byter mellan buss, tåg, cykel och andra resesätt. Centrum trafikeras även i framtiden av samma busslinjer som idag men från vanliga hållplatser. Det nya resecentrumet förläggs öster om befintlig järnvägsstation och består av en ny vänthall och en bussterminal. Mot Stationsvägen anläggs ett nytt torg som skapar en entré till både det nya resecentrumet och den äldre stationsbyggnaden.

13 Planer i Mora 13 Noret Norra Under 2009 togs ett idéunderlag fram för stadsutveckling i Noret norra. Det finns ett uttalat mål att området ska ha en hållbar profil. Idéunderlaget strävar efter variation i området och föreslår därför en blandad bebyggelse längs ett centralt huvudstråk. Genom området föreslås även ett väl tilltaget grönområde som underlättar närrekreation. Förslaget ger möjlighet till förskola och närbutik. Extra fokus har lagts på cyklister och möjligheten att ta Inlandsbanan i bruk för pendeltrafik. Nästa steg är att detaljplanera området. Skisser på idéer från planprogrammet ÖRJASTÄPPAN Planering pågår för att utöka Örjastäppans industriområde österut längs Sollerövägen. Under 2012 har Stadsbyggnadsförvaltningen, Tekniska förvaltningen och NODAVA arbetat med att ta fram förslag för ett hållbart dagvattensystem. Skogen mellan det tänkta industriområdet och befintlig bebyggelse i Yvradenska säkras i den fortsatta planeringen. Planförslaget har varit ute för samråd och kommer att ställas ut under Det tidigare förslaget för detaljplan vid Örjastäppans industriområde.

14 14 På gång i Mora Bostadsområdet Valhall Det gamla kvarteret Valhall har planerats om för att kunna erbjuda fler moderna bostäder. En del av de äldre byggnaderna rivs och nya byggnader uppförs. Fullt utbyggt kommer området erbjuda fler bostäder än tidigare. Den första etappen av ombyggnaden står nu färdigställd och inflyttning skedde under hösten Det byggdes totalt 42 nya lägenheter och alla är uthyrda.! Bygglov, rivningslov och marklov Du behöver vanligtvis söka lov för att: bygga en ny byggnad eller flytta en befintlig byggnad till en ny plats bygga till en byggnad göra vissa ändringsåtgärder, till exempel inreda ytterligare en bostad eller använda en byggnad på ett nytt sätt Du kan även behöva lov för att: riva en byggnad eller en del av en byggnad ändra tomtens utseende, till exempel schakta bort eller fylla på jord I bostadsområdet Valhall har man satsat på att komplettera med alternativa energikällor.

15 På gång i Mora 15 Biltemas lokaler är klara. biltema 2011 färdigställdes planen för utvidgningen av handelsområdet i Noret. Sedan dess har kommunen byggt ut vägar och annan infrastruktur i området. Som första etablering i det nya handelsområdet öppnade Biltema i januari Fler etableringar är på gång.! Anmälan Även om åtgärderna inte kräver bygglov kan du behöva göra en anmälan. Det gäller till exempel när du ska: installera eller väsentligt ändra eldstäder, rökkanaler, hissar, anordningar för ventilation eller vatten och avlopp ändra i en byggnad så att bärande konstruktioner berörs eller planlösningen avsevärt påverkas göra en ändring som väsentligt påverkar brandskyddet i en byggnad göra vissa rivningsåtgärder

16 16 KUP & ÖP för Orsa Arbetet med att ersätta Orsa kommuns översiktsplan från 1994 påbörjades i början av Det kommer att tas fram både en kommunal utvecklingsplan (KUP) och en översiktsplan (ÖP). I det inledande arbetet har fokus varit den kommunala utvecklingsplanen. En omfattande medborgardialog har genomförts. Kommunalrådet och ansvariga tjänstemän har varit ute på byautvecklingsmöten och informerat om och diskuterat arbetet med kommunal utvecklingsplan. Workshop, var vill vi lägga pengarna? Det har hållits en workshop med representanter från både kommunal verksamhet och näringslivet. Det har också hållits offentliga möten med olika inriktningar, t.ex. arbetsmarknad och näringsliv samt bostäder och infrastruktur. Full koncentration och många ideer på workshopen för Orsas framtid. Det finns möjlighet för boende i byarna att gå samman och göra en sk. byautvecklingsplan. Byautvecklingsplanen ska tala om hur man ser på utvecklingen i sin by samt vad som behöver göras och var det är lämpligt med mark för bostäder, rekreation osv. De byar som tar fram en byautvecklingsplan får 5000 kr av kommunen som kan användas på valfritt sätt. En byautvecklingsplan kan bli ett bra underlag för den kommunala utvecklingsplanen och översiktsplanen.

17 LIS i Orsa 17 Orsasjöns strand söder om Orsa. Som en del i översiktsplanen kommer lämpliga områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, sk. LIS-områden, att pekas ut (för mer information se sidan 6-9). Liksom i Mora kommun kommer LIS-områden pekas ut genom att ett antal kriterier används som vägledning. Dessa kriterier kommer att likna kriterierna som används i Mora kommun. De grundläggande delarna är att hålla sig till områden med befintlig bebyggelse och att utnyttja befintlig infrastruktur så som större vägar. Genom att peka ut områden som är lämpliga för landsbygdsutveckling i strandnära lägen får Orsa som turistmål större möjligheter utvecklas ytterligare genom nyetableringar av campingplatser, stugbyar eller företag inom naturturism i attraktiva strandnära lägen.

18 18 Planer i Orsa Orsabostäders fastigheter längst Storgatan i Orsa ska förändras, dessa syns till vänster i bild. Storgatan Orsabostäder har önskemål om att göra förändringar i sitt lägenhetsbestånd på Västeråkern i Orsa. Ett arbete har därför påbörjats med att ta fram ett planprogram för området vid Storgatan och Malmgatan. Planprogrammet kommer att fokusera på områdets gestaltning, bland annat lämplig utformning av nya hus och hur dessa ska placeras i kvarteren samt hur många våningar husen ska vara. Styversbacken I västsluttningen ner mot Orsasjön planeras för ett större antal tomter för friliggande småhus i kommunal regi. I området finns också möjligheten att bygga en förskola och att utvidga småbåtshamnen. Styversbacken, planområdets utbredning. Planen var utställd under 2012, men har ännu inte antagits.

19 Planer i Orsa 19 Utsikt från Grönklitt mot Orsasjön. Grönklitt Grönklitt expanderar och det ställer krav på samordning för att utvecklingen ska bli bra. Kommunen har under 2011 påbörjat arbetet med att planera för hur Grönklitt ska utvecklas i framtiden. Parallellt med den översiktliga planeringen pågår detaljplanearbetet med Ski-lodge på Grönklittstoppen. Projektet möjliggör fritidsboende i flerfamiljshus som byggs på ett klimatsmart sätt. Arbetet kommer behandla boende, skidåkning, rovdjursparken och även stora områden runt Grönklitt och förhållandet mellan skidanläggningen och fäboden Frykås.

20 20 På Gång i Orsa Måsen Orsabostäder arbetar med att ta fram ritningar för att bebygga kvarteret Måsen. Detaljplanen är från Byggstarten är planerad till Hallingvägen Korsningen mellan Hallingvägen och Våmhusvägen har flyttats och byggts om för att öka trafiksäkerheten och förbättra sikten.! Vilka kartor behövs för en bygglovsansökan? Visualisering av de nya flerbostadshusen i kvarteret Måsen. Nybyggnadskarta När du söker bygglov för en villa, industribyggnad, m.m. på en obebyggd fastighet inom sammanhållen bebyggelse skall det i bygglovansökan finnas en nybyggnadskarta. Nybyggnadskarta innehåller bl.a. avvägda höjder och VA anslutning. Den kan beställas hos kartenheten. Situationsplan För byggnationer som t.ex. uthus eller ansökan om förhandsbesked räcker det oftast med en situationsplan. Situationsplanen är ett utdrag ur kommunens primärkarta eller annat tillgängligt kartmaterial. Det kan du få hjälp med hos Stadsbyggnadsförvaltningen. Sikten i korsningen mellan Hallingvägen och Våmhusvägen har blivit bättre.

21 Planprocessen 21 Planbesked Kommunen är skyldig att lämna planbesked till den som begär det. Då svarar kommunen på om och när en detaljplan kan vara färdig. Programsamråd I vissa fall upprättar kommunen ett planprogram för ett område. Då klaras de övergripande frågorna ut för att senare underlätta detaljplaneläggningen. Kommunen samråder planprogrammet med berörda. Plansamråd Detaljplanen är det juridiska dokument som styr användandet av marken. När ett förslag till detaljplan upprättats sänds det ut på samråd och finns utställt hos kommunen. Granskning Samrådsförslaget ändras eventuellt efter de synpunkter som inkommit under samrådet. Granskningsförslaget skickas sedan ut för granskning och finns utställt hos kommunen. Antagande Efter granskningen kan planen komma att ändras igen beroende på inkomna synpunkter. Om planen bara ändras redaktionellt eller inte alls påbörjas den politiska processen för att anta detaljplanen. Vilken politisk instans som antar detaljplanen varierar mellan kommunerna och vilken allmänbetydelse planen bedöms ha. Laga kraft Efter att kommunen har antagit en detaljplan ges tid för överklagande. Om ingen överklagar vinner planen laga kraft och är då det dokument som reglerar hur mark och vatten får användas.! Planutredning I vissa områden finns gjorda planutredningar. Till skillnad från detaljplaner har dessa ingen juridisk bindning och ger inga byggrätter. De är istället en politisk viljeriktning och riktlinjer för kommande detaljplaneläggning och bygglovsgivning.

22 22 Avslutade planer 2012 Mora Godkända planprogram Planprogram för Prästholmen, Mora Lagakraftvunna detaljplaner Mitjelåsvägen, Noret Kråkberg 67:8 m.fl, Kråkberg Planbesked - positiva Åmåsäng, Mora Bastubacken, Mora Orsa Lagakraftvunna detaljplaner Grönklittstoppen, Grönklitt Stationshuset, Orsa Planbesked - positiva Sky Lodge, Grönklitt Storgatan, Orsa

23 Kontaktinformation 23 Vill du komma i kontakt med Stadsbyggnadsförvaltningen? Har du frågor om något av det som du läst i broschyren eller något av våra andra ärenden? Mora (huvudkontor) Fredsgatan 12 Expedition tfn Öppettider: måndag fredag och Orsa (besökskontor) Gamla Brandstationen Lillågatan 2A Öppettider: måndag, tisdag, torsdag, fredag: E-post: stadsbygg@mora.se Förvaltningschef/Stadsarkitekt Tommy Ek Bygglovenhet Bygglovchef Lennart Sticko Planenhet Planchef Håkan Persson Plankoordinator Susann Bergman Kartenhet Mätningsingenjör Börje Svensson Karttekniker Siv Ryttar Hedlund Stadsbyggnadsförvaltningen har fler medarbetare. Kontaktuppgifter finns på Mora kommuns hemsida och hos Mora kommuns växel

24 Planering i Mora och Orsa 2013 Det är något särskilt med vatten. Strandnära lägen lockar människor både för boende och rekreation. När strandskyddslagen ändrades 2009 blev det möjligt att peka ut områden i kommunerna där det blir lättare att få strandskyddsdispens. Detta ökar möjligheten för de som vill utveckla företag inom turism eller de som vill bosätta sig nära vatten. I denna broschyr presenterar vi Moras och Orsas pågående arbete med landsbygdsutveckling i strandnära lägen närmre. Byggnadsnämnden Mora Byggnadsnämnden Orsa Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Besöksadress: Fredsgatan 12 Postadress: MORA Telnr: E-post: stadsbygg@mora.se

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad på arrenderad tomt inom del av fastigheterna Lägde 1:19 och 11:1 Datum 2016-02-01 Handläggare Johanna Söderholm Telefon exp. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0002-5 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Planering i Mora och Orsa 2014. fokus översiktlig planering

Planering i Mora och Orsa 2014. fokus översiktlig planering Planering i Mora och Orsa 2014 fokus översiktlig planering 2 Utgivare: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Fotografier och bilder: Framsida: 3:e raden längst till höger: Kola Productions Sid 20 överst:

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

5. KONSEKVENSER. Det tematiska tillägget bedöms ge störst påverkan inom respektive fokusområde. Konsekvenserna är störst för Mora kommun men

5. KONSEKVENSER. Det tematiska tillägget bedöms ge störst påverkan inom respektive fokusområde. Konsekvenserna är störst för Mora kommun men 5. KONSEKVENSER En översiktsplan täcker hela kommunens yta och är till sin karaktär just översiktlig, den går därför inte in på detaljerade bedömningar av vissa åtgärders lämplighet. Detta tematiska tillägg

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Näs 3:33 Datum 2018-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-702 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Sikeå 5:112 Datum 2016-11-15 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0293 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av huvudbyggnad inom fastigheten Norum 3:64 Datum 2017-08-31 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0211 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg 2018-10-10 Maria Cassel Miljöstrateg 08-124 571 00 Maria.Cassel@ekero.se PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/157-160 Strandskydd är normalt 100 meter från strandkanten, både på land

Läs mer

Strandskyddet på Gotland

Strandskyddet på Gotland Strandskyddet på Gotland Vad är strandskydd och vad är naturreservatet Gotlandskusten? Dnr: 521-1893-12 Utgiven 2012 i digitalt format (PDF) av: Länsstyrelsen Gotlands län Visborgsallén 4 621 85 Visby

Läs mer

LIS. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F5. ÖSTRA SILJAN

LIS. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F5. ÖSTRA SILJAN LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F5. ÖSTRA SILJAN Anpassa elementet genom att skala (storleksförändra) proportionellt och placera filen så

Läs mer

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun

Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Yttrande stadsarkitekten i Robertsfors kommun Ärende Dnr 2017/B0438 Ort Förhandsbesked för fastighetsreglering där del av samfällighet S:2 tillförs fastigheten Lägde 2:68 samt strandskyddsdispens för tillbyggnad.

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för ersättningsbyggnad (fritidshus) inom fastigheten Skäran 15:15 Datum 2017-03-14 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017/B0027 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

ÖSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

ÖSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F5. ÖSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 146 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden LIS-bilaga Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun Antagande KS-KF LIS Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden Bakgrund LIS-områden LIS - Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden är ett nytt särskilt

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det När du vill bygga en ny byggnad eller bygga till måste du söka bygglov hos stadsbyggnadskontoret. Vid vissa andra ändringar

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

Planering i Mora och Orsa fokus centrumutveckling

Planering i Mora och Orsa fokus centrumutveckling Planering i Mora och Orsa 2012 fokus centrumutveckling 2 Utgivare: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Framsida: Fotot längst ner till höger: Kola Productions Baksida: Stora fotot och fotot längst ner

Läs mer

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Gäller - Samtliga stränder vid havet, insjöar

Läs mer

ORSASJÖN SAMRÅDSHANDLING

ORSASJÖN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F4. ORSASJÖN SAMRÅDSHANDLING 145 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Ansökan skickas till Länsstyrelsen Gotlands län. Visborgsallén Visby. eller. 1. Sökande Namn.

Ansökan skickas till Länsstyrelsen Gotlands län. Visborgsallén Visby. eller. 1. Sökande Namn. Ansökan skickas till Länsstyrelsen Gotlands län 621 85 Visby eller 1. Sökande Namn Adress Postnummer Ort Telefonnummer Mobilnummer E-postadress Medsökande Namn Adress Postnummer Ort Telefonnummer Mobilnummer

Läs mer

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012

Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 1(17) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Underlag för redovisning av uppföljning av kommunala strandskyddsbeslut 2012 NV-00318-13, 2013-01-18 I redovisningen ska anges ärenden

Läs mer

Upphävande av Bp 12 för Vålan

Upphävande av Bp 12 för Vålan Samrådshandling Dnr: MK BN 2017/00958 Färnäs, Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING September 2018 Handlingar Planbeskrivning Gällande detaljplan Bp 12 Övriga handlingar Fastighetsförteckning med registerkarta

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015

1 Information till nämnden MBN 15/30. 2 Ekonomisk uppföljning för miljö- och byggnadsnämnden efter oktober 2015 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-11-24 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 24 november 2015, 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

NORRA VENJAN SAMRÅDSHANDLING

NORRA VENJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F1. NORRA VENJAN SAMRÅDSHANDLING 142 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön

PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön 1 (7) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM Ingela Isaksson 08-731 30 05 2015-01-09 PM om detaljplanering och strandskydd på Västra Bosön Detta PM är upprättat i samband med att detaljplanläggning har inletts för

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Förslag till utställningshandling, augusti 2013 (ver 2013-08-05 12:26) Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

Praxis?

Praxis? Praxis? http://www.markochmiljooverdomstolen.se/avgoranden-fran-mark--ochmiljooverdomstolen/ http://www.strandskyddsdomar.se/ Fastighetsbildning De särskilda skäl som enligt 7 kap 18c miljöbalken får

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström

Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström Handläggare Datum Ärendebeteckning Elin Hellström 2018-04-09 2018-0505 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Bryggaren 23 Fastighetens adress: Storgatan 46 Ärende: Nybyggnad av flerbostadshus, 15

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Våra stränder och bestämmelser om strandskydd FOTO: HANS SANDBERG

Våra stränder och bestämmelser om strandskydd FOTO: HANS SANDBERG Våra stränder och bestämmelser om strandskydd FOTO: HANS SANDBERG Stränderna vattnets skogsbryn Våra stränder har stor betydelse för både människor, djur och växter. För oss människor är strandmiljöerna

Läs mer

LIS F2. SÖROMSJÖBYGDEN SAMRÅDSHANDLING. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun

LIS F2. SÖROMSJÖBYGDEN SAMRÅDSHANDLING. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F2. SÖROMSJÖBYGDEN SAMRÅDSHANDLING 143 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

LIS F2. SÖROMSJÖBYGDEN UTSTÄLLNINGSHANDLING. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun

LIS F2. SÖROMSJÖBYGDEN UTSTÄLLNINGSHANDLING. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F2. SÖROMSJÖBYGDEN UTSTÄLLNINGSHANDLING 143 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

Planering i Mora och Orsa 2010-2011

Planering i Mora och Orsa 2010-2011 Planering i Mora och Orsa 2010-2011 2 Utgivare: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Foto: Mora kommun, om inget annnat anges. Tryck: Centrumtryck Mora AB April 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 Karta med aktuella

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden Allt utom stadskärnan är landsbygd Arvika: natur och kultur stora orörda naturområden och många sjöar(365) industri och upplevelseturism på spåret: Oslo - Stockholm översvämningsrisk runt Glafsfjorden

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

Program SKÄRPIPLÄRKAN 1 (Sandsbro centrum)

Program SKÄRPIPLÄRKAN 1 (Sandsbro centrum) Program SKÄRPIPLÄRKAN 1 (Sandsbro centrum) Nya ägare till Sandsbro centrum vill utveckla området genom att bl.a. riva en del av befintlig byggnad och bygga ett nytt bostadshus. Mellan 20-25 nya lägenheter

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser

Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser 1 (7) Datum Dnr 2017-01-02 2013-306 Samrådshandling Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för Moningssand å fastigheten Böle 3:2 m. fl. (1965-10-30) Ändring och utvidgning av byggnadsplan

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-03-04, kl 13.00. Ulla Björklund. Anna-Carin Rydstedt. Lassä Bröms

Stadsbyggnadsförvaltningen 2013-03-04, kl 13.00. Ulla Björklund. Anna-Carin Rydstedt. Lassä Bröms 1-59 s presidieberedning Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.20 Beslutande Ulf Tholerus (C), 28-43, 45-52 Lassä Bröms (C) Jan Olov Sundqvist (MOP) Sven-Anders Söderberg (M)

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

ÖSTERDALÄLVEN SAMRÅDSHANDLING

ÖSTERDALÄLVEN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F6. ÖSTERDALÄLVEN SAMRÅDSHANDLING 147 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Kvarteret Balder och Frigg

Kvarteret Balder och Frigg Upprättad 2016-08-29, reviderad 2016-11-04 Antagen av Kommunstyrelsen 20XX-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: KS 2016/00589 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Kvarteret Balder och Frigg i Broby,

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN

Handläggare Datum Diarienummer. Teresia Erixon PBN 8 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Teresia Erixon 2015-09-07 PBN 2015-001672 Plan- och byggnadsnämnden Tjänsteskrivelse Planbesked för Kåbo 49:1 Förslag till beslut Plan- och byggnadsnämnden

Läs mer

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson Strandskydd och boende vid stranden Foto: Jana Andersson Vad är strandskydd? Sveriges stränder är en naturtillgång av mycket stort värde. Stränderna längs sjöar och vattendrag, liksom stränderna längs

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15. Beslutande Erik Andersson (C) ordförande BYGGNADSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, tisdagen den 26 augusti 2014, kl 08.00 11.15 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Christer Ahlén

Läs mer

Tillägg till. planbeskrivning. Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. ANTAGANDEHANDLING 1(10) tillhörande ändring av OBS!

Tillägg till. planbeskrivning. Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. ANTAGANDEHANDLING 1(10) tillhörande ändring av OBS! Tillägg till 1(10) planbeskrivning tillhörande ändring av OBS! Detaljplan för Mauritsberg 2:22 m.fl. inom Östra Husby i Norrköpings kommun den 17 maj 2018 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2018-09-18, 190

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

Planbeskrivning. Risbäcks by SAMRÅDSHANDLING. Dorotea kommun, Västerbottens län. Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom

Planbeskrivning. Risbäcks by SAMRÅDSHANDLING. Dorotea kommun, Västerbottens län. Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom SAMRÅDSHANDLING Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom Risbäcks by Dorotea kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Dorotea den 6 december 2011 Dnr: Inledning Syfte med upphävandet På 50-talet

Läs mer

Yttrande över Länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd i Luleå kommun

Yttrande över Länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd i Luleå kommun LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 40 Yttrande över Länsstyrelsens remiss om utvidgat strandskydd i Luleå kommun Dnr SBK 2013.34 20 Byggnadsnämndens beslut Byggnadsnämnden beslutar att rekommendera kommunstyrelsen

Läs mer

Juli 2011 Att bygga i Norrtälje kommun

Juli 2011 Att bygga i Norrtälje kommun Juli 2011 Att bygga i Norrtälje kommun Information om bygglov, förhandsbesked, marklov, rivningslov, anmälan enligt plan- och bygglagen (PBL) och strandskyddsdispens norrtalje.se Bygg- och miljökontoret

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen

kl Boverkets utbildning om plan- och bygglagen - avsnitt 5: Lovoch byggprocessen MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-04-19 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 19 april 2016, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1

Läs mer

Strandskydd och dispens

Strandskydd och dispens Strandskydd och dispens Strandskydd och dispens 1 Om Strandskyddsdelegationen Strandskyddsdelegationen är en nationell arena för samverkan, erfarenhetsutbyte och dialog kring tillämpningen av strandskyddsreglerna.

Läs mer

Detaljplan för Fannbyn 2:49, Dvärsätt, Krokoms kommun

Detaljplan för Fannbyn 2:49, Dvärsätt, Krokoms kommun 1 (6) Datum 2013-05-10 Samrådshandling Detaljplan för Fannbyn 2:49, Dvärsätt, Krokoms kommun PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING HANDLINGAR Planhandlingarna består av: planbeskrivning plankarta fastighetsförteckning

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun 1 (4) Planbeskrivning DP 596 Dnr MSN 2015/87-214 Standardförfarande Ändring av PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan bp 40 Grönklitt stugby Grönklitt, Orsa kommun, Dalarnas län

Upphävande av del av detaljplan bp 40 Grönklitt stugby Grönklitt, Orsa kommun, Dalarnas län Granskningshandling Dnr: OK BN 2016/00083 Upphävande av del av detaljplan bp 40 Grönklitt stugby Grönklitt, Orsa kommun, Dalarnas län P L A N B E S K R I V N I N G juni 2016 Handlingar Planbeskrivning

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V)

Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt (S) Kristina Lundberg (V) 1-89 Plats och tid Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, kl. 13.15 15.00 Beslutande Anders Bogg (C) Ulf Tholerus (C) Jan Olof Sundqvist (MOP) Olle Erlands (S) Sven-Anders Söderberg (M) Anna-Karin Rydstedt

Läs mer

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt

Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan på regional utveckling och tillväxt TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Rebecka Persson 2018-09-13 KS 2018/0689 Björn Strimfors Kommunstyrelsens planutskott Yttrande över remiss angående kartläggning av strandskyddets inverkan

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN PROGRAMHANDLING II HANDLINGAR Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun 2009 11 03 Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag

Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden. Underlag för planuppdrag Ändring av detaljplan (1283K-15840) för del av fastigheten Pålsjö 1:1 m.fl., Pålsjöbaden Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Yttrande 1 (5) Enheten för naturskydd Charlotte Lindqvist Direkt 010-2250319 charlotte.lindqvist@lansstyrelsen.se Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2016-12- 08 PBN 2015 001672 Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan för Kåbo 49:1 BEHOVSBEDÖMNING FÖR MILJÖBEDÖMNING

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN SÖDRA TÄLLBERG, Kusbacken (L560) Leksands kommun, Dalarnas län

ÄNDRING AV DETALJPLAN SÖDRA TÄLLBERG, Kusbacken (L560) Leksands kommun, Dalarnas län SÖDRA TÄLLBERG, Kusbacken (L560) Leksands kommun, Dalarnas län Upprättad i oktober 2014 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan SÖDRA TÄLLBERG, Kusbacken (L560) Leksands kommun, Dalarnas län

Läs mer

Sydnärkes Byggförvaltning

Sydnärkes Byggförvaltning Sydnärkes Byggförvaltning Laxå Askersund Lekeberg 2016 830 st dokumenterade ärenden varav 87 i nämnden Totalt har Sydnärkes Byggnämnd handlagt: 384 bygglov, 70 st anmälan, 403 startbesked/slutbesked, 58

Läs mer

Helt ny byggnad Tillbyggnad Schaktning/fyllning Trädfällning Mur/plank Skylt. Ny brygga Utökning av befintlig brygga Annat, såsom:

Helt ny byggnad Tillbyggnad Schaktning/fyllning Trädfällning Mur/plank Skylt. Ny brygga Utökning av befintlig brygga Annat, såsom: Sida 1 (av 5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens ANMÄLAN om vattenverksamhet Skickas till: Karlskoga kommun Bygg- och miljökontoret - 13 691 83 Karlskoga Innan du fyller i blanketten, läs gärna medföljande

Läs mer

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN

LANSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LAN LANSSTYRELSEN Avdelningen för planfrågor Jeanette Odelius 08-785 45 64 2012-11-13 Södertälje kommun Samhallsbyggnadskontoret Vbr beteckning Delgivningskvitto Lena Eliasson Näsby 2 646 93 Gnesta Prövning

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge YTTRANDE 1 (6) Enheten för samhällsutveckling Monica Lindström 010-225 12 33 monica.lindstrom@lansstyrelsen.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag

Läs mer

Sammanfattning för handläggning av dispenser vid strandskyddsärenden

Sammanfattning för handläggning av dispenser vid strandskyddsärenden MILJÖNÄMNDEN Badplats i Horla Sammanfattning för handläggning av dispenser vid strandskyddsärenden KF 2009-10-21 77 Inledning Vi i Sverige har stora möjligheter att röra oss fritt i naturen längs våra

Läs mer

KUNGÖRELSE OM GRANSKNING (2)

KUNGÖRELSE OM GRANSKNING (2) Handläggare Datum Ärendebeteckning Birgit Endom 1(5) 0480-45 03 68 Enligt utsändningslista KUNGÖRELSE OM GRANSKNING (2) Detaljplan för Fågelsudd 1:123 m.fl. Kalmar kommun Ett förslag till detaljplan, senast

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

DETALJPLANEPROGRAM FÖR KILE 1:125 m.fl. VID HATTEVIK STRÖMSTAD KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

DETALJPLANEPROGRAM FÖR KILE 1:125 m.fl. VID HATTEVIK STRÖMSTAD KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN SIDAN 1 (5) DETALJPLANEPROGRAM FÖR KILE 1:125 m.fl. VID HATTEVIK STRÖMSTAD KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN På uppdrag av fastighetsägarna inom Kile 1:125 har Lars Fernqvist, arkitekt SAR/MSA, upprättat detta

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

LIS och strandskyddets syften

LIS och strandskyddets syften LIS och strandskyddets syften PBL 4 kap 17 I en detaljplan får kommunen upphäva strandskydd enligt 7 kap. miljöbalken för ett område, om det finns särskilda skäl för det och om intresset av att ta området

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer